ALFA CENTAR

ČETVRTI REGIONALNI EVROATLANTSKI KAMP REACT 2011.
Četvrti regionalni evroatlantski kamp REACT 2011. otvoren je 04.07. i trajao je do 10.07.2011. godine na Vučju. U isto vrijeme odvijalo se i Finale svjetskog takmičenja ALIANTE 2011. REACT i ALIANTE okupili su oko 120 učesnika iz 14 zemalja. Kamp je otvorio Boro Vučinić, ministar odbrane, a učesnicima su se još obratili Dragan Pejanović, šef koordinacionog tima za implementaciju komunikacione strategije o evro-atlantskim integracijama Crne Gore , Esben Aass, vojni ataše u ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji, Zbynek Pavlacik, predsjedavajući JAGELLO 2000, Republika Češka, Nebojša Radojičić, predsjednik opštine Nikšić i Aleksandar Dedović, izvršni direktor Alfa Centra.

Prvi radni dan započeo je predavanjem Esbena Aassa, vojnog atašea Kraljevine Norveške u Srbiji, na temu ,,Norveška bezbjedonosna politika prema NATO-u u svijetlu nordijske saradnje u
oblasti odbrane’’. Aass se tokom predavanja osvrnuo na Crnu Goru istakavši da bi njeno članstvo u EU doprinijelo ekonomskom prosperitetu, a članstvo u NATO trajnom miru i bezbijednosti zemlje. Potom je uslijedila panel diskusija na temu ,,NATO savez - kritički kriterijumi’’, na kojoj su učestvovali Roger Batho, pukovnik u penziji iz Velike Britanije i Dritan Abazović , zamjenik direktora Alfa Centra. Dritan Abazović je poručio da je članstvo Crne Gore u EU i NATO naša budućnost. Batho je kroz svoje predavanje učesnicima približio NATO strategiju, koncepte, zatim je analizirao regionalnu i kolektivnu bezbijednost, nacionalne politike i njihova iskustva i istakao važnost civilnog društva.

Na temu angažovanja u mirovnim misijama svoja mišljenja i iskustva zemalja iz kojih potiču, go vnim govorili su učesnici REACT-a 2011 i to: Nataša Kecman iz Bosne i Hercegovine Skender Perteši sa Kosova i Hercegovine, Viktorija Badža iz Crne Gore.Zamjenik ministra odbrane Albanije Arian Starova govorio je na temu Zamjenik „Prednosti kolektivnog sistema odbrane“ Starova je mišljenja da je NATO savez veoma važna Prednosti odbrane“. organizacija koja radi na postizanju mira i bezbijednosti širom svijeta, zaštiti ljudskih prava, ostvarivanju demokratskih principa, a takodje je izrazio uvjerenje da će i Crna Gora ubrzo postati članica NATO saveza.

Tokom prvog radnog dana u poslijepodnevnoj sesiji, na REACT-u 2011. predavanje je održala H.E. Sue Kathrine Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. Tema „Politika SAD prema zemljama Zapadnog Balkana“ izazvala je preko dvadesetak pitanja i komentara 120 prisutnih učesnika jer su na predavanju pored učesnika REACT-a, bili prisutni i učesnici finala svjetskog takmičenja ALIANTE 2011. U svom obraćanju ambasadorka je analizirajući pojedinačno stanje u zemljama Zapadnog Balkana istakla da vidi njihov napredak. Po njenom mišljenju Crna Gora je na dobrom putu da postane punopravni član EU i NATO, kao i da u tom smislu ima svesrdnu podršku SAD. Njeno zapažanje je da crnogorska Vlada čini velike napore na tom polju i da su rezultati sve uočljiviji.

Nakon predavanja ambasadorka je izašla u susret molbi učesnika i uživajući u ljepotama Vučja, razgovarala i fotografisala se sa oduševljenim učesnicima REACTa i ALIANTEa.

Drugi radni dan na REACT-u započeo je panel diskusijom pod nazivom „ Crnogorske dileme: Za i Protiv.“ Učesnici panel diskusije bili su: Đorđe Otašević i Branko Aleksić , iz Crne Gore. Otašević je dao svoje razloge Za i Protiv ulaska Crne Gore u NATO. On smatra da je NATO jaka organizacija, koja zemljama članicama može obezbjedit sigurnost, prosperitet, ali i da ima svojih mana, naglasivši naročito obezbjediti dominantan uticaj politike Sjedinjenih Američkih Država pri donošenju odluka u NATO savezu. Potom je uslijedila i druga panel diskusija pod nazivom „Iskustva zemalja u različitim fazama učlanjenja u NATO“ . Panel diskusiju su vodili učesnici REACT a 2011 iz Slovačke, Albanije i Makedonije. Obzirom REACT-a da je Slovačka punopravan član NATO saveza, predstavnica Slovačke je istakla da je ulaskom u NATO savez njena zemlja ostvarila značajne napretke u pogledu bezbjednosti, saradnje i razvoja. Takođe je bezbjednosti, istakla da se nada brzom učlanjenju Crne Gore u evroatlantski savez.

Pripadnici Vojske Crne Gore major Mitar Klikovac i stariji vodnik prve klase Branko Drobnjak , održali su predavanje pod nazivom „Učešće Vojske Crne Gore u mirovnim misijama“. Mitar Klikovac, koji je učestvovao u ISAF misiji, govorio je o trijema mirovnim misijama u kojima participira Vojska Crne Gore. To su: misija Atalanta u Somaliji, ISAF u Afganistanu i UNMIL misija u Liberiji. Branko Drobnjak je

takođe boravio u Afganistanu, istakavši da su se crnogorski vojnici za ovu misiju pripremali dvije godine. Takođe je rekao da su vojnici Crne Gore spremni da se uključe u sledeći nivo u mirovnim misijama. Panel diskusiju na temu „ Različita politička gledišta na NATO integracije“ vodili su poslanici i članovi političkih partija iz Crne Gore: Koča Pavlović, Pokret za promjene, Obrad Mišo Stanišić, Demokratska partija socijalista i Mirko Stanić, Socijaldemokratska partija. Pokret za promjene se zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u NATO i po tom pitanju treba održati referendum kako bi se na taj način utvrdila volja naroda, poručio je Pavlović. Sa druge strane Stanišić je potvrdio stav svoje partije koja se zalaže i radi na tome da Crna Gora što prije uđe u NATO alijansu. Smatra da će Crna Gora prvo postati članica NATOa pa tek onda Evropske unije. Odluku o članstvu treba donijeti na demokratski način, bilo da je to u parlamentu ili na referendumu. Mirko Stanić smatra da su rizici po bezbjednost Crne Gore u ovom regionu dosta veliki pa je samim tim prirodno da Crna Gora postane članica NATO saveza. Po njemu, ulazak Crne Gore u NATO savez garantovaće joj bezbjednost i uključiće je u porodicu najrazvijenijih zemalja svijeta.

Istog dana održana je i panel diskusija na kojoj su govorili: Milan Radović, potpredsjednik Narodne stranke Crne Gore i učesnici REACTa: Nadira Bošnjak, Nenad Ristić i Vukašin Pejović. Milan Radović govorio je na temu uključivanja Crne Gore u NATO savez. Prenio je stav svoje stranke, a to je da Crna Gora treba da postane punopravni član Evropske Unije, ali ne i NATO saveza. Radović smatra da je Evropska Unija dovoljan mehanizam za ostvarivanje i postizanje sigurnosti i bezbjednosti . Sa stavom vlade da će Crna Gora ulaskom u NATO savez prosperirati na ekonomskom planu u smislu inostranih investicija Radović se ne slaže, već ima oponentno mišljenje. Crna Gora treba da ostane neutralna država u odnosu na NATO i da bi sačuvala, po njegovom mišljenju, dobre odnose koje gaji sa Rusijom, Kinom i drugim neutralnim zemljama. On je naglasio da je za Crnu Goru dovoljno to što se nalazi u Partnerstvu za Mir. Na kraju je naglasio da bi stav građana po ovom pitanju trebalo provjeriti i na referendumu.

Treći dan REACT-a započeo je predavanjem koje je održala Dubravka Lalović, direktor Direktorata za NATO pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija na temu “Crna Gora u NATO – naučene lekcije “. Na pitanje zašto Crna Gora treba da uđe u NATO, navela je nekoliko razloga. Prioritet je dala . nekoliko bezbjednosnom faktoru, obzirom na to da se Crna Gora nalazi na Zapadnom Balkanu, koji je kroz istoriju bio nestabilan. Pored toga, važan je i ekonomski aspekt članstva u NATO, koji bi Crnoj Gori omogućio ekonomski prosperitet i priliv investicija. Osvrnula se i na doprinos Vojske Crne Gore u eritet Afganistanu, kroz mirovnu misiju ISAF, gdje naš kontigent vojnika nije brojan, ali Lalović ističe da je veoma važan. Na kraju je dodala da su ciljevi Crne Gore ulazak u EU i NATO dva komplementarna va procesa, za koje se nada da će Crna Gora i ostvariti.

Drugo predavanje na temu “ Uvod u projekat GEPSUS ( NATO nauka za mir )“, održali su Prof. dr Radovan Stojanović, direktor GEPSUS programa u Crnoj Gori i Andrej Skraba sa Univerziteta u Mariboru. Stojanović je objasnio učesnicima šta zapravo podrazumjeva GEPSUS program (novo polje NATO djelovanja) , njegovu djelatnost i ciljeve. Budući da se Crna Gora u poslednjih par godina suočavala sa poplavama , GEPSUS projekat kod nas se fokusirao na simuliranje prirodnih katastrofa kompjuterskim putem. Glavni cilj ove kompjuterske simulacije je spašavanje ljudskih života i stvaranje bezbjednog okruženja. Sa druge strane oba predavača su kao važan faktor za stvaranje zdrave životne sredine u Crnoj Gori napravili prezentacije, na primjeru Kombinata aluminijuma u Podgorici i rudnika uglja u Pljevljima koje smatraju velikim zagađivačima životne sredine. Andrej Skraba je naglasio da su ovakvi projekti od izuzetne važnosti zbog stvarnih kriznih situacija koje se mogu desiti u bliskoj budućnosti, a na koje svaka država pa i Crna Gora moraju znati kako efikasno da odgovore.

Prvu panel diskusija na temu “ Članstvo u NATO - Rešavanje energije rizika i implikacije u zaštiti životne sredine “ otvorila je Daliborka Pejović, izvršna direktorica Agencije za zaštitu životne sredine. Pejovićka je izrazila veliko zadovoljstvo svojim učešćem na REACT-u. U svom izlaganju prioritet je dala klimatskim promjenama, kao ogromnom problemu za našu planetu koji je poslednjih godina veoma diskutabilno pitanje na mnogim međunarodnim konferencijama . Smatra da velike države moraju biti

ažurnije po ovom pitanju kao i po pitanju zagađenja i zaštite životne sredine, jer ukoliko se i dalje nastaviti trend porasta temperature na zemlji veliko je pitanje kako će naša planeta izgledati u skorije vrijeme i da li će biti moguć život na njoj. Predavanje na temu “Oružja za masovno uništavanje” imao je Predrag Manojlović, dipl.inž. hemije I pukovnik u penziji iz ALFA Centra. Svojim predavanjem obogatio je saznanja mladih slušalaca o pojmu i vrstama oružja za masovno uništenje (nuklearno, radiološko, hemijsko I biološko). Definisao je termin “prljava bomba” koji označava nenuklearnu bombu, koja raspršuje radioaktivni materijal, koji se nalazi unutar bombe. Za kontrolu ovakvih vrsta oružja zaduženi su Ženevski protokol iz 1929.god., Sporazum o djelimičnoj nuklearnoj zabrani testiranja, Sporazum o zabrani širenja nuklearnog naoružanja, Konvencija o biološkom I toksičnom naoružanju…

Završno predavanje trećeg radnog dana REACTa na temu “Crna Gora – nova članica NATO-a” i “Slovenačko iskustvo na putu ka NATO-u” imali su Draško Jovanović, zamjenik ministra odbrane Crne Gore i Primož Šavc, generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku u Vladi Republike Slovenije. Jovanović je rekao da su glavni ciljevi Crne Gore integracije u EU I NATO kao i regionalna saradnja. NATO garantuje bezbjednost u regionu, razvoj demokratije i civilno društvo, smatra Jovanović. Primož Šavc je istakao da će pristup Crne Gore u NATO biti drugačiji od pristupa Slovenije. Kada pristupite veliki izazovi tek predstoje i morate biti strpljivi na duge staze bila je poruka koju je Šavc uputio Crnoj Gori. Na kraju je rekao da moramo hrabro raditi i preuzeti rizik po pitanju podrške javnog mnenja za ulazak u NATO savez. Takođe nije krio oduševljenje prirodom i ambijentom u kojem se održava četvrti regionalni evroatlantski kamp REACT 2011, rekavši da ga podsjeća na prirodu njegove zemlje.

Četvrti radni dan REACTa 2011. izazvao je veliku pažnju učesnika koji su aktivno učestvovali u predavanjima i panel diskusijama bilo da su predavačima postavljali pitanja ili iskazivali svoj stav u zavisnosti od teme koja je bila predmet izlaganja. Radni dan otvorio je Jack Petri, penzionisani pukovnik Sjedinjenih Američkih Država, na temu “ Razvoj NATO misija od kraja Hladnog rata”. U svom predavanju Petri je istakao da su struktura i organizacija NATO-a danas drugačije nego što su bile za vrijeme Hladnog rata. U poslednjih dvanaest godina NATO misije promovišu razvoj civilnih institucija, zakon i red, kontrolišu izborni proces, nadgledaju da li se poštuju ljudska prava… Takođe je govorio o ulozi NATO-a u Makedoniji, Iraku, Avganistanu kao i ciljevima i prioritetima ISAF misije. Posebno se osvrnuo na skorija dešavanja na Bliskom Istoku poznatija kao “Arapsko proljeće”. Što se tiče humanitarne intervencije, koju NATO sprovodi u Libiji, Petri ističe da će se intervencija nastaviti radi zaštite tamošnjeg civilnog stanovništva i uvjeren je da će se na kraju uspješno realizovati.

Zatim je na temu “NATO–novi strateški koncept” izlaganje imao Zsolt Rabai, NATO PDD (Public Diplomacy Division). Novi strategijski bezbjednosni koncept iz 1999.god. bio je koristan prvenstveno zbog jugoslovenske krize, religijskih i etničkih konflikata smatra Rabai. Danas NATO ima nova polja djelovanja i nove izazove kao što su terorizam, sajber kriminal, klimatske promjene, globalno zagrijavanje. Na pitanje jednog od učesnika da li će Rusija jednog dana postati članica NATO-a , Rabai je odgovorio da su odnosi između NATO-a i Rusije na zadovoljavajućem nivou, pogotovu jer imaju zajedničke bezbjednosne interese u oblastima terorizma, organizovanog kriminala i misije u Avganistanu. Poručio je da je jasno da bez Rusije nema ni bezbjednosti jer se zna da je Rusija svjetska sila.

Istog dana slušaoci su imali priliku da čuju i panel diskusiju na temu „Otvorena ili zatvorena pitanja na Zapadnom Balkanu“. O ovoj temi diskutovali su: Nadica Stošić, izvršni direktor Inicijative za integracije, Srbija, Zoran Filipovski, profesor na Fakultetu za bezbjednosne studije, Makedonija i Miloš Šolaja, Predsjednik Centra za međunarodne odnose, Bosna i Hercegovina. Kao najvažnije otvoreno pitanje sa kojim se Srbija suočava Stošićeva je istakla pitanje Kosova, odnosno kako pronaći rješenje za normalan život Srba na ovom području. Po njenom mišljenju srpska i kosovska vlada treba da pronadju najbolje rješenje za ovaj problem, ali i uključivanje Srbije u evroatlanske integracije može takođe značajno doprinijeti rješavanju ovog problema. Panelisti na temu ,,Uloga civilnog sektora u evroatlantskim integracijama“ Ivan Jovetić, magistar iz Instituta za strateške studije i prognoze i Oliver Andonov, profesor na fakultetu za studije bezbjednosti iz Makedonije su se složili da je uloga civilnog društva značajan segment zajednice i da svi zajedno možemo mnogo doprinijeti bržem uključivanju u evroatlantske integracije.

Savjetnik u Mnistarstvu odbrane Slovenije Aljoša Selan održao je predavanje na temu “Pragmatična regionalna saradnja-SEEC“. Pojam „Clearing Housa“ je do detalja razjašnjen učesnicima, kao jedan od postojećih modela saradnje zemalja u bezbjednosnom smislu. Ovo predavanje je bilo vrlo interesantno najviše onim koji se bave bezbjednosnim integracijama svojih zemalja.

Predavanje na temu „Vojvodina u Srbiji-Srbija na Zapadnom Balkanu“ Nenada Čanka Predsjednika Lige Socijaldemokrata Vojvodine i Aleksandre Jerkov, člana parlamenta Srbije je bilo završno predavanje četvrtog radnog dana. Jerkov je upoznala učesnike sa istorijiskim činjenicama koje se odnose na Vojvodinu, rekavši da je riječ o specifičnoj pokrajini, koja broji dva miliona ljudi, u kojoj je zastupljeno 27 nacija i govori se 6 zvaničnih jezika. Čanak je akcenat svog predavanja stavio na nezavidan položaj Vojvodine u Srbiji danas. Na pitanje jednog od učesnika da li Crna Gora treba da slijedi put evroatlanskih integracija Čanak je odgovorio potvrdno , rekavši da svaka država pa i Crna Gora treba da budu uz jake i moćne organizacije, a jedna od njih je upravo NATO savez. Ka tom putu Crna Gora uspješno korača dodao je Čanak. Veoma inspirativno predavanje Čanka pored učesnika REACTa imali su priliku da čuju i učesnici finala svjetskog takmičenja ALIANTE 2011.

Peti i poslednji radni dan na REACTu 2011 izazvao je veliku pažnju učesnika, koji su aktivno učestvovali u predavanjima i panel diskusijama bilo da su predavačima postavljali pitanja ili iskazivali svoj stav u zavisnosti od teme koja je bila predmet izlaganja. Po prvi put, zahvaljujući REACT-u, učesnici su imali priliku da čuju izlaganje Tomasa Rojsa, političkog u, savjetnika EUFORA u BosnI i Hercegovini na temu „NATO i EU – od kolektivne do zajedničke sigurnosti sigurnostiizazovi i perspektive“, tokom kojeg je većini po prvi put bila poznata uloga, misija i zadaci EUFORA u BiH. kao i

Iskustva članica NATO Mađarske i Hrvatske bila su prenešena kroz razgovor sa NJ.E.Tiborom Csaszarom i razgovor Mladenom Nakićem iz Ministarstva za vanjske poslove i evropske integracije Republike Hrvatske kroz temu „Članstvo u NATO-proces donošenja odluka“ Način na koji je donešena odluka u ovim dvijema proces odluka“. zemljama je različit. On nije definisan, već svaka zemlja posebno odlučuje o članstvu u Alijansi rekao je članstvu Csazar.

Izmir Talić, ambasador BiH u Crnoj Gori u okviru teme „BiH na putu u NATO“ kao dva osnovna cilja spoljne politike BiH je istakao članstvo u EU i NATO. Iskustva govore da sve zemlje koje su članice ovih organizacija su priključivanjem samo još više učivanjem napredovale i razvijale se, ocijenio je Talić. Njegova poruka je bila da sve zemlje treba što prije da postanu članice NATOa. je „BiH ima sve kapacitete da udovolji uslovima NATO i postane volji NATO-a njegov punopravni član“, zaključio je Talić.

Blagoje Grahovac, general u penziji je učesnicima govorio na temu „Geopolitika Zapadnog Balkana“. Istakao je pojam globalizacije, pri čemu je organizovani kriminal i korupciju označio kao njene glavne nus pojave. Veoma interesantno i nadahnuto predavanje završeno je avanje iscrpnom diskusijom i veliki brojem pitanja. „U NATO treba ići što prije, ali treba napraviti i održiv model na tom putu“ mišljenje je Grahovca. Predavanje genera generala no Grahovca ujedno je bilo završno predavanje na REACTu 2011.

Ceremonija svečanog zatvaranja REACTa 2011. i ALIANTEa 2011. održana je u subotu sa početkom u 20.00h. Prisutni su bili: Douglas M.Faherty, pukovnik, Ambasada SADa, Bruce Myrphy, novoimenovani vojni ataše SADa u Crnoj Gori, Željko Žegarac, pukovnik Vojske Crne Gore, Mitar Klikovac, major Vojske Crne Gore i Aleksandar Dedović, Izvršni direktor Alfa Centra. Aleksandar Dedović je svim učesnicima REACTa 2011. i ALIANTEa 2011. uručio diplome, istakavši tom prilikom da se evroatlantske integracije najviše tiču mladih ljudi, koji su pokretačka snaga i budućnost svakog društva.

Related Interests