INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

O/ L PB 2 . Apabila punatekan PB1 ditekan.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i. Apabila punatekan PB3 ditekan. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. iv.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka.A.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik. Motor akan memutar kearah hadapan ii.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka.4 –IV . gelung F akan mendapat tenaga elektrik. KOD B01. Motor berhenti memutar. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca. iii.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang.

Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet.A. lif yang menggunakan arah atas dan bawah.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik. Umpamanya.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C . KOD B01.Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh.4 –IV .

4 kepada kedudukan tertutup.3. .Jika punatekan henti yang di tambah. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau.2. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.dengan punatekan hidup.4 –IV . 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i.Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar.A. KOD B01. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1. ii.

K dan B memasuki motor dan motor terus berputar. vi. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu.4 kedudukan asal.4 –IV . Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M.2. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup. iv. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. v. Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan. KOD C B01. Bekalan Masuk C1 No. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. viii. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada. vii. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti.3.A.iii.

Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN . REKA BENTUK.U DAN A.T A. Kenal pasti reka bentuk. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.

No. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01. KOD ii.4-IV.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. KOD B01.A. pelindung beban lampau dan pengasing.3a.A.3a. pelindung tanpa voltan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.4-IV.U. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.N1 Muka : 2 Drpd : 7 .

Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.k – 10 k.3a.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula. • Bagi keupayaan motor yang sama. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i. KOD dibandingkan denganB01. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang. iv.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------.4-IV.Menghidup motor secaraa bintang delta. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta.A. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k. .k. MULA -------------------. ii. geganti-geganti dan sebagainya. iii. suis tekanan. No.----------------. suis aras / terapung. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.k hingga 10 k. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto.

Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am.N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a.A.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta . Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No. KOD B01.4-IV.

KOD Geganti haba B01.DELTA R TDR SP DC G .3a.4-IV.A.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .ON MCB OF F TDR DC SP No.

N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.A.3a. KOD A1 B1 B01.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .4-IV.

TRIP N STAR T B01.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .N1 MCB O/L STOP F F T S R No.3a.4-IV.A. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .

INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. REKA BENTUK.T A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .U DAN A.

KOD B01.U. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan. Kenal pasti reka bentuk. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. pelindung beban lampau dan pengasing. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. . Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto.4a. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.4a.4-IV. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.Ketika ini. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang. pelindung tanpa voltan. No.A.A. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.4-IV. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.

Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.k. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta. • • • . yang tertentu. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh.4a.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral . gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k.Bagi penghidup jenis ini. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. KOD B01. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil. 60 % dan 75 % daripada voltan talian.Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. hingga 10 k. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban.A.4-IV.Oleh itu kosnya lebih tinggi. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang.k.

R Y B MC B MCB MC B No.4a.4-IV.A. KOD B01.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .

A.4-IV.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R . KOD B01.4a.No.

Kenal pasti reka bentuk. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.5a.U DAN A. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: . REKA BENTUK.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A.4-IV.

rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor.4-IV.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k.k. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. . Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah.U.Apabila motor ini dihidupkan. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan. lebih.5a. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya. pelindung tanpa voltan.A.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. menghidup.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. belilitan. KOD B01. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949. pelindung beban lampau dan pengasing. Ia biasa digunakan Di rumah Pam.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan. pemampat udara. No.Bagi penghidup secara rotor berperintang.k.

5a.No.A.4-IV.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 . KOD B01.

KOD B01.No.A.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .4-IV.5a.

4-IV.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.6a. JOGGING. . pelindung tanpa voltan. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. pelindung beban lampau dan pengasing.U DAN A.T A. Kenal pasti reka bentuk. REKA BENTUK.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. KOD TAJUK: PRINSIP. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.

motor akan beroperasi dan berhenti. Walau bagaimanapun. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka. No. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’.6a. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka.U. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.A.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini .Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’.4-IV.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. KOD B01. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari. gelung ‘M’ berfungsi. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan.Dengan ini.

A.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .No.4-IV.6a. KOD B01.

Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.U DAN A.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. REKA BENTUK.A.U. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. pelindung tanpa voltan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv. KOD B01.A. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.6b. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii. pelindung beban lampau dan pengasing.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.N1 Muka : 2 Drpd : 3 .4-IV. KOD TAJUK: PRINSIP.6b.4-IV. Kenal pasti reka bentuk.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.T A. No.

Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. arus rotor yang tinggi akan terhasil.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.tertutup semula.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.c. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ). KOD R B01.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 .Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.6b. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup.4-IV. Apabila punatekan henti ditekan.A.c melalui current – limiting resistance ( R ). gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera. Pada masa yang sama.Apabila rotor melalui urat daya tersebut.c.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d.Apabila punatekan hidup ditekan.c.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d.Pada masa yang sama.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator. TR M M Apabila punatekan mati ditekan.kepada gelugan a.Selepas beberapa ketika. apabila motor telah betul-betul berhenti. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d. gelung ‘M’ akan berfungsi. O/L O/L No.c.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.

LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .

4-IV.6c. INCHING. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.T A.6b. REKA BENTUK. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.A.N1 . Kenal pasti reka bentuk. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.4 – IV. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING. KOD BO 1. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v.U DAN A.N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful