AIMAN NAJMI B. ALIAS (001505) M.

AMERUL FARIZ B, NORIZAN (001510)

IBN MISKAWAYH

Š Š Š Menerangkan tentang kerjaya tokoh-tokoh islam. . Dapat mengenali tokoh-tokoh islam yang berjaya dalam kehidupan. Menjadikan tokoh-tokoh islam sebagai contoh untuk berjaya dalam kehidupan.

Š Š Š Š Š Š Nama : Ahmad Ibn Muhammad Miskawayh Razi Gelaran : Ibn Miskawayh Lahir : 932 M Wafat : 1030 M Etnik : Parsi Rantau : Iran .

Seorang sejarahwan Parsi yang berasal daripada Iran 5.Seorang penyair 4. Seorang ahli sains 3. Seorang tokoh falsafah.Š Š Š Š Š 1. 2.Merupakan ahli politik yang aktif pada era zaman buwayhid .

Beliau turut memisahkan etika peribadi daripada ranah awam dan menjeniskan sifat membebaskan alasan dengan penipuan dan hasutan alam seperti diterangkan di dalam terbitan buku yang berjodul ¶TADHID ALAKHLAQ(Panduan Akhlak)· 4. Beliau pernah menjadi sebagai setiausaha dan perpustakawan untuk ADUD AL-DAWLAH. 2. 3. Beliau juga merupakan penulis utama dalam kerja ² kerja islam yang berkaitan etika ² etika falsafah. . Beliau merupakan ahli falsafah islam yang amat mengambil berat tentang isu etika.Š Š Š Š 1.

MARGLIOUTH. 7. Beliau juga dianggap sebagai sejarahwan yang berada di puncak kegemilangan islam oleh ORIENTALIS BARAT seperti D. S. . Beliau merupakan antara sejarahwan muslim yang pertama menulis peristiwa ² peristiwa yang dilihat oleh beliau.Š Š Š 5. 6. Beliau pernah berkerja di bawah WAZIR ALMUHALLABI dan dengan itu mendapat keistimewaan beliau boleh mengetahui secara langsung berkaitan hal-hal yang berlaku di dalam istana.

Beliau cukup fasih dalam berbahasa PARSI TENGAH untuk menterjemahkan beberapa teks ² teks pra ²islam ke dalam bahasa ARAB.Š Š Miskawayh sebanarnya merupakan seorang masyarakat Parsi dan beragama parsi dan akhirnya memeluk islam (meskipun beliau dipercayai pengamal PATRONYMICS. .

Š Š Š Tadhid Al-Akhlaq (panduan akhlak) Al-Fawz Al-Asghar (menyatakan tuhan maha pencipta) Tarajib Al-Uman (Pengalaman Ummah) .

) .SEKIAN TERIMA KASIH!!! Manisnya kurma ini. Harap berjumpa lagi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful