P. 1
asingment lidah

asingment lidah

Ratings:
(0)
|Views: 84|Likes:
Published by WAfi La Pasndai

More info:

Published by: WAfi La Pasndai on Jul 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2011

pdf

text

original

DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. Melakukan assessment. y y y y y . penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan. Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat.OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt.

Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. . Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. Selain untuk merasa. Misalnya. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. sewaktu kita makan. Walau bagaimanapun. masalah ketumbuhan pada lidah. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia.

Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah. Merokok . iaitu merokok. Umpamanya. Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir.Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. lelangit.Penjagaan gigi yang tidak bersih. 1. Selain itu. 4.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. gusi dan lantai mulut. 2. Mengunyah tembakau . ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain. Selain itu. . Faktor lain . Masalah gigi .Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut.Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda. 5. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. pipi. 3. Alkohol . paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks.

. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. Apabila ketumbuhan semakin membesar. ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya.Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). gejala seperti sakit. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. sukar menelan. gusi dan tulang rahang bawah. Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut.

Secara prinsipnya. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. Selain itu. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. . akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu. rawatan kemoterapi.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar.

: Islam. : 158 cm. : 273 458. Kasbi. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. : 71 tahun. Tarikh masuk : 2 Jun 2011. : Melayu. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO). .7723481 (rumah). telefon : Perempuan. : 45 kg. : Kanser Lidah (CA Tongue). : NO. Kewarganegaraan : Malaysia. : 19 Februari 1940. Jalan Sekolah Kg. : 019 . Pekalan Batu Mersing. 5. : Berkahwin. 86800 Johor.ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt.

MRN : 273 458. 2. Cara masuk : Jalan kaki. 3. . Kasbi. Di temani : Anak & PPK.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. 1. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. Keterangan Am. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36.9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail.

5. 1. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). 2. ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. SpO2 pesakit adalah 97%. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. 6. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit.B. Semuanya normal. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. 7. 4. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik. 8. 3. . ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. 9. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya.

15. Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat .10. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea. 11.ubatan. . Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah. Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut. 12. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya. 13. 14. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri. ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD. Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang.. Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat.

Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. B. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. 2. Pesakit jarang BO pada setiap hari. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. Abdomen 1. Struktur kepala yang bulat. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. 5. 3. C. Rambut pesakit tidak berbau. 4. Toraks 1. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. 3. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. 2. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. 2. Genital and Anus 1. 6.C. Kepala dan leher 1. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. D. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. 4. . Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. 2. 3.

Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. . F. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. 2. Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Lower limb 1.E. malah tidak terdapat sebarang kecacatan. 4. 2. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. 3. Semuanya dalam keaadan bersih. 3. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. Upper limb 1.

tab. gargle. Chlorhexidine gluconate y 10 ml. TDS. PRN. 7. as direct. IV. 2. Untuk kegunaan lidah. 5. PO tab/cap. Powder. Inj. 6. OD.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. Folic acid y 10 mg. topical. 3. OD. Ranitidine y 50 mg.TDS.5 gm. Ampicilin (unasyn) y 1. pain. Ferrous femorate y 400 mg. PO liquid. 4. PO tab/cap. Emullients. topical (vaseline) y Ointment. TDS. BD. tab. IV. Morphine y 5 mg. . Inj.

Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. White blood cell. 1. ALP ± 50 u/L 2. Full Blood Count.6 3. . pH ± 7.9 2. WCC ± 11.UJIAN MAKMAL FBC. RP. Urea ± 9.0 3. Na ± 140 2. K ± 3. Creat ± 74 6.93 5. Renal Pelvic. 1.8 4. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1. Hemoglobin ± 10. Po 4 ± 0. Cca ± 3.8.73 LFT 1.

RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. Dapat menyemak semula jika perlu. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18. Timbang berat pesakit setiap minggu. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap.5 ± 24.9. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan. Memasang ryle¶s tube jika perlu.5 ± 24.4. Dokumentasi. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18. Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah. Untuk mengetahui perubahan berat badan. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. .9 dalam 5 hari. Menambahkan berat badan pesakit. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu.

GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. RUJUKAN 1. .asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. http://www. Dokumentasi. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia. Irfan Mohamad. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu. Dapat menyemak semula jika perlu. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan.utusan.com. Mengurangkan rasa sakit. Dr. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor.my/utusan/info.NURSING DIAGNOSE 2. Mengurangkan rasa sakit.htm 2. Pusat Pengajian Sains Perubatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->