Kelenjar

Fungsi 
Merembes dan merencatkan hormon yang mengawal pituitari anterior. Menghasilkan hormon(ADH, Oksitosin) yang dirembeskan oleh pituitari posterior.

Hipotalamus

Kelenjar

Hormon yang dirembeskan
a. Hormon pertumbuhan (GH)

Fungsi 
Merangsang pertumbuhan badan

Pituitari
Lobus anterior

b. Hormon perangsang tiroid (TSH) 

Merangsang kelenjar tiroid merembeskan hormon tiroksina

c. Hormon prolaktin 

Merangsang perembesan susu oleh kelenjar susu.

Hormon perangsang folikel (FSH) e.Kelenjar Hormon yang dirembeskan d. Hormon peluteinan (LH) Fungsi Merangsang perkembangan folikel Graaf dan tubul semen Menyebabkan pembebasan ovum daripada ovari dan perkembangan folikel menjadi korpus luteum. Merangsang perembesan hormon seks oleh ovari dan testis Pituitari .

Hormon oksitosin . Hormon adrenokortikotrof (ACTH) Fungsi Merangsang korteks adrenal menghasilkan hormon. Hormon (merembeskan antidiuresis (ADH) hormon yang dihasilkan oleh hipotalamus) h.Kelenjar Hormon yang dirembeskan f.  Merangsang penyerapan semula air dari tubul ginjal Merangsang pengecutan otot uterus semasa bersalin. Pituitari Lobus posterior g.

Kelenjar terbesar Berwarna merah kerana mengandungi isipadu darah yang tinggi Mempunyai dua lobus:lobus yang berbeza yang disambung oleh isthmus Terdiri daripada sejumlah besar folikel. setiap struktur berbentuk bola kecil yang diperbuat daripada sel-sel tiroid dipenuhi dengan hormon tiroid .

.

khususnya respirasi dalam mitokondria. Mengawal aras aktiviti. Tiroid . menggalakkan pertumbuhan yang normal bagi rangka dan perkembangan mental.Kelenjar Hormon yang dirembeskan Tiroksina Fungsi  Mengawal kadar metabolisme sel badan.

 Membantu dalam pertumbuhan Tiroid .Kelenjar Hormon yang dirembeskan Kalsitonin Fungsi  Menetapkan tahap kalsium dalam darah.

Kelenjar Hormon yang dirembeskan Hormon paratiroid (PTH) Fungsi  Meningkatkan tahap kandungan kalsium dalam darah. Paratiroid .

Terdiri daripada sel kepala dan sel oxyphill . Saiz:kacang pea Terdapat empat kelenjar paratiroid yang tersusun secara berpasangan.Terletak di setiap sisi kelenjar tiroid.

.

Timus .Kelenjar Hormon yang dirembeskan Timosin Fungsi Merangsang pembesaran sel-T limfosit.

Membesar dan aktif semasa kanak-kanak dan mengecil apabila dewasa. .Organ dwilobus yang terletak pada bahagian mediastinum di antara sternum dan aorta. Setiap lobul terdiri dua daripada dua bahagian iaitu korteks(luar) dan medula(dalam). Setiap lobus dipisah olehsu penghubung kapsul dan trabekulae memisahkan setiap lobus kepada lobul.

.

.Kelenjar Hormon yang dirembeskan Adrenalina Fungsi Menyediakan badan untuk menentang atau lari dalam keadaan kecemasan dengan merangsang peningkatan aras glukosa dalam darah. Adrenal Aldosteron Mengawal tekanan osmosis darah melalui penyerapan semula ion natrium.

Kelenjar Kelompok sel Langerhans dlm pankreas Sel Beta Hormon yang dirembeskan Fungsi Insulin Menyebabkan penukaran glukosa kepada glikogen. Sel Alfa Glukagon Menyebabkan penukaran glikogen kepada glukosa. .

Kelenjar Hormon yang dirembeskan Estrogen Fungsi Merangsang perkembangan organ seks perempuan dan ciri seks sekunder seperti perkembangan kelenjar susu dan pembesaran buah dada. . Ovari Progesteron Menyebabkan dinding uterus menebal untuk penempelan uterus.

Merangsang spermatogenensis. Testis .Kelenjar Hormon yang dirembeskan Testosteron Fungsi Merangsang perkembangan organ seks lelaki dan ciri seks sekunder seperti pertumbuhan misai dan suara menjadi kasar.

.

Hormon mengubah bentuk reseptor dan menyebabkan tindak balas kepada hormon tersebut. Setiap hormon bertindak balas dengan reseptor molekul. .Sistem endokrin mengeluarkan hormon yang merangsang tindak balas dalam sel spesifik. Reseptor sel target akan bertindak balas hanya kepada hormon tertentu sahaja.

reseptor. Kompleks ini akan bertindakbalas dengan DNA dan mengaktifkan gen spesifik dan meningkatkan penghasilkan protein. hormon akan bertindakbalas dengan reseptor membrane nuklear. menghasilkan kompleks hormon.Tindakbalas hormon steroid berlaku di dalam sel.  Sebaik sahaja memasuki sel. .

Mekanisme tindak balas hormon steroid .

Hormon bukan steroid tidak masuk ke dalam sel tetapi hanya bertindak balas dengan reseptor pada membran plasma .menghasilkan signal kimia (second messenger) di dalam sel target .

Mekanisme tindak balas hormon bukan steroid .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful