PIMPINAN MUHAMMAD.

PEMBENTANG

:USTAZ NASHARUDDIN BIN :NUR SHAFIKA NABILA BT MUHAMAD. (2011805894) SITI KHADIJAH BT ABD MAJID. (2O11680016) NUR AFIFAH BT MOHD NOR. (2011246476) NAZIRAH BT ZAINUN. (2011402222)

MUKADIMAH
y Di peringkat awal sebelum penciptaan manusia bermula Allah S.W.T telah berfirman kepada malaikat bahawa akan menjadikan seorang khalifah di bumi ini. Sebagaimana firmanNya yang bermaksud: Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi ..... Surah al-Baqarah (2): 30 Merujuk kepada ayat di atas falsafah kejadian manusia iaitu sebagai khalifah merupakan satu penganugerahan sebagai ciptaan terbaik di antara ciptaanNya. Selain itu, sebagai khalifah manusia juga mempunyai tanggungjawab yang tinggi untuk mentadbir alam ini.

FITRAH PENCIPTAAN MANUSIA BERDASARKAN ISLAM
y1.1 HAKIKAT KEJADIAN MANUSIA y1.2 KEISTIMEWAAN MANUSIA y1.3 MATLAMAT PENCIPTAAN MANUSIA y1.4 KEPERLUAN MANUSIA KEPADA AGAMA

1 HAKIKAT KEJADIAN MANUSIA Penciptaan Adam ‡ Di dalam Al-Quran dijelaskan bahawa Nabi Adam A. Firman Allah: yang membuat sesuatu yang Dia ciptakan sebaik-baiknya dan yang memulai penciptaan manusia dari tanah Surah As-Sajdah (32:7) .Setelah sempurna maka Allah SWT meniupkan roh kepadanya.S diciptakan oleh Allah SWT dari tanah yang kering kemudian dibentuk oleh Allah SWT dengan bentuk yang sebaik baiknya.1.maka dia menjadi hidup.

.....maka (ketahuilah) sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu daripada tanah. Didapati kebanyakan ayat menerangkan bahawa kejadian manusia adalah daripada tanah ( turab ). Surah al-Hajj (22): 5 Maka dalam huraian seterusnya penulis akan menghuraikan proses kejadian manusia ini melalui beberapa peringkat dengan merujuk kepada beberapa ayat yang bersesuaian. . Di antara firman Allah itu ialah : .‡ Komponen dan Proses Kejadian Manusia(ADAM) Terdapat banyak surah di dalam al-Quran yang menghuraikan tentang penciptaan manusia..

Pertama:Peringkat Saripati Tanah( ) Pada peringkat ini didapati bahawa Allah S. Firman Allah: Kemudian Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati(berasal) dari tanah Surah al-Mu minun (23): 12 y Proses ini bertujuan untuk mendapatkan saripati tanah (sul lat min n) yang bersih dan amat sesuai untuk dijadikan bahan sebagai salah satu unsur daripada penciptaan manusia.W. .T melakukan beberapa penyaringan debu tanah.

Sebagaimana firman Allah: Sesungguhnya Kami telah menciptakan mereka dari tanah liat Surah As-Shaffat (37): 11 Tafsiran AlQurtubiyy Tanah yang melekat atau menempel Tanah menjadi keras .y Kedua: Peringkat Tanah Melekat ( ) Pada peringkat ini dikenali sebagai peringkat tanah melekat.

y Ketiga: Peringkat Tanah Berbau ( ) Peringkat ini adalah dengan merujuk kepada firman Allah yang bermaksud: Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering(yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk Surah al-Hijr (15): 26 Tafsiran Dr.Maurice Bucaille Tanah berlumpur atau tanah berorganik yang berwarna hitam mempunyai bau tersendiri Ini disebabkan oleh proses penyebatian di antara tanah dan air .

W.T berada dalam keadaan yang keras seperti sifat tembikar. . Sebagaimana firman Allah yang bermaksud: Dia mencipta manusia dari tanah kering Dia mencipta manusia dari tanah kering seperti tembikar Surah Ar-Rahman (55): 14  Pada peringkat ini menunjukkan bahawa masa untuk Adam menjadi lembaga manusia yang lengkap sudah tiba.y Keempat: Peringkat Tanah Keras  Pada peringkat ini dari aspek fizikalnya manusia yang ingin diciptakan oleh Allah S.  Pada peringkat ini juga ianya dilihat sebagai peringkat terakhir penciptaan manusia dari aspek fizikalnya.

 Selepas itu apabila sampai roh ke bahagian kerongkong Adam ingin makan.W. Adam telah dapat melihat dengan jelas buah-buahan yang terdapat di dalam syurga. Dikatakan Allah S. Di dalam kitab Qis s al-Ambiy penerangan tentang proses penciptaan manusia yang seterusnya dipaparkan dengan amat jelas. setelah aspek fizikalnya telah lengkap hingga ke tahap menjadi satu lembaga. maka Adam segera ingin menjangkau .Kelima: Peringkat Peniupan Roh Peringkat ini menunjukkan proses penciptaan manusia pertama(Adam) dari aspek spiritual.T meniup roh ke dalam diri Adam melalui kepala  Selepas itu malaikat dengan perintah Allah telah mengajar Adam untuk memuji Allah iaitu ( )  Apabila roh memasuki bahagian matanya.  Dan sebelum roh sampai kebahagian kaki.

Proses kejadian Hawa y Allah menjadikan segala sesuatu itu berpasangan dan Allah menciptakan pasangan itu untuk dijadikan kawan hidup(isteri) Begitu juga ALLAH menciptakan Hawa untuk dijadikan teman Adam Firman Allah: Maha suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya. aku berwasiat kepada kamu supaya menjaga wanita dengan sebaikbaiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkokbengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas.baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka mahupun dari apa yang mereka tidak ketahui Surah Yaasin (36:36) ‡ Menurut pandangan sebahagian ulamak. Hawa dicipta daripada tulang rusuk sebelah kiri Nabi Adam. Hadis Bukhari dan Muslim. . ‡ berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud.

Wahai manusia. . tiada sebarang dalil yang menyokong pandangan ini.berhubung dengan kejadian Hawa.dalam surah An-nisak ayat 1 Allah menjelaskan yang bermaksud.‡ Namun apabila perkara ini dirujuk kepada Al-quran. ‡ Dalam ayat ini dan yang seumpamanya kejadian Hawa tidak langsung dikaitkan dengan tulang rusuk Nabi Adam.bertakwalah kepada Tuhanmu yang menciptakan kamu daripada diri yang satu (iaitu Adam) dan daripadanya Allah menciptakan isterinya (iaitu Hawa)dan daripada kedua-duanya Allah mengembangbiakkan lelaki dan perempuan yang banyak . ‡ Sebagai contoh.

PERINGKAT KEJADIAN MANUSIA BERDASARKAN ISLAM Nutfah Alaqah Mudghah Izam dan Lahm Nasy ah Khalqan Akhar Nakhur Ruh .

PERINGKAT 1 NUTFAH y Peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama y Bermula setelah berlakunya percampuran air mani lelaki dan perempuan y Nutfah lelaki akan terbentunya saraf. Sementara perkataan amsyaj berasal daripada perkataan masyj yang bererti percampuran . y Nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging y Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan . tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan y Maksud firman Allah dalam Surah Al-Insan 76: 2 " Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan). tulang dan struktur badan. asal perkataan nutfah ialah nutf ertinya air yang sedikit yang terdapat di dalam sesuatu bekas samada telaga. kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat " y Menurut Ibn Jurair al-Tabari. tabung dan sebagainya.

PERINGKAT 2 ALAQAH y Peringkat pembentukan alaqah ialah pada hujung minggu pertama / hari y y y y y y ketujuh Pada hari yang ketujuh telur yang sudah disenyawakan itu akan ditanam di dinding rahim (qarar makin) Peringkat alaqah adalah peringkat pada minggu pertama hingga minggu ketiga di alam rahim Selepas itu Allah swt mengubah nutfah menjadi alaqah Kebanyakan ahli tafsir menafsirkan alaqah dengan makna segumpal darah Alaqah sebenarnya suatu benda yang amat seni yang diliputi oleh darah Selain itu alaqah mempunyai beberapa maksud : *sesuatu yang bergantung atau melekat *pacat atau lintah *suatu buku atau ketulan darah .

. Jantung bayi pula mula berdengup. y Perkataan mudghah disebut sebanyak dua kali di dalam al-Quran iaitu Surah al-Hajj ayat 5 dan Surah al-Mukminun ayat 14. darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi kesitu bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya.PERINGKAT 3 MUDGHAH y Pembentukan mudghah dikatakan berlaku pada minggu keempat.Firman Allah yang bermaksud : "lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging" y Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak. Menjelang tujuh minggu sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri. saraf tunjang telinga dan anggota-anggota yang lain y Sistem pernafasan bayi sudah terbentuk.Vilus yang tertanam di dalam otot-otot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. Untuk perkembangan seterusnya.

hati. . Pada minggu kelapan semuanya telah sempurna dan lengkap. Begitu juga dengan organ pembiakan. Apabila tulang belulang telah dibentuk.PERINGKAT 4 IZAM DAN LAHM y Pada peringkat ini iaitu minggu kelima. otak dan tulang belakang mula terbentuk. Begitu juga mata. kalenjar. telinga dan mulut semakin sempurna. otot-otot akan membungkus rangka tersebut. keenam dan ketujuh ialah peringkat y y y y pembentukan tulang yang mendahului pembentukan otot-otot. Kaki dan tangan juga mula tumbuh. buah penggang. Serentak dengan itu sistem pernafasan dan saluran pernafasan dari mulut ke hidung dan juga ke pau-paru mula kelihatan. Pada tahap ini perut dan usus . Firman Allah yang bermaksud : "Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam dan kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging" Al-Mukminun : 14 Kemudian pada minggu ketujuh terbentuk pula satu sistem yang kompleks. seluruh saraf. pundi air kencing dan lain-lain terbentuk dengan lebih sempurna lagi.

Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku-kukunya pun mula tumbuh. y Janin mendapat makanan melalui uri . y Pada bulan ketiga. beberapa perubahan lagi berlaku. Walaupun perubahan tetap berlaku tetapi perubahannya hanya pada ukuran bayi sahaja.PERINGKAT 5 NASY'AH KHALQAN AKHAR y Menjelang minggu kelapan . pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud. y Pada bulan keempat.

t melalui ikatan kesaksian y Firman Allah di dalam al-Quran surah al-A'raf : 172. y Nilai kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi.w. y Ketika di alam rahim perkembangan mereka bukanlah proses perkembangan fizikal semata-mata tetapi telahpun mempunyai hubungan dengan Allah s. y Para ulamak Islam bersepakat mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks.PERINGKAT 6 NAFKHUR-RUH y Peringkat peniupan roh.w. Dengan ini entiti roh dan jasad saling bantu membantu untuk meningkatkan martabat dan kejadian insan disisi Allah s.t .

TERFIKIRKA H AKAN UNIKNYA KEJADIAN KITA ? .

1. kemudahan alam tabii. Khalifah ALLAH s.2 KEISTIMEWAAN MANUSIA Akal fikiran dan nafsu Unsur jasmani dan rohani kesempurnaan kejadian.w.t. .

ELEMEN-ELEMEN PENTING MANUSIA JASAD HATI ROH NAFSU AKAL .

ROH akan meninggalkan tubuh badan manusia apabila meninggal dunia. Manusia memerlukan ROH yang menjadi penggerak kepad jasad . Tujuan ALLAH swt mencipta tubuh badan manusia adalah supaya manusia dapat menggunakna seluruh anggotanya iaitu tang kaki kepala dan pancainderanya untuk mengabdikan diri kepadanya dengan menlakukan amalan mulia dan kebajikan. Manusia tanpa ROH ibarat mainan tanpa bateri.Semua manusia mempunyai JASAD iaitu bentuk fizikal tubuh badan. AKAL ialah pemikiran yg memikirkan akibat-akibat yg akan terjadi drpd segala tindak-tanduk manusia .

Sebaliknya org yg lemah imannya akan lebih dipandu oleh kehendak nafsunya dan akan membawa manusia itu ke jalan yang mungkar . DIANUGERAHKAN SUMBER ALAM berakhhir dgn Akal dan nafsu adalah perkara yg bertentangan dan ia akan pertimbangan yg dilakukan oleh hati Iman yg kuat dibantu oleh HATI bagi mempertimbangkan apa yg difikirkan oleh AKAL dan membawa kepada perlakuan yg selari dgn lunas-lunas agama.y Ini berbeza dengan nafsu yg hanya mahukan keseronokan dan kesedapan tanpa memikirkan kesan-kesan baik atau buruk.

.1. Kehambaan diri manusia kepada ALLAH Maha Pencipta hakikatnya adalah kemuliaan. keagungan dan kekuatan.3 MATLAMAT PENCIPTAAN MANUSIA HAMBA Hakikat bahawa manusia sebagai hamba ALLAH bukanlah satu penghinaan atau kehinaan kepada manusia. kerana itulah gelaran diberikan kepada setiap Nabi dan Rasul. Sebaliknya gelaran hamba ALLAH adalah satu gelaran yang paling tinggi kepada manusia seperti yang ditegaskan oleh ALLAH dalam Al-Quran.

T dalam surah Maryam ayat 93 bermaksud: Tidak ada seorang pun di langit dan di bumi.y Firman ALLAH S.W.W. kecuali akan datang kepada Tuhan Yang Maha Pemurah sebagai seorang hamba .T dalam surah az-Zhariat ayat 56 bermaksud: Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu ‡ Firman ALLAH S.

Khalifah yang berasal daripada perkataan Bahasa Arab iaitu khalafa bererti ganti. iaitu seseorang yang menggantikan seseorang yang lain. masyarakat.t sebagai penggantiNya untuk mentadbir.w. jauh lagi untuk diberikan kepada jin. dan antarabangsa .mengurus.KHALIFAH Khalifah adalah satu keistimewaan yang besar dan hanya diberikan kepada manusia dan tidak diberikan kepada malaikat.keluarga. negara. Daripada itu diyakini bahawa bukan setiap hamba itu layak dan berhak menjadi khalifahtullah.w. dan memakmurkan muka bumi ini dengan menjalankan syariah ALLAH s.t sama ada peringkat peribadi.Maksud khalifah dari segi istilah pula ialah generasi manusia yang dipilih oleh ALLAH s. .

‡ Firman ALLAH dalam surah al-Baqarah ayat 30 yang bermaksud: Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi. Mereka berkata: Mengapa Engkau menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan pada nya dan menumpahkan darah padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan menyucikan Engkau? Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui . .

Soleh. . sekali-kali tidak ada bagimu Tuhan selain Dia. kemudian bertaubatlah kepadaNya. Sesungguhnya Tuhanku sangat dekat (rahmatNya) bagi memperkenankan (doa hambaNya). Dia telah menciptakan kamu dari bumi(tanah) dan melantik kamuuntuk memakmurkannya.y Firman ALLAH dalam surah Hud ayat 61 bermaksud: Dan kepada kaum Thamud (kami utus) saudara mereka. kerana itu mohonlah keampunanNya. Soleh berkata: Wahai kaumku! Sembahlah ALLAH.

alam percubaan ke alam akhirat. y Peringkat-peringkat di Hari Akhirat 1. y Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Kubur itu sama ada ia menjadi satu taman dari pada Taman Syurga atau satu lubang daripada lubang Neraka. Ini semua bergantung kepada amalan seseorang itu ketika berada di dunia. peringkat pertama seseorang itu di akhirat ialah alam kubur (barzakh).4 KEPERLUAN MANUSIA KEPADA AGAMA y KEHIDUPAN SELEPAS MATI y HIDUP BERSISTEMATIK KEHIDUPAN SELEPAS MATI y Mati dalam perspektif Islam  perpindahan dari alam dunia. y Daripada hadith di atas menunjukkan bahawa bermula dari kematian seseorang akan bermula menerima balasan sama ada baik atau buruk. alam balasan yang kekal abadi.1. . Apabila ia mati bererti telah bermula hari akhiratnya. Alam Kubur (Barzakh) Akhirat bagi seseorang bermula dengan kematiannya.

w. Allah menjadi Saksi akan tiaptiap sesuatu. (Surah al Mujadalah:6) . Allah telah menghitung amal-amal mereka itu satu persatu. Dan (ingatlah). sedang mereka telah melupakannya. y Allah s.t.y 2. lalu diterangkan kepada mereka segala yang mereka telah kerjakan. manusia dibangkitkan.Hari kebangkitan Setelah beberapa lama berada di alam kubur dan berlakunya qiamat. berfirman: Semasa mereka semuanya dibangkitkan hidup semula oleh Allah (pada hari kiamat).

satu golongan lain berkenderaan dan golongan yang ketiga berjalan dengan muka-muka mereka.w bersabda: Manusia berpeluh pada hari kiamat dengan banyaknya sehingga air peluh mereka meresap ke dalam bumi berpuluh-puluh hasta dan menenggelami mereka sehingga sampai ke telinga masing-masing.y 3.. Manusia Dihimpunkan Selepas manusia dibangkitkan.a . Wahai Rasulullah! Bagaimana mereka dapat berjalan dengan uka? Baginda menjawab. Riwayat Bukhari dan Muslim .a. bahawa Nabi s. Alangkah sukarnya mereka yang berjalan dengan muka kerana terpaksa mejaga muka dari tanah-tanah benjol dan berduri. mereka dihimpun di satu tempat yang bernama (Mahsyar) y Rasulullah bersabda maksudnya: Manusia dikumpul pada hari qiamat kepada tiga golonan: satu golongan berjalan kaki. " (Riwayat Tirmizi) y Dari Abi Hurairah r. Para sababat bertanya. maka sudah pasti Allah berkuasa menjadikan manusia berjalan dengan muka-muka mereka. Allah maha berkuasa menjadikan manusia berjalan dengan kaki.

y 5. nescaya Kami akan mendatangkannya (untuk ditimbang dan dihitung).wi (sekalipun). Firman Allah s. maka tidak ada diri sesiapa akan teraniaya sedikitpun.w. ataupun kecil.y 4.t.a. Setiap orang akan dapat melihat amalan yang mereka lakukan sama ada baik ataupun buruk. dan jika (amalnya) itu seberat biji s. Pembentangan Amalan Di hari akhirat nanti amalan manusia akan dibentangkan. besar. dan cukuplah Kami sebagai Penghitung. (Surah al-Anbia: 47) . Audit dan Timbangan Amalan Antara perkara yang akan dialami oleh manusia di akhirat ialah hisab dan timbangan amalan.: Dan (ingatlah) Kami akan mengadakan neraca timbangan yang adil untuk (menimbang amal makhluk-makhluk pada) hari kiamat.

Begitulah seterusnya mengenai puasa. y Jika seseorang mukmin itu tidak ragu-ragu dalam keimanannya. manakala orang kafir dan murtad akan terhumban ke dalamnya. kian laju menuju titian itu. y Tahap kelajuan seseorang mukmin meniti titian itu bergantung kepada tahap keimanan dan amal masing-masing. dia dilepaskan ke tempat pemeriksaan kedua (solat). y Sabda Rasulullah bermaksud: Dan direntangkan sirat di antara dua jurang neraka jahanam. bersuci (wuduk dan mandi wajib) dan soal kemasyarakatan. Sirat (Titian) y Orang mukmin akan terselamat disebabkan keimanan dan amal salih yang mereka lakukan di dunia.y 6. maka akulah Rasul pertama yang melaluinya bersama umatku yang lulus. haji dan umrah. manusia akan ditanya mengenai keimanannya kepada Allah. Orang pertama melalui sirat ialah Nabi Muhammad SAW yang mengetuai umat lain. Semakin tinggi keimanan dan amalan. y Dikatakan di tempat pemeriksaan pertama. zakat. .

: bermaksud: Setelah berlaku demikian. Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya.t. maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing). Firman Allah s. .w. Balasan Syurga dan Neraka Berdasarkan nas-nas al-Quran menunjukkan bahawa orang yang mempunyai amalan baiknya banyak sehingga memberatkan timbangan amalan baik ia akan dimasukkan ke dalam syurga. yang sebaliknya akan dimasukkan ke dalam neraka. . manakala. .y 7.Maka tempat kembalinya ialah "Haawiyah" Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui. mereka. adapun orang yang berat timbangan amal baiknya. apa dia "Haawiyah" itu? (Haawiyah itu ialah): api yang panas membakar.Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang. (Surah al Qaari ah:6-11).

HIDUP BERSISTEMATIK Islam mendidik supaya ikhlas mematuhi undang-undang dan peraturan atau hukum baik datangnya daripada Allah. Nabi atau dari pihak yang berkuasa dalam masyarakat asalkan peraturan itu tidak berlawanan dengan lunas Allah .

Islam mengajar manusia supaya menegakkan dan memperjuangkan keadilan di mana mana sahaja.keadilan yang dituntut itu adalah keadilan makhluk baik dalam kalangan makhluk baik dalam kalangan kaum muslimin dan diantara kaum muslim dengan orang kafir. .

. .SYUKRAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful