P. 1
NAMA – NAMA TOKOH ISLAM

NAMA – NAMA TOKOH ISLAM

|Views: 179|Likes:
Published by Amerul Fariz

More info:

Published by: Amerul Fariz on Aug 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/22/2014

pdf

text

original

AIMAN NAJMI B. ALIAS (001505) M.

AMERUL FARIZ B, NORIZAN (001510)

IBN MISKAWAYH

Menjadikan tokoh-tokoh islam sebagai contoh untuk berjaya dalam kehidupan.Š Š Š Menerangkan tentang kerjaya tokoh-tokoh islam. . Dapat mengenali tokoh-tokoh islam yang berjaya dalam kehidupan.

Š Š Š Š Š Š Nama : Ahmad Ibn Muhammad Miskawayh Razi Gelaran : Ibn Miskawayh Lahir : 932 M Wafat : 1030 M Etnik : Parsi Rantau : Iran .

Seorang sejarahwan Parsi yang berasal daripada Iran 5. Seorang ahli sains 3. 2.Š Š Š Š Š 1.Seorang penyair 4. Seorang tokoh falsafah.Merupakan ahli politik yang aktif pada era zaman buwayhid .

Beliau merupakan ahli falsafah islam yang amat mengambil berat tentang isu etika. Beliau turut memisahkan etika peribadi daripada ranah awam dan menjeniskan sifat membebaskan alasan dengan penipuan dan hasutan alam seperti diterangkan di dalam terbitan buku yang berjodul ¶TADHID ALAKHLAQ(Panduan Akhlak)· 4. Beliau pernah menjadi sebagai setiausaha dan perpustakawan untuk ADUD AL-DAWLAH. 3. 2. . Beliau juga merupakan penulis utama dalam kerja ² kerja islam yang berkaitan etika ² etika falsafah.Š Š Š Š 1.

6. S. Beliau merupakan antara sejarahwan muslim yang pertama menulis peristiwa ² peristiwa yang dilihat oleh beliau.Š Š Š 5. Beliau juga dianggap sebagai sejarahwan yang berada di puncak kegemilangan islam oleh ORIENTALIS BARAT seperti D. MARGLIOUTH. 7. . Beliau pernah berkerja di bawah WAZIR ALMUHALLABI dan dengan itu mendapat keistimewaan beliau boleh mengetahui secara langsung berkaitan hal-hal yang berlaku di dalam istana.

. Beliau cukup fasih dalam berbahasa PARSI TENGAH untuk menterjemahkan beberapa teks ² teks pra ²islam ke dalam bahasa ARAB.Š Š Miskawayh sebanarnya merupakan seorang masyarakat Parsi dan beragama parsi dan akhirnya memeluk islam (meskipun beliau dipercayai pengamal PATRONYMICS.

Š Š Š Tadhid Al-Akhlaq (panduan akhlak) Al-Fawz Al-Asghar (menyatakan tuhan maha pencipta) Tarajib Al-Uman (Pengalaman Ummah) .

Harap berjumpa lagi.SEKIAN TERIMA KASIH!!! Manisnya kurma ini. .) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->