P. 1
Manual de Utilizare Word

Manual de Utilizare Word

|Views: 862|Likes:
Published by Raluca Rotaru

More info:

Published by: Raluca Rotaru on Aug 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2013

pdf

text

original

http://www.scribd.

com/doc/28697434/Ghidde-Utilizare-Microsoft-Office-2007
Lectia 1 - Deschiderea si inchiderea aplicatiiei Word
Din desktop-ul Windows-ului 95/98/2000/XP, click ( apasati) pe butonul [Start], pozitionat stanga jos al ecranului. Exista mai multe variante de pornire a aplicatiei Word depinzand de cum este configurat Taskbar-ul. In mod normal veti vedea ori o referinta a pachetului Microsoft Office deasupra butonului Programs, ori veti gasi iconita programului Word parcurgand meniul Programs. In momentul in care se deschide aplicatia, automat se va deschide un document nou. Veti gasi referinta aplicatiei Microsoft Word in Taskbar. Exista, de asemenea, mai multe metode de a inchide aplicatia Microsoft Word. Puteti clica pe meniul FILE din bara de meniuri si apoi clicand pe Exit sau puteti folosi tastatura prin tastele <Alt>+<F4>; mai puteti clica pe butonul [Close] din coltul dreapta sus a ferestrei. Daca nu ati facut nici o modificare in fereastra respectiva a aplicatiei, Word-ul se va inchide fara a mai aparea vreun mesaj. Este foarte important de a inchide aplicatia Word 7.0 si apoi sa inchideti calculatorul prin selectarea butonului [Start] si apoi Shut Down. Sa nu inchideti computerul doar apasand butonul de ON/OFF deoarece puteti distruge registrii sistemului de operare Windows.

Fereastra de inceput
In mod normal aplicatia Word 7.0 se va deschide maximizata, fereastra ei umpland tot ecranul computerului. Daca nu, click-ati pe butonul maximize .

Bara de titluri
Linia intiala din partea de sus a ecranului este bara de titluri in care va fi scris numele aplicatiei deschise si numele documentului. Daca fisierul nu este salvat probabil ca numele documentului din bara de titluri va fi Document1 (or Document2, Document3, etc.). In partea dreapta a barei de titluri se vor afla butoanele minimize , restore si close ale ferestrei..

Bara de meniuri
Bara de meniuri este alcatuita dintr-un meniu orizontal din care se deschid mai multe meniuri verticale. Meniurile permit accesul la comenzile Word. Bara de meniuri contine urmatoarele titluri de meniuri verticale: File, Edit, View, Insert, Format, Tools, Table, Windows, Help. Pentru a afisa unul dintre aceste meniuri verticale se aplica un clic cu butonul stang al Mouse-ului pe numele meniului sau se foloseste combinatia de taste < Alt . + litera subliniata din numele meniului. (De exemplu <Alt. + F> pentru meniul File) Fiecare meniu vertical este format din mai multe comenzi. In cazul in care comanda de meniu are un buton corespondent pe o bara de instrumente, acesta este afisat in dreptul comenzii respective de meniu. Daca comanda poate fi aplicata folosind o combinatie de taste, aceasta combinatie este afisata dupa numele comenzii.

Test 1 : Mutati cursorul pe bara de meniuri si pe optiunea FILE si vedeti care sunt toate optiunile din acest meniu. Inchideti meniul prin click in afara meniului. Click pe oricare alt meniu cum ar fi de exemplu EDIT sau FORMAT. Notati faptul ca anumite optiuni din aceste meniuri sunt inactive ceea ce inseamna ca acele optiuni nu pot fi folosite in momentul respectiv.

Bara de instrumente
Sub bara de meniri se afla bara de instrumente care reprezinta linii de butoane cu simboluri grafice sau iconite. In mod obisnuit vor fi doar instrumentele Standard si Formatting. Toate butoanele din bara de instrumente sunt scurtaturile executiei unei actiuni din meniu. Puteti selecta orice bara de meniuri, depinzand de modul dumneavoastra de lucru sau chiar puteti crea noi instrumente. Daca asezati Mouse-ul pe oricare din butoanele din bara de instrumente exact sub Mouse va aparea descrierea fiecarui buton in parte.

Rigla orizontala
Rigla orizontala este in fereastra aplicatiei Word implicit in momentul in care se deschide programul si este sub bara de instrumente. Este folosita pentru setarea "intendarii" si a marginilor paginii redactate. In Lectia 3 veti afla mai multe despre taburi, intendare si marginile paginii.

Bara de stare
In josul ferestrei aplicatiei Word se afla bara de stare. In sectiunea din stanga si din mijloc a barei de stare vor fi afisate numarul paginii si locatia in care se afla cursorul la momentul respectiv (pe linie si coloana). In partea din dreapta, "OVR" indica, cand este activ, faptul ca este activ butonul INSERT de pe tastatura (acest lucru inseamna, ca daca avem un text scris, putem scrie peste el ceea ce anume dorim, fara a mai sterge textul scris anterior).. Test 2 : Intr-o fereastra noua tastati un document scurt care are cel putin 3 paragrafe si cu cateva fraze in paragraf. In timp ce tastati veti observa o subliniere cu o linie rosie serpuita. Acest lucru indica faptul ca programul verifica automat corectitudinea scrierii cuvantului. Cuvintele care sunt subliniate nu se regasesc in dictionarul aplicatiei si automat sunt subliniate. Puteti decide sa corectati aceste cuvinte in acel moment sau mai tarziu. Clicand dreapta Mouse pe cuvantul subliniat puteti vedea o lista cu posibilele cuvinte corecte. Puteti sa tastati intentionat un cuvant gresit pentru a testa aceasta facilitate a Word-ului!

Lectia 2 ± Salvarea si Inchiderea Documentelor
Inchiderea unui document
Sub meniul FILE exista optiunea Close. Aceasta optiune este folosita pentru a inchide documentul curent din aplicatie. Daca fisierul este salvat sau in acesta nu s-a facut nici o modificare

"Do you want to save changes to document?". Este foarte important ca in momentul redactarii unui document sa va opriti uneori si sa salvati acest document. iar vechea versiune a fisierului va fi inlocuita cu cea noua. fara a inlocui textul din varianta initiala.. Lucrul cu discuri externe Daca aveti.. Word-ul mai furnizeaza. puteti accidental sa deschideti un document nou. si o copie de rezerva a documentului si este proiectat astfel incat in cazul unei caderi de curent sau o defectare a computerului sa nu va pierdeti documentele nesalvate. de exemplu. puteti sa le inchideti folosind meniul FILE si apoi optiunea Close. din cand in cand. Daca lucrati cu o versiune anterioara a unui document salvat si selectati optiunea Save. Word-ul salveaza documentul fara vreun mesaj de avertizare. Click pe sageata de langa optiunea Save in si selectati alt disc sau alt director (folder). Cateodata in timp ce lucrati in Word. Daca ati salvat documentul intai pe . Salvarea unui document cu ajutorul optiunii Save as Sub meniul FILE din bara de meniuri se afla optiunile Save si Save As. Daca ati facut modificari in document fara sa le salvati va va aparea mesajul. Chiar daca sistemul dumneavoastra de operare nu va afiseaza acest lucru. Daca acest document nu il mai utilizati sau texte din el intr-un document nou. y In afara faptului ca puteti utiliza optiunile din meniul FILE. mai puteti folosi si butonul [Save] din bara de instrumente. Daca selectati optiunea Save As din meniul FILE puteti da un nou nume fisierului dumneavoastra.DOC. Aici vor exista toate documentele deschise la momentul respectiv in aplicatie. Extensia fisierelor Word Orice fisier Word va avea extensia . fisierele au totusi aceasta extensie. alegeti optiunea "Save in".atunci documentul se va inchide fara ca Word-ul sa mai afiseze vreun mesaj. y y Daca lucrati cu un document nou si doriti sa il salvati se va deschide o fereastra in care Word-ul va va cere un nume pentru fisierul dumneavoastra. Aceste ferestre deschise le puteti vedea din meniul WINDOW din bara de meniuri. Pentru a va muta intr-un alt document click pe fisierul pe care doriti din meniul WINDOW. un disc extern sau chiar pe acelasi disc 2 partitii si doriti salvarea documentului in alta parte a discului dumneavoastra.

Veti vedea ca Word-ul va va duce exact in locul in care ati salvat ultima oara ultimul document. sunteti indreptat spre directorul implicit al Word-ului si acesta este probabil directorul "My Documents" de pe discul C. Optiunile de deschidere a fisierelor Fereastra de dialog Open Cand selectati optiunea Open din meniul FILE. Folositi optiunea Save As pentru a salva documentul pe un alt disc sau in alt director. Deplasarea in cadrul documentului In timpul editarii documentelor dumneavoastra aveti nevoie de a diferentia locul in care priviti in document si pozitia (cursorul activ). O cale simpla de a muta pozitia cursorului este cu ajutorul tastaturii apasand pe sageti. puteti alege modul in care doriti sa vizualizati documentele dumneavoastra. Test 2 : Deschideti fereastra de dialog "Open". Daca veti cauta un fisier creat intr-un alt director decat My Documents veti fi nevoit sa il cautati utilizand optiunea "Look in" din fereastra de dialog "Open". apar in casuta care indica numele directorului. Click o data pe un fisier din directorul in care va aflati si apoi pe optiunea [Preview] pentru a vedea continutul fisierului. numele fisierelor din directorul indicat. de asemenea. Observati care este directorul implicit pe care il foloseste Word-ul pentru salvarea documentelor. Test 1 : Alegeti documentul creat anterior si salvati-l cu numele "test" intr-un director dorit. Exact ca in sistemul de operare. Inchideti documentul curent. In momentul in care doriti sa tastati un anumit text in documentul curent acesta va incepe sa plaseze cuvintele exact in punctul in care se afla cursorul. Probabil acesta va fi directorul "My Documents" de pe discul C. iar altii il impart in subdirectoare sau folosesc directoare dedicate lor. Unii utilizatori folosesc si salveaza toate documentele in acest director. In fereastra de dialog "Open".discul dumneavoastra si doriti sa faceti o copie pe o discheta alegeti din nou optiunea Save As si schimbati discul in <A> . . Daca selectati sau click pe aceasta optiune puteti vizualiza intr-o casuta alaturata continutul documentului respectiv. Puteti. Incercati sa vedeti toate modurile de vizualizare a documentelor cu optiunile [List] si [Details]. sau clicand pe butonul [Open] din bara de instrumente. Schimbati calea si mergeti in directorul in care va salvati dumneavoastra fisierele Word. Tot in fereastra de dialog "Open" exista un buton [Preview] . sa schimbati pozitia cursorului click-ind pur si simplu in alta parte a documentului dumneavoastra.

Incercati sa derulati documentul cu ajutorul barei de derulare. Aceste bare vor aparea doar in momentul in care nu puteti vedea intregul continut al documentului. . Notati faptul ca pozitia cursorului dumneavoastra nu se schimba. View). Derularea nu va va muta pozitia cursorului. sageata din partea de jos a barei de derulare va va muta la inceputul paginii anterioare inceputul paginii urmatoare intr-un document cu mai multe pagini. page layout view si outline view . In unele situatii cand tehnoredactati un text este mai usor sa folositi comenzi de la tastatura pentru a va deplasa in alta parte a documentului dumneavoastra. In Word exista trei moduri de vizualizare a paginii: normal view . pe verticala sau din partea de jos a ecranului. Lasati acest document deschis.Pentru a va putea uita in alte parti ale documentului fara a muta pozitia cursorului puteti doar sa derulati bara din dreapta ferestrei. Cand sunteti in modul de vizualizare Page Layout (acesta gasindu-se in bara de meniuri. In tabelul de mai jos sunt cateva comenzi folosite pentru pozitionarea cursorului in alta parte a documentului: <Ctrl>+<left arrow> <Ctrl>+<right arrow> <Ctrl>+<up arrow> <Ctrl>+<down arrow> <Home> <End> <PgUp> <PgDn> <Ctrl><PgUp> <Ctrl><PgDn> <Alt><Ctrl> <PgUp> <Alt><Ctrl> <PgDn> <Ctrl>+<Home> <Ctrl>+<End> primul inceput de cuvant din stanga primul inceput de cuvant din dreapta inceputul paragrafului curent sau anterior inceputul paragrafului curent sau urmator inceputul liniei curente sfarsitul liniei curente un ecran in sus un ecran in jos inceputul ecranului curent sfarsitul ecranului curent inceputul paginii anterioare inceputul paginii urmatoare inceputul documentului Sfarsitul documentului Test 3 : Deschideti fisierul "test". In acest moment folositi comanda de la tastatura <Ctrl>+<End>. si la In partea dreapta a barei de derulare orizontala veti gasi butoanele din meniul [View]. Unde se muta cursorul? Folositi <Ctrl>+<Home>. pe orizontala. Aceste tipuri de vizualizare sunt folosite pentru a controla modul in care documentul dumneavoastra apare pe ecran si mai pot fi selectare si din meniul VIEW din bara de meniuri. Unde se muta cursorul? Folositi <End> key si apoi <Home>.

In fereastra "Copies" veti observa numarul de copii pe care doriti sa-l imprimati si modul in care le va imprima. Test 1 : Avand fisierul "test" deschis. Daca sunteti multumiti de modul in care ati redactat documentul. Lectia 4 ± Selectarea textului . este optiunea care va permite alegerea unei imprimante in cazul cand sunt instalate mai (2) Print range (3) Copies imprimati. Experimentati acest lucru si cu butonul de Print Preview din bara de instrumente. Dupa ce ati selectat optiunile de imprimare dorite click pe butonul [OK] din partea dreapta-jos a ferestrei de dialog pentru a trimite documentul catre imprimare. ATENTIE: Click-ind pe butonul [Print] din bara de instrumente se trece peste aceasta fereastra de dialog. grup sau interpolate. Daca sunteti multumiti de modul de vizualizare a documentului puteti imprima direct din aceasta fereastra. apoi Print Preview din bara de meniuri. click pe butonul [Print] din fereastra Print Preview si trimiteti documentul spre imprimare. si este optiunea care va permite sa setati numarul de copii a documentului pe care doriti sa-l Fereastra Print range va permite sa alegeti "All" pentru imprimarea intreg documentului. este optiunea care va indica ce parte a documentului doriti sa o imprimati. selectati File. Pentru a va intoarce in document din fereastra de Print Preview. si "Pages" pentru alegerea imprimarii unei pagini dorite. click pe butonul [Close]. Pre-vizualizarea (Print Preview) O importanta caracteristica a Word-ului este posibilitatea pre-vizualizarii unui document inainte de imprimare. click pe FILE.Lectia 3 ± Notiuni elementare de imprimare Imprimarea unui document deschis Pentru a deschide fereastra de dialog "Print" din bara de meniuri. Exista trei parti de baza in fereastra de dialog [Print]: (1) Printer multe. Prin folosirea acestei optiuni din Word puteti vizualiza orice document inainte de imprimare si puteti evita orice eroare de imprimare. sau click pe butonul [Print Preview] din bara de instrumente. Fereastra "Print Preview" are un set de instrumente proprii care permit controlul asupra dimensiunii paginii pe ecran. Print Preview. "Current page" pentru imprimarea paginii curente. optiunea Print. Din bara de meniuri se selecteaza optiunea FILE.

Cu textul selectat. Cursorul este acea linie verticala intermitenta. Selectarea folosind Mouse-ul Unul din lucrurile bune pe care il detine sistemul de operare Windows este faptul ca putem face un lucru prin mai multe metode. Lectia 5 ± Mutarea si copierea unui text Folosirea butoanelor de pe bara Standard Acum ca stiti cum sa selectati un text. Apasati tasta <Esc> la sfarsitul selectiei. O linie Click o singura data in bara adiacenta de selectie. in bara de selectie. Mutati cursorul la inceputul sau la sfarsitul unui text de selectat apasati tasta <F8> si folositi sagetile de pe tastatura pentru selectarea textului dorit. Exista doua moduri de baza de selectie a unui text: y y Folosind Mouse-ul. exceptand bara de selectie. trebuie sa va familiarizati cu procedeele folosite in toate tipurile de documente taierea si copierea textului. Intregul Clicand de trei ori pe bara de selectie. Selectati alt cuvant cu ajutorul click-ului dublu si apoi tastati un alt cuvant deasupra lui. Folosind tastatura. document Test 1 : Deschideti document "test" din Lectia 1. in directia dorita de selectare a liniilor. Pentru deselectarea textului.Moduri simple de selectie a textului Trebuie sa fim atenti la pozitia cursorului in momentul in care se selecteaza un text. click in afara textului selectat. O fraza Tinand apasat pe tasta <Ctrl> faceti click pe un cuvant din fraza respectiva. Selectarea textului nu este o exceptie. In tabelul de mai jos se gasesc mai multe tehnici de selectare a textului cu ajutorul Mouse-ului: Un cuvant Dublu click pe cuvant. O alta metoda este aceea in care se tin apasat alternativ tastele <F8> si <Esc> si se face dublu click pe butonul [EXIT] din bara de stare. efectuati click pe butonul [Cut] de . Selectati o fraza si ingrosati cuvintele cu ajutorul butonului [Bold] din bara de instrumente. Mutati cursorul la inceputul sau la sfarsitul unui text de selectat si tinand apasat stanga Mouse se misca Mouse-ul deasupra textului dorit spre selectare. Pentru selectarea mai multor linii te text se tine apasat stanga Mouse si se misca Mouse-ul. Exersati selectarea unei linii intregi si a unui paragraf prin toate metodele. Un paragraf Click de trei ori pe un paragraf dorit spre a fi selectat sau dublu click pe directia paragrafului in bara de selectie.

Apoi. click-ati pe butonul [Copy] pentru a pune informatia in Clipboard. Dumneavoastra veti efectua: 1. Aceasta metoda este putin mai complicata daca sunteti un incepator in folosirea Mouse-ului. Acum informatia din Clipboard este lipita in noua locatie a cursorului Mouse-ului. Acum. Cu ajutorul cursorului Mouse-ului in orice parte a textului selectat efectuati click dreapta In acest meniu sunt doua optiuni Cut si Copy. Butonul de taiere [Cut] va fi reprezentat intotdeauna in Windows ca un foarfece.pe bara standard pentru a spune Word-ului 7. informatie este inca in Clipboard. primul [Cut] . Butonul de copiere [Copy] este urmatorul dupa [Cut]. click pe oricare optiune (Cut sau Copy) pe care o doriti 2. textul selectat ramane pe ecran (selectat). Odata ce ati selectat textul. Lipirea functioneaza in toate aplicatiile Windows Cu toate ca in acest curs dumneavoastra lucrati doar cu Word 7. puteti de asemenea sa-l copiati. Folosirea barei Menu Un al 3-lea fel de a muta sau copia informatia dupa ce a-ti selectat-o este: . Odata ce ati taiat textul selectat. Oricum. mutati cursorul intr-o noua locatie (in cadrul aceluiasi document sau intr-un document nou) si efectuati click pe butonul [Paste]. mutati cursorul intr-o noua locatie si click o singura data pe butonul [Paste] (care arata ca un Clipboard). Folosirea meniului de scurtaturi Meniul de scurtaturi va ofera posibilitatea sa mutati sau sa copiati textul selectat. aveti doua copii ale textului selectat una in locatia originala a textului si una in noua locatie. experienta va va invata cand aceasta metoda trebuie folosita pentru transferarea informatiilor dintr-o aplicatie in alta.0. si 4. dar imaginile folosite pentru copy si paste vor varia de la un program la altul. puteti click-a in continuare pe butonul [Paste] pentru a repeta ceea ce se afla in memoria Clipboard. De exemplu. este eficienta pentru ca dumneavoastra sa nu irositi timp mutand pointerul Mouse-ului inainte si inapoi intre text si butoanele din partea de sus ecranului. Daca faceti copy.. Odata ce a-ti lipit ceva. mutati cursorul catre locatia dorita 3. Acest lucru este folositor atunci cand repetati ceva de multe ori intr-un document sau in mai multe documente. ordinea butoanelor pe Toolbar este intotdeauna aceeasi. puteti copia si lipi in toate aplicatiile. apasati click dreapta pentru a aparea meniul de scurtaturi inca o data.0 sa taie textul selectat si sa-l puna in zona speciala de memorie a Windows-ului numita Clipboard. Copierea intre aplicatii poate sa nu transfere informatia in formatul in care il doriti. si este reprezentat de doua bucati de hartie. intr-ul tabel Windows.0si click-ati pe butonul [Paste] pentru a insera informatia in acel loc. comutati apoi pe programul Word 7. puteti selecta o parte a tabelului. Oricum. apoi [Copy] si [Paste] . Daca dumneavoastra mutati cursorul in alta locatie (in oricare loc din curentul document sau in altul).de la stanga la dreapta. selectati Paste..

Combinati aceste metode daca doriti Odata ce un text este selectat. click pe bara EDIT 2. optiunea Paste este dezactivata. O sa observati ca indiferent ce comanda a-ti efectuat cut sau copy catre Clipboard. Alegeti Cut din meniul de scurtaturi. Salvati aceasta versiune a fisierului "test 1." Lectia 6 ± Folosirea barei Formatting O mica avanpremiera . click pe Cut sau Copy din meniul cazator 3. Mutati punctul de insertie catre sfarsitul documentului si apoi alegeti Paste din meniul de scurtaturi de pe click dreapta. mutati punctul de insertie inapoi unde a fost paragraful initial si folositi <Ctrl>+<V> pentru a-l lipi acolo. si apoi apasati <Ctrl>+<V> pentru a-l lipi. Selectati doua paragrafe alaturate si efectuati click dreapta pe zona selectata. Folosirea tastelor Daca va uitati la meniul cazator EDIT veti observa ca pot fi folosite si comenzi de la tastatura pentru mutare. puteti click-a pe Cut din meniul de scurtaturi. optiunea Paste este clar vizibila. Reselectati acelasi paragraf si folositi combinatia de la tastatura <Ctrl>+<X> pentru a taia selectia. apoi Paste. Test 1 Deschideti fisierul test . copiere si lipire.1. copia sau lipi o selectie. Cut Copy Paste <Ctrl>+<X> <Ctrl>+<C> <Ctrl>+<V> Acestea sunt intr-adevar folositoare. mutati punctul de insertie intr-o noua locatia 4. Inainte ca textul sa fie pus in Clipboard. mai ales atunci cand dumneavoastra tastati si nu vreti sa va opriti si sa ajungeti la Mouse pentru a taia . mutati punctul de insertie catre locul dorit. puteti combina aceste moduri de taiere. copiere sau lipire. si 5. Astfel. click pe EDIT inca o data.

. Sunt simboluri in fata fiecarui font. selectand un font din aceasta lista incepe sa fie folosit pana in momentul in care alt font este selectat. tipul caracterelor (ingrosat. Acestea sunt obiectele standard din bara Formatting (de la stanga la dreapta cum va uitati la ecran): Style Font Font Size Bold Italic Underline Highlight Align Left Center Align Right Justify Numbering Bullets Decrease Indent Increase Indent Borders Schimba stilul textului selectat Schimba fontul textului selectat Schimba marimea caracterelor textului selectat Subliniaza caracterele textului selectat Inclinarea caracterele textului selectat Subliniaza caracterele textului selectat Scoate in evidenta textul prin colorarea lui Aliniaza la stanga paragraful selectat Centreaza paragraful selectat Aliniaza la dreapta paragraful selectat Aliniaza stanga-dreapta paragraful selectat Numeroteaza paragraful selectat Adauga marcaje paragrafului selectat Scade distanta dintre paragrafele selectate Creste distanta dintre paragrafele selectate Afiseaza bara de chenare Lucrul cu fonturi Daca click-ati pe butonul [Font] . marcarea si numerotarea listelor distantiere si rigla. folosind orice tehnica de selectare. subliniat sau italic). Daca puneti cursorul Mouse-ului deasupra unui buton al barei Formatting. Bara Formatting include aceste meniuri derulante care controleaza tipul documentului. Bara Formatting este de obicei orizontala deasupra riglei. un indiciu va va aparea despre functia acelui buton. si aceasta este activa la start. Imprimanta micuta inseamna ca fontul acela este un font al imprimantei. de exemplu CG Times pentru HP LaserJet III or IV. Puteti de asemenea sa selectati textul care a fost deja introdus. si sa schimbati fontul. dar sunt foarte folositoare daca utilizam o optiune foarte mult. Aceste butoane dubleaza obiectele pe care le gasim in meniuri.Bara Standard si bara Formatting se folosesc intotdeauna la activarea unei portiuni sau pentru efectuarea unei actiuni obisnuite in Word. Cele mai des intalnite simboluri vor fi TT pentru fonturile TrueType (fonturi software). Cand tastati text. Unele din aceste butoane vor fi aratate in aceast ghid. fontul si marimea caracterelor. alinierea textului. o lista cu toate fonturile disponibile pentru imprimanta si copia dumneavoastra de Word va aparea.

puteti selecta marimea prin tastarea directa in acea casuta a numarului. etc. de asemenea. Apoi. In plus daca selectati o marime a fontului din lista cazatoare. in timp ce atunci cand selectati un font TrueType. Dupa ce creati acest document salvati-l cu numele experiente in domeniul calculatoarelor . click-ati pe butoanele destinate modurilor ([Bold] . italic sau subliniat de pe bara de instrumente destinate formatarii. Font. De exemplu. Daca folositi un font pe care altii nu il au. Modul implicit al scrierii este normal. (Modurile scrierii)Type Attributes Modurile scrierii pot fi normal. Marimea fontului in puncte vine de la optiunile tipului fontului. (caracter)cursiv (italic) si subliniat. apoi click-ati pe acelasi buton pentru a nu scrie in acelasi mod pentru textul ce urmeaza. schimbarea dimensiunii fontului afecteaza textul care este introdus dupa schimbare. Daca se selecteaza un font diferit sau o alta marime a fontului. De exemplu fontul Courier va va da doar cateva posibilitati. selectate din bara de meniu folosind FORMAT. Selectati titlurile si folositi butoanele pentru font de pe bara de instrumente destinate formatarii pentru a selecta ca tip al fontului Arial si 20 puncte ca marime. 72 de puncte reprezinta un inch. si care are trei titluri pentru sectiunile din document. scrieti textul. numele fontului activ si marimea apar ca si eticheta pe buton. Pentru a ajusta fontul sau marimea fontului unui text existent trebuie selectat textul inainte de a alege un font sau o marime a fontului diferite. ingrosat (bold). Marimea fontului va depinde de fontul care este selectat. Font. sau [Underline] ). Word 7. Daca preferati sa folositi tastatura pentru modul scrierii. Opinii despre calculatoare in viitor .Daca impartiti aceste fonturi cu alte persoane. trebuie sa creati un document care sa fie de cel putin o jumatate de pagina. si 12 puncte pentru marime. Primele mele experiente in domeniul calculatoarelor. care poate schimba aspectul documentului. puteti folosi una din urmatoarele combinatii de taste pentru a ajunge la acelasi rezultat: <Ctrl>+<B> <Ctrl>+<I> <Ctrl>+<U> Bold Italic Underline . Selectati cateva paragrafe si schimbati marimea fontului la 10 puncte. Pentru a introduce un text nou cu un tip diferit al scrierii. Se poate schimba acest tip al unui text existent prin selectarea lui apoi click-ind pe butoanele bold. in mod normal veti vedea o lista de optiuni de la 8 la 72. Test 1 Folositi butoanele pentru font de pe bara de instrumente destinate formatarii si selectati Times New Roman sau CG Times pentru tipul fontului. Ca si schimbarea fontului. tineti minte ca acele persoane s-ar putea sa nu aiba aceleasi fonturi ca dumneavoastra. Click-ati pe butonul [Font Size] pentru a vedea o lista cu marimile pentru fontul curent.0 va transforma textul in alt font. Fonturile si marimile fonturilor pot de asemenea fi selectate din bara de meniu folosind FORMAT. [Italic] . 36 de puncte reprezinta jumatate de inch. Lucruri care imi plac la Word. Modurile scrierii pot fi. Fiti siguri ca ati pastrat o copie a acestui document pentru a lucra mai tarziu cu el.

Aceasta trasatura depaseste scopul introductiv al acestei parti si nu se va mai detalia. cadrele sau graficele selectate. alinierea poate varia de la o parte la alta. dar numai daca textul se intinde de la o margine pana la cealalta. Bara de instrumente destinata chenarului nu va fi aprofundata in acest moment. . liniile care sunt mai scurte nu suporta nici o transformare Butonul pentru alinierea care este pe moment in efect are o tenta de culoare mai luminoasa decat celelalte trei ca si cum ar fi apasat . Adaugati titlul Experiente in domeniul calculatoarelor la inceputul documentului. Butonul destinat chenarului de pe bara de instrumente destinata formatarii afiseaza bara de instrumente destinata chenarului pentru a adauga repede chenare la paragrafele. dar este neuniform in marginea stanga centreaza textul intre cele doua margini textul se aliniaza in ambele margini. Cu ce s-a schimbat butonul [Center]? Butoanele destinate stilului si chenarului Butonul [Style] permite aplicarea unui stil asociat cu documentul dumneavoastra. unul dintre titluri cursiv. Stilurile sunt moduri de aplicare a codurilor de formatare. si faceti-l ingrosat. Nu salvati aceste modificari. Stilul poate fi selectat si din bara de meniu folosind FORMAT. celulele unui tabel. Alegeti fiecare setare ale alinierii textului. Butoanele destinate alinierii Butoanele pentru alinierea textului prezinta patru optiuni pentru modul in care liniile textului apar intre marginile din dreapta si din stanga.Test 2 Folosind documentul numit experiente in domeniul calculatoarelor . dar este neuniform in marginea dreapta textul se aliniaza in marginea dreapta. si observati rezultatele pe ecran. Mutati punctul de insertie la inceputul documentului. si sunt in special folositoare in documente mai lungi si cand se creaza o serie de documente care vor avea o infatisare asemanatoare. Alinierea textului poate fi selectata si din meniu folosind FORMAT. Style. si altul subliniat. Click-ati o data in interiorul paragrafului si uitati-va la butoanele destinate alinierii textului. transformati unul dintre titluri ingrosat. Test 3 Folositi acelasi document numit experiente in domeniul calculatoarelor . Schimbati the justification inapoi spre stanga inainte de a continua. stanga dreapta central justify textul se aliniaza in marginea stanga. Paragraph. Selectati/grupati (Block) un paragraf si schimbati the justification pentru a-l centra folosind butoanele de pe bara de instrumente destinate formatarii. cursiv si subliniat. Asa cum fonturile pot varia de la un capat al celalalt al documentului. pe rand.

0 original bara Standard are aceste optiuni de la stanga la dreapta: New Open Save Print Print Preview Spelling Cut Copy Paste Format Painter Undo Redo Deschide un document nou. Daca nu. daca pozitionati pointerul Mouse-ului deasupra unui buton. Word-ul va va afisa numele butonului intr-o casuta mica. O lista a posibilelor bare apare in partea de sus a listei cazatoare. Este asemanatoare cu bara Formatting in sensul ca iti ofera posibilitatea de a realiza o functie. dar in Word-ul 7. executati click pe obiect pentru a-l selecta. La fel ca si bara Formatting. un document gol Afiseaza casuta de dialog prin care deschizi un document existent deja Salveaza documentul curent pe disk Imprima documentul curent Afiseaza cum va arata documentul imprimat Verifica corectitudinea gramaticala a cuvintelor din documentul curent Muta portiunea de document selectata in Clipboar Copie portiunea de document selectata in Clipboar Copie continutul Cipboard-ului in zona de insertie a documentului curent Copiaza formatarea textului selectat pentru textul urmatoarei sectiuni de text Reface ultima schimbare din document Inverseaza ultima actiune ce a fost refacuta . Este posibil ca cineva sa fi schimbat bara Standard. denumita si ToolTip Daca trebuie sa vedeti care bara este folosita. Acolo ar trebui sa fie bifat in fata barei Standard.Folosirea barei Standard Bara Standard va fi in mod normal afisata deasupra barei Formatting in partea de sus a ecranului.Lectia 7 . puneti pointerul Mouse-ului pe bara Standard si apasati click dreapta.

si trageti bara in aria documentului. Pentru a vedea toate cele 22 de butoane. Selectand Toolbars. din care dumneavoastra veti vedea doar 18 butoane. Acum o sa vedeti toate butoanele. schimba marginile sectiunii curente. Alta metoda de a porni cautarea greselilor este selectand TOOLS apoi Spelling din bara de meniuri. Daca trebuie. Tabs FILE. sectiunii selectate. Zoom Schimba atributele font-ului caracterelor si spatierea textului selectat Schimba aspectul paragrafului selectat Controleaza pozitia si alinierea tab stop-urilor Printre ale lucruri. iar altele depasesc scopul acestui ghid. puteti de asemenea ajusta felul de afisare a barei. Spelling VIEW. puteti ajusta marimea si culoarea butoanelor barei.. puneti pointerul Mouse-ului pe bara Standard unde nu este nici un buton. Daca selectati large buttons pe monitor va aparea un set de butoane cu rezolutia de 640 x 480 pixeli. Trageti apoi bara la loc daca doriti asta. Rulers VIEW. Toolbars or VIEW. sau intregului document Verifica corectitudinea gramaticala a documentului curent Foloseste bifarea sau debifarea acest meniu pentru afisarea barei Ruler si altor bare pe ecran Controleaza cat de mare sau mic va aparea pe ecran documentul .din lista cazatoare. Deschideti documentul experientei pe calculator si corectati folosind butonul [Spelling]. Lista comenzilor: FORMAT. Page Setup TOOLS. Font FORMAT. dumneavoastra ar fi trebuit sa fi folosit deja primele 9 butoane in primele doua lectii. neimprimabile ale documentului Mareste sau micsoreaza continutul documentului cu procentul zoom-ului precizat Va da un ajutor pertinent pentru a va usura munca Va arata informatii ajutatoare indiferent pe ce veti da click in continuare Cateva dintre aceste optiuni for fi explicate mai tarziu in cursurile electronice. Salvati documentul experientei pe calculator cand a-ti terminat. Paragraph FORMAT. faceti cateva greseli deliberat pentru a vedea cum functioneaza instrumentul de corectare..Auto Format Insert Address Insert Table Insert Microsoft Excel Worksheet Columns Drawing Show/Hide Zoom Control TipWizard Help Formateaza automat sectiunea curenta de document Insereaza o adresa de e-mail in document Insereaza un tabel Insereaza o foaie de lucru Excel Schimba numarul de coloane de text din pagina Activeaza bara Drawing pentru a putea sa adaugati un obiect sau un desen documentului Arata caracterele ascunse. Test 1 Cu exceptia butonului de corectie gramaticala . Efectuand click dreapta din Mouse pe bara Standard.

apoi Header and Footer din bara de meniuri. Veti fi pozitionat in Page Layout View si bara Antetului si Subsolului va aparea. Butoanele din bara Header and Footer. facand sa dispara bara si revenind la modul de vizualizare normala Test 1 . de la stanga la dreapta sunt: [Switch Between Header and Footer] [Show Previous] [Show Next] [Same as Previous] [Page Numbers] [Date] [Time] [Page Setup] [Show/Hide Document Text] [Close] Face trecerea intre antet si subsol Arata antetul sau subsolul paginii anterioare Arata antetul sau subsolul paginii urmatoare Indica Word-ului sa faca antetul paginii sau subsolul identice ca la pagina precedenta Adauga numarul paginilor in subsolul sau in antetul paginilor Adauga data curenta antetului sau subsolului paginii Adauga data curenta sistemului in antet sau in subsol Afiseaza casuta de dialog "Page Setup" Arata sau ascunde texul documentului Inchide casuta antetului sau subsolului. Antetele si subsolurile pot fi identice pe toate paginile sau pot varia pe parcursul documentului. Crearea unui antet sau a unui subsol Pentru a crea un antet sau un subsol selectati VIEW. etc. subiectul documentului. antetul si subsolul sunt la margine.Lectia 8 ± Principiile de baza ale antetului si subsolul Antetele si subsolurile va lasa sa imprimati informatia pe fiecare pagina sau pe paginile specificate a numarului paginii. in timp ce subsolul este pozitionat in partea de jos a paginii. astfel ca nu trebuie sa reduceti dimensiunile spatiului pentru text a documentului. numarul total de pagini. titlul. Cursorul se va duce automat in partea de sus a paginii pentru a va lasa sa incepeti crearea sau modificarea Antetului. Ambele. Antetul este afisat si imprimat in partea de sus a paginii.

Spatiul de demarcare va lasa sa indicati daca antetul si subsolul trebuie sa fie diferit in paginile cu sot sau in cele fara sot. Butonul [Numbering] poate fi folosit in acelasi fel pentru a crea o lista numerotata. punctul de insertie se muta catre urmatorul tabulator si in acel punct al documentului. Cand ati terminat lista apasati tasta <Backspace> pentru a sterge ultimul obiect. chiar daca aceasta este din sectiunea anterioara. sau din acel punct in continuare. sau diferit in prima pagina a documentului(sau intr-o sectiune a documentului). Urmati acesti pasi: y y y y y y y Tastati numele dvs. partea de sus a casutei antetului si partea de jos a casutei subsolului sunt cu jumatate de inch fata de muchia paginii. Spatiul inconjurator ariei de scriere va da posibilitatea sa ajustati distante. . dar aceasta distanta poate fi modificata pentru intregul document. Salvati aceasta versiune noua a experientei pe computer .Folositi fisierul experienta pe calculator de la lectia 1. Apasati <Enter> Tastati: Gandurile mele despre computer Apasati <Enter> pentru a trece la randul urmator Apasati butonul [Align Right] de pe bara Formatting Tastati: Pagina Apasati tasta dreptunghiulara Space a tastaturii cate o data dupa fiecare cuvant al paginii in antet sau in subsol. apasati butonul stanga al Mouse-ului pe butonul [Page Numbers] pentru a introduce numarul paginii Apasati butonul stanga al Mouse-ului pe butonul [Close] pentru a opri crearea antetului. Page Setup pentru a controla variatiile antetului si subsolului in documentul dumneavoastra. Variatii ale antetului si subsolului Folositi FILE. un nou marcaj (sau numar) va aparea. antetul sau subsolul vor fi pasate din partea de sus a paginii. Bara antetului si subsolului va aparea. Selectati VIEW. Lectia 9 ± Marcarea si numerotarea enumerarilor Folosirea [Bullets] si [Numbering] O cale rapida de creare a listelor marcate este folosind butonul [Bullets] din bara Formatting. apoi Header and Footer. Din oficiu. Urmarind marcajul sau numerotarea. Duceti-va la prima pagina.0 preia ultimul marcaj sau ultimul tip de numerotare pe care ati folosit-o. asteapta ca dumneavoastra sa tastati informatii. Acolo e locul unde antetul va fi inserat. Cursorul se va duce automat in partea de sus a paginii. Cand efectuati click pe acest buton. Word 7. Cand apasati tasta <Enter>. y Uitati-va la fiecare pagina pentru a va asigura ca antetul apare pe toate paginile.

Salvati aceasta noua versiune a experientei pe computer . Tastati cateva linii in aceasta enumerare. Cand ati terminat cu numerotarea. Casuta va deveni conturata in albastru ca indicator vizual cand aceasta a fost selectata. de fiecare data cand veti apasa tasta ENTER. Folositi Mouse-ul si selectati unul din caracterele de la mijloc (al 2-lea sau al 3-lea) si stergeti acel rand. Ajustarea spatierii . va aparea un nou numar. Selectati "Numbered tab" si apoi click pe ok. La fel ca si cand folositi optiunea buton. Salvati aceasta versiune sub denumirea de "computer experiences". Veti vedea un numar in loc de marcaj. Casuta de dialog "Bullets and Numbering" are tabulaturi pentru ambele liste atat cea marcata cat si cea numerotata care va va lasa sa alegeti dintr-o varietate de stiluri de marcaje si numerotari. Test 2 Folositi acelasi document "experienta pe computer". apasati butonul <Backspace> pentru a stopa enumerarea. folositi tasta <Backspace> pe o linie pentru a stopa secventa de marcaje sau numerotare. Ce se va intampla cu randurile ramase? Lasati acest document pe ecranul monitorului. La sfarsitul listei adaugati propozitia: Sunt lucruri pe care as vrea sa le invat in urmatorul an: Apoi apasati tasta ENTER. acolo este o optiune pentru Bullets and Numbering. Acum faceti click pe butonul [Bullets] de pe bara Formatting. alegeti stilul care-l doriti prin click-area pe una din cele 6 casute care sunt afisate.Test 1 Folositi acelasi fisier experienta pe computer din exercitiile anterioare. Schimbarile aspectului pentru a reflecta schimbarea de formatare vor rezulta din folosirea acestei sectiuni. In ambele taburi. Duceti-va la capatul documentului si tastati propozitii ca: Acestea sunt lucruri pe care le fac de obicei pe computer: Apoi apasati <Enter> pentru a va duce la o linie noua. Tastati cel putin 4 caractere diferite. Folosirea casutei de dialog Bullets and Numbering Daca faceti click pe butonul FORMAT al barei de meniuri. submeniul Bullets & Numbering. Dupa ce ati facut acest lucru faceti click pe meniul FORMAT. apasati tasta Backspace ca in precedenta actiune.

Mac 3. Puteti ajusta lista textului (unde marcajul sau numerotarea este aliniata in spatiul rezervat acesteia). 5. inserati urmatoarele dupa linia The chart below lists popular integrated packages . Lasa-ti un rand liber sub titlu.DOC. Folositi toate formatarile. Capul fiecarei coloane este ingrosat. cu exceptia tabelului. Aceste optiuni sunt disponibile click-and butonul [Modify] din bara "Bullets and Numbering". Depinzand de care dintre cele doua taburi au fost selectate Marcaje sau Numerotari. 2. Folosind tabele. Mac DOS. Tastati titlul "Integrated Software Packages" la inceputul documentului. Tabelul de mai jos enumera cela mai populare si mai integrate pachete sotware. Cea mai buna cale pentru a intelege cum functioneaza aceste lucruri este sa le incercati. 4. Windows DOS Windows Windows. 1 1. centrat si subliniat. Schimbati marimea fontului in 12 pentru intreg documentul. Porniti Word Deschide-ti fisierul TEST1.Sunt cateva optiuni pentru modificarea pozitiei relative a marcajelor sau numerelor in text. Puteti controla distantele fata de marginea paginii din aceasta casuta de dialog. si subliniat. Schimbati spatierea in intreg documentul la spatii duble. distanta de la marcaj sau de la numerotare catre text. Test 3 Folositi acelasi document experienta pe computer de la exercitiul 2 si exersati schimbarea pozitiei setarilor in aceasta parte a documentului pentru a aduce marcajele si numerotarile mai aproape de text. Asigurati-va ca titlul este ingrosat. Exersati si alte posibilitati de asezare pentru a le observa efectul. Nume Microsoft Works Lotus Works PFS: First Choice PFS: Window Works Claris Works Platforma DOS. Windows. Nu trebuie apoi sa salvati documentul. ACTIVITATEA nr. Optiunea pentru ajustarea pozitiei marcajelor sau numerotatiilor sunt in esenta la fel. . Producator Microsoft Lotus Spinnaker Spinnaker Claris 6. casuta de dialog "Modify Bulleted List sau "Modify Numbered List" va aparea.

aliniati stanga-dreapta intreaga pagina. Pe pagina 2: . . cu exceptia titlului. 2. Salvati acest document cu numele ANSWER.7.schimbati marimea fontului la 14 9.centrati textul .schimbati marimea fontului la titlul The Development of Computer Chess Games la 16 si subliniati-l. Deplasa-ti textul fata de margini cu 2 cm. etc.DOC.boldati-l si italizati-l (font inclinat) . 2 1. 8.DOC. Incepe-ti un document nou TASTATI: JOCURI DE SAH PE CALCULATOR IN WELLINGTON 1995 Centrati si ingrosati acest text. Inserati fisierul TEST2.schimbati marimea fontului intregii pagini la 12 . . Inserati o pagina goala dupa 1995 . Scrieti-va numele la sfarsitul documentului cum va este indicat. Stabiliti formatul randului Advantages of Integrated packages. 10. ACTIVITATEA nr. Salvati documentul si imprimati-l. Porniti Word. dupa cum urmeaza: .

2. Formata-ti ultimul paragraf la fel ca textul cere este centrat. Inserati Numele dumneavoastra la inceputul documentului in antet in partea din dreapta sus.00 $109.00 $104. Deschide-ti fisierul TEST3. 3 1. Tabelul trebuie sa contina informatiile detaliate mai jos. ingrosati-l. Inserati in tabel dupa propozitia Current Retail Prices of Chess Games Available in Wellington dar inainte propozitia (Nota : pentru compatibile IBM) . Inlocuiti cuvantul customer din al 2-lea paragraf cu alt cuvant folosind dictionarul.. 5. Folosind tabele.00 Salvati documentul si imprimati-l. si schimbati marimea fontului la 14 3.00 $90.00 $153. Italizati-va numele. 4. 5. Distantati doar al 2-lea paragraf. Centrati titlul. inserati urmatoarele dupa primul paragraf incluzand formatarea. ACTIVITATEA nr. Laptop-uri: Apple PowerBook 150 Apple PowerBook 520 Apple PowerBook 520c $2000 $4200 $5800 .00 $148. Tastati titlul "December Hot Deals!!" la inceputul documentului. Start Word.3. Price $172. 4. 6. Inserati numarul paginii pentru ca acesta sa apara in dreapta jos a paginii documentului. incluzand toate formatarile: Name Chessmaster3000 (windows) Battlechess 4000 Chessmaniac Colossus Chess 10 Chessnet (windows) Sargon 5 6.

subliniat si aliniat la dreapta.personal services si terminand cu .0 $300 $100 $200. formatati titlul dupa cum urmeaza: . 4 1. Formatati documentul dupa cum urmeaza: spatierea paragrafului = 1.telecommuting . Porniti Word. 8.5 Stergeti intendarea in sectiunea textul italic care contine 5 propozitii incepand cu . Inserati in subsolul paginii numele dumneavoastra complet. Cu exceptia titlului.5 randuri. exceptie facand doar la tabele. puneti-va numele la sfarsitul documentului Asigurati-va ca numele este ingrosat. Salvati documentul si imprimati-l. Schimbati spatierea in intreg documentul la 1. 4. 3. Deschide-ti fisierul TEST4_1. schimbati fontul in restul documentului in Arial cu marimea 10.Imprimante : HP LaserJet 4M Plus HP DeskWriter 660c HP DeskWriter $2000 $100 $300 Design / Desen / DTP Software : Painter 3. 9. Duceti-va la inceputul paginii 1. 2. ACTIVITATEA nr.DOC. Inserati o pagina libera la sfarsitul documentului Inserati fisierul TEST4_2. textul fiind aliniat stangadreapta in totalitate. 5.1 Elastic Reality HyperStudio 3. 7.

Jocul de golf. Tastati urmatoarele. simulatoarele (ex. TIPURILE DE DIVERTISMENT DISPONIBILE: 1. 7. imediat dupa titlul Entertainment. boldati-l si inclinati-l marimea fontului = 15 6. Salvati documentul si imprimati-l . programe grafice interactive (ex. jocuri arcade 2. board games (eg. Jocuri de aventuri. backgammon) 3.centrati-l. Joaca cu calculatorul sau jocurile pe calculator au fost intotdeauna populare. crime misterioase). chess. incluzand toate formatarile. de zbor sau curse cu masini) 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->