Koleksi Kata-kata Pujangga Untuk Kita Hayati Bersama

:
Apabila Anda Benar : Anda tak perlu marah. Apabila Anda Salah : Anda tak boleh Marah -Mahatma GandhiBercakap-cakap Adalah Bertukar Fikiran, Bertukar Pendapat Dan Bertukar Pengalaman. Rahsia Bercakap ialah Pandai Bicara, Pandai Bertanya Dan Pandai Mendengar. -PythatorasPerbaiki Diri Anda, tetapi JANGAN JATUHKAN ORANG LAIN -I. Salanter LipkinDiri manusia itu hanya kecil sahaja tetapi dalam diri yang kecil itu terdapat satu alam yang besar. -Saidina Ali Abi Talib r.aKEJAYAAN TIDAK DATANG KEPADA MANUSIA YANG LEKA -Charles CahierJadikanlah suatu keyakinan bahawa apa yang anda cita-citakan pasti tercapai dan apa yang anda usahakan pasti berhasil -Thomas Alva EdisonSemua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya -James AllenPerjalanan seribu batu bermula dari satu langkah -Lao TzeTidak ada kecerdasan yang lebih baik daripada kecerdasan yang lain. Kecerdasan terbaik bagi anda ialah kecerdasan yang anda miliki bukan yang dimiliki oleh orang lain -Alias Haji MudaNilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya -Marcus AureliusPersahabatan adalah perkara yang paling rumit untuk diperjelaskan. Ia bukan dipelajari di sekolah tetapi jika kamu mempelajari erti persahabatan maka kamu sebenarnya tidak mempelajari apa-apa. -Muhammad AliAnda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya. -Albert CamusOrang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu: dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau ; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau ; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau ; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya.

-Saidina Abu Bakar r.aTidak ada kecerdasan yang lebih baik daripada kecerdasan yang lain. Kecerdasan terbaik bagi anda ialah kecerdasan yang anda miliki bukan yang dimiliki oleh orang lain. -Alias Haji MudaPerjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. -Lao TzeSemua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya. -James AllenOrang yang tidak berkemahuan untuk terus belajar dan membangunkan dirinya samalah seperti insan kerdil yang sememangnya tidak boleh membesar lagi. -BestariTiada manusia yang Berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat. -Joseph Conrad“Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan” ~Pujangga “Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” – Khalifah Abdul Malik bin Marwan “Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya.” ~Pujangga~ “Manusia tak akan tahu semua perkara, justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara.” ~Pujangga~ “Sekali anda terjatuh, jangan jatuh untuk berkali-kali” ~ Pujangga~ “Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali.” Kata-kata Pujangga~ “Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari, hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benarbenar terasa.” kata-kata Pujangga~ “Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, tetapi tidak semua perpisahan akan menjanjikan akan adanya pertemuan semula sesudah perpisahan itu.” Kata-kata Pujangga~ “Jangan biarkan perahu hanyut tak ber’penghuni’ nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan.” kata-kata Pujangga “Jangan abaikan permintaan orang, kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang.” katakata Pujangga “Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji.” ~kata-kata Pujangga “Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari…“kata-kata Pujangga`

“Hidup ini ibarat meniti seutas tali, kadang kala kita jatuh sakit dan terluka, dan itulah yang kita rasai saat ini.” kata-kata Pujangga~ “Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar.” kata-kata Pujangga` Kata-kata Pujangga: “Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan.” “Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya, kita masih beruntung tidak juga papa kedana” katakata Pujangga~ “Setiap kali tersadung, ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi.” kata-kata Pujangga` “Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya.” kata-kata Pujangga` “Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang.” kata-kata Pujangga~ Kata-kata Pujangga:” Jangan impikan sesuatu tanpa berusaha mencapainya.” Kata-kata Pujangga: “Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha, bersungguh, bersabar dan berdoa, belum tentu hari ini kita akan berada di sini.” Kata-kata Pujangga:” Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya.” Kata-kata Pujangga:“Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup.” Kata-kata Pujangga: “Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai, tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan.” Kata-kata Pujangga:“Berfikir sejenak, merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak.” Kata-kata Pujangga: “Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain.” Kata-kata Pujangga: “Saya percaya; esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.” Kata-kata Pujangga: “Yang telah berlalu biarkan ia berlalu, yang mendatang hadapi dengan cemerlang.” Kata-kata Pujangga: ” Berbuat baik jangan sekali, buatlah berkali-kali.” Kata-kata Pujangga: “Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia.” Kata-kata Pujangga: “Kawan ketawa mudah dicari, kawan menangis keseorangan diri.” Kata-kata Pujangga: “Jangan sesekali menggadai prinsip, demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan.” Kata-kata Pujangga: “Biarpun jalan itu panjang, kita akan merintisnya perlahan-lahan.” Kata-kata Pujangga: “Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas, walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta maksud.” Kata-kata Pujangga: “Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti.”

dan bukan orang yang dapat membenarkan kata2mu. mencintai kematian di dalam ketaatan. iaitu bersedekah dan mengutamakan hubungan persaudaraan. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. mereka berbuat baik.” Kata-kata Pujangga: “Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Hanya mereka yang beriman sahaja tahu akan erti kasih sayang. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan orang2 beradab dan berbudi mulia yang dapat kita mengambil manfaatnya. mereka zuhud. Namun seandainya mati punca perpisahan.” Kata-kata Pujangga: “Andai hidup punca perpisahan. kerana kalau seorang lelaki mencintainya. sukarkah untuk dilafazkan?” Kata-kata Pujangga: “Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia.Kata-Kata Pujangga: “Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal.=Mahatma Ghandi= Pergaulan mempengaruhi didikan otak.” Kata-kata Pujangga: “Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. melainkan adakalanya disirami dengan airmata dan juga darah. = Gina Lollobrigida = . = Hamka = Jadi wanita cantik kadang2 sulit. Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?” Kata-kata Pujangga: “Jika dunia ini persinggahan. Oleh itu.” Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan. dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. bererti lelaki itu betul2 cinta padanya. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Sementara bersedekah kepada kaum kerabat. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. biarlah mati menyambungnya semula. Sahabat sejati adalah orang yang dapat berkata2 benar denganmu. Lelaki tidak selalu mencintai kita. Apabila seseorang sudah menentukan kepercayaannya dan dia perjuangkan kepercayaan itu.” Kata-kata Pujangga: “Saya sayang awak. Wanita yang tidak cantik biasanya lebih mudah. Tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. tetapi sering cuma menginginkan kecantikan kita.” & “Masihkah ada dendam yang bersisa tika tangan bersentuhan mesra. itu bererti dua sedekah . Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Bersedekah kepada orang miskin. itu bererti satu sedekah sahaja. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa.” Kata-kata Pujangga: “Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur” Kata-kata Pujangga: “Tidak akan ada kemakmuran tanpa kasih sayang. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. mereka memerintah dengan anjuran Islam. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. semua sumber akan tertarik kepada perjuangannya itu walaupun selepas kematiannya.

berfikiran mendalam pandai mengambil hati orang lain pendiam kecuali telah dirangsang agak pemalu daya tumpuan yang sangat tinggi mudah mendisiplinkan diri sendiri badannya sihat tetapi mudah diserang selsema bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya cukup sayang pada kanak-kanak suka duduk rumah setia pada segala-galanya perlu belajar kemahiran sosial cukup cemburu yang sangat tinggi .Tidak belajar bersungguh2 di waktu muda.10 RAHSIA BULAN KELAHIRAN BERDASARKAN KAJIAN 25 TAHUN DATO DR. kemas dan teratur bersifat sensitif . = Omar Bradley = AzhaaN Brothers sHop Dapatkan Pelbagai Produk Untuk Lelaki Kuat dan Wanita Cantik & Bertenaga • • • • • • • • • Home PRODUK JERAWAT & PARUT PRODUK&HERBA UNTUK ZAKAR PEMBAYARAN DAN PENGHANTARAN PRODUK PRODUK SEKS WANITA TENTANG DIRIKU PRODUK PAYUDARA HUBUNGI KAMI SEJARAH HOMEOPATHY RAHSIA PERSONALITI • 05. hendak menjadi apa pada waktu dewasa?? = Anonim = Kebanggaan terbesar dalam hidup adalah apabila kita berhasil melakukan apa yang menurut orang lain tidak dapat dilakukan. = Walter Bagehot = Keberanian adalah keupayaan yang memungkinkan seseorang bertindak dengan baik dan mantap. walaupun ia dalam keadaan setengah mati.22. FADZILLAH KAMSAH JANUARI bercita-cita tinggi dan orangnya serius suka mendidik dan dididik sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan suka smart.

jujur pemurah dan mudah simpati sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran suka pada kedamaian sangat peka kepada orang lain sesuai dgn kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain tidak cepat marah dan sangat amanah tahu balas budi dan tahu kenang budi pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal suka berangan-angan suka melancong sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi kelam kabut dalam memilih pasangan suka dgn hiasan rumahtangga punya bakat seni dalalm bidang muzik kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jgn terlalu moody. Pemalu dan rendah diri jujur dan setia pada segalanya keras hati untuk mencapai matlamat tidak suka dikongkong mudah memberontak apabila dikongkong suka kegiatan yang lasak emosinya mudah terluka dan sangat sensitif mudah mempamirkan marahnya tidak suka benda yang remeh-temeh suka berkawan tapi kurang mempamerkannya sangat berani dan suka memberontak bercita-cita tinggi dan suke berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya pemerhatian yang tajam suka hiburan dan sukan suka benda yang bersifat seni sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran berkecenderungan pada benda yang tahyul amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros belajar untuk mempamirkan emosi MAC berpesonaliti yang menarik dan menawan mudah didampingi sangat pemalu dan pemendam rasa sangat baik secara semulajadi. bijak dan genius berpersonaliti yang mudah berubah mudah menawan orang lain agak pendiam.FEBRUARI berfikiran abstrak sukakan benda yang realiti dan abstrak inteligent. .

penyayang. pengasih.APRIL sangat aktif dan dinamik cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal sangat menarik dan pandai manjakan diri punya daya mental yang sangat kuat suka diberi perhatian sangat diplomatik (pandai memujuk )berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang sangat berani dan tiada perasaan takut suka adventure.seni & muzik serta melancong tidak berapa suka duduk dirumah tidak boleh duduk diam tidak punya ramai anak rajin dan bersemangat tinggi agak boros JUN berfikiran jauh & berwawasan . kelam kabut untuk membuat keputusan kuat daya ingatan gerak hati yang sangat kuat pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain berpenyakit disekitar kepala dan dada sangat cemburu dan terlalu cemburu MEI kekerasan hati & degil kuat semangat & bermotivasi tinggi pemikiran yang tajam mudah marah apabila tidak dikawal pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian perasaan yang amat mendalam cantik dr segi mental & fizikal tidak perlu dimotivasikan tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain mudah dipujuk bersikap sistematik (otak kiri) suka berangan kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu bahagiantelinga & leher mudah diserang penyakit daya khayalan yang tinggi permikiran yang tajam pandai berdebat fizikal yang baik kelemahan sistem pernafasan suka sastera. sopan santun dan pemurah emosi cepat terusik try control the emotion kecenderungan bersifat dendam agresif.

mudah ditawan krn sikap baik berperangai yang lemah lembut mudah berubah sikap. JULAI Sangat seronok didamping Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki Agak pendiam kecuali diransang Ada harga dan maruah diri Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan Mudah dipujuk dan bercakap lurus Sangat menjaga hati orang lain Sangat peramah Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya Berjiwa sentimental jarang berdendam mudah memaafkan tapi sukar melupakan tidak suka benda remeh-temeh membimbing cara fizikal dan mental sangat peka.perangaiidea @mood idea yang terlalu banyak dikepala bersikap sensitif otaknya aktif (sentiasa berfikir) sukar melakukan sesuatu dgn segera bersikap suka menangguh-nangguh bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik cepat marah &cepat sejuk suka bercakap & berdebat suka buat lawak & bergurau otaknya cerdas berangan-angan mudah berkawan & pandai berkawan orang yang sangat tertib pandai mempamerkan sikap mudah kecil hati mudah kena selsema suka berkemas cepat rasa bosan sikap terlalu memilih & cerewet kurang mempamerkan perasaan lambat nak sembuh apabila terluka hati suka kepada barang yang berjenama mudah menjadi eksekutif kedegilan yang tidak terkawal sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya. caring dan mengasihi serta penyayang layanan yang serupa dgn semua orang tinggi daya simpati pemerhatian yang tajam suka menilai orang lain dgn pemerhatian .

penyayang suka mencari kawan SEPTEMBER sangat bersopan santun & bertolak ansur sangat cermat.mudah dan rajin belajar suka muhasabah diri suka megenangkan peristiwa atau kawam lama suka mendiamkan diri suka duduk dirumah suka tunggu kawan tapi tak cari kawan tak agresif kecuali terpaksa lemah dari segi kesihatan perut mudah gemuk kawal tak kawal diet minta disayangi mudah terluka hati tapi lambat pulih terlalu mengambil berat rajin dalam membuat kerja OGOS suka berlawak mudah tertawan kepadanya sopan santun dan caring terhadap orang lain berani dan tidak tahu takut orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan pandai pujuk orang lain terlalu pemurah & bersikap ego nilai harga diri yang sangat tinggi dahagakan pujian semangat juang yang luar biasa cepat marah & mudah mengamuk mudah marah apabila cakapnya dilawan sangat cemburu daya pemerhatian yang tajam & teliti cepat berfikir fikiran yang berdikari suka memimpin & dipimpin sifat suka berangan berbakat dalam seni lukis.amanah.teliti & teratur suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik pendiam tapi panda bercakap sikap sangat cool sangat baik & mudah simpati sangat perihatin & terperinci.pengasih.setia & jujur kerja yang dilakukansangat sempurna .hiburan & silat sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk cepat apabila ditimpa penyakit belajar untuk relax sikap kelam kabut romantik .

baik pentingkan kawan sentiasa berkawan hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama cepat marah macam pentingkan diri sendiri tidak menolong orang kecuali diminta suka melihat dari perspektifnya sendiri tidak suka terima pandangan oranglain emosi yang mudah terusik suka berangan & pandaibercakap emosi yang kelam kabut daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan) suka melancong.hiburan & melancong kurang menunjukan perasaannya terluka hatinya sangat lama disimpan terlalu memilih pasangan sukakan benda yang luas bersistematik OKTOBER suka sembang suka orang yang sayang padanya suka ambil jln tengah sangat menawan & sopan santun kecantikan luar & dalam tidak pandai berbohong & berpura-pura mudah rasa simpati.penyayang & lemah lembut romantik dalam percintaan mudah terusik hati & cemburu ambil berat tentang orang lain suka kegiatan luar orang yang adil boros & mudah dipengaruhi persekitaran mudah patah semangat NOVEMBER banyak idea dalam perkara sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya berfikiran kehadapan berfikiran unik dan bijak .sangat sensitif yangtidak diketahui orang yang banyak berfikir daya pentaakulan yang baik otak bijak & mudah belajar suka mencari maklumat kawal diri dari terlalu mengkritik pandai mendorong diri sendiri mudah memahami orang lain(daya firasat yang tinggi) krn banyak simpan rahsia suka sukan.bidang sastera & seni pengasih .

diberi perhatian dan suka dibelai Sangat jujur amanah dan bertolak ansur Tidak pandai berpura-pura Cepat marah Perangai yang berubah-ubah Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi Benci pada kongkongan Suka berlawak Pandai buat lawak dan berfikiran dgn logik . setia dan byk kesabaran terlalu degil dan keras hati apabila hendak diusahakan sehingga berjaya tak suka marah kecuali digugat mudah ambil berat terhadap orang lain pandai muhasabah diri cara berfikir lain dari orang lain otak yang sangat tajam pandai mendorong diri sendiri tidak hargai pujian kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya badan yang tough kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam romantik tidak pasti dgn hubungan kasih sayang suka duduk dirumah sangat rajin dan berkemampuan tinggi amanah. pemurah. jujur setia dan pandai berahsia tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi bercita-cita tinggi perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah DISEMBER Sangat setia dan pemurah Bersifat patriotik Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa Bercita-cita tinggi Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam oranganisasi Seronok didampingi Suka bercampur dgn orang Suka dipuji. kurang bercakap tetapi mesra berani. pandai mencungkil dan mencari rahsia banyak berfikir.penuh dgn idea-idea baru yang luarbiasa pemikiran yang tajam daya firasat yang sangat halus dan tinggi bagus untuk jadi doktor cermat dan teliti personality dinamik sifat yang berahsia.

Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. 6. 14 & 27 Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. 9 & 24 Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Dalam hal percintaan. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri.Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama. . dia akan mengamuk dengan hebat.Dalam soal cinta. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah.Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya. Tarikh Lahir pada 7. 18 & 29 Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi. Tarikh Lahir pada 1. Tapi dia memiliki sifat kelakar.Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Tarikh Lahir pada 2. 11 & 30 Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Tarikh Lahir pada 5 & 17 Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis. 28 & 31 Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur.Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya. Tarikh Lahir pada 3. 3. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang.RAHSIA TARIKH LAHIR MELALUI HARI KELAHIRAN 1. berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. 7.Dalam soal cinta. 4. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani. & 13 Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai. mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. 5. suka bergaul dan mudah berubah pendapat.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai.Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Tarikh Lahir pada 4. Tarikh Lahir pada 6. 2. Semasa bercinta dia sangat berhati.

Tarikh Lahir pada 15. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Tarikh Lahir pada 12 & 19 Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya.8. Tetapi ada juga di antara kamu yang sering meminta maaf walaupun hakikatnya bukan kita yang melakukan kesalahan/kesilapan.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. 10. sudah tentu kita perlu meminta maaf terlebih dahulu. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. 20 & 26 Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini.memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai citacitanya. 20 SEBAB TAK PERLU MINTA MAAF Kalau kita berbuat salah. bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu.Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Demi menjaga hati ataupun sebagai tanda hormat. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi.Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan. Adakah ini patut terjadi sedangkan pihak lain terus tersenyum kerana kamu yang memikul kesalahannya ataupun kamu yang menyerah diri walaupun tahu yang kamu tidak bersalah? . Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukan penampilannya. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah.Dalam Kehidupan seharihari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya. dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.Dia tergolong dalam orang yang kurang serius.Dalam urusan cinta. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Tarikh Lahir pada 8 & 23 Dia bersifat peramah dan mudah perasa. dia seorang yang tabah dan rela berkorban. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu.Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam urusan cinta. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat. 11.Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Namun begitu dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. 9. kamu yang mengalah. Tarikh Lahir pada 10. 16 & 21 Suka bekerja keras. 12. Tarikh Lahir pada 22 & 25 Wataknya paling susah untuk dimengertikan.Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat.

Setiap manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri. selain dari diri kamu sendiri. Kamu berhak mempertahankan pendapat kamu kerana setiap individu mempunyai sifat ego tersendiri. Jangan melibatkan orang lain jika kamu tidak mahu diri dipersalahkan. 2 – LEBIH BERKEBOLEHAN Mungkin gaji kamu lebih tinggi dari kekasih mu ataupun kamu lebih berkebolehan dalam bidang tertentu berbanding orang-orang yang terdekat dengan kamu. Tetapi keadaan yang memaksa! 6 – BERKATA JUJUR Kejujuran merupakan resipi utama dalam sesebuah perhubungan. Segala keputusan adalah terletak di tangan kamu dan ianya amat mempengaruhi hidup di masa akan datang. terpulanglah pada si dia sama ada boleh menerima kejujuran kamu ataupun tidak. 1 – PERASAAN KAMU Apa yang kamu rasa dan fikir. kamu sudah tertarik pada orang lain sedangkan kamu baru saja menjalinkan hubungan dengan si dia. Kamu tidak perlu meminta maaf jika ada yang cemburu kerana kamu yang mendapat lebih perhatian berbanding mereka. jangan cepat tersentuh. Tidak harus meminta maaf kerana bukan kamu tahu apa yang akan berlaku di masa depan kan? 4 – MENJADI PERHATIAN Bukan semua orang meminta dirinya menjadi perhatian. adalah menjadi hak kamu untuk tidak meminta maaf. usahakan agar kamu berjaya menghindarinya. Jangan takut untuk mengakui kelebihan kamu yang dimiliki kerana anugerah Tuhan tidak harus dipersiakan! 3 – MASA LALU Jangan meminta maaf di atas keputusan yang pernah kamu laksanakan di masa lalu. Jadi jangan rasa bersalah kalau apa yang kamu rasakan itu menjadi satu kesalahan walaupun mungkin kamu sendiri terpaksa bermasam muka dengan orang lain. Untuk apa kamu terus menyeksa diri untuk terus bersama si dia sedangkan ternyata dia sendiri yang bersalah. Kalau ada yang mempertikaikan kebolehan itu. sepenuhnya adalah hak kamu. Kamu tidak perlu takut untuk berterus-terang andai ianya mendatangkan kebaikan pada diri kamu. Jika kamu ingin lari dari terus menjadi perhatian orang. katakan saja yang setiap manusia dilahirkan mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Bukan semua orang tahu menghargai perasaan kita sebagaimana mereka mahu kamu menghargai perasaannya. Kami telah mengenal pasti 20 sebab mengapa kamu tidak perlu meminta maaf. kamu berhak meminta putus. 7 – BERTERUS TERANG Kita mungkin mampu membohongi orang lain. pedulikan saja!! Kamu harus sentiasa berfikiran positif dan menganggap inilah kelebihan yang kamu miliki dan bersyukur dengan kurniaan tersebut. . Ia adalah kerana apa jua keputusan yang kamu lakukan bergantung pada situasi di saat itu. mana yang baik dan buruk. Jika ada orang lain yang tidak dapat menerima keistimewaan kamu. 5 – MEMUTUSKAN CINTA Kalau kamu rasa bukan berpunca dari silap kamu. Walaupun mungkin ia boleh mencetuskan salah faham antara kamu dan si dia. Contohnya. Walaupun ada yang menentang keputusan yang telah kamu lakukan. Mungkin ada sebab-sebab tertentu mengapa kamu yang dipilih berbanding dengan orang lain. Bukan semua orang berupaya menyelami perasaan kamu. tapi tidak pada hati sendiri. Jangan rasa takut untuk melaksanakan dan kamu juga tidak perlu memaksa diri untuk meminta maaf kerana perpisahan ini bukanlah yang kamu ingini.Jangan begitu! Jika ternyata kesalahan bukanlah berpunca dari kamu. Ingat! Kamu tentunya sudah boleh berfikir. Kamu jangan risau jika diri mu menjadi perhatian orang.

Tapi kamu perlu yakin dan lebihkan usaha di masa akan datang. tentu kamu harus melemparkan pertanyaan. Apa yang penting ialah soal hidup kamu sendiri. Jadi tidak salah kalau kamu meminta imbuhan. ia bukan salah kamu. Jalan terbaik ialah dengan berterus-terang. 10. Contohnya dalam memilih pasangan. Nyatakan sebab-sebab mengapa kamu tidak dapat menerima si dia lebih daripada seorang teman biasa. Kamu mahu bertanya sehinggalah kamu faham. Pertahankan hobi kamu itu dan katakan yang setiap orang mempunyai perangai yang berbeza. sekurangkurangnya ada juga ciri-ciri tersebut pada diri si dia. Walaupun tidak secara seratus peratus. Soal cemburu ataupun usikan teman-teman. lebih baik kamu bertindak lebih awal lagi agar perasaan itu tidak terlajak jauh. ketepikan saja.MINTA NAIK GAJI/PANGKAT Tak salah kalau kamu meminta agar gaji/pangkat kamu dinaikkan setanding dengan usaha yang telah kamu laksanakan selama ini. 8 – TIDAK MENEPATI CITA RASA Bukanlah perkara yang mustahil untuk kamu mementingkan cita rasa kamu sendiri. daripada kamu terus menipu si dia dan diri kamu sendiri. Mungkin kamu perlukan masa untuk mencari pasangan yang sesuai. malah menyerikan hidup mu sendiri. eloklah bertanya. Sudah tentu kamu mahu menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama dan berharap agar ia berkekalan. Sudah tentu kamu berusaha bersungguh-sungguh demi memantapkan lagi prestasi dan kualiti kerja semata-mata untuk syarikat.Salah satu sebabnya ialah mungkin kamu tidak dapat menerima cara si dia. Daripada kamu terus menyeksa diri kerana terpaksa menerima si dia. Jangan rasa bersalah kalau kamu harus bertanya berulang-ulang kali. Lalu kamu sepatutnya mencari si dia yang mempunyai ciri-ciri yang kamu impikan. tetapi bukan mudah untuk dia mengakui kesalahannya ataupun menjelaskan perkara yang sebenarnya. Jangan menilai paras rupa dalam menentukan tahap kebijaksanaan seseorang. Walaupun pertanyaan itu bertubi-tubi. Untuk apa bersikap hipokrit andai pasangan yang kamu pilih langsung tidak menepati cita rasa kamu. Ia juga tidak boleh melabelkan seseorang itu aktif ataupun tidak hanya kerana paras rupa. Ada kalanya pertanyaan kamu itu boleh membuatkan seseorang itu rimas dan bosan. 11 – MASIH SOLO Inilah hidup kamu! Walaupun ada kalanya kamu berasa bosan kerana masih tidak mempunyai kekasih. Kalau kamu memerlukan bantuan. Jika . kamu juga memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak. Memandangkan kos sara hidup semakin tinggi. 9 – TERUS BERTANYA Untuk mendapatkan kepastian. 12 – TENTANG KEGEMARAN Setiap orang mempunyai kegemaran ataupun hobi tertentu. selagi itulah kamu tidak akan berpuas hati. Bukan menjadi satu kesalahan jika kamu memilih untuk bersendirian. Ingat. jangan segan-segan meminta pertolongan daripada orang yang boleh membantu kamu menyelesaikan masalah. Terpulang pada diri kamu sama ada ingin mempunyai kekasih ataupun sanggup bersendirian. selagi tak mendapat jawapan yang pasti. Jangan malu-malu mengakuinya kerana ia bukanlah mengganggu kehidupan orang lain. hidup dalam budaya bermasyarakat ini harus saling tolong-menolong antara satu sama lain. Jangan risau sekiranya ada yang memperkecilkan hobi kamu. 14 – MEMINTA BANTUAN Kalau tidak tahu. 13 – BIJAK DAN AKTIF Orang yang cantik/kacak tidak semestinya bijak dan aktif. Bukan cara terbaik untuk berpura-pura tahu ataupun segan mahu meminta pertolongan orang lain. Kamu patut rasa bertuah kerana dianugerahkan kebijaksanaan dan kamu juga seorang yang aktif.

Jangan berasa bersalah dan meminta maaf kerana kamu tidak melakukan tugasan tersebut. Kalau boleh selidiklah siapa yang punya angkara untuk membuktikan kamu benar-benar tidak bersalah! 16 – PANDU BERHATI-HATI Salah satu perkara normal yang diperkatakan ialah pemandu wanita suka memandu perlahan! Selalu juga kena hon.ada yang mentertawakan kamu kerana perkara kecil pun kamu tidak tahu. pasti akan membawa haluan sendiri. timbul rasa jengkel dan tidak ikhlas. Tapi kalau kamu membantah. Jangan terlalu mengikut telunjuk orang dan ini membuatkan diri kamu hipokrit.’ Kalau kamu mengaku. suatu hari nanti. air. Jika percanggahan ini berlaku. Tetapi ada beberapa perkara yang kamu tidak boleh melakukan bersamanya iaitu kamu suka bersukan sedangkan dia gemar menonton wayang. pedulikan saja. Katakan saja pada diri sendiri yang kamu ini pemandu berhemah dan berhati-hati di jalan raya. ucapan meminta maaf bukan cara terbaik untuk dilafazkan. Jangan takut-takut untuk membantah kalau ia tidak bersesuaian dengan jiwa kamu. takut kerana salah. mengaku saja. Sampai bila hendak bergantung antara satu sama lain. Walaupun rapat. Walaupun mungkin ketika itu kamu agak gelabah kerana digertak. RAHSIA KEDUDUKAN DALAM KELUARGA Mungkin tidak ramai diantara kita yang pernah mendengar bahawa kita mempunyai beberapa sifat yang dipengaruhi oleh unsur-unsur alam seperti tanah. Jika dilakukan juga. 17 – ORANG MENUDUH KAMU Jika memang bukan kamu yang lakukan. api dan angin. jangan cepat meminta maaf. Bak kata pepatah. Jadi lebih baik tidak melakukannya dan katakan saja yang kamu tidak suka dengan tugasan tersebut. Yakinkan dirinya yang kamu seorang penyimpan rahsia yang boleh dipercayai. Usah minta maaf walaupun ada kalanya tercetus perselisihan faham. 18 – TIDAK TERLALU MEMENTINGKAN PENAMPILAN Jangan merendah diri jika ada yang memperkatakan penampilan kamu tidak sesuai dengan perkembangan semasa. terus-teranglah mengatakan lebih baik bertanya daripada jadi bodoh sombong! Tak ada faedah langsung! 15 – BUKAN BERPUNCA DARI KAMU Ada seorang teman memarahi kamu kerana rahsianya terbongkar. Kalau ada pemandu lain yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu. 20 – DIPAKSA Sukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan ataupun perkara yang dipaksa oleh orang lain. Perkara ini . Berterusteranglah pada si dia yang kamu tidak melakukannya sebaliknya mungkin ada pihak lain yang cuba mempergunakan nama kamu. sedangkan dalam hati kamu meronta-ronta mengatakan bahawa kamu tidak bersalah dan menjadi mangsa keadaan. Jangan sesekali mengucapkan ‘Saya minta maaf’. Ke mana saja pasti berdua bagaikan belangkas. tentu nanti ada pula yang mengambil kesempatan di atas ‘kebaikan’ kamu itu. Kalau setiap kali kamu meminta maaf jika ada yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu. Ikut prinsip kamu dan jangan mudah dipengaruhi oleh orang lain. kamu harus bijak menanganinya. 19 – TIDAK SAMA HALUAN Kamu mempunyai teman rapat. ‘Berani kerana benar. Jangan biarkan orang memaksa kamu mengaku sedangkan kesalahan itu berpunca dari orang lain. Kamu tidak boleh memaksa dia meminati sukan dan sebaliknya. Janji kamu tidak melanggar peraturan lalu lintas. Katakan saja perkara ini tidak boleh dipaksa. sedangkan kamu bukanlah puncanya. alamatnya kamu akan disalah sangka. Jadi untuk apa rasa takut kerana bukannya salah kamu. Nyatakan sebab-sebab kukuh dan relevan tentang pengakuan kamu.

Keenam. kelapan. selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang. * Sebahagian sifat tanah. * Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga. kesepuluh iii) Api – ketiga. menjadi sumber tenaga. * Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan. Wanita bersifat api: * Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu. Wanita berunsur Angin Angin meredakan kehangatan. kesembilan ii) Air . * Pandai memujuk rayu suami dengan kata-kata yang indah.merupakan petua orang-orang Melayu bagi memilih pasangan. * Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut. * Mempunyai perilaku yang bersopan-santun dan berpekerti mulia dan tidak suka menyusahkan suami. Wanita yang berunsurkan angin: * Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami. Wanita berunsurkan Air Air sifatnya bersih dan suci. * Penasihat yang baik kepada suami. Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga. tidak menyombong dan bukan seorang pemarah. nyaman serta menghilangkan dahaga. * Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah. * Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga. setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami. * Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.anak pertama. Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak. wanita jenis ini tidak cerewet. Air juga sifatnya mencambahkan benih. sejuk. Bagi lelaki yang berunsur api elakkan dari memilih pasangan yang mempunyai unsur sepertinya. kedua-belas Wanita berunsur Tanah Tanah yang subur mempu membuahi tanaman yang hijau dan mekar. kesebelas iv) Angin – keempat. Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik dihadapan suami. * Tenang dan mengamankan jiwa suami. pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami. Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut: * Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat. . ketujuh. * Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup. Wanita yang berunsurkan Api Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti: * Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh. kelima. i) Tanah . menyuburkan serta menyegarkan. tidak suka bercakap meninggikan diri. Tapi itu hanyalah pandangan orang tua-tua.kedua.

SAIZ MATA KECIL Peramah. Namun firasat ini hanyalah sekadar menambah pengetahuan. banyak cakap. kejam. kurang teratur.bertanggungjawab. pemarah. tabah. mahu senang.* Pandai mewujudkan suasana selesa dlam rumahtangga agar ia sentiasa dipenuhi kegembiraan dan ketenangan RAHSIA MATA WANITA Dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati. bila anda susah dia tidak peduli. SAIZ MATA SEDERHANA Sederhana. tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya. MATA CENGKUNG Kurang memuaskan.mencemuh. Mata juga mengungkap pelbagai makna – firasat tersirat. kata manis tapi bohong. senang dibawa berbincang. mudah curang.ikut kata.hidup dengannya boleh sengsara. Sejauhmana kebenaran tidaklah diketahui dan mungkin sekadar kebetulan semata-mata…. RAHSIA KECANTIKAN WANITA . kurang pertimbangan.tidak cerewet. materialistik. Nafsu syahwat tinggi. MATA JARANG BERKEDIP Wanita ini istimewa. Wanita ini baik. pendendam. tiada arah tujuan dan putus asa. membantu dan membahagiakan. banyak kenalan kurang sahabat. tentang tingginya rahsia pusaka Melayu lama yg kaya dgn pelbagai ilmu tilikan tentang insan bergelar WANITA. menyenangkan. bijaksana. mengumpat. rela. ada pertimbangan. MATANYA SEOLAH TERSEMBUL KELUAR Sifatnya baik. otak kurang cergas.bertindak tanpa fikir panjang. irihati. baik pekerti. bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami. Bersikap periang tapi bila marah lambat sejuknya. kasar. pemarah. setia. MATA REDUP Wanita ini mudah dipermainkan. tidak dapat kawal emosi. SAIZ MATA LEBAR Cukup kuat berahsia. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. MATA SELALU BERKEDIP Pemaaf.Tapi boleh setia. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik. tidak banyak berahsia. memahami dan sabar. hati tidak tetap. Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. adil. Tapi mungkin tidak tepati janji.

Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkhawin. dan apabila ia sudah memperolehinya. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis. 14. 6. Wanita menghadapi banyak permasalahan. 10. 11. 2. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita. Barangsiapa mengawini wanita kerana hartanya. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya. Sebelum khawin. 7. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami. 3. Tanpa pelita. dia hafal seluruh pertanyaan. 8. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya. maka dia telah menjual kemerdekaannya. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia.1. 4. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. wanita hafal seluruh jawaban dan sesudah khawin. 13. 9. tetapi dia tidak bisa melupakannya. 12. ia menginginkan segala-galanya. 15. . Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya. 5. lelaki bermalam dalam kegelapan. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki. 16. sebahagian diatasi dengan berkhawin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur. sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya. Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya.

Sesudah perkawinan. 27. 31. kebanyakan orang memang susah untuk membuang rasa dendam dalam diri. sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara dengan suaminya. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci. suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan. 24. dan tidak mengenal pertengahannya. perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan.17. 23. 30. munculnya uban dan wanita-wanita cantik yang menjadi saingannya. yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami. Pada waktu bertunang. 25. Satu di sebelah kanan. Bagi lelaki. It’s all only in your mind. 28. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya. Wanita pada umumnya takut akan tiga hal : tikus. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia. 19. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkhawin. 26. Dendam dan amarah yang disimpan didalam diri hanya akan menyedut energy diri anda dan hanya mendatangkan kelelahan jiwa korang. Buang sahaja! 3. yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya. 22. Berhentilah mengeluh Mengeluh bererti selalu tidak menerima apa yang telah ada saat ini. TIPS UNTUK HIDUP HAPPY 1. Setiap wanita mempunyai dua mata. 29. sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti. 21. Dan kebanyakan hal-hal yang anda khuatiri dan takuti tidak pernah terjadi. Buanglah dendam Yaa. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya. Pada saat perkhawinan. senang cerita tidak . Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik. satu di sebelah kiri dan yang ketiga diarahkan kepada suami. lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Adapun wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga mata. Lepaskanlah rasa khuatir dan ketakutan Dua hal ini hanyalah imaginasi fikiran akan suatu kejadian di masa hadapan yang belum tentu akan terjadi. Kebijaksanaan wanita terletak di dalam hatinya. 20. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta. 18. dan mengurangi garam pada ucapan suaminya. 2.

anda akan belajar dan mendapatkan idea-idea baru yang berbeza dengan orang lain. Bertemanlah dengan orang-orang yang berfikiran positif dan terlibatlah dengan kegiatan-kegiatan yang positif. anda telah membawa beban yang negatif. Be totally present. Berfikirlah positif Rasa tertekan/tension adalah dari fikiran negatif. Mereka memiliki cara tersendiri untuk menangani setiap masalahnya. 7. Secara tidak sedar. Kita ini lemah. Hiduplah pada saat ini. Fokuskan hidupmu pada kejadian saat ini kerana apa yang anda miliki adalah saat ini. Hal tersebut buruk dan tidak sihat. 9. Bila ada masalah. banyak kekurangan. Sekecil apapun kurnia/nikmat yang anda terima. Janganlah bergantung padanya. Belajarlah mensyukuri nikmat. 6. bukan masa lalu Nikmati masa lalu sebagai kenangan. Jauhi urusan orang lain Biarkan masalah orang lain menjadi urusan mereka sendiri. 8. Biasakan tidur dengan nyenyak. 4. Jadilah pendengar yang baik Ketika menjadi pendengar. Bersabar. selesaikan satu persatu Hanya inilah caranya untuk menangani setiap persoalan satu demi satu. Jangan beban diri dan jiwa dengan segala macam hal sekaligus. 10. nyaman dan damai. Bersyukurlah Bersyukurlah atas hal-hal kecil yang membawa anda pada hal-hal yang besar. Kembalilah berfikiran positif. 5. Tidurlah dengan nyenyak Semua masalah yang timbul tidak perlu dibawa tidur. akan menghasilkan hal-hal yang besar dan selalu membawa anda kepada KEBAHAGIAAN saat anda sedang bersyukur. .mensyukuri nikmat yang sedia ada. bukan kemarin dan bukan esok.

•Q Kamu amat hipokrit. •X Kamu tidak suka pada arahan. •F Semua orang menyayangi kamu. •P Kamu seorang yang peramah dan amat memahami. Personaliti berdasarkan nama Ali adalah seperti berikut. •J Opps. Hindari dari sikap suka berlagak kamu itu! •U Kamu sentiasa berperasaan bahawa kamu harus setanding dengan individu disekelilingmu walaupun ia diluar kemampuan dirimu yang sebenar. Nama dapat dipecahkan kepada abjad-abjad. Kamu akan cuba mempergunakannya sebaik mungkin.. Bagi kamu. A – Agak pendiam sekiranya terdapat sesuatu perkara bermain-main dalam fikiran kamu. Kamu masih lagi belum menonjolkan bakat atau kebolehan yang ada dalam diri kamu sepenuhnya. •K Kamu gemar mencuba sesuatu perkara yang baru. •T Sikap kamu adakalanya agak mengjengkelkan orang di sekeliling kamu. •ZKamu sentiasa bergaduh dengan seseorang! . •G Kamu memiliki cara yang tersendiri untuk memerhati dan menilai individu. •B Hati-hati apabila bertemu individu yang baru dikenali. •D Kamu bermasalah untuk mempercayai orang lain.RAHSIA NAMA ANDA RAHSIA NAMA ANDA Berdasarkan nama kita. •N Kamu gemar bekerja tetapi kamu sentiasa inginkan waktu untuk berehat. Sebagai contoh nama Ali terdiri daripada huruf A. •L Kamu amat percaya pada cinta •M Kejayaan hadir dengan mudah dalam kehidupanmu. I – Kamu murah dengan senyuman dan sentiasa membuat orang lain turut tersenyum. •H Kamu tidak mempunyai kepakaran dalam mengadilli sesuatu perkara. Awas!!! •R Kamu gemar bersosial dan berhibur. •S Kamu memiliki tahap pemikiran yang luas dan jauh ke hadapan. kita dapat mengetahui personaliti masing-masing. •C Kamu masih sembunyikan sesuatu dalam diri kamu. kamu agak cemburu orangnya. •E Kamu tergolong dalam kategori individu yang menyeronokkan. kamu tidak perlukan arahan orang lain dalam hidup ini! •YKamu sering menimbulkan pelbagai masalah kepada orang lain bahkan diri kamu sendiri. •I Kamu murah dengan senyuman dan sentiasa membuat orang lain tersenyum. •V Wow! Kamu memiliki rupa dan fizikal yang menarik! •W Kamu sentiasa mementingkan waktu-waktu yang ada. I dan L. L – Kamu amat percaya pada cinta. •A Agak pendiam sekiranya terdapat sesuatu perkara bermain-main dalam fikiran kamu. •O Kamu tergolong dalam kategori individu yang berfikiran terbuka.

Ini kerana kamu bijak membebaskan diri kamu dari tekanan hidup dan kamu sendiri tidak mudah mengalah.Sikap pentingkan diri sendiri tidak terkandung dalam keperibadian diri kamu. Kamu sukakan pengalaman2 yg baru.Kamu gemar berehat dan bersendiri hanya utk tempoh seketika.Mungkin mereka boleh mengenali kamu dgn lebih rapat.Rakan kamu akan berasa senang dan tenang bila meluangkan masa dgn kamu.Kebiasaannya pasangan kamu terdiri dari individu yg tenang berbanding kamu dan semestinya si dia menerima kamu seadanya.Kamu gemar mencuba pelbagai jenis buah2an dengan pelbagai perisa sebanyak dan sekerap yg boleh.limau nipis dan limau bali. Hakikatnya kamu ada pendirian yg tersendiri.Orang di sekeliling kamu selalu menghadapi masalah dengan kamu krn cara hidup kamu yg terlalu aktif..RAHSIA BUAH DENGAN PERSONALITI Dalam satu kajian yg telah dilakukan oleh Dr.Kamu tidak bergantung harapan kpd individu lain utk hidup.Teman2 beranggapan diri kamu seorg yg mudah di dekati dan gemar berseronok.Kamu gemar mencari ilmu dan berusaha melakukan sesuatu yg terbaik dalam kehidupan kamu berdasarkan pengetahuan yg kamu miliki itu.Kaedah ini juga dikenali sebagai “Science of Fructology”..Barnett. Kamu cenderung kpd warna2 cerah dan gemarkan sesuatu yg mencabar.Menurutnya lagi.Ramai yg beranggapan kamu adalah seorg yg berpengetahuan luas dan itulah hakikatnya. Kamu berhati2 dalam memilih tumbuh2an yg ingin di tanam di sekitar tempat tinggal .beliau mendapati wujudnya satu hubungan unik antara manusia dan alam semulajadi. 1-JENIS LIMAU… Contohnya seperti oren.lemon. Terdapat 7 kategori buah2an yang mempengaruhi kehidupan manusia.Rakan2 kamu pula gemar merujuk sesuatu perkara mahupun masalah kpd kamu.wujudnya kepuasan apabila kamu berjaya membantu org lain.jambu.Kamu gemar meluangkan masa dengan individu yg sememangnya akrab dengan kamu.Kejayaan pasti menyebelahi kamu dlm setiap perkara yg kamu lakukan… 4-JENIS TEMBIKAI… Contohnya seperti tembikai dan tembikai susu. Orang luar sukar utk menilai dan mengenal diri kamu yg sebenarnya.kiwi dan nenas.Simbol kamu itu melambangkan kamu seorg yg suka mengambil berat dan gemar berseronok… 3-JENIS BUAH LADANG… Contohnya seperti epal dan pear.namun ianya memakan masa yg agak lama. Kata kunci disini ialah kekuatan.betik.Bagi diri kamu. Seseorg yg murah hati dan gemar menghulurkan bantuan bagi yg memerlukan.Kamu bukan sahaja kuat pada diri sendiri tetapi kamu juga mampu menjadi tunjang kekuatan oleh individu yg berada di sekeliling kamu.Kamu tidak suka menunjukkan perasaan sedih pada org sekeliling.Kamu tergolong antara individu yg gemar bergembira dan menggunakan waktu yg terluang itu dgn sebaik mungkin melakukan perkara2 yg menyeronokkan ϑ kamu… 2-BUAH-BUAHAN TROPIKA… Contohnya seperti pisang.kita mampu menilai personaliti seseorang menerusi buah kegemaran masing2.Kadangkala kamu hanya memperuntukan masa yg singkat utk bersendiri.Kamu tidak sukakan sesuatu yg melibatkan kesakitan pada emosi kamu. Kamu juga lebih cenderung berdiri atas kaki sendiri.Ini krn kamu sendiri mempunyai kemampuan dan kebolehan yg unik sehingga rakan2 kamu yakin dgn nasihat dan pandangan kamu itu.

hazel. Bagaimanakah bentuk kuku kawan baik.Kamu juga mudah dapat teman baru kerana kamu adalah seorg yg peramah. Bentuk kuku pendek tetapi lebar : .Kamu bercitarasa unik.Kamu melambangkan diri kamu seorg yg bersopan santun dan memiliki hati yg lembut PERSONALITI BERDASRAKAN BENTUK KUKU ANDA Bentuk kuku kita memiliki makna yang berbeza.Dalam percintaan kamu adalah individu yg setia.Kamu melambangkan diri kamu sebagai individu yg berhati2… 5-BUAH-BUAHAN JENIS CERI… Contohnya seperti blackberi.cranberi.raspberi.Kamu sanggup mengenepikan teman2 kamu hanya kerana ingin meluangkan masa bersama kekasih hati kamu.Kamu suka menggembirakan org lain.Kamu cenderung pada warna2 yg pelbagai. Bentuk kuku seperti ini jarang dimiliki orang yang bertubuh besar dan kuat.strawberi.Simbol kamu melambangkan kamu seorg yg ϑ berpersonaliti… 6-JENIS KEKACANG… Contohnya seperti walnut. pasangan atau diri anda? Kenalilah wataknya… 1.individu itu perlu memperuntukkan waktu yg agak lama bagi memahami dan mengenali kamu dgn lebih dekat.anggur dan tomato. Kuku yang baik.tetapi lama kelamaan semangat kamu akan kembali pulih malah kamu lebih bersedia dlm menangani cabaran2 mendatang. rapi dan indah : Menunjukkan watak orang yang halus perasaannya.Kamu adalah individu yg sering berperasaan curiga. Kamu ini “moody” lah!!Kadangkala mood kamu berubah2 tanpa sebarang sebab.Sekiranya kamu yakin kamu berpihak di pihak yg benar.W/bagaimanapun kesabaran dan kesungguhan individu itu pasti akan berhasil juga akhirnya.Ketegasan adalah lambang keperibadian diri kamu.Walau bagaimanapun .kamu pasti berdegil dengan pendirian kamu itu.gajus dan lain-lain.ini krn kamu memiliki keperibadian yg romantic.kamu.Kamu akan berusaha melakukan apa sahaja utk menjadikan sesiapa sahaja sbgai teman biarpun dengan cara yg amat pelik.Boleh dikatakan setiap persoalan yg kamu mampu huraikan akan menjadi satu kejutan terhadap teman2 sekeliling kamu.Individu di sekeliling kamu seakan terkejut dengan pengetahuan yg kamu miliki.Bagi diri kamu. Personaliti kamu sukar dinilai kerana wujudnya kepelbagaian personaliti dalam diri kamu sendiri.keseluruhan personality kamu itu saling berkait rapat dan sekali gus menonjolkan diri kamu yg unik dan memiliki keistimewaan yg tersendiri. Kamu berpandangan jauh.blueberi.wujudnya pelbagai perkara yg berlaku di dunia ini dan segala2nya melebihi dari apa yg mampu manusia lihat.Kamu berusaha gigih bagi mengatasi kegagalan dan kekecewaan dlm hidup.Teman2 kamu akan bergantung pada kamu dan sikap ambil berat kamu itu pasti di hargai.Tekanan kerja yg kamu alami akan mendukacitakan kamu. Untuk mengenali kamu.Simbol kamu ini membuktikan kamu adalah seorg yg berpendirian… 7-BUAH-BUAHAN JENIS LABU… Contohnya kundur.Hinggakan makanan yg menjadi pilihan kamu juga adalah terdiri daripada makanan2 yg berperasa lain dari yg lain.Orang yg berada di sekeliling kamu juga akan sentiasa bersikap lebih berhati2 kerana kedegilan kamu itu. 2.Kamu memiliki ramai teman rapat. Kamu gemarkan party dan keseronokkan.

10. 8. 4. sabar. sedikit kewibawaan. mudah terkejut dan tak kuat bekerja. selalu menjaga kebersihan dan memiliki rasa persaudaraan yang tinggi. 7. Bentuk kuku sedang dan warna merah sedikit : Menunjukkan pemiliknya mempunyai motivasi yang baik dalam pekerjaan. tidak mudah menjadi kaya dan kurang pengetahuan. tinggi darjatnya dan boleh hidup mulia dengan anak isterinya. tetapi tidak membuat sebarang kerja sehingga sering mengelamun melayani perasaan. 13. 5. mudah ditimpa malang dan kurang berwibawa. Bentuk kuku panjang bulat berwarna kuning : Bentuk kuku seperti ini menandakan pemiliknya orang yang jujur. Bentuk kuku bersegi bahagian bawah sedikit runcing : Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini tidak memiliki kewibawaan. sering berpindah randah tempat tinggalnya.Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sikap yang praktis dan cekap dalam ilmu. mudah diserang penyakit. Bentuk kuku runcing tetapi besar dan tebal : Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sifat keras dengan pendiriannya. suka berjalan jauh dan suka berkahwin atau suka bertukar pasangan hidup. bodoh. Tetapi garisan tersebut tidak selama-lamanya kelihatan di kuku. bodoh dan kalau bekerja hanya diperingkat rendah sahaja. Kalau garis tersebut sudah hilang dan kelihatan bersih menandakan orang itu akan memperolehi berkat. Ia juga agak malas dan kalau ia melakukan sebarang kerja sering dalam keadaan ragu-ragu. otaknya cerdas dan ingatannya tajam. 3. Bentuk kuku besar dan banyak garisan : Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini biasanya akan menjurus pada susah dan sering berdepan dengan bahaya. Bentuk kuku yang banyak seratnya (serabut) : Menandakan jika orang tersebut sering ditimpa kesusahan jauh dari sanak keluarga boleh mati di sebarang tempat. 12. . 6. pandai . Bentuk kuku yang agak panjang dan berwarna pucat : Menunjukkan orang tersebut terlalu banyak rancangan dan cakap. 9. Bentuk kuku bersegi tetapi rata : Biasanya orang ini memiliki sifat yang kurang pandai bergaul. Bentuk kuku runcing kebawah atau seperti biji timun : Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini sering was-was. Bentuk kuku seperti kikir : Bila seseorang memiliki bentuk kuku seperti ini menandakan kemungkinan orang itu akan memperolehi halangan yang besar atau akan memperolehi bahaya. Orang yang memiliki kuku yang seperti ini sukakan muzik dan lagu. Bentuk kuku langsing : Orang yang memiliki bentuk kuku ini biasanya halus budi pekertinya tetapi sering merasa waswas. 11.

berkemungkinan si dia juga boleh timbul rasa iri hati biarpun terhadap anak sendiri… SI DIA BERDARAH “O”… Sekiranya calon suami kamu memiliki jenis darah dari kumpulan ‘O’ .W/bagaimana pun si dia tidak akan menyusahkan kamu.Wow!! Bahaya juga tu… SI DIA BERDARAH “B”… ‘Big Boy’ mungkin itulah interpretasi pertama kamu apabila berhadapan dgn individu yg terdiri dari kalangan darah jenis ‘B’.Apa yg diinginkannya ialah menikmati kehidupan.Bahkan setiap kali kluar rumah. Rahsia Diri Melalui JENIS Darah SI DIA BERDARAH “A”….14.Berbahagialah kamu krn dia akan berusaha menjadi pasangan hidup kamu yg baik dan sangat bertanggungjawab.Selain itu golongan ini juga terdiri dari individu yg sentiasa bekerja keras.Biasanya individu yg tergolong dlm kelompok ini akan lebih mengutamakan minatnya sendiri berbanding keluarga.segala2nya dicurahkan kpd isterinya.si dia akan merawat kamu dengan baik dan sering menghubungi kamu sama ada telefon atau sms.Sekiranya korang di kurniakan cahaya mata.tetapi si dia pula asyik leka berhibur bersama teman2 hingga larut malam.Si dia mungkin naik angina sekiranya bila pulang ke rumah dan melihat keadaan yg tidak terurus.Dia hanya melakukan perkara yg dia mahu saja.Individu ini adalah seorg yg prihatin.dia akan melampiaskan ϑ kemarahannya itu pada pasangannya sendiri.kamu perlu persiapkan diri kamu dari segi mental.pasangan jenis ini lebih gemar menyendiri dan tidak gemar di perhatikan.Umumnya .Namun kamu harus sedar pasangan kamu itu juga mengharapkan sesuatu dari kamu.Ketika kamu sedang sakit.Namun setelah mendirikan rumah tangga.Contohnya.Ketika sedang hangat di lamun cinta si dia mungkin terdiri dari kalangan individu yg romantis dan sering melindungi kamu.sekiranya dia terlalu sibuk di pejabat dan mengalami tekanan..Berhati2 dalam komunikasi korang.Tapi kamu jangan menuduhnya tidak mencintai kamu kerana sememangnya si dia tidak dapat menguruskan banyak hal dlm satu masa.Berhati2 sekiranya si dia mempunyai hobi tertentu.biasanya individu ini hanya berbicara dgn kamu berkenaan hal yg penting sahaja.golongan ini amat baik terhadap kaum wanita.Jangan bimbang.Lantas dia beranggapan kamu tidak mampu menjadi ibu yg baik. Kuku yang banyak titik-titiknya di bahagian bawah kelihatan hitam : Kedudukan kuku seperti ini memberi suatu petanda bahawa orang tersebut dalam situasi bahaya besar yang boleh juga membawa kematiannya.dia tetap mampu menjadi suami dan bapa yg baik.Setelah mendirikan rumah tangga. Jika pasangan kamu memiliki jenis darah dari kumpulan ‘A’.Dia cenderung bertindak selaku ketua di rumah.Berkemungkinan besar si dia boleh berubah hati setelah mendirikan rumah tangga nanti.Kadangkala sbg pasangannya kamu pula menjadi bingung.jika kamu tidak menghormatinya dan beranggapan si dia itu tidak boleh di harap pasti si dia terus merubah sikapnya kpd seorg yg pemalas!!… SI DIA BERDARAH “AB”… Beruntung kamu.Mereka juga berkeinginan untuk memiliki pasangan hidup yg sempurna.Kamu perlu ingat.Namun dia juga mempunyai waktu dan tempat utk dirinya sendiri tanpa ingin gangguan sesiapapun .Bak kata org tu.Berkemungkinan juga.Tanggungjawab kpd keluarga memang kurg..ketika kamu telah bersusah payah menyiapkan masakan.Mereka yg tergolong dlm kolompok ini merupakan individu yg ‘gentleman’.Jadi kamu masih boleh bergantung hidup pada si dia.dia akan menyayangi isterinya sepenuh hati.dia selalu ingat kpd anak dan isterinya di rumah.ini bererti dia tergolong dlm lingkungan individu yg serius dan berusaha untuk membina kesempurnaan diri.

Wanita ini akan menghargai dirinya dan berusaha untuk menjadi sempurna dari segala segi.kamu pasti berasa tidak selesa dgn situasi ini.bijak berkomunikasi namun gemar membuat sesuatu keputusan mengkut kata hati… .Kamu tidak suka menjadi ibu2.teman dan suami tidak sampai hati untuk memarahi kamu. Bentuk wajahnya kelihatan bulat dan sering dikaitkan dgn faktor ketembamam.Kamu bijak mengatur kewangan dan berjimat cermat tetapi kadangkala kamu terlalu pemurah.Kamu akan berusaha untuk menjadi ibu dan isteri yg sempurna.Kamu rela bangun pagi utk memasak dan menguruskan rumah tangga.Ini kerana kamu dapat menangani banyak perkara. dia seorg yg suka cakap banyak tapi tidak suka bercerita tentang rahsia peribadi dan ϑ fikirannya sendiri… ANDA BERDARAH “A”… Mereka yg tergolong dari kategori ini boleh jadi ibu dan isteri yg baik.Sebagai pasangan.namun krn kamu sangat mempersona.kamu tidak marah dan ini akan membuatkan suami kamu menganggap diri kamu sebagai ibunya.Waktu yg ada kamu pergunakannya utk meningkatkan mutu diri sendiri dan melakukan aktiviti2 baru.Kadangkala.Dalam pada itu kamu berusaha memperbaiki diri utk menjadi seorg ibu dan isteri yg baik. Keperibadiannya:Peramah.ia akan membuatkan kamu berasa tertekan kerana tidak ϑ mempunyai masa utk kesenangan peribadi. Bentuk wajahnya kelihatan panjang atau lonjong.Setelah di kurniakan cahaya matakamu menumpukan sepenuh perhatian dan kasih saying terhadap anak kamu.bijak menangani masalah kewangan.kamu tidak boleh membincangkan segala hal dengannya.Masalah kewangan kamu hadapi secara rasional.Awas.Sifat “cool”adalah milik kamu.ada kalanya agak ego… BULAT….kamu adalah individu yg boros.memiliki perancangan hidup yg sangat jelas.Kamu kerap menghabiskan masa bersama teman2 dan bijak membawa diri.berpewatakan ceria dan santai.Ingat!itu akan mengurangi keseksian kamu sebagai wanita.Setelah mendirikan rumah tangga.termasuklah kamu.Awas!!!… ANDA BERDARAH “O”… Wanita berdarah “O’ memiliki sifat keibuan.Setelah bergelar ibu.Sesungguhnya.Biasanya wanita seperti kamu ditakuti lelaki… RAHSIA BENTUK WAJAH Rahsia Bentuk Wajah BUJUR SIRIH…. Kamu seorg yg trendy dan suka bersosial.Satu perkara ϑ lagi.kamu terus mengabaikan penampilan kamu.Dia tidak suka org lain mengganggu waktu dan hak peribadinya.Setelah mendirikan rumah tangga kamu bertindak selaku ibu kepada suami kamu..Mampu menjaga suami dengan baik.kamu agak egois.memiliki sikap gigih yg luar biasa.Kadangkala.Ini menjadikan suami kamu takut sekiranya tidak mampu memenuhi tuntutan kesempurnaan peribadi kamu..Kamu masih belum bersedia utk menjadi isteri dan ibu.Individu ini tidak gemar tinggal di rumah sepanjang hari.Sekiranya suami pulang lewat malam.Kamu ϑ tidak mahu kehilangan suami bukan…? ANDA BERDARAH “AB”… Kamu wanita cerdas.dari urusan di rumah hingga mendidik anak dengan baik. Keperibadiannya:Sentiasa bekerja keras.nanti suami kamu kesepian.Baik kamu ubah sikap sebegini… ANDA BERDARAH “B”….

Sebenarnya mereka ini ingin sentiasa membahagiakan orang lain. Bayangkan. Tiba-tiba tengok gigi. Memang tangkap lelehlah.BERSEGI… Wajah berbentuk kotak atau kelihatan berbentuk seperti empat segi… Keperibadiannya:Aktif dan gemarkan aktiviti yang berkaitan dengan sukan. Bak kata orang. dia sibuk menilai orang lain tapi tak suka orang lain menilai atau mengkritik dirinya! Tak patut! Selain itu.N.memiliki daya ingatan yg tajam namun agak lembab dalam urusan C. Teratur sekali dipandang. seorang yang keras kepala.I. Apatah lagi kalau memang kamu yang bersalah. Menyakitkan hati kamu saja. Beralah sajalah! Bersaiz sederhana dan rata Cantiknya gigi dia . Itu kan dah rezeki mereka. Untungnya dapat kawan/kekasih macam mereka ni kan? Besar dan jarang Aduh! Rupanya orang yang bergigi besar dan agak jarang jaraknya antara satu sama lain ini bersifat iri hati dengan kejayaan orang lain. hancus! Rupanya rongak! lah! Tak ke haru tu? Jadi. macam gigi palsu pulak.Agresif dan bercita2 tinggi. wajah sikit punyalah cun. Kalau ada yang minta bantuan. Bahayanya! Sebagai kekasih/teman mereka. siapa cakap tak penting menjaga gigi? Tapi tahukah kamu bahawa gigi juga mampu merungkap rahsia peribadi diri? Wah! Ini yang menarik! Apa kata kamu baca saja artikel ni ye! Jarang dan kecil Mereka yang memiliki bentuk gigi sebegini dikatakan suka menilai diri orang lain.terlalu aktif dan tidak tahu duduk diam namun agak kurg gemar memikirkan soal kesihatan diri… RAHSIA GIGI DAN PERSONALITI RAHSIA BENTUK GIGI Mungkin ada yang pandang remeh tentang kecantikan dan kebersihan gigi mereka tapi sebenarnya ia turut membantu memperelokkan penampilan seseorang. Pasti ada saja yang kena pada pandangan mata mereka. Tapi yang tak syoknya. ringan tulanglah. Selain itu.A… SEGI TIGA… Lebar dahi lebih besar berbanding bahagian wajahnya yang lain… Keperibadiannya:Cerdik. Erk! Gelemannya! . sifat negatif kamu juga. Tak elok macam tu. Mulalah tarik muncung 44 inci kalau tak diikuti kemahuan. kamu harus berbanyaklah bersabar dengan sikap mereka itu apatah lagi dengan sikap manja yang dibuat buat tu.pantas dlm melakukan sesuatu tugasan.T. dia juga sukar mengalah! Tapi kadangkala mengalah itu perlu. Lebih baik kamu belajar untuk terima kenyataan dan jangan asyik nak berdengki. Tapi gigi original tau. pasti tak dikecewakan. Buat apa nak dengki. Boleh juga mereka tumpang gembira. Tapi awas. Agaknya apakah kriteria mewakili bentuk gigi seperti ini? Orang yang memiliki bentuk gigi sebegini adalah seorang yang baik hati dan suka menolong. mereka ini sanggup melakukan apa saja demi memastikan apa yang dikehendaki itu diperolehi.

apa pula maksud pemilik bentuk gigi ini? Sekiranya giginya berbentuk agak jongang dan kecil. Hidung agak besar dan bulat -mencerminkan dia seseorang yang bergaya dan tidak suka dianggap remeh. Selalunya mereka ini bersikap pendiam dan tidak begitu pandai bergaul dengan orang lain. Selain itu. Ia menandakan bahawa mereka seorang yang pemalu dan suka menyembunyikan sikap sebenar diri mereka tapi mereka agak pasif. Usah kerana tengok gigi tak cantik maka ingat perangai pun tak berapa cantik juga. Ada juga yang masih kelihatan manis dan cantik. Namun kata orang. Selain itu. bermakna dia masih lagi bertolak ansur dengan orang lain. Selain itu. Hidung agak besar tapi mancung -mencerminkan dia seorang yang angkuh dan suka mementingkan diri sediri. Kecil dan tersusun Selalunya berwajah keanakan dan tampak semakin menarik dengan gigi yang kecil dan tersusun indah itu.Jongang dan kecil Mak oi! Jangan ingat semua orang yang gigi ‘ke depan’ tu tak cantik . Aduhai! Beruntungnya mereka yang memiliki kekasih seperti ini kerana mereka seorang kekasih yang hebat! Rahsia Keperibadian Melalui Bentuk Hidung Hidung agak besar -mencerminkan seseorang itu cepat tersinggung. Tapi bila dia tersenyum menampakkan giginya yang tak begitu rata dan sekata. mereka ini agresif orangnya dan ringan tulang! Tidak tersusun Kadangkala tengok orangnya memang cantik. nafsunya besar dan agak pemalas. mengurangkan kecantikan yang dimilikinya itu. mereka juga pandai membahagiakan orang lain Seolah masuk ke dalam Bila diperhatikan. Mereka yang memiliki gigi sebegini dikatakan suka menolong orang dan boleh dipercayai percakapan mereka. struktur giginya seolah ‘ke dalam’ sikit. Mereka juga mudah mengeluh dan tak pernah puas hati dengan apa yang telah dimiliki. Sikap itu ada positifnya kerana mereka mudah menempa kejayaan dan akan sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik. Hidung agak besar bagian bawah -mencerminkan seseorang itu tidak cermat dan tidak pandai menyimpan wang. Banyaklah bersabar kalau ada teman/kekasih seperti mereka ini. Maknanya keras kepalanya itu bertempat dan masih boleh dibawa berunding. biarpun giginya tak cantik tapi hati budinya ‘cantik’. Menduga iman sungguh! Kamu haruslah kena banyak bersabar dan tahan saja dengan mulut celupar mereka tu. Kata orang tu. Mereka ini merupakan teman bicara yang amat memahami. Tidak rugi menjadikan mereka ini sebagai tempat meluahkan hati kerana mereka sentiasa mendengar dan memberi nasihat. dalam keras ada lembutnya! Jongang dan besar Fuyoo! Benteng pertahanan kena kuat dan kukuh. . selalu berfikir yang baik2 sahaja. Mereka juga berpengetahuan luas biarpun sikapnya kebudak-budakan kadangkala merimaskan. Apapun. mereka juga cukup pandai menyimpan rahsia kecuali kepada orang yang benar-benar telah meraih kepercayaan mereka.

tidak pandai simpan rahsia DAHI JENDOL……. permukaan luas Faktor2 Best: Bertanggungjawab. Ciri2:saiz dahi XL. kaji & amati si dia betul betul kerana kita akan bongkar rahsia dia menerusi dahi!!! DAHI LEBAR……. Faktor 2 Best: Sangat berdikari.berjimat cermat. Rahsia Dahi Rahsia tetap rahsia??eh…tidak semestinya . cerdas lagi bijaksana Faktor2 Kurang: kurang keyakinan pada diri sendiri . Faktor2 Best:Tidak suka ‘port’ tentang hal peribadi orang lain. Hidung dengan lubang hidung agak kecil -mencerminkan dia seorang yang tidak teguh pendirian. Faktor2 kurang: Sering disalah anggap sombong kerana berat mulut untuk memulakan bicara.cerdik. faktor2 kurang: dah lah tak pandai bersosial. rajin. Hidung agak sederhana -mencerminkan dia seseorang yang berhati tulus dan suka menolong.lagi satu kalau bercinta. Faktor2 Kurang: Tidak suka pegang tanggungjawab. sering diambil kesempatan. Ciri2: dahi menonjol. Ciri2: Bentuk seakan huruf ‘M’ Faktor2 Best: murah rezeki. DAHI BENTUK HATI……. Hidung dengan lubang hidung agak lebar -mencerminkan dia seorang yang suka menginginkan milik orang lain. mudah beri tumpuan terhadap sesuatu. kreatif keran asuka berfikir dan berimaginasi. .. Ciri2: rambut terjuntai seolah menetupi dahi Faktor2 Best: pemurah dari segi tenaga . DAHI DENGAN JUNTAIAN ANAK RAMBUT…. Hidung agak mancung agak runcing -mencerminkan dia seorang yang sportif dan begitu pandai berbicara. Ciri2 : Bersaiz S. rajin.. Ciri2 :Berbentuk seakan petak Faktor2 Best: Tekun. aktif. tidak mudah putus asa .korang nak kenal lebih rapat dengan si dia yang menjadi pujaan hati korang selama ini?Tenung. fikiran tidak tetap dan mudah tergoda. faktor2 kurang: yang nie tak banyak kelemahan…. wang ringgit @ apa saja.Hidung agak besar tapi penyek -mencerminkan dia seseorang yang tidak punya inisiatif.. pilih bulu lak tu DAHI SEMPIT…. penuh dengan anak rambut. Hidung agak kecil -mencerminkan dia seoarang yang cerdas namun hidupnya selalu menderita.tidak semua rahsia tetap akan menjadi rahsia selamanya….sukar mencari pasangan hidup.tak ingat dunia. lapang lagi luas mata memandang . DAHI BERSEGI…. Faktor2 kurang: Mudah cair dengan pujuk rayu.

dia seolah-olah lebih ‘minat’ dengan makanan itu berbanding dengan diri kamu sendiri. Kadangkala tu. dia kan jenis yang suka berterus-terang. Elok saja! Usah gusar. So. Berbahagialah yek! Makan sambil borak Syok sangat berbual dengan kamu sampaikan nasi di dalam pinggan pun tak luak. ‘Angin satu badanlah pulak! Makan sambil kerap Tengok jam tiap kali makan.Tapi di sebalik sikapnya itu. Jaga-jaga. Alah! Biasalah tu. dia juga gemar berterus-terang kerana baginya itu adalah antara perkara utama untuk memastikan sesebuah perhubungan itu berjaya. Tapi sikapnya itu buat kamu bosan. Apa saja yang dirasakan tak puas hati akan diluahkan walaupun kadangkala ia merimaskan kamu. Selain itu. Makanan tak sedaplah. kang nanti tercekik tulang pulak! Sikap pelindung jelas ditunjukkan terhadap diri kamu. kurang garamlah dan macam-macam lagi. Sesekali dia akan berbual tapi taklah kerap sangat. matanya asyik perhatikan kamu hingga kadangkala kamu nak makan pun segan. Selain itu. jangan gatal-gatal nak menjeling jejaka/gadis di meja sebelah walaupun sekadar untuk cuci mata. sakit juga hati kamu dibuatnya. Jadi. itu menandakan dia amat prihatin dalam tiap apa juga yang dilakukan. jangan buat dia marah. Jangan salah faham. Cuma awas. Tak terlalu cepat atau lambat sangat. Tapi awas.Terbongkarlah satu rahsia disebalik dahi. Kamu tetap satu di hatinya! Cewah! Asyik belek makanan Hai! Dia lebih banyak pandang makanan daripada wajah kamu! Macamlah makan tu sedap sangat. Tengok saja tiap kali berjanji. Makan sambil merungut Ada saja yang tak kena. tentu saja dia memang serius dengan kamu. Perhatikan cara dia makan. bukan dia ada date dengan gadis/jejaka lain. Itu semua menunjukkan bahawa dia sebenarnya amat menitikberatkan soal masa. ia menunjukkan bahawa dia teramat mengambil berat terhadap diri kamu. Tapi. lepas nie kenalah cover sikit kalau nak keluar. Namun ketika mengunyah. Itu menggambarkan si dia seorang yang periang dan susah nak tengok dia marah. Bermakna kamu masih lagi ‘wujud’ di depannya. Misalnya kalau makan ikan. usahlah diragukan cintanya! Serius ketika makan Kiranya gaya makan dia okey saja. Sebab tu dia tak suka seseorang yang lembap. dia tu kuat cemburu. nanti orang tahu lak rahsia kita! apapun ini hanyalah hiburan semata mata yang disampaikan dari mulut ke mulut sejak berdekad lalu… Rahsia cara si dia makan Makan dengan tenang Wah! Skima habis nampaknya. Nahas kamu nanti! Gerak Jari Singkap Rahsia Diri . cuma itu dah memang tabiat dia. nampak gayanya. Alahai! Bertuahnya badan! Nampak sangat dia teramat sayang terhadap kamu dan tak mahu kamu ‘hilang’ sesaat pun dari pandangannya. selalu nak cepat sedangkan masa masih pangjang dan tak ada perkara yang nak ‘dikejar’. Suapannya penuh hati-hati. Namun di sebalik sikap dingin si dia itu menggambarkan bahawa dia seorang yang tegas dalam membuat keputusan dan usah diragui soal kesetiaannya. Geram pun ada gak. merajuk tu adalah. Cukup teliti. tulang-tulang ikan itu siap disusun di tepi pinggan. Mesti ‘on time’ dia sampai. Mana taknya.

Memicit Atau Memegang Hidung Tidak mudah tertipu dan sangat berwaspada dlm apa juga tindakan yang dilakukan. insya-Allah dia akan berjaya. Kalau seseorang tahu rahsia satu-satu nombor dan dapat menggunakannya dengan betul. . Tidak perlu jumpa bomoh-bomoh. Kedua-duanya akan mempengaruhi tingkah laku seseorang. Seorang yang pemalu dan sukar utk berkongsi rahsia besar dgn org lain kecuali org yang benar2 dipercayai. Meletak Tangan Pada Bahu Kawan Suka ikut kepala sendiri Pentingkan diri sendiri Teman yang sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh teman2 rapat Bermain Dgn Tangannya Mempunyai tahap humor yang tinggi Pandai berjenaka Bersikap terbuka dan dapat menerima kritikan atau pandangan org lain tanpa ambil hati Jenis open minded Mematahkan Jari Jemarinya Seorang yang gugup dan kurang yakin utk berbicara dgn org lain Baik hati dan sedia membantu sesiapa saja Menggigit Kuku Gugup dan gementar bila berbicara Agak tertutup dalam membicrakan rahsia hati Memintal Hujung Rambut Suka berkhayal Sukar diperdayakan Keras kepala Menongkat Dagu Pendengar yang setia dan rahsia akan selamat ditangannya Suka mendengar masalah teman2 Setia dlm persahabatan Suka Letakkan Tangan Atas Meja Happy go lucky dan pandai menyesuaikan diri Peramah Suka bergantung pada orang lain Menggosok 2 Telapak Tangan Ramah dan berfikiran matang Suka berterusterang dan tidak suka ckap berbelit2 Muudah memahami perasaan org lain dan suka membantu Memutar Cincin Sangat menepati janji Berhati2 dlm tutur kata Gemar hidup yang teratur Rahsia Nombor Peribadi Anda Setiap orang dilahirkan bersama nombor yang ada pertalian dengan planet.

Mempunyai pendirian yang kukuh. Nombor 4 NOMBOR ini membawa simbol rupa bentuk. merayu supaya pertelingkahan dapat dileraikan. ingat nombor itu dan niatkan dalam hati untuk mendapat pasangan yang sesuai. Setelah melalui beberapa kegagalan baru menikmati kejayaan. Tidak perlu jumpa dukun atau mandi di bawah jambatan. jurutera dan pereka-pereka bernaung di bawah nombor ini. benda. Tetamu suka datang kerana suasana yang tenteram. Nombor 3 RAHSIA akal. Mampu mempengaruhi orang lain membuat keputusan. 1+2+1+2+1+9+6+9 = 31 (3+1 = 4). Misalnya: 12-121969. Kemudian minum. memadai menggunakan hujung jari. pemikir. kesempurnaan. Kekuatannya adalah pada kata-kata. kewangan dan kehidupan. Jadi nombor peribadi anda adalah 4. pembalasan dan penindasan. Nombor 5 SIMBOL kreatif. Lambang kekuasaan. insya-Allah berhasil. Kalau menjadi hakim.Semuanya akan menjadi nyata kalau anda tahu apa rahsia nombor peribadi anda. ingatkan 5. keseimbangan. Nombor 2 NOMBOR ini bersifat pasangan seperti sejuk lawannya panas. Lakukan tujuh kali atau tujuh hari berturut-turut. Nombor kemakmuran. kekuatan. keberanian dan kekuasaan. Pandai memujuk. kerumitan dan kesusahan. Tetapi itu bukanlah perkiraan yang tepat. intelek. Bernaung di bawah nombor ini menjadikan anda seorang yang pintar dan bijaksana. kereta atau apa sahaja tetapi mudah pula melepaskannya. Ia hanya anggaran kasar sahaja. syarat menemukan jawapan semula jadi dan jodoh. Pintar menyelesaikan setiap masalah walaupun terlalu rumit. Bagi seseorang yang sukar mendapat jodoh. keutuhan diri. memiliki kekuatan fizikal dan mental. Ia simbol pengesahan. Biasanya apabila hendak melakukan sesuatu pekerjaan akal akan berkata-kata sama ada ia baik atau buruk. mempunyai anak ramai dan ibu bapa yang baik. Insya-Allah… tak sampai sebulan pasangan yang sesuai akan diperoleh. Tuliskan nombor 2 di luar gelas. Rumah bernombor 1 akan sentiasa makmur. kestabilan dan lengkap. rumah. Kekuatan mereka yang bernombor 4 ialah mampu melihat daya imaginasi. perbalahan. bijaksana. berlindunglah di bawah nombor ini. dia akan laksanakan tugas dengan bijaksana dan dapat menyelesaikan segala masalah. habislah! Mudah memiliki sesuatu kekayaan. Nombor 6 . Nak tahu nombor peribadi? Formula secara ringkasnya: Campurkan tarikh lahir anda. Tapi kalau putus asa. perkaitan. Jika anda tidak mampu membuat keputusan. keceriaan. Boleh menjadi pencipta yang baik tetapi bermula dengan kemusnahan. kemantapan kedudukan. Paling penting mereka ni awet muda. Ramai arkitek. kesuburan. mampu mempengaruhi. Untuk lebih mudah. lebih elok air zamzam. Nombor 1 LAMBANG keunggulan Tuhan. Ujian secara rohani diperlukan kerana hanya kita yang tahu rahsia sendiri. ambil segelas air sejuk mentah atau air kelapa. nescaya mudah semuanya. bijaksana. penyaksian. Seorang yang subur. Agakan mereka selalunya tepat dan kalau merancang. Kalau orang yang bernaung di bawah nombor ini. pengkritik dan tahap intelektual yang tinggi. dia seorang yang berani. cukup sekadar mengingati nombor itu. damai dan tenang. Ia stabil dan tak mudah diganggugugat atau dipengaruhi.

Sebab itulah jika tidak cukup oksigen orang akan mati. Kebesaran yang tidak dapat diukur dengan apa sekali pun. barang yang hilang akan jumpa semula. Nombor ini digunakan untuk menghalau hantu yang meresap di dalam badan. pelindung. Mulut masin. boleh melihat dan menembusi alam ghaib. Dari segi sains oksigen terletak dalam atom 8. Nombor 7 INILAH nombor paling baik. jangan gunakannya kerana syaitan dan iblis mudah merasuk. Kam tukang tilik. Kita tidak perlu mencari Tok Piah. tidak mampu dikalahkan oleh segala ilmu yang ada. sempurna. lengkap dan akhirnya kematian. Rahsia Pergerakan Wanita . Mengetahui nombor peribadi penting kerana melaluinya kita dapat mengenal diri. 14 dan 15 (bulan penuh). Nombor ini boleh digunakan untuk mencari semula barang hilang. jika tersalah simpan! Nombor 10 atau 0 SIMBOL keabadian Yang Mencipta. Tapi. Tetapi 6666 pula adalah kekuatan dan kesempurnaan kerana ia adalah bilangan ayat al-Quran. anda suka meramal dan boleh meramal dengan tepat. Hidup akan lebih teratur. keadilan. Sebab itulah ia disimbolkan sebagai perjuangan. peperangan dan pertikaian. Tidak ada permulaan dan tidak ada pengakhiran – tiada penamat. Memanglah nombor itu mendorong ke arah menjadi semakin kaya tetapi sampai satu tahap jatuh bankrap. memerintah. Tidak ada orang yang bernaung di bawahnya. Ataupun pelindung ibu yang sedang sakit bersalin daripada dimasuki iblis. Percayalah tidak sampai sebulan niat akan terlaksana. Selain itu ia juga lambang pembalasan. Ingat nombor 9. Anda mampu meramal masa depan sendiri. menghalau hantu. sentiasa berwaspada ketika membuat perhitungan dan insya-Allah… tidak akan wujud penyesalan. Ia sentiasa akan berlingkar dalam pusingan yang sama tanpa ada titik akhir. Nombor 9 NOMBOR ini lambang kebenaran. Sebabnya… kerana mereka tidak tahu 8 sebenarnya bermaksud penamat kehidupan. Hanya Pencipta memilikinya. minyak cenduai Batin Yat atau bertemu bomoh fotostat bagi mencari barang hilang. kepahlawanan. Kebanyakan mereka sanggup bayar berpuluh ribu ringgit untuk mendapatkannya – untuk plat kereta atau rumah. Bagaimanapun nombor ini memang baik jika tahu rahsianya iaitu ia mendorong ke arah kekayaan. membangkitkan tenaga dalaman. jangan bimbang… walaupun mudah terlanjur tetapi anda seorang yang cukup sempurna dalam hal ilmu keduniaan. Maha Kuasa. Insya-Allah doa mereka dimakbulkan jika mengulanginya 7 kali. Bagi yang belum berkahwin tetapi sudah mempunyai pasangan atau idaman hati cubalah ingatkan 6 dan niatkan pada air seperti nombor 2. Ia hanya mujarab dilakukan pada malam 13. Jika anda tidak tahu rahsia 8 jangan sesekali cuba menggunakannya. Kerana itu polis menggunakan 999? Ia juga lambang tenaga yang kuat. Nombor 8 ORANG Cina cukup suka nombor ini. Kalau nombor peribadi anda 6.HATI-HATI dengan 6 jika anda lemah semangat. mencari pasangan dan mendapat kekayaan. Caranya mudah – palitkan nombor 7 dengan menggunakan kapur di tempat yang sakit. Bagaimanapun mereka yang bernaung di bawahnya mudah terlanjur dalam perbuatan dan percakapan atau suka lepas cakap. Suka pada benda ghaib. pemusnah dan penghalau hantu. kemantapan kehidupan. Mereka juga bersifat melindungi dan mampu memerintah dengan baik. 666 adalah lambang syaitan – gandaan kelemahan bagi mereka yang lemah semangat. Satu nombor yang cukup kuat.

wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan. 5.SERING MENOLEH KE KANAN DAN KE KIRI… Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia.JIKA BERJALAN SUKA MENUNDUK… Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. JIKA BERJALAN. wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. Jadi. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya.1. mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya.JIKA BERJALAN BADAN TAMPAK TEGAK… Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya.. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Yang menarik dari wanita ini. 3. wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. 4. jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung. Namun. ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya. dijamin akan mendapat kebahagiaan. kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki. Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Meski pendiriannya teguh. JIKA BERJALAN. 7.JIKA BERJALAN BADAN BERGERAK KE KANAN DAN KE KIRI…. kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh. tapi dia selalu berselisih pendapat.JIKA BERJALAN SEPERTI ZIRAFAH… Maksudnya. ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini.JIKA BERJALAN MENATAP LURUS KE DEPAN. Tapi jangan berkecil hati. Lebih parah. Disamping sikapnya yang dingin. dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya. banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri. Padahal. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Apa pun masalah yang ada dihadapannya. jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini. dia dianggap kecil. wanita jenis ini sangat setia. dan merugikan teman bualnya. jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. suka menipu teman sendiri. Rahsia Perwatakan Lelaki Melalui Gaya Seluar . Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Sebab. konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. 6. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas. namun. bukan senang hendak menggoncangkan imannya. 2. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur. kalau berbual. ketika melangkahkan kaki badannya.DARI BELAKANG KELIHATAN SEPERTI TIDAK MEMIJAK TANAH… Golongan wanita yang jalannya berginjat.

gaya tersendiri. pandai mengawal perbelanjaan. mengikuti perkembangan semasa. Subur.Tidak terlalu kecil. Tinggi Punggung tinggi ke atas. Tidak pandai mencari peluang berniaga. ia . Rata Punggungnya rata atau hampir samarata dengan badan. Tidak terlalu rata. 3. Segalanya boleh diatasi. Pemiliknya dikatakan seorang yang tenang dan pemurah.Seluar Jeans Lelaki yg menggemari seluar jeans adalah seorang yg optimis & tenang. Sangat disukai ramai. 4. luas pandangan dan berfikiran matang bila selesaikan masalah. Jenis no problem.Seorang bapa yang jelas pemikiran ke man a hala tuju keluarganya dan sangat berjaya dalam kerjayanya. Baginya tidak ada yang mustahil. Sentiasa mengukur kejayaan diri dengan jumlah harta dan wang yang mampu dikumpulkan. Seluar Gantung / Hanger Lelaki yg sering menggayakan fesyen seluar gantung adalah lelaki yg misteri. besar dan tinggi. seleranya sukar diramal serta serba rahsia.. Yang mana satu anda?? 1. Ceria. rata. Ia melambangkan empunya diri yang lurus. Ia menentukan cara kita bergerak memajukan diri kita dalam kehidupan. bijak danterlalu idealistik. Seorang ibu yang sangat penyayang. Orang ini suka membuat sesuatu mengikut hati dan perasaan bukan fikiran menyebabkannya sukar mendapat status tinggi dalam masyarakat. Hatinya tidak mudah sensitif dengan kata-kata yang diluahkan orang lain. Suka berse ron ok. Rahsia Punggung Punggung dan paha merupakan pusat segala pergerakan badan.Tidak terlalu besar. Seluar Ketat Lelaki yg menyukai seluar ketat dikaitkan sebagai suka mencari perhatian. Penuh rasa cinta. Sihat. idealistik.periang. lemah lembut. Tidak terlalu bulat. Sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai cita-cita. Besar Pemilik punggung besar dan paha besar seorang yang ro man tik.pemurah dan bijak menguruskan kewangan. bulat.Kuat mengharungi segala cabaran hidup sama ada cabaran yang baik atau yang buruk.Terdapat 5 bentuk punggung dan paha iaitu seimbang. Seluar Baggy Lelaki yg meminati gaya seluar ini agak keperempuanan. 2... Seluar Warna Terang Lelaki yg lebih suka memakai seluar yg berwarna terang dikatakan tegas. lembab kerana ragu2 dlm mengambil keputusan. 5.Bakal ibu dan bapa yang baik. Seimbang Paha dan punggungnya seimbang. suka bersosiol dan boleh bergaul dengan sesiapa sahaja. ego tinggi tapi baik. Jika perempuan. Orang ini dikatakan mempunyai daya seks yang sangat tinggi. Perjalanan hidup teratur tanpa banyak masalah dan stabil. Tidak kisah dengan kata-kata negative orang lain. sanggup berkorban apa saja tapi sering tersilap mengambil keputusan. Bulat Individu yang mempunyai punggung yang bulat adalah seseorang yang berjiwa kental. amat mengasihi org yg disayangi. sentiasa bersemangat.

7) RAMBUT PERANG . Terlalu berserah kepada keadaan tanpa ada insiatif untuk memajukan diri.++) 11) RAMBUT MOHICAN/PUNK . amat sesuai di buat suami mahupun pembantu rumah.pembersih.bijak. dan pandai membuka perniagaan walaupun kecil. ‘Accident-prone’ e. (additional . berfikiran terbuka. 3) RAMBUT KERENTING NEGRO . 13) RAMBUT ALA ‘ZAIBO’ .dan berpotensi dalam bidang kesenian. romantik. memberus kasut dan membersihkan sawang.bijak sangat. memilih dan mudah mengamuk bila susah hendak selesaikan masalah 4) RAMBUT IKAL MAYANG . banyak kawan. garang. memilih. berfikiran terbuka dan pandai selesai kan masalah diri. 2) RAMBUT KERINTING TEBAL . 9) RAMBUT KUSUT . suka menyapu sampah. tegas dan cepat melakukan perkerjaan dengan bersungguh-sungguh. kasar. sentiasa berfikiran negatif pada seseorang.ego.open-minded.g kepala selalu jadi target ketika bermain bola kerana kes salahtafsir. RAMBUT TEBAL .dikatakan tidak subur dan tidak mempunyai anak lebih dari satu. berfikiran terbuka. 10) RAMBUT BERUBAN -kurang bijak.. ego. suka termenung. cenburu kuat. romantik. dan mudah memaaf kan seseorang dengan kesilapan lalu. pemaaf. romantik . manja. Sifat Lelaki Berdasarkan Rambutnya 1) RAMBUT LURUS . Tidak mempunyai perancangan masa depan yang jelas. cemburu buta. bergaya. susah nak memaafkan seseorang. banyak pergaulan.bijak.. 12) RAMBUT BOTAK .kurang bijak. berfikiran terbuka. degil. pemaaf.kurang bijak. senang dipandang terutama diwaktu malam tanpa menggunakan topi keledar ketika membawa motor mahupun mesin pemotong rumput. sosial sikit. sosial dan bijak lari daripada masalah. 6) RAMBUT SIKIT .bijak. 5) RAMBUT HALUS/LEMBUT . berfikir sebelum melakukan sesuatu. seorang yang happy. tidak suka termenung. . degil.sangat bijak. cemburu. Celik ‘IT’ orang nya.sesuai bekerja menurap jalanraya dan menyapu jem pada roti.bijak. banyak pergaulan dan susah dalam menyelesaikan masalah diri. banyak pergaulan. dan pandai mengambil hati seseorang. cemburu.bijak. dan pandai dalam mengurusan sesuatu tanpa pertolongan.

hijau dan kuning. dia mengasihi. dia akan berkata bahawa suaminya pergi berhiburan sedangkan dia sakit di rumah. Jika tiada berharta.Hanyalah sekadar menambah pengetahuan.don’t play-play with this category haah.Diturunkan di sini firasat tentang tahi lalat. . Namun. Sejauhmana kebenarannya tidaklah diketahui dgn jelas. Dia tidak suka memakai emas dan perak. suka bersolek dan mencantikkan diri. Tetapi bila suaminya pulang. Dia suka membesarkan diri di hadapan ramai.ia biasa diajarkan di kalangan Masyarakat Melayu.14) RAMBUT PALSU . TABIAT KHINZIR Wanita yang tiada berbuat baik. dia cemburu. 15) RAMBUT ALA ‘PUA CHU KANG’ . TABIAT ANJING Suka memalingkan muka apabila bercakap dengan suaminya. TABIAT TIKUS Dia adalah seorang wanita yg suka mencuri harta suaminya sendiri. Namun begitu. TABIAT UNGGAS (BURUNG) Suka berjalan dan berhiburan. you know? kenaper?? tak percayaee?? 16) RAMBUT ‘RONALDO’ . Bila datang suaminya.. Suka menabur janji dan amat jarang menabur wang di tepi-tepi jalan. Maka akan berkelahilah dia dengan orang lain. Lelaki jenis ini suka mencuri ikan goreng di rumah. berbantah serta berbuat fitnah.!! he will hentam you. mengadu. TABIAT SERIGALA Apabila suami ada di rumah.sekadar hiburan……. Jika dia melihat suaminya berharta.rambut ala si ‘pekan’ dlm citer Batu belah batu bertangkup. dia akan menista dan membenci suaminya. TABIAT KERA Suka memakai baju berwarna merah. Suka makan minum sahaja untuk memenuhkan perutnya. Rahsia tahi lalat Masyarakat pada zaman dahulu mengenal seseorang dgn melihat tanda pada badannya. pembohong dan buta ‘IT’ . Suka membantah dan mengherdik suami. dan bermain bebola ikan sebagai hobi ” saja suka2…. TABIAT KALA Wanita yg sentiasa mengumpulkan jiran untuk mengumpat. Rahsia Tabiat Wanita TABIAT ULAR Menaruh dendam apabila mendengar sesuatu yg jahat tentang suami atau dirinya. Dia suka berbakti.bersifat pendusta. Dia juga suka menjahanamkan harta suami dan tiada mahu berbuat ibadah. TABIAT KAMBING Dia isteri yang berguna dan solehah.. Dia mengasihi suaminya serta orang lain. TABIAT KELDAI Dia seorang wanita yang penakut. dia pura-pura menidurkan dirinya.

boros Betis kiri Rajin. ramai yg suka Bibir bawah kiri Pandai bicara. baik hati Bibir bawah kanan Disegani orang.tidak suka menganggur Lutut kanan Bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha Lutut kiri Kurang kuat berusaha Kepala sebelah kanan Terkabul cita-cita Kepala sebelah kiri Sering menemui kesusahan Kepala sebelah belakang Jujur. sabar dan tekun . jujur. cerdas Hujung mata kiri Baik budi. murah rezeki Punggung kanan Agak mengalami kesulitan Punggung kiri Malas dan suka duduk Betis kanan Suka berhibur. berani menderita Leher kiri Cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan Leher di tengah Tercapai cita-cita Biji mata kanan Suka serong dan pembohong Biji mata kiri Pembohong tetapi baik hati Hujung mata kanan Baik hati. tak mudah kalah Leher kanan Cerdas. sopan santun.Bahagian Badan & Firasat Bibir atas kanan Banyak rezeki. pandai Bibir atas kiri Ramai kawan.

suka senggama Di kepala kemaluan (lelaki) Bakal beristeri 2 Tumit kanan Jujur dan banyak kawan Tumit kiri Baik budi Alis kanan Suka menolong. sopan santun Tengah kening Keras hati. tak mudah kalah Hujung mulut kiri Suka berpoya-poya Ketiak kanan Dapat menyimpan rahsia Ketiak kiri Jujur. baik hati Alis kiri Ramai yang suka Pangkal peha kanan Kemahuan kuat . banyak yang cinta Pergelangan kaki kanan Suka berpergian (keluar rumah) Pergelangan kaki kiri Kehendak kuat Batang hidung Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya Pada hidung Banyak rezeki Dagu bawah kanan Jujur dan baik hati Dagu bawah kiri Bijak sana dan berbudi luhur Kemaluan kanan atau kiri Baik.Kening kanan Cerdas dan cekap Kening kiri Cerdas. berani segala hal Hujung mulut kanan Kecil rezeki.

tangkas. banyak tanggungjawab Buah dada kanan Baik hati.simpan rahsia Buah dada kiri Ramai kawan. tekun Pusat bahagian kanan Sejahtera dalam hidup Pusat bahagian kiri Beroleh kemliaan Pinggang kanan Sayang pada pasangan hidup Pinggang kiri Disayang pasangan hidup Dada kanan Dapat mengatasi masalah . banyak tanggungan Bahu kiri Suka kerja keras.Pangkal peha kiri Suka kerja apa pun Telapak kaki kanan Tak mudah mengeluh Jari kaki kanan Suka menolong Jari kaki kiri Berbudi. setia pada pasangan Lengan kanan Setia dan taat pada atasan Lengan kiri Menepati janji dan rajin Pipi kanan Ramai teman Tengah-tengah pipi kanan Ramai yg suka Tengah-tengah pipi kiri Ramai teman Ubun-ubun Kurang jujur Pusat Cerdas. suka berbuat baik Bahu kanan Cermat dlm membuat keputusan. pendiam.

suka memberi maaf Perut bawah kiri Baik hati. ramah. tenang hidupnya Sudut mata kanan dalam Disayang suami atau isteri Sudut mata kiri dalam Tidak mudah dilupakan pasangan Sudut mata kanan luar Baik budi.Dada kiri Berani. berjaya Kelopak mata kiri atas Baik budi. dpt jadi kaya Pelipis kanan Serba berhasil dalam usaha Kelopak mata kanan atas Baik hati. ramai yg suka Kelopak mata kanan bawah Agak malas Kelopak mata kiri bawah Agak bodoh. jujur dan sabar Telapak kaki kanan Tidak mudah mengeluh Telapak kaki kiri Baik budi pekertinya Siku tangan kanan Kuat ingin memiliki kekayaan Siku tangan kiri Baik hati. ramai yg cinta Pelipis kiri Murah rezeki. kurang bijaksana Rahsia Tandatangan . suka menolong Jari tangan kanan Serba beroleh keuntungan Jari tangan kiri Serba baik bekerja Jari telapak tangan kanan Banyak rezeki tapi boros Jari telapak tangan kiri Banyak rezeki dan cermat Perut bawah kanan Banyak rezeki.

Tanda tangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas Seorang yang sangat baik .Makna tersirat di sebalik tanda tangan: 1. Tanda tangan yang tiada kaitan dengan nama Anda sentiasa berusaha supaya smart Suka berselindung Jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup Yakin dengan kebolehan diri sendiri 6. Satu garisan di bawah tanda tangan Seorang yang sangat yakin Ada personaliti yang hebat Agak mementingkan diri sendiri Percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu 2. Tanda tangan huruf satu-satu. Satu titik di bawah tanda tangan Anda kelihatan mudah dan tenang Cepat hilang kepercayaan pada orang anda percayai apabila dikhianati 4. Tanda tangan berasaskan ejaan nama tapi sukar nampak Anda cerdik tapi kurang hendak berfikir Anda cepat menukar pandangan dan idea 7. tidak bersambung Seorang yang sangat prihatin Tidak pentingkan diri sendiri Sanggup berkorban apa saja untuk orang lain Seorang pemikir Seorang yang mudah serik 8. Dua titik di bawah tanda tangan Anda romantik Mudah bertukar pasangan macam tukar baju Memilih kecantikan (bagi lelaki) Sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita) Mudah menarik perhatian orang untuk berdamping 3. Tiada garisan/titik di bawah tanda tangan Seronok dengan kehidupan Ikut gaya dan cara sendiri Kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain 5.

Sekiranya kamu mempunyai satu garis yang panjang Dan lurus. . sudah la! 1. Misalnya seorang pelajar. IA memperlihatkan bahawa kamu seorang yang bekerja keras untuk berjaya dalam pelajaran Dan kamu berupaya untuk belajar dengan lebih gigih. Semakin IA panjang Dan terang garisnya. Ada yang kurang jelas. putus-putus Dan sebagainya. setiap kejayaan perlu disertakan dengan usaha yang gigih.. Sekiranya kamu mempunyai garisan sedemikian. Dikatakan mereka ini bakal memperolehi kejayaan cemerlang dalam dua kerjaya atau apa juga yang diceburi oleh mereka nanti.Boleh menyesuaikan diri dalam apa juga keadaan atau dengan siapa saja anda berurusan Tegas dengan pendapat sendiri Ada semangat yang tinggi Rahsia Tapak Tangan Sememangnya terlalu banyak rahsia yang tersemadi pada tangan Kita… Walaubagaimana pun ini cuma ramalan saja Dan jangan telalu fanatik sangat untuk mempercayainya Cuba perhatikan setiap garisan pada tapak tangan korang Dan bandingkan dengan garisan yang dinomborkan seperti di atas… Setiap garisan mempunyai maksud yang tertentu. IA menunjukkan bahawa kamu setia dalam percintaan Dan mungkin hanya mengalami satu episod cinta saja. Adakah IA terdiri daripada satu garis sahaja? Kadangkala terdapat sesetengah orang yang mempyai dua atau lebih garisan ini. 2. mengikut garis yang terpamer di telapak tangan kamu itu.. Garis hati/cinta Garisan ini melambangkan perasaan Dan percintaan kamu. Malah jangan terkejut.. semakin baik maksudnya. Bagi kamu. And of course la bentuknya juga berbeza-beza. Jangan tersalah tilik. jika IA jelas. 5. Ada orang yang mampu meraih kejayaan dalam dua bidang yang dilakukan dalam masa yang sama. Dikatakan seseorang itu akan panjang jangka hayatnya jika mempunyai garis yang sedemikian lebih-lebih lagi jika garisnya mencecah hingga ke penghujung. Ada di antara kamu yang mempunyai garis putus-putus ini ‘ curang’ Dan menjalinkan hubungan cinta dengan lebih daripada seorang gadis/jejaka dalam masa yang sama! 4. ini menunjukkan kamu mungkin mempunyai beberapa pengalaman gagal dalam bercinta sebelum menemui cinta yang sejati. Sebab itulah. IA menunjukkan kamu akan menjadi kaya Dan terkenal dalam kehidupan kamu. terang Dan lurus.. So selamat ‘menilik’. 3. Ini kerana sudah tersurat bahawa mereka ini mudah mendapat kejayaan. Tapi jangan la panik. Tidak hairanlah orang yang mempunyai garis ini mampu menjejakkan kaki ke me nara gading tanpa sebarang masalah. Garis kecergasan Garis bertanda nombor 2 ini pula bersangkutan dengan tahap pemikiran Dan keupayaan kamu untuk berjaya ke peringkat tinggi. Manakala sekiranya garis itu putus-putus Dan terdapat cabang-cabang lain. Garis matahari ( Sun line) Bukan semua orang yang mempunyai garis ini yang kelihatan dengan begitu jelas Dan nyata. Garis Kehidupan Garis bertanda nombor 1 ini adalah berkaitan dengan kehidupan kamu. Garis kejayaan Cuba kamu perhatikan garis yang bertanda nombor 4 ini. bukan semua garis yang dinyatakan itu terdapat pada tapak tangan korang.

Garis perkahwinan Sekiranya garisan itu membentuk bulatan menghala ke arah kanan hingga ke tapak tangan. Garis pergelangan tangan Cuba kamu perhatikan pada pergelangan tangan kamu di sebelah dalamnya. ini bermakna kamu ini kedekut orangnya Dan pentingkan diri sendiri! Betul ke? hehehee…kalau terkene jangan la mareee. Walau bagaimanapun kamu ini bukan seorang yang kedekut! Sebaliknya sekiranya tiada ruangan di antara kedua jari itu bile dirapatkan. Tentu sekali IA mudah dicapai jika mempunyai kewangan yang kukuh. Garis perjalanan Adakah kamu ini seorang yang sukakan sesuatu kehidupan yang mencabar. Garis kesihatan Sama seperti garis kehidupan. 9. Begitu juga sebaliknya. seperti yang dinyatakan pada garisan bernombor 9. walaubagaimana pun ini cuma ramalan saja dan jangan telalu fanatik sangat untuk mempercayainya. ini menunjukkan tahap kesihatan kamu tidak begitu baik. Terdapat garis-garis seolah-olah gelang kan ? Diramalkan. Garis kewangan Setiap orang semestinya mengimpikan kehidupan yang sempurna Dan bahagia.. Apa yang kamu lihat bila merapatkan kesemua jari kamu itu di antara satu sama lain? Adakah semuanya rapat-rapat? Kemudian Cuba kau perhatikan di antara jari kelengkeng Dan jari manis kamu sewaktu kamu rapatkan keduanya... Sememangnya terlalu banyak rahsia yang tersemadi pada tangan kita…. Berapa orang anakkah yang kamu inginkan? Tidakkah kamu perlu mengetahuinya? Apa yang perlu kamu lakukan ialah dengan mengira berapa banyak garisan halus Dan pendek yang kamu miliki Dan IA sebenarnya mewakili jumlah bakal anak kamu nanti. Kira saja berapa gelang yan gkamu Ada Dan ramalkan jumlah hayat kamu sendiri! Tapi awas! Jangan terlalu percaya sangat…. 7. Tidak hairanlah sekiranya kamu ini juga suka hidup berpindah-randah Dan mudah bosan dengan sesuatu tempat. 11. Sekiranya garis ini putus-putus. kamu diramalkan bakal mempunyai sebuah perkahwinan yang kekal Dan bahagia selama-lamanya. suka merantau atau melawat tempat-tempat asing? Sudah tentunya kamu ini mempunyai garisan perjalanan yang cukup jelas Dan terang. 10.6. and of course la bentuknya . sebaik garisan adalah yang kelihatan jelas. dikatakan kamu mampu memperolehi Wang yang banyak melalui pekerjaan yang kamu lakukan itu. Cuba dekatkan jari kamu itu dengan Mata kamu Dan tengok sama kamu boleh lihat Ada sebarang ‘gap’ di antaranya… Sekiranya kamu dapat melihat cahaya di antara keduanya… Bermaksud IA tidak rapat Dan renggang… Maknanya kamu ini seorang yang cukup pemurah. Garis bilangan anak Setiap orang pasti ingin atau menyimpan hasrat untuk memiliki cahaya Mata sendiri bila tiba masanya nanti. Tiada lagi yang kedua Dan seterusnya… 8. Tapi jangan la panik. Misalnya kamu mendapat terdapat empat garisan Dan ini bermakna jumlah anak kamu nanti ialah empat orang. Ajal Dan maut di tangan Tuhan kan ? Bila jari kamu dirapatkan…. Perkahwinan wujud hanya sekali saja dalam hidup kamu. Malah kadangkala kamu juga terlalu boros dalam berbelanja. lurus Dan tidak putusputus. cuba perhatikan setiap garisan pada tapak tangan korang dan bandingkan dengan garisan yang dinomborkan seperti di atas… setiap garisan mempunyai maksud yang tertentu. Bagi kamu yang memiliki garisan bernombor 10 ini dengan jelas Dan terang. bukan semua garis yang dinyatakan itu terdapat pada tapak tangan korang. setiap garis membentuk gelang itu mewakili 25 tahun jangka hayat kamu.

putus-putus dan sebagainya.juga berbeza-beza. Mereka jarang bergaul dgn org ramai. ada yang kurang jelas. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan. sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.. 6) Tidak punya bantal ciannye… gi le kedai beli satu. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka tdk suka berusaha. 4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki Mereka mempunyai sifat kurang baik. Tekanan yang ringan Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan.. jangan tersalah tilik. Kenal peribadi melalui Graphology (Kajian)-by Dr Fadzilah Kamsah Pertama : Tekanan i. Tekanan yang kuat Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas. muzik dan sastera. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka jarang membuat keputusan sendiri. · Kurang bertenaga. malah kaku dalam pergaulan. sudah la! Rahsia Personaliti melalui Perwatakan Tidor Terdapat beberapa ketegori bantal dan perwatakan: 1) Memeluk Bantal Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. 3) Tidur Dengan Satu Bantal Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. So selamat ‘menilik’. cergas. 5) Tidur tanpa Bantal Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego. · Sihat. 2) Menggunakan Banyak Bantal Mereka biasanya kurang kenyakinan. kurang sihat dan mudah sakit Kedua : Bentuk Tulisan . pantas dan sedikit agresif ii.. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois.

i. mudah memimpin. mudah kawal diri. Rapat-rapat · Suka campur orang. tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri Keenam : Pada palang huruf kecil T (t) i. G. Campur-campur · Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf) Keempat : Kerapatan i. kurang rajin. amat bergantung kepada orang lain. pengasih penyayang. berani. suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia. Ada ekor a) Besar. mudah menunjukkan kasih sayang. mudah kesian pada orang. Condong ke kiri · Introvert. pemurah ii. jimat atau kedekut Kelima : Pada huruf J. pemurah. suka ambil jalan tengah iv. Y. peramah. Tegak · Systematic. panjang dan sempurna · Tahap emosi yang dipamer itu jelas. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper Tulisan yang angular dan sharp · Rasional. berkongsi maklumat dgn orang lain. Rendah . suka bercerita. suka campur orang. pengasih & penyayang. Condong ke kanan · Extrovert. Jarang-jarang · Tak suka campur orang. organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang iii. tak suka berubah. pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical) Ketiga : Kecondongan i. Tulisan yang bulat-bulat Semua huruf ditulis dengan bulat · Emosional. prihatin. amat setia kepada kekasih. keluarga. pendek dan tak sempurna · Tak pandai mempamerkan emosi. berkerja dgn sistematik. agak pemalu. kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif) ii. Tinggi · Tahap aspirasi tinggi ii. ii. tak suka gaduh-gaduh. mempamerkan tahap kerajinan b) Kecil. Z i. kurang mesra dan sedikit boros. suka menyimpan rahsia.

Dilahirkan sebagai pemimpin Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar seorang yang artistik dan sukar dijangka. Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka. Berterus terang. serius dan sederhana Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa WANITA API Wanita api dilahirkan di bawah zodiak Aries (21 Mac-20 April). mempunyai daya imaginasi dan inovatif. Virgo (24Ogos-23 September) dan Capricon (22 Disember-20 Januari) Seorang yang boleh dijangka. Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja .Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif. tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar. cita-cita rendah iii. Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi merasa sedih dan terhiris.berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. Bergaya.· Mudah berpuas hati. mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.bagi mereka segalanya boleh dicapai. Libra (24 September-23 Oktober) dan Aquarius (21 Januari-19 Februari). Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. Leo (24 Julai-23 Ogos) dan sagittarius (23 November-21 Disember). Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul.berwibawa dan praktikal penyabar dan bertolak ansur. Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan WANITA ANGIN Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini (22 Mei-21 Jun). Tengah-tengah · Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana Rumusan : Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup… Rahsia Wanita Tanah. mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material. Api. Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan. tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah. Berfikiran terbuka. Angin dan Air WANITA TANAH Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus (21 April-20Mei). untuk berkonfrantasi.

Scorpio (24 Oktober-22 November) dan Pisces (20 Februari-20 Mac). wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya. tapi dia selalu berselisih pendapat. 6. Jika berjalan badan tampak tegak . dia dianggap kecil. Namun. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Jika berjalan.WANITA AIR Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer (22 Jun-23 Julai). Disamping sikapnya yang dingin. 3. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya. kalau berbual. dan merugikan teman bualnya. kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur.Mempunyai sifat mudah bersimpati.Mereka ini dipandu oleh perasaan hati . mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. dijamin akan mendapat kebahagiaan. Berdaya imaginatif sentimental Mempunyai perasaan yang berubah-ubah. Jika berjalan suka menunduk Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur. Padahal. jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini. Lebih parah. Meski pendiriannya teguh. 4. dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah Golongan wanita yang jalannya berginjat. suka menipu teman sendiri. Jika berjalan. bukan senang hendak menggoncangkan imannya. Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju . ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Tapi jangan berkecil hati. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar.berhati-hati . Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas. 2. Jika berjalan menatap lurus ke depan Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh. wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Apa pun masalah yang ada dihadapannya. 5. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri. sering menoleh ke kanan and kiri Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan. namun. wanita jenis ini sangat setia. Sebab.Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri Rahsia Wanita Berjalan 1. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku.

Apa pun masalah yang ada dihadapannya. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Rahsia Wanita Berjalan 1. 4. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung. jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini. kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata. Jika berjalan suka menunduk Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. ketika melangkahkan kaki badannya. dia dianggap kecil. Sebab. 7. ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. sering menoleh ke kanan and kiri Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan. tapi dia selalu berselisih pendapat. suka menipu teman sendiri. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Jadi.Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. dan merugikan teman bualnya. Meski pendiriannya teguh. Jika berjalan seperti zirafah Maksudnya. 2. konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya. dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya. banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya. namun. Lebih parah. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini. kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki. Jika berjalan menatap lurus ke depan Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh. Tapi jangan berkecil hati. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. Yang menarik dari wanita ini. dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. . 3. wanita jenis ini sangat setia. dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah Golongan wanita yang jalannya berginjat. Jika berjalan. jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. dijamin akan mendapat kebahagiaan. kalau berbual. Padahal. bukan senang hendak menggoncangkan imannya. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. Jika berjalan. Namun. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. 5. Disamping sikapnya yang dingin.

. Jika berjalan seperti zirafah Maksudnya. .Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya. .6.Sukar untuk jatuh cinta tapi mudah untuk mengkhianati pasangan. dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. . .Bersikap romantik tapi tidak pandai memperlihatkannya.Pandai mengambil hati pasangannya tapi mudah melukai pasangannya . .11. .Pasangan ideal: Lahir bulan 5.Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran(hanya pasangannya yang tahu) .Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.10.Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya .8. .Selalu berdiam diri ketika bertemu dengan pasangannya. . .Mudah melupakan perasaan cinta terhadap orang yang dicintai sekiranya dikhianati .12 Mac .9.Amat hormat kepada pasangan. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya.Persaan cemburu yang minima. .Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan. . .Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya. Febuari .Bakal jadi seorang bapa atau ibu yang penyayang. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jika berjalan badan tampak tegak Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri.Kebanyakan bangsa Cina yang ramai lahir dalam bulan ini. . Jadi. ketika melangkahkan kaki badannya.Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati . ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang.Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras. 6.Mudah menawan hati pasangannya. Yang menarik dari wanita ini.Sikap cemburu yang tinggi terhadap pasangannya tapi tidak kisah sekirannya pasangannya cemburu terhadapnya.Sukar setia pada yang satu. 7. .Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya.Amat suka memikat pasangan. . . Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. . Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain.Pasangan ideal untuk individu yang lahir dalam bulan Januari selalunya dilahirkan dalam bulan 3. jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung. kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata. .Mudah jatuh cinta terhadap individu yang mempunyai daya tarikan . .Sangat baik dalam menjaga perhubungan -Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai.Kurang beremosi terhadap pasangannya. Rahsia Kasih Sayang Berdasarkan Bulan Januari . Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya.

. Mei . . . . ..Pasangan Ideal: Lahir dalam bulan 4.Sentiasa ingin diberi perhatian. . .Sentiasa dahagakan kasih sayang dari pasangan tapi tak pandai memperlihatkan.Ambil berat dalam menjaga hubungan.Kebanyakkan orang Eropah lahir dalam bulan ini.Sentiasa menjaga hati pasangan dan pandai memujuk.Amat pandai menjaga hati pasangan sekiranya dia perempuan.Mudah jatuh hati tapi terlalu memilih.12.Perasaan cinta yang mendalam.Kurang yakin dalam perhubungan.Sukar melupakan pasangan walaupun dilukai.Kesetiaan teguh terhadap pasangannya. .5. . .Individu yang amat sukar untuk jatuh cinta dan amat memilih pasangan. . . .Sukar melukai dan memahami hati pasangan. .Emosi cepat terusik dan mudah terluka.Suka menuduh melulu tanpa usul periksa.Mudah merajuk dan mudah di pujuk. . .Cepat rasa bosan dalam percintaan. . .Pandai mengatur hidup pasangan (bukan Queen Control atau King Control) . . Juliet. . . 9. . April .Pasangan Ideal: Lahir dalam bulan 6. .Berprasangka terhadap pasangan.Selalu beremosi. .Romantik dan terlalu romantik .Pandai menarik hati pasangan. .11.Kurang suka untuk sentiasa bersama.Pilihan yang tepat dalam berpasangan. .Mudah untuk dipujuk. .Selalu memendam perasaan terhadap individu yang dicintai.Baik dan jujur dalam perhubungan.Nekad untuk menjaga hubungan yang baik. .Amat cemburu dalam perhubungan. Siti Zulaikha.Pasangam Ideal: Lahir dalam bulan 1.10.Sukar berlaku curang dan amat menyayangi pasangan. .Sukar dan malu dalam meluahkan isi hati. . . 10. . 7. . .Selalu melindungi pasangan dari kritikan atau umpatan orang. .2 .Amat mudah jatuh cinta. 11 Jun .Kebanyakan orang yang lahir dalam bulan ini boleh dianggap ‘hamba cinta’ seperti Laila.Cerewet dalam hubungan.Kebanyakan bangsa India yang lahir dalam bulan ini.Mudah menerima cinta seseorang.Suka mengangankan sesuatu yang indah bersama pasangan. .Elok untuk menjadi Ibu yang baik.

bertolak ansur terhadap pasangan .Sukar mencari pilihan yang tepat .8. . .Romantik. Pengasih dan Penyayang.Pasangan Ideal: Lahir bulan 4.Suka mendengar dan tidak suka membantah.Pandai memahami pasangan . . 6.Amat mudah dipujuk dan berterus terang.Dahagakan pujian dari pasangan. .Suka menilai dan menjaga perhubungan.8.11 Oktober .Sangat sensitif dan tahap cemburu yang minima. .Bersopan dalam hubungan .Mudah meluahkan kat cinta pada sesiapa yang berkenan.Mudah simpati dengan perasaam dan masalah pasangan. .Mudah terluka dan lambat untuk pulih. .Berkebolehan untuk meluahkan isi hati terhadap individu yang dicintai.Sering bertukar pasangan .Amat suka berkomunikasi dengan pasangan.Sukar dimengerti oleh pasangan.5.Suka memimpin pasangan. .Tidak serius dalam perhubungan .3. 12 . . .Mengambil berat dan mengasihi pasangan . Julai .Sentiasa menjaga maruah diri. .Suka disayangi dan menyayangi pasangan.Pandai memujuk pasangan . 7 Ogos .Pasangan Ideal: Lahir bulan 1. .Setia terhadap pasangan. ..Kelam kabut dalam perhubungan.Amat memilih pasangan .Sukar melupakan sekiranya hati terluka. . September . . 6.Suka merajuk dan dipujuk. . 6.Cemburu terhadap pasangan. .Amat menghargai kesetiaan pasangan. pasangan dan perhubungan. . 10.Kurang menunjukkan perasaannya terhadap pasangan .Sangat prihatin terhadap pasangan . . . . .Pasangan Ideal: Lahir bulan 1.Mengambil mudah dalam perhubungan .Suka mengkritik pasangan .Sangat sensitif dan emosi .Pasangan Ideal: Lahir dalam bulan 3. .Sopan terhadap pasangan.Amat suka didampingi pasangan. .Kesetiaan di ragui.Kebanyakan bangsa Bani Israel dizaman Arab Jahiliyah yang lahir dalam bulan ini.

pakaian yang dikenakan membuatkan payudara nampak tersembul sehingga mencacatkan penampilan.Jujur dan jarang berpura-pura dengan pasangan.Pengasih. pilih rantai yang panjangnya di atas garis dada atau payudara. 2) Kenakan baju yang potongan lehernya melebar hingga ke bahu atau pilih baju yang bercorak vertikal. Paling teruk.Mudah terluka hati sekiranya pasanangan ada melakukan kesalahan terhadapnya. Hindari rantai yang terlalu panjang kerana ia boleh membuatkan payudara kelihatan lebih besar.Emosi yang mudah terusik. mereka yang mempunyai payudara besar harus mengelakkan ikat pinggang yang melingkar di sekitar pinggang atau tepat di bawah payudara. pilih skirt yang berpotongan A. Potongan sebegini bukan sahaja boleh menyembunyikan bentuk payudara yang besar tetapi ia juga boleh membuatkan anda kelihatan lebih langsing. pasti anda akan nampak tidak selesa dengan payudara sendiri. 1) Perkara pertama yang harus diberi perhatian ialah kenakan coli yang tepat supaya payudara anda mendapat sokongan yang baik. 6) Sekiranya ingin mengenakan aksesori. 7) Hindari pakaian yang mempunyai motif atau detail yang sarat di bahagian tengah dada. Ini benar-benar kesalahan besar. Bra yang tepat akan menampilkan kesan langsing. seluar denim ‘boot cut’ atau seluar panjang berpotongan lurus. pilih gaun yang berpotongan ‘empire waistline’. . Di sini diberikan beberapa tip berguna untuk dipraktikkan. TIPS MEMILIH WARNA BAJU . . 4) Untuk padanan. Fabrik jenis ini akan mengikut bentuk tubuh dan melangsingkan.Sukar menerima pandangan pasangan. 3) Pilih jaket atau blaus yang diperbuat daripada kain kapas. Jangan sesekali mengenakan t-shirt berkolar bulat yang sangat sempit! Potongan V adalah pilihan terbaik. Penyayang terh TIPS BERPAKAIAN UNTUK WANITA PAYUDARA BESAR Wanita yang mempunyai ukuran payudara yang besar memang menghadapi masalah dalam pemilihan pakaian. . Ini dapat menimbulkan ilusi yang membuatkan payudara anda nampak lebih kecil. 9) Pastikan anda tidak memasukkan baju ke dalam seluar atau skirt yang dipakai. . Jika salah pilih. Sekali pun mengenakan tali pinggang merupakan trend terkini.. 5) Jika ingin mengenakan gaun.

Karakter misteri terpancar pada kegelapan warna hitam. Gabungan antara warna kuning dan merah ini mencerminkan si pemakai. Ini adalah warna paling gelap dari yang lain untuk pakaian wanita atau baju wanita. sangat sesuai untuk pakaian wanita atau baju wanita. Warna cerah ini melambangkan kecerdasan dan intelektual yang tinggi. Warna ini memang sesuai dengan kesan feminim dapat diperolehi di kedai jualan. Pink. Hitam. Karana itu. Selain mewakili keberanian dan ketegasan. Tidak ada salahnya dinner dengan yang tersayang dengan busana pink lembut. Warna cerahnya juga akan membuat mood akan naik. Pengemar warna ini seorang yang optimis. Putih. Paling sesuai bagi mereka yang tidak suka kelihatan keterlaluan. Merah. Putih juga termasuk warna paling aman selain hitam. Bagi yang menggemari warna biru biasanya sangat menyukai ketenangan. Bila anda orang yang penuh pertimbangan iaitu penggemar warna putih ini. atau paling tidak mewakili perasaan pada saat tertentu. Cermin berani dan independen. misalnya. berani dan tahan lasak. Hitam juga sangat eksklusif untuk penampilan yang elegan dan seksi. Semua orang tahu warna ini berkaitan dengan suci dan bersih. Bila ingin merasa nyaman dan diterima dapat meningkatkan keyakinan diri. Apalagi jika dipadukan dengan aksesori wanita yang menarik. Biru. . pilihlah warna baju yang sesuai ketika membeli pakaian yang boleh anda beli di kedai jualan atau butik. Penampilan lembut dan cukup mewakili perasaan jatuh cinta yang berbunga-bunga. Mewakili kecerahan dan kenyamanan. karana boleh dipadu dengan segala warna.Tahukah anda bahawa warna baju boleh mencerminkan keperibadian. warna biru boleh menjadi pilihan ketika membeli pakaian yang telah siap. butik tertentu jika anda ingin membeli pakaian dengan pembelian segera. pasti sebahagian besar isi almari pakaian anda terdiri dari warna ini selain aksesori wanita. Oren. Kuning juga sering disamakan dengan warna outdoor. merah juga sering dipandang sebagai warna yang seksi dan menggoda. Kuning. orang yang menyukai gabungan warna ini dan gemar tampil untuk mendapatkan perhatian.

(Hr Bukhari dan Muslim) Hadis ini mengajar kepada umat Islam supaya baring pada lambung kanan. Kemudian hendaklah kamu baring di lambung kanan kamu.Hijau.w bersabda: ‫…إذا أتيت مضجعك فتوضأ وضوءك للصلة ثم اضطجع على شقك اليمن‬ Maksudnya: “Apabila kamu hendak tidur di tempat pembaringan kamu hendaklah kamu berwuduk seperti wuduk untuk solat.w lalu dekat seorang lelaki yang tidur meniarap di Masjid. Tidur meniarap adalah dilarang oleh Islam.” (Hr Ibnu Majah) Tidur menelentang Dr Zafir al-Attar berkata: . Sangat sesuai dengan alam dan segala yang kelihatan natural.a.a. Lalu baginda bersabda:‫إن هذه ضجعة يبغضها ال ورسوله‬ Maksudnya: “Sesungguhnya ini adalah cara baring yang dimurkai oleh Allah dan Rasulnya.w .a. Majalah ‘Times’ telah menyatakan bahawa kajian di Britain telah menunjukkan peningkatan kadar kematian mengejut kanak-kanak yang tidur meniarap.a: Sesungguhnya Rasulullah s. Baginda melihat seorang lelaki meniarap.” (Hr Tirimizi dan Ahmad-hasan lighairihi) Abu Umamah r.a berkata: Nabi s. “ Pengkaji dari Australia telah menyatakan bahawa berlaku peningkatan kematian kanak-kanak kepada tiga kali ganda apabila mereka tidur meniarap dibandingkan jika mereka tidur di lambung kanan atau kiri. Adapun tidor dengan cara yang lain adalah seperti berikut:Tidur dengan meniarap Dr Zafir al-Attar berkata: “Seseorang yang tidur meniarap diatas perutnya selepas tempoh yang tertentu akan merasai kesusahan untuk bernafas kerana beratnya gumpalan belakang badan yang besar yang menghalang dada daripada meregang dan mengecut ketika menghembus dan menyedut nafas. Penggemar warna ini adalah yang menyukai alam semula jadi dan pencinta kedamaian. Lalu baginda memukulnya dengan kakinya dan berkata: ‫قم واقعد فإنها نومة جهنمية‬ Maksudnya: “Bangunlah kamu dari tidur dan duduklah sesungguhnya ini adalah cara tidur ahli neraka jahannam. POSISI TIDUR MENURUT ISLAM DAN SAINS Diriwayatkan daripada Barra2 bin ‘Azib r. Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan hadis dari Rasulullah s. Kedudukan seperti ini juga menyebabkan kesukaran pernafasan yang boleh mengganggu jantung dan otak.

*seorang yang boleh dijangka.5 hingga 4. *Seorang yang artistik dan sukar dijangka. mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material.Tidur menelentang akan menyebabkan pernafasan dengan mulut kerana mulut akan terbuka ketika menelentang disebabkan mereganggya rahang bawah. tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu. berwibawa dan praktikal. Seperti mana perut yang penuh ketika itu akan menekan jantung. Ini akan memberi kesan pada tugas jantung dan mengurangkan kecergasan jantung lebih-lebih lagi kepada orang yang sudah tua. serius dan sederhana.5 jam apabila orang yang tidur mengiring ke kanan. Ini memudahkan untuk mengosongkan makanan dari perut selepas proses penghadaman. *Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa. Hati juga akan dalam kedudukan tetap stabil dan tidak tergantung. Manakala orang yang tidur mengiring ke kiri memerlukan masa di antara 5 hingga 8 jam bagi proses yang sama. *Penyabar dan bertolak ansur. *Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang. Perut akan bertenggek diatasnya dengan baik. Tidur yang terbaik Tidur yang terbaik adalah dengan kedudukan mengiring ke kanan kerana paru kiri lebih kecil daripada paru kanan. ~WANITA API~ Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April). Perbandingan diantara tidur mengiring ke kanan dan tidur mengiring ke ke kiri. Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari). Bernafas dengan mulut lebih menyebabkan seseorang itu terkena selsema di musim sejuk dan juga menyebabkan keringnya gusi yang akhirnya menyebabkan radang. . Ini menyebabkan jantung menanggung benda yang lebih ringan. *Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif. *Dilahirkan sebagai pemimpin *Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar. *Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan. CIRI-CIRI WANITA MENIKUT UNSUR ALAM SIFAT WANITA ~ WANITA TANAH ~ Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei). Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember). Tidur mengiring ke kiri Tidur mengiring ke kiri pun tidak elok kerana jantung ketika itu dihimpit oleh paru kanan yang mana ia lebih besar dari paru kiri. Sepatut dan seeloknya hidung yang bernafas kerana ia terdapat bulu-bulu dan hingus yang menyaring udara yang masuk dan banyaknya saluran darah yang disediakan untuk memanaskan udara. Kajian yang telah menunjukkan bahawa makanan yang lalu daripada perut kepada usus berlangsung diantara 2.

mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya. *Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan. dibentuk kembali. berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan. *Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka. tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. *Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. *Berfikiran terbuka. ingatlah senantiasa. Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari). untuk berkonfrantasi. berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan. bukan pada bentuk . satu untuk menolong diri anda sendiri dan satu lagi untuk menolong orang lain. diperbaharui. jauh melebihi segala ciptaan lain. *Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju. Manusia. bagi mereka segalanya boleh dicapai. dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Apabila anda sudah melakukan semuanya itu. sentimental.*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah. Jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan. ucapkan kata-kata kebaikan. ~ WANITA ANGIN ~ Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun). berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. dan diampuni. *Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul. jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda. Dan dengan bertambahnya usia anda. akan senantiasa ada tangan terhulur. mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati. *Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah. berdaya imaginatif. Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac). perlu senantiasa berubah. anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan. *Bergaya. *Berterus terang. *Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati. carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai. ~ NASIHAT UNTUK WANITA ~ *Untuk membentuk bibir yang menawan. *Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja. ~ WANITA AIR ~ Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai). *Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan. mempunyai daya imaginasi dan inovatif. *Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri. *Untuk mendapatkan rambut yang indah. *Untuk mendapatkan mata yang indah. *Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar. *Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing. *Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris. *Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan. mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari. *Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya. Jadi.

*Kecantikan wanita bukan pada kehalusan wajahnya. HARGA EMAS PUTIH. personaliti menarik. PROFESYEN PERGURUAN. Tags: 10 TIPS MEGURUSKAN BADAN. RAHSIA CINTA. RAHSIA AYAT PENGASIH NABU YUSOF. RAHSIA LELAKI MELALUI ZIDIAK. CARA MENJAGA SUAMI. RAHSIA PERSONALITI. SAYANGI SUAMI. 6 CARA MENGELAKKAN LELAKI MELANCAP. PERSONALITI MANTAP. bantuan kewangan perniagaan. RAHSIA MATA WANITA. RAHSIA TARIKH LAHIR. LELAKI IDAMAN. personaliti mengikut bulan kelahiran. CARA MEMENANGI HATI MAK MERTUA. RAHSIA NAMA. CARA MENGAMBIL HATI MAK MERTUA. personaliti warna. KEINDAHAN SABAR. APAKAH EMAS PUTIH. KEAJAIBAN SABAR. RUKUN KAHWIN. personaliti dan warna. FALSAFAH PERKAHWINAN DALAM ISLAM. RAHSIA BENTUK WAJAH. MAKA MERTUA GATAL. NASIHAT UNTUK SAHABAT. cinta dan anugerah. DOA PENGASIH. KERJAYA GURU SEBAGAI IBADAH. KESABARAN DALAM HIDUP. PUISI CINTA BAHAGIA. CARA JAGA KEAYUAN WANITA.tubuhnya. RAMALAN BINTANG ZODIAK. PRODUK KECANTIKAN WANITA. RAHSIA. RAHSIA DIRI MELAUI DAHI. . kata-kata pujangga. atau cara dia menyisir rambutnya. katakata pujangga islam. MAKNA TARIKH LAHIR. PERSONALITI HEBAT. MOTIVASI CINTA. terpancar pada jiwanya. MAKNA BULAN KELAHIRAN. kewangan perniagaan. CIUMAN MENGIKUT ZODIAK. KONSEP PERKAHWINAN DALAM ISLAM. RAHSIA BULAN KELAHIRAN. MOTIVASI PELAJAR CEMERLANG. MAK MERTUA GERSANG. KESABARAN SEORANG ISTERI. RAHSIA DIRI. KESABARAN SEORANG WANITA. NASIHAT UNTUK ISTERI. RAHSIA GADIS MENGEKALKAN KEAYUAN. petua kecantikan dalam islam. MAKNA CINTA DARI NAMAMU. HUKUM MENGUMPUL DUA WAKTU SOLAT. AYAT PENASIH UNTUK SUAMI. PETUA HIAS RUANG TAMU. MAKANA EJAAN PADA NAMA ANDA. RAHSIA PERSONALITI DIRI. CINTA SEJATI. definisi kewangan perniagaan. Tetapi kecantikan yang murni. CINTA JARAK JAUH. pinjaman kewangan perniagaan. KATA-KATAB PUJANGGA CINTA. PROFESION PERGURUAN. personaliti diri. NASIHAT KEWANGAN. MOTIVASI DIRI. PETUA SEKS ORANG MELAYU ZAMAN-BERZAMAN. KESABARAN DALAM ISLAM. KESABARAN DALAM PERCINTAAN. ISTERI DALAM MENITI KEHIDUPAN. personaliti lelaki. cara dia memandang dunia. PENGALAMAN SUAMI ISTERI. RAHSIA DIRI MELAUI ANGGOTA BADAN. KESABARAN SEORANG SUAMI. CARA MEMILIH PAKAIAN. PETUA MENJADI LELAKI IDAMAN. personaliti melalui tarikh lahir. kata-kata motivasi cinta. rahsia lelaki idaman. nasihat untuk wanita. CARA-CARA MELAYAN SUAMI. RAHSIA WANITA. RAHSIA DIRI MELALUI BENTUK GIGI. RAHSIA PADA HURUF NAMA ANDA. kewangan islam. RAGAM ORANG BERCINTA. MAKSUD TARIKH LAHIR ANDA. kewangan islam di malaysia. PRODUK KESIHATAN WANITA. KESABARAN DALAM CINTA. APA ITU CINTTA. MAKNA CINTA. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia. CIRI WANITA IDAMAN. 11 TIPS MENGHIAS RUANG TAMU. keistimewaaan wanita. MAKNA DI BALIK NAMA ANDA. yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan. HUKUM PERKAHWINAN DALAM ISLAM. PERKAHWINAN MENURUT ISLAM. APAKAH MAKSUD NAMA ANDA. CIRI WANITA MENGIKUT UNSUR ALAM. Dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu. NAK TAHU MAKANA NAMA NADA DALAM BAHASA ARAB. CINTA. di mana cinta dapat berkembang. PETUA UNTUK DI KASIHI SUAMI. MENEGANL DIRI. RAHSIA DIRI MELALUI CARA TIDOR. RAHSIA BULAN KELAHIRAN DALAM ISLAM. PETUA SEKS SUAMI ISTERI MENGIKUT SUNNAH. *Kecantikan wanita terdapat pada matanya. HIKMAH SABAR MENGHADAPI UJIAN DAN MUSIBAH.

SIFAT WANITA IDAMAN LELAKI. WANITA. TANDA-TANDA LELAKI PENYAYANG. TIPS MENGUBAHSUAI RUMAH ANDA. suami isteri bergaduh. Segala apa yang kita buat. SIKSAAN MENINGGALKAN SOLAT. TIPS MEMILIH PAKAIAN. TIPS KEWANGAN. TEKNIK MEMIKAT HATI SUAMI. Sayang. Minat Dan Suka Cinta – Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. sistem kewangan islam. TIPS MENJALINKAN HUBUNGAN MAK MERTUA. SIFAT LELAKI MELALUI BULAN KELAHIRAN. TIPS UNTUK SERVIVE DALAM PERCINTAAN JARAK JAUH. TIPS BERPAKAIAN UNTUK WANITA PAYUDARA BESAR. TIPS MEMILIH WARNA BAJU. ZODIAK Posted in PETUA BAHAGIAwith 2 Comments → TIPS CINTA • 05.. SELAMI KISAH CINTA AGUNG. TIPS CINTA JARAJ JAUH. TIPS MENGURUSKAN BADAN. suami isteri bahagia. tanda-tanda berbohong. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kalau buleh nak dia tahu.19. TIPS JAGA HATI SUAMI.10 Beza Cinta.SEKSAAAN DI SUNIA DAN AKHIRAT.. TARIKH LAHIR DALAM BULAN ISLAM. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya) . SIFAT MELALUI BULAN KELAHIRAN. wanita malang. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je) Sayang – Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. TIPS CINTA BAHAGIA.

janganlah bercinta… Sebab kita akan kecewa akhirnya… Dan yang paling penting ialah “SETIA” pada dia. si dia kelihatan malu-malu kerana takut dikecewakan. jangan terlintas sedikit pun perasaan untuk tinggalkan dia atas sebab2 yang remeh temeh… Dalam hubungan yang kurang mesra. . Di samping itu minta si dia memainkan satu lagu dengan petikan gitar ataupun tiupan seruling khas untuk kamu. bayangkan.. Apa kata kalau kamu menganggap si dia sebagai teman rapat dahulu. tapi at last ini balasan yang saya dapat… Dia tinggalkan saya untuk lelaki lain yang lebih berharta… Tapi tak mengapa. Kira sesuailah tu! 2hb – Kamu boleh mengharapkan pemberian sejambak bunga ataupun teddy bear kerana si dia berjiwa romantik. Manalah tahu selepas itu cinta akan berputik pula . Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…) Minat – Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya. kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. saya yakin kesabaran itu adalah penting untuk menjadikan hubungan yang lebih mesra. Jadi untuk pasangan yang sedang hangat bercinta… Nasihat saya. saya sanggup buat apa saja untuk memiliki hati dia. Tapi. di manakah si dia tinggal. Apakah kesukaannya. setialah pada yang satu… Kerana kecewa dalam bercinta tu adalah satu perkara yang benar-benar menyeksakan… Janganlah bercinta andainya kita tak tahu makna setia terlebih dahulu. Tentu si dia terfikir kamu mempunyai citarasa yang sama dengannya. ataupun siapakah teman rapatnya…. fikirkanlah perasaan orang yang ditinggalkan selepas kita bagi dia sepenuh harapan. mungkin ini adalah ujian atau rahmat daripada tuhan untuk saya… Kasih sayang dan percaya satu sama lain adalah satu perkara yang wajib ada dalam bercinta… Percayalah kalau tak ada 2 perkara ni. kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Bila bersama dengan dia. Rahsia Pikat Lelaki Mengikut Tarikh Lahir Masih menanti Prince Charming? Sukar untuk mencari mereka yang sesuai? Katakanlah si gadis ada menyimpan perasaan pada seseorang. Tentu si gadis sedaya upaya menyelidik latar belakang si dia. 1hb – Si dia berjiwa seni dan gemar bersantai sambil memenangkan fikiran. Di peringkat permulaan. hinggakan sanggup lupakan kepentingan diri dan buang semua ego saya untuk cuba selamatkan hubungan saya dan dia. Ajaklah si dia bersantai di persisiran pantai. suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu… APA MAKNA SETIA Cinta? Kenapa mesti bercinta kalau kita tak tahu menghargai cinta… Saya ialah seorang lelaki yang sedang betul-betul kecewa sekarang ini kerana cinta. Dia happy-go-lucky.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat. peribadi atau barang yang kita mahukan… ) Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat .Suka – Kita sukakan dia kerana dia kelakar.

Maka kamu harus bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. Kerja . Cuba perhatikan tingkah laku si dia terutamanya bila bersamanya. apa kata kalau kamu mengeluarkan pendapat supaya si dia mengubah sikapnya itu. Tapi awas! Ramai gadis yang mengejarnya. Apa kata kamu berkongsi minat dengan si dia. Baginya buang masa saja kalau berbicara soal yang tidak berfaedah. Walaupun menyukai seseorang. Cara ini boleh merapatkan lagi hubungan antara kamu berdua. Ok le tu! Kalau tiada masalah. berterus terang dan akan beruasaha mendapatkan apa yang diinginnya. Ringan tulang dan bersedia membantu sesiapa yang bermasalah. Katakan yang si dia mampu untuk melakukan perkara tersebut. Si dia hanya berbicara jika kena pada topiknya. kamu berilah sepenuh sokongan dan galakkan padanya. Si dia mudah disenangi orang sekelilingnya dan kamu pula harus pandai mengambil hati si dia. janganlah terlalu memikirkan sosial kerja dan dia juga perlukan rehat yang cukup. Jika si dia dalam mood yang baik. Apa kata kalau sesekali kamu mengajak si dia menemani kamu menhadiri majlis yang dianjurkan oleh temanteman. Tak salah kalau kamu yang mengorak langkah dulu! 6hb – Si dia umpama magnetik. Rasanya si dia ‘makan’ nasihat 8hb – Si dia agak pendiam dan menyukarkan kamu untuk mendekatinya. Walaupun si dia mengenalimu tetapi tidak mempunyai sebarang tanda-tanda dia menyukai kamu. sampai mati pun tak habis! . Hah! Senang saja caranya. Siapa tahu! 7hb – Cepat panas baran dan mudah mengeluarkan perkataan yang tak sepatutnya dilafazkan sehingga menyinggung perasaan orang lain. 5hb – Selalunya si dia gemar memendam perasaan. Dengan ini. Apa kata kalau kamu cuba berkawan dengannya lebih rapat lagi dan sentiasa bersama dalam keadaan susah ataus senang. kamu perlu bijak untuk mmancingnya dengan topik-topik yang tip top agar si dia tahu yang kamu seorang yang berotak! 9hb – Seorang yang pandai mengambil hati dan penyayang.. 4hb – Kurang berkeyakinan dan takut mencuba sesuatu yang baru. Kamu juga boleh menunjukkan tanda-tanda kamu menyenanginya untuk membuatkan si dia tidak ragu-ragu untuk memiliuh kamu sebagai pasangan. ciptalah! Sesekali takpe… 10hb – Seorang yang jujur. Apa kata setiap kali si dia bvercadang untuk melakukan sesuatu perkar. Adakalanya boleh menimbulkan persengketaan disebabkan sikapnya itu. Katakan pada si dia. Mungkin si dia akan terus tertarik padamu. Maknanya kamu mempunyai ramai saingan. Salah satu caranya ialah kamu sering bertanya khabar dan mengambil berat ketika si dia sedang murung 11hb – Mementingkan kerjaya adakalanya sampai lupakan kehidupan sosial.3hb – Sikap si dia sukar diramalkan. Si dia gemar melancong atau berkhemah dan ini membuatkan si dia kekurangan masa untuk bersamamu. Semua orang sukakannya. Barulah kamu dapat memahami sikap si dia. Apa kata kalau kamu menceritakan masalah yang kamu hadapi pada si dia. Si dia pasti menolong kamu punya. Dengan semangat yang kamu berikan itu pasti si dia rasakan hanya kamulah teman setianya. sukar baginya berterus terang.

Bagi mereka yang penting adalah kerjaya dan soal masa depan. Sempoi dan jangan tercaringcaring… 13hb – Tegas dalam membuat keputusan. Untuk menambat hati si dia senang je. Apa kata kalau kamu memintanya melukis potret kamu. Kamu juga perlu bersikap tenang tapi bukan hipokrit yek! Ia takkan membantu kamu untuk memikat si dia. Kamu hanya perlu tahan dengan sikapnya sekiranya mood si dia berubah. Tapi si dia gemar bersantai di kafe-kafe sambil mendengar muzik rentak perlahan. 16hb – Garang! Walaupun garang adakalanya dia mempunyai sikap yang romantik dan penyayang. kamu juga kena selalu memberinya kata-kata puitis padanya. Banyak menghabiskan masanya dengan hobi ini. Untuk mendekatinya. Tapi awas! Jika kamu tersilap langkah mungkin kamu akan dimarahinya. Mungkin kali pertama mengenalinya seseorang ini cepat merasa bosan. Adakalanya jika menghadapi situasi yang mencemaskan. Namun sebenarnya mereka juga seorang yang tegas dalam membentuk keharmonian sebuah perhubungan. Bagi kamu yang jenis sempoi dan tak kisah amat sesuai untukmereka yang bersikap moody . Tidak suka memikirkan hal remeh temah. Tentunya kamu terpaksa berjam-jam lamanya untuk si dia menyiapkan potretmu. Ada ciri-ciri bapa mithali la ni. Nak tahu bagaimanakah cara untuk mendekatinya? Senang je … ambil berat dan jangan ambil peluang di sebalik sikapnya yang lembut. belilah jiwa ibu bapa dan adik-beradiknya yang lain. mereka ini memang jenis yang penyayang walaupun bukan dibuktikan dengan kata-kata. Apa kata kalau kamu berpelung mengenali keluarganya. Tak hairanlah lelaki jenis ini amat sukar untuk didekati. Bukan itu saja. seseorang itu harus belajar bersikap sederhana dan tidak terlalu mengongkong. Melalui lirikan dan senyuman manjamu sudah cukup untuk menawan hatinya. sebelum mengeluarkan kata-kata tapis dulu agar hati si dia tidak tersinggung. amat sesuai untuk mereka jenis ini. Si dia juga mementingkan keluarganya. Mungkin di wajahnya mengukirkan senyuman namun di hati siapa tahu? Bagi kamu yang memang semulajadi manja dan caring.12hb – Lebih bersikap sederhana. Namun yang pasti jauh di sudut hati. Nak tackle? Jangan terlalu manja dan belajar hidup berdikari tanpa mengharapkan pertolongan orang lain 14hb – Berjiwa penyayang dan sukakan kanak-kanak. Time nilah kamu kena maintain ayu! 19hb – Mudah tersinggung dan agak manja. Kamu perlu bijak menyelami hati si dia untuk mengetahui rahsia yang disembunyikan itu 21hb – Sering bersikap ‘moody’ tapi masih boleh dikawal. 15hb – Suka memendam rasa. Si dia akan suka sekiranya kamu melayannya seperti baby. Jiwang karat le pulak! 20hb – Tenang dan bersahaja. Sekali pandang mungkin kamu menggambarkan si dia jenis yang lembut. Yang penting. riak wajahnya akan tetap tenang tapi tidak hatinya. 18hb – Berkebolehan melukis dan kreatif. Apa yang penting kamu mesti berjiwa penyayang bukan pada dirinya saja tetapi seluruh keluarganya. seseorang itu haruslah bersikap lemah lembut dan pendiam 17hb – Lembut.

Cinta yang berkualiti dari lelaki memang susah nak dapat sama dengan yang baru dan perasaan terkenang-kenang dan merindu pedih dalam hati sering membuat diri kita tanpa sedar menggugur air mata. Si dia juga sukakan gadis yang berpesonaliti. kenalah kamu ertahan kalau benar kamu sayangkannya. Tetapi jiwanya mudah cair dengan pujuk rayu seseorang agdis. 25hb – Happy go lucky dan gemar berbuat lawak. Kang jadi lawak bodoh pula. Si dia meminati gadis yang berkarektor dan tahan lasak. Kan beruntung kalau kamu pun bersikap begitu. dapat mengubah sikapnya itu 29hb – Seorang yang gemar bertukar-tukar pasangan. moody dan mementingkan diri sendiri. Tentu dia rasa tercabar dan akan cuba mendekati dirimu. Kamu pula jangan cuba mengambil kesempatan ke atas dirinya kerana ia akan mengubah kepercayaannya terhadapmu. Apa kata kalau kamu mengingkari arahannya dan katakan padanya mengapa kamu berbuat demikian. Manalah tahu dengan cara ini. Pasti si dia menyukainya. Lebih up to date dan trendy… PETUA UNTUK MENGATASI PUTUS CINTA Melupakan kekasih lama tidaklah semudah menghantar folder ke Recycle Bin delete begitu sahaja. Si dia juga mementingkan kawan-kawannya. Apa kata kalau kamu mengajak si dia melakukan aktiviti lasak seperti payung terjun. Jatuhlah maruah. kenalah ubah stail. Bertambah ceria lagi perhubungan kamu nanti. Kalau selama ini kamu gemar berpakaian sempoi. Hubungan kasih sayang cinta mesra sewaktu ketika dahulu sukar untuk dilupakan terutama bagi kaum wanita. Haru! 26hb – Si dia adalah seorang yang mudah dipengaruhi. Jangan terkejut jika si dia mempunyai koleksi kekasih. Namun apa kata kalau kamu buat-buat jual mahal dan tentunya si dia ingat kamu ni jenis yag susah nak di tackle. Kamu perlu tahu mengawal perasaan kamu sekiranya si dia bersikap begitu terhadapmu. Nak tahu bagaimana hendak menawan hati si dia? Senang saja. Berapa kerasnya hati kita. Kamu juga perlu melaksanakan janjimu sekiranya berjanji dengan si dia 28hb – Si dia suka memerintah. Renungan manja kamu dapat mencairkan si dia. Kamu tentunya tiak mahu si dia menganggap kamu seperti kekasihnya yang sebelum ini pernah melukakan hatinya. Kamu? Kenalah mengubah penampilan. Tentu dia terfikir kamu seorang yang merancang untuk masa depan 31hb – Gemar bergaya dan mementingkan penampilan. apa kata kalau kamu masakkan makanan kegemarannya. Misalnya setia dalam perhubungan jangan pandang lelaki lain ketika bersamanya. Si dia senang ditawan tetapi banyak rintangan yang terpaksa dihadapi. Apa lagi … 30hb – Seorang yang boros berbelanja terutamanya ‘memekapkan’ kereta kesayangannya itu.22hb – Agak emosional dan sukar mengawal perasaan. beb! Tapi kamu kenalah lemah lembut dan sopan santun bila berhadapan dengan si dia. 27hb – Walaupun nampak brutal tapi sebenarnya berjiwa sentimental. betapa brutalnya jiwa kita . Walaupun adakala sikapnya itu membuatkan kamu makan hati. Ini bukan bermakna kamu kena pujuk rayu pada si dia. jadi kamu harus membuktikan yang kamu lain dari yang lain. Rapati dirinya dan kalau boleh beri nasihat supaya dia mengawal perbelanjaan dan simpan duit untuk masa depan. Tapi kalau kamu tak pandai buat lawak. Kontrol ayu! 23hb – Seorang yang agak ego. Teruslah macam ni. baik diam saja. Gerenti hit punya! 24hb – Seorang yang takut menghadapi kekecewaan mungkin disebabkan kisah silamnya.

Jangan menyeksa diri Bila ada benda-benda atau sesuatu yang tidak dapat disingkirkan dari ingatan. Kamu harus menyedari bahawa sememangnya sudah ditakdirkan kamu hidup bersendirian dan harus menikmati hujung minggu dengan sebaik-baiknya. mengeluarkan suara yang tinggi atau tiada ketepatan masa. Berhenti membandingkan Sikap kamu yang suka membanding dengan teman lain sepatutnya disingkirkan. 5. hal itu tidak kena pada tempatnya. . Misalnya. Misalnya lagu kenangan anda berdua disiarkan kembali dicorong radio. jangan sampai membuat kamu tergilakannya kembali dan berasa sedih meratapi nasib yang menimpa. Rakan dan keluarga pendengar setia Walaupun pelbagai langkah telah dilakukan untuk melupakan dirinya. 6. namun ingatan terhadapnya sentiasa bermain difikiran. Luahkan masalah kamu itu kepada rakan-rakan dan belah keluarga rapat yang boleh dipercayai dan jangan sesekali menyimpannya di dalam hati. Untuk melupakannya. Menghapus kenangan bersama si dia Setiap perkara yang dilakukan akan membuatkan kamu mengingatinya kembali.? 1. atau tingkah laku teman baru dengan bekas kekasih. mahu tidak mahu akan membuat kamu teringat kembali kepadanya. wanita cenderung mengingati setiap perkara yang dilakukan bekas kekasihnya. Ia kerana. dia seringkali mengutuk diri kamu. Hal ini terjadi apabila kamu belum bersedia untuk menjalinkan hubungan bersama. kamu akan menghabiskan cuti hujung minggu bersama.Ah lupakan yang lama bina yang baru tak semudah dikata. kamu harus mengingati setiap perkara buruk yang ada pada dirinya. Jangan sesekali membandingkan sikap. 2. 7. Kehidupan berbeza Kebiasaannya.untuk menahan sebak jiwang rasa ia memerlukan ketahanan jiwa untuk sembuh secepat mungkin. Baiklah bagaimana agaknya kita mahu melupakan kekasih lama. Jangan lupa padamkan nombor telefon bimbitnya daripada genggaman kamu. Perlu disedari. Bagaimana kita dapat menjalani hari tersebut tanpa seseorang di sisi? Sebenarnya perasaan cemas tersebut akan hilang dengan sendirinya... perangai. jujurnya secebis perasaan sayang tentu ada. bekas suami. saiz yang besar pada bekas suami. Ingat hal-hal yang buruk tentang dirinya Pada umumnya. Itu cuma mainan perasaan. sememangnya wajar untuk kamu melahirkan perasaan cemburu. bekas isteri. tetapi kini anda terpaksa keseorangan. kamu akan menggunakan pelbagai macam alasan. Termasuklah juga khidmat pesanan ringkas (SMS) dan pesanan suara darinya. Si dia punya pengganti Apabila mengetahui si dia sudah mempunyai pengganti. Singkirkan dia daripada lamunan dirimu dan simpan foto-foto kamu berdua mahupun hadiah-hadiah pemberiannya di satu tempat yang lebih jauh dari jangkauan dan pandangan mata. 4. 3. membandingkan penampilan kamu dengan rakanrakan. bentuk fizikal. kamu terpaksa merasakan bahagia yang dicari telah lepas dari genggaman si dia dan sudah tiba masanya untuk kamu melakukan perkara yang sama. bekas tunang atau bekas kawan baik yang dulu kita cukup sayang.

Tak paham-paham ke? Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Cipta fantasi Kita selalu memikirkan bahawa perpisahan itu tidak akan berlaku sekiranya pasangan memahami hati budi dan bertolak ansur. Dengan cara sebegitu. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya. Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I. Makna tersembunyi: I tak nak kat you. sebut la nama dia depan aku. Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil. ia sedikit sebanyak dapat menghilangkan kehadiran si dia dari fikiran kamu. Mana nak masak. hangpa dua ekoq gak yang seronok. aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu. Makna tersembunyi: Tolong picit kepala. kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya. spiritual dan fizikal antara keduanya. PETANDA DIA ADALAH JODOH KAMU Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional. RAHSIA AYAT TERSIRAT PEREMPUAN Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu? Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke. Benarkah seperti itu? . budak pompuan tu? Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum? Makna tersembunyi: Jom pi makan. Asalkan you berterus-terang dengan I. Selalulah berfikir positif. Lapar ni! Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini. Siapa tahu mereka mungkin mempunyai kenalan yang lagi bagus dari kekasih lama. Lepas tu. Masalahnya kini. kalau berani sangat. yek. yek. 8. kamu sudahpun memutuskan hubungan cinta dan tiada gunanya lagi untuk berbicara tentang diri si dia. You baik. Lebih baik kamu mencari pengganti dan ceritakan hal ini kepada teman-teman lain. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you. Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Takut nanti anda pula yang merana. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.Habih. bersikap jujur dan berlaku adil. memahami bla bla bla… Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu? Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la. basuh kain-baju lagi… Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. tolong basuh kain-baju sekali.

apakah ada petanda lain agar seseorang dapat merasakan bahawa sidia jodoh (soulmate) kita atau bukan? JOM KITA LIHAT!!!! Petanda 1 Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama.. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya. selesa dan tanpa perasaan tertekan. dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu… Petanda 4 Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang. Dialah orangnya… Petanda 6 Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu. Petanda 5 Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. selamat… kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu! Petanda 2 Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan. suka-duka saat bersama. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersamasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu. tak salah lagi. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuatbuat? Jika tidak. Petanda 7 Setiap orang pasti memiliki kekurangan. Sekarang. Bahkan pada saat kamu tampil ‘buruk’ di depannya sekalipun. caranya berpakaian. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya. ingat-ingat kembali. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya… Nah. dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. apakah gerak-gerinya. kalau begitu ini bisa bererti dia sudah siap menerima kamu seadanya.So. setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan… Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.. Cuba sekarang perhatikan.Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. dalam urusan remeh atau besar. maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu! Petanda 3 Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya… Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama! Petanda 8 . gaya rambutnya. Berjam-jam bersamanya. misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari.

Jika ia sesuai dijadikan panduan. Jika anda bertanya lelaki: “Adakah anda cintakan saya?” selepas setahun perhubungan. sebenarnya jalan menuju kebahagiaan lebih mudah. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya. terimalah ia dengan hati terbuka. “Siapa. “Ya. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan. Tetapi hakikatnya. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia. dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: “Oh. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya. anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang. Jika sebaliknya. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan. dia akan buat-buat lupa. 4. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah. 1. dia ini pasti datang bulan. Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak ansur. “Penting sangatkah?” dan E. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya. 9. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini.” sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati. biarlah takdir yang menentukan. Berikut diperturunkan 14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka. segelintir pendapat mengatakan bergaul dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan Hawa. . kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan. mereka akan menjawab “Ya. “Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?” C. bagaimana? Seperti kata ahli sosial.Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. anda sendiri harus mengenali hati dan keperibadian mereka supaya hubungan itu lebih mudah. Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit. 8. 5. 6. Jika dia mahu duduk berbincang. Namun dalam soal cinta dan perhubungan serius yang menyangkut soal hati. 3. saya?” 2. Beberapa hari berikutnya. lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus-terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara. rasa-rasanyalah” B. “Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak” D. saya cintakan awak”. jika anda pandai menelusuri hati lelaki. maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan! Apakah kelapan² petanda di atas telah kamu temukan padanya? MENGENAL HATI BUDI LELAKI Dalam persahabatan. 7. kuasa dan seks. Jika anda ingin mencari cinta sejati. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya. ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan.

Kalo still teringat kat pasangan anda tuh. motosikal. sampai terus hilang ingatan.Kalo susah sangat… hantuk je kepala tu kat dinding rumah. Jangan kritik cara mereka berpakaian.Anda tulislah 10 pucuk surat dan anda poskan kat diri anda sendiri. akan lupakan terus pasangan anda tuh… dengan diri sendiri pun anda tak akan ingat lagi. Bukak lah warong khas untuk sesi interview tuh… Alaaa… bunga bukan sekuntum. anda pi cari tangga. 12.kalo jiran anda tak bagi minjam tukul.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan… . pasukan bola. Lelaki cuma suka lafazkan ‘I love you’ pada peringkat awal perhubungan.Gantung gambar si dia kat dinding . pastu gelak ler sendiri… 7. kawin terus. pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut… Lakukan setiap hari.Ulang perbuatan nih sampai 3x… ikut tau… Uhh huuu Uhh huuu… 8.10..Jauhkan diri anda daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung 3.Kalo ingatan anda masih ada.takkan dok buat sesi berkenalan ngan jiran anda lak..Sibukkan diri dengan bekerja… Bantai overtime bebanyak… Bila duit dah berjuta nanti.Buat perusahaan menternak itik… Nanti bila itik dah bertambah.. alaa cari je lah kat umah manamana atau pun bangunan berhampiran. 11. kereta.. 14. buat ler sampai rasa dah bosan dengan hantukan tuh… 10. pastu buat ler tak tau sambil ketuk pala sendiri sampailer ilang ingatan… NOTE: A. karate.. pi je rumah jiran sebelah. maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya LAGI LAGI TIPS MELUPAKAN KEKASIH 1. buat-buatlah terjatuh dari tangga. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya. gigit. . 13. Jangan kritik muzik. senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala… 6. sebab terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo… . telan… buat lah apaapa je asal hati rasa pueih. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda. 5. 4. cari ajer yang lain. 9. menyapu gel rambut atau menyikat rambut. popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. mamam. curikk je.. kumbang lak berlambak lagi. topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka. gusti. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik. minjam tukul. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan. B.000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita. pasti akan lupa kat pasangan anda tu. pastu lari ler.. nescaya ler. dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya “Awak yang kuat melayan”.pi ngadap cermin yang sememangnya setia ngan anda… buat ler lawak giler yang tak masuk di akal. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10. kutuk. 3 kali sehari… 2.

Bila si dia selamba… … . Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah. Cuba tarik perhatian si dia. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan. 5. Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. 4. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda.. eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati.10 SIFAT LELAKI YANG HARUS DI FAHAMI 1. bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu.. 8. 7. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya. Bila si dia mengongkong… . Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat RAHSIA KESERASIAN PASANGAN Bunyi sebutan nama. Oleh sebab itu. Bila si dia pentingkan diri sendiri… … … Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. iaitu jika bunyi di :Depan = Markah 9 Atas = Markah 8 Bawah = Markah 5 Contoh:Nama Lelaki : Ahmad Azhar Sebutan : Ah + mad + Az + har Markah : 8 + 8 + 8 + 8 Jumlah : 32 . Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Kalau kamu memberontak. Bila si dia penat… … . Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Bila si dia lurus bendul… … Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain. Bila si dia romantik… … . kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua. Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. 2. Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Jgn tuduh tanpa usul periksa. kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya. 6. Bila si dia sibuk… … . Bila si dia curang… .. Bila si dia panas baran… … . Utk itu. pasti akan dimarahinya.. Jika benar si dia curang. Bila si dia ego… … . 3.. 10. 9.

1 – Biji Di Tasik Di waktu ini pasangan hidup dengan keadaan kewangan yang hanya cukup makan. Ada-ada saja perkara yang hendak dibelanjakan. Wang itu cepat habis digunakan. Jika dibiarkan berlarutan rumahtangga akan hancur. 3) # 9 – Di masa muda (awal perkahwinan) # 7 – Di masa memasuki pertengahan # 5 – Di masa menghadapi masa tua # 3 – Di masa tua (penghujung perkahwinan) Jika baki :0 – Bulan Purnama Di waktu ini rumah tangga sangat bahagia. Senang datang senang habis. 4 – Abu Atas Tunggul Di waktu ini duit ada tapi tidak pernah cukup. rasa sama padan dan saling memahami. bermasam muka iaitu dengan kata lain perselisihan faham sering berlaku. 2 – Anak Raja Sekandang Di waktu ini pasangan suami isteri romantis. hidup penuh dengan aman dan damai. bergaduh. Tidak mewah (dengan kadar masing-masing) dengan kata lain tidak cukup duit atau susah sedikit untuk mendapatkan duit. Tidak berlaku kekecohan. 3. 5 – Telaga Di Bawah Bukit . 1 dan 0 (baca dari atas ke bawah) Peringkat perjalanan usia perkahwinan (9. Jika pasangan ini subur kemungkinan mendapat ramai anak. Maka rumahtangga menjadi bahagia. 7. Rezeki payah. Iaitu:66 bahagi 9… baki ialah 3 66 bahagi 7… baki ialah 3 66 bahagi 5… baki ialah 1 66 bahagi 3… baki ialah 0 ** Oleh itu baki ialah 3. 5 dan 3. 7. 5.Nama Perempuan : Arni Nazira Sebutan : Ar + ni + Na + zi + ra Markah : 8 + 5 + 8 + 5 + 8 Jumlah : 34 So Jumlah Keseluruhan : 32 + 34 = 66 Mencari baki :Jumlah 66 dibahagi pula dengan nombor 9. rasa secocok. 3 – Anak Raja Kepanasan Di waktu ini sering berlaku pertengkaran. Jika dapat wang pun hanya sekadar dapat lihat sahaja. Poket sentiasa kosong.

Tidak menghadapi masalah kewangan. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh. Hidup senang. usaha yang Betul Dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya. Selalu tidak percaya pada pasangan. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna . Jodoh itu ketentuan Allah Dan Kita wajib berusaha. 6 – Tanduk Seberkas Di waktu ini pasangan menjadi romantis. insyallah akan Menemukan anda dengan pasangan anda. 2. Doa. penuh kemesraan dan penuh kasih sayang. 3. Semua orang Ada jodoh atau pasangan yang menanti Dan biasanya ianya Berada tidak jauh dari anda.Di waktu ini rezeki datang melimpah-limpah. 4. 7 – Naga Seru Di waktu ini pasangan tidak tenteram kerana masalah kuat cemburu. 8 – -sama seperti nombor 0- PETUA MENCARI JODOH 1.

Cinta boleh Berputik pada bila-bila masa. Berusahalah Untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua Orang di dunia ini. maafkan orang lain. 7. meminta maaf. tarikan pertama ialah pakaiannya. Tanggapan pertama adalah yang Terpenting. 5. ditakuti bakal pasangan anda Akan membenci anda. Untuk lelaki. 9. Wajah Dan bentuk badan menjadi tarikan pertama.agar diri anda jadi seperti ?magnet? Yang menarik bakal pasangan anda kepada anda. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa Bersedia untuk menerima cinta. Jika anda membenci orang. cuci hati dengan jaga ibadah. Agar mudah orang sayang. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk Bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Untuk perempuan. Kita perlu sentiasa Dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Bersedekah Dan berfikiran positif. 8. Sediakan diri untuk menawan Bakal pasangan anda. 6. 10. solat Taubat. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. baca Al-Quran. Sayangi semua orang di sekitar anda Dan anda akan menarik sayang Terhadap anda. Justeru. Buka hati Dan minda anda untuk menerima cinta. beristighfar. .

Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri Sendiri. Beri tumpuan Kepada minat Dan perasaannya. 13. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan Terhadap bakal pasangan. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru Berkenalan. Cinta datang melalui Mata lalu turun ke hati. Ramai yang terlepas peluang Dan patah hati sebab lewat menyatakan Hasrat kepada bakal pasangan. Bentuk suasana keintiman dengan . Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk Berkenalan. 15. perhebatkan Hubungan Mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih Sayang. Perkara yang baik disegerakan (iaitu Menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan). Berkomunikasi dengan mesra Dan bersemangat menggunakan lidah. 12.11. 14. Hantarlah kasih sayang Dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini Secara berterusan hingga berjaya. Justeru. hati Dan bahasa badan. 17. 16. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan Walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan. Mata.

mudah berterima kasih Dan redha dengan setiap pemberian Lelaki tersebut. Justeru. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple. orang lelaki Janganlah terlalu jimat atau kedekut. 18. Berdoa Dan latih diri agar Kita pandai mendampingi orang lain Dan Seronok untuk didampingi oleh orang lain. pemikiran. 21. jangan jual Mahal terhadap bakal pasangan.segera agar bakal pasangan Rasa selesa. Buang perangai yang Menyebabkan orang benci kepada Kita. 19. Tetapi. penghargaan Dan penghormatan kepada mereka. Justeru buang semua benci. keperluan. Nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan Dengan lelaki lain. Orang yang masih Ada perasaan Benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau Tidak tertarik kepada Kita. semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada Kita. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. Tidak materialistik. Perasaan. kehendak. . 23. 22. Makin mudah Kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada Bakal pasangan. Untuk wanita. 20. Beri sayang untuk mendapat sayang. 24. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi Perhatian.

Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai Persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan. 29. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan Dan kesilapan kecil yang Ada pada bakal pasangan. 26. tindakan Dan minat. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang Ada sikap Dan Sifat yang saling mengimbangi Dan melengkapkan sikap Dan sifatnya. Sikap terhadap harta. Lelaki Bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama. Banyak sangat perbezaan menyesakkan. wajah yang menawan Dan bahasa badan yang penuh Kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita. 28. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal Pasangan. nyatakan yang Anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang Ada persamaan Dan Ada perbezaan sifat.kesukaan Dan kebenciannya. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual Dan bercakap. 25. 30. 32. Keserasian adalah tarikan. 27. Terlalu banyak persamaan Membosankan. Senyuman ikhlas. Dua orang yang amat banyak perbezaan . aktiviti keagamaan. 31. Wang Dan hobi.

37. rangsang . 38. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. suka melancong atau suka ramai anak. benci. serentak angkat gelas. pemberian. harta. 35. serentak berdiri. 33. pengorbanan dan sebagainya. kebebasan. keturunan atau glamornya.boleh serasi antara satu sama Lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka Kepada kucing. serentak berpaling. 36. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa ? sama-sama gembira. serentak nak ke tandas. Contohnya. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. 34. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. terperanjat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah. simpati dan sebagainya. sedih. kebergantungan. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan ? tahap keakraban. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda.

semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya. 39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita. 40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama. 41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda. 42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda. 43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai. 44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda. 45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan

bersyukur. Dia akan rasa dihargai. 46. Cari keunikan, kelucuan atau ?kegilaan? bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa. 47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita. 48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda. 49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman ? bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri. 50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik. 51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin. 52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan,

memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak. 53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi. 54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi. 55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan. 56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita. 57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya. 58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan

sebaliknya ia membabitkan banyak pihak dan isu. ringkas Dan objektif. besar kemungkinan perkahwinan yang didirikan berhadapan dengan pelbagai masalah. kehidupan berkeluarga. ADA banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan dalam hubungan anda sebagai pasangan kekasih kerana ia akan mempengaruhi masa depan kehidupan anda bersama. justeru tetapkan hala tuju anda dan pasangan sebelum mengambil langkah lebih serius. Bandingkan latar belakang masing-masing – lebih besar perbezaan antaranya maka lebih besarlah kemungkinan wujudnya masalah berkaitan adat resam. Ketika bercinta semuanya indah. Jika cinta yang dijadikan asas. Doakan dia dan beri masa Untukdia merawat dirinya sendiri. Pengalaman ketika kecil ketika bersama keluarga. tetapi apabila sudah melangkah ke alam perkahwinan barulah tampak kepincangan masing-masing. Adakah anda seorang yang beriman dan bertakwa? Pendidikan. 59. mengambil berat dan penyayang atau adakah mereka sering berselisih faham? Latar belakang agama. Jika lelaki marah. Apakah anda dan pasangan memiliki taraf pendidikan yang sama? Apakah anda berasa tergugat jika pasangan anda memiliki taraf pendidikan yang lebih tinggi? Apakah anda bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran? Latar belakang budaya dan sosioekonomi. Apakah ibu bapa anda mesra. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Persoalan berikut mungkin boleh dijadikan pertimbangan. perancangan masa depan. Tanpa perbincangan. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik. anda akan mengalami pelbagai masalah kelak. terperinci Dan Banyak yang tersirat. Perkahwinan bukan sekadar berpandukan kepada cinta semata-mata. harapan tradisi dan sebagainya. Apakah pengalaman duka masa kanak-kanak akan menjejaskan perkahwinan anda? Kasih sayang daripada ibu bapa. persamaan dan perbezaan antara anda dan teman perlu dibincangkan bersama sebelum anda mencapai kata sepakat untuk mendirikan rumah tangga. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang. . Bak kata orang. jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. perkahwinan bukan sekadar anda dan pasangan. Pandangan keluarga. 60.sensitif kepada perasaannya.

Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Di manakah anda berdua akan tinggal selepas berkahwin – di rumah sendiri atau mentua. Apakah anda dan pasangan bercanggah pendapat mengenai bilangan anak dan perancangan keluarga? Apakah anda berbincang mengenai tanggungjawab sebagai ibu bapa dan cara membesarkan anak? Masalah seksual. Perkara ini wajar dibincangkan ketika anda merancang untuk berkahwin. Jika memilih untuk tinggal di rumah mentua dapatkah anda menyesuaikan diri dengan mereka? Anda Bersedia Untuk Menjadi Ibu Bapa? Dalam perkahwinan. Pompuan sekarang ini ?da duit abangku saying. Apakah anda akan berbincang mengenai cara menguruskan kewangan selepas berkahwin? Bilangan anak. Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Ada banyak persoalan yang perlu dijawab terlebih dulu. Memang susah pun. “Susah la nak cari yang berkenan dihati”. “Nak beli kereta dulu baru nak kahwin”. takde pitis sayangpun abis! 4. Apakah pandangan saudara mara anda mengenai calon pilihan anda dan bagaimana hubungan anda dengan mentua? Sikap dari segi kewangan.”Duit lum cukup lagi”. . Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. . Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. pasangan biasanya akan merancang untuk mempunyai anak. Pemilih tempat tinggal.Kepintaran. 3. Apakah anda lebih pintar daripada pasangan anda atau sebaliknya? Apakah ini mungkin mencetuskan rasa iri hati? Hubungan dengan mentua. Apakah perasaan anda dan pasangan terhadap kemampuan seksual masing-masing? Anda berdua patut menjalani pemeriksaan fizikal dan khidmat kaunseling bagi memastikan tiada masalah seksual. KENAPA LELAKI TAK KAHWIN-KAHWIN for gurlz n sape ader kawan laki tahulah nape diorang xnk kawen… 1. juga sama ada anak akan melengkapi kehidupan berkeluarga serta beban kewangan yang bakal dihadapi. Megi pun dah nak naik harga! 2.. Adakah anda benar-benar mahukan anak? Berapa ramai? Bila? Anda dan pasangan wajar membincangkan tahap persediaan untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai ibu bapa.”Tak datang seru lagi kot”. Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu. Cam nak jual anak jer.

“Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak”. 16. makan-makan?. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana. Berat tanggungjawab ni. orang salahkan kita gak! 8.”Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la”.”Dia nie suka pasang ramai org sangat”.”Belum bersedia la”.duda orang ker? terus tinggalkan kita. dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri”..”Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.”Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la”. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah kawin. Kang rumahtangga huru-hara. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah . Bukan senang yang pikul dosa orang. Cuma pompuan jer buat tak tau!! 15. suami lak tanggung. 10. bawa jejalan. Tah apa yang pompuan dok cari tu !! 12. Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. “Ilmu tak cukup la”. Banyak sangatla procedure karang ni. . nie kita suka dan nie kita tak suka.. Ujian HIV le. 9. 7. 11.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin! 13. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung.”Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat” . Pompuan semua laki yang tanggung. Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. “Dah bagitau dah.”Jodoh tak sampai lagi kot”. Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer. Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Pompuan ini sikit-sikit majuk. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Memang banyak . Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat.”Banyak sangat halangan”. Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Sebenarnya dah memang terluka. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak! 6.Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin. Nak kena masuk kursus le. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!! 14. Pompuan memang camtu. tapi masih dia buat juga yang kita tak suka”.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri.”Dah mencubalah tapi telah dikecewakan”.. Dosa sendiri pun tak terpikul. 5. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.

20. Tetapi apabila ada pasangan lelaki mencium atau mengucupi wanita. “Masalah la”. apatah lagi seorang suami kepada isterinya. Jarang berlaku seorang lelaki mengucup tangan pasangan wanitanya. seorang murid terhadap gurunya dan seterusnya…. Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar. Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject. ia boleh dilihat sebagai tanda kasih dan minatnya terhadap si kecil itu. itu menandakan si lelaki berkenaan benar-benar menyanjungi dan menghormati wanita tersebut sebagai seorang yg istimewa dalam hidupnya. Ciuman atau Kucupan pada Tangan Jika seorang lelaki mencium belakang tangan anda. Lelaki atau sesiapa sahaja yg bersopan akan mengucup orang yg dihormati dan disanjunginya pada bahagian belakang tangan orang yg berkenaan. “Nak carik yang solehah lah”. Dan kasihnya begitu kudus. Ia memudahkan anda utk memahami sikap si dia. Apakah tandanya? Jika anda pernah dihadiahkan sebuah kucupan di dahi . apakah tanda dan rahsia di sebaliknya? Sesungguhnya kucupan atau ciuman seorang pasangan lelaki terhadap pasangan wanitanya itu terselit rahsia yg perlu anda ungkapi dan fahami persiratannya.itu tandanya si dia begitu kasih terhadap anda. “Saya suka sangat kat dia. Ia suatu petanda sayang dan prihatinnya terhadap kanak2 itu.17. Ciuman pada bahagian2 tertentu di tubuh wanita mempunyai rahsia yg berbeza lagi tersendiri. tapi dia tak suka kat saya”. Jika berlaku juga sedemikian. Begitu juga apabila suami baru pulang dari . Ciuman Sayang Jika pasangan anda mengucup anda di pipi. Ia mempunyai makna-makna tertentu dan kita akan seronok apabila benar2 dapat menyingkapnya. itu maknanya dia tetap sayang pada anda walaupun apa yg terjadi. Anda dapat berasakan getaran kasihnya pada anda begitu syahdu. Ciuman di Dahi Selalu juga kita saksikan seorang lelaki mencium pasangan wanitanya di dahi. itu tandanya si dia sayang pada anda. Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Dah jumpa tapi dah berpunya?. MAKNA CIUMAN LELAKI Apakah tanda di sebalik ciuman suami atau pasangan anda? Tahukah anda di sebaliknya ada tersirat rahsia? Ya! Apakah rahsia di sebalik sebuah ciuman? Kalau si lelaki atau pun wanita dilihat sedang mencium manja seorang kanak2 kecil yg comel. seorang bawahan ke atas atasannya. itu tandanya si dia menyanjung dan menghormati anda. Malah ciuman sayang di pipi sering dihadiahkan oleh sang suami kepada isteri dalam suasana gurau senda dan ceria. Malah jika anda sedang marah dan dia tiba2 mencium pipi anda. Ini biasanya dilakukan oleh seorang anak terhadap ibu bapanya.Takkan nak rampas orang punya kot. “Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la”. 18. 19.

Jangan terburu-buru Jangan menurut kehendak nafsu seks. Terlalu banyak pasangan memilih teman hidup yang sebegini dengan harapan mereka berpeluang menikmati segalanya. jika anda terjumpa lelaki yg sanggup mencium lutut anda. TIPS MEMELIHARA CINTA SEJATI Cinta bukanlah daripada kata-kata. ia kira sudah luar biasa. Dalam hal ini.Anda boleh menganggap si dia boleh diperlakukan apa saja oleh anda. Ciuman Di hujung Kaki Ia amat jarang dilakukan oleh kebanyakan dari kita melainkan dalam sesetengah budaya dan adat resam India. dan bukan siapa dia sebelumnya. tengoklah juga. 1. Ciuman Cinta Saat anda sedang berdiri. tapi. tetapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai sukar diperoleh. bahkan kian hangat sehangat ciuman yang terhinggap. Secara jujur. Dan anda pun terasa terngiang bulu roma di saat itu. satu ciuman di pipi menandakan dia sayangkan anda. Apa pun. Benar. 2. tiba2 pasangan anda menerpa dari arah belakang dan mengucup tengkuk dan pipi anda. tiba2 suami anda datang sambil memegang kedua pangkal lengan anda. Jika ada juga lelaki luar melakukannya . Kucupan dari Belakang Pernahkan anda dikejutkan oleh suami anda dengan kucupan dari arah belakang? Contohnya sedang anda sibuk mencuci pinggan. buatlah keputusan untuk cari yang lain. itu tandanya sudah teruk benar minatnya terhadap anda. mudah pula anda mengambil kesempatan kerana dia akan tunduk pada setiap kemahuan anda. tanyalah pada diri sendiri: “Dapatkah aku mencintai dia dengan cara yang sebenarnya tanpa harapan untuk berubah?” Jika tidak. Lalu sebuah kucupan hinggap di bibir anda.kerja atau berjalan jauh. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang. Ikuti 10 tips dibawah ini untuk memelihara cinta sejati. Pasangan yang melakukan hubungan seksual akan mencipta suatu keintiman yang salah dan boleh menuju ke arah kekecewaan. Wang dan rupa bukannya penyuntik cinta sejati. Itu tandanya sebuah ciuman cinta sedang ditebarkan. kucupan sedemikian tidak seharusnya dilakukan. . rindukan anda dan cintanya pada anda terus bersemi. Ini menunjukkan betapa pasangan anda begitu geram terhadap anda. Namun anda patut berasa senang hati kerana tahu tahu betapa dia terngidamkan anda! Kucupan Lutut Hah! Betapalah lelaki ini telah rebah ke kaki anda. Lelaki pandai berlakon dan mungkin dia cuma melakonkan saja utk mendapat perhatian anda sedang hakikatnya tidak boleh diperlakukan seperti yg anda tafsirkan. Lalu anda dan dia saling berhadapan sehingga wajah anda bertembung dengan wajahnya. Malah. kisah lampau yang berlaku tidak perlu diungkit lagi sekiranya hati benarbenar menyintai dirinya. Sememangnya hidup bercinta dan untuk dicintai amat mudah. biarpun masih beralaskan pakaian. itu petanda si lelaki berkenaan sudah terlalu merendah diri dan terlampau memuja anda. tetapi segumpal keinginan yang diberikan kepada hati yang memerlukan. Perlakuan ciuman di hujung kaki yang bukan kerana adat. Anda tetap dicintainya. Pilih pasangan yang sesuai Janganlah sesekali jatuh cinta dengan seseorang yang sangat berpotensi.

3. Bukan perigi cari timba Anda tidak pernah merakan bahawa cinta sejati seperti objek yang keras atau seolah-olah berkelakuan syok sendiri.” percayalah dia. Terima seadanya Terima pasangan dengan niat hati yang ikhlas. Bagi anda yang menghadapi masalah sebegini. 5. 7. ‘adakah dia sudah bersdia menghabiskan waktu untuk aku atau semata-mata untuk hobinya kemudian baru mengingati aku. Lupakan segala sejarah silam dengan memulakan kehidupan dan cinta baru. Tutup mulut Jangan cuba menceritakan tentang keburukan atau kelemahan pasangan kepada rakan. setiap pasangan perlu menghargai diri sendiri dengan cuba mengungkapkan kata-kata romantis atau lakukan sesuatu kejutan terhadap dirinya TIPS SEMARAKKAN CINTA SUMAI ISTERI 1. BUkan hanya sewaktu bercinta. 6. Malah. serta cuba berbincang cara bagaimana menyelesaikan masalah tersebut berdua. Bertanggung jawab dalam mengungkap perasaan anda terhadapnya dan saling merahsiakan antara satu sama lain. anda haruslah sama-sama berinteraksi dan berbincang terhadap apa yang berlaku dalam perhubungan. Percaya akan kelemahannya Jangan mengabaikan keputusan untuk memiliki sesuatu hubungan atau perkara yang diingininya. sentiasa mengambil berat setiap apa yang berlaku. jika pasangan membuat suatu penyataan seperti. Misalnya. Anda seharusnya tanya pada diri sendiri.’ 4. tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir. pada awal perkahwinan dan sewaktu berbulan madu. adalah suatu perkara sukar untuk diselesaikan. Paling penting. tetapi amalkan date night sekali seminggu. . Mr. ’saya tidak melaksanakan komitmen dengan baik. tiba-tiba muncul di hadapan. 2. 8. Hargailah diri sendiri dan pasangan Hubungan yang sihat akan meningkatkan penghargaan diri dan pasangan. bukan? Perasaan buntu dan bercelaru tentunya datang dan memaksa diri membuat keputusan. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah. Ini mengelakkan daripada pasangan berani menipu dan cuba melakukan sesuatu di luar jangkaan. 10. Right kembali Sedang asyik bercinta. Buat keputusan agar tidak menyintainya lagi. Untuk memperoleh hubungan yang lebih harmoni. Jadi pemerhati Bersikap pemerhati terhadap pasangan. orang yang pernah berpaut di hati anda suatu masa dahulu. Buktikan siapa diri anda Fokus pada setiap perkara yang anda gemari dan tidak daripada pasangan. Cuba memerhati dan memahami tingkah laku dan pemikirannya. Cara sebegini dapat mengelakkan daripada berlakunya sesuatu konflik dan hubungan emosional anda berdua. 9. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masingmasing.

Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. 18. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.. 4. 10. ketahuilah dia dalam keadaan tertekan. 15. jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. 5. luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurangkurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. . 8. 11. Anda melakukan begitu untuk meraih simpati. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja. 6. 19. dalam keadaan tertekanlah segala rahsia akan diceritakan. Apa sahaja masalah yang timbul. ceritalah sesuatu yang kelakar. 16. menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya. 14. berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang. ?? 1. Walau sesibuk mana sekali pun. Jika lelaki menyendiri dan menjauhkan diri. 12. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut. kita boleh simpulkan dia sedang tertekan. 17. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan. teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini. 13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu. Kenali Siapa Lelaki. Boleh jadi ada tekanan di tempat kerjanya. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami. Apabila lelaki menyendiri. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting. 9.3. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu. atau boleh jadi beberapa kerenah anda yang menjadi menyebabnya. berbeza dengan anda. boleh jadi oleh kereta yang dimilikinya. jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu. 7. 2. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemanamana. memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

sebab kucing pun pening dengan leteran anda. itu silap. Walaupun anda tahu anda benar dan anda tidak pernah berbuat salah. Lelaki selalunya dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran. wanita lebih mudah meminta maaf dalam keadaan apa jua dan atas hal apa jua. 4. lelaki memang begitu. Anda telah kering air mata sedangkan dia masih belum menitis walau sebutir pun air mata. Anda kelam. sekejap saja telah kembali ke bentuk asal walaupun tadinya terhenyak pipih. 12. agar apabila disatukan. 5. maka gunakan kelebihan ini untuk lebih mudah meminta maaf walaupun tidak bersalah. tapi layanlah hati sendiri dengan berleter hingga anda sendiri berasa puas. teruskan saja berleter. Lelaki memang rimas dengan leteran dan cepat naik darah apabila asyik dileteri. Jika berlaku pertengkaran selalunya dia akan melawan habis-habisan dan anda pula mengalah dan pura-pura setuju demi perhubungan. 11. Ikut kajian. emosi anda umpama ombak. sentiasa mahu menang dan mahu sentiasa dilihat menang walaupun hatinya mengakui kesilapannya dan mahu berubah mengikut apa yang anda perkatakan. hamburkan semua yang menekan kepala. Usah ‘gatal-gatal’ sangat memujuk. usah hairan. adalah amat beruntung jika anda tahu lebih banyak tentang lelaki? 14. Maka itu. Lihat perbezaan sebagai sebab untuk sempurna menyempurnakan bukan jurang kedegilan untuk tidak mahu memahami. Apabila lelaki suka menyendiri dan berdiam diri. Lihatlah betapa berbezanya seorang wanita dengan seorang lelaki. Cuma mohon berleter di dalam bilik yang tertutup. Usah terasa teruk sangat dengan keadaan ini.3. Ohhh. terjalinlah satu bentuk kekuatan . Kata orang. Emosi pada orang lelaki umpama getah. Ombak memang tidak pernah reda. ia sekejap saja. Satu lagi yang anda patut tahu tentang lelaki ialah mereka memang suka memberi arahan bagaikan ketua yang mempunyai kuasa. Kalau tak pandai berleter bukan wanita namanya. sedangkan anda para wanita mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci. Ya. Dan usah risau sangat kalau lelaki anda cuba berjauhan dari anda dalam keadaan-keadaan demikian sebab semula jadinya lelaki terasa selesa berjauhan dengan keluarga. Tidakkah anda setuju jika dikatakan. Usah dilawan. biasanya disebabkan imejnya yang tergugat. berbeza wanita biasanya cukup risau dalam keadaan demikian. usahlah risau. Meskipun begitu. 10.kabut. Kadang-kadang lelaki hanya perlukan ‘tempoh bertenang’ sebelum mengambil langkah seterusnya. akhirilah semua pertengkaran dan perselisihan dengan anda yang meminta maaf. Anda mahukan dia yang meminta maaf? Usah harap. Ini tentu berbeza sekali dengan anda. jangan sampai berleter di hadapannya. Berbeza dengan anda bukan? Tatkala anda tertekan. Biarkan sahaja untuk tempoh-tempoh tertentu. cemburu dan merajuk apabila berdepan dalam situasi begini. Tapi awas. maka itu anda mudah marah. 13. Lelaki memang berat untuk meminta maaf terutama daripada pasangannya. 9. kalau reda pun mengambil masa yang lama. terkadang suami selamba dengan masalah yang anda rasakan cukup berat. Lelaki itu cara fikirnya makro. iaitu dia melihat secara keseluruhan. DIA menjadikan perbezaan yang ketara antara lelaki dengan wanita. itu boleh memburukkan keadaan. 8. Mengapa lelaki begitu? Itulah bukti kekuasaan ALLAH. wanita sinonim dengan leteran. yang suka dan berasa tenang bersama keluarga? 7.

Kadangkalanya dari segi perangai. “Saya dan suami baru sahaja mengikuti kaunseling. Suami akan tetap mahu menggunakan wang bonus untuk membesarkan garaj manakala isteri inginkan sofa baru. Nasib baik kami berdua cepat sedar dan sanggup mendapatkan bantuan daripada mengambil tindakan yang bertentangan. Lazimnya salah seorang akan lebih banyak berkorban. people will forget you did. 3. Selalunya isteri akan lebih banyak berkorban terutamanya dari segi kerjaya. Pasangan yang memahami kehendak masing-masing dan mengamalkan tolak ansur dalam kebanyakan perkara sepanjang mereka berkahwin. kami cuba terapkan kebiasaan untuk memeluk antara satu sama lain dan bercerita setiap malam sebelum melelapkan mata. “Saya dan isteri amat menyenangi kehadiran masing-masing. Semakin lama berkahwin semakin bahagia. Terimalah hakikat bahawa masing-masing ada keinginan yang berbeza.lantaran saling sempurna menyempurnakan – lengkap melengkapi. “People wil forget what you said. Anda harus menerima kenyataan bahawa masing-masing akan berubah mengikut masa. “Kebahagiaan dalam perkahwinan tidak berlaku sekelip mata kerana masalah tentu akan timbul. Anda masih perlu menghangatkan suasana. 7. Tiada apa-apa yang drastik cuma kami dapat rasakan bahawa kami semakin berjauhan dari segi emosi dan fizikal.” 6. Ada masalah besar dan ada yang kecil. Anda tidak semestinya akan bersetuju dalam semua perkara. Kadangkala anda akan merasakan diri sudah tidak dicintai. Berkahwin tidak bermakna anda akan berasa menyintai atau dicintai setiap hari. Berkahwin tidak bermakna anda tidak akan keseorangan lagi. Jiwa semakin terasa keseorangan. Setiap hari ada sahaja SMS yang dihantar… kadang kala lawak jenaka dan ada juga mesej berunsur seks nakal. Kadang-kala ada yang terpaksa melepaskan kenaikan pangkat kerana tidak ingin rumahtangga kucar-kacir. Tiada orang yang akan kekal sama seperti mana mula-mula berkenalan dahulu. Pasangan anda akan berubah mengikut masa.” 5. Untuk mengelakkan perasaan seperti teman sebilik sahaja. “Mana ada yang seratus peratus adil pembahagiannya. Yang penting tolak ansur-mungkin bonus tahun ini mengikut kehendak isteri manakala bonus tahun depan untuk suami pula.” Amat penting bagi masing-masing mengucapkan perasaan cinta dan mencintai. Perkahwinan adalah sesuatu yang menyeronokkan. lazimnya akan berjaya melawan badai atau . but people will never forget how you made them feel…” 10 perkara memeranjatkan di dalam suatu perkahwinan 1. Kami gemar bergelak ketawa bersama.” 2.” 4. “Kami suami isteri mempunyai kerjaya yang sangat sibuk dan jarang dapat meluangkan masa bersama. Semua kekurangan isteri akan dipenuhi oleh suami dan semua kekurangan suami akan dipenuhi pula oleh isteri. 8. bergurau dan mengusik. bentuk badan dan hobi. rupa paras .

Hubungan seks ada turun naiknya. Mari jadikan hidup penuh syukur. anda mungkin akan memanjangkan masalah yang kecil. Perasaan Ego yang berlebihan adalah amat berbahaya. mencintai sesama dan seluruh alam semesta akan membuat kita terasa lebih hangat dan indah luar biasa. let’s get do it. CINTA Hiduplah dengan cinta. RESPECT Memberi dan menerima.apa-apa masalah. 9. 3. 2. masing-masing menjadi begitu sensitif dan mementingkan ego. Membuat orang senang itu menyenangkan. Jika terlampau mengikut ego. Sanggupkah anda? 10 RAHSIA UNTUK HIDUP INDAH 1. Kadang kala sangat berkesan dan ada kalanya tidak begitu memberansangkan. Mencintai hidup. 4. sudah menjadi hal yang semestinya kita lakukan dalam kehidupan. 10. Sememangnya pasangan ini adalah “soulmate” masing-masing. Berterima kasihlah bahwa Tuhan telah memberikan hidup pada kita. BAHAGIA . Elakkan daripada menyimpan perasaan marah terlalu lama kerana pasangan anda mungkin akan berubah hati. Apabila perselisihan terjadi. Mereka inilah yang dapat menikmati kemanisan berumahtangga. Masing-masing seharusnya menerima bahawa ianya bergantung kepada “mood” dan keadaan sekeliling. Salah satunya memberikan rasa hormat kita pada orang lain. BERSYUKUR Tak ada yang lebih indah daripada kata hidup.

Hidupnya penuh dengan kemarahan. . Berbagi apa saja. Tinggal kita menjaga hati yang tetap peka 10. tak ada beban untuk menutupi kebohongan yang kita lakukan. 7. Bukankah senyum pada saudara adalah ibadah. yakni senyum. Jika anda seorang lelaki. Dengan hati. kita bisa merasakan sedih dan senang. 6. BERBAGI Salah satu cara membuat hidup itu tidak sepi adalah dengan berbagi. 8. Padahal jadi seorang pemaaf lebih menyenangkan. KEDAMAIAN Kedamaian adalah anugerah yang sangat mahal 10 Sifat Calon Suami Yang Baik Jika anda seorang wanita. 9. KEPEKAAN Suatu keajaiban yang diberikan Tuhan pada kita adalah hati. ketulusan membuat hidup kita lebih mantap. carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. FORGIVENEES Banyak orang stress gara-gara tak bisa memaafkan dirinya sendiri dan orang lain. jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. bisa memilih kebenaran. bahagia itu relatif. KETULUSAN Jika kejujuran membuat hidup kita lebih ringan. 5. berbagi kasih sayang dengan anak yatim atau yang lainnya. KEJUJURAN Hidup tanpa kejujuran seperti nelayan yang selalu menambal jala sebelum terjun ke laut. tapi punya tanda minimal. Jujur mampu membuat hidup kita lebih ringan. curhat sama teman. yang akhirnya membuat ia tertekan.Kata orang. Orang yang berbahagia selalu menunjukkan senyumnya yang paling manis.

3. 5. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan. . Kuat amalan agamanya. melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia. tetapi tidak kedekut. 2. tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan. tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Amanah. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. iaitu seorang yang nampak tegas. Tidak boros. 4. Akhlaknya baik. Pertuturannya juga mesti sopan. Tegas mempertahankan maruahnya. Menjaga solat fardhu.center> click to create your own 10 sifat calon suami yang baik: 1. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya. kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakapcakap. tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan. Bila si dia curang… . 8. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama. 8. pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut… Lakukan setiap hari. 5. Bila si dia panas baran… … . 9. kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya. 9. eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati..Anda tulislah 10 pucuk surat dan anda poskan kat diri anda sendiri. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. 4.. 10. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat 10 Tips Melupakan Kekasih 1. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya. Bila si dia romantik… … . 7. Bila si dia ego… … . 10. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Jgn tuduh tanpa usul periksa. Bila si dia sibuk… … . Bertanggungjawab. 3. kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua. pasti akan dimarahinya. 10 Situasi Lelaki Yang Wanita Harus Fahami 1. 3 kali sehari… . Bila si dia lurus bendul… … Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Jika benar si dia curang. Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama. Oleh sebab itu. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan. 2. Utk itu. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain. bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu.6. Pergaulan yang terbatas. Kalau kamu memberontak. Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya. Bila si dia mengongkong… . Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. 7.. Bila si dia pentingkan diri sendiri… … … Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Cuba tarik perhatian si dia.. Bila si dia selamba… … . tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian. Wajah yang tenang. Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah. 6. Bila si dia penat… … . Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda..

They become all you think about… 4. your heart beats faster and faster… 8.. pastu buat ler tak tau sambil ketuk pala sendiri sampailer ilang ingatan… NOTE: A.. curikk je. but still can’t get them out of your mind… 13. karate. kawin terus..takkan dok buat sesi berkenalan ngan jiran anda lak... gigit. When you look at them.pi ngadap cermin yang sememangnya setia ngan anda… buat ler lawak giler yang tak masuk di akal.kalo jiran anda tak bagi minjam tukul.Kalo susah sangat… hantuk je kepala tu kat dinding rumah. minjam tukul. telan… buat lah apaapa je asal hati rasa pueih.. pastu lari ler. You start listening to slow songs. you can’t see the other people around you… all you see is him/her… 6. Bukak lah warong khas untuk sesi interview tuh… Alaaa… bunga bukan sekuntum. When you think about them. pastu gelak ler sendiri… 7. You realize that you’re always smiling to yourself when you think about them… 2.Kalo still teringat kat pasangan anda tuh.2.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan… . You walk really slow when you’re with them… 10. 5. sampai terus hilang ingatan. You read their texts over and over again… 11. You get high just from their scent and closeness… 3. akan lupakan terus pasangan anda tuh… dengan diri sendiri pun anda tak akan ingat lagi. pi je rumah jiran sebelah. pasti akan lupa kat pasangan anda tu. alaa cari je lah kat umah manamana atau pun bangunan berhampiran. anda pi cari tangga. kutuk. cari ajer yang lain.Buat perusahaan menternak itik… Nanti bila itik dah bertambah.Kalo ingatan anda masih ada. You feel shy whenever you’re with them… 9.Sibukkan diri dengan bekerja… Bantai overtime bebanyak… Bila duit dah berjuta nanti. mamam. senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala… 6. 4. 9. sebab terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo… . 14 Signs of Your Soulmate 14.Ulang perbuatan nih sampai 3x… ikut tau… Uhh huuu Uhh huuu… 8. buat ler sampai rasa dah bosan dengan hantukan tuh… 10. B. You would do anything for them… . kumbang lak berlambak lagi. You argue and fight with them. nescaya ler.. while thinking of them… 5.Jauhkan diri anda daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung 3. gusti.Gantung gambar si dia kat dinding . You smile when you hear their voice… 7. buat-buatlah terjatuh dari tangga. When you’re on the phone with them late at night and they hang up but you miss them already when it was just five minutes ago… 12.

Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak. 7. Kang rumahtangga huru-hara.”Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi.”Dah mencubalah tapi telah dikecewakan”. 9. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?. Memang susah pun. 5.. “Ilmu tak cukup la”. “Susah la nak cari yang berkenan dihati”. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. “Nak beli kereta dulu baru nak kahwin”.duda orang ker? terus tinggalkan kita. Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu. Ujian HIV le. suami lak tanggung. orang salahkan kita gak! 8. While reading this. Tah apa yang pompuan dok cari tu !! . Bukan senang yang pikul dosa orang. for gurlz n sape ader kawan laki tahulah nape diorang xnk kawen… 1. 10. Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Megi pun dah nak naik harga! 2. Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. 11. Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Dosa sendiri pun tak terpikul.”Jodoh tak sampai lagi kot”.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri. Nak kena masuk kursus le.. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita.”Banyak sangat halangan”.”Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la”. 20 Sebab Laki Tak Kawin2. Pompuan sekarang ini ?da duit abangku saying.. . 3. Cam nak jual anak jer. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Memang banyak .1. Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin. there was one person on your mind the whole time….”Duit lum cukup lagi”.. Berat tanggungjawab ni. Banyak sangatla procedure karang ni. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak! 6. Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.”Belum bersedia la”. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana. takde pitis sayangpun abis! 4. Dah kawin.”Tak datang seru lagi kot”. dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri”.

mungkin dia sibuk.”Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat” . “Saya suka sangat kat dia.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin! 13. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!! 14. inilah biasanya definisi cinta bagi wanita dalam hal ni. Definisi lelaki pulak. dia cintakan anda.. tapi masih dia buat juga yang kita tak suka”. Kita ni duk lam waiting list dia jer. Cuma pompuan jer buat tak tau!! 15. “Nak carik yang solehah lah”. 18. Namun itu TIDAK bermakna dia tak cintakan anda! 2) Lelaki tak suka anda bersikap seperti seorang ibu. 16. “Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la”. . Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Haah? dia banyak kekawan lelaki. Pompuan memang camtu.”Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la”.”Dia nie suka pasang ramai org sangat”. 19. Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah . aku. tapi dia tak suka kat saya”. bila aku kerja kuat dan ada pendapatan yang stabil.Takkan nak rampas orang punya kot. Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. “Masalah la”.12. terlupa atau anda boleh tuduh/kata atau rasa anda seolah-olah tak penting dalam hidup dia. Pompuan ini sikit-sikit majuk. “Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak”. Sebenarnya dah memang terluka. Dah jumpa tapi dah berpunya?. “Dah bagitau dah. bawa jejalan. nie kita suka dan nie kita tak suka. Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. 20. makan-makan?. Kalau dia tak call pada masa yang dijanjikan. 17. pasangan dan keluarga aku akan hidup dengan selesa. cinta dan ambil berat. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject. 3 Rahsia Lelaki yg Wanita Mesti Tau! 3 Rahsia Lelaki yg Wanita Mesti Tau! 1) Kenapa lelaki selalu kata nak telefon tapi takde pun? Bila dia call maksudnya dia ambil berat. jaga semua keperluan dia hingga ke perkara yang kecilkecil. Jangan layan lelaki macam budak kecik. Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar. Banyak benda yang dia boleh buat sendiri dan anda boleh/perlu memberi sokongan untuknya melakukan sendiri. semua ini sebab aku sayang.

manalah tahu rezeki kamu untuk bertemu dgn pasangan melalui internet.selalunya aktiviti ini turut melibatkan orang lain di luar sekolah.mana tahu kamu akan mendapat pasangan hidup mu di sana. anda seorang yang amat pengasih dan dia pasti selesa dan suka bersama anda! 8 lokasi cari pasangan! Baca la selalu tak korang mengeluh camni “hai...apa kata kamu ajak teman-teman pergi bermain boling.Perpustakaan-Bagi yg masih belajar.mungkin cinta kamu akan berputik di pusat boling?? 3.ha.rajin-rajinlah mengunjungi pusat membeli belah untuk”window shopping” atau menonton wayang.kalau tak main pun.nak kata tak cantik.jadi apabila kamu di beri peluang untuk menghadirinya. Oleh itu.kata orang’tuah ayam nampak di kaki.mana tahu mungkin kamu di pikat di sana.kamu makan penampar! 2.tentu si gadis tu takkan marah.tidak mustahil ini juga berlaku kpd kamu. Anda adalah seorang yang mengambil berat. Adanya anda sebagai seorang pendengar yang baik pada masa itu adalah satu signal yang menyatakan kepadanya bahawa.cubalah siapa tahu rezeki kamu.Pusat beli-belah =Pasti ramai yg tidak percaya.jangan menolak.mungkin perkara yg sama berlaku kpd kamu. seorang yang boleh diharapkan.tetapi yakinlah ada di antara kita yg mendapat pasangan di pusat membeli belah.tmpt ini pastinya memberikan peluang kpd kamu ntuk mencari pasangan..oleh itu.aku ni..tempat seminar/camping = kita sering terdengar kawan2 kita bertemu dgn pasangannye sewaktu menghadiri seminar/camping.tidak kurang juga perkenalan melalui “chatting” boleh membawa ke jinjing pelamin.tuah manusia siapa yg tahu’tapi awas!bnyk juga yg penipu.” ha.ape kata kamu beranikan diri “approach” gadis yg kamu suka. ni ade 8 lokasi mencari pasangan… laki pompuan dua2 boleh 1. Lainlah kalau kamu bersiul dan mengusik mereka.Lelaki TAK perlukan seorang lagi ibu! Kalau anda bersikap seolah-olah ibu yang menjaga segalanya untuk dia. percayalah dia akan mula mencari cinta yang lain. seorang yang boleh berkongsi hidup bersama dirinya. prihatin.hulurkan salam persahabatan dgn sopan dan ikhlas.apalah nasib aku ni.Perempuan ini tak kisah kalau lelaki bersopan dgn mereka.Tapi mereka tu ada juga teman lelaki. ^_^ 4.silap hari bulan. selamat berjaya! .ramai di antara kamu yg mendapat pasangan melalui cara ini.cubalah kamu melayari internet untuk berchatting. 5.rasanya ramai lagi yg kurang cantik daripada aku.sorang pun tak nak!!.kata orang”sambil menyelam sambil minum air” Bagi yg lelaki.lekas.tumpang tengok jadilah.Pusat Boling – salah satu tempat yg di gemari oleh remaja.Internet = wah!Ini adalah peluang yg paling luas sekali kini. walaupun boring la pulak anda mendengarnya. amat penting untuk anda memberikan masa. peluang dan ruang untuk dia bercakap tentang kejayaan dalam hidupnya.menghabiskan masa selama beberapa hari bersama pasti akan membuka ruang untuk kamu mengenali lebih ramai orang. 3) Perasaan harga diri lelaki antaranya datang dari kejayaannya dalam karier dan apa yang diusahakan.

setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan… Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat. Petanda 5 Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. apakah ada petanda lain agar seseorang dapat merasakan bahawa sidia jodoh (soulmate) kita atau bukan? JOM KITA LIHAT!!!! Petanda 1 Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama.kafe=daripada kamu terperap di rumah. spiritual dan fizikal antara keduanya. Benarkah seperti itu? So. Cuba sekarang perhatikan. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya. dan sebagainya.kalau mampu pergilah ke kafe yg eksklusif. caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuatbuat? Jika tidak. selamat… kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu! Petanda 2 Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan. gaya rambutnya. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu.siapa tahu kamu akan terpikat dengan seseorang di sana nanti??wow!! 7.tentu yg melepak di situ juga yg best-best..apa kata kamu ajak teman-teman lepak di mana-mana kafe. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu… Petanda 4 Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang. selesa dan tanpa perasaan tertekan.siapa tahu . dalam urusan remeh atau besar. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut ..Pejabat/sekolah = sesekali kamu perlu di tonjolkan diri agar diri kamu menjadi perhatian ramai. caranya berpakaian.contohnya sukan.pasti ada yg tertarik dengan kamu nanti. adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu.tiba-tiba saje kamu mendapat nombor telefon daripada mamat yg duduk di meja sebelah kamu?? 8 Petanda Dia Adalah Soulmate (jodoh) Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional.dah kenal barulah cinta kan??jadi cubalah menyertai sebarang aktiviti yg di anjurkan oleh organisasi sekolah kamu agar kewujudan kamu akan di sedari.Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu.kenduri kahwin = pasti ade yg gelak bila baca tips ini. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu! Petanda 3 Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. Berjam-jam bersamanya. apakah gerak-gerinya.selain mendapat pahala.kelab.jadi rajin-rajinlah diri memenuhi undangan jemputan perkahwinan. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya. kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya.tapi banyak yg berkesan tau!pasti ramai yg akan menghadiri majlis perkahwinan. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersamasama. 8..6.

ingat-ingat kembali.bercerai.jgn buat dier patah semangat terhadap pekerjaan yg dia lakukan. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya… Nah. Sekarang..bile jumper ngan teman lelaki lamer.membenci ibunye. dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu.termasuk dlm bende ni adalah soal apa yg harus dan tidak harus diciterkan kat pasangan korang.kalau anda pendapatan melebihinya. maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan! Apakah kelapan² petanda di atas telah kamu temukan padanya? 9 Perkara Yg Tak Boleh Dibincang Ngan Lelaki Bukan sng nak bina hubungan yg bahagia.mmg lelaki pantang. kalau begitu ini bisa bererti dia sudah siap menerima kamu seadanya.jgn cerite ttg lelaki lain yg dalam diam-diam mencintai korang. 3. 7. Bahkan pada saat kamu tampil ‘buruk’ di depannya sekalipun. 6. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya. 4. 5. Petanda 7 Setiap orang pasti memiliki kekurangan. misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. tak salah lagi.jgn jugak cerite ttg keburukan kawan baik lelaki tu.kawan tu penting bagi mereka . dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia.lg-lg ttg kegagahannyer. Dialah orangnya… Petanda 6 Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu.jgn la nak diperbesarkan.takpayah la terlalu ghairah dan takyah la diceritakan perasaan tu kat dier.mengalami pasang-surut. 9.bende ni semua akan menyusahkan diri org jugak korang bace sendiri kat bawak ni: 1.bender tu bkn lamer.byk yg korang mesti buat.cerite ttg kecurangan yg korang buat belakang lelaki tu.bende tu akan menyinggung perasaan dier.buruk padanyer. 8. 2. suka-duka saat bersama. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya… Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama! Petanda 8 Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Pemilihan yang bijak ialah pemilihan yang didasarkan di .mmg satu perkataan yg lelaki takleh dengar.elokla dhindarkan.jgn membanding2kan dia dulu dgn skrg. Adakah Anda Bijak Memilih Pasangan Hidup? Kebahagiaan dan kejayaan hidup berumahtangga adalah bergantung kepada kebijaksanaan seseorang memilih pasangan hidupnya.sebaliknyer cubela bantu.

persamaan taraf keluarga. Untuk menduga sama ada pemilihan pasangan hidup anda itu sesuai atau tidak. Perkahwinanperkahwinan yang berlangsung tanpa mempunyai keserasian-keserasian yang pokok ini seringkali terkandas dan gagal. silalah tiap-tiap seorang yang mahu mengikatkan pertunangannya itu menjawab pertanyaan-pertanyaan yang berikut dengan Ya atau Tidak? (1) Adakah anda berdua mempunyai semangat pergaulan yang sama atau hampir sama? (2) Adakah anda berdua mempunyai sikap yang sama terhadap nilai-nilai hidup yang luhur. juga sama-sama bersikap lapang fikiran? (3) Adakah tiap-tiap seorang dari anda berdua ini saling hormat menghormati dan berpuas hati terhadap pekerjaan masing-masing? (4) Adakah bakal tunang anda itu sudah matang umurnya? (5) Adakah bakal tunang anda itu terkenal dalam kalangan sahabat temannya sebagai seorang yang amanah. persamaan kecenderungan dan memilih kawan teman. jujur dan tidak selalu menguzurkan diri? (6) Adakah anda berdua sudah lama berkenalan? (7) Selama perkenalan anda degannya pernahkah terjadi sesuatu yang mengeruhkan perhubungan anda berdua? (8) Adakah sidia itu seorang yang tidak meninggalkan solatnya? (9) Adakah rancangan perkahwinan anda berdua ini dipersetujui oleh keluarga kedua belah pihak? (10) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang patuh kepada kewajipan-kewajipan agamanya? (11) Adakah bakal tunang anda seorang yang yang bukan kaki muzik dan bukan juga kaki rockers ? (12) Adakah anda sudah memikirkan semasak-masaknya mengenai pilihan anda tersebut atau lebih didorong oleh nafsu? (13) Adakah bakal tunang anda itu mempunyai perhubungan yang rukun damai dengan keluarganya? (14) Adakah bakal tunang anda itu bukan merupakan kaki pokai atau pemboros? (15) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang mudah cemburu dan syak wasangka? (16) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang bertabiat tenang dan damai walaupun anda sendiri seorang yang pemanas dan perungus? (17) Adakah anda berdua mempunyai pengetahuan dan pengertian yang wajar tentang kehidupan berumahtangga? (18) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang sederhana tabiatnya dan tidak termasuk dalam golongan kaki motor dan kaki perempuan? (19) Adakah bakal tunang anda itu boleh memberikan didikan agama kepada anak-anak anda nanti? (20) Dan yang penting sudahkah anda sembahyang sunat istikharah untuk menentukan pilihan anda itu baik untuk anda dan agama anda? . persamaan agama. hobi dan hiburan.atas keserasian dan persamaan watak-watak peribadi.

Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik. Hantarlah pesanan ini kepada orang yang anda tidak akan lupa dan hantarkan juga kepada orang yang menghantar pesanan ini. Kalau bukan kerana anda. 12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini. 3. caci & cela.Kalau tiap-tiap seorang dari anda berdua dapat menjawab dengan Ya sebanyak 16 atau lebih dari pertanyaan-pertanyaan di atas. 11. ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. sejam untuk menghargainya. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara. mungkin anda tidak akan memperolehinya. 8. 1. 5. 10. sehari untuk menyayanginya. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda. 2. Kenangilah segala pujian yang anda terima. tapi sepanjang hidup untuk melupakannya. fikirlah semula. 13. anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda. Lupakan segala maki hamun. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan. maka perkahwinan anda sukar bertemu kerukunan dan kedamaian ANDA PERLU TAHU-Perkara yang anda tak perasan atau saja tak perperasaan……. Kalau anda dapat menjawab Ya kurang dari 15 pertanyaan. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik. ada hikmah disebaliknya. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini. 9. mungkin anda yang meminggirkan mereka. Anda seorang yang istimewa dan unik. Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar. 14. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda. bermakna anda sudah melupakan kawan-kawan anda. 6. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda. maka perkahwinan anda mungkin berjaya. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang. Sebaliknya kalau jawapan-jawapan Ya itu tidak sampai sepuluh. tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya. 7. Ini adalahpesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. Ayat Tersirat Perempuan YANG LELAKI PERLU TAHU . maka itu membuktikan bahawa perkahwinan anda berdua akan berlangsung dalam kebahagiaan dan kejayaan. 15. 4. tetapi banyak menghadapi gelombanggelombang yang pahit. seseorang itu tidak akan hidup bahagia. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

tak kurang juga yg habiskan duit beli prepaid dan bayar bil telefon yg melambung. Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban...(Allah kan ada) 5) byk habis duit (lebih baik guna utk sedekah) . Lepas tu. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la. You baik.) 7)byk termenung dan senyum sendiri (pasal ingat peristiwa riang dgn awek. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu? Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.Habih. kita sbg muslim patutnya byk mengingatkan MATI yg boleh dtg bila2 masa. berapa kali dah miss solat pasal dok asyik berdating tak pulak risau. Lapar ni! Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini. budak pompuan tu? Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum? Makna tersembunyi: Jom pi makan.) . kalau berani sangat.. basuh kain-baju lagi… Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja. sebut la nama dia depan aku. Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil.. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Makna tersembunyi: I tak nak kat you. 6) byk risau (takut awek kita org lain kebas. Makna tersembunyi: Tolong picit kepala... memahami bla bla bla… Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je... aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu? Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke. yek.saper yg bercoupling……. tolong basuh kain-baju sekali. yek. hangpa dua ekoq gak yang seronok. bersikap jujur dan berlaku adil. Tak paham-paham ke? Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. Bahaya bercouple. Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I. Mana nak masak.BACA!!!!!!!!!!!!!!! Apa perkara yg ber’manfaat’ drpd ber’couple’: 1) seronok (dpt fitnah) 2) seronok (dpt dosa) 3) seronok (dpt geng dgn syaitan) 4) dpt meluahkan masalah. Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

berani menghadapi cabaran utk jadi setanding dgn lelaki maka mereka pun goda le lelaki so dpt byk boyfriend. kita nasihat kot sini dia corner kot lain. kalau tutup aurat pun aurat lain tak dijaga i. ada chance ni.) ada yg elok tutup aurat tapi bila bersembang. nanti dah kahwin settle dan taubat le.. 2) perkara ini sudah jadi kebiasaan maka didapati ada pendapat (tak tahu le dalil mana dia guna) mengatakan tak apa ber’couple’ asalkan tak melanggar batas2 syarak.) 9) menepati masa dan janji (takut awek marah/sakit hati. awek tu pun accept le mat tu. Hasil drpd pengalaman/pemerhatian/analisa/kajian terdapat beberapa sebab yg menyebabkan PENDORONG mengapa ber’couple’ terjadi. mula2 perasan yg awek tu minat kat dia (padahal tak minat pun). dosa pun sikit jer.. dia org dah besor.. ada je alasan dia org utk melepaskan diri. faktor sekeliling memperngaruhu suasana. cara bergaul. bercakap. byk bersabar aje le dan teruskan usaha kita insyaAllah lama2 dia sedar le... lelaki ni cepat sgt PERASAN so dia pun naik semangat kacau awek.. betul juga kata ibu bapa tersebut. ada juga awek yg manja (dah memang fitrah wanita begitu) sikit bila nak minta tolong maka lelaki akan terperasan yg awek tu minat kat dia maka akan try meng’ayat’. maka ini membuka ruang pd lelaki2 utk memulakan projek mereka... nauzubillah.. solat fardhu lewat tak takut pulak… ) 10) lain2 lg yg memberikan faedah dlm menambah saham DOSA drpd PAHALA. 6) ramai lelaki rasa bangga kalau ada awek. bior le” .. 5) ramai perempuan semakin berani.) kat KL (kat sini mcm2 jenis org boleh jumpa. 7) lelaki cuba nak tunjuk pd lelaki lain yg dia tu pakar dlm bab tackle/meng’ayat’ awek ..lebih mengutamakan awek drpd org lain (hidup dlm dunia sendiri.e.. dia dan awek dia. lelaki ni biasa le EGO. org kata kalu dah nak buat tu memang mcm2 helah... jln pun tak rapat2 dan si awek tu pula pakai tudung… so tak pe la.. lelaki apa lagi. patutnya kita dah besor.. bukannya berduaan di tempat sunyi tak pegang tangan.. saya bab ni yg payah nak jawab. mcm Mat Cintan dan Mat Bunga yg byk dpt awek.. 1) byk sek. kalau tak ada awek maka mcm ada satu kekosongan dlm jiwa … lebih2 lg kalau tgk member2 lain dia ada awek. ego tak kena tempat… haaa… ni paling memalukan kaum lelaki... perempuan dan lelaki satu kelas tanpa ada usaha drpd pihak yg bertanggungjawab utk mengawal pencampuran ini supaya tidak bercanggah dhn syarak. pd pendapat mereka keluar buat date kat khalayak ramai. lepak dgt tujuan utk mengambil iktibar.. tak percaya pergi lepak (bukan lepak mcm Mat Lepakian.. . lepas tu pandai cubit2 dan pukul2 pula tu. maka terjadinya perhubungan (kawan2) sblm ada ikatan yg sah.. tu dia.. dah pandai fikir mana baik dan yg buruk . tapi tanggungjawab kedua ibubapa mendidik anak pun tak boleh diabaikan… 4) bertambahnya perempuan yg tidak menutup aurat. tahu le menilai yg mana baik dan buruk. 3) sudah menjadi naluru manusia ingin dibelai dan dikasih. end up awek tu minat betul2.. dah remaja.. lain dah tak kisah.......e. ketawa kalah lelaki.. hasil drpd didikan/pentarbiyahan islam yg tidak kukuh dr keluarga menyebabkan attraction between the charge can’t be control to act in a much more appropriate manner./pusat pengajian i.. dan ada setgh ibubapa dgn selamba kata “tak pe le. maka sebab itu Allah jadikan lelaki dan perempuan ada tarikan mcm cas +ve dan -ve. ye le dah usaha sikit punya susah nak meng’ayat’/meng’tackle’.

yg tidak diketahui oleh kebykkan manusia.W “sesungguhnya yg halal itu nyata dan yg haram itu pun nyata dan di antara keduanya ada perkara yg kesamaran. -MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA .. anak-anak . pd kaum adam pula. -PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam . yg lelaki tu pula tolong tak ikhlas.. dan suami . termasuk ibu bapa . sbgmana hadis Rasulullah yg bermaksud: Drpd Abu Abdullah Al-Nu’man bin Basyir ra :sabda Rasulullah S.maka dianjurkan pd kaum hawa agar tidak menonjolkan sifat kemanjaan anda pada tempat yg tak kena. -IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui . jgn le dok perasan cepat sgt. namun juga sesame kaum . tolong nie tolong tu. cantik .A. yg haram akan tetap haram. biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. kadang ingin LELAKI mengikut katakatanya sekali sekala . . LELAKI pula . walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan . 2-cintailah pasangan anda kerana Allah dgn cinta yang berlandaskan keimanan dan bukannya kerana hawa nafsu… HATI SEORANG WANITA -SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk . ada ngam ke tak ngam ke sebelum berjanji utk hidup semati… alhamdulillah niat bagus… tapi niat tak boleh menghalalkan cara. tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian . -CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala . maka brgsiapa yg memelihara (dirinya dr) segala yg kesamaran. tu yg jadi mcm tu… 10) fakta yg ke-10 ni cukup sensitif pasal mereka (lelaki) ber’awek’ disebabkan niat mereka cukup ikhlas dan jujur. suka bermanja hanya kepada insane yang bernama LELAKI .. tujuannya ialah utk kenal antara satu sama lain dan memahami satu sama lain.. 9) ada kaitan dgn fakta ke-8… perempuan cepat sangat kesian bila tgk lelaki bersusah-payah utk dia. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja . WANITA amat tabah .KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi . -EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai . lembut dan mudah tercarik dan koyak . sesungguhnya ia memuliakan bgnya agamanya dan kehormatannya… ” (Mutfaq’alaih) 1-sesunguhnya perjumpaan (keluar) antara kaum adam dan hawa itu salah melainkan ditemani mahramnya… . mulus . Bukan DENDAM . -CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus -SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal . -HALUS : ibarat sehalai sutera . bila lelaki yg dok tolong tu ‘ayat’ sikit jer dgn mudah perempuan tersebut termakan kata2 manis lelaki tersebut. tolong buat assingment ke sbg contoh.

wangi. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami yang kedekut dan berkira. 2. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. 11. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Mohd. mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakanpasangan anda. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ? 6. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. 13. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Ramai suamimembazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan. isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. 10.Elakan cakap tak serupa bikin. 3. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Mana adil ? 14.Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. . Apabila suami tersenyum. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. 8. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri.dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu . bersih. Senyumlah apabila sampai ke rumah.mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.Ramai suami inginkan isteri yang mengancam. 12. sihat dan ceria. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri. Langkah Bestari Suami Mithali ( Dato’ Dr. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan. Amalkan makan bersama setiap hari. 9. Fadzilah Kamsah) 1. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda. 15. fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan . tetapi mengabaikan Penampilandiri sendiri. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. 7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. buat lawak atau gurauan yang mesra. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. kemas. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. 4. Ramai suami terlupa. 5. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut. Pastikan penampilan anda anggun. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tanggaterancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuandan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera 17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan. 18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan. 19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ? 20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai. 21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia danisteri mudah masuk syurga. 22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar,isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak. 23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah. 24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya.Elakan kesilapan ini. 25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan,telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia. 26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskaniman dan takwa. 27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang. 28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga. 29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah. 30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah. 31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita. 32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan. 34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga.Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ? 35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga.Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga. 36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga. 37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah. 38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak. 39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji. 40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah. 41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu. 42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa. 43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia. 44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya. 45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama. 46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian. 47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur. 49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa. 50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang. http://purnama2u.com/v5/index.php/artikel/motivasi/62-motivasi/188-50-langkah-menjadisuami-mithali

5 Mitos Lelaki Terhadap Perempuan
Mitos 1: Kaum perempuan sering berasa tidak puas hati Hakikat: Perempuan sentiasa mahu memperbaiki keadaan supaya lebih baik Mitos 2: Kaum perempuan bercita-cita tinggi Hakikat: Sebenarnya perhubungan kedua belah pihak lebih bercita rasa tinggi Mitos 3: Kaum perempuan suka mengawal pergerakan kekasihnya Hakikat: Perempuan lebih bersikap ambil berat dan lebih prihatin Mitos 4: Kaum perempuan lebih mengada-gada Hakikat: Perempuan suka dimanja dan diberi perhatian Mitos 5: Kaum perempuan beremosi tinggi dan cepat sensitive Hakikat: Perempuan lebih berjiwa halus So lepas baca ni, harap2 kaum lelaki tak salah sangka kat kaum perempuan la ek!!!

How To Make A Woman Happy
It’s not difficult to make a woman happy. A man only needs to be: 1. a friend 2. a companion 3. a lover 4. a brother 5. a father 6. a master 7. a chef 8. an electrician 9. a carpenter 10. a plumber 11. a mechanic 12. a decorator

gallant 29. capable 39. prudent 37. a good listener 21. a psychiatrist 19. athletic 26. give her compliments regularly 46. warm 27.13. sympathetic! 25. love shopping . a psychologist 17. an organizer 22. a stylist 14. dependable 43. courageous 40. tender 33. funny 31. understanding 35. a good father 23. creative 32. tolerant 36. compassionate WITHOUT FORGETTING TO: 45. a gynecologist 16. intelligent 30. determined 41. strong 34. ambitious 38. attentive 28. a pest exterminator 18. very clean 24. true 42. a healer 20. passionate 44. a sexologist 15.

4. Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya. Never to forget: * birthdays * anniversaries * arrangements she makes Kecantikan Seorang Wanita 1. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya. Wanita menghadapi banyak permasalahan. Barangsiapa mengawini wanita kerana hartanya. give her lots of space. give her lots of attention. 6. especially time for herself 53. sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya. 3. YOU MUST ALSO: 51. 5. tetapi dia tidak bisa melupakannya. dan apabila ia sudah memperolehinya. maka dia telah menjual kemerdekaannya. 13. 9. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami. be honest 48. lelaki bermalam dalam kegelapan. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami. be very rich 49. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkhawin. dia hafal seluruh pertanyaan. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis. 10. 14. 12. wanita hafal seluruh jawaban dan sesudah khawin. Sebelum khawin. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita. 2. but expect little yourself 52. not stress her out 50. give her lots of time. ia menginginkan segala-galanya. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya.47. never worrying about where she goes IT IS VERY IMPORTANT: 54. Tanpa pelita. not look at other girls AND AT THE SAME TIME. sebahagian diatasi dengan berkhawin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur. 7. . 8. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya. 11.

22. 30. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. 18. 25. Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu. munculnya uban dan wanita-wanita cantik yang menjadi saingannya. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. 28. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta. “JODOH” Renungkanlah sedalam-dalamnya Renungkanlah Sedalam-dalamnya. 23. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci.Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia.. yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya. Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik. Sesudah perkawinan. Pada saat perkhawinan. dan tidak mengenal pertengahannya. lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya. Tidak. 17.15. yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan. Adapun wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga mata. suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan. . 20. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya. Kebijaksanaan wanita terletak di dalam hatinya. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat sembahyang. dan mengurangi garam pada ucapan suaminya. satu di sebelah kiri dan yang ketiga diarahkan kepada suami. sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti. Pada waktu bertunang. 21. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia.. 19. Wanita pada umumnya takut akan tiga hal : tikus. Bagi lelaki. 31. . Allah mendengar. 24. Dan usia 35 tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. 29. perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan. Satu di sebelah kanan. sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Hanya belum sampai masanya. 16. Setiap wanita mempunyai dua mata. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami. 27. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara dengan suaminya. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkhawin. 26.

bahagianya org itu. . tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak! ? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh² bandar raya. “ Seorang teman pernah berpesan. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak². apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu. Jodoh usah terlalu dirisaukan. Anda pun mengeluh. “Kadang² Allah sembunyikan matahari. sunnah Nabi. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat.. mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Semua benda. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman. sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia²nya. Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Dia datangkan petir dan kilat. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah. belajarlah dulu. Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya. carilah dulu kesabaran itu. Kita selalu sangka. namun perlu juga anda membuka lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama. aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Demikian juga perkahwinan.. tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. pasti ada baik buruknya. ia juga dtg bersama masalah. Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. tiba masanya ia akan datang menjemput. sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Hakikatnya. anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermatimatian membina janji. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang se! buah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga... dia terpaksa membayar berlipat ganda. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin. motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan..Wanita baik untuk lelaki yang baik. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Nafsu lelaki biasanya lebih tertumpu pada keghairahannya terhadap wanita. tetapi berhadapan dengan wanita. apatah lagi tatkala nafsunya sedang bergejolak.HM. dek terlalu banyak nafsu dia boleh memecah-mecahkan atau mencabang-cabangkannya kepada pelbagai hal. Jadi. mungkin ibu. Dia hanya ada satu nafsu dan sembilan akal. Tetapi sebut syahwat. mungkin anak. tidak begitu kisah dengan hiasan rumahnya.kita menangis dan tertanya-tanya. Demikianlah hebatnya wanita. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Lelaki sekuat Julius Ceaser boleh lemah apabila berdepan dengan Cleopatra. Ramai sungguh pemimpin agung dunia kalah oleh pujuk rayu wanita. baju cantik. mungkin makcik. Di medan pertempuran dia boleh membunuh begitu ramai musuh. Kejayaan seseorang lelaki biasanya dikaitkan dengan seseorang wanita di sisinya. Sebab itu kita akan lihat lelaki biasanya tidak kisah dengan berapa helai pakaian yang dimilikinya. sebab nafsunya ke arah itu tiada. Sebaliknya dia juga boleh mencipta sejarah kedunguannya dengan peranan yang anda mainkan. perabot. tetapi nafsu yang satu itu selalu gagal dipelihara. Tolonglah gunakan kekuasaan dan kehebatan anda itu untuk membantu membangunkan lelaki. Sekuat-kuat lelaki boleh ditipu oleh sebodoh-bodoh wanita. mungkin kakak. Kemusnahan seseorang lelaki juga biasa dikaitkan dengan seorang wanita. kereta. padahal dia terkenal perkasa. tetapi dia boleh menghalakan keperkasaannya itu untuk membina sejarah keagungannya dengan sokongan anda. Mark Anthony. Rupa²nya. Begitulah nisbah hebat dan kuatnya kuasa wanita dalam menundukkan lelaki. Seorang lelaki boleh menangis apabila ditinggalkan oleh seorang wanita. lelaki akan terus terangsang sebab yang satu itu memang sentiasa arahnya ke sana.” “ “Cinta yang disemadi! kan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. ketua tentera yang menggantikan Julius Ceaser juga jatuh ke tangan Cleoparta. atau rasa kecintaannya sedang memuncak. Sekuat mana pun lelaki selalunya kalah oleh kata-kata lembut sang wanita. Tiada cabang-cabang. Maka itu lelaki lebih mudah liar berbanding wanita. . Lelaki memang sudah sedia kalanya perkasa. kemana hilangnya sinar.Tuah Tidak sedikit lelaki yang rebah di persada wanita. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada…” Mengenal Kelemahan Lelaki -Oleh Dr. mungkin isteri. Wanita pula. gunakanlah kecantikan anda dan kelebihan yang dianugerahkan ALLAH itu untuk membantu memperkasakan lelaki. hatinya boleh tunduk dan bahasa yang digunakan turut lunak. untuk setiap cabang darjahnya sudah tidak setinggi lelaki. tiada pecahan-pecahan. Lelaki pasti kalah oleh pujuk rayu. Lelaki dikurniakan lebih akal tetapi kekurangan nafsu. Dia mungkin bernafsu kepada semua benda tetapi dia tidak mudah musnah oleh semua benda. rumah dan berbagai-bagai lagi. Jangan gunakan kekuasaan anda itu untuk menjatuhkan lelaki. Dia boleh bernafsu terhadap barang-barang kemas. dia memang sanggup lakukan apa sahaja untuk membuktikannya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi. Anda amat berkuasa dan amat perkasa.. mungkin pada kedudukan-kedudukan yang serupa.. Jika anda cantik dan pandai memujuk rayu.

Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak ansur. rasa-rasanyalah” B. mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. Kadang-kadang dek terlalu ghairah dia gagal membezakan antara haiwan dengan manusia. Usah digoda mereka. saya cintakan awak”. lantaran dia hanya mempunyai satu nafsu. Namun dalam soal cinta dan perhubungan serius yang menyangkut soal hati. “Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?” C. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia. kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan. biarlah takdir yang menentukan.” sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati. anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang. terimalah ia dengan hati terbuka. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya. Pernah terjadi lelaki mengembiri haiwan. “Siapa. dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata. 1. Kenali hati budi seorang lelaki Dalam persahabatan. dia ini pasti datang bulan. Oleh itu. “Penting sangatkah?” dan E. nanti dia terlupa anak isterinya di rumah. ibunya di kampung malah dirinya sendiri yang sudah bergelar lelaki tua. Jika ia sesuai dijadikan panduan. Jika sebaliknya. “Ya. Tetapi hakikatnya. Banyak sungguh onar yang boleh dilakukan oleh para lelaki. kasihanilah makhluk lelaki. tetapi nafsunya selalu terpesona oleh kata-kata yang lunak.Maka itulah lelaki walau sekuat mana apabila digoda wanita cantik biasanya runtuh. Jika anda ingin mencari cinta sejati. mereka akan menjawab “Ya. wahai wanita. Kadangkadang wanita yang menggodanya bukanlah cantik sangat. Jika anda bertanya lelaki: “Adakah anda cintakan saya?” selepas setahun perhubungan. dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: “Oh. “Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak” D. suara yang sedap didengar. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah. Nafsunya tidak dapat membezakan antara syahwat yang betul dengan syahwat yang tidak betul. 3. Mereka itu lemah dalam perkasa. 6. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan. Berikut diperturunkan 14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka. kenyitan mata yang bercahaya dan bermacammacam lagi. jika anda pandai menelusuri hati lelaki. Ternyata mereka selalunya gagal memberi penalaan yang betul terhadap nafsu mereka walaupun hanya satu. sebenarnya jalan menuju kebahagiaan lebih mudah. anda sendiri harus mengenali hati dan keperibadian mereka supaya hubungan itu lebih mudah. segelintir pendapat mengatakan bergaul dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan Hawa. 5. 4. lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus-terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara. . saya?” 2. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya. Lelaki tua boleh naik ghairah hanya melihat seorang kanak-kanak. bagaimana? Seperti kata ahli sosial.

7. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. Jika dia mahu duduk berbincang, ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan. Beberapa hari berikutnya, dia akan buat-buat lupa. 8. Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit, kuasa dan seks. 9. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya. 10. Lelaki cuma suka lafazkan ‘I love you’ pada peringkat awal perhubungan. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10,000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita. 11. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik, popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya, dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya “Awak yang kuat melayan”. 12. Jangan kritik muzik, kereta, pasukan bola, motosikal, topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka. 13. Jangan kritik cara mereka berpakaian, menyapu gel rambut atau menyikat rambut. 14. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda, maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya

Rahsia Keserasian Pasangan Menurut Urutan Kelahiran
Percaya atau tidak, orang-orang tua memang selalu menghubungkan hari dan tarikh kelahiran , mahupun urutan kelahiran kita dalam hal jodoh dan keserasian pasangan.. Jika kombinasinya tidak sesuai, dengan cepat mereka mengatakan si dia bukan jodoh kita. Benarkah demikian? Sekadar ingin tahu, tak ada salahnya anda mengetahui kombinasi seperti apakah yang baik menurut para orang tua zaman dulu? Siapa tahu ada persamaan dengan hubungan anda dan si dia saat ini? Kononnya, kombinasi hubungan yang sesuai adalah anak tunggal berpasangan dengan si bungsu, si sulung dengan si bungsu, si tengah dengan si bungsu. Kombinasi lainnya adalah sebagai berikut: Konon katanya pasangan ini akan mengalami masalah-masalah dan kesulitan untuk menuju pada hubungan yang lebih baik mahupun yang lebih menyenangkan. Si Sulung dengan si Tengah Katanya si tengah memiliki kepandaian untuk menyenangkan pasangannya. Selain itu juga si tengah ini merupakan pasangan yang secocok bagi siapa saja dan mudah diajak berbincang Si Tengah dengan si Tengah Memiliki potensi untuk serasi di antara satu sama lain. Meskipun keduanya si tengah, namun bila salah satu lebih cenderung bersikap sulung dan yang lainnya agak kebungsuan, keduanya merupakan pasangan yang serasi. Si Tengah dengan si Bungsu Keduanya akan menjadi pasangan serasi bila si tengah memiliki kecenderungan ke sulung. Jika si tengah memiliki sikap tengah, mungkin saja dia akan terpengaruh dengan gaya hidup si

bungsu yang suka akan keseronokan serta menimbulkan masalah seperti pernikahan si bungsu dengan si bungsu. Si Sulung dengan si Bungsu Kombinasi paling bagus, si sulung dapat mengajar si bungsu bagaimana mengurus hidup dengan lebih baik dan serius. Si bungsu akan dapat mengajarkan si sulung bahawa wajar saja bersenang sekali-kali. Si Bungsu dengan si Bungsu Berhati-hatilah kerana anda berdua memiliki kecenderungan yang sama, iaitu suka bersenangsenang. Tapi jika anda berdua sudah melewati batas kawalan, maka hubungan anda berdua tidak akan berjaya. Anak Tunggal dengan anak Tunggal Keduanya akan memiliki keegoan tinggi sehingga diperlukan banyak waktu untuk hidup rukun dan saling mendukung. Paparan di atas hanyalah mitos dan kepercayaan dahulukala. Percaya atau tidak, semuanya kembali pada diri anda.

PERKATAAN LAZIM YANG SERING KAUM HAWA SUKA GUNAKAN
FINE Ini la yang perempuan suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai – hanya akan membawa anda berdua bergaduh. LIMA MINIT Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang. TAKDE APA-APA Ini bermakna “something” dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan perempuan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama ‘LIMA MINIT’ dan diakhiri dengan ‘FINE’. PERGILAH! (dengan kening terangkat) Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si perempuan menjadi marah dengan ‘TAKDE APA-APA’ dan diakhiri dengan ‘FINE’. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna ‘mengalah’ atau ‘buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah’. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan ‘TAKDE APA-APA’, ‘FINE’ dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa ‘LIMA MINIT’ apabila dia dah sejuk. MENGELUH YANG KUAT Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap oleh kaum lelaki. ‘MENGELUH YANG KUAT’ bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh

ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai ‘TAKDE APA-APA’. MENGELUH YANG PERLAHAN Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. ‘MENGELUH YANG PERLAHAN’ membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan… dan dia akan kekal puas. OKAY LAH Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya seorang perempuan boleh buat kepada lelaki. ‘OKAY LAH’ bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. ‘OKAY LAH’ selalunya digunakan dengan ‘FINE’ bersama ‘Kening Yang Terangkat’. BUAT LAH Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar. TOLONGLAH Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang perempuan memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat ‘OKAY LAH’. TERIMA KASIH Seorang perempuan mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan samasama. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK Ini banyak berbeza dari ‘TERIMA KASIH’. Seorang perempuan akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan ‘MENGELUH YANG KUAT’. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas ‘MENGELUH YANG KUAT’ kerana ini hanya akan membuat dia berkata ‘TAKDE APA-APA’.

Tanda Lelaki Tiada Duit
TIADA ribut dan angin, sikapnya tiba-tiba menjadi berubah. Daripada seorang periang terus menjadi pendiam. Apa yang cuba dilakukannya hanyalah ingin menemani kamu, mengajak menikmati makan malam di gerai murah, lebih gemar mendiamkan diri dan tidak lagi bergayut panjang melalui telefon bimbit. Persoalannya, “Adakah si dia sudah poket kering, tetapi malu untuk memberitahu” atau “apa yang harus aku lakukan sekiranya dia langsung tidak mahu berterus-terang?” Bagi lelaki, perkara paling sensitif dalam hidup mereka apabila disentuh soal kewangan. Jadi, mereka tidak akan sesekali memberitahu kepada kamu tentang masalah berkaitan wang ringgit. Sebagai kekasih, kamu seharusnya memahami situasi yang dihadapi dan jangan menambahkan lagi kekusutan difikirannya.

Lakukan apa yang dia suka dan jangan lakukan apa yang dia tidak suka. Ketika berinteraksi dengan mereka jangan lupa gunakan bahasa tubuh yang anda ketahui seperti mata dan tangan. Mempunyai tingkah laku yang baik dan lemah lembut. memang saya berhajat untuk membawa kamu keluar bersama. 7. dia terus membawa kamu pulang ke rumah.” Keputusan yang dibuatnya itu atas alasan ingin bebas daripada beban kewangan. Tetapi kali ini.” Makan di gerai murah Sebelum ini. Jujur dan sentiasa merendah diri. 2. . disebabkan badan terasa lemah. dia mengambil keputusan membawa kamu ke gerai murah.Intim minggu ini berkongsi tip di saat si dia berhadapan dengan masalah melibatkan kewangan. kebiasaannya si dia selalu membawa kamu keluar makan bersama. lebih baik aku menghabiskan waktu untuk tidur dan bersantai di rumah. 4. 8. menonton DVD di rumah lebih memberi keuntungan daripada keluar bersiar-siar atau menonton wayang. Alasannya: “Sebenarnya. si dia lupa untuk memberikan yang istimewa but 50 CARA MEMIKAT LELAKI 1. ringkas dan praktis. Mempunyai bentuk badan yang menarik (terpulang kepada individu). Pandai memasak adalah ciri-ciri utama mengapa lelaki mudah terpikat dengan anda. si dia lebih gemar menghabiskan masa bersama ahli keluarganya di rumah daripada keluar bersama kamu. Pandai dalam memainkan peranan sebagai seorang wanita ketika berada di samping lelaki yang anda minati. Sentiasa tersenyum dan jangan bersikap sombong apabila berinteraksi dengan mereka. Jangan terlalu mengongkong. si dia tidak pernah ketinggalan memberi hadiah menjelang ulang tahun kamu berdua atau menjelang hari-hari istimewa. 6. si dia sering mengajak kamu menikmati hidangan di restoran-restoran eksklusif dan mewah. 5. 3. Berpewatakan menarik mampu menarik minat mereka. Tetapi kali ini. Alasannya: “Hanya perlu menonton beberapa keping DVD sambil menikmati makanan ringan. Menonton DVD sebagai hobi Saat si dia poket kering. “Daripada keluar tidak berduit. 10.” Tiada hadiah ulang tahun Selama ini. Kamu perlu bertindak membantunya sekiranya si dia memperlihatkan tanda-tanda seperti berikut: Menghabiskan masa di rumah Setiap kali tibanya hujung minggu. 9. apa kata kita pulang saja. Pulang awal Selepas menjemput kamu dari pejabat. Padahal.

31. 25. Sentiasa memegang prinsip sederhana dan tidak boros di dalam perbelanjaan. Menjadi temannya ketika dia susah dan senang. Yang paling penting lelaki suka dimanjai dengan belaian dan kata-kata yang romantik. Jangan suka bercakap benda yang tidak berfaedah ketika bercakap dengan mereka. 21. 12. 37. Kenali siapa dirinya sebenarnya sebelum kamu memulakan langkah untuk memikat. Jangan terlalu menunjukkan bahawa kamu ini terlalu baik dan ‘perfect’. keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya. Tidak mudah putus asa dan sentiasa berdiri di atas kaki sendiri tanpa meminta pertolongan dari orang lain. Jangan bersikap selalu jual mahal apabila berada bersama mereka. Bersikap keibuan adalah antara tips yang perlu kamu titik beratkan. 28. Bijak menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan. 19. Bersikap matang dalam tutur-kata dan tingkah laku. Jangan perasan bahawa kamu ini mempunyai paras rupa yang jelita. Sering memberikan kad ucapan buat si dia yang kamu minati untuk ‘plan’ pertama memikat dirinya. 38. Mengetahui bila hari lahirnya. Contohnya berbual terlalu lama di telefon untuk perkenalan pertama. 29. Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki. 18. Jaga cara pemakaian anda. Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan. 23. Sentiasa bercakap lembut dengan mereka. 34. Lelaki suka kamu menjadi pendengar yang setia dan tidak suka wanita yang suka membangkang. 35. Jangan biarkan wajah kamu dipenuhi jerawat batu! . Apabila berhadapan dengan lelaki yang kamu minati. 20. seksi atau tidak terpulang kepada lelaki yang anda minati. 27. Menghormati dirinya. 26. 33. 32. Lelaki sukakan wanita yang suka berterus terang tanpa menyembunyikan sesuatu. Jangan terlalu ‘excited’ ketika bertemu dan berbual dengannya. 16. Jangan bandingkan ‘dia’ dengan lelaki-lelaki yang pernah kamu kenali. 24. Jangan terlalu bersikap ‘kelakian’ dan ganas dalam pergaulan. Ketahuilah mereka ini adalah golongan yang terlalu sensitif dan suka akan kelembutan apatah lagi dari seorang gadis. 30. 15.11. Lelaki sukakan wanita yang suka menjaga kulit. 36. 22. 13. renungi matanya dan tunjukkan sifat humor kamu. Lelaki tidak suka jika kamu memakai mekap yang terlalu tebal. Agresif. 14. 17. Ini adalah taktik untuk memberitahu si dia bahawa kamu boleh didekati tetapi bukan bererti kamu ini perempuan murahan dan mudah didekati.

Lebih teruk jika rakan-rakan si dia juga tidak menyukai dengan sikap itu dan menjauhkan diri apabila berada di samping mereka yang cemburu.39. Jika langsung tiada cemburu. punggung dan gaya langkah kamu yang kemas. kejujuran dan tingkah laku yang bersopan-santun. Jangan terlalu over nanti lelaki akan meluat pula dengan kamu! 8 TANDA PASANGAN CEMBURU BUTA t 1:52 PM Sikap cemburu memang ada baik dan buruknya di dalam sesebuah perhubungan. Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu agar tali persahabatan kamu dengannya tidak putus begitu sahaja. 46. Aset penting bagi kamu untuk memikat lelaki adalah mata. 50. Menunjukkan bahawa kamu bukanlah seorang gadis yang mudah dipermainkan. setiap pasangan perlu bijak menangani perasaan cemburu masing-masing. 40. Jangan tunjukkan kelemahan kamu ketika berada di samping lelaki yang kamu minati. 49. tidak mencabar dan tidak berseri. . Usia dan bentuk badan bukan menjadi ukuran yang penting tetapi kecerdikan. Tidak terlalu meminta dan jaga tata tertib kamu di meja makan. Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu kamu tidaklah perlu terlalu alim. Sebaiknya di dalam perhubungan. Jangan terlalu merengek dan mengada-ngada. Namun jika cemburu keterlaluan. 48. 44. Jangan bersikap terlalu kuno. 45. hubungan yang terbina pula pastinya penuh dengan tekanan dan ketidak selesaan. Mungkin suatu hari nanti sikap kamu yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya. Jangan sampai dilabel sebagai pasangan yang terlalu cemburu buta. Lelaki sukakan wanita yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang. 42. 41. pasti hubungan yang terjalin terasa hambar. Berjaya di dalam apa jua bidang yang kamu ceburi. 47. 43.

segera kikisnya dan jadilah keksih yang prihatin. Keadaan berlaku sekiranya si dia mendapat tahu anda berada bersama rakan-rakan. 5. Suka menuduh Si dia seringkali melemparkan tuduhan secara melulu terhadap anda tanpa mempunyai bukti yang kukuh. si dia pasti menelefon anda tanpa rasa jemu. 7. lebihlebih lagi apabila anda memutuskan mahu meninggalkannya. jangan sekali-kali menjadi hamba cemburu. sama ada kamu mempunyai 10 tanda orang yang terlalu cemburu buta. Takut dipermainkan Jangan terkejut apabila si dia mula berani menyelongkar dompet atau beg tangan anda untuk mencari bukti sama ada anda bermain kayu tiga atau bersikap lidah bercabang. 9. 25 SIFAT WANITA ‘PERANGKAP’ LELAKI . Si dia amat bimbang sekiranya ada lelaki atau wanita lain tertarik pada diri anda. 10. 2. 1.Oleh itu. atas alasan bunyi deringan menganggu anda dan si dia sewaktu bersama. Perbuatannya itu menyebabkan rakan-rakan anda hampir terkena tempias perbuatannya itu. memahami dan bertolak ansur. 3. si dia akan marah sekiranya anda tidak menjawab panggilan telefon atau tidak membalas mesej yang dihantarnya menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS). Takut nanti. si dia cuba mencari kesalahan anda. Sikap cemburunya yang keterlaluan menyebabkan dia lebih percaya bahawa anda sedang berdampingan dengan teman lelaki atau wanita lain. Paling menjengkelkan. 6. Jadi polis Sekiranya terdapat tindak tanduk anda yang mencurigakan. anda tidak pernah mempunyai niat seburuk yang disangka itu. Prasangka negatif Biarpun anda mempunyai niat atau matlamat yang baik untuk menambah duit poket dengan bekerja lebih masa. namun baginya anda sekadar mahu berseronok dengan kawan-kawan atau semata-mata ingin mengambil kesempatan daripada alasan itu. anda seorang wanita atau lelaki yang mempunyai penampilan menarik. Malah. si dia sentiasa ingin tahu apa yang dilakukan setiap hari. Anti sosial Tidak dinafikan. Cuba teliti dan selidiki diri sendiri. si dia bertindak berani mematikan suis telefon. Ugut bunuh diri Ucapan ‘bunuh diri’ sentiasa bermain di bibirnya. Perbuatannya itu membuatkan dia berani melemparkan kata-kata kesat. Emosi keterlaluanSetiap minit dan jam. Mencari kesalahan Sikap cemburu menjadi-jadi apabila si dia mula mengintip ke mana sahaja anda berada. Selalu mahu ‘berkepit’Setiap masa si dia hanya mahukan anda berdampingan dengannya dan begitu marah sekiranya mendapat tahu anda keluar bersama rakan-rakan tanpa mengajaknya sekali. ke mana anda pergi. Anti bunyi telefon Setiap kali telefon berbunyi. kenapa pergi ke sana atau balik pukul berapa. Jika ada. Paling memeranjatkan. Biarpun pada hakikatnya. 4. si dia akan menyoal anda seperti seorang anggota polis ataupun wartawan. anda terlepas daripada genggamannya. Ini menyebabkan si dia tidak gemar berparti atau menghadiri majlis sosial yang dianjurkan rakanrakan sepejabat. Contohnya. dengan siapa. Si dia seringkali mengatakan ingin membunuh diri sekiranya cinta yang diberikan olehnya tidak berbalas. Sama ada di pejabat mahupun di rumah. si dia akan merampas telefon daripada anda dan terus menjawab panggilan yang diterima. bukannya rakan taulan. 8.

1. Jujurlah dengan teman lelaki atau suami anda. anda perlu tahu bahawa . punggung dan langkah yang kemas. 2. lelaki tidak suka wanita yang mengada-ngada atau menunjukkan sikap manja yang berlebihan. Lelaki suka golongan wanita yang berusaha untuk tampil cantik di hadapan mereka. Bagi mereka yang terlebih montok pula.Terdapat pelbagai petua untuk menambat hati insan tersayang. 3. Penampilan yang sederhana. jangan pula menunjuk-nunjuk kerana lelaki sangat gemarkan wanita yang merendah diri dan tahu menghormati orang lain. 6. 5. 4. Si dia pasti akan menghargai anda kerana lelaki sangat suka dengan wanita yang jujur atau tidak menipu. Tapi awas. Jangan keterlaluan apabila bersolek kerana kebanyakan lelaki sukakan wanita yang mempunyai kecantikan semulajadi. Selain bentuk tubuh. Bagi wanita yang secara semulajadi mempunyai susuk tubuh persis model. Sentiasa tersenyum apabila berbicara. peliharalah ia supaya kekal hingga bila-bila. Paling penting. mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan suami atau teman lelaki tetap setia di sisi. Cuma jangan keterlaluan kerana nanti si dia fikir anda ‘tidak sihat’ pula. Jangan pelik jika ada lelaki yang jatuh cinta kepada anda hanya kerana anda mempunyai jari yang runcing dan kuku yang bersih. Susuk tubuh hebat sememangnya menjadi dambaan lelaki. Bagi mereka yang mempunyai pendidikan yang lebih tinggi daripada teman lelaki atau suami. Bagi kaum wanita. Bentuk tubuh yang menarik. Ini kerana selera setiap individu itu berbeza di antara satu sama lain. Di sini diperturunkan 25 sifat yang perlu ada pada wanita supaya kaum lelaki tetap setia walaupun seribu godaan menanti mereka. Lemah lembut. Kesemua petua ini tidak sukar untuk dipraktikkan kerana apa yang perlu anda lakukan hanyalah menonjolkan perkara positif yang ada pada diri anda supaya si dia menyedari kehadiran anda di sisinya. aset lain yang mampu menggegarkan hati lelaki ialah mata. lakukan sesuatu agar susuk tubuh kembali langsing. Sifat ini cukup untuk mencairkan hati lelaki.

Lebih membuatkan si dia menyampah jika anda suka bercerita tentang perkara yang melibatkan orang lain atau lebih tepat suka mengumpat. Pasti si dia tersenyum bangga melihat personalitimu itu." ~Pujangga~ "Sekali anda terjatuh. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat" -Khalifah Abdul Malik bin Marwan "Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain." Kata-kata Pujangga~ "Jangan biarkan perahu hanyut tak ber'penghuni' nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan." kata-kata Pujangga~ "Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Lakukan apa yang dia suka dan elakkan perkara yang tidak digemarinya." ~Pujangga~ "Manusia tak akan tahu semua perkara. Jangan bercakap perkara yang remeh-temeh kepada si dia.kecantikan itu sangat subjektif. Apatah lagi kalau anda sememangnya sudah berusia. Bijak menyesuaikan diri di dalam apa jua situasi terutama apabila berada di hadapan khalayak ramai atau di majlis-majlis rasmi. Kalau ada orang lain yang memuji anda cantik. janganlah pula anda menambah dukanya. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa. 11. Selalunya apabila berada di dalam situasi yang romantik. jangan biarkan ia berlalu pergi. Ketika ini anda bolehlah menunjukkan kemahiran ‘manja’ yang anda miliki. jangan harap ia akan datang kembali. cukup dengan sekadar tersenyum. Esok kalau ia masih bertandang. Si dia pasti bangga dengan sikapmu itu. Jangan perasan walaupun anda sememangnya mempunyai paras wajah yang cantik. Jangan sekali-kali membandingkan si dia dengan rakan lelaki yang lain. Matang apabila bersama dengannya. jangan jatuh untuk berkali-kali" ~kata-kata Pujangga~ "Hari ini bila ia datang. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. 7. lelaki juga suka bermanja atau dimanjakan." Kata-kata Pujangga~ "Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. Perkar "Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan" ~Pujangga "Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. tetapi tidak semua perpisahan akan menjanjikan akan adanya pertemuan semula sesudah perpisahan itu. 12. Bermanjalah dengan si dia apabila si dia memerlukan anda bersikap sedemikian. 9. Lelaki tidak gemar dengan wanita yang terlalu keanakanakan. 10. Cakaplah perkara yang penting sahaja kerana perkara remeh-temeh yang anda sampaikan itu hanya akan membuatkan si dia bosan dengan sikapmu. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara.'' kata-kata Pujangga . 8.

~kata-kata Pujangga "Hari ini adalah realiti impian kelmarin." Kata-kata Pujangga: "Berfikir sejenak. belum tentu hari ini kita akan berada di sini." kata-kata Pujangga~ " Jangan impikan sesuatu tanpa berusaha mencapainya." Kata-kata Pujangga: ." Kata-kata Pujangga: "Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup. kita masih beruntung tidak juga papa kedana" kata-kata Pujangga~ "Setiap kali tersadung." kata-kata Pujangga "Hidup biarlah berbakti." kata-kata Pujangga` "Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan." "Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. dan itulah yang kita rasai saat ini. bersabar dan berdoa. esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini." Kata-kata Pujangga: "Saya percaya. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak." kata-kata Pujangga` "Hidup ini ibarat meniti seutas tali." Kata-kata Pujangga: " Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya."Jangan abaikan permintaan orang." kata-kata Pujangga~ "Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar." Kata-kata Pujangga: "Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. impian hari ini adalah reliti besok hari.. walaupun tidak dipuji." kata-kata Pujangga "Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. bersungguh." Kata-kata Pujangga: "Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain." kata-kata Pujangga` "Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang.. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi." Kata-kata Pujangga: "Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok." Kata-kata Pujangga: "Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai.

buatlah berkali-kali." Kata-kata Pujangga: "Andai hidup punca perpisahan." Kata-kata Pujangga: "Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. mereka zuhud. Hanya mereka yang beriman sahaja tahu akan erti kasih sayang." Kata-kata Pujangga: "Biarpun jalan itu panjang." Kata-kata Pujangga: "Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal." & "Masihkah ada dendam yang bersisa tika tangan bersentuhan mesra." Kata-kata Pujangga: "Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. kawan menangis keseorangan diri." Kata-kata Pujangga: "Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia. kita akan merintisnya perlahan-lahan." Kata-kata Pujangga: "Saya sayang awak. mereka memerintah dengan anjuran Islam." Berbuat baik jangan sekali. sukarkah untuk dilafazkan?" Kata-kata Pujangga: "Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan. . Namun seandainya mati punca perpisahan." Kata-kata Pujangga: "Kawan ketawa mudah dicari." Kata-kata Pujangga: "Jangan sesekali menggadai prinsip." Kata-kata Pujangga: "Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur" Kata-kata Pujangga: "Tidak akan ada kemakmuran tanpa kasih sayang. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta maksud. mencintai kematian di dalam ketaatan.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil. mereka berbuat baik. maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?" Kata-kata Pujangga: "Jika dunia ini persinggahan." Kata-kata Pujangga: "Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. biarlah mati menyambungnya semula." Kata-Kata Pujangga: "Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa.