You are on page 1of 30

.Tovbbi gondolatbresztim voltak: Barth Tibor: A magyar npek strtnete, Pski, 2002. Magyar Adorjn: Az smveltsg, M.A.

A.Barti Kr, 1995. Varga Csaba: Jel, jel, jel, Frg, 2002. Varga Csaba: A kkor l nyelve, Frg, 2003. A magyar nyelv etimolgiai sztra, Akadmiai Kiad, Budapest,1967. Ez utbbi sajnos negatv rtelemben, mert kvetkezetesen azt a benyomst kelti, hogy a magyar nyelvnek sajt szava nincs, s az ltala hasznlt szavakat a legklnbzbb, szomszdjban lt npektl szedegette, koldulta ssze. Ennek a nzetnek ellentmondanak gy szavaink s szkpzsnk, mint nyelvtanunk. Mirt? Mert ltezhet-e nll nyelvtan nll szkpzs nlkl? A vlasz: nem valszn. Az biztosan llthat, hogy a magyar nyelv fejldse sorn sok idegen szavat tvett, beptett, de az, hogy ne lett volna nll szalkotsa, az logikailag semmilyen mdon sem tmaszthat al. Az logikus, hogyha nll nyelvtana van, akkor volt nll szkpzse is a magyar nyelvnek; s ezeken a lapokon a magyar szavak si kpzsnek vilgba prblok behatolni. A nyelvtan egy msfajta gondolatmenetet kvetel, s ezrt mshol van kifejtve (lsd JMNY). Keressk az si rendet, ahol a szavak megtelnek elvesztett jelentskkel. Ezzel a tanulmnnyal kt hibt lehet vteni: ha valaki csak egy jtkos elme szlemnynek tartja az egszet s eldobja, nem hasznost belle semmit, vagy ha valaki minden jelenleg hasznlt magyar szt ilyen elemzs alapjn akar megrteni. A helyes t valahol kzpen leend. Megjegyzs: a JMNY-re tbbszr is trtnik utals, a JMNY egy lehetsges si magyar nyelvtan lerst tartalmaz tanulmny.

A hangok
Mssalhangzk felsorolsa:
B, C, CS, D, DZ, DZS, F, G, GY, H, J, K, L, LY, M, N, NY, P, R, S, SZ, T, TY, V, Z, ZS

Magnhangzk felsorolsa:
A, , E, , I, , O, , , , U, , ,

A mssalhangzkrl
rtelmezsket lsd a kvetkez lapokon. Minden hanghoz alapveten egy rtelmezs tartozik. Nha az alaprtelmezs kitgul, ezekben az esetekben tgabb jelents is megfogalmazdik. A hangok rtelmezse mindig a hangok alatt, az els sorban tallhat. Ezek az rtelmezsek legtbbje vagy sejtett, vagy ismert a magyar nyelvvel foglalkozk krben. Ilyen pldul az SZ hang rtelmezse: mindenki rzi, hogy a szkssg kifejezsre mindig SZ hangot tartalmaz szavakat hasznlunk. Minden esetre ebben a munkban mindegyik hangunknak igyeksznk jelentst tallni, mert abbl indulunk ki, hogy minden hang brt valamilyen jelentssel. A hangok jelentsnek rtelmezse mellett mg egy rtelmezs jszer, amely a lgy mssalhangzkhoz kapcsoldik. Nevezetesen: az ell ll, kemny, eddigi jelentst tovbb hordoz mssalhangz s J, sajt jelentstartalmt hordoz, az elz jelentshez sajtjt hozzad mssalhangz sszeolvadsbl kpzettnek felttelezzk. Ezzel a felttelezssel egszen j, st, mint ltand, nagyon j eredmnyeket lehet elrni - lsd az NY, GY.... hangoknl. Msik, ezzel egyenrang felttelezs lenne, hogy mssalhangz kiejtst ( megsznst) jelli, de ezzel most itt egyltaln nem foglalkozunk. Megjegyzs: si rovsainkban is ezeknek a hangoknak nll jelk van, teht mr gy a rov, mint az olvas ismerte s hasznlta ezeket a hangokat.

A magnhangzkrl
Az albbi csoportosts kzismert: 1) mly hangrend hangok: A, O, U 2) magas hangrend hangok E, I 3) a kett kztt: , rtelmezsk: A magas hangrend magnhangzk alapveten a fenti, leggyakrabban a szellemi lethez s fogalomkrhz kapcsoldst, a mly hangrend hangok az als, leggyakrabban fizikai jelleg fogalmakhoz val kapcsoldst jelentenek. Ez egyik legsibb jelentstartalmuk. (Bevezetsknt nzzk meg l, let, eszme, szerelem, szp, kerek... szavainkat, mind egy ESZM-t fejeznek ki.) Ez az rtelmezs jszer: a legtbb nyelvszeti kutats - a fennmaradt rsos, rgszeti leletek alapjn - a mssalhangzkkal foglalkozik, a magnhangzkat azonban legtbbszr nknyesen vlasztjk meg s adjk meg. Ennek legfbb oka, hogy a rgi rsokban a magnhangzkat nem jelltk, pontosabban: nem jelltk ugyanolyan mdon, mint a mssalhangzkat. Megjegyzs: az viszont lehetsges, st valszn, hogy bizonyos esetekben jelltk legalbb az els magnhangzt, annak is csak magas vagy mly voltt... A magnhangzk jellsnek ilyen nem egyrtelm mdjnak magyarzatt amdon okoljk meg a nyelvszek, hogy ugyanannak a magnhangznak a kiejtse az adott korban igen-igen eltr lehetett a klnbz helyeken ugyanazon orszgon bell is. A magnhangzkkal kapcsolatosan tovbbi, szoksostl eltr rtelmezs a jelen munkban: a hossz magnhangz nem az eredeti jelentst ersti meg, hanem arra utal, hogy sszevons trtnt, hangok maradtak ki az eredeti szkpbl. A sz eredeti szkpnek visszafejtshez teht - alapveten - mssalhangzt kell visszaptolni.

A hangok jelentse
Az si hangok nmagukban is brtak jelentstartalommal, amely egyrszrl nagyon tg rtelmezsi lehetsget adott, msrszrl, a tbbi hanghoz viszonytva meghatrozta annak rtelmezsi s jelentsi krt. (Az nek, hangok s szavak kineklse is ide tartozik, de ez nem trgya jelen tanulmnynak.) A hangok jelentshordozi szerept - mr ha valban ltezik ilyen - alapveten s elssorban az si nyelvekben, ott is az si nyelvelemekben lehetsges felismerni. Olyan nyelvek, mint az egyiptomi, sumr-szumr, maja-indin, magyar. Jelen lapokon szinte csak magyar szavak rtelmezsvel foglalkozom. Meg lehet prblni ms si nyelvek szavai mennyire illenek bele a hangok rtelmezsbe - pldul a fggelkben tallhat a grg ABC mondkjnak rtelmezse az si magyar hangrtelmezs alapjn -, azonban ezek elssorban gondolatbresztnek kszltek.

Egyb hangok
Vannak olyan hangok, amelyek nem vertek gykeret a magyar nyelvben. Ezeket ltalban mshogy hangzstjuk, mint ahogyan azt ms nyelvek hasznljk, vagyis mdosult a hang, valami olyannak, ami a magyar nyelvben szles krben elfogadott s ismert. Itt s most azrt rdemes ezekre a hangokra rmutatni, mert ezek a hangok nll jelentssel brtak, nagy valsznsggel a magyar nyelv is hasznlta ezeket, csak mivel nll rovsjellel nem rendelkeztek - vagy nem tudunk rluk -, ezrt csak visszafogottan lehetett ezeket hasznlni.

DZS
Keleten sokszor mondjk: madzsari - vagyis magyarok. Ott a dzs hang szles krben elterjedt s hasznlt. Vannak szavaink, amelyben mi is hasznljuk, pl. ilyenek a lndzsa, halandzsa, de pldul a madzsar helyett mr mst, magyart mondunk. A dzs hang nem tudott gykeret verni a nyelvnkben, helyette mshogyan hangzstjuk azokat a szavakat, amelyeket tvehettnk a keleti nyelvekbl. A DZS hang gy honosult, hogy talakult. A lehetsges talakulsokra az albbiakat talltam:

cs zs dz -> d gy

CH ,KH
Latin bcvel rva a fenti kt vltozat ugyanazt a hangot jelenti: egy ers H hang, amely tmenet a lgy hehez H s a kemny K hang kztt. rsra szmtalan plda van.

PH
Latin bcvel rva a fenti kt betvel prbltk visszaadni ennek a hangnak a jellst. Ez se nem F, se nem P hang, hanem a kett kztt van. Ha fenti hangokat bele kvnnnk helyezni az bcnkbe, a kvekez sorrendet tudom elkpzelni: A, , B, C, CS, D, DZ, DZS, E, , F, G, GY, H, CH(KH), I, , J, K, L, LY, M, N, NY, O, , , , P, PH, R, S, SZ, T, TY, U, , , , V, Z, ZS. Jelen tanulmny keretein bell csak a magyar nyelvben meghonosdott hangokkal kvnunk foglalkozni, ezekhez rendelt jelentst megtallni, a nem meghonosodott hangokkal mshol kvnunk foglalkozni.

A szavak
1) Az si szavak hangokbl llnak, amelyek nmaguk is jelentstartalommal brnak. Megjegyzs: Ez az az alapttel, amely bizonytst csak azok a szavak adhatjk meg, amelyeket ezen elv alkalmazsval kpeztek. Minl sibb egy beszlt nyelv, annl valsznbb, hogy a szavak kpzse tudatosan, a hangok valamilyen jelentssel trtn felruhzsa mentn trtnt. Ha a szavak tvtele egy msik nyelvbl trtnik, s az tvev nyelv vagy nem hasznlja a hangok si jelentst - mert vagy nem ismeri ezeket a szablyokat, vagy sajt magnak is vannak msfajta, ettl eltr kpzsi szablyai - , gy a sz kikerl eredeti, si krnyezetbl, s nem llapthat meg sszefggs a sz hangzsa s jelentstartalma kztt. A hangok nll jelentstartalommal akkor s gy brnak, amennyiben egy msik hanggal val sszevetsben a klnbsg lland mdon kimutathat. 2) A sz kimondsa sorn a hangok egyenknti jelentstartalma egyre pontosabban hatrozza meg a beszl gondolatt, vagyis a sz jelentst. Ez a meghatrozs, vagyis a hangok egyms utni szaportsa s a sz felptse mindaddig trtnik, amg ... (lsd a kvetkez pontot.) 3) Egy sz akkor s gy alakul ki, amikor a hangokbl sszell sz a beszlnek s a hallgatnak is ugyanazzal a jelentssel br. 4) A szavak nmagukban nem egy trgyat vagy fogalmat jelentenek, hanem annak egy olyan tulajdonsgt, amelyet az adott helyzetben a beszl fontosnak tart kiemelni, mert ezzel a tulajdonsggal be tudja azonostani azt, amit mondani akar. Kvetkezmny: A szavak nincsenek egymssal versenyben. Nincsenek j szavak s rossz szavak. Minden trgyra, fogalomra tbb sz, megnevezs ltezik egy nyelven bell is, attl fggen hogy mely tulajdonsgt akarja a beszl kiemelni az adott helyzetben, vagy milyen nzpontbl fogalmazza meg. Nem vizsgltak kre: 1. mssalhangzink kiejtsekor az eltr kiegsztst magnhangzval (pl. M hangnl: EM, de K hangnl: K s nem EK)

2. sztag, sztagols 3. sztag kettzse, pl. pa-pa, la-la, hu-hu 4. mly- s magashangzs ismtlszavak, pl. ide-ode, csiki-csuki, csip-csup 5. sztag visszafordtsa s a visszafordts hasznlata valamit a visszafordts rtelmezse, pl. pis - sip 6. a hangok mdosulsainak kvetse, belertve a testvrhangok alkalmazst 7. rzelmek kifejezse (csupn hangokkal) 8. a hangokat jell betk ABC-s indexnek - lehetsges - szerepe a sz jelentsben (szm-misztika)

A,
Jelentstartalma
1) Fizikai skon rtelmezend, nem szellemi skon, kiindul helyzet, idben valaminek az els fele. 2) Sz vgn: visszautal, megersti, hogy fizikai skon kell rtelmezni a szt, valsznleg egyedi pldnyra (vagyis konkrtra) utal (lsd JMNY).

Minta magyarul

alap - fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + ... + jsgos tant, atya(P). Az a hang egyben jelzi valaminek a kezdett, elejt
is. Valban, elbb az alapot kell letenni (kipteni), hogy ksbb r tarts ptmnyt lehessen emelni. ld, lds - fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + eszmnyi hely(D).

ldoms - sszettel, az LD fldi MS-a. ll - fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + l, let(L). Nem nvekszik, nem vltozik. llat - fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + l, let(L) + ... + tr(T). Fldi letben l, llandsult valami. alma - fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + fldi, idben kezdeti(A). A fldi letet l
n, annak konkrt megvalsulsa (zr A hang). A fldi ltbe "kiszakadt" ember, a fldn... Ezek szerint nem lehet vletlen, hogy az denkertben ALMA-fa llt kzpen. Az alma szleskr rtelmezse ... valszn, hogy rgen nem csak az alma gymlcsre mondottk, hanem msra is, amely ugyanezt a gondolatot testestette volna meg. Vagyis felttelezem, hogy elbb volt meg az ALMA sz, s annak jelentse alapjn vittk t az almra, mint nvnyre.

anyag - fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N) + j(J) + ... + halads, kr-krssg, teljessg(G). A fldi,
anyagi vilgban az, amely teljessget tud teremteni, szlni.

apa - fldi, idben kezdeti(A) + jsgos tant, atya(P) + konkrt megvalsuls(zr A). Szellemi megfelelje az epe sz...,
de vajon van-e ilyesmi szerepe az epnek (emlsk szerve) a szervezetre?).

ap - fldi, idben kezdeti(A) + jsgos tant, atya(P) + fldi, idben ksi(O). Lerja az apt reg korban. arany - fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R) + ... term s jsgos (NY). A Fldn parancsol r, s j, term.
Hithez kapcsold szavaink

MEN - amen - (Az '' helyettesthet egy hangot, de lehet hogy a sz elejn - azrt mert jl lehet hosszan nyjtva ejteni csak felvltotta az a hangot.)- fldi, idben kezdeti(A) + az n (M) + eszmei(E) - befogad s term jelleg (N). A fldi nem az eszmt befogadja, megtermkenyl s termst hoz. ANGYAL - fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term, nvel (N) + halads, kr-krssg, teljessg(G) + j(J) ... + l, let(L). A fldi lethez egy msik fldi term, amely nmagban teljes s j. Amennyiben felttelezzk, hogy korbban ms alakjt is hasznltk, pl. ANGEL, NGYEL, RGYLUS (ez utbbi angyali rtlemben), akkor fenti szavak hangtani elemzse

a kvetkezt mutatja: ANGEL = fldi rtelemben terem, teljes, idben ismtld, eszmei skon l, ltezik. RGYLUS-ban az -US-t toldalkknt rtelmezve, marad az RGYL = fldi rtelemben parancsol s teljes, eszmei skon l, ltezik. ATLANTISZ - a vgt, a toldalkolt -SZ hangot grg betoldsnak rtelmezve, eredetileg ATLANT, ATALANT lehetett a sz. A kt sz - a hangok jelentse szempontjbl - egymssal teljesen megegyez. rdekes mg a szkezd A hang, ami nagyon kihangslyozza a fldi jelentst, jobban, mint ltalban. Felbontsa: fldi, idben kezdeti(A) + tr(T) + l, let(L) + ... + befogad s term jelleg(N) + tr(T). Olyan fldi tr az lethez, amely termi, megszli a testeket. Atlantisz fvrosa volt annak a kontinensnek, melyet KARAULANGA-nak hvtak. A fvros, Atlantisz jelentst mint "a leghatalmasabb, amin a vilg nyugszik", a kontinens pontos jelentst, mint: "az arany fny birodalma"-t adja meg az egyik forrs. De hogy milyen alapon, arra mg utals sem trtnik... Felbontsa a hangok si jelentse alapjn: kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R) ... + tud(U) + l, let(L) + fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term (N) + halads, krkrssg, teljessg(G) + konkrt fldi(zr A). rtelmezse: Kiemelked s parancsol a fldn, ismeri a fldi letet s tartsan termeli a fldi letet. Ide tartozik a MOO, vagy MU sz elemzse is. Azt felttelezhetjk, hogy hosszan ejtettk a zr magnhangzt, ezrt szerepel az egyik vltozatban az O hang ktszer. Mivel a sz egyetlen mssalhangzbl ll, ezrt felttelezhetjk azt is, hogy a mssalhangznak nmagban volt jelentse, amit mindenki ismert. Felbontsa: eszmei szinten: az egsz vilg, fizikai skon az n (M) + vagy 1): fldi rtelmezs s konkrt (zr O), vagy 2) : tuds, imeret (U). rtelmezse: 1) Az egsz vilg a fldn 2) Az egsz vilg tudsa, ismerete.

B
Jelentstartalma:
1) Vdett helyen van, benne van, vagy abbl kibjik, kiszakad, kirobban. Megjegyzs: ez a hang kivlan alkalmas a frfi, frfiassg jelkpezsre. Ezt meg is erstik albb szavaink: bak, bag, bagzik, b@szik...

Minta magyarul
baba - kibvs, kirobbans(B) + fldi, idben kezdeti(A) - mindez megismtelve. bibi - kibvs, kirobbans(B) + sok, nem szmolhat(I) - mindez megismtelve. blcs - kibvs, kirobbans(B) + gi s fldi rtelemben () + l, let(L) + kapcsolds(CS).

blcs - Blcsel, ahol a blcset nevelik.


bor - kibvs, kirobbans(B) + fldi, idben ksi(O) + parancsol(R).

bot - kibuggyan, kiszakad (B) + fldi valsgban (O) + a trben (T). (Nyilvnvalan: t.)
bubork - (burok - hrtya, br vltozata ...) barlang bjik bnatos bn -

bak (bag) - kibvs, kirobbans(B) + fldi, idben kezdeti(A) + kint is marad (K). (Ugyanaz, mint a fallosz.)
bart bili barom - (HAR bvtmnye) bandita - betyr vltozata bugyi - kibvs, kirobbans(B) + tud(U) + halads, kr-krssg, teljessg(G) + j(J) + sok, nem szmolhat(I).

bicska - (vdett helyrl) kibvs, kirobbans(B) + sok, nem szmolhat(I) + csattanssal (CS) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + konkrt fldi(zr A). bl (belet??) - bent van (B) + eszmei(E) + az lethez kacsoldik (L). basz - kibvs, kirobbans(B) + fldi, idben kezdeti(A) + egy szkssgben (SZ). b, bsg BAL - rgi Isten-nv. Hangtani (transzcendentlis) jelentse: kirobban fldi let - kivlan megfogalmazza a tavasszal nnepelt, tavaszi fisten nevt. BL is ide tartozik, szrmazka lehet BLA nevnk.

C
Jelentstartalma
1) Leginkbb ugyanaz, mint a CS hangnak. Igazn ms, a CS-tl eltr jelentst nem sikerlt tallni, ugyanakkor pedig jelentstartalmilag jl megfelel a CS-nek.

Minta magyarul
cafka cfol cpa cellke (csellke = g jelents) cica cici cifra (cafrang) cirkl civakodik cvek cula -

CS
Jelentstartalma
1) sszekts, kapcsolds. 2) Kicsi.

Minta magyarul

csakra - kapcsolds(CS) + fldi, idben kezdeti(A) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + parancsol(R) + konkrt fldi
megvalsuls (zr A). Nem magyar sz: fldi sszekts a kiemelkeden parancsolval - vagyis a felsbb vilgenergikkal. Prja a magyar- csokor sz, amely rtelmezse: a krhz kapcsold.

csat - kapcsolds(CS) + fldi, idben kezdeti(A) + tr(T). sszekapcsolja a szjat. csap - kapcsolds(CS) + fldi, idben kezdeti(A) + jsgos tant, atya(P). sszekt: megnyit s elzr. csecs (cscs) - kapcsolds(CS) + eszmei(E) + kapcsolds(CS). sszekapcsolja a csecsemt az anyval.

csecsem - kapcsolds(CS) + eszmei(E) + kapcsolds(CS) +... + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + fldi s eszmei
rtelemben(). sszekapcsolja (CS) a kicsi(CS) embert (M), - a mamjval, de ez mr nincs benne a szban. (cspel, cspl, csepp, cspg, - TAP - CSAP kiejtsi vltozatok lehetnek) csacsog, cseveg cseppen, csurran -

csk - kapcsolds(CS) + fldi, idben ksi(O) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K). Kt ember szjval szorosan
sszektdik. csnak csobog, csoboly, csobban -

cs - kapcsolds(CS) + fldi s eszmei rtelemben(). sszekapcsol. csitri - Kicsi lny. kicsi - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + sok, nem szmolhat(I) + kapcsolds(CS) ... Lefele kiemelked s kicsi.
Megjegyzs: Nem kerlhet meg az eredeti hangzs megjelense a szban, vagyis a: csacsog, csipog, csicsereg, csiripel, csepp, csattan .. mind-mind thozza a szba az esemnyhez kapcsold hangot.

D
Jelentstartalma
1) Trben: j, eszmnyi hely a trben. 2) Idben, cselekvsknt: (valami) eszmnyi helyre trekszik.

Minta magyarul
ad - fldi, idben kezdeti(A) + trekszik eszmnyi helyre (D). Az egyik legszebb sz, amely magyarul hangzik: AD-ni valamit. Az eszmnyi hely, az eszmnyi cselekvs, plusz a Fldn: adni s adni s adni. Ezt jelzi/jelenti maga a sz. dagad - eszmnyi hely(D) fldi, idben kezdeti(A) halads, kr-krssg, teljessg(G) + ... + eszmnyi hely(D). dal - eszmnyi hely(D) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L). darab - eszmnyi hely(D) + fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R) ... + kibvs, kirobbans(B). dl (rgiesen: delet) - (A Nap) eszmnyi hely(D) + eszmei rtelemben (E) + letet ad, mozgat (L) + ... + tr(T). dr - eszmnyi hely(D) + eszmei(E) + parancsol(R). didi - eszmnyi hely(D) + sokaknak (kisdedeknek??) (I) - megismtelve. dsz - eszmnyi hely(D) + sok, nem szmolhat(I) + szk(SZ).

diszn - eszmnyi hely(D) + eszmeileg, sok, nem szmolhat(I) + a szk(SZ) + nvekszik (N) + fldi, idben
ksi(O).Kiemelkeden tud nvekedni, gyarapodni fldi lete vgig, vgre.

di - eszmnyi hely(D) + sok, nem szmolhat(I) + fldi rtelemben, lete vge fel (zr O). Valsznleg kimaradt egy
hang az i s az '' hang kztt, hacsak nem felttelezzk, hogy lteztek olyan magnhangz-sszettelek, amelyeket valban hasznltak. Ilyen lehetsges sszettel lehet az 'i' s az ea. dlceg - eszmnyi hely(D) + eszmei(E) + l, let(L) + kapcsolds(C) + ... + halads, kr-krssg, teljessg(G). dob - eszmnyi hely(D) + fldi, idben ksi(O) + kibvs, kirobbans(B). dobban - eszmnyi hely(D) + fldi, idben ksi(O) + kibvs, kirobbans(B) + nagyon ersen (B) + fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N). duci - eszmnyi hely(D) + tud(U) + kapcsolds(C) + sok, nem szmolhat(I).

E,
Jelentstartalma
1) Eszmei skon rtelmezend, nem a fizikai skon.

Minta magyarul
g - eszmei jelents () + hosszan elnyl, vltozatos (G)

l - eszmei(E) + l, let(L). Alapsz, gynyr nyelvi gyknk, hangjelentse pontosan kifejezzi bels tartalmt.
eszme - eszmei(E) + szk(SZ) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + csak szellemi (zr E). sz - eszmei(E) + szk(SZ).

szak - Szerintem rontott alak, eredetije jszak, vagyis j-nek a szaka lehetett, ahol/ahonnan nem st a nap. Ebben az
esetben szsszettel, itt gy nem elemezzk.

Egyb alapvet szavaink


EMBER - eszmei(E) + n-burok (MB) + ... + parancsol(R). Az ember meghatrozsa: az, akinek/amelynek egy eszmei/lelki n-burok parancsol. Mivel fldi hang nincs a szban, ezrt a kvetkezkppen is rtelmezhet: Az eszmei n, amely megszletik (kirobban a tbbibl??) s parancsol - ekkor az emberben lakoz Llek meghatrozst kapjuk. EGY - eszmei(E) + halads, kr-krssg, teljessg(G)) + j(J). Egy gmbrl van sz, annak is elvont fogalmrl, ami j. (A j tulajdonsg kiemelse feleslegesnek tnik.) Mivel a gmb a legtkletesebb forma, s ez a sz annak is az eszmjt fogalmazza meg, ezrt ez lehet - a fels vilgban - a kiindul alap. Fldi prja az AGY sz. Az AGY sz elemzse szerint materilis gmb, ami j, elhagyva a j jelentstartalma az AG szt kapjuk, amit a mai magyar nyelvben a nagyon-nagyon reg emberek megnevezsre hasznlunk (agg), ami sszehasonltva az elzvel (agy), nem j (nem jl mkd) materilis gmbrl van sz. EGYIPTOM - eszmei(E)+ gmbly, teljes s j (GY) + sok, nem szmolhat(I) + jsgos s tant jelleg (P) + tr(T) + fldi, idben ksi(O) + n (M). A teljes s j eszmhez kapcsold hatalmas, tant jelleg fldi trsg, amelyben a fldi n vgigli az lett. DEN - eszmei(E) + eszmnyi hely(D) +... + befogad s term (N). Az eszmnek a helye, vagy olyan eszmei hely, amely termv vlt.

F
Jelentstartalma
1) Trben a fels tr-rsz, esetleg fellet, s nmagban teljes s egsz, megrett. 2) Idben folyamatos, hosszan tart.

Minta magyarul

fa - fent van, folyamatosan, lassan fejld (F) + fldi, idben kezdeti(A). A fa lnyegnek lersa.
fej (rvidtve: f) - trnek fels rsze, idben hossz(F) + eszmei(E) + j(J). fel - trnek fels rsze, idben hossz(F) + eszmei(E) + l, mozog (L). fenn, fent - a fels (F) + eszmei (E) + term (N)-nak a helye (T) A T talakulsa N-n csak a kiejts knnytst szolglta. (frj, felesg -- fl- vl- szrmazkai...) ftyks, ftyi, fityisz, fityeg -

fl - trnek fels rsze, idben hossz(F) + eszmei s fldi is () + lethez kapcsoldik (L). figyel - fenti, folyamatos tevkenysg (F) + sok, nem szmolhat(I) - teljes s j (GY) + ... + lethez kapcsoldik (L).

fallosz - trnek fels rsze, idben hossz(F) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + l, let(L) + fldi, idben ksi(O) +
szk(SZ). rtelmezst a kedves olvasra bzom.

fld - trnek fels rsze, idben hossz(F) + fldi s eszmei rtelemben() + l, let(L) + eszmnyi hely(D). Magrt
beszl, mindent elmond magrl ez a sz. fr furk -

G
Jelentstartalma
1) Trben: gmbly, teljes, kerek, krkrs, hajlott, hajlkony. 2) Idben: hosszan elnyl, majd ismtld.

Minta magyarul
galamb - halads, kr-krssg, teljessg(G) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + ... + az n (M) +kibvs, kirobbans(B). galy gaz -

gz - Krbe csavarjk, de lehet hogy nagyon j sz. mag - n vagy a teljessg (M) + fldi, idben kezdeti(A) + halads, kr-krssg, teljessg(G). Gmbly alak, a cscsosat
'szem'-nek nevezik. Alapszavunk, sokkal tbb van ebben a szban, mint az a MAG, amikor a vetmagra gondolunk.

ganj - halads, kr-krssg, teljessg(G) + fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N) + eszmei rtelemben
vve () + j(J). gy a trgyra hasznlt szklet, mint a Fld lersra is illik!! gomoly goromba gatya - hajlkony (G) + fldi, idben kezdeti(A) + + konkrt fldi trgy (zr A). gomb gmb grg, grg, gomb grnyed - halads, kr-krssg, teljessg(G) + fldi s eszmei rtelemben() + parancsol(R) + + eszmei(E) + eszmnyi hely(D). grcs -

Testvrhangja: K
KR, KEREK - A felttelezett s bemutatott hang-sugallmak s jelentstartalmak mellett a KR...KEREK .... szavakat eredetileg G-vel kellett volt mondani, mert eszmei tartalmnl fogva ezek gmbly, kerek dolgok, amelyeket a sz elejn ll G hang jellne a leghelyesebben. A 'kr' eszerint 'gr' volt, s rtelmezse a kvetkez lenne: grbe, hajlott (G) + gy szellemi mint fizikai szfrban () + bvtett jelents: r, rajzol, r (R).

GY
Jelentstartalma
1) A G s a J hangok jelentstartalma egytt (lsd ottan).

Minta magyarul
gyakorol, gyakornok gyan gyalu - (gyal TOL-nak hangzott egykoron...) gyalzat gyerek, gyermek gyilok, gyilkos gygyt gygyr gyn -

gyk - halads, kr-krssg, teljessg(G) + j(J) + fld s eszmei rtelemben () + kill (fel/le/oldalt), kiemelked
(K).Eszmei s fldi rtelemben is hasznlhat, teljes, j s (lefel) kilg. gyr gyula -

H
Jelentstartalma
1) Egy rsze, egy darabja a trnek. Vagy ugyanazon a szinten, vagy lejebb/lent van, az egsz trhez viszonytva. (Ellentte az F, amely fels tr-rszt nevezi meg.)

Minta magyarul
hab - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + fldi, idben kezdeti(A) + kibvs, kirobbans(B) (bubork). hanyag harc, harcos ht - a trnek egy rsze (H) + fldi fogalom () + tr, terlet (T) had, hadakozik halom hz - Taln halz?? Ebben az esetben: a trnek egy rsze, hely (H) + fldi fogalom (A) + let (L) + folyamatosan van jelen (Z) haza hon - als rsz, lenti(H) + fldi, idben ksi(O) + befogad s term jelleg(N). Hely a fldn, ami nelv, teht terem. Prja a: hom (hely (H), fldi (O), a szmomra (M)

hal - als rsz, lenti(H) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L). Lthat, hogy ez megmagyarzza mirt ugyanolyan alak a
hal (vzben sz llat) s a hal (elhallozik, elmegy az lk vilgbl) szavunk. Azrt ugyanolyan alak, mert sztszedve elemeikre, ugyanaz a jelentsk: az ember szmra a fld alatti let a hall bekvetkezte utn jn el, amg a vizi llatnak ez - mg letben egy termszetes llapota, mrhogy az als vilgban, a vz felszne alatt l. hall -

hl (alszik) hiba hiba hol, hny, hov hun - hely(H) a tudsnak(U), amely nvekszi s terem(N). (A term tuds helye ?) HUNGRIA - (a kedves olvasra bzom ....) hr -

Egyb
HANG - trnek olyan rsze (H) + fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N) + gmbly, kerek, hajlkony, idben hosszan elnyl (G). A fizikai hanghullm lersa, mert: fizikai skon a tr olyan rsze, amely llandan megszletik egyik hullm folyamatosan gerjeszti a krnyezett, egyre tvolabb szli meg azt a mozgst, amely a hangot jelenti, s ez a szlets folyamatos (az N s G hang kztt nem szerepel semmilyen plusz adat, teht a folyamatossg az N-re vonatkoztathat). HAL_EL_JA - a lenti (H) fldi (A) let (L) - (s) a fenti, eszmei (E) let (L) - tudsa, ismerete (U) j (J) a fldn, konkrtan (A). A kzismert felkilts - Hallelja - jelentst nem fordtottk le a Bibliban. Viszont gy fennmaradt kzel eredeti formjban, amelyet a hangok si jelentse a magyar nyelvben szerint elemezhetnk. Miutn a HAL a halottat s a halott vilgot jelenti, az EL pedig az lt, az utna kvetkez hang pedig a KETT TUDST, ISMERETETT dicsti, mert ennek tudst jnak mondja, nyilvnvalan olyan alkalommal mondtk (ismteltk) ezt a szt, amikor dicstettk a fldi s fldn tli let ismerett, ismerjt. Ennek a kifejezsnek a hasznlata pontosan megfelel annak, amikor s ahogyan Jzust dicstik, mert feltmasztotta a halottat. Valahol tallkoztam a kvetkez rtelmezssel is: A HALott L JrA. Vagyis: Dicsrtessk, ki ismeri a fldi s fldn tli letet! s biztosan vannak egyb rtelmezsek is...

I,
Jelentstartalma
1) Sok, egyenknt egyszeren nem szmllhat.

Minta magyarul
n, inak - sok, nem szmolhat(I) + befogad s term jelleg(N). ny izlet - sok, nem szmolhat(I) + mozgs, vltozs(Z) + fldi s eszmeileg is tud(U) + l, let(L) + eszmei(E) + tr(T). ima - sok, nem szmolhat(I) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) a fldn(A). z - sok, nem szmolhat(I) + tartsan valami(Z)

Egyb
ISTEN - sok, nem szmolhat(I) + s, si, sok(S) + tr(T) + eszmei(E) + befogad s term jelleg(N). Fogalom, eszme, amely kifejezi a vgtelen teret, amely befogad s term jelleg. Ha szsszettelknt fogjuk fel s elemezzk, akkor az S+TEN-bl szoktak kiindulni, ahol mind a kt sznak megvan a maga jelentse. EGY AZ ISTEN - Ebben a nagyon rgi kifejezsben az egy nem csak azt jelenti, hogy szmszerint egy (1) Isten van, hanem azt is, hogy Isten eszmei, teljes, s j. RISTEN - r felbonts szerinti jelentse - tud s parancsol. JISTEN - J felbonts szerinti rtelmezse - jsgos az anyagi vilgban.

L ISTEN - l felbonts szerinti jelentse - az l eszme, amely eszmei s fldi is. ILONA - sok, nem szmolhat(I) + l, let(L) + fldi, idben ksi(O) + befogad s term jelleg(N) + konkrt fldi(zr A). Fldi n, aki sok letet hoz ltre a Fldn.

J
Jelentstartalma:
1) j, jsgos

Minta magyarul
j ajt - fldi, idben kezdeti(A) + j(J) + tr(T) + fldi, idben ksi(O). jaj, juj Megjegyzs: a hang jelentse, ami jt jelent, alapja lehet az angol YES, kiejtve: jesz - s a nmet JA, kiejtve: ja - eredetre is, hiszen ezzel a beszl a beleegyezst adja meg, hogy igen, ez nekem j, ez szerintem j.

K
Jelentstartalma
1) Kill valamibl, kinn van, kiugrik. 2) Kemny (nem puha) tulajdonsggal br, nem lehet nem figyelembe venni. 3) Sz utols tagjaknt: tbbes szm, szmllhat esetben (nyelvtan).

Minta magyarul
kapa - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + fldi, idben kezdeti(A) + jsgos tant, atya(P) + konkrt fldi megvalsuls(zr A). ki, kint kemny -

kar, karom - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) fldi, idben kezdeti(A) parancsol(R). Az ember a karjval - fels- s alskar,
egytt - tud parancsolni a termszetnek. kalap - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + ... + jsgos tant, atya(P).

kz - Valsznleg romlott, sszevont forma. Jelen rtelmezse: kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + eszmei(E) + tartsan
cselekszi(Z). Mivel a testbl ll ki, ezrt T betvel ptolnm ki leghamarabb a hinyz mssalhangzt, ekkor a kz sz talakulna ketez-re. Ennek elemezse: kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + eszmei(E) + tr(T) + ... +tartsan cselekszi(Z). kr -

kelet - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + eszmei(E) + l, let(L) + ... + tr(T). Vagyis ahol a nap felkel.
kenyr - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + eszmei(E) + befogad s term jelleg(N) + j(J) + ... + parancsol(R).

kr, krben, kerek, kerk -> gr, gereg, grg. Szerintem romls, ezek valamikor G hanggal kezddtek, thalls, lsd a G
hangnl. ks - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + eszmei(E) + s, si, sok(S). k - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + fldi s eszmei rtelemben().

kukac kt - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + tud(U) + tr(T).

Egyb
1) A NAGY s KICSI szavak vajon kifejezik-e nmagukat, vagyis hogy a nagy szbl kiderl-e, hogy nagy-ot, a kicsirl pedig, hogy kicsit jelent? A kt alapsznak a kvetkezt tekintjk: nagy, kis. Ezek elemzse: ni, term (N) + anyagi valsgban (A), valami kerek, gmbly, teljes (G), ami j (J). Ezt fogjuk sszehasonltani azzal, amely - elemzse szerint - kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + sok, nem szmolhat(I) + s, si, sok(S). Mi az, ami egymsnak testvre, az egyik ni, term, gmbly, s j, a msokhoz viszonytva NAGY, a msik sok-sok kill, kiemelked, szmllhatalanul sok s si, s a nihez viszonytva KIS, vagyis kicsi? Szmomra egyrtelm a vlasz, az egyik a ni petesejtet rja le, a msik a hmes ond sejtet. Vagyis, a kt sz pontosan lerja a petesejtet (nagy) s az ondsejtet (kis), amelyek pontosan a megadott tulajdonsggal rendelkeznek: az egyik NAGY, a msik KIS, kicsi - mindig a msikkal val sszehasonltsban. k ketten fldi let forrsa, egymstl el nem vlaszthatk, egymst kiegsztik. Lehetsges, hogy mindez csak a vletlen mve, mert seink semmit sem tudtak a megtermkenytett s a megtermkenyt sejtek mreteinek tulajdonsgairl. Vagy egy tudatos, egyszeren s rkrvnyen megfogalmazott meghatrozssal van dolgunk? 2) AQVA, AQUVA - egyik lehetsges felbontsa: a-kt-vize - thallssal, leromolva: A-K-t V-iz-A , vagyis AKUVA, latinos rssal AQUA.

L
Jelentstartalma
1) l, lethez kapcsol.

Minta magyarul

l - eszmei(E) + l, mozog (L). Tmrebben nem is lehet kifejezni ezt a fogalmat.


let - eszmei(E) + l, let(L) + ... + tr(T). lb -

lt - let, mozgs (L) + fldi megjelensben () + a tr (T). Az letet a fldi valsgban trben szemlli.
lap, lapos lp (langy - egyszeren LENT ...) lagymatag -

lny - l, let(L) + fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N) + s j(J). (NY magyarzatt lsd az NY hangnl) llek - l (L) + eszmei, teht fogalom () + s mozgat, az elz lettel kapcsolatban van? (L) + kiugrik, fent vagy lent van
(K). Ms szavakkal: egy lethez, lhz egy msik let fellrl (vagy alulrl) kapcsoldik , s mindez fogalom .... lt - az let, a lt (L) + eszmei szinten () + a trben (T).

l - let (L) + a fizikai szfrban (). Itt valsznleg sszevons trtnt: az o hang utn mg szerepelt valami.... Mivel: lovak,
lovam, lovas, ezrt lov lehetett a teljes sz, ekkor pedig az rtelmezse: l, let(L) + fldi, idben ksi(O) + elvon, elklnl(V). lusta -

luk, lyuk - let (L) + fldi meg megjelensben (U) + kill, bemlyed valami (K). ltalban arra hasznljk, hogy valaki,
valami lakik benne ...

lrva - (lalarva) - let (L) + a fldn (A) + egy msik lethez kacsoldan (L) + parancsol, igazgat (R) + megvltozik s elklnl (V), + van ilyen a fldn (A). ll (1.- llkapocs, arc als, ells rsze) - megfoghat a valsgban (kezd A) + l, l (L) + mozog (L). 2.- cselekvs, kt lbn ll) - ...

LY
Jelentstartalma
1) letet, mozgst jelent valami, amit jnak lt a beszl, vagy jnak akar feltntetni. Megjegyzs: Az LY hangot sokan az L hang lgyulsnak fogjk fel. n megprblok annak utnamenni: vajon lehetsges-e, hogy olyan egyszerstsrl van itt sz, amikor kt hangot, nevezetesen az L-et s a J-t sszevon a beszl s nem tesz kz magnhangzt. Elviekben ennek a felttelezsnek semmi nem mond ellent, hiszen nincsen olyan ok, ami miatt ezt a felttelezst helybl el kellene vetnnk. Az eredmny pedig vagy megersti az lltst, vagy elveti, vagy - s ez is elfordulhat - egyik felttelezs mellett sem gylik ssze olyan sok anyag s rv, ami egyrtelmen eldnten a vitt valamely nzet javra.

Minta magyarul
foly - trnek fels rsze, idben hossz(F) + fldi, idben ksi(O) + l, let(L) + j(J) + fldi, idben ksi(O).

M
Jelentstartalma
1) fizikai skon: trben az n (Ego) a maga teljessgben. 2) idben a most, jelenval (ahogyan az n ezt tli) 3) nem fizikai skon, eszmei szinten: az egsz vilg

Minta magyarul

n (m) - Ennek magyarzatt lsd a JMNY-ben.


mama - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + fldi, idben kezdeti(A) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + konkrt, fldi szemly(zrA) ma - a minden s n (M) + fizikai skon (A)

ms - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + fldi, idben kezdeti(A) + s, si, sok(S). n a Fldn sokasgban,
leszrmazsban. Ennek a gondolatnak a GYERMEK fogalma szinte ponstosan megfelel. Vagyis a MS sz, az valaminek a MS-a, az n esetemben az n msom a gyermekem. Tovbbi lehetsges elemzst lsd Varga Csaba: A kkr l nyelve c. munkjban. most - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + fldi, idben ksi(O) + s, si, sok(S) + tr(T). minden -

mag - az n, az Ego (M) + fldi szinten (A) + teljes, gmbly (G). Fldi valsgban a teljes n-t magba foglal, gmbly
valami. Ez meg is felel a tartalmnak: a MAG mindent tud arrl az egyedrl ami belle megszletik s felneveldik - minden benne van, a teljes egyed (n). madr - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + fldi, idben kezdeti(A) + eszmnyi hely(D) + ... + parancsol(R).

mar - az n (M) + fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R).

mell - az n (M) + magasabb szfrban (E) + kt let kztt sszefggs (L+L). Mellbl szoptatja desanyja a csecsemt. mese - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + eszmei(E) + s, si, sok(S) + eszmei(E). A fldi valsg eszmei msa. A vilg
seszmje. mz - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + eszmei(E) + tartsan cselekszi(Z). mn - az n (M) + eszmeileg (E/) + term (N) A termv vl/vlt egyed. mj - az n (M) + fldi, idben kezdeti(A) + j(J).

magyar - Ennek az rtelmezstl elllok, mert csak vitt gerjesztene s tpllna ... MENNY-(orszg-bl a menny) - a teljessg s/vagy a fldi n(M) + eszmei(E) + befogad s term jelleg(N) + j(J). A
'mennyeknek orszga' egyrtelmen megfogalmazza, hogy a men(n)ybl sok van, s nem egy. Egy gondolat: Felvetdik a krds: ha egy gyermeknek legelszr azt tantjuk, hogy ma+ma, ami si rtelmben: n (M) a fldn (A), n (M) a fldn (A) jelentstartalm, vajon nem azt tantjuk-e nki, hogy leszletett a Fldre, s itt van, s legyen ez az els szava? Nem pedig az desanyjt megszlt szavat tantjuk, mert az a fldi n, aki t fogadja s felneveli, az a fldi jsgos n, az anyja, amit az anya sznak az elemzse is PONTOSAN megmutat: fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N) + j(J) + fldn konkrtan ltez (zrA). Valsznstem, hogy a nmet Mutter, Mutti, az angol mommy, mother, mamma, ugyangy a szlv s orosz maty, mam, amelyek mindegyike a kezd M hanggal indt, a szavak jelentskben mindegyik esetben anyt jelentenek, mikzben ms szavuk, amelyek nem M hanggal kezddne, az anyra nincsen, csak tvettek egy si hagyomnyt anlkl, hogy a mgttes tudssal, a sz kialaktsval s ezzel sszefgg jelentsvel tisztban lettek volna. Egy msik gondolat: Gyakran mondjk, hogy a kutya az ember legjobb bartja. A kutya hziastsa tbb tzezer(??) vvel ezeltt megtrtnt, s a kutya az az llat, amely a leginkbb alrendeli magt az embernek. Nem rossz rtelemben, hanem j rtelemben: szolglja, vdi s szereti gazdjt. Figyeljk meg, hogy mit csinl egy kutya, amikor fel akarja hvni magra a figyelmet. Most ne a testhelyzetre sszpontostsanak hanem a hangjra. Morog. A torkn egy lland, mly rezgsszm hangot kpez, amely tmenet a M s az R hang kztt. Tessk megprblni. Mit fejez ki ezzel? Az egyik a figyelemfelkelts, figyeljetek rm. De nem alrendelt szerepben, hanem figyeljetek arra, hogy itt vagyok, s nekem is van beleszlsom a dologba. A msik: figyeljetek, itt n parancsolok. Teht morgsval kt dolgot fejez ki: egyik hogy n is itt vagyok, a msik: nem tetszik nekem a dolog, s mshogy kpzelem, akarom. Magyar nyelven gy mondjk, hogy a kutya MOROG. A morgs hangjt seink ismertk. gy kpzelem, hogy nem minden ok nlkl val felttelezni, hogy esetleg a kutykkal egytt val ls sorn az ember s a kutya egymsra hatsval alakult ki. Fenti hangbl, hangokbl egyenesen kvetkezhet, hogy az egyik hang az n-t jelenti, hogy n is itt vagyok, figyeljetek rm, a msik pedig hogy itt most n mondom el a vlemnyemet, a jelenlegi dolog nem tetszik s n akarok parancsolni. gy fennllna egy elfogadhat, s nem a vletlent s esetlegessgre tmaszkod magyarzat, hogy mirt az M hang lett az n hangzstsa s mirt az R hang lett a parancsols, irnyts hangzstsa a magyar nyelvben. Egy harmadik gondolat. Mirt az M hang van az ABC kzepn? Mirt szerepel az M hang az UPANISADOK-ban a magnhangzk kztt? Tnyleg ki lehet ejteni, mint magnhangzt? Aki megprblja, hamar rjn, hogy az M hang magnhangznak is "j", ekkor egy olyan magnhangz, amelyet gy kpeznk, hogy nem nyitjuk ki a sznkat. Vagyis a sznk alaphelyzetben van, nincs kinyitva. Addig lehet ejteni, amg ki nem nyitjuk a sznkat, mert mihelyt kinyitjuk, egy msik magnhangz jelenik meg s vge az M hangnak. Az M hang gy kivlan alkalmas a megszlets eltt "N" szellemi letnek hangi kifejezsre.

N
Jelentstartalma
1) A ni alapelv kifejezse; nvekv s term. 2) Sz elejn tagads is (lsd JMNY-ben).

Minta magyarul

nap - ni alapelv (N) + fldi megjelentsben (A) + kapcsoldik egy jsgos feletteshez (P). A napot hagyomnyosan
hmelvnek fogjk fel, a sz elemzse azonban nem a hmsget mutatja, hanem azt a vonatkozst, hogy jsgos flttesknt parancsol valaminek, ami nvekszik, esetleg a ni alapelvnek. A Hold - legvalsznbben a holt (meghalt, nem l, nem l) sz vltozata, mgpedig azrt, mert a Nap ellenben, amely a fldi termsnek parancsol, az letnek parancsol, a hold ehhez kpest holt valami. Ami persze nem jelenti azt, hogy a Hold sajt maga ne brjon befolyssal a fldi letre. n - nv rvidtett alakja, v kiszedve, ezt jelzi az '' hossztott alakja'. Ezt onnan tudjuk, hogy minden ragozott formjban 'nv'-knt szerepel, lsd: nvs, nvekszik, nvny... - ni alapelv (N) + eszmei s vals skon () + vltozs (V) Mindez pontosan kifejezi a nvekedst.

nvny - befogad s term jelleg(N) + fldi s eszmei rtelemben() + elvon, elklnl(V) + eszmei(E) + jl nvekv s
term (NY). A nvny olyan let, amely folytonos vltozsban, nvekedsben van. Ellentetje az olyan let, amely nem nvekszik, nem vltozik, amit az 'll' s az alapjn kpzett 'llat', 'llapot' szavaink fejeznek ki. Itt minket most az 'llat' sz visszafejtse rdekel, amely a nvnnyel szemben az let egy llandsult llapott fejezik ki - legmlyebb rtelemben. Ez alapjn rthetv vlik, hogy alapveten mirt nvnyekkel dsztettk seink lnyok jegyajndkait (stafrung) s llatok ritkn kerltek brzolsra (akkor is elssorban a szeldek, mint pl. a galamb). A frfiak ezzel ellenttben si mdon leginkbb llatokkal fejeztk ki magukat, amelyben a kivlasztott llat alapjellemt s ezen jelleg llandsgt kvntk hangslyozni. nem (nemisg) - befogad s term jelleg(N) + eszmei(E) + a teljessg s/vagy a fldi n(M).

nz - tagadjuk azt (N sz elejn), + hogy szellemi skon () + brmit is csinlna (Z). Vagyis nz, bmul, de nem rt semmit,
magyar szval: nem LT.

nmber - Szsszettel: nem ember, -eme- kiszedve s hossz magnhangzval jellve. nevel - Eszmeileg 'nvel'.
Minta nem magyarul
natur, natura - ni alapelv (N) + fldi, idben kezdeti(A) + tr(T) + tud (U) s parancsol(R). Teljesen gy viselkedik, mint egy tudatosan sszelltott sz, s teljesen megfelel a TERMSZET szavunk jelentsnek a NATURA.

Egyb
-n -n - A szavak vgre illesztett jel, nnemt jelent, a hang si jelentsnek megfelelen.

NY
Jelentstartalma
1) Amennyiben sszevont hang, akkor az N jelentse kiegsztve a J jelentsvel. 2) Rvid ideig, egyforma intenzitssal ltezik.

Minta magyarul

anya - fldi, idben kezdeti(A) + befogad s term jelleg(N) + j(J) + konkrt fldi(zr A). Ez si szavunk is tkletesen s
a lehet legrvidebben rja le az ANYA bels jelentst, tartalmt.

nyl - term (N) + j(J) + tud(U) + let, mozgs (L). Jelentse: jl tud letet teremteni, s a nyl valban szapora egy llat.
nyl - befogad s term jelleg(N) + j(J) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L).

nyak - befogad s term jelleg(N) + j(J) + fldi, idben kezdeti(A) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K). nyamvadt nyel nyom (nyomkod) nyom (lbnyom) nyjtzik -

O,
Jelentstartalma
1) fizikai skon rtelmezend, nem szellemi skon. A-val sszehasonltva: kibocsjt, tvoz. 2) Idben, sz elejn: rgi (lsd JMNY), sz vgn: konkrt fldi dolog/szemly.

Minta magyarul
don - (avult) v -

lom - fldi, idben ksi(O) + l, let(L) + ... + a teljessg s/vagy a fldi n(M). A fldi teljessg, minden lomm vltozik.
Ez elg jl megfelel a fizikusok s kmikusok eddigi tapasztalatainak. sdi (orom - horom, hrom-bl van ??)

Egyb
s- s-

P
Jelentstartalma
1) Kapcsolds egy felettes valamihez, amely parancsol, ugyanakkor jsgos, tant jelleggel (is) br.

Minta magyarul

papa - jsgos tant, atya(P) + fldi, idben kezdeti(A) + jsgos tant, atya(P) + konkrt fldi(zr A). Hangtani jelentse
tkletesen fedi a PAPA fogalmt, hasonl, ahogyan azt az ANYA sz elemzsnl lthat.

pap, ppa, ppa - Elz varicii. pr - jsgos tant, atya(P) + fldi (A) + parancsol(R). A fldi jsgos tant egyben parancsol is - a kt fogalom egymst
kiegszti, egymssal PRban ll, PRt alkot. plda - jsgos, tant (P) + eszmei jelentsben () + az lethez (L) egy kiemelkedst mutat (D) + konkrt, fldi jelentse fontos (A) panasz -

puszta - jsgos tant, atya(P) + tud(U) + szk(SZ) + tr(T) + konkrt fldi(zr A). Tudst, ismeretet parancsol (kvetel
meg) a szktett fldi tr.

Egyb
PARADICSOM - jsgos tant, atya(P) + fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R) + ... + eszmnyi hely(D) + sok, nem szmolhat(I) + kapcsolds(CS) + fldi, idben ksi(O) + a teljessg s/vagy a fldi n(M). Jsgos tant a fldn parancsolja, deleljn sokszor (vagy sok pldnyban) megjelenik az elml (elmlott) fldi "n". Ez olyan, mintha a karma (cselekvs) trvnyt fogalmazn meg a sz: az elmlott fldi "n" a jsgos atya parancsra megint megjelenik a fldn, mghozz nem egy, hanem tbb szemlyben. POKOL - jsgos tant, atya(P) + fldi, idben ksi(O) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + l, let(L). Tant jelleg, ahov a fldi let vgn lesllyed az let.

R
Jelentstartalma
1) Parancsol, fl-al rendelt kapcsolat. 2) Rossz jelentssel br. Megjegyzs: gy tnik, hogy a PARANCSOLS s a ROSSZ fogalmak elgg szorosan sszetartoznak, aminek valsznleg mlyebb sszefggsei is vannak.

Minta magyarul

r - tud(U) + parancsol(R). Az, aki tud s parancsol.


r - sok, nem szmolhat(I) + parancsol(R). r (rov) - parancsol(R) + fldi, idben ksi(O) + elvon, elklnl(V). r - als vilgban () - parancsol(R)

r - fldi s eszmei rtelemben() + parancsol(R). 'r' az ajt eltt.


ragyog rang - al-fl rendelt kapcsolat (R) + fldi rtelemben (A) + befogad, term (N) + gmbly, teljes (G) rv vr, ver - elvon, elklnl(V) + eszmei(E) + parancsol(R).

rt - (Tr fordtottja.)
arat, arats - fldi skon (A) + r, parancsol (R) + tr, trsgben (T) rz - parancsol, r (R) + fldi szinten () + idben elnyjtva trtnik (Z)

Egyb
-r, re, -rl, -rl, rajta, rja. Ragjaink teljes mrtkben a fl rendelt kapcsoldst jelentik, amely teljes sszhangban van a hang elsdleges, si jelentsvel. Pldk a rosszasgra rab, rabol, rkos, ramaty, rncos, ravasz, ronda, repedt, rszeg, reszket, retkes, rettent, rmes, riad, remeg, rideg, ribanc, ronda, ront, rombol, r (szid), robban, robaj, rossz, rt, rh, rom, romos, rombol, rothadt, er+szak, harag. Megmagyarzza, mirt flnk, vagy gondolunk automatikusan rosszra ezek hallatn: rovar, bogr, morog, drg ... Tovbb bvtse az 1) jelentsnek: r, r, rajzol.

Ha valaki r, rajzol vagy r, akkor akarata szerint parancsol a formknak, jeleknek, vonalaknak, tovbb parancsol az anyagnak, amelybe r vagy vs. gy szletik meg tevkenysgnek eredmnye, a rovs, a rajz vagy az rs. Az R, R szavakat gykknek felttelezve knnyebben felfejthetek albbi szavaink: sr, r - knnyezik, a knny "tja"- mint vonal r - rcsatornk, mint vonalak kr - az R hang mint rajzol, rajzolat szerepel Megjegyzs: a "vonal" sz nem tartalmazza a rajzolatot (is) jelent R hangot, ennek egyik magyarzata az lehet, hogy a sk egy rszt a VONal kiVONja, elhatrolja msiktl, s ez az elVONs - vagyis a vonal - pontosan megfogalmazza meg a vonal lnyegt, a tr egy rsznek elVONst a msiktl - az R hang jelentse nlkl is.

S
Jelentstartalma
1) s, si. 2) Az stl indul leszrmazs lncolata alapjn: sokasg.

Minta magyarul
sima - s, si, sok(S) + sok, nem szmolhat(I) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + konkrt fldi(zr A). sk - s, si, sok(S) + sok, nem szmolhat(I) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K). sajt - s, si, sok(S) + fldi, idben kezdeti(A) + j(J) + tr(T).

stor - si (S) + fldi, idben kezdeti(A) + tr(T) + parancsol(R). Amennyiben az hang elnyelsre utal, szerintem az L
hangot lehet leghamarabb "vissza"-illeszteni. Ekkor a sz: saltor lenne. s - si(S) + fldi, idben ksi(O) + (valami lemaradt, ami ott volt ...?).

SZ
Jelentstartalma
1) Minden skon: valami szk, szoros. Megjegyzs: Kpzse pontosan kifejezi ezt a jelentstartalmat ...

Minta magyarul
szab szaggat szag - szk helyen (orrban??) (SZ) + fldi jelleg (A) + terjengs, hosszan elnyl (G) szakll - szk(SZ) + fldi, idben kezdeti(A) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + ... + l, let(L). szl - szk(SZ) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L). szalma - szk(SZ) + fldi, idben kezdeti(A) + l, let(L) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + konkrt fldi(zr A). szapora szar szr -

szem - szk(SZ) + eszmei(E) + a teljessg s/vagy a fldi n(M). Az a szkssg, amely eszmeileg az n-t beszkti. Vagyis
aki csak a szemnek hisz, az szken tekinti a vilgot.

szemt (szemeket, szemetet) - Szem alakak , maradvnyok (SZEM+K) helye(T). szeg, szg - Romlott alak, szerintem eredetileg: szek, szk - szk(SZ)fldi s eszmei rtelemben()kill (fel/le/oldalt),
kiemelked (K). szegny -

szk - sszevons, taln als rsz, lenti(H) lehetett, ebben az esetben eredetileg: szehk, szehek - szk(SZ) + als rsz,
lenti(H), ami kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K). szerelem - szk(SZ) + eszmei(E), ami parancsol(R) az letnek (L) + szmomra (az n tulajdona) (M). szt szp szl svt (szvt) szag, szagol szipkol szita szv (tevkenysg) sziszeg szigony szigor szr szoba szop(ik) -

szl - szk helyen(SZ) + eszmei s fizikai valsgban is() + letet ad(L). A hangtani jelents nagyon pontosan fedi a sz
jelenleg is rvnyes jelentst. szk - szk(SZ) + fldi s eszmeileg is tud(U) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K).

Egyb
SZ - A ragozsa mutatja: szavak, szavamat ... hogy rontott alak, eredeti tve: SZAV -> szav - szk(SZ) + fldi, idben kezdeti(A) + elvon, elklnl(V). SZAKRA - gy, nmagban nem hasznlatos, de szkpzseinkben s -sszetteleinkben gykknt imgy szerepel. szk(SZ) + fldi, idben kezdeti(A) + kill (fel/le/oldalt), kiemelked (K) + parancsol(R) + konkrt fldi(zr A). Konkrt fldi eszkz, amelybl kevs van s parancsol, irnyt. Mit? Lsd a kvetkez szt. SZENT - szk(SZ) + eszmei(E) + befogad s term jelleg(N) + tr(T). Eszmei tr egy rsze, amelyre befolyssal brunk. Mivel? Lsd az elz szt. Vagyis szakrval befolysolhatjuk mindazt, ami szent. A szent, a szentsg felettnk ll, elvont fogalom, amely befogadja a mi krsinket, befogadja s termv is vlhat. Ez a kt sz egymst felttelezi, egymst kiegszti, ez a kt sz egymssal szervesen sszetartozik. A szent sznak igazn csak a szakra szval egytt van rtelme, - ezt a kt szt csak egytt tallhattk ki, mert egyt van rtelmk - ezt mutatja a kt sz hangtani elemzse. ESZIK, ISZIK - Szerintem rontott alakok, mivel magnhangzval kezddnek, s jelentstartalmuk szerint nem indokolt, hogy kihangslyozottan az eszmei(E) vagy sok sok, nem szmolhat(I) jelentssel kezddjn brmelyikk is. Ha ki kne egszteni, leghamarabb az albbiak jutnak eszembe: eszikhez a vesz, maghoz vesz alapbl szrmaznak tekintenm, az iszik szavunkat pedig a vzhez kapcsolnm, vagyis vizik, viszik alapnak tekintenm.

T
Jelentstartalma
1) Fizikai skon: a tr. 2) Szellemi skon az ter? r? A szellemi trfogat?.

Minta magyarul
tapad - tr(T) + fldi, idben kezdeti(A) + jsgos tant, atya(P) + ... + eszmnyi hely(D) talp tenyr, tnyr tej - tr(T) + eszmei(E) + j(J) terl, terlet - tr (T) + ahol eszmei szinten (E) + urak (R) + lnek (L) tp tr - a tr (T) + ( lehet: E+A, ekkor:) gy eszmeileg minta fizikai valsgban () + parancsol terjeng, terjed - trben (T) + magasabb szfrkban (E) + rknt, parancsolknt (R) + jsgos (J) + terel - trben (T) + parancsol (R) + lknek, vagy maga is l, mozog (L) test - trben (T) + eszmei szinten (E) + semleges vagy sok-sok (S) + tr (T) (Vagyis a tr fel van bontva sok-sok kisebb trre, amelyek gy benne vannak - a balrl jobbra val kts mshol van lerva...) tesz tev(keny) t - tr(T) + fldi dolog (O) + (valami mg volt, mert hossz az ) tor, tr -

tud - tr(T) + tud(U) + eszmnyi hely(D). (Szerintem romlott az eredetihez kpest, mert ha a zr D hangot kicserljk a
rokon T-re, akkor a kvetkezt kapjuk: a trben (T) ismeri, tudja (U) a teret (magt) (T). gy szellemi, mint fizikai skon ugyanazt jelenti a sz, nincs benne kln mly vagy magas magnhangz. Az, hogy a kt tr egymssal egyenl kiterjeds, a nyelvtanbl kvetkezik, ezt lsd ksbb. Vagyis a tut sz fejezi ki elemei szerint azt, amit mi ma tud szval adunk meg.) tcsk -

Egyb
itt, ott, -tl, -tl - Mind a trre vonatkoz szavunk, vagy a tr egy pontjra mutat, vagy a rmutatott ponthoz viszonyt. Vajon az vszak nevei rejtik-e magukban sajt jelentsket? Az albbiakban ezt vizsgljuk meg a hangok si jelentse alapjn. TAVASZ - tr(T) + fldi, idben kezdeti(A) + elvon, elklnl(V) + ... + szk(SZ). A fldi tr, amelyben a(z eddigi) szkssg megvltozik. A tl az eddigi szkssg, amelyet a tavasz felvlt, megszntet. NYR - befogad s term jelleg(N) + j(J) + fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R). A fldi terms uralomra jut, vagyis az az idszak, amikor eluralkodik a fldn a terms. SZ - fldi, mlban lv () + szk(SZ). Valami elmlik s jn a szkssg. A hossz hang azt jelentheti, hogy rvidlt a sz s lekopott egy kezdeti hang. Nagy valsznsggel e lekopott hang az N vagy NY lehetett, mert ekkor (nosz, nyosz) az rtelmezse egyrtelmen a kvetkez lehetne: a terms (N, vagy NY) elmlott (O) s jn/jtt a szkssg (SZ) (ideje). TL - tr(T) + eszmei(E) + l, let(L). Vagyis a trben csak eszmei az let.

Fentiek alapjn megllapthat, hogy az vszakokat megnevez szavaink teljes egszben tudatos szalkots eredmnynek tnnek, mert kivtel nlkl, mindegyik a hangok si jelentsvel lerja sajt tartalmt. (rdemes lenne megvizsglni, hogy melyik msik nyelv br mg ilyen bels adottsgokkal s tulajdonsgokkal.)

TY
Jelentstartalma
1) ???

Minta magyarul
atya tyk -

U,
Jelentstartalma
1) ismer,tud 2) sz vgn: als, a legmlyebb Ilyesfajta rtelmezs mellett szl pl.: UHU - a blcs bagoly neve (tud(U) + als rsz, lenti(H) + tud(U)).

Minta magyarul
un (unalom) undok - (un = tagad, a latin alap nyelvek mind tvettk. Felbontsa: tud(U) + befogad s term jelleg(N) --- vagyis a ni tuds???) r - tud(U) + parancsol(R) (tud r parancsol...). t - (valami lemaradhatott, ennek ellenre:) tud(U) + tr(T). (Ismeri a teret, amelyben mozog...) tud - lsd: T-nl

V
Jelentstartalma
1) Sztbonts. 2) Egyedlll, egyedi, elklnl (ami a sztbonts eredmnye).

Minta magyarul
vg - elvon, elklnl(V) + fldi, idben kezdeti(A) + halads, kr-krssg, teljessg(G), (lsd mg: seb). vlt, vltozik - sztbonts vndor - egyedlll (V) ... vendg vr -egyedlllan (V) + eszmeileg () + parancsol(R).

vr (vrakozik) = vr (ptmny) - egyedlll (V). vagyon vagina - elvon, elklnl(V) + fldi, idben kezdeti(A) + halads, kr-krssg, teljessg(G) + eszmeisgben (I) nhz(N) kapcsoldik + konkrt fldi(zr A). vz - elvon, elklnl(V) + sok van belle (I) + folyamatosan, hosszan trtnik(Z). vg - elvon, elklnl(V) + az eszmei(E) gmblyt, teljeset(G).

Z
Jelentstartalma
1) folyamatosan, idben hosszan elnyjtva trtnik valami, vagy tud trtnni. Megjegyzs: nyelvtanban a folyamatos, akr folyamatosan ismtld cselekvst jelzi, lsd JMNY. Hangutnz szavainkban: zizeg, zg, zrg, zakatol, zmmg

Minta magyarul
zab - tartsan cselekszi(Z) + fldi, idben kezdeti(A) + kibvs, kirobbans(B). z - sok, nem szmolhat(I) + tartsan cselekszi(Z). zizeg - tartsan cselekszi(Z) + sok, nem szmolhat(I) + tartsan cselekszi(Z) + eszmei(E) + halads, kr-krssg, teljessg(G). zrg - tartsan cselekszi(Z) + fldi, idben ksi(O) + parancsol(R) ... halads, kr-krssg, teljessg(G). z (zik) - fldi, idben kezdeti(A) + tartsan cselekszi(Z). zavar - tartsan cselekszi(Z) + fldi, idben kezdeti(A) + elvon, elklnl(V) + ... + parancsol(R). zr - tartsan cselekszi(Z) + fldi, idben kezdeti(A) + parancsol(R). zivatar (vz+tar?) zamat - tartsan cselekszi(Z) + fldi, idben kezdeti(A) + a teljessg s/vagy a fldi n(M) + ... + tr(T).

ZS
Jelentstartalma
1) Z-nek az a vltozata, amely egyben kifejezi a lgysgot, kicsinysget, Z kezdeti, nem teljesen kifejlett llapott 2) ltalban S-nek tekinthet ???

Minta magyarul
(zsk - szk, iszk, fszek -nl a helye ) zsmbes zsenge zsibbad zsiger zsindely (zsombk - tombk, dombk vltozata ??)

sszettek, a nyelvtanban gykk


Mi az sszett ( gyk)?
Felttelezhet, hogy a szavak kzs rtelmezst nagyon egyszersti, ha bizonyos hangok egyttllsa meghatroz egy olyan fogalmat, vagy trgyat, amely a hangok alapjn abbl kiolvashat. Tulajdonkppen ezek lennnek az els szavak, hiszen - nll jelentssel brnak, brnnak. Az els szavak, az sszavak.

rtelmezsi sorrend, kts


balrl jobbra, az elz hang trben, tartalomban FELETTE van a kvetkeznek, amennyiben jelentstartalmuk prhuzamba llthat (azonos skon mozog), gy a felette lv uralja s parancsol az alatta levnek, ha ilyen helyzet elfordulhat. Egyrtelmsteni kell, hogy n vagyok valami msban, vagy az a ms nbennem. Az lland s kvetkezetesen betartott sorrend erre egy egyszer s mindig mkd megolds. Miutn a magyar nyelv elbb magt a trgyat, a dolgot nevezi meg, s csak azutn a tulajdonost - hogy mirt, errl lsd Lange Irn ismertetjt - , ezrt ha cselekvs nlkl kell kt dolgot sszektnnk, akkor egyik feloldsa mindenkppen a tulajdon - tulajdonos kapcsolat lesz. Ezek szerint TEN lehetsges rtelmezsei: eszmei tr amely terem, vagy az eszmei term (teremt) -nek a tere, vagy az eszmei teremt ltal ltrehozott tr....

llandsult sszettek - az els szavak


Ezek itt most csak tallgatsok... IA sok, nem szmolhat(I) => orszg, terlet Orszgok nevnek vgn vrhat, mint: Hun+gr+ia, Bul+gr+ia, Ind+ia, r+ia, Makedon+ia, Perzs+ia stb. RIEL parancsol(R) sok, nem szmolhat(I) eszmei(E) l, let(L). Egyik rtelmezse: az eszmei szinten l s mozg megszmllhatatlan sokasgnak parancsolja. Brmelyik angyal nevbe szpen illik. PR, PHR (=FR) jsgos tant, atya(P) parancsol(R) jsgos tant, atya(P) als rsz, lenti(H) parancsol(R) Valsznstem, hogy a P, PH, F egymsba tcsszik, hiszen rokonhangzsak s ekkor a fra sz (PHARAO, PARAO) jelentse is: jsgos, atyai (P) + fldi (A) + r, parancsol (R) + fldi (A,O). De a fra szval kapcsolatban aggodalmak is felmerlnek: az els magnhangznak magasnak kellene lennie, mert ezt fejezi ki ennek a mindenek felett ll rnak az eszmei jelentst. gy valsznsthet, hogy PHER.. FER... hangokkal kezddtt ez a sz, s nem PHAR... FAR... FR... hangokkal. I hang nem lehetett, mert az sokadalom jelentssel brna, mrpedig frabl csak egy lehet. gy legalkalmasabb magnhangz a P, PH s R kztt az E lenne. Azt is lehetsgesnek tartom, hogy a PH-t a magyar lervidti, F hanggal kpzi, de a kvetkez magnhangzt megnyjtja, ezzel jelezvn a hangok sszeolvadst. Ha ez valban fennllna, akkor a PHER... talakulna FR... kiejtss a magyar nyelvben, ami mris megmagyarzn pl. a FRFI szavunk eredett (fra +fi, vagyis fra fia), s hogy mirt is hasznljk a tbbi nyelvek ennek a sznak (PH_R-, kiejtve per-, her-, pher-, fer-, fr- ) valamely leszrmazst. Pl. nmetl Herr - r,... A grg Per-zeusz nv .. IS sok, nem szmolhat(I) + s, si, sok(S). A sokasg s az ssg kzs, egyttes kifejezse. ST

s, si, sok(S) + tr(T) Az si tr. EA Eszmei s fldi egyszerre. Tkletesen kifejezi azt a gondolatot, hogy 'amint fent a gben, ugyangy lent a fldn is.' ENT, ANT Azrt veszem be vizsglataink krbe, mert az si rovsrsban kln jele van. Hangtani jelentse alapjn: az eszmei vagy fldi (E / A) + befogad s term jelleg(N) + tr(T). Az a terlet, amely terem. A termst hoz tr. A termst hoz test.

Magnhangzk alapvet jelents-bvlsei


A magas hangrend magnhangzk a kzelisget, a mlyek a tvolisgot jellik, olyan helyzetekben, amikor a magas-mly hangvltozssal tvolsgot szeretnnk rzkeltetni. Az mr ismert, hogy az a hang a fldi letnek inkbb az elejt-kzept, az o hang a inkbb a vgt jelli, jelenti. Az a hang prja szellemi skon az e hang, amely sszetartozst csak ersti, hogy az e hang az ABC-ben kzvetlenl az a utn tallhat els magnhangz. Az o utn tallhat az u, amely a vgt elr fldi let utn vr TUDS hangja. Az a tuds, amelyet megszereztnk fldi letnk alapjn. Tudom, hogy ez mr egy vilgnzet megfogalmazsa, deht vilgnzet megfogalmazsa nlkl a hangok si jelentst sem lehetne boncolgatni sikeresen. Fent elmondottak alapjn tovbb gondolkodva, a mly magnhangzk ABC-s sorrendje: a - o - u pontosan megfelel annak a sorrendnek, ahogyan a fldre szletett let feladatt elvgzi: letnek els felt (a) kveti a msodik s befejez szakasza (o), ami a tudssal (u) zrul. Eszmei skon - ezt knny szrevenni - nincs trtns s tvolsg, s ennek megfelelen csak kt eszmei hangunk van, amelybl egyik, az e hang fejezi ki az eszmeit, a msik mr csak ragozza azt: az i hang alapjelentse: eszmeileg sok, s ha sok van belle, akkor az szksgszeren kicsi is. Azt is mondhatnk: eszmbl csak egy van, de az sok pldnyban. Vagy: sok-sok eszme ltezik. Vagy: eszme van, ltezik, de szksgszeren sok van belle. Ahogy a legelejn mondottuk, a magnhangzk tvolsgot is kifejezhetnek, gy trben, mint idben. Ami meglep, a tvolsg kifejezse KVETKEZETES s logikus a magyar nyelvben - nincs alla kivtel. Ez azt jelenti, hogy a nyelvnek ez a rsze mindenkppen tudatosan lett megtervezve. Lssuk mirl van sz.

Viszonytott tvolsg
Ha valamibl tbb van s azok a belthat vilgban lttvolsgon bell vannak, akkor egymshoz s hozzm, a beszlhz viszonytva utalhatok rjuk. A kzelebbiekre az e, a tvolabbakra az a hang hasznlatval. Lssunk nhny pldt. E ez emez ehol ekkor erre ennyi ehez az amaz ahol akkor arra annyi ahoz A

fell (fent) (h)alul (alant) - (hangok jelentse szerint H hanggal kezddhetett, ami lekopott) ell els htul hts

Abszolt tvolsg
Br fizikai szemszgbl nzve nincs abszolt tr s id, ennek megfelelen nem lehet abszolt mdon megadni egy helyet, ennek ellenre a nyelvben ez a kvetkez miatt lehetsges: a beszl helye az abszolt pont, ehhez viszonytva lehet ms trbeli s idbeli pontot megadni. Azrt neveznm abszoltnak, mert amg az e hanggal tbb kzeli trgyat lehet megnevezni, tbbre mutathatunk r, mondva: ez s ez, ezek, addig az ITT s MOST csak egy lehet. Ez az itt a beszl helye. I itt ilyen ide O ott olyan oda

Harmadik tvolsg
A nem lthat. Mivel rmutatni csak arra tudunk, amit ltunk, de tapasztalatbl tudjuk, hogy a trnek s idnek olyan rsze is van, amely a lthatn, rzkeln tl mutat, de ltezik, ezrt a magas s mly hangok, amelyek mindig a kzelire, ill. a tvolira mutatnak, egy tovbbi hangunk, az u fejezi ki a msik, a tvoli mgttit. Az u hang si jelentse ltal is pontosan ezt a szerepet sugallja, ahogyan ez a fejezet elejn mr megfogalmazsra kerlt. Mirt nincs az u hangnak prja? Egyszer az ok: a mindenen tl mutatra szksg van, az 'itt'-nl kzelebbire mr nem lehet mutatni. Ezrt szksgszer, hogy az u hangnak nem lehet prja, vagyis nem lehet ellenttnek megfelelje. U tl utna utlag utols sszefoglalva: a magnhangzk hasznlatval kvetkezetesen fejezi ki a magyar nyelv a tvolsgot: a kzelire a magas hangokat (e,i) a tvolira a mly hangokat (a,o) hasznlja, megklnbztetve abszolt (i,o) s relatv (e,a) tvolsgot, hasznlva mg az u hangot, amely viszonytst jell: brmi utn, mgtt.

Az den nyelve?
Felvetdik a krds: ha mi a fldn lnk, akkor a kzelre mutat magnhangzknak a mlyeknek kellene lennik, s a tvoli, elrend dolgokra mutatknak a magasaknak. Hiszen az eszmeit szeretnnk elrni. Ezzel ellenttben kvetkezetesen - mghozz olyannyira, hogy nincs kivtel - az eszmei skon megfogalmazottak a kzeliek s a fldi skon megfogalmazottak a tvoliak. Tbbek kztt ez is alapot adhat arra, hogy egyesek szerint a magyar nyelv az den nyelve, amelyet az eszmei vilgban beszltk. Vagy onnan kaptuk ezt a kvetkezetes, logikusan felptett nyelvet. gy szerkezett, mint szalkotst. Ezek a krdsek s a r adott feleletek rdekesek lehetnek. Minden esetre jelezni kvntam magt a tnyt, hogy a kzeli s tvoli dolgok megklnbztetsre magnhangzink bvtett jelentst hasznljuk, s mindig a magas hangrend, az eszmeit kifejez jelzi a kzelit s a mly hangrend, a fldi jelentssel br jellik a tvolit - kivtel nlkl, kvetkezetesen.

sszefoglals
Taln ltezik egy rend, a hangok si rendje, amelyben a szavak megtelnek eredeti jelentskkel. Meg kne rni, hogy a magyar nyelv ilyen. Hogy a magyar nyelvnek van egy olyan adottsga, amellyel lni kell, mert a magyar nyelvet ennek az elvnek megfelelen alkottk meg s alaktottk az vszzadok. Valsznleg minden si nyelv ilyen. Az indogermn nyelvek alapveten nem szkpz rendszerek s az j jelensgekre ltalban valamely rgi, meglv szt vesznek el, vagy meglvket sszetoldanak. Sztrainkban a szavak jelentse egyre csak szaporodik, ezrt egyre tbb elmlet lt napvilgot, hogy mirt is olyan j - s szksgszer(!) - a szavak tbb jelentse. Ha egy magyar embernek azt mondjk, hogy Tams macska, azt hiszi, hogy ez a neve a macsknak. Az angol tudja, hogy kandr-t jelent a fenti kt sz. Ugyanebben a krnyezetben, ha azt mondjk, hogy kirlyn, az angol tudja, hogy nstny macskrl van sz. A magyarok is ismerik az llatok, nevezetesen a mhek kztt a kirlyn fogalmt, de az ms! A mhek kirlynje olyan kirlyn, akit az egsz kaptr minden lakja s dolgozja kiszolgl! Az angol tveszi a kirlyn szt, amely macsks krnyezetben a nstny macskt jelenti - az angol gy alkotja a szt. Bvti a mr meglev sz jelentst, ez a legalapvetbb hozzllsa. Otthon van egy kutynk, akit Gazsinak hvnak. Ha vele jtszunk, csak gy mondjuk egyms kzt: gazsizunk. s ebbl a szbl, amely nincs semmilyen sztrban (s valsznleg nem is lesz benne) mindannyian tudjuk mit jelent: jtszani a Gazsival, gy, hogy neki is j legyen, meg neknk is. Ha mgis kellene valami sszefoglalst rnom akkor az - nagyon rviden - az albbi lenne, amely egyben eddigi vizsgldsaim alapjn levonhat logikus kvetkeztets. A jelenlegi magyar nyelv alapja - a rgi, si magyar nyelv - egy egysges, zrt egszet alkot. Alapja egy alapveten pozitv vilgnzet, ptelemei a hangok, melyek hordozzk si jelentsket, szalkotsban az si szavak visszaadjk eredeti jelentsket, nyelvtana pedig mindig a lnyeget tkrzi. Nyelvtana hasonl a fraktlhoz, ezrt ehhez illeszked mdon mdon lehet sikeresen elemezni. Eszmerendszerben a fldi s gi dolgok egyenslyban vannak s kiegsztik egymst.

Fggelk - magyar mondkkkal


AZ "INGYOM-BINGYOM TLIBE ... "ELEMZSE: A gyermekversiknek ismert mondkban az ismtld sor a kvetkez: INGYOM BINGYOM TLIBE, TUTLIBE MLIBE, ... Elemzse kt rszben trtnik. Els - alapsszettek, amelyek ismtldnek: 1) INGYOM 2) LIBE. Eltagjaik: -, B, T, TUT, M. INGYOM - szmtalan (I) + terms (N) + gmbly, teljes (G) + ami j (J) + fldi, elbocsjt (O) + enym (M) LIBE - ALIBE - fldi (A) + let, mozgs (L) + szmtalan, sok (I) + burok, kirobban (B) +eszmeileg (E) Az INGYOM rtelmezse: Az ltalam hozott bsges, j, fldi terms. Az LIBE rtelmezse: Az eszme, amely kirobbantja a megszmllhatatlanul sok fldi letet.

Milyen kapcsolatban van a kett? Az eltagok a kvetkezt mutatjk: (-), kirobban (B), tr (T) + tud, ismer (U) + tr (T), n (M). Bvebben kifejtve: --, kirobban, teljes tuds, n (enym). sszeszerkesztve a mondkt: B-j fldi termsem, kirobban-b-j fldi termsem, a fldi virgzs gi eszmje, a fldi virgzs gi eszmjnek tudsa, a fldi virgzs gi eszmje az enym. Semmi el nem lett hallgatva s semmi hozz nem lett tve, a mondka mondanivaljnak kifejtse kizrlag az hangok si rendje szerint trtnt. A "SZRAKATNUSZ ..." ELEMZSE A mondka ltalam ismert vltozata a kvetkez: AN TAN TNUSZ, SZ RAKA TMUSZ SZ RAKA TIKI TAKA ALA BALA BAM BUSZ KA A fldi terms, a fldi terms tere. A szkssg elmlik, parancsol a fldi kiemelkeds, az eszmei tr az n tudsom a szkssgre, a szkssg elmlik, parancsol a fldi kiemelkeds. Sok tr, sok kiemelkeds. Fldi tr, fldi kiemelkeds. A konkrt fldi let, kirobban a konkrt fldi let,kirobban a fldi "n" (teljessg??), megszletik a tudsa a szk fldi kiemelkednek.

Fggelk 2
Mg nhny gondolat, szemelgetve ms kultrkbl is: HRA - egy helynek (H) eszmnyi () + parancsolja, ura (R) a fldn (A) (Otthon a n az r??) ZEUSZ - szerintem romlott, a kt magnhangz kztt volt mssalhangz, csak kihagytk. Taln nem rtettk annak mlyebb rtelmt? Mivel a meglvk azt jelentik, hogy folyamatosan (Z) + eszmei fogalom (E) + (itt hinyzik valami ...) + nagy tudsban (U) - z, csinl (SZ, Z) valamit, s az istenek feje, a frfiassg eszmei megtestestje nem zhet mst, minthogy folyamatosan s tudatosan (nagy tudssal) megtermkenyt, ezrt erre vonatkoz mssalhangz, vagy mssalhangzk hinyozhatnak a szban. Mik lehetnek ezek? Mirt hagytk ki? Taln azrt hagytk ki, mert nagyon nevn nevezte volna a dolgot, ez pedig nem mindig, minden letkorban volt kvnatos. Az ltalam hasznlt hangelemzs szerint leghamarabb egy B, esetleg egy K hang szerepelhetett a nvben, teht egy lehetsges teljes alakja ZEBUSZ, kisebb esllyel ZEKUSZ lenne. HOME - hely (H) + fldi (O) + ahol n vagyok (M). A szvgi e nem illik a magyar szkpzs logikjba, mert az M hangot ell hangzstjuk, betzve: em. rdemes megjegyezni, hogy fenti szban a szavat hasznlk sem ejtik a zr e hangot. LMOS - ALMS - (Fldi let MS-a) RPD - ARPD - (Fldi r, parancsol, jsgos tant, deleln) ATILLA - ETEL, ETELE -TLL - tr (T) + let (L) + mozog (L) (letteret mozgat, ad, kiharcol???) PRDUC - (Parancsol a fldn, r, deleln, a tuds(t) ....??? Valsznleg a fogalmat alkottk meg elszr, s utna ezt tettk r az llatra (megszemlyests) Ez egybknt az alma szra is vonatkozhat, st: nagyon sok szra, hogy megalkottk a szt, s annak fldi megszemlyestst kerestek hozz. SUMIR - SMR - (A sumr sz magyarul nem jelent semmit. De az "ismer" igen, s a mssalhangzi ugyanazok. Lehetsges vltozatok: 1) smr = ismer, ismer - az a np, amely ismerte a vilgot, ismeretekkel rendelkezett. 2) sok (S) + n, magam, (M) + parancsol, r, uralkodik (R) , ami a sok-ember-parancsol gondolatot fejezi. Lehet, hogy demokrcia volt, s ezt akarta kifejezni? Vagy tbb kis-kirly volt ebben a korban? Taln nem sok ember parancsolt, hanem sok embernek parancsoltak. Persze mindez lehet szamrsg is, lsd: a szamr mssalhangzi is (szinte) ugyanezek.) A szankszkrit nyelv gykknt tartja

nyilvn s jelentse: emlkezni. Aki ismer, az emlkszik, aki emlkszik az ismer. Lehet, hogy a sumrek ismertk az gi tudst, s emlkeztek mg mindenre? A grg ABC elemzse a betk neveinek fonetikja s ABC-s sorrendjk alapjn A grg ABC beti, sorrendben, illetve a betk - s nem hangok!!! - kiejtse az albbi: Alfa bta gamma delta epszlon dzta ta thta ita kappa lambda m n ksz omkron p rh szigma tau pszlon f kh psz mega. ALFA - A materilis let feje, els rsze - materilis s valban ltez. BTA - A burok eszmei, a tr (azonban) materilis. Vagy: Az eszmei robbans (ltrehozta) a matrilis teret. GAMMA - A fizikailag gmbly s hosszan tart (ltrehozta) az n-t. Az n materilis (lett). DELTA - Az eszmei kidudorods (ltrehozta) az letet s a teret. EPSZILON - Eszmeileg parancsolt egy szkssget, az sok letet (hozott ltre), amely a materilis vilgban term lett (termk lettek). DZTA - Az eszmei kidudorods elkezdett mozogni, cselekedni s a trben fizikai valssg(-g lett). TA - Az eszmei tr anyag(-g lett). THTA - Az eszmei lenti, als tr anyagi (lett). IOTA - Sok, megszmllhatatlan ... tr anyagi (lett). KAPPA - Az anyagi kill parancsol (lett), a parancsol konkrt anyagiv vlt. LAMBDA - A materilis let s mozgs lett az n. Kirobban s konkrt dudor (szletett). M - Az n szellemi (is) s materilis (is). N - A befogad s term szellemi (is) s materilis (is). KSZI - Kiemelked (egyedi) szkssg sokasodott. OMIKRON - Materilis, fldi n, sok kill, parancsol a fldi termnek. PI - A jsgos, tant felettes elsokasodott. RH - Parancsol az als tr az anyagi vilgban. SZIGMA - A szkssg sok gmblyt ksztett, amibl lettek a fldi n-ek. TAU - A materilis tr ismerv, tudv vlt. PSZILON - Az eszmei s fldi parancsol, sok szkssg, let, fldi terms. FI - A fels elsokasodott. KHI - Kiemelkeds az als trben elsokasodott. PSZI - A parancsol szkssg elsokasodott. OMEGA - A fldi n az eszmei gmb (teljessg) fldi megvalsulsa. Megjegyzs: 1) Fenti ABC-t az albbi vilgcmrl tltttem le: < http://xenia.sote.hu/hu/biosci/docs/biometr/course/symbols/greek/ >. 2) Fenti prblkozsbl lthat, hogy nyelvtan nlkl nem lehetsges a fenti szavak rtelmnek egyrtelm (mai fogalmaink szerint, nyelvtani szszerkezeteink szerint) visszakdolsa. Fenti visszakdolst csak egy prblkozsnak tartom, ahol is: a szavak kiejtse bizonytalan;

olyan hangokat is hasznlhattak amit mi nem hasznlunk, ugyanakkor nem hasznlnak olyan hangot, ami van a magyar nyelvben, pl. J,C; hisg lenne azt gondolni, hogy a magyar hangok si jelentse pontosan megegyezik a grgk ltal hasznlt nyelv hangjainak jelentsvel (mr ha van ilyen); csak felttelezs, hogy az ABC egy mondka (ima, blcsessg, teremts-mtosz...); mutogathattak-e, nekeltek-e mikzben mondtk? Hiszen ezek tovbbi adatokat tartalmaznnak; mindezek ellenre, milyen rdekes lenne, ha rjnnnk a mondka igazi rtelmre. IGEN NAGY VALSZNSGGEL EGY SI MONDKVAL VAN DOLGUNK. Aminek a visszafejtse mg htra van. Megjegyzs 2) Az alfa-parancs a legels parancs, ami mindenkor rvnyes. Az alfa hangtani jelentse azt mondja, hogy a fldi let feje, parancsolja fldi (lny). Vagyis fldi embernek kell sztfogadni itt a Fldn. Szoros rtelmezsben egy katona szmra azt fogalmazza meg, hogy mindenfle elvi s hitbli megfontols ellenre szt kell fogadnia fldi felettesnek, parancsnoknak. Mindez persze csak a megtett felttelezsek alapjn levonhat logikus kvetkeztets, mindenesetre egyfajta igazolst adja annak, amit a katonasgnl gy ismernek, hogy alfa-parancs, s nem gy, hogy 1-es szm, vagy els parancs. Fenti rtelmezs mellett egyrtelmv vlik, mit is takar az alfa-parancs.

Utsz
Varga Andrs vagyok, 1954-ben szltettem Budapesten. A mestersges intelligencia kutatjaknt f kutakodsi terletem az emberi tuds nyelvfggetlen brzolsa szmtgpekben. Ilyenmdon logikai mdszerekkel elemeztem a magyar nyelvet: tbbek kztt nyelvtant - lsd JMNY - s szalkotst.. A mestersges intelligencia -M.I. - az a kutatsi irny, amikor is szmtgpeken prbljuk megkzelteni az emberek tudst. Ehhez viszont meg kell ismerni az emberi tudst, amely tadsa szavakkal s mondatokkal trtnik, melyek ptkvei a hangok. Megtallni a hangok si rendjt, amelyben a szavak visszaadjk eredeti jelentsket, ez szervesen illeszkedik a M.I. kutatsi terlethez, mert a M.I. terletn logikus elvrs a kvetkez: minden elemnek sszhangban kell lennie azokkal az elemekkel, amelyekbl ptkezik. Mrpedig hangokbl plnek a szavak... Ksznet Varga Csabnak, Varga Jzsefnek s Rtki Zoltnnak rtkes szrevteleikrt, s ksznet mindenkinek, aki elgondolkodik ezen kis tanulmnyon.