P. 1
Legume Solanacee

Legume Solanacee

|Views: 780|Likes:
Published by Tudor Dumitru

More info:

Published by: Tudor Dumitru on Jul 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2013

pdf

text

original

__________________________________________________Grupul

colar Agricol Calugareni

_______________________________________________Resurse naturale si protectia mediului

Proiect de specialitate

Prof. Indrumator, Ing.Dr.Prof. Miroiu Dorita

Elev Tutulus Stelian Iulian Cls XIII ± RP

I . Ca. Aportul caloric este destul de redus de 20 Kcal/100g. . Originea si raspandirea. In aceeasi perioada au patruns si in China. fructe intregi). 50% din vitamina B2 si 12-15% din vitamina B6. specia de origine fiind Lycopersicon esculentum var. pasta. Portugalia si Italia in secolul al XVI-lea au ajuns in Anglia fiind mai intai cunoscute ca plante ornamentale cu denumirea pomodoro . Din punct de vedere economic tomatele se dovedesc a fi cele mai rentabile aducand venituri importatante atat prin valorificarea pe piata interna cat si la export. Fe. vitaminele A. Consumul de tomate pe locator este in continua crestere datorita cresterii ponderii tomatelor industrializate ( sub forma de sucuri. bulion.e. B6 si C ( 15-30 mg%). a fost folosita ca planta medicinal si apoi in cultura. fiind cunoscute cu sute de ani inainte de descoperirea Americii. In America de Nord au patruns abia in seculul al XIX-lea. Dupa Jenkins (1948). Mg. Japonia odata cu cartoful. B2. In tara noastra tomatele incep sa fie cunoscute abia in secolul al XIX-lea.9 7%). aciditate. 25-50% din vitamina C. Fructele obtinute in conditiile climatice ale tarii noastre se evidentiaza prin continut ridicat in zaharuri. Datorita excesului de baze tomatele actioneaza fapt favorabil sub aspect nutritional. central de origine al tomatelor se afla in jurul localitatilor Vera Cruz si Pueblo. Aduse in Europa dupa debarcarea lui Crisofor Columb mai intai in Spania. Peru. Tomatele contin glucide (2. in special la tomatele obtinute in camp in lunile iulie septembrie. cerasiforme care in Mexic inca din anul 200 i. Compozitia chimica a tomatelor variaza in functie de soi. Fructele de tomate proaspete ( 100 grame) asigura in necesar 10% din vitamina A. fosfor.5-1. Tomatele sunt originare din America Centrala si de Sud.5% ).n. potasiu. precum si acizi organici ( 0. B. acid ascorbic si carotenoide. datorita temperaturii si redietiei solare ridicate. Ecuador.LEGUME SOLANACEE TOMATELE Fructele de tomate prezinta importanta economica si alimentara nu atat prin continutul in elemente energetice cat prin vitamine saruri minerale si acizi organici avand o gama variata de intrebuintari si inregistrand un consum mare atat proaspete cat si prelucrate industrial.

Romania cu 2 milioane tone.O. In fermele proprii ale intreprinderilor pentru prelucrarea si industrializarea legumelor se cultiva pe langa soiurile importate si soiuri noi.I. Tulpina tomatelor emite radacini adventive ceea ce permite plantarea mai adanca a rasadurilor.M. plantele cresc inalte de 2-3 metri si chiar de 6-7 metri in sera. In tara noastra tomatele erau cultivate la inceput in preajma marilor orase dupa cel deal doilea razboi mondial cultura s-a extins si in zone mai indepartate de orase avand insa asigurat transportul pa cale ferata sau sosele.6 milioane hectare productia fiind de 36 milioane tone. Bulgaria. pivotul fiind rupt. Grecia. tulpina are o crestere nedeterminata. Olanda (in sere). ocupand in prezent primul loc in productia de legume pe plan mondial. fiind relative constanta dar prodctia medie a crescut la 71 tone pe hectar. unde suprafata cultivate cu tomate pentru industrie a ramas de 90000 hectare. radacina se dezvolta in stratul arabil necesitand udari dese. Productia de tomate pentru conserve a inregistrat cresteri spectaculoase in SUA. Caractere botanice. Radacina tomatelor cultivate prin semanat direct in camp poate ajunge la un metru adancime prezentand rezistenta la seceta in cazul culturilor cultivate prin rasad. Daca in anii 1948-1952 suprafata ocupata cu tomate pe glob era de aproximativ un million de hectare cu o productie de peste 12 milioate tone annual. Cresterea optima a sistemului radicular are loc la 15-35°C.M. In Europa o mare dezvoltare a culturii tomatelor s-a produs ca urmare a cererii in 1979 a asociatiei A.T.4 milioane tone. In Europa pentru productia de sera s-au creat hibrizi F1 de mare productivitate calitate si rezistenta la boli si nematozi.Desi cultura tomatelor a inceput cu numai un secol in urma s-a extins in special in preajma primului si celui de-al doilea razboi mandial. in 1975 suprafata a cescut la 1. De asemenea prezinta o mare capacitate de lastarire formand copilii la sobsoara . Astfel la soiurile ce apartin la varietatea vulgare. Tulpina tomatelor are o crestere diferita in functie de soi. Tomatele sunt plante anuale in conditiile climatic ale tarii noastre. in ciclul prelungit si in sistem special de sustinere. In productia mondiala cei mai mari producatori sunt in SUA cu 8. In regiunile cu climat tropical se comporta ca plante perene.55 milioane tone apoi fosta URSS cu 7 milioante tone. Spania. Italia 3.

Pe toata suprafata frunezele sunt acoperite cu perisori glandulari. Foliolele au forma lanceolata . Caderea florilor poate fi prevenita prin vibrarea plantelor sau inflorescentelor sau efectuarea de tratamente cu stimulatori. apar radacini adventive. Staminele sunt crescute la baza cu tubul carolei . La tropice alogamia ajunge la 5-10 %. rad dupa 4-5. calibrarea pentru a corespunde unor ambalaje standardizate sunt de regula sferice sau usor turtite (If=1). ramnificate multiple. iar anterele sunt unite formand un con care acopera pistilul. in conditii de umiditate ridicata . Frunzele tomatelor sunt imparipenat sectate. Petalele sunt de culoare galebena si sunt crescute la baza. Numarul de flori in inflorescenta variaza de la 4-5 la 20. Toti copilii sunt fertili dar planta lasata liber formeaza fructe mici si care se maturizeaza tarziu. de forme . urmatoarele se formeaza dupa 1-3 frunze . ramnificate dublu . marimi si culori diferite. Floarea tomatelor este de tipul 5. Plantele lasate sa creasca liber fara nici o lucrare de dirijare formeaza numerosi copili avand aspectul de tufa si desi au un numar mai mare de flori fructele sunt mici si se maturizeaza tarziu. Forma fructelor se poate caracteriza prin indicele de forma : If= ( I este inaltimea. Copilitul vertical reduce insa volumul sistemului ridicular. Inflorescenta esti de tip cima si apare pe internod. . Daca nu se intervine in conducerea plantelor prin copilit plantele se dezvolta sub forma de tufa. ovala etc. Insertia primei in florescente este variabila in functie de soi . Stilul este de obicei mai scurt decat staminele dar in anumite conditii la unele soiuri se pot intalni stiluri exerte. Fructul este o baca carnoasa. dupa 5-12 frunze . D diametrul fructului). Fructele alungite sau pruniforme (If>1) sunt folosite la industrializare. Recuperarea copililor sau ciupirea varfului unora dintre ei are drept scop sa dirijeze fructificarea ajutand la obtinerea unor fructe mai mari si de calitate. La baza tulpinii . cu suprafata relativ neteda sau gofrata in functie de varietate sau soi. Copilii situati sub primele doua inflorescente cresc mai repede concurand axul principal. Polenizarea este autogama numai in cazuri rare ( 5%) stigmatul exert face posibila polarizarea cu polen strain(alogama). Esxista 3 tipuri de inflorescente : neramnificate .si prezinta margine intreaga sau dintata . cu foliole dispuse alternativ.frunzelor. Soiurile de sera si cele pentru indusrializare care necesita sortarea. In cazul conditiilor de mediu nefavorabile(temperaturi de noapte scazute sau temperaturi prea ridicate sau exces de azot) fecundarea nu are loc si florile cad. suculenta.

astfel: -soiuri timpurii care necesita pana la fructificare 95-120 de zile. sunt de cularea galbena oranj. II. In cadrul clasificarii tehnologice soiurile se clasifica si in functie de durata perioadei de vegetatie. Se cultiva soiuri si hibrizi corespunzatori unor anumite tipuri de tehnologii sau destinatii. -pentru semanat direct in camp si mecanizare. -pentru cultura prin rasad. Pentru tara noastra mai importante sunt trei grupe: soiuri formate in Europa de Sud Italia. I. Cand fructele contin mai mult beta-caroten decat licopen. galbena sau roza. -soiuri semitimpurii 120-125 de zile.Culoarea fructelor este rosie cu diferite nunante: portocalie. souri formate in SUA soiuri pentru industrie si recoltare mecanizata. Franta. -pentru adaposturi de tip tunel. Ungaria si Franta. Brejnev si colaboratorii clasifica soiurile de tomate in 6 grupe dupa locul de origine si conditiile geografice si ecologice. Anglia. Romania. -pentru sere solar. peste care se suprapune epiderma fructului galbena sau incolor. soiuri formate in Europa de Vest si Centrala Olanda. Culoarea fructelor rosie si roz se datoreaza pigmentilor carotenoizi contiuti in pulpa. modul de cultura cat si de destinatia productiei. Soiuri si hibrizi. Soiuri pentru culturi adapostite: -pentru sere incalzite. O clasificare cu caracter tehnologic care tine atat de locul. -pentru rasadnita. . Soiuri pentru cultura in camp: -pentru consum in stare proaspata. Bulgaria. -pentru industrializare. Danemarca. -soiuri tarzii peste 130 de zile.

Temperatura reprezinta o conditie esentiala pentru functiile metabolice si celulare ale plantelor. Ritmul de alungire a tulpinei este mai mare cand cresterea tomatelor se face la temperaturi fluctuante de 26. In perioada imediat urmatoare expandarii frunzelor cotiledonate rasadul de tomate este foarte sensibil la temperatura. Plantele tinere cresc mai bine la temperatura constanta ziua si noaptea decat la fluctuatii de temperatura. Intervalele intre stadiile termosensibile sunt de o saptamana. Ritmul de initiere al primordiilor frunzelor este grabit in cesterea continutului in substanta uscata este mai mare la temperatura constanta de 25°C ziua si noaptea fata de 15°C. Se formeaza mai putine frunze decat la 25°C dar dimensiunea apexului este de 2 ori mai mare la 15°C fata de 25°C si plantele infloresc mai timpuriu. dimensiunea. au un efect advers asuprea dezvoltarii microsporilor astfel incat functionarea slaba poate fi atribuita diminuarii aprovizionarii cu hidrati de carbon a graunciorilor de polen si cresterea tubului polinic. Temperaturile de 14°C si 20°C comparativa cu 26°C au dus la mai putine noduri sub prima inflorescenta si formarea unui numar mare de flori in prima inflorescenta iar inaltimea plantei a fost mai redusa. Temperaturile ridicate produc inducerea exertiei stilare din conul anterial care impiedica polenizarea si dezvoltarea pistilului. nutrienti minerali. umiditate si elementele nutritive minerale. Inflorirea tomatelor este mai redusa la temperaturi ridicate. Anteza poate intarzia totusi datoria deficientei de fosfor. . Perioada senzitiva este diferita in functie de soi astfel la hibridul spontan perioda termosensibila este pentru prima inflorescenta in a doua saptamana. Diferentele intre recomandarile a diferitilor autori se datoresc diferitelor conditii de experimentare soiuri.5°C ziua si 19-20°C noaptea. Pentru tomatele care sunt plante termofile temperatura are un rol dominant. compozitia gazelor. Temperaturile ridicate cu 3 zile inainte de antezis. Indicii proceselor fiziologice sunt determinati de temperatura. Cresterea plantelor ca si functie reproductiva pot fi puternic modificate de temperatura singura sau in conjunctie cu alti factori ca lumina. schimbari de durata ale acesteia putand provoca schimbari morfologice. Astfel la 26°C ziua si 22°C noaptea numarul de flori in prima inflorescenta a fost mai scazut decat la 22°C ziua si 18°C noaptea sau de 18°C ziua si 14°C noaptea. cultivar. Totusi unele cultivare nu manifesta sensibilitatea la alternanta de temperatura. Numarul. practici tehnolocice si nivele de temperatura. vigoarea si cresterea lastarilor laterali difera de asemenea in functie de temperatura.Relatiile cu factorii de vegetatie. fotoperioada si umiditate.

Unele soiuri de sera ca si de exemplu moneymaker au produs mai mult la o temperatura de 35°C ziua .Leopold si Scott au aratat ca in vitro cresterea ovalelor cere o temperatura optima de 20-22°C si ca adaugarea de sucroza 5% si de acid ascorbic 10-4M a promovat legarea fructelor la 30°C. nu leaga la temperaturi ridicate de noapte. Temperaturile de zi nefavorabile sunt mai putin daunatoare decat cele de noapte. dezintegrarea celulelor embrionice ale ovarului. competitia substratului si limitarea sa si dezechilibrul balantei hormonale. Se cunosc soiuri care leaga la temperaturi scazute de noapte. lipsa polenizarii. Exista o mare diferentiere intre cultivari privind capacitatea de temperaturi joase si inalte. Astfel temperaturile foarte ridicare provoaca o slaba dezvoltare a polenului . Cresterea concentratie de acid ascorbic in tomate ar putea favoriza senscenta prematura si abscizia organelor reproductive. Acestea toate determina abscizia ovarelor tomatelor si o rotire slaba.

Consumul de apadifera in functie de fenofaza. Astfel in faza de rasad se recomanda mentinerea unei umiditati de 55-60% din capacitatea de camp in fata cresterii active 65-70%. pentru prevenirea alungirii plantelor este necesara reducerea temperaturii sau iluminarea suplimantara pana la 16 ore.32°C 16 . Dupa Calvert (1964-1966) aceasta se datoreaza unei slabe asimilari de hidrati de carbon. Tomatele au cerinte mari fata de intensitatea luminii avand un rol deosebit in procesele de crestere. . In perioada producerii rasadurilor lumina fiind in deficit. La temperaturi superioare cele de 30-32°C fructele raman galbene iar la 40°C raman verzi si nu se mai matureaza (tabelul 8.2) tabelul 8. Umiditatea. cand umiditatea a fost optima. numarul acestora pana la prima inflorescenta fiind mai mic in conditii de iluminare mai puternica. diferentierea organelor. fructificare si coacerea fructelor.20°C 15°C 25-26°C 30°Cz/19-20°Cn 27°Cz/19-20°Cn 35°Cz/18°Cn 26°Cz/22°Cn 26-32°C 25°C 10-14°C Faza de dezvoltare Formearea florii Antezis Formarea polenului Germinarea polenului Cresterea tubului polnic Extensia stilara Rodirea fructelor Rodirea fructelor in vitro Coacerea fructelor Temperaturi optime 13-14°C 13-14°C 26°Cz/22°Cn 20-22°C 22-27°C 22-27°C 30-35°C 18-20°C 20-22°C 24-28°C Lumina.si 18°C noaptea decat plantele crescute la 20°C ziua si 15°C noaptea. Tomatele rezista destul de bine la seceta mai ales in culturile efectuate prin semanat direct in camp. Cerintele fata de lumina sunt corelate cu temperatura incepand de la formarea primelor frunze. Tomatele au pretentii moderate fata de umiditate intrucatat coeficientul de transpiratie este redus 350-550. Prima perioada critica este in faza de rasad incepand cu a 8-10 zi de la rasarire.2 Temperaturile optime de crestere si dezvoltare la temomate in diferite faze de vegetatie Faza de dezvoltare Germinarea semintelor Expansiunea cotiledoanelor Marirea apexului Cresterea rasadului Alungirea tulpinii Cresterea lastarilor axilari Cresterea radacinii Initierea frunzelor Reducerea internodilor Temperaturi optime 26 . Intesitatea slaba a luminii in aceasta fenofaza duce la alungirea plantelor si o diferentiere a primelor doua inflorescente.

Insuficienta de fosfor se recunoaste dupa culoare frunzelor in verde inchis cu nuante violacee in special in zona nervurilor. iar pe Frunze apar pete brun-albicioase. datorita actiunii antagonice a calciului cu magneziu. pentru o tona de fructe se consuma: 2. Potasiul se consuma in cantitati mari . in functie de soi.0 kg P2O5. In exces .0 kg K2O.7 kg MgO. apare fenomenul de longistilie.4-1.iar in faza de fructificare este de 75-85% din capacitatea de camp.4 kg CaO. iar tulpina se lemnifica tarziu. Carenta de potasiu se evidentiaza prin aparitia unor pete necrotice pe marginea frunzelor. 0. La tomatele cultivate in sera pentru productie de 100 de tone pe hectar consulul e tona este de: 3. Ponderea consumului de fosfor din consumul total de elemente este de 5.0 -3. favorizand in acelasi timp aparitia bolilor.2-11. fenofaza. Apar cloraza frunzelor tinere prin blocarea fierului si magneziului. determina umezirea polenului astfel ca fecundarea nu are loc producandu-se caderea florilor.c. Fosforul este consumat in cantitati mai reduse dar este important in asimilarea azotului la stimulaea infloritului si fructificare. 0. Regimul de nutritie. 0. stilul depasind nivelul conului anterial inainte ca polenul sa fie matur ceea ce deasemenea duce la avortarea florilor.3 % la tomatele tompurii si 10. sistem de cultura si a altor factori de vegetatie.8 kg N.. In zonele cu regim de precipitatii nivelul de 250-300mm. Un raport favorabil K/N contribuie la cresterea sistemului radicular. 0.5 kg P2O5. 0.6-4.4-0. Peste 70% c. In primele faze de vegeteatie azotul in exces poate provoca o crestere luxurianta a plantelor in detrimentul fructificarii. La o productie de 35 de tone pe hectar. Azotul element important pentru cresterea plantelor si fructificare este necesar . se pot produce dereglari in cresterea plantelor . calciul provoaca oprirea de crestere si avortarea florilor. 3. Cu toate acestea trebuie sa fie in corelatie. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie in general de 50-60% din capacitatea de camp. Sub 45% c. .6-3.6 kg N.7 kg K2O. potasiu si sodiul.8 % la tomatele cultivate in solar in ciclul prelungit. in cursul preioadei de vegetatie culturile trebuie irigate.c. mai ales in conditiile de lumina redusa fenomen intalnit in conditii de sera in ciclu. Inflorirea si fructificarea intarzie. contribuind la formarea si transportul hidratilor de carbon si a acidului ascordic in fructe.6 kg MgO. 5. In cazul folosirii unor doze mari de ingrasaminte .2-6. 4 kg CaO2. Dirijarea regimului de nutritie a tomatelor se face pe baza consumuli specific al tomatelor. la tomatele de vara in camp. La 12-18 % absortia fosforului se reduce cu 50% la fiecare scadere a temperaturii cu 2°C. Calciul este important pentru cresterea sistemului radicular. frunzele au o culoare deschisa . Carenta de calciu se remarca prin stagnarea cresterii plantelor si necrozarea tesuturilor tinere. mai ales in perioada cresterii fructelor.6-7.

Tehnologiile acestor tipuri de culturi prezinta numeroase particularitati. la o densitate de 32-36 mii plante /ha in functie de vigoare. Cultura in sere se realizeaza in doua cicluri : ciclul 1 sfarsitul lunii ianuarie-iunie si ciclul 2 10-20 iulie-10-15 noiembrie. Tehnologia culturii tomatelor Tomatele se situeaza pe primul loc in privinta suprafetelor cultivate productia fiind esalonata in tot cursul anului in sere. influentand calitatea frunzelor si rezistenta la transport si la pastrare. Plantarea rasadurilor se face la 80/30-40 cm . in sere bloc de tip industrial. dezinfectia chimica se face cu Nemagon . Fertilizare organica trebuie efectuata . Urmeaza mobilizare solului de 30-40 cm adancime cu rotosapa Vikon sau Falk apoi frezarea solului la 15 cm. Repicatul se face la 7-10 zile de la rasarire in ghivece din plastic de 10 cm diametrul umplute cu un amestec de 70 % turba rosie 30-40 % compost forestier sau mranita . Producerea rasadului are loc in ferme specializate . in special . Lucrarile de ingrijire constau in dirijarea temperaturii si umiditatii fertilizarea si combaterea bolilor si daunatorilor. de vara-toamna pentru consum in stare proaspata si prelucrare industriala. costurile mari de productie impun apicarea unor tehnologii superioare cat mai adecvate hibrizilor. Caracterul intensiv al culturii tomatelor in sera . adaposturi temporare joase .a 1-20X prin imprastierea pe brazde sau intr-un strat de 5 cm grosime din turba. Semanatul se poate face direct in ghivece cu o singura samanta pentru a evita repicatul.Magneziul are o importanta deosebita . granule care se incorporeaza in freza. in cazul solurilor care au sub 10 % materie organica. apigarea gunoiului in grajd semi-descompus . 100t/ha. nisip si eventual pamant de telina. Pregatirea serelor pentru plantare in ciclul I consta in urmatoarele lucrari : evacuarea resturilor culturii precedente . rasadnite culturi in camp timpurii. Ingrasamintele magneziene nu trebiue sa lipseasca din programul de fertilizare in special in sere. Dazomet sau Vydate . . solarii . Tehnologia culturii tomatelor in sere. 120t/ha sau compostului forestier . Semanatul se face .

comparativ . Manuca) Kg s. subtire previn tasarea si pierderea umiditatii solului. Schemele de plantare sunt cu 4 randuri . Manuca) Cultura Specia Tomate II 0-35 Ciclul I III IV 50 70 V 120 VI 80 VIII 60 Ciclul II IX 80 X 70 XI 35 . oprinduse in momentul primelor recolte.4). Intraga cantitate de azot si o mare parte din ingrasamintele cu potasiu orecum si cele cu magnezium se apica in cursul vegetatiei. Afanarea solului se executa imediat dupa plantare si se repeta de cate ori este nevoie . Plantarea rasadurilor are loc la sfarsitul lunii ianuarei -5 febroarie. Conducerea plantelor se face cu sfor de sustinere . Se executa cu moto-parasitoarea cu ecartamentul redus . in functie de analizele agrochimice. facand economie de prasire. Cantitaile de ingrasaminte folosite pentru intraga perioada de vegetatie . plantele se vor dirija dupa sfoara. in tabelul 8. pentru ciclul I si ciclul II . Incorporarea ingrasamintelor se face . in strat de 5-10 cm sau cu folie de polietilena neagra . Densitatea este de 28000 -40000 de plante/ ha. sunt prezentate . atat in ciclul I cat si in ciclul II (tabelul 8. echidistante la 80 cm sau in randuri duble 40-90-60-90-40 . legate la baza plantei . tabelul 8. cu freza .3 Fertilizarea tomatelor in sere (dupa O. in ochi larg si de sarma bine intinsa la nivelul doliei. tabelul 8. iar distantele pe rand sunt in functie de vigoare hibridului .4 Repartizarea ingrasamintelor cu N in cursul vegetatiei (kg/ha) (dupa O. Odata pe saptamana . dupa care se executa modelarea solului sau numai deschiderea rigolelor in vederea plantarii. Fertilizare faciala./ha N P2O5 K2 O MgO Tomatele ciclul I 300-350 150-200 600-700 70-80 Tomatele ciclul II 200-250 100-150 400-500 50-60 In timpul vegetatiei azotul se aplica o data la doua saptamani in doza de 35-60 kg N/ha. de30-40 cm.3. cu unelte Wolf sau cu furca. in cantitati 1000-1500 kg/ha .a.Fertilizare de baza se face cu ingrasaminte cu fosfor si potasiu . imediat . Mulcirea intervalelor cu paie de grau sau secara .

iar costul ridicat al energiei inlatura posibilitatea folosirii luminii artificiale. in cazul cresterii temperaturii peste limitele optime . un factor important in stransa corelatie cu lumina si temperatura. Se iau masuri pentru utilizarea la miaximum . Plafoanele de umiditate din aer trebuie mentinute la 65-70% . prin folosirea unor foi de geam de buna calitate . In perioada de fructificare . in zilele insorite. Dirijarea factorilor de mediu in perioada de vegetatie. avand in vedere riscurile mai mari de contaminare si transmitere mai ales in cazul monoculturii precum si efectul negativ asupra productiei si calitatii. cu 60-75 zile inainte de incheierea culturii. marirea normelor de udare se coreleaza cu intensitatea luminii si temperatura.Cizelarea inflorescentelor este o lucrare impotanta . astfel in primele 2 saptamani dupa plantarea se mentine la 20-22°C. umiditatea urca la 65-70 % iar in sol 75-85 % din IUA. prin cresterea greutatii medii si a diametrului fructelor. La inceputul ciclului I cand plantele au un habitus redus . Pana la inflorire. in concentratie de 20 %/ Temperatura se regleaza in functie de fenofaza si de intensitatea luminii . de asemenea. Lumina este factorul cel mai deficitar in ciclul I . Pe masura ce plantele cresc si circulatia aerului se reduce . umiditatea relativa se va mentine la 55-60 % . a energiei solare radiante . iar in sol la 70-75% din IUA. Necesarul de apa. . Carnitul pentru ciclul I se executa la sfarsitul lunii aprilie . si cand prin aerisire . O buna aerisire se realizeza prin ventilatie fortata si distribuirea aerului prin conducte perofrate din folile de polietelina. In acest sens se intocmesc programe de combatere de catre sectia de chiminizare si protectia plantelor. iar in sol 80-85 % din IUA. dar si curativ cu foarte multa atentie . curatirea periodica a geamurilor de praf si funigine sau in lunile cu inslolatie excedentara se practica cretizarea geamurilo cu o solutie de huma sau de slam. Noaptea temperatura in sol se mentine sub 16°C. avand rept scop cresterea procentului de fructe . dupa formarea 8-12 inflorescente . apoi temperatura aerului se reduce la 18-20°C. Experientele intreprinse de Popoescu si colab. Cizelarea necesita un volum redus de forta de munca. conform standardelor. temperatura poate sa scada repede . Aerisirea este . in zilele cu neblozitate si 20-22°C in zilele insorite. 1982 au scos in evidenta efectul favorabil al cizelarii asupra calitatii productiei. Combaterea bolilor si daunatorilor se executa atat preventiv . se aeriseste prin deschiderea ferestrelor de acoperis si apoi si cele laterale. nu se aeriseste decat foarte rar .

insecticid sau sinaratox si acaricid. Masuri pentru protectia plantelor in sere Masuri de protectiea plantelor la producerea rasadurilor. Infiintarea culturii si lucrarile de ingrijire sunt asemanatoare cu cele de la ciclul I . Pentru o dezinfectie eficace a solului si scheletului serei inmultililor trebuie sa se asigure timpul necesar indiferent ca este vorba de dezinfectia fizica(termica) sau chimica.3 000 l/ha si trebuie sa afecteze primii 10-15 cm de la suprafata solului. in functie de data plantarii.Recoltarea tomatelor in ciclul I poate incepe la inceputul lunii aprilie chiar si mai tarziu . In cazul acesta nu mai este necesara dezinfectia scheletului. Masurile de protectie a palantelor in timpul perioadei de vegetatie trebuie numai sa completeze in cazul eventualelor infectii ce survin din afara spatiilor protejat conditionate de prezenta inoculului in camp. Dezinfectia serei inmultililor. cu deosebirea ca lucrarea de carnit se face cu 70-85 zile inainte de incheierea culturii. Cultura tomatelor in sera ciclul II prezinta o serie de particularitati fata de cultura in ciclul I. Dezinfectia chimica se face cu dazomet 500 kg/ha sau cu formalina 2 000. . Recoltarea incepe in ultima decada a lunii septembrie pana la 10-25 XI . Se pot obtine productii de 80-120t /ha. Dezinfectia solului se face cu aburi supra incalziti sau cu acele substante chimice ca si la ciclul I. limitand plantele cu cel mult 7-8 florescente. Dezinfectia amestecului pe pamant si a ghivecelor. Dezinfectia termica a solului ( 80° la 30 cm adancime timp de o ora) impune o dezinfectie chimica scheletului prin stropire cu un amestec de fungici . Rasadele trebuie sa aiba varsta de 30-35 de zile. Ciclul incepe in intervalul 10-25 VIII si dureaza pana la sfarsitul lunii noiembrie. realizand o productie minima de 60-70 t/ha. Dezinfectia termina a amestecului de pamant are un spectru larg de actiune : daca se realizeaza 90 timp de o ora toti agentii patogeni si daunatorii sunt distrusi indiferent de forma sub care s-ar afla. O stare fitosanitara buna a culturilor din sere solarii nu se poate realiza decat in conditiile folosiri unui rasad absolut liber de boli si daunatori si a unei dezinfectii riguros executate a spatiilor de cultura.

Masuri de carantina si igiena sanitara in producerea rasadului Serele pentru producerea rasadului trebuie sa fie sere individuale destinate in totalitate numai acestui scop. Dezinfectia semintei. In toata perioada cresterii plantelor pana la plantare in sera se fac controale repetate si se elimina toate exemplarele ce prezinta simptome de boala.15% din acelasi produs.15% alternat ci Dithane-cupromix 0.evacuarea plantelor bolnave . Dezinfectia amestecului de pamant si a serei inmultitor este absolut obligatorie. fiecare reactionand diferit de mijloacele de tratare folosite. cu ghiveci cu tot . Eliminarea plantelor cu simptome de bloala se face intodeauna de un singur muncitor bine instruit. se va face in saci de polietina. Inainte de plantare se imbaiaa ghivecele de rasad in solutie 0. Indiferent de specie dupa semanat se stropeste solul superficial cu solutie 0. De asemenea este interzisa utilizarea mijloacelor de transport si a uneltelor de la alte sere. Tratamente la sol si foliare. fiecare la randul sau cu importanta majora in cultura viitoare si de asemenea .Dezinfectia chimica se realizeaza cu Dazomet 200-250g/m2 cu respectarea timpului de pauza : minimum 20-25 zile pentru Dazomet sau 14 zile pentru formalina daca temperatura in plaforma de amestec a fost de 15-20°. - . Seminte de castraveti ridica probleme deoarece pot transmite in masura egala virus . In continuare dupa replicare la tomate se fac tratamente foliare la interval de 7-10 zile cu Mycodifol 0. ciuperca . la samanta din import numai daca ambalajul respectiv exista mentiunea netratat . bacterie .3% Cryptonol 98. Al doilea tratament se face dupa rasarire inainte de replicare cu solutie 0. Tratarea semintei se face in cadrul fiecarui camplex de sere numai daca nu s-a facut centralizat. Nu se admit pentru plantele loturi de rasad infectate sau infestate. In zilele in care se fac tratamente impotriva daunatorilor nu se vor face alte lucrari la rasad.4 %.2 % Mycodifol. Tratarea termica a semintei de castraveti se face centralizat la 76°C timp de 72 ore si se refera in principal la VMC. Nu se va folosi samanta din loturi semincere infectate sau samanta netratata. Este interzis accesul in serele inmultililor persoanelor care lucreaza in alte sere.

.Lucrarile de intretinere ( copilit . Fertilizarea culturilor de tomate trebuie sa fie judicios facuta in sensul de a nu se ajunge la exces de azot in sol care sensibilizeaza plantele la infectia bacteriana iar pe de alta parte de a se realiza un pH al solului cu valori mici de 7-8 .5% sau Bromocet. defoliat ) vor fi executate de muncitori bine instruiti in conditiile unei permanente dezinfectii a mainilor cu solutie de Cryptonol 0. care defavorizeaza bacteria C. cirnit .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->