P. 1
NAMA – NAMA TOKOH ISLAM

NAMA – NAMA TOKOH ISLAM

|Views: 179|Likes:
Published by Amerul Fariz

More info:

Published by: Amerul Fariz on Aug 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/22/2014

pdf

text

original

AIMAN NAJMI B. ALIAS (001505) M.

AMERUL FARIZ B, NORIZAN (001510)

IBN MISKAWAYH

Dapat mengenali tokoh-tokoh islam yang berjaya dalam kehidupan. . Menjadikan tokoh-tokoh islam sebagai contoh untuk berjaya dalam kehidupan.Š Š Š Menerangkan tentang kerjaya tokoh-tokoh islam.

Š Š Š Š Š Š Nama : Ahmad Ibn Muhammad Miskawayh Razi Gelaran : Ibn Miskawayh Lahir : 932 M Wafat : 1030 M Etnik : Parsi Rantau : Iran .

Merupakan ahli politik yang aktif pada era zaman buwayhid .Seorang sejarahwan Parsi yang berasal daripada Iran 5. 2. Seorang tokoh falsafah.Š Š Š Š Š 1. Seorang ahli sains 3.Seorang penyair 4.

Beliau merupakan ahli falsafah islam yang amat mengambil berat tentang isu etika. . Beliau turut memisahkan etika peribadi daripada ranah awam dan menjeniskan sifat membebaskan alasan dengan penipuan dan hasutan alam seperti diterangkan di dalam terbitan buku yang berjodul ¶TADHID ALAKHLAQ(Panduan Akhlak)· 4.Š Š Š Š 1. Beliau juga merupakan penulis utama dalam kerja ² kerja islam yang berkaitan etika ² etika falsafah. 2. 3. Beliau pernah menjadi sebagai setiausaha dan perpustakawan untuk ADUD AL-DAWLAH.

Beliau juga dianggap sebagai sejarahwan yang berada di puncak kegemilangan islam oleh ORIENTALIS BARAT seperti D.Š Š Š 5. Beliau merupakan antara sejarahwan muslim yang pertama menulis peristiwa ² peristiwa yang dilihat oleh beliau. S. 7. Beliau pernah berkerja di bawah WAZIR ALMUHALLABI dan dengan itu mendapat keistimewaan beliau boleh mengetahui secara langsung berkaitan hal-hal yang berlaku di dalam istana. 6. . MARGLIOUTH.

Š Š Miskawayh sebanarnya merupakan seorang masyarakat Parsi dan beragama parsi dan akhirnya memeluk islam (meskipun beliau dipercayai pengamal PATRONYMICS. Beliau cukup fasih dalam berbahasa PARSI TENGAH untuk menterjemahkan beberapa teks ² teks pra ²islam ke dalam bahasa ARAB. .

Š Š Š Tadhid Al-Akhlaq (panduan akhlak) Al-Fawz Al-Asghar (menyatakan tuhan maha pencipta) Tarajib Al-Uman (Pengalaman Ummah) .

SEKIAN TERIMA KASIH!!! Manisnya kurma ini.) . Harap berjumpa lagi. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->