P. 1
Cum Sa Faci Bani Inca Din Adolescent A

Cum Sa Faci Bani Inca Din Adolescent A

|Views: 15|Likes:
Published by silik

More info:

Published by: silik on Aug 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/01/2013

pdf

text

original

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Cum să faci bani încă din adolescenţă de Luca Dezmir

1

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Cuprins
Introducere Cum să începi Povestea unei cariere Care este scopul / visul / ţelul vieţii tale? Informaţiile înseamnă putere Porneşte acum! Monetizează şi creeaza surse de venit pasiv Bonus: cele mai puternice elemente ale succesului

2

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Introducere

Introducere
E foarte nasol şi o ştiu din experienţă proprie:
să fii adolescent şi să nu ai banii tăi e naşpa. Sigur, poate î i dau părin ii ceva bani de buzunar, e posibil să mai primeşti ceva de la bunici, unii tineri au acces la aloca ia de stat (atât cât e ea). Toate aceste surse de venit sunt O.K. până la un punct, dar au două probleme majore: 1. nu sunt banii tăi cu adevărat deci nu ai drepturi totale asupra lor 2. sunt insuficien i pentru nevoile normale ale unui adolescent Aceşti doi ghimpi de care te împungi pe tot parcursul adolescen ei î i creează o stare de tensiune interioară, chiar dacă tu nu î i dai seama de ea. Cu atât mai mult cu cât nu o conştientizezi, ea devine şi mai periculoasă. Sim i că ceva nu este în ordine, î i dai seama că eşti supărat sau nervos pe ceva dar nu reuşeşti să pui degetul pe rană. Lipsa banilor proprii reprezintă una din problemele trecute cu vederea în adolescen ă. O problemă nerezolvată are talentul de a se transforma într-o problemă şi mai mare, de asemenea nerezolvată. Cum spune una din legile lui Murphy

"Lucrurile lăsate singure, evoluează din rău în mai rău.."
Prima dată trebuie să recunoşti că ai o problemă (lipsa banilor făcu i de tine, în cantită i suficiente, în timpul adolescen ei) şi apoi să- i faci un plan ca să o rezolvi. Următorul pas este să treci la ac iune. Eşti gata să

3

Cum să faci bani încă din adolescenţă

Introducere citeşti mai departe?
Cum să faci bani încă din adolescenţă
În primul rând trebuie să te avertizez: citind aceste rânduri, n-o să găseşti ’scheme secrete’, ‘planuri bombă’ cu care ‘dai lovitura' sau ‘dai un tun’. Nu e vorba de bani făcu i pe internet, dând click aiurea pe bannere sau alte chestii de-astea. E plin internetul de ele şi după părerea mea nu fac cât o ceapă degerată. Cel pu in, chiar şi degerată, o ceapă po i s-o foloseşti la ceva. Cu toate acestea, la final, după ce vei citi toate capitolele, vei avea un plan clar, pe puncte, care î i va spune cu exactitate care sunt etapele şi ce trebuie să faci pentru a avea bani încă din adolescen ă. Desigur, detaliile planului le vei stabili chiar tu, pentru că fiecare dintre noi este diferit şi are alte visuri. Visul meu este să învă cât mai multă lume cum se fac banii. Sunt sigur că visul tău e altul şi este cu siguran ă mai important pentru tine, pentru că este visul tău. Ca atare, planul se va adapta visului (vom vorbi despre asta mai încolo). Dar vei avea un plan. Odată planul făcut, trebuie să-l pui în aplicare. Apoi să-l modifici în func ie de rezultate. Î i spun dinainte: vei face greşeli, te vei poticni. E normal şi e foarte important să în elegi un lucru, pe care i-l voi scrie separat:

Doar din greşeli vei învă a!
Ca atare, atunci când ai greşit trebuie să te bucuri, să- i zici: uite încă o ocazie din care voi învă a, iar tot ce învă mă aduce mai aproape de visul meu.

4

muncind pentru al ii 2. vrei să faci bani. pentru că scoala te înva ă exact invers: dacă greşeşti eşti penalizat. obişnuin ele vechi sunt dificil de înlocuit.Cum să faci bani încă din adolescenţă Introducere Ştiu că sună foarte ciudat. Dar nu se poate altfel. pentru că aceşti paşi i-am urmat şi eu iar succesul pe care îl trăiesc astăzi se datorează planului. plan testat de mine personal şi care mi-a adus succesul din ziua de azi (nu vorbesc din auzite. Ca atare. numai din experien ă personală) să adaptezi planul la personalitatea şi visul tău să pui planul în aplicare să greşeşti şi să înve i din greşeli iar la fiecare greşeală să modifici planul pentru a-l face mai eficient să o iei de la capăt (ac iune-greşeală-modificarea planului-ac iune) să fii tot mai bun la îndeplinirea planului (tot mai pu ine greşeli) să culegi o groază de bani care vor veni de pe urma îndeplinirii planului de ac iune Ştiu. e diferit de chestiile auzite de la prieteni şi de multe prostii care se afla în căr i sau (mai ales) pe internet. Ştiu că î i e foarte greu. muncind pentru tine Deşi majoritatea î i vor spune că varianta 1 e mai sigură şi mai convenabilă. pregăteşte-te să: • • • • • • • înve i care sunt liniile planului. Doar un lucru î i mai spun: banii se fac în două feluri (mari şi late): 1. Nu te mai bat mult la cap pentru că ştiu. după două note de acest gen profesorii î i pun eticheta ‘tâmpit’ şi uite aşa încep problemele. Dar î i garantez că dacă urmezi paşii de mai sus vei fi un învingător. eu (ca de obicei) voi spune 5 . Iei o notă proastă. Trebuie să ui i aceste lucruri şi să tratezi greşelile altfel.

despre care voi vorbi în capitolul următor. Pregăteşte-te pentru o călătorie interesantă.Cum să faci bani încă din adolescenţă Introducere contrariul: fugi de a muncii pentru al ii cum fuge dracul de tămâie. pentru a vedea ce nasol e. Să pornim la drum! pentru al ii. Pe de altă parte. la sfârşitul căreia vei ştii mai multe despre cum se fac banii cu adevărat decât ştiu mul i oameni. O experien ă care e necesară. î i recomand să munceşti Atât deocamdată. poate chiar şi părin ii tăi. 6 . cel pu in o lună.

ea presupune mai multe lucruri: trebuie să înve i ‘meseria’ vei avea pozi ia cea mai mică în cadrul organiza iei (cu toate dezavantajele care sunt legate de această situa ie) vei începe cu lucrurile simple. dacă te angajezi ca începător vei fi nevoit s-o iei ‘de jos’.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi Cum să începi Orice lucru are un început. luând forme variate. doar pentru ‘casă şi masă’ sau pe bani pu ini Nu se poate altfel. pentru a cunoaşte organizarea firmei şi activitatea pe care o vei desfăşura. lipsa unor responsabilită i majore legate de 7 . Sistemul uceniciei este folosit de când oamenii au inventat meşteşugurile. dar men inându-şi rolul. iar institu ia uceniciei s-a perpetuat până în zilele noastre. Şi ca orice ucenicie. Începutul ei înseamnă că va trebui să te angajezi ‘la patron’. indiferent care au fost acestea. • • • • Primii paşi sunt deosebit de importan i. de bază de multe ori ucenicia se face pe gratis. Chiar şi în firmele cele mai mari. Acest lucru este important din mai multe motive: • • vei cunoaşte din experien ă personală ce înseamnă să fii angajat vei privi avantajele acestui statut (câştig relativ stabil. A porni pe drumul care te duce spre independen a financiară înseamnă a începe o ucenicie. În cazul nostru vorbim despre ucenicia legată de câştigarea banilor.

vei şti ce înseamnă a fi angajat şi ce trebuie să-i pretinzi unui angajat vei putea să. cum spun adolescen ii. a începe prin a fi angajat este un lucru necesar pentru că: • • pe viitor. Î i recomand să te angajezi de îndată ce po i. Acolo vei găsi informa ii detaliate despre cadrul legal şi despre cum să. Cum putem câştiga bani.net). Cel mai nasol este că trebuie să ascul i de ordine şi că mare parte din munca ta va ajunge sub formă de bani în buzunarul patronului şi al statului. etc. iar ie î i va rămâne doar o mică parte. conform legii. dar acestea sunt regulile după care func ionează societatea de azi. Oricum. scris de Mirela Bojin (îl po i găsi la adresa online. cea mai mare parte a valorii pe care o produce munca ta va fi preluată de patron şi de stat. va trebui să faci ce. sub formă de salariu.i spune şeful chiar dacă nu.) vei cunoaşte dezavantajele (vei avea un şef. adică după 16 ani. salariul este insuficient pentru nevoiele tale.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi • asigurarea supravie uirii firmei.) Să fii angajat e naşpa.i câştigi primii bani care î i vor asigura o primă felie de independen a financiară A fi angajat este cel mai simplu mod de a face bani.i convine.i alegi un serviciu. în job-uri adecvate vârstei şi pregătirii tale. pentru dezvoltarea ta viitoare. Î i recomand să citeşti un articol pe această temă. comoditatea de a face ce i se spune.avantajlastart. Trebuie să fii foarte atent referitor la schimbările din via a ta care vor apare în urma faptului că te-ai angajat: • sub nici o formă nu trebuie să neglijezi şcoală. Po i începe prin a munci în timpul vacan elor. Ştiu că nu i se pare normal. trebuie să găseşti un echilibru între a munci pentru bani 8 . etc. atunci când (poate) vei fi patron.

gadgeturi). cu atât vei scurta timpul în care vei avea banii pe care i-i doreşti. efort şi bucurii. Pentru nimic în lume nu trebuie să te aba i de la elul tău. Majoritatea oamenilor rămân aici pentru că aşa au fost învă a i. 9 . care trebuie să fie independen a şi mai apoi libertatea financiară.i cumperi nimic. Tu trebuie să fii mai deştept decât ei şi să mergi mai departe. Ca atare. muncă. metode pe care le vei cunoaşte în capitolele viitoare. Ca atare te vei depărta de elul ini ial. dar trebuie să fii atent pentru a nu rămâne blocat în acest prim pas. Nu spun să nu.i cheltui to i banii pe lucruri care i se par importante. pentru că li se spune: ‘ fă în aşa fel încât să ai un salariu mare.i îndeplini orice dorin ă pe care ai putea s-o ai. surprize. a fi angajat este doar primul pas spre o via ă fără grijă banilor. Cu cât vei aloca o parte mai mare din salariu pentru elul tău de a deveni independent financiar. A fi angajat creează o stare de comoditate. fără să fie nevoi i să muncească pentru ei. de la prieteni sau de la şcoală.Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi • şi timpul alocat învă ăturii. dar este esen ial să economiseşti bani pentru a.i deschide o firmă sau pentru a începe să investeşti. Te asigur că. acest lucru este un avantaj şi o capcană în acelaşi timp pentru că vei fi tentat să. de amor eală: ştii că dacă vei munci vei avea suficien i bani pentru a supravie ui şi vei fii tentat să faci tocmai acest lucru: să supravie uieşti. dar nu sunt decât o modă de moment (haine. de aceea să lucrezi doar în vacan e când eşti elev şi cu jumătate de normă dacă eşti student apari ia unui câştig financiar î i va da posibilitatea să cheltui acei bani. care în final te va duce spre elul pe care ar trebui să-l aibă to i oamenii: de a avea bani în cantită i suficiente. în ciuda a ce auzi de la părin i. într-un teritoriu plin de aventuri. iar asta î i va rezolva toate problemele’. acela de a avea suficien i bani pentru a. Sunt alte metode de a face bani. eşecuri şi succese răsunătoare. a fi angajat nu î i aduce suficien i bani pentru a deveni cu adevărat independent financiar.

Cum să faci bani încă din adolescenţă Cum să începi Ştiu că pare o poveste. atunci când planul va func iona la capacitate maximă. la un moment dat vei începe să faci bani. pentru că ai creat un sistem care produce bani. dar te provoc să citeşti capitolele următoare. cu un efort mai mic din partea ta. În final. o promisiune fără suport. pentru că vei cunoaşte planul care î i va permite ob inerea independen ei financiare. 10 . va fi nevoie din partea ta doar de un mic efort de management: banii vor veni ’singuri’ la tine. Atunci vei putea abandona serviciul pentru că vei câştiga mai mul i bani aplicând planul. În momentul în care vei aplica acest plan.

doar prin for a vântului a constituit o sursă constantă de uimire şi plăcere pentru băiat. căutând noi modele sau lucrând la baza de date.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei cariere Povestea unei cariere Vă voi spune povestea lui Lepold Magnussen. La un moment dat şi-a dat seama că e cazul să împărtăşească lumii ceea ce a adunat. fără niciun motor. SUA. din îndepărtatul stat Montana. Altair. a început să caute pe internet (era anul 1995) fotografii şi informa ii din acest domeniu. Cum în Montana nu există ocean. de Crăciun. orăşel 11 . Pentru că în West un tânăr din West Shakenstal. A ajuns să petreacă cel pu in două ore. privind cu încântare cum se deplasează uşor. iar lacurile se găsesc destul de greu (mai ales în zona unde trăia Leopold) acesta nu văzuse niciodată cum arată un vas de lemn. în zilele de vară. un alt model de lemn. Pe la 13 ani Leopold a primit. Leopold a fost pasionat de iahturi din copilăria timpurie. pasiunea lui pentru acest gen de ambarca iune a înregistrat un salt impresionant: s-a hotărât să devină designer de iahturi. În acel moment. purtat de adierea dimine ii. cu pânze. pe care a organizat-o cronologic. Se ducea deseori. al unei legende a iahtingului clasic. Curând şi-a alcătuit o bază de date cu zeci de modele. Pe la cinci ani a primit de ziua lui o machetă de velier. Sub presiunea entuziasmului. la fântână arteziană din fa a primăriei şi lansa la apă velierul. Acea mică jucărie care putea să se propulseze. în fiecare zi.

persoanele care îl contactau i se adresau cu pronume de polite e. E necesar să-l faci cunoscut. În plus. hosting de site-uri şi alte asemenea informa ii de specialitate. era unul dintre pu inele site-uri de profil care să con ină informa ii şi fotografii despre iahturi clasice. care sunt site-urile care î i oferă hosting gratuit şi care sunt firmele care fac găzduire pe bani la cele mai bune pre uri. utilizând tot resurse gratuite de pe internet. Leopold s-a gândit să-şi pună baza de date pe internet. Şi-a petrecut o întreagă vacan ă de vară învă ând cum se face prelucrarea de imagine. baza de date a site-ului a început să fie tot mai mare. Ca atare era destinat să aibă succes. Leopold era supărat că nimeni nu-i vizita site-ul. Curând site-ul a început să aibă trafic. în speran a că vor cariere afla de ea al i tineri asemenea lui care să îi împărtăşească iubirea pentru iahting. În acel moment a aflat cu stupoare că vizitatorii săi nu erau adolescen i ca el. Tânărul a pornit să înve e despre cum să. internetul era plin de tutoriale. a trebui să înceapă de la zero. tânărul şi-a concentrat 12 . A în eles într-un târziu că a face un site şi a-l pune pe internet nu e suficient.i promovezi site-ul. La acea vreme. ceea ce se numeşte marketing on-line. cum să foloseşti un program de design html. design grafic. în 1997. Spre norocul său. Folosind uneltele de marketing on-line. ci adul i pasiona i de iahting. După două luni de studiu urmate de o lună de design şi ajustări. În paralel. A căutat pe site şi şi-a dat seama că acest lucru se petrecea deoarece Leopold nu îşi dezvăluise vârsta nicăieri. Leopold şi-a lansat site-ul. Leo a început să strângă adrese de email de la vizitatorii interesa i să ştie când se competeaza baza de date a site-ului. Cum nu avea cunoştin e despre web design.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei Shakenstal nu mai găsise pe nimeni care să aibă o asemenea pasiune exotică (to i băie ii de vârsta lui îşi petreceau zilele vacan ei călărind). Timpul a trecut. La început lucrurile se mişcau greu.

Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei aten ia asupra ştiin ei designului de iahturi. însumând patruzeci de planşe. 13 . Tot în acea perioadă. postate pe site-ul său au fost remarcate de un Colegiu de design naval. a început să primească cereri de publicitate. site-ul sau a fost remarcat de o publica ie de profil. Schi ele tânărului. A început să cumpere căr i. a pornit să cariere deseneze propriile proiecte de iahturi. După o lună de la publicarea articolului. A început să urmărească site-uri de specialitate de pe internet sau site-urile pasiona ilor. După ce a strâns vreo cinci design-uri. Yachting Magazine. site-ul sau a fost premiat la categoria “cel mai tânăr de inător de site web cu subiect de iahting” într-un concurs organizat de Yachting Club of America. După discu ie. pentru a studia cei trei ani la Greenwitch Navy College. Leopold a fost contactat de un redactor pentru un interviu. le-a postat pe internet. În decurs de patru luni de zile. Lucrurile au început să se precipite. care i-a oferit o bursă de studii de trei ani. a plecat din Montana la Newport. Au fost ani plini de împliniri şi succese. odată cu articolul s-a dezvăluit şi cine se ocupă de site. Din acel moment lucrurile au continuat să se desfăşoare pe o pantă ascendentă. Diverse firme care se ocupau cu vânzarea de iahturi au vrut să-şi expună în site bannere cu ultimele modele de iahturi scoase la vânzare. pentru că Leopold a participat constant la concursurile de design ob inând două premii întâi şi o mul ime de premii doi şi trei. editorul a rămas foarte impresionat de vârsta interlocutorului (tânărul avea pe atunci 17 ani). Faima sa a înregistrat un nou salt şi odată cu ea au crescut cererile de bannere pentru publicitate. Leopold câştiga din reclamele afişate pe site mai mult decât ob inea mama sa din slujba de chelneri ă la fast-food-ul din centrul oraşului. unde se vorbea despre acest subiect. care i-au adus nu numai notorietate dar şi bani. Ca atare. După apari ia lui Leo în revistă. După terminarea celor trei ani de studii a rămas la Newport pentru programul de master. Imediat după terminarea liceului.

Light Dream Boats. Aceasta este povestea unui tânăr dintr-un orăşel anonim din Montana. foarte bună. Citeşte-le biografia şi vei vedea că succesul nu e chiar aşa de greu de ob inut. care a reuşit să-şi croiască o via ă plină de succese doar datorită faptului că şi-a urmat pasiunea. După aceste două comenzi. animat de pasiunea pentru iahturi. E nevoie doar de pasiune şi muncă. 14 . Dintre proiectele sale. După cariere terminarea masterului s-a dedicat în întregime firmei. tineri care au ajuns milionari înainte de 25 de ani prin viziune şi muncă pasionată. ve i putea citi pe internet o mul ime de biografii asemănătoare cu cariera fictivă a lui Leopold Magnussen. E important să ai asemenea modele.Admiră (iaht în valoare de 5 milioane de dolari) şi Cleopa (valoare 7 milioane de dolari). ajungând milionar înainte de 25 de ani.Cum să faci bani încă din adolescenţă Povestea unei Încă din studen ie a primit oferte de angajare la firme renumite din domeniul designului de iahturi. ca fiind cel mai talentat designer al decadei. Nu numai atât. Leo le-a refuzat pe toate pentru că dorea să-şi deschidă propria firmă. două au avut un succes răsunător. Cameron Johnson şi Mark Zuckerberg sunt doar două dintre numele emblematice. ceea ce a făcut în anul trei de colegiu. nu ’starurile’ furnizate de posturile de televiziune. Leopold avea o situa ie financiară. Toată lumea are nevoie de exemple. Leopold a ajuns pe prima pagină a revistei Times. ca cele propuse mai sus. cu vârsta sub 30 de ani. Am scris această poveste pentru a vă men iona câteva dintre elementele care pot sta la baza unui succes de propor ii: • • • • • găsirea pasiunii tale dorin a de a învă a permanent folosirea internetului crearea unei comunită i de pasiona i în domeniu muncă sus inută Deşi această poveste este … doar o poveste pe care am imaginat-o pentru voi.

în ordinea importan ei. deoarece are multe sinonime şi fiecare dintre ele poate însemna altceva. aceasta ar fi: Visul personal este acel lucru pe care doreşti să-l realizezi din tot sufletul. Voi strânge la un loc aceste sinonime pentru a vă putea face o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă visul tău: • • • Aceste cuvinte exprima fiecare o părticică din adevăr dar împreună nu reuşesc să acopere întreaga vastitate de în elesuri. Dacă ar fi să dau o defini ie a visului personal. pe primul loc ar fi definirea visului personal. Deşi se află pe cea mai înaltă pozi ie ‘în clasament’. a cărui urmărire te umple permanent de plăcere şi î i dă senza ia de completă împlinire.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este scopul visul ţelul vieţii tale Care este scopul / visul / ţelul vieţii tale Dacă aş fi pus să fac o listă a paşilor necesari scopul vie ii tale menirea ta în această lume elul suprem al existen ei tale pentru a deveni independent financiar. căruia eşti dispus să-i acorzi întreaga via ă şi toată energia ta pentru a se realiza. 15 . a defini acest concept este extrem de dificil.

care te transformă din simplu supravie uitor într-un element al schimbării. fără excep ie. Este o aparen ă înşelătoare.i vei atinge visul. nu ar fi găsit puterea de a trece peste nenumăratele obstacole. şi-a urmat visul personal. aproape irealizabil. în fiecare moment de plăcerea imensă de a face ceea ce şi-au dorit dintotdeauna. Par cuvinte mari dar acesta este adevărul. timpul trăit a trecut cu scopul folos pentru tine şi pentru cei din jurul tău. Urmărirea visului personal este activitatea care te scoate din închisoarea existen ei obişnuite. Atât societatea cât şi statul au nevoie de robo ei ascultători şi muncitori. la fel cum stupul are nevoie de albine harnice iar muşuroiul are nevoie de furnici lucrătoare. Chiar dacă la finalul vie ii nu. Căutând oameni de succes şi comparând numărul lor cu cel al locuitorilor acestei planete vei trage concluzia că a. prin educa ia primită în familie şi în şcoală. 16 .i urmări visul este răsplata pe care o primeşti. E suficient să găseşti exemple de oameni remarcabili. majoritatea oamenilor nu sunt îndemna i să-şi găsească visul personal şi să-l urmeze. De aceea nici nu este de mirare că atât de pu ini oameni vor încerca să-şi caute visul. însăşi activitatea de a. ţelul vieţii tale Persoanele care îşi urmăresc visul personal sunt capabile de eforturi şi sacrificii enorme. pe care nu le simt ca atare deoarece ele sunt compensate permenent. care au fost în stare să aibă un impact major asupra omenirii şi î i vei da seama că fiecare dintre aceştia. pentru că trebuie să în elegi: din start. de la început. capabil să influen eze prin activitatea sa milioane de oameni. te sim i împăcat pe deplin şi fericit că ai fost în stare să i te visul dedici. Altfel nu ar fi fost în stare să-şi dedice via a elului.i urma visul este un lucru foarte rar. tributul plătit nu este peceput a fi un sacrificiu. foarte greu. de a găsi solu ii la probleme aparent insolvabile.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este Deşi de cele mai multe ori visul este ceva intangibil. Timpul şi efortul nu sunt considerate muncă.

visul de voi da o listă răspunsuri. caracterizate mai jos: 17 .i întemeiezi o familie (să te căsătoreşti) să ai copii să. să încerci să ui i tot ce i-a inoculat educa ia şi să compari cele două alternative. Nimic mai mult. aceste lucruri nu realizează decât un singur deziderat: acela de a te integra în societate. care odată îndeplinite pot da un certificat de bună purtare. pe care scrie: i-a atins scopul. familial. societate şi stat să for a. lista de lucruri care trebuie atinse în această via ă. Trebuie să. De aceea societatea a supravie uit timp de milenii. răspunsuri înghesuite în mintea ta cu ţelul vieţii tale Înaintecaretoate î i prezentate cacu false de necontestat. mul i dintre voi vor fi revolta i de cele spuse mai înainte. Î i propun să te dai un pas în spate. de a supravie ui fizic şi de a produce urmaşi. au fost adevăr programat crezi că elurile tale sunt: • • • • • să. social şi statal face o treabă extrem de eficientă în a programa min ile oamenilor. pentru că sistemul de educa ie.i găseşti o slujbă bine plătită să. Este absolut normal. chiar dacă periodic se poticneşte în crize existen iale. De fapt.i pui o seamă de scopul întrebări care să te ducă la un singur răspuns: visul personal.i cumperi o casă şi o maşină să. cu atât mai pu ini încearcă să-l atingă: elul tău în această via ă. asta trebuie să faci în primul rând. să cau i acel lucru pe care foarte pu ini pornesc să-l caute.i faci vacan e în locuri exotice Aceasta este lista majorită ii oamenilor. Ştiu.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este De aici trebuie să pleci. Punct. Ai fostcare au fostde familie.

ca o dorin ă nestăvilită. Da. Nu po i obliga un om să-şi urmeze elul.i place conştiin a faptului că aduci o contribu ie care afectează pozitiv al i oameni recompense materiale (dacă î i doreşti să le ob ii) Priveşte listă şi dă un răspuns rapid: 1 sau 2? Dacă răspunsul tău e 1. până vei ob ine răspunsul numărul 2. acest imbold trebuie să vină din interior.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este 1. Trebuie să tânjeşti să ai o via ă plină de ac iune şi satisfac ii. an de an. 18 . nu am de gând să te împing spre schimbare. via a “normală” • integrare scopul • acceptare de către ceilal i visul • auto-suficienta ţelul vieţii tale • confort • stabilitate • • • 2. te rog să mai refaci acest test regulat. via • • • • • • • • • lipsa ineditului rutină plafonare a urmând visul personal ac iune suspans provocări bucuria victoriei după depăşirea problemelor aparent de nerezolvat inedit senza ie de împlinire satisfac ia permanentă de a face ceea ce.

i defineşti visul personal. ce dorim să ob inem este perioada în care ne căutăm personalitatea.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este să. într-o zonă de pădure virgină. balerină.i potoli setea sorbind dintr-un izvor de munte. Adolescen a ţelul vieţii tale înşine: cedacă eşti fim. Totul este posibil. poli ist. orice este realizabil. ne definim pe noi vrem să de la via ă. Ele reprezintă imboldul nostru de a ieşi în eviden ă.i doreşti ca prezen a ta în această realitate să fie un factor pozitiv care să ajute via a celor din jurul tău. Tocmai de aceea e greu să. dintr-un motiv foarte simplu: via a ta este pe punctul de a demara! Ia o hârtie şi un creion şi începe să scrii. mai ales adolescent. Nu se poate altfel.i găseşti visul personal dar. A te alimenta din această sursă este identic cu a. De cele mai multe ori. dorin ele copilăriei sunt legate de persoane care ne-au impresionat: vreau să fiu pompier. Ea trebuie să con ină: • • • ce i-ai dorit să fii când ai fost copil pasiunile tale alte lucruri pe care te-ar tenta să le faci Minunea copilăriei Copilăria timpurie (până la şapte ani) este perioada magică a vie ii. Este perioada în care se formează preferin ele care î i vor influen a via a. lipsită de orice calcul sau preconcep ie. E foarte bine dar trebuie să în elegi că nu va fi simplu. de a fi aprecia i 19 . scopul visul Ai făcut primul pas: vrei să. este cea mai potrivită perioada pentru a-l găsi. nu există bariere. în acelaşi timp. Realitatea se deschide în fiecare clipă în fa a ta. gata pentru a fi descoperită. să.i faci o listă. Sinceritatea este maximă. cântărea ă. în care apar primele dorin e referitoare la propria persoană. Nu există limite.

Nu contează. sau salvamontist.i dedica via a salvării oamenilor care traversează visul pericole mortale. Tot la fel de adevărat poate să scopul fie faptul că. e foarte important să testezi orice pasiune care i se pare interesantă. chiar dacă la început doar tu sim i acea valoare Din aceste motive. Pasiuni Ai un hobby. să devină contează. Indiferent care este cauza acestei porniri. Pasiunile au unele dintre caracteristicile visului personal: • • • • • activitatea în sine î i produce o plăcere continua atunci când o execu i nu te oboseşte să faci acel hobby mai mult. legată de o modă a timpului sau de o activitate populară în rândul celor de vârsta ta. E posibil ca mare parte din motiva ia care stă în spatele dorin ei de a fi pompier este aceea de a fi recunoscut drept un om curajos. în momentul în care le ob ii sim i că activitatea ta are o valoare. de a fi deosebi i. este posibil ca un hobby pe care îl ai să fie cel mai apropiat lucru de visul tău personal. să experimentezi. reprezintă o metodă de relaxare eşti mândru de rezultatele finale.în via ă. modalitatea în care o faci va deveni visul tău personal. la origine.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este de oamenii din jurul nostru. nu Atâta i vei urmări elul.i dai seama ce este cu adevărat relevant sau ce este doar o atrac ie de moment. Numai în acest fel vei putea să. Încearcă să vezi ce te atrage să faci un anumit hobby şi înscrie în lista ta alte activită i similare. să încerci cât mai multe activită i. acela de a vie i. o pasiune care î i consuma timpul? Pune-o pe listă. poate te salva face salvamar. ea poate să fie atât de puternică încât să te obsedeze elul tău Poate nu vei ţelul vieţii tale consume. S-ar putea să fie o preocupare de moment. 20 .timp cât î vei ajunge pompier. să te paramedicpermanent. ai un imbold nestăvilit de a.

De aceea nu trebuie să analizezi elementele listei (în momentul în care o scrii) scrie orice î i trece prin minte. indiferent cât de ciudat.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este scopul Tenta ii Indiferent dacă ai sau nu un hobby. Pentru a reuşi. Pur şi simplu gândeşte-te la ceva interesant şi scrie-l pe hârtie. trebuie să vezi care dintre ele răspund la cât mai multe întrebări din lista de mai jos: • • • • • activitatea respectivă i-ar produce plăcere. încearcă să te gândeşti care activită i te-ar tenta să le faci. abstract sau imposibil î i pare (mai ales la activită ile clasate în categoria “tenta ii”) dacă i se pare că ai epuizat listă. de fiecare dată când o faci? dacă ar fi nevoie să te scoli diminea a devreme pentru a începe activitatea respectivă. nu este de a produce rezultate corecte. pune-o la o parte de fiecare dată când î i vine o idee. trece-o pe listă Analizarea listei Ai o listă. Nu are nici visul un rost să te întrebi: “de ce?”. ai face acest lucru cu plăcere şi anticipare pozitivă? te-ai sim i împlinit în momentul în care ai face acea activitate? ai putea face acea activitate chiar dacă nu ai fi plătit pentru ea? sim i dorin a nestăvilită de a povesti prietenilor despre acea activitate? 21 . ţelul vieţii tale Recomandări pentru realizarea listei: • • • • scopul listei este de a produce rezultate. Foarte bine! Urmează s-o prelucrezi pentru a vedea care element (elemente) de pe lista reprezintă visul tău personal sau care dintre ele se afla cel mai aproape de el.

urmând oricare dintre ele. s-au declara i satisfăcu i şi împlini i. ai toată via a în fa ă pentru a-l împlini. Dacă îl vei găsi. pentru că î i va transforma via a într-un fel extraordinar. o linie-ghid care le conduce. să încerci. Dacă analizând lista nu vei găsi nici un candidat serios înseamnă că trebuie să iei procesul de la capăt. o via ă care merită trăită cu intensitate. Tu eşti tânăr şi ai acest avantaj enorm: ai pornit în definirea visului tău la momentul potrivit. mai mult de opt ore? consideri că merită să î i cheltui toate economiiile tale pentru a ajuta activitatea respectivă să producă un rezultat pozitiv? E posibil ca în lista ta să găseşti mai multe activită i care răspund pozitiv la majoritatea (sau poate la toate!) întrebările din lista de mai sus. un principiu.Cum să faci bani încă din adolescenţă Care este scopul visul ţelul vieţii tale • • • eşti convins că activitatea ta î i îmbunătă eşte semnificativ via a? te-ar deranja să faci acea activitate zilnic. Chiar şi aşa. Probabil. de mai multe încercări pentru a găsi răspunsul la întrebarea: care este visul meu personal? Nu trebuie să fii dezamăgit dacă nu ai reuşit din prima. Acest lucru înseamnă că acele activită i au un punct comun. pentru că momentele pe care leau trăit au fost de o intensitate nemaipomenită în compara ie cu plictiseala ternă a vie ii de până atunci. Probabil că va fi nevoie de mai multe liste. în bine. î i vei da seama că pot să devină visul personal. E important să perseverezi. pentru că este o via ă de satisfac ii continue. în clipa mor ii. la sfârşit. să cau i. 22 . Ele se aliniază cu elul vie ii tale. Sunt oameni care şi-au descoperit elul la bătrâne e şi au reuşit să-l urmărească doar în ultimii ani din via ă. Este un efort care merită pe deplin.

Ici-colo se mai găsesc grupuri răzle e de oameni care încearcă să supravie uiască. Indivizii care au un fizic puternic vor avea tendin a să-şi impună suprema ia.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile înseamnă puterea Informaţiile înseamnă puterea Imaginează-ţi un scenariu apocaliptic: s-a întâmplat un cataclism natural şi majoritatea omenirii a pierit. cei care de in cunoştin e valoroase devin automat persoane importante pentru restul grupului. Încet. În caz de pericol. Mai eficientă decât ea este puterea min ii. oamenii au tendin a să se adune în grupuri. comportament care creşte şansele de supravie uire. Dar pentru a trăi ai nevoie de adăpost şi de hrană. Dar for a muşchilor nu este singurul mod de a domina. Tu eşti unul dintre norocoşii care au scăpat cu via a din cataclism şi te-ai alăturat unui asemenea grup. În situa ii de supravie uire. care se stabileşte în func ie de anumite criterii. 23 . î i dai seama că în interiorul grupului se formează o ierarhie. Tehnologia care altădată ne asigura un trăi confortabil este acum distrusă.

organizatori. ine minte un adevăr dureros: oamenii nu te bagă în seamă atâta timp cât nu le aduci măcar un beneficiu. vraci… Informa iile înseamnă putere. pentru că sunt în stare să crească şansa de supravie uire a grupului.i construieşti un adăpost cum să. Ei vor deveni şefi militari. care îi fac folositori mul umii. chiar dacă am creat o civiliza ie. Nici măcar partenerul tău sexual (prietenul sau prietena ta) nu te iubeşte dezinteresat: are nevoie 24 . în esen ă nu ne-am schimbat de loc ca indivizi. iar mul imea îi transforma în lideri adevăra i. Acest lucru s-a întâmplat în mod natural în timpul evolu iei primare a omenirii. Viitorii liderii apar din mul ime. datorită a ceea ce suntem ca specie.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile Ce înseamnă “cunoştin e valoroase” (în condi ii de catastrofă)? înseamnă • ce plante pot fi mâncate puterea • cum să cultivi plante • • • • • • • • cum să vânezi animale cum să creşti animale cum să vindeci bolile cum să.i construieşti şi să mânuieşti arme cum să organizezi un grup de oameni pentru a realiza sarcini care nu pot fi duse la capăt de un singur individ cum să creezi o for ă de apărare sau atac (o armată) cum să.i gestionezi resursele Persoanele care au asemenea cunoştin e vor fi propulsate automat în calitate de conducător. tocmai datorită informa iilor pe care le au (denumite know-how sau ştiin ă de a face) şi tendin ei lor naturale spre ac iune. Este important să în elegi că astăzi.

) cum se prelucrează (editează) un clip video 25 . Răspunsul este simplu: trebuie să devii important pentru ei. banii se pot face şi în alte (multe) feluri. automat eşti o persoană interesantă. Desigur. planul care î i va permite să faci bani în cantită ile de care ai nevoie. cum crezi că vei putea face bani (primi i de la ‘ceilal i’'?). Cele mai romantice sentimente de iubire se bazează pe instinct. puterea Î i mai spun o dată: Eşti invizibil pentru ceilal i oameni până în momentul în care po i să îi aju i cu ceva. Pentru a realiza planul de care î i vorbeam. dar pentru început e bine să ştii acest lucru. Dacă po i să faci anumite lucruri pe care al ii nu le ştiu. unul dintre pu inii psihologi care are curajul de a spune lucrurilor pe nume. Aceasta este realitatea şi e bine să bagi la cap. Una dintre cele mai simple modalită i este de a de ine informa ii de care au nevoie sau de a avea abilită i pe care ei nu le au. va trebui să de ii următoarele tipuri de informa ii (cunoştin e): • • • • • • • despre despre despre despre despre despre despre folosirea computerelor internet şi ceea ce î i poate oferi cum să. citeşte blogul lui Pera înseamnă Novacovici. Dacă nu mă crezi. Iar dacă eşti invizibil pentru ceilal i.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile de corpul tău pentru a-şi satisface instinctele de procreere (indiferent dacă eşti bărbat sau femeie). Twitter etc.i creezi un site web cum se ob in şi se prelucrează imaginile cum se înregistrează un clip video re elele sociale constituite pe internet (denumire preten ioasă pentru Facebook.

ai mai multe avantaje de necontestat: • • • faci parte dintr-o genera ie care s-a născut în preajma computerelor şi a internetului eşti tânăr şi ai capacitatea de a învă a foarte rapid eşti tânăr şi ai tot timpul înainte Nu trebuie să înve i peste noapte toate domeniile din listă.i expertiza pe măsură ce vei avea nevoie de diferite aptitudini. e nevoie să te foloseşti de internet. pentru a vinde cât mai mult şi cu costuri cât mai mici. Porneşte încet. domeniul în care vrei să activezi nu este legat de internet. pentru că el î i dă posibilitatea de a ajunge rapid şi ieftin la miliarde de oameni care au o conexiune de internet. pentru că este cea mai stabilă dintre formele de creştere. Ştiu. lista pare destul de lungă şi ar putea să te sperie. Poate ştii mai mult decât atât. Pentru că citeşti acest ebook înseamnă că te pricepi să faci cel pu in unul din lucrurile de pe listă: să foloseşti un computer. 26 .Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile • despre marketing în general (ştiin a de a vinde) • despre marketingul online (ştiin a de a vinde prin internet) înseamnă puterea Toate aceste abilită i sunt legate de internet şi de capacitatea de a vinde prin internet. Chiar dacă visul tău (vom vorbi despre el mai încolo). Chiar dacă majoritatea dintre ele sunt o necunoscută pentru tine. deci trebuie să înve i să faci lucrurile din lista de mai sus. Înva ă să creşti natural. începând cu un blog (vezi capitolul respectiv) şi măreşte. Internetul este cea mai puternică unealtă de vânzare inventată de om. Î i spun un lucru: nu e nevoie să fii as în fiecare din domeniile de mai sus (excep ie face vânzarea prin internet…) ci trebuie doar să ai suficiente informa ii care să te ajute în planul tău.

în orice moment. nebănuite. Creierul func ionează pe bază de informa ii şi analogii. 27 . design web. care vor vedea în tine o persoană capabilă să-i ajute) puterea • • vei avea cunoştin e şi experien a cu care. Internetul geme de informa ii gratuite. deci po i deveni important pentru ei (printre al ii. de mare valoare. Pentru a învă a lucrurile de care ai nevoie î i trebuie doar un computer şi o conexiune la internet. vânzări…) faptul că de ii informa ii din mai multe domenii te va ajuta să faci conexiuni noi. te po i angaja la un patron. pe o multitudine de posturi (operare de computer.i găseşti visul. pentru colegii tăi de şcoală sau de facultate. de necontestat. Are toate cunoştin ele de care ai nevoie pentru că tu să devii un om foarte bogat. Dar înainte de a începe să înve i mai trebuie să faci un singur lucru. Ca atare. dar care este de departe cel mai important dintre toate: să. prelucrare de imagine şi video. care să te ajute în domenii noi. să devină o unealtă eficientă. cu cât ai mai multe informa ii cu atât el devine mai puternic. Probabil le ai deja. El este o comoară care îşi dezvăluie valoarea doar celor care sunt dispuşi să investească munca pentru a găsi informa iile potrivite. în momentul în care le vei aplica. care necesită doar timp şi energie pentru a fi dezgropate.Cum să faci bani încă din adolescenţă Informaţiile Există şi avantaje secundare. nu rata această comoară: caută şi vei găsi. în momentul în care vei ştii să faci lucrurile de mai sus: înseamnă • o mul ime de oameni nu ştiu să le facă. pe care nu le stăpâneşti. î i va ajuta creierul să se dezvolte.

gata să te ajute din punct de vedere financiar să ia banii necesari via a. Ai reuşit un lucru pe care doar o parte din oameni sunt în stare să-l facă: să privească via a dincolo de supravie uirea zilnică. Nu fac decât să aştepte momentul oportun pentru a porni spre visul lor. familie. elul care te va inspira în via ă. Niciodată în via ă nu se vor aduna în acelaşi timp toate condi iile necesare pentru a porni o ac iune. te po i considera un om fericit. de necesită ile pe care le are orice om (adăpost. emo ional. Se află într-o permanentă stare de reverie. divertisment).i urmăreşti pasiunea este chiar acum! Prea mul i dintre semenii noştri au un vis care rămâne ceea ce este… un vis. Cel mai bun moment de a începe să. gândindu-se la marile realizări pe care le vor avea. trebuie să ac ionezi. realitatea înconjurătoare să fie propice ac iunilor tale 28 . Dar.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Porneşte acum Dacă ai reuşit să-ţi defineşti visul tău. Trebuie să în elegi un lucru: nu există momentul oportun. curios lucru. Ideal înseamnă: • • • • că tu să fii pregătit din toate punctele de vedere (intelectual. Dar nu e suficient. hrană. Pentru ca visul personal să se manifeste. în condi ii ideale. motiva ional…) că oamenii de care ai nevoie în proiectele tale să fie prezen i. momentul oportun nu vrea să apară.

cea mai bună sursă de informa ie) blogurile celor care activează în domeniul tău de interes (o resursă deosebit de valoroasă) forumuri unde se întâlnesc cei care activează în zona care te pasionează (e important să te înscrii la ele şi să urmăreşti discu iile) newslettere ale specialiştilor în domeniu (foarte importante!) ebook-uri sau podcast-uri (înregistrări audio). Cum? Foarte simplu. sute. deosebit de important. Astăzi.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Sunt mult prea multe variabile şi e aproape imposibil ca ele să aibă valoarea de care tu ai nevoie.gratuite… Deschide un blog legat de pasiunea ta E pasul următor. Cel mai bine este să foloseşti blogul pentru această activitate. mii sau milioane de pagini web. Caută informa ii despre pasiunea ta Cea mai simplă modalitate de a începe este să te informezi despre domeniul tău de interes. Cu o simplă căutare pe Google vei ob ine zeci. Ca atare e bine să pui deoparte ideea de moment oportun. Pur şi simplu începe. 29 . Sursele de informa ii sunt: • • • • • • site-uri cu informa ii generale (e bine să începi cu ele) site-uri cu informa ii de specialitate (evident. Până nu demult căr ile şi revistele de specialitate erau singurele surse. Toate resursele pe care le strângi despre domeniul care te pasionează trebuie adunate undeva. în func ie de cât de exotic este lucrul care te pasionează. internetul reprezintă o bibliotecă virtuală unde po i avea acces nu numai la informa ii pure dar mai ales la experien a pasiona ilor în orice domeniu de interes care există. Începe acum.

Oamenii se strâng în re ele 30 . adică legăturile pe care le stabileşti cu acei oameni care au o pasiune asemănătoare cu tine.i monetizezi pasiunea Blogul este ESEN IAL.i faci un blog.i construieşti re eaua Network înseamnă re ea. În ziua de azi şi mai ales în cea de mâine. este locul unde po i să. indiferent de domeniu: • • • • • • cum spuneam. Dacă mă urmăreşti pe blogul meu. e e s e n i a l să.i construieşti biblioteca de resurse de informa ii. Voi folosi în continuare acest termen cu sensul de re ea de socializare.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Blogul are enorme avantaje pentru orice pasionat. de aceea e bine să îi cau i în toate. Îi vei găsi în cele mai neaşteptate locuri. dacă nu îşi pot permite o conexiune de internet sau dacă nu îi interesează acest mediu de comunicare) Începe să. nu ai acces la cea mai mare pia a de vânzare din lume: comunitatea oamenilor conecta i la internet (ceilal i aproape că nu contează. Indiferent cât de exotică e pasiunea ta. fie sub formă de link-uri. o vitrină în mişcare în care ară i lumii cât de pasionat eşti este locul unde se pot strânge al i pasiona i de acelaşi subiect va fi viitoarea ta baza de networking (vom vorbi despre asta mai târziu) va fi viitoarea ta platforma de lansare a vânzărilor. nu exişti 2. Ei doresc la fel de mult ca şi tine să intre în contact cu cei care le împărtăşesc visul. prin care po i să începi să. Da. fie sub formă de documente salvate este locul unde î i înregistrezi progresele zilnice pe care le faci pe calea spre îndeplinirea visului tău este cartea ta de vizită. Faptul că am scris cuvântul "esen ial" cu majuscule înseamnă că e ceva total neobişnuit. dacă nu eşti pe internet: 1. fii sigur că există în lume al i oameni care sunt la fel de preocupa i de acest subiect. î i dai seama că eu nu scriu cu majuscule.

înscrierea în grupuri legate de pasiunea ta Cel pu in la fel de importantă ca pornirea unui blog. socializarea cu cei care au aceeaşi pasiune cu tine este calea spre succes. 31 . Ei se strâng în mod natural dacă se creează o platformă pentru întâlnire. Cele mai simple trei metode sunt: 1. Din aceşti oameni î i vei alege viitorii colaboratori sau parteneri de afaceri. Netul este cea mai bună unealtă de comunicare din ziua de azi. atât în via a de zi cu zi dar mai ales prin intermediul internetului. pentru că permite conectarea oamenilor care se găsesc în cele mai îndepărtate col uri ale lumii. precum şi cei mai buni viitori clien i. Iată câteva dintre acestea: • • • • • • forumuri pe diverse subiecte Facebook Twitter Linkedin hi5 (mai ales pentru tineri) … Sunt mii şi zeci de mii de platforme de acest gen. trimiterea de mesaje legate de pasiunea ta 3. Nu ai cum să fii prezent în toate dar î i recomand să le foloseşti pe cele mai populare. Pur şi simplu î i faci un cont la ele şi î i expui public pasiunea pe care o ai. listarea adresei blogului tău 2.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum sociale.

lunp de lună. Ea cere timp. Oferă ceva gratuit. contra cost.) şi trimite acel lucru prin email. Aceste lucruri nu se vor întâmpla dintr-o dată. cu atât mai bine.Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Banii sunt în listă Ca să po i vinde pe internet ai nevoie de o listă a oamenilor interesa i de subiectul care te pasionează şi din care vrei să faci bani.i faci contacte cu oameni care au aceeaşi pasiune ca şi tine. doritorilor. iar lumea are nevoie de exper i. î i spun doar că trebuie să î i faci de la început o modalitate de a strânge o listă de emailuri. ca atare cred că î i dai seama că este o sabie cu două tăişuri. Cea mai bună metodă de a strânge emailuri de la persoane interesate de ceea ce faci este să foloseşti marketingul prin permisiune. Î i fac o recomandare: niciodată. În acest fel vei oferi o valoare şi vei avea acces la adresa de email a celui care împarte cu tine pasiunea. Sunt sigur că urăşti spamul la fel de mult ca toată lumea. vei primi oferte de colaborare. Scrie pe blog. 32 . dar vor apare cu siguran ă. cereri de a da sfaturi sau cereri de ajutor. an de an şi vei vedea că lucrurile bune vor începe să apară în via a ta. un ebook.i producă mai multe probleme decât câştiguri. cereri de a furniza servicii sau produse (depinzând de domeniul tău de activitate). care în final o să. Ca prin minune. orice lucru care îl crezi de valoare (o listă de resurse cu informa ii din domeniul de interes. Fă aceste lucruri continuu. etc. gratuit. Cauza este una simplă: lumea observă persoanele pasionate de un anumit lucru şi îşi dau seama că aceşti pasiona i devin sau vor deveni exper i în domeniul lor. absolut niciodată să nu faci spam. strânge adrese de email de la cei interesa i de domeniul în care activezi. Nu voi intra în detalii. încearcă să. deci cu cât vei începe mai devreme. Pentru început ajunge.

Cum să faci bani încă din adolescenţă Porneşte acum Trebuie să fii pasionat. 33 . trebuie să devii un expert în domeniul tău şi automat vei cunoaşte faima iar banii o să înceapă să curgă spre tine.

un cuvânt latin care de-a lungul timpului şi-a modificat semnifica ia. Dar banii nu trebuie să devină un scop în sine. bani. În momentul în care au trecut câ iva ani de la demararea călătoriei tale în urmărirea visului personal. Monetizarea este pasul următor. în sine. Trebuie să trăieşti iar pentru a trăi ai nevoie de bani. pentru că nu există vânzare fără cumpărători. a visului personal este. lista de marketing va creşte. Monetizare? Vine de la moneta. A monetiza înseamnă a scoate bani din ceva. Orice. î i dă un sentiment de împlinire şi de valoare personală. ajungând să însemne monedă. Chiar şi din pasiunea ta. necesar. urmărirea pasiunii. care înseamnă maturizarea preocupărilor tale.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi creează surse de venit pasiv Monetizează şi creează surse de venit pasiv Dacă ai reuşit să-ţi defineşti visul tău. Ea î i aduce bucurii în fiecare moment. Nu trebuie să 34 . Cititorii blogului tău se vor înmul i. o recompensă. vei deveni suficient de cunoscut. Acestea sunt condi iile esen iale pentru a putea începe monetizarea pasiunii tale. pentru că pasiunea pentru bani te va face să te aba i de la visul tău. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns.

Î i vei modifica planul şi felul în care î i urmăreşti visul doar pentru a produce mai mul i bani. Curând î i vei da seama că nu mai ob ii rezultatele bune pe care le-ai avut înainte. că a dispărut pasiunea. să le ob ii mai repede. Dar va urma o creştere artificială. vei putea. listă care trebuie construită înainte de scrierea căr ii. Î i dau un exemplu. 35 . Banii i-au consumat pasiunea. Acest lucru înseamnă că visul nu mai este prioritar. Acesta este începutul sfârşitului. că faci ceea ce faci doar din iner ie. Ai for at creşterea naturală şi ai ajuns într-un impas. Din dorin a de a avea o listă mare. Lucrurile au tendin a să revină la starea de echilibru. de venit pasiv În momentul în care vrei să faci mai mul i bani. ele îşi vor pierde interesul în momentul în care vor vedea că promisiunea ta (cartea pe care o scrii) nu se materializează. Antidotul este simplu: creşterea naturală. care nu poate fi sus inută în timp. Un pas foarte important este realizarea unei liste de persoane care ar fi interesate de cartea ta. Există tot felul de metode. În schimb. după creşterea spectaculoasă va urma căderea. vei lucra frenetic pentru promovarea căr ii tale. dacă optezi pentru o creştere naturală. că el nu mai este în centrul aten iei tale. dar dragostea de bani poate deveni o obsesie care te duce spre distrugere. Să zicem că vrei să sco i o carte şi ai nevoie de cititori. dai lucrurilor posibilitatea să îşi creeze o bază stabilă. Acest lucru va reduce din timpul dedicat scrisului. începi să te gândeşti la ei mai mult decât la ceea ce faci. determinat de legile care guvernează realitatea. Degeaba ai reuşit să strângi un număr mare de persoane. De aceea la un moment dat. Dacă vrei să for ezi rezultatele.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi cazi în această capcană! creează surse Banii în sine nu sunt un lucru rău. Orice proces care se desfăşoară în acest univers are un ritm interior. ceea ce va întârzia termenele limită stabilite pentru publicare. nu din cauza focului interior.

Blogul. atunci nu există nicio presiune asupra ob inerii de bani. Ca atare nu vei fi tentat să încerci o de venit pasiv creştere artificială. pentru traiul zilnic.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi Un secret al ob inerii creşterii naturale este următorul: nu trebuie să te bazezi pe banii care îi ob ii din monetizarea visului tău. Dacă necesită ile tale de supravie uire sunt ob inute din alte creează surse surse financiare. Monetizarea pasiunii tale se poate face din mai multe surse. ea trebuie să î i asigure independenta. prin: • • • • • spa ii de reclamă vândute de tine spa ii de reclamă vândute prin agen ii sau firme specializate (de exemplu Google AdWords) sisteme de afiliere (recomandare de produse sau servicii de la care primeşti un procent din fiecare vânzare realizată prin intermediul blogului tău) articole plătite … Din producerea de con inut. Acest lucru se poate face: • • dacă rămâi la părin i până în momentul în care pasiunea ta produce suficien i bani pentru a putea să te între ină dacă ai o altă slujbă care î i produce venit pentru supravie uire Indiferent care este alegerea ta. prin realizarea de: 36 .

apoi să. Acesta este un alt punct critic. vei fi tentat să cheltui tot mai mult. cu reguli care trebuie învă ate şi unde succesele apar numai prin muncă sus inută şi seriozitate. 37 . Fiecare dintre ele reprezintă o lume în sine. nu o via ă căldu ă. mai mult sau mai pu in necesare. Iar marele avantaj este că o parte din aceste modalită i de a face bani pot fi transformate în surse de venit pasive. pentru că scopul tău este de a ob ine independen a financiară.i cumperi tot felul de lucruri. La început vei dori să pleci de la părin i (dacă nu ai făcut acest lucru deja).Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi creează surse de venit pasiv • • • • • căr i electronice (ebooks) căr i audio (audiobooks) căr i publicate cursuri scrise cursuri audiovizuale Contribu ie personală: • • • consultan ă training produc ie (dacă e cazul) Fiecare din aceste modalită i poate deveni o afacere şi o sursă de bani. Veniturile pasive În momentul în care banii care vin din pasiunea ta se vor înmul i. Dar dacă vei reuşi în unul sau (recomandabil) mai multe din aceste domenii. De ce? Pentru că se poate ca unul sau altul din domenii să nu mai fie la modă şi să nu mai producă bani dar e imposibil ca toate domeniile să intre ‘în faliment’. nu vei mai avea probleme cu banii.

Cu cât vei avea mai mul i bani fără să munceşti. Ob inerea lor trebuie să fie principala ta preocupare în domeniul finan elor. Cu cât vei avea mai multe surse de veni pasiv. scrise de tine vânzarea unei căr i scrise de tine Veniturile din vânzări sunt realizare de al ii (firma de publicitate pentru blogul tău. Personal î i recomand să nu laşi banii ob inu i de tine. sursele de venit creează surse pasiv aduc bani fără să fie nevoie să munceşti. cu atât vei fi mai prosper. În esen ă. ci doar să o supraveghezi. pentru a avea o sursă de venit pasiv trebuie ca de venit pasiv aceasta să fie creeată. distribuitorul căr ii tale pentru cartea publicată…) dar banii intră în contul tău. O altă sursă de venituri sunt investi iile. Valoarea clădirii va creşte în timp iar tu vei primi lună de lună bani din chirii. prin: • • • vânzare de spa iu publicitar în blogul tău vânzarea unei căr i în format electronic. dar după ce i-ai construit-o.i monetizezi visul înseamnă că eşti perfect capabil să investeşti pe pie ele financiare. Sursele de venit pasiv pot fi legate de pasiunea ta. prin efort. nu mai trebuie să te agi i. Cele mai simple şi sigure sunt investi iile imobiliare. Po i cumpăra o clădire pe care să o închiriezi.i urmăreşti visul personal. programele automatizate de vânzare pentru cartea electronică. Dacă ai reuşit să. Investi iile pe pie ele financiare sunt alte surse de venit pasiv. vei avea 38 . Trebuie doar să înve i cum. Ele necesita cunoştin e de specialitate sau angajarea unui consultant financiar. Veniturile pasive sunt cheia independen ei financiare. cu atât vei fi mai liber să. Evident.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi Independen a financiară se ob ine numai prin găsirea unor surse de venit pasiv. pe mâna consultan ilor.

Secretul este de a avea bani şi timp. creează surse ine minte: cei mai mul i oameni urmăresc doar banii. Este o greşeală majoră. 39 . Degeaba ai bani dacă nu ai de venit pasiv timp ca să te bucuri de ei.Cum să faci bani încă din adolescenţă Monetizează şi mai mult timp pentru tine şi pentru familia ta. iar acest lucru nu îl po i ob ine decât dacă î i construieşti surse de venit pasiv.

Porneşte devreme Î i recomand să porneşti ACUM! Chiar dacă ai 14 ani. Neglijarea lor î i poate prelungi drumul spre succes sau îl va îngreuna extrem de mult. El î i va da energia şi puterea de a trece momentele grele. Găseşte. el e în stare să. 40 .Cum să faci bani încă din adolescenţă Bonus Bonus: cele mai puternice elemente ale succesului Dintre recomandările pe care le-ai citit în acest ebook. Cu cât îl începi mai devreme cu atât mai bine.i voca ia Este elementul primordial pe care se va baza succesul tău.). Singurul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este visul tău personal. ele nu trebuie trecute cu vederea. câteva sunt esen iale. nu e prea devreme să.i deschizi un blog.i creeze o senza ie de împlinire şi bucurie. primesc tot mai multe mesaje cu întrebarea: “care este afacerea de care trebuie să mă apuc pentru a face bani?” Afacerea ta nu trebuie selectată în func ie de un criteriu de moment (modă. Succesul lui se datorează con inutului de calitate şi duratei de timp de când este prezent pe net. etc. viteza cu care se fac banii. niciodată.i cau i pasiunea şi să. În vremuri de criză. Banii nu vor putea să facă aceste lucruri.

i place. elul. site 41 . El con ine liniile care să te îndrume. Munca pe care trebuie să o faci se întinde pe ani de zile. Nu grăbi monetizarea O spun încă o dată: optează pentru o creştere naturală. Po i începe chiar acum să strângi informa ii suplimentare. Obişnuin a de a. Dar aceste lucruri nu trebuie să te sperie atâta timp cât î i vei urma visul. În Milionarul Mioritic (milionarulmioritic. Informa iile de care ai nevoie sunt mult mai multe şi le po i găsi în mare parte gratuit. Doar atunci vei fi un om cu adevărat liber. Chiar dacă la un moment dat vei putea să te retragi. eşti tânăr şi ai nevoie de bani cât mai repede. doar prezen a banilor şi a timpului. atunci când ai cea mai mare nevoie de ei. totul devine uşor. Cuvintele magice: venitul rezidual Nu există independen a financiară fără venituri reziduale. Găseşte altă modalitate de a face bani (o slujbă sezonieră sau cu orar redus este o solu ie bună). De aceea. î i pot asigura suportul care î i permite să. cu cât începi mai devreme cu atât vei dispune de bani la o vârstă mai tânără. voca ia.Cum să faci bani încă din adolescenţă Bonus Toate elementele enumerate în celelalte capitole necesită timp pentru a deveni mature şi a face banii. Consideră acest ebook doar un ghid.i trăieşti via a aşa cum doreşti.com). împreună. Banii în sine nu reprezintă răspunsul la problemele tale. Atunci când faci ceea ce. paşii pe care trebuie să-i faci. o să vezi că nu e chiar aşa de simplu. ci legat de voca ia ta. Detaliile trebuie să le stabileşti singur. Dar motivul ac iunii nu trebuie să fie financiar. Nu for a pasiunea ta să producă bani înainte de vreme şi nu încerca să te bazezi pe acei bani când sunt prea pu ini.i urma visul îşi va spune cuvântul şi te va îndemna la ac iune. pe internet. Ştiu.

singura cerin ă din partea ta fiind cunoaşterea limbii engleze. Acesta este doar unul din punctele de plecare. care te duce spre o via ă captivantă. în domeniile enumerate. arată ce ştii. intră în discu ii. Şi poate cel mai important. investi iilor la bursă şi în imobiliare vei găsi sute şi sute de articole care î i arată în termeni simpli. asemeni majorită ii sau î i vei găsi şi urma pasiunea. metode şi tehnici de a face bani. pentru că mi-am făcut o obişnuin ă în a le căuta. Fă primul pas ACUM! Luca Dezmir lucadezmir.com 42 .Cum să faci bani încă din adolescenţă Bonus pe care l-am dedicat finan elor personale. i le propun doar pe cele mai bune. Scrie comentarii. dublată de abunden ă financiară. Milionarul Mioritic este o platformă în care po i să te afirmi şi unde po i găsi al i oameni care î i împătăşesc pasiunile. Vei găsi zeci de link-uri spre resurse gratuite pe internet. pas cu pas. Depinde doar de tine dacă vei alege să devii un om "normal".

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->