Functii LabVIEW pentru comunicatii TCP/IP

 Numele TCP/IP provine din alaturarea initialelor a doua dintre cele mai cunoscute protocoluri de comunicatie în retea: Transmission Control Protocol si Internet Protocol. În principiu, un proces de comunicatie prin TCP/IP implica deschiderea unei conexiuni, citirea si/sau scrierea de informatii, apoi închiderea conexiunii, mediul de programare grafic LabVIEW dispunând de functii dedicate acestor etape de baza.

este evident ca acesta din urma trebuie sa dispuna de posibilitati de control al accesului. . LabVIEW pune în acest scop la dispozitia programatorului functia TCP Create Listener pentru a initializa un identificator al aplicatiilor client ce vor accesa un anumit port al serverului.Functii LabVIEW pentru comunicatii TCP/IP  Deoarece orice aplicatie poate deschide o conexiune catre un server.

aplicatia server urmând a se comporta în continuare în functie de aceste informatii. la un moment dat. o aplicatie a deschis o conexiune TCP/IP. . functia TCP Wait On Listener va oferi informatii referitoare la adresa IP si la portul prin care.Functii LabVIEW pentru comunicatii TCP/IP  Odata identificatorul initializat.

a. protocol ce poate include comenzi dedicate pentru comanda achizitiei de date.d. . configurarea acesteia. transmiterea informatiilor despre proces s.Functii LabVIEW pentru comunicatii TCP/IP  În majoritatea cazurilor. programatorul în LabVIEW trebuie sa dezvolte atât aplicatia server cât si aplicatia client prin intermediul carora sunt transmise date rezultate din masurari si monitorizari de procese.m. Este evident ca este de asemenea în sarcina programatorului stabilirea unui protocol specific între cele doua aplicatii.

In acest mod de folosire al Remote Panels. o instanta de Labview se poate conecta la un instrument virtual aflat pe un alt calculator. Pentru a realiza acest lucru pe calculatorul server trebuie activat in Labview server-ul TCP/IP si se vor alege instrumentele virtuale care vor putea fi folosite de catre clienti. . conectat in retea sau prin intenet.Remote Panels în LabVIEW Dezvoltarea de aplicatii distribuite  Un mod de folosire al „Remote Panels” in Labview este prin TCP/IP.

Datele sunt intotdeauna trecute ca siruri de caractere. Asteapta o conexiune Scrie ( sau Citeste) date . Conexiune deschisa Citeste Date Scrie Date Conexiune Asteapta o TCP conexiune inchisa .TCP/IP  Este o conexiune pe baza de protocol . Inchide conexiunea TCP.  Serverul de proces TCP este:  Este necesar ca cele doua tipuri de date sa se potriveasca. Datele sunt tot de tip string. Inchide conexiunea.ceea ce inseamna ca o conexiune trebuie sa fie pornita ( specificati adresa IP si portul pentru adresa respectiva)  Procesul de baza pentru client este: • • • • • • Necesita o conexiune TCP ( setati timeout pentru a evita blocarea) Citeste (sau Scrie) date .

Serverul asculta conexiunile la distanta si raspunde corespunzator. Urmatoarea diagrama bloc reprezinta O aplicatie client care realizeaza o conectare la un server dirijat de la distanta cu conexiune deschisa de tip TCP . . un computer poate functiona in postura de server sau de client .Aplicatii TCP/IP Cu conexiunile TCP/IP.

este bine ca serverul sa fie controlat de un administrator.Aplicatii TCP/IP Din cauza faptului ca oricine poate accesa o conexiune. Urmatoarea diagrama bloc arata cum serverul foloseste o valoare de iesire a adresei de distanta a VI-ului TCP Listen pentru a determina daca un client are sau nu permisunea de acces ka server. .

Aplicatii TCP/IP Acest instrument virtual scrie intr-un port cu un IP specificat .

Aplicatii TCP/IP Citeste din portul care este scris in protocolul de control al transmisiei (TCP) .

Aplicatii TCP/IP Reprezentare grafica a semnalului citit de client .