1.

INSERAREA DE IMAGINI IN AUTOCAD
AutoCAD accepta urmatoarele tipuri de raster: BMP, RLE, DIB, RST, GP4, MIL, CAL, CG4, FLC, FLI, BIL, GIF, JPG, JPEG, PCX, PCT, PNG, RLC, TGA, TIF, TIFF... si mai sunt. Imaginile se insereaza in AutoCAD din: -Insert - Raster Image sau -Insert - Image Manager - Attach Indiferent de varianta aleasa urmatorul pas va fi alegerea imaginii din fereastra "Select Image File". Dupa ce a fost aleasa imaginea se va deschide fereastra "Image" in care se vor specifica parametrii de inserare:

Insertion point este locul in care va fi coltul din stanga jos al imaginii, se pot introduce coordonate sau se poate bifa "Specify on-screen" petru a specifica cu click in desen. Scale este scara la care se va insera imaginea, se va introduce o scara sau se va bifa si aici "Specify on-screen" pentru a scala imaginea direct in desen. Rotation este ungiul de rotatie al imaginii, se poate lasa 0 sau alege/introduce un unghi de roatie. Click OK... si daca ai bifat undeva "Specify on-screen" atunci asta vei face in continuare. In Command Line programul iti va spune de ce are nevoie: Specify insertion point <0,0>: Specify scale factor or [Unit] <1>: Specify rotation angle <0>: si cu asta gata... imaginea ar trebui sa fie in desen.

3

Cel mai simplu e sa inserezi imaginea cu parametrii "default".0 / Scale 1 / Rotation 0 si apoi sa o misti. adica Insertion Point 0.imaginea este incarcata in memoria de lucru si prezenta in desen Reload . Acestea pot fi inserate pe un layer colorat si liniile din imagine vor lua culoarea layerului. pana ajunge in pozitia si la dimensiunea dorita. Imaginile pot fi temporar descarcate din memoria de lucru si apoi reincarcate cand e necesar cu comezile Unload/Reload. 2. Rezultatul va fi inserarea imaginii 1/1 in milimetrii.imaginea tocmai a fost reincarcata in memoria de lucru (util daca imaginea a fost editata in afara AutoCAD-ului si dorim sa o reincarcam in versiunea curenta) Unloaded .imaginea este prezenta in desen dar descarcata din memoria de lucru Unreferenced . 3. TIFF (1bit) pentru alb/negru scara: daca originalul e desenat la scara se scaneaza 1:1 (fara micsorare sau marire la scanner) Inserare E preferabil ca imaginiile sa fie inserate pe un layer dedicat. scalezi. Imaginile sterse din desen (ERASE) raman ca referinte. Aceste referinte se pot sterge din Image Manager prin selectie si Detach. 300-400 DPI pentru alb/negru formatul: JPEG/TIFF pentru color. Pentru o mai buna intelegere iata cele patru status-uri posibile ale unei imagini (coloana Status in Image Manager): Loaded .0. Pentru vectorizare sunt recomandate TIFF-urile scanate alb/negru (color depth 1bit) la 300DPI. utile daca se lucreaza cu un numar mare de imagini care nu sunt necesare simultan in desen. Daca imaginea a fost desenata la scara si scanata corect se poate specifica la scara de inserare (Scale) exact scara la care a fost desenata imaginea. rotesti in desen. CONTROLUL IMAGINII TIP RASTER IN AUTOCAD Imaginile inserate ajung in Image Manager. INSERAREA DE IMAGINI IN VEDEREA VECTORIZARII Scanare rezolutia: 200DPI pentru color. Daca este necesar imaginea se poate misca/roti/scala in desen pentru a ajunge in pozitia si dimensiunea dorita. ca pe orice alt element. De asemenea se pot edita si in modul transparent (pixelii albi vor fi transparenti si pixeli negrii vor lua culoarea layer-ului).imaginea a fost stearsa (ERASE) din desen si a ramas doar ca referinta in Image Manager 4 .

marginea imaginii cu valorile: 0 .marginile nu sunt afisate si nici plotate (imaginile nu vor putea fi selectate) 1 .controleaza transparenta (nu are efect decat la TIFF-urile alb/negru) IMAGEFRAME .marginile sunt afisate si plotate 2 .Clip Image.Contrastul si luminozitatea imaginilor color se pot ajusta din Modify .cu setarile High si Draft . imaginea nu sufera nici o modificare. Imaginile odata inserate se pot "decupa" dupa orice contur (poligonal) cu Modify .controleaza calitatea de afisare TRANSPARENCY .Object .controleaza "conturul".marginile sunt afisate dar nu plotate 5 .Image Adjust (sau dubluclick pe "marginea" imaginii). se modifica doar cat din ea apare afisat pe ecran IMAGEQUALITY .

ceea ce nu se întâmpl i la imaginile raster. Ei bine. 6 . de exemplu) cu cât e m rit cu atât î i pierde din claritate. culoarea fundalului cercului). Avantajul? Dac imaginea e redimensionat de n ori cercul va fi tot cerc« i înc unul perfect. S lu m un exemplu simplu: un cerc cu linia albastr i umplut cu ro u. ci doar o parte din ea (cu derulare se poate vedea toat în InkScape). dar acestea nu sunt singurele. nu zoom). i desigur se puteau alege i alte exemple. f r s fie afectat calitatea. Mai exist i un alt fel de imagini: cele vectorizate. am m rit-o într-un editor de imagini (raster) i mai jos vede i cam acela i fragment. raza.IMAGINI: RASTER SI VECTORIZATE Imagine este alc tuit din pixeli. În acest caz imaginea este memorat « matematic. Mai sus vede i în col ul dreapta-jos o imagine vectorizat (un fi ier AI. se memoreaz strict partea matematic ce o define te (centrul cercului. În loc s se memoreze pixelii. acum ca JPG. Aceea i imagine. a a st situa ia pentru imaginile tip raster. specific Adobe Illustrator) deschis cu InkScape i m rit de 10 ori (redimensionare. M rind de 10 ori. r u deteriorat . culoarea liniei circulare. Calitatea este evident r u. în fereastr evident nu mi-a mai înc put întreaga imagine. dar concluzia e aceea i: o imagine vectorizat se poate m ri oricât. pe când o imagine rasterizat (cum e orice JPG.

dar oricum. p trat. dar imaginea folosit în acest articol. i ar trebui o moral . pentru procesare tip vector ne ajut InkScape-ul.Pare poate greu de crezut. Una vectorizat nu va avea probleme. o alternativ open source la CorelDraw i Adobe Ilustrator. dup cum scria Paul anul trecut. Peste câteva luni firma cu respectivul logo devine celebr i are nevoie de un afi pe care logoul s fie de 3×4 metri. Nu de forme primare (cerc. cu diverse umpleri. 7 . Huh: o imagine raster m rit atât de mult e« varz .NET. nu? Dac lucra i de exemplu la un logo. altele). Iar ca încheiere amintesc c dac pentru procesare tip raster avem programe gratuite excelenete precum GIMP i Paint. e o sum de forme. De exemplu planta de la baza copacului e format din ³frunze´ precum cea eviden iat mai jos. este o sum de forme geometrice. Reflecta i bine deci când ave i nevoie de o imagine raster i când de una vectorizat . Aceast exprimare vectorial a imaginii permite magia scal rii cu p strarea calit ii. a-l face raster poate fi o idee proast . vectorizat .

cu valori intre 0 si 255. pierzandu-si din detalii in momentul in care sunt marite sau printate la o rezolutie mai mare decat cea pe care o au de fapt. 8 . imaginile raster sunt formate din puncte legate intre ele sub forma unei harti de puncte (pixeli). Imaginile raster sunt dependente de rezolutia pe care o au. Un procesor de imagini raster ( Raster Image Processor . PCX (Paintbrush). La baza lor. In proportiile corecte rosu. Cuvantul " vector " este sinonim cu linie. Redimensionarea unei imagini raster poate fi un proces inselator.RASTER SI VECTOR Toate imaginile in format electronic se impart in doua tipuri de baza si anume: imagini raster (cunoscute si sub numele de "bitmap") . Datorita acestui fapt ele pot aparea zimtuite.777. verde si albastru care se combina pentru a obtine o anumita culoare. Formate uzuale de imagini raster sunt: BMP (Windows Bitmap). Se face apel la algoritmi speciali pentru a furniza versiuni mari fara pierderi de claritate. Imaginile bitmap / raster sunt alcatuite dintr-un numar fix de pixeli. fiecare pixel este definit prin trei grupe de cate 8 biti (24 de biti in total). TIFF (Tag Interleave Format). Acestuia ii sunt asociate una sau mai multe cifre. Fiecare pixel (picture element) este un mic patrat colorat. Imaginile vectoriale pot fi obtinute si printr-o conversie dintr-o imagine raster. Micsorarea ei in general nu ridica probleme. conversie realizata cu programe cum ar fi CorelTrace sau EuroVector. Sporirea dimensiunii acesteia duce la creearea mai multor pixeli de aceeasi culoare si implicit la reducerea calitatii imaginii. O imagine raster este in general definita ca o matrice de valori cunoscute sub numele de pixeli. Are loc o reducere a dimensiunii pixelilor ceea ce face ca adeseori imaginea sa devina mai precisa. GIF (Graphics Interchange Format) . alb. si imagini vectoriale realizate cu programe cum ar fi CorelDraw sau Adobe Illustrator. care definesc culoarea pe care el trebuie sa o afiseze. PSD (Adobe PhotoShop) and CPT (Corel PhotoPAINT). 254 de tonuri de gri si o mare varietate de culori (16. RIP este de asemenea folosit pentru a mari imaginile ce urmeaza a fi printate.RIP ) resprezinta o componenta hardware sau software folosita intr-un sistem de printare pentru producerea de imagini bitmap.realizate cu ajutorul unor programe de tipul Corel PhotoPaint ori Adobe PhotoShop. Aceasta se exprima in puncte pe inch (dots per inch) sau dpi. in timp ce imaginile vectoriale sunt compuse din linii interconectate. JPEG (Joint Photographics Expert Group). definind cantitatea de rosu. PNG (Portable Network Graphic). El converteste informatii vectoriale digitale cum ar fi fisierele PostScript in imagini raster de rezolutie mare. verde si albastru pot fi combinate pentru a forma negru. In cea mai simpla forma de descriere a unei imagini.216 in total).

motiv pentru care imaginile vectoriale sunt ideale in activitatea de printare. calitatea nu este limitata de numarul de puncte pe inch (dots per inch) sau de rezolutia scanarii. Marimea unor astfel de fisiere este redusa. care implica pozitia nodului. grosimea liniei etc. In obiectele vector culorile sunt precum hainele ce acopera o structura scheletica. 9 . -DXF (AutoCAD). Spre deosebire de imaginile raster. linie sau curba e definita in desen prin coordonate matematice. Fiecare nod. -AI (Adobe Illustrator). -WMF (Windows Metafile). -CDR (CorelDraw). -SVG (Scalable Vector Graphics) and -PLT (Hewlett Packard Graphics Language Plot File). in pagina se insereaza noduri conectate intre ele prin linii sau curbe. Majoritatea fotografiilor nu pot fi descrise matematic. Imaginile vectoriale sunt orientate obiect in timp ce imaginile raster sunt orientate pixel. Intre avantajele acestora se numara faptul ca sunt independente din punct de vedere al rezolutiei si pot fi folosite in desene care necesita linii curbe netede. Programul recalculeaza functia matematica asociata obiectului modificandu-i dimensiunile fara pierderi.Imaginile vectoriale reprezinta colectii de linii si curbe conectate intre ele. La creearea unei imagini intr-un program de grafica vectoriala. pentru afisarea anumitor tonuri intermediare fiind nevoie de imagini raster. Cele mai cunoscute formate sunt: -EPS (Encapsulated PostScript). Dezavantajul major este dat de faptul ca nu pot reda detaliile subtile de culoare utilizate in imaginile fotografice. Ele pot fi marite si micsorate fara pierderi de calitate. Imaginile vectoriale sunt definite matematic si nu ca o harta de pixeli.

ha uri. polilinii. spline.CONVERSIA AUTOMATA RASTER ­ VECTOR Face posibil convertirea cu acurate e i rectific rapid orice element raster sau întreaga imagine raster în elemente de tip AutoCAD. Permite recunoa terea stilului de linie. 10 . cerc. permite stabilirea unui coeficient de decalaj ceea ce duce la cre terea acurate ei conversiei elementelor de tip raster. arce. s ge i. polilinii i text. Elementele raster sunt convertite în elemente inteligente AutoCAD de tipul linii.

Cu cât sunt mai mici i mai apropiate. devine granulat i neclar . din grafica raster. În grafica pe calculator. în care imaginile sunt reprezentate ca un tablou de pixeli. AFISAREA SI CREAREA IMAGINILOR VECTORIALE Display-urile computerelor sunt alc tuite din puncte minuscule numite pixeli. Uneori. În unele cazuri este recomandat folosirea imagini vectoriale. Imaginile vectoriale sunt complementare imaginilor bitmap. O în elegere a avantajelor i limit rilor fiec rei tehnologii i rela ia dintre ele va duce la o utilizare optim a acestora. în func ie de natura proiectului. cele dou formate pot fi folosite împreun . lungimea i direc ia liniilor folosite în desen. Imaginile bitmap sunt de asemenea construite folosind aceste puncte. iar în altele imagini bitmap. dar i m rimea fi ierului necesar pentru stocarea ei. 11 . deoarece pixelii din alc tuirea imaginii nu mai corespund cu pixelii de pe ecran. Dac imaginea este afi at la o m rime mai mare decât cea la care a fost creat ini ial. grafica vectorial este un procedeu prin care imaginile sunt construite cu ajutorul descrierilor matematice prin care se determin pozi ia. cu atât calitatea imaginii este mai ridicat .GRAFICA VECTORIALA Exemplu ce ilustreaz efectul m ririi unei imagini vectoriale în compara ie cu m ririrea unei imagini raster.

folosind exact acela i fi ier. m rimea fi ierului r mânând aceea i. CONVERSIA DIN SI IN FORMAT RASTER Vectorizarea imaginilor este util pentru eliminarea detaliilor nefolositoare dintr-o fotografie. Adesea este necesar ca o imagine. În sistemele moderne. 12 . acestea fiind salvate apoi ca varia ii ale formulelor matematice specifice. în timp ce m rimea fi ierului surs va r mâne aceea i. formele i culorile care alc tuiesc imaginea. acestea pot produce o imagine de orice m rime i nivel de detaliu. în func ie de rezolu ia ecranului.În cazul imaginilor vectoriale îns . s fie convertit din format vectorial într-un format raster comun. Operatori matematici din software pot fi folosi i pentru a întinde. colora diferitele obiecte dintr-o imagine. ace ti operatori sunt prezenta i în mod intuitiv folosind interfa a grafic a calculatorului. la calitate optim . Imprimarea unei imagini vectoriale pe hârtie sau pe orice alt material va da un rezultat mai clar i de o rezolu ie mai înalt decât cea posibil pe un ecran. odat ce este adus la forma dorit . O imagine poate fi modificat prin manipularea obiectelor din care este alc tuit . calitatea imaginii fiind determinat doar de rezolu ia display-ului. A adar. ce poate fi folosit de o gam larg de aplica ii i dispozitive. Un program de grafic vectorial folose te apoi aceste formule pentru a construi imaginea pe ecran. Pentru a crea i modifica imagini vectoriale sunt folosite programe software de desen vectorial. M rimea fi ierului astfel generat va fi direct propor ional cu rezolu ia selectat . Conversia din format vectorial se face practic de fiecare dat când este afi at imaginea. r suci. astfel încât procesul de îl salva ca bitmap întrun fi ier este destul de simplu. fi ierul stocheaz liniile. ca formule matematice.

de obicei far diferen e mari fa de original. Vectorizarea unei fotografii îi va schimba aspectul din fotografic în pictat sau desenat. De exemplu. Num rul obiectelor generate este direct propor ional cu complexitatea imaginii. imaginile sunt de obicei vectorizate folosind plugin-uri pentru programe ca Adobe Photoshop sau Adobe Illustrator. care implic aproximarea formelor i culorilor din imaginea bitmap i crearea obiectelor cu propriet ile corespunz toare. editarea acesteia la complexitatea original este dificil . Exemple: y În Proiectarea asistata pe calculator (CAD) schi ele sunt scanate. y y Dezavantaje si limitari Principalul dezavantaj al imaginilor vectoriale este c . vectorizate i transformate în fi iere CAD printr-un process denumit sugestiv hârtie-CAD. atât num rul acestor obiecte cât i complexitatea lor sunt limitate. în cazurile în care unele p r i ale proiectului pot fi ob inute de la o camer . cum ar fi camerele foto sau scannerele. Chiar i în cazul în care se reu e te vectorizarea unei astfel de imagini. Cu toate acestea. AplicaTii Datorit flexibilit ii în ceea ce prive te rezolu ia imaginilor vectoriale. Conversia dintr-un format în altul este de asemenea dificil . m rimea fi ierului cu imaginea în format vectorial nu va dep i de obicei pe cea a sursei bitmap. Imaginile pot fi vectorizate pentru o mai bun utilizare i redimensionare. Vectorizarea Aceasta se refer la programe i tehnologii/servicii folosite pentru a converti imagini de tip bitmap în imagini de tip vectorial. În arta digitala i fotografie. fotografiile pot fi transformate i în siluete. Un alt dezavantaj este c formatele în care sunt stocate imaginile vectoriale sunt foarte complexe. 13 . acestea sunt folosite intensiv pentru crearea materialelor ce trebuie imprimate la m rimi foarte diverse: acela i fi ier poate fi folosit pentru un card de vizit cât i pentru un panou publicitar. Aplica iile grafice avansate pot combina imagini din surse vectoriale i raster i pun la dispozi ie unelte pentru amândou . fiind alc tuite din obiecte descrise cu formule matemetice. produc fi iere raster care nu pot fi reprezentate fidel folosind imagini vectoriale. dispozitivele digitale. depinzând de biblioteca de formule matematice folosit de programul de desenare. iar altele desenate prin grafic vectorial . dar vectorizarea se poate face i manual.rezultatele fiind foarte clare i precise. Implementarea acestor formate pe dispozitive diferite este problematic din aceast cauz . Un avantaj al vectoriz rii este c rezultatul poate fi integrat cu succes intr-un design precum un logo.Mult mai dificil este procesul invers. În GIS imaginile provenite de la sateli i sunt vectorizate cu scopul de a ob ine h r i. în ambele cazuri.

unde se dore te o calitate ridicat a obiectelor.signindustry."Differences between raster and vector image formats" www. BIBLIOGRAFIE: www.imaginationalley.com .bu.com .com .scv.O alt aplica ie semnificativ a graficii vectoriale este în modelarea suprafe elor 3D. Prin Editor grafic vectorial se în elege un program de computer care permite crearea imaginilor vectoriale."Raster image versus vector image" www.edu ."Images" 14 ."Raster Image Files" www. SVG. WMF.nw-media. PDF. modificarea i memorarea acestora în diferite formate vectoriale precum EPS.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful