P. 1
20367416 ran Ujian Dan Penilaian

20367416 ran Ujian Dan Penilaian

|Views: 15|Likes:
Published by Ahmad Fazry Mohd

More info:

Published by: Ahmad Fazry Mohd on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2011

pdf

text

original

Topik 7: Ahli Kumpulan:  Zuraini Bt. Abdul Rashid  Shahaliza Bt. Shaharuddin  Zalina Bt.

Zaki KDP 14 MINGGU OUM IPIK 2009 Pensyarah : Puan Haslina Bt. Japri

Pentadbiran Ujian Tujuan ² mengukur pencapaian seseorang pelajar atau sekumpulan pelajar Bentuk ² berbentuk ujian rujukan kriteria atau ujian rujukan norma Bila hendak dijalankan? Setelah item digubal dengan sempurna dan menepati sesuatu matlamat penilaian.

Tugas Ketua Pengawas: € Semak bilangan kertas soalan € Tahu prosedur peperiksaan: contohnya: - calon datang lewat, - calon hospital Jaminan Kesahan Penilaian: 1) Aspek arahan ujian 2) Aspek jarak kedudukan tempat duduk 3) Aspek loksi bilik/dewan peperiksaan

1) Aspek Arahan Ujian Arahan bertulis: € Masa menjawab € Bagaimana calon perlu menjawab 

Arahan lisan € Selepas calon memasuki bilik/dewan peperiksaan 

(a) Sebelum Peperiksaan Bermula € Arahan kepada calon untuk memasuki bilik/dewan peperiksaan (b) Semasa Mula Menjawab Soalan € Memberitahu calon boleh mula menjawab soalan € Memberitahu calon masa tamat menjawab soalan

pencahayaan dan keadaan cuaca pada masa peperiksaan .(c) Sebelum tamat masa menjawab € Memberitahu calon 15 minit sebelum tamat masa menjawab (d) Selepas tamat masa menjawab € Arahan untuk semua calon berhenti menjawab € Calon perlu duduk di tempat masing-masing sehingga kertas jawapan selesai di kutip 2) Suasana di Tempat Peperiksaan € Lokasi dan suasana tempat peperiksaan: pastikan keselesaan dari segi kemudahan bilik/dewan peperiksaan.

dan calon di kiri denagan calon di kanan .c) Jarak Tempat Duduk € Jarak yang perlu diambil kira: jarak antara calon di hadapan dan calon di belakang.

Dua bentuk kertas jawapan : * objektif * esei .

.dalam kertas jawapan yang disediakan Pemeriksaan : € .Menebuk kertas jawapan master .Mesin memproses borang OMR € Memerlukan € Memeriksa guru pakar dengan teliti & tidak wajar diperiksa oleh sesiapa sahaja .

. Mengambil masa yang lama untuk memeriksa skrip jawapan cth : keadaan ini timbulkan rasa gelisah dan risau pelajar ² tidak puas hati dengan markah yang diperolehi.‡ ‡ Kekangan atau prosedur tertentu cth : memeriksa kertas dalam bilik guru yang bising.

perlu diperbaiki atau dibuang.Perlu disediakan lebih awal untuk membantu guru mengenal pasti soalan yang tidak sesuai. Sebagai panduan kepada guru sewaktu memeriksa skrip jawapan .

. keaslian dan daya kreatif. tepat dan matang. konsisten. munasabah. Proses ² aspek ketepatan. Kandungan ² mencakupi maklumat/pengetahuan yang berkaitan. komprehensif. 3. 2. Pengelolaan ² aspek penggunaan bahasa yang lancar.3 ASPEK 1.

SKEMA PEMARKAHAN Holistik . pengelolaan dan proses yg lebih khusus. secara umum sbg panduan untuk memberi markah kepada jwp pelajar -Sesuai pemarkahan soalan berbentuk mesei yang markahnya diberi berdasarkan impresi .Disediakan Analitik -Disediakan dgn lebih terperinci yg mana markah diberi berdasarkan kriteria yg lebih bterperinci. -Mengandungi nilai tara isi kandungan.

Anggaran markah * Memerlukan pemeriksa yang berpengalaman * Kurang objektif * Berdasarkan impresi * Cth skema pemarkahan rujuk m/s 167 .membaca secara keseluruhan .* Proses .mengelas pencapaian .

isi kandungan . pengelolaan € dan proses yg lebih khusus ‡ Agihan markah dibuat berdasarkan aspekaspek € tertentu ‡ Lebih objektif ‡ Mengambil masa lama ‡ Cth skema pemarkahan rujuk m/s 169 ‡ . ‡ Mengandungi nilai tara.Berdasarkan kriteria terperinci.

€ Langkah-langkah Tahap 1 2 3 4 5 6 7 8 pemeriksaan Langkah-langkah Memahami kehendak soalan Menyediakan skema pemarkahan Mengadakan mesyuarat penyelaras penggubal soalan Mengadakan mesyuarat penyelaras pemeriksaan jawapan Memeriksa contoh skrip jawapan terlebih dahulu Memeriksa jawapan sehingga selesai Mengelak daripada mengenali nama pelajar Memberikan ulasan pada kertas jawapan .

* Penyelarasan harus dibuat sebelum san selepas pemeriksaan skrip * Pemeriksaan hendaklah memeriksa terlebih dahulu beberapa contoh jawapan dan membandingkannya dengan pemeriksaan yang dibuat oleh ketua pemeriksa/ pemeriksa pakar .

satu isu € Keputusan ujian di luar jangkaan € Langkah penyelaran Cth : markah antara 31 dan 77 pertimbangkan untuk A minimum 80 dan € Merupakan Formula y ialah markah baru x ialah markah asal c ialah pemalar y=mx+c .

m =(MA-ML)/(MPA-MPL) c = MA-mMPA MA ialah markah minima utk gred A ML ialah markah minima utk lulus MPA ialah markah minima pelajar yg ingin diberi markah gred A MPL ialah markah minima pelajar yg ingin diberi markah lulus .

markah kuantitatif penting kerana : Ia dapat memberikan pemerihalan yang lebih tepat tentang sesuatu keadaan .Lindvall dan Nitko ( 1975 ) menyatakan. guru perlu menginterpretasi markah tersebut untuk kegunaan tertentu ( dalam bentuk kuantitatif ) . diperiksa dan diberi markah.Setelah ujian ditadbir.PENILAIAN .

i) ia dapat memberikan pemerihalan yang lebih tepat tentang sesuatu keadaan Contoh : ujian mengeja perkataan bagi suatu sampel 200 daripada 300 perkataan .50% Berbanding penyataan memuaskan. Guru mendapat maklumat yang lebih tepat apabila pencapaian pelajar digredkan dengan mengira peratus ejaan betul. Contoh 30% . baik dsb .

Prosedur berkenaan : * menepati keobjektifan * maklumat yang diperoleh boleh dipercayai .ii)Ia dapat meningkatkan keobjektifan langkah pengukuran Contoh : Tiga orang guru memberikan skor yang hampir sama kepada jawapan seorang pelajar dengan menggunakan prosedur yang sama.

Menolong guru dalam membuat keputusan .iii) Ia membolehkan komunikasi yang lebih lancar dan jelas dibuat Komunikasi dalam bentuk : * perbincangan guru ² guru * melibatkan penerangan laporan kemajuan murid ² murid kepada ibu bapa mereka.

.Guru akan hanya menggunakan markah mentah ( markah yang diperoleh daripada jumlah yang ditanda dengan betul ). Untuk melaporkan kemajuan dan perkembangan seseorang murid dalam kelasnya.

.a) Kurang memberi pengertian b) perlukan maklumat tambahan Kepandaian murid tidak boleh diukur dengan markah mentah semata ² mata Tidak langsung membandingkan markah yang diperolehi oleh seorang pelajar dengan pencapaian pelajar ² pelajar lain Sukar hendak tentukan pencapaiannya dengan pelajar ² pelajar lain.

a) markah yang diperoleh daripada kemahiran atau pengetahuan seseorang tentang sesuatu yang diuji. dan markah yang membolehkan perbezaan individu itu sendiri dilakukan. . b) perbezaan yang berlandaskan asas tertentu seperti tahap kesukaran c) markah dapat membezakan antara individu dilakukan.

Memudahkan guru membuat pertimbangan terhadap pencapaian pelajar. menggredkan pelajar mengikut a) rujukan norma ( penggredan yang bersifat kuantitatif) b) rujukan kriteria ( penggredan yang bersifat kualitatif ) .

Pangkat Penentuan gred Kaedah penentuan pencapaian pelajar Stanines Pangkat Ratusan .

tanpa melibatkan murid kelas lain ( antara kelas ) .Meletakkan pangkat adalah lebih mudah Melibatkan pemeringkatan kedudukan pelajar daripada yang paling tinggi kepada yang paling rendah Dapat membandingkan kedudukan pelajar dalam bilik darjah tertentu sahaja.

a) kedudukan pertama b) kedudukan kedua c) kedudukan ketiga dan seterusnya sehinggalah terendah sekali Markah 97 95 90 90 88 77 75 5 6 7 1 2 3 Dua orang pelajar mendapat markah 3 yang sama untuk pangkatan 3 dan 4 Pangkat / Kedudukan .

gred yang diperoleh para pelajar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran kepada pencapaian pelajar.Kepada pelajar. Gred kepada pelajar : A B C ² gred lulus D E . ibu bapa dan guru sendiri.gred gagal .

Dilaksanakan dan diselaraskan mengikut peraturan tertentu seperti jadual ( rujuk jadual Penentuan Gred Pelajar m/s 177 ) Gred ini hanyalah menentukan pencapaian pelajar berkenaan. . Cnth: Gred A lebih baik daripada gred B dan seterusnya.

Jadual Penentuan Gred Pelajar : Markah 85 ² 100 70 ² 84 55 ² 69 40 ² 54 Bwh 40 Gred A B C D F .

Penentuan bilangan pelajar bagi setiap gred boleh dibuat supaya taburannya mengikut taburan normal ( normal curve ) .

Persentil ke 25 ² kuartil pertama (Q1) Persentil ke 50 ² kuartil kedua ( Q2) / median Persentil ke 75 ² kuartil ketiga ( Q3 ) .Atau persentil (percentile) ialah markah tertentu yang menunjukkan peratusan pelajar yang mendapat markah lebih rendah daripada markah tersebut.

Pangkat persentil ² dianggap sebagai satu skor terbitan yang mempunyai median 50 bermula dari taburan 1 hingga 99. . Skor persentil tunjukkan kedudukan markah pada sepanjang taburan markah ( Bhasah Abu Bakar. 2003 ) Untuk dapatkan pangkat persentil : rujuk formula m/s 178.

Pangkat persentil = Kekerapan kumulatif N x 100 Kekerapan kumulatif ini dikira hingga ke markah sebelum markah yang ingin ditentukan persentilnya atau bilangan pelajar yang memperoleh markah lebih rendah daripada markah tersebut .

Mempunyai min = 5 dan sisihan piawai =2 Berdasarkan skor ² z Formula stanines : rujuk m/s 178 dan 179 . Stanines ² dari ´ standard nine ´ Dibentuk berasaskan andaian bahawa pencapaian mengikut taburan normal.Markah terbitan ini sering kali digunakan dalam ujian pencapaian.

Stanines = 2z + 5 dimana z = skor ² z yang mempunyai min = 0 dan sisihan piawai = 1 Setiap pelajar akan ditetapkan stanines masing ² masing dari satu hingga sembilan .

. Skor dan gred yang diperoleh menggambarkan pencapaian yang sama dalam mana ² mana tugasan yang telah dilaksanakan.Penggredan berdasarkan rujukan kriteria ² melaporkan prestasi seseorang pelajar itu menguasai sesuatu objektif mata pelajaran yang telah ditetapkan.

Guru perlu menetapkan kriteria penggredan terlebih dahulu dan menetapkan standard bagi setiap kriteria berkenaan. Guru : lebih mudah untuk memberikan gred kepada pelajar SEKIAN TERIMA KASIH « . Kelebihan penggredan secara rujukan kriteria : Pelajar boleh mendapatkan gred yang lebih tinggi jika mereka berusaha bersungguh ² sungguh.

SEKIAN TERIMA KASIH « .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->