Pojava Sv.

Ognja u Jerusalimu
Na Veliku Subotu, u Crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, hodocasnici bivaju svjedoci jednog od najvecih cuda slatkog Pravoslavlja, cuda koje u Obecanoj Zemlji Starog Izrailja grije srca, krijepi vjeru i uzdize duh Novog Izrailja. Plavkasto-bjelicasti plamen Sv.Ognja koji na naduman nacin silazi u Crkvu Sv.Ognja, nakon molitve Pravoslavnog Patrijarha Jerusalimskog ili pravoslavnog Vladike (kao sto je to bio slucaj ove godine, jer je jerusalimska katedra upraznjena nakon upokojenja Svjatejseg Patrijarha Diodora) jedno je od najvecih cuda Pravoslavlja. Kao i svako cudo vjere, tako i ovaj sveti dogadjaj ushicuje duse izabranog stada Hristovog, ali i izaziva brojne nedoumice kod nevjernika.

Cjelokupni kompleks Crkve Vaskrsenja i Groba Gospodnjeg Kako je pojava Sv.Ognja jedno od najvecih cuda u Svetoj Zemlji, postoji stroga procedura koja prethodi samom ulasku Patrijarha u unutrasnjost Crkve. Procedura je propisana od strane vlasti drzave Izrael, i mora se ispostovati do u najmanji detalj. Zasnovana je na odredbama zakona koji je osmanlijska vlada donijela 1852 godine, kojim je Porta utvrdila prava razlicitih hriscanskih zajedica u cjelokupnom kompleksu Crkve Sv.Groba Gospodnjeg. Koristim rijec kompleks kako bi jednom rjecju obuhvatio sve crkve i "crkve" koje se nalaze pod istim krovom i koje se zajednicki zovu Crkva Sv.Groba Gospodnjeg (Holy Sepulchure). Naime, sama Crkva Groba Gospodnjeg (kapelica u kojoj se nalazi Hristov Grob) je crkva u Crkvi, gradjevinarskim jezikom receno "objekat" u "objektu", i nalazi se ispod kupole citavoga zdanja. U samom kompleksu se nalaze ili se na njega naslanjaju: Pravoslavni Manastir Djeve Marije, Pravoslavne kapele Sv.Jakova i Sv.Jovana, Pravoslavni Manastir Sv.Praoca Avraama, jermenska kapela Sv.Jovana, etiopska kapela Sv.Mihaila, latinska kapela franaka, Pravoslavna Kapela Sv.Marije Egipcanke, koptska kapela, kapela sirijskih monofizita, latinski oltar Sv.Marije Magdalene, latinska kapela Djeve Marije, jermenska kapela Deobe Hristove Odjece, Pravoslavna Kapela Sv.Longina, Pravoslavna Kapela Izrugivanja, jermenska kapela Sv.Jelene, etiopska kapela Cetri Zivotinje; na spratu je mjesto Raspeca-Golgota, gdje su Pravoslavna Kapela Raspeca, dvije latinske kapelice i posebna mjesta (nise stolovi i sl) koji pripadaju drugim zajednicama. Pored crkava, kapela i oltara u kompleksu su strogo odredjena mjesta koja pripadaju razlicitim zajednicama, bukvalno svaki ugao ima vlasnika koji se bori da mu prava ne budu

PRIPREME U CRKVI SV.). Ova provjera se odvija od 10:00 do 11:00. a koji prate Litiju i odrzavaju red) vrsi pretragu Crkvice Groba Gospodnjeg kako bi se uvjerili da se unutar Crkve ne nalazi bilo koje sredstvo kojim bi se vjestacki izazvao plamen (sibice. posebna "komisija" sastavljena od svih hriscanskih zajednica. cudo svake godine prate izjave bogohulitelja "iz prve ruke" koje pokusavaju da ospore ovaj cudesni dogadjaj. zapravo. stavljaju pecat spravljen od meda i cistog voska. sto je razlog vise da se i heterodoksni na njima prihvatljiv nacin (svojim ocima) uvjere da prevare nema. cime se potvrdjuje da je Crkva prazna i da unutar Crkve nije pronadjeno nista sto bi moglo izazvati plamen . sakriveno kandilo i sl.GROBA GOSPODNJEG Ulaz u Crkvicu Sv. U 11:00 svi predstavnici (ukljucujuci jevreje i muslimane) zatvaraju vrata Crkve u kojoj niko ne smije da ostane. Takodje. Gore pomenutim zakonom je. jevrejskih vlasti i muslimanske porodice kojoj je povjereno provodjenje osmanlijskog zakona jos u proslom vijeku (to su oni sa fesovima koje pominje Sloba. Sa manjim izmjenama taj zakon je i danas na snazi.uzurpirana od strane neke druge zajednice.Groba Gospodnjeg Ujutro na Veliku Subotu. i na njoj insistira i jerusalimska patrijsarsija. jer postoji nepisana odredba po kojoj bi nekakva prevara ili izostanak pojave Sv.Ognja znacio prenos prava na neku drugu "hriscansku" zajednicu. zateceno stanje "vlasnistva" u Crkvi Groba Gospodnjeg. upaljaci. Nekolike odredbe ovog zakona odredjuju i proceduru koje crkvene vlasti (razlicitih zajednica) moraju u saradnji sa lokalnim vlastima zadovoljiti na Veliku Subotu. prihvacen status quo.

i udje u Crkvu predstavnici jevrejskih vlasti i jevrejske policije detaljno pretresaju Patrijarha. Svako na svom jeziku uznosi ovu drevnu prozbu. kako bi se uvjerili da on negdje ne krije sibice ili upaljac. Slijedi obhod oko Crkve Groba Gospodnjeg tri puta. ovako opisuju pojavu Sv. To je onaj momenat koji prethodi prelasku iz tuge u radost. zaklonjeno u staklo. tuga koja jednim bljeskom Sv. skrusenog srca. .Ognjem izaziva erupciju odusevljanja vjernika. Ovaj pretres se vrsi naocigled svih prisutnih kako bi se svi. ponekad u vidu plamenih jezicaka. Pojava Patrijarha sa Sv. Svako se raduje na svoj nacin: Rusi i Srbi klece i uzdizu ruke ka nebu. Patrijarh ulazi u obliznju Kapelu Sv. uvjerili da Patrijarh nema pri sebi nista cime bi vjestacki izazvao plamen. Patrijarh izlazi iz Crkve. i vjernim narodom. Prije nego sto Patrijarh otpecati ulaz. etiopskih monofizita.Ognja: plavicasto-bjelicasti plamen se iznenada pojavljuje sa svih strana Crkvice. pravoslavni i inoslavni.Oganj sacuvao od namjernog ili nenamjernog nemara prisutnih. citajuci narocite molitve kojima se u ime svih pravoslavnih svuda moli Raspetom Hristu da i ove godine posalje Sv. Vladikama i svestenicima pravoslavne Crkve. kao i predstavnici drugih zajednica prilaze Patrijarhu i cjelivaju mu ruku.Ognja prerasta u neiskazivu radost. otpecacuje Crkvu i ulazi unutar Svetinje. Poslije ovoga. zajedno sa jermenskim dragumanom. Ovo nikako ne treba mjesati sa davanjem blagoslova jereticima. Prilikom ovog cjeliva Patrijarh ne daje blagoslov. koji prije svega ostalog pripaljuje maleno kandilo. Nakon toga predstavnici jermenskih. Patrijarh. ponekad u vidu plamenih loptica. Najprije silazi na svijecu koju drzi Patrijarh.Groba CUDO POJAVE SV. koji se zavrsava ispred zapecacenog ulaza u samu Crkvu. kako bi se Sv. vec se radi o drevnoj odredbi pravoslavnih da se niko od inoslavnih zajednica ne moze udostojiti da pripali svijecu od pravoslavnih ukoliko to ne dozvoli Patrijarh Jerusalimski. Litiju prati monotona zvonjava sa brojnih zvonika koja nagovjestava veliko cudo. ali sa nadom. tj.Jakova i sjeda na patrijarsijski tron. ne pravi krsni znak iznad glava nepravoslavnih. Prate je i predstavnici drugih zajednica. i narod u potpunom mraku govori Gospode Pomiluj. To je trenutak kada je mozda najlakse razumjeti sta je Sv. ali i kao znak pravovjernosti stada pravoslavnog. iz mraka u svjetlost. Zatim se kolenopreklono moli.OGNJA U 12:00 do Crkve dolazi Litija predvodjena Patrijarhom Jerusalimskim.Zapecacivanje ulaza u Crkvu Sv. Dok se Patrijarh moli unutar Crkve u citavom zdanju se gase svijetla i kandila.Jovan Lestvicnik podrazumjevao rjecju "HARMOLIPI" = RADOSTVORNA TUGA. Oni koji su se udostojili da udju u Crkvu zajedno sa Patrijarhom. Grci placu sa osmjehom na licu.Oganj kao svjedocanstvo Svojeg Vaskrsenja. koptskih.

. iako policija sprjecava njihovo radosni "obhod" gradom Blazenopocivsi Patrijarh Diodor iznosi Sv.Oganj . prenosi od svijece do svijece i iznosi van kompleksa Sv. potom.pravoslavni Arapi (Rum Ortodoks) skacu i gotovo vriste Hristos Vaskrse. ne prezajuci da "zagaze" u muslimansku ili jevrejsku cetvrt.Plamen se.. Pravoslavni Arapi nerijetko pripaljuju baklje i trce Jerusalimom.Groba Gospodnjeg.

Vjernici primaju Sv. Bljeskanje Sv.Oganj svojim ocima!") PRAVOSLAVNO CUDO . ali nije bilo opeklina niti se kosa palila. desavalo se da Plamen dotakne lice ili kosu vjernih.Ognja traje nekoliko minuta i ocevidci ga uporedjuju sa odbljescima koje stvara fles fotoaparata. Desava se i da Sv. U guzvi koja nastaje iz zelje da se sto prije pripali svijeca. Slicno se desava i sa kandilima pravoslavne Crkve Raspeca Hristovog koja se nalazi na spratu zdanja. otac Stilijan koji se 1994 godine udostojio da video kamerom snimi cudesni dogadjaj. Ponekad se javlja u vidu plamenih jezicaka koji izviru iz zidova Crkve.Oganj ne dodje do vjernih od ruke Patrijarha. Plamen je plavicasto-bjelicast i u prvih 33 minuta nema osobine "obicnog" plamena.OGNJA Ovaj opis daje pravoslavni jelin. Otac Stilijan (foto nosi natpis "Vidio sam Sv.Ognja vjernima OPIS SV.Oganj od Patrijarha Prenosenje Sv. vec da poboznim pravoslavnima svijeca pripali "sama od sebe". dok drugi put plamene loptice bukvalno lete Crkvom. samo sto je bljesak intenzivniji i dolazi sa svih strana.

diplomatski delikatnije.Oganj pripalivsi svijecu koju je suznih ociju drzao Patrijarh.. Muslimani Crkvu Groba Gospodnjeg zovu arapskim imenom qumama (djubre) sto je namjerno iskrivljeni oblik arapske rijeci quiyama (Vaskrsenje). Tako je bilo od pocetka. govore o Crkvi u kojoj je sahranjen "onaj covjek"." Nakon ovoga su ga muslimani mucili ne bi li se odrekao svog Boga. svake godine na Veliku Subotu jedno je od najvaznijih potvrda Vaskrsenja Hristovog. . sto ovaj blagocestivi neofit nije ucinio. Da je to tako svjedoce brojni primjeri iz proslosti.. to ne bi trebalo da nas brine.Ognja.Ognja. uzurpiravsi pravo pravoslavnih.No. Muslimanski mujezin Tunum je sa minareta obliznje dzamije vidio cudesni dogadjaj i javno ispovjedio: "Velika je vjera Hriscana.Groba i predmet je postovanja i cjeliva pravoslavnih. Jermenski patrijarh je usao u Crkvu Sv. jos jednu potvrdu svoje Svesvetosti i Svjetlosti. Svjetloscu Hristovog Vaskrsenja docekamo taj slavni dolazak spremni i sa uljem u lampama.Ognja.Ognja svake godine. Ovaj stub se i danas moze vidjeti pored Crkve Sv. Onaj koji je sam Svjetlost svijetu salje svima nama koji se potpomognuti Njegovom blagodacu i sopstvenim podvigom borimo da postanemo male svjetiljke.Groba i bezuspjesno ocekivao pojavu Sv. Ovo cudo mnogi nevjernici osporavaju. Svake godine poneki jermenin ili latin svjetskim medijskim kucama daje eksluzivno objasnjenje velike "grcke prevare" (Ove godine je "ekskluzivnu" informaciju Jermenina bliskog jermenskoj jerusalimskoj zajednici stampao londonski "Telegraph". pokusavali da "izazovu" ovo cudo. Molim se Bogu da se svi mi koji smo se okupili na ovom virtuelnom parcetu svetosavske zemlje. kada su inoslavni...Cudesna pojava Sv. Vjerujem u Hrista vasrkslog iz mrtvih i kolenopreklono ispovjedam da je On moj Bog..Dok na oblacima pracen plavo-bijelim plamenom ne sidje Onaj koji nas ukrepljuje cudom Sv.Tako ce biti do kraja. Mozda je najbolji primjer slucaj iz 1549 godine kada su jermenski monofiziti potplatili sultana Murata IV da njima povjeri "priziv" Sv. Za to vrijeme Patrijarh Sofronije se nalazio van Crkve pored stuba. Jedan je pravi Bog. koji se u jednom trenutku razdvojio po vertikali i iz napukline se pojavio Sv. Njegove mosti se cuvaju u pravoslavnom Manastiru Bogorodice Marije u Jerusalimu. Jevreji. Bog Hriscana.Ognja desava se iskljucivo kada u Crkvu Groba Gospodnjeg udje Pravoslavni Patrijarh.. Stub koji se razdvojio po vertikali Pojava Sv. Bilo je to u vrijeme pravovjernog Patrijarha Jerusalimskog Sofronija II.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful