ADAT RESAM KAUM MELAYU NAMA AHLI KUMPULAN: 2.HAFEZUDDIN 3.ZAHIDIN 4.MAHFUZ 5.

SHAHIR

SEWAKTU MENGANDUNGSEWAKTU MENGANDUNG . .Melenggang Perut Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan.Melenggang Perut Adat ini juga dipanggil Kirim Perut oleh masyarakat Melayu di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan di sesetengah tempat dikenali sebagai Mandi Tian. Upacara ini dilakukan kepada wanita yang mengandung anak sulung ketika kandungan berusia dalam lingkungan tujuh atau lapan bulan. Ia dijalankan oleh seorang bidan untuk membuang geruh atau kecelakaan yang mungkin menimpa wanita hamil yang bakal bersalin dan bagi membetulkan kedudukan bayi di dalam perut.SEWAKTU MENGANDUNGSEWAKTU MENGANDUNG .

Adakalanya tempoh kehamilan boleh mencapai sehingga sepuluh hingga dua belas bulan yang dipanggil bunting kerbau. Mengikut kebiasaannya kandungan ketika itu sudah cukup sembilan bulan sepuluh hari. Adakalanya tempoh kehamilan boleh mencapai sehingga sepuluh hingga dua belas bulan yang dipanggil bunting kerbau. Mengikut kepercayaannya juga daun mengkuang berduri akan digantung di bawah rumah dan kapur akan dipangkah pada tempat-tempat tertentu di dalam rumah wanita yang hendak bersalin tadi bagi mengelakkan gangguan makhluk halus.SEWAKTU BERSALINSEWAKTU BERSALIN .Bersalin Persediaan ini akan diuruskan oleh keluarga berkenaan.Bersalin Persediaan ini akan diuruskan oleh keluarga berkenaan. Mengikut kebiasaannya kandungan ketika itu sudah cukup sembilan bulan sepuluh hari. . Mengikut kepercayaannya juga daun mengkuang berduri akan digantung di bawah rumah dan kapur akan dipangkah pada tempat-tempat tertentu di dalam rumah wanita yang hendak bersalin tadi bagi mengelakkan gangguan makhluk halus. SEWAKTU BERSALINSEWAKTU BERSALIN .

bapa atau datuk bayi tersebut akan melakukan upacara ini.Azan/Qamat Kelazimannya bayi lelaki akan diazankan di kedua-dua belah telinganya manakala bayi perempuan akan diqamatkan. BERSALINBERSALIN .Azan/Qamat Kelazimannya bayi lelaki akan diazankan di kedua-dua belah telinganya manakala bayi perempuan akan diqamatkan. Biasanya. bapa atau datuk bayi tersebut akan melakukan upacara ini. BERSALINBERSALIN . Biasanya..

Adat ini seelok-eloknya dilakukan pada hari Isnin atau Khamis. adat cuci lantai akan diadakan. SELEPAS LAHIRSELEPAS LAHIR . dia tidak boleh dibuaikan dan akan tidur disamping ibunya. ia juga dipanggil adat naik buai kerana selagi bayi itu belum tanggal pusatnya. adat cuci lantai akan diadakan. Di sesetengah tempat. dia tidak boleh dibuaikan dan akan tidur disamping ibunya.Tanggal Pusat/Cuci Lantai Pada ketika itu. SELEPAS LAHIRSELEPAS LAHIR ..Tanggal Pusat/Cuci Lantai Pada ketika itu. Di sesetengah tempat. Adat ini seelok-eloknya dilakukan pada hari Isnin atau Khamis. ia juga dipanggil adat naik buai kerana selagi bayi itu belum tanggal pusatnya.

Namun demikian. Adat ini akan dijalankan oleh bidan. Bagi kanak-kanak lelaki. Namun demikian. Adat berkhatan akan dijalankan oleh Tok Mudim. Adat ini akan dijalankan oleh bidan. Bagi kanak-kanak lelaki.Bersunat / Berkhatan Adat bersunat bagi bayi perempuan lazimnya dilakukan ketika bayi itu masih kecil iaitu beberapa hari selepas dilahirkan. Adat berkhatan akan dijalankan oleh Tok Mudim. . kebanyakan kanak-kanak perempuan akan menjalani upacara ini sekurang-kurangnya ketika berumur setahun atau lebih. kebanyakan kanak-kanak perempuan akan menjalani upacara ini sekurang-kurangnya ketika berumur setahun atau lebih.SELEPAS LAHIRSELEPAS LAHIR .Bersunat / Berkhatan Adat bersunat bagi bayi perempuan lazimnya dilakukan ketika bayi itu masih kecil iaitu beberapa hari selepas dilahirkan. mereka akan menjalani adat bersunat atau juga dipanggil berkhatan ketika umur mereka dalam lingkungan 8 hingga 12 tahun. mereka akan menjalani adat bersunat atau juga dipanggil berkhatan ketika umur mereka dalam lingkungan 8 hingga 12 tahun. SELEPAS LAHIRSELEPAS LAHIR .

adab sopan. PERKHAWINANPERKHAWINAN . adab sopan. paras rupa serta pengetahuan agamanya. adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang si gadis berkaitan kemahiran rumahtangga.. Di samping itu. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu. tingkah laku. adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang si gadis berkaitan kemahiran rumahtangga. Di samping itu. tingkah laku.Merisik Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu.Merisik Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. PERKHAWINANPERKHAWINAN . paras rupa serta pengetahuan agamanya.

Meminang Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. PERKHAWINANPERKHAWINAN . Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi. pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan. Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi.Meminang Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya.. Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. PERKHAWINANPERKHAWINAN . Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan.

pakaian dan lain-lain. Pada hari tersebut. buah-buahan.Bertunang Selepas perbincangan diadakan. sebentuk cincin beserta hantaran lain seperti bunga rampai. PERKHAWINANPERKHAWINAN . Hantaran yang terdiri daripada tepak sirih atau sirih junjung sebagai bingkisan utama.Bertunang Selepas perbincangan diadakan. Pihak lelaki akan diwakili oleh ahli keluarga dan saudara mara terdekatnya untuk upacara bertunang. majlis kenduri akan diadakan bersempena pertunangan tersebut di rumah pihak perempuan. majlis kenduri akan diadakan bersempena pertunangan tersebut di rumah pihak perempuan. PERKHAWINANPERKHAWINAN . sebentuk cincin beserta hantaran lain seperti bunga rampai.. majlis pertunangan akan dilangsungkan. pakaian dan lain-lain. kuih-muih. Pada hari tersebut. Pihak lelaki akan diwakili oleh ahli keluarga dan saudara mara terdekatnya untuk upacara bertunang. majlis pertunangan akan dilangsungkan. kuih-muih. Hantaran yang terdiri daripada tepak sirih atau sirih junjung sebagai bingkisan utama. buah-buahan.

PERKHAWINANPERKHAWINAN .Akad Nikah Dijanlankan oleh Tok Imam .Akad Nikah Dijanlankan oleh Tok Imam PERKHAWINANPERKHAWINAN .

khemah tetamu. menyiapkan pelamin dan bilik pengantin serta menyediakan bunga telur. khemah tetamu.Majlis Perkahwinan Persiapan akan dijalankan termasuklah mendirikan.. Ia merupakan kemuncak istiadat perkahwinan dan pada hari inilah pengantin digelar raja sehari. PERKHAWINANPERKHAWINAN . menyiapkan pelamin dan bilik pengantin serta menyediakan bunga telur. Majlis perkahwinan juga dikenali sebagai hari langsung atau hari bersanding. Ia merupakan kemuncak istiadat perkahwinan dan pada hari inilah pengantin digelar raja sehari. PERKHAWINANPERKHAWINAN .Majlis Perkahwinan Persiapan akan dijalankan termasuklah mendirikan. Majlis perkahwinan juga dikenali sebagai hari langsung atau hari bersanding.

Pada kebiasaannya di hadapan mayat itu. Kepalanya dihadapkan ke arah kiblat dan kedua-dua tangannya pula dikiamkan iaitu tangan kanan ditindihkan atas tangan kiri ke dada. Orang yang menziarah si mati akan menyedekahkan ayat-ayat suci Al-Quran. Mayat tersebut akan diletakkan di ruang tengah rumah dan dibaringkan serta ditutup dari kepala hingga ke kaki dengan sehelai kain. . perkara pertama yang perlu dilakukan oleh keluarga si mati ialah memberitahu kepada tok imam agar kematian itu dapat dimaklumkan kepada saudara mara dan jiran tetangga di sekitar kawasan itu. perkara pertama yang perlu dilakukan oleh keluarga si mati ialah memberitahu kepada tok imam agar kematian itu dapat dimaklumkan kepada saudara mara dan jiran tetangga di sekitar kawasan itu. Mayat tersebut akan diletakkan di ruang tengah rumah dan dibaringkan serta ditutup dari kepala hingga ke kaki dengan sehelai kain. diletakkan sebuah tempat bara dan kemenyan akan dibakar. KEMATIANKEMATIAN Semasa Kematian Apabila berlaku kematian. Di kampung-kampung misalnya. Orang yang menziarah si mati akan menyedekahkan ayat-ayat suci Al-Quran. pengumuman akan dibuat di masjid oleh tok imam. Pada kebiasaannya di hadapan mayat itu.KEMATIANKEMATIAN Semasa Kematian Apabila berlaku kematian. pengumuman akan dibuat di masjid oleh tok imam. Kepalanya dihadapkan ke arah kiblat dan kedua-dua tangannya pula dikiamkan iaitu tangan kanan ditindihkan atas tangan kiri ke dada. diletakkan sebuah tempat bara dan kemenyan akan dibakar. Di kampung-kampung misalnya.

Bagi jenazah lelaki. Jenazah juga akan dipakaikan celak dan dibubuh kapur barus. Sebelum dikebumikan. Jenazah juga akan dipakaikan celak dan dibubuh kapur barus. Mayat tersebut juga perlu dikebumikan secepat yang mungkin. Mayat perempuan akan dimandikan oleh tukang mandi mayat perempuan dan begitulah sebaliknya. Sebagai penghormatan terakhir. Mayat seterusnya disembahyangkan samada di rumah atau di masjid. iaitu dengan cara membalut badan mayat dengan kain putih. Sebelum dikebumikan. ahli keluarga terdekat dan muhrim dibenarkan mengucup mayat tetapi disyaratkan air mata tidak menitis pada tubuh jenazah. Namun begitu mereka yang paling baik memandikan mayat ialah di kalangan ahli keluarga si mati sendiri. Namun begitu mereka yang paling baik memandikan mayat ialah di kalangan ahli keluarga si mati sendiri. iaitu dengan cara membalut badan mayat dengan kain putih.KEMATIANKEMATIAN Semasa Kematian Semasa mayat masih berada di dalam rumah. mayat dimandikan oleh tukang mandi mayat dengan tertib dan cermat. ahli keluarga terdekat dan muhrim dibenarkan mengucup mayat tetapi disyaratkan air mata tidak menitis pada tubuh jenazah. Bagi jenazah lelaki. mereka perlu dibalut dalam tiga lapisan manakala jenazah wanita pula sebanyak lima lapis beserta telekung. sebarang jamuan tidak akan diadakan. sebarang jamuan tidak akan diadakan. . Jenazah seterusnya dikapankan. KEMATIANKEMATIAN Semasa Kematian Semasa mayat masih berada di dalam rumah. mayat dimandikan oleh tukang mandi mayat dengan tertib dan cermat. Mayat perempuan akan dimandikan oleh tukang mandi mayat perempuan dan begitulah sebaliknya. Jenazah seterusnya dikapankan. Sebagai penghormatan terakhir. mereka perlu dibalut dalam tiga lapisan manakala jenazah wanita pula sebanyak lima lapis beserta telekung. Mayat tersebut juga perlu dikebumikan secepat yang mungkin. Mayat seterusnya disembahyangkan samada di rumah atau di masjid.

seorang wakil atau waris si mati akan memberi ucapan ringkas dan memohon ampun dan maaf bagi pihak si mati jika selama hayatnya beliau pernah berbuat dosa terhadap seseorang. KEMATIANKEMATIAN Semasa Kematian Sebelum jenazah dimasukkan ke dalam keranda. Wakil tersebut juga akan meminta supaya mana-mana hutang si mati yang masih belum dijelaskan agar dapat dihalalkan ataupun si penuntut boleh menuntutnya pada waris si mati. KEMATIANKEMATIAN .Semasa Kematian Sebelum jenazah dimasukkan ke dalam keranda.seorang wakil atau waris si mati akan memberi ucapan ringkas dan memohon ampun dan maaf bagi pihak si mati jika selama hayatnya beliau pernah berbuat dosa terhadap seseorang. Wakil tersebut juga akan meminta supaya mana-mana hutang si mati yang masih belum dijelaskan agar dapat dihalalkan ataupun si penuntut boleh menuntutnya pada waris si mati.

Tangisan dan ratapan yang berlebihan terutamanya di tanah perkuburan tidak digalakkan dalam Islam. Kaum lelaki digalakkan menghantar jenazah hingga ke kubur. . Kaum lelaki digalakkan menghantar jenazah hingga ke kubur. KEMATIANKEMATIAN Semasa Pengebumian Selepas itu jenazah akan dimasukkan ke dalam keranda dan diusung ke tanah perkuburan. siak atau sesiapa yang hadir akan turun ke dalam kubur dan membuka papan tutup keranda itu dan mengerengkan mayat serta membukakan ikatan di kepala. sebaliknya kaum wanita kurang digalakkan kerana dikhuatiri akan meratapi kematian tersebut. sebaliknya kaum wanita kurang digalakkan kerana dikhuatiri akan meratapi kematian tersebut.KEMATIANKEMATIAN Semasa Pengebumian Selepas itu jenazah akan dimasukkan ke dalam keranda dan diusung ke tanah perkuburan. Sebelum ditimbus. siak atau sesiapa yang hadir akan turun ke dalam kubur dan membuka papan tutup keranda itu dan mengerengkan mayat serta membukakan ikatan di kepala. Tangisan dan ratapan yang berlebihan terutamanya di tanah perkuburan tidak digalakkan dalam Islam. Sebelum ditimbus.

Semasa Pengebumian Kepala mayat akan disendal dengan tanah yang telah dikepal-kepal dan selepas diazankan di telinganya. Seterusnya upacara membaca talkin akan dijalankan oleh tok imam. barulah keranda ditutup dan tanah ditimbus. Dua batang batu nesan tertulis nama. air akan disiram di atas kubur si mati dari bahagian kepala sampai ke bahagian kaki sehingga habis. Selepas talkin dan doa selesai dibaca. tarikh lahir dan juga tarikh kematian akan dicacak di atas kubur sebagai tanda. tarikh lahir dan juga tarikh kematian akan dicacak di atas kubur sebagai tanda. barulah keranda ditutup dan tanah ditimbus. Selepas talkin dan doa selesai dibaca. Kemudian bunga rampai pula ditabur KEMATIANKEMATIAN . Dua batang batu nesan tertulis nama. air akan disiram di atas kubur si mati dari bahagian kepala sampai ke bahagian kaki sehingga habis. Kemudian bunga rampai pula ditabur KEMATIANKEMATIAN Semasa Pengebumian Kepala mayat akan disendal dengan tanah yang telah dikepal-kepal dan selepas diazankan di telinganya. Seterusnya upacara membaca talkin akan dijalankan oleh tok imam.

keempat puluh empat atau keseratus hari. ketiga. ketujuh. Tujuannya adalah untuk mendoakan kesejahteraan si mati yang berada di alam barzakh. Ia diadakan pada hari pertama. ketiga. KEMATIANKEMATIAN Selepas Kematian Kenduri arwah dan doa selamat akan diadakan oleh keluarga si mati selepas jenazah selamat dikebumikan. Ada juga masyarakat Melayu yang melakukan adat turun batu iaitu menimbus kubur si mati dengan batu-batu kecil dan membina pagar kecil di sekeliling pusara tersebut selepas seratus hari seseorang itu meninggal dunia. keempat puluh empat atau keseratus hari. Ada juga masyarakat Melayu yang melakukan adat turun batu iaitu menimbus kubur si mati dengan batu-batu kecil dan membina pagar kecil di sekeliling pusara tersebut selepas seratus hari seseorang itu meninggal dunia.Selepas Kematian Kenduri arwah dan doa selamat akan diadakan oleh keluarga si mati selepas jenazah selamat dikebumikan. ketujuh. Tujuannya adalah untuk mendoakan kesejahteraan si mati yang berada di alam barzakh. Ia diadakan pada hari pertama. KEMATIANKEMATIAN .

SEKIAN TERIMA KASIH TAMATTAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful