P. 1
Stesen Penjana HIdro Dan Stim

Stesen Penjana HIdro Dan Stim

|Views: 1,017|Likes:

More info:

Published by: mohd waarith bin jalil on Jul 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2013

pdf

text

original

E5803 SISTEM PERLINDUNGAN Stesen Janakuasa Hidro & Janakuasa Stim

Pensyarah : En. Plazus Moridin
Ahli kump : 1. Mohd Waarith Jalil 07PET10F2039 2. Rahmat Asis 07PET10F2034

Janakuasa Hidro

‡ Tekanan air yang kuat atau deras ini akan menggerakkan kipas turbin. ‡ Air disalurkan menerusi saluran masuk ke turbin dengan suatu tekanan yang kuat dan deras. seterusnya daya gerak elektrik (d. ‡ Apabila kipas turbin berputar.Prinsip Kendalian ‡ Air ditakung pada suatu paras yang tinggi dan luasnya supaya dapat menghasilkan suatu tenaga yang kuat dan bagi menggerakkan kipas turbin.g. . Injap air berfungsi untuk mengawal kelajuan air.maka pengalir rotor dalam penjana akan bergerak dan urat daya akan dipotong.e) akan terhasil. ‡ Air yang keluar dari turbin akan disalurkan ke sungai.

Empis air ( paip saluran ) ‡ Empis air berfungsi membawa air ( empangan ) kepada turbin. 2. ‡ Meningkatkan tindakan terus terhadao pusingan air pada turbin .Penerangan setiap kawasan yang bernombor : 1. Iaitu bertekanan tinggi dan bertekanan rendah. ‡ Mengawal air yang jatuh daripada roda turbin dan mengalirkan ke permukaan air melalui laluan ekor. Tiub alir bebas ‡ Terletak di bawah rumah kuasa yang menghubungkan turbin dengan laluan ekor. Empis air terbahagi kepada dua kumpulan.

bilik kawalan dan peralatanperalatan lain. pengulang alik. 4. . penjana.3. Rumah kuasa ‡ Menempatkan dan melindungi beberapa bahagian utama seperti turbin. Alur limpah ‡ Pintu kawalan diperbuat daripada logam yang tebal dan dibuka apabila diperlukan untuk membuang lebihan air bagi mengawal paras air dalam kolam air.

Janakuasa Stim .

‡ Gas yang tekanan rendah dilepaskan melalui ekzos. ‡ Dalam kebuk pembakaran.memusing turbin. . ‡ Gas tekanan tinggi disejukan pada suhu selamat 800 c sebelum disalurkan ke turbin gas.Kendalian : ‡ Memampatkan udara diruang pemampatan dan udara disalurkan ke kebuk pembakaran.minyak dibakar 1600 c sehingga menghasilkan gas.

net/arkam_slideshare/ topik1-penjanaan-presentation ‡ Nota teknologi elektrik E1001/unit17.html ‡ http://www. ‡ Janakuasa hidro Batang Ai.slideshare.com/2009/0 5/jenes-jenis-stesen-janakuasa-di. . Kuching Sarawak.Rujukan : ‡ http://asyyshafiesmtmt.blogspot.

Gambarajah 1. Alur Limpah .Kuching Sarawak.Lampiran : ‡ Lawatan kelas ke Hidro Batang Ai.

Gambarajah 2. Bahagian Hidro .

Gambarajah 3. Bahagian Hidro beserta nama .

Bahagian Hidro beserta nama .Gambarajah 4.

Gambarajah 5. Hidro Batang Ai .

Gambarajah 6. Maklumat tentang turbin .

Gambarajah 7. Turbin 13 bilah. .

Bahagian tepi empangan .Gambarajah 8.

Bilik kawalan .Gambarajah 9.

Gambarajah 10. Pintu empangan untuk laluan air .

Gambarajah 11. Empis air .

..Sekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->