P. 1
CURS 2_Ce Este Un Lider_par

CURS 2_Ce Este Un Lider_par

|Views: 594|Likes:
Published by Gabriel DiLaurentis

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Gabriel DiLaurentis on Jul 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2013

pdf

text

original

Cursul de Liderism

CLT Sîngerei

CURSUL 2. Cine este LiDERUL?
10 calitati pe care trebuie sa le aiba un lider
Calitatile unui bun lider nu se definesc intotdeauna prin inteligenta, charisma sau aspect fizic. Oamenii au nevoie de o persoana pe care sa o urmeze de buna-voie, iar acest lucru nu tine neaparat de performantele in domeniu, ci mai ales de modul in care liderul relationeaza si se comporta cu cei din jur. Iata calitatile pe care trebuie sa le aiba un lider, astfel incat sa obtina respectul si devotamentul angajatilor sai, sau echipei sale. 1. Viziune Un lider cu o anumita viziune are o imagine clara a rezultatului, dar si un plan al modului in care poate atinge succesul. Nu este insa suficient sa ai o viziune, daca nu stii sa iti imparti aspiratiile cu angajatii si mai ales, daca nu stii sa ii motivezi pe acestia astfel incat toti sa aveti acelasi tel. De asemenea, modul in care iti expui viziunea trebuie sa fie accesibil pentru oricine, pentru ca toate actiunile voastre vor avea ca scop atingerea acestei viziuni. 2. Integritate Un leader trebuie sa castige increderea celor din jur, iar o persoana care prezinta consecventa in valorile morale, modul in care se comporta si in care trateaza personalul si problemele de serviciu trece drept un om integru si de incredere in fata angajatilor. Nu vei putea fi un lider demn de urmat daca vei incerca sa pari ceea ce nu esti si mai ales, daca cei din jur isi vor da seama de acest lucru. Oamenii au nevoie de o persoana sigura pe sine, care sa isi stapaneasca emotiile, sa “joace” corect si sa aiba reactii predictibile, astfel incat cei din jur sa stie ca se pot baza oricand oe acesta.

Rotaru Mihaela

Page 1

Cursul de Liderism

CLT Sîngerei

3. Devotament Devotamentul tau fata de compania si oamenii cu care lucrezi implica sa consumi oricat timp sau energie este nevoie pentru a-ti indeplini sarcinile pe care le ai. Un lider inspira devotament angajatilor prin propriul exemplu si face orice ii sta in putinta pentru a obtine rezultatele dorite. Prin aceasta metoda de a actiona, liderul le arata angajatilor ca intr-o echipa nu exista joburi de la 9 la 5, ci oportunitati pentru a avea rezultate excelente. 4. Aprecierea meritelor Un lider va sti intotdeauna sa imparta laurii succesului cu angajatii si membrii echipei sale, insa in acelasi timp, isi va asuma responsabilitatea proprie pentru esecuri. Acest lucru ii va face pe angajati sa se apropie mai mult unii de ceilalti, sa se simta apreciati si in consecinta, sa lucreze mai bine in echipa din care fac parte. 5. Modestie Un lider modest va recunoaste ca nu este mai bun sau mai rau decat ceilalti membri ai unei echipe. Un lider modest nu va incepe sa se laude pe sine, ci va incerca sa ii impulsioneze pe ceilalti. De asemenea, oamenii apreciaza un om care nu face abuz de functia in care se afla si de asemenea, care nu preia o atitudine superioara fata de ceilalti, tocmai pentru ca se afla in acea pozitie. 6. Deschidere pentru lucruri noi Nimanui nu ii plac persoanele incuiate, mai ales cand vine vorba de omul care se afla in fruntea mai multor persoane. Un lider trebuie sa aiba abilitatea si deschiderea de a asculta idei noi, chiar daca in mod normal aceea nu ar fi tocmai optiunea pe care ar alege-o. Un lider apreciat este capabil sa accepte o idee mai buna decat a sa, chiar daca aceea il scoate din zona sa de comfort. De aceea, o astfel de atitudine ii aduce liderului respectul si increderea angajatilor si ii mentine pe acestia alerti, activi, stiind ca vor gasi apreciere pentru munca bine facuta.

Rotaru Mihaela

Page 2

Cursul de Liderism

CLT Sîngerei

7. Creativitate Creativitatea este abilitatea de a gandi diferit, de a putea iesi din conventional pentru a veni cu solutii ingenioase. Creativitatea ii da liderului capacitatea de a vedea lucrurile altfel decat ceilalti si de a indica directii noi. Cea mai importanta intrebare pe care ar putea sa si-o puna liderul este “Ce ar fi daca....?” si nu afirmatii de genul “Stiu ca este o intrebare tampita...”. 8. Corectitudine Poate unul dintre cele mai importante calitati ale unui lider, corectitudinea inseamna rezolvarea situatiilor intr-un mod just, ascultand toate argumentele inainte de a emite o concluzie. Multi angajati se simt nedreptatiti si de aceea incep sa isi piarda increderea in lider si sa ii molipseasca si pe ceilalti membri ai echipei cu atitudinea lor. Un lider corect evita sa traga concluzii bazate pe supozitii sau jumatati de adevar. Atunci cand oamenii sunt tratati corect, il rasplatesc pe lider cu loialitate si atitudine constructiva. 9. Precizie Precizia reprezinta capacitatea lederului de a-si expune punctul de vedere astfel incat sa nu existe loc de neintelegeri. Acest lucru il va ajuta sa obtina rezultatele dorite, fara confuzii. Oamenii au nevoie sa stie exact ce au de facut, ce se asteapta de la acestia, astfel incat sa isi efectueze sarcinile cat mai bine. De asemenea, liderul trebuie sa isi cunoasca angajatii si sa afle, de asemenea, ce asteptari au acestia de la liderul lor. 10. Simtul umorului Simtul umorului se poate dovedi vital pentru eliminarea tensiunii si inlaturarea plictiselii, dar si pentru detensionarea anumitor ostilitati intre membrii unei echipe. De asemenea, umorul iti da posibilitatea de a controla mediul in care lucrezi, ajutandu-te sa relationezi intr-un mod mai personal cu angajatii.

Rotaru Mihaela

Page 3

Cursul de Liderism

CLT Sîngerei

Simtul umorului Respect Inteligenta

Autoritate Initiativa

Corectitudine

Exemplaritate

Creativitate

LIDER

Ingeniozitate

Flexibilitate

Punctualitate

Aprecierea meritelor

Devotament

Modestie

Figură 1

Rotaru Mihaela

Page 4

Cursul de Liderism

CLT Sîngerei

5 SFATURI PENTRU UN LIDER DE SUCCES
1. Planurile unui lider Esenta leadershipului este mai degraba proactiva decat reactiva. Ce caracterizeaza un bun lider? Se spune ca inteligenta emotionala face 60% din toata treaba, ducand implicit la o afacere de succes. Multi stiu ca inteligenta emotionala este un factor important in afaceri dar putini sunt cei care iau masuri si se preocupa de cultivarea ei. Din pacate, in multe companii din intreaga lume, cunostintele angajatilor nu sunt atat de vaste in ceea ce priveste aceasta inteligenta emotionala, desi cunostintele lor generale pot fi dintre cele mai bune. Sa stii sa-ti manageriezi echipa si sa obtii rezultatele dorite acesta, este foarte important, dar diferit. Sa stii sa generezi un feed-back si sa o faci in asa fel incat sa mentii o relatie productiva, apartine de asemenea unui alt domeniu de studiu. Trainingurile specializate genereaza un impact major asupra business-ului in momentul in care 'invatacelul' este capabil sa faca conexiuni dar mai ales cand este provocat sa faca fata unor dead-line-uri si situatii critice, care apar de multe ori la locul de munca. Diferenta consta in a stii ce sa faci si a face, pur si simplu, acel lucru. Bine-nteles, un lider trebuie sa se descurce foarte bine in situatii de criza dar asta nu inseamna ca va sta mereu sa se gandeasca cum sa dezvolte strategii pentru a iesi din viitoarele situatii limita. Leadership-ul implica descoperirea eventualelor probleme si rezolvarea acestora inainte ca ele sa ia proportii. Un lider bun analizeaza, face planuri si le adapteaza noilor circumstante si oportunitati. 2. Liderul are viziuni Viziunea este esentiala daca vrei sa fii un bun conducator si coordonator al afacerii tale. Viziunile ofera directii de urmat si fara directii, nu exista un punct esential al planificarii, mai ales ca mica ta afacere este inca in faza incipienta si are nevoie de resurse. Daca nu exista deja o viziune, fa primii pasi in leadership creandu-ti aceasta viziune proprie afacerii tale. 3. Un bun lider imparte viziunea sa cu ceilalti Sa-ti imparti ideile vizionare cu ceilalti va ajuta, fara doar si poate, la cresterea afacerii tale. Ceilalti vor capata incredere in tine. Din moment ce
Rotaru Mihaela Page 5

Cursul de Liderism

CLT Sîngerei

tu crezi in tine, stii ce ai de facut, si le impartasesti si celorlalti lucrul acesta, iti solidifici opiniile, facand ca viziunea ta sa devina reala in ochii celorlalti. 4. Un lider preia comanda
La acest nivel de conducere, pui alaturi planurile de afaceri cu viziunea ta si treci la actiune. Chiar daca implementezi un plan anume pentru a imbunatati afacerea si relatiile cu si dintre angajati sau pentru a raspunde unei crize din cadrul companiei pe care o conduci, tu esti liderul, ceea ce inseamna ca tu esti cel care ia decizii si care urmareste cu atentie bunul mers al lucrurilor. Nu poti doar sa urmaresti de la distanta, sa oferi sfaturi si sa pleci, nu asta intra in atributiile unui bun lider. Trebuie sa iei atitudine, sa fi eficient si sa rezolvi situatiile de criza care intervin.

5. Un lider inspira prin puterea exemplului
Fiecare dintre noi poate numi cu usurinta trei oameni de afaceri care au calitati de lider si care ne-au inspirat. Faptul ca poti oferi aceste exemple si ghida dupa ele, iti poate dezvolta propriul business. Daca iti va cere cineva detalii, vei numi cateva dintre lucrurile pe care acesti oameni le-au facut sau le fac. Concluzii la final ale formatorului:
 Leadershipul este definit de actiune, sunt foarte importante exemplele pe care le poti oferi.  Pentru a-ti dezvolta propriile deprinderi de leader trebuie sa actionezi conform viziunii tale si conform principiilor tale, tot timpul.  Ne inspira integritatea acelor oameni care fac lucruri importante, care si-au dezvoltat abilitatea de a fi buni lideri, oameni care ne pot oferi exemple pozitive.  Nu este usor sa devi lider, necesita mult timp, devotament, efort consistent pentru a dezvolta aceste deprinderi.  Nu putem deveni buni lideri in primele zile ale afacerii noastre, toate astea se intampla in timp.  Important este ca oamenii sa constientizeze ca nu se nasc lideri, dar oricine poate depune acest efort pentru a deveni in timp un conducator reusit.  Succesul unei afaceri consta mai ales in puterea liderului si in aptitudinile sale, iar cand lucrurile sunt bine facute, este imposibil sa nu fi rasplatit cu moneda succesului.

Rotaru Mihaela

Page 6

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->