P. 1
CUM PĂSTRĂM AERUL CURAT

CUM PĂSTRĂM AERUL CURAT

|Views: 10|Likes:
Published by Manolache Oana

More info:

Published by: Manolache Oana on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2011

pdf

text

original

CUM PĂSTRĂM AERUL CURAT: CAMERE FĂRĂ ALERGENI (I) Teodor TERETEAN

în ultimele decenii, viaţa cotidiană în marile oraşe, şi nu numai aici, ne-au pus în faţa unor situaţii speciale din punctul de vedere al păstrării sănătăţii noastre. În general, petrecerea unui număr incredibil de ore în interiorul incintelor, construite mai mult sau mai puţin inspirat, au condus în destule cazuri la apariţia sau accentuarea unor stări ale corpului uman de la disconfort la apariţia şi dezvoltarea unor boli. Vom încerca în cele de faţă să vă prezentăm problema alergenilor, adică a acelor agenţi care generează alergii şi care sunt prezenţi, sub o formă sau alta, în mediul construit în care trăim. De asemenea, vom prezenta şi unele mijloace prin care putem să limităm sau chiar anulăm influenţa acestora. Factori poluanţi Azi asistăm la o modificare importantă a habitatului, fie în locuinţa noastră, fie la locul de muncă: există un adevărat asalt de materii şi materiale noi folosite în acest scop. Toate acestea, plus unele modificări de comportament (de ex.: fumatul excesiv, introducerea animalelor în locuinţe etc.), au mărit semnificativ numărul agenţilor care agresează corpul uman. În plus, aparatele de aer condiţionat care, pe lângă elementele benefice cunoscute (păstrarea temperaturii şi umidităţii aerului, în anumite limite), introduc în spaţiul de locuit un element nou: activarea mişcării aerului în încăpere. Faţă de habitatul tradiţional autohton (de ex. cel interbelic), în care încăperile aveau înălţimi de peste 3 m, cu suprafeţe (relativ) generoase, ulterior au apărut apartamentele de bloc, cu suprafeţe şi volume de locuit … economice. Dacă se consideră un living cu un volum de cca. 35 m3 (rămas după scăderea volumului ocupat de mobilier), dotat cu un aparat de 12000 BTU/h (3,5 kWfrig), atunci la un debit de aer recirculat de cca. 530 m3/h, se constată că, practic, la fiecare 4 minute tot aerul din încăpere, vehiculat de aparat, a parcurs activ volumul încăperii. Deci, în incintă s-a produs o activare semnificativă a circulaţiei aerului interior. În aceste condiţii nu este de mirare că toţi poluanţii, „cuibăriţi” în acest spaţiu, sunt „vânturaţi” şi inhalaţi activ de către ocupanţi încăperilor, în doze crescute. Să recapitulăm câţiva dintre cei mai frecvenţi poluanţi întâlniţi în încăperile noastre: aerosoli (praf, fum de ţigară, polen), păr de animale (în living şi în dormitoare), gaze (radon, monoxid de carbon, emisii de ozon de la aparatura electronică), microorganisme (bacterii, spori de ciuperci, acarieni), chimicale

În acelaşi timp. Câte ceva despre alergii . de 8-10 ori mai poluat decât cel din exterior”. 50% din toate problemele noastre de sănătate sunt cauzate sau favorizate de poluarea aerului interior. Cercetări recente au arătat că „aerul din interiorul incintelor noastre este. probabil.(componente organice volatile /COV-uri/. spray-urile anti-insecte. În Fig 1 sunt prezentate sugestiv câteva zone de existenţă a alergenilor în casele noastre. în special de prezenţa aici a alergenilor. solvenţi iritanţi). mirosuri (în bucătărie) etc. specialiştii în domeniul studiului mediului înconjurător au arătat recent că cca.

declanşând reacţia acestuia. acarienii sunt un fel de micropurici sau micro-păianjeni.Studiile medicale din ultimele decenii au pus în evidenţă impactul crescând al tuturor alergenilor menţionaţi. astmul alergic este o inflamare a părţii inferioare a sistemului respirator. Denumiţi şi „căpuşe de praf” (dust mites). . strănuturile etc.). prosoape) gradul de curăţenie fiind acela care poate diferenţia numărul lor în locuinţă. polenul. Alergenii reprezintă suma substanţelor străine care. în zonele ferite de curenţii de aer. De regulă. produc alergii. O alergie se declanşează când sistemul imunitar „consideră” unele substanţe inofensive (de ex. ca fiind periculoase generand anticorpi pentru apărarea organismului în cauză. Iată câteva exemple ale căror dimensiuni variază între 80 şi 120 microni (Fig 2 şi Fig 3). rinita alergică). odată introduse in organism (de ex. aşternuturi. Ce sunt acarienii Dacă despre majoritatea agenţilor menţionaţi mai înainte ştim câte ceva. tapiserii. Odată cu activarea sistemului imunitar împotriva „intruşilor” apar şi efectele secundare atât de cunoscute precum: nasul care „curge”. asupra sănătăţii omului. praful etc. perdele. depunându-se odată cu praful. acarienii reprezintă vietăţi mai puţin sesizabile. mobilier. aceasta presupune o suprapunere de efecte generate de prezenţa unui astm şi a unei alergii respiratorii (de ex. care sunt purtaţi aleator prin spaţiul unei încăperi. la un moment dat. pe calea aerului). adică majorează patologic sensibilitatea organismului. ochii inflamaţi. Astfel. acarienii vieţuiesc în toate casele (în covoare dar mai ales în mochete.

care ocupă volumul unei linguri de supă. însă. strănut. În ceea ce priveşte pisicile studiile ne reamintesc de faptul că aceste animale „autocurăţindu-se” continuu.Se estimează ca într-o grămadă de praf. în sine. odată cu părul eliminat. locuri în care curăţarea profundă şi completă se face cu dificultate. a unei perne obişnuite de dormit. în incinte.) în viaţa oamenilor. ci anumite reziduuri produse de către acestea. Cercetările au arătat că în cazul acestora nu animalele sau păsările. prin respiraţie şi transpiraţie. pot trăi câteva mii de acarieni. iar apa şi-o iau din vaporii de apă furnizaţi tot de om. Pentru persoanele mai sensibile alergic putem explica în acest fel reacţiile tipice în caz de infestare: de la simptome mai uşoare (ochi înroşiţi. îmbăierea frecventă a animalelor. Aglomerările de acarieni pot fi găsite în crăpăturile de mobilă şi fisuri de materiale de construcţie. datorită cuibăririi aici a acarienilor şi a depozitarii excrementelor lor. aerosolii de găinaţ uscat). Cu toate acestea. se răspândeşte în aerul din incintă. praf. Ne apare din ce în ce mai clar imaginea răspândirii în aerul respirabil al încăperii pe care o locuim. chiar dacă există anumite rase de câini sau pisici care produc mai puţine descuamări (mătreaţă. datorită particulelor de praf cu care se asociază. ca de exemplu: desprăfuirea şi aspirarea prafului. Pentru a avea o imagine sugestivă cu privire la impactul unei curăţenii „de mântuială”. evitarea tapiţeriilor acumulatoare de praf. . Influenţa animalelor de companie Sunt cunoscute rolul şi importanţa existenţei animalelor de companie (câini. trebuie să evite convieţuirea cu animalele. evitarea mochetelor. îşi îmbibă blana cu propria salivă care. a acarienilor ca şi a excrementelor lor. aceştia pot produce până la o jumătate de milion de cocoloaşe de excremente. polen etc. tuşit sau respiraţie grea) la cele mai grave (astm bronşic. persoanele care sunt declarate sensibile la alergii. unele studii pun în evidenţă o creştere în greutate cu 10%. păr).). sunt alergenice. părul. puful. ulterior. descuamările. Nu animalele sunt de vină pentru această stare de fapt. Hrana uzuală a acarienilor provine din descuamarea pielii umane. pisici. păstrarea pardoselilor de lemn fără covoare. pasări de colivie etc. Evident există o serie de măsuri care pot fi luate pentru limitarea influenţei factorilor alergenici asociaţi cu răspândirea părului animalelor (saliva uscată. eczeme sau rinite alergice). nu se poate spune că aceste animale sunt complet non-alergenice. reziduuri care sunt pierdute şi răspândite constant în mediul înconjurător (de ex. în şapte ani.

au condus la diminuarea cu 75% a numărului de aerosoli alergenici prezenţi aici. Trăim într-un paradox permanent: pe de o parte.Aceste măsuri se iau în special în cazurile în care oamenii au fost declaraţi sensibili la alergii sau au malformaţii ale sistemului respirator. ca să ne separăm etanş de mediul de afară (anulând infiltraţiile nedorite de aer. Aspiratoarele de praf . Fără îndoială.Folosirea unor purificatoare de aer cu încărcare energetică ridicată pentru distrugerea aerosolilor alergenici (viruşi. germicidă. ca şi ale purificatoarelor de aer fac parte dintre armele redutabile de combatere ai acestor agenţi. zgomotul etc. Eficacitatea acestora este însă diferită: după modelul constructiv şi după … preţ. folosirea unor aspiratoare performante pentru curăţenia incintelor.Folosirea echipamentelor de aer condiţionat cu lămpi ultraviolete germicide pentru păstrarea suprafeţelor bateriilor de răcire neinfectate de ciuperci. . Pe lângă aceştia.) asupra cărora va trebui să acţionăm prin anumite mijloace. polenul. ne-am „auto-sechestrat” în interior cu alergeni. Mijloace tehnice antialergice Atmosfera poluată a marilor zone de aglomerare urbană. chimicale. mirosuri. exterioară caselor noastre. păr de animale etc. . spori etc. în atmosfera interioară incintelor în care trăim. este una din cauzele existenţei unei anumite părţi de alergeni (praful. bacterii.Nu în ultimul rând. . microorganismele aeropurtate etc. Enumerăm unele mijloace de obţinere a unor incinte cu minimum de alergeni: .Împrăştierea unor aerosoli cu mare capacitate fungicidă. iar pe de altă parte. ne-am montat la casă sau apartament ferestre de termopan.Utilizarea unor tratamente de şoc cu ozon pentru distrugerea ciupercilor şi bacteriilor. biocidă pentru echipamentele de aer condiţionat ale clădirii. ca şi folosirea unor substanţe de protecţie anti-microbiană a suprafeţelor curăţate. . ciuperci.).Tratamente specifice de curăţare profundă a covoarelor şi cuverturilor. mirosuri şi alţi poluanţi. Sunt citate situaţii practice în care aplicarea coroborată a unor asemenea tratamente într-o incintă. . sistemele de filtrare a aerului ale aspiratoarelor de praf.).). ale aparatelor de aer condiţionat. pentru limitarea efectelor lor nefavorabile sănătăţii noastre. se găsesc alergeni suplimentari (bacterii.

filtrarea mecanică (conform normei europene EN 779)... mai ales în încăperile cu grad important de murdărire. .generarea de oxidare foto-catalitică cu ultraviolete.apa ca element de filtrare şi spălare a aerului aspirat din încăpere. pentru distrugerea amestecurilor volatile organice. pentru reţinerea particulelor cuprinse între 10 şi 25 de microni. pentru reţinerea particulelor mai mari de 25 de microni. este vizibilă camera de spălare cu apă (în centru) şi priza de aer viciat (în dreapta. acestea folosesc principiul epuratoarelor de gaze (scrubbers). astfel: . Aspiratoarele cu spălare cu apă sunt ceva mai voluminoase.filtre de înaltă eficienţă (HEPA) pe circuitul de aer care reîntoarce aerul aspirat în încăpere. spălând aerul poluat cu apă prin barbotare (amestecare cu vânturare). în care se introduce tubul flexibil de captare (Fig 4). pentru distrugerea bio-aerosolilor şi . Aspiratoarele cu filtre HEPA sunt mai uşor de manevrat. . procuraţi şi folosiţi aspiratoare care utilizează: . dar necesită o schimbare relativ frecventă a filtrului (care costă). mijloc). .În cazul aspiratoarelor de praf.trecerea prin raze ultraviolete. mai ales pentru reşedinţele persoanelor alergice.. dar apa barbotată de către aerul poluat este un excelent reţinător de agenţi poluanţi. de către aparatele de aer condiţionat cu care ne-am dotat.. .prefiltrarea mecanică. Echipamentele de aer condiţionat Tendinţele actuale în domeniul ventilării caselor noastre arată necesitatea realizării până la patru trepte de filtrare şi purificare a aerului exterior introdus sau recirculat în încăperi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->