CURS 3 IDENTITATEA VIZUALĂ Simboluri Logotipuri Identităţi Echipament identitar Obiecte promoţionale Glosar de termeni în identitatea vizuală Brief

publicitar (anamneză, diagnostic, tratament) Culoarea în advertising

designul BUN (atenţie. imagine de marcă 7. logotip 9. imagine de corporaţie 5. Identitatea corporaţiei este fundamental determinată de design.Imaginea reflectă specificul şi personalitatea companiilor. simbolul corporaţiei . corporaţie 2. Identitatea companiei nu înseamnă doar logotip sau simbol imprimat pe produse de papetărie. 1. Într-o epocă marcată de înalta tehnologie. Designul poziţionează corporaţia în coordonate de vizibilitate a viitorului şi de accesibilitate a ideilor. Nu există identitate de corporaţie fără design şi fără să ştii ce vrei să realizezi şi unde vrei să ajungi. Companiile prezintă interes pentru design. rămânând accesibilă celorlaţi. Glosar de termeni ai identităţii corporaţiei Vocabularul abundă de termeni a căror etimologie nu ne-am propus să o abordăm în cadrul acestui seminar. vitalitatea şi dinamismul ei. marcă 6. manual de identitate 11. design de corporaţie 4. pentru produs. Creşterea companiei. pe termen lung devin posibile prin perfecţionarea imaginii. logogramă 10. nu frumos!) este considerat acela care este optimist. superficială. siglă 8. Analizat din perspectiva eficienţei. program de identitate vizuală 12. creatorii de identitate vizuală sunt puşi în faţă provocărilor legate de concurenţa acerbă pe o piaţă aflată în plină globalizare şi sunt obligaţi să experimenteze noi modalităţi de expresie. cu scopul declarat de a ocupa un loc în mintea consumatorului. Primul pas către crearea unei companii de succes este stabilirea unei imagini. nu cosmetică. Identitatea companiei înseamnă diferenţierea de competitori. Dar o diferenţiere de conţinut. cultură de corporaţie 3. dar şi pentru modul în care îşi comunică beneficiile pe piaţa de destinaţie. este la îndemâna celor care conduc destinele companiei. Modul în care este condusă identitatea pentru a fi perfecţionată. Întotdeauna.

Design de corporaţie proiectarea elementelor garfice.Este imperios necesar ca şi cultura antreprenorială pe care o dobândiţi să vă permită abordarea discuţiilor pe subiecte ce ţin de identitatea vizuală a companiei de destinul căreia sunteţi răspunzător. a creaţiei şi campaniei de media propriu-zise. câţiva din termenii prezentaţi anterior. folosind designul corporaţiei prescurtare convenţională formată dintr-o literă iniţială sau grup de litere folosite în inscripţii.mercedes Imagine de corporaţie Siglă Simbol Logogramă U2 50 cent semn. în mod succint. Datele trebuie să fie complete pentru că vor sta la baza conceptului. Vom explica în cele ce urmează. fie departamentului specializat din cadrul companiei. standardizarea şi stabilirea regulilor de aplicare. poziţionarea  elementele care vă diferenţiază de concurenţi . ATENŢIE – incorect se utilizează ca echivalentul terminologic al simbolului şi logotipului Semn abstract . reguli care concură la construirea imaginii de corporaţie imaginea globală exprimată în plan vizual a identităţii corporaţiei. Sunt considerate date de origine:  caracteristicile brandului  performanţele de piaţă. fie agenţiei de publicitate căreia îi încredinţaţi campania de promovare – ceea ce este de preferat. literă sau cifră care înlocuiesc un cuvânt You too Brieful publicitar S-a născut din necesitatea de a furniza datele de origine ale produsului sau serviciului care trebuie promovat.

ne transmite bucurie sau tristeţe. Culoarea.albastru şi verde (puritate mare şi luminozitate mică. cu gust şi fantezie.sunt percepute ca fiind mai îndepărtate în spaţiu decât în realitate: albastru. activitatea publicitară anterioară (unde. când) Brieful pentru creaţie:  publicul ţintă (din punct de vedere demografic. contemporană. viaţă. mod de viaţă. Culori îndepărtate . Culori apropiate . culoarea trezeşte în fiecare dintr noi. cât. Utilizată cu măiestrie de profesioniştii din advertising. sensibile şi profunde nu pot rămâne impasibile la această însuşire cosmică a existenţei. acţiune. dau senzaţia de profunzime). obiceiuri de consum)  scopul reclamei  particularităţi care diferenţiază produsul prin reclamă  imaginea dorită a mărcii (sofisticată. cu discreţie şi rafinament. Admakerii nu puteau rămâne indiferenţi la culoare în care au văzut o armă de a ajunge la sufletul şi mintea consumatorului. de multe ori fără să conştientizăm. dinamism: roşu. portocaliu. Culori adânci . retro. . căldură sau răceală. galben. ne “apropie” sau ne “îndepărtează” de ceva.sunt percepute ca puţin mai apropiate în spaţiu decât în realitate: roşu şi portocaliu.induc mişcare. bogăţii ale trăirilor noastre afective. defalcat pe producţie şi media  timp desfăşurare campanie  zona/ aria geografică în care se promovează Culoarea Universul cromatic Simfonie cromatică Privirile şi trăirile omeneşti. prietenoasă)  timpul de lucru Brieful pentru media:  publicul ţintă  media sugerată/ agreată de beneficiar  buget. prospeţime sau preocupare. însuşire a tot ce ne înconjoară. Culori dinamice .

. senzaţia de căldură intelectual. Albastru şi verde Violet Galben Gri deschis Roşu. apropiere în spaţiu. iubire şi frecvenţa pulsului depresie. Ambalajul este în acelaşi timp o identitate de marcă şi un mijloc publicitar eficient pentru reclama produsului. veselie Efecte psihologice Galben Albastru Semnificaţie psihologică Creşte presiunea Stimulator general. Forţa voinţei sanguină şi tonusul excită.Culori vesele – culorile calde şi luminoase. linişte. muscular. Ochiul percepe zilnic imaginea a sute. specifică tipului muscular. activ. Ambalajul “şi-a însuşit” funcţia de comunicare între producător şi consumator. dă provoacă. seriozitate afecţiune Efecte fiziologice Deşi prezentată într-un mod exhaustiv. Imaginaţi-vă ce avantaj competitiv aveţi faţă de un coleg de breaslă. încredere. aspiraţii. dominantă mobilizare Influenţează nervul Intimitate. originalitate vigilenţă Scade presiunea Odihnitoare şi Caracteristic pentru sanguină şi tonusul liniştitoare în exces. dar care ignoră puterea mesajului transmis prin culoare. fiind integrat conceptului de marcă. designul de ambalaj a devenit parte integrantă a designului de companie. veselie. portocaliu deschis Culoarea Roşu = linişte = induce o stare psihică descurajatoare = înveseleşte. De ce unele trec neobservate? De ce altele se constituie în puternice repere vizuale? Acestea din urmă devin ţinta predilectă a cumpărătorilor. dau impresia de prospeţime şi au un efect reconfortant. Doar câteva ajung în mâinile unui consumator. specifică tipului admiraţie. tipul pasiv. poate a mii de ambalaje. irită. admaker şi el. stimulator activ. probabil conştientizaţi faptul că trebuie să vă faceţi din culoare un aliat. stimulează = induce monotonie. Ele acţionează ca un stimul la nivelul subconştientului. tristeţe = optimism. determinându-l pe cumpărător să revină. ofensiv. agresiv. Ambalajul. optic satisfacţie. Spontaneitate. Contextul economic generat de fenomenul globalizării atribuie ambalajului un rol tot mai complex. reduce conduce la satisfacţie.

Interesul exprimat de a conferi personalitate produselor destinate consumului este evident în cadrul târgurilor de specialitate organizate pe toate meridianele lumii. Glosar de termeni de specialitate din domeniul designului de ambalaj şi produselor de tipărire Prezentarea termenilor întâlniţi frecvent în vocabularul profesioniştilor ce activează în domeniu are rolul de a vă familiariza cu materialele şi tehnologiile cu care aceştia operează. poliuretan.Se spune că ambalajul este cea mai bună reclamă a produsului. utilizat în imprimarea ambalajelor folosind cerneluri lichide pe bază de solvenţi procedeu prin care un material poate deveni curb sau cu muchii. mai ales atunci când produsul nu este inclus într-o campanie publicitară. culorile. pungă. rezistenţă sau luciu model realizat pentru o publicaţie sau un ambalaj care indică dimensiunile. bidon. recipient) procedeu de tipărire care foloseşte plăci flexibile de cauciuc sau plastic moale. caracterul de literă. hârtie. IMAGINE sau CROMATICĂ. Trebuie menţionat că în campania publicitară ambalajul preia obiectivele programului publicitar prin SLOGAN. aluminiu obiect care conţine direct şi nemijlocit produsul (cutie. Ambalaj flexibil Ambalaj primar Flexografie obiect ce utilizează materiale flexibile cum ar fi polietilenă. după ce în prealabil a fost biguit (presat) procedeu prin care se aplică o folie de hârtie sau carton pentru a-i conferi protecţie. Dar în acelaşi timp şi cea mai puţin costisitoare. imaginile conţinute şi poziţia acestor elemente procedeu prin care foaia de hârtie este imprimată cu o cerneală adezivă ce conţine pigmenţi care în Îndoire Laminare Machetă tipografică Termografie .

în vederea realizării plăcilor de tipărire .urma unui tratament termic formează un strat de culoare în relief. asemănător cu timbrul sec Separaţie de culoare procedeu prin care se separă culorile unui original cu ajutorul filtrelor de culoare şi se obţin filme de separaţie pentru fiecare culoare în parte.