INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI, 59990 KUALA LUMPUR

PERTANDINGAN BADMINTON TERBUKA BEREGU LELAKI DAN WANITA PERINGKAT INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU

TEMPAT DEWAN ZA¶BA,INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUSBAHASA MELAYU, KUALA LUMPUR.

TARIKH 26 FEBRUARI 2011

ANJURAN PELAJAR PISMP SEMESTER 5 AMBILAN JANUARI 2009 PISMP 5G & 5H

KERTAS KERJA

PERTANDINGAN

BADMINTONPERINGKAT

INSTITUT,

ANJURAN

PELAJAR

KURSUS PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (PISMP) SEMESTER 5G & 5H AMBILAN JANUARI2009, INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU, TAHUN 2011.

1.0

PENGENALAN

Pertandingan Badminton ini adalah salah satu aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Jasmani dan Sukan. Program ini boleh disertai oleh para pelajar, para pensyarah dan juga staf-staf sokongan Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu. Ia akan diadakan di Dewan Za¶ba pada 26Februari 2011. Penganjuran karnival sukan ini bertujuan memberikan satu pendedahan kepada setiap ahli pengurusan tentang satu sistem pengurusan acara sukan yang bakal berlangsung dengan jayanya. Pengurusan yang ditadbir melalui perancangan strategik, pengelolaan efisien, pengarahan adil, kerjasama sepasukan, koordinasi, pelaporan tugas, penganggaran dan kegunaan belanjawan yang bijak. Dengan ini para guru pelatih dapat mengaplikasikan ilmu yang telah dipelajari. Selain itu, karnival sukan ini juga dapat melatih guru pelatih untuk mengelola sesuatu karnival atau program apabila sudah berada di medan utama iaitu di sekolah.

2.0

TUJUAN

Kertas ini bertujuan memohon pertimbangan dan kelulusan pihak pengurusan dan pentadbiran Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu terhadap cadangan untuk menganjurkan pertandingan badminton beregu terbuka lelaki dan wanita Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu.

3.0

OBJEKTIF 4.1 Bagi mencungkil bakat-bakat baru yang boleh diketengahkan untuk mewakili Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu. 4.2 Bagi menggalakkan pelajar IPG-KBM bersukan kerana ia adalah salah satu aktiviti riadah yang baik. ³BADAN YANG CERGAS, MINDA YANG CERDAS´. 4.3 Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikis sikap mementingkan diri sendiri. 4.4 Melahirkan masyarakat yang seimbang dari segi Jasmani, Emosi, Rohani, Intelek dan Sosial (JERIS).

4.0

LATAR BELAKANG 2.1 Pertandingan badminton ini akan dianjurkan oleh pelajar PISMP 5G dan 5H yang mengambil subjek Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani & Sukan sebagai subjek minor dalam Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. 2.2 Program ini akan dapat memberikan pendedahan dan pengalaman kepada bakal guru tentang bagaimana permainan di sekolah kelak. 2.3 Program ini akan melibatkan secara terbuka para pelajar, pensyarah dan staf-staf sokongan. menjalankan pengelolaan

5.0

ASAS PERTIMBANGAN 4.1 Memberi peluang kepada guru pelatih merasai pengalaman dan prosedur pengelolaan dalam mengelola program karnival sukan yang bakal dianjurkan. 4.2 Membentuk guru pelatih yang mampu berdikari dan mampu

menyesuaikan diri dalam setiap situasi. 4.3 Melatih guru pelatih untuk memupuk sikap toleransi, bertanggungjawab dan kenyakinan diri. 4.4 Melahirkan guru pelatih yang berupaya untuk mengeluarkan idea- idea yang bernas semasa menjalankan pengelolaan permainanatau program dalam sesebuah organisasi program.

6.0

TARIKH, TEMPAT DAN TEMPOH PELAKSANAAN

Tarikh Waktu Tempat

: 26 Februari 2011 (Berpasukan Lelaki dan Wanita) : 8.00 pagi ± 4.30 petang : Dewan Za¶ba, IPG Kampus Bahasa Melayu

7.0

SYARAT DAN PERATURAN PERTANDINGAN Seperti di dalam Lampiran A

8.0

JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN

Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Naib Setiausaha Bendahari

: Cik Tan Yan Im : Mohd Saifullah Bin Shodikin : Siti Nuraqilah Bt Badrul Hisham : Herniza Bt Mahmud : Nor Solehah Bt Mohd Noor : Mahamad Fauzee Bin Mahamad Nor

Ahli Jawatankuasa JK Alatan : 1. Azlan Shah Bin Mat Yusof 2. Mohd Noradzli Bin Mohd Nor

JK Makanan

:

1. Rashidatul Nazifah Bt Ab Rahim 2. Norfarahin Bt Abu Amar

JK Kebajikan

:

1. Rabeah Bt Jahaya 2. Mohd Syafiq Bin Rozali

JK Kebersihan

:

1. Nurul Amalina Bt Arshad 2. Mohd Farouk Fadly Bin Damsi

JK Hadiah

:

1. Noor Masitah Bt Harun 2. Nor Amiza Bt Isa

JK Pendaftaran

:

1. Izatul Husna Bt Omar 2. Nor Hamidah Bt Zakaria

JK Siaraya / Publisiti

:

1. Noor Aina Bt Aziz 2. Mohd Ikhsan Bin Abd Gafar

JK Dokumentasi

:

1. Nurul Hidayah Bt Mohd Hafiz 2. Syafiqa Bt Habibuddin

JK Buku Program

:

1. Zaharah Bt Kamaruddin 2. Nursyafiqah Fatin Bt Yaacob 3. Ain Najwa Bt Abd Razak

JK Permainan

:

1. Nurhana Bt Sabri 2. Galvin Peter 3. Nurul Atiqah Bt Zakaria

JK Penajaan

:

1. Atikah Bt Khairuddin 2. Nurul Sa¶adah Bt Mat Zian

JK Pengadilan

:

Kategori lelaki 1. Mohd Halif Bin Mazalan 2. Siti Sarah Bt Ibrahim 3. Firza Zulaika Bt Mat Zulddin 4. Siti Nur Afisah Bt Mat Sot 5. Mohd Khairuddin Bin Othman 6. Anis Arina Bt Mat Rejab Kategori wanita 1. Sti Farhana Bt Ahmad 2. Siti Norsuhanizan Bt Idris 3. Sti Aisyah Bt Rahim 4. Nurulaziela Bt Saari 5. Mardhiatul Nadhirah Bt Mohamad Nidzar 6. Viloshini A/P Raman

9.0

ANGGARAN PERBELANJAAN Seperti di dalam Lampiran B

10.0

SENARAI TUGAS Seperti di dalam Lampiran C

11.0

SYOR / PENUTUP Semoga apa yang kami rancang ini dapat dilaksanakan dengan jayanya serta dapat diaplikasikan ilmu dan manfaat secara bersama. Kerjasama dan pertimbangan daripada pihak puan amatlah kami harapkan dan didahului dengan ribuan ucapan terima kasih.

Disediakan oleh, ......................................... ( HERNIZA BT MAHMUD ) Setiausaha, Program Karnival Sukan PISMP 5G dan 5H, Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu, 59990 Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

Disahkan oleh, ......................................... ( CIK TAN YAN IM ) Pensyarah Penasihat, Jabatan Pendidikan Jasmani dan Sukan, Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu, 59990 Lembah Pantai, Kuala Lumpur.

Lampiran A SYARAT DAN PERATURAN PERTANDINGAN BADMINTON ANJURAN PISMP 5G DAN 5H SESI 2011

1.

Penyertaan: Terbuka kepada para pelajar, para pensyarah dan staf-staf sokongan Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu.

2.

Pasukan yang diperuntukkan adalah seperti berikut : Pelajar Lelaki : 8 pasukan Wanita : 8 pasukan Pensyarah Lelaki : 2 pasukan Wanita : 2 pasukan Staf ± staf sokongan Lelaki : 2 pasukan Wanita : 2 pasukan

3. 4. 5. 6.

Kategori yang dipertandingkan : Beregu lelaki dan wanita sahaja. Sistem pertandingan : Kalah mati Yuran pendaftaran : RM5.00 (sepasukan) Lain ± lain : a. b. Penyertaan adalah terhad (siapa cepat dia dapat main). Peserta dikehendaki memakai kasut yang bersesuaian dengan keadaan di Dewan Za¶ba sewaktu pertandingan. c. Raket badminton akan disediakan untuk setiap peserta tetapi sekiranya peserta ingin menggunakan raket sendiri adalah dibenarkan. d. Keputusan pengadil adalah muktamad.

Lampiran B ANGGARAN PERBELANJAAN KEJOHANAN BADMINTON INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU ANJURAN PISMP 5G DAN 5H SESI 2011 BIL 9.1 Makanan Sarapan (penganjur) Makan tengahari (penganjur) Sarapan (pensyarah) Makanan tengahari (pensyarah) Makanan tengahari (peserta) Air 100 Plus (500 ml) Air 100 plus (325 ml) Roti krim Air mineral (500 ml) Air mineral (500 ml) Cawan Tong air Gula Gula Sirap Sirap Ais 9.2 Publisiti Kain rentang (banner) Cat pelaka (biru) Cat pelaka (merah) Cat pelaka (Kuning) Berus cat 2 meter 1 botol 1 botol 1 botol 3 batang IPG KBM IPG KBM IPG KBM IPG KBM IPG KBM RM 3.00 x 40 48 botol 72 tin 60 unit 48 botol 24 botol 50 biji 2 buah 2 kg 2 kg 2 botol 1 x RM 5.00 RM 120.00 ± Kelas IPG KBM Kantin Kantin IPG KBM RM 19.20 - Kelab Surau At-Taqwa Surau At-Taqwa IPG KBM Sumbangan Peribadi IPG KBM RM 5.00 RM 10.00 ± Kelas RM 3.00 x 41 RM 6.00 x 41 RM 3.00 x 2 RM 6.00 x 2 IPG KBM IPG KBM RM 6.00 - Kelas RM 12.00 - Kelas PERKARA ANGGARAN JUMLAH

9.3

Buku program Kad jemputan RM 1.00 x 2 RM 2.00 ± Kelab

9.4

Permainan Bulu tangkis Jaring badminton Raket badminton Styrofoam Kertas A4 2 balang 3 unit 20 unit RM 5.00 x 1 1 rim Koperasi Stor Sukan Stor Sukan RM 5.00 - Kelab Sumbangan Peribadi

9.5

Kebersihan Plastik sampah Mop 1 paket 4 batang IPG KBM Sumbangan Peribadi

9.6

Pengadilan Wisel 2 unit Sumbangan Peribadi

9.7

Hadiah Plaque Plaque VIP CD cenderahati Batch RM 10.00 x 8 RM 5.00 x 2 RM 3.50 x 32 RM 1.50 x 41 RM 80.00 ± Kelas RM 10.00 ± Kelas RM 112.00 ± Kelas RM 63.00 ± Kelas

Jumlah keseluruhanRM 444.20

Selain itu juga, dana juga akan diperoleh daripada sumbangan pihak-pihak tertentu yang prihatin dengan program ini seperti : y Pelajar PISMP 5G & 5H semester 5 Ambilan Jan 2009 RM 10 x 41 orang pelajar = RM410 Kutipan yuran peserta bagi setiap pasukan yang bertanding RM 5 x 20pasukan = RM100 Jumlah : RM 510

y

Sumbangan yang diterima akan digunapakai untuk memeriahkan lagi program ini dan menampung perbelanjaan yang tidak mencukupi.

Lampiran C SENARAI TUGAS JAWATAN KUASA INDUK DAN AHLI-AHLI JAWATANKUASA KECIL

Pengerusi y Mempengerusikan semua mesyuarat dan bertanggungjawab atas

kesempurnaan semua mesyuarat. y Meneliti catatan minit mesyuarat dan memastikan segala keputusan yang diputuskan diambil tindakan yang sewajarnya. y Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pensyarah Penasihat dari masa ke semasa.

Naib Pengerusi y Membantu pengerusi dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab yang diberi. y Mempengerusikan mesyuarat semasa ketiadaan pengerusi. y Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Pensyarah Penasihat dari masa ke semasa.

Setiausaha / Naib Setiausaha y Menyiapkan kertas kerja untuk urusan permohonan seperti pinjaman barang dan alatan, cenderamata, penajaan dan sebagainya. y Mengeluarkan memo untuk panggilan mesyuarat dan mencatat minit mesyuarat serta mencatat kehadiran ahli.

y y

Menguruskan segala bentuk permohonan kepada pihak-pihak tertentu. Menyiapkan surat yang perlu dihantar segera kepada individu tertentu atau badan-badan tertentu.

Bendahari y y Mengumpul segala dana dan kutipan yang diserahkan. Melaporkan laporan terkini kedudukan kewangan sekiranya diminta di dalam mesyuarat ahli jawatankuasa. y Membuat dan menyimpan kira-kira berkenaan semua perkara kewangan dan bertanggungjawab di atas kesahihannya.

Jawatankuasa Hadiah dan Cenderamata y Menyediakan jenis hadiah yang diperlukan, menyelaras dengan Jawatankuasa Permainan dan Pengadilan. y y Menyusun hadiah dan cenderamata. Menyediakan senarai pemenang hadiah.

Jawatankuasa Dokumentasi y y Mengambil gambar dan video untuk dijadikan laporan dokumentasi projek. Mengumpulkan minit mesyuarat untuk dimasukkan ke dalam laporan akhir projek. y Membuat laporan akhir projek sebagai simpanan.

Jawatankuasa Buku Program y Menyediakan isi kandungan buku program seperti visi, misi dan matlamat program serta tentatif program y y Menyemak dan menyiapkan buku program sebelum hari pertandingan. Memperbanyakkan kuantiti buku program untuk tetamu yang akan hadir.

Jawatankuasa Makanan dan Minuman y y Menentukan jenis makanan dan minuman pada hari tersebut. Menguruskan makanan dan minuman yang disediakan untuk pengelola, peserta dan pensyarah serta tetamu. y Memastikan pengurusan makanan dan minuman berjalan lancar dengan pembahagian tugas yang baik.

Jawatankuasa Kebajikan / Keselamatan y y Menyediakan surat sakit untuk peserta sekiranye berlaku kecederaan. Memastikan ahli-ahli jawatankuasa mempunyai ilmu asas berkaitan pertolongan cemas y Menyediakan peti kecemasan (first aid) sekiranya berlaku kecederaan semasa program berlangsung. y y y Menyediakan tempat rawatan agar pesakit selesa. Memastikan keselamatan peserta berkaitan pemakaian kasut sewaktu bermain. Memastikan keselamatan penonton di dalam dewan.

Jawatankuasa Kebersihan y Memastikan kawasan pertandingan berada dalam keadaan bersih dan dari sebarang sampah dan kekotoron. y Memantau dari masa ke semasa keadaan sekeliling agar sentiasa bersih.

Jawatankuasa Peralatan y Membuat tempahan berkaitan dengan sebarang peralatan yang hendak dipinjam dari IPG-KBM. y y Memantau dari masa ke semasa permohonan tempahan yang dibuat. Mengira kuantiti barang dan peralatan yang dipinjam sebelum dan selepas peminjaman dibuat agar tidak berlaku sebarang masalah. y Memastikan peralatan selamat untuk digunakan.

Jawatankuasa Pendaftaran y y Menguruskan tempat pendaftaran Menyediakan kaunter pendaftaran untuk sebarang urusan pendaftaran dan pertanyaan. y Memastikan keperluan borang-borang yang diperlukan semasa pendaftaran.

Jawatankuasa Siaraya / Publisiti y Menyediakan kain rentang (banner) atau kertas maklumat dan memaparkannya di tempat-tempat strategik.

y

Bekerjasama dengan AJK pendaftaran untuk mengumpul peserta-peserta yang ingin menyertai dengan cara publisiti.

y

Menghebah maklumat berkaitan pertandingan dengan cara yang berbeza seperti kain rentang (banner), borang ataupun di laman sosial Facebook.

Jawatankuasa Penajaan y Memohon kepada mana-mana pihak yang berkaitan untuk meminta penajaan agar kewangan yang akan digunakan untuk melaksanakan program dapatkan dikurangkan. y Mencari penajaan atau sumbangan dengan pelbagai cara dan medium contohnya penggunaan faksimili ke syarikat-syarikat besar.

Jawatankuasa Permainan y Menyediakan petak pemarkahan untuk digunakan oleh pengadil sewaktu pertandingan berlangsung. y Menguruskan tempat duduk penonton untuk menyaksikan pertandingan yang akan diadakan y Memastikan keselamatan kawasan pertandingan selamat dan tidak licin untuk mengelakkan sebarang kecederaan kepada peserta. y Memastikan jadual pertandingan mengikut susunan yang telah ditetapkan.

Jawatankuasa Pengadilan y y y y
y

Mengadili pertandingan yang diadakan secara adil. Menyusun jadual pertandingan dan memastikan ianya berjalan lancar Bekerjasama dengan Jawatankuasa Permainan tentang kiraan mata. Memastikan peserta mempunyai waktu rehat selepas satu-satu perlawanan. Memastikan pertandingan mengikut jadual yang telah ditetapkan.

Lampiran D

Perlawanan 1 Pasukan 1 Vs Pasukan 2

Perlawanan 2 Pasukan 3 Vs Pasukan 4

Perlawanan 7 Pemenang perlawanan 1 Vs Pemenang perlawanan 2

Perlawanan 10 (separuh akhir) Pemenang perlawanan 7 Vs Pemenang perlawanan 8

Perlawanan 3 Pasukan 5 Vs Pasukan 6 Perlawanan 8 Pemenang perlawanan 3 Vs Pemenang perlawanan 4

Perlawanan 4 Pasukan 7 Vs Pasukan 8

Perlawanan 12 (akhir) Pemenang perlawanan 10 Vs Pemenang perlawanan 11

Perlawanan 5 Pasukan 9 Vs Pasukan 10

Perlawanan 6 Pasukan 11 Vs Pasukan 12

Perlawanan 9 Pemenang perlawanan 5 Vs Pemenang perlawanan 6

Perlawanan 11 (separuh akhir) Pemenang perlawanan 9 Vs Pasukan terbaik antara 3 pasukan yang tewas pada perlawanan 7,8,9.

SENARAI NAMA PELAJAR KELAS PISMP 5H

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

Ain Najwa Bt Abd Razak Anis Arina Bt Mat Rejab Atikah Bt Khairuddin Azlan Shah Bin Mat Yusof Firza Zulaika Bt Mat Zulddin Herniza Bt Mahmud Izatul Husna Bt Omar Mardhiatul Nadhirah Bt Mohamad Nidzar Mohamad Saifullah Bin Shodikin Noor Aina Bt Aziz Noor Masitah Bt Harun Nor Solehah Bt Mohd Noor Norfarahin Bt Abu Amar Nurhana Bt Sabri Nursyafiqah Fatin Bt Yaacob Nurul Amalina Bt Arshad Nurul Hidayah Bt Mohd Hafiz Rabeah Bt Jahaya Siti Aisyah Bt Rahim Siti Nur Afisah Bt Mat Sot Siti Sarah Bt Ibrahim Viloshini A/P Raman Zaharah Bt Kamaruddin

SENARAI NAMA PELAJAR KELAS PISMP 5G

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 13. 14. 15. 16. 17.

Galvin Peter Mahamad Fauzee Bin Mahamad Nor Mohd Farouk Fadly Bin Damsi Mohd Halif Bin Mazalan Mohd Ikhsan Bin Abd Gafar Mohd Khairuddin Bin Othman Mohd Noradzli Bin Mohd Nor Mohd Syafiq Bin Rozali Nor Amiza Binti Isa Nor Hamidah Bt Zakaria Nurul Atiqah Bt Zakaria Nurulaziela Bt Saari Nurul Sa¶adah Bt Mat Zian Rashidatul Nazifah Bt Ab Rahim Siti Farhana Bt Ahmad Siti Norsuhanizan Bt Idris Siti Nuraqilah Bt Badrul Hisham Syafiqa Bt Habibuddin

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful