Universitatea Tehnică “Gh.

Asachi” Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Instalaţii

Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri
= referat =

Îndrumător: Şef lucr. dr. ing. Irina Baran

Masterand: Páll Zsolt

devine spatial in care traditionalul este revalorificat in cadrul unor sisteme cu adevarat moderne.. bazate pe valorificarea unor resurse naturale locale ca lemnul. Astefel. după ce întreaga clădire de roşu (fundaţii. funcţional. placaje. solutiomarea detaliilor de finisaj fiind de cele mai multe ori conditopnata si continandla randul lor. decorativ şi igienico-sanitar şi se execută. In domeniul constructiilor se reflecta o preocupare pentru reducerea impactului acestora asupra sanatatii planetei . tapete. tâmplărie. piatra naturala. Intre lucrarile de finisaj si cele de constructie cu care vin in relatie exista o independenta. readuc in prim plansolutiile naturale de finisaj. tencuieli. domeniul constructiilor in general si a finisajelor in particular.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri . Definiţia şi rolul lor Lucrările de finisaj au rol constructiv. formaldehida etc.2011- 1. Aceasta implica abordarea de principiu sau uneori chiar detaliata a problemei finisajelor inca din primele faze ale proiectarii. bazate pe materiale naturale. a caror sursa o constituie anumite lacuri vopsele sau pardoseli textile. vopsitorii. Prezenta unor poluanti interiori cu efecte total defavorabile asupra randamentului intellectual si sanatatii ocupantilor ca oxizi de azot. zugrăveli. pluta. inele principii sau detalii privind lucrarile care le preced. Tencuieli Tencuielile sunt lucrari de finisaj rezultate prin aplicarea mortarului pe suprafata bruta a peretilor si tavanelor cu rol de protectie si/sau estetic. 2. Finisajele cuprind lucrări de pardoseli. pereţi) şi acoperişul au fost terminate. în general. deseurile textile naturale etc. 2 . dar si pentru asigurarea unui mediuintrior nu numai confortabil ci si sanatos. constituite un argument in plus pentru utilizarea solutiilor ecologice.

 condiţii de ordin arhitectural-estetic. pe zidărie din piatră. mai nou.3 Clasificarea tencuielilor După poziţia lor în construcţie se deosebesc: tencuieli interioare şi exterioare. legate de durabilitate. pot fi: pe cărămidă. pe beton greu sau uşor.  2. in stare intarita. de cerinţe de exploatare etc. având în vedere condiţiile mediului ambiant. 2.se referă la legătura cu stratul suport şi fisurile care pot apărea.  condiţii economica-organizatorice. chimice şi mecanice ale tencuielilor.  condiţii mecanice .cum este cazul tencuielilor traditionale. pe şipci. pe trestie etc. determină menţinerea în timp a caracteristicilor fizice.1 Condiţii tehnice pentru tencuieli Condiţiile tehnice impun tencuielilor anumite proprietăţi legate de domeniul de aplicare.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri Mortarul poate fi aplicat in stare prospata. sub forma de placi obtinandu-se astfel tencuieli uscate. şi sunt: condiţii capitale.  După materialul suport pe care se aplică.  condiţii fizice şi igienice de exploatare.. umede sau.  3 .

aditivi si apa. Sunt poroase asigurand “respiratia” peretilor. efect inghet-dezghet). netezite cu drişca din lemn. sunt folosite în special pentru netezirea suprafeţelor care urmează a fi vopsite cu ulei. manual sau mecanizat • tencuieli subtiri (2-3 mm). 4.tencuieli decorative folosite la clădiri monumentale. 4 . calcane. 3. poduri) având funcţia principală de protecţie. Se fabrica in diferite nuante conferind suplimentar si efect decorativ.4 Tencuieli umede Tehnologia de aplicare • tencuielei groase (20-25 mm). la poluantii chimici proveniti din activitatea industriala. asigurand o protectie avansata la intemperii (ploaie.tencuieli drişcuite.tencuieli brute cu faţa văzută prelucrată grosier (la suprafeţele subsolurilor. aplicabile manual sau mecanizat 2.tencuieli gletuite. Tencuielile decorative se aplica la exterior pe fatade.1 Tencuieli decorative Tencuielile decorative seria T-810 sunt produse pe baza de rasini umpluturi diverse. aplicabile in 2 straturi.  2. sunt drişcuite pe care se aplică un strat subţire de var sau ipsos. 5. la gazele de esapament sau aerosolii marini prezenti in zona costiera. sunt folosite la încăperi cu umiditate mare. semiumede sau uscate.4. netezire cu drişca metalică. aplicabile in 2 straturi manual sau mecanizat • tencuieli subtiri monostrat.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri După tehnologia de execuţie. netezind-o cu drişca de oţel. Tencuielile decorative nu sunt inflamabile si nu au caracter nociv. vant. tencuielile pot fi: umede. 2. tencuielile se clasifică în: 1.  După modul de prelucrare a feţei văzute.tencuieli sclivisite la care faţa vizibilă se prelucrează cu pastă de ciment.

Uscarea tencuielii: timpul de uscare este variabil in functie de grosimea tencuieli. Instructiuni de preparare 5 . 2 N/mm2 Grosimea stratului poate varia intre 0. Culori tencuieli cuart: culori rezistente la lumina si intemperii. 2. predozat. aplicarea unui strat de tencuiala termoizolanta de interior si pe suprafetele interioare ale zidului.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri Aplicare tencuielilor decorative: Tencuielile se aplica cu gletiera din metal sau plastic.2 Tencuiala usoara termoizolanta de exterior Calitaţi speciale Este de 4 ori mai usoara decat o tencuiala obisnuita Asigura o difuzie foarte buna a peretelui Produsul este pulverulent uscat.07 W/moC. specifice vopselelor lavabile de exterior.5 cm si 5 cm Domenii de aplicare Tencuirea peretilor exteriori. poate fi cuprins intre 10 si 24 ore. Termoizolarea constuctiilor. 007 – 003/246 . se utilizeaza pentru tencuirea la exterior si termoizolarea construcţiilor.2008 Proprietati Buna izolaţie termica 0.4. Nu se vor efectua tencuiri la temperaturi sub + 5 °C. de temperatura si umiditatea mediului. Produs usor. manual sau cu masina Dupa amestecarea cu apa rezulta o pasta plastica foarte usor lucrabila Poate fi utilizat pentru izolaţie fonică. Foarte usor de aplicat. Consum: Cu aproximativ 3 kg de tencuiala se poate acoperi 1 mp la o grosime de 1. Produsul este conform Agrement Tehnic nr. Nu se admite aplicarea pe timp de ploaie si nici pe suport umed. Recomandam.5 mm. ambalat. 350 Kg/m3 Se incadrează în clasa A1 de rezistenţă la foc Rezistenţa la compresiune min. Cu aproximativ 5 kg de tencuiala se poate acoperi 1 mp la o grosime de 3 mm.

cate 2.la grosimea de 1 cm ) NOTA : Pentru un metru cub de mortar preparat sunt necesari: .destinat lierii granulelor de agregat usor si reprezinta un amestec de ciment si aditivi speciali ambalat in saci de 21 kg.5 Tencuieli uscate Flosirea tencuielilor uscate constituie o posibiltate de reducere a proceselor umede pe santier.8 t /palet ) .10 saci a 0. insacuita si paletizata sub forma a doua componente predozate : . 0.4 m3/palet ( 200 kg / palet ) .adezivul . pana la obtinerea consistentei dorite. paletizati ( 0.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri Marfa se va livra in stare uscata. amestecul format dintr-un sac de adeziv si un sac de perlit acopera 10 m2. la grosimea de 1 cm ( cu 1m3 de mortar se acopera aprox 100 m2 . in cantitati mici. conform instructiunilor din prezenta fisa tehnica ) apa se adauga in timpul malaxarii.1 3 m (100 litri ) si paletizati .perlit expandat ambalat in saci de hartie cusuti.agregatul usor .cele doua componente se vor omogeniza in malaxor sau masina de tencuit impreuna cu apa ( un sac de perlit la un sac de adeziv + apa.10 saci a 21 kg de adeziv special 2. oferind in plus: • reducerea duratei de executie • economie de material si manopera • aspect agreabil datorita acoperirii tuturor neregularitatilor • un spor de izolare termica si acustica 6 .1m3 de agregat usor ( perlit) .

in care panourile se monteaza cu adezivi pe un support masiv (caramida. Din punct de vedere a tehnologiei de executie. beton. BCA) • procedeul montarii panourilor pe structuri proprii. de obicei in cazul suporturilor lipsite de capacitate portanta 7 .Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri Pentru executia tencuielilor uscate se folosesc placi din ipsos armate pe ambele fete cu carton. exista 2 tehnici de lucru: • procedeul tencuierii uscate. Utilizarea ipsosului este benefica si pentru ca actioneaza ca un volant de umiditate. cu inaltimea egala cu cea a unei incaperi.

O influenţă deosebită o au şi structurile alăturate (plafonul. care poate îmbunătăţi capacitatea de atenuare a zgomotului cu până la 12 dB. Dintre parametrii importanţi se pot menţiona peretele existent. de numeroşi factori.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri Tencuieli uscate Rigips Este posibil ca peretele existent să nu corespundă standardelor de izolare acustică. greutatea şi detaliul îmbinării dintre acestea. Exemplu: • Perete din beton poros cu grosimea de 150 mm → protecţie la zgomot Rw = 37 dB • Perete din beton poros cu grosimea de 150 mm + perete din plăci 8 . Eficienţa unei asemenea soluţii depinde. pereţii). însă. pardoseala. Rigips vă oferă soluţii şi pentru o asemenea situaţie: peretele cu tencuială uscată. materialul din care este executat. pe care numai un specialist cu experienţă îi poate evalua. greutatea sa plană şi izolaţia acustică globală. materialul acestora.

In anumite situatii pot contribui partial sau total la asigurarea calitatii acustice a unui spatiu. stalpilor sau fetelor laterale ale grinzilor cu placi din diferite materiale in scopul satisfacerii unor cerinte de ordin estetic. de protectie mecanica sau de crestere a durabilitatii prin contactarea actiunii distructive a unor factori fizici. Alegerea tipului de placaj se face in functie de : 9 . 3. mai pot proteja elmentele pe care sunt aplicatela actiunea agresiva a unor factori mecanici. placajele pot fi exterioare sau interioare. iniţial necorespunzătoare.5 mm cu umplură din vată minerală Isover Piano cu grosimea de 60 mm → protecţie la aer Rw = 44 dB Din exemplele prezentate se poate constata că un simplu perete Rigips cu tencuială uscată poate îmbunătăţi protecţia la zgomot. a peretelui astfel încât să corespundă exigenţelor de locuit în condiţii de linişte. placajele in afara de rolul estetic pe care il indeplinesc in primul rand. Astfel supus. fizici sau biologici. Placaje placaje uscate din pvc pentru fatade Placajele constituie un sistem de imbracare a peretilor. Se cuvine de asemenea mentionata contributia unor sisteme constructive care include elemente de placaj la conservarea energiei si asigurarea confortului in anotimpul cald (fatadele ventilate) Dupa pozitia lor in cladire.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri din gips-carton marca Rigips RB 12.

ce determina variatii de temperature • ingheti-dezgheti • actiunea apei din interior in faza gazoasa (vapori de apa) ce migreaza spre exterior prin difuzie Placajele exterioare executate din piatra naturala. in sensul reabilitarii termice Practic exista doua categorii de solutii de finisare a fatadelor prin placare: 1. elemente ceramice sau pietre artificiale turnate a reprezentat mult timp o solutie tehnica adecvata acestei categorii de cladiri. vantului si a variatiilor de temperature • modernizarea fondului constriut existent.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri • natura solicitarilor • mediul in care lucreaza (umiditate. solicitari mecanice) • compatibilitatea cu stratul support 3.paitra naturala .1 Finisarea fatadelor prin placare Placaje exterioare trebuie sa raspunda unor conditii de calitate referitoare la : • actiunea apei in faza lichida combinata cu actiune vantului • radiate solara. degajari noxe.materiale ceramice poroase (caramizi de fatada glazurate sau nu) . Extinderea utilizarii placarii fatadelor la constructii obisnuite este determinate de: • generalizarea procedeelor industrializate de realizare a cladirilor (prefabricare. de tipul peretilor cortina. clasice (traditionale) .materiale cermice cu un grad mai redus sau mai ridicat de vitrifiere (placute ceramice glazurate) 10 . la care fata exterioara trebuie protejata de actiunea ploii. turnare in cofraje de mari dimensiuni) face nerationala utilizarea tencuielilor • utilizrea elementelor de inchidere usoare prefabricate. insorire.

suprafeţe de depozitare a producţiei agricole. trebuie avute in vedere urmatoarele conditii: • compatibilitatea solutiei alese cu structura pe care placajul urmeaza a fi aplicat • in cazul peretilor subtiri cu acapacitate de izolare termica. se adopta montarea uscata. Pardoseala are o structură diferită în cadrul aceleiaşi hale agro-zootehnice în funcţie de scopul tehnologic pe care aceasta trebuie să îl îndeplinească şi se deosebesc principalele tipuri:     suprafeţe destinate circulaţiei utilajelor. la care apare mai pregnant efectul dilatarilor si contractiilor sub influenta variatiilor de temperature. 11 .Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri - 2. Pardoseli Pardoseala este elementul care delimitează clădirea la partea inferioară sau se aplică pe partea superioară a planşeelor. suprafeţe care acoperă canalele pentru instalaţii diverse. oamenilor şi animalelor. • stabilirea unei legaturi organice a portiunilor placate cu celelalte elemente al fatadei • stabilitatea in timp a fatadelor • asigurarea posibilitatilor de interventie pentru inlocuirea elementelor deteriorate • asigurarea protectiei la actiunea apelor meteorice simultan cu permeabilitatea la vapori 4. suprafeţe pentru odihna animalelor. moderne metalice polimeri sticla securizata fibrocement piatra artificiala In alegerea solutiei de placaj.

) . peste spatii neincalzite sau in contact cu aerul exterior (ganguri. cu rol de a asigura planeitatea stratului support. a prelua diferentele de solicitari din contarctii diferite intre stratul suport sic el de rezistenta .1 Alcatuirea generala a pardoselilor In principiu .strat de protectie hidrofuga in cazul inceperilor cu degajari deapa stare lichida 12 .Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri pardoseala epoxidica 4.strat din material elastic pentru asigurarea gradului necesar de izolare la zgomot din impact (pardoseala pe dala flotanta) . in alcatuirea pardoselii mai pot fi incluse: .stratul support care primeste incarcarea de la stratul de uzura si o transmite fundatiei sau elementului de rezistenta pe care este amplasata pardoseala In situatii specifice. o pardoseala este alcatuita din urmatoarele straturi: .stratul de uzura sau imbracamintea supus direct actiunilor exterioare sau rezultate din procesul de exploatare .stratul de egalizare.strat de protectie termica daca pardoseala este amplasata direct pe tern. loggii etc.

Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri 4.2 Clasificarea pardoselilor Material strat Pardoseala uzura calda Pamant Lemn ■ Piatra naturala Piatra artificiala nearsa Piatra artificiala arsa Polimeri ■ Materiale ■ textile Sticla Materiale bituminoase Pardoseala rece ■ ■ ■ Pardoseala continua ■ Pardoseala discontinua ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ 13 .

) dar şi de firma producătoare de tâmplărie. metal sau materiale plastice. pe suprafeţe şi locuri uscate. Zugrăvelile simple cu compoziţii pe bază de ulei (pentru a adera mai bine la tencuială) se întrebuinţează numai la interior. lemn stratificat. care se amorsează cu o soluţie foarte diluată de săpun peste care se dau două sau trei straturi de zugrăveală preparate cu clei animal. Dacă stratul este alcătuit dintr-o suspensie de ulei sau emulsie.). şi 14 . protejării hidrofuge. ignifuge şi anticorozive cât şi pentru a crea un aspect decorativ.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri 5. clei şi culoare. aluminiu. formează feroneria şi asigură exploatarea acestora şi fixarea în poziţie închisă sau deschisă. belgian. Elementele auxiliare ale tâmplăriei. etc. Lucrări de tâmplărie Ferestrele şi uşile sunt elemente de construcţie care trebuie să asigure iluminarea şi ventilarea naturală a încăperilor. Alegerea sistemului de tâmplărie trebuie făcută cu mare atenţie astfel încât avantajele să fie multiple. Vopsitoriile în ulei se execută pe tencuieli. fixate pe uşi. Se execută dintr-un grund compus din humă. accesul în clădire precum şi legătura pe orizontală între diferite încăperi ale construcţiilor. 6. Realizarea uşilor şi ferestrelor caracterizează lucrările de tâmplărie care se execută în ateliere şi fabrici speciale. Tâmplăria se realizează din lemn. Este de retinut un aspect foarte important. etc. german. ţevi sau radiatoare etc. Văruitul sau spoitul cu var este cea mai simplă zugrăveală şi se execută cu lapte de var stins.1 Tâmplărie PVC Tâmplăria reprezintă un element important al unei construcţii fiind răspunzătoare în cea mai mare parte de confortul termic şi fonic dintr-o locuinţă. 6. ele se execută manual sau mecanizat. tâmplărie din lemn sau metal. lucrările de finisaj se numesc vopsitorii. Tavanele se execută cu praf de caolin sau alb de zinc. Zugrăveli şi vopsitorii Lucrările de finisaj prin care se aplică pe suprafaţa elementelor de construcţie un strat subţire dintr-o suspensie de pigmenţi în apă se numesc zugrăveli. de provenienţa acestuia (austriac. Se va ţine cont de tipul de material ce urmează a fi folosit (PVC. Zugrăvelile şi vopsitoriile se execută în scopul menţinerii stratului suport în condiţii de igienă. turcesc.

Cristina Vlădoiu – PROBLEME MODERNE ÎN INGINERIE CIVILĂ • Alexnadru Ciornei – INGINERIA CLĂDIRILOR • ro. Biblografie Nicolae Ţăranu. Irina Baran. extrudate. De aceea aveţi nevoie de tâmplăria potrivită din PVC sau aluminiu. Ioana Enţuc. pentru o izolare termică şi fonică superioară structura tetracamerală şi pentacamerală a profilelor în combinaţie cu geamul termoizolator LOWE duce la obţinerea unui coeficient de transfer termic redus de până la 1.Soluţii moderne de închidere şi finisaje pentu clădiri anume: 41% din caldură ce se găseşte intr-o clădire se pierde prin ferestre. Alexandru Secu.wikipedia. deşi suprafaţa acestora reprezintă aproximativ 15%-30% din suprafaţa totală a clădirii. Gabriel Oprişan. Dorina Isopescu.5 mm se conferă rigiditate şi rezistenţă mecanică ridicată în exploatare. PVC-ul nu dăunează sănătăţii oamenilor şi nici mediului înconjurător fiind reciclabil 100%.  profilele vor fi ecologice.org • 15 .  prin utilizarea unor armături din otel zincat de 1. Elena Axinte.4 W/m2K. utilizând aditivi ecologici pe bază de Ca-Zn.  7. Irina Bliuc. în plus durabilitatea este apreciată la peste 25 de ani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful