DIY Routine Check

Salam semua.. ramai yg mesej dan bertya pasal nk DIY pasal routine check up Kt sini ade gambar2 tuk kite buat rujukan...

Kt tepi oil level indicator tu de gtau (dlm bahasa ibunda klu kite buat overhaul kena fill up engine oil 3.6liter. Klu tukar oil filter & tukar engine oil fill up 2.9liter klu kite tukar engine oil aje, fill up 2.7liter Biasanyer oil filter kite tukar setiap 2kali tukar engine oil...

) aku alih bahasakan.. hehehe

Yg oil level indicator tu lak.. tegakkan motor pastu tgk oil level kt paras mane, klu bleh ikut paras yg d tandakan.. (yg nie aras utk kite tau jer, klu x cukup bleh top up oil)

Yg ni lak bukan utk drain coolant.. yg nie sencor radiator Fan, function nye utk bg Signal utk hidup kan Kipas Radiator.. benda penting nie.. Tp klu benda ni spoil, bleh gak cabut wire tu & terus sambung kt body motor Kipas radiator akan terus berpusing bile kite on kunci.. Yg nie kes klu kipas xhidup, kdg2 kipas tak hidup mgkin sebab Fuse putus.. kotak Fius ade kt dlm cover tiga segi..

Yg ni nut utk drain Coolant.. (tanda bulat merah) bukak skali cap radiator kt bwh tank tu bila nk drain.

yg ni kiri tu oil filter & kanan bawah tu Nut utk drain engine oil..

Yg nie lak tools utk bukak oil filter & cara2 nk gunekan..

K. yg lubang 2 kecik tu intake air utk head (engine breather), kt belakang tu de hose yg bersambung ngan Head Cover. Klu nk tukar pn bleh gak, klu xdpt yg ori, bleh gak gune span yg biasa tp cari yg x mudah reput.. Klu de rezeki lebih tanggalkan hose kt belakang tu & cari filter yg bentuk cone (byk de kt kdi acc. kete, utk head kete pya air intake murah jer dlm rm12-15)

yg bulat besar tu kt dlm nyer de Air filter.. cube bukak screw kt atas tu.. keluarkan dan bersihkan.. Opss lupa lak... semua nie tuk Spec1-3.. tp klu yg bahagian radiator, oil filter, oil drain semua sama je

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful