FUNGSI TULISAN JAWI

Tulisan jawi adalah satu seni penulisan yang telah wujud berabad-abad lamanya di Nusantara.Kemunculannya berkait secara lansung dengan kedatangan agama Islam ke Nusantara.Tulisan jawi berasal dari tulisan Arab dan merupakan huruf-huruf Arab yang dimasukkan ke dalam sistem penulisan bahasa melayu. Tulisan jawi adalah antara tulisan terawal yang pernah ditemui.Tulisan ini telah berkembang sejak zaman Kerajaan Islam Pasai kemudian disebarkan ke Kerajaan Melaka,Kerajaan Johor dan juga Acheh pada abad ke-17.Tulisan jawi memainkan peranan penting pada masa dahulu dan amat penting dalam masyarakat dahulu.Antaranya ialah tulisan jawi digunakan dalam batu bersurat pada masa dahulu dan ini dibuktikan dengan terjumpanya Batu Bersurat Terengganu yang bertarikh 702H atau 1303M .

Gambar Batu Bersurat Terengganu. Perjumpaan Batu Bersurat Terengganu ini juga membuktikan bahawa tulisan jawi telah sampai ke negara ini lebih awal berbanding tulisan rumi.

Tulisan jawi merupakan tulisan rasmi bagi negari-negeri Melayu Tidak Bersekutu semasa penguasaan British.Kini. Bukti bertulis mengenai Pengistiharan Kemerdekaan Tanah Melayu yang ditulis dalam bahasa melayu bertulisan jawi.Kedah.Kelantan. dan Terengganu. .Perlis.tulisan ini digunakan dalam urusan agama Islam dan adat istiadat Melayu yang kebanyakkannya di Johor.tulisan jawi telah digunakan di dalam Pemasyhuran Kemerdekaan 1957 bagi negara Malaysia antara lain juga tertulis dalam abjad Jawi.Dokumen Pemasyhuran Kemerdekaan 1957 telah ditulis dalam dua bahasa iaitu bahasa melayu yang ditulis Jawi dan bahasa Inggeris. Selain itu.

Wang emas pada zaman Sultan Sulaiman Shah 1620. .Kedah.Ini menunjukkan bahawa tulisan jawi sangat diberi penghormatan.Bukti yang menunjukkan penggunaan tulisan jawi pada mata wang ialah: Matawang Kedah: Wang emas ini diperkenalkan pada zaman Sultan Dhiauddin Mukarram Shah (16611687).tulisan jawi turut digunakan pada matawang pada masa awal kemunculan matawang. Kedah.Disamping itu.

Kedah. Duit ayam sabung bertenggek di atas beberapa gelang ini diperkenalkan di zaman Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin Muazzam Shah(1710-1773).Duit bertarikh 1141 Hijrah(1728 masihi) terukir Sultan Muhammad Jiwa Khalifatul Rahman. .

sijil syahadah.kitab dan buku.tulisan jawi banyak memberi sumbangan pada negara dan sejak abad ketujuh masihi lagi.catatan pemilikan dan perdagangan.Secara umumnya. Penggunaan tulisan ini diluaskan lagi buat dua abad terakhir ini dengan menjadikannya sebagai bahan bacaan seperti surat khabar dan majalah yang terus menggunakan tulisan jawi.matawang (khasnya wang emas dan perak).ia melepasi batas berkenaan.tulisan jawi digunakan pada prasasti atau batu bersurat.batu nisan. Tidak lupa juga. Dapat dirumuskan bahawa tulisan Jawi yang disentuh tadi terbukti dalam hasil kesusasteraan dan kebudayaan orang melayu.antaranya pemasyhuran kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu.Oleh sebab itu.bangunan yang berhubungan atau tidak dengan hal keagamaan.Hal ini semakin maju dan membesar.tulisan jawi yang indah-indah dapat dilihat dalam pelbagai objek seperti masjid. .tembikar.surat kiriman diraja.sehingga terbukti dalam kegiatan kesenian pula. Berikut merupakan contoh-contoh penggunaan tulisan jawi pada masa dahulu dan seterusnya memperkukuhkan lagi huraian yang telah diberi.Begitu juga piagam dan teks pemasyhuran.ukiran yamg terpahat dan macam-macam lagi. terutamanya di pelabuhan dan kapal perdagangan.tulisan jawi turut digunakan dalam pendidikan kita sejak dahulu sampai sekarang yang masih menubuhkan Sekolah Rendah Agama Rakyat yang semestinya menggunakan tulisan jawi dalam buku-buku teks dan juga bacaan umum.surat perjanjian antara raja dengan negara di alam Melayu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful