EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş

)

adragosphoto.info

EBook Fotografic
25 de ghiduri fotografice ideale pentru un început şi o evoluţie rapidă în fotografie

1|Pagina

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

Cuprins
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. Istoria fotografiei Întrebări frecvente Primii paşi Cum aleg un aparat compact? Utilizarea aparatelor compacte Cum aleg un D-SLR? Obiectivele Filtrele Bliţul extern Postprocesarea Fotografiile macro Fotografiile macro realizate cu obiectivul întors Panoramele Peisajele Peisajele de iarnă Peisajele crepusculare (apus/răsărit) Fotografierea fulgerelor Fotografiile din călătorii Fotografiile conceptuale Fotografiile de produs Fotografierea stropilor Realizarea panningului Fotoreportajele Fotoreportajele la evnimente Fotografiile la evenimentele sportive

2|Pagina

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

1. Istoria fotografiei
Fotografia este una dintre cele mai renumite ramuri a artelor din întreaga lume. Termenul de “fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă “a picta cu lumină”. Aceste fenomen de pictare cu lumină a fost observat încă din secolul al III-lea î.Hr. când Aristotel a descoperit faptul că dacă se realizează o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se va forma o imagine reală însă răsturnată.

Astfel prima formă de aparat de fotografiat a fost de fapt o cameră obscură în care se putea observa imaginea răsturnată a unui obiect aflat în faţa acesteia. În aceeaşi perioadă s-a aflat faptul că lumina înnegreşte clorura de argint şi că hiposulfitulde sodiu poate acţiona precum un “fixator”. Joseph Nicephore Niepce a folosit aceste trei proceduri pentru a transpune o imagine pe o placă metalică iar calitatea era una destul de ridicată. Din păcate fizicianul a murit 4 ani mai târziu însă invenţia sa a fost preluată de Jacques Mande Daguerre, stabilindu-se astfel anul oficial al invenţiei fotografiei, 1839. În perioada următoare s-au realizat tot mai multe descoperiri în domeniulfotografiei, creânduse astfel primele aparate de fotografiat şi primele filme realizate pe un suport de celuloid. După realizarea primului aparat de fotografiat şi a filmelor progresele în domeniul fotografiei au urmat aceste 3 direcţii principale:

3|Pagina

Încă de la început a apărut dorinţa de relizare a fotografiilor color însă primele experimente pentru obţinerea acestora au eşuat. Cu ajutorul acesuti sistem se realizau fotografii color prin intermediul emulsii tricromatice. Acesta era un sistem de fotografie color transparentă iar metoda de realizare consta în suprapunerea a trei plăcuţe metalice impregnate cu diverse substanţe sensibile la culorileroşu. La 30 de ani de la realizarea primului aparat foto digital această tehnologie a ajuns la standarde ridicate. Această invenţie a fost revoluţionară şi a deschis noi orizonturi dând frâu liber tuturor producătorilor de aparate de fotografiat. verde şi albastru (RGB). Aceste sisteme ce aveau la bază filmul clasic au început să fie destul de greu de utilizat mai ales de fotografii aflaţi în desfăşurare în teatrele de operare sau în locuri unde era imposibilă developarea fotografiilor.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. fotografii color. Cel de-al doilea sistem se numea Kodakchrome şi a apărut în anul 1935. 4|Pagina . Primul sistem de realizare a fotografiilor color a fost creeat în anul1903 şi purta numele de Autochrome Lumiere.info • • • reducerea duratei de expunere şi mărirea sensitivităţii (ISO) filmului: acest lucru a avut ca prim efect obţinerea unor fotografii cât mai clare şi surprinderea unor momente de scurtă durată. realizându-se întâi fotografii alb-negru iar apoi în anul 1962. Astfel. simplificarea aparatelor de fotografiat şi a metodei de producere a acestora(scăderea imediată a preţurilor şi creşterea vânzărilor) stabilizarea substanţelor chimice utilizate în developarea fotografiilor Dorinţa de dezvoltare a acestei arte este şi a fost prezentă pe toată durata realizării modificărilor asupra întregului sistem. Prima fotografie color a fost totuşi obţinută de fizicianul James Clerk Maxwell în anul 1861. 10 ani mai târziu a apărut tehnica fotografiei instantanee sub numele Polaroid. Acum în dotarea aparatelor foto profesionale intră sisteme imposibil de descris în cuvinte care au evoluat şi vor evolua din ce în ce mai mult în anii următori. în anul 1990 renumita firmă Kodak lansează primul SLR digital (D-SLR) (Kodak/Nikon DCS100) disponibil în comerţ.

• Ce este diafragma? Diafragma este alcătuită dintr-un anumit număr de lamele a căror mişcare controlează cantitatea de lumină ce pătrunde pe senzor. • Ce înseamnă D-SLR? Definiţia cuvântului D-SLR în limba engleză este digital-single lens reflexcamera. Astfel.info 2. • Ce este timpul de expunere? Timpul de expunere reprezintă în secunde durata pătrunderii luminii pe senzorul aparatului (ex. sperând ca totul să fie mai clar în urma citirii acestui ghid. 1/320 este mai scurt decât 1/2). Diafragma poate fi asociată pupilei umane care îşi măreşte circumferinţa atunci când ne aflăm în locuri cu lumină slabă şi se contractă când stăm în lumină puternică. am tot primit diverse întrebări cu privire latehnica de realizare a fotografiilor şi la diverşi termeni specifici. în continuarea ghidului voi prezenta cele mai frecvente întrebări întâlnite şi răspunsul la acestea. Această oglindă este ridicată în momentul declanşării şi astfel prin vizor nu se va mai vedea nimic. 5|Pagina . Cantitea de lumină necesară pentru obţinerea unei fotografii bine expuse depinde de diafragmă şi senzitivitatea ISO. Diferenţa între D-SLR şi SLR ţine de modul de realizare a fotografiilor. Întrebări frecvente Din momentul în care am deschis acest blog şi am început să scriu articole cu fotografii regulat. Acest lucru reprezintă faptul că aparatul foloseşte un sistem mecanic de oglinzi şi o pentaprismă pentru a redirecţiona lumina din obiectiv către vizor. Cu cât oglinda rămâne mai mult timp ridicată cu atât pătrunde mai multă lumină pe senzor. Acest lucru se realizează în câteva milisecunde putându-se repeta chiar şi de 11 ori pe secundă. D-SLR-urile captează imaginea pe un senzor iar SLR-urile pe un film. Aşa cum spuneam la întrebarea precedentă este necesară ridicarea oglinzii pentru pătrunderea luminii către senzor şi realizarea fotografiei. Cantitatea de lumină ce pătrunde pe senzor este direct proporţională cu durata expunerii senzorului la lumină (prin intermediul ridicării oglinzii) Dacă timpul de expunere este de jumătate de secundă (1/2) atunci oglinda va rămâne ridicată timp de jumătate de secundă după care va fi coborâtă iar realizându-se astfel fotografia.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.

200. fie cu ajutorul unor softuri dedicate precum Noise Ninja.(şi invers) Fotografiind cu diafragma deschisă vom obţine însă un câmp de profunzimemai mic.8) va pătrunde mai multă lumină pe senzor şi vom obţine astfel un timp de expunere mai scurt. Filmele utilizate pe SLR-uri erau create cu o anumită sensitivitate ce avea valori între 25 şi 800 (nu este aceasta limita). 400. Pentru a avea un câmp de profunzime mai larg este necesar să aducem valoarea diafragmei la valori mai scăzute precum f/16-22. Având o valoare mai mare a diafragmei (f/3. fiind necesar câte un film pentru fiecare valoare. Zgomotul de imagine poate fi redus fie cu ajutorul unor pluginuri pentru programul Adobe Photoshop. Desigur există şi valori interimare însă acestea sunt cele mai utilizate. Acest zgomot. Câmpul de profunzime poate fi calculat şi online pe site-ulDofMaster.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.5) vom obţine un câmp de profunzime mai scurt şi astfel avem mai puţine şanse să prindem tot subiectul în focus. distanţa până la subiect şidistanţa focală . 800. f/11-16-22) • Ce este câmpul de profunzime? Câmpul de profunzime reprezintă distanţa în plan în care subiectul este clar. 6400. valoare cât mai mică: f/1. De exemplu la valoarea ISO 1600 veţi avea mai mult zgomot decât la ISO 400. Câmpul de profunzime este influenţat şi de filtre. Pentru a obţine un câmp de profunzime mai larg este necesar să închidem diafragma până la valori destul de ridicate. 1600.info Astfel dacă diafragma este deschisă (ex. (ex. această granulaţie se va intensifica pe măsură ce veţi creşte valoarea ISO. 6|Pagina . Această distanţă de claritate a câmpului de profunzime este dată de valoareadiafragmei. • Ce este zgomotul de imagine? Zgomotul de imagine apare sub forma unei granulaţii care în funcţie de aparat poate fie fie colorată fie monocromă.). În funcţie de senzitiviatea ISO zgomotul se poate intensifica sau tempera.com . Valorile senzitivităţii ISO sunt în general sub forma unor puteri ale cifrei 2 (ex. se va obţine o imagine mai luminoasă şi un timp mai scurt de expunere. Utilizarea unei senzitivităţi ISO mai ridicate va creea însă zgomotul de imagine(noise). La D-SLR-uri filmele au fost înlocuite de senzori şi astfel sensibilitatea la lumină este redată de cât curent trece prin senzor. • Ce este senzitivitatea ISO? Senzitivitatea ISO reprezintă sensibilitatea filmului sau a senzorului la lumină. 12800 etc. Dacă senzitivitatea ISO este mai mare atunci va trece mai mult curent prin senzor. 3200.

(ex. apus. Modul S/Tv este modul utilizat pentru obţinerea unui anumit timp de expunere setat de fotograf. În funcţie de distanţa focală sunt clasificate şi obiectivele. Compensând expunerea fie cu două trepte în plus fie în minus aparatul va modifica timpul de expunere necesar pentru obţinerea valorii cerute.A. Aceasta se măsoara în grade Kelvin şi de obicei fiecare aparat prezintă câteva valori presetate pentru diverite situaţii. compensarea expunerii şi temperatura de culoare. 7|Pagina . cer noros etc) În funcţie de temperatura de culoare o fotografie poate avea nuanţele culorilor mai reci sau mai calde. După ce aţi reglat timpul de expunere aparatul va regla valoarea diafragmei ideală pentru obţinerea unei fotografii bine expuse cu valoarea expunerii reglată de fotograf. Obiectivele wide şiultra-wide au distanţa focală cuprinsă între 8 şi 35mm. 6500K). • Când şi cum se foloseşte compensarea expunerii? Compensarea expunerii se foloseşte în cazul utilizării modurilor automate şi semiautomate. Modul A/Av este unul dintre cele mai utilizate moduri şi e semi-automat. teleobiectivele au distanţa focală între70mm şi 300mm iar cele supertele au distanţa focală peste 300mm. senzitivitatea ISO. iar pentru a obţine culori mai reci trebuie o valoare mai scăzută (ex. această distanţă definind şi unghiul de cuprindere. compensarea expunerii.S. Modul P combină modurile A şi S calculând timpul de expunere necesar şi valoarea diafragmei pentru obţinerea unei fotografii bine expuse şi a unui câmp de profunzime destul de larg. Acest mod se utilizează atunci când doriţi să obţineţi anumite tipuri de fotografii ce necesită setări aparte. • Ce este distanţa focală? Distanţa focală este distanţa în milimetri de la centrul optic al obiectivului până la planul de focalizare. bec incandescent.P? Modul M este modul complet manual.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) Ce este temperatura de culoare? adragosphoto. bliţ. Pentru a obţine fotografii reuşite trebuie să reglaţi timpul de expunere.info • Temperatura de culoare ilustrează nuanţa culorilor din fotografia rezultă. Fotograful are posibilitatea de a regla diafragma. în funcţie de situaţie. • Ce reprezintă modurile regăsite la D-SLR-uri: M. valoarea diafragmei şi temperatura de culoare. urmând ca aparatul să calculeze singur timpul de expunere. obiectivele standard au distanţa focală între 35mm şi 70mm. 2500K ). Pentru a obţine culori mai calde trebuie să aveţi o valoare mai ridicată a temperaturii de culoare (ex. valoarea ISO.

încadrând subiectul chiar la intersecţia colţurilor lor.info Acest lucru este ideal în situaţiile în care dorim să creem o lumină uniformă în întreg cadrul sau în cazul în care fotografiem în încăperi cu mai multe surse de lumină. 8|Pagina . evitând astfel subexpunerea fotografiilor. • Care este regula treimilor? Regula treimilor vă ajută să evitaţi încadrarea subiectului în centrul cadrul. precum în imaginea următoare. obţinând astfel fotografii cu o perspectivă mult mai interesantă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Folosind regula treimilor puteţi împărţi cadrul în 9 casete de dimensiuni egale.

Dacă rezultatul va fi unul bun. Primii paşi Începutul într-un anumit domeniu este întotdeauna greu. În acest ghid voi descrie cele mai elementare setări ale unui aparat de fotografiat. Totul începe cu o mulţime de întrebări asupra unor setări care ţi se par cu totul şi cu totul extratereste. mai ales dacă e vorba de fotografie şi dacă nu ai pe nimeni care să te ajute. deoarece acesta se va accentua fiind direct proporţional cu intensitatea luminii din cadru. Cum fac să expun cât mai corect ? Diafragma. acesta fiind şi principiul pe care funcţionează aparatul fotografic. analizată tehnic.2/3 trepte. cel corect fiind cel de la mijloc. În cazul în care doreşti să subexpui intenţionat o fotografie trebuie să ţii cont de zgomot. Expunerea. obţinând o fotografie mult mai plăcută. Expunerea. expunerea se realizează destul de uşor însă compensarea acesteia poate îmbunătăţii semnificativ rezultatul. în cazul în care fotografiezi subiecte pe care cade o lumină nu foarte puternică şi alegi să fotografiezi manual cel mai bine este să urmăreşti exponometrul aparatului care este reprezentat de o linie gradată. reprezintă cât timp stă oglinda din faţa senzorului ridicată definind astfel cantitatea de lumină ce pătrunde pe senzorul aparatului de fotografiat. În cazul în care deţii un aparat de fotografiat D-SLR sau unul bridge şi alegi să fotografiezi pe modul manual. supraexpunerea mărindu-le saturaţia acestora dar şi contrastul.info 3. subexpunerea închizând toate noanţele. expunerea corectă fiind evidenţiată de punctul “O”. însă nu vei avea zone arse. De aici deducem faptul că un timp de expunere scăzut (1/40-60) va permite pătrunderea luminii pe senzor mai mult decât unul ridicat (1/100). Astfel. 9|Pagina . Astfel. Ce-i cu expunerea ? Cu ce mă ajută diafragma ? şi alte întrebări în genul apar continuu până reuşeşti să te lămureşti. Modul în care reglezi expunerea poate schimba şi nivelul culorilor din fotografie. Când o pot folosi şi de ce este necesară ? Balansul alb. redând totodată principalele aspecte ale unei fotografii reuşite. acest lucru afectându-vă fotografia.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. un cadru subexpus realizat la iso 200 va echivala cu iso 400 sau mai mult. Cum modifică rezultatul fotografiei ? Compoziţia. Imaginea de mai jos prezintă trei moduri în care am expus o fotografie. Cum fac să expun cât mai corect ? Expunerea poate delimita o fotografie de o simplă poză şi îi poate schimba în totalitate aspectul. • • • • • Expunerea. pentru îmbunătăţirea acestuia este recomandată supraexpunerea uşoară cu 1/3. La ce mă ajută şi cum îmi poate transforma rezultatul ? Senzitivitatea ISO. La ce trebuie să fiu atent ? 1.

zona în care subiectul este foarte clar distingându-se foarte bine de fundal. câmpul de profunzime realizând acelaşi lucru. acest lucru fiind foarte folosit în special la fotografia de produs sau cea conceptuală. DOF-ul.info 2. la închiderea sau deschiderea acesteia lumina care va intra se va modifica. Cu cât diafragma este mai închisă cu atât câmpul de profunzime este mai mare. Diafragma. Astfel. 10 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. depth of field (câmpul de pronfunzime) reprezintă zona de focus. La ce mă ajută şi cum îmi poate transforma rezultatul ? Diafragma este prezentă în mecanismul obiectivului reuşind a regla cantitatea de lumină ce pătrunde în aparat.

De cele mai multe ori rezultatele cele mai interesante sunt definite de combinaţii cât mai ciudate însă plăcute ale setărilor. Astfel. Când o pot folosi şi de ce este necesară ? Senzitivitatea ISO reprezintă principala alternativă la fotografii reuşite pe lumină slabă. 11 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.6 . nimic nefiind stabilit clar. criteriul acesta fiind unul destul de important. De aceea e bine să alegeţi ori folosirea bliţului sau a unei alte surse de lumină ori mărirea senzitivităţii doar până la un anumit punt. 3. se află undeva peste f/5. sharp. În imaginea următoare puteţi vedea impactul care îl are valoarea ridicată a ISO-ului asupra unei fotografii împreună cu zgomotul generat de acesta. În cazul în care aţi ales folosirea unei valori medii (800 de exemplu) şi rezultatul este unul plăcut încercaţi să nu post-procesaţi foarte mult fotografia deoarece zgomotul va apărea încet. contribuind la claritatea şi intensitatea luminii în fotografia. Astfel. În imaginea de mai jos veţi vedea influenţa diafragmei asupra câmpului de pronfunzime şi modul în care poate schimba perspectiva fotografiei. În momentul în care fotografiaţi peisaje e bine să păstraţi diafragma între f/11 şi f/16 pentru a mări claritatea şi contrastul fotografiei. Aveţi grijă însă la faptul că dacă închideţi diafragma timpul de expunere va trebui mărit deoarece lumina ce va pătrunde pe senzor va fi în cantitate redusă. şi astfel orice limite pot fi depăşite. La majoritatea obiectivelor pragul maxim de claritate. granulaţia fiind extrem de evidentă.info Manipularea diafragmei poate oferi rezultate senzaţionale în fotografia dumneavoastră. Important este să expuneţi cât mai corect şi zgomotul nu va fi deloc deranjant. în cazul în care dispuneţi de o lumină nu foarte plăcută şi aveţi nevoie de un timp de expunere mai ridicat se recomandă mărirea ISO-ului în aşa fel încât să puteţi realiza fotografia însă să evitaţi totusi zgomotul neplăcut care vă poate afecta rezultatul. Imaginile prezintă un crop 100% centrat din fotografia iniţială. încet şi se va intensifica foarte tare în momentul în care depăşiţi limita. Granulaţia apărută la diferite valori ale ISO-ului face diferenţa între o cameră profesională şi una pentru amatori. Evitaţi folosiera ISO-ului la valori foarte ridicate. când realizaţi fotografii pe o lumină destul de puternică puteţi ţine cont de acest lucru deoarece rezultatul va fi îmbunătăţit semnificativ. mai ales cele creeate de aparat deoarece rezultatul va fi unul nesatisfăcător. Senzitivitatea ISO.

Cum modifică rezultatul fotografiei ? Balansul alb reprezintă modul în care este percepută culoarea albă în fotografie definind astfel toate tonurile de culori folosite în aceasta. Astfel. Balansul alb. însă nu neapărat şi cel mai corect deoarece intensitatea luminii poate fi diferită în zona realizării fotografiei hârtiei.raw” având acces la majoritatea setărilor aparatului. timpul de expunere folosit fiind cel indicat de exponometru. În fotografiile de mai jos veţi vedea diferenţa între un balans al culorii albe realizat corect. Această fotografie se va face în urma setării aparatului pentru balans manual. Cel greşit creează o impresie plăcută însă nu va fi apreciat absolut deloc datorită transpunerii false a realităţii (lucru necesar uneleori). Odată obţinut balansul alb rezultatul va fi mult mai plăcut.info 4. Un balans alb realizat corect (White Balance) va transforma culorile prezente în fotografie în nuanţe cu adevărat speciale. ajungând la post-procesarea fotografiei balansul se poate modifica destul de uşor. mai ales daca faceţi fotografia în “. însă şi foarte reale. şi unul greşit (a doua fotografie).EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. 12 | P a g i n a . prin fotografierea unei hârtii albe pe care este transpusă sursa de lumină care va fi folosită. Balansul alb corect se realizează manual. De multe ori este necesară o prezentare reală a subiectului fotografiat pentru a transmite mesajul mult mai corect.

am ajuns la momentul în care faci fotografia.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. • • • • • • • • • • Evită încadrarea orizontului la jumătatea fotografiei. La ce trebuie să fiu atent ? Acum că ai învăţat în mare ce poate face aparatul tău de fotografiat şi cum îl poţi controla. culori şi subiecte atractive şi vei obţine rezultate bune! 13 | P a g i n a . Încadrează-l la una sau două treimi pentru a obţine o perspectivă cât mai plăcută. daca se iveşte ocazia. Încearcă să încadrezi fotografia într-un cadru natural. pentru a le evidenţia. (ferestre. Dacă sunt prezente linii interesante.) Caută culori plăcute şi contraste sesizabile şi combină-le cu mare atenţie. poţi obţine rezultate plăcute. pot fi transformate în diagonale contribuind la dinamicitatea fotografiei. Compoziţia. În cazul în care realizezi fotografii cu modele este recomandat să laşi mai mult spaţiu în direcţia privirii.info 5. Realizează fotografiile de la nivelul subiectului. Fii creeativ ! Găseşte simetrii plăcute şi încadrează-le corespunzător. Experimentează! Caută încadrări plăcute. tocuri. Odată ce te aflii în faţa subiectului este bine să ţii cont de majoritatea setărilor ce le poţi realiza şi să fii atent la câteva reguli de compoziţie care pot transforma total rezultatul. rezultatul nu va fi unul bun. moment în care imaginaţia joacă cel mai important rol. Evită centrarea subiectului deoarece fotografia se va concentra asupra unui singur punct. Evită încadrarea unor linii puternice în spatele subiectului. rareori obţii un rezultat bun de sus sau de jos. etc.

în funcţie de destinaţia ce o va avea există o mulţime de criterii ce trebuiesc luate în considerare. Cum aleg un aparat compact De cele mai multe ori în momentul în care doriţi să achiziţionaţi un nou aparat de fotografiat întâmpinaţi diferite probleme clasice datorită diversităţii produselor ce vă sunt oferite. toate reprezintă mijloace de diferenţiere a aparatelor şi criterii de alegere ale acestora. “durata de viaţă”. Pentru ce tip de fotografii va fi folosit aparatul? “Doresc să-mi cumpăr un aparat foto compact. scopul. Din cauza diversităţii vor fi foarte multe aparate ce coincid criteriilor impuse însă doar câteva vor fi demne de acestea. criteriile fiind total diferite de alegerea unui D-SLR. În prima parte a acestui ghid voi prezenta principalele aspecte în alegerea unui aparat de fotografiat. Pentru alegerea unei camere ce va fi folosită ca aparat de familie trebuie să urmăriţi cu atenţie câteva criterii destul de imporante care nu sunt neaparat clasate ca fiind tehnice. În funcţie de scopul aparatului. însă nu sunt hotărât care să fie acesta. Din cauza diversităţii multe aparate au tendinţa să ofere specificaţii tehnice cât mai deosebite care se dovedesc a fi de cele mai multe ori inutile. obiectiv).info 4. însă doar câteva sunt importante şi fac diferenţa între un aparat bun şi unul mai puţin bun. vizor. Rezistenţa este foarte importantă datorită condiţiilor în care va fi purtat şi greutăţilor la care va fi supus. Trebuie astfel să căutaţi un aparat cu o construcţie cât mai solidă care în momentul în care este închis să nu prezinte niciun element liber înafara carcasei (bliţ. Mai jos voi prezenta unele dintre cele mai importante criterii în alegerea unui aparat foto compact şi câteva sugestii de aparate în funcţie de preţ şi performanţe. • • • • • Pentru ce tip de fotografii va fi folosit aparatul? Ce trebuie să urmăresc la detaliile tehnice? Vreau să şi filmeze. să pot face poze în vacanţe.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. nu am nicio altă pretenţie de la el. unuia compact. care ar fi cel mai potrivit? Care sunt principalele accesorii ce trebuie să le achiziţionez ? Care sunt principalii distribuitori de la care poate fi achiziţionat aparatul? 1. calitatea. specificaţiile tehnice. Aş vrea să-l folosesc pentru pozele de familie. Preţul. Rezistenţa aparatului şi durata de viaţă a acumulatorilor reprezintă principalele criterii în alegerea unui astfel de aparat. destul de ieftin. De 14 | P a g i n a .” În cazul în care doriţi un aparat pentru pozele de familie trebuie să stabiliţi acest lucru o prioritate.

precum opţiunea debest shoot selection (alegerea celei mai bune fotografii în cazul în care realizaţi pozele în modul de rafală). face-detection.prezentând specificaţii tehnice ideale fotografiilor de familie. toate reprezintă criterii de care trebuie să ţineţi cont în cazul în care doriţi să achiziţionaţi un astfel de aparat. fără a avea pe margini elemente ce pot scădea mobilitatea. însă nu este singurul detaliu ce oferă calitate fotografiilor. cel puţin între 200 şi 1600. zoom optic 4x altături de un stabilizator optic pentru evitarea fotografiilor mişcate. Valorile minime sunt folosite pe timp de zi datorită luminii naturale oferite. Sensitivitatea ISO. Un aparat pefect ce s-ar potrivi acestor criterii este Nikon CoolPix L21. 15 | P a g i n a . să prezinte o variaţie destul de mare. 12 megapixeli. Cu siguranţă se va pune accent destul de mare pe fotografiile macro (obsesia fiecărui fotograf care este la început) şi astfel trebuie să ţineţi cont şi de distanţa minimă de focalizare. Datorită acestui lucru trebuie să aveţi grijă în momentul în care achiziţionaţi un aparat foto. stabilindu-i calităţile dar şi defectele ce vor fi scoase în evidenţă pe parcursul folosirii acestuia. 2. specificată chiar în cadrul detaliilor tehnice. simt ca în mine zace un spirit artistic şi doresc să-mi încerc norocul. face detection. neafectând calitatea fotografiilor. Numărul de megapixeli atrage întotdeauna atenţia. oferindu-vă un timp de expunere ideal pentru evitarea fotografiilor mişcate. timpul de expunere fiind astfel destul de scurt. reprezentând valoarea minimă şi maximă a acesteia. Care crezi că mi s-ar potrivi?” În acest caz aparatul va trebui să cuprindă mai multe calităţi pentru a se încadra celor două situaţii prestabilite. şi modul zâmbet ajutânduvă astfel să captaţi atenţia celui fotografiat.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Numărul de megapixeli (ce asigură calitatea). şi multe alte specificaţii ce-l transformă în alegerea perfectă. stabilizatorul şi modul de focalizare au o mare importanţă în rezultatul ce-l veţi obţine. prezentând o distanţă de 8 centimetrii în cazul fotografiilor macro. sensitivitatea ISO (zgomotul ce va apărea în fotografiile pe o lumină slabă). putând fi purtată oriunde. De multe ori atenţia este captată doar de acest lucru.info aici vine şi numele de cameră compactă. “Aş vrea să-mi cumpăr un aparat care să-l pot folosi atât în pozele cu familia dar şi în cele artistice. zoom-ul optic (necesită mare atenţie. nu şi cel digital). însă pentru a obţine fotografii de o calitate ridicată nu doar numărul de megapixeli contribuie. Variaţia sensitivităţii iso este trecută în specificaţiile tehnice astfel : 100 – 3200 . Un aparat ideal cu un preţ mediu ce s-ar încadra în aceste criterii ar fi Nikon CoolPix S3000. doar acesta trebuie folosit. În cazul în care intensitatea luminii scade mărirea sensitivităţii ISO compensează pierderea luminii. Ce trebuie să urmăresc la detaliile tehnice? Specificaţiile tehnice sunt cele ce diferenţiază un aparat de altul.

surprinzând acţiunile realizate foarte rapid cu uşurinţă. indiferent de aparatul pe care doriţi să-l cumpăraţi.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Trebuie să urmăriţi notaţia IS (în cazul aparatelor Canon). Zoom-ul optic spre deosebire de cel digital reprezintă un mare avantaj datorită faptului că nu scade calitatea fotografiilor. În cazul în care zoom-ul optic va fi mai mare de 4-5x necesitatea stabilizatorului va fi foarte mare. calitatea filmelor va fi destul de ridicată. Trebuie să ţineţi cont de opţiunea de urmărire a subiectului în timpul filmării pentru a-l păstra tot timpul în zona de focus. Unul dintre aparatele de preţ mediu ce prezintă această proprietate este Nikon CoolPix S3000. Vreau să şi filmeze. Care sunt principalele accesorii ce trebuie să le achiziţionez ? Odată ales aparatul de fotografiat dorit. Astfel. VR (în cazul aparatelor nikon) sau OS (în cazul celorlalte aparate) pentru a vă asigura de prezenţa stabilizatorului optic încorporat. următorul pas este accesorizarea sa pentru a face munca celui ce va fotografia mult mai uşoară. Astfel. evitând astfel filmuleţele neclare ce vor fi şterse cu uşurinţă. trebuind astfel să căutaţi varianta cea mai potrivită care să combine numarul de cadre pe secundă cu rezoluţia obţinută. iar numărul de cadre este de 30 pe secundă. datorită celor 30 cps. veţi găsi cu uşurinţă aparatul ideal. oferindu-vă fotografii la o calitate înaltă.info Zoom-ul optic alături de stabilizatorul încorporat reprezintă nişte caracteristici importante de care trebuie să ţineţi cont. Printre principalele accesorii ce nu trebuie să lipsească din geanta oricărui fotograf se află trepiedul. kit-ul de curăţare şi câţiva acumulatori în plus pentru a face faţă astfel oricărei situaţii. 3. calitatea acestora. rezoluţia filmelor. oferindu-vă astfel un efect apartent de “slow-motion” total nedorit. Deseori pentru creşterea rezoluţiei numărul de cadre pe secundă va scădea. 4. putând realiza filmuleţe de o calitate ridicată cu acesta. (cadre pe secundă) Un alt aspect în realizarea filmelor cu aparatele de fotografiat este modul de focalizare. putând să vă folosiţi de acesta în orice situaţie. Rezoluţia filmelor este probabil cel mai important aspect în cadrul acestui domeniu. 16 | P a g i n a . evitând astfel fotografiile mişcate. filmarea pe timp de noapte etc. Rezoluţia potrivită pentru majoritatea filmelor realizate cu un aparat foto compact este de 800 x 640. care ar fi cel mai potrivit? În cazul în care doriţi ca aparatul foto să preia rolul unei camere video este important să vă stabiliţi nişte criterii proprii precum numărul de cadre pe secundă. respectând criteriile prezentate mai sus.

existând astfel un personal bine instruit care să vă prezinte atât avantajele cât şi dezavantajele produselor achiziţionate. fiind foarte ieftin şi foarte rezistent pentru preţul său. Kitul de curăţare este şi el indispensabil datorită condiţiilor în care va fi folosit aparatul. produsele foto se regăsesc şi în cadrul altor distribuitori de produse electronice.info Trepiedul este foarte util mai ales pentru fotografiile pe lumină slabă şi pentru pozele în cadrul familiei. În afară de aceste magazine. SinPro Plus . creându-se astfel deseori mici neplăceri. Unele dintre cele mai renumite suntF64 – Bucureşti. evitând astfel depunerea prafului şi a altor pete atât pe obiectiv cât şi pe display. 17 | P a g i n a . suportând o sarcină de până la 2 kilograme.Timişoara şi FotoHobbyShop – Bucureşti. De aceea achiziţionarea oricăror produse din domeniul fotografiei trebuie realizată din magazine specializate. mai mult decât perfect pentru un aparat foto compact. Care sunt principalii distribuitori de la care poate fi achiziţionat aparatul? În România numărul distribuitorilor de produse foto este destul de mic. nefiind specializaţi în acest domeniu. până în 70 lei. fiind foarte puţine magazine specializate în acest domeniu. Unul dintre trepiedele perfecte pentru astfel de condiţii este Fancier WT3710.CL1001. 5. Un kit foarte folositor în majoritatea situaţiilor este cel oferit de Giottos. Pentru camerele compacte trebuiedul nu trebuie să fie foarte solid. fotograful devenind astfel subiect.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. prezentând toate servicii şi produse de o calitate ridicată. la preţul de 43 lei. preţul lui fiind astfel unul foarte mic. putând astfel a sufla praful de pe lentile şi curăţa întreg aparatul cu uşurinţă.

18 | P a g i n a . incluzând în această categorie şi modurile predefinite (scene mode) ce se regăsesc la fiecare aparat. Aparatele de fotografiat compacte sunt definite de o mărime foarte mică şi de o gamă de setări limitată însă la un nivel minim. Majoritatea aparatelor compacte sunt realizate după aceleaşi standarde variind doar mici specificaţii tehnice precum numărul de megapixeli.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. putând fi creat astfel un tipar de utilizare a acestora. Utilizarea aparatelor compacte Aparatele de fotografiat compacte sunt probabil cele mai utilizate în întreaga lume fiind accesibile tuturor persoanelor nefiind necesar un ni vel minim de cunoştiinţe în domeniul fotografiile. modurile predefinite de realizare a fotografiilor etc. Menţionez faptul că acest ghid l-am realizat pe baza aparatului de fotografiat compact Nikon CoolPIX S4000 (mulţumesc Nikon România şi Skin Media pentru oferirea posibilităţii de a-l testa şi a-i realiza un review). sistemul deautofocus.info 5. În continuarea ghidului de utilizare a aparatelor compacte voi prezenta mai multe aspecte cu privire la setările tehnice ce pot fi modificate la aceste aparate şi la modul de realizare a fotografiilor. modul de filmare. Astfel modul de realizare a fotografiilor coincide la majoritatea aparatelor compacte.

19 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) Care sunt specificaţiile tehnice ce le pot modifica? Cum pot utiliza modurile de focalizare şi funcţia macro? Care este avantajul utilizării modurilor predefinite (scene mode)? Care sunt avantajele şi dezavantajele utilizării zoomului digital? Recomandări de aparate compacte adragosphoto.info • • • • • 1. Posibilitate de compensare a expunerii reprezintă un mare avantaj ce se regăseşte în cadrul fiecărui aparat compact putând astfel să realizaţi fotografii în situaţii în care există o diferenţă între lumina din planul superior şi cea din planul inferior al cadrului (ex. În cazul fotografierii peisajelor) creând un balans între cele două intensităţi a luminii. modului de declanşare a bliţului. etc.) şi chiar a compensării expunerii. modului de realizare a fotografiilor (fotografiere în rafală. temperaturii de culoare. Care sunt specificaţiile tehnice ce le pot modifica? Aparatele compacte sunt limitate în privinţa modificării detaliilor tehnice principale precum valoarea timpului de expunere şi a diafragmei însă se pot modifica valorilesenzitivităţii ISO.

(în acest caz veţi supraexpune zona interioară însă va supraexpune geamul) Modul de realizare a fotografiilor sau de declanşare a senzorului este definit de proprietate fotografierii în rafală (burst – mai multe cadre pe secundă) sau fotografierii după un anumit timp prestabilit (2-10 secunde). Unele aparate de fotografiat vă oferă posibilitatea de a profita de acest mod prin selectarea setării: best-single-shot (BSS – aparatul realizează mai multe cadre şi îl alege automat pe cel mai clar şi cel mai bun din punct de vedere tehnic).0 şi +2.0. evitând astfel supraexpunerea fundalului sau subexpunerea subiectului.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Fotografierea în rafală (burst) este utilă în cazul în care fotografiaţi diverse evenimente sportive sau chiar copii şi doriţi să surprindeţi fiecare expresie fără să mai aşteptaţi să vizualizaţi fotografiile şi apoi să declanşaţi iar după un anumit timp de încărcare al aparatului. 20 | P a g i n a . Valorile negative se atribuiesc în cazul în care realizaţi peisajeşi lumina de pe cer este mult prea puternică (veţi subexpune astfel planul inferior dar veţi expune corect planul superior). iar valorile pozitive se utilizează în cazul în care fotografiaţi în diferite încăperi şi o sursă de lumina (geamul) vă modifică timpul de expunere. Acest lucru nu este întocmai unul nepotrivit însă este bine ca în cadrul fotografiilor de interior şi a portretelor să utilizaţi bliţul ca lumină de umplere. În general utilizatorii acestor aparate setează bliţul pe modul automat acesta urmând să declanşeze doar în cazul în care este strict necesar. Modul de declanşare al bliţului reprezintă de asemenea una dintre cele mai importante „probleme” în cazul utilizării aparatelor compacte.info Compensarea expunerii este reprezentată printr-o axă putându-se atribui valori între 2.

Această setare vă poate ajuta să obţineţi timpi mai scurţi de expunere în cazul fotografierii spaţilor întunecoase. Pentru setarea manuală a temperaturii de culoare este necesară fotografierea(din meniul white-balance. daylight. Crescând această valoare (ex. 2. sunset. funcţie ce reprezintă focalizarea unei feţe umane din cadru. preset-manual) a unei hârtii albe orientate căre sursa de lumină din locul respectiv. etc. Valorile temperaturii de culoare pot fi selectate automat sau alese dintr-o gamă largă disponibilă pe aparatul compact(flash. incandescent. 800) veţi obţine un timp maiscurt de expunere însă şi un zgomot (granulaţie) pe fotografia rezultată. cloudy.info Modificarea temperaturii de culoare (white balance) reprezintă de asemenea o specificaţie tehnică destul de importantă punându-şi astfel amprenta asupra rezultatului final (asupra fotografiei obţinute). 21 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Acest lucru vă va fi foarte folositor de multe ori. putând fi totuşi redus în cadrul postprocesării cu ajutorul unor softuri de editate. Pentru realizarea portretelor sau fotografiilor cu model există funcţiaFace-Priority AF. Ultima setare însă nu cea din urmă este valoarea senzitivităţii ISO. nefiind necesar să mutaţi subiectul pe centru sau să apelaţi la funcţia de AF (autofocus pe obiectul cel mai apropriat de obiectiv).) însă se pot şi seta manual. Cum pot utiliza modurile de focalizare şi funcţia macro? Modurile de focalizare regăsite la majoritatea aparatelor de fotografiatcompacte sunt realizate în aşa fel încât să vă fie uşurată munca în cazul tuturor situaţiilor.

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

Cea de a doua funcţie regăsită printre modurile de focalizare este cea mai sus menţionată, funcţia de focalizare doar pe centru. Cu această funcţie vă veţi putea descurca foarte uşor în cazul în care doriţi să focalizaţi rapid sau să faceţi fotografii macro/ close-up. Această funcţie vă poate fi de folos şi în cadrul fotografierii evenimentelor sportive în special pentru realizarea panningului. O a treia funcţie al cărei control este total automat este cea de Full-AF. Activând această funcţie aparatul de fotografiat va focaliza pe zona cea mai apropriată de obiectiv fiind necesar astfel să aveţi subiectul în prim plan, blocându-vă posibilitatea de a vă „juca” cu încadrările sau compoziţia fotografiei. O ultimă funcţie ce poate fi activată în paralel cu una dintre cele menţionate mai sus este funcţia MACRO. Această funcţie reprezentată de obicei printr-o floare vascadea semnificativ distanţa minimă de focalizare permiţându-vă să vă apropriaţi mai mult de subiect. Funcţia MACRO este ideală pentru fotografierea diverselor flori sau insecte crescând raportul de mărire destul de mult faţă de fotografierea celoraşi subiecte fără funcţia macro activată.

22 | P a g i n a

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

Acestor funcţii li se adaugă şi alte două care vă permit fie să focalizaţi atunci când declanşaţi fie să menţineţi subiectul tot timpul în focus. Prima funcţie se regăseşte la majoritatea aparatelor de fotografiat şi este standard, focalizând subiectul doarîn momentul declanşării. Cea de a doua funcţie, Full-Time AF, reprezintă focalizarea subiectului pe toată durata menţinerii acestuia în cadru. Această funcţie vă va ajuta foarte mult în cazul fotografierii evenimentelor sportive însă va scădea semnificativ durata de viaţă a bateriilor/ acumulatorilor, sistemul de AF fiind solicitat foarte mult.

3. Care este avantajul utilizării modurilor predefinite (scene mode)?
Modurle predefinite (scene mode) sunt prezente în meniul aparatelor compacte de foarte mulţi ani oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a realiza fotografii reuşite în majoritatea situaţiilor. Printre aceste moduri predefinite se regăsesc cele pentru fotografiile macro, fotografierea peisajelor şi a apusurilor, fotografierea pe litoral şi la munte, fotografierea pe timp de noapte, fotografierea în diverse incinte precumrestarante şi muzee, fotografierea evenimentelor sportive, etc. Multe alte astfel de moduri se regăsesc în meniul Scene Mode, găsind câte unul ideal pentru fiecare situaţie.

23 | P a g i n a

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

Avantajul utilizării acestor moduri este unul foarte mare. De multe ori în funcţie de locul în care faceţi fotografii este necesară realizarea unor setări suplimentare fie pentru compensarea expunerii, fie pentru modul de utilizare al bliţului, fie pentru modul de declanşare al senzorului, etc. Utilizarea unui mod predefinit vă va ajuta foarte mult, aparatul realizând automat setările necesare pentru obţinerea unor fotografii cât mai reuşite. Acest mare avantaj este însoţit şi de o garanţie în obţinerea unor fotografii cât mai reuşite, nefiind necesare experimentările dinaintea fotografiei finale. Aparatul va realiza toate setările în aşa fel încât să obţineţi fotografii reuşite chiar din prima încercare. Un dezavantaj însă este limitarea la realizarea altor setări. În cadrul utilizării unor moduri predefinite accesul la modificarea altor setări este restricţionat, totul fiind automat. Dacă doriţi să aprofundaţi tehnica fotografică utilizarea acestor moduri nu este recomandată deoarece munca dumneavoastră se va limita la simpla apăsare pe butonul declanşator.

4. Care sunt avantajele şi dezavantajele utilizării zoomului digital?
Zoomul digital atrage de multe ori foarte multă lume păcălindu-i cu nişte cifre uriaşe care imediat atrag privirile. De multe ori s-ar putea să găsiţi în specificaţiile tehnice ale aparatelor “zoom până la 20x”. Înainte de achiziţionarea unui astfel de aparat trebuie să verificaţi dacă această valoare se regăseşte în cadrul zoomului digital sau celui optic. Dacă zoomul optic este atât de mare nu este nicio problemă, însă dacă celdigital ajunge până la 20x atunci intervine problema calităţii reduse. Acesta este şi unul dintre marele dezavantaj al utilizării zoomului digital. Acesta nu este realizat analogic prin schimbarea distanţelor între lentilele din obiectiv ci digitalprin scăderea rezoluţiei imaginii. Folosit la valori mici zoomul digital nu creează foarte multe probleme tehnice însă folosit la valori ridicare punctele negative încep să se vadă foarte uşor. Pe lângă acest dezavantaj cu privire la calitatea fotografiilor rezultate există şi unavantaj destul de semnificativ din punct de vedere al preţului şi al dimensiunii aparatului. Adăugarea unor valori ridicate ale zoomului digital nu este atât de costisitoare precum mărirea zoomului optic şi astfel mulţi producători aleg această variantă. Dezavantajul calităţii însă acoperă şi diferenţele de preţ fiind probabil una dintre cele mai renumite părţi negative ale utilizării zoomului digital.

24 | P a g i n a

Recomandări de aparate compacte Voi prezenta în continuare câteva aparate din cadrul fiecărei game de preţ şi fiecărui brand producător.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info 5. sub 500 lei Nikon Canon Nikon CoolPiX L22 Canon Powershot A490 500-1000 lei Nikon CoolPiX S4000 Canon Powershot SX120 IS Panasonic Lumix DMCFS30 Olympus SP-600UZ Sony DSC-W270 peste 1000 lei Nikon CoolPiX S8000 Canon Ixus 130 IS Panasonic n/a Panasonic Lumix DMCTZ8 Olympus SP-570 Sony DSC-WX1 Olympus n/a Sony Sony Cybershot DSCW310 25 | P a g i n a . sugerându-vă aparate compacte ideale pentru foarte multe situaţii ce le veţi întâlni pe perioada realizării fotografiilor.

megapixeli) a D-SLR-urilor. În cadrul primei părţi a acestui ghid în care am vorbit despre alegerea unui aparat compact. Astfel. • • • • Care sunt detaliile tehnice cu cea mai mare importanţă ? Senzorul APS-C vs. Acest lucru se întâmplă destul de rar însă. restul 26 | P a g i n a . care este mai bun ? Ce obiectiv ţi se potriveşte cel mai bine ? De ce detalii trebuie să ţin cont pentru a alege un aparat versatil ? 1. de megapixeli şi obiectivul. Primul lucru luat în calcul de majoritatea persoanelor este reprezentat de numărul de megapixeli. Un criteriu important în alegerea unui D-SLR este prezenţa stabilizatorului în cadrul body-ului. În cadrul acestei părţi voi prezenta lucrurile ce trebuiesc luate în vdere în momentul achiziţionării unui aparat de fotografiat ce se află la un alt nivel. Care sunt detaliile tehnice cu cea mai mare importanţă ? În momentul în care doriţi să achiziţionaţi un nou aparat de fotografiat D-SLR e important să ţineţi cont de anumiţi parametrii ce pot influenţa foarte mult calitatea fotografiilor rezultate. unui D-SLR (digital single-lens reflex). majoritatea clienţilor mergând după principiul “cu cât mai mulţi. Aparatele de fotografiat ce au această denumire sunt cele care prin intermediul unui senzor captează imaginea şi cu ajutorul unei pentaprisme o proiectează pe vizor. nr. Alături de calitatea fotografiilor o mare importanţă prezintă şi manevrabilitatea. în continuarea acestui ghid voi reliefa caracteristicile unui D-SLR ce au o mare influenţă asupra calităţii fotografiilor rezultate. Din cadrul firmelor producătoare de aparate de fotografiat cele cu stabilizator în body sunt Sony. autonomia. lucru însă rar întâlnit în cadrul producătorilor de aparate foto. senzorul Micro 4/3. Olympus. toate acestea trebuind luate în considerare. numărul de cadre pe secundă şi multe alte specificaţii tehnice. principalele dileme au fost alcătuite din micile detalii tehnice.info 6. Pentax şi Samsung. putând fi astfel observată de ochi cu uşurinţă. nefiind un atu pentru această proprietate (nr. în cazul în care aveţi mai puţini megapixeli. precum zoom-ul. Numărul de megapixeli influenţează destul de mult calitatea fotografiilor rezultate însă acest lucru va fi vizibil doar în cazul pozelor macro în care detaliile vor fi foarte multe şi astfel vor apărea mici zone pixelate.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. cu atât mai bine”. Din fericire nu este aşa şi astfel sunt multe alte caracteristici ce transformă un D-SLR normal într-unul foarte bun. Cum aleg un D-SLR Alegerea unui nou aparat de fotografiat este un lucru destul de greu de făcut din cauza diversităţii enorme de produse existente deja în acest domeniu.

pe când în cazul motorului de stabilizare din aparat veţi vedea doar rezultatul clar.senzitivitatea iso nu poate atinge valori foarte mari deoarece 27 | P a g i n a . Autofocusul se face mult mai lent. Senzitivitatea ISO prezintă o foarte mare importanţă pentru fotografiile rezultate. 2. aflată în concordanţă cu cea de scriere). în vizor imaginea va fi tot mişcată. sau fotografierea în rafală reprezintă un criteriu foarte important pentru majoritatea fotografilor. fiind caracteristica ce poate adăuga zgomot pe imagini.RAW + . Trebuie să ţineţi cont de valorile ce le prezintă D-SLRul vizat. scăzându-vă manevrabilitatea şi versatilitatea.RAW. desoeri cel mai căutat fiind cel . putând astfel să diferenţiaţi un aparat bun de unul mai puţin bun. fiind avantajate astfel teleobiectivele.RAW. Numărul cadrelor pe secundă este însă strâns legat de acumulatorul de pe aparat (sau acumulatorii în cazul folosirii unui grip) şi de viteza de scriere a cardului şi se recomandă achiziţionarea unuia mai rapid. Pentru a evita acest lucru se recomandă căutarea unor fotografii demonstrative făcute cu aparatul dorit. Această proprietate prescurtată şifps (frames per second) ilustrează defapt posibilitatea aparatului de a declanşa de mai multe ori pe secundă. acest lucru ajutându-vă şi la selectarea rapidă a fotografiilor realizate (cu ajutorul unei viteze de citire ridicate. Numărul de cadre pe secunde.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Avantajul de a avea stabilizator în obiectiv este unul mare deoarece pe vizor imaginea va aparea “stabilizată”. Cu cât senzorul este mai mare cu atât unghiul de cuprindere va fi mai larg. senzorul Micro 4/3. pentru a putea şti în ce condiţii de lumină puteţi fotografia fără a avea aşa-zişii puricei. Acest nou senzor ajută foarte mult la scăderea dimensiunii oricărui aparat ce este construit cu ajutorul lui. Senzorul APS-C vs. avantajele fiind destul de mari din acest punct de vedere. Folosirea acestui sistem redus poate influenţa foarte mult calitatea fotografiilor rezultate. care este mai bun ? Majoritatea D-SLR-urilor pentru fotografi amatori sunt compuse dintr-un senzor APS-C de diverse mărimi. Datorită dimensiunii reduse apar însă şi dezavantajele. expunerii. acest lucru fiind util deseori la fotografiile de la diverse evenimente unde surprinderea momentului cheie este absolut necesară. economisind astfel spaţiu în stocarea pozelor. Astfel. contribuind astfel la unghiul de cuprindere prin intermediul obiectivului. contrastului. mod ce vă permite modificarea ulterioară în cadrul post-procesării abalansului alb.JPEG calitate mică. Dacă un senzor este mult mai mic atunci în cadru vor intra mai puţine elemente. mărindu-le foarte mult distanţa focală. Aparatele ce folosesc tehnologia micro 4/3 sunt limitate din mai multe puncte de vedere. înainte de achiziţionarea unui nou D-SLR trebuie să verificaţi modurile disponibile în cazul fotografierii . iar la obiectivele wide acest lucru este un mare dezavantaj.info firmelor alegând introducerea stabilizatorului în obiective. senzorul ce foloseşte tehnologia Micro 4/3 (micro four thirds). etc. Înafara acestui tip de senzori a fost creeat încă unul special pentru aparatele compacte. Majoritatea D-SLR-urilor prezintă deja proprietatea de a face fotografii în modul.

Încă de la început trebuie să ţineţi cont de cât de mult doriţi să investiţi în acest domeniu.info zgomotul va apărea mult mai uşor. gama dinamică va fi limitată (dezavantaj în cazul fotografierii peisajelor) şi vizorul este mult mai mic din cauza oglinzii ce nu are voie să depăşească mărimea senzorului. De exemplu în cazul în care aveţi 18-55 şi doriţi să achiziţionaţi unteleobiectiv cel mai recomandat este cel 55-200mm f/4-5. în funcţie de stiulul dorit.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. De ce detalii trebuie să ţii cont pentru a alege un aparat versatil ? Un D-SLR versatil este unul căruia îi puteţi ataşa mai multe componente ce le puteţi achiziţiona cu uşurinţă. cele ce le puteţi folosi în absolut orice situaţie. avantajele achiziţionării unui astfel de aparat ce foloseşte noua tehnologiemicro 4/3 se rezumă la nişte dimensiuni reduse şi o mobilitate ridicată. 3. fie că vă place să faceţi portrete. Fie că vă pasionează fotografiile macro. putându-l folosi în majoritatea condiţiilor. fără a fi nevoie de găsirea altor căi pentru a realiza acest lucru.6 . Pentru început un exemplu de astfel de obiectiv ar fi arhicunoscutul 18-55 mm f/3. limitând capacităţile aparatului. Dacă vă pasionează peisajele sau fotografiile la evenimente un obiectiv ulta-wideeste cel de vi se potriveşte. acesta funcţionând însă foarte bine până la valori ce sunt relativ mici faţă de cele ale unui DSLR cu senzor APS-C. teleobiectiv cu ajutorul căruia vă veţi putea adapta majorităţii situaţiilor. puteţi achiziţiona un obiectiv special pentru acesta. oferindu-vă un fundal cremos cu un aspect foarte plăcut. Aceste mici dimensiuni însă vin şi cu alte dezavantaje cu privire la calitatea imaginii. putând purta aparatul absolut oriunde. şi doriţi să începeţi direct cu ajutorul unui D-SLR obiectivele ce vi se potrivesc cel mai bine sunt cele all-around. veţi găsi câte un obiectiv care să se încadreze în tiparul dumneavoastră. 4. Alături un astfel de obiectiv se poate adăuga unul all-around însă de o calitate ridicată cu o deschidere largă a diafragmei. Astfel. un obiectiv bun care vă va contura astfel un stil propriu.5-5. 28 | P a g i n a .6 ce se regăseşte în gama de obiective a fiecărui producător foto. Ce obiectiv ţi se potriveşte cel mai bine ? Dacă domeniul fotografiei este unul slab exploatat de dvs. După ce aţi completat şi acoperit cei 200mm a venit momentul în care. În momentul în care simţiţi nevoia să treceţi la un alt nivel folosindu-vă de acest obiectiv de kit se recomandă achiziţionarea obiectivului ce îl completează (la nivelul distanţei focale). Pentru portrete şi macroobiectivele prime sunt cele mai recomandate deoarece deseori prezintă o calitate mult mai mare şi o deschidere largă a diafragmei.

când veţi cumpăra un D-SLR trebuie să priviţi către viitor foarte mult pentru a estima investiţiile ce le veţi face. pentru a nu rămâne surprinşi în momentul în care doriţi să cumpăraţi nişte accesorii dar nu aveţi de unde. 29 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info Dacă plănuiţi să achiziţionaţi mai multe accesorii trebuie să verificaţi dinaintecompatibilitatea acestora cu aparatul vizat. criteriul sus menţionat trebuie pus în vârful caracteristicilor unui D-SLR ideal. Astfel. Versatilitatea unui aparat constă în ataşarea unor obiective realizate de alţi producători sau a altor accesorii ce vor fi absolut necesare. fiind proprietatea ce va determina investiţiile ulterioare realizate. pentru a şti încă de la început de ce veţi avea nevoie pe parcurs. Din cauza acestui lucru.

Pentru a înţelege şi a cunoaşte principiul după care sunt creeate obiectivele voi prezenta pe scurt modul în care acestea funcţionează. raza de lumină este cea care dă naştere imaginii de pe senzorul aparatului de fotografiat. Faptul că aceste obiective au o focală fixă elimină producătorilor problema aberaţiilor cromatice şi distorsiunile apărute la obiectivele cu focală variabilă. în cadrul ghidului voi prezenta tipurile de obiective specifice fiecărui gen fotografic. fiind reflectată de mai ulte ori în interiorul obiectivului. lentile pentru reducerea aberaţiilor cromatice. imaginea formată pe senzor este de o calitate mult mai ridicată ca cea formată dintr-un obiectiv normal . În general obiectivele prime au parte de o deschidere mult mai largă a diafragmei asigurând astfel posibilitatea de a fotografia şi pe lumină slabă fără a apărea mari probleme. Astfel. etc. Obiectivele Obiectivele reprezintă unele dintre cele mai importante componente ale unui (D)SLR. etc. lentile pentru a apropia. Obiectivele prime: Obiectivele prime sunt definite în primul rând de o calitate superioarăceloralalte tipuri de obiective şi de o focală fixă (zoom fix).) Obiectivele tilt&shift (corecţia perspectivei.) sunt de foarte multe feluri. fie că este mărită. fie că sunt reduse reflexiile solare sau alte astfel de detalii. evenimente sportive. 30 | P a g i n a . Fie că este micşorată.info 7. ulta-wide-angle şi fisheye (peisaje. caracterizând fiecare câte un gen de fotografie. Raza de lumină ce trece prin obiectiv parcurge un drum lung până la senzor. datorită compoziţiei lor (lentile pentru scăderea dispersiei. wild-life. Calitatea superioară a obiectivelor prime este asigurată de numărul redus de lentile şi de atenţia cu care sunt lucrate. Lentilele unui obiectiv se folosesc de fenomentul de refracţie pentru a aduce o imagine clară. Datorită tipului de lentile ce modifică intensitatea şi calitatea razei de lumină. ajutând astfel la creearea unei imagini clare pe senzorul aparatului de fotografiat. fotografii de interior) Obiectivele macro (macrofotografiere) Obiectivele all-around (peisaje. wildlife) Obiectivele wide-angle. • • • • • • Obiectivele prime (portrete) Teleobiectivele (portrete. Obiectivele. portrete.cu zoom. simularea miniaturii) 1.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. în tot acest drum al razei aceasta suferă diferite corecţii specifice lentilelor. Datorită faptului că raza de lumină este nevoită să treaca prin mai puţine lentile. pe senzorul aparatului de fotografiat.

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.8) cu un teleconvertor (1. datorită distanţei foarte mari între subiect şi fotograf. În concluzie obiectivele prime sunt indispensabile datorită calităţii superioare ce o oferă. Teleobiectivele: Teleobiectivele sunt obiective cu focală lungă menite să mărească dimensiunile subiectului. asigurând o imagine clară. Distanţa focală este cea care defineşte un teleobiectiv. Construcţia teleobiectivelor este diferită de cea a obiectivelor prime. obiectiv care şi astăzi face furori în rândul pasionaţilor de fotografie.5x) rezultând astfel o focală de 450mm şi o deschidere a diafragmei de f/4.obiective tele şi obiective super-tele. Obiectivele prime sunt deseori folosite alături de teleconvertoare reuşind să se creeze combinaţii perfecte pentru diverse genuri ale fotografiei. nelipsind din geanta acestora. În cazul în care obiectivele prime sunt folosite în acest gen al fotografiei rezultatele vor fi uimitoare datorită bokehului cremos creeat şi a calităţii oferite. 31 | P a g i n a . Obiectivele super-tele sunt cele cu distanţa focală mai mare de 300mm fiind folosite în special de fotografii oficiali aievenimentelor sportive şi de pasionaţii de wildlife. grupul de lentile ce aproprie fiind aşezat între senzor (capătul interior al obiectivului) şidiafragmă. Fenomenul de “mărire” a imaginii apărut la teleobiective este creeat datorită scăderii unghiului de cuprindere pe parcursul măririi distanţei focale. Un astfel de exemplu poate fi asocierea unui teleobiectiv prime (300 f/2. 2.2. Obiectivele tele sunt cuprinse între distanţa focală de 100mm şi 300mm. fiind printre cele mai populare în rândul fotografilor. fiind astfel accesibil tuturor oferind o calitate ridicată. evenimente sportive şi wild-life. fiind astfel ideale la portrete. fiind astfel deseori folositela mai multe genuri ale fotografiei. fiind urmat de un alt grup de elemente aflat în partea frontală a obiectivului.info Un exemplu renumit de peste 30 de ani este obiectivul Nikkor 50 1.8 AF-D. în special laportrete. focalizată. creându-se astfel două categorii. Preţul obiectivului este foarte mic.

trecând însă în extrem. distanţa focală devenind 12 mm. Obiectivele wide-angle. Acest lucru prezintă un unghi mult mai mare de cuprindere şi creează perspective diferite ale aceloraşi subiecte. 3. creându-se deseori imagini aproximativ circulare. Astfel. Obiectivele wide-angle pot fi astfel folosite pentru fotografierea peisajelor. De exemplu pe un aparat de fotografiat cusenzor fullframe un obiectiv de 8 mm ataşat. va avea tot 8 mm. Fenomentul de distorsiune existent la obiectivele WA (wide-angle) şi UWA (ulta-wideangle) este foarte popular în rândul fotografilor de la diferite evenimentecreându-se perspective interesante ce ofera imaginilor un caracter aparte. însă dacă este adăugat unui alt aparat cu senzor de 1. pentru realizarea portretelor şi a fotografiilor wild-life. unul mai special. unghiul de cuprindere fiind foarte mare.5x unghiul de cuprindere scade. permiţându-vă să vă apropriaţi foarte mult de subiect fără a vă pune în pericol viaţa sau aparatura.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info Teleobiectivele pot fi combinate de asemenea cu teleconvertoare sau pot fi chiarobiective prime (teleobiectiv cu distanţă focală fixă) obţinând rezultate foarte bune de o calitate ridicată. oferindu-vă un unghi foarte mare de cuprindere şi o calitate mult mai ridicată de cea a unui obiectiv all around. Obiectivele fisheye reprezintă o subcategorie a obiectivelor wide-angle. distanţa focală poate varia. ulta-wide-angle şi fisheye: Obiectivele wide-angle şi ultra-wide-angle sunt definite de o distanţă focalămai scurtă faţă de restul obiectivelor existente. În cazul în care teleobiectivele sunt folosite alături de teleconvertoare este important să se realizeze o selecţie strictă datorită calităţii cerute pentru a obţine imagini clare fără aberaţii cromatice chiar şi după “mărirea” distanţei focale realizate de teleconvertor. teleobiectivele sunt ideale pentru fotografierea evenimentelor sportive. În funcţie de senzorul aparatului de fotografiat pe care este ataşat un obiectiv WAsau UWA. 32 | P a g i n a . Obiectivele fisheye sunt renumite datorită distorsiunilor creeate şi a unghiului larg de curprindere.

Obiectivele macro permit fotografului să se aproprie cât mai mult de subiectului fotografiat. dând frâu liber imaginaţieicreeatoare. în funcţie de distanţa minimă de focus. 33 | P a g i n a . Astfel. Distanţa minimă de focus se poate micşora ataşând inele macro sau un inel inversor. creând. 4. un anumit raport de mărire. obiective dedicate macro sunt deseori combinaţii între obiective prime şi telephoto asigurând în permanenţă o distanţă minimă de focus ce vă permite aproprierea de anumite insecte sau obiecte fotografiate fără a interveni cu alte accesorii precum inelele macro şi cele inversoare.info Aceste obiective sunt folosite în mai multe genuri ale fotografiei şi în special în momentele în care este nevoie de o nouă perspectivă. Astfel. în cazul în care doriţi să achiziţionaţi unobiectiv dedicat macro este important să acordaţi atenţie distanţei minime de focus. Obiectivele macro: După cum este şi numele obiectivele de acest tip sunt ideale pentrumacrofotografiere. iar cele peste 130 mm sunt folosite pentru a fotografia insecte mai mari sau chiar mici reptile. Raportul de mărire se calculează în funcţie de distanţa minimă de focus şi distanţa focală a obiectivului. Această metodă este avantajoasă datorită costurilor reduse însă nu oferă rapiditatea unui obiectiv dedicat macroce are şi autofocus. Obiectivele macro aflate între 50-60 mm sunt folosite pentru a fotografia obiecte mici şi foarte mici.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Obiectivele macro se pot împărţi în mai multe cateogorii în funcţie de distanţa focală. abordându-se astfel mai multe tehnici de macro fotografiere printre care se regăseşte şi metoda obiectivului întors. cele între 90-105 mm sunt folosite pentru fotografierea micilor insecte.

6.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Obiectivele all-around: Obiectivele all-around sunt cele folositoare în majoritatea situaţiilor. permiţând astfel o corecţie a perspectivei. Existenţa unui obiectiv all-around în geanta fotografică reprezintă un mare avantaj şi o mare economie de spaţiu. însă nu sunt ideale dacă doriţi să obţineţi fotografii de o calitate ridicată încă de la început. sunt chiar perfecte pentru pasionaţii ce fotografiază în vacanţe sau cei ce nu doresc să poarte mai multe obiective în geantă. Din cauza faptului că plaja focală este foarte mare şi variaţia de la capătul wide la cel tele este de mulţi milimetri apar diferite “defecte” ce afectează imaginile. 34 | P a g i n a . ci doar“zoomului” menit să impresioneze. Obiectivele tilt&shift: Obiectivele tilt&shift sunt obiectivele ce permit mişcarea unei anumite părţi a acestora. Obiectivele all-around nu sunt deloc rele. Acest lucru este necesar în special în cazul în care se fac portrete sau fotografii de arhitectură deoarece distorsiunile pot schimba în totalitate perspectiva subiectului. Acest lucru nu este generalizat însă se regăseşte la majoritatea obiectivelor all-around ai căror producători nu acordă atenţie calităţii elementelor de sticlă. însă calitatea acestuia lasă de dorit în majoritatea cazurilor. Spre exemplu un obiectiv all-around 18-270mm va fi aproape inutilizabil la capătul tele datorită faptului că aberaţiile cromatice vor fi cu siguranţă prezente. Termenul“allaround” reprezintă faptul că acoperă o largă plajă focală ce vă permite atât să fotografiaţi peisaje cât şi să utilizaţi capătul tele pentru a mări subiectul.info 5.

Astfel. însă în cazul în care este folosit un obiectiv tilt&shift distorsiunile vor fi înlăturate. aceste obiective sunt ideale în situaţii în care este important ca subiectul să fie transpus exact ca în realitate. vor fi mărite în cazul în care se folosesc obiective normale. corectă din punct de vedere al perspectivei. dacă se va folosi un obiectiv tilt&shift acestedistorsiuni nu vor mai exista şi se va obţine o imagine clară. evitându-se astfel distorsiunile şi schimbărileperspectivei ce modifică proprietăţile subiectului.info În cazul fotografiilor cu model unele parti ale corpului vor iesi în evidenţă. În cazul în care sunt fotografiate clădiri schimbarea perspectivei va afecta modul în care va fi văzută clădirea. modificându-i anumite proprietăţi care de obicei ar scoate-o în evidenţă. 35 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Astfel.

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

8. Filtrele
Cu siguranţă fiecare fotograf a simţit măcar odată nevoia de a aduce unplus de creativitate fototgrafiilor pentru a obţine rezultate cât mai originale şi diferite faţă de restul deja existente. Creativitatea, cu siguranţă, este conturată de cel ce se află în spatele aparatului, însă poate fi “îmbogăţită” şi de diverse accesorii ce ce vor oferi un plus fotografiei obţinute. Unele dintre accesoriile ideale pentru diverse tipuri de fotografii sunt indispensabilele filtre. Cu ajutorul filtrelor foto veţi putea fie compensa cu uşurinţă expunerea din planul superior/inferior, fie schimba temperatura de culoare, fie mări contrastul şi elimina reflexiile, fie scădea distanţa minimă de focalizare şi chiar proteja senzorul de radiaţiile solare. Pe lângă aceste categorii de efecte realizate de diverse filtre sunt prezente şi celedouă mari cateogrii în funcţie de modul în care se ataşează pe obiectiv. Prima categorie, cea mai des întâlnită, este cea a filtrelor ce se înfiletează pe filet. Acest lucru se poate realiza foarte uşor nefiind necesare alte accesorii pentru montare. Cea de a doua categorie este cea a filtrelor cu sistem Cokin. Acest sistem este alcătuit din trei piese: inelul ce se montează pe obiectiv, suportul filtrelor ce se montează pe inel şi filtrul în sine. Avantajul utilizării acestui sistem constă în utilizarea aceluiaş filtru pe mai multe obiective, fiind necesar doar un inel pentru modificarea diametrului. În continuarea acestui ghid voi prezenta rolul fiecărui filtru foto şi voi explica situaţiile în care respectivul filtru va trebui folosit, creând un tipar ce va putea fi utilizat pentru fiecare gen fotografic. • • • • • • Filtrele UV/ Skylight Filtrele de polarizare Filtrele graduale Filtrele close-up Filtrele neutre (ND) Filtrele pt. efecte speciale

1. Filtrele UV/ Skylight:
Filtrele UV/ Skylight sunt utilizare în mare parte pentru înlăturarea radiaţilor solare şi obţinerea unui peisaj clar, fără “ceaţa” specifică ce se regăseşte fie la munte, fie la mare. Datorită acestui lucru efectele acestor filtre sunt evidente în cazul în care se folosesc la înălţimi de peste 1000m sau pe litoral unde radiaţile solare sunt foarte puternice.

36 | P a g i n a

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

Aceste două tipuri de filtre au şi rol protector fiind blocate razele UV în “drumul” către senzor, asigurând o durată de funcţionare mult mai lungă decât în caz contrar. Pe lângă protejarea senzorului aceste două tipuri de filtre pot fi folosite şi pentru protejarea lentilei frontale a obiectivului în cazul realizării divereselor accidente. Este important însă să alegeţi un filtru UV/ Skylight de calitate căci în caz contrar efectul va fi aproape invizibil şi rolul protector se va transforma într-unul dăunătorfiind intensificate toate razele UV ce pătrund pe senzor.

2. Filtrele de polarizare:
Filtrele de polarizare se împart în două mari categorii, cele de polarizare liniară şi cele de polarizare circulară. Filtrele de polarizare liniară (L-PL) sunt utilizate în special pentru eliminarea reflexiilor de pe suprafeţele nemetalice şi pentru intensificarea contrastului şi a saturaţiei culorilor. Utilizarea acestor filtrepoate afecta însă sistemul de focalizare al aparaturlui, fiind modificate zonele cu contrast ridicat. Filtrele de polarizare circulară (C-PL) sunt utilizare tot pentru eliminarea reflexilor de pe suprafeţe însă diferenţa majoră este compatibilitate cu sistemul de focus. Acestea însă au efect şi asupra suprafeţelor lucioase precum lacuri şi râuri, obţinând astfel fotografii mult mai reuşite datorită eliminării reflexilor de la nivelul apei. În general ambele tipuri de filtre de polarizare se folosesc în cazul fotografierii prin sticlă sau a diverselor suprafeţe lucioase, eliminându-se aproape în totalitate reflexiile, intensificându-se contrasul şi saturaţia culorilor.

37 | P a g i n a

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş)

adragosphoto.info

3. Filtrele graduale:
Filtrele graduale sunt definite de o diferenţă a suprafeţei superioare de cea inferioară, diferenţă ce este utilizată pentru compensarea expunerii creându-se astfel o lumină uniformă în tot cadrul fotografiei. Filtrele graduale se împart în mai multe categorii, precum cele colorate şi cele neutre.(nuanţe de gri) Filtrele graduale colorate se utilizează în special în cazul realizării peisajelor şi a diverselor fotografii cu model în care lumina de pe fundal este foarte puternică iar cea din prim-plan slabă. În cazul în care aceste filtre sunt folosite pentru peisaje veţi obţine fotografii originale, diferite, ce vor ieşi din natural realului. Filtrele graduale ND (cu nuanţe de gri) sunt folosite doar pentru compensarea expunerii şi pentru întunecarea unei anumite suprafeţe din cadru, fie cea superioară fie cea inferioară. Aceste filtre pot avea diferite intensităţi putând fi adaptate la foarte multe situaţii. De exemplu cele cu intensitate scăzută pot fi folosite pentru micile diferenţe între planul superior şi cel inferior iar cele cuintensitate ridicată pot fi folosite în cazul realizării peisajelor în care soarele este prezent în cadru.

4. Filtrele close-up:
Filtrele close-up sunt utilizate pentru micşorarea distanţei minime de focus,permiţându-vă să va apropriaţi mult mai mult de obiectul/ insecta fotografiat/ă, obţinând astfel un raport de mărire mult mai ridicat. Avantajul utilizării acest filtre este din punct de vedere financiar, preţul unui filtru close-up fiind mult mai mic decât cel al unui obiectiv macro. Dezavantajul este însă scăderea calităţii fotografiilor rezultate şi a câmpului de profunzime, fiind necesară o închidere puternică a diafragmei pentru a menţine tot obiectul în focus.

38 | P a g i n a

filtrele ND8 reduc cu 3 trepte iar cele ND2 cu 1 stop. Filtrele ND uniforme se folosesc pentru scăderea luminii din întreg cadrul obţinând astfel timpi de expunere mult mai lungi chiar şi pe timp de zi. Filtrele neutre (ND): Filtrel ND (densitate neutră) sunt utilizare pentru scăderea luminii din anumite zone ale fotografie sau de pe toată suprafaţa acesteia. cele graduale şi cele uniforme. Filtre ND graduale sunt utilizate în cazul fotografiilor în care lumina din planul superior este mult mai puternică decât cea din planul inferior. 39 | P a g i n a . de exmplu filtrele ND4 reduc transmisia luminii cu 2 stopuri. filtrul scăzând astfel lumina din întreg cadrul. compensându-se astfel timpul de expunere. Filtrel ND se împart în două categorii. Aceste filtre pot avea diferite intensităţi.info În cazul în care doriţi să achiziţionaţi un filtru close-up este important să alegeţi unul de calitate cu mai multe straturi tratate special pentru evitarea flare-ului şi aaberaţiilor cromatice. obţinând o fotografie cu o lumină uniformă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Filtrele ND sunt utilizate şi în cazul în care doriţi să obţineţi un câmp de profunzime mult mai mare în condiţii de lumină puternică. 5.

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. pastel (pentru creşterea saturaţiei culorilor). Filtrele pentru efecte speciale: Filtrele pentru efecte speciale sunt cele ce asigură diverse modificări ale fotografiei iniţiale încă din momentul declanşării nefiind necesară o postprocesare pentru obţinerea aceluiaşi efecte. cross screen (transformă luminile în forme stelare). Este imporant însă să ţineţi cont că fiecare filtru în plus pe obiectiv este un minusîn privinţa calităţii. Când alegeţi un filtru ţineţi cont de diametrul obiectivului şi de faptul că fiecare filtru va scădea cantitatea de lumină ce pătrunde pe senzor. 40 | P a g i n a .radial zoom (imită efectul unui obiectiv lensbaby). Printre filtrele pt. infrared (sunt filtrate toate razele şi păstrate doar cele infraroşii) şi multe altele ce vă pot scuti de postprocesare. de aceea trebuie să aveţi mare grijă în cazul în care doriţi să achiziţionaţi mai multe filtre.info 6. efecte speciale sunt cele de difuzie (scad contrastul şi claritatea). colorate (modificarea temperaturii de culoare).

info 9. Pentru a nu avea o lumină foarte puternică se recomandă orientarea blițului la ț 60 de grade vertical și ridicarea panoului de difuzie. ț Blițurile externe pot fi utilizate atât de pe aparat cât și de la distanță cu ajutorul modului slave. însă și acesta reprezintă o alternativă foarte bună. Desigur blițul extern nu va compensa în totalitate lipsa unui obiectiv luminos. Datorită posibilității de orientare a blițului la aproape 90 de grade vertical puteți utiliza blițul ț extern în foarte multe locuri. Bliţul extern De cele mai multe ori în cazul realizării de fotografii la diverse evenimenteblițul extern este una ț dintre cele mai importante achiziții.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. putând astfel da frâu liber creativității în privința luminii. În cazul în care aparatul nu poate realiza acest lucru o alternativă ar fi achiziționarea unui set de triggere(declanșatoare). În cazul în care încăperea unde fotografiați nu vă permite utilizare bounce-ului verticalva trebui să fotografiați cu blițul direct pe cei aflați în locul respectiv. însă vă poate fi de ț folos în majoritatea situațiilor de slabă iluminare. În momentul în care ați scos panoul de difuzie trebuie să îi găsiți o poziție propice pentru a nu reveni în fața blițului. urmând să fotografiați fără a creea o lumină puternică pe chipul oamenilor. va influența în bine majoritatea fotografiilor rezultate. Trebuie astfel să orientați blițul către tavan sau către suprafața din care se va reflecta ț lumina. Cu siguranță utilizarea unor obiective luminoase va reprezenta un pas înainte față de blițul extern. Cum pot obține o lumină plăcută folosind blițul extern de pe aparat ? Atașând blițul extern pe aparatul de fotografiat veți avea posibilitatea de a fotografia în majoritatea încăperilor fără a creea efectele “blițului clasic”. care. • • • • • Cum pot obține o lumină plăcută folosind blițul extern de pe aparat ? ț ț Cum pot folosi blițul ziua pentru a asigura o lumină de umplere ? ț Cum pot combina folosirea blițului în modul slave cu alte genuri ale fotografiei ? ț Care sunt principalele aspecte la care trebuie să fiu atent când utilizez blițul ? ț Cum pot evita umbrele puternice realizate de bliț ? (metode de difuzie) ț 1. precum ochii roșii sau umbrele foarte puternice. ț 41 | P a g i n a . Blițul poate fi însă folosit și pe timp de zi ca lumină de ț umplere (fill flash) pentru înlăturarea umbrelor destul de neplăcute datorită intensității puternice a luminii solare. Puteți realiza acest lucru folosindu-vă de capacitatea blițului extern de a se roti atât vertical ț cât și orizonal. evitând chiar și apariția ochilor roșii. ț Acest lucru este însă disponibil doar la aparatele ce pot folosi blițul original ca și commander pentru a-l controla pe cel extern. obținând rezultate foarte plăcute. dacă va fi folosit corect. În continuare voi prezenta principalele aspecte în utilizarea blițului extern și câteva ț metode de a-l folosii în mai multe arii din domeniul fotografiei.

care.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. fotografii care în mod normal ar ieși ori subexpuse ori supraexpuse. este necesară combinarea ț luminii naturale cu cea oferită de bliț. Cum pot folosi blițul ziua pentru a asigura o lumină plăcută de umplere ? Pentru a putea folosi blițul extern în cazul portretelor de exemplu. 2. Acest lucru se poate realiza utilizând funcția de fill flash. funcție ce ț vă asigură posibilitatea de a “umple” umbrele creeate de lumina naturală. Datorită acestei posibilități blițul ț extern devine cea mai maleabilă soluție în cazul fotografierii în condiții de lumină foarte slabă. Astfel. 42 | P a g i n a . însă nici modelul subexpus. creându-se astfel o nouă modalitate de a vă folosi de capacitatea luminii de a se oglindi din mai multe medii. În acest caz însă este important să reglați timpul de expunere și intensitatea blițului în așa fel încât nici fundalul să nu iasă ars. fiind impsibil să creeați o armonie a luminii. Funcția de fill flash se aplică și în cazul în care doriți să faceți fotografii împotriva soarelui.info Astfel lumina se va reflecta din acel panou de difuzie. în momentul în care realizați o ședință foto folosindu-vă și de lumina naturală. vă va oferi niște rezultate foarte bune. aranjat în așa fel încât să umble ț zona slab iluminată. Acest lucru se poate realiza însă cu ajutorulblițului extern. blițul trebuie adăugat în așa fel încât raza de lumină creeată să cuprindă atât zona umbrită cât ț și cea în care lumina soarelui este prezentă. Acest mic detaliu va fi gru de stăpânit în primele momente însă după aceea totul va căpăta un alt contur. obținând rezultate foarte bune. Rezultatul nu va fi unul foarte reușit de la început însă prin combinarea luminii naturale cu cea ablițului extern veți putea obține o lumină foarte frumoasă pe ț corpul modelului.

însă una cu zone arse nu. Pentru a putea realiza acest lucru cât mai ușor și pentru a obține rezultate cât mai bune trebuie să creeați în primul rând o armonie între lumina creeată de bliț și detaliile tehnice. Cum pot combina folosirea blițului în modul slave cu alte genuri ale fotografiei ? Utilizarea blițului extern în modul slave este probabil una dintre cele mai avantajoase opțiune ț atașate acestuia. dar și în momentul în care doriți să iluminați doar o anumită parte a unui subiect fotografiat. Pentru a putea folosi blițul extern în acest mod este necesar să cumpărați un set ț de triggere. 43 | P a g i n a . (on-board) Blițul extern poate fi folosit în acest mod în momentul în care realizați portrete sau diferite ț fotografii conceptuale. Dacă fotografiați însă la focale scurte trebuie să urmăriți cu atenție distorsiunile creeate deeoarece aceste pot schimba în totalitate rezultatul final al fotografiei. în cazul în care aparatul vă permite. 4. Astfel. cu precizarea că în etapa postprocesării o fotografie subexpusă poate fi remediată. putând să manipulați foarte ușor intensitatea luminii. Dacă fotografiați cu un teleobiectiv veți avea avantajul că distorsiunile vor dispărea în totalitate. Trebuie să obțineți încă de la început o expunere corectă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. însă dezavantajul unui contrast scăzut și unei saturații a culorilor mult mai mică. setările aparatului dar și compensarea luminii din bliț pot influența foarte mult ț ț rezultatele. să declanșați folosindu-vă de blițul deja existen pe aparat. În cazul în care declanșați în modul manual e important să aveți grijă la putereablițului și la faptul că cea mai mică variație a luminii ț vă va modifica rezultatul. Distanța focală. Care sunt principalele aspecte la care trebuie să fiu atent când utilizez blițul ? Datorită gamei largi de acţiuni ce pot fi realizate de către un bliţ extern de multe ori pot apărea diverse greşeli ce vă vor transforma rezultatele într-unele nu foarte reuşite. evitând astfel ț zonele arse sau cele foarte subexpuse.info 3. ori de câte ori veţi fotografia folosindu-vă de bliţul extern este important să acordaţi o atenţie sportiă fiecărui amănunt. În cazul în care declanșați în modul TTL va fi necesară o compensare a expuneriidin aparatul de fotografiat. sau.

este una dintre cele mai importante setări ale bliţului. cu ajutorul căreia. veţi obţine fotografii mult mai bune cu o lumină mult mai plăcută. În cazul în care fotografiaţi pe modul manual trebuie să urmăriţi cu atenţie atâtputerea bliţului cât şi valorile timpului de expunere şi diafragmei din aparat. peste tot acest ansamblu fiind ataşată o hârtie fină pentru realizarea difuziei. nu va trebui decât să compensaţi mica variaţie a puteriibliţului cu ajutorul setărilor D-SLR-ului. Acest panou însă va influenţa destul de mult timpul de expunere şi distanţa de propagare a luminii bliţului. folosirea unor metode de difuzie reprezintă cea mai simplă soluţie. Un produs foarte renumit pentru acest lucru este umbrela de difuzie. neapărând astfel probleme în privinţa rezultatului. balans alb) 5. Printre aceste metode se regăsesc softbox-uri creeate manual din câteva bucăţi de material acoperit cu staniol pentru o propagare mai bună a luminii. panou cu ajutorul căruia puteţi creea o lumină mai caldă şi mai plăcută. De cele mai multe ori o simplă bucată de hârtie vă poate salva. Astfel. TTL. Dacă fotografiaţi pe modul automat. (timp de expunere. sensitivitate ISO. În general în cadrul acestor metode de difuzie sunt incluse softbox-urile.info Intensitatea bliţului. împrăştiind lumina pe o zona mai largă. produsele deja creeate cu acest scop din magazinele foto vă vor oferii rezultate mult mai bine. combinând cu atenţie aceste trei detalii veţi obţine cu siguranţă fotografii reuşite. diafragmă. umbrele puternice dispărând aproape în totalitate. Aceste umbre sunt date de lumina puternică şi de unghiul mic de răspândire a acesteia. fiind necesar să compensaţi intensitatea luminii prin intermediul setărilor din D-SLR. ataşându-i un bliţ. Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este panoul de difuzie. puterea cu care acesta va lumina în momentul în care fotografiaţi. Cum pot evita umbrele puternice realizate de bliţ ? (metode de difuzie) Umbrele puternice reprezintă unul dintre dezavantajele fotografierii cu ajutorul unuibliţ extern. Desigur. 44 | P a g i n a . corturile fotografice şi câteva mici invenţii DIY. Pentru a scăpa de toate aceste umbre şi pentru a creea o lumină cât mai plăcută.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. eliminându-vă o parte din umbre.

distorsionarea culorilor şi neclaritatea fotografiei. transformându-vă fotografia într-una foarte plăcută. Reglarea celorlalŃi parametri şi combinarea acestora: Ceilalţi parametri existenţi în pluginul Camera Raw pot ajuta deasemenea la îmbunătăţirea rezultatului. 1. A.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.raw (pentru cei care fotografiază în acest mod) şi apoi editarea fotografiilor . stricându-vă fotografia. Astfel. Editatea umbrelor (Shadows) aduce cu sine şi o subexpunere a fotografiei care va trebui compensată prin ridicarea expunerii sau modificarea luminii în anumite zone. ultimul pas. dar şi calitatea tehnică a acesteia.50. 45 | P a g i n a . Este foarte important să rearanjaţi expunerea cât mai corect. fără niciun lucru deranjant.raw în Adobe Photoshop este necesar pluginul “Camera Raw”. 2. intensitatea luminii. oferindu-vă posibilitatea reglării expunerii. Postprocesarea În obţinerea unui rezultat foarte bun. să compensaţi expunerea cu ajutorul pluginului Camera Raw doar până la +/. în cazul în care greşeala nu este foarte mare.raw: Modul de fotografiere . putând modifica balansul alb.0.raw este unul dintre cele mai avantajoase. editarea cu atenţie a acestora fiind absolut esenţială. pe rând. tonalitatea culorilor. Umbrele contribuie de asemenea la contrastul tonurilor din fotografie. editarea fotografiilor sau postprocesarea prezintă o mare importanţă datorită capacităţii acesteia de a schimba atât viziunea cât şi unele apecte existente în fotografii.contrastul.jpg (pentru cei ce nu dispun de . Postprocesarea fotografiilor . Combinarea acestor parametri poate schimba în totalitate fotografia finală. saturaŃia culorilor şi claritatea imaginii. Reglarea expunerii: Expunerea reprezintă cel mai important parametru în realizarea unei fotografii reuşind a modifica în totalitate aspectul. Se recomandă. pentru că depăşirea acestui parametru aduce efectele menţionate mai sus.raw). dacă se depăşesc anumite limite. Fie că sunt elemente inestetice precum firele de praf. balansului alb şi a altor parametri fără deteriorarea fotografiei. postprocesarea le poate “fixa”. însă trebuie să fiţi atent la faptul că o supraexpunere excesivă sau o subexpunere va aduce cu sine foarte multe efecte negative precum apariţia zgomotului. însă de cele mai multe ori greşelie sunt mici (trebuie să fie inexistente) şi pot fi reparate cu ajutorul programului Adobe Photoshop. dar o poate şi strica. voi prezenta. transpunându-vă exact în procesorul aparatului. editarea fotografiilor . Astfel. greşind expunerea poţi strica fotografia în totalitate.info 10. transformând-o într-una mult mai reuşită. fiind disponibil gratuit direct de pe siteul Adobe. fie că sunt mici greşeli tehnice precum subexpunerea. Pentru editarea fotografiilor .

însă această metodă nu e prea indicată. transformându-le în altele ce sunt în contradicţie cu realitate. După ce reuşiţi a regla expunerea din acest meniu. este expunerea. În cazul în care avem o poză sub/supraexpusă. B. deoareca va influenţa aspectele majore ale fotografiei. iar în cazul unei supraexpuneri va fi exact opusă. făcândul mai rede/cald în funcţie de situaţia respectivă. Principalele “ustensile” de reparare a greşelilor folosite vor fi : Levels. Channel Mixer şi clone tool. trebuie să ţineţi cont de limita care o impune realitatea pentru a nu vă transforma fotografia într-una provenită din filmele SF. greşeala poate fi reparată prin intermediul pluginului. În fereastra Levels puteţi observa şi historigrama care arată zonele arse ale fotografiei putând astfel a le diminua sau chiar elimina. Realizarea unui balans alb corect este primul pas înainte de realizarea fotografiei. O deviere uşoară a balansului poate fi acceptată. Curves. principala unealtă care poate corecta acest lucru este Levels care scade/creşte nivelurile tuturor culorilor pentru a compensa lumina din fotografie.info Saturaţia culorilor reprezintă intensitatea acestora. însă greşirea totală a acestuia strică în totalitate fotografia. luaţi pe rând fiecare culoare pentru a-i regla intensitatea schimbând astfel tonalitatea întregii fotografii. culorile fiind mult mai intense. Temperatura de culoare (White balance) poate şi el schimba în totalitate nuanţa culorilor. însă dacă acesta nu este luat în considerare.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. lucru important de ştiut şi de urmărit.jpg: Editarea fotografiilor .jpg nu necisită niciun plugin special ci doar softul Adobe Photoshop. asemănându-se foarte bine cu cele din cadrul pluginului Camera Raw. care. creeând zgomot. la modificarea acestui parametru. Primul pas în corectarea fotografiei. Postprocesarea fotografiilor . De aceea. în cazul unei subexpuneri va fi mai redusă. 46 | P a g i n a . Repararea greşelilor tehnice din timpul fotografierii se realizează prin ustensilele dispuse de Photoshop. Prin intermediul saturaţiei puteţi şi să transformaţi fotografia într-una alb-negru.

cât şi celor închise. Astfel. Dacă este necesar repetaţi procedeul pentru a obţine o suprafaţă la fel de fină şi naturală. contrast. C. umbre. destingându-se mult mai bine elementele.info Următoarea etapă este reglarea contrastrului. scăderea zgomotului. se recomandă folosirea unui soft de noise reduction atât pe fundal. atât celor deschise. ţinând tasta ALT apăsată alegeţi locul de unde să “copiaţi” imaginea ce va înlocui pata (deobicei se alege un loc din aproprierea firului de praf pentru a avea aceeaşi intensitatea a luminii şi aceleaşi tonuri de culoare). etc. pentru ascunderea cât mai bine a petei iniţiale. meniul Curves este foarte util. mărirea clarităţii fotografiei. Atenţie însă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. pentru a elimina un fir de praf. subiectul căpătând un contur aparte. iar apoi. ţinând clickul “curăţaţi” zona. utilizarea excesivă a sharpenului poate evidenţia zgomotul foarte mult. Blur tool vă poate ajuta pentru eliminarea zgomotului însă doar 47 | P a g i n a . În cazul în care nu dispuneţi de un astfel de program. putând chiar alege contrastul căror culori să-l modificaţi. Pentru a readuce culorile la intensitatea normală. Folosirea acesteia poate oferi fotografiei o claritate mult mai intensă. În urma eliminării petelor/firelor de praf/elementelor neplăcute din fotografie urmează redarea clarităţii acesteia realizându-se prin folosirea uneltei Sharpen. Postprocesarea generală: Odată ce aţi reuşit a “repara” tehnic fotografia (expunere. peste pată. cât şi pe subiect. care în urma realizării ultimului pas se va modifica datorită compensării luminii. de aceea. etc. Primul pas din această mică listă este eliminarea petelor folosind unealta Clone-Tool.) urmează editarea generală ce cuprinde eliminarea petelor.

info pentru fundal. Va mări puţin şi intensitatea bokehului însă va scădea cu siguranţă intensitatea micilor “purici” ce strică fotografia.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. 48 | P a g i n a .

căzând într-un oarecare miraj. fiind renumit în întreaga lume datorită simplicităţii aparente. unele insecte pot fi ademenite foarte uşor prin folosirea diverselor “capcane”. trebuie să fiţi cât se poate de silenţioşi. mutarea plantei (hranei) într-un loc mai accesibil vă poate uşura foarte mult munca. Faptul că sunt privite a fi simple snapshoot-uri care pot fi realizate de oricine oferă mult curaj amatorilor şi tuturor începătorilor de a practica acest gen. Astfel. florile din care se hrănesc. fiind astfel sursa interminabilă a oricărui fotograf pasionat de acest gen. fără a căuta prea mult. în ghidul care urmează vom trata subiecte şi probleme des întâlnite în fotografiile macro. putând apoi a le ademeni mult mai uşor către locul în care doriţi a le fotografia. De altfel. incluzând o multitudine de subiecte cu potenţial fotografic. Datorită popularităţii ridicate. În funcţie de categoria din care fac parte. Pentru a fotografia insecte răbdarea este în prim-plan. orice sunet. după ce veţi observa locul din care se hrănesc. cum le abordez pentru a obţine fotografii bune ? De ce echipament am nevoie ? (D. adaptându-se cu uşurinţă la majoritatea necesităţilor. Astfel. Acest gen al artei fotografice nu presupune doar fotografierea insectelor şi a vietăţilor. fotografiile macro acoperă o gamă largă de cerinţe. nefiind necesară căutarea insectei într-o zonă foarte largă.) Cum trebuie să combin detaliile tehnice ? În ce moduri pot realiza fotografiile ? La ce trebuie să fiu atent în post-procesarea fotografiilor ? 1.info 11. toul fiind foarte uşor în primele momente. dar şi foarte atenţi. Insectele. necesitând atât o atenţie ridicată cât şi abilitatea de a aştepta şi a rămâne nemişcate minute întregi.Y. orice mişcare. Fotografiile macro Fotografiile macro sunt unele dintre cele cu cel mai mare impact asupra privitorilor. În cazul în care doriţi să găsiţi insecte mai rare. contrariul având a se dovedi în următoarele clipe. însă foarte rapide şi fricoase. Insectele sunt foarte mici. devenind astfel cel mai practicat gen fotografic. cum le abordez pentru a obţine fotografii bune ? Fotografiatul insectelor este unul dintre cele mai populare genuri din acest domeniu. reacţionând la orice vibraţie. o documentare despre habitatul acestora şi locul în care trăiesc este mai mult decât necesară. datorită faptului că veţi avea o posiţie fixă.I. ci şi a unor alte obiecte (devenind macro-conceptual) sau a unor părţi ale corpului (în fotografiile cu modele). deoarece le veţi putea găsi cu uşurinţă. În cazul în care vor veni veţi avea mult mai mult timp de fotografiat. 49 | P a g i n a . fiind realizate de o mulţime de fotografi atât profesionişti cât şi amatori. făcând referinţă în special la următoarele aspecte : • • • • • Insectele. atât în cazul celor comerciale dar şi celor personale. pentru a descoperi locurile în care vin vietăţile.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. fotografiile macro sunt foarte variate.

fiind accesibil tuturor. (mai multe detalii despre această metoda aici) Alte accesorii înafară de obiectivele macro dedicate ce vă pot aduce mai aproape de subiect obţinând un raport de mărire apropriat de 1:1 ar putea fi lentilele close-up (sunt foarte asemănătoare cu lupa. crescând astfel raportul de mărire dar şi rezoluţia imaginii. mult mai plăcută în acest tip de fotografii.) Făcând referire la popularitatea ridicată a acestui gen se deduce faptul că echipamentul necesar nu este unul foarte special. evitând un crop mult mai strâns. O metodă relativ nouă este folosirea unui “burduf macro” care.info 2. există câteva mici trucuri DIY care vă pot îmbunătăţii foarte mult rezultatele. mărind distanţa de la senzor la obiectiv. folosite împreună cu un obiectiv bun. pot realiza fotografii macro foarte detaliate. rezultatele obţinute vor fi foarte bune. Pentru a obţine o lumină uniformă. scade distanţa de focalizare. dedicată macro.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.I. există şi accesorii speciale care vă pot transforma simplul aparat într-o cameră deosebită. Unul dintre cele mai cunoscute artificii pentru a te putea apropria mult mai mult de subiect este folosirea binecunoscutei lupe. Dacă obiectivul folosit este unul cu o calitate peste medie. care. însă cu rezultate destul de bune. De ce echipament am nevoie ? (D. Specific oricărui gen fotografic. folosirea unui bliţ extern este cea mai bună soluţie. doar că mai scumpe) şi tuburile de extensie. aberaţiile cromatice fiind practic inexistente. necesitând însă şi alte accesorii pentru a transpune fasciculul de 50 | P a g i n a .Y. lucru foarte ieftin. În cazul în care deţineţi un aparat compact sau un D-SLR al cărui obiectiv nu este special pentru macro.

datorită atmosferei plăcute realizate în aceasta. trebuie verificată cu atenţie înainte de declanşare. expunerea poate fi mărită până în momentul în care tonurile încep a se îndrepta spre dreapta axei fără a obţine o fotografie arsă. reuşind de multe ori a transpune privitorul exact în momentul fotografierii. Datorită faptului că se recomandă utilizarea unui timp de expunere destul de mic pentru a surprinde momentele din natură mult mai clar. În cazul în care fotografiaţi pe lumină naturală (cea a soarelui) se recomandă verificarea expunerii vizual. unul dintre cele mai importante elemente necesare în realizarea unei fotografii. foarte contrastant. combinarea reuşită a lor putând a vă prezenta rezultate pe măsură. historigrama vă poate ajuta foarte mult. raportul de mărire crescând până la 1:2) 3.info lumină în faţa obiectivului. şi nu în funcţie de exponometru. mărind sau scăzând câmpul de profunzime dar şi lumina care pătrunde pe senzor în funcţie de necesităţi. detaliile obţinute astfel uneleori fiind foarte clare datorită faptului că majoritatea obiectivelor îşi măresc rata de sharpness în momentul în care diafragma se închide mai mult de f/7. circular.1 . La fotografiatul insectelor se recomandă o diafragmă cât mai închisă pentru a înacadra întreg subiectul în zona de focus.Expunerea. evitând astfel atât umbrele dure dar şi reflexiile puternice de pe obiecte sau insecte. Sensitivitatea ISO şi balansul alb pot schimba în totalitate modul în care va ieşi rezultatul. Dacă doriţi să supraexpuneţi. Astfel. rezultatul fiind unur foarte plăcut. expunerea. Aceste inele pentru bliţuri vor împrăştia lumina pe o suprafaţă mult mai mare. diafragma. (rezultat în urma folosirii lupei. din cauza faptului că uneleori umbrele şi razele puternice vor determina o supra/subexpunere a fotografiilor. valoarea ISO-ului va trebui modificată regulat în funcţie de lumina disponibilă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. şi nu perpendicular. De asemenea diafragma joacă şi ea un rol foarte important în realizarea fotografiilor. Dacă fotografiaţi insecte este necesar un timp mai scut de 1/160 din cauza mişcărilor foarte 51 | P a g i n a . Cum trebuie să combin detaliile tehnice ? Detaliile tehnice necesită o atenţie sporită. sensitivitatea şi balansul alb trebuie combinate şi setate cu grijă pentru a obţine fotografii reuşite. transmiţând în acelaşi timp şi gânduri plăcute.

(supraexpus 1. creeând astfel un mediul destul de spaţios pentru fotografi. La ce trebuie să fiu atent în post-procesarea fotografiilor ? Post-procesarea fotografiilor este pasul final în obţinerea unui rezultat bun. lumina soarelui este cea mai accesibilă. fiind necesară astfel o atenţie sportiă în momentul fotografierii. principiile fiind aceleaşi.3 trepte penru un contrast şi o saturaţie a culorlor mult mai mare) 4. Niciodată nu veţi reuşi a obţine o fotografie foarte bună dintr-una prost expusă sau rău realizată. Se recomandă urmărirea 52 | P a g i n a . diferând doar subiectul şi mesajul pe care doriţi să îl transmiteţi. Pentru a realiza astfel fotografiile aveţi nevoie de o cutie fotografică sau de un spaţiu cu un fundal monocolor. necesitând foarte multă dibăcie şi creativitate. crescând astfel şi zgomotul. Datorită asemănării primului mod cu simpla fotografiere a insectelor în mediul lor (fiind folosită lumina naturală). cea de a doua metodă se aproprie foarte mult de fotografiile de studio.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. variind de la fotograf la fotograf. În momentul în care doriţi a realiza astfel fotografiile totul se aproprie de realizarea celor deprodus sau celor conceptuale.info rapide realizate de acestea. însă depinde foarte mult de îndeplinirea paşilor precedenţi cu atenţie. precum Noise Ninja (unul dintre cele mai bune din acest domeniu). existând astfel şi un fundal perfect alb. necesitând a fi eliminat printr-un software dedicare. Fotografiile macro precum şi cele de produs ssau conceptual necesită aceeaşi atenţie la postprocesare. Timpul de expunere nu mai este însă o problemă la realizarea fotografiilor macro într-un spaţiu închis. 5. evitând astfel umbrele şi reflexiile puternice. detaliile urmărite fiind aproape aceleaşi. De multe ori în cazul fotografierii insectelor cropul va fi unul destul de mare. În cazul în care doriţi să fotografiaţi diferite plante sau obiecte. oferind o mobilitate ridicată. şi de una sau mai multe surse de lumină cu măcar o sursă de difuzie pentru fiecare. Există însă două metode clasice prin care pot fi realizate fotografiile macro. Folosind o cutie fotografică pusă în direcţia luminii soarelui rezultatele obţinute vor fi foarte plăcute. În ce moduri pot realiza fotografiile ? Modurile în care pot fi realizate fotografiile macro sunt destul de diferenţiate. putând astfel a menţine sensitivitatea ISO la valori foarte mici. în care subiectul este defapt un obiect. fiind creeate în funcţie de imaginaţia fiecăruia. ce poate fi exploatat ulterior în etapa post-procesării.

info cu atenţie a detaliilor mai ales când vine vorba de vietăţi. în modul asemănător fotografiilor de studio. acesta poate fi modelat uşor prin soft-ul Adobe Photoshop. folosinduvă de ustensilele Clone şi Gaussian blur. micul tutorial de realizare a fundalului perfect alb vă poate fi de folos. ochii. depăşind astfel minusurile stârnite de echipamentul nu tocmai profesionist. necesitând însă foarte multă răbdare din cauza detaliilor existente în fotografie. Dacă fotografiaţi în cel de-al doilea mod. În cazul în care fotografia a fost realizată foarte rapid şi fundalul nu este cel mai potrivit. 53 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. coloritul trebuie să iasă în evidenţă foarte bine pentru a putea realiza un tipar bine definit atât al insectei cât şi a fotografiei.

Pe toată durata “şedinţei foto” trebuie să ţineţi diafragma deschisă. această nouă metodă despre care voi vorbi este puţin mai costisitoare. Astfel. După ce realizaţi acest lucru. • • • • • Cum funcţionează această metodă ? Cum pot expune perfect fără a mă putea folosi de exponometru ? Câmpul de profunzime.ro). Înafară de soluţia DIY prezentată într-un mic ghid anterior care oferea o distanţă de focalizare mult mai mică. Pentru a putea regla diafragma este necesar să trageţi manual de acea mică urechiuşă (prezentată în imaginea de mai jos). pentru a obţine un raport de mărire ridicat trebuie să rotiţi inelul distanţei focale (inelul pt. putând astfel economisi sume semnificative de bani. atât la preţ cât şi la calitatea obţinută. De-a lungul timpului au apărut metode din ce în ce mai bune pentru realizarea fotografiilor macro fără un efort financiar prea mare. zoom) la o valoare cât mai mică (18mm. Primul pas. cum îl pot adjusta ? Cum pot să focalizez cât mai uşor ? Care sunt avantajele şi dezavantajele acestei tehnici ? 1. Mai jos voi prezenta principalele aspecte în folosirea tehnicii “obiectivului întors”. Cum funcţionează această metoda? Folosirea “obiectivului întors” în locul unui obiectiv macro este una dintre cele mai avantajoase tehnici. aceea de a ţine obiectivul lipit de aparat dar în mână.info 12. distanţa focală este ultimul lucru ce mai trebuie setat. după care acesta se întoarce şi se montează invers pe aparat. Acest inel se montează pe partea frontală a obectivului. fotografiile macro atrag tot timpul cele mai multe priviri şi cele mai multe laude. setând astfel cantitatea de lumină care va pătrunde în aparat dar şi câmpul de profunzime. 54 | P a g i n a . în scopul unor soluţii DIY. sau o puteţi bloca într-un mod DIY folosind un elastic sau orice altceva ce va ţine acea mică placă metalică în loc. dar şi cel mai important : pentru a putea menţine obiectivul întors pe aparat fără niciun ajutor este necesar un inel inversor (se poate achiziţiona de la F64. Pentru început este important să ştim cum funcţionează şi pe ce se pune accentul.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. comparând astfel această metodă cu folosirea unui obiectiv macro dedicat. scăzându-vă astfel puţin mobilitatea. În cazul în care nu doriţi să achiziţionaţi acest inel există soluţia gratuită. Fotografiile macro realizate cu obiectivul întors După cum spuneam şi în ghidul anterior. însă avantajele sunt mult mai mari. Odată ce aţi montat obiectivul pe aparat urmează reglarea distanţei focale şi a diafragmei. fiind unele dintre cele mai renumite în întreaga comunitate a fotografilor.

55 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. pentru a obţine un raport de mărire mai mic şi un câmp de profunzime mai larg trebuie să realizaţi fotografia la o distanţă focală mai mare ( 55mm + ). În raport cu distanţa focală se află si distanţa de focalizare. fiind direct proporţionale. unde este necesară o distanţă de 4-5 cm. În momentul în care fotografiaţi cu obiectivul întors la 18 mm este necesară o distanţă focală mult mai mică (1-2cm) decât la 55mm.info 35mm).

introduceţi valoarea dorită.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. urmează realizarea propriu-zisă a fotografiei. ambele foarte cunoscute. obţinând într-un final rezultatul dorit. f/5. 56 | P a g i n a . Câmpul de profunzime. În momentul în care închideţi diafragma. Avantajul acestei tehnici este păstrarea unei valori constante a expunerii. însă nu în mod direct. Valoarea va fi tot timpul aproximativ aceeaşi. Acest compormis constă în scăderea raportului de mărire prin schimbarea distanţei focale (într-una mai mare). putând astfel evita greşelile şi obţinerea unor fotografii subexpuse. 3. Pentru a putea expune cât mai corect trebuie să vă folosiţi de ceea ce vă oferă aparatul. Folosind această metodă veţi obţine întotdeauna un timp de expunere cât mai corect. de data aceasta manual. de exponometru. trebuind astfel a compensa prin mărirea timpului de expunere. Cum pot expune perfect fără a mă putea folosi de exponometru? Odată ce aţi reuşit să treceţi de partea tehnică.info 2. câmpul de profunzime se va mări însă cantitatea de lumină ce va pătrunde în aparat va fi mai mică. Cea de a doua metodă. având însă grijă la compensarea expunerii. Prima dintre ele este închiderea sau deschiderea diafragmei. supune realizarea unui compromis pentru a mări timpul de expunere.6) şi reţineţi timpul de expunere. mai puţin folosită. şi realizaţi acum fotografia cu obiectivul întors. însă în funcţie de intensitatea luminii puteţi compensa expunerea. obţinând astfel aceeaşi valoare a expunerii. Comutaţi pe modul manual. cum îl pot adjusta? În adjustarea câmpului de profunzime în funcţie de obiectul / insecta fotografiată se pot folosi două metode. modificând ulterior valoarea obţinută în funcţie de locurile în care veţi mai realiza fotografii. Faceţi o fotografie la subiect cu obiectivul pus normal la valoarea cea mai ridicată a diafragmei (ex.

info 4. de multe ori fotografiile OOF (out-of-focus) vor fi destul de multe. fiind unicul mod prin care aţi putea realiza acest lucru.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Principalul mod de a evita acest lucru este închiderea diafragmei. mărind astfel câmpul de profunzime. Cum pot să focalizez cât mai uşor? Unul dintre ultimii paşi. Folosind această tehnică focalizarea se face puţin mai greu datorită mobilităţii scăzute. Astfel. Per total fotografierea cu obiectivul întors supune îndemânare şi răbdare multă. dar nu cel din urmă. însă cu timpul veţi obţine o acurateţe mai ridicată. 57 | P a g i n a . scăzând însă timpul de expunere. Este necesar ca inelul de focalizare să rămână fix pentru a nu schimba astfel distanţa focală. neputând realiza fotografii bune fără a avea parte de aceste două calităţi. este focalizarea. Pentru a putea focaliza subiectul este important să schimbaţi distanţa aparatului de acesta.

Datorită preţului scăzut (max. intervenind aici atât experienţa cât şi îndemânarea celui ce va face fotografiile. atrăgând foarte mulţi fotografi entuziaşti. Care sunt avantajele şi dezavantajele acestei tehnici? Avantajele folosirii acestei tehnici sunt foarte mari însă se rezumă în special la un cost mult mai redus decât cel al unui obiectiv macro dedicat şi la claritatea fotogafiilor rezultate. Înşirate.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Pe lângă aceste două mari avantaje această metodă prezintă şi câtevadezavantaje ce distanţează foarte mult această tehnică de obiectivele macro dedicate. expunerea manuală şi un câmp de profunzime mult mai scăzut. focalizarea manuală prin schimbarea distanţei subiect-aparat. Printre avantajele sus menţionate se regăseşte şi calitatea înaltă a fotografiilor rezultate.info 5. Spre deosebire de folosirea altor tehnici unde claritatea fotografiilor nu este atât de ridicată. 50 lei) această tehnică este foarte renumită în întreaga lume. dezavantajele folosirii acestei metode sunt : pătrunderea firelor de praf pe senzor (pete mici şi negre în poze). Aceste dezavantaje însă sunt mici aspecte ce pot fi corectate cu uşurinţă. metoda “obiectivului-inversat” vă va scăpa de rezultatele neplăcute şi aberaţii cromatice. 58 | P a g i n a .

În cazul în care veţi realiza cele “n” cadre pe unul dintre modurile automate veţi obţine rezultate diferite în fiecare fotografie şi astfel veţi întâmpina probleme la unirea acestora. Valoarea timpului de expunere trebuie să fie aceeaşi în fiecare fotografie pentru a obţine o lumină uniformă în cadrul final.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. 59 | P a g i n a . Cum se realizează panoramele? Metoda de realizare a panoramelor este aceeaşi în majoritatea cazurilor fiind necesare doar mici adjustări pentru fiecare situaţie. Începeţi întotdeauna din partea stângă (în cazul în care sunteţi dreptaci) şi declanşaţi din două în două treimi de cadru. În momentul în care toate detaliile tehnice sunt reglate puteţi începe să realizaţi cele “n” fotografii ce vor compune panorama. În general panoramelese realizează printr-o simplă mişcare uniformă a aparatului într-o anumită direcţie.info 13. • • • • Cum se realizează panoramele? Care sunt parametrii ce nu trebuie modificaţi? Cum unesc fotografiile pentru a evita urmele zonelor de îmbinare? Care sunt accesoriile necesare realizării unei panorame? 1. variind intensitatea luminii dar şi câmpul de profunzime/contrast/etc. Pentru a realiza o panoramăeste important să blocaţi modificările aduse timpului de expunere (în cazul în care fotografiaţi pe un mod automat) sau să fotografiaţi pe modul manual pentru a obţine o valoare constantă a expunerii. meţinându-se timpul de expunere şi alte detalii tehnice ce pot modifica întregul aspect al fotografiei. Panoramele reprezintă un ansamblu de fotografii unite cu scopul de a aduce în prim-plan subiecte ce nu pot fi suprinse în totalitate printr-o simplă fotografie. Declanşarea în acest mod reprezintă faptul că o treime din fotografia precedentă se va regăsi şi în fotografia următoare. Acest lucru se poate realiza prin apăsarea butonului de blocare a expunerii sau prin realizarea fotografiei pe modul manual. creându-se astfel o zonă a elementelor comune. modificându-se însă diverşi parametri în funcţie de situaţia în care aflaţi. În cadrul acestui ghid de realizare a panoramelor voi prezenta toţi paşii necesari şi anumite detalii ce vă vor ajuta să obţineţi un cadru cât mai reuşit fără defecte “tehnice” ce pot surveni în cazul în care nu sunt respectaţi anumiţi parametrii. Panoramele Panoramele au fost întotdeauna unele dintre cele mai apreciate fotografii datorită faptului că prezintă într-un cadru destul de larg diverse momente surprinse într-un mod diferit. Tehnica de realizare a panoramelor este întotdeauna aceeaşi.

60 | P a g i n a . 2. Menţinerea unor valori exacte a timpului de expunere se poate realiza prin măsurarea expunerii manual fiind necesară astfel evitarea oricărui modautomat/semi-automat ce modifică unul dintre parametrii. Achiziţionarea unui cap panoramic reprezintă varianta mai costisitoare pentru a realiza panorame şi poate fi înlocuită cu o mişcare sigură a mâinii şi cu respectarea anumitor reguli precum cea a celor două treimi de cadru. Dacă alegeţi să realizaţi panorama de pe trepied puteţi achiziţiona şi un cap panoramic ce va înlătura eventuale distorsiuni creeate în urmă rotaţiei. Unul dintre parametrii ce nu trebuie modificat este şi temperatura de culoare(whitebalance). Unul dintre cei mai importanţi parametrii tehnici este timpul de expunere.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info În cazul în care dispuneţi de un trepied veţi putea realiza panoramele mult mai uşor. Modificând valoarea acestui parametru veţi obţine o gamă de culori diferită în fiecare cadru. În cazul în care realizaţi o panoramă interioară modificând valoarea diafragmei se va modifica atât câmpul de profunzime cât şi intensitatea anumitor reflexii şi a anumitor zone mai puţin luminate din cadru. Valoarea diafragmei este deasemenea foarte importantă datorită faptului că poate intensifica sau scădea contrastul existent în cadrele ce alcătuiesc panorama. Modificând timpul de expunere chiar şi cu o treaptă de la un cadru la altu veţi creea o diferenţă a luminii existente ce va fi foarte evidentă în locurile de imbinare a fotografiilor. Care sunt parametrii ce nu trebuie modificaţi? Pentru a obţine o panoramă cât mai reuşită este important să creeaţi încă de la început cadre aproximativ identice din punct de vedere tehnic pentru a nu da naştere unor fluctuaţii de lumină ce vor strica aspectul întregului cadru. fiind astfel necesară foarte multă muncă în etapa post-procesării pentru a compensa această diferenţă. menţinând o mişcare uniformă fără diverse greşeli ce le-aţi putea realiza în mod normal.

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.În urma realizării acestui scurt procedeu veţi obţine o panoramă destul de bine realizată fără urme evidente în zonele îmbinărilor. Microsoft ICE. Adobe Photoshop. existând foarte multe ce vă pot uşura munca din programele clasice de editare foto. Panorama Tools. 360 degrees of freedom şi Panorama Factory. Lista softurilor pentru realizarea panoramelor este foarte lungă. Varianta de “îmbinare automată” a fotografiilor este la îndemâna oricui nefiind necesare cunoştiinţe în diverse programe de editare grafică. 61 | P a g i n a . Adăugaţi apoi primele două fotografii şi îmbinaţile în aşa fel încât să obţineţi o zonă comună iar apoi să ştergeţi marginea interioară a celei de-a doua fotografie. AutoStitch. Voi începe întâi cu prezentarea variantei de îmbinare manuală a fotografiilor prin intermediului arhicunoscutului soft.info 3. Pentru unirea fotografiilor necesare realizării panoramei următoarele softuri vă pot fi de mare ajutor: RealViz Stitcher. Repetaţi procedura pentru fiecare imagine iar în final uniţi-le pentru a creeapanorama.AutoPano. Pentru a uni fotografiile începeţi prin deschiderea tuturor şi realizarea unui nou document de o lăţime/lungime ideală pentru a cuprinde toate cadrele. Cum unesc fotografiile pentru a evita urmele zonelor de îmbinare? După ce aţi realizat toate fotografiile necesare obţinerii unei panorame este momentul să le unţiti fie manual fie cu ajutorul unui software de îmbinare. Veţi obţine cu siguranţă o diferenţă de poziţionare a cadrelor însă aceea va fi eliminată prin decuparea imaginii pentru dimensiunile finale.

Puteţi însă realiza acelaşi lucru şi fără un cap panoramic. Folosirea unui filtru polarizator vă va ajuta să evitaţi aceste efecte nedorite şi să obţineţi panoramereuşite. filtru ce vă poate ajuta să eliminaţi diverse reflexii ale unor obiecte ce pot apărea în cadre adiacente celor existente în seria fotografiilor pentru panorama finală. creând o serie de mişcări ale mânii ce vor rezulta cadre din aceeaşi perspectivă. Care sunt accesoriile necesare realizării unei panorame? Unul dintre accesoriile indispensabile realizării panoramelor este clasicultrepied ce nu ar trebui să lipsească din geanta foto a fiecărui pasionat de fotografie.info 4. Trepiedul vă va ajuta foarte mult în realizarea unei panorameoferindu-vă un punct fix de sprijin în jurul căruia puteţi roti aparatul fără a varia distanţa de la un cadru la altu. 62 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. De foarte multe ori în momentul în care realizaţi o panoramă apar diverse noi elemente în fiecare cadru care fie reflectă lumina fie sunt foarte strălucitoare. Preţul unui astfel de accesoriu este însă foarte mare şi aproape inaccesibil pentru majoritatea pasionaţilor de fotografie. Folosind un cap panoramic veţi evita toate distorsiunile ce pot strica întreg aspectul panoramei finale. evitând astfel în mare parte distorsiunile. Un ultim accesoriu desul de important este capul panoramic ataşat unui trepied normal. Un alt accesoriu foarte important este filtrul de polarizare.

etc. Voi aborda în continuare principalele aspecte din domeniul realizării peisajelor. Deşi peisajele par foarte uşor de realizat nu este aşa. prezentând pe larg regulile compoziţionale şi anumite trucuri ce vă vor ajuta să obţineţi rezultate reuşite.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Este foarte important să cauţi cel mai potrivit unghi pentru fotografierea anumitpeisaj şi să încerci să scoţi în evidenţă frumuseţea acestuia. De cele mai multe ori tablourile cu diverse peisaje sunt foarte apreciate şi regăsite în foarte multe locuri. Pentru a obţine însă un tablou demn de înrămat trebuie să fii foarte atent la orice detaliu în momentul declanşării. diafragma şi temperatura de culoare poţi obţine rezultate care vor fi în acelaşi timp foarte interesante dar şi foarte plăcute.info 14. lumină. Peisajele Peisajele reprezintă în multe cazuri punctul de pornire al fiecăruifotograf. Jucându-te cu timpul de expunere. Obţinerea unui peisaj reuşit ţine de foarte multe lucruri precum compoziţie. încadrare. • • • Combinarea setărilor tehnice Reguli privind compoziţia Obiective şi accesorii 63 | P a g i n a . putând fi încadrate întro serie de etape ce ajută la definirea stilului acestuia.

mai sharp. Pentru a realiza o fotografie HDR este necesar să fotografiaţi peisajul de trei. 0. Veţi obţine astfel un efect foarte interesant ce va transforma peisajul dintr-unul banal într-unul mai deosebit.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Închizând diafragma până la valoarea f/11-1622 veţi obţine un câmp de profunzime mult mai larg. Aceste fotografii va trebui să le uniţi cu ajutorul unui program dedicat realizării fotografiilor HDR. +2 EV. Fie că este soarele în cadru. Combinarea setărilor tehnice Pentru realizarea unui peisaj reuşit trebuie să ţineţi cont de absolut toate setările tehnice. Compensând în acest mod expunere veţi obţine o serie de fie 3. Pentru realizareapeisajelor este important să reglaţi timpul de expunere manual în aşa fel încât să aveţi o lumină cât mai bună în întreg cadrul dar să şi evitaţi zonele supra/subexpuse. însă puteţi realiza acest lucru şi manual în Photoshop. lucru FOARTE recomandat în cazul realizării peisajelor. expunând bine atât planul terestru cât şi cel al cerului. pământul supraexpus). În fiecare cadrul trebuie să aveţi un timp de expunere diferit. Unul dintre cele cunoscute avantaje ale prelungiriitimpului de expunere este obţinerea unei mişcări ale unor elemente din cadru precum mişcarea norilor sau a apei. Uneleori timpul de expunere obţinut cu valori scăzute ale diafragmei va fi prea lung pentru fotografierea din mână. pământul subexpus). Ambele cazuri sunt neplăcute însă există destule metode pentru evitarea acestora. mai puţine reflexii în cazul în care soarele este în cadru şi imagini mult mai clare. Timpul de expunere vă poate ajuta şi la crearea unor efecte mai deosebite în cadrul fotografierii peisajelor. -1 EV. fie să utilizaţi un trepied şi o valoare ISO scăzută. Avantaje sunt de ambele 64 | P a g i n a . sensitivitatea ISO. temperatura de culoare. Un exemplu de serie de cadre este următorul: -2 EV. toate trebuie combinate în aşa fel încât să obţineţi un cadru atât plăcut cât şi corect din punct de vedere tehnic. cinci sau mai multe ori. Cu ajotrul acestor filtre veţi putea obţine o lumină uniformă în tot cadrul. Unul dintre cele mai populare softuri pentru realizarea fotografiilro HRD estePhotomatix care vine şi în varianta de plugin pentru Photoshop sau Lightroom. O altă metodă de evitare a diferenţelor mari de lumină dintre două planuri din fotografie este utilizarea filtrelor graduale.info 1. fie fotografiisubexpuse (cerul expus bine. veţi obţine fotografii fie supraexpuse (cerul ars. expunând pe rând corect atât planul terestru cât şi cel al cerului. fie că lumina de pe cer e prea puternică. +1 EV. De cele mai multe ori la peisaje cerul poate crea mari probleme fotografilor. Pentru a putea obţine ziua un timp de expunere mai lung este necesar să închideţi diafragma. fie 5 fotografii. Una dintre metodele de evitare a difereţelor de lumină dintre planul cerului şi cel terestru este creearea unei fotografii HDR (high dynamic range). valoarea diafragmei. Timpul de expunere. Timpul de expunere vă poate ajuta în foarte multe moduri. Pentru evitarea fotografiilor mişcare este necesar fie să măriţi valoarea senzitivitiăţii ISO.

EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Această regulă supune şi separarea fotografiei în trei planuri în caz că acest lucru este posibil. o stâncă. fără să mai căraţi trepiedul. Pentru realizarea acestui lucru trebuie să măsuraţi manual temperatura de culoare cu ajutorul unei hârtii albe îndreptate către sursa de lumină (soarele).info părţi. Întraţi în meniul aparatului şi setaţi obţiunea de reglare manuală a temperaturii de culoare. Reguli privind compoziţia Una dintre cele mai cunoscute reguli în realizarea peisajelor este regula treimilor. Dezavantajul trepiedul consă în cărarea unei greutăţi suplimentare. atât orizotal cât şi egal. Puteţi astfel să aveţi un prim plan cu un un câmp apropriat. 2. Pe lângă aceste setări tehnice ce vă vor influenţa rezultatul trebuie să aveţi mare grijă la temperatura de culoare. evitându-se astfel centrarea peisajului. un gard etc. Fotografiaţi apoi hârtia albă şi astfel veţi obţine culori plăcute. “Joaca” cu planurile ţine de fotograf şi de creativitatea 65 | P a g i n a . care însă vă poate salva de multe ori de la obţinerea unor fotografii mişcate. În cazul unei valori ISO ridicate veţi putea declanşa din mână. Această regulă implică separarea cadrului în trei părţi. aproape identice ca în peisajul real. Reglând o valoare corectă a acesteia veţi obţine fotografii mult mai plăcute cu un aspect mult mai real. însă veţi obţinezgomotul de imagine. Se recomandă astfel încadrarea orizontului fie la o treime de bază fie la două treimi. un plan secundar cu un peisaj din fundal şi un al treilea plan cu cerul. .

Puteţi obţine compoziţii interesante chiar şi cu cerul în două treimi din cadru folosindu-vă de orele de aur pentru fotografie. Trebuie să aveţi foarte mare atenţie la linii însă deoarece pot deasemenea să şi strice un cadru. Toată această gamă de obiective ce le puteţi utiliza în realizarea peisajelor vă oferă posibilitatea să compuneţi cadre aşa cum vă doriţi. Acest lucru nu e definit însă. Obiective şi accesorii Se ştie deja că la majoritatea peisajelor sunt utilizate obiectivele wide. obţinând astfel efecte interesante în cadrul diferitelor peisaje. Trepiedul vă poate ajuta să evitaţi fotografiile mişcare şi să utilizaţi un timp de expunere mult mai lung. Acest lucru ţine însă de imaginaţia fotografului şi de creativitatea acestuia. putând încadra soarele în cadru fără nicio problemă. Un acceosoriu indispensabil îl reprezintătrepiedul. obiectivetilt&shift pentru crearea efectului de miniatură şi obiective ultra-wide sau fisheyepentru cuprinderea unui peisaj mai larg. 3.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Puteţi utiliza şi teleobiective pentru peisaje.info acestuia. 66 | P a g i n a . lumina nefiind astfel atât de puternică. ieşind din tiparul clasic al peisajelor simple. Un alt aspect privind compoziţia este redat de obţinerea unor linii care vor daadâncime cadrului.permiţându-vă astfel să evitaţi panoramarea şi să obţineţi fotografii reuşite. însă trebuie să ţineţi cont că întotdeauna frumuseţea unui peisaj poate fi redată şi de ocompoziţie cât mai interesantă. Pe lângă această gamă largă de obiective puteţi utiliza şi diverse accesorii ce vă vor îmbunătăţi rezultatele şi uşura munca. Veţi obţine astfel peisaje reuşite şi fără vreun filtruspecial. Dacă liniile sunt orientate într-o direcţie opusă de liniile cerului de exemplu nu se va găsi un punct în care să se orienteze privirea iar cadrul nu va fi deloc unul bun. Aceste ore se regăsesc la răsăritul şi apusul soarelui.

În cazul în care fotografiaţi un anumit peisaj cu aparatul pus pe trepied mişcarea realizată în momentul apăsării pe buton poate fi transpusă în fotografie. veţi obţine o lumină uniformă în tot cadrul.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Aceasta este foarte utilă şi în cazul utilizării modului bulb. fie că este neutru fie că este colorat. rezultând nişte cadre mişcare. evitând zonele supra/subexpuse din cauza diferenţelor mari de lumină. 10 secunde sau prin utilizarea unei telecomenzi.5. Acest lucru poate fi evitat însă prin declanşarea după 2. Cu ajutorul unui filtru gradual.info Un alt accesoriu aproape indispensabil în cadrul realizării peisajelor este filtrul gradual. Telecomanda este deasemenea un accesoriu foarte recomandat. 67 | P a g i n a . permiţându-vă să expuneţi mai mult de 30 de secunde.

Pentru a obţine fotografii cât mai reuşite ale peisajelor de iarnă trebuie să ţii cont de câteva aspecte foarte importante. însă nu şi împotriva frigului. Din momentul în care te afli în faţa unui peisaj ce merită fotografiat. două (sau mai multe) trepte în cazul în care lumina nu este prea puternică. Astfel vei reuşi să îţi protejezi aparatul împotriva zăpezii. reuşind astfel a se infiltra în interiorul acesteia. de aceea inamicul principal este condensul care se realizează prin trecerea camerei de la o temperatură foarte scăzută la una foarte ridicată. dar şi a fotografului. Cum îmi protejez aparatul împotriva frigului ? În momentul iesirii la fotografiat iarna. 1.info 15. subexpunând fotografiile. Peisajele de iarnă De multe ori fotografiile iarna sunt cel mai greu de realizat datorită condiţiilor meteo nefavorabile şi datorită experienţei necesare. Recomandat este să realizaţi fotografiile pe modul manual al aparatului (M). reuşind a scăpa astfel de condens. Iată care sunt principalele dileme ale fotografiilor realizate iarna şi modul în care pot fi combătute : • • • • • Cum îmi protejez aparatul împotriva frigului ? Cum fac să expun corect însă în acelaşi timp să obţin şi un rezultat plăcut ? Ce trebuie să fac pentru a avea culori plăcute ale peisajului ? Post-procesarea fotografiilor. aspecte fără de care rezultatul va fi unul slab. sau scăzând în cazul în care este senin şi soarele este puternic. 68 | P a g i n a . sau chiar în partea mobilă a obiectivului. expunând în funcţie de indicaţiile exponometrului. adăguând însă una. trebuie să ai grijă în primul rând la ninsoare (în cazul în care ninge) pentru că picăturile de apă rezultate din topirea zăpezii pot pătrunde în locurile sensibile ale aparatului foto. husele scumpe putând fi înlocuite cu mici pungi aranjate de către voi. la ce trebuie să fiu atent ? Mici sfaturi ce îmbunătăţesc rezultatele . trebuie avut grijă de mai mulţi factori meteorologici pentru menţinerea aparatului într-o stare bună. însă şi un echipament DIY face faţă. Pentru protecţia aparatului şi a obiectivului împotriva zăpezii sunt recomandate diferite huse din neopren. 2. rezultatul fiind unul slab.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Pentru a evita acest lucru e bine să realizaţi o trecere cât mai lentă a camerei. Cum fac să expun corect însă în acelaşi timp să obţin şi un rezultat plăcut ? De multe ori iarna exponometrul aparatului poate fi înşelat de lumina puternică reflectată din zăpadă. eventual să îl lăsaţi în geantă minim o oră.

soare) este unul destul de special.Ce trebuie să fac pentru a avea culori plăcute ale peisajului ? Obţinerea unor culori plăcute este un lucru important în realizarea unei fotografii. 69 | P a g i n a . 2/3 trepte sau mai mult pentru a menţine zăpada în limitele normale şi pentru a nu ieşii arsă. Odată expus în funcţie de aparat. 3. culorile sunt direct proporţionale cu expunerea. rezultatul vostru va fi unul foarte plăcut. ţinând cont că trebuie avut grijă la încadrarea soarelui. Astfel rezultatul va fi unul plăcut ochiului şi nu va fi deloc ars daca nu depăşiţi limitele compensării (1/3. Importantă este şi evitarea soarelui în prim-plan deoarece va forma o zonă arsă puternică în jurul său. Un cadru expus corect oferă culori mult mai plăcute decât unul subexpus. depinzând în totalitate de aceasta. subexpunerea zăpezii şi totodată şi expunerea corectă a cerului. Astfel. Pentru a realiza o fotografie reuşită în aceste condiţii este important ca exponometrul să calculeze expunerea în toate zonele cadrului (Matrix).EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. maxim 1). transformând fotografia într-un peisaj de poveste. cer cenuşiu. Pentru a evita lumina puternică a reflexiilor şi a soarelui este important să închideţi diafragma şi să o menţineţi în intervaul 11-16 (şi mai mult dacă este necesar). obţinând astfel un cer jumătate albastru şi jumătate alb(datorită zonei arse). Cel de-al doilea caz (lumină puternică. 2/3 trepte. cer senin. Astfel. Pentru obţinerea unui cer albastru se recomandă expunerea cât mai corectă însă şi utilizarea unui filtru ND Gradual pentru compensarea expunerii.info Primul caz (lumină slabă. eventual şi ceaţă) se recomandă supra expunerea fotografiilor sau o compensare a expunerii (în cazul în care realizaţi fotografiile pe modul Av). trebuie subexpus 1/3.

reuşind a aranja astfel intensitatea fiecărei culori rezultatul obţinut fiind unul mult mai plăcut. Astfel pentru a evita prezenţa fulgilor în cadru se recomandă o expunere mai lungă pentru a realiza un efect “curgător” aceştia dispărând din cadru aproape în totalitate. Un alt lucru important al post-procesării este creşterea contrastului sau rearanjarea nivelelor de culoare. fulgii fac cele mai mari probleme.Post-procesarea fotografiilor. Dacă doriţi să realizaţi fotografiile alb-negru se recomandă transformarea acestora prin utilizarea “Channel Mixer” (Adobe Photoshop) alegând opţiunea monochrome. la ce trebuie să fiu atent ? Odată realizată fotografia. 70 | P a g i n a . transformând-o într-una cu culori mult mai vii. reuşind astfel a elimina toate imprefecţiunile prezente în cadru. post-procesarea este indispensabilă.Pentru scoaterea stropilor/fulgilor se recomandă folosirea instrumentului “Clone Tool” (Adobe Photoshop).EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. compensând astfel micile greşeli realizate din aparat. mai intense. Iarna trebuie avut grijă la reflexii şi la alte elemente nedorite ce intră în cadru. De obicei. O creştere a tutuor nivelelor de culoare (RGB) deschide fotografia.info 4.

Parametrii principali ce vă vor influenţa rezultatele sunt timpul de expunere. nu doar pe centru).răsărit) Momentele crepusculare (apus sau răsărit) sunt probabil unele dintre cele mai fascinante evenimente meteorologice şi cu siguranţă sunt îndrăgite de foarte multe persoane. În primul rând modul în care măsoară expunereaaparatul trebuie să fie matrix (pe toate zonele. În cadrul acestui ghid voi prezenta principalele aspecte în realizarea fotografiilor la astfel de momente. În cazul în care soarele este vizibl în prim plan diafragma trebuie să fie cât maiînchisă pentru a obţine o formă cât mai rotundă a acestuia. indicând anumite sugestii pentru obţinerea unor rezultate cât mai bune. În urma stabilirii timpului de expunere este important să alegeţi valoarea diafragmei. După ce alegeţi o 71 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. senzitivitatea ISO şibalansul alb. Cum trebuie să combin parametrii tehnici? Partea tehnică este probabil una dintre cele mai importante în realizarea fotografiilor în cadrul momentelor crepusculare. Timpul de expunere este probabil cel ce poate schimba încă de la început rezultatul. evitându-se astfel sub/ supraexpunerea dramatică de care suferă fotografiile realizate cu expunerea doar pe centru. diafragma. fiind necesară găsirea unui punct mediu ce va asigura o lumină plăcutăîn tot cadrul fotografiei. cel puţin din punct de vedere tehnic. fie ai greşit o setare şi a ieşit totul fie foarte întunecat fie foarte deschis. • • • • Cum trebuie să combin parametrii tehnici? Compensarea expunerii şi utilizarea filtrelor graduale Cum pot obţine o compoziţie cât mai bună? Obiective şi accesorii recomandate fotografiei crepusculare 1. în caz contrar soarele va ieşi oval şi flare-ul va fi foarte mare. Pentru a putea fotografia un astfel de moment crepuscular este important să acorzi atenţie fiecărui parametru şi să înţelegi anumite detalii cu privire laexpunere şi compensarea ei şi la modul în care o diafragmă cât mai închisă îţi va îmbunătăţi rezultatele.info 16. Peisajele crepusculare (apus. În urma combinării acestor patru parametrii într-un mod cât mai corect va rezulta o fotografie foarte bună. Fie ai lăsat aparatul să facă singur setările şi rezultatele nu au fost foarte bune. Probabil ţi-ai dorit de multe ori săfotografiezi un apus sau un răsărit însă nu ai reuşit.

obţinând astfel un timp foarte scurt. Dacă nu aveţi un trepied la îndemână încercaţi să obţineţi o valoare a timpului de expunere de aproximativ 1/60 pentru a evita astfel fotografiile mişcate. 72 | P a g i n a . Fotografiile din prima categorie sunt probabil cel mai uşor de realizat fiind necesară doar expunerea pe soare.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Această valoare se poate obţine prin creşterea valorii ISO în funcţie de luminozitatea ce o asigură subiectul fotografiat. 2. Prima categorie este cea în care se expune în funcţie de soare şi se obţine o siluetă a tuturor “obiectelor” ce se află înaintea acestuia. De aceea este recomandat să îl setaţi manual cu ajutorul unei coli albe sau gri. În cazul în care dispuneţi de un trepied sau de o mână sigură veţi putea fotografia apusul la o sensitivitate ISO cât mai mică. în jurul valorii 1/1000. aparatul urmând să modifice timpul de expunere în funcţie de această. Acest lucru se poate realiza şi prin folosirea modului Av al aparatului de fotografiat alegând întâi valoarea diafragmei. În cadrul acestor fotografii este important să aveţi grijă la valoarea diafragmei pentru a obţine un soare cât mai “real” şi nu unul oval sau unul ce va umple tot cadrul datorită zonelor arse. Sensitivitatea ISO poate influenţa timpul de expunere şi granulaţia prezentă pe întreaga fotografie. iar cea de a doua cateogrie este cea în care totul este expus corect fiind folosită în cazul în care se adaugă un punct de interes în prim plan. Balansul alb este de asemenea foarte important deoarece poate schimba întreg aspectul fotografiei.info valoare în jurul f/11-16puteţi să modificaţi timpul de expunere în aşa fel încât să corespundă acestei valori. zgomotul fiind aproape inexistent. Tot este necesar însă să compensaţi ulteriortimpul de expunere pentru a obţine un echilibru între lumina de pe cel şi cea de pe planul terestru. Compensarea expunerii şi utilizarea filtrelor graduale În funcţie de ceea ce doriţi să obţineţi se creează două mari categorii de fotografii ale momentelor crepusculare. (mai multe sfaturi despre balansul alb şi restul setărilor puteţi găsi în acest ghid) Trebuie să obţineţi un balans nu foarte cald însă nici foarte rece pentru a creea o perspectivă cât mai reală a momentului fotografiat.

Acestă regulă asigură un plus fotografiei. Pentru a scoate o simplă poză a unui apus este important să adăugaţi un element ce o va face cu totul şi cu totul interesant. Variind distanţa focală pot apărea astfel în cadru diverse noi elemente ce vor transforma rezultatul întrunul foarte reuşit. Acest filtru va creea o diferenţă între exunerea de pe partea superioară a fotografiei şi cea inferioară. De cele mai multe ori se abordează adăugarea unor elemente ale naturii în prim plan ce vor fi expuse bine şi vor fi cu uşurinţă recunoscute de oricine. 3. Astfel cu ajutorul unui filtru gradual puteţiîntuneca partea unde este cerul şi menţine expunerea pe partea prim planului obţinând un balans al luminii cât mai echilibrat. fiind necesară o atenţie asupra mai multor detalii.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Cum pot obţine o compoziţie cât mai bună? Compoziţia este cea ce poate diferenţia o simplă poză a unui moment crepuscular de o fotografie cu adevărat artistică. În cadrul acestei etape intervin şi regulile clasice de compoziţie ce delimitează ofotografie de o poză. În cazul în care doriţi să expuneţi bine atât cerul şi soarele cât şi prim planul este absolut necesar un filtru gradual. respectiv două treimiunul de celelalte. Majoritatea filtrelor graduale au suprafaţa superioară mai întunecată decât cea inferioară. veţi obţine cu siguranţă un rezultat foarte bun. un plus reprezentat de adăugarea altor elemente interesante în cadru. Pentru a obţine o compoziţie şi mai interesantă variază distanţa focală la care fotografiezi. De exmplu în cazul în care fotografiaţi un apus la mare dacă introduceţi în cadru şi o ambarcaţiune care va fi transpusă sub forma unei siluete. demn de apreciat. folosindu-se astfel cu uşurinţă la diferenţele mari de expunere între cele două părţi ale fotografiei rezultate.info Cea de a doua categorie supune însă mai multă muncă. Crearea unei compoziţii cât mai interesante este determinată de creativitatea fotografului. Una dintre aceste reguli este cunoscuta lege a treimilor în care fie cerul. 73 | P a g i n a . pentru a obţine fie cadre mai largi ale peisajului fie un primplan ce va fi la fel de spectaculos. fie planul terestru sunt încadrate la o treime.

Obiective şi accesorii recomandate fotografiei crepusculare În funcţie de tipul de fotografie crepusculară ce doriţi să o obţineţi apar o gamă largă de obiective ce vă pot satisface cerinţele. Tot cu ajutorul unui filtru gradual puteţi obţine diverse efecte asupra culorilor ce vor oferi un aspect mai plăcut şi mai diferit totodată fotografiilor obţinute. În cazul în care nu dispuneţi de aceste două accesorii este foarte util şi modul de declanşare după câteva secunde inclus în meniul fiecărui aparat de fotografiat. Pe lângă un obiectiv destul de bun sunt necesare şi câteva accesorii ce vor îmbunătăţi cu siguranţă rezultatele. Alături de un trepied este foarte utilă o telecomandă sau un cablu declanşatorajutându-vă astfel să realizaţi fotografia de la distanţă pentru a evita mişcarea din timpul apăsării butonului. Un trepied vă va asigura fotografii cât mai clare şi posibilitatea de a alege timpi mari de expunere ce vor da un efect foarte plăcut fotografiei. Unul dintre aceste accesorii este indispensabilul trepied care se poate găsi la preţuri foarte accesibile începând chiar de la 50 de lei. Este important însă să nu fotografiaţi la valorile maxime ale diafragmei ci la cele minime (f/11-16) pentru a nu obţine raze solare puternice în toată fotografia.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info 4. Acest tip de filtru vă oferă posibilitatea de a da frâu liber creativităţii şi de a obţine compoziţii originale prin expunerea corectă şi aprimplanului. 74 | P a g i n a . Un ultim accesoriu aproape indispensabil fotografierii momentelor crepsculareeste filtrul gradual. În general majoritatea fotografiilor crepusculare sunt realizate fie cu obiective ultra-wide fie cu teleobiective pentru a suprinde atât un plan îndepărtat cât şi unul mai larg al unui întreg peisaj. Folosirea unui anumit tip de obiectiv rămâne însă la alegerea fotografului acesta fiind cel ce stabileşte compoziţia finală a fotografiei.

Fotografierea fulgerelor Fulgerele sunt probabil unele dintre cele mai interesante fenomene meteorologice de pe întreg globul şi atrag astfel atenţia tuturor pasionaţilor de fotografie. Fotografiind fulgere pe timp de zi. În momentul în care diafragma va fi închisă va intra mai puţină lumină pe senzor. În funcţie de perioada zilei în care le veţi “prinde” va creşte/scădea gradul de dificultate. 75 | P a g i n a . atât cel în care fulgerele sunt fotografiateziua. În cazul în care fotografiaţi fulgere pe timp de noapte cu siguranţă veţi obţine fotografii mult mai reuşite şi mai spectaculoase. în ciuda timpului lung de expunere s-ar putea să nu captaţi niciun fulger.info 17. În rândurile următoare voi prezenta principalele aspecte în cazul fotografierii fulgerelor. pe timp de zi. datorită timpului de expunere lung şi efectului luminii generate de fulger. cât şi cel în care fulgerele sunt fotografiate noaptea. având astfel şanse mai reduse de a prinde un fulger. mulţi aleg să le fotografieze ori de câte ori au ocazia. pentru a avea cât mai multe şanse ca un fulger să îşi facă prezenţa. intensitatea fulgerelor nu este foarte mare şi. Cum se fotografiază fulgerele? (detalii tehnice) Fulgerele sunt unele dintre cele mai atractive fenomene meteorologice extremepentru majoritatea fotografilor. Fotografiatul fulgerelor se realizează prin îmbinarea tuturor detaliilor tehnicepentru a obţine un balans între lumina din locul fotografiat şi lumina generată de fulger.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. cudiafragma închisă şi sensitivitatea iso cât mai mică nu veţi reuşi să obţineţi timpi de expunere sub 1-2 secunde. Un timp de expunere cât mai lung se poate realiza prin scădereasensitivităţii iso şi închiderea diafragmei. În cazul în care fotografiaţi fulgere ziua rezultatul obţinut nu va fi unul foarte spectaculos şi vă va fi greu să scoateţi cadre reuşite datorită timpului scurt de expunere cauzat de lumina solară. de aceea. reliefând ambele cazuri. că. Pentru a putea fotografia un fulger este important să obţineţi un timp de expunere cât mai lung. mărindu-vă astfel timpul de expunere. • • • • • Cum se fotografiază fulgerele? (detalii tehnice) Care este diferenţa între fulgerele fotografiate ziua şi cele noaptea? Echipamentul necesar fotografierii fulgerelor Reguli de compoziţie pentru fotografierea fulgerelor Sfaturi pentru protejarea aparaturii şi a fotografului 1. Fulgerele însă. nu sunt deloc foarte uşor de fotografiat. Acest lucru prezintă şi un dezavantaj datorită faptului.

Fotografiind fulgere pe timp de zi este important să nu închideţi diafragma mai mult de f/16 din cauza faptului că fulgerul va deveni aproape invizibil datorită interferenţei luminii solare. În caz contrat vor ieşi fotografiile mişcate din cauza presiunii creeate de mână în momentul declanşării. Dacă dispuneţi de o telecomandă totul devine mai uşor. soft ce vă permite să controlaţi aparatul de la calculator. vă va afecta expunerea şi modul în care vor fi prezente fulgerele pe aparat. După ce aţi stabilit toate detaliile tehnice puteţi trece la “montarea” aparatului de fotografiat pentru a obţine cadre cât mai bune.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. 76 | P a g i n a . În cazul în care fotografiaţi fulgere pe timp de zi veţi întâmpina mai multe dificultăţi decât pe timp de noapte. însă nu în totalitate. care. programând de câte ori să declanşeze şi pentru cât timp. Care este diferenţa între fulgerele fotografiate ziua şi cele noaptea? Diferenţa între fulgerele fotografiate ziua şi cele fotografiate noaptea este cu privire la modul în care sunt surprinse şi la rezultatul obţinut. la 2-5 secunde după ce apăsaţi pe buton. fiind necesar astfel să combinaţitimpul de expunere şi diafragma pentru a obţine rezultate cât mai bune. În primul rând lumina solară. Cei de la Nikon distribuie softul Camera Control Pro. În cazul în care aveţi un trepiedprobleme vor dispărea. este totuşi prezentă. 2. în pofida norilor.info În general în cazul fotografierii fulgerelor este necesar un balans între lumina“ambientală” (naturală) şi cea creeată de fulger. fiind necesară doar o simplă apăsare de buton de la distanţă pentru a declanşa fix în momentul dorit. Totul devine şi mai uşor în cazul în care deţineţi un aparat de fotografiat Nikon. trebuie să setaţi aparatul de fotografiat să declanşeze automat.

Această problemă apare în momentul în care expunerea este foarte lungă şi există o lumină nu foarte puternică pe planul terestu. Cu ajutorul unei telecomenzi veţi putea fotografia în modul bulb.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Noaptea veţi reuşi să obţineţi timpi de expunere mai lungi de 30 de secunde. când apare fulgerul se intensifică brusc creând zone arse ce pot strica în totalitate fotografia. având astfel şanse mult mai mari de a capta unul sau mai multe fulgere în cadru. În cazuri extreme s-ar putea să obţineţi fotografii arse şi cu timpi de expunere în jurul valorii de 1/20. 77 | P a g i n a . care. având astfel foarte multe şanse să prindeţi un fulger în fiecare cadru. pe toată durata furtunii. lucru extrem de obositor pentru majoritatea fotografilor.info Fotografiind fulgere ziua timpul de expunere va fi unul extrem de scurt. fiind necesară astfel o declanşare în rafală. în momentul în care fulgeră. Acest lucru se realizează prin apăsarea unei singure dăţi pe buton pentru a deschide oglinda senzorului. nu veţi obţine zone arse pe planul terestru. În cazul în care aveţi şi otelecomandă situaţia se schimbă radical. mod ce vă permite alegerea unui timp de expunere de peste 30 de secunde. şi apăsarea încădată a aceluiaş buton pentru a termina expunerea. Dacă alegeţi această metodă însă trebuie să verificaţi dinainte dacă. Dacă fotografiaţi fulgere pe timp de noapte situaţia se va schimba total. Puteţi astfel să obţineţi timpi de expunere chiar şi de câteva zeci de minute.

protejându-vă aparatul de fotografiat de stropii de ploaie. Husa de ploaie se numără şi ea printre accesoriile necesare fotografierii pe timp de furtună. Combinată cu trepiedul. Cu ajutorul acestor filtre veţi putea obţinetimpi de expunere mult mai lungi decât în mod normal. 78 | P a g i n a . uşurându-vă munca şi oferindu-vă posibilitatea de a da frâu liber creativităţii. fie că sunt graduale fie că sunt obişnuite. sau chiar mai multe trepte.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. În primul rând un obiect ce nu ar trebui să lipsească estetrepiedul. aproximativ 50 de lei) puteţi obţine expuneri foarte lungi. 3. telecomandă vă poate ajuta să obţineţifotografii nemişcate şi anumite efecte care cu un timp de expunere predefinit ( 30 secunde ) sunt imposibil de realizat. Din geanta unui “pasionat” de fotografie nu trebuie să lipsească nici filtrele ND.info 3. Echipamentul necesar fotografierii fulgerelor: Pentru a putea fotografia fulgere cât mai uşor anumite accesorii sunt absolut necesare în geanta foto. care. 2. menţinându-se tot timpul aceeaşi încadrare. Acesta vă poate salva de fotografiile mişcate şi vă oferă un punct fix de unde să fotografiaţi. În funcţie de straturile ce acoperă filtrul timpul de expunere se poate lungi cu 1. În cazul în care fotografiaţi de afară această husă este indispensabilă. Un alt accesoriu foarte important este telecomanda. fie vă pot afecta întreg aparatul. fie vă pot afecta doar lentila frontală. Cu ajutorul uneitelecomenzi (preţul nu este foarte mare.

info 4. regulă ce se regăseşte în majoritatea genurilor fotografice. într-o zonă cu peisaje interesante puteţi obţine cadre cât mai reuşite prin simpla îmbinare a mai multor expuneri.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Dacă fotografiaţi într-o zonă de munte. însă tot este necesară aplicarea regulilor de compoziţie existente în cadrul celorlalte genuri fotografice. 79 | P a g i n a . Trebuie astfel să includeţi în fotografie un punct de staţie al fulgerului. însă cer o cunoaştere sumară a unor simple reguli de încadrare ce se regăsesc în majoritatea genurilor fotografice. Veţi obţine astfel un rezultat foarte interesant şi o lumină foarte plăcută în toată fotografia datorită intensităţii fulgerului. Acest lucru se poate realiza prin aplicarea regulii treimilor. fiind necesară astfel o încadrare cât mai wide pentru a surprinde fulgerul încă din momentul în care acesta iese din nori. Acest lucru va creea efecte foarte plăcute ce vor aduce fotografia în latura artistică a domeniului. regulile de composiţie în cazul fotografierii fulgerelor nu sunt foarte evidente. datorită aspectului foarte frumos. În fotografiile cu fulgere trebuie să găşiţi un punct de sprijin în fotografie. fascinează foarte multă lume. Dacă alegeţi să fotografiaţi fulgere într-o zonă urbană este important să creeaţi o legătură între “peisajul oraşului” şi “jocul fulgerelor” prin intermediul unor cadre wide. în cazul în care fotografiaţi pe timp de zi. ce să cuprindă elemente din cadrul ambelor planuri. Astfel. un punct din care acesta să pornească. Reguli de compoziţie pentru fotografierea fulgerelor: Fulgerele.

fie improvizate fie achiziţionate de la un magazin de specialitate. În momentul în care aţi eliminat majoritatea riscurilor este important să ţineţi cont şi de starea aparatului. 80 | P a g i n a . Trebuie să ştiţi că un nor de furtună poate acoperi şi o distanţă de peste 20 de kilometri pătraţi. însă în cazul în care vă aflaţi în natură situaţia se poate schimba radical. Înmulţiţi acest timp cu 330 şi veţi obţinedistanţa la care a fulgerat.info 5.Riscul este nul în care fotografiaţi din spaţii închise. putându-l proteja foarte uşor prin intermediul unei huse de ploaie. putând astfel fi surprinşi de fulger chiar dacă vă aflaţi la câţiva kilometrii de centrul furtunii. afară. Pentru a vă proteja în primul rând viaţa trebuie să aveţi grijă să nu vă situaţi lângă copaci înalţi deoarece vor atrage cu siguranţă fulgerele. vă supuneţi la un risc destul de ridicat. Fotografiind fulgere în spaţii deschise. Pentru a şti în permanenţă la ce distanţă de locul în care vă aflaţi fulgeră este importantă să numerotaţi câte secunde trec din momentul în care vedeţi fulgerulpână în momentul în care apare tunetul.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Acest lucru vă va oferi în permanenţă informaţii cu privire la riscul la care vă supuneţi li la direcţia în care fulgeră. Sfaturi pentru protejarea aparaturii şi a fotografului: Fotografiatul fulgerelor pe lângă satisfacţia ce o oferă în momentul vizualizării rezultatelor poate reprezenta şi un real periocl pentru aparatură şi pentru fotograf.

acest lucru însemnând cunoaşterea unorreguli de bază ce vă pot îmbunătăţi rezultatele. Pentru început trebuie să vă cunoaşteţi aparatul de fotografiat cât mai bine. • • • • Care sunt parametrii tehnici pe care trebuie să îi cunosc? Care sunt regulile de bază de care trebuie să ţin cont? Cum pot fotografia principalele obiective turistice? Cum pot transpune în fotografii atmosfera şi specificul zonei? 1.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. un timp de expunere mai scurt (ex. În momentul în care partea tehnică nu va mai fi o problemă urmează aprofundarea cunoştiinţelor în domeniul fotografiei. 81 | P a g i n a . însă există şi posibilitatea reglării manuale în funcţie de indicaţiile exponometrului. Care sunt parametrii tehnici pe care trebuie să îi cunosc? Printre cele mai importante setări ale unui aparat de fotografiat se regăsesc valoriletimpului de expunere. Timpul de expunere determină şi durata de realizare a fotografiei. respectiv intensitatea luminiidin fotografia rezultată. În continuarea acestui ghid voi prezenta principalele aspecte pentru realizarea fotografiilor din vacanţe saucălătorii. În general pe durata fiecărei călătorii/ fiecăreivacanţe apar foarte multe obiective cu potenţial fotografic care sunt însă “lăsate în umbră” fie din cauza setărilor din aparat fie din cauza unor compoziţii ce lasă de dorit. sensitivităţii ISO şi a temperaturii de culoare. Combinate toate aceste specificaţii tehnice vor rezulta fotografii reuşite şi foarte plăcute. un timp de expunere mai lung (ex. fie că este unul compact fie că este un D-SLR.info 18. 1/20) va permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină însă există dezavantajul obţinerii unei fotografii mişcate. La majoritatea aparatelor compacte de fotografiat valoarea timpului de expunere va fi reglată automat. cel puţin din punct de vedere al calităţii tehnice Timpul de expunere reprezintă valoarea ce calculează cantitatea de lumină ce va pătrunde pe senzorul aparatului de fotografiat. Pentru a evita aceste rezultate neplăcute este important să cunoaşteţi nivelul de bază ale câtorva reguli din fotografie. Fotografiile din călătorii Fotografiile din călătorii sau cele din vacanţe sunt probabil cele mai interesante datorită momentelor suprinse şi a diveristăţii ce intervine în rândul pozelor obţinute. Totul va fi mult mai uşor după ce veţi stăpâni detaliile tehnice ale aparatului şi condiţiile în care acestea trebuie modificate. lucru recomandat însă doar în situaţia în care dispuneţi de un nivel mai ridicat de cunoştinţe în domeniul fotografiei. 1/200) va scădea cantitatea de lumină ce va pătrunde pe senzor însă vă va oferi o “stabilitate” în realizarea fotografiilor. diafragmei.

însă în cazul în care deţineţi un DSLR veţi avea posibilitatea să o modificaţi în funcţie de situaţia în care vă aflaţi. Această regulă presupune încadrarea subiectului fotografiat sau a prim planului la una. dar se vor intensifica la valori de peste 800. evitânduse astfel fotografiile centrate. În cazul în care deţineţi un aparat compactaceastă valoare va fi setată automat.info Cea de a doua valoare ce poate modifica rezultatul este cea a diafragmei. Ultima setare dar nu cea din urmă este temperatura de culoare (white balance). Modificând temperatura de culoare veţi putea fotografia în diverse condiţii fără să obţineţi fotografii cu nuanţe neplăcute. 82 | P a g i n a . ex. obţinând culori foarte plăcute în fotografie. f/1. variind însă în funcţie de senzorul aparatului.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Deschizând diafragma (f/număr cât mai mic. Valoarea senzitivităţii ISO este cea care poate modifica timpul de expunere în aşa fel încât chiar şi pe lumină foarte puţină să obţineţi fotografii luminoase fără a fi mişcate. cât mai sharp. De exemplu în cazul în care fotografiaţi la lumina unui bec fluorescent aveţi posibilitatea de a comuta temperatura de culoare pentru această situaţie. respectiv două treimi din cadru. clasice. Una din principalele reguli ale fotografiei este regula terimilor. oraş medieval) 2. adaptându-se la situaţia în care vă aflaţi. Creşterea valorii ISO va creea însă un aşa-zis zgomot ce constă în pixeli de diverse culori ce se vor suprapune pe fotografie. aceasta modificând atât cantitatea de lumină ce va ajunge la senzor cât şi distanţa câmpului de profunzime. (Sighişoara. Care sunt regulile de bază de care trebuie să ţin cont? Regulile de bază pentru realizarea fotografiilor din călătorii sunt în mare parte cele regăsite în majoritatea genurilor fotografice. Aceştia vor fi însă puţin vizibili la valori între 100 şi 800.8) veţi obţine un timp de expunere mai scurt ce vă va ajuta să obţineţi fotografii nemişcate.

permiţându-se astfel trecerea unei cantităţi mai mari de lumină pe senzor.jpg – Arcul de Triumf) În cazul în care fotografiaţi din interiorul unei maşini sau unei bărci este important să aveţi o valoare cât mai scăzută a timpului de expunere pentru a nu obţine fotografii mişcate.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. nu pe centru) O altă regulă foarte importantă dedicată fotografiilor din călătorii este notarea informaţiilor despre locurile fotografiate sau simplul nume al obiectivului turistic. (regula treimilor – încadraţi subiectul în jurul zonelor marcate.info Această regulă vă va oferi posibilitatea de a realiza fotografii mai interesante şi nu simple poze ce vor rămâne în arhivă precum simple instantanee. fără a repeta “exerciţiul” de mai multe ori. boltă. Acest lucru vă va asigura obţinerea unor fotografii reuşite din primele încercări. fereastră. 83 | P a g i n a . poartă. etc. O ultimă regulă care de fapt ţine mai mult de partea tehnică este cea ce face referire la setările realizate înaintea fotografierii. (framing) Această reguluă supune încadrarea subiectului principal prin alt subiect (ex. Pentru realizarea acestui lucru este necesară fie deschiderea diafragmei fie mărirea valorii ISO. toc de uşă. Este foarte important. DSC_0092. Una dintre regulile ce vă vor ajuta să obţineţi o compoziţie cât mai reuşită este cea a cadrului în cadru. chiar dacă fotografiaţi pe un mod (semi)automat să verificaţi setările înainte de declanşare. (ex. Această regulă nu ţine doar de latura fotografică însă vă va ajuta foarte mult la regăsirea fotografiilor.) şi obţinerea unor rezultate mult mai interesante ce vor transforma simpla poză într-o adevăratăfotografie.

84 | P a g i n a . etc.info 3. Întotdeauna când vă aflaţi într-un muzeu sau într-un loc asemănător trebuie să evitaţi utilizarea bliţului deoarece.) este crearea unei perspective ce avantajează respectivul loc. (Braşov. castele. În cazul în care vă aflaţi în faţa unei clădiri foarte mari şi doriţi să ofotografiaţi este important să găsiţi un unghi cât mai diferit ce o avantajează şi care scoate în evidenţă elemente ale acesteia. nu este neapărat. veţi obţine simpel fotografii cu reflexii şi umbre foarte neplăcute.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. în caz contrat. oraş al latinităţii româneşti) NU trebuie să aveţi toată clădirea în cadru. Cum pot fotografia principalele obiective turistice? Pentru fotografierea principalelor obiective turistice este nevoie de o doză de creativitate combinată cu ingenioniztatea celui aflat în spatele aparatului de fotografiat. Un alt lucru foarte important în cazul fotografierii diverselor obiective turistice (clădiri. trebuie însă să căutaţi partea interesantă a obiectivului fotografiat pentru a evita prezentarea acestuia într-o formă banală. Dacă faceţi fotografii în muzee sau diverse acvarii trebuie să acordaţi mare atenţie detaliilor tehnice şi să obţineţi un timp de expunere cât mai scurt pentru a evita fotografiile mişcate.

Pentru aducerea specificului zonei în cadrul fiecărei fotografii puteţi începe prin realizarea unor portrete localnicilor mai ales în cazul în care aceştia reprezintă autenticitatea locului. Tot pentru crearea unui “peisaj” al zonei vă puteţi folosi şi de realizarea unorpanorame ce vor cuprinde întregul oraş/sat vizitat.) Aceste portrete pot fi însoţite şi de fotografii ale mâncărurilor regăsite în acele locuri dar şi de diverse cadre ce asigură un “peisaj” autentic al zonei. În fiecare zonă veţi găsi cevanou iar în fiecare loc veţi descoperi oameni ce vă vor fascina.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Cum pot transpune în fotografii atmosfera şi specificul zonei? Transpunerea atmosferei regăsită într-o anumită zonă este probabil cea mai frumoasă parte a fotografiilor realizate în călătorii. Panoramele pot fi realizate foarte uşor cu ajutorul unor softuri dedicate ce le puteţi regăsi în cadrul acestuighid. etc. între obiectivele existente de sute de ani şi cele proaspăt construite pentru a prezenta atât evoluţia cât şi istoria locului. 85 | P a g i n a . deobicei ascund poveşti chiar interesante fotografiaţi clădirile cu o arhitectură specifică puneţi accent pe portretele oamenilor dacă vă aflaţi la un sat sau într-o mănăstire. (costume populare. şi pe mâncăruri şi clădiri dacă vă aflaţi în diferite staţiuni/ oraşe încercaţi să creeaţi o legătură între nou şi vechi. Astfel trebuie să aduceţi în fiecare fotografie realizată câte un pic din aceste lucruri pentru a obţine rezultate cât mai interesante. Alte mici sfaturi pentru realizarea unui peisaj al zonei: • • • • fotografiaţi şi micile plancarde descriptive ale statuilor.info 4.

O lumină slabă. o lumină obscură. redându-i libertatea de a alege principalul mesaj şi de a se concentra şi asupra celorlalte idei prezente. expunerea şi alte mici trucuri ce vor imbunătăţii rezultatul.) Post-procesarea fotografiilor. la ce trebuie sa fiu atent ? Unde realizez fotografia ? (cutie fotografică. • • • • • Mesajul transmis. reprezentând o singură idee şi faptul că întreaga fotografie se bazează pe aceasta. cum am grijă să fie unul clar ? Mesajul este cel mai important în realizarea unei fotografii conceptuale şi trebuie prezentat cât mai clar. Fotografiile conceptuale Fotografiile din categoria “Conceptual” sunt realizate de cele mai multe ori cu scopul transmiterii unui mesaj clar. cum le combin ? (expunere. compoziţia joacă cel mai important rol. Mesajul transmis. alături de celelalte elemente tehnice precum lumina. astfel rezultatul va fi unul cu siguranţă mult mai bun. diafragmă. cort fotografic.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Mai jos voi prezenta principalele teme de discuţie atunci când este vorba despre realizarea unei fotografii conceptuale. mesaj ce are a fi conturat de toate elementele prezente în compoziţie. concentrată doar pe subiect evidenţiază concentrarea fotografiei asupra unui anumit lucru. Un alt rol important în transmiterea mesajului îl are lumina reprezentând modul de percepţie a ideii. urmărind de aproape cele mai mici detalii ale fotografiilor. Titlul este şi el foarte important în transmiterea mesajului. Acest lucru. cât mai original. un titlu bine ales va induce privitorul din primele momente în starea care o transmite fotografia. mesajul clar. Astfel. 86 | P a g i n a . a sentimentelor transmise. cameră specifică) 1. O lumină slabă. este conturat de către folosirea unor obiecte/modele corespunzătoare şi de respectarea normelor tehnice şi combinarea acestora pentru a obţine un rezultat cât mai plăcut. compensaţie etc.info 19. Pentru a realiza acest lucru trebuie ca ideea de bază să fie modelată în aşa fel încât la prima vizualizare a fotografiei să se înţeleagă clar subiectul şi mesajul transmis. cum am grijă să fie unul clar ? Cum aranjez materialele pentru a obţine o perspectivă clară asupra ideii ? Elementele tehnice. asupra tuturor elementelor deschide noi perspective ale privitorului.

Elementele tehnice. diafragmă. Pentru a transmite un mesaj trist trebuie să subexpuneţi fotografia. însă nu prea mult pentru că este foarte important să se distingă unele detalii. el poate schimba în totalitate modul în care este privită scena ce se petrece în fotografie. 87 | P a g i n a . 2.). bucurie.) Partea tehnică a fotografiei poate schimba total modul în care este privită aceasta.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. pentru a obţine un rezultat cât mai bun. aceasta concentrându-se în principal pe scena “familială”. Diafragma închisă până la f/11 pentru a creea o zonă de focus mai mare şi pentru a transpune toate personajele în cadrul acţiunii. 3. plăcută pentru a induce ideea de “familie” alături de 4 coli pentru difuzie. Odată obţinute materialele pentru realizarea fotografiei trebuie să luaţi în calcul importanţa fiecăruia astfel încât în centrul atenţiei ( NU FOTOGRAFIEI ! ) să fie cel mai expresiv obiect/ model. Pentru a transmite o stare de fericire. compensaţie etc. Aranjarea acestora în funcţie de expresivitate ajută foarte mult în transmiterea mesajului şi realizarea unei perspective clare. supraexpunerea (nu exagerată) le poate induce cu uşurinţă. Pentru a evidenţia cât mai bine acţiunea petrecută în cadrul fotografiei trebuie să folosiţi obiecte/ modele în aşa fel încât să exprime ideea fără prea mult “machiaj” (editare etc. crescând gama dinamică a fotografiei. cum le combin ? (expunere. Începem cu modul în care expunem deoarece cea mai mică greşeală schimbă rezultatul total.info “Absurd” ( “Nu ai fost cuminte” ) Mesajul transmis : tristeţea provocată de mustrarea unui copil de către părinţi Realizare : cutia fotografică alături de 4 lumânări pentru a creea o lumină caldă. Cum aranjez materialele pentru a obţine o perspectivă clară asupra ideii ? Este foarte important să te concentrezi asupra aranjamentului. Pentru fotografiile conceptuale în care folosiţi obiecte/ modele este important să aveţi grijă de toate setările ce le puteţi face.

post-procesarea este absolut necesară. De aceea trebuie scoase cu atenţie folosindu-vă de uneltele programelor de editate.info A doua setare importantă este diafragma. transformându-i atmosfera acesteia într-una rece/caldă. Sensibilitatea ISO necesită foarte multă atenţie din cauza faptului că zgomotul creeat poate reprezenta un detaliu tehnic care vă poate clasa fotografia ca fiind una slabă. De multe ori este recomandat ca aceasta să fie cât mai inchisă. Sunt şi cazuri însă în care este bine ca diafragma să fie cât mai deschisă pentru a concentra privirea asupra unui singur punct. Lumina poate creea sau şterge umbre. fie într-una rece sau într-una caldă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Odată finisată partea estetică ce ţine de imperfecţiuni pentru accentuarea mesajului şi a întregii idei se pot aranja nivelele de culoare (Levels) şi contrastul (Curves/ Contrast) astfel încât centrul de interes să fie cel dorit. poate concentra acţiunea asupra personajului central şi poate schimba în totalitate atmosfera în care se petrece totul. schimbând total punctul de vedere şi mesajul transmis. Post-procesarea fotografiilor. de cele mai multe ori este bine să folosiţi ISO cât mai mic (100-200) dacă dispuneţi de un trepied deoarece timpul de expunere va fi mai lung şi zgomotul va fi foarte scăzut. şi nu întreaga fotografie. zona de focus lărgindu-se considerabil. Fie că se infiltrează fire de praf. Nivelele de culoare pot transforma modul de percepţie al fotografiei. Astfel. Este bine să adăugaţi un mijloc de difuzie în faţa luminii pentru a creea o atmosferă placută şi pentru a înlătura umbrele puternice din cadru. aceasta creeând zona de focus care trebuie să fie cât mai mare pentru a surprinde toate personajele prezente. 88 | P a g i n a . (mai jos schema de lumini la “Nu ai fost cuminte” ) 4. Lumina. alături de balansul alb (white balance) joacă cel mai important rol. fie ca apar unele elemente nedorite toate acestea se pot înlătura prin post-procesare. pentru a-i reda fineţea necesară. La acest pas este important să aveţi grijă de micile detalii de pe obiecte deoarece la o privire mai atenta pot ieşi în evidenţă împerfecţiunile. la ce trebuie sa fiu atent ? Odată realizată fotografia.

cameră specifică) În cazul în care fotografiaţi obiecte cel mai recomandat este un cort fotografic sau o cutie creeată chiar de voi (vezi DIY.Cutia fotografică ). cort fotografic. Chit că nu sunt unele speciale. Dacă doriţi să fotografiaţi modele. Unde realizez fotografia ? (cutie fotografică. este necesar să fiţi foarte atenţi în poziţionarea luminilor şi a obectelor pentru a obţiune un aranjament cât mai plăcut şi o combinare cât mai reuşită a acestora.info 5. 89 | P a g i n a . şi e doar un blitz prezent. astfel umbrele realizate de sursele de lumină vor fi foarte slabe şi rezultatul se va îmbunătăţii semnificativ. sau obiecte la o scală mai mare este bine să folosiţi spaţii deschise pentru a avea loc să vă desfăşuraţi şi cât mai potrivite pentru a obţine de la bun început un rezultat satisfăcător. Dacă realizaţi fotografiile în acest mod.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. difuzia şi orientarea trebuie realizate cu mare atenţie. În cazul în care realizaţi fotografia în astfel de spaţii luminile joacă cel mai important rol şi trebuie folosite cu atenţie.

creeând o atmosferă mai rece/caldă. ale căror servicii sunt indispensabile. Fotografiile de produs Fotografia de produs este unul dintre cele mai practicate stiluri în cadrul publicaţiilor media. dar compensaţia trebuie menţinută. atenţia concentrându-se asupra obiectului.info 20. Mai jos urmează câteva sfaturi simple însă utile despre fotografia de produs. Astfel. • • • • • Cum combin detaliile tehnice pentru obţinerea unui rezultat cât mai bun ? Cum aranjez obiectul fotografiat pentru a obţine perspectiva dorită ? Lumina. de aceea atenţia datorată acestora trebuie să fie sporită. Recomandat este să folosiţi aparatul foto pe modul Av (Aperture Priority) pentru a obţine timpul de expunere ideal evitând zonele sub/supraexpuse. Sensitivitatea ISO ese recomandată a fi între 50-200 pentru a ridica fotografia la o calitate tehnică excepţională evitând zgomotul nedorit.diafragma trebuie închisă în aşa fel încât tot obiectul fotografiat să intre în focus. Astfel.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. 90 | P a g i n a . Acum. detaliile tehnice transformă produsul întro fotografie reuşită. evidenţiindu-se astfel toate aspectele estetice ale sale. rezultatul final fiind unul mult mai bun. Un rol important îl are şi balansul alb care poate schimba toate tonurile culorilor. trusturilor şi fotografilor profesionişti. evidenţiind principalele dileme cu care se confruntă cei ce practică acest gen. acesta trebuie stabilit în modul clasic folosindu-vă de o hârtie albă pe care să fie prezentă lumina folosită la realizarea fotografiei. Odată setate. obţinând astfel un fundal mai deschis sau zone cu lumină mult mai plăcută. la ce trebuie să fiu atent ? 1. compensând expunerea intre -2 şi 2 trepte. prin fotografierea unui produs. Odată ales modul de expunere şi timpul (cel recomandat de aparat) este indicat să faceţi mai multe încercări. După ce aţi ales timpul de expunere împreună cu valoarea compensatorie. Cum combin detaliile tehnice pentru obţinerea unui rezultat cât mai bun ? Detaliile tehnice joacă cel mai important rol în fotografia de produs. cum o aranjez pentru a evita umbrele tari ? Unde realizez fotografia ? (cutia fotografică) Post-procesarea. se prezintă acesta în starea sa reală alături de toate calităţile şi defectele estetice pe care le are acesta într-un mod obiectiv. timpul de expunere se va mări datorită închiderii diafragmei.

Dacă nu dispuneţi de nicio sursă de lumină. Detaliile prezente pe obiect sunt foarte importante şi trebuie să fie prezente în compoziţie. dorind a afla starea adevărată în care se află produsul. plăcută. rezultatul fiind unul total diferit. De aceea trebuie mărită puterea şi adăugat materialul de difuzie. Cum aranjez obiectul fotografiat pentru a obţine perspectiva dorită ? Aranjarea obiectului în fotografia de produs reprezintă elementul cheie şi necesită foarte mare atenţie. 91 | P a g i n a . Lumina. Aceste detalii sunt foarte importante pentru clienţi. Este important să aveţi grijă ca întregul obiect să intre în zona de focus şi să îl prezentaţi într-un mod obiectiv evidenţiinu-i toate calităţile şi defectele. Astfel veţi obţine umbre fine care nu vor ieşi în evidenţă. 3.info 2. În cazul în care folosiţi un bliţ şi îi puteţi seta puterea puteţi realiza acest lucru în schimbul difuziei însă rezultatul nu va fi acelaşi. Dacă dispuneţi de lumina solară o puteţi redistribuii pe întreaga suprafaţă a zonei în care faceţi fotografia obţinând o atmosferă caldă însoţită de o lumină solară difuză. partea în care se află emblema acestuia sau numele firmei producătoare. Pentru a obţine o lumină cât maiplăcută fără umbre puternice sau zone arse este recomandat să adăugat un material de difuzie în faţa sursei. obţinând rezultate bune însă nu la fel de spectaculoase.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. împrăştiind lumină pe o suprafaţă mai largă. prelungirea expunerii este soluţia. unul foarte plăcut. Hârtia este cel mai la îndemână material pentru acest scop. în prim-plan fiind partea principală a acestuia. conturând astfel partea estetică a produsului. De aceea obiectul trebuie aranjat cu mare atenţie. cum o aranjez pentru a evita umbrele tari ? Lumina în fotografia de produs joacă unul dintre cele mai importante roluri. reuşind a scoate în evidenţă aspectul obiectului.

pentru a putea face mult mai uşor acest lucru vă puteţi folosi de o cutie fotografică ( DIY – Cutia fotografică ) şi veţi evita orice umbră nedorită. Unde realizez fotografia ? (cutia fotografică) Pentru a realiza o fotografie de produs cât mai reuşită lumina este foarte importantă şi trebuie aranjată cu atenţie. Pentru a realiza acest lucru trebuie întâi să eliminaţi elementele inestetice prin folosirea uneltei Clone Tool (Adobe Photoshop).info 4. pasul decisiv. şi o lumină cât mai bună pe subiect. Astfel. atenţia concentrându-se doar asupra elementului central. În acest mod puteţi obţine fotografii cu fundal perfect alb sau cu orice idee îndrăzneaţă. plăcut. 92 | P a g i n a . Atenţia sporită la eliminarea detaliilor nedorite poate transforma fotografia într-una perfectă. Post-procesarea. la ce trebuie să fiu atent ? Odată ce aţi realizat fotografia post-procesarea este un pas foarte important. produsului. Totul trebuie făcut cu mare atenţie deoarece marea parte a fotografiei este în focus şi orice greşeală va fi evidentă. orice fundal neplăcut. Folosind cutia fotografică expunerea trebuie să fie realizată foarte bine pentru a obţine un fundal alb.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. rezultatul fiind unul foarte bun. fundalul fiind unul aproape perfect alb. 5. Pentru realizarea acestui lucru trebuie să compensaţi expunerea până la două trepte şi astfel lumina se va mări considerabil.

cel brut de pe aparat. Trebuie să faceţi aceste setări cu mare atenţie pentru a nu strica întreaga fotografie şi pentru a-i menţine aspectul iniţial.info După ce aţi eliminat aceste detalii neplăcute puteţi trece la reglarea contrastului folosind Curves şi a întregii lumini din fotografie folosind Levels. obţinând astfel un rezultat foarte bun pe toate cele trei niveluri de culoare exitente anterior. 93 | P a g i n a . Desaturarea rezultatului se poate realiza doar atunci în care culoarea obiectului fotografiat este neagră/albă/gri (sau alte noanţe puţin derivate) deoarece aceasta se va menţine aproape în totalitate şi fotografia va avea aproximativ acelaşi aspect. Dacă optaţi pentru desaturare aceasta trebuie făcută cu mare grijă prin folosirea uneltei Channel Mixer şi bifării opţiunii monochrome.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.

în care e important ca totul să fie aranjat perfect pentru a obţine rezultate plăcute cât mai uşor. la ce să fiu atent ? Mici sfaturi ce pot îmbunătăţii rezultatele 1. importantă fiind ateţia şi rabdrea pe care o ai. în acest loc. Cum îmi aranjez zona de lucru ? Fotografia ta se va naşte aici. şi să urmăriţi modul în care cad stropii. Acum următorul pas este alegerea locului în care vor cădea stropii pentru a reuşi să focalizaţi dinainte fără prea mult efort. dând impresia că ar fi un lugru foarte greu de realizat şi ar necesita foarte multă migală. cantitatea apei şi înălţimea de la care vor cădea stropii trebuie să fie cât mai mari. Mai jos vă voi prezenta principalele aspecte ale acestui gen de fotografie. pentru a obţine coroane cantitatea de apa din vas trebuie să fie destul de mică. 94 | P a g i n a . stropii urmând a se prelinge pe şiret. Pentru a realiza acest lucru un mic “artificiu DIY”ar fi adăugarea unui şiret într-o seringă şi presarea apei în aceasta.info 21. Odată ce ai ales modul în care doreşti să prinzi stropii este important să îţi realizezi un mod în care să cadă aceştia. pentru a estima cât mai bine momentul în care să declanşaţi.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Pentru început este important să alegi un vas în care să pui apă pentru că îţi va defini fotografia în totalitate. In mare cam aşa este. sperând ca la sfârşit să reuşiţi a realiza aceste fotografii cu uşurinţă. însă pentru a obţine o coloană. reuşind a uimi majoritatea privitorilor. • • • • • Cum îmi aranjez zona de lucru ? Cum combin lumina şi detaliile tehnice ? Cum fac să obţin culori plăcute fără postprocesare ? Post-procesarea. Cantitatea de apă pusă va determina modul în care vor ieşi fotografiile. picurând constant. însă dacă ştii micile “secrete” cu privinţă la realizarea acestor fotografii poţi obţine rezultate excepţionale într-un timp foarte scurt. Fotografierea stropilor Fotografiile cu stropi reprezintă partea cea mai plăcută din acest domeniu. În momentul în care aţi realizat toate aceste lucruri încercaţi să stabiliţi punctul de declanşare cât mai bine.

Astfel. Rezultatele nu vor fi excepţionale din primele încercări. 3. astfel încât culorile să fie reproduse cât mai real.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. puterea şi compensarea expunerii şi astfel fotografiile vor ieşi în funcţie de aceste lucruri. veţi obţine ceea ce doriţi şi veţi observa mai uşor mici “trickuri” în fotografierea stropilor. compensând expunerea pozitiv pentru a scoate în evidenţă culorile pe care le doriţi.info 2. În funcţie de cat de puternică şi concentrată doriţi să fie lumina produsă de blitz . deoarece pot provoca “lens flare” cu uşurinţă. Pentru a obţine o anumită culoare sau un anumit model putetţi adăuga în partea opusă aparatului de fotografiat o hârtie sau orice alt material care va defini rezultatul. cât mai plăcut. cea mai utilă este lumina solară care poate fi folosită foarte lejer. fiind extrem de puternică. cel mai importat este să îl poziţionaţi în partea dreaptă sau stânga aparatului de fotografiat astfel încât raza de lumină creeată de blitz să fie perpendiculară cu linia dusă prin centrul obiectivului. Cum fac să obţin culori plăcute fără postprocesare ? Ca ultim pas a realizării fotografiei este stabilirea modelului ce va fi imprimat pe reflaxia apei determinând astfel şi culoarea valurilor generate de stropul care va cădea. însă repetând. pentru a obţine coroane superbe de apă trebuie ca timpul de expunere să fie unul foarte scurt (1/300). însă pentru obţinerea unor simple coloane timpi de 1/160 pot da rezultate satisfăcătoare. Dacă dispuneţi de un blitz extern ce îl puteţi declanşa slave. Pentru majoritatea fotografilor amatori care nu au la dispoziţie un blitz care să fie declanşat slave în momentul fotografierii. 95 | P a g i n a . expunerea defineşte rezultatul final. Puteţi poziţiona şi altfel pentru a obţine rezultate plăcute. La acest lucru contribuie şi balansul alb care trebuie să fie foarte fin şi clar realizat. În cazul în care alegeţi să fotografiaţi la lumina soarelui trebuie să aveţi grijă la reflexile acesteia în apa. Odată ce aţi rezolvat problema luminii. Un alt lucru recomandat este închiderea diafragmei care va scădea din relfexii dar va lărgi şi zona de focus şi astfel şansele ca fotografia să fie una reuşită sporesc considerabil. cel mai uşor. stricându-vă rezultatul. îi puteţi regla “zoom-ul”. Odată ce aţi realizat acest lucru trebuie să modificaţi puţini parametri. Odată aleasă expunerea modul de declanşare necesită o atenţie sportiă pentru a prinde în cadru stropul în modul dorit. însă acesta este modul clasic. Cum combin lumina şi detaliile tehnice ? Acest pas este unul dintre cele mai importante în obţinerea unor rezultate plăcute.

Recomandat este să alegeţi culori nu foarte stridente.info 4. Post-procesarea. 96 | P a g i n a . la ce să fiu atent ? Post-procesarea reprezintă pasul final. O fotografie cu stropi realizată corect poate trezi sentimente profunde dar şi o admiraţie profundă din partea privitorilor. a nivelurilor de culoare şi a contrastului.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. fiind la limita dintre aspectul normal şi unul plăcut. lucru ce vă va modifca în continuarea încercărilor şi compoziţiilor cât mai interesante. Odată ajunşi la etapa de post-procesare trebuie să fiţi atenţi în primul rând la eliminarea tuturor elementelor neplăcute din cadru precum firele de praf sau orice alte obiecte neplăcute deoarece vor transforma rezultatul plăcut într-unul fără “caracter”. însă şi decisiv în stabilirea rezultatului fotografiei. culori care să evidenţieze fineţea deoarece stropii fac parte din această categorie pură. divină şi foarte fină. pas ce va transpune fotografia într-o operă de artă foarte plăcută la prima vedere. Următorul pas este reglarea calităţii (Sharpen) . în cazul în care doriţi să le schimbaţi.

Încercaţi lichide diferite. combinaţii cât mai ciudate. Mici sfaturi ce pot îmbunătăţii rezultatele • • • • • • Realizaţi cât mai multe încercări pentru a obţine rezultate cât mai bune. Schimbaţi suprafeţele de impact. 97 | P a g i n a .EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Măriţi sau micşoraţi distanţa de picurare sau suprafaţa stropilor pentru rezultate mai plăcute.info 5. puteţi picura şi pe diverse fructe. Adăugaţi surse de lumină pentru a creea reflexii interesante pe suprafaţa apei. obiecte. Nu este obligatoriu să fie apă. Declanşaţi de pe trepied manual sau folosindu-vă de o telecomandă pentru a evita vibraţiile şi fotografiile mişcate.

Mai jos urmează să preiznt principalele aspecte în realizarea acestor fotografii. În momentul în care aţi ales timpul de expunere perfect pentru realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici este important să studiaţi cu atenţie mişcările subiectului pentru a putea anticipa atât locul cât şi timpul de desfăşurare a unei anumite părţi a acţiunii. Cum pot realiza acest tip de fotografii ? Realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici se bazează pe mişcări simple dar cu mare grija ale mâinii. Pentru a obţine rezultate cât mai bun se recomandă un timp de expunere nu foarte lung.info 22. Un timp de expunere prea lung vă va strica rezultatul din cauza nesiguranţei mâinlor. fiind necesară astfel o medie care să fie în strânsă legătură cu capacitatea dvs. dar şi în raport cu sensibilitatea mâinii fotografului. În cadrul fotografiilor la evenimente sportive această tehnică este des folosită datorită timpului de expunere necesar. În cazul în care lumina este foarte puternică închiderea diafragmei şi scăderea valorii sensitivităţii ISO vă poate mări timpul de expunere destul de mult. un timp care să fie în raport cu viteza cu care se desfăşoară acţiunea. putând astfel fotografia în situații de lumină slabă. • • • • Cum pot realiza acest tip de fotografii ? Cum pot adapta această tehnică la orice situaţie ? Sfaturi privind abordarea subiectului Mici ponturi pentru intensificarea efectului şi rezultate mai bune 1.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Realizarea panningului Panning-ul este una dintre cele mai renumite tehnici de realizarea fotografiilor la diferite evenimente sportive sau proiecte ce impun o prezentare diferită a subiectului. Punctul cel mai important în aplicarea acestei tehnici în fotografie este viteza. aceasta determinând si liniile prezente în fundal dar şi departajarea subiectului de către alte elemente nedorite existente în aproprierea zonei fotografiate. 98 | P a g i n a . Folosirea acestei tehnici supune urmărirea subiectului pe tot parcursul traseului acestuia în cadrul câmpului vizual şi declanşarea în rafală cu timpi lungi de expunere. urmărind subiectul în întreg cadrul vizual. dar nici foarte scurt. în funcţie de condiţiile de lumină. obţinând rezultatul dorit. de a realiza o mişcare uniformă a aparatului. dar şi câteva ponturi ce vă vor uşura munca în totalitate.

Cheia adaptării în orice loc a acestei tehnici este timpul de expunere colerat cu viteza de deplasare a subiectului. putând astfel să creeaţi o departajare mai evidentă a subietului de fundal. înafară de timpul de expunere. În funcţie de lumină se pot modifica valorile sensitivităţii ISO şi diafragmei.info 2.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. 99 | P a g i n a . fiind ideală în cazul în care nu dispuneţi de un obiectiv cu focală lungă sau foarte luminos al cărui fundal să fie prezentat uniform. atenţia către celelate detalii tehnice este foarte importantă. creeând astfel combinaţia perfectă pentru realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici. Astfel. această tehnică înlocuieşte deseori fundalul aglomerat cu unul uniform. Cum pot adapta această tehnică la orice situaţie ? Adaptarea acestei tehnici în cadrul mai multor situaţie ţine doar de câteva criterii care sunt foarte uşor de îndeplinit. Pentru adaptarea tehnicii în cadrul oricărei situaţii.

Sfaturi privind abordarea subiectului Contextul în care veţi face fotografiile este cel de influenţează atât timpul de expunere cât şi celelalte detalii tehnice ce sunt corelate cu acest lucru. Dacă timpul de expunere va fi foarte scurt. obţinând astfel un timp mai scurt. Opusul acestui lucru se regăseşte în cadrul fotografiilor la 100 | P a g i n a . însă cu puţin mai mult zgomot în cadru. influenţând rezultatul final în totalitate. însă fundalul nu va fi la fel de uniform precum în primul caz. În cazul fotografiilor la evenimentele sportive auto veţi putea realiza fotografii cu acest efect chiar şi la timpi de expunere sub 1/500. condiţie regăsită în situaţiile fotografiate pe timp de zi. Un timp de expunere mai scurt creşte şansele de a realiza fotografii bune din cât mai puţine încercări. Viteza de deplasare a subiectului fotografiat vă oferă posibilitatea de aplicare a acestei tehnici chiar şi cu timpi foarte scurţi de expunere. Închiderea diafragmei va mări cu siguranţă valoarea timpului de expunere. În cazul în care timpul de expunere este mult prea lung şi nu reuşiţi să obţineţi rezultate bune puteţi mări valoarea sensitivităţii ISO. Zgomotul se poate elimina însă cu ajutorul anumitor pluginuri existente în cadrul programelor de post-procesare a fotografiilor. Un timp de expunere mai lung oferă un fundal mai uniform însă şi o nesiguranţă în obţinerea unor rezultate perfecte din primele încercări.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. obţinând rezultatele dorite. diafragma şi supraexpunerea sunt soluţiile ce vă vor oferi timpii necesari pentru aplicarea tehnicii panning. Cum fac să expun cât mai corect pentru obţinerea efectului ? Timpul de expunere este cheia realizării acestui efect.info 3. 4. Pentru a creea un timp de expunere ideal în aceste situaţii este important să ţineţi cont de “stabilitate”a mâinilor dar şi condiţiile în care se desfăşoară acţiunile. putând astfel aplica cu uşurinţă tehnica.

obţinând deseori rezultate mult mai bine.info evenimente sportive în spaţii închise unde veţi obţine timpi de 1/50. Mici ponturi pentru intensificarea efectului şi rezultate mai bune • • • • • folosiţi modul de focalizare AF-C pentru a menţine subiectul în zona de focus pe toată durata momentului fotografierii obţineţi timpi optimi de expunere pentru a creea un fundal cât mai uniform nu folosiţi bliţul decât dacă este strict necesar deoarece va fi prezentă o umbră albă în urma mişcării subiectului în cazul în care lumina vă permite deschideţi diafragma pentru a obţine o separare mai intensă a subiectului de fundal variaţi timpii de expunere în funcţie de situaţie pentru a obţine rezultate cât mai originale şi diferite 101 | P a g i n a . 60. Pentru a realiza fotografii cât mai bune trebuie să intraţi în “pielea” subiectului şi să anticipaţi atât mişcările cât şi intensitatea/ traiectoria acestora. unde va fi necesară o mână foarte sigură pentru obţinerea unor rezultate perfecte. 5. putând anticipa mişcările cu uşurinţă.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Astfel veţi şti să urmăriţi subiectul mult mai bine.

munca fiindu-vă uşurată în totalitate. 102 | P a g i n a . care va rămâne în memoria aparatului ca un simplu eşec. fiind prezente şi mărci ale subiectivităţii. Urmează momentul realizării fotografiilor. fiind foarte uşor asociate cu arta fotografică în totalitate.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. cu foarte mult zgomot. imaginea formată asupra fotoreportajelor clasice este una strict legată de presă.info 23. singurele reguli ce pot fi încălcate sunt cele cu privire la detaliile tehnice precum expunere/ profunzime/ sensitivitate ISO/ balans alb. menţinând fotografiile pe latura artistică. însă atenţia sportiă este absolut necesară. reuşind astfel a-i citi sentimentele. moment în care regulile acestei arte nu vor reprezenta principala ţintă. Pentru a putea realiza acest lucru cel mai important este să înţelegeţi cât mai bine situaţia fotografiată şi să vă transpuneţi în pielea “personajului“. fotografiile fiind foarte plăcute. ştiind cu exactitate momentele care vor fi importante în realizarea fotoreportajului. Aici intervin fotoreportajele “artistice” care cuprind momente surprinzătoare din viaţa unor persoane. obţinând o simplă poză subexpusă. putând a le evidenţia foarte uşor în fotografiile ulterioare. unei poveşti a unor persoane care au a spune multe despre viaţă. Cum pot evidenţia mesajul cât mai clar ? Principalul scop în realizarea unui fotoreportaj este transmiterea unui mesaj cât mai clar. • • • • • Cum pot evidenţia mesajul cât mai clar ? De ce lucruri trebuie să ţin cont ? Cum pot creea povestea subiectului în fotografii ? Cum surprind momentele interesante ? Detalii tehnice care pot îmbunătăţii rezultetele 1. Fotoreportajele Fotoreportajele reprezintă cea mai plăcută parte a fotografiei reuşind a încânta întreaga audienţă prin momentele surprinse din cadrul unei activităţi sau a unui eveniment. din viaţa întregii societăţi. Astfel. fiind excluse în totalitate din arta fotografică. prezentând strict evenimentrul. Mai jos voi prezenta principalele obiective în realizarea unui fotoreportaj. Odată aflate trăirile subiecţilor fotografiaţi totul devine mult mai uşor. Astfel. abaterea de la acestea oferind de multe ori rezultate foarte plăcute. ideea de reportaj induce ideea unor fotografii realizate fără simţ artistic alăturate unui text obiectiv. Însă acest lucru trebuie privit cu foarte mare atenţie din cauza faptului că încălcarea acestora poate chiar strica fotografia. fără nicio implicare afectivă. trebuind a evidenţia acest lucru foarte bine. Cu siguranţă. Combinarea acestor parametri într-un mod cât mai subiectiv pentru a exprima mesajul dorit cât mai bine vă poate oferi rezultate spectaculoase.

Pentru a obţine aceste date. pentru a transmite sentimentele dorite. direct în sufletul personajului. Un alt lucru foarte important lumina datorită impactului puternic ce îl are asupra fotografiei. 3. şi la unele momente care nu trebuie surprinse. sau la răsărit deoarece lumina va fi mult mai caldă. Ştiind mai multe despre acesta. încercaţi să fotografiaţi şi locul/ obiectele cu foarte mare atenţie. Pentru a păstra atmosfera în care se desfăşoară activităţile subiectului. să-şi evidenţieze doar părţile care le consideră ei bune. putând a evidenţia aceste lucruri mult mai uşor în fotografii. reuşind a înţelege multe din viaţa subiectului. la intimitatea acestora. discuţiile cu cei fotografiaţi sunt foarte importante.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info 2. În cazul în care este permisă aproprierea de subiect. pentru a cunoaşte limitele în care trebuie să te menţii. reuşind astfe-l a induce privitorii direct în acel loc. La realizarea fotoreportajelor încercaţi să surprindeţi toate momentele la apus. De cele mai multe ori în faţa camerei oamenii vor încerca să pară altfel. Astfel. Cum pot creea povestea subiectului în fotografii ? O poveste se realizează în momentul în care datele despre subiect sunt multe şi transpuse în fotografii cât mai reuşite. munca vi se poate uşura foarte mult datorită faptului că veţi şti principalele activităţi. totul devine mai uşor deoarece va interveni şi cooperarea din partea acestuia. De ce lucruri trebuie să ţin cont ? În momentul în care lucrezi la un fotoreportaj. 103 | P a g i n a . gânduri. umbrele puternice fiind eliminate în totalitate. pentru a surprinde adevărul trebuie să obţineţi cadre în care subiectul să fie cât mai natural. trăiri ale persoanei. limite cu privire la aproprierea de persoane. este important să ţii cont de împrejurări. “întrând în piela sa”.

paşi ce vă va transforma simpla poză într-o fotografie foate reuşită. 104 | P a g i n a . ajutând foarte mult la creearea unei atmosfere specitifice.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Aceste fotografii împreună cu textul creeat vor contribui la realizarea unei poveşti foarte interesante despre subiectul fotografiat. Astfel. fiind foarte deschişi şi liberi în a-şi exprima sentimentele. surprinderea momentelor ce evidenţiază subiecţii într-un mod foarte clar este unul dintre paşii definitivi. inducând astfel mult mai uşor privitorul în situaţia locului fotografiat.info Această poveste pe care o veţi realiza depinde în totalitate de fotografii şi de ordinea logică a acestora. ideea principală. Aceste elemente-cheie care trebuie să fie prezente în cadru provin deseori din domeniul activităţii subiectului. 4. sentimentele exprimate fiind înţelese de toţi privitorii. De obicei astfel de momente se realizează în clipele în care persoanele îşi desfăşoară activităţiile sau când sunt lângă cei apropriaţi. trebuind a alege astfel încadrări cât mai interesante alături de elemente-cheie ce pot transmite foarte uşor mesajul. ordinea fotografiilor va fi determinată de diferite aspecte pe care le consideraţi importante şi care vor fi în centrul atenţiei. Surprinderea acestor momente ţine şi de partea tehnică. Cum surprind momentele interesante ? Odată ce ai reuşit a depăşi cei trei paşi anteriori. feedback-ul primit urmând a fi unul pozitiv.

• • • • • • Realizaţi fotografiile cu timpi de expunere diferiţi. unele pot fi neplăcute În cazul în care lumina vă permite. pot ieşi rezultate foarte plăcute Căutaţi încadrări cât mai interesante pentru a suprinde mult mai bine momentul Măriţi/ scădeţi sensitivitatea ISO pentru a scăpa de granulaţie. obiective cu focală lungă Urmăriţi cu atenţie detaliile ce vor intra în cadru. în cazul în care nu vă puteţi apropria. Mai jos urmează o listă cu mici sfaturi tehnice care vă vor ajuta în realizarea unui reportaj cât mai bun. închideţi diafragma pentru a obţine un cadru unitar 105 | P a g i n a . transmitând mult mai uşor mesajul dorit.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.info 5. Detalii tehnice care pot îmbunătăţii rezultetele Principalele aspecte tehnice de care trebuie să ţineţi cont sunt reprezentate de parametri care modificaţi pot mări rata de subiectivitate. sau pentru a scădea timpul de expunere Folosiţi.

în centrul atenţiei fiind mai multe subiecte. însă fundalul va fi complet negru. Diferenţa între cele două tipuri este legătura directă a fotoreportajelor cu presa.info 24. Primul detaliu. • • • • • Cum combin detaliile tehnice cât mai bine ? La ce trebuie să fiu atent în momentul fotografierii ? Ce trebuie să evidenţiez. în momentul în care aţi realizat acest lucru şi faceţi fotografia veţi observa faptul că subiectul va fi expus bine. (f/5. şi nu doar unul singur precum la reportajele artistice. În cazul în care fotografiaţi la un spectacol şi lumina este destul de slaba. este cel mai important. ca exemplu fiind luate două serii de fotografii realizate de mine de la un spectacol de muzică şi de la o piesă de teatru. 1/100sec. cum transmit mesajul ? Post-procesarea fotografiilor Mici sfaturi ce vă pot îmbunătăţii rezulatele 1. iso 400) 106 | P a g i n a . însă modul de realizare este unul total diferit.subiectivitatea fiind transformată într-o obiectivitate tipic jurnalistică. Cum combin detaliile tehnice cât mai bine ? Detaliile tehnice reprezintă principalul element în realizarea unui astfel defotoreportaj deoarece pot schimba modul de percepţie a tuturor fotografiilor. expunerea. greşirea acesteia putând a vă transforma fotografiile în simple poze. obţinând fotografii foarte bune. Fotoreportajele la evenimente Fotoreportajele realizate la diverse evenimente precum diferite spectacole şi piese de teatru reprezintă o a doua parte a acestui gen de fotografie. lucru care e îmbucurător. prima parte fiind cea a reportajelor artistice. primul pas este să verificaţi timpul de expunere necesar în zona centrală. Scopul ambelor părţi este acelaşi. snapshoot-uri. puteţi profita de acest lucru jucându-vă puţin cu expunerea. unde va fi subiectul.6.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Mai jos voi enumera principalele aspecte în realizarea unui astfel de fotoreportaj.

Pentru a nu subexpune foarte mult fotografiile. de staţie dar şi de accesoriile exitente la aparatul folosit (obiective/lumini/etc. sau chiar şi cel de pe aparat. puteţi încerca uncontre-jour ( fotografie împotriva luminii). Astfel. puteţi mări sensitivitatea ISO şi deschide diafragma cât mai mult. Pentru a realiza acest lucru este important să închideţi diafragma în aşa fel încât lumina care pătrunde în aparat să nu fie foarte puternică.info Pentru a obţine rezultate şi mai interesante. se recomandă evitarea obiectivelor wide datorită distorsiunilor creeate 107 | P a g i n a . rapide.). La ce trebuie să fiu atent în momentul fotografierii ? Odată ce aţi stabilit toate detaliile tehnice. Această difuzie sau reflectare a luminii blitzului este absolut indispensabilă în realizarea acestui tip defotoreportaj. zgomotul se va accentua (se poate elimina în post-procesare) însă fotografia va fi una mult mai bună. în cazul în care aveţi acces în aşa fel încât în spatele subiectului să fie o sursă de lumină puternică. însă condiţia este simplă. 2. Acest lucru depinde foarte mult de punctul dvs. (f/16. Aceste mici trucuri cu privire la diafragmă şi expunere vă pot oferi rezultate interesante. îl puteţi folosi cu uşurinţă. un singur lucru vă desparte de realizarea unei fotografii reuşite. rezultatul fiind foarte plăcut. iso 800) În cazul în care persoanele de pe scenă realizează mişcări bruşte. Condiţia în folosireablitzului presupune utilizarea unui material pentru a realiza o difuzie a luminiiblizului pentru a nu fi directă pe subiectul fotografiat. 1/125sec. dar şi originale în acelaşi timp. şi să scădeţi timpul de expunere. un timp de expunere cât mai scurt este absolut necesar. şi neîndelinirea ei va da naştere unui proces de cauză-efect care vă va oferi nişte rezultate nesatisfăcătoare. În cazul în care sunteţi destul de aproape de scenă şi aveţi un punct de staţie destul de jos. pentru a nu obţine o fotografie supraexpusă. Dacă dispuneţi de un blitz-extern.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.

info (exemplu). (ATENŢIE ! Stabilizatorul vă poate ajuta să realizaţi fotografii clare chiar şi la timpi de expunere foarte mari) 3. însă nu e tot timpul aşa. Aici însă trebuie să aveţi grijă că veţi pierde foarte mult din contrastul culorilor. La spectacole de dans. evidenţiind astfel principalele aspecte ale întregului eveniment sau a momentului fotografiat. avantajul fiind separarea mult mai bună a subiectului de fundal. nu numai “acţiunea”. (scaunul şi vaza din cadru contribuie la redarea acelei atmosfere) 108 | P a g i n a . Acest lucru se întâlneşte deseori la scenetele de teatru unde obiectele adiţionale sunt indispensabile în majoritatea cadrelor. pentru aproprierea subiectului. mult mai plăcute. în cazul în care şi scena va fi destul de evidentă în fotografie se recomandă o încadrare orizontală (landscape) pentru a suprinde şi diferite efecte speciale precum jocurile de lumini şi fumul.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. concerte. Dacă dispuneţi de stabilizator la aparat/obiectiv se indică folosirea acestuia continuu pentru evitarea fotografiilor mişcate. cum transmit mesajul ? Transmiterea mesajului este unul dintre cele mai uşoare părţi în realizarea unei astfel de fotografii. tot un teleobiectiveste recomandat. În cazul în care sunteţi la o distanţă destul de mare de scenă. şi a rezultatelor neplăcute. să evidenţieze contextul “acţiunii”. cu toate că probabil nu veţi reuşi a surprinde întreg subiectul în cadru. culorile devenind astfel mult mai vii. Importantă în transmiterea mesajului este încadrarea subiectului în fotografie. depinzând în totalitate de restul paşilor realizaţi înainte. însă măcar veţi evita nişte persoane “metamorfozate”. Lucruri ce trebuiesc evidenţiate în astfel de fotoreportaje includ deseori doar subiectul. Pentru a evita acest contrast scăzut se recomandă supraexpunerea tuturor fotografiilor. Ce trebuie să evidenţiez. Pe lângă subiect e recomandat ca în cadru să se afle şi diferite obiecte care să prezinte o poveste. deoarece vor constitui subiectul întregii scene care se petrece în momentul respectiv.

post-procesarea se va axa pe eliminarea zgomotului. Este important să porniţi de la o expunere cât mai corectă şi un balans alb cât mai corect.raw – detalii -zgomot luminanţă / zgomot crominanţă ) fotografia devenind un pic mai fină. vă pot influenţa foarte uşor (în bine/rău) cadrele. Realizaţi balansul alb în funcţie de lumina din momentul fotografierii pentru a evita problema expusă anterior.RAW. fiind decise în funcţie de subiectivitatea fiecărui fotograf.raw. ci .. putând a învăţa mult mai uşor aceste etape ale prelucrării fotografiilor) 5. În cazul în care nu fotografiaţi . fotografiile nu vor avea un aspect plăcut. cu foarte mulţi “puricei”. Următorul pas. eliminarea zgomotului se poate face chiar din Adobe Photoshop ( deschidere cadru . deoarece vă poate transforma fotografia într-una cu un aspect vechi. (în cazul în care doriţi să modificaţi tonalitatea fotografiei.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Fiţi atenţi la culori. Noise Ninja este cel mai recomandat software pentru eliminarea micilor “puricei”.info 4. să o reflecte veridic. Mici sfaturi ce vă pot îmbunătăţii rezultatele: • • • • • • • Urmăriţi cu atenţie schimbările luminii pentru a putea compensa expunerea. pentru ca rezultatele finale să se aproprie cât mai mult de realitate. Foloseşte blitzul doar în cazul în care este permis. reglarea tonalităţii culorilor şi a expunerii. feedback-ul primit va fi unul uriaş. Eliminarea zgomotului din cadru trebuie să vă atragă atenţia cel mai mult dintre toate. Încercaţi să urmăriţi schimbările din decor. ori un curcubeu în care nu veţi reuşi a distinge mare lucru. Combinaţi expunerea şi sensitivitatea ISO în aşa fel încât să obţineţi fotografii clare. Modificarea întregii tonalităţi este acceptată doar în cazul în care nu se exagerează datorită faptului că fotografia va deveni ori una foarte pixelată.jpg. ghidul de post-procesare vă sta la dispoziţie. Post-procesarea fotografiilor: Post-procesarea este una dintre cele mai importante etape în realizarea unei fotografii foarte bune. reglarea tonalităţii şi expunerii sunt la alegerea dvs. însă mult mai curată din punct de vedere al zgomotului. În cazul în care fotografiaţi . nemişcate. şi doar cu un mijloc de difuzie ataşat ! 109 | P a g i n a . Insistă pe surprinderea unor momente spectaculoase. În cazul fotoreportajelor la diverse evenimente sau spectacole. dar şi pe eliminarea unor elemente nelăcute din cadru. în cazul în care nu le puteţi schimba.

în cazul în care nu este interzis şi nu va deranja jucătorii. • • • • • Cum pot obţine un timp de expunere cât mai scurt ? Cum folosesc blitzul pentru a distribui lumina cât mai bine ? Cum pot capta momentele cheie ? La ce să fiu atent ? Post-procesarea fotografiilor. ţinând cont de faptul că o lumină mai puternică asigurată de un bliz sau de un obiectiv lumino va oferi întotdeauna fotografii mult mai reuşite. Pentru a scăpa de zgomotul nedorit şi deranjant blitzul vă poate ajuta destul de mult. Fotografiile la evenimentele sportive Evenimentele sportive prezintă un mare interes fotografilor pasionaţi de fotojurnalism fiind un domeniu destul de apreciat care necesită o pregătire peste medie datorită condiţilor în care se desfăşoară majoritatea concursurilor. În realizarea acectui lucru intervine în mod special echipamentul fotografic. unul dintre cele mai deranjante fiind scăderea puterii bateriei. Dacă intensitatea luminii naturale nu este destul de mare se recomandă mărirea sensitivităţii ISO putând a ajunge chiar şi la iso 800 (în cazul în care lumina este FOARTE slabă) fără a fi prezente urme puternice de zgomot. Fotografierea tuturor evenimentelor sportive supune un lucru esenţial care defineşte rezultatul. În momentul în care aţi mărit sensitivitatea iso la 800-1600 timpul de expunere va scădea destul de mult.info 25. Cum pot obţine un timp de expunere cât mai scurt ? Timpul de expunere este elementul cheie în obţinerea unor fotografii reuşite la evenimentele sportive. ce trebuie evitat ? Mici sfaturi ce pot îmbunătăţi rezultatele 1. ajung poate chiar şi la 1/200 sau 1/320 în cele mai fericite cazuri. Acest lucru nu este cel mai recomandat datorită efectelor secundare ce pot apărea. 110 | P a g i n a . În cazul în care fotografiaţi în săli de sport în care lumina nu este foarte bună cel mai recomandat lucru pentru scăderea timpului de expunere este mărirea sensitivităţii iso. Această pregătire constă în cunoştinţe avansate în utilizarea întregului potenţial al aparatului şi o atenţie sporită pentru captarea momentelor cheie cât mai bine. timpul de expunere. Din păcate acest lucru este inevitabil. lumina generată de un blitz extern fiind destul de puternică reuşind astfel a distrage atenţia unor jucători.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. aceasta consumându-se mult mai uşor. În cazul în care fotografiaţi pe terenuri de sport sau zone amenajate în aer liber pe timp de zi lumina va fi suficient de puternică pentru a obţine timpi de expunere destul de mici. zgomotul urmând a fi destul de intens în funcţie de aparatul folosit. De multe ori datorită vitezei în care se desfăşoară concursurile timpul va trebui să fie mai mic de 1/160 pentru a îngheţa cât mai bine acţiunea.

info Cea de a doua soluţie este folosirea unei focale mai mici pentru a avea o deschidere mai mare a diafragmei putând astfel a capta mult mai multă lumină pe senzor. După ce aţi reglat timpul de expunere dorit din aparat este necesar să compensaţi cu blitzul până când fotografia va fi expusă bine. 111 | P a g i n a . 2.6 vă poate scădea timpul de expunere destul de mult. lucru ce aduce cu sine şi o scădere a sensitivităţii ISO. Unul dintre aceste dezavantaje este reprezentat de umbrele puternice care apar în spatele subiectului indiferent de distanţa sa de cel mai apropriat obiect. fotografiile ieşind deseori supraexpuse. Astfel. Deobicei lumina în sală va fi destul de bună pentru a nu folosi blitzul la butere maximă. Acest lucru se poate realiza adăugând fie un diffusor creeat special pentru tipul de blitz (în general pentru cele externe).EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. ajutându-vă astfel şi la fotografierea în rafală. fie unul creeat DIY prin adăugarea unei hârtii albe în faţa acestuia. Cum folosesc blitzul pentru a distribui lumina cât mai bine ? Folosirea blitzului în cadrul fotografierii în săli de sport întunecate este principala cale de a evita rezultatele mişcate şi total nesatisfăcătoare. Aveţi grijă însă la culorile echipamentelor pentru că de multe ori cei îmbrăcaţi în alb vor fi dezavantajaţi datorită intensităţii mari a luminii din zona respectivă. În momentul în care aţi stabilit metoda de difuzie este important să reglaţi puterea blitzului în funcţie de intensitatea luminii din sală şi de cât de aproape sunteţi de subiect. Este important însă să aveţi grijă cu folosirea metodelor de difuzie DIY pentru că în cazul în care sunt prea aproape de blitz pot genera o căldură mare care ulterior va duce la arderea lămpii. Utilizarea blitzului însă presupune unele dezavantaje care sunt ignorate de multe persoane şi care pot strica o mare parte a fotografiei. O variaţie de la f/4 la f/5. pentru a evita umbrele dure este necesară o metoda de a distribui uniform lumina generată de blitz.

urmărirea jucătorului cu mingea poate fi insoţită şi de o atenţie distribuită coechipierilor săi. minute în care expresiile vor fi foarte interesante în funcţie de rezultatul concursului. Aceste momente de la finalul evenimentului/ meciului sunt cele mai apreciate datorită cadrelor ce pot fi create cu uşurinţă prin folosirea imaginaţiei. Cum pot capta momentele cheie ? La ce să fiu atent ? Surprinderea momentelor cheie este cel de-al doilea element important în obţinerea unei fotografii reuşite.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Pentru a capta momente cheie ale acţiunii vă puteţi folosi şi de interacţiunea dintre jucători sau minutele de după eveniment. De multe ori în cadrul fotografierii evenimentelor sportive este necesară o cunoaştere relativ bună a desfăşurării pentru a putea anticipa momentele următoare.info 3. 112 | P a g i n a . În cazul fotografiilor la football de exemplu. În decursul a mai multor evenimente veţi reuşi a observa cu uşurinţă mişcările ce urmează putând a obţine astfel cadre din ce în ce mai reuşite.

scăderea clarităţii din anumite zone ale cadrului. Adjustarea culorilor şi a luminii se poate realiza din meniulLevels al programului Adobe Photoshop. a luminii din întreg cadru.info 4. Photoshop. dezavantajul fiind unul singur. 113 | P a g i n a . precum Noiseware Professional. reducerea zgomotul este ultimul pas însă cel mai important. Post-procesarea fotografiilor. diferenţa fiind şi aşa una destul de mare.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto. Acest plugin va reduce semnificativ atât zgomotul de luminanţă cât şi cel de crominanţă. putând astfel a compensa timpul de expunere mai scurt în favoarea unei poze mai clare. Subexpunerea fotografiilor în favoarea timpilor mult mai mici de expunere este un mic truc la care se apelează destul de des. acesta putân fi corectat cu uşurinţă. lumina putând fi corectată cu uşurinţă în cadrul post-procesării. Nu este necesară eliminarea 100% a zgomotului datorită efectului negativ asupra clarităţii cadrului. ce trebuie evitat ? Post-procesarea fotografiilor de la evenimentele sportive constă în adjustarea intensităţii culorilor. şi a zgomotului care uneleori va fi destul de deranjant. Prezenţa zgomotului în fotografii va fi întotdeauna aleasă în favoarea unor fotografii nemişcate. În urma reglării culorilor şi a luminii. obţinând fotografii mult mai “curate”. ci este de-ajunsă o reducere cu doar 50%. Zgomotul se poate reduce cu ajutorul diverselor unelte adaptate programului de editare furnizat de Adobe.

Încearcă să obţii un fundal cât mai curat sau unul realizat din suporteri (vei obţine cadre foarte interesante). Mici sfaturi ce pot îmbunătăţi rezultatele : • Foloseşte tehnica de “pre-focalizare“. Alege un loc potrivit de unde să fotografiezi pentru a te feri de eventualele accidentări şi pentru a obţine încadrări interesante. În cazul sporturilor extreme încearcă să creezi o legătură între acţiune şi mediu pentru nişte rezultate mult mai speciale. • • • • 114 | P a g i n a . Fotografiază în rafală pentru a obţine cu siguranţă măcar o fotografie reuşită dintr-o serie de minim 3.info 5. Aceasta presupune ţinerea butonului de declanşare apăsat doar pe jumătate pentru a focaliza în continuu subiectul utilizându-se alături de opţiunea : AF-C (focalizare continuă).EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.

Utilizarea acestora fără acordul proprietarului va fi sancţionată aşa cum prevede legea nr.EBook Fotografic (de Asaftei Dragoş) adragosphoto.8 din 26.1996. 115 | P a g i n a .info Toate fotografiile şi textele din cadrul acestui EBook fotografic aparţin cu drepturi de autor depline lui Asaftei Dragoş.03.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful