Koleksi Kata-kata Pujangga Untuk Kita Hayati Bersama

:
Apabila Anda Benar : Anda tak perlu marah. Apabila Anda Salah : Anda tak boleh Marah -Mahatma GandhiBercakap-cakap Adalah Bertukar Fikiran, Bertukar Pendapat Dan Bertukar Pengalaman. Rahsia Bercakap ialah Pandai Bicara, Pandai Bertanya Dan Pandai Mendengar. -PythatorasPerbaiki Diri Anda, tetapi JANGAN JATUHKAN ORANG LAIN -I. Salanter LipkinDiri manusia itu hanya kecil sahaja tetapi dalam diri yang kecil itu terdapat satu alam yang besar. -Saidina Ali Abi Talib r.aKEJAYAAN TIDAK DATANG KEPADA MANUSIA YANG LEKA -Charles CahierJadikanlah suatu keyakinan bahawa apa yang anda cita-citakan pasti tercapai dan apa yang anda usahakan pasti berhasil -Thomas Alva EdisonSemua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya -James AllenPerjalanan seribu batu bermula dari satu langkah -Lao TzeTidak ada kecerdasan yang lebih baik daripada kecerdasan yang lain. Kecerdasan terbaik bagi anda ialah kecerdasan yang anda miliki bukan yang dimiliki oleh orang lain -Alias Haji MudaNilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya -Marcus AureliusPersahabatan adalah perkara yang paling rumit untuk diperjelaskan. Ia bukan dipelajari di sekolah tetapi jika kamu mempelajari erti persahabatan maka kamu sebenarnya tidak mempelajari apa-apa. -Muhammad AliAnda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya. -Albert CamusOrang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu: dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau ; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau ; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau ; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya.

-Saidina Abu Bakar r.aTidak ada kecerdasan yang lebih baik daripada kecerdasan yang lain. Kecerdasan terbaik bagi anda ialah kecerdasan yang anda miliki bukan yang dimiliki oleh orang lain. -Alias Haji MudaPerjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. -Lao TzeSemua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya adalah kesan langsung pemikirannya. -James AllenOrang yang tidak berkemahuan untuk terus belajar dan membangunkan dirinya samalah seperti insan kerdil yang sememangnya tidak boleh membesar lagi. -BestariTiada manusia yang Berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat. -Joseph Conrad“Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan” ~Pujangga “Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” – Khalifah Abdul Malik bin Marwan “Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya.” ~Pujangga~ “Manusia tak akan tahu semua perkara, justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara.” ~Pujangga~ “Sekali anda terjatuh, jangan jatuh untuk berkali-kali” ~ Pujangga~ “Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali.” Kata-kata Pujangga~ “Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari, hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benarbenar terasa.” kata-kata Pujangga~ “Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, tetapi tidak semua perpisahan akan menjanjikan akan adanya pertemuan semula sesudah perpisahan itu.” Kata-kata Pujangga~ “Jangan biarkan perahu hanyut tak ber’penghuni’ nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan.” kata-kata Pujangga “Jangan abaikan permintaan orang, kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang.” katakata Pujangga “Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji.” ~kata-kata Pujangga “Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari…“kata-kata Pujangga`

“Hidup ini ibarat meniti seutas tali, kadang kala kita jatuh sakit dan terluka, dan itulah yang kita rasai saat ini.” kata-kata Pujangga~ “Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar.” kata-kata Pujangga` Kata-kata Pujangga: “Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan.” “Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya, kita masih beruntung tidak juga papa kedana” katakata Pujangga~ “Setiap kali tersadung, ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi.” kata-kata Pujangga` “Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya.” kata-kata Pujangga` “Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang.” kata-kata Pujangga~ Kata-kata Pujangga:” Jangan impikan sesuatu tanpa berusaha mencapainya.” Kata-kata Pujangga: “Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha, bersungguh, bersabar dan berdoa, belum tentu hari ini kita akan berada di sini.” Kata-kata Pujangga:” Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya.” Kata-kata Pujangga:“Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup.” Kata-kata Pujangga: “Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai, tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan.” Kata-kata Pujangga:“Berfikir sejenak, merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak.” Kata-kata Pujangga: “Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain.” Kata-kata Pujangga: “Saya percaya; esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.” Kata-kata Pujangga: “Yang telah berlalu biarkan ia berlalu, yang mendatang hadapi dengan cemerlang.” Kata-kata Pujangga: ” Berbuat baik jangan sekali, buatlah berkali-kali.” Kata-kata Pujangga: “Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia.” Kata-kata Pujangga: “Kawan ketawa mudah dicari, kawan menangis keseorangan diri.” Kata-kata Pujangga: “Jangan sesekali menggadai prinsip, demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan.” Kata-kata Pujangga: “Biarpun jalan itu panjang, kita akan merintisnya perlahan-lahan.” Kata-kata Pujangga: “Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas, walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta maksud.” Kata-kata Pujangga: “Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti.”

mereka zuhud. Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. dan bukan orang yang dapat membenarkan kata2mu. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan orang2 beradab dan berbudi mulia yang dapat kita mengambil manfaatnya.” Kata-kata Pujangga: “Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur” Kata-kata Pujangga: “Tidak akan ada kemakmuran tanpa kasih sayang. Namun seandainya mati punca perpisahan. maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?” Kata-kata Pujangga: “Jika dunia ini persinggahan. itu bererti dua sedekah . melainkan adakalanya disirami dengan airmata dan juga darah. = Hamka = Jadi wanita cantik kadang2 sulit.” Kata-kata Pujangga: “Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Bersedekah kepada orang miskin.=Mahatma Ghandi= Pergaulan mempengaruhi didikan otak. Apabila seseorang sudah menentukan kepercayaannya dan dia perjuangkan kepercayaan itu. sukarkah untuk dilafazkan?” Kata-kata Pujangga: “Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia. Lelaki tidak selalu mencintai kita. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. kerana kalau seorang lelaki mencintainya.” Kata-kata Pujangga: “Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa.” & “Masihkah ada dendam yang bersisa tika tangan bersentuhan mesra. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. mereka memerintah dengan anjuran Islam. mereka berbuat baik. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia. bererti lelaki itu betul2 cinta padanya. itu bererti satu sedekah sahaja. Tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.” Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan. Hanya mereka yang beriman sahaja tahu akan erti kasih sayang. semua sumber akan tertarik kepada perjuangannya itu walaupun selepas kematiannya.” Kata-kata Pujangga: “Andai hidup punca perpisahan. tetapi sering cuma menginginkan kecantikan kita. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. = Gina Lollobrigida = . Oleh itu. Sahabat sejati adalah orang yang dapat berkata2 benar denganmu.Kata-Kata Pujangga: “Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. mencintai kematian di dalam ketaatan. iaitu bersedekah dan mengutamakan hubungan persaudaraan. biarlah mati menyambungnya semula. Sementara bersedekah kepada kaum kerabat. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil. Wanita yang tidak cantik biasanya lebih mudah. dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan.” Kata-kata Pujangga: “Saya sayang awak.

Tidak belajar bersungguh2 di waktu muda. kemas dan teratur bersifat sensitif . = Walter Bagehot = Keberanian adalah keupayaan yang memungkinkan seseorang bertindak dengan baik dan mantap.10 RAHSIA BULAN KELAHIRAN BERDASARKAN KAJIAN 25 TAHUN DATO DR. FADZILLAH KAMSAH JANUARI bercita-cita tinggi dan orangnya serius suka mendidik dan dididik sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan suka smart. walaupun ia dalam keadaan setengah mati. hendak menjadi apa pada waktu dewasa?? = Anonim = Kebanggaan terbesar dalam hidup adalah apabila kita berhasil melakukan apa yang menurut orang lain tidak dapat dilakukan. berfikiran mendalam pandai mengambil hati orang lain pendiam kecuali telah dirangsang agak pemalu daya tumpuan yang sangat tinggi mudah mendisiplinkan diri sendiri badannya sihat tetapi mudah diserang selsema bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya cukup sayang pada kanak-kanak suka duduk rumah setia pada segala-galanya perlu belajar kemahiran sosial cukup cemburu yang sangat tinggi . = Omar Bradley = AzhaaN Brothers sHop Dapatkan Pelbagai Produk Untuk Lelaki Kuat dan Wanita Cantik & Bertenaga • • • • • • • • • Home PRODUK JERAWAT & PARUT PRODUK&HERBA UNTUK ZAKAR PEMBAYARAN DAN PENGHANTARAN PRODUK PRODUK SEKS WANITA TENTANG DIRIKU PRODUK PAYUDARA HUBUNGI KAMI SEJARAH HOMEOPATHY RAHSIA PERSONALITI • 05.22.

jujur pemurah dan mudah simpati sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran suka pada kedamaian sangat peka kepada orang lain sesuai dgn kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain tidak cepat marah dan sangat amanah tahu balas budi dan tahu kenang budi pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal suka berangan-angan suka melancong sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi kelam kabut dalam memilih pasangan suka dgn hiasan rumahtangga punya bakat seni dalalm bidang muzik kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jgn terlalu moody. bijak dan genius berpersonaliti yang mudah berubah mudah menawan orang lain agak pendiam.FEBRUARI berfikiran abstrak sukakan benda yang realiti dan abstrak inteligent. . Pemalu dan rendah diri jujur dan setia pada segalanya keras hati untuk mencapai matlamat tidak suka dikongkong mudah memberontak apabila dikongkong suka kegiatan yang lasak emosinya mudah terluka dan sangat sensitif mudah mempamirkan marahnya tidak suka benda yang remeh-temeh suka berkawan tapi kurang mempamerkannya sangat berani dan suka memberontak bercita-cita tinggi dan suke berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya pemerhatian yang tajam suka hiburan dan sukan suka benda yang bersifat seni sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran berkecenderungan pada benda yang tahyul amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros belajar untuk mempamirkan emosi MAC berpesonaliti yang menarik dan menawan mudah didampingi sangat pemalu dan pemendam rasa sangat baik secara semulajadi.

kelam kabut untuk membuat keputusan kuat daya ingatan gerak hati yang sangat kuat pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain berpenyakit disekitar kepala dan dada sangat cemburu dan terlalu cemburu MEI kekerasan hati & degil kuat semangat & bermotivasi tinggi pemikiran yang tajam mudah marah apabila tidak dikawal pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian perasaan yang amat mendalam cantik dr segi mental & fizikal tidak perlu dimotivasikan tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain mudah dipujuk bersikap sistematik (otak kiri) suka berangan kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu bahagiantelinga & leher mudah diserang penyakit daya khayalan yang tinggi permikiran yang tajam pandai berdebat fizikal yang baik kelemahan sistem pernafasan suka sastera. penyayang. pengasih. sopan santun dan pemurah emosi cepat terusik try control the emotion kecenderungan bersifat dendam agresif.APRIL sangat aktif dan dinamik cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal sangat menarik dan pandai manjakan diri punya daya mental yang sangat kuat suka diberi perhatian sangat diplomatik (pandai memujuk )berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang sangat berani dan tiada perasaan takut suka adventure.seni & muzik serta melancong tidak berapa suka duduk dirumah tidak boleh duduk diam tidak punya ramai anak rajin dan bersemangat tinggi agak boros JUN berfikiran jauh & berwawasan .

perangaiidea @mood idea yang terlalu banyak dikepala bersikap sensitif otaknya aktif (sentiasa berfikir) sukar melakukan sesuatu dgn segera bersikap suka menangguh-nangguh bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik cepat marah &cepat sejuk suka bercakap & berdebat suka buat lawak & bergurau otaknya cerdas berangan-angan mudah berkawan & pandai berkawan orang yang sangat tertib pandai mempamerkan sikap mudah kecil hati mudah kena selsema suka berkemas cepat rasa bosan sikap terlalu memilih & cerewet kurang mempamerkan perasaan lambat nak sembuh apabila terluka hati suka kepada barang yang berjenama mudah menjadi eksekutif kedegilan yang tidak terkawal sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya.mudah ditawan krn sikap baik berperangai yang lemah lembut mudah berubah sikap. caring dan mengasihi serta penyayang layanan yang serupa dgn semua orang tinggi daya simpati pemerhatian yang tajam suka menilai orang lain dgn pemerhatian . JULAI Sangat seronok didamping Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki Agak pendiam kecuali diransang Ada harga dan maruah diri Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan Mudah dipujuk dan bercakap lurus Sangat menjaga hati orang lain Sangat peramah Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya Berjiwa sentimental jarang berdendam mudah memaafkan tapi sukar melupakan tidak suka benda remeh-temeh membimbing cara fizikal dan mental sangat peka.

setia & jujur kerja yang dilakukansangat sempurna .hiburan & silat sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk cepat apabila ditimpa penyakit belajar untuk relax sikap kelam kabut romantik .teliti & teratur suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik pendiam tapi panda bercakap sikap sangat cool sangat baik & mudah simpati sangat perihatin & terperinci.pengasih.amanah.mudah dan rajin belajar suka muhasabah diri suka megenangkan peristiwa atau kawam lama suka mendiamkan diri suka duduk dirumah suka tunggu kawan tapi tak cari kawan tak agresif kecuali terpaksa lemah dari segi kesihatan perut mudah gemuk kawal tak kawal diet minta disayangi mudah terluka hati tapi lambat pulih terlalu mengambil berat rajin dalam membuat kerja OGOS suka berlawak mudah tertawan kepadanya sopan santun dan caring terhadap orang lain berani dan tidak tahu takut orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan pandai pujuk orang lain terlalu pemurah & bersikap ego nilai harga diri yang sangat tinggi dahagakan pujian semangat juang yang luar biasa cepat marah & mudah mengamuk mudah marah apabila cakapnya dilawan sangat cemburu daya pemerhatian yang tajam & teliti cepat berfikir fikiran yang berdikari suka memimpin & dipimpin sifat suka berangan berbakat dalam seni lukis.penyayang suka mencari kawan SEPTEMBER sangat bersopan santun & bertolak ansur sangat cermat.

bidang sastera & seni pengasih .baik pentingkan kawan sentiasa berkawan hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama cepat marah macam pentingkan diri sendiri tidak menolong orang kecuali diminta suka melihat dari perspektifnya sendiri tidak suka terima pandangan oranglain emosi yang mudah terusik suka berangan & pandaibercakap emosi yang kelam kabut daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan) suka melancong.sangat sensitif yangtidak diketahui orang yang banyak berfikir daya pentaakulan yang baik otak bijak & mudah belajar suka mencari maklumat kawal diri dari terlalu mengkritik pandai mendorong diri sendiri mudah memahami orang lain(daya firasat yang tinggi) krn banyak simpan rahsia suka sukan.hiburan & melancong kurang menunjukan perasaannya terluka hatinya sangat lama disimpan terlalu memilih pasangan sukakan benda yang luas bersistematik OKTOBER suka sembang suka orang yang sayang padanya suka ambil jln tengah sangat menawan & sopan santun kecantikan luar & dalam tidak pandai berbohong & berpura-pura mudah rasa simpati.penyayang & lemah lembut romantik dalam percintaan mudah terusik hati & cemburu ambil berat tentang orang lain suka kegiatan luar orang yang adil boros & mudah dipengaruhi persekitaran mudah patah semangat NOVEMBER banyak idea dalam perkara sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya berfikiran kehadapan berfikiran unik dan bijak .

penuh dgn idea-idea baru yang luarbiasa pemikiran yang tajam daya firasat yang sangat halus dan tinggi bagus untuk jadi doktor cermat dan teliti personality dinamik sifat yang berahsia. pemurah. setia dan byk kesabaran terlalu degil dan keras hati apabila hendak diusahakan sehingga berjaya tak suka marah kecuali digugat mudah ambil berat terhadap orang lain pandai muhasabah diri cara berfikir lain dari orang lain otak yang sangat tajam pandai mendorong diri sendiri tidak hargai pujian kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya badan yang tough kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam romantik tidak pasti dgn hubungan kasih sayang suka duduk dirumah sangat rajin dan berkemampuan tinggi amanah. jujur setia dan pandai berahsia tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi bercita-cita tinggi perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah DISEMBER Sangat setia dan pemurah Bersifat patriotik Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa Bercita-cita tinggi Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam oranganisasi Seronok didampingi Suka bercampur dgn orang Suka dipuji. kurang bercakap tetapi mesra berani. diberi perhatian dan suka dibelai Sangat jujur amanah dan bertolak ansur Tidak pandai berpura-pura Cepat marah Perangai yang berubah-ubah Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi Benci pada kongkongan Suka berlawak Pandai buat lawak dan berfikiran dgn logik . pandai mencungkil dan mencari rahsia banyak berfikir.

Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. suka bergaul dan mudah berubah pendapat. bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi.Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. 2.Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan. Dalam hal percintaan. 3.Dalam soal cinta. 6. Tapi dia memiliki sifat kelakar. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri.hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya. Semasa bercinta dia sangat berhati. Tarikh Lahir pada 6. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba. dia akan mengamuk dengan hebat. 9 & 24 Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif.RAHSIA TARIKH LAHIR MELALUI HARI KELAHIRAN 1. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Tarikh Lahir pada 4.Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya. Tarikh Lahir pada 2. dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Tarikh Lahir pada 7.Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya. Tarikh Lahir pada 1. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. 18 & 29 Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi. 4. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani. 7. & 13 Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai.Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. 11 & 30 Orangnya perasa dan mudah tersinggung. 28 & 31 Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. Tarikh Lahir pada 5 & 17 Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya. 5. .Dalam soal cinta. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tarikh Lahir pada 3. 14 & 27 Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan. Tapi pasangan yang lahir tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya.

Tarikh Lahir pada 22 & 25 Wataknya paling susah untuk dimengertikan. 20 SEBAB TAK PERLU MINTA MAAF Kalau kita berbuat salah. Adakah ini patut terjadi sedangkan pihak lain terus tersenyum kerana kamu yang memikul kesalahannya ataupun kamu yang menyerah diri walaupun tahu yang kamu tidak bersalah? .Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. 20 & 26 Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi. Tarikh Lahir pada 8 & 23 Dia bersifat peramah dan mudah perasa. dia seorang yang tabah dan rela berkorban. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian. Namun begitu dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. 12.Dalam Kehidupan seharihari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya. Tarikh Lahir pada 12 & 19 Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji.Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan.Dia tergolong dalam orang yang kurang serius.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan. sudah tentu kita perlu meminta maaf terlebih dahulu.Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana.Dalam urusan cinta. 10. Demi menjaga hati ataupun sebagai tanda hormat.Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan. Tarikh Lahir pada 10. dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat. 16 & 21 Suka bekerja keras. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah.Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukan penampilannya. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu.Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian.memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai citacitanya. Dalam urusan cinta. kamu yang mengalah.Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.8. 9. 11. Tetapi ada juga di antara kamu yang sering meminta maaf walaupun hakikatnya bukan kita yang melakukan kesalahan/kesilapan. Tarikh Lahir pada 15.

Jika ada orang lain yang tidak dapat menerima keistimewaan kamu. Jangan rasa takut untuk melaksanakan dan kamu juga tidak perlu memaksa diri untuk meminta maaf kerana perpisahan ini bukanlah yang kamu ingini. 2 – LEBIH BERKEBOLEHAN Mungkin gaji kamu lebih tinggi dari kekasih mu ataupun kamu lebih berkebolehan dalam bidang tertentu berbanding orang-orang yang terdekat dengan kamu. adalah menjadi hak kamu untuk tidak meminta maaf. mana yang baik dan buruk. Jika kamu ingin lari dari terus menjadi perhatian orang. Jangan melibatkan orang lain jika kamu tidak mahu diri dipersalahkan. Walaupun mungkin ia boleh mencetuskan salah faham antara kamu dan si dia. selain dari diri kamu sendiri. Kalau ada yang mempertikaikan kebolehan itu. 1 – PERASAAN KAMU Apa yang kamu rasa dan fikir. sepenuhnya adalah hak kamu. 5 – MEMUTUSKAN CINTA Kalau kamu rasa bukan berpunca dari silap kamu. Ingat! Kamu tentunya sudah boleh berfikir. usahakan agar kamu berjaya menghindarinya. Jadi jangan rasa bersalah kalau apa yang kamu rasakan itu menjadi satu kesalahan walaupun mungkin kamu sendiri terpaksa bermasam muka dengan orang lain. Setiap manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri. . kamu sudah tertarik pada orang lain sedangkan kamu baru saja menjalinkan hubungan dengan si dia. Kamu tidak perlu takut untuk berterus-terang andai ianya mendatangkan kebaikan pada diri kamu. Bukan semua orang tahu menghargai perasaan kita sebagaimana mereka mahu kamu menghargai perasaannya. Ia adalah kerana apa jua keputusan yang kamu lakukan bergantung pada situasi di saat itu. Tetapi keadaan yang memaksa! 6 – BERKATA JUJUR Kejujuran merupakan resipi utama dalam sesebuah perhubungan. 7 – BERTERUS TERANG Kita mungkin mampu membohongi orang lain.Jangan begitu! Jika ternyata kesalahan bukanlah berpunca dari kamu. kamu berhak meminta putus. katakan saja yang setiap manusia dilahirkan mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Segala keputusan adalah terletak di tangan kamu dan ianya amat mempengaruhi hidup di masa akan datang. pedulikan saja!! Kamu harus sentiasa berfikiran positif dan menganggap inilah kelebihan yang kamu miliki dan bersyukur dengan kurniaan tersebut. Kamu jangan risau jika diri mu menjadi perhatian orang. jangan cepat tersentuh. Jangan takut untuk mengakui kelebihan kamu yang dimiliki kerana anugerah Tuhan tidak harus dipersiakan! 3 – MASA LALU Jangan meminta maaf di atas keputusan yang pernah kamu laksanakan di masa lalu. Tidak harus meminta maaf kerana bukan kamu tahu apa yang akan berlaku di masa depan kan? 4 – MENJADI PERHATIAN Bukan semua orang meminta dirinya menjadi perhatian. Walaupun ada yang menentang keputusan yang telah kamu lakukan. tapi tidak pada hati sendiri. Mungkin ada sebab-sebab tertentu mengapa kamu yang dipilih berbanding dengan orang lain. Kamu berhak mempertahankan pendapat kamu kerana setiap individu mempunyai sifat ego tersendiri. Kami telah mengenal pasti 20 sebab mengapa kamu tidak perlu meminta maaf. Contohnya. Kamu tidak perlu meminta maaf jika ada yang cemburu kerana kamu yang mendapat lebih perhatian berbanding mereka. terpulanglah pada si dia sama ada boleh menerima kejujuran kamu ataupun tidak. Untuk apa kamu terus menyeksa diri untuk terus bersama si dia sedangkan ternyata dia sendiri yang bersalah. Bukan semua orang berupaya menyelami perasaan kamu.

11 – MASIH SOLO Inilah hidup kamu! Walaupun ada kalanya kamu berasa bosan kerana masih tidak mempunyai kekasih. Terpulang pada diri kamu sama ada ingin mempunyai kekasih ataupun sanggup bersendirian. hidup dalam budaya bermasyarakat ini harus saling tolong-menolong antara satu sama lain. ia bukan salah kamu. 12 – TENTANG KEGEMARAN Setiap orang mempunyai kegemaran ataupun hobi tertentu. Mungkin kamu perlukan masa untuk mencari pasangan yang sesuai. Ada kalanya pertanyaan kamu itu boleh membuatkan seseorang itu rimas dan bosan. malah menyerikan hidup mu sendiri. 9 – TERUS BERTANYA Untuk mendapatkan kepastian. Bukan cara terbaik untuk berpura-pura tahu ataupun segan mahu meminta pertolongan orang lain. Jadi tidak salah kalau kamu meminta imbuhan. ketepikan saja. Jangan risau sekiranya ada yang memperkecilkan hobi kamu. Walaupun pertanyaan itu bertubi-tubi. Nyatakan sebab-sebab mengapa kamu tidak dapat menerima si dia lebih daripada seorang teman biasa. Soal cemburu ataupun usikan teman-teman.MINTA NAIK GAJI/PANGKAT Tak salah kalau kamu meminta agar gaji/pangkat kamu dinaikkan setanding dengan usaha yang telah kamu laksanakan selama ini. Sudah tentu kamu mahu menjalinkan hubungan dalam tempoh yang lama dan berharap agar ia berkekalan. kamu juga memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak. eloklah bertanya. Jalan terbaik ialah dengan berterus-terang. Walaupun tidak secara seratus peratus. 8 – TIDAK MENEPATI CITA RASA Bukanlah perkara yang mustahil untuk kamu mementingkan cita rasa kamu sendiri. selagi itulah kamu tidak akan berpuas hati. Lalu kamu sepatutnya mencari si dia yang mempunyai ciri-ciri yang kamu impikan. jangan segan-segan meminta pertolongan daripada orang yang boleh membantu kamu menyelesaikan masalah. Jika . Pertahankan hobi kamu itu dan katakan yang setiap orang mempunyai perangai yang berbeza. daripada kamu terus menipu si dia dan diri kamu sendiri. Kalau kamu memerlukan bantuan. Contohnya dalam memilih pasangan. Sudah tentu kamu berusaha bersungguh-sungguh demi memantapkan lagi prestasi dan kualiti kerja semata-mata untuk syarikat. Memandangkan kos sara hidup semakin tinggi. Kamu patut rasa bertuah kerana dianugerahkan kebijaksanaan dan kamu juga seorang yang aktif. lebih baik kamu bertindak lebih awal lagi agar perasaan itu tidak terlajak jauh. Ia juga tidak boleh melabelkan seseorang itu aktif ataupun tidak hanya kerana paras rupa. Apa yang penting ialah soal hidup kamu sendiri. Daripada kamu terus menyeksa diri kerana terpaksa menerima si dia. tetapi bukan mudah untuk dia mengakui kesalahannya ataupun menjelaskan perkara yang sebenarnya. Jangan menilai paras rupa dalam menentukan tahap kebijaksanaan seseorang. Ingat. tentu kamu harus melemparkan pertanyaan. selagi tak mendapat jawapan yang pasti. sekurangkurangnya ada juga ciri-ciri tersebut pada diri si dia. 14 – MEMINTA BANTUAN Kalau tidak tahu. Untuk apa bersikap hipokrit andai pasangan yang kamu pilih langsung tidak menepati cita rasa kamu. Bukan menjadi satu kesalahan jika kamu memilih untuk bersendirian. Jangan malu-malu mengakuinya kerana ia bukanlah mengganggu kehidupan orang lain. Jangan rasa bersalah kalau kamu harus bertanya berulang-ulang kali. Kamu mahu bertanya sehinggalah kamu faham. 13 – BIJAK DAN AKTIF Orang yang cantik/kacak tidak semestinya bijak dan aktif. Tapi kamu perlu yakin dan lebihkan usaha di masa akan datang.Salah satu sebabnya ialah mungkin kamu tidak dapat menerima cara si dia. 10.

Jangan biarkan orang memaksa kamu mengaku sedangkan kesalahan itu berpunca dari orang lain. 20 – DIPAKSA Sukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan ataupun perkara yang dipaksa oleh orang lain. Sampai bila hendak bergantung antara satu sama lain. Jangan berasa bersalah dan meminta maaf kerana kamu tidak melakukan tugasan tersebut. 17 – ORANG MENUDUH KAMU Jika memang bukan kamu yang lakukan. Jadi untuk apa rasa takut kerana bukannya salah kamu. sedangkan kamu bukanlah puncanya. Jangan takut-takut untuk membantah kalau ia tidak bersesuaian dengan jiwa kamu. Tetapi ada beberapa perkara yang kamu tidak boleh melakukan bersamanya iaitu kamu suka bersukan sedangkan dia gemar menonton wayang. Ikut prinsip kamu dan jangan mudah dipengaruhi oleh orang lain. Usah minta maaf walaupun ada kalanya tercetus perselisihan faham. Janji kamu tidak melanggar peraturan lalu lintas. suatu hari nanti. jangan cepat meminta maaf. Jangan sesekali mengucapkan ‘Saya minta maaf’. Katakan saja perkara ini tidak boleh dipaksa. Jika dilakukan juga. Jika percanggahan ini berlaku. 19 – TIDAK SAMA HALUAN Kamu mempunyai teman rapat. ucapan meminta maaf bukan cara terbaik untuk dilafazkan. takut kerana salah. Berterusteranglah pada si dia yang kamu tidak melakukannya sebaliknya mungkin ada pihak lain yang cuba mempergunakan nama kamu. Yakinkan dirinya yang kamu seorang penyimpan rahsia yang boleh dipercayai. timbul rasa jengkel dan tidak ikhlas. alamatnya kamu akan disalah sangka. api dan angin. Katakan saja pada diri sendiri yang kamu ini pemandu berhemah dan berhati-hati di jalan raya. Kamu tidak boleh memaksa dia meminati sukan dan sebaliknya. Ke mana saja pasti berdua bagaikan belangkas. Perkara ini . Tapi kalau kamu membantah.ada yang mentertawakan kamu kerana perkara kecil pun kamu tidak tahu. Jangan terlalu mengikut telunjuk orang dan ini membuatkan diri kamu hipokrit. tentu nanti ada pula yang mengambil kesempatan di atas ‘kebaikan’ kamu itu. Kalau boleh selidiklah siapa yang punya angkara untuk membuktikan kamu benar-benar tidak bersalah! 16 – PANDU BERHATI-HATI Salah satu perkara normal yang diperkatakan ialah pemandu wanita suka memandu perlahan! Selalu juga kena hon. mengaku saja. kamu harus bijak menanganinya. air. Bak kata pepatah. Walaupun mungkin ketika itu kamu agak gelabah kerana digertak. Jadi lebih baik tidak melakukannya dan katakan saja yang kamu tidak suka dengan tugasan tersebut.’ Kalau kamu mengaku. terus-teranglah mengatakan lebih baik bertanya daripada jadi bodoh sombong! Tak ada faedah langsung! 15 – BUKAN BERPUNCA DARI KAMU Ada seorang teman memarahi kamu kerana rahsianya terbongkar. pasti akan membawa haluan sendiri. ‘Berani kerana benar. Walaupun rapat. pedulikan saja. Kalau setiap kali kamu meminta maaf jika ada yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu. 18 – TIDAK TERLALU MEMENTINGKAN PENAMPILAN Jangan merendah diri jika ada yang memperkatakan penampilan kamu tidak sesuai dengan perkembangan semasa. RAHSIA KEDUDUKAN DALAM KELUARGA Mungkin tidak ramai diantara kita yang pernah mendengar bahawa kita mempunyai beberapa sifat yang dipengaruhi oleh unsur-unsur alam seperti tanah. Nyatakan sebab-sebab kukuh dan relevan tentang pengakuan kamu. Kalau ada pemandu lain yang membunyikan hon ataupun memarahi kamu. sedangkan dalam hati kamu meronta-ronta mengatakan bahawa kamu tidak bersalah dan menjadi mangsa keadaan.

Tapi itu hanyalah pandangan orang tua-tua. * Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga. kesembilan ii) Air . pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami. * Mempunyai perilaku yang bersopan-santun dan berpekerti mulia dan tidak suka menyusahkan suami. Wanita yang berunsurkan Api Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. * Tenang dan mengamankan jiwa suami. * Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga. tidak menyombong dan bukan seorang pemarah. menjadi sumber tenaga. * Pandai memujuk rayu suami dengan kata-kata yang indah. Wanita bersifat api: * Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu. Keenam. . Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak. * Sebahagian sifat tanah. Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti: * Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh. * Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup. * Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan. setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami. Wanita berunsurkan Air Air sifatnya bersih dan suci. wanita jenis ini tidak cerewet. kedua-belas Wanita berunsur Tanah Tanah yang subur mempu membuahi tanaman yang hijau dan mekar. menyuburkan serta menyegarkan. Wanita yang berunsurkan angin: * Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami. Wanita berunsur Angin Angin meredakan kehangatan.merupakan petua orang-orang Melayu bagi memilih pasangan. nyaman serta menghilangkan dahaga. kesepuluh iii) Api – ketiga. kelapan. Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.kedua.anak pertama. Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik dihadapan suami. tidak suka bercakap meninggikan diri. * Penasihat yang baik kepada suami. selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang. kelima. Air juga sifatnya mencambahkan benih. Bagi lelaki yang berunsur api elakkan dari memilih pasangan yang mempunyai unsur sepertinya. i) Tanah . Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut: * Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat. kesebelas iv) Angin – keempat. sejuk. * Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah. ketujuh. * Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut. * Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.

memahami dan sabar. SAIZ MATA SEDERHANA Sederhana. MATANYA SEOLAH TERSEMBUL KELUAR Sifatnya baik. MATA JARANG BERKEDIP Wanita ini istimewa. Mata juga mengungkap pelbagai makna – firasat tersirat.bertindak tanpa fikir panjang. tidak banyak berahsia. Wanita ini baik. pemarah. pendendam. kurang teratur. tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya. senang dibawa berbincang. adil. MATA CENGKUNG Kurang memuaskan. mengumpat. RAHSIA KECANTIKAN WANITA . bijaksana. kurang pertimbangan. kejam. SAIZ MATA KECIL Peramah. mudah curang. rela. SAIZ MATA LEBAR Cukup kuat berahsia. banyak kenalan kurang sahabat. tiada arah tujuan dan putus asa. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik.bertanggungjawab. banyak cakap. membantu dan membahagiakan. pemarah. Nafsu syahwat tinggi. irihati. MATA SELALU BERKEDIP Pemaaf.Tapi boleh setia. hati tidak tetap. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. Bersikap periang tapi bila marah lambat sejuknya. MATA REDUP Wanita ini mudah dipermainkan. baik pekerti. Tapi mungkin tidak tepati janji. mahu senang. kasar. tidak dapat kawal emosi. bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami. Sejauhmana kebenaran tidaklah diketahui dan mungkin sekadar kebetulan semata-mata….tidak cerewet.mencemuh. setia. tabah.hidup dengannya boleh sengsara. kata manis tapi bohong. Namun firasat ini hanyalah sekadar menambah pengetahuan. otak kurang cergas.ikut kata. menyenangkan. Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. tentang tingginya rahsia pusaka Melayu lama yg kaya dgn pelbagai ilmu tilikan tentang insan bergelar WANITA. ada pertimbangan.* Pandai mewujudkan suasana selesa dlam rumahtangga agar ia sentiasa dipenuhi kegembiraan dan ketenangan RAHSIA MATA WANITA Dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati. bila anda susah dia tidak peduli. materialistik.

6. 8. 7. 16. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami. dia hafal seluruh pertanyaan. 4. Barangsiapa mengawini wanita kerana hartanya. lelaki bermalam dalam kegelapan. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya. 2. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki. dan apabila ia sudah memperolehinya. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami. Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkhawin. 10. sebahagian diatasi dengan berkhawin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur. 13. 14. 12. sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya. 15. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya. wanita hafal seluruh jawaban dan sesudah khawin. ia menginginkan segala-galanya. Tanpa pelita. 11. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita. 9. 3. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya. 5. maka dia telah menjual kemerdekaannya. tetapi dia tidak bisa melupakannya. Sebelum khawin. . Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu. Wanita menghadapi banyak permasalahan.1. Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya.

yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan. 24. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia. Wanita pada umumnya takut akan tiga hal : tikus. Adapun wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga mata. munculnya uban dan wanita-wanita cantik yang menjadi saingannya. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci. lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. dan mengurangi garam pada ucapan suaminya.17. Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik. dan tidak mengenal pertengahannya. suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami. Kebijaksanaan wanita terletak di dalam hatinya. senang cerita tidak . sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia. yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya. 2. Buang sahaja! 3. Bagi lelaki. Pada saat perkhawinan. Dan kebanyakan hal-hal yang anda khuatiri dan takuti tidak pernah terjadi. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya. Dendam dan amarah yang disimpan didalam diri hanya akan menyedut energy diri anda dan hanya mendatangkan kelelahan jiwa korang. Sesudah perkawinan. It’s all only in your mind. 18. 22. 23. Berhentilah mengeluh Mengeluh bererti selalu tidak menerima apa yang telah ada saat ini. Buanglah dendam Yaa. 27. 30. 19. perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara dengan suaminya. Lepaskanlah rasa khuatir dan ketakutan Dua hal ini hanyalah imaginasi fikiran akan suatu kejadian di masa hadapan yang belum tentu akan terjadi. sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkhawin. 28. satu di sebelah kiri dan yang ketiga diarahkan kepada suami. 21. Satu di sebelah kanan. Pada waktu bertunang. 26. 25. 20. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta. Setiap wanita mempunyai dua mata. 29. kebanyakan orang memang susah untuk membuang rasa dendam dalam diri. 31. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya. TIPS UNTUK HIDUP HAPPY 1.

Jauhi urusan orang lain Biarkan masalah orang lain menjadi urusan mereka sendiri. selesaikan satu persatu Hanya inilah caranya untuk menangani setiap persoalan satu demi satu. banyak kekurangan. Hal tersebut buruk dan tidak sihat. akan menghasilkan hal-hal yang besar dan selalu membawa anda kepada KEBAHAGIAAN saat anda sedang bersyukur. 4. Be totally present. Sekecil apapun kurnia/nikmat yang anda terima. Janganlah bergantung padanya. Hiduplah pada saat ini. anda akan belajar dan mendapatkan idea-idea baru yang berbeza dengan orang lain. 10. Bersyukurlah Bersyukurlah atas hal-hal kecil yang membawa anda pada hal-hal yang besar. Mereka memiliki cara tersendiri untuk menangani setiap masalahnya. bukan kemarin dan bukan esok. Bila ada masalah. Jadilah pendengar yang baik Ketika menjadi pendengar. Secara tidak sedar. anda telah membawa beban yang negatif. Tidurlah dengan nyenyak Semua masalah yang timbul tidak perlu dibawa tidur. Biasakan tidur dengan nyenyak. Fokuskan hidupmu pada kejadian saat ini kerana apa yang anda miliki adalah saat ini. Kembalilah berfikiran positif. 7. Bertemanlah dengan orang-orang yang berfikiran positif dan terlibatlah dengan kegiatan-kegiatan yang positif. Kita ini lemah.mensyukuri nikmat yang sedia ada. 8. Bersabar. 6. Jangan beban diri dan jiwa dengan segala macam hal sekaligus. Belajarlah mensyukuri nikmat. Berfikirlah positif Rasa tertekan/tension adalah dari fikiran negatif. . 5. bukan masa lalu Nikmati masa lalu sebagai kenangan. 9. nyaman dan damai.

L – Kamu amat percaya pada cinta. •O Kamu tergolong dalam kategori individu yang berfikiran terbuka. •B Hati-hati apabila bertemu individu yang baru dikenali. kamu agak cemburu orangnya. Awas!!! •R Kamu gemar bersosial dan berhibur. Kamu akan cuba mempergunakannya sebaik mungkin. I dan L. •D Kamu bermasalah untuk mempercayai orang lain. •K Kamu gemar mencuba sesuatu perkara yang baru. Nama dapat dipecahkan kepada abjad-abjad.. Sebagai contoh nama Ali terdiri daripada huruf A. •S Kamu memiliki tahap pemikiran yang luas dan jauh ke hadapan. •G Kamu memiliki cara yang tersendiri untuk memerhati dan menilai individu. A – Agak pendiam sekiranya terdapat sesuatu perkara bermain-main dalam fikiran kamu. kita dapat mengetahui personaliti masing-masing.RAHSIA NAMA ANDA RAHSIA NAMA ANDA Berdasarkan nama kita. •X Kamu tidak suka pada arahan. •J Opps. Personaliti berdasarkan nama Ali adalah seperti berikut. •C Kamu masih sembunyikan sesuatu dalam diri kamu. •F Semua orang menyayangi kamu. •H Kamu tidak mempunyai kepakaran dalam mengadilli sesuatu perkara. Kamu masih lagi belum menonjolkan bakat atau kebolehan yang ada dalam diri kamu sepenuhnya. •V Wow! Kamu memiliki rupa dan fizikal yang menarik! •W Kamu sentiasa mementingkan waktu-waktu yang ada. •A Agak pendiam sekiranya terdapat sesuatu perkara bermain-main dalam fikiran kamu. •L Kamu amat percaya pada cinta •M Kejayaan hadir dengan mudah dalam kehidupanmu. I – Kamu murah dengan senyuman dan sentiasa membuat orang lain turut tersenyum. •N Kamu gemar bekerja tetapi kamu sentiasa inginkan waktu untuk berehat. •ZKamu sentiasa bergaduh dengan seseorang! . •Q Kamu amat hipokrit. Hindari dari sikap suka berlagak kamu itu! •U Kamu sentiasa berperasaan bahawa kamu harus setanding dengan individu disekelilingmu walaupun ia diluar kemampuan dirimu yang sebenar. •T Sikap kamu adakalanya agak mengjengkelkan orang di sekeliling kamu. Bagi kamu. •P Kamu seorang yang peramah dan amat memahami. kamu tidak perlukan arahan orang lain dalam hidup ini! •YKamu sering menimbulkan pelbagai masalah kepada orang lain bahkan diri kamu sendiri. •E Kamu tergolong dalam kategori individu yang menyeronokkan. •I Kamu murah dengan senyuman dan sentiasa membuat orang lain tersenyum.

1-JENIS LIMAU… Contohnya seperti oren.Teman2 beranggapan diri kamu seorg yg mudah di dekati dan gemar berseronok.Ini kerana kamu bijak membebaskan diri kamu dari tekanan hidup dan kamu sendiri tidak mudah mengalah.Kaedah ini juga dikenali sebagai “Science of Fructology”.jambu.Kamu tidak bergantung harapan kpd individu lain utk hidup.beliau mendapati wujudnya satu hubungan unik antara manusia dan alam semulajadi.namun ianya memakan masa yg agak lama. Terdapat 7 kategori buah2an yang mempengaruhi kehidupan manusia. Kamu berhati2 dalam memilih tumbuh2an yg ingin di tanam di sekitar tempat tinggal .. Hakikatnya kamu ada pendirian yg tersendiri.Kamu tidak suka menunjukkan perasaan sedih pada org sekeliling.Ini krn kamu sendiri mempunyai kemampuan dan kebolehan yg unik sehingga rakan2 kamu yakin dgn nasihat dan pandangan kamu itu. Kamu sukakan pengalaman2 yg baru.wujudnya kepuasan apabila kamu berjaya membantu org lain. Kamu cenderung kpd warna2 cerah dan gemarkan sesuatu yg mencabar. Kamu juga lebih cenderung berdiri atas kaki sendiri.limau nipis dan limau bali.Sikap pentingkan diri sendiri tidak terkandung dalam keperibadian diri kamu.Menurutnya lagi.Kamu bukan sahaja kuat pada diri sendiri tetapi kamu juga mampu menjadi tunjang kekuatan oleh individu yg berada di sekeliling kamu. Seseorg yg murah hati dan gemar menghulurkan bantuan bagi yg memerlukan. Kata kunci disini ialah kekuatan.betik.Rakan kamu akan berasa senang dan tenang bila meluangkan masa dgn kamu.Ramai yg beranggapan kamu adalah seorg yg berpengetahuan luas dan itulah hakikatnya.kiwi dan nenas.Kamu gemar berehat dan bersendiri hanya utk tempoh seketika.Orang di sekeliling kamu selalu menghadapi masalah dengan kamu krn cara hidup kamu yg terlalu aktif..Simbol kamu itu melambangkan kamu seorg yg suka mengambil berat dan gemar berseronok… 3-JENIS BUAH LADANG… Contohnya seperti epal dan pear.Mungkin mereka boleh mengenali kamu dgn lebih rapat.Kamu gemar mencuba pelbagai jenis buah2an dengan pelbagai perisa sebanyak dan sekerap yg boleh.Kebiasaannya pasangan kamu terdiri dari individu yg tenang berbanding kamu dan semestinya si dia menerima kamu seadanya.Barnett.lemon.Kejayaan pasti menyebelahi kamu dlm setiap perkara yg kamu lakukan… 4-JENIS TEMBIKAI… Contohnya seperti tembikai dan tembikai susu. Orang luar sukar utk menilai dan mengenal diri kamu yg sebenarnya.kita mampu menilai personaliti seseorang menerusi buah kegemaran masing2.Kadangkala kamu hanya memperuntukan masa yg singkat utk bersendiri.Kamu gemar meluangkan masa dengan individu yg sememangnya akrab dengan kamu.Kamu gemar mencari ilmu dan berusaha melakukan sesuatu yg terbaik dalam kehidupan kamu berdasarkan pengetahuan yg kamu miliki itu.RAHSIA BUAH DENGAN PERSONALITI Dalam satu kajian yg telah dilakukan oleh Dr.Bagi diri kamu.Kamu tergolong antara individu yg gemar bergembira dan menggunakan waktu yg terluang itu dgn sebaik mungkin melakukan perkara2 yg menyeronokkan ϑ kamu… 2-BUAH-BUAHAN TROPIKA… Contohnya seperti pisang.Kamu tidak sukakan sesuatu yg melibatkan kesakitan pada emosi kamu.Rakan2 kamu pula gemar merujuk sesuatu perkara mahupun masalah kpd kamu.

Simbol kamu melambangkan kamu seorg yg ϑ berpersonaliti… 6-JENIS KEKACANG… Contohnya seperti walnut.Orang yg berada di sekeliling kamu juga akan sentiasa bersikap lebih berhati2 kerana kedegilan kamu itu.strawberi.Kamu melambangkan diri kamu seorg yg bersopan santun dan memiliki hati yg lembut PERSONALITI BERDASRAKAN BENTUK KUKU ANDA Bentuk kuku kita memiliki makna yang berbeza. Kuku yang baik.Simbol kamu ini membuktikan kamu adalah seorg yg berpendirian… 7-BUAH-BUAHAN JENIS LABU… Contohnya kundur. Bentuk kuku pendek tetapi lebar : .Kamu sanggup mengenepikan teman2 kamu hanya kerana ingin meluangkan masa bersama kekasih hati kamu.Kamu melambangkan diri kamu sebagai individu yg berhati2… 5-BUAH-BUAHAN JENIS CERI… Contohnya seperti blackberi.Tekanan kerja yg kamu alami akan mendukacitakan kamu.Kamu akan berusaha melakukan apa sahaja utk menjadikan sesiapa sahaja sbgai teman biarpun dengan cara yg amat pelik.Kamu memiliki ramai teman rapat. Bagaimanakah bentuk kuku kawan baik.Kamu cenderung pada warna2 yg pelbagai. Bentuk kuku seperti ini jarang dimiliki orang yang bertubuh besar dan kuat.Walau bagaimanapun .W/bagaimanapun kesabaran dan kesungguhan individu itu pasti akan berhasil juga akhirnya.Kamu suka menggembirakan org lain.Kamu juga mudah dapat teman baru kerana kamu adalah seorg yg peramah. 2.raspberi.Kamu adalah individu yg sering berperasaan curiga. Personaliti kamu sukar dinilai kerana wujudnya kepelbagaian personaliti dalam diri kamu sendiri.Bagi diri kamu. Kamu berpandangan jauh.Boleh dikatakan setiap persoalan yg kamu mampu huraikan akan menjadi satu kejutan terhadap teman2 sekeliling kamu. rapi dan indah : Menunjukkan watak orang yang halus perasaannya.gajus dan lain-lain.Teman2 kamu akan bergantung pada kamu dan sikap ambil berat kamu itu pasti di hargai.Kamu bercitarasa unik. Untuk mengenali kamu.wujudnya pelbagai perkara yg berlaku di dunia ini dan segala2nya melebihi dari apa yg mampu manusia lihat. pasangan atau diri anda? Kenalilah wataknya… 1.hazel.Ketegasan adalah lambang keperibadian diri kamu. Kamu gemarkan party dan keseronokkan.kamu pasti berdegil dengan pendirian kamu itu.blueberi.cranberi.Individu di sekeliling kamu seakan terkejut dengan pengetahuan yg kamu miliki.tetapi lama kelamaan semangat kamu akan kembali pulih malah kamu lebih bersedia dlm menangani cabaran2 mendatang.Hinggakan makanan yg menjadi pilihan kamu juga adalah terdiri daripada makanan2 yg berperasa lain dari yg lain.kamu.individu itu perlu memperuntukkan waktu yg agak lama bagi memahami dan mengenali kamu dgn lebih dekat.ini krn kamu memiliki keperibadian yg romantic.Kamu berusaha gigih bagi mengatasi kegagalan dan kekecewaan dlm hidup.Sekiranya kamu yakin kamu berpihak di pihak yg benar.anggur dan tomato.Dalam percintaan kamu adalah individu yg setia.keseluruhan personality kamu itu saling berkait rapat dan sekali gus menonjolkan diri kamu yg unik dan memiliki keistimewaan yg tersendiri. Kamu ini “moody” lah!!Kadangkala mood kamu berubah2 tanpa sebarang sebab.

Orang yang memiliki kuku yang seperti ini sukakan muzik dan lagu. . Bentuk kuku seperti kikir : Bila seseorang memiliki bentuk kuku seperti ini menandakan kemungkinan orang itu akan memperolehi halangan yang besar atau akan memperolehi bahaya. sedikit kewibawaan. Tetapi garisan tersebut tidak selama-lamanya kelihatan di kuku. bodoh dan kalau bekerja hanya diperingkat rendah sahaja. mudah diserang penyakit. 12. bodoh. 8. 7. 5. mudah ditimpa malang dan kurang berwibawa. sabar. 4. otaknya cerdas dan ingatannya tajam. Kalau garis tersebut sudah hilang dan kelihatan bersih menandakan orang itu akan memperolehi berkat. Bentuk kuku bersegi tetapi rata : Biasanya orang ini memiliki sifat yang kurang pandai bergaul. 13. Bentuk kuku bersegi bahagian bawah sedikit runcing : Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini tidak memiliki kewibawaan. Bentuk kuku yang banyak seratnya (serabut) : Menandakan jika orang tersebut sering ditimpa kesusahan jauh dari sanak keluarga boleh mati di sebarang tempat. Bentuk kuku panjang bulat berwarna kuning : Bentuk kuku seperti ini menandakan pemiliknya orang yang jujur. 9. Bentuk kuku besar dan banyak garisan : Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini biasanya akan menjurus pada susah dan sering berdepan dengan bahaya. 11. mudah terkejut dan tak kuat bekerja.Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sikap yang praktis dan cekap dalam ilmu. tidak mudah menjadi kaya dan kurang pengetahuan. Bentuk kuku sedang dan warna merah sedikit : Menunjukkan pemiliknya mempunyai motivasi yang baik dalam pekerjaan. Bentuk kuku runcing tetapi besar dan tebal : Biasanya orang yang memiliki kuku yang seperti ini memiliki sifat keras dengan pendiriannya. sering berpindah randah tempat tinggalnya. suka berjalan jauh dan suka berkahwin atau suka bertukar pasangan hidup. 6. Bentuk kuku yang agak panjang dan berwarna pucat : Menunjukkan orang tersebut terlalu banyak rancangan dan cakap. pandai . Ia juga agak malas dan kalau ia melakukan sebarang kerja sering dalam keadaan ragu-ragu. selalu menjaga kebersihan dan memiliki rasa persaudaraan yang tinggi. tetapi tidak membuat sebarang kerja sehingga sering mengelamun melayani perasaan. Bentuk kuku langsing : Orang yang memiliki bentuk kuku ini biasanya halus budi pekertinya tetapi sering merasa waswas. tinggi darjatnya dan boleh hidup mulia dengan anak isterinya. Bentuk kuku runcing kebawah atau seperti biji timun : Menunjukkan orang yang memiliki kuku seperti ini sering was-was. 3. 10.

Apa yg diinginkannya ialah menikmati kehidupan.Biasanya individu yg tergolong dlm kelompok ini akan lebih mengutamakan minatnya sendiri berbanding keluarga.Individu ini adalah seorg yg prihatin.tetapi si dia pula asyik leka berhibur bersama teman2 hingga larut malam.Sekiranya korang di kurniakan cahaya mata.Jadi kamu masih boleh bergantung hidup pada si dia.W/bagaimana pun si dia tidak akan menyusahkan kamu.dia akan menyayangi isterinya sepenuh hati.Kamu perlu ingat.Bahkan setiap kali kluar rumah.pasangan jenis ini lebih gemar menyendiri dan tidak gemar di perhatikan.dia selalu ingat kpd anak dan isterinya di rumah.Umumnya . Kuku yang banyak titik-titiknya di bahagian bawah kelihatan hitam : Kedudukan kuku seperti ini memberi suatu petanda bahawa orang tersebut dalam situasi bahaya besar yang boleh juga membawa kematiannya.Si dia mungkin naik angina sekiranya bila pulang ke rumah dan melihat keadaan yg tidak terurus.ketika kamu telah bersusah payah menyiapkan masakan.dia akan melampiaskan ϑ kemarahannya itu pada pasangannya sendiri.sekiranya dia terlalu sibuk di pejabat dan mengalami tekanan.Tapi kamu jangan menuduhnya tidak mencintai kamu kerana sememangnya si dia tidak dapat menguruskan banyak hal dlm satu masa..Selain itu golongan ini juga terdiri dari individu yg sentiasa bekerja keras.Setelah mendirikan rumah tangga.Contohnya.Mereka yg tergolong dlm kolompok ini merupakan individu yg ‘gentleman’.Bak kata org tu.ini bererti dia tergolong dlm lingkungan individu yg serius dan berusaha untuk membina kesempurnaan diri.kamu perlu persiapkan diri kamu dari segi mental.Wow!! Bahaya juga tu… SI DIA BERDARAH “B”… ‘Big Boy’ mungkin itulah interpretasi pertama kamu apabila berhadapan dgn individu yg terdiri dari kalangan darah jenis ‘B’.biasanya individu ini hanya berbicara dgn kamu berkenaan hal yg penting sahaja.Lantas dia beranggapan kamu tidak mampu menjadi ibu yg baik.Jangan bimbang. Jika pasangan kamu memiliki jenis darah dari kumpulan ‘A’.Namun setelah mendirikan rumah tangga.jika kamu tidak menghormatinya dan beranggapan si dia itu tidak boleh di harap pasti si dia terus merubah sikapnya kpd seorg yg pemalas!!… SI DIA BERDARAH “AB”… Beruntung kamu.si dia akan merawat kamu dengan baik dan sering menghubungi kamu sama ada telefon atau sms.Berkemungkinan besar si dia boleh berubah hati setelah mendirikan rumah tangga nanti.segala2nya dicurahkan kpd isterinya.Ketika kamu sedang sakit.14..Namun dia juga mempunyai waktu dan tempat utk dirinya sendiri tanpa ingin gangguan sesiapapun .Tanggungjawab kpd keluarga memang kurg.Berhati2 dalam komunikasi korang.Berhati2 sekiranya si dia mempunyai hobi tertentu.Ketika sedang hangat di lamun cinta si dia mungkin terdiri dari kalangan individu yg romantis dan sering melindungi kamu.golongan ini amat baik terhadap kaum wanita.Mereka juga berkeinginan untuk memiliki pasangan hidup yg sempurna.Berkemungkinan juga. Rahsia Diri Melalui JENIS Darah SI DIA BERDARAH “A”….Namun kamu harus sedar pasangan kamu itu juga mengharapkan sesuatu dari kamu.Dia cenderung bertindak selaku ketua di rumah.Berbahagialah kamu krn dia akan berusaha menjadi pasangan hidup kamu yg baik dan sangat bertanggungjawab.Kadangkala sbg pasangannya kamu pula menjadi bingung.Dia hanya melakukan perkara yg dia mahu saja.dia tetap mampu menjadi suami dan bapa yg baik.berkemungkinan si dia juga boleh timbul rasa iri hati biarpun terhadap anak sendiri… SI DIA BERDARAH “O”… Sekiranya calon suami kamu memiliki jenis darah dari kumpulan ‘O’ .

Ini menjadikan suami kamu takut sekiranya tidak mampu memenuhi tuntutan kesempurnaan peribadi kamu.Kamu kerap menghabiskan masa bersama teman2 dan bijak membawa diri.Kamu tidak suka menjadi ibu2.Setelah di kurniakan cahaya matakamu menumpukan sepenuh perhatian dan kasih saying terhadap anak kamu.Kadangkala.kamu terus mengabaikan penampilan kamu. Keperibadiannya:Peramah.dari urusan di rumah hingga mendidik anak dengan baik.Masalah kewangan kamu hadapi secara rasional.Kamu masih belum bersedia utk menjadi isteri dan ibu.namun krn kamu sangat mempersona.bijak berkomunikasi namun gemar membuat sesuatu keputusan mengkut kata hati… .Sifat “cool”adalah milik kamu.Kamu rela bangun pagi utk memasak dan menguruskan rumah tangga.Kamu ϑ tidak mahu kehilangan suami bukan…? ANDA BERDARAH “AB”… Kamu wanita cerdas.memiliki perancangan hidup yg sangat jelas.Setelah bergelar ibu.ada kalanya agak ego… BULAT….Wanita ini akan menghargai dirinya dan berusaha untuk menjadi sempurna dari segala segi.Awas!!!… ANDA BERDARAH “O”… Wanita berdarah “O’ memiliki sifat keibuan.Ini kerana kamu dapat menangani banyak perkara.Individu ini tidak gemar tinggal di rumah sepanjang hari.Sekiranya suami pulang lewat malam.Sesungguhnya. Bentuk wajahnya kelihatan bulat dan sering dikaitkan dgn faktor ketembamam..bijak menangani masalah kewangan.berpewatakan ceria dan santai.ia akan membuatkan kamu berasa tertekan kerana tidak ϑ mempunyai masa utk kesenangan peribadi.Dalam pada itu kamu berusaha memperbaiki diri utk menjadi seorg ibu dan isteri yg baik. Bentuk wajahnya kelihatan panjang atau lonjong. Keperibadiannya:Sentiasa bekerja keras.Kamu akan berusaha untuk menjadi ibu dan isteri yg sempurna.Kamu bijak mengatur kewangan dan berjimat cermat tetapi kadangkala kamu terlalu pemurah.kamu tidak marah dan ini akan membuatkan suami kamu menganggap diri kamu sebagai ibunya.memiliki sikap gigih yg luar biasa.Biasanya wanita seperti kamu ditakuti lelaki… RAHSIA BENTUK WAJAH Rahsia Bentuk Wajah BUJUR SIRIH….Dia tidak suka org lain mengganggu waktu dan hak peribadinya.Setelah mendirikan rumah tangga kamu bertindak selaku ibu kepada suami kamu. dia seorg yg suka cakap banyak tapi tidak suka bercerita tentang rahsia peribadi dan ϑ fikirannya sendiri… ANDA BERDARAH “A”… Mereka yg tergolong dari kategori ini boleh jadi ibu dan isteri yg baik. Kamu seorg yg trendy dan suka bersosial.Setelah mendirikan rumah tangga.Awas.kamu agak egois.termasuklah kamu.Baik kamu ubah sikap sebegini… ANDA BERDARAH “B”….Mampu menjaga suami dengan baik.kamu pasti berasa tidak selesa dgn situasi ini.Sebagai pasangan.kamu adalah individu yg boros.Ingat!itu akan mengurangi keseksian kamu sebagai wanita.Waktu yg ada kamu pergunakannya utk meningkatkan mutu diri sendiri dan melakukan aktiviti2 baru..kamu tidak boleh membincangkan segala hal dengannya.nanti suami kamu kesepian.teman dan suami tidak sampai hati untuk memarahi kamu.Kadangkala.Satu perkara ϑ lagi.

Itu kan dah rezeki mereka. dia juga sukar mengalah! Tapi kadangkala mengalah itu perlu. Buat apa nak dengki. pasti tak dikecewakan. Pasti ada saja yang kena pada pandangan mata mereka. seorang yang keras kepala. Mulalah tarik muncung 44 inci kalau tak diikuti kemahuan. Bak kata orang. Apatah lagi kalau memang kamu yang bersalah.BERSEGI… Wajah berbentuk kotak atau kelihatan berbentuk seperti empat segi… Keperibadiannya:Aktif dan gemarkan aktiviti yang berkaitan dengan sukan. sifat negatif kamu juga. Tak elok macam tu.I. Bahayanya! Sebagai kekasih/teman mereka. hancus! Rupanya rongak! lah! Tak ke haru tu? Jadi. Tiba-tiba tengok gigi.memiliki daya ingatan yg tajam namun agak lembab dalam urusan C. Beralah sajalah! Bersaiz sederhana dan rata Cantiknya gigi dia . kamu harus berbanyaklah bersabar dengan sikap mereka itu apatah lagi dengan sikap manja yang dibuat buat tu.A… SEGI TIGA… Lebar dahi lebih besar berbanding bahagian wajahnya yang lain… Keperibadiannya:Cerdik. Tapi yang tak syoknya. Erk! Gelemannya! . Memang tangkap lelehlah. Lebih baik kamu belajar untuk terima kenyataan dan jangan asyik nak berdengki.T. Untungnya dapat kawan/kekasih macam mereka ni kan? Besar dan jarang Aduh! Rupanya orang yang bergigi besar dan agak jarang jaraknya antara satu sama lain ini bersifat iri hati dengan kejayaan orang lain. dia sibuk menilai orang lain tapi tak suka orang lain menilai atau mengkritik dirinya! Tak patut! Selain itu. Tapi gigi original tau. siapa cakap tak penting menjaga gigi? Tapi tahukah kamu bahawa gigi juga mampu merungkap rahsia peribadi diri? Wah! Ini yang menarik! Apa kata kamu baca saja artikel ni ye! Jarang dan kecil Mereka yang memiliki bentuk gigi sebegini dikatakan suka menilai diri orang lain. Bayangkan. Agaknya apakah kriteria mewakili bentuk gigi seperti ini? Orang yang memiliki bentuk gigi sebegini adalah seorang yang baik hati dan suka menolong. mereka ini sanggup melakukan apa saja demi memastikan apa yang dikehendaki itu diperolehi. Menyakitkan hati kamu saja. Kalau ada yang minta bantuan. Teratur sekali dipandang. ringan tulanglah.Agresif dan bercita2 tinggi.N. wajah sikit punyalah cun. Tapi awas.terlalu aktif dan tidak tahu duduk diam namun agak kurg gemar memikirkan soal kesihatan diri… RAHSIA GIGI DAN PERSONALITI RAHSIA BENTUK GIGI Mungkin ada yang pandang remeh tentang kecantikan dan kebersihan gigi mereka tapi sebenarnya ia turut membantu memperelokkan penampilan seseorang.pantas dlm melakukan sesuatu tugasan. Sebenarnya mereka ini ingin sentiasa membahagiakan orang lain. macam gigi palsu pulak. Selain itu. Boleh juga mereka tumpang gembira.

Tidak rugi menjadikan mereka ini sebagai tempat meluahkan hati kerana mereka sentiasa mendengar dan memberi nasihat. Ia menandakan bahawa mereka seorang yang pemalu dan suka menyembunyikan sikap sebenar diri mereka tapi mereka agak pasif. Banyaklah bersabar kalau ada teman/kekasih seperti mereka ini. Hidung agak besar dan bulat -mencerminkan dia seseorang yang bergaya dan tidak suka dianggap remeh. selalu berfikir yang baik2 sahaja. Hidung agak besar bagian bawah -mencerminkan seseorang itu tidak cermat dan tidak pandai menyimpan wang. mereka juga pandai membahagiakan orang lain Seolah masuk ke dalam Bila diperhatikan. Selain itu. Mereka juga berpengetahuan luas biarpun sikapnya kebudak-budakan kadangkala merimaskan. Sikap itu ada positifnya kerana mereka mudah menempa kejayaan dan akan sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik. Hidung agak besar tapi mancung -mencerminkan dia seorang yang angkuh dan suka mementingkan diri sediri. Apapun. Selain itu. biarpun giginya tak cantik tapi hati budinya ‘cantik’. Usah kerana tengok gigi tak cantik maka ingat perangai pun tak berapa cantik juga. mengurangkan kecantikan yang dimilikinya itu. struktur giginya seolah ‘ke dalam’ sikit. Ada juga yang masih kelihatan manis dan cantik. bermakna dia masih lagi bertolak ansur dengan orang lain. Mereka juga mudah mengeluh dan tak pernah puas hati dengan apa yang telah dimiliki. Selalunya mereka ini bersikap pendiam dan tidak begitu pandai bergaul dengan orang lain. Maknanya keras kepalanya itu bertempat dan masih boleh dibawa berunding. Aduhai! Beruntungnya mereka yang memiliki kekasih seperti ini kerana mereka seorang kekasih yang hebat! Rahsia Keperibadian Melalui Bentuk Hidung Hidung agak besar -mencerminkan seseorang itu cepat tersinggung. mereka ini agresif orangnya dan ringan tulang! Tidak tersusun Kadangkala tengok orangnya memang cantik. Tapi bila dia tersenyum menampakkan giginya yang tak begitu rata dan sekata. Namun kata orang. Menduga iman sungguh! Kamu haruslah kena banyak bersabar dan tahan saja dengan mulut celupar mereka tu. . Mereka ini merupakan teman bicara yang amat memahami. nafsunya besar dan agak pemalas. Kecil dan tersusun Selalunya berwajah keanakan dan tampak semakin menarik dengan gigi yang kecil dan tersusun indah itu.Jongang dan kecil Mak oi! Jangan ingat semua orang yang gigi ‘ke depan’ tu tak cantik . dalam keras ada lembutnya! Jongang dan besar Fuyoo! Benteng pertahanan kena kuat dan kukuh. mereka juga cukup pandai menyimpan rahsia kecuali kepada orang yang benar-benar telah meraih kepercayaan mereka. Selain itu. Mereka yang memiliki gigi sebegini dikatakan suka menolong orang dan boleh dipercayai percakapan mereka. apa pula maksud pemilik bentuk gigi ini? Sekiranya giginya berbentuk agak jongang dan kecil. Kata orang tu.

Hidung agak mancung agak runcing -mencerminkan dia seorang yang sportif dan begitu pandai berbicara.berjimat cermat. Faktor2 Kurang: Tidak suka pegang tanggungjawab. rajin.korang nak kenal lebih rapat dengan si dia yang menjadi pujaan hati korang selama ini?Tenung. Hidung dengan lubang hidung agak lebar -mencerminkan dia seorang yang suka menginginkan milik orang lain. Faktor2 Best:Tidak suka ‘port’ tentang hal peribadi orang lain. Ciri2:saiz dahi XL. Faktor 2 Best: Sangat berdikari. Hidung agak kecil -mencerminkan dia seoarang yang cerdas namun hidupnya selalu menderita.lagi satu kalau bercinta. fikiran tidak tetap dan mudah tergoda. kaji & amati si dia betul betul kerana kita akan bongkar rahsia dia menerusi dahi!!! DAHI LEBAR……. DAHI BENTUK HATI……. lapang lagi luas mata memandang .tidak semua rahsia tetap akan menjadi rahsia selamanya…. Ciri2 : Bersaiz S. wang ringgit @ apa saja..cerdik. DAHI BERSEGI…. rajin. . pilih bulu lak tu DAHI SEMPIT…. penuh dengan anak rambut. aktif. mudah beri tumpuan terhadap sesuatu.sukar mencari pasangan hidup. Ciri2 :Berbentuk seakan petak Faktor2 Best: Tekun. Ciri2: rambut terjuntai seolah menetupi dahi Faktor2 Best: pemurah dari segi tenaga . sering diambil kesempatan. Ciri2: Bentuk seakan huruf ‘M’ Faktor2 Best: murah rezeki. tidak mudah putus asa . cerdas lagi bijaksana Faktor2 Kurang: kurang keyakinan pada diri sendiri . kreatif keran asuka berfikir dan berimaginasi.Hidung agak besar tapi penyek -mencerminkan dia seseorang yang tidak punya inisiatif. Faktor2 kurang: Sering disalah anggap sombong kerana berat mulut untuk memulakan bicara.. tidak pandai simpan rahsia DAHI JENDOL…….tak ingat dunia. Faktor2 kurang: Mudah cair dengan pujuk rayu. permukaan luas Faktor2 Best: Bertanggungjawab.. Hidung agak sederhana -mencerminkan dia seseorang yang berhati tulus dan suka menolong. Rahsia Dahi Rahsia tetap rahsia??eh…tidak semestinya . faktor2 kurang: yang nie tak banyak kelemahan…. Ciri2: dahi menonjol. faktor2 kurang: dah lah tak pandai bersosial. DAHI DENGAN JUNTAIAN ANAK RAMBUT…. Hidung dengan lubang hidung agak kecil -mencerminkan dia seorang yang tidak teguh pendirian.

Apa saja yang dirasakan tak puas hati akan diluahkan walaupun kadangkala ia merimaskan kamu. nanti orang tahu lak rahsia kita! apapun ini hanyalah hiburan semata mata yang disampaikan dari mulut ke mulut sejak berdekad lalu… Rahsia cara si dia makan Makan dengan tenang Wah! Skima habis nampaknya. dia seolah-olah lebih ‘minat’ dengan makanan itu berbanding dengan diri kamu sendiri. Selain itu. kang nanti tercekik tulang pulak! Sikap pelindung jelas ditunjukkan terhadap diri kamu. bukan dia ada date dengan gadis/jejaka lain.Terbongkarlah satu rahsia disebalik dahi. Selain itu. dia tu kuat cemburu. Jangan salah faham. Tapi. sakit juga hati kamu dibuatnya. usahlah diragukan cintanya! Serius ketika makan Kiranya gaya makan dia okey saja. Makanan tak sedaplah. Alah! Biasalah tu. Sesekali dia akan berbual tapi taklah kerap sangat. Berbahagialah yek! Makan sambil borak Syok sangat berbual dengan kamu sampaikan nasi di dalam pinggan pun tak luak. Itu semua menunjukkan bahawa dia sebenarnya amat menitikberatkan soal masa. Mesti ‘on time’ dia sampai. Alahai! Bertuahnya badan! Nampak sangat dia teramat sayang terhadap kamu dan tak mahu kamu ‘hilang’ sesaat pun dari pandangannya. Misalnya kalau makan ikan. Tapi awas. Kamu tetap satu di hatinya! Cewah! Asyik belek makanan Hai! Dia lebih banyak pandang makanan daripada wajah kamu! Macamlah makan tu sedap sangat. ‘Angin satu badanlah pulak! Makan sambil kerap Tengok jam tiap kali makan. dia juga gemar berterus-terang kerana baginya itu adalah antara perkara utama untuk memastikan sesebuah perhubungan itu berjaya. So. merajuk tu adalah. Tak terlalu cepat atau lambat sangat. Cukup teliti. Nahas kamu nanti! Gerak Jari Singkap Rahsia Diri . Namun di sebalik sikap dingin si dia itu menggambarkan bahawa dia seorang yang tegas dalam membuat keputusan dan usah diragui soal kesetiaannya. dia kan jenis yang suka berterus-terang. lepas nie kenalah cover sikit kalau nak keluar. Sebab tu dia tak suka seseorang yang lembap. Bermakna kamu masih lagi ‘wujud’ di depannya. matanya asyik perhatikan kamu hingga kadangkala kamu nak makan pun segan. jangan gatal-gatal nak menjeling jejaka/gadis di meja sebelah walaupun sekadar untuk cuci mata. selalu nak cepat sedangkan masa masih pangjang dan tak ada perkara yang nak ‘dikejar’. Kadangkala tu. Namun ketika mengunyah. Jaga-jaga. Suapannya penuh hati-hati. ia menunjukkan bahawa dia teramat mengambil berat terhadap diri kamu. Mana taknya. itu menandakan dia amat prihatin dalam tiap apa juga yang dilakukan. Elok saja! Usah gusar. Perhatikan cara dia makan. Itu menggambarkan si dia seorang yang periang dan susah nak tengok dia marah. Tengok saja tiap kali berjanji. jangan buat dia marah. Jadi.Tapi di sebalik sikapnya itu. nampak gayanya. Makan sambil merungut Ada saja yang tak kena. tentu saja dia memang serius dengan kamu. Cuma awas. kurang garamlah dan macam-macam lagi. tulang-tulang ikan itu siap disusun di tepi pinggan. Tapi sikapnya itu buat kamu bosan. Geram pun ada gak. cuma itu dah memang tabiat dia.

Kedua-duanya akan mempengaruhi tingkah laku seseorang.Memicit Atau Memegang Hidung Tidak mudah tertipu dan sangat berwaspada dlm apa juga tindakan yang dilakukan. Tidak perlu jumpa bomoh-bomoh. Seorang yang pemalu dan sukar utk berkongsi rahsia besar dgn org lain kecuali org yang benar2 dipercayai. Kalau seseorang tahu rahsia satu-satu nombor dan dapat menggunakannya dengan betul. . insya-Allah dia akan berjaya. Meletak Tangan Pada Bahu Kawan Suka ikut kepala sendiri Pentingkan diri sendiri Teman yang sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh teman2 rapat Bermain Dgn Tangannya Mempunyai tahap humor yang tinggi Pandai berjenaka Bersikap terbuka dan dapat menerima kritikan atau pandangan org lain tanpa ambil hati Jenis open minded Mematahkan Jari Jemarinya Seorang yang gugup dan kurang yakin utk berbicara dgn org lain Baik hati dan sedia membantu sesiapa saja Menggigit Kuku Gugup dan gementar bila berbicara Agak tertutup dalam membicrakan rahsia hati Memintal Hujung Rambut Suka berkhayal Sukar diperdayakan Keras kepala Menongkat Dagu Pendengar yang setia dan rahsia akan selamat ditangannya Suka mendengar masalah teman2 Setia dlm persahabatan Suka Letakkan Tangan Atas Meja Happy go lucky dan pandai menyesuaikan diri Peramah Suka bergantung pada orang lain Menggosok 2 Telapak Tangan Ramah dan berfikiran matang Suka berterusterang dan tidak suka ckap berbelit2 Muudah memahami perasaan org lain dan suka membantu Memutar Cincin Sangat menepati janji Berhati2 dlm tutur kata Gemar hidup yang teratur Rahsia Nombor Peribadi Anda Setiap orang dilahirkan bersama nombor yang ada pertalian dengan planet.

keseimbangan. ambil segelas air sejuk mentah atau air kelapa. Agakan mereka selalunya tepat dan kalau merancang. ingatkan 5. Ia hanya anggaran kasar sahaja. Mempunyai pendirian yang kukuh. nescaya mudah semuanya. Mampu mempengaruhi orang lain membuat keputusan. Lambang kekuasaan. kerumitan dan kesusahan. jurutera dan pereka-pereka bernaung di bawah nombor ini. Kemudian minum. Nombor kemakmuran. Nombor 1 LAMBANG keunggulan Tuhan. Ramai arkitek. Jadi nombor peribadi anda adalah 4. damai dan tenang. Paling penting mereka ni awet muda. benda. kestabilan dan lengkap. Tetapi itu bukanlah perkiraan yang tepat. Boleh menjadi pencipta yang baik tetapi bermula dengan kemusnahan. keberanian dan kekuasaan. Tuliskan nombor 2 di luar gelas. berlindunglah di bawah nombor ini. Untuk lebih mudah. pemikir. kemantapan kedudukan. Biasanya apabila hendak melakukan sesuatu pekerjaan akal akan berkata-kata sama ada ia baik atau buruk. merayu supaya pertelingkahan dapat dileraikan. Rumah bernombor 1 akan sentiasa makmur. kekuatan. Tetamu suka datang kerana suasana yang tenteram. Misalnya: 12-121969. rumah. Kekuatan mereka yang bernombor 4 ialah mampu melihat daya imaginasi. Bagi seseorang yang sukar mendapat jodoh. Nombor 2 NOMBOR ini bersifat pasangan seperti sejuk lawannya panas. dia akan laksanakan tugas dengan bijaksana dan dapat menyelesaikan segala masalah. Setelah melalui beberapa kegagalan baru menikmati kejayaan. penyaksian. kewangan dan kehidupan. mampu mempengaruhi. Kalau menjadi hakim. Jika anda tidak mampu membuat keputusan. syarat menemukan jawapan semula jadi dan jodoh. Tapi kalau putus asa. memiliki kekuatan fizikal dan mental. cukup sekadar mengingati nombor itu. pembalasan dan penindasan. kesempurnaan. habislah! Mudah memiliki sesuatu kekayaan. insya-Allah berhasil. Pandai memujuk. Seorang yang subur. keutuhan diri. Nombor 4 NOMBOR ini membawa simbol rupa bentuk. memadai menggunakan hujung jari. lebih elok air zamzam. bijaksana. Nak tahu nombor peribadi? Formula secara ringkasnya: Campurkan tarikh lahir anda. Tidak perlu jumpa dukun atau mandi di bawah jambatan. perbalahan. dia seorang yang berani. mempunyai anak ramai dan ibu bapa yang baik. ingat nombor itu dan niatkan dalam hati untuk mendapat pasangan yang sesuai. 1+2+1+2+1+9+6+9 = 31 (3+1 = 4). Kalau orang yang bernaung di bawah nombor ini. Ujian secara rohani diperlukan kerana hanya kita yang tahu rahsia sendiri. Ia simbol pengesahan. Nombor 3 RAHSIA akal. Ia stabil dan tak mudah diganggugugat atau dipengaruhi. Kekuatannya adalah pada kata-kata. bijaksana.Semuanya akan menjadi nyata kalau anda tahu apa rahsia nombor peribadi anda. Nombor 6 . kesuburan. kereta atau apa sahaja tetapi mudah pula melepaskannya. Insya-Allah… tak sampai sebulan pasangan yang sesuai akan diperoleh. Lakukan tujuh kali atau tujuh hari berturut-turut. Bernaung di bawah nombor ini menjadikan anda seorang yang pintar dan bijaksana. perkaitan. intelek. pengkritik dan tahap intelektual yang tinggi. Pintar menyelesaikan setiap masalah walaupun terlalu rumit. keceriaan. Nombor 5 SIMBOL kreatif.

Hanya Pencipta memilikinya. kemantapan kehidupan. Bagaimanapun mereka yang bernaung di bawahnya mudah terlanjur dalam perbuatan dan percakapan atau suka lepas cakap. minyak cenduai Batin Yat atau bertemu bomoh fotostat bagi mencari barang hilang. Ingat nombor 9. anda suka meramal dan boleh meramal dengan tepat. Selain itu ia juga lambang pembalasan. Anda mampu meramal masa depan sendiri. Nombor ini digunakan untuk menghalau hantu yang meresap di dalam badan. Ataupun pelindung ibu yang sedang sakit bersalin daripada dimasuki iblis. peperangan dan pertikaian. Tapi. membangkitkan tenaga dalaman. Ia hanya mujarab dilakukan pada malam 13. mencari pasangan dan mendapat kekayaan. barang yang hilang akan jumpa semula. Nombor ini boleh digunakan untuk mencari semula barang hilang. Tetapi 6666 pula adalah kekuatan dan kesempurnaan kerana ia adalah bilangan ayat al-Quran. Sebab itulah ia disimbolkan sebagai perjuangan. Rahsia Pergerakan Wanita . Memanglah nombor itu mendorong ke arah menjadi semakin kaya tetapi sampai satu tahap jatuh bankrap. Suka pada benda ghaib. menghalau hantu. Kebanyakan mereka sanggup bayar berpuluh ribu ringgit untuk mendapatkannya – untuk plat kereta atau rumah. jika tersalah simpan! Nombor 10 atau 0 SIMBOL keabadian Yang Mencipta. lengkap dan akhirnya kematian. tidak mampu dikalahkan oleh segala ilmu yang ada. Insya-Allah doa mereka dimakbulkan jika mengulanginya 7 kali. Nombor 7 INILAH nombor paling baik. sentiasa berwaspada ketika membuat perhitungan dan insya-Allah… tidak akan wujud penyesalan. Dari segi sains oksigen terletak dalam atom 8. Tidak ada permulaan dan tidak ada pengakhiran – tiada penamat. Bagi yang belum berkahwin tetapi sudah mempunyai pasangan atau idaman hati cubalah ingatkan 6 dan niatkan pada air seperti nombor 2. Sebab itulah jika tidak cukup oksigen orang akan mati. Caranya mudah – palitkan nombor 7 dengan menggunakan kapur di tempat yang sakit. Maha Kuasa. Mengetahui nombor peribadi penting kerana melaluinya kita dapat mengenal diri. Nombor 8 ORANG Cina cukup suka nombor ini. memerintah. Kebesaran yang tidak dapat diukur dengan apa sekali pun. jangan gunakannya kerana syaitan dan iblis mudah merasuk. boleh melihat dan menembusi alam ghaib. 666 adalah lambang syaitan – gandaan kelemahan bagi mereka yang lemah semangat. pemusnah dan penghalau hantu. keadilan. Percayalah tidak sampai sebulan niat akan terlaksana. Kam tukang tilik. pelindung. Bagaimanapun nombor ini memang baik jika tahu rahsianya iaitu ia mendorong ke arah kekayaan. Kerana itu polis menggunakan 999? Ia juga lambang tenaga yang kuat. kepahlawanan.HATI-HATI dengan 6 jika anda lemah semangat. Kalau nombor peribadi anda 6. Jika anda tidak tahu rahsia 8 jangan sesekali cuba menggunakannya. Sebabnya… kerana mereka tidak tahu 8 sebenarnya bermaksud penamat kehidupan. Mereka juga bersifat melindungi dan mampu memerintah dengan baik. sempurna. Tidak ada orang yang bernaung di bawahnya. Hidup akan lebih teratur. Ia sentiasa akan berlingkar dalam pusingan yang sama tanpa ada titik akhir. Kita tidak perlu mencari Tok Piah. 14 dan 15 (bulan penuh). jangan bimbang… walaupun mudah terlanjur tetapi anda seorang yang cukup sempurna dalam hal ilmu keduniaan. Satu nombor yang cukup kuat. Mulut masin. Nombor 9 NOMBOR ini lambang kebenaran.

namun. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya. ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya.DARI BELAKANG KELIHATAN SEPERTI TIDAK MEMIJAK TANAH… Golongan wanita yang jalannya berginjat. Padahal. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan. wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. 3.JIKA BERJALAN SEPERTI ZIRAFAH… Maksudnya. wanita jenis ini sangat setia.JIKA BERJALAN SUKA MENUNDUK… Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. tapi dia selalu berselisih pendapat. 5. Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung. dia dianggap kecil. Tapi jangan berkecil hati.JIKA BERJALAN MENATAP LURUS KE DEPAN. Lebih parah. kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki. 6. JIKA BERJALAN. konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur. kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata. jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar.SERING MENOLEH KE KANAN DAN KE KIRI… Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia.1. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya. ketika melangkahkan kaki badannya. Rahsia Perwatakan Lelaki Melalui Gaya Seluar . 4. 7. Yang menarik dari wanita ini. dijamin akan mendapat kebahagiaan. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas. dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya. Disamping sikapnya yang dingin. wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya.. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. kalau berbual. ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Namun. dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. suka menipu teman sendiri. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. Apa pun masalah yang ada dihadapannya. Jadi. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur. 2. Meski pendiriannya teguh. Sebab. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini. bukan senang hendak menggoncangkan imannya.JIKA BERJALAN BADAN TAMPAK TEGAK… Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. JIKA BERJALAN. banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri. Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh.JIKA BERJALAN BADAN BERGERAK KE KANAN DAN KE KIRI…. dan merugikan teman bualnya. jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini.

besar dan tinggi. Tinggi Punggung tinggi ke atas. Sihat. Besar Pemilik punggung besar dan paha besar seorang yang ro man tik. Penuh rasa cinta. 4. Orang ini suka membuat sesuatu mengikut hati dan perasaan bukan fikiran menyebabkannya sukar mendapat status tinggi dalam masyarakat. sentiasa bersemangat. Perjalanan hidup teratur tanpa banyak masalah dan stabil.periang. 5.Tidak terlalu besar.Seluar Jeans Lelaki yg menggemari seluar jeans adalah seorang yg optimis & tenang. bulat. rata.pemurah dan bijak menguruskan kewangan. Seluar Ketat Lelaki yg menyukai seluar ketat dikaitkan sebagai suka mencari perhatian. Rahsia Punggung Punggung dan paha merupakan pusat segala pergerakan badan.. Tidak terlalu rata. pandai mengawal perbelanjaan.. Yang mana satu anda?? 1. Suka berse ron ok. Sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai cita-cita.Seorang bapa yang jelas pemikiran ke man a hala tuju keluarganya dan sangat berjaya dalam kerjayanya. bijak danterlalu idealistik. idealistik. gaya tersendiri. amat mengasihi org yg disayangi. Bulat Individu yang mempunyai punggung yang bulat adalah seseorang yang berjiwa kental. Ia melambangkan empunya diri yang lurus. ia .Tidak terlalu kecil. Seluar Warna Terang Lelaki yg lebih suka memakai seluar yg berwarna terang dikatakan tegas. Sentiasa mengukur kejayaan diri dengan jumlah harta dan wang yang mampu dikumpulkan. luas pandangan dan berfikiran matang bila selesaikan masalah. Jika perempuan. Pemiliknya dikatakan seorang yang tenang dan pemurah. lembab kerana ragu2 dlm mengambil keputusan. Tidak pandai mencari peluang berniaga. 2. Jenis no problem. Seimbang Paha dan punggungnya seimbang.Kuat mengharungi segala cabaran hidup sama ada cabaran yang baik atau yang buruk. ego tinggi tapi baik.. suka bersosiol dan boleh bergaul dengan sesiapa sahaja.Bakal ibu dan bapa yang baik. Seorang ibu yang sangat penyayang. Seluar Baggy Lelaki yg meminati gaya seluar ini agak keperempuanan. Ia menentukan cara kita bergerak memajukan diri kita dalam kehidupan. lemah lembut. Hatinya tidak mudah sensitif dengan kata-kata yang diluahkan orang lain. sanggup berkorban apa saja tapi sering tersilap mengambil keputusan. Sangat disukai ramai. Tidak kisah dengan kata-kata negative orang lain. Tidak terlalu bulat. Baginya tidak ada yang mustahil. 3. Orang ini dikatakan mempunyai daya seks yang sangat tinggi. mengikuti perkembangan semasa. Rata Punggungnya rata atau hampir samarata dengan badan. Subur. Ceria.Terdapat 5 bentuk punggung dan paha iaitu seimbang. seleranya sukar diramal serta serba rahsia. Seluar Gantung / Hanger Lelaki yg sering menggayakan fesyen seluar gantung adalah lelaki yg misteri. Segalanya boleh diatasi.

suka termenung. tegas dan cepat melakukan perkerjaan dengan bersungguh-sungguh. 6) RAMBUT SIKIT . degil. pemaaf.ego.sangat bijak. ego. 5) RAMBUT HALUS/LEMBUT . garang. Tidak mempunyai perancangan masa depan yang jelas. pemaaf. banyak pergaulan. ‘Accident-prone’ e.dikatakan tidak subur dan tidak mempunyai anak lebih dari satu. memilih dan mudah mengamuk bila susah hendak selesaikan masalah 4) RAMBUT IKAL MAYANG . romantik. 3) RAMBUT KERENTING NEGRO . Celik ‘IT’ orang nya. memberus kasut dan membersihkan sawang.kurang bijak. berfikir sebelum melakukan sesuatu. cemburu. 2) RAMBUT KERINTING TEBAL .kurang bijak. tidak suka termenung. Sifat Lelaki Berdasarkan Rambutnya 1) RAMBUT LURUS . banyak pergaulan dan susah dalam menyelesaikan masalah diri.bijak. romantik. manja.open-minded. berfikiran terbuka dan pandai selesai kan masalah diri. susah nak memaafkan seseorang.++) 11) RAMBUT MOHICAN/PUNK . dan pandai dalam mengurusan sesuatu tanpa pertolongan. sentiasa berfikiran negatif pada seseorang. senang dipandang terutama diwaktu malam tanpa menggunakan topi keledar ketika membawa motor mahupun mesin pemotong rumput.bijak sangat.dan berpotensi dalam bidang kesenian. . bergaya. berfikiran terbuka. berfikiran terbuka. RAMBUT TEBAL .bijak. cenburu kuat. cemburu buta. Terlalu berserah kepada keadaan tanpa ada insiatif untuk memajukan diri. seorang yang happy. memilih. romantik . berfikiran terbuka. degil.g kepala selalu jadi target ketika bermain bola kerana kes salahtafsir. dan pandai mengambil hati seseorang. 9) RAMBUT KUSUT .sesuai bekerja menurap jalanraya dan menyapu jem pada roti.. 12) RAMBUT BOTAK . sosial sikit. kasar. dan pandai membuka perniagaan walaupun kecil. banyak kawan. banyak pergaulan. suka menyapu sampah. amat sesuai di buat suami mahupun pembantu rumah. cemburu. sosial dan bijak lari daripada masalah. dan mudah memaaf kan seseorang dengan kesilapan lalu.bijak. (additional .pembersih..bijak. 13) RAMBUT ALA ‘ZAIBO’ . 7) RAMBUT PERANG .bijak. 10) RAMBUT BERUBAN -kurang bijak.

Tetapi bila suaminya pulang.ia biasa diajarkan di kalangan Masyarakat Melayu. Suka makan minum sahaja untuk memenuhkan perutnya. dia mengasihi.!! he will hentam you. Sejauhmana kebenarannya tidaklah diketahui dgn jelas. TABIAT SERIGALA Apabila suami ada di rumah. Dia juga suka menjahanamkan harta suami dan tiada mahu berbuat ibadah. dia akan menista dan membenci suaminya. Dia mengasihi suaminya serta orang lain. . dan bermain bebola ikan sebagai hobi ” saja suka2…. TABIAT TIKUS Dia adalah seorang wanita yg suka mencuri harta suaminya sendiri. dia pura-pura menidurkan dirinya.. hijau dan kuning. 15) RAMBUT ALA ‘PUA CHU KANG’ . Dia suka membesarkan diri di hadapan ramai.rambut ala si ‘pekan’ dlm citer Batu belah batu bertangkup. Suka menabur janji dan amat jarang menabur wang di tepi-tepi jalan. Jika tiada berharta. TABIAT KELDAI Dia seorang wanita yang penakut.sekadar hiburan…….Diturunkan di sini firasat tentang tahi lalat. TABIAT KHINZIR Wanita yang tiada berbuat baik. TABIAT KALA Wanita yg sentiasa mengumpulkan jiran untuk mengumpat. Maka akan berkelahilah dia dengan orang lain.Hanyalah sekadar menambah pengetahuan. TABIAT KERA Suka memakai baju berwarna merah. Dia tidak suka memakai emas dan perak. TABIAT KAMBING Dia isteri yang berguna dan solehah. you know? kenaper?? tak percayaee?? 16) RAMBUT ‘RONALDO’ .14) RAMBUT PALSU . suka bersolek dan mencantikkan diri. Suka membantah dan mengherdik suami. Dia suka berbakti.don’t play-play with this category haah. Namun begitu.bersifat pendusta. Rahsia tahi lalat Masyarakat pada zaman dahulu mengenal seseorang dgn melihat tanda pada badannya. mengadu. Rahsia Tabiat Wanita TABIAT ULAR Menaruh dendam apabila mendengar sesuatu yg jahat tentang suami atau dirinya. pembohong dan buta ‘IT’ . Jika dia melihat suaminya berharta. dia cemburu.. Lelaki jenis ini suka mencuri ikan goreng di rumah. TABIAT ANJING Suka memalingkan muka apabila bercakap dengan suaminya. berbantah serta berbuat fitnah. Bila datang suaminya. Namun. dia akan berkata bahawa suaminya pergi berhiburan sedangkan dia sakit di rumah. TABIAT UNGGAS (BURUNG) Suka berjalan dan berhiburan.

tak mudah kalah Leher kanan Cerdas. berani menderita Leher kiri Cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan Leher di tengah Tercapai cita-cita Biji mata kanan Suka serong dan pembohong Biji mata kiri Pembohong tetapi baik hati Hujung mata kanan Baik hati. baik hati Bibir bawah kanan Disegani orang. ramai yg suka Bibir bawah kiri Pandai bicara. cerdas Hujung mata kiri Baik budi. boros Betis kiri Rajin. pandai Bibir atas kiri Ramai kawan. sopan santun. murah rezeki Punggung kanan Agak mengalami kesulitan Punggung kiri Malas dan suka duduk Betis kanan Suka berhibur.tidak suka menganggur Lutut kanan Bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha Lutut kiri Kurang kuat berusaha Kepala sebelah kanan Terkabul cita-cita Kepala sebelah kiri Sering menemui kesusahan Kepala sebelah belakang Jujur. sabar dan tekun . jujur.Bahagian Badan & Firasat Bibir atas kanan Banyak rezeki.

sopan santun Tengah kening Keras hati. tak mudah kalah Hujung mulut kiri Suka berpoya-poya Ketiak kanan Dapat menyimpan rahsia Ketiak kiri Jujur.Kening kanan Cerdas dan cekap Kening kiri Cerdas. berani segala hal Hujung mulut kanan Kecil rezeki. baik hati Alis kiri Ramai yang suka Pangkal peha kanan Kemahuan kuat . banyak yang cinta Pergelangan kaki kanan Suka berpergian (keluar rumah) Pergelangan kaki kiri Kehendak kuat Batang hidung Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya Pada hidung Banyak rezeki Dagu bawah kanan Jujur dan baik hati Dagu bawah kiri Bijak sana dan berbudi luhur Kemaluan kanan atau kiri Baik. suka senggama Di kepala kemaluan (lelaki) Bakal beristeri 2 Tumit kanan Jujur dan banyak kawan Tumit kiri Baik budi Alis kanan Suka menolong.

banyak tanggungan Bahu kiri Suka kerja keras. setia pada pasangan Lengan kanan Setia dan taat pada atasan Lengan kiri Menepati janji dan rajin Pipi kanan Ramai teman Tengah-tengah pipi kanan Ramai yg suka Tengah-tengah pipi kiri Ramai teman Ubun-ubun Kurang jujur Pusat Cerdas. tekun Pusat bahagian kanan Sejahtera dalam hidup Pusat bahagian kiri Beroleh kemliaan Pinggang kanan Sayang pada pasangan hidup Pinggang kiri Disayang pasangan hidup Dada kanan Dapat mengatasi masalah .simpan rahsia Buah dada kiri Ramai kawan. pendiam. tangkas. banyak tanggungjawab Buah dada kanan Baik hati.Pangkal peha kiri Suka kerja apa pun Telapak kaki kanan Tak mudah mengeluh Jari kaki kanan Suka menolong Jari kaki kiri Berbudi. suka berbuat baik Bahu kanan Cermat dlm membuat keputusan.

tenang hidupnya Sudut mata kanan dalam Disayang suami atau isteri Sudut mata kiri dalam Tidak mudah dilupakan pasangan Sudut mata kanan luar Baik budi. ramai yg cinta Pelipis kiri Murah rezeki. suka memberi maaf Perut bawah kiri Baik hati. jujur dan sabar Telapak kaki kanan Tidak mudah mengeluh Telapak kaki kiri Baik budi pekertinya Siku tangan kanan Kuat ingin memiliki kekayaan Siku tangan kiri Baik hati. ramai yg suka Kelopak mata kanan bawah Agak malas Kelopak mata kiri bawah Agak bodoh. ramah. dpt jadi kaya Pelipis kanan Serba berhasil dalam usaha Kelopak mata kanan atas Baik hati. kurang bijaksana Rahsia Tandatangan . suka menolong Jari tangan kanan Serba beroleh keuntungan Jari tangan kiri Serba baik bekerja Jari telapak tangan kanan Banyak rezeki tapi boros Jari telapak tangan kiri Banyak rezeki dan cermat Perut bawah kanan Banyak rezeki. berjaya Kelopak mata kiri atas Baik budi.Dada kiri Berani.

Satu garisan di bawah tanda tangan Seorang yang sangat yakin Ada personaliti yang hebat Agak mementingkan diri sendiri Percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu 2.Makna tersirat di sebalik tanda tangan: 1. Satu titik di bawah tanda tangan Anda kelihatan mudah dan tenang Cepat hilang kepercayaan pada orang anda percayai apabila dikhianati 4. Tiada garisan/titik di bawah tanda tangan Seronok dengan kehidupan Ikut gaya dan cara sendiri Kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain 5. tidak bersambung Seorang yang sangat prihatin Tidak pentingkan diri sendiri Sanggup berkorban apa saja untuk orang lain Seorang pemikir Seorang yang mudah serik 8. Tanda tangan berasaskan ejaan nama tapi sukar nampak Anda cerdik tapi kurang hendak berfikir Anda cepat menukar pandangan dan idea 7. Dua titik di bawah tanda tangan Anda romantik Mudah bertukar pasangan macam tukar baju Memilih kecantikan (bagi lelaki) Sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita) Mudah menarik perhatian orang untuk berdamping 3. Tanda tangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas Seorang yang sangat baik . Tanda tangan yang tiada kaitan dengan nama Anda sentiasa berusaha supaya smart Suka berselindung Jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup Yakin dengan kebolehan diri sendiri 6. Tanda tangan huruf satu-satu.

2. sudah la! 1. Ada orang yang mampu meraih kejayaan dalam dua bidang yang dilakukan dalam masa yang sama. Semakin IA panjang Dan terang garisnya. Misalnya seorang pelajar. semakin baik maksudnya. Dikatakan mereka ini bakal memperolehi kejayaan cemerlang dalam dua kerjaya atau apa juga yang diceburi oleh mereka nanti. 3. mengikut garis yang terpamer di telapak tangan kamu itu. setiap kejayaan perlu disertakan dengan usaha yang gigih.Boleh menyesuaikan diri dalam apa juga keadaan atau dengan siapa saja anda berurusan Tegas dengan pendapat sendiri Ada semangat yang tinggi Rahsia Tapak Tangan Sememangnya terlalu banyak rahsia yang tersemadi pada tangan Kita… Walaubagaimana pun ini cuma ramalan saja Dan jangan telalu fanatik sangat untuk mempercayainya Cuba perhatikan setiap garisan pada tapak tangan korang Dan bandingkan dengan garisan yang dinomborkan seperti di atas… Setiap garisan mempunyai maksud yang tertentu.. And of course la bentuknya juga berbeza-beza. So selamat ‘menilik’. Sebab itulah... Garis kecergasan Garis bertanda nombor 2 ini pula bersangkutan dengan tahap pemikiran Dan keupayaan kamu untuk berjaya ke peringkat tinggi. Sekiranya kamu mempunyai garisan sedemikian. ini menunjukkan kamu mungkin mempunyai beberapa pengalaman gagal dalam bercinta sebelum menemui cinta yang sejati. Garis Kehidupan Garis bertanda nombor 1 ini adalah berkaitan dengan kehidupan kamu. Manakala sekiranya garis itu putus-putus Dan terdapat cabang-cabang lain. putus-putus Dan sebagainya. IA menunjukkan bahawa kamu setia dalam percintaan Dan mungkin hanya mengalami satu episod cinta saja. Dikatakan seseorang itu akan panjang jangka hayatnya jika mempunyai garis yang sedemikian lebih-lebih lagi jika garisnya mencecah hingga ke penghujung. Jangan tersalah tilik. 5. Malah jangan terkejut. Bagi kamu. Tidak hairanlah orang yang mempunyai garis ini mampu menjejakkan kaki ke me nara gading tanpa sebarang masalah. Garis matahari ( Sun line) Bukan semua orang yang mempunyai garis ini yang kelihatan dengan begitu jelas Dan nyata. Adakah IA terdiri daripada satu garis sahaja? Kadangkala terdapat sesetengah orang yang mempyai dua atau lebih garisan ini. Garis kejayaan Cuba kamu perhatikan garis yang bertanda nombor 4 ini. Sekiranya kamu mempunyai satu garis yang panjang Dan lurus. Ada di antara kamu yang mempunyai garis putus-putus ini ‘ curang’ Dan menjalinkan hubungan cinta dengan lebih daripada seorang gadis/jejaka dalam masa yang sama! 4. bukan semua garis yang dinyatakan itu terdapat pada tapak tangan korang. Ini kerana sudah tersurat bahawa mereka ini mudah mendapat kejayaan.. Tapi jangan la panik. Garis hati/cinta Garisan ini melambangkan perasaan Dan percintaan kamu. terang Dan lurus. Ada yang kurang jelas. . IA memperlihatkan bahawa kamu seorang yang bekerja keras untuk berjaya dalam pelajaran Dan kamu berupaya untuk belajar dengan lebih gigih. jika IA jelas. IA menunjukkan kamu akan menjadi kaya Dan terkenal dalam kehidupan kamu.

bukan semua garis yang dinyatakan itu terdapat pada tapak tangan korang.. Garis perkahwinan Sekiranya garisan itu membentuk bulatan menghala ke arah kanan hingga ke tapak tangan. Cuba dekatkan jari kamu itu dengan Mata kamu Dan tengok sama kamu boleh lihat Ada sebarang ‘gap’ di antaranya… Sekiranya kamu dapat melihat cahaya di antara keduanya… Bermaksud IA tidak rapat Dan renggang… Maknanya kamu ini seorang yang cukup pemurah.. sebaik garisan adalah yang kelihatan jelas. seperti yang dinyatakan pada garisan bernombor 9. Garis pergelangan tangan Cuba kamu perhatikan pada pergelangan tangan kamu di sebelah dalamnya. Sememangnya terlalu banyak rahsia yang tersemadi pada tangan kita…. dikatakan kamu mampu memperolehi Wang yang banyak melalui pekerjaan yang kamu lakukan itu. and of course la bentuknya . Tentu sekali IA mudah dicapai jika mempunyai kewangan yang kukuh. Garis bilangan anak Setiap orang pasti ingin atau menyimpan hasrat untuk memiliki cahaya Mata sendiri bila tiba masanya nanti. Tidak hairanlah sekiranya kamu ini juga suka hidup berpindah-randah Dan mudah bosan dengan sesuatu tempat. setiap garis membentuk gelang itu mewakili 25 tahun jangka hayat kamu. 11. ini bermakna kamu ini kedekut orangnya Dan pentingkan diri sendiri! Betul ke? hehehee…kalau terkene jangan la mareee. Terdapat garis-garis seolah-olah gelang kan ? Diramalkan. Sekiranya garis ini putus-putus. Garis perjalanan Adakah kamu ini seorang yang sukakan sesuatu kehidupan yang mencabar. Begitu juga sebaliknya. Apa yang kamu lihat bila merapatkan kesemua jari kamu itu di antara satu sama lain? Adakah semuanya rapat-rapat? Kemudian Cuba kau perhatikan di antara jari kelengkeng Dan jari manis kamu sewaktu kamu rapatkan keduanya. cuba perhatikan setiap garisan pada tapak tangan korang dan bandingkan dengan garisan yang dinomborkan seperti di atas… setiap garisan mempunyai maksud yang tertentu. 7. lurus Dan tidak putusputus. 9. Tapi jangan la panik. Walau bagaimanapun kamu ini bukan seorang yang kedekut! Sebaliknya sekiranya tiada ruangan di antara kedua jari itu bile dirapatkan. Bagi kamu yang memiliki garisan bernombor 10 ini dengan jelas Dan terang. Tiada lagi yang kedua Dan seterusnya… 8. Garis kewangan Setiap orang semestinya mengimpikan kehidupan yang sempurna Dan bahagia. kamu diramalkan bakal mempunyai sebuah perkahwinan yang kekal Dan bahagia selama-lamanya.. Malah kadangkala kamu juga terlalu boros dalam berbelanja.6. Berapa orang anakkah yang kamu inginkan? Tidakkah kamu perlu mengetahuinya? Apa yang perlu kamu lakukan ialah dengan mengira berapa banyak garisan halus Dan pendek yang kamu miliki Dan IA sebenarnya mewakili jumlah bakal anak kamu nanti. Perkahwinan wujud hanya sekali saja dalam hidup kamu. ini menunjukkan tahap kesihatan kamu tidak begitu baik. Kira saja berapa gelang yan gkamu Ada Dan ramalkan jumlah hayat kamu sendiri! Tapi awas! Jangan terlalu percaya sangat…. Garis kesihatan Sama seperti garis kehidupan. suka merantau atau melawat tempat-tempat asing? Sudah tentunya kamu ini mempunyai garisan perjalanan yang cukup jelas Dan terang. walaubagaimana pun ini cuma ramalan saja dan jangan telalu fanatik sangat untuk mempercayainya. Misalnya kamu mendapat terdapat empat garisan Dan ini bermakna jumlah anak kamu nanti ialah empat orang. 10. Ajal Dan maut di tangan Tuhan kan ? Bila jari kamu dirapatkan….

Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping.juga berbeza-beza.. Mereka jarang bergaul dgn org ramai. ada yang kurang jelas.. 6) Tidak punya bantal ciannye… gi le kedai beli satu. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Tekanan yang kuat Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas. Tekanan yang ringan Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata. jangan tersalah tilik. putus-putus dan sebagainya. sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain. kurang sihat dan mudah sakit Kedua : Bentuk Tulisan . Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan. So selamat ‘menilik’. Kenal peribadi melalui Graphology (Kajian)-by Dr Fadzilah Kamsah Pertama : Tekanan i. muzik dan sastera.. Mereka jarang membuat keputusan sendiri. 5) Tidur tanpa Bantal Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Mereka tdk suka berusaha. · Kurang bertenaga. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. 2) Menggunakan Banyak Bantal Mereka biasanya kurang kenyakinan. 4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki Mereka mempunyai sifat kurang baik. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego. cergas. 3) Tidur Dengan Satu Bantal Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. pantas dan sedikit agresif ii. sudah la! Rahsia Personaliti melalui Perwatakan Tidor Terdapat beberapa ketegori bantal dan perwatakan: 1) Memeluk Bantal Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. · Sihat.

berkerja dgn sistematik. Y. keluarga. mudah kawal diri. jimat atau kedekut Kelima : Pada huruf J.i. amat bergantung kepada orang lain. organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang iii. Rendah . Tinggi · Tahap aspirasi tinggi ii. mempamerkan tahap kerajinan b) Kecil. berani. peramah. tak suka berubah. G. agak pemalu. pemurah ii. pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical) Ketiga : Kecondongan i. pengasih penyayang. tak suka gaduh-gaduh. Jarang-jarang · Tak suka campur orang. kurang mesra dan sedikit boros. prihatin. suka campur orang. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper Tulisan yang angular dan sharp · Rasional. amat setia kepada kekasih. Tulisan yang bulat-bulat Semua huruf ditulis dengan bulat · Emosional. suka bercerita. mudah kesian pada orang. Z i. mudah menunjukkan kasih sayang. berkongsi maklumat dgn orang lain. Campur-campur · Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf) Keempat : Kerapatan i. Condong ke kiri · Introvert. mudah memimpin. Rapat-rapat · Suka campur orang. kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif) ii. tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri Keenam : Pada palang huruf kecil T (t) i. suka ambil jalan tengah iv. Tegak · Systematic. ii. suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia. pengasih & penyayang. suka menyimpan rahsia. panjang dan sempurna · Tahap emosi yang dipamer itu jelas. kurang rajin. pendek dan tak sempurna · Tak pandai mempamerkan emosi. Ada ekor a) Besar. pemurah. Condong ke kanan · Extrovert.

cita-cita rendah iii. Libra (24 September-23 Oktober) dan Aquarius (21 Januari-19 Februari). untuk berkonfrantasi. Dilahirkan sebagai pemimpin Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar seorang yang artistik dan sukar dijangka. Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja . Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah.Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif. Virgo (24Ogos-23 September) dan Capricon (22 Disember-20 Januari) Seorang yang boleh dijangka. Api. Tengah-tengah · Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana Rumusan : Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup… Rahsia Wanita Tanah. Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar. tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul. Berterus terang. serius dan sederhana Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa WANITA API Wanita api dilahirkan di bawah zodiak Aries (21 Mac-20 April).· Mudah berpuas hati.berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. Angin dan Air WANITA TANAH Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus (21 April-20Mei).bagi mereka segalanya boleh dicapai. mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya. mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material. Berfikiran terbuka. Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka. Leo (24 Julai-23 Ogos) dan sagittarius (23 November-21 Disember). mempunyai daya imaginasi dan inovatif. Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.berwibawa dan praktikal penyabar dan bertolak ansur. Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi merasa sedih dan terhiris. Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan WANITA ANGIN Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini (22 Mei-21 Jun). Bergaya.

Berdaya imaginatif sentimental Mempunyai perasaan yang berubah-ubah.tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan. Apa pun masalah yang ada dihadapannya. Sebab. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. tapi dia selalu berselisih pendapat. 3. jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju . dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur. konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur. banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri. wanita jenis ini sangat setia. dijamin akan mendapat kebahagiaan. 6. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya.WANITA AIR Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer (22 Jun-23 Julai). Jika berjalan badan tampak tegak . Jika berjalan. kalau berbual. Tapi jangan berkecil hati. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan.berhati-hati . kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki. dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah Golongan wanita yang jalannya berginjat. jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini. 2. Jika berjalan. Padahal. dia dianggap kecil.Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri Rahsia Wanita Berjalan 1.Mereka ini dipandu oleh perasaan hati . Disamping sikapnya yang dingin.Mempunyai sifat mudah bersimpati. dan merugikan teman bualnya. Meski pendiriannya teguh. bukan senang hendak menggoncangkan imannya. 5. Jika berjalan menatap lurus ke depan Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. 4. Jika berjalan suka menunduk Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. Namun. Lebih parah. mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. sering menoleh ke kanan and kiri Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan. wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. suka menipu teman sendiri. namun. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya. Scorpio (24 Oktober-22 November) dan Pisces (20 Februari-20 Mac). Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya.

ketika melangkahkan kaki badannya. dia dianggap kecil. Namun. 3. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Jika berjalan seperti zirafah Maksudnya. wanita ini biasanya pemboros atau suka membazir wang tanpa berfikir sebelum berbelanja. namun. kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata. dan merugikan teman bualnya. Lebih parah. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya. 2. kalau berbual. Ia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai untuk menyimpan rahsianya. dari belakang kelihatan seperti tidak memijak tanah Golongan wanita yang jalannya berginjat. jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung. dijamin akan mendapat kebahagiaan. Yang menarik dari wanita ini. Meski pendiriannya teguh. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Wanita yang berjalan seperti ini juga terkenal dengan sikap egonya. Disamping sikapnya yang dingin. Tapi jangan berkecil hati. jika ada lelaki yang berjaya menawan hati wanita dengan cara berjalan menunduk ini. dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. wanita jenis ini sangat setia. wanita seperti ini tidak peduli dengan kehidupan cinta. dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya. sering menoleh ke kanan and kiri Wanita seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Jika berjalan. Padahal. . suka menipu teman sendiri. konon wanita ini adalah wanita yang tidak jujur. mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain. tapi dia selalu berselisih pendapat. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jika berjalan. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditakluk hatinya. Apa pun masalah yang ada dihadapannya. Sebab. Jadi. Padahal masalah itu sebenarnya memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Rahsia Wanita Berjalan 1. wang yang dimilikinya itu masih banyak kegunaannya. jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar.Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. Jika berjalan menatap lurus ke depan Wanita seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh. banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri. Jangan hairan jika wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini. Walaupun ramai yang menganggap wanita seperti ini tidak jujur. Jika berjalan suka menunduk Cara berjalan melambangkan wanita seperti ini memiliki sifat yang tertutup. kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki. 4. Konon wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. bukan senang hendak menggoncangkan imannya. 7. Jika berjalan badan bergerak ke kanan dan kiri Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. 5.

. jika anda berbual dengan wanita seperti ini kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. . .Pasangan ideal: Lahir bulan 5.Persaan cemburu yang minima. .Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran(hanya pasangannya yang tahu) .9.Amat hormat kepada pasangan. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain.Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.Mudah melupakan perasaan cinta terhadap orang yang dicintai sekiranya dikhianati .11.Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya. 6.Kebanyakan bangsa Cina yang ramai lahir dalam bulan ini.8. kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata. . dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya.Bakal jadi seorang bapa atau ibu yang penyayang.12 Mac .Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya. .Pasangan ideal untuk individu yang lahir dalam bulan Januari selalunya dilahirkan dalam bulan 3. .Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya . .Amat suka memikat pasangan. . .Sangat baik dalam menjaga perhubungan -Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai. Gaya bicaranya serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh.Mudah jatuh cinta terhadap individu yang mempunyai daya tarikan . . .6. Yang menarik dari wanita ini.10. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa meninggalkan sifat-sifat romantiknya.Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras.Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.Sukar setia pada yang satu.Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.Mudah menawan hati pasangannya. . .Sukar untuk jatuh cinta tapi mudah untuk mengkhianati pasangan.Selalu berdiam diri ketika bertemu dengan pasangannya. Jika berjalan seperti zirafah Maksudnya. Jika berjalan badan tampak tegak Wanita ini tegas menentukan sikapnya sendiri. ketika melangkahkan kaki badannya. . ia kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. . Rahsia Kasih Sayang Berdasarkan Bulan Januari . Febuari . Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. .Bersikap romantik tapi tidak pandai memperlihatkannya. 7.Sikap cemburu yang tinggi terhadap pasangannya tapi tidak kisah sekirannya pasangannya cemburu terhadapnya.Kurang beremosi terhadap pasangannya.Pandai mengambil hati pasangannya tapi mudah melukai pasangannya . Jadi. . . .Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati .

Kurang suka untuk sentiasa bersama. . . .Sentiasa ingin diberi perhatian. . . Siti Zulaikha. . . .Sukar melukai dan memahami hati pasangan.Sukar dan malu dalam meluahkan isi hati. Mei .5.Kebanyakan orang yang lahir dalam bulan ini boleh dianggap ‘hamba cinta’ seperti Laila.Selalu melindungi pasangan dari kritikan atau umpatan orang. .Pasangan Ideal: Lahir dalam bulan 4.Sentiasa menjaga hati pasangan dan pandai memujuk. 10. April .Kurang yakin dalam perhubungan.Pilihan yang tepat dalam berpasangan.Cepat rasa bosan dalam percintaan. . .Amat mudah jatuh cinta. . .11.Suka menuduh melulu tanpa usul periksa.Cerewet dalam hubungan.Kesetiaan teguh terhadap pasangannya.Kebanyakan bangsa India yang lahir dalam bulan ini.Amat pandai menjaga hati pasangan sekiranya dia perempuan. . .Sukar berlaku curang dan amat menyayangi pasangan.Sentiasa dahagakan kasih sayang dari pasangan tapi tak pandai memperlihatkan.Selalu memendam perasaan terhadap individu yang dicintai. .Mudah untuk dipujuk.Kebanyakkan orang Eropah lahir dalam bulan ini..Berprasangka terhadap pasangan. .Elok untuk menjadi Ibu yang baik.Pandai mengatur hidup pasangan (bukan Queen Control atau King Control) . 9.Mudah merajuk dan mudah di pujuk.Amat cemburu dalam perhubungan. . . Juliet.Pasangam Ideal: Lahir dalam bulan 1. . .Ambil berat dalam menjaga hubungan.10. .Emosi cepat terusik dan mudah terluka. .Mudah jatuh hati tapi terlalu memilih.Baik dan jujur dalam perhubungan.Sukar melupakan pasangan walaupun dilukai.12.2 . .Selalu beremosi. . .Mudah menerima cinta seseorang. . . . 11 Jun .Suka mengangankan sesuatu yang indah bersama pasangan. . 7. . .Romantik dan terlalu romantik . .Pasangan Ideal: Lahir dalam bulan 6.Perasaan cinta yang mendalam. .Pandai menarik hati pasangan. .Nekad untuk menjaga hubungan yang baik. .Individu yang amat sukar untuk jatuh cinta dan amat memilih pasangan.

.Pasangan Ideal: Lahir bulan 1.Amat suka didampingi pasangan.Sangat sensitif dan emosi . . .Sangat prihatin terhadap pasangan . 6.11 Oktober .Sukar melupakan sekiranya hati terluka. . .Amat mudah dipujuk dan berterus terang.Suka menilai dan menjaga perhubungan. 12 . .Mudah terluka dan lambat untuk pulih.Suka memimpin pasangan. .Kelam kabut dalam perhubungan.Setia terhadap pasangan.Amat suka berkomunikasi dengan pasangan.Sukar dimengerti oleh pasangan.Kesetiaan di ragui. pasangan dan perhubungan. . .Sangat sensitif dan tahap cemburu yang minima. .8. . September .Suka disayangi dan menyayangi pasangan.Pandai memujuk pasangan .Bersopan dalam hubungan .Mengambil mudah dalam perhubungan .Sering bertukar pasangan . .Tidak serius dalam perhubungan .Suka mendengar dan tidak suka membantah. .Mudah simpati dengan perasaam dan masalah pasangan.Pasangan Ideal: Lahir bulan 4.Mengambil berat dan mengasihi pasangan . . . .5. 6.Kurang menunjukkan perasaannya terhadap pasangan .3.Amat memilih pasangan . .Suka merajuk dan dipujuk. .Mudah meluahkan kat cinta pada sesiapa yang berkenan. . .Suka mengkritik pasangan . 10.Cemburu terhadap pasangan. 6.8.Pasangan Ideal: Lahir bulan 1.Sentiasa menjaga maruah diri.Romantik.Pandai memahami pasangan . Julai . Pengasih dan Penyayang. .Kebanyakan bangsa Bani Israel dizaman Arab Jahiliyah yang lahir dalam bulan ini.Amat menghargai kesetiaan pasangan. .Dahagakan pujian dari pasangan.Sopan terhadap pasangan.Sukar mencari pilihan yang tepat . . .bertolak ansur terhadap pasangan . . 7 Ogos .Berkebolehan untuk meluahkan isi hati terhadap individu yang dicintai.Pasangan Ideal: Lahir dalam bulan 3.

Potongan sebegini bukan sahaja boleh menyembunyikan bentuk payudara yang besar tetapi ia juga boleh membuatkan anda kelihatan lebih langsing.Pengasih.Sukar menerima pandangan pasangan. seluar denim ‘boot cut’ atau seluar panjang berpotongan lurus. pilih rantai yang panjangnya di atas garis dada atau payudara. . pilih skirt yang berpotongan A. 3) Pilih jaket atau blaus yang diperbuat daripada kain kapas. 2) Kenakan baju yang potongan lehernya melebar hingga ke bahu atau pilih baju yang bercorak vertikal. Penyayang terh TIPS BERPAKAIAN UNTUK WANITA PAYUDARA BESAR Wanita yang mempunyai ukuran payudara yang besar memang menghadapi masalah dalam pemilihan pakaian.. pasti anda akan nampak tidak selesa dengan payudara sendiri. Di sini diberikan beberapa tip berguna untuk dipraktikkan. . 6) Sekiranya ingin mengenakan aksesori.Emosi yang mudah terusik. mereka yang mempunyai payudara besar harus mengelakkan ikat pinggang yang melingkar di sekitar pinggang atau tepat di bawah payudara. Sekali pun mengenakan tali pinggang merupakan trend terkini. TIPS MEMILIH WARNA BAJU . . Ini benar-benar kesalahan besar. . 1) Perkara pertama yang harus diberi perhatian ialah kenakan coli yang tepat supaya payudara anda mendapat sokongan yang baik. pakaian yang dikenakan membuatkan payudara nampak tersembul sehingga mencacatkan penampilan. pilih gaun yang berpotongan ‘empire waistline’. Jika salah pilih.Jujur dan jarang berpura-pura dengan pasangan. Ini dapat menimbulkan ilusi yang membuatkan payudara anda nampak lebih kecil.Mudah terluka hati sekiranya pasanangan ada melakukan kesalahan terhadapnya. 5) Jika ingin mengenakan gaun. Fabrik jenis ini akan mengikut bentuk tubuh dan melangsingkan. Jangan sesekali mengenakan t-shirt berkolar bulat yang sangat sempit! Potongan V adalah pilihan terbaik. 4) Untuk padanan. Paling teruk. 9) Pastikan anda tidak memasukkan baju ke dalam seluar atau skirt yang dipakai. Bra yang tepat akan menampilkan kesan langsing. Hindari rantai yang terlalu panjang kerana ia boleh membuatkan payudara kelihatan lebih besar. 7) Hindari pakaian yang mempunyai motif atau detail yang sarat di bahagian tengah dada.

Hitam. pasti sebahagian besar isi almari pakaian anda terdiri dari warna ini selain aksesori wanita. Bagi yang menggemari warna biru biasanya sangat menyukai ketenangan. Paling sesuai bagi mereka yang tidak suka kelihatan keterlaluan.Tahukah anda bahawa warna baju boleh mencerminkan keperibadian. misalnya. Merah. Kuning. Tidak ada salahnya dinner dengan yang tersayang dengan busana pink lembut. Oren. Semua orang tahu warna ini berkaitan dengan suci dan bersih. Ini adalah warna paling gelap dari yang lain untuk pakaian wanita atau baju wanita. butik tertentu jika anda ingin membeli pakaian dengan pembelian segera. . Hitam juga sangat eksklusif untuk penampilan yang elegan dan seksi. berani dan tahan lasak. sangat sesuai untuk pakaian wanita atau baju wanita. orang yang menyukai gabungan warna ini dan gemar tampil untuk mendapatkan perhatian. Karana itu. Bila ingin merasa nyaman dan diterima dapat meningkatkan keyakinan diri. warna biru boleh menjadi pilihan ketika membeli pakaian yang telah siap. Selain mewakili keberanian dan ketegasan. karana boleh dipadu dengan segala warna. merah juga sering dipandang sebagai warna yang seksi dan menggoda. Warna cerahnya juga akan membuat mood akan naik. Apalagi jika dipadukan dengan aksesori wanita yang menarik. Bila anda orang yang penuh pertimbangan iaitu penggemar warna putih ini. pilihlah warna baju yang sesuai ketika membeli pakaian yang boleh anda beli di kedai jualan atau butik. Putih. Biru. Warna cerah ini melambangkan kecerdasan dan intelektual yang tinggi. Gabungan antara warna kuning dan merah ini mencerminkan si pemakai. Warna ini memang sesuai dengan kesan feminim dapat diperolehi di kedai jualan. Mewakili kecerahan dan kenyamanan. Cermin berani dan independen. Pink. Penampilan lembut dan cukup mewakili perasaan jatuh cinta yang berbunga-bunga. Karakter misteri terpancar pada kegelapan warna hitam. Putih juga termasuk warna paling aman selain hitam. atau paling tidak mewakili perasaan pada saat tertentu. Pengemar warna ini seorang yang optimis. Kuning juga sering disamakan dengan warna outdoor.

” (Hr Tirimizi dan Ahmad-hasan lighairihi) Abu Umamah r. Sangat sesuai dengan alam dan segala yang kelihatan natural. POSISI TIDUR MENURUT ISLAM DAN SAINS Diriwayatkan daripada Barra2 bin ‘Azib r.a telah meriwayatkan hadis dari Rasulullah s. Adapun tidor dengan cara yang lain adalah seperti berikut:Tidur dengan meniarap Dr Zafir al-Attar berkata: “Seseorang yang tidur meniarap diatas perutnya selepas tempoh yang tertentu akan merasai kesusahan untuk bernafas kerana beratnya gumpalan belakang badan yang besar yang menghalang dada daripada meregang dan mengecut ketika menghembus dan menyedut nafas. Majalah ‘Times’ telah menyatakan bahawa kajian di Britain telah menunjukkan peningkatan kadar kematian mengejut kanak-kanak yang tidur meniarap. Baginda melihat seorang lelaki meniarap. “ Pengkaji dari Australia telah menyatakan bahawa berlaku peningkatan kematian kanak-kanak kepada tiga kali ganda apabila mereka tidur meniarap dibandingkan jika mereka tidur di lambung kanan atau kiri.w bersabda: ‫…إذا أتيت مضجعك فتوضأ وضوءك للصلة ثم اضطجع على شقك اليمن‬ Maksudnya: “Apabila kamu hendak tidur di tempat pembaringan kamu hendaklah kamu berwuduk seperti wuduk untuk solat.a berkata: Nabi s. Abu Hurairah r. Tidur meniarap adalah dilarang oleh Islam. Kedudukan seperti ini juga menyebabkan kesukaran pernafasan yang boleh mengganggu jantung dan otak. (Hr Bukhari dan Muslim) Hadis ini mengajar kepada umat Islam supaya baring pada lambung kanan.w lalu dekat seorang lelaki yang tidur meniarap di Masjid.a.” (Hr Ibnu Majah) Tidur menelentang Dr Zafir al-Attar berkata: . Kemudian hendaklah kamu baring di lambung kanan kamu.Hijau. Lalu baginda memukulnya dengan kakinya dan berkata: ‫قم واقعد فإنها نومة جهنمية‬ Maksudnya: “Bangunlah kamu dari tidur dan duduklah sesungguhnya ini adalah cara tidur ahli neraka jahannam. Lalu baginda bersabda:‫إن هذه ضجعة يبغضها ال ورسوله‬ Maksudnya: “Sesungguhnya ini adalah cara baring yang dimurkai oleh Allah dan Rasulnya.a.a. Penggemar warna ini adalah yang menyukai alam semula jadi dan pencinta kedamaian.w .a: Sesungguhnya Rasulullah s.

*Seorang yang artistik dan sukar dijangka. *seorang yang boleh dijangka. Kajian yang telah menunjukkan bahawa makanan yang lalu daripada perut kepada usus berlangsung diantara 2. Bernafas dengan mulut lebih menyebabkan seseorang itu terkena selsema di musim sejuk dan juga menyebabkan keringnya gusi yang akhirnya menyebabkan radang. Seperti mana perut yang penuh ketika itu akan menekan jantung. Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari). Manakala orang yang tidur mengiring ke kiri memerlukan masa di antara 5 hingga 8 jam bagi proses yang sama. CIRI-CIRI WANITA MENIKUT UNSUR ALAM SIFAT WANITA ~ WANITA TANAH ~ Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei). *Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan. Hati juga akan dalam kedudukan tetap stabil dan tidak tergantung. *Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif. mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material. Perbandingan diantara tidur mengiring ke kanan dan tidur mengiring ke ke kiri. *Dilahirkan sebagai pemimpin *Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar. *Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.Tidur menelentang akan menyebabkan pernafasan dengan mulut kerana mulut akan terbuka ketika menelentang disebabkan mereganggya rahang bawah. tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu. Sepatut dan seeloknya hidung yang bernafas kerana ia terdapat bulu-bulu dan hingus yang menyaring udara yang masuk dan banyaknya saluran darah yang disediakan untuk memanaskan udara. Tidur mengiring ke kiri Tidur mengiring ke kiri pun tidak elok kerana jantung ketika itu dihimpit oleh paru kanan yang mana ia lebih besar dari paru kiri. Ini menyebabkan jantung menanggung benda yang lebih ringan. *Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang.5 jam apabila orang yang tidur mengiring ke kanan. *Penyabar dan bertolak ansur. Ini akan memberi kesan pada tugas jantung dan mengurangkan kecergasan jantung lebih-lebih lagi kepada orang yang sudah tua. Ini memudahkan untuk mengosongkan makanan dari perut selepas proses penghadaman. serius dan sederhana. berwibawa dan praktikal. . Perut akan bertenggek diatasnya dengan baik.5 hingga 4. ~WANITA API~ Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April). Tidur yang terbaik Tidur yang terbaik adalah dengan kedudukan mengiring ke kanan kerana paru kiri lebih kecil daripada paru kanan. Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember).

*Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. diperbaharui. mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati. Manusia. Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari). berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan. tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. *Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju. bagi mereka segalanya boleh dicapai. berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan. mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya. *Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar. satu untuk menolong diri anda sendiri dan satu lagi untuk menolong orang lain. ucapkan kata-kata kebaikan. berdaya imaginatif. akan senantiasa ada tangan terhulur.*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah. dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. ingatlah senantiasa. Dan dengan bertambahnya usia anda. jauh melebihi segala ciptaan lain. mempunyai daya imaginasi dan inovatif. bukan pada bentuk . Apabila anda sudah melakukan semuanya itu. *Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah. *Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris. *Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan. mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari. anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan. jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda. *Bergaya. ~ WANITA AIR ~ Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai). *Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul. dibentuk kembali. sentimental. ~ WANITA ANGIN ~ Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun). dan diampuni. *Untuk mendapatkan mata yang indah. Jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan. *Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan. untuk berkonfrantasi. *Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati. *Untuk mendapatkan rambut yang indah. perlu senantiasa berubah. carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai. *Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan. *Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri. Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac). *Berfikiran terbuka. *Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya. Jadi. *Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja. ~ NASIHAT UNTUK WANITA ~ *Untuk membentuk bibir yang menawan. *Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing. *Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka. *Berterus terang.

kata-kata pujangga. RAHSIA CINTA. RAHSIA BENTUK WAJAH. LELAKI IDAMAN. APAKAH MAKSUD NAMA ANDA. personaliti dan warna. PERSONALITI MANTAP. Dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu. 6 CARA MENGELAKKAN LELAKI MELANCAP. RAHSIA PERSONALITI. NASIHAT UNTUK ISTERI. RAHSIA DIRI. HIKMAH SABAR MENGHADAPI UJIAN DAN MUSIBAH. PETUA SEKS ORANG MELAYU ZAMAN-BERZAMAN. CARA-CARA MELAYAN SUAMI. definisi kewangan perniagaan. MAK MERTUA GERSANG. NAK TAHU MAKANA NAMA NADA DALAM BAHASA ARAB. RAHSIA LELAKI MELALUI ZIDIAK. PROFESION PERGURUAN. HARGA EMAS PUTIH. KATA-KATAB PUJANGGA CINTA. MOTIVASI PELAJAR CEMERLANG. PRODUK KESIHATAN WANITA. terpancar pada jiwanya. yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan.tubuhnya. 11 TIPS MENGHIAS RUANG TAMU. AYAT PENASIH UNTUK SUAMI. PETUA SEKS SUAMI ISTERI MENGIKUT SUNNAH. CARA JAGA KEAYUAN WANITA. RAHSIA AYAT PENGASIH NABU YUSOF. PERSONALITI HEBAT. di mana cinta dapat berkembang. HUKUM PERKAHWINAN DALAM ISLAM. CIUMAN MENGIKUT ZODIAK. ISTERI DALAM MENITI KEHIDUPAN. RAHSIA BULAN KELAHIRAN DALAM ISLAM. personaliti lelaki. MOTIVASI CINTA. RAHSIA TARIKH LAHIR. kewangan islam. APA ITU CINTTA. cinta dan anugerah. MAKSUD TARIKH LAHIR ANDA. CIRI WANITA MENGIKUT UNSUR ALAM. NASIHAT UNTUK SAHABAT. MENEGANL DIRI. RAMALAN BINTANG ZODIAK. personaliti warna. PETUA MENJADI LELAKI IDAMAN. PRODUK KECANTIKAN WANITA. PUISI CINTA BAHAGIA. kewangan perniagaan. RAHSIA. KESABARAN DALAM HIDUP. KONSEP PERKAHWINAN DALAM ISLAM. . APAKAH EMAS PUTIH. KERJAYA GURU SEBAGAI IBADAH. RUKUN KAHWIN. RAHSIA NAMA. RAHSIA DIRI MELAUI DAHI. pinjaman kewangan perniagaan. KESABARAN SEORANG WANITA. RAHSIA PADA HURUF NAMA ANDA. RAGAM ORANG BERCINTA. RAHSIA GADIS MENGEKALKAN KEAYUAN. RAHSIA DIRI MELALUI BENTUK GIGI. DOA PENGASIH. CARA MENJAGA SUAMI. Tetapi kecantikan yang murni. KEINDAHAN SABAR. CINTA. PERKAHWINAN MENURUT ISLAM. KEAJAIBAN SABAR. MAKA MERTUA GATAL. MAKNA TARIKH LAHIR. KESABARAN DALAM CINTA. rahsia lelaki idaman. RAHSIA WANITA. kata-kata motivasi cinta. CARA MENGAMBIL HATI MAK MERTUA. Tags: 10 TIPS MEGURUSKAN BADAN. PENGALAMAN SUAMI ISTERI. katakata pujangga islam. bantuan kewangan perniagaan. KESABARAN SEORANG SUAMI. PETUA UNTUK DI KASIHI SUAMI. MAKNA BULAN KELAHIRAN. petua kecantikan dalam islam. MAKNA CINTA DARI NAMAMU. personaliti mengikut bulan kelahiran. RAHSIA PERSONALITI DIRI. *Kecantikan wanita terdapat pada matanya. CARA MEMILIH PAKAIAN. CINTA SEJATI. keistimewaaan wanita. MAKNA CINTA. personaliti menarik. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia. KESABARAN DALAM PERCINTAAN. RAHSIA MATA WANITA. RAHSIA DIRI MELALUI CARA TIDOR. personaliti melalui tarikh lahir. cara dia memandang dunia. MAKANA EJAAN PADA NAMA ANDA. nasihat untuk wanita. NASIHAT KEWANGAN. MOTIVASI DIRI. PETUA HIAS RUANG TAMU. KESABARAN SEORANG ISTERI. kewangan islam di malaysia. PROFESYEN PERGURUAN. CARA MEMENANGI HATI MAK MERTUA. MAKNA DI BALIK NAMA ANDA. RAHSIA DIRI MELAUI ANGGOTA BADAN. RAHSIA BULAN KELAHIRAN. CIRI WANITA IDAMAN. KESABARAN DALAM ISLAM. *Kecantikan wanita bukan pada kehalusan wajahnya. personaliti diri. SAYANGI SUAMI. FALSAFAH PERKAHWINAN DALAM ISLAM. atau cara dia menyisir rambutnya. CINTA JARAK JAUH. HUKUM MENGUMPUL DUA WAKTU SOLAT.

SELAMI KISAH CINTA AGUNG. TARIKH LAHIR DALAM BULAN ISLAM. TIPS BERPAKAIAN UNTUK WANITA PAYUDARA BESAR. TANDA-TANDA LELAKI PENYAYANG. TIPS CINTA BAHAGIA. SIFAT LELAKI MELALUI BULAN KELAHIRAN. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi. tanda-tanda berbohong. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. TIPS MEMILIH WARNA BAJU. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. TIPS KEWANGAN. Sayang. TIPS CINTA JARAJ JAUH. ZODIAK Posted in PETUA BAHAGIAwith 2 Comments → TIPS CINTA • 05. TIPS MENJALINKAN HUBUNGAN MAK MERTUA.SEKSAAAN DI SUNIA DAN AKHIRAT.. suami isteri bahagia. sistem kewangan islam. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya) . SIKSAAN MENINGGALKAN SOLAT. SIFAT MELALUI BULAN KELAHIRAN. WANITA. TEKNIK MEMIKAT HATI SUAMI. SIFAT WANITA IDAMAN LELAKI. suami isteri bergaduh.. TIPS JAGA HATI SUAMI. Segala apa yang kita buat. TIPS UNTUK SERVIVE DALAM PERCINTAAN JARAK JAUH.10 Beza Cinta. TIPS MENGUBAHSUAI RUMAH ANDA. Minat Dan Suka Cinta – Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. kalau buleh nak dia tahu. wanita malang.19. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je) Sayang – Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. TIPS MEMILIH PAKAIAN. TIPS MENGURUSKAN BADAN.

saya yakin kesabaran itu adalah penting untuk menjadikan hubungan yang lebih mesra. Bila bersama dengan dia. suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu… APA MAKNA SETIA Cinta? Kenapa mesti bercinta kalau kita tak tahu menghargai cinta… Saya ialah seorang lelaki yang sedang betul-betul kecewa sekarang ini kerana cinta. Di samping itu minta si dia memainkan satu lagu dengan petikan gitar ataupun tiupan seruling khas untuk kamu. jangan terlintas sedikit pun perasaan untuk tinggalkan dia atas sebab2 yang remeh temeh… Dalam hubungan yang kurang mesra.. mungkin ini adalah ujian atau rahmat daripada tuhan untuk saya… Kasih sayang dan percaya satu sama lain adalah satu perkara yang wajib ada dalam bercinta… Percayalah kalau tak ada 2 perkara ni. Dia happy-go-lucky. Di peringkat permulaan. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…) Minat – Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya. 1hb – Si dia berjiwa seni dan gemar bersantai sambil memenangkan fikiran. . Apa kata kalau kamu menganggap si dia sebagai teman rapat dahulu. Tentu si dia terfikir kamu mempunyai citarasa yang sama dengannya. kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Ajaklah si dia bersantai di persisiran pantai. setialah pada yang satu… Kerana kecewa dalam bercinta tu adalah satu perkara yang benar-benar menyeksakan… Janganlah bercinta andainya kita tak tahu makna setia terlebih dahulu. si dia kelihatan malu-malu kerana takut dikecewakan. bayangkan. di manakah si dia tinggal. tapi at last ini balasan yang saya dapat… Dia tinggalkan saya untuk lelaki lain yang lebih berharta… Tapi tak mengapa.Suka – Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Apakah kesukaannya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat. saya sanggup buat apa saja untuk memiliki hati dia. hinggakan sanggup lupakan kepentingan diri dan buang semua ego saya untuk cuba selamatkan hubungan saya dan dia. fikirkanlah perasaan orang yang ditinggalkan selepas kita bagi dia sepenuh harapan. ataupun siapakah teman rapatnya…. Rahsia Pikat Lelaki Mengikut Tarikh Lahir Masih menanti Prince Charming? Sukar untuk mencari mereka yang sesuai? Katakanlah si gadis ada menyimpan perasaan pada seseorang. kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. peribadi atau barang yang kita mahukan… ) Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat . Kira sesuailah tu! 2hb – Kamu boleh mengharapkan pemberian sejambak bunga ataupun teddy bear kerana si dia berjiwa romantik. Manalah tahu selepas itu cinta akan berputik pula . janganlah bercinta… Sebab kita akan kecewa akhirnya… Dan yang paling penting ialah “SETIA” pada dia. Tentu si gadis sedaya upaya menyelidik latar belakang si dia. Tapi. Jadi untuk pasangan yang sedang hangat bercinta… Nasihat saya.

Siapa tahu! 7hb – Cepat panas baran dan mudah mengeluarkan perkataan yang tak sepatutnya dilafazkan sehingga menyinggung perasaan orang lain. Tapi awas! Ramai gadis yang mengejarnya. Rasanya si dia ‘makan’ nasihat 8hb – Si dia agak pendiam dan menyukarkan kamu untuk mendekatinya. Apa kata setiap kali si dia bvercadang untuk melakukan sesuatu perkar. Walaupun si dia mengenalimu tetapi tidak mempunyai sebarang tanda-tanda dia menyukai kamu. Kamu juga boleh menunjukkan tanda-tanda kamu menyenanginya untuk membuatkan si dia tidak ragu-ragu untuk memiliuh kamu sebagai pasangan. Tak salah kalau kamu yang mengorak langkah dulu! 6hb – Si dia umpama magnetik. Si dia pasti menolong kamu punya. sampai mati pun tak habis! . Salah satu caranya ialah kamu sering bertanya khabar dan mengambil berat ketika si dia sedang murung 11hb – Mementingkan kerjaya adakalanya sampai lupakan kehidupan sosial. Si dia gemar melancong atau berkhemah dan ini membuatkan si dia kekurangan masa untuk bersamamu. Apa kata kalau kamu menceritakan masalah yang kamu hadapi pada si dia. Cuba perhatikan tingkah laku si dia terutamanya bila bersamanya. Dengan ini. ciptalah! Sesekali takpe… 10hb – Seorang yang jujur. Kerja . Si dia mudah disenangi orang sekelilingnya dan kamu pula harus pandai mengambil hati si dia. Cara ini boleh merapatkan lagi hubungan antara kamu berdua. Si dia hanya berbicara jika kena pada topiknya. Apa kata kalau kamu cuba berkawan dengannya lebih rapat lagi dan sentiasa bersama dalam keadaan susah ataus senang. Semua orang sukakannya. Katakan pada si dia. Katakan yang si dia mampu untuk melakukan perkara tersebut. kamu perlu bijak untuk mmancingnya dengan topik-topik yang tip top agar si dia tahu yang kamu seorang yang berotak! 9hb – Seorang yang pandai mengambil hati dan penyayang. apa kata kalau kamu mengeluarkan pendapat supaya si dia mengubah sikapnya itu. Maknanya kamu mempunyai ramai saingan.3hb – Sikap si dia sukar diramalkan. Ringan tulang dan bersedia membantu sesiapa yang bermasalah. Dengan semangat yang kamu berikan itu pasti si dia rasakan hanya kamulah teman setianya. Jika si dia dalam mood yang baik. Adakalanya boleh menimbulkan persengketaan disebabkan sikapnya itu. Hah! Senang saja caranya. berterus terang dan akan beruasaha mendapatkan apa yang diinginnya. janganlah terlalu memikirkan sosial kerja dan dia juga perlukan rehat yang cukup. Baginya buang masa saja kalau berbicara soal yang tidak berfaedah. Barulah kamu dapat memahami sikap si dia. Apa kata kamu berkongsi minat dengan si dia.. Mungkin si dia akan terus tertarik padamu. sukar baginya berterus terang. kamu berilah sepenuh sokongan dan galakkan padanya. Apa kata kalau sesekali kamu mengajak si dia menemani kamu menhadiri majlis yang dianjurkan oleh temanteman. 4hb – Kurang berkeyakinan dan takut mencuba sesuatu yang baru. Maka kamu harus bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. 5hb – Selalunya si dia gemar memendam perasaan. Walaupun menyukai seseorang. Ok le tu! Kalau tiada masalah.

Time nilah kamu kena maintain ayu! 19hb – Mudah tersinggung dan agak manja. Namun yang pasti jauh di sudut hati. riak wajahnya akan tetap tenang tapi tidak hatinya. Tapi awas! Jika kamu tersilap langkah mungkin kamu akan dimarahinya. kamu juga kena selalu memberinya kata-kata puitis padanya. Ada ciri-ciri bapa mithali la ni. Bagi mereka yang penting adalah kerjaya dan soal masa depan. Untuk mendekatinya. mereka ini memang jenis yang penyayang walaupun bukan dibuktikan dengan kata-kata. Sempoi dan jangan tercaringcaring… 13hb – Tegas dalam membuat keputusan. Apa kata kalau kamu berpelung mengenali keluarganya. Si dia juga mementingkan keluarganya. Adakalanya jika menghadapi situasi yang mencemaskan. Mungkin di wajahnya mengukirkan senyuman namun di hati siapa tahu? Bagi kamu yang memang semulajadi manja dan caring. Bagi kamu yang jenis sempoi dan tak kisah amat sesuai untukmereka yang bersikap moody . Mungkin kali pertama mengenalinya seseorang ini cepat merasa bosan. seseorang itu harus belajar bersikap sederhana dan tidak terlalu mengongkong. Jiwang karat le pulak! 20hb – Tenang dan bersahaja. 18hb – Berkebolehan melukis dan kreatif. 16hb – Garang! Walaupun garang adakalanya dia mempunyai sikap yang romantik dan penyayang. Nak tackle? Jangan terlalu manja dan belajar hidup berdikari tanpa mengharapkan pertolongan orang lain 14hb – Berjiwa penyayang dan sukakan kanak-kanak. Tak hairanlah lelaki jenis ini amat sukar untuk didekati. Tentunya kamu terpaksa berjam-jam lamanya untuk si dia menyiapkan potretmu. Apa yang penting kamu mesti berjiwa penyayang bukan pada dirinya saja tetapi seluruh keluarganya. Untuk menambat hati si dia senang je. Tidak suka memikirkan hal remeh temah. Melalui lirikan dan senyuman manjamu sudah cukup untuk menawan hatinya. Kamu hanya perlu tahan dengan sikapnya sekiranya mood si dia berubah. Sekali pandang mungkin kamu menggambarkan si dia jenis yang lembut. seseorang itu haruslah bersikap lemah lembut dan pendiam 17hb – Lembut. Kamu perlu bijak menyelami hati si dia untuk mengetahui rahsia yang disembunyikan itu 21hb – Sering bersikap ‘moody’ tapi masih boleh dikawal. Kamu juga perlu bersikap tenang tapi bukan hipokrit yek! Ia takkan membantu kamu untuk memikat si dia. Banyak menghabiskan masanya dengan hobi ini.12hb – Lebih bersikap sederhana. Namun sebenarnya mereka juga seorang yang tegas dalam membentuk keharmonian sebuah perhubungan. 15hb – Suka memendam rasa. amat sesuai untuk mereka jenis ini. Apa kata kalau kamu memintanya melukis potret kamu. Bukan itu saja. Nak tahu bagaimanakah cara untuk mendekatinya? Senang je … ambil berat dan jangan ambil peluang di sebalik sikapnya yang lembut. belilah jiwa ibu bapa dan adik-beradiknya yang lain. Yang penting. sebelum mengeluarkan kata-kata tapis dulu agar hati si dia tidak tersinggung. Tapi si dia gemar bersantai di kafe-kafe sambil mendengar muzik rentak perlahan. Si dia akan suka sekiranya kamu melayannya seperti baby.

Apa kata kalau kamu mengajak si dia melakukan aktiviti lasak seperti payung terjun. beb! Tapi kamu kenalah lemah lembut dan sopan santun bila berhadapan dengan si dia. Jatuhlah maruah. Si dia juga sukakan gadis yang berpesonaliti. moody dan mementingkan diri sendiri. Lebih up to date dan trendy… PETUA UNTUK MENGATASI PUTUS CINTA Melupakan kekasih lama tidaklah semudah menghantar folder ke Recycle Bin delete begitu sahaja. 27hb – Walaupun nampak brutal tapi sebenarnya berjiwa sentimental. Kang jadi lawak bodoh pula. Walaupun adakala sikapnya itu membuatkan kamu makan hati. Cinta yang berkualiti dari lelaki memang susah nak dapat sama dengan yang baru dan perasaan terkenang-kenang dan merindu pedih dalam hati sering membuat diri kita tanpa sedar menggugur air mata. betapa brutalnya jiwa kita . Teruslah macam ni. dapat mengubah sikapnya itu 29hb – Seorang yang gemar bertukar-tukar pasangan. kenalah kamu ertahan kalau benar kamu sayangkannya.22hb – Agak emosional dan sukar mengawal perasaan. Haru! 26hb – Si dia adalah seorang yang mudah dipengaruhi. Kamu perlu tahu mengawal perasaan kamu sekiranya si dia bersikap begitu terhadapmu. jadi kamu harus membuktikan yang kamu lain dari yang lain. Kamu? Kenalah mengubah penampilan. Berapa kerasnya hati kita. Kamu pula jangan cuba mengambil kesempatan ke atas dirinya kerana ia akan mengubah kepercayaannya terhadapmu. Manalah tahu dengan cara ini. Tapi kalau kamu tak pandai buat lawak. Kan beruntung kalau kamu pun bersikap begitu. Apa kata kalau kamu mengingkari arahannya dan katakan padanya mengapa kamu berbuat demikian. apa kata kalau kamu masakkan makanan kegemarannya. Tetapi jiwanya mudah cair dengan pujuk rayu seseorang agdis. Rapati dirinya dan kalau boleh beri nasihat supaya dia mengawal perbelanjaan dan simpan duit untuk masa depan. Ini bukan bermakna kamu kena pujuk rayu pada si dia. Si dia meminati gadis yang berkarektor dan tahan lasak. Apa lagi … 30hb – Seorang yang boros berbelanja terutamanya ‘memekapkan’ kereta kesayangannya itu. baik diam saja. Hubungan kasih sayang cinta mesra sewaktu ketika dahulu sukar untuk dilupakan terutama bagi kaum wanita. Tentu dia rasa tercabar dan akan cuba mendekati dirimu. Namun apa kata kalau kamu buat-buat jual mahal dan tentunya si dia ingat kamu ni jenis yag susah nak di tackle. Si dia juga mementingkan kawan-kawannya. Gerenti hit punya! 24hb – Seorang yang takut menghadapi kekecewaan mungkin disebabkan kisah silamnya. kenalah ubah stail. Nak tahu bagaimana hendak menawan hati si dia? Senang saja. Kamu juga perlu melaksanakan janjimu sekiranya berjanji dengan si dia 28hb – Si dia suka memerintah. Jangan terkejut jika si dia mempunyai koleksi kekasih. Pasti si dia menyukainya. Misalnya setia dalam perhubungan jangan pandang lelaki lain ketika bersamanya. Bertambah ceria lagi perhubungan kamu nanti. Kontrol ayu! 23hb – Seorang yang agak ego. Tentu dia terfikir kamu seorang yang merancang untuk masa depan 31hb – Gemar bergaya dan mementingkan penampilan. Kalau selama ini kamu gemar berpakaian sempoi. Si dia senang ditawan tetapi banyak rintangan yang terpaksa dihadapi. 25hb – Happy go lucky dan gemar berbuat lawak. Renungan manja kamu dapat mencairkan si dia. Kamu tentunya tiak mahu si dia menganggap kamu seperti kekasihnya yang sebelum ini pernah melukakan hatinya.

Ingat hal-hal yang buruk tentang dirinya Pada umumnya. bekas isteri. Si dia punya pengganti Apabila mengetahui si dia sudah mempunyai pengganti. Hal ini terjadi apabila kamu belum bersedia untuk menjalinkan hubungan bersama. wanita cenderung mengingati setiap perkara yang dilakukan bekas kekasihnya. Termasuklah juga khidmat pesanan ringkas (SMS) dan pesanan suara darinya. hal itu tidak kena pada tempatnya. bekas tunang atau bekas kawan baik yang dulu kita cukup sayang. kamu akan menggunakan pelbagai macam alasan. .Ah lupakan yang lama bina yang baru tak semudah dikata. Ia kerana. Kamu harus menyedari bahawa sememangnya sudah ditakdirkan kamu hidup bersendirian dan harus menikmati hujung minggu dengan sebaik-baiknya. Jangan menyeksa diri Bila ada benda-benda atau sesuatu yang tidak dapat disingkirkan dari ingatan. Baiklah bagaimana agaknya kita mahu melupakan kekasih lama. Untuk melupakannya. Jangan sesekali membandingkan sikap. Berhenti membandingkan Sikap kamu yang suka membanding dengan teman lain sepatutnya disingkirkan. 2. kamu akan menghabiskan cuti hujung minggu bersama. Kehidupan berbeza Kebiasaannya. bekas suami. Misalnya.? 1.untuk menahan sebak jiwang rasa ia memerlukan ketahanan jiwa untuk sembuh secepat mungkin. mengeluarkan suara yang tinggi atau tiada ketepatan masa. mahu tidak mahu akan membuat kamu teringat kembali kepadanya. tetapi kini anda terpaksa keseorangan. namun ingatan terhadapnya sentiasa bermain difikiran. perangai. bentuk fizikal. dia seringkali mengutuk diri kamu. 3. 7. membandingkan penampilan kamu dengan rakanrakan. sememangnya wajar untuk kamu melahirkan perasaan cemburu. saiz yang besar pada bekas suami. 6. jujurnya secebis perasaan sayang tentu ada. Menghapus kenangan bersama si dia Setiap perkara yang dilakukan akan membuatkan kamu mengingatinya kembali. 5. Singkirkan dia daripada lamunan dirimu dan simpan foto-foto kamu berdua mahupun hadiah-hadiah pemberiannya di satu tempat yang lebih jauh dari jangkauan dan pandangan mata. Perlu disedari. Jangan lupa padamkan nombor telefon bimbitnya daripada genggaman kamu. kamu terpaksa merasakan bahagia yang dicari telah lepas dari genggaman si dia dan sudah tiba masanya untuk kamu melakukan perkara yang sama. Bagaimana kita dapat menjalani hari tersebut tanpa seseorang di sisi? Sebenarnya perasaan cemas tersebut akan hilang dengan sendirinya. atau tingkah laku teman baru dengan bekas kekasih. kamu harus mengingati setiap perkara buruk yang ada pada dirinya.. Rakan dan keluarga pendengar setia Walaupun pelbagai langkah telah dilakukan untuk melupakan dirinya.. 4. Itu cuma mainan perasaan. Luahkan masalah kamu itu kepada rakan-rakan dan belah keluarga rapat yang boleh dipercayai dan jangan sesekali menyimpannya di dalam hati. Misalnya lagu kenangan anda berdua disiarkan kembali dicorong radio. jangan sampai membuat kamu tergilakannya kembali dan berasa sedih meratapi nasib yang menimpa.

Mana nak masak.Habih. Asalkan you berterus-terang dengan I. Lepas tu. tolong basuh kain-baju sekali. Cipta fantasi Kita selalu memikirkan bahawa perpisahan itu tidak akan berlaku sekiranya pasangan memahami hati budi dan bertolak ansur. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu? Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh. Lapar ni! Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini. 8. PETANDA DIA ADALAH JODOH KAMU Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional. spiritual dan fizikal antara keduanya. Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban. budak pompuan tu? Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum? Makna tersembunyi: Jom pi makan. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you. Benarkah seperti itu? . memahami bla bla bla… Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je. kalau berani sangat. kamu sudahpun memutuskan hubungan cinta dan tiada gunanya lagi untuk berbicara tentang diri si dia. kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya. sebut la nama dia depan aku. hangpa dua ekoq gak yang seronok. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya. yek. basuh kain-baju lagi… Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. You baik. Dengan cara sebegitu. Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil. bersikap jujur dan berlaku adil. Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Makna tersembunyi: Tolong picit kepala. aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu. Siapa tahu mereka mungkin mempunyai kenalan yang lagi bagus dari kekasih lama.Takut nanti anda pula yang merana. Masalahnya kini. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la. yek. Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I. Selalulah berfikir positif. ia sedikit sebanyak dapat menghilangkan kehadiran si dia dari fikiran kamu. Lebih baik kamu mencari pengganti dan ceritakan hal ini kepada teman-teman lain. Tak paham-paham ke? Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja. RAHSIA AYAT TERSIRAT PEREMPUAN Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu? Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke. Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu.

Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya.So. Sekarang. dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Petanda 7 Setiap orang pasti memiliki kekurangan. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya… Nah. adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu. Petanda 5 Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun.. misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. dalam urusan remeh atau besar. suka-duka saat bersama. kalau begitu ini bisa bererti dia sudah siap menerima kamu seadanya. selamat… kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu! Petanda 2 Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka.Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuatbuat? Jika tidak. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersamasama. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu… Petanda 4 Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang. selesa dan tanpa perasaan tertekan. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya… Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama! Petanda 8 . Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut. tak salah lagi. caranya berpakaian. Cuba sekarang perhatikan. dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya. Dialah orangnya… Petanda 6 Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu. maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu! Petanda 3 Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan… Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat. Bahkan pada saat kamu tampil ‘buruk’ di depannya sekalipun.. gaya rambutnya. apakah gerak-gerinya. apakah ada petanda lain agar seseorang dapat merasakan bahawa sidia jodoh (soulmate) kita atau bukan? JOM KITA LIHAT!!!! Petanda 1 Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Berjam-jam bersamanya. ingat-ingat kembali.

dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: “Oh. Tetapi hakikatnya. 3. 1. lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus-terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah. Jika sebaliknya. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia. “Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?” C. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan. kuasa dan seks. Beberapa hari berikutnya. rasa-rasanyalah” B. “Siapa. 4. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya. biarlah takdir yang menentukan. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya. anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang.” sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya. Jika dia mahu duduk berbincang. “Ya.Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. 6. Berikut diperturunkan 14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka. segelintir pendapat mengatakan bergaul dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan Hawa. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. . Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. saya?” 2. kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan. 5. saya cintakan awak”. 7. dia akan buat-buat lupa. mereka akan menjawab “Ya. dia ini pasti datang bulan. sebenarnya jalan menuju kebahagiaan lebih mudah. maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan! Apakah kelapan² petanda di atas telah kamu temukan padanya? MENGENAL HATI BUDI LELAKI Dalam persahabatan. Jika anda bertanya lelaki: “Adakah anda cintakan saya?” selepas setahun perhubungan. ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan. dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. “Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak” D. jika anda pandai menelusuri hati lelaki. Jika anda ingin mencari cinta sejati. mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini. 9. Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak ansur. Namun dalam soal cinta dan perhubungan serius yang menyangkut soal hati. terimalah ia dengan hati terbuka. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya. “Penting sangatkah?” dan E. 8. bagaimana? Seperti kata ahli sosial. anda sendiri harus mengenali hati dan keperibadian mereka supaya hubungan itu lebih mudah. Jika ia sesuai dijadikan panduan.

9. popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. pasti akan lupa kat pasangan anda tu. sebab terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo… ... 14. cari ajer yang lain. buat-buatlah terjatuh dari tangga. pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut… Lakukan setiap hari. motosikal. sampai terus hilang ingatan.. 4. kereta. 3 kali sehari… 2.Anda tulislah 10 pucuk surat dan anda poskan kat diri anda sendiri. Jangan kritik cara mereka berpakaian.Kalo still teringat kat pasangan anda tuh.Kalo susah sangat… hantuk je kepala tu kat dinding rumah. minjam tukul. buat ler sampai rasa dah bosan dengan hantukan tuh… 10. 5.Buat perusahaan menternak itik… Nanti bila itik dah bertambah. 11. akan lupakan terus pasangan anda tuh… dengan diri sendiri pun anda tak akan ingat lagi. menyapu gel rambut atau menyikat rambut.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan… . 13. mamam. Bukak lah warong khas untuk sesi interview tuh… Alaaa… bunga bukan sekuntum. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya. dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya “Awak yang kuat melayan”.Ulang perbuatan nih sampai 3x… ikut tau… Uhh huuu Uhh huuu… 8. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan.000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita. gigit...kalo jiran anda tak bagi minjam tukul. 12. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda.pi ngadap cermin yang sememangnya setia ngan anda… buat ler lawak giler yang tak masuk di akal. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik. pasukan bola. karate. Lelaki cuma suka lafazkan ‘I love you’ pada peringkat awal perhubungan.10. nescaya ler. Jangan kritik muzik.takkan dok buat sesi berkenalan ngan jiran anda lak. telan… buat lah apaapa je asal hati rasa pueih. alaa cari je lah kat umah manamana atau pun bangunan berhampiran. pastu lari ler. pastu gelak ler sendiri… 7. pi je rumah jiran sebelah. kawin terus. gusti. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10. .Jauhkan diri anda daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung 3. kumbang lak berlambak lagi.Gantung gambar si dia kat dinding . kutuk. anda pi cari tangga.. senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala… 6. topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka..Sibukkan diri dengan bekerja… Bantai overtime bebanyak… Bila duit dah berjuta nanti. B. curikk je. pastu buat ler tak tau sambil ketuk pala sendiri sampailer ilang ingatan… NOTE: A. maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya LAGI LAGI TIPS MELUPAKAN KEKASIH 1.Kalo ingatan anda masih ada.

Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya. pasti akan dimarahinya. 10. Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain. Kalau kamu memberontak. Bila si dia romantik… … . Bila si dia panas baran… … . Utk itu. Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga.. Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. Bila si dia ego… … . Cuba tarik perhatian si dia. kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya. iaitu jika bunyi di :Depan = Markah 9 Atas = Markah 8 Bawah = Markah 5 Contoh:Nama Lelaki : Ahmad Azhar Sebutan : Ah + mad + Az + har Markah : 8 + 8 + 8 + 8 Jumlah : 32 . 6. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan. Bila si dia sibuk… … . Bila si dia selamba… … . Bila si dia pentingkan diri sendiri… … … Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. 7. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat RAHSIA KESERASIAN PASANGAN Bunyi sebutan nama. 2. Jika benar si dia curang. Bila si dia mengongkong… . eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati. 3. Bila si dia curang… . Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda. Oleh sebab itu. 4.. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan. kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua.. Bila si dia penat… … . 9. Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah.10 SIFAT LELAKI YANG HARUS DI FAHAMI 1. 8. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Jgn tuduh tanpa usul periksa.. Bila si dia lurus bendul… … Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya.. 5. Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu.

Senang datang senang habis. 7. 5 – Telaga Di Bawah Bukit . Tidak mewah (dengan kadar masing-masing) dengan kata lain tidak cukup duit atau susah sedikit untuk mendapatkan duit. hidup penuh dengan aman dan damai. 3. Iaitu:66 bahagi 9… baki ialah 3 66 bahagi 7… baki ialah 3 66 bahagi 5… baki ialah 1 66 bahagi 3… baki ialah 0 ** Oleh itu baki ialah 3. 7. Jika dibiarkan berlarutan rumahtangga akan hancur. bermasam muka iaitu dengan kata lain perselisihan faham sering berlaku. 5 dan 3. Tidak berlaku kekecohan. bergaduh. Jika dapat wang pun hanya sekadar dapat lihat sahaja. rasa sama padan dan saling memahami. 1 – Biji Di Tasik Di waktu ini pasangan hidup dengan keadaan kewangan yang hanya cukup makan. 1 dan 0 (baca dari atas ke bawah) Peringkat perjalanan usia perkahwinan (9. 3) # 9 – Di masa muda (awal perkahwinan) # 7 – Di masa memasuki pertengahan # 5 – Di masa menghadapi masa tua # 3 – Di masa tua (penghujung perkahwinan) Jika baki :0 – Bulan Purnama Di waktu ini rumah tangga sangat bahagia. 3 – Anak Raja Kepanasan Di waktu ini sering berlaku pertengkaran. Maka rumahtangga menjadi bahagia. Rezeki payah. Ada-ada saja perkara yang hendak dibelanjakan.Nama Perempuan : Arni Nazira Sebutan : Ar + ni + Na + zi + ra Markah : 8 + 5 + 8 + 5 + 8 Jumlah : 34 So Jumlah Keseluruhan : 32 + 34 = 66 Mencari baki :Jumlah 66 dibahagi pula dengan nombor 9. 4 – Abu Atas Tunggul Di waktu ini duit ada tapi tidak pernah cukup. Poket sentiasa kosong. Wang itu cepat habis digunakan. 5. rasa secocok. Jika pasangan ini subur kemungkinan mendapat ramai anak. 2 – Anak Raja Sekandang Di waktu ini pasangan suami isteri romantis.

Di waktu ini rezeki datang melimpah-limpah. 3. Semua orang Ada jodoh atau pasangan yang menanti Dan biasanya ianya Berada tidak jauh dari anda. penuh kemesraan dan penuh kasih sayang. 7 – Naga Seru Di waktu ini pasangan tidak tenteram kerana masalah kuat cemburu. Hidup senang. Selalu tidak percaya pada pasangan. Doa. 4. 8 – -sama seperti nombor 0- PETUA MENCARI JODOH 1. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya. usaha yang Betul Dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat. 2. Jodoh itu ketentuan Allah Dan Kita wajib berusaha. Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna . 6 – Tanduk Seberkas Di waktu ini pasangan menjadi romantis. insyallah akan Menemukan anda dengan pasangan anda. Tidak menghadapi masalah kewangan.

maafkan orang lain. baca Al-Quran. solat Taubat. cuci hati dengan jaga ibadah.agar diri anda jadi seperti ?magnet? Yang menarik bakal pasangan anda kepada anda. 10. Kita perlu sentiasa Dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Untuk perempuan. Agar mudah orang sayang. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk Bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Jika anda membenci orang. Untuk lelaki. 8. Tanggapan pertama adalah yang Terpenting. meminta maaf. Justeru. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Sediakan diri untuk menawan Bakal pasangan anda. 7. 9. ditakuti bakal pasangan anda Akan membenci anda. Bersedekah Dan berfikiran positif. . Berusahalah Untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua Orang di dunia ini. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa Bersedia untuk menerima cinta. Cinta boleh Berputik pada bila-bila masa. Sayangi semua orang di sekitar anda Dan anda akan menarik sayang Terhadap anda. Wajah Dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. tarikan pertama ialah pakaiannya. beristighfar. Buka hati Dan minda anda untuk menerima cinta. 6. 5.

Perkara yang baik disegerakan (iaitu Menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan). perhebatkan Hubungan Mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih Sayang. 17. Justeru. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru Berkenalan.11. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan Terhadap bakal pasangan. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk Berkenalan. Beri tumpuan Kepada minat Dan perasaannya. 13. 16. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri Sendiri. hati Dan bahasa badan. 15. Cinta datang melalui Mata lalu turun ke hati. 12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Bentuk suasana keintiman dengan . 14. Hantarlah kasih sayang Dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini Secara berterusan hingga berjaya. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan Walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan. Berkomunikasi dengan mesra Dan bersemangat menggunakan lidah. Mata. Ramai yang terlepas peluang Dan patah hati sebab lewat menyatakan Hasrat kepada bakal pasangan.

segera agar bakal pasangan Rasa selesa. keperluan. 22. Tetapi. 21. Untuk wanita. Makin mudah Kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada Bakal pasangan. Justeru. semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada Kita. Tidak materialistik. Justeru buang semua benci. 19. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. Berdoa Dan latih diri agar Kita pandai mendampingi orang lain Dan Seronok untuk didampingi oleh orang lain. 23. . Orang yang masih Ada perasaan Benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau Tidak tertarik kepada Kita. penghargaan Dan penghormatan kepada mereka. 20. Beri sayang untuk mendapat sayang. mudah berterima kasih Dan redha dengan setiap pemberian Lelaki tersebut. 18. pemikiran. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi Perhatian. jangan jual Mahal terhadap bakal pasangan. orang lelaki Janganlah terlalu jimat atau kedekut. Perasaan. 24. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple. Buang perangai yang Menyebabkan orang benci kepada Kita. kehendak. Nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan Dengan lelaki lain.

kesukaan Dan kebenciannya. 25. Senyuman ikhlas. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang Ada persamaan Dan Ada perbezaan sifat. Keserasian adalah tarikan. aktiviti keagamaan. nyatakan yang Anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. tindakan Dan minat. Terlalu banyak persamaan Membosankan. Lelaki Bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama. 29. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai Persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik. 27. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan Dan kesilapan kecil yang Ada pada bakal pasangan. Wang Dan hobi. Dua orang yang amat banyak perbezaan . Perempuan membentuk hubungan dengan berbual Dan bercakap. 28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang Ada sikap Dan Sifat yang saling mengimbangi Dan melengkapkan sikap Dan sifatnya. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal Pasangan. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan. 32. Sikap terhadap harta. 31. 30. 26. wajah yang menawan Dan bahasa badan yang penuh Kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.

terperanjat. 34. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. 35. pengorbanan dan sebagainya. pemberian. benci. keturunan atau glamornya. serentak angkat gelas. serentak berpaling. serentak berdiri. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut. serentak nak ke tandas. rangsang . 37. 36. 33. simpati dan sebagainya. kebebasan. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan ? tahap keakraban. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. 38. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa ? sama-sama gembira. kebergantungan. Contohnya. suka melancong atau suka ramai anak. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda.boleh serasi antara satu sama Lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka Kepada kucing. sedih. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya. harta.

semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya. 39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita. 40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama. 41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda. 42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda. 43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan dihargai. 44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda. 45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan

bersyukur. Dia akan rasa dihargai. 46. Cari keunikan, kelucuan atau ?kegilaan? bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa. 47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita. 48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda. 49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman ? bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri. 50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik. 51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi , timbang rasa, dan gunakan gerak batin. 52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan,

memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak. 53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi. 54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi. 55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan. 56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita. 57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya. 58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan

Tanpa perbincangan. 59. Persoalan berikut mungkin boleh dijadikan pertimbangan. tetapi apabila sudah melangkah ke alam perkahwinan barulah tampak kepincangan masing-masing. Jika cinta yang dijadikan asas. terperinci Dan Banyak yang tersirat. Pengalaman ketika kecil ketika bersama keluarga. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang. sebaliknya ia membabitkan banyak pihak dan isu. Apakah pengalaman duka masa kanak-kanak akan menjejaskan perkahwinan anda? Kasih sayang daripada ibu bapa. besar kemungkinan perkahwinan yang didirikan berhadapan dengan pelbagai masalah. perkahwinan bukan sekadar anda dan pasangan. harapan tradisi dan sebagainya. Perkahwinan bukan sekadar berpandukan kepada cinta semata-mata. mengambil berat dan penyayang atau adakah mereka sering berselisih faham? Latar belakang agama. ADA banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan dalam hubungan anda sebagai pasangan kekasih kerana ia akan mempengaruhi masa depan kehidupan anda bersama. kehidupan berkeluarga. perancangan masa depan. persamaan dan perbezaan antara anda dan teman perlu dibincangkan bersama sebelum anda mencapai kata sepakat untuk mendirikan rumah tangga. Apakah ibu bapa anda mesra. jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Ketika bercinta semuanya indah. anda akan mengalami pelbagai masalah kelak. Bak kata orang. Apakah anda dan pasangan memiliki taraf pendidikan yang sama? Apakah anda berasa tergugat jika pasangan anda memiliki taraf pendidikan yang lebih tinggi? Apakah anda bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran? Latar belakang budaya dan sosioekonomi. Pandangan keluarga. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. ringkas Dan objektif. Adakah anda seorang yang beriman dan bertakwa? Pendidikan. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik. . 60. Doakan dia dan beri masa Untukdia merawat dirinya sendiri.sensitif kepada perasaannya. Jika lelaki marah. Bandingkan latar belakang masing-masing – lebih besar perbezaan antaranya maka lebih besarlah kemungkinan wujudnya masalah berkaitan adat resam. justeru tetapkan hala tuju anda dan pasangan sebelum mengambil langkah lebih serius.

Cam nak jual anak jer. Megi pun dah nak naik harga! 2. Pemilih tempat tinggal. Apakah perasaan anda dan pasangan terhadap kemampuan seksual masing-masing? Anda berdua patut menjalani pemeriksaan fizikal dan khidmat kaunseling bagi memastikan tiada masalah seksual. Memang susah pun. Adakah anda benar-benar mahukan anak? Berapa ramai? Bila? Anda dan pasangan wajar membincangkan tahap persediaan untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai ibu bapa. Jika memilih untuk tinggal di rumah mentua dapatkah anda menyesuaikan diri dengan mereka? Anda Bersedia Untuk Menjadi Ibu Bapa? Dalam perkahwinan. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau.. Di manakah anda berdua akan tinggal selepas berkahwin – di rumah sendiri atau mentua. Apakah pandangan saudara mara anda mengenai calon pilihan anda dan bagaimana hubungan anda dengan mentua? Sikap dari segi kewangan. Pompuan sekarang ini ?da duit abangku saying. Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer .”Tak datang seru lagi kot”. 3. Apakah anda dan pasangan bercanggah pendapat mengenai bilangan anak dan perancangan keluarga? Apakah anda berbincang mengenai tanggungjawab sebagai ibu bapa dan cara membesarkan anak? Masalah seksual. Apakah anda lebih pintar daripada pasangan anda atau sebaliknya? Apakah ini mungkin mencetuskan rasa iri hati? Hubungan dengan mentua.”Duit lum cukup lagi”. . Ada banyak persoalan yang perlu dijawab terlebih dulu. Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu. “Susah la nak cari yang berkenan dihati”. KENAPA LELAKI TAK KAHWIN-KAHWIN for gurlz n sape ader kawan laki tahulah nape diorang xnk kawen… 1. “Nak beli kereta dulu baru nak kahwin”. . juga sama ada anak akan melengkapi kehidupan berkeluarga serta beban kewangan yang bakal dihadapi. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. takde pitis sayangpun abis! 4. pasangan biasanya akan merancang untuk mempunyai anak.Kepintaran. Apakah anda akan berbincang mengenai cara menguruskan kewangan selepas berkahwin? Bilangan anak. Perkara ini wajar dibincangkan ketika anda merancang untuk berkahwin.

10. Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. . Memang banyak . Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Pompuan memang suka mengecewakan lelaki.”Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la”. Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Ujian HIV le. Banyak sangatla procedure karang ni. orang salahkan kita gak! 8.duda orang ker? terus tinggalkan kita.”Dia nie suka pasang ramai org sangat”. Pompuan semua laki yang tanggung. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak! 6. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. 16. Dah berusaha tapi asyik kena reject jer.”Belum bersedia la”. Haah? dia banyak kekawan lelaki. Berat tanggungjawab ni. Cuma pompuan jer buat tak tau!! 15.”Banyak sangat halangan”. Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je. Pompuan ini sikit-sikit majuk. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. “Dah bagitau dah. makan-makan?. Bukan senang yang pikul dosa orang. “Ilmu tak cukup la”.”Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi.”Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat” . 9.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin! 13. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Kang rumahtangga huru-hara. 11. bawa jejalan. Nak kena masuk kursus le. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah .Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri.”Jodoh tak sampai lagi kot”. “Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak”. Tah apa yang pompuan dok cari tu !! 12.. Dosa sendiri pun tak terpikul. 7.”Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la”. Dah kawin. nie kita suka dan nie kita tak suka. tapi masih dia buat juga yang kita tak suka”.. dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri”.”Dah mencubalah tapi telah dikecewakan”. Pompuan memang camtu. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!! 14. Kita ni duk lam waiting list dia jer. 5. Sebenarnya dah memang terluka. suami lak tanggung. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.. Tangungjawab lelaki ni lebih besar.

MAKNA CIUMAN LELAKI Apakah tanda di sebalik ciuman suami atau pasangan anda? Tahukah anda di sebaliknya ada tersirat rahsia? Ya! Apakah rahsia di sebalik sebuah ciuman? Kalau si lelaki atau pun wanita dilihat sedang mencium manja seorang kanak2 kecil yg comel. Jika berlaku juga sedemikian. Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia. seorang murid terhadap gurunya dan seterusnya…. Ciuman di Dahi Selalu juga kita saksikan seorang lelaki mencium pasangan wanitanya di dahi. Lelaki atau sesiapa sahaja yg bersopan akan mengucup orang yg dihormati dan disanjunginya pada bahagian belakang tangan orang yg berkenaan. Ini biasanya dilakukan oleh seorang anak terhadap ibu bapanya. “Nak carik yang solehah lah”. Anda dapat berasakan getaran kasihnya pada anda begitu syahdu. Ia memudahkan anda utk memahami sikap si dia. Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar. Ia suatu petanda sayang dan prihatinnya terhadap kanak2 itu.17. Malah ciuman sayang di pipi sering dihadiahkan oleh sang suami kepada isteri dalam suasana gurau senda dan ceria. tapi dia tak suka kat saya”. Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. apakah tanda dan rahsia di sebaliknya? Sesungguhnya kucupan atau ciuman seorang pasangan lelaki terhadap pasangan wanitanya itu terselit rahsia yg perlu anda ungkapi dan fahami persiratannya. 18. Malah jika anda sedang marah dan dia tiba2 mencium pipi anda. Dan kasihnya begitu kudus. Ciuman pada bahagian2 tertentu di tubuh wanita mempunyai rahsia yg berbeza lagi tersendiri. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject. Ciuman atau Kucupan pada Tangan Jika seorang lelaki mencium belakang tangan anda. itu menandakan si lelaki berkenaan benar-benar menyanjungi dan menghormati wanita tersebut sebagai seorang yg istimewa dalam hidupnya. Jarang berlaku seorang lelaki mengucup tangan pasangan wanitanya. itu tandanya si dia menyanjung dan menghormati anda. seorang bawahan ke atas atasannya. apatah lagi seorang suami kepada isterinya. “Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la”. Ia mempunyai makna-makna tertentu dan kita akan seronok apabila benar2 dapat menyingkapnya. “Masalah la”. Begitu juga apabila suami baru pulang dari .itu tandanya si dia begitu kasih terhadap anda. 19. itu tandanya si dia sayang pada anda. itu maknanya dia tetap sayang pada anda walaupun apa yg terjadi. Dah jumpa tapi dah berpunya?. Apakah tandanya? Jika anda pernah dihadiahkan sebuah kucupan di dahi . Ciuman Sayang Jika pasangan anda mengucup anda di pipi. “Saya suka sangat kat dia. Tetapi apabila ada pasangan lelaki mencium atau mengucupi wanita.Takkan nak rampas orang punya kot. 20. ia boleh dilihat sebagai tanda kasih dan minatnya terhadap si kecil itu.

buatlah keputusan untuk cari yang lain. 1. itu tandanya sudah teruk benar minatnya terhadap anda. Apa pun. bahkan kian hangat sehangat ciuman yang terhinggap. satu ciuman di pipi menandakan dia sayangkan anda. TIPS MEMELIHARA CINTA SEJATI Cinta bukanlah daripada kata-kata. tiba2 pasangan anda menerpa dari arah belakang dan mengucup tengkuk dan pipi anda. Dalam hal ini. Pasangan yang melakukan hubungan seksual akan mencipta suatu keintiman yang salah dan boleh menuju ke arah kekecewaan. Lelaki pandai berlakon dan mungkin dia cuma melakonkan saja utk mendapat perhatian anda sedang hakikatnya tidak boleh diperlakukan seperti yg anda tafsirkan. dan bukan siapa dia sebelumnya. itu petanda si lelaki berkenaan sudah terlalu merendah diri dan terlampau memuja anda. ia kira sudah luar biasa. . Namun anda patut berasa senang hati kerana tahu tahu betapa dia terngidamkan anda! Kucupan Lutut Hah! Betapalah lelaki ini telah rebah ke kaki anda. Ini menunjukkan betapa pasangan anda begitu geram terhadap anda. tanyalah pada diri sendiri: “Dapatkah aku mencintai dia dengan cara yang sebenarnya tanpa harapan untuk berubah?” Jika tidak. Ciuman Cinta Saat anda sedang berdiri. Anda tetap dicintainya. tetapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai sukar diperoleh. Jangan terburu-buru Jangan menurut kehendak nafsu seks. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang. tengoklah juga.Anda boleh menganggap si dia boleh diperlakukan apa saja oleh anda. kucupan sedemikian tidak seharusnya dilakukan. Itu tandanya sebuah ciuman cinta sedang ditebarkan. tiba2 suami anda datang sambil memegang kedua pangkal lengan anda. Dan anda pun terasa terngiang bulu roma di saat itu. Secara jujur.kerja atau berjalan jauh. tapi. Perlakuan ciuman di hujung kaki yang bukan kerana adat. tetapi segumpal keinginan yang diberikan kepada hati yang memerlukan. Kucupan dari Belakang Pernahkan anda dikejutkan oleh suami anda dengan kucupan dari arah belakang? Contohnya sedang anda sibuk mencuci pinggan. Malah. mudah pula anda mengambil kesempatan kerana dia akan tunduk pada setiap kemahuan anda. 2. Lalu sebuah kucupan hinggap di bibir anda. Pilih pasangan yang sesuai Janganlah sesekali jatuh cinta dengan seseorang yang sangat berpotensi. kisah lampau yang berlaku tidak perlu diungkit lagi sekiranya hati benarbenar menyintai dirinya. Jika ada juga lelaki luar melakukannya . Ciuman Di hujung Kaki Ia amat jarang dilakukan oleh kebanyakan dari kita melainkan dalam sesetengah budaya dan adat resam India. rindukan anda dan cintanya pada anda terus bersemi. Sememangnya hidup bercinta dan untuk dicintai amat mudah. Lalu anda dan dia saling berhadapan sehingga wajah anda bertembung dengan wajahnya. Wang dan rupa bukannya penyuntik cinta sejati. Benar. jika anda terjumpa lelaki yg sanggup mencium lutut anda. Ikuti 10 tips dibawah ini untuk memelihara cinta sejati. Terlalu banyak pasangan memilih teman hidup yang sebegini dengan harapan mereka berpeluang menikmati segalanya. biarpun masih beralaskan pakaian.

3. Buktikan siapa diri anda Fokus pada setiap perkara yang anda gemari dan tidak daripada pasangan. Bukan perigi cari timba Anda tidak pernah merakan bahawa cinta sejati seperti objek yang keras atau seolah-olah berkelakuan syok sendiri. Ini mengelakkan daripada pasangan berani menipu dan cuba melakukan sesuatu di luar jangkaan. Untuk memperoleh hubungan yang lebih harmoni. ‘adakah dia sudah bersdia menghabiskan waktu untuk aku atau semata-mata untuk hobinya kemudian baru mengingati aku. Lupakan segala sejarah silam dengan memulakan kehidupan dan cinta baru. Jadi pemerhati Bersikap pemerhati terhadap pasangan. Bagi anda yang menghadapi masalah sebegini. Hargailah diri sendiri dan pasangan Hubungan yang sihat akan meningkatkan penghargaan diri dan pasangan. BUkan hanya sewaktu bercinta. serta cuba berbincang cara bagaimana menyelesaikan masalah tersebut berdua. 6. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masingmasing. pada awal perkahwinan dan sewaktu berbulan madu. Terima seadanya Terima pasangan dengan niat hati yang ikhlas. Anda seharusnya tanya pada diri sendiri. 10. 8. Buat keputusan agar tidak menyintainya lagi. Bertanggung jawab dalam mengungkap perasaan anda terhadapnya dan saling merahsiakan antara satu sama lain. Misalnya. . Cara sebegini dapat mengelakkan daripada berlakunya sesuatu konflik dan hubungan emosional anda berdua. orang yang pernah berpaut di hati anda suatu masa dahulu. tiba-tiba muncul di hadapan. jika pasangan membuat suatu penyataan seperti.” percayalah dia. Malah. 5. Paling penting. Tutup mulut Jangan cuba menceritakan tentang keburukan atau kelemahan pasangan kepada rakan. Right kembali Sedang asyik bercinta. tetapi amalkan date night sekali seminggu.’ 4. bukan? Perasaan buntu dan bercelaru tentunya datang dan memaksa diri membuat keputusan. Cuba memerhati dan memahami tingkah laku dan pemikirannya. setiap pasangan perlu menghargai diri sendiri dengan cuba mengungkapkan kata-kata romantis atau lakukan sesuatu kejutan terhadap dirinya TIPS SEMARAKKAN CINTA SUMAI ISTERI 1. Mr. sentiasa mengambil berat setiap apa yang berlaku. 9. ’saya tidak melaksanakan komitmen dengan baik. 2. anda haruslah sama-sama berinteraksi dan berbincang terhadap apa yang berlaku dalam perhubungan. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah. adalah suatu perkara sukar untuk diselesaikan. tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir. Percaya akan kelemahannya Jangan mengabaikan keputusan untuk memiliki sesuatu hubungan atau perkara yang diingininya. 7.

12. 8. ketahuilah dia dalam keadaan tertekan. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi. menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya. berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. 10. 14. 5. 18. 2. 6. ceritalah sesuatu yang kelakar. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. boleh jadi oleh kereta yang dimilikinya. 13. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah. 15. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini.3. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut. berbeza dengan anda. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan. 7. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemanamana. Boleh jadi ada tekanan di tempat kerjanya. luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurangkurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. 16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu. teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan. dalam keadaan tertekanlah segala rahsia akan diceritakan. 19. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga. atau boleh jadi beberapa kerenah anda yang menjadi menyebabnya. kita boleh simpulkan dia sedang tertekan. jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu. Jika lelaki menyendiri dan menjauhkan diri. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang. . Kenali Siapa Lelaki. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting. ?? 1. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami. 9. jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Anda melakukan begitu untuk meraih simpati. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu. Apabila lelaki menyendiri.. 11. 17. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja. 4. berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya. Apa sahaja masalah yang timbul. Walau sesibuk mana sekali pun.

Berbeza dengan anda bukan? Tatkala anda tertekan. Lelaki itu cara fikirnya makro. Meskipun begitu. Ikut kajian. 12. sentiasa mahu menang dan mahu sentiasa dilihat menang walaupun hatinya mengakui kesilapannya dan mahu berubah mengikut apa yang anda perkatakan. 4. Maka itu. Usah dilawan. Usah terasa teruk sangat dengan keadaan ini. 10. tapi layanlah hati sendiri dengan berleter hingga anda sendiri berasa puas. 13. 5. wanita sinonim dengan leteran. terkadang suami selamba dengan masalah yang anda rasakan cukup berat. Usah ‘gatal-gatal’ sangat memujuk. Jika berlaku pertengkaran selalunya dia akan melawan habis-habisan dan anda pula mengalah dan pura-pura setuju demi perhubungan. DIA menjadikan perbezaan yang ketara antara lelaki dengan wanita. sedangkan anda para wanita mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci. Kadang-kadang lelaki hanya perlukan ‘tempoh bertenang’ sebelum mengambil langkah seterusnya. emosi anda umpama ombak. terjalinlah satu bentuk kekuatan . Kalau tak pandai berleter bukan wanita namanya. itu boleh memburukkan keadaan. itu silap. 8. sekejap saja telah kembali ke bentuk asal walaupun tadinya terhenyak pipih. Anda telah kering air mata sedangkan dia masih belum menitis walau sebutir pun air mata. Walaupun anda tahu anda benar dan anda tidak pernah berbuat salah. hamburkan semua yang menekan kepala. 11. akhirilah semua pertengkaran dan perselisihan dengan anda yang meminta maaf.kabut. Anda mahukan dia yang meminta maaf? Usah harap. usahlah risau. adalah amat beruntung jika anda tahu lebih banyak tentang lelaki? 14. usah hairan. Satu lagi yang anda patut tahu tentang lelaki ialah mereka memang suka memberi arahan bagaikan ketua yang mempunyai kuasa. wanita lebih mudah meminta maaf dalam keadaan apa jua dan atas hal apa jua. Cuma mohon berleter di dalam bilik yang tertutup. maka gunakan kelebihan ini untuk lebih mudah meminta maaf walaupun tidak bersalah. Lihatlah betapa berbezanya seorang wanita dengan seorang lelaki. cemburu dan merajuk apabila berdepan dalam situasi begini. Tapi awas. Lelaki memang berat untuk meminta maaf terutama daripada pasangannya. agar apabila disatukan. biasanya disebabkan imejnya yang tergugat. yang suka dan berasa tenang bersama keluarga? 7. iaitu dia melihat secara keseluruhan.3. Lelaki memang rimas dengan leteran dan cepat naik darah apabila asyik dileteri. jangan sampai berleter di hadapannya. Tidakkah anda setuju jika dikatakan. Dan usah risau sangat kalau lelaki anda cuba berjauhan dari anda dalam keadaan-keadaan demikian sebab semula jadinya lelaki terasa selesa berjauhan dengan keluarga. Emosi pada orang lelaki umpama getah. lelaki memang begitu. Lelaki selalunya dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran. Ohhh. Ombak memang tidak pernah reda. sebab kucing pun pening dengan leteran anda. 9. Anda kelam. Kata orang. berbeza wanita biasanya cukup risau dalam keadaan demikian. Ya. teruskan saja berleter. Lihat perbezaan sebagai sebab untuk sempurna menyempurnakan bukan jurang kedegilan untuk tidak mahu memahami. kalau reda pun mengambil masa yang lama. maka itu anda mudah marah. Biarkan sahaja untuk tempoh-tempoh tertentu. Ini tentu berbeza sekali dengan anda. ia sekejap saja. Apabila lelaki suka menyendiri dan berdiam diri. Mengapa lelaki begitu? Itulah bukti kekuasaan ALLAH.

Anda masih perlu menghangatkan suasana. “Kebahagiaan dalam perkahwinan tidak berlaku sekelip mata kerana masalah tentu akan timbul. bentuk badan dan hobi. Ada masalah besar dan ada yang kecil. kami cuba terapkan kebiasaan untuk memeluk antara satu sama lain dan bercerita setiap malam sebelum melelapkan mata. Anda tidak semestinya akan bersetuju dalam semua perkara. bergurau dan mengusik.” 6.” 4. Berkahwin tidak bermakna anda tidak akan keseorangan lagi. Semua kekurangan isteri akan dipenuhi oleh suami dan semua kekurangan suami akan dipenuhi pula oleh isteri. rupa paras . lazimnya akan berjaya melawan badai atau . Perkahwinan adalah sesuatu yang menyeronokkan. Terimalah hakikat bahawa masing-masing ada keinginan yang berbeza.” 2. 8. Kadang-kala ada yang terpaksa melepaskan kenaikan pangkat kerana tidak ingin rumahtangga kucar-kacir. 7. Pasangan anda akan berubah mengikut masa.” Amat penting bagi masing-masing mengucapkan perasaan cinta dan mencintai. Pasangan yang memahami kehendak masing-masing dan mengamalkan tolak ansur dalam kebanyakan perkara sepanjang mereka berkahwin. “Saya dan suami baru sahaja mengikuti kaunseling. Untuk mengelakkan perasaan seperti teman sebilik sahaja. Lazimnya salah seorang akan lebih banyak berkorban. Tiada orang yang akan kekal sama seperti mana mula-mula berkenalan dahulu. Tiada apa-apa yang drastik cuma kami dapat rasakan bahawa kami semakin berjauhan dari segi emosi dan fizikal. Kami gemar bergelak ketawa bersama. Kadangkala anda akan merasakan diri sudah tidak dicintai. people will forget you did. Jiwa semakin terasa keseorangan. 3. Anda harus menerima kenyataan bahawa masing-masing akan berubah mengikut masa. Suami akan tetap mahu menggunakan wang bonus untuk membesarkan garaj manakala isteri inginkan sofa baru. Semakin lama berkahwin semakin bahagia.” 5. but people will never forget how you made them feel…” 10 perkara memeranjatkan di dalam suatu perkahwinan 1. “Mana ada yang seratus peratus adil pembahagiannya. “People wil forget what you said. “Saya dan isteri amat menyenangi kehadiran masing-masing.lantaran saling sempurna menyempurnakan – lengkap melengkapi. Yang penting tolak ansur-mungkin bonus tahun ini mengikut kehendak isteri manakala bonus tahun depan untuk suami pula. “Kami suami isteri mempunyai kerjaya yang sangat sibuk dan jarang dapat meluangkan masa bersama. Kadangkalanya dari segi perangai. Selalunya isteri akan lebih banyak berkorban terutamanya dari segi kerjaya. Setiap hari ada sahaja SMS yang dihantar… kadang kala lawak jenaka dan ada juga mesej berunsur seks nakal. Nasib baik kami berdua cepat sedar dan sanggup mendapatkan bantuan daripada mengambil tindakan yang bertentangan. Berkahwin tidak bermakna anda akan berasa menyintai atau dicintai setiap hari.

Elakkan daripada menyimpan perasaan marah terlalu lama kerana pasangan anda mungkin akan berubah hati. CINTA Hiduplah dengan cinta. Sanggupkah anda? 10 RAHSIA UNTUK HIDUP INDAH 1. Hubungan seks ada turun naiknya. mencintai sesama dan seluruh alam semesta akan membuat kita terasa lebih hangat dan indah luar biasa. Membuat orang senang itu menyenangkan. masing-masing menjadi begitu sensitif dan mementingkan ego. Masing-masing seharusnya menerima bahawa ianya bergantung kepada “mood” dan keadaan sekeliling. Salah satunya memberikan rasa hormat kita pada orang lain. 2. Mereka inilah yang dapat menikmati kemanisan berumahtangga.apa-apa masalah. anda mungkin akan memanjangkan masalah yang kecil. 3. 4. Berterima kasihlah bahwa Tuhan telah memberikan hidup pada kita. sudah menjadi hal yang semestinya kita lakukan dalam kehidupan. Jika terlampau mengikut ego. Sememangnya pasangan ini adalah “soulmate” masing-masing. Kadang kala sangat berkesan dan ada kalanya tidak begitu memberansangkan. BERSYUKUR Tak ada yang lebih indah daripada kata hidup. Mari jadikan hidup penuh syukur. let’s get do it. 9. RESPECT Memberi dan menerima. Apabila perselisihan terjadi. 10. Mencintai hidup. Perasaan Ego yang berlebihan adalah amat berbahaya. BAHAGIA .

. 6. bahagia itu relatif. Jika anda seorang lelaki. 5. Tinggal kita menjaga hati yang tetap peka 10. yakni senyum. BERBAGI Salah satu cara membuat hidup itu tidak sepi adalah dengan berbagi. KEJUJURAN Hidup tanpa kejujuran seperti nelayan yang selalu menambal jala sebelum terjun ke laut. Berbagi apa saja.Kata orang. tapi punya tanda minimal. jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini. 9. kita bisa merasakan sedih dan senang. FORGIVENEES Banyak orang stress gara-gara tak bisa memaafkan dirinya sendiri dan orang lain. berbagi kasih sayang dengan anak yatim atau yang lainnya. tak ada beban untuk menutupi kebohongan yang kita lakukan. Bukankah senyum pada saudara adalah ibadah. Jujur mampu membuat hidup kita lebih ringan. Dengan hati. yang akhirnya membuat ia tertekan. Padahal jadi seorang pemaaf lebih menyenangkan. bisa memilih kebenaran. 7. curhat sama teman. Hidupnya penuh dengan kemarahan. KETULUSAN Jika kejujuran membuat hidup kita lebih ringan. 8. ketulusan membuat hidup kita lebih mantap. KEPEKAAN Suatu keajaiban yang diberikan Tuhan pada kita adalah hati. KEDAMAIAN Kedamaian adalah anugerah yang sangat mahal 10 Sifat Calon Suami Yang Baik Jika anda seorang wanita. Orang yang berbahagia selalu menunjukkan senyumnya yang paling manis. carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini.

Tegas mempertahankan maruahnya. 3. melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia. kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan. 5. Amanah. . Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya. 4. Tidak boros. Kuat amalan agamanya. Pertuturannya juga mesti sopan. tetapi tidak kedekut. iaitu seorang yang nampak tegas. 2. tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.center> click to create your own 10 sifat calon suami yang baik: 1. Menjaga solat fardhu. Akhlaknya baik.

kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda. Utk itu. Jgn tuduh tanpa usul periksa. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan. Bila si dia panas baran… … .Anda tulislah 10 pucuk surat dan anda poskan kat diri anda sendiri. tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian. pastu balaslah balik kesemua surat-surat tersebut… Lakukan setiap hari. kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua. Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama. 9. Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain.. Kalau kamu memberontak. 2. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat 10 Tips Melupakan Kekasih 1. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakapcakap. 8. Wajah yang tenang. 10. 9. Bila si dia curang… . 6. bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu. tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan. 7. Cuba tarik perhatian si dia. Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. 3. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya. 3 kali sehari… .. Bila si dia lurus bendul… … Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. 10.. Pergaulan yang terbatas. 4. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama. Bila si dia selamba… … . pasti akan dimarahinya. eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati. Bila si dia penat… … . Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Bila si dia ego… … . Bila si dia mengongkong… . Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya. Mempunyai rakan pergaulan yang baik... Jika benar si dia curang. Oleh sebab itu. Bila si dia romantik… … . 5. Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya.6. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan. Bila si dia sibuk… … . 10 Situasi Lelaki Yang Wanita Harus Fahami 1. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Bila si dia pentingkan diri sendiri… … … Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. 8. 7.

minjam tukul..kalo jiran anda tak bagi minjam tukul. pastu buat ler tak tau sambil ketuk pala sendiri sampailer ilang ingatan… NOTE: A. You get high just from their scent and closeness… 3. buat-buatlah terjatuh dari tangga. kawin terus. You feel shy whenever you’re with them… 9. 5.. gusti. 9. nescaya ler. You argue and fight with them. mamam. You start listening to slow songs. You read their texts over and over again… 11. akan lupakan terus pasangan anda tuh… dengan diri sendiri pun anda tak akan ingat lagi. You would do anything for them… .. You smile when you hear their voice… 7. buat ler sampai rasa dah bosan dengan hantukan tuh… 10.pi ngadap cermin yang sememangnya setia ngan anda… buat ler lawak giler yang tak masuk di akal. When you’re on the phone with them late at night and they hang up but you miss them already when it was just five minutes ago… 12. you can’t see the other people around you… all you see is him/her… 6. Bukak lah warong khas untuk sesi interview tuh… Alaaa… bunga bukan sekuntum. 14 Signs of Your Soulmate 14.. When you think about them... When you look at them. anda pi cari tangga. pastu lari ler. pi je rumah jiran sebelah.Sibukkan diri dengan bekerja… Bantai overtime bebanyak… Bila duit dah berjuta nanti.Kalo still teringat kat pasangan anda tuh.Ulang perbuatan nih sampai 3x… ikut tau… Uhh huuu Uhh huuu… 8. curikk je. 4. alaa cari je lah kat umah manamana atau pun bangunan berhampiran. karate.Jauhkan diri anda daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung 3. sampai terus hilang ingatan.. pasti akan lupa kat pasangan anda tu. They become all you think about… 4. You walk really slow when you’re with them… 10. kumbang lak berlambak lagi. but still can’t get them out of your mind… 13.takkan dok buat sesi berkenalan ngan jiran anda lak.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau buat sesi berkenalan tepi-tepi jalan… . You realize that you’re always smiling to yourself when you think about them… 2. B. your heart beats faster and faster… 8. sebab terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo… . pastu gelak ler sendiri… 7. cari ajer yang lain.Gantung gambar si dia kat dinding . gigit.Kalo ingatan anda masih ada. while thinking of them… 5.Kalo susah sangat… hantuk je kepala tu kat dinding rumah. kutuk. telan… buat lah apaapa je asal hati rasa pueih.Buat perusahaan menternak itik… Nanti bila itik dah bertambah.2. senang hidup tak payah susah-susah nak sakitkan kepala… 6.

.”Belum bersedia la”. 3. Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. orang salahkan kita gak! 8.”Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la”. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. “Nak beli kereta dulu baru nak kahwin”. Ujian HIV le. Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Banyak sangatla procedure karang ni. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana. Dosa sendiri pun tak terpikul. Tah apa yang pompuan dok cari tu !! .”Duit lum cukup lagi”. Memang banyak .”Banyak sangat halangan”.. 5. Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je. 7. Pompuan sekarang ini ?da duit abangku saying. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. 10. takde pitis sayangpun abis! 4. 20 Sebab Laki Tak Kawin2.”Tak datang seru lagi kot”. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?. dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri”. Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Bukan senang yang pikul dosa orang. Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu. Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.1. Dah kawin. 11.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. “Susah la nak cari yang berkenan dihati”. Pompuan semua laki yang tanggung. Kang rumahtangga huru-hara. While reading this. Megi pun dah nak naik harga! 2.”Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi. “Ilmu tak cukup la”.duda orang ker? terus tinggalkan kita. Nak kena masuk kursus le.”Dah mencubalah tapi telah dikecewakan”. .”Jodoh tak sampai lagi kot”. there was one person on your mind the whole time…. for gurlz n sape ader kawan laki tahulah nape diorang xnk kawen… 1.. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau.. Cam nak jual anak jer. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak! 6. Memang susah pun. Berat tanggungjawab ni. suami lak tanggung. 9.

Jangan layan lelaki macam budak kecik. Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia. Dah jumpa tapi dah berpunya?. 3 Rahsia Lelaki yg Wanita Mesti Tau! 3 Rahsia Lelaki yg Wanita Mesti Tau! 1) Kenapa lelaki selalu kata nak telefon tapi takde pun? Bila dia call maksudnya dia ambil berat. Namun itu TIDAK bermakna dia tak cintakan anda! 2) Lelaki tak suka anda bersikap seperti seorang ibu. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu.”Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat” . Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Definisi lelaki pulak. bawa jejalan. Kalau dia tak call pada masa yang dijanjikan. aku. terlupa atau anda boleh tuduh/kata atau rasa anda seolah-olah tak penting dalam hidup dia..Takkan nak rampas orang punya kot. Sebenarnya dah memang terluka. . bila aku kerja kuat dan ada pendapatan yang stabil. 18. Haah? dia banyak kekawan lelaki. 19. Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin! 13. Pompuan ini sikit-sikit majuk.”Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la”. Cuma pompuan jer buat tak tau!! 15.”Dia nie suka pasang ramai org sangat”. “Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak”. tapi dia tak suka kat saya”. “Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la”. pasangan dan keluarga aku akan hidup dengan selesa. mungkin dia sibuk. Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar. 20. makan-makan?. “Nak carik yang solehah lah”. “Saya suka sangat kat dia. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!! 14. inilah biasanya definisi cinta bagi wanita dalam hal ni. Banyak benda yang dia boleh buat sendiri dan anda boleh/perlu memberi sokongan untuknya melakukan sendiri. 16. Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. nie kita suka dan nie kita tak suka. tapi masih dia buat juga yang kita tak suka”.12. Kita ni duk lam waiting list dia jer. Pompuan memang camtu. jaga semua keperluan dia hingga ke perkara yang kecilkecil. 17. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah . Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject. “Masalah la”. “Dah bagitau dah. cinta dan ambil berat. semua ini sebab aku sayang. dia cintakan anda.

Adanya anda sebagai seorang pendengar yang baik pada masa itu adalah satu signal yang menyatakan kepadanya bahawa.mungkin perkara yg sama berlaku kpd kamu.jadi apabila kamu di beri peluang untuk menghadirinya.Pusat Boling – salah satu tempat yg di gemari oleh remaja.kalau tak main pun.tumpang tengok jadilah.mana tahu mungkin kamu di pikat di sana.mungkin cinta kamu akan berputik di pusat boling?? 3.Tapi mereka tu ada juga teman lelaki.ape kata kamu beranikan diri “approach” gadis yg kamu suka.jangan menolak. selamat berjaya! .silap hari bulan.Perpustakaan-Bagi yg masih belajar. Lainlah kalau kamu bersiul dan mengusik mereka.ha.rasanya ramai lagi yg kurang cantik daripada aku. walaupun boring la pulak anda mendengarnya.cubalah siapa tahu rezeki kamu.sorang pun tak nak!!.tmpt ini pastinya memberikan peluang kpd kamu ntuk mencari pasangan. ^_^ 4.tentu si gadis tu takkan marah.Perempuan ini tak kisah kalau lelaki bersopan dgn mereka. amat penting untuk anda memberikan masa. Anda adalah seorang yang mengambil berat.tidak kurang juga perkenalan melalui “chatting” boleh membawa ke jinjing pelamin.oleh itu. Oleh itu.tidak mustahil ini juga berlaku kpd kamu.ramai di antara kamu yg mendapat pasangan melalui cara ini.apalah nasib aku ni. 3) Perasaan harga diri lelaki antaranya datang dari kejayaannya dalam karier dan apa yang diusahakan.tempat seminar/camping = kita sering terdengar kawan2 kita bertemu dgn pasangannye sewaktu menghadiri seminar/camping.tuah manusia siapa yg tahu’tapi awas!bnyk juga yg penipu. prihatin. seorang yang boleh berkongsi hidup bersama dirinya.manalah tahu rezeki kamu untuk bertemu dgn pasangan melalui internet..Lelaki TAK perlukan seorang lagi ibu! Kalau anda bersikap seolah-olah ibu yang menjaga segalanya untuk dia.lekas. percayalah dia akan mula mencari cinta yang lain. peluang dan ruang untuk dia bercakap tentang kejayaan dalam hidupnya..rajin-rajinlah mengunjungi pusat membeli belah untuk”window shopping” atau menonton wayang.kamu makan penampar! 2.” ha.selalunya aktiviti ini turut melibatkan orang lain di luar sekolah.mana tahu kamu akan mendapat pasangan hidup mu di sana..menghabiskan masa selama beberapa hari bersama pasti akan membuka ruang untuk kamu mengenali lebih ramai orang.Pusat beli-belah =Pasti ramai yg tidak percaya.hulurkan salam persahabatan dgn sopan dan ikhlas.aku ni.. seorang yang boleh diharapkan.tetapi yakinlah ada di antara kita yg mendapat pasangan di pusat membeli belah.apa kata kamu ajak teman-teman pergi bermain boling. anda seorang yang amat pengasih dan dia pasti selesa dan suka bersama anda! 8 lokasi cari pasangan! Baca la selalu tak korang mengeluh camni “hai. 5.cubalah kamu melayari internet untuk berchatting.nak kata tak cantik.kata orang”sambil menyelam sambil minum air” Bagi yg lelaki.Internet = wah!Ini adalah peluang yg paling luas sekali kini. ni ade 8 lokasi mencari pasangan… laki pompuan dua2 boleh 1.kata orang’tuah ayam nampak di kaki.

.kenduri kahwin = pasti ade yg gelak bila baca tips ini. setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan… Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat. maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu! Petanda 3 Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya.6. selesa dan tanpa perasaan tertekan. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya. selamat… kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu! Petanda 2 Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersamasama. caranya berpakaian.pasti ada yg tertarik dengan kamu nanti.dah kenal barulah cinta kan??jadi cubalah menyertai sebarang aktiviti yg di anjurkan oleh organisasi sekolah kamu agar kewujudan kamu akan di sedari. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. dalam urusan remeh atau besar..tapi banyak yg berkesan tau!pasti ramai yg akan menghadiri majlis perkahwinan.apa kata kamu ajak teman-teman lepak di mana-mana kafe. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu… Petanda 4 Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang. apakah gerak-gerinya. adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. dan sebagainya. 8. Petanda 5 Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun.tentu yg melepak di situ juga yg best-best.Pejabat/sekolah = sesekali kamu perlu di tonjolkan diri agar diri kamu menjadi perhatian ramai.kafe=daripada kamu terperap di rumah. caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuatbuat? Jika tidak. Benarkah seperti itu? So. kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya.siapa tahu .tiba-tiba saje kamu mendapat nombor telefon daripada mamat yg duduk di meja sebelah kamu?? 8 Petanda Dia Adalah Soulmate (jodoh) Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional. Berjam-jam bersamanya. apakah ada petanda lain agar seseorang dapat merasakan bahawa sidia jodoh (soulmate) kita atau bukan? JOM KITA LIHAT!!!! Petanda 1 Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama.kelab.jadi rajin-rajinlah diri memenuhi undangan jemputan perkahwinan.contohnya sukan.siapa tahu kamu akan terpikat dengan seseorang di sana nanti??wow!! 7. spiritual dan fizikal antara keduanya. gaya rambutnya.kalau mampu pergilah ke kafe yg eksklusif.Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu.selain mendapat pahala. Cuba sekarang perhatikan. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut .. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka.

tak salah lagi.bile jumper ngan teman lelaki lamer. 2. suka-duka saat bersama. Adakah Anda Bijak Memilih Pasangan Hidup? Kebahagiaan dan kejayaan hidup berumahtangga adalah bergantung kepada kebijaksanaan seseorang memilih pasangan hidupnya. dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu.cerite ttg kecurangan yg korang buat belakang lelaki tu.mmg lelaki pantang. dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya.mmg satu perkataan yg lelaki takleh dengar. misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. 3.buruk padanyer. 5.jgn membanding2kan dia dulu dgn skrg.sebaliknyer cubela bantu.bende ni semua akan menyusahkan diri org jugak korang bace sendiri kat bawak ni: 1.byk yg korang mesti buat.jgn cerite ttg lelaki lain yg dalam diam-diam mencintai korang. 4.membenci ibunye. ingat-ingat kembali.lg-lg ttg kegagahannyer.bercerai.. 6. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya… Nah.mengalami pasang-surut.kawan tu penting bagi mereka .kalau anda pendapatan melebihinya.jgn la nak diperbesarkan.jgn buat dier patah semangat terhadap pekerjaan yg dia lakukan. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya. Pemilihan yang bijak ialah pemilihan yang didasarkan di .bender tu bkn lamer. 9. 8. Sekarang.bende tu akan menyinggung perasaan dier. Bahkan pada saat kamu tampil ‘buruk’ di depannya sekalipun.elokla dhindarkan. Dialah orangnya… Petanda 6 Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu. maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan! Apakah kelapan² petanda di atas telah kamu temukan padanya? 9 Perkara Yg Tak Boleh Dibincang Ngan Lelaki Bukan sng nak bina hubungan yg bahagia.termasuk dlm bende ni adalah soal apa yg harus dan tidak harus diciterkan kat pasangan korang.jgn jugak cerite ttg keburukan kawan baik lelaki tu. Petanda 7 Setiap orang pasti memiliki kekurangan. kalau begitu ini bisa bererti dia sudah siap menerima kamu seadanya. 7. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya… Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama! Petanda 8 Bila merasa rahsia kamu bisa lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain.takpayah la terlalu ghairah dan takyah la diceritakan perasaan tu kat dier.

jujur dan tidak selalu menguzurkan diri? (6) Adakah anda berdua sudah lama berkenalan? (7) Selama perkenalan anda degannya pernahkah terjadi sesuatu yang mengeruhkan perhubungan anda berdua? (8) Adakah sidia itu seorang yang tidak meninggalkan solatnya? (9) Adakah rancangan perkahwinan anda berdua ini dipersetujui oleh keluarga kedua belah pihak? (10) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang patuh kepada kewajipan-kewajipan agamanya? (11) Adakah bakal tunang anda seorang yang yang bukan kaki muzik dan bukan juga kaki rockers ? (12) Adakah anda sudah memikirkan semasak-masaknya mengenai pilihan anda tersebut atau lebih didorong oleh nafsu? (13) Adakah bakal tunang anda itu mempunyai perhubungan yang rukun damai dengan keluarganya? (14) Adakah bakal tunang anda itu bukan merupakan kaki pokai atau pemboros? (15) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang mudah cemburu dan syak wasangka? (16) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang bertabiat tenang dan damai walaupun anda sendiri seorang yang pemanas dan perungus? (17) Adakah anda berdua mempunyai pengetahuan dan pengertian yang wajar tentang kehidupan berumahtangga? (18) Adakah bakal tunang anda itu seorang yang sederhana tabiatnya dan tidak termasuk dalam golongan kaki motor dan kaki perempuan? (19) Adakah bakal tunang anda itu boleh memberikan didikan agama kepada anak-anak anda nanti? (20) Dan yang penting sudahkah anda sembahyang sunat istikharah untuk menentukan pilihan anda itu baik untuk anda dan agama anda? . hobi dan hiburan. persamaan taraf keluarga. silalah tiap-tiap seorang yang mahu mengikatkan pertunangannya itu menjawab pertanyaan-pertanyaan yang berikut dengan Ya atau Tidak? (1) Adakah anda berdua mempunyai semangat pergaulan yang sama atau hampir sama? (2) Adakah anda berdua mempunyai sikap yang sama terhadap nilai-nilai hidup yang luhur. Perkahwinanperkahwinan yang berlangsung tanpa mempunyai keserasian-keserasian yang pokok ini seringkali terkandas dan gagal. persamaan agama. Untuk menduga sama ada pemilihan pasangan hidup anda itu sesuai atau tidak. persamaan kecenderungan dan memilih kawan teman. juga sama-sama bersikap lapang fikiran? (3) Adakah tiap-tiap seorang dari anda berdua ini saling hormat menghormati dan berpuas hati terhadap pekerjaan masing-masing? (4) Adakah bakal tunang anda itu sudah matang umurnya? (5) Adakah bakal tunang anda itu terkenal dalam kalangan sahabat temannya sebagai seorang yang amanah.atas keserasian dan persamaan watak-watak peribadi.

Ayat Tersirat Perempuan YANG LELAKI PERLU TAHU . Kalau bukan kerana anda. mungkin anda tidak akan memperolehinya. sejam untuk menghargainya. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang. Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur. 7. 10. 11. 4. 14. 6. ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya. Hantarlah pesanan ini kepada orang yang anda tidak akan lupa dan hantarkan juga kepada orang yang menghantar pesanan ini. fikirlah semula. 8. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini. Ini adalahpesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. ada hikmah disebaliknya. Kalau anda dapat menjawab Ya kurang dari 15 pertanyaan. anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya. 12. 9. Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik. tapi sepanjang hidup untuk melupakannya. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan. maka perkahwinan anda sukar bertemu kerukunan dan kedamaian ANDA PERLU TAHU-Perkara yang anda tak perasan atau saja tak perperasaan……. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda. 13. sehari untuk menyayanginya. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik. Anda seorang yang istimewa dan unik. mungkin anda yang meminggirkan mereka. 3. maka itu membuktikan bahawa perkahwinan anda berdua akan berlangsung dalam kebahagiaan dan kejayaan. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda. tetapi banyak menghadapi gelombanggelombang yang pahit. 1. bermakna anda sudah melupakan kawan-kawan anda. maka perkahwinan anda mungkin berjaya. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini. 5. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar. 2. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Sebaliknya kalau jawapan-jawapan Ya itu tidak sampai sepuluh. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara. caci & cela. 15.Kalau tiap-tiap seorang dari anda berdua dapat menjawab dengan Ya sebanyak 16 atau lebih dari pertanyaan-pertanyaan di atas. seseorang itu tidak akan hidup bahagia. Lupakan segala maki hamun.

memahami bla bla bla… Makna tersembunyi: Hish… I rasa macam minat sesangat kat you la… Rasa macam nak jadi awek you je. You baik.saper yg bercoupling……. Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil. tolong basuh kain-baju sekali.Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu? Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke. Mana nak masak. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you. tak kurang juga yg habiskan duit beli prepaid dan bayar bil telefon yg melambung. kalau berani sangat. Makna tersembunyi: I tak nak kat you.. Lepas tu.) . Lapar ni! Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini.(Allah kan ada) 5) byk habis duit (lebih baik guna utk sedekah) .. Tak paham-paham ke? Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you.... budak pompuan tu? Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum? Makna tersembunyi: Jom pi makan. berapa kali dah miss solat pasal dok asyik berdating tak pulak risau. Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban. aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu. Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu? Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh. kita sbg muslim patutnya byk mengingatkan MATI yg boleh dtg bila2 masa. Bahaya bercouple..) 7)byk termenung dan senyum sendiri (pasal ingat peristiwa riang dgn awek. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. bersikap jujur dan berlaku adil.Habih..BACA!!!!!!!!!!!!!!! Apa perkara yg ber’manfaat’ drpd ber’couple’: 1) seronok (dpt fitnah) 2) seronok (dpt dosa) 3) seronok (dpt geng dgn syaitan) 4) dpt meluahkan masalah. hangpa dua ekoq gak yang seronok. Makna tersembunyi: Tolong picit kepala. sebut la nama dia depan aku. yek. basuh kain-baju lagi… Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. 6) byk risau (takut awek kita org lain kebas.. yek. Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la. Asalkan you berterus-terang dengan I. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.

. lelaki ni biasa le EGO. tu dia.. tak percaya pergi lepak (bukan lepak mcm Mat Lepakian.. awek tu pun accept le mat tu. patutnya kita dah besor.. lain dah tak kisah.. org kata kalu dah nak buat tu memang mcm2 helah. jln pun tak rapat2 dan si awek tu pula pakai tudung… so tak pe la..e.. maka ini membuka ruang pd lelaki2 utk memulakan projek mereka. bercakap. kalau tutup aurat pun aurat lain tak dijaga i.. berani menghadapi cabaran utk jadi setanding dgn lelaki maka mereka pun goda le lelaki so dpt byk boyfriend.. 7) lelaki cuba nak tunjuk pd lelaki lain yg dia tu pakar dlm bab tackle/meng’ayat’ awek . mula2 perasan yg awek tu minat kat dia (padahal tak minat pun). 6) ramai lelaki rasa bangga kalau ada awek. dia dan awek dia.. bukannya berduaan di tempat sunyi tak pegang tangan. saya bab ni yg payah nak jawab. 5) ramai perempuan semakin berani. mcm Mat Cintan dan Mat Bunga yg byk dpt awek.. ada je alasan dia org utk melepaskan diri. faktor sekeliling memperngaruhu suasana. ketawa kalah lelaki.. dah remaja. . kalau tak ada awek maka mcm ada satu kekosongan dlm jiwa … lebih2 lg kalau tgk member2 lain dia ada awek. dan ada setgh ibubapa dgn selamba kata “tak pe le. maka sebab itu Allah jadikan lelaki dan perempuan ada tarikan mcm cas +ve dan -ve.e... betul juga kata ibu bapa tersebut. bior le” . solat fardhu lewat tak takut pulak… ) 10) lain2 lg yg memberikan faedah dlm menambah saham DOSA drpd PAHALA. kita nasihat kot sini dia corner kot lain.. ada juga awek yg manja (dah memang fitrah wanita begitu) sikit bila nak minta tolong maka lelaki akan terperasan yg awek tu minat kat dia maka akan try meng’ayat’.. nanti dah kahwin settle dan taubat le. lelaki ni cepat sgt PERASAN so dia pun naik semangat kacau awek. 3) sudah menjadi naluru manusia ingin dibelai dan dikasih. tahu le menilai yg mana baik dan buruk. perempuan dan lelaki satu kelas tanpa ada usaha drpd pihak yg bertanggungjawab utk mengawal pencampuran ini supaya tidak bercanggah dhn syarak. dah pandai fikir mana baik dan yg buruk .) 9) menepati masa dan janji (takut awek marah/sakit hati.. dosa pun sikit jer... dia org dah besor.. 2) perkara ini sudah jadi kebiasaan maka didapati ada pendapat (tak tahu le dalil mana dia guna) mengatakan tak apa ber’couple’ asalkan tak melanggar batas2 syarak.. lepas tu pandai cubit2 dan pukul2 pula tu. maka terjadinya perhubungan (kawan2) sblm ada ikatan yg sah. 1) byk sek. byk bersabar aje le dan teruskan usaha kita insyaAllah lama2 dia sedar le..... ada chance ni.) ada yg elok tutup aurat tapi bila bersembang. ego tak kena tempat… haaa… ni paling memalukan kaum lelaki.) kat KL (kat sini mcm2 jenis org boleh jumpa. lepak dgt tujuan utk mengambil iktibar. lelaki apa lagi... cara bergaul. Hasil drpd pengalaman/pemerhatian/analisa/kajian terdapat beberapa sebab yg menyebabkan PENDORONG mengapa ber’couple’ terjadi. nauzubillah.../pusat pengajian i. tapi tanggungjawab kedua ibubapa mendidik anak pun tak boleh diabaikan… 4) bertambahnya perempuan yg tidak menutup aurat.... ye le dah usaha sikit punya susah nak meng’ayat’/meng’tackle’. hasil drpd didikan/pentarbiyahan islam yg tidak kukuh dr keluarga menyebabkan attraction between the charge can’t be control to act in a much more appropriate manner. end up awek tu minat betul2.lebih mengutamakan awek drpd org lain (hidup dlm dunia sendiri.. pd pendapat mereka keluar buat date kat khalayak ramai..

Bukan DENDAM . tujuannya ialah utk kenal antara satu sama lain dan memahami satu sama lain.A.maka dianjurkan pd kaum hawa agar tidak menonjolkan sifat kemanjaan anda pada tempat yg tak kena. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja . cantik . -CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala . -MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA . tolong nie tolong tu. kadang ingin LELAKI mengikut katakatanya sekali sekala . pd kaum adam pula. tu yg jadi mcm tu… 10) fakta yg ke-10 ni cukup sensitif pasal mereka (lelaki) ber’awek’ disebabkan niat mereka cukup ikhlas dan jujur. -CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus -SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal . -EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai . ada ngam ke tak ngam ke sebelum berjanji utk hidup semati… alhamdulillah niat bagus… tapi niat tak boleh menghalalkan cara. anak-anak . tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian . yg lelaki tu pula tolong tak ikhlas. mulus ... 9) ada kaitan dgn fakta ke-8… perempuan cepat sangat kesian bila tgk lelaki bersusah-payah utk dia. maka brgsiapa yg memelihara (dirinya dr) segala yg kesamaran. suka bermanja hanya kepada insane yang bernama LELAKI ..W “sesungguhnya yg halal itu nyata dan yg haram itu pun nyata dan di antara keduanya ada perkara yg kesamaran. -HALUS : ibarat sehalai sutera . yg tidak diketahui oleh kebykkan manusia. 2-cintailah pasangan anda kerana Allah dgn cinta yang berlandaskan keimanan dan bukannya kerana hawa nafsu… HATI SEORANG WANITA -SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk . LELAKI pula . namun juga sesame kaum . sesungguhnya ia memuliakan bgnya agamanya dan kehormatannya… ” (Mutfaq’alaih) 1-sesunguhnya perjumpaan (keluar) antara kaum adam dan hawa itu salah melainkan ditemani mahramnya… .. -IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui .KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi . dan suami . tolong buat assingment ke sbg contoh. jgn le dok perasan cepat sgt. biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. lembut dan mudah tercarik dan koyak . termasuk ibu bapa . WANITA amat tabah . yg haram akan tetap haram. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan . bila lelaki yg dok tolong tu ‘ayat’ sikit jer dgn mudah perempuan tersebut termakan kata2 manis lelaki tersebut. sbgmana hadis Rasulullah yg bermaksud: Drpd Abu Abdullah Al-Nu’man bin Basyir ra :sabda Rasulullah S. . -PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam .

Ramai suamimembazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Apabila suami tersenyum.Ramai suami inginkan isteri yang mengancam. Mana adil ? 14. 4. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri. 10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. 9. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri. isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. buat lawak atau gurauan yang mesra. 12. 5. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Langkah Bestari Suami Mithali ( Dato’ Dr.Elakan cakap tak serupa bikin. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Fadzilah Kamsah) 1. kemas. Ramai suami terlupa. sihat dan ceria. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan. bersih. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik. 7. Ramai suami yang kedekut dan berkira. wangi. tetapi mengabaikan Penampilandiri sendiri. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. 15. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Amalkan makan bersama setiap hari. mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakanpasangan anda. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ? 6. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. 11.mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri. Senyumlah apabila sampai ke rumah.Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. 13. Mohd. 3. fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan . .dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu . Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tanggaterancam. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Pastikan penampilan anda anggun. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. 2. 8. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuandan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera 17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan. 18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan. 19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ? 20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai. 21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia danisteri mudah masuk syurga. 22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar,isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak. 23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah. 24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya.Elakan kesilapan ini. 25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan,telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia. 26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskaniman dan takwa. 27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang. 28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga. 29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah. 30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah. 31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita. 32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan. 34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga.Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ? 35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga.Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga. 36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga. 37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah. 38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak. 39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji. 40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah. 41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu. 42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa. 43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia. 44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya. 45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama. 46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian. 47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur. 49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa. 50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang. http://purnama2u.com/v5/index.php/artikel/motivasi/62-motivasi/188-50-langkah-menjadisuami-mithali

5 Mitos Lelaki Terhadap Perempuan
Mitos 1: Kaum perempuan sering berasa tidak puas hati Hakikat: Perempuan sentiasa mahu memperbaiki keadaan supaya lebih baik Mitos 2: Kaum perempuan bercita-cita tinggi Hakikat: Sebenarnya perhubungan kedua belah pihak lebih bercita rasa tinggi Mitos 3: Kaum perempuan suka mengawal pergerakan kekasihnya Hakikat: Perempuan lebih bersikap ambil berat dan lebih prihatin Mitos 4: Kaum perempuan lebih mengada-gada Hakikat: Perempuan suka dimanja dan diberi perhatian Mitos 5: Kaum perempuan beremosi tinggi dan cepat sensitive Hakikat: Perempuan lebih berjiwa halus So lepas baca ni, harap2 kaum lelaki tak salah sangka kat kaum perempuan la ek!!!

How To Make A Woman Happy
It’s not difficult to make a woman happy. A man only needs to be: 1. a friend 2. a companion 3. a lover 4. a brother 5. a father 6. a master 7. a chef 8. an electrician 9. a carpenter 10. a plumber 11. a mechanic 12. a decorator

a good father 23. true 42. a stylist 14. compassionate WITHOUT FORGETTING TO: 45. give her compliments regularly 46. a psychiatrist 19. funny 31. tolerant 36. a healer 20. tender 33. prudent 37.13. warm 27. determined 41. a psychologist 17. very clean 24. dependable 43. a sexologist 15. ambitious 38. courageous 40. passionate 44. a good listener 21. athletic 26. sympathetic! 25. gallant 29. capable 39. an organizer 22. intelligent 30. strong 34. love shopping . understanding 35. attentive 28. a gynecologist 16. creative 32. a pest exterminator 18.

Wanita menghadapi banyak permasalahan. give her lots of time. wanita hafal seluruh jawaban dan sesudah khawin. . dia hafal seluruh pertanyaan. Barangsiapa mengawini wanita kerana hartanya. not stress her out 50. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya. 5. Sebelum khawin. Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkhawin. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis. lelaki bermalam dalam kegelapan. YOU MUST ALSO: 51. 14. sebahagian diatasi dengan berkhawin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur. 11. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya. 13. 8. 12. be honest 48. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita. dan apabila ia sudah memperolehinya. Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami. be very rich 49. especially time for herself 53. tetapi dia tidak bisa melupakannya. give her lots of attention. not look at other girls AND AT THE SAME TIME. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki. 3. but expect little yourself 52. give her lots of space.47. Tanpa pelita. maka dia telah menjual kemerdekaannya. 9. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya. never worrying about where she goes IT IS VERY IMPORTANT: 54. Never to forget: * birthdays * anniversaries * arrangements she makes Kecantikan Seorang Wanita 1. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya. 7. 10. 4. ia menginginkan segala-galanya. 6. 2.

23. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkhawin. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta. Tidak. 21. Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu. 18. Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. 26. Pada waktu bertunang. 30. . 17. 29. dan mengurangi garam pada ucapan suaminya. lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan. 20. 24. sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia. satu di sebelah kiri dan yang ketiga diarahkan kepada suami. 16. . Satu di sebelah kanan.. Pada saat perkhawinan. “JODOH” Renungkanlah sedalam-dalamnya Renungkanlah Sedalam-dalamnya. 27. 25. Allah mendengar. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia. munculnya uban dan wanita-wanita cantik yang menjadi saingannya. perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan. yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan. Bagi lelaki. 19. sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti. 31. yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya. 22. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat sembahyang. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara dengan suaminya. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci. Hanya belum sampai masanya. Setiap wanita mempunyai dua mata. Adapun wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga mata.15. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia. Sesudah perkawinan. Kebijaksanaan wanita terletak di dalam hatinya.. 28. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya. Dan usia 35 tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. dan tidak mengenal pertengahannya. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia.Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Wanita pada umumnya takut akan tiga hal : tikus. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya. Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik.

. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya. “Kadang² Allah sembunyikan matahari. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya. bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin. sunnah Nabi.. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah. ia juga dtg bersama masalah. mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. carilah dulu kesabaran itu. motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Orang lain membeli dengan harga biasa. apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu. Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman. Semua benda. aku pasti bahagia kalau mendapat ini.. bahagianya org itu. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Jodoh usah terlalu dirisaukan. tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh² bandar raya. “ Seorang teman pernah berpesan. tiba masanya ia akan datang menjemput. tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak! ? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya. Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita. akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. pasti ada baik buruknya. dia terpaksa membayar berlipat ganda. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak². Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Hakikatnya. namun perlu juga anda membuka lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat. Dia datangkan petir dan kilat. belajarlah dulu.alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang se! buah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Kita selalu sangka. Anda pun mengeluh. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Demikian juga perkahwinan. anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermatimatian membina janji. sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia²nya.Wanita baik untuk lelaki yang baik. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.

tidak begitu kisah dengan hiasan rumahnya. Demikianlah hebatnya wanita. mungkin isteri. Mark Anthony. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada…” Mengenal Kelemahan Lelaki -Oleh Dr. kereta.” “ “Cinta yang disemadi! kan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Begitulah nisbah hebat dan kuatnya kuasa wanita dalam menundukkan lelaki. Dia boleh bernafsu terhadap barang-barang kemas. sebab nafsunya ke arah itu tiada. untuk setiap cabang darjahnya sudah tidak setinggi lelaki. mungkin kakak. Sebab itu kita akan lihat lelaki biasanya tidak kisah dengan berapa helai pakaian yang dimilikinya. Lelaki memang sudah sedia kalanya perkasa. Lelaki dikurniakan lebih akal tetapi kekurangan nafsu. Jangan gunakan kekuasaan anda itu untuk menjatuhkan lelaki. Ramai sungguh pemimpin agung dunia kalah oleh pujuk rayu wanita. Wanita pula. Jika anda cantik dan pandai memujuk rayu.kita menangis dan tertanya-tanya. gunakanlah kecantikan anda dan kelebihan yang dianugerahkan ALLAH itu untuk membantu memperkasakan lelaki. Lelaki sekuat Julius Ceaser boleh lemah apabila berdepan dengan Cleopatra. Dia hanya ada satu nafsu dan sembilan akal. Maka itu lelaki lebih mudah liar berbanding wanita.. Rupa²nya. perabot. tiada pecahan-pecahan. atau rasa kecintaannya sedang memuncak. dia memang sanggup lakukan apa sahaja untuk membuktikannya. kemana hilangnya sinar. hatinya boleh tunduk dan bahasa yang digunakan turut lunak. Kemusnahan seseorang lelaki juga biasa dikaitkan dengan seorang wanita. Seorang lelaki boleh menangis apabila ditinggalkan oleh seorang wanita... Nafsu lelaki biasanya lebih tertumpu pada keghairahannya terhadap wanita. apatah lagi tatkala nafsunya sedang bergejolak. Jadi. Tiada cabang-cabang. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Lelaki pasti kalah oleh pujuk rayu. tetapi nafsu yang satu itu selalu gagal dipelihara. Sekuat-kuat lelaki boleh ditipu oleh sebodoh-bodoh wanita. mungkin ibu. mungkin pada kedudukan-kedudukan yang serupa. Dia mungkin bernafsu kepada semua benda tetapi dia tidak mudah musnah oleh semua benda. Sekuat mana pun lelaki selalunya kalah oleh kata-kata lembut sang wanita.HM.Tuah Tidak sedikit lelaki yang rebah di persada wanita. lelaki akan terus terangsang sebab yang satu itu memang sentiasa arahnya ke sana. mungkin anak. Tolonglah gunakan kekuasaan dan kehebatan anda itu untuk membantu membangunkan lelaki. Di medan pertempuran dia boleh membunuh begitu ramai musuh. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. dek terlalu banyak nafsu dia boleh memecah-mecahkan atau mencabang-cabangkannya kepada pelbagai hal. . Allah nak hadiahkan kita pelangi. Sebaliknya dia juga boleh mencipta sejarah kedunguannya dengan peranan yang anda mainkan.. tetapi berhadapan dengan wanita. padahal dia terkenal perkasa. mungkin makcik. Kejayaan seseorang lelaki biasanya dikaitkan dengan seseorang wanita di sisinya. tetapi dia boleh menghalakan keperkasaannya itu untuk membina sejarah keagungannya dengan sokongan anda. baju cantik. Tetapi sebut syahwat. ketua tentera yang menggantikan Julius Ceaser juga jatuh ke tangan Cleoparta. Anda amat berkuasa dan amat perkasa. rumah dan berbagai-bagai lagi.

sebenarnya jalan menuju kebahagiaan lebih mudah. Usah digoda mereka. 5. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya. kasihanilah makhluk lelaki. dia ini pasti datang bulan. kenyitan mata yang bercahaya dan bermacammacam lagi. anda sendiri harus mengenali hati dan keperibadian mereka supaya hubungan itu lebih mudah. Lelaki tua boleh naik ghairah hanya melihat seorang kanak-kanak. Mereka itu lemah dalam perkasa. Kenali hati budi seorang lelaki Dalam persahabatan. tetapi nafsunya selalu terpesona oleh kata-kata yang lunak. Oleh itu. “Penting sangatkah?” dan E. . Kadang-kadang dek terlalu ghairah dia gagal membezakan antara haiwan dengan manusia. dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata. mereka akan menjawab “Ya. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini. ibunya di kampung malah dirinya sendiri yang sudah bergelar lelaki tua. saya?” 2. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan. Jika ia sesuai dijadikan panduan. Pernah terjadi lelaki mengembiri haiwan. 4. dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: “Oh. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia.” sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati. 1. Jika anda ingin mencari cinta sejati. kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan. rasa-rasanyalah” B. Ternyata mereka selalunya gagal memberi penalaan yang betul terhadap nafsu mereka walaupun hanya satu. “Siapa. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah. segelintir pendapat mengatakan bergaul dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan Hawa. wahai wanita. Jika anda bertanya lelaki: “Adakah anda cintakan saya?” selepas setahun perhubungan. biarlah takdir yang menentukan. jika anda pandai menelusuri hati lelaki.Maka itulah lelaki walau sekuat mana apabila digoda wanita cantik biasanya runtuh. bagaimana? Seperti kata ahli sosial. “Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak” D. Banyak sungguh onar yang boleh dilakukan oleh para lelaki. Namun dalam soal cinta dan perhubungan serius yang menyangkut soal hati. Tetapi hakikatnya. Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak ansur. saya cintakan awak”. “Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?” C. lantaran dia hanya mempunyai satu nafsu. Nafsunya tidak dapat membezakan antara syahwat yang betul dengan syahwat yang tidak betul. Jika sebaliknya. Berikut diperturunkan 14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka. lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus-terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara. 3. anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang. Kadangkadang wanita yang menggodanya bukanlah cantik sangat. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan. nanti dia terlupa anak isterinya di rumah. suara yang sedap didengar. 6. terimalah ia dengan hati terbuka. mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. “Ya.

7. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. Jika dia mahu duduk berbincang, ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan. Beberapa hari berikutnya, dia akan buat-buat lupa. 8. Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit, kuasa dan seks. 9. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya. 10. Lelaki cuma suka lafazkan ‘I love you’ pada peringkat awal perhubungan. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10,000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita. 11. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik, popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya, dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya “Awak yang kuat melayan”. 12. Jangan kritik muzik, kereta, pasukan bola, motosikal, topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka. 13. Jangan kritik cara mereka berpakaian, menyapu gel rambut atau menyikat rambut. 14. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda, maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya

Rahsia Keserasian Pasangan Menurut Urutan Kelahiran
Percaya atau tidak, orang-orang tua memang selalu menghubungkan hari dan tarikh kelahiran , mahupun urutan kelahiran kita dalam hal jodoh dan keserasian pasangan.. Jika kombinasinya tidak sesuai, dengan cepat mereka mengatakan si dia bukan jodoh kita. Benarkah demikian? Sekadar ingin tahu, tak ada salahnya anda mengetahui kombinasi seperti apakah yang baik menurut para orang tua zaman dulu? Siapa tahu ada persamaan dengan hubungan anda dan si dia saat ini? Kononnya, kombinasi hubungan yang sesuai adalah anak tunggal berpasangan dengan si bungsu, si sulung dengan si bungsu, si tengah dengan si bungsu. Kombinasi lainnya adalah sebagai berikut: Konon katanya pasangan ini akan mengalami masalah-masalah dan kesulitan untuk menuju pada hubungan yang lebih baik mahupun yang lebih menyenangkan. Si Sulung dengan si Tengah Katanya si tengah memiliki kepandaian untuk menyenangkan pasangannya. Selain itu juga si tengah ini merupakan pasangan yang secocok bagi siapa saja dan mudah diajak berbincang Si Tengah dengan si Tengah Memiliki potensi untuk serasi di antara satu sama lain. Meskipun keduanya si tengah, namun bila salah satu lebih cenderung bersikap sulung dan yang lainnya agak kebungsuan, keduanya merupakan pasangan yang serasi. Si Tengah dengan si Bungsu Keduanya akan menjadi pasangan serasi bila si tengah memiliki kecenderungan ke sulung. Jika si tengah memiliki sikap tengah, mungkin saja dia akan terpengaruh dengan gaya hidup si

bungsu yang suka akan keseronokan serta menimbulkan masalah seperti pernikahan si bungsu dengan si bungsu. Si Sulung dengan si Bungsu Kombinasi paling bagus, si sulung dapat mengajar si bungsu bagaimana mengurus hidup dengan lebih baik dan serius. Si bungsu akan dapat mengajarkan si sulung bahawa wajar saja bersenang sekali-kali. Si Bungsu dengan si Bungsu Berhati-hatilah kerana anda berdua memiliki kecenderungan yang sama, iaitu suka bersenangsenang. Tapi jika anda berdua sudah melewati batas kawalan, maka hubungan anda berdua tidak akan berjaya. Anak Tunggal dengan anak Tunggal Keduanya akan memiliki keegoan tinggi sehingga diperlukan banyak waktu untuk hidup rukun dan saling mendukung. Paparan di atas hanyalah mitos dan kepercayaan dahulukala. Percaya atau tidak, semuanya kembali pada diri anda.

PERKATAAN LAZIM YANG SERING KAUM HAWA SUKA GUNAKAN
FINE Ini la yang perempuan suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai – hanya akan membawa anda berdua bergaduh. LIMA MINIT Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang. TAKDE APA-APA Ini bermakna “something” dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan perempuan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama ‘LIMA MINIT’ dan diakhiri dengan ‘FINE’. PERGILAH! (dengan kening terangkat) Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si perempuan menjadi marah dengan ‘TAKDE APA-APA’ dan diakhiri dengan ‘FINE’. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna ‘mengalah’ atau ‘buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah’. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan ‘TAKDE APA-APA’, ‘FINE’ dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa ‘LIMA MINIT’ apabila dia dah sejuk. MENGELUH YANG KUAT Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap oleh kaum lelaki. ‘MENGELUH YANG KUAT’ bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh

ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai ‘TAKDE APA-APA’. MENGELUH YANG PERLAHAN Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. ‘MENGELUH YANG PERLAHAN’ membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan… dan dia akan kekal puas. OKAY LAH Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya seorang perempuan boleh buat kepada lelaki. ‘OKAY LAH’ bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. ‘OKAY LAH’ selalunya digunakan dengan ‘FINE’ bersama ‘Kening Yang Terangkat’. BUAT LAH Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar. TOLONGLAH Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang perempuan memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat ‘OKAY LAH’. TERIMA KASIH Seorang perempuan mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan samasama. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK Ini banyak berbeza dari ‘TERIMA KASIH’. Seorang perempuan akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan ‘MENGELUH YANG KUAT’. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas ‘MENGELUH YANG KUAT’ kerana ini hanya akan membuat dia berkata ‘TAKDE APA-APA’.

Tanda Lelaki Tiada Duit
TIADA ribut dan angin, sikapnya tiba-tiba menjadi berubah. Daripada seorang periang terus menjadi pendiam. Apa yang cuba dilakukannya hanyalah ingin menemani kamu, mengajak menikmati makan malam di gerai murah, lebih gemar mendiamkan diri dan tidak lagi bergayut panjang melalui telefon bimbit. Persoalannya, “Adakah si dia sudah poket kering, tetapi malu untuk memberitahu” atau “apa yang harus aku lakukan sekiranya dia langsung tidak mahu berterus-terang?” Bagi lelaki, perkara paling sensitif dalam hidup mereka apabila disentuh soal kewangan. Jadi, mereka tidak akan sesekali memberitahu kepada kamu tentang masalah berkaitan wang ringgit. Sebagai kekasih, kamu seharusnya memahami situasi yang dihadapi dan jangan menambahkan lagi kekusutan difikirannya.

Tetapi kali ini. Sentiasa tersenyum dan jangan bersikap sombong apabila berinteraksi dengan mereka. 4. Alasannya: “Hanya perlu menonton beberapa keping DVD sambil menikmati makanan ringan. Kamu perlu bertindak membantunya sekiranya si dia memperlihatkan tanda-tanda seperti berikut: Menghabiskan masa di rumah Setiap kali tibanya hujung minggu. dia terus membawa kamu pulang ke rumah. 9. memang saya berhajat untuk membawa kamu keluar bersama. ringkas dan praktis. kebiasaannya si dia selalu membawa kamu keluar makan bersama. Lakukan apa yang dia suka dan jangan lakukan apa yang dia tidak suka. 8. Mempunyai bentuk badan yang menarik (terpulang kepada individu). Tetapi kali ini. “Daripada keluar tidak berduit. 7. . si dia tidak pernah ketinggalan memberi hadiah menjelang ulang tahun kamu berdua atau menjelang hari-hari istimewa.” Makan di gerai murah Sebelum ini. Berpewatakan menarik mampu menarik minat mereka. 2.Intim minggu ini berkongsi tip di saat si dia berhadapan dengan masalah melibatkan kewangan. Padahal. Pandai dalam memainkan peranan sebagai seorang wanita ketika berada di samping lelaki yang anda minati. si dia lupa untuk memberikan yang istimewa but 50 CARA MEMIKAT LELAKI 1. 5. si dia lebih gemar menghabiskan masa bersama ahli keluarganya di rumah daripada keluar bersama kamu. 3. apa kata kita pulang saja. dia mengambil keputusan membawa kamu ke gerai murah. Pandai memasak adalah ciri-ciri utama mengapa lelaki mudah terpikat dengan anda. Pulang awal Selepas menjemput kamu dari pejabat. Jangan terlalu mengongkong.” Keputusan yang dibuatnya itu atas alasan ingin bebas daripada beban kewangan. disebabkan badan terasa lemah. lebih baik aku menghabiskan waktu untuk tidur dan bersantai di rumah. Menonton DVD sebagai hobi Saat si dia poket kering. Ketika berinteraksi dengan mereka jangan lupa gunakan bahasa tubuh yang anda ketahui seperti mata dan tangan. si dia sering mengajak kamu menikmati hidangan di restoran-restoran eksklusif dan mewah. 6.” Tiada hadiah ulang tahun Selama ini. Alasannya: “Sebenarnya. Jujur dan sentiasa merendah diri. Mempunyai tingkah laku yang baik dan lemah lembut. 10. menonton DVD di rumah lebih memberi keuntungan daripada keluar bersiar-siar atau menonton wayang.

keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya. Jangan terlalu ‘excited’ ketika bertemu dan berbual dengannya. 36. 34. 22. Jangan suka bercakap benda yang tidak berfaedah ketika bercakap dengan mereka. 26. Jangan biarkan wajah kamu dipenuhi jerawat batu! . 24. Bersikap matang dalam tutur-kata dan tingkah laku. Menghormati dirinya. Menjadi temannya ketika dia susah dan senang. 23. Lelaki tidak suka jika kamu memakai mekap yang terlalu tebal. 21. 15. Kenali siapa dirinya sebenarnya sebelum kamu memulakan langkah untuk memikat.11. 32. Ini adalah taktik untuk memberitahu si dia bahawa kamu boleh didekati tetapi bukan bererti kamu ini perempuan murahan dan mudah didekati. 19. 31. 16. Jangan terlalu menunjukkan bahawa kamu ini terlalu baik dan ‘perfect’. 35. Bijak menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan. Jangan terlalu bersikap ‘kelakian’ dan ganas dalam pergaulan. 13. renungi matanya dan tunjukkan sifat humor kamu. 17. 33. Jaga cara pemakaian anda. Apabila berhadapan dengan lelaki yang kamu minati. Sentiasa bercakap lembut dengan mereka. 18. 38. 37. Agresif. 30. 27. Lelaki suka kamu menjadi pendengar yang setia dan tidak suka wanita yang suka membangkang. Ketahuilah mereka ini adalah golongan yang terlalu sensitif dan suka akan kelembutan apatah lagi dari seorang gadis. Jangan perasan bahawa kamu ini mempunyai paras rupa yang jelita. 28. Yang paling penting lelaki suka dimanjai dengan belaian dan kata-kata yang romantik. Sering memberikan kad ucapan buat si dia yang kamu minati untuk ‘plan’ pertama memikat dirinya. Lelaki sukakan wanita yang suka menjaga kulit. Tidak mudah putus asa dan sentiasa berdiri di atas kaki sendiri tanpa meminta pertolongan dari orang lain. seksi atau tidak terpulang kepada lelaki yang anda minati. 20. Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki. Lelaki sukakan wanita yang suka berterus terang tanpa menyembunyikan sesuatu. 25. 12. Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan. Mengetahui bila hari lahirnya. Bersikap keibuan adalah antara tips yang perlu kamu titik beratkan. 29. Jangan bandingkan ‘dia’ dengan lelaki-lelaki yang pernah kamu kenali. Jangan bersikap selalu jual mahal apabila berada bersama mereka. Contohnya berbual terlalu lama di telefon untuk perkenalan pertama. 14. Sentiasa memegang prinsip sederhana dan tidak boros di dalam perbelanjaan.

50. 42. 41. Aset penting bagi kamu untuk memikat lelaki adalah mata. 43. kejujuran dan tingkah laku yang bersopan-santun. Jangan terlalu merengek dan mengada-ngada. 45. pasti hubungan yang terjalin terasa hambar. punggung dan gaya langkah kamu yang kemas. Berjaya di dalam apa jua bidang yang kamu ceburi. Jangan tunjukkan kelemahan kamu ketika berada di samping lelaki yang kamu minati. 44. 40. Usia dan bentuk badan bukan menjadi ukuran yang penting tetapi kecerdikan. Lebih teruk jika rakan-rakan si dia juga tidak menyukai dengan sikap itu dan menjauhkan diri apabila berada di samping mereka yang cemburu. . tidak mencabar dan tidak berseri. Jangan terlalu over nanti lelaki akan meluat pula dengan kamu! 8 TANDA PASANGAN CEMBURU BUTA t 1:52 PM Sikap cemburu memang ada baik dan buruknya di dalam sesebuah perhubungan. Jangan sampai dilabel sebagai pasangan yang terlalu cemburu buta. 49. Menunjukkan bahawa kamu bukanlah seorang gadis yang mudah dipermainkan. 46. Lelaki sukakan wanita yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang. hubungan yang terbina pula pastinya penuh dengan tekanan dan ketidak selesaan.39. Jika langsung tiada cemburu. setiap pasangan perlu bijak menangani perasaan cemburu masing-masing. 47. 48. Mungkin suatu hari nanti sikap kamu yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya. Namun jika cemburu keterlaluan. Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu kamu tidaklah perlu terlalu alim. Tidak terlalu meminta dan jaga tata tertib kamu di meja makan. Jangan bersikap terlalu kuno. Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu agar tali persahabatan kamu dengannya tidak putus begitu sahaja. Sebaiknya di dalam perhubungan.

anda seorang wanita atau lelaki yang mempunyai penampilan menarik. Perbuatannya itu membuatkan dia berani melemparkan kata-kata kesat. Ugut bunuh diri Ucapan ‘bunuh diri’ sentiasa bermain di bibirnya. ke mana anda pergi. Paling menjengkelkan. Sikap cemburunya yang keterlaluan menyebabkan dia lebih percaya bahawa anda sedang berdampingan dengan teman lelaki atau wanita lain. Cuba teliti dan selidiki diri sendiri. Keadaan berlaku sekiranya si dia mendapat tahu anda berada bersama rakan-rakan. Anti sosial Tidak dinafikan. Emosi keterlaluanSetiap minit dan jam. segera kikisnya dan jadilah keksih yang prihatin. 2. si dia cuba mencari kesalahan anda. 25 SIFAT WANITA ‘PERANGKAP’ LELAKI . Contohnya. bukannya rakan taulan. anda terlepas daripada genggamannya. 6. anda tidak pernah mempunyai niat seburuk yang disangka itu. 7. Jadi polis Sekiranya terdapat tindak tanduk anda yang mencurigakan. si dia akan merampas telefon daripada anda dan terus menjawab panggilan yang diterima. si dia sentiasa ingin tahu apa yang dilakukan setiap hari. 3. Si dia amat bimbang sekiranya ada lelaki atau wanita lain tertarik pada diri anda. Malah. sama ada kamu mempunyai 10 tanda orang yang terlalu cemburu buta. Paling memeranjatkan. atas alasan bunyi deringan menganggu anda dan si dia sewaktu bersama. Anti bunyi telefon Setiap kali telefon berbunyi. lebihlebih lagi apabila anda memutuskan mahu meninggalkannya. Selalu mahu ‘berkepit’Setiap masa si dia hanya mahukan anda berdampingan dengannya dan begitu marah sekiranya mendapat tahu anda keluar bersama rakan-rakan tanpa mengajaknya sekali. Mencari kesalahan Sikap cemburu menjadi-jadi apabila si dia mula mengintip ke mana sahaja anda berada. 4. kenapa pergi ke sana atau balik pukul berapa.Oleh itu. jangan sekali-kali menjadi hamba cemburu. Ini menyebabkan si dia tidak gemar berparti atau menghadiri majlis sosial yang dianjurkan rakanrakan sepejabat. si dia bertindak berani mematikan suis telefon. Jika ada. Takut nanti. Sama ada di pejabat mahupun di rumah. si dia akan marah sekiranya anda tidak menjawab panggilan telefon atau tidak membalas mesej yang dihantarnya menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS). namun baginya anda sekadar mahu berseronok dengan kawan-kawan atau semata-mata ingin mengambil kesempatan daripada alasan itu. memahami dan bertolak ansur. 5. 1. si dia pasti menelefon anda tanpa rasa jemu. Perbuatannya itu menyebabkan rakan-rakan anda hampir terkena tempias perbuatannya itu. dengan siapa. 10. Takut dipermainkan Jangan terkejut apabila si dia mula berani menyelongkar dompet atau beg tangan anda untuk mencari bukti sama ada anda bermain kayu tiga atau bersikap lidah bercabang. Si dia seringkali mengatakan ingin membunuh diri sekiranya cinta yang diberikan olehnya tidak berbalas. Biarpun pada hakikatnya. Prasangka negatif Biarpun anda mempunyai niat atau matlamat yang baik untuk menambah duit poket dengan bekerja lebih masa. si dia akan menyoal anda seperti seorang anggota polis ataupun wartawan. 8. 9. Suka menuduh Si dia seringkali melemparkan tuduhan secara melulu terhadap anda tanpa mempunyai bukti yang kukuh.

Si dia pasti akan menghargai anda kerana lelaki sangat suka dengan wanita yang jujur atau tidak menipu. jangan pula menunjuk-nunjuk kerana lelaki sangat gemarkan wanita yang merendah diri dan tahu menghormati orang lain. Di sini diperturunkan 25 sifat yang perlu ada pada wanita supaya kaum lelaki tetap setia walaupun seribu godaan menanti mereka. mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan suami atau teman lelaki tetap setia di sisi. Bagi mereka yang terlebih montok pula. 6. Jangan keterlaluan apabila bersolek kerana kebanyakan lelaki sukakan wanita yang mempunyai kecantikan semulajadi. Kesemua petua ini tidak sukar untuk dipraktikkan kerana apa yang perlu anda lakukan hanyalah menonjolkan perkara positif yang ada pada diri anda supaya si dia menyedari kehadiran anda di sisinya. aset lain yang mampu menggegarkan hati lelaki ialah mata. Sifat ini cukup untuk mencairkan hati lelaki. Selain bentuk tubuh.Terdapat pelbagai petua untuk menambat hati insan tersayang. anda perlu tahu bahawa . Bagi kaum wanita. Jangan pelik jika ada lelaki yang jatuh cinta kepada anda hanya kerana anda mempunyai jari yang runcing dan kuku yang bersih. Bagi mereka yang mempunyai pendidikan yang lebih tinggi daripada teman lelaki atau suami. 4. punggung dan langkah yang kemas. 2. Tapi awas. Jujurlah dengan teman lelaki atau suami anda. 1. Cuma jangan keterlaluan kerana nanti si dia fikir anda ‘tidak sihat’ pula. 5. Susuk tubuh hebat sememangnya menjadi dambaan lelaki. 3. Bagi wanita yang secara semulajadi mempunyai susuk tubuh persis model. Ini kerana selera setiap individu itu berbeza di antara satu sama lain. Paling penting. Lelaki suka golongan wanita yang berusaha untuk tampil cantik di hadapan mereka. Lemah lembut. Sentiasa tersenyum apabila berbicara. peliharalah ia supaya kekal hingga bila-bila. lakukan sesuatu agar susuk tubuh kembali langsing. Penampilan yang sederhana. Bentuk tubuh yang menarik. lelaki tidak suka wanita yang mengada-ngada atau menunjukkan sikap manja yang berlebihan.

9." ~Pujangga~ "Manusia tak akan tahu semua perkara." kata-kata Pujangga~ "Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Bijak menyesuaikan diri di dalam apa jua situasi terutama apabila berada di hadapan khalayak ramai atau di majlis-majlis rasmi.kecantikan itu sangat subjektif. Jangan bercakap perkara yang remeh-temeh kepada si dia. Matang apabila bersama dengannya. Ketika ini anda bolehlah menunjukkan kemahiran ‘manja’ yang anda miliki. Lelaki tidak gemar dengan wanita yang terlalu keanakanakan." Kata-kata Pujangga~ "Jangan biarkan perahu hanyut tak ber'penghuni' nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan. Bermanjalah dengan si dia apabila si dia memerlukan anda bersikap sedemikian. 12. cukup dengan sekadar tersenyum. Selalunya apabila berada di dalam situasi yang romantik. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. tetapi tidak semua perpisahan akan menjanjikan akan adanya pertemuan semula sesudah perpisahan itu. janganlah pula anda menambah dukanya. Lebih membuatkan si dia menyampah jika anda suka bercerita tentang perkara yang melibatkan orang lain atau lebih tepat suka mengumpat. Esok kalau ia masih bertandang. Si dia pasti bangga dengan sikapmu itu. jangan jatuh untuk berkali-kali" ~kata-kata Pujangga~ "Hari ini bila ia datang. 8. Jangan sekali-kali membandingkan si dia dengan rakan lelaki yang lain. jangan biarkan ia berlalu pergi. Perkar "Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan" ~Pujangga "Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat" -Khalifah Abdul Malik bin Marwan "Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain." ~Pujangga~ "Sekali anda terjatuh. 7. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara. lelaki juga suka bermanja atau dimanjakan. Cakaplah perkara yang penting sahaja kerana perkara remeh-temeh yang anda sampaikan itu hanya akan membuatkan si dia bosan dengan sikapmu.'' kata-kata Pujangga . 10. Lakukan apa yang dia suka dan elakkan perkara yang tidak digemarinya. Apatah lagi kalau anda sememangnya sudah berusia." Kata-kata Pujangga~ "Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. 11. Pasti si dia tersenyum bangga melihat personalitimu itu. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa. Kalau ada orang lain yang memuji anda cantik. Jangan perasan walaupun anda sememangnya mempunyai paras wajah yang cantik. jangan harap ia akan datang kembali.

impian hari ini adalah reliti besok hari. tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok. esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini."Jangan abaikan permintaan orang." kata-kata Pujangga` "Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya." Kata-kata Pujangga: . dan itulah yang kita rasai saat ini." Kata-kata Pujangga: "Berfikir sejenak. walaupun tidak dipuji." Kata-kata Pujangga: "Yang telah berlalu biarkan ia berlalu." Kata-kata Pujangga: "Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai." kata-kata Pujangga "Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan." kata-kata Pujangga~ "Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka." "Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. bersabar dan berdoa.." Kata-kata Pujangga: "Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang." Kata-kata Pujangga: "Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak." Kata-kata Pujangga: " Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya." kata-kata Pujangga "Hidup biarlah berbakti." kata-kata Pujangga` "Hidup ini ibarat meniti seutas tali. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan.. belum tentu hari ini kita akan berada di sini. yang mendatang hadapi dengan cemerlang." Kata-kata Pujangga: "Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup." Kata-kata Pujangga: "Saya percaya." kata-kata Pujangga~ " Jangan impikan sesuatu tanpa berusaha mencapainya. ~kata-kata Pujangga "Hari ini adalah realiti impian kelmarin. kita masih beruntung tidak juga papa kedana" kata-kata Pujangga~ "Setiap kali tersadung. bersungguh." kata-kata Pujangga` "Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang.

" Kata-kata Pujangga: "Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara." Kata-kata Pujangga: "Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. . mencintai kematian di dalam ketaatan. kita akan merintisnya perlahan-lahan." Kata-kata Pujangga: "Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa." Kata-kata Pujangga: "Saya sayang awak. kawan menangis keseorangan diri. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil. buatlah berkali-kali. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?" Kata-kata Pujangga: "Jika dunia ini persinggahan. mereka berbuat baik." Kata-kata Pujangga: "Biarpun jalan itu panjang. dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. sukarkah untuk dilafazkan?" Kata-kata Pujangga: "Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia." Kata-kata Pujangga: "Andai hidup punca perpisahan. mereka zuhud." & "Masihkah ada dendam yang bersisa tika tangan bersentuhan mesra. mereka memerintah dengan anjuran Islam. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal." Kata-Kata Pujangga: "Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. Hanya mereka yang beriman sahaja tahu akan erti kasih sayang." Berbuat baik jangan sekali." Kata-kata Pujangga: "Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas." Kata-kata Pujangga: "Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur" Kata-kata Pujangga: "Tidak akan ada kemakmuran tanpa kasih sayang. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan." Kata-kata Pujangga: "Jangan sesekali menggadai prinsip." Kata-kata Pujangga: "Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti." Kata-kata Pujangga: "Kawan ketawa mudah dicari. Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta maksud.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful