INTERVENSI KAUNSELING KANAK-KANAK TERAPI SENI KREATIF (TERAPI BERCERITA

)
Disediakan oleh:-

PISMP G 7.4 IPG KAMPUS ILMU KHAS

KONSEP UTAMA
Bercerita adalah satu cara yang berkesan untuk membina rapo serta mengenali kanak2 dgn lebih mesra lagi. Semasa bercerita, kanak2 berkongsi maklumat penting mengenai diri serta keluarga mereka. Melalui cerita yang disampaikan,mereka melahirkan perasaan terpendam. Hasilnya, guru kaunseling dapat memahami konflik kanak2. Melalui tema yg menjelma atau berulang semasa analisis, guru kaunseling dapat memahami perasaan mereka serta perjuangan mereka dgn lebih dekat lg.

PROSEDUR & HASIL
Bagi kanak2 berumur 5 thn ke atas, cerita rekaan kanak2 digunakan sebagai asas untuk kanak2. Ini bertujuan meneroka alternatif penyelesaian kepada mslh yg dihadapi. Langkah awal, knk2 menyampaikan ceritanya, kemudian diikuti oleh guru bimbingan dan kaunseling kemukakan versi alternatif. Versi alternatif ini mengandungi cara2 penyelesaian yang lebih sihat terhadap konflik dalam cerita kanak2 td.

PROSEDUR & HASIL
Sebagai variasi, sesi bercerita boleh dirakam supaya kanak2 dpt mendengar semula cerita yang disampaikan. Sambil bercerita, kanak2 boleh menggunakan anak patung atau boneka. Dalam terapi ini, kanak2 bebas bebas bercerita perkara2 dlm kehidupan seharian serta pengalaman manis, pahit atau konflik. Cth: cerita peribadi ttg kebolehan, minat, tindakan, pencapaian dan kegagalan.

    

Melalui cerita, guru kaunseling perlu peka kepada:Wira dan watak jahat Peristiwa utama dan sampingan Perkaitan antara watak Bagaimana cerita merentasi masa Mesej yang disampaikan dalam cerita

  Bahan-bahan dalam terapi bercerita:Alatulis- kertas,pensel Bahan seni- kertas ,krayon,pensel warna sbg alat ilustrasi cerita. Boneka dan anak patung Pita rakaman dan peralatan video.

Webb (dalam Orton,1997) ,menerangkan mengenai satu versi kreatif bagi terapi bercerita yang disampaikan secara bersiri oleh kanak2 berumur 9 tahun. Terapis menaip segmen2 cerita. Kemudian dijilidkan bersama ilustrasi yang disertakan kanak2 tersebut.

PENTAFSIRAN
Dalam pentafsiran, tema yang muncul dr cerita berasaskan sejauh mana guru mengenali kanak2 berkenaan. Guru perlu mahir mentafsir mesej yang dikemukakan secara simbolik. Ini kerana masalah yang diceritakan bukan masalah sebenar kerana sesetengah kanakkanak mempunyai imaginasi yang agak tinggi.

KESIMPULAN
Tafsiran cerita adalah salah satu kaedah guru mengenalpasti masalah kanak2. Guru boleh menyemak silang maklumat yang diperoleh melalui terapi bercerita dengan terapi seni kreatif yang lain.

SEKIAN, TERIMA KASIH