Kemahiran asas dalam sukan amat penting diketahui oleh pemain. Tujuan kemahiran juga perlu diberitahu.

Pemain dimaklumkan tentang perkara ini sejak kecil ± kecil lagi atau sejak dia berada di peringkat sekolah rendah lagi. Sebabnya, kemahiran akan terus ditingkatkan dari semasa ke semasa dan diubahsuai mengikut peringkat dan keadaan sukan itu. Jurulatih memainkan peranan penting meningkatkan kemahiran pemain. Jurulatih akan membetulkan kesalahan pemain dan memberikan nasihat dan bimbingan seperlunya. Dalam sukan bola jaring kemahiran tertentu perlu dan wajb diperolehi jika pemain benar ± benar mahu berjaya. Kemahiran ini melibatkan aspek pengawalan badan, stamina, semangat berpasukan dan pengawalan bola. Umumnya, ada dua jenis kemahiran dalam sukan jenis itu. Pertama, kemahiran diri yang melibatkan pergerakan kaki, tangan dan badan. Kedua, kemahiran mengendalikan bola yang melibatkan menangkap, melontar, mengawal, mengelak dan menjaring. Juga kemahiran ini melibatkan menghantar (melempar), merebut, melompat dan mengawal (mengadang). Latihan bersistem dapat meningkatkan taraf kemahiran pemain.

Menangkap
Ada dua cara menangkap bola, iaitu menangkap dengan sebelah tangan dan menangkap dengan dua belah tangan. Untuk menjadi pemain yang baik, seseorang harus dapat menangkap bola dengan betul. Paling berkesan jika pemain menangkap bola dengan dua belah tangan dan dalam pada itu dia memandang pantas pergerakan bola. Apabila menangkap bola, sebaiknya pemain menggunakan kedua ± dua tangan: atau jika menggunakan sebelah tangan, ia hendaklah segera diikuti oleh sebelah tangan lagi. Kemudian, peganglah bola itu dengan betul, iaitu sebelah tangan memegang bahagian atas dan belakang bola, sementara sebelah tangan lagi memegang bahagian bawah dan hadapan bola. Pemain mestilah dalam keadaan bersedia dan boleh bertindak pantas walaupun pada ketika ± ketika di luar dugaan.

Sebabnya. Hantaran begini boleh dibuat ke hadapan penerima. bererti lontaran kurang baik. meleret atau melalui kepala. r Hantaran aras bahu ± hantaran ini sering dilakukan. melontar. Ini tidak akan tertangkap atau direbut dengan mudah oleh pemain lawan. Hantaran atas kepala hantaran ini adalah serupa dengan lontaran masuk yang dilakukan dalam sukan bola sepak. kedudukan penghalang dan kecekapan pemain. Jika bola yang dihantar tidak dapat ditangkap. Hantaran ini rendah sahaja dan dilakukan apabila pemain penghalang lebih tinggi daripada pemain yang membuat atau menerima hantaran. Hantaran bola boleh dilakukan secara menolak. mestilah ada persefahaman di antara yang menghantar dan yang menerima lontaran. Hantaran lantun boleh dibaling dengan satu atau dua tangan. Hantaran ini akan menjadi lebih kuat dan tepat. dan ia bergantung kepada beberapa jarak antara pemain. cepat dan untuk jarak yang tidak begitu jauh. a Hantaran aras dada ± hantaran aras dada ialah satu hantaran yang kuat.Menghantar Ada berbagai ± bagai cara menghantar atau melontar bola. kecuali kedudukan kaki pemain yang agak longgar dalam lontaran bola . bola hantaran atas bahu ini akan terlontar jauh dan tinggi. Bola boleh dihantar dalam keadaan bergerak atau berdiri dengan menggunakan sebelah atau dua belah tangan. Apabila menghantar bola. Tetapi selalunya dengan dua tangan. Hantaran ini sesuai untuk keadaan yang pantas dan tidak memerlukan tindakan segera. r Hantaran lantun ± ia sering digunakan apabila terdapat ramai pemain berkumpul di satu ± satu kawasan gelanggang terutama yang hampir dengan kawasan jaringan.

seseorang pemain mestilah berlari dengan laju dan pada jarak yang berubah ± ubah. Biasanya pasukan yang menguasai bola dianggap sebagai pasukan penyerang. dia melompat atau melonjak semasa menghantar dan menjaringnya. Mengawal dan mengelak Pemain perlu mampu menjadi penyerang dan penghalang sekaligus. Pemain ± pemain yang dapat mengamalkan kemahiran dengan mudah dapat mengelakkan diri daripada lain sama ada semasa membuat hantaran. Gerakan kaki di sini bermakna apabila seseorang pemain itu telah menerima bola. Setiap . Hantaran ini digunakan apabila pemain yang terlibat diadang atau dihalang oleh pemain lawan. pemain mestilah pantas melintasi lawannya dan bergerak ke tempat lapang untuk menerima hantaran. hantaran ini jarang digunakan kerana kurang tepat dan kadang kadang sukar menerimanya. Maka setiap pemain perlu mahir sebagai penyerang dan penghalang. Hantaran sisi hantaran ini boleh dibuat rendah dank e bawah jika penghalang meluruskan tangannya ke hadapan untuk menghalang. Pemain boleh meninggalkan lawan atau melepaskan diri daripada lawan dengan mengelak. gerakan kaki merupakan salah satu kemahiran penting yang diharapkan semua pemain memahirkannya.jaring. Bagaimanapun. Gerakan kaki Dalam permainan bola jarring. Apabila menyerang. Hantaran ini boleh dibuat dengan menggunakan satu atau dua tangan. sementara pasukan lawannya diaggap pasukan penghalang. melompat atau menukar haluan semasa berlari. Cara hantaran hampir sama dengan cara melontar bola baling. Kemahiran gerakan kaki selalu selalu dikaitkan dengan kemahiran lain. Terdapat beberapa cara di mana gerakan kaki boleh dipergunakan dalam permainan bola jarring. Dia perlu mahir menangkap dan melontar bola. menerima bola dan membuat jaringan. Untuk kemahiran ini. Dia perlu menukar haluan secara serta ± merta sambil memecut juga serta merta.

maka hantaran percuma akan diberikan pada pihak lawan. 5. Apabila mengawal. maka pasukannya akan membuat serangan. pemain akan mengawal lawan dan tempat bola akan dilontar. kedua ± dua pemain tidak boleh bergerak sebelum wisel dibunyikan. pemain hendaklah mengagak arah atau haluan bola yang akan dilontar.kedua ± dua pemain berdiri secara berhadapan (menghadap gol masing ± masing) 2. Pemain yang menerima hantaran pula hendaklah juga pantas bergerak sama ada ke hadapan atau ke sisi pemain yang membuat hantaran supaya dia dapat mengelak daripada diadang oleh lawan.gerakan ini hendaklah dilakukan dengan pantas. 1. pemain mesti cuba bersedia untuk menghalang hantaran yang akan dibuat oleh pemain seorang lagi. jika gagal mendapatkan bola. Tetapi jarak antara kaki yang terdekat dengan pihak lawan mestilah lebih kurang satu meter. kawalan dilakukan satu lawan satu. 4. cara berikut boleh dijadikan panduan. Setiap pemain perlu mahir membuat jaringan. 7. pemain mesti mencuba mendapatkan bola itu sebelum ia bergerak tinggi ke atas. Jika salah seorang bergerak. pemain hendaklah menghalang lawan membuat hantaran atau jaringan. Ringkasnya. 3. kedudukan kaki pemain bergantung kepada keselesaan pemain. 6. Apabila mengawal dan menghalang. Sebagai penghalang. Setiap pemain akan mengawal lawannya sepanjang permainan. Lazimnya. Menjaring Menjaring adalah satu lagi kemahiran penting dalan sukan ini. Walaupun cuma dua orang pemain yang dibenarkan membuat . apabila wisel dibunyikan dan bola dilambungkan ke udara. tangan pemain hendaklah lurus ke bawah dan ke sisi tubuh. Cara mengambil lambungan Tiap ± tiap pemain perlu tahu cara mengambil lambungan kerana dalam permainan mereka tentu akan terlibat untuk mengambil lambungan. pemain boleh menangkap atau menepis bola ke arah rakannya. Jika pemain itu berjaya mendapatkan bola.

Sebab adakalanya. namun pemain ± pemain lain perlu juga mahir. kedudukan penjaring dalam bulatan jaringan dan ketinggian penghalang.jaringan. penjaring tidak dapat bermain dengan baik maka dia perlu diganti oleh pemain lain. Kemahiran memebuat jaringan memerlukan ketepatan pada sasaran dan pada gelang jaring. Yang penting ialah ia perlu disesuaikan dengan cara menangkap bola. Percubaan menjaringkan gol boleh dilakukan di mana ± mana tempat di dalam bulatan jaringan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful