PC World

2000. április

Digitális fényképezés
A fényképek felhasználási módjai
Készítette: Móricz Attila www.moricznet.hu

Digitális fényképek feldolgozása

2

Előszó
A legutóbbi számban a digitális fényképezéssel foglalkoztunk. Azonban nem elég a képeket elkészíteni, hanem azokat fel is kell dolgozni, ki kell nyomtatni, vagy el kell tárolni valamilyen adathordozón (általában CD-lemezen). Ha még egy lépéssel visszalépünk, akkor azt is mondhatjuk, hogy előbb össze kell gyűjtenünk azokat a feladatokat, amelyek végrehajtásakor digitális fényképezőt használunk a célunk érdekében. Most arra adunk önöknek útmutatást, hogy milyen feladatokhoz lehet felhasználni a digitális fényképeket, és azokhoz milyen jellegű programokat telepítsünk. Az is nagy gond, hogyan tároljuk a fényképeinket, hogy azokat a lehető legegyszerűbben tudjuk elővenni, megmutatni ismerőseinknek, netán a legjobbakat ki is nyomtatni nekik. Ha pedig a munkánkhoz használjuk a fényképezőt, akkor a képek tárolása, feldolgozása egészen más módon történik, mint egy átlagos otthoni felhasználónál. Mivel a digitális fényképezőgépek egyre gyorsabban fejlődnek, így érdemes elgondolkodni annak beszerzésén. Azonban erre is érvényes, hogy minden eszköz akkor gazdaságos, ha azt jól ki tudjuk használni. Ez még a magánszemélyeknél is igaz, hiszen mi értelme sok pénzt költeni egy eszközre, ha azt csak ritkán vesszük elő. Ha a fényképezőnknek sok felhasználási lehetőséget találunk, és a vele készült képeket sokféle módon fel tudjuk használni, akkor már érdemes foglalkozni a vásárlás gondolatával. Azonban azt se hagyjuk ki a számításból, hogy a fényképek előállítása csak az egyik feladat. Azokat CD-re írhatjuk egy CD-íróval, kinyomtathatjuk színesben már egy átlagos színes nyomtatón is, amelyek költsége szintén nem elhanyagolható. Ezért kell minél több ötletet begyűjteni a felhasználáshoz. Amíg viszont valakinél nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök, addig ismerkedjen meg a programokkal, a feladatokkal, amelyekhez a programok sok esetben megtalálhatók a számítógépünkön, vagy próbaprogramok formájában telepíthetők a PC World valamelyik CD-lemezéről. Érdemes keresgélni, mert számos drága program 30 napos próbaváltozata megtalálható a CD-ken. Móricz Attila www.moricznet.hu

A fényképek felhasználási módjai

3

Tartalomjegyzék
Képfeldolgozó programok.................................................................................4 Microsoft Photo Editor (Office 97) .............................................................4 Microsoft PictureIt! 2.0 ...............................................................................6 Olympus Camedia Master 1.11 ...................................................................8 Olympus CamediaSuite.............................................................................10 Ingyenes programok használata.................................................................11 Képes dokumentumok készítése......................................................................13 Aktuális képek, mint díszítőelemek...........................................................13 Nyomdai kiadványok készítése .................................................................17 Weblapok készítése.........................................................................................19 Készítés kézi szerkesztéssel.......................................................................19 Programból generált weblapok..................................................................20 Nyomtatási munkák ........................................................................................24 Elhelyezés CD-lemezen ..................................................................................25 A képek rendszerezése ..............................................................................25 Megjelenítő programok a CD-n.................................................................26 CD-írási feladatok .....................................................................................27 Ötletes megoldások PC-re...............................................................................29 Önök kérdeznek - mi válaszolunk .............................................................29

Technikai háttér
Az Olympus Camedia C-2000 Z típusú fényképezőjét az Axico Kft. biztosította a számunkra a tesztelés idejére. Az Olympus Camedia Master v1.11 és az Olympus CamediaSuite programok a fényképezőgéphez tartoznak. A győri Kulcs Kft. (Tel.: 96 512-680) Intel alaplapos 500 MHz-es számítógépe tartalmazta a Memorex CRW-2642 CD-írót, amellyel a digitális fényképezőgéppel készült képek 4x-es sebességgel CD-re írhatók, de 2x-es sebességgel újra is írhatók a megfelelő CD-re. A képek nyomtatásához egy Canon 250 EX típusú nyomtató állt a rendelkezésünkre fotópatronnal. Az Adaptec Easy CD Creator program teljes változatát a CD-íróval együtt árusítják.

ini.pcworld. hogy a Microsoft Office 97 vagy legalább egy Word 97 a felhasználók többségénél megtalálható. Az elkészült fényképeket fel is dolgozhatjuk. és többféle fájlformátumot is meg tud nyitni. akik ilyen feladatokkal foglalkoznak. mert viszonylag kis mérete miatt gyorsan indul. általánosságban kijelenthetjük. esetleg a feleslegesen túl nagy képek méretét lecsökkenthetjük. Eszköztár és menürendszer A programnak egy eszköztára van. egyszerre több dokumentum (kép) kezelésére is alkalmas. amelyek amúgy is megtalálhatók a gépünkön. Microsoft Photo Editor (Office 97) Úgy gondolom. View. illetve azok számára. Edit. és többségében csak a legfontosabb feladatok ellátására alkalmas.hu . Nem lehet testre szabni. A menüsoron láthatjuk. érdekes vagy művészi effektusok Az alábbiakban bepillantunk néhány programba. http://moricz. el tud menteni. így megmaradhat nemes egyszerűségében. Általában azokat alkalmazzuk. azokon elvégezhetünk különféle átalakításokat. hogy az általános menüket (File. így az Office eszközök csoportból telepíthették a Microsoft Photo Editor programot is. Az Image menü elemeinek többségét megtaláljuk az eszköztáron is. de a feladatok többsége kezdők számára is egyszerűen elvégezhető vele. áttekinthető a menürendszere. azokból készíthetünk montázsokat.PC World 32/4 Képfeldolgozó programok A számítógépünkben lévő fényképeket sokféle célra felhasználhatjuk. Help) leszámítva csak két menü marad. Ez a program ugyan nem professzionális alkalmazás. Azért is előnyös. amelyről azonnal elérhetők a legfontosabb szolgáltatások. mert könnyű a kezelése. Azonban éppen ezért hasznos. Ilyenek a különböző vicces. Ezekhez a feladatokhoz különféle programokat használhatunk. bár egyes funkcióknál eltér a végrehajtás módja. így ez sem nyújt sok újat. de még javítható hibákat korrigálhatjuk. Window. de komolyabb képszerkesztési feladatokhoz külön programot is beszerezhetünk.hu http://www. Először is az alapvető. amelyek esetleg az egész kép megjelenését megváltoztatják. amelyek általában elérhetők széles körben. amelyekkel mint újdonsággal meg kell ismerkednünk.

folyóiratok illusztrálásakor lehet jól hasznosítani. Ezeket a hatásokat könyvek. ha egy képet különleges formában szeretnénk viszontlátni. ábra. Találunk az eszköztáron két egymáshoz hasonló gombot az ötödik blokkban (Smudge és Sharpen). mert inkább a sötétebb színeket viszi tovább. A Microsoft Photo Editor menüsora és eszköztára Eszközök retusáláshoz A legutóbbi számban megnéztük a legalapvetőbb vágási. 1. Viszont a legutóbbi számban a 8. Más szolgáltatásoknál is az a jellemző. amelyikre csak akkor van szükségünk. és a lenyomott egérgombbal tudunk éleket élesebbé tenni. de kézi rajzolású vagy festésű képpé is alakíthatjuk a képünket.Microsoft Photo Editor (Office 97) 5 Az Effects menüből viszont csupa olyan szolgáltatás érhető el. Az előbbi két gomb előtt található a nagyító is. akkor a maszatolással kicsit tompíthatjuk azt. ábráról ezzel tüntettem el néhány gombot. amelyre kattintva az egérmutató nagyítóvá változik. PC World január . de hasznos szolgáltatást nézünk meg közelebbről. hogy az eszköztáron lévő gomb valamilyen egyszerűsített szolgáltatást biztosít. Vigyázzunk azonban. oldalon. míg kicsinyítéshez a Shift billentyűt is nyomjuk le a kattintás előtt. és sokkal több lehetőséget rejt magában. Ilyenkor az egérmutató területén a kontrasztot azzal emeli. erősebb ránc vagy bármilyen szépséghiba látható. Egyet kattintva nagyíthatunk. Ott a gombok közötti sötét részt maszatoltam rá a telefon billentyűire. Sharpen (élesítés): Az egérmutató átvált kéz alakúra. hogy csak az eszköztáron találhatók meg. Smudge (maszatolás): Ha egy arcképen pattanás. így egy világos arcon egy kis szépséghibát fel is nagyíthatunk. hogy azon a kis területen a szürke színek feketére vagy fehérre váltanak. Most egy-két különleges. Készíthetünk templomi színes üveget idéző képet. színállítási funkciókat. Erre láthattunk példát a legutóbbi tippek füzetben a 23. A menüben megtalálható hasonló nevű parancs egy párbeszédablakot jelenít meg. A funkciók érdekessége.

majd maszatoljuk el a nyomokat. Utána kicsinyítsük vissza a területet. Microsoft Picture It! 2. Ha az nem fedi be.0 éppen pénzrajzolás közben http://moricz. majd azt a Ctrl billentyű lenyomása mellett húzzuk rá a foltos (pattanásos) területre. Ha kicsit feltűnő a retusálás. hogy az eltüntetendő hiba csupán más színű pixelek egy csoportja. mert megtalálható a Windows 98 (1. akkor ezt ismételjük meg többször. Vigyázzunk. hogy a területek másolásakor ne látszódjon a másolt terület sarka az új helyen. 2. akkor nagyítsunk rá ismét a területre.6 Képfeldolgozó programok Ha jól kinagyítunk (400-800%) egy retusálandó területet. A mellette lévő pixelekből jelöljünk ki a Select gombbal egy kis területet. ábra.0 E program bemutatását azért választottam. kiadás) Telepítő CD-jén a 30 napos próbaváltozata. másrészt pedig egyes digitális fényképezőkhöz e program teljes változatát mellékelik.ini. akkor láthatjuk. és nézzük meg. mit csináltunk. Microsoft PictureIt! 2.hu .

így még egy iskolás gyermek is jobb képeket tud ezzel készíteni. a rajta lévő képet kicserélhetjük. Ha egyszeres kattintással kijelölünk egy elemet. a szövegeket átírhatjuk. Ha rákattintunk egy elemre. átfesthetjük bármikor a munka során. akkor az azon található elemeket egyesével megadhatjuk. amely a „komoly” programoknak a tárában sem mindig található meg. Ha pedig az elvégezhető célfeladatokat vesszük sorra. mint egy átlagos felnőtt egy profi képszerkesztő programmal. mert használata nagyon egyszerű. Ha a képet Microsoft Picture It! formátumban mentjük el. ha már van képünk. Ez a sáv párbeszédablakként is felfogható. de egy képen belül egyszerre többet is. Egyszerű átméretezéshez. JPG. A digitális fényképezővel készült fényképünket felhasználhatjuk egy naptárhoz illusztrációnak. PC World január . Ezeket akkor használhatjuk. Sok hasznos kiadvány elkészítéséhez ad ötletet. és számos olyan szolgáltatást mutat be. és az összeállított képet tetszőlegesen részekre szedhetjük. netán képek tucatjait helyezhetjük el egy díszes gyűjtőlapon. GIF). A Workbench lap egy átlagos program menüsorának felel meg. akkor a bal oldalon megjelenő sávon felülről lefelé haladva többféle formázást is elvégezhetünk. mert bitképes képeket kezel. de már nem szedhető részekre.0 7 Azért is szeretem ezt a programot. így előbb innen kell a Done (OK) gombbal kilépni. Ha bitképként mentjük el (BMP. ahol tucatnyi hasznos sablonból válogathatunk. szöveggel segít a könnyű választásban. A varázslóból kilépve ugyanazokat a műveleteket megismételhetjük. akkor egy oldalmenü nyílik meg. sablont és varázslót ez a program. ha az adott képelemre duplán kattintunk. A program két fő területre osztható. játékos.Microsoft PictureIt! 2. amely képpel. amelyet utána a Paint vagy a Photo Editor programokkal is kezelhetünk. átméretezhetjük. megformázhatjuk. módosíthatjuk. A program használata Különleges program ez a halandó felhasználó szemében. Ha kiválasztottuk a kívánt sablont. akkor abban sincs hiányunk. de saját pénzt is nyomtathatunk játékokhoz. Ha kiválasztjuk egy elem szerkesztését. forgatáshoz használjuk az egérrel megfogható jelzőpontokat. akkor ezt a jó tulajdonságát meg is őrzi. Előbb azonban célszerű a Projects fülre kattintani. akkor utána kiválaszthatjuk a bal oldali Workbench lapon a módosításhoz szükséges műveletet. Figyeljük az is. akkor elkészíti a képet. hogy az egérmutatót mikor vált alakot.

minden kép letölthető a gépből.hu .ini. A képekről indexkép (3. Az Intézőhöz hasonló program bal oldali könyvtárfáján kijelölt mappában lévő képfájlokat azonnal megjeleníti a jobb oldali ablaktáblában. Ezzel a különböző helyekről összeválogatott képeket egységes névvel láthatjuk el. 3. létrehozás dátumával és a fájlba írt megjegyzéssel. A kicsinyített képre duplán kattinthatunk. ábra. A letölthető képekről egy gyors áttekintőképet kapunk. hogy a képeket le tudjuk tölteni a digitális fényképezőből. http://moricz. mire azt a program azonnal megjeleníti eredeti méretben egy külön dokumentumablakban. ha csupán a számítógépünkön lévő képeket akarjuk megszemlélni.8 Képfeldolgozó programok Olympus Camedia Master 1. 4. 6 db/oldal) nyomtatható a fájl nevével. majd egyesével. Az Olympus Camedia Master könnyen tallózza a mappákat A program hasznos és különleges szolgáltatásai: Fájlok csoportos átnevezése sorszámozással. Azonban a programot akkor is használhatjuk.11 A Camedia gépekhez mellékelt szoftver elsődlegesen azt a célt szolgálja. Indexkép nyomtatása. vagy az összes kijelölése után.

ábra.Olympus Camedia Master 1. A Camediával készült és így Exif-JPEG típusú tömörítéssel mentett fájlba 113 karakter hosszú megjegyzés írható. A kivágások háttere fekete lesz. Fényképezési mód mentése. A léptetés módja a programban állítható be. Lehetőség van hagyományos JPEG-képek Exif-JPEG típusúvá konvertálására is. A fájl tulajdonságok lapjáról azt is leolvashatjuk. elmozgatása. elmozgathatunk a képen belül és elforgathatunk. majd vágólapra másolhatunk. amelyekhez eddig nem. Kisebb terület kijelölése. Megjegyzés a fájlon belül. forgatása. A Mode mellett látható fehérrel a kép minőségi betűjelzése (itt SHQ). Az eszköztáron is látható nézetváltó gombok előtti gombokkal tetszőleges alakú területet kijelölhetünk. Az éppen megjelenített mappában kijelölt képek felhasználásával diabemutatót tart. illetve a tárgyfényképezést jelző virág (itt nincs). hogy milyen különleges beállításokat használtunk a kép elkészítésekor.11 9 Diabemutató a mappa képeivel. 4. A képfájl egyik tulajdonsága a hozzá fűzhető megjegyzés PC World január . így azokhoz is fűzhető megjegyzés.

így a dokumentálás teljes. de főleg indexképek nyomtatásakor vigyázzunk.fényesség. Fotóalbum készítése az Olympus CamediaSuite segítségével http://moricz. Így ha az indexképeket kinyomtatjuk egy színes nyomtatón. ábra. Elvégezhetők a legalapvetőbb szín. A képeket elhelyezhetjük például CD-lemezen is.hu . illetve ennek megfelelően időigényes is. 5. A képek alatt megjeleníthető itt is a fájlnév és a létrehozási dátum. mert eléggé helyigényes (10-40 MB) a művelet. A képek.és kontrasztállítási feladatok. Nyomtathatunk indexképet is. de az átméretezés és elforgatás is a rendelkezésünkre áll. akkor azokat gyorsan áttekintve évek múlva is könnyen megtalálhatjuk a keresett képet. Az alábbi ábrán látható indexképhez szükséges (2-3 kB méretű) képek a munkaterületen feltüntetett elérési úton találhatók meg. de legfeljebb 5x5-ös elrendezésben. míg a fotóalbumot később is elkészíthetjük hozzá. amelynek segítségével a digitális fényképeinket tudjuk albumba rendezni.ini. Az indexlapra pedig a tároló CD adatait utólag is rányomtathatjuk.10 Képfeldolgozó programok Olympus CamediaSuite Az előzőhöz hasonlóan ez is a Camedia gépekhez mellékelt program.

így jártasabbak leszünk azok használatában. amelyek komoly vagy éppen egyszerű. Az ilyen programok használatának olyan előnye is van. Keresgélés a PC World CD-ken Érdemes az év utolsó CD-lemezét és a legfrissebbet mindig elől tartani. hogy minden alkalommal megismerünk egy-két új programot. amelyeken hónapról-hónapra változatos programokat találhatunk. 6. de csak korlátozott ideig használhatók (általában 30 napig). Azonban itt vannak a próbaprogramok. annak nem nagyon éri meg drága képszerkesztő programokat vásárolni. mert ezeknél az „Összes CD” feliratú gombra kattintva szabadon kereshetünk a többi CD-n lévő fájlok között is. PC World január . ábra.Ingyenes programok használata 11 Ingyenes programok használata Aki csak alkalomszerűen készít képeket. Így például a Microsoft PhotoDraw 2000 programot is bárki kipróbálhatja. mert azokat nem tudná megfelelően kihasználni. Ehhez nyújtanak nagy segítséget a PC World CD-mellékletei. boltban kapható szoftverek sokszor teljes értékű változatai. de számos kisebb cég hasznos programja is elérhetővé válik az önök számára.

így mindenkinek adott a lehetőség. A program különlegessége. hiszen a PC World márciusi CD-mellékletén megtalálható a program 30 napos próbaváltozata. Ezzel szemben például a Paint programban elvégzett művelet azonnal egy új képet eredményez. és azon nem lehet olyan egyszerűen változtatni. Paint Shop Pro 6 Sokak közkedvelt Shareware programja. ezért több idő kell a kiismeréséhez. Ez már viszont nem olyan felhasználóbarát. gyakorlott kezeléséhez. hogy egy professzionális programot kipróbáljon ingyenesen. lecserélhetjük. színes alakzatokból építhetjük fel. Image Viewer 32 Az előbbiekkel ellentétben e képnézegető program mérete 1 MB alatt van. mert bármikor használható. így mindenképpen érdemes feltenni a CD-re a képek mellé. Így az egyes rétegeken elvégzett műveletek nincsenek hatással a másik rétegre. amelyeket esetleg más programoknál alkalmazhatunk. ha van elegendő időnk és elvégzendő feladatunk a program alapos kipróbálásához. 2000. ezért hasznos kis program (helye: PC World CD. és el lehet rejteni. április). http://moricz. amelyeken speciális hatásokat is alkalmazhatunk. A megjelenítésen kívül képes minimális képszerkesztésre is. átszínezhetjük. mert nem tárolja el a program a különböző alakzatok helyzetét. feliratokból.ini. Általában 30 napos próbaváltozatok.12 Képfeldolgozó programok Microsoft PhotoDraw 2000 Szándékosan említettem meg ezt a programot az ingyenes kategóriában. A program számos sablont kínál különféle kiadványok elkészítéséhez. A különböző részek mindig különálló alakzatok maradnak. de többet nem. így a képet többféle formában meg tudjuk jeleníteni. azon hajtjuk végre a különböző módosításokat. hogy az új képet (dokumentumot) képekből. áthelyezhetjük. Itt a Paint programhoz hasonlóan egy képen dolgozunk. Az így elkészített dokumentumot képfájlként tudjuk elmenteni. a színek és a fényviszonyok állítását el tudjuk végezni vele. amiből új képeket állíthatunk elő. de létrehozhatunk több réteget is. amelynek eléggé nagy lesz a mérete. amelynek szintén számos változata megtalálható a PC World CD-in. amelyeket úgy érdemes feltelepíteni. mint a Microsoft programjai általában.hu . azokat kivehetjük. A rétegeket meg lehet jeleníteni. Mivel az aktuális mappában lévő képeket diabemutató jelleggel is meg tudja jelenítni. így ötleteket is meríthetünk.

Ahogyan az április lapban a 100 tippel az otthoni PC-k minél jobb kihasználására kaptak hasznos tippeket. és ha sikerül sok hasznos felhasználási tippet kitalálnunk.Aktuális képek mint díszítőelemek 13 Képes dokumentumok készítése Az eddigiek során főként abból a szemszögből néztük a képek kezelését. akkor egy azzal kapcsolatos képet nyomtassunk ki. amelyet utána a falra kitűzve egy hétig emlékezhetünk a kellemes pillanatokra. Akinek van digitális fényképezője. A kép állandó látványa emlékeztet bennünket az elintézendő feladatra. az átgondolandó témára vagy más fontos dologra. PC World január . hanem az adott pillanat megjelenítése a jelenben. Egy jó emlék Egy házibulin készült képet be is szerkeszthetjük egy heti naptársablonba. mint amikor valaki egyedi ajándékot ad át. hiszen csak az aktuális gondolatainkra emlékeztet. hogy azokat képernyőn megtekinthető formára igazítva. és nem a gyűjtőszenvedélyünk kielégítése a cél. hogy a digitális fényképezőnket hogyan tudjuk nélkülözhetetlenné tenni. hogy melyik típusú digitális fényképezőt válasszuk ki a boltban. katalogizálni. legyen az bármilyen szép és különleges. Az ilyen képeket nem is kell megőrizni. mint egy boltit. Azonban a képeket fel is használhatjuk valamilyen célra. egyedi képeslapot küld ismerősének. nem egy meghatározó emlék. akkor már csak azon kell elgondolkodnunk. vagy helyezzünk el a képernyőnkön mint háttérképet. például illusztrációként egy kiadványhoz. Egy ilyen naptári lapot akár a többieknek is adhatunk. járjuk körbe a témát. most azt nézzük meg. mappákba rendezve valószínűleg CD-re írva fogjuk tárolni az idők végezetéig. így ők is többet fognak emlékezni a kellemesen együtt töltött időre. Egy jó gondolat Ha pedig valamilyen üzlettel kapcsolatos gondolat foglalkoztat bennünket. Aktuális képek mint díszítőelemek Üdvözlőlapok ismerősöknek Nincs szebb annál. CD-re archiválni. Játsszunk el a gondolattal. az tetszőleges tartalmú egyéni képeslapot készíthet. amit a címzett bizonyára tovább meg fog őrizni. rokonának.

hogy szöveg szinte alig fér mellé. ismerőseinknek küldhetünk olyan levelet. E forma elkészítése pedig. Naptárak egyéni képpel a Microsoft Picture It! 2. PhotoDraw 2000).ini. sokkal érdekesebb. sőt további felhasználási ötleteket is. Sablonokat találunk a kiadványszerkesztő és grafikai programokban (Microsoft Publisher. mivel az csak nagyobb példányszámban gazdaságos. akkor még szebbé tehetjük a kiosztandó emléklapokat. ábra. valljuk be.hu . a helyszínen készített jó fényképpel. Az ilyen leveleket az ismerőseink is szívesen mutogatják környezetükben. Néha egyes képes hetilapok oldalain láthatunk olyan sok képet. Picture It!. Ugyanis nincs csúnyább annál.14 Képes dokumentumok készítése További egyedi naptárak Egyedi naptárakat készíthetünk üzleti célból is. Képes élménybeszámoló Közeli és „távoli” rokonainknak. mint amikor a szép nyomdai munkát tükröző oklevélre kézírással írják fel a hiányzó adatokat. amelyben néhány mondattal leírjuk az élményeinket. 7. Egy versenyen adható oklevél egyedivé tehető néhány. http://moricz. Egy-egy jól sikerült képpel. mint csak úgy. kézzel megírni egy levelet. mintha egy hagyományos levelet írnánk. hogy az oklevelek az eredményhirdetés előtt névre szólóan nyomtathatók. amelyeket aztán képekkel gazdagon illusztrálunk. Ezeket tekinthetjük mintának is.0-ban Egyedi oklevelek és emléklapok Hasonlóan az előző tippekhez. és tovább emlékeznek az így leírtakra. Ha pedig még azt is az egyedi munka számlájára írjuk. itt is a nyomdai munka kiváltására használhatjuk az egyéni technikát. vagy az azokból készített montázzsal is díszíthetünk egy naptárat.

de ennél több egy-egy alkalommal. akkor a minimálisan 50-100 db névjegy elkészítése is feleslegesen sok a számunkra. Egy A4-es lapra kifér a kb. 8. termékbemutatóra megyünk.Aktuális képek mint díszítőelemek 15 Névjegykártya Ha konferenciára. akkor hasznosabb. ábra. netán egy időszakban nem is kell. Így ennek többszöröseiben tervezhetjük igényeinket. ha saját magunk készítjük el azt. akkor a névjegykártya elengedhetetlenül fontos kellék. Azonban ha nem járunk gyakran ilyen helyekre. 5x9 centis névjegyből kétoszlopos elrendezésben 10-12 db. vagy üzleti megbeszélésre. Névjegykártya készítése különféle programokkal PC World január . netán gyakran változnak az adataink. Ha pedig az alkalomnak megfelelően akarjuk váltogatni a névjegykártyánkat.

ahol jól hasznosíthatjuk a digitális fényképezőnk adta előnyöket. és a kép mellett egy kevés kísérőszöveget. Amennyiben azt egyszerűen és olcsón. amelyhez a digitális fényképezőnket használtuk. képeslapot esetleg nagyobb példányszámban és nyomdai úton állítanánk elő. A bemutató diái tartalmazzanak főcímet. Használjunk kartonlapot vagy műszaki rajzlapot. Készíthetünk hozzá kísérőszöveget. és akkor nem kell borítékolnunk a lapot. A szöveges oldalt célszerű fekete-fehér nyomtatóval nyomtatni. képet. hogy minél több olyan saját képünk. meghívónk.hu . akkor érdemes azt úgy elkészíteni. esetleg néhány hangzatos szlogent. Ez pedig nem egy utolsó szempont a mai munkával terhes világunkban. Legyen örömünk abban. Saját kiadványból nyomdai termék Egyes üzleti felhasználású nyomtatási munkánkat a kezünkbe véve elgondolkodhatunk azon. magyarázatot. akkor az egy jó párosítás. http://moricz.ini. CD-n). hogy nyomdában nyomtatható legyen. néhánylapos kiadványokat. hogy a PowerPoint bemutatók csak közvetlen bemutatási célból készülhetnek. például PowerPoint bemutatókban. termékünk megismertetését. Ha pedig az így előállított nyomdai termék elősegíti üzleti vállalkozásunkat.16 Képes dokumentumok készítése Meghívó Magán vagy céges rendezvényekre készíthetünk meghívókártyát. a másikon a szöveg és a címzés látható. Üzleti PowerPoint bemutató Az elkészített képeket nemcsak kinyomtatni lehet. Igyekezzünk. de különféle módokon terjeszthetjük is. de kedvünkre is lesznek azok. netán kiállításokon és termékbemutató előadásokon tudjuk terjeszteni. Így viszonylag gyorsan tudunk termékbemutatót készíteni. amelynek egyik felén a kép. de képeslapot is. hogy az mennyiben segítené elő cégünk előmenetelét. Elvégre hol van az előírva. Ezeket pedig bemutathatjuk. naptárunk adjon nekünk olyan ötleteket. amit csinálunk. és ha még hasznunkra is válik. Ugyanis már nem olyan magas példányszám esetén is érdemes nyomdai úton előállítani az ilyen szórólapokat. Így az eszközeinket nemcsak hatékonyan tudjuk működtetni. és mérettől függő adathordozón és formában postázhatjuk azokat (flopin. akkor már nem volt hiábavaló az a saját részre készített kiadvány. hanem azokat illusztrációként is felhasználhatjuk. amelyeknek az üzletünkben lemérhető eredményei vannak. ha azt a szépen megtervezett oldalt.

és szépsége mellett a bőséges szöveg informatív is lehet a felhasználók részére. A hírlevelek készítésekor elsősorban annak terjedelmét kell megterveznünk. Szép sablonokat találunk a kiadványszerkesztő programokban. Ötleteket gyűjthetünk a havilapok címoldalairól is. így már azonnal egy négyoldalas kiadványt kapunk. kevesebb és nagyobb betűmérettel szedett szöveget használunk. Ha nagyobb lapméretben gondolkodunk. amivel változatossá tehetjük az oldalt. Ott egy helyen láthatjuk a különféle stílusirányzatokat. A Beszúrás menüben pedig WordArt feliratok vagy ClipArt képek is elérhetők. akkor azt kétoldalasra tervezzük. esetleg a képek szövegen kívüli elhelyezésével könnyen és gyorsan készíthetünk látványos plakátokat. A keretek (frame) vagy szövegdobozok alkalmazásával. dosszié funkcióját is betöltheti. és nézni a színes kavalkádot. ha a lap egyik fele üres maradna.Nyomdai kiadványok készítése 17 Nyomdai kiadványok készítése Az előbbi tippek elsősorban a magánembereket segítik a digitális fényképezőjük minél jobb kihasználásában. mert pazarlás lenne. és válogassunk kedvünkre. például egy kiragasztandó plakát. Kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak a feladattal. Ha postaládába terjesztendő szórólapot készítünk. csak a témája más. hogy nekünk melyik tetszik. Egérrel egyszerűen áthelyezhetők az elemek. hiszen a költségek egyik meghatározó részét a papír ára teszi ki. Csak meg kell állnunk az újságosstandok előtt. amelyek próbaváltozatait a PC World eddigi CD-in is megtalálhatjuk. Bár egy hírlevélre is tekinthetünk úgy. amelyek érdekes és különleges képekkel hívják fel a járókelők figyelmét magunkra. hogy jól olvasható legyen távolabbról is. Ez vékonyabb lap esetén egy kihajtható szórólap. vastagabb papírt használva mappa. amelyek formázására már a 97-es változattól kezdve számos eszköz áll a rendelkezésünkre. Jelenítsük meg a Rajzolás eszköztárat. Plakát Ilyenkor több képet. Ezt pedig szintén különféle módon terjeszthetjük. PC World január . amihez egy tetszőleges változatú Microsoft Word is megfelel. akkor azt félbe is lehet hajtani. Ha pedig ezen belül egy-két vékonylapos belső oldal is található. így hamar dönthetünk arról. Ez lehet egyoldalas kiadvány. mint egy képes élménybeszámolóra. akkor egy igényes alkalmi kiadványhoz jutunk.

ezért hirdetési formaként is meg szokott jelenni.18 Képes dokumentumok készítése Szórólap. Helyi újság elkészítése Microsoft Wordben Hírlevelek megjelenítése weblapként A különféle hírlevelek megjeleníthetők weblapos formában is. belső cégújság. mert ugyanazt a munkát többféle helyen is meg tudjuk jelentetni. Ezért az ilyen kiadványok elkészítésére akár tanulók is vállalkozhatnak az otthoni számítógépükön. mint egy színes megjelenítés esetén. mind azok színmélysége nem annyira fontos tényező. hogy a képek mérete és színmélysége ne lépje túl azt a határt. ami azért is hasznos. hiszen ennek előállítása tényleg „gyerekjáték”. többlapos formában. Ezt például a FrontPage ki is írja az állapotsorba. Számos szolgáltató cég küld a számlával együtt egy hírlevelet is. kinyomtatása helyi nyomtatóval viszonylag olcsón megoldható. amit még le lehet tölteni egy átlagos internetkapcsolaton keresztül. hírlevél. iskolaújság Mivel a különféle hírlevelek előállítása. ezért mind a képek minősége. amelyben a cégük újdonságairól számolnak be. http://moricz. ábra. Ebben az esetben azonban ügyelnünk kell arra. Ezek kinyomtatása általában fekete-fehérben történik. 9. amelyet már kis újságnak is lehet nevezni.ini. Ugyanez a hírlevél készülhet akár egy iskolában vagy egy cégen belül is.hu .

akkor kb. illetve az aktuális mappából nyíló almappákban található weblapokra mutatnak. a képeket kisebbre vesszük. hogy hány képet kell majd beszerkesztenünk. amelyhez megjelenítővel (webböngészővel) bizonyára minden megcélzott felhasználó rendelkezik. másrészt a weblapos formában az információk és a képek is másfajta fájlmérettel jelenhetnek meg. PC World január . Ha a képek létrehozásakor azokat folyamatosan mappákba rendszereztük. Ez elősegíti a mozgást a weblapok között. Ez pedig fontos szempont. A módszer előnye. Készítés kézi szerkesztéssel Mielőtt weblapszerkesztésre adnánk a fejünket. akkor az így elkészített weblapok gyorsabban letölthetők az internetről. Ha kisebb lesz a fájlméret. nem tároljuk el más fájltípusban. Ha egy CD-lemezre való képet gyűjtöttünk össze. Ilyenkor CD-lemezen tudjuk terjeszteni a weblapokat. amelyek az almappákban lévő. Ez túl sok ahhoz. azokat nem módosítjuk. és azt mondjuk. Ilyenkor érdemes elhelyezni néhány hiperhivatkozást is. előbb számoljuk ki. Így 2-3 menetben felírhatjuk a képeket a lemezre. csak hivatkozunk rájuk. és azok remélhetőleg sok-sok év múlva is megtekinthetők lesznek. Azonban ragaszkodhatunk a képek eredeti méretéhez. szépségéhez. ha a felhasználónak nincs hozzá megjelenítője. és akár flopilemezen is terjeszthetők. Egyrészt viszonylag kevés munkával a kiadványt nagyobb közönség előtt is meg tudjuk jelentetni. hogy a CD-t nem zárjuk le. hogy azt utána akár weblapként is közzé tudjuk tenni. és minden ilyen új mappába létre is hoztunk mindig egy új weblapot. mert hiába a legjobban elkészített dokumentum. hogy abból nem engedünk. akkor mindig csak azt a néhány képet kellett beszúrnunk a weblapra. Ennek számos előnye van. hogy a képfájlok külön is megtekinthetők. és egy jó vagy közepes minőségű képnél átlagosan 300 kB mérettel számolunk. Ebben az esetben érdemes a rendelkezésünkre álló szabad helytől függően 2300 MB-nyi fájl összegyűjtése után azt CD-re írni úgy.Készítés kézi szerkesztéssel 19 Weblapok készítése Egy szép vagy jól sikerült képpel illusztrált kiadványt érdemes úgy megszerkeszteni. és nem is akarja a mellékeltet telepíteni a gépére. hogy kézzel egyszerre feldolgozzuk.2000 darab képpel lesz dolgunk.

Így a programot kedvünkre módosíthatjuk. Minden mappában lesz egy weblap. ami egy adott alkönyvtárrendszert végigjár.html fájlokat. ebben az egyszerű kivitelben. helyfoglalásuk elenyésző.hu . profi) webböngészőben meg lehet nézni a képeket. Könnyen és gyorsan megjeleníthetők a képek az internetről is. és több száz megabájtnyi képet tartalmazó alkönyvtárrendszerben létrehozza a szükséges index. A lehetőségek korlátlanok. Ennek előnye.20 Weblapok készítése Programból generált weblapok Az előző módszert CD-re írási szándék esetén nem javaslom. akkor azok is békésen elférnek egymás mellett.html fájlt. A tallózás során a talált JPG-fájlokra mutató hivatkozásokat be is írhatja a fájlba (IMG SRC=). régi. hogy a képeket táblázatokban helyezzük el. amely tartalmazza az adott mappában található összes képfájlt. amely a képekről kicsinyített áttekintőképet ad. de így is maradhat. méret. kezdetleges. ha némi programozói munkával elkészítjük azt a programot. Ennél már az is jobb. A program arra is példát mutat. Így egy képes CD-ROM ajánlójaként is megjelenhet. Az így elkészített weblapokat utólag módosíthatjuk is. hogyan lehet nagy mennyiségű fájlt gyorsan és egyszerűen feldolgozni. A program pár másodperc alatt lefut. és ezek használata a kezdők számára is elérhető minimális szellemi befektetéssel. Ha esetleg emellett olyan képnéző programot is használunk. Mivel a képeket nem változtatjuk meg. és nem éri meg a befektetést.ini. Ezeket a kicsinyített képeket pedig elhelyezhetjük ugyanabban a mappában. Ha az áttekintő képeket külön mappába helyezzük. hogy gyakorlatilag bármilyen (egyszerű. így a vásárlók előre megtekinthetik a CD tartalmát. Így viszont pár másodperc alatt legyártja a program az összes weblapot. bővíthetjük. esetleg feliratozva annak fájladataival (például fájlnév. és minden mappában létrehoz egy index. Utólag pedig a képek melletti cellákba személyes megjegyzéseket írhatunk. és áttekintő képet ad róla. Ehhez meg lehet hívni egy külső programot. és a weblap először ezeket a képeket mutatja meg. amely a paraméterül kapott képet lekicsinyíti. A program tovább bővíthető például olyan funkcióval. amely létrehoz kicsinyített áttekintő mintaképeket. http://moricz. csak hivatkozunk rájuk. új. létrehozási és utolsó módosítási dátummal). és azokat külön fájlban tárolja el. mert hatalmas munka. akkor azok apró mérete miatt akár a webre is kikerülhetnek. de a programban azt is megtehetjük. így akár több weblap is készülhet a mappákba.

utv) Dim obj.. de emailben is el tudom küldeni. kipróbáltam. akinek az internet elérésére nincs lehetősége (pcworldtippek@idg.html” For Output As #1 Mit$ = “<HTML><Title>” & f. f1. A letöltött BAS-fájlt a Microsoft Office-ban megtalálható Visual Basicben kell a Fájl importálása paranccsal betölteni.hu). és már ez is kapni fog egy index.SubFolders Open f.html fájlt. amelyek a képeket tartalmazzák. ‘********************************************** ‘* Készítette: Móricz Attila író.html * ‘********************************************** Dim IJ$ ‘********************** Sub IndexGyarto() IJ$ = Chr$(34) mh = “C:”: mappa = “\Dokumentumok\Camedia képek” MappaLista mh. Mit$ Mit$=”<p><a href=” + IJ$ + “. fc Set obj = CreateObject(“Scripting. * ‘* http://www.FileSystemObject”) Set f = obj.hu).hu/moricz/index.\index. de futtatás előtt módosítsuk a fájl elején található mh és mappa változók tartalmát.Programból generált weblapok 21 A programlista A program innen beírható. A megadott mappa lesz a kiinduló hely. Itt kell megadni.ini.GetFolder(mh & utv) Set fc = f. 2000. Bármi gond esetén az internetről is letölthető az egyik weblapomról (http://moricz. A program kis átalakítással VBSriptként is futtatható.extra. mappa: ‘ Szubrutinhívás a rekurzió miatt End Sub ‘********************** Sub MappaLista(mh. de akkor az Open utasításokat és a hozzá tartozó egyéb kellékeket ki kell cserélni objektumműveletekre.html” + IJ$ + _ PC World január . működik. Ez a változat is letölthető. hogy melyik mappából indulnak azok az almappák.Path & “</Title><body>” Print #1. f.Path & “\” & “index.

Name & _ “ (“ & Int(egyFajl.html” For Append As #1 Print #1.. Mit$) Open egyMappa.Name.Size / 1024) & “ kB) --.hu .)</a></p><hr>” Print #1.Files For Each egyFajl In fCsop Mit$ = “<hr><H3>” & egyFajl. !!! Next Set fCsop = f.ini. Mit$ Close #1 Weblapok készítése For Each f1 In fc utv_uj = utv & “\” & f1.DateCreated & “)</H3>” + _ “<p><img src=” & IJ$ & _ egyFajl. utv_uj) :‘Rekurzív hívás. link$ Call MappaLista(mh.22 “>Egy szintet vissza (.Name & “</a></p>” FajlbaIr f1.“ & _ egyFajl. 3)) = “jpg” If JPGE Then FajlbaIr f.Name & IJ$ & “></p>” JPGE = LCase(Right(egyFajl.ParentFolder.html” + IJ$ + “>” & f1.: “ & _ egyFajl.hu” + _ IJ$ + “>© Móricz Attila író</a></p></html>” End Sub ‘********************** Sub FajlbaIr(egyMappa. Mit$ Close #1 End Sub ‘********************************************** http://moricz.(L.Name link$ = “<p><a href=” + IJ$ + utv_uj & _ “\index.Path & “\” & “index. “<hr><p><a href=” + IJ$ & _ “mailto:pcworldtippek@idg.DateLastModified & “ --. Mit$ Next FajlbaIr f.

amelyet szintén egy For-Each-In-Next ciklussal dolgozunk fel. amelynek számos tulajdonsága lekérdezhető. és visszatér a program a hívás helyére. de tekintsünk el ettől. amely igazából csak meghívja a MappaLista() nevű szubrutint. A másik eset az lenne. Ez a rekurzív szubrutinhívás. A főkönyvtárunk esetén ilyen nincs. Ennek oka egyszerű.Programból generált weblapok 23 A program ismertetése A főprogram az IndexGyarto() nevű szubrutin. Utána létrehozunk az aktuális mappába egy index. akkor az előtte létrehozott változók tartalmát kiírjuk a megfelelő index. Ezt nevezzük rekurzív szubrutinhívásnak. amelyet a For-Each-In-Next ciklussal tudunk a leghatékonyabban feldolgozni.html fájlba. PC World január . hogy miért nem lehet öszszevonni a két alprogramot. Kérdezhetik akkor. amikor egy alprogram önmagát hívja meg újabb paraméterekkel. az egy If-Then utasításpárral megvizsgálhatja. amíg van olyan mappa.html fájlt. Az alprogram elején létrehozunk egy fájlrendszer-objektumot. ott ezt nem kellene szerepeltetni. oldalakon). akkor ez a For-Next ciklus nem kerül végrehajtásra. ugyanis a szubrutin tartalmaz egy hívást önmagára. hogy ha első alkalommal hozunk létre fájlt. tehát nem is fogja önmagát meghívni többet. A fájlok feldolgozása hasonlóan történik. Akit zavar. amelyen keresztül az egész fájlrendszer lekérdezhető (lásd még az 1999 decemberi PC Worldben lévő cikket a 126-130. Létrehozunk egy fájlcsoportobjektumot. Érdemes elgondolkodni a JPGE változó megadásának értelmén. majd a szubrutin meghívja önmagát. és egy hiperhivatkozást. hogy egy ugyanolyan szubrutint kellene meghívni. amelybe beírjuk a fejlécet. Ez addig történik így. amelyiknek van almappája. amely a szülőmappában lévő index. és annak működésén. ezért nem szabad a kiinduló adatokat ugyanannak a szubrutinnak az elején elhelyezni. A Set fc = f. Ha a fájl JPG-típusú. akkor ott ne szerepelje a hiperhivatkozás. azt eltároljuk a weblapunkon egy hiperhivatkozás formájában.html fájlra mutat.SubFolders utasítással létrehoztunk egy objektumcsoportot. Ha egy mappa már csak fájlokat tartalmaz. Először előállítjuk a mappában található almappa nevére mutató hivatkozást. hiszen akkor nem tudnánk az összes almappát végigjárni. A GetFolder() metódus a megadott útvonalon elérhető mappa objektumát adja vissza. A szubrutin végén kiírjuk a fájl lezárásához szükséges utasításokat. Mivel a paraméterek mindig megváltoznak.

Színes nyomtatás Amennyiben nem a szokásos kisebb méretben nyomtatjuk ki a képeket. Állítsuk be az alapértelmezett nyomtatást. hanem nagyobb méretben. hiszen egy fényképet a kezünkbe vehetünk. épületek. mert csak ez van. Fekete-fehér nyomtatás A színes képeinket hagyományos fekete-fehér nyomtatón is kinyomtathatjuk. Számítástechnikai szempontból nem sok hozzáfűznivaló van. akkor szót kell ejtenünk a nyomtatási feladatokról is. Ezért egy színes képet „nem szabad” közelről nézni. ha más szempontból nézzük. inkább a képen látható dolgok (táj. így a kép „szebb” is lehet. mégpedig szabad szemmel is látható és egymástól látható távolságban lévő pontokból. http://moricz. emberek). mert az ront az élvezeti értékén. Ráadásul azok felbontása 600/1200 dpi. mint hagyományos papíron. Ahhoz még persze sokat kell fejlődniük. láthatók a legapróbb részletek is. de a számítógéppel nyomtatott kép is lehet szép és jó. de nem kérhetünk alacsonyabb áron alacsonyabb minőséget. a többit pedig bízzuk a nyomtatóra. hogy lélegzetelállítóan szép fotórealisztikus képeket nyomtassanak. de eléggé drága a fotópapír a nyomtatóhoz. de minden pontokból áll. amelyen viszont szebbek a nyomtatások. vagy a nagyobbakat kitehetjük a falra. Ezen a téren a nyomtatók már kezdik beérni a hagyományos fényképezési technikát. hogy a hagyományos fényképpel azonos minőségű legyen egy nyomtatás. Ha van a nyomtatóhoz fotópatron. mint színesben. amit a program tud. Plakátok. Szintén hasznos. akkor használjuk azt.24 Nyomtatási munkák Nyomtatási munkák Ha a digitális fényképezést a hagyományossal vetjük össze. mert már a legújabb nyomtatók alkalmasak arra. azok is szépen mutatnak. úgy annak megjelenése már 300 dpi felbontás esetén elfogadható. ahol a részletek nem fontosak. szórólapok illusztrálására is használhatjuk. Ennek persze örülni kell. így ennek a nyomtatási formának is van létjogosultsága. valamit javít a minőségen. mint amire valójában szükségünk van.hu . Különösen tájképeknél nem érzékelhető a különbség annyira. Például egy 9x9-es arckép is jól fest. az alkalmazásban válasszuk ki a legjobb felbontást. Azok a fényképek viszont sokszor sokkal jobb minőségűek.ini.

Az elkészült digitális fényképeket JPG-fájlokban töltjük le a fényképezőből. mint általában a Windowsban. (A családi videofelvételeknek is kb. nagyításban kinyomtatható otthon. Ezeket érdemes külön almappába helyezni. akár színesben. mert kezelhetetlen lesz. hogy a képeket elkészítve (retusálás. ráadásul azokat a negatívokat nem fogjuk átdolgoztatni más „adathordozóra”. PC World január . mert legfeljebb 10-20 évente vesszük le azokat. akkor azok számítógépes eszközökkel. A weblapokon megjelenített képek között egyszerűen tallózhatunk. A képek rendszerezése A CD-lemezen való képtárolás különösebb feladatokat nem ró a felhasználókra. Ezeket a képeket fotóalbumokban tároljuk. méretre vágás) után CD-lemezen helyezzük el.) Ezért nem elvetendő az a gondolat. Azzal. míg a CD-lemezek átírása sokkal egyszerűbb feladat. ez a sorsuk. Így amelyik képet elajándékozzuk. Ha azt vesszük. hogy csak egyes képeket nyomtatunk ki. annyit megspórolhatunk. Azonban ne tároljunk egy mappában 20-30 képnél többet. hogy a CD-lemezes tárolás sokkal olcsóbb. hiszen akkor tudjuk azokat megtekinteni. amennyiből fizetni tudjuk a szép színes nyomtatáshoz szükséges fotópapírt. akár fekete-fehérbe. hogy a 10 éve készült fekete-fehér filmjeink előhívását is már csak kevés helyen vállalják. azok pedig évtizedekig porosodnak a polcainkon. mint adathordozó elavulttá válna. netán olyan helyen akarjuk megmutatni. míg a képnézegető programok esetleg hasznosabb szolgáltatásokat is nyújthatnak. a CD-k tartalma pedig DVD-re vagy más adathordozóra írható. és csak azokat nyomtassuk ki. témák és/vagy időrend szerint csoportosítani. A képek megjelenítése ugyanúgy történik. Ha pedig a fájlformátumok vagy a CD-ROM. keretezve vagy anélkül a falon helyezzük el. azokat kinyomtathatjuk a megfelelő formában. tehát megfelelő programokkal más formátumúvá alakíthatók. amelyekre szükségünk van. A módszer előnye. akkor ugyanez a probléma ott is fennáll. ahol nincs számítógép.A képek rendszerezése 25 Elhelyezés CD-lemezen Általában a hagyományos fényképezési technikánál a képeket előhívva („kinyomtatva”) tekintjük elkészültnek. szükség esetén a kívánt kép a megfelelő méretben.

ha az a mappa nevében van. abban minél több információt (szót) elhelyezni. amire oda kell figyelni. akkor a témán belül hozzunk létre almappákat. esetleg az egész felépítést egy-egy évszámmal jelzett mappába helyezzük el. Mindenképpen törekedjünk arra a merevlemezen való tárolás időszakában. Megjelenítő programok a CD-n A képek megtekintéséhez használhatunk egyszerű Shareware programokat is. majd a megfelelő eredeti telepítő fájljait is feltenni a CD-re egy Programok almappába. Ha a program valamilyen különleges tulajdonsággal rendelkezik. amit utána el is távolíthatunk. és azokban se legyen több. de a képeket már kiírtuk CD-re. hogy az azonos témába tartozó képeket egy helyen találjuk meg. de több szintes mélységbe lemehetünk így. Ezért érdemes a mappák nevét jó hosszúra választani. ha a későbbiekben azokat a képeket fel is használjuk. hogy minél alaposabb rendezettségben legyenek a képek. és azokban tároljuk a képeket. akkor érdemes egy rövid útmutatót is készíteni hozzá. amelyek az adott témához tartozhatnának. esetleg azon belül alakítunk ki témák szerinti csoportosítást. akkor telepíthetjük a képek CD-jén lévő egyik Shareware-t.hu . ami különösen akkor hasznos. mert akkor könnyen kereshetünk közöttük. Ezért érdemes kipróbálni egy-két ilyen programot. Ezt egyszerű TXT-fájlban helyezzük el. hiszen mindig készíthetünk olyan képeket.ini. Időrendi sorrend Érdemes időrendi sorrendben tartani a képeket. azoknál használni a hosszú fájlnév adta lehetőségeket. A módszer előnye. http://moricz. úgy tároljuk almappákban. mert azt mindig el tudjuk olvasni. Hátránya. hogy egy-egy téma elvileg soha nem lesz teljes. mert így nincs gond azok rendezésével. Ugyanígy a képfájlokat is érdemes csoportosan átnevezni. Így ha éppen nincs a képek megtekintésére alkalmas program a gépünkön. Ahogyan érkeznek. A keresésnél megadott szavakat akkor is megtalálja a Windows keresője. akkor alakítsunk ki almappákat megfelelő rendezettségben.26 Elhelyezés CD-lemezen Témák szerinti rendezettség Ha nem a hagyományos családi fényképezés felváltására használjuk a gépünket. Egy mappában legfeljebb 10-15 almappa legyen. Ha egy mappában túl sok kép gyűlne össze.

Így a CD-re kerülő anyagot más is összeállíthatja. Ha van egy szkennerünk. A CD-re írás előtt már azt is fel tudjuk mérni. majd a CD-író programban kijelölni írásra. hogy milyen célra tudnánk felhasználni egy ilyen eszközt. évente szükségessé válik egy-egy CD írása. mert kár lenne azokért a képekért. Az általam kipróbált CD-íróhoz az Adaptec Easy CD Creator programot (3. Így ha valamit mégsem kívánunk kiírni. Ahogyan az a következő ábrán is látható lesz. hogy mi kerüljön a CD-re. azok csak hivatkozások. alul pedig a CD-re írandó fájlok és mappák rendszere. PC World január . Az üres CDlemezek ára már 3-500 forint között mozog. rendszerezni. Ehhez a fent megjelenített mappákat és/vagy fájlokat egyszerűen az egérrel át kell húzni az alsó területre. Felhasználási lehetőségek feltérképezése Ha csak egy átlagos PC-t veszünk alapul.01) mellékelték. Ha digitális fényképező vásárlását is tervbe vettük.vagy tévékártya. nem kell még ezzel is a CD-írós gépet foglalni. amelyet olyan gépre is fel lehet telepíteni. Egy video. így hamarabb válik szükségessé az archiválás. amelyek szép pillanatokat örökítenek meg. akkor pedig mindenképpen érdemes egy CD-írót is betervezni. akkor az azon keletkező dokumentumok archiválásakor már félévente. ami egyáltalán nem sok ahhoz képest. hogy mennyi helyet fognak a fájlok elfoglalni. netán egy kis kamera megléte esetén is tetemes helyet foglalunk el az azokról digitalizált felvételekkel. a programban felül látható a sajátgépünk fájlrendszere. Bár nem szükséges minden bájtnyi helyet teljesen kihasználni.CD-írási feladatok 27 CD-írási feladatok Napjainkra a CD-írók ára kezdi elérni azt a szintet. amit már az átlagos felhasználó is megfizethetőnek tart. hiszen a CD-k ára ezt nem indokolja. ahol nem készül másolat róluk. amelyikben nincs is CD-író. így mindenképpen érdemes elgondolkodni azon. Az összeállítást egy fájlba is elmenthetjük. A másolandó fájlok kijelölése A CD-írás gyakorlatilag azonos egy flopira másolással. hogy mennyi adat fér el rajta. de előre megtervezhetjük. csak apró különbségek vannak. akkor azt az alsó részről törölhetjük. akkor a dokumentumok még nagyobb ütemben jönnek létre. Ezért a CD-re kerülő képfájlokat az előbbiek során ismertetett módon kell elhelyezni.

mint a felvétel gombra (Create CD) kattintani. és mehet is a CD-írás. akkor később folytathatjuk a CD-re írást. hogy 20-40 MB-tal kevesebb fér majd a CD-re. akkor ellenőrizzük a beállításokat. Ha több menetben írjuk a CD-t. Ellenkező esetben az előzőleg felírtak nem lesznek láthatók a CD-n! Nem kell egy menetben (session) felírni a képeket (adatokat). Ezt több helyen is megtehetjük. mert évek múlva is felírhatunk rá még egy újabb programot. amely utal a tartalmára vagy más fontos jellemzőjére. Ha a CD-t nyitva hagyjuk.hu . Ne zárjuk le a CD-t. és a fájlok is természetesen a megadott helyen elérhetők. ha nincs ezzel ellentétes tapasztalatunk. de számolnunk kell azzal.ini.28 Elhelyezés CD-lemezen Ha ezt a készletfájlt megnyitjuk a CD-írós gépen. amelyek az előző session tartalomjegyzékének importálására vonatkoznak. Adaptec Easy CD Creator program használat közben A CD-írás előtt ügyeljünk az alábbiakra: Adjunk nevet a CD-nek. http://moricz. akkor nincs más dolgunk. 10. ha még írni akarunk rá. ábra. Figyeljük a fájlok hozzáadásakor az állapotsor feletti szürke sávot. amely a lemez telítettségét mutatja.

A telepítésnél az Office eszközök között bújik meg. amelyek neve: „tartalom” és „ismertetok”. és miért javasolja mindenki e helyett a táblázatos megoldást? Látogasson el a weblapjaimra (http://moricz. Kattintson egy kiválasztott hiperhivatkozásra az egér jobb gombjával. ha egyáltalán benne van? Ez valóban egy nagyon jó. a tartalomjegyzékemben ha ezt teszi. A bal oldali rész a „tartalom” nevű. hogy könnyedén tudjak egyenleteket. Hová van elrejtve.0-s Wordben volt „Egyenlet szerkesztő”. ahol szintén ugyanaz lenne a keretek (frame) neve. A 6. és válassza ki a „Hivatkozás megnyitása új ablakban” parancsot. akkor ezt csak a rajzeszköztár segítségével tudom megtenni. hogy miért nem kedvelik mostanság a keretes szerkezeteket. pl. azok keretesek. érdemes használni. Lehet ugyan ügyelni egy JavaScript segítségével arra. a jobb oldali az „ismertetok”. ha a másodfokú egyenlet megoldó képletét szeretném egy dokumentumban feltüntetni.ini. amit szintén nem telepít alapértelmezésben a Word 97. A 2. A kérdésem az. ablakban is lesz egy keretes weblap. PC World január . Ekkor kilép az általam meghatározott keretből.mi válaszolunk 29 Ötletes megoldások PC-re Önök kérdeznek . hogy ez ne forduljon elő.hu). Például.mi válaszolunk A Microsoft Word97-ben nagyon fontos lenne nekem. de ezt a Word97-ben nem találom.Önök kérdeznek . és kényelmes megoldás. pedig az is jó program. képleteket szerkeszteni. és nem is tud oda visszalépni. ablakban már van két objektum. ott kell kiválasztani. de ez egy idő után keveredéshez vezet. Ugyanitt található a Photo Editor is. akkor is visszakapja a kereteket. de két azonos nevű keret nem lehet. mert az 1. Amatőr szinten foglalkozok weblapkészítéssel.

ha egy keresőnél regisztrálja az oldalt. mint amennyi oldalunk van. ami önnél most éppen a háttérben van. Ha az kiadja találatként.swi.30 Ötletes megoldások PC-re Na most ha rákattint egy linkre. hogy az űrlapot el tudjuk küldeni. akkor minden összekeveredik. ami még rosszabb.hu/help/ címen olvasható el ez az ismertető. Aztán az is gond. de nem tudom mi kell ahhoz. Ha pedig csak az index. de ha kilép belőle. A feladat kétféle módon oldható meg. Ezért elsősorban a saját webhelyszolgáltatójánál nézzen körül. Ha a JavaScript figyel. Ugyanilyen lehetőség van az SWI-nél is a http://www.ini. csak azt. ahol sok más ingyenes internetes szolgáltatást is találunk. amíg valaki csak egy ablakban böngészik. akkor az illető rákattint a hiperhivatkozásra. hogy a tartalmat az „ismertetok” keretben nyissa meg.externet. Ezt töltsük le. és annak tartalmát értelemszerűen módosítsuk. és ott is nyitja meg.hu . Vannak olyan webhelyek. akkor pedig akár többször is egymásba ágyazódhatnak a kereteink. hogy a hiperhivatkozásra kattintva nem reagál. http://moricz. hogy a kitöltött kérdőívet megkapjam e-mailben. Na ez itt a baj. amelyek az űrlapunk minden mezőjét elküldik a megadott e-mail-címre függetlenül attól. hogy hol van az adott űrlap. Hasznos kiindulópont weblapszerkesztőknek a http://weblabor. Addig semmi gond.extra. akkor sokkal kevesebb találatot adnak a keresők. ahol szinte minden kelléket megtalálunk ahhoz. hogy ingyen profi webhelyet hozzunk létre magunknak vagy mások számára. Azonban ezt nem látja. és keret nélkül jelenik meg az oldal.html fájlokat regisztráljuk. amely tartalmaz egy hiperhivatkozást egy szöveges fájlra.hu címen. Az Extránál a http://stop. Az esetek többségében azonban a webhelyszolgáltatónk biztosít egy CGI-programot arra. A FrontPage Express programmal készítettem egy kérdőívet.hu cím is. akkor a hiperhivatkozásban a TARGET mezőben az van megadva.

Nem feltétlenül jelent hardveres hibát. nehogy Nyomtatási kép (Oldalkép) nézetben hagyja valamelyik dokumentumot. A következő problémával küszködöm. Ugyanez (dokumentum újratördelése) történik például „szöveg keresésekor is”. új szolgáltatását a Word 2000-nek? A Word Normál nézetben nem írja ki az állapotsorba. Gyakran 100 oldalnál hosszabb dokumentumokat szerkesztek.Önök kérdeznek . de már meggondolandó.. hogy amikor például az 5. időrabló.”. normál. ha csak nincs a dokumentum két példányban nyitva. Azonban ez minden Word-változatban így van. Ezért van a fő. oldalra „ugrok” a szövegben.). Erős gép esetén persze el lehet menni akár 150 oldalig is. Az Ön esetében a modem. 32 MB RAM. 50 oldalnál. ha egyben 50-100 oldalnál hoszszabb dokumentumot szerkesztünk vele.mi válaszolunk 31 Egy hete már Word 2000-rel dolgozom. Ha ön a dokumentumot két példányban (két ablakban) nyitja meg. A számítógép egyébként kitűnően működik.. használja azt. az esetek 99%-ában egy másik vagy PC World január . azonban a szörfözés megkezdését követő egy-két percen belül minden „durván” megszakad. akkor a program újratördeli a dokumentumot (mindegy. hogy milyen nézet van beállítva. Windows 98. vagy a kereskedőtől. akkor ügyeljen arra.. mondjuk 200-300 oldalas dokumentumon történő szerkesztő munkálatok során. Ha valóban szüksége van mindkét ablakra. és a háttérben lévő ablakban Nyomtatási kép (Oldalkép) nézetben hagyja. akkor az előtérben lévő ablakban mindegy milyen nézet van. amikor megpróbálok internetezni: A kapcsolat gyorsan létrejön a kiszolgálóval. és egy hibaüzenetet („Windows védelmi hiba” vagy „súlyos kivétel”) követően újra kell indítani a számítógépet. oldalszám. Internet Explorer 5. és bosszankodva tapasztalom. nem rendelkezik megfelelő eszközvezérlővel (driver). Létrehozásához megtalálja az eszközöket a Vázlat nézetben. Gépem főbb paraméterei: MMX233. modem. Ez igen nagy időveszteséget jelent például hosszabb. nyomtatási kép stb. A Word bármelyik változata lassú akkor. Egy fájl. amit vagy a gyártó honlapjáról lehetne beszerezni. ez nem a Word 2000 „újdonsága”. akkor is lassú lesz. oldalról az 50. ne legyen hosszabb kb. hogy „Tördelés.és aldokumentumok rendszere. belső „szoftveres” ACORP típusú. Hogyan lehet megszüntetni ezt a bosszantó..

.exe "%1" A „DDE használata” kapcsolómező legyen bekapcsolva. ha van. majd az Open műveletet jelölje ki..ini. Mi lehet a hiba? Nálam Windows 95/ 98 és 2000 változatokban a VRML2c. mert néhány reklamáció után ők már általában tudják. ahogyan a cikkben is láthatta.:-) szöveget olvas éppen.. különösen. európai betűkészlettel. akkor valószínűleg valamilyen távol-keleti (japán. Például egy angol betűkészletben nincsenek magyar ékezetes karakterek. amelyeket a választott betűtípus nem tartalmaz. A Művelet sorában ez legyen: C:\PROGRA~1\INTERN~1\iexplore. Nyissa ki egy mappában vagy az Intéző programban a Nézet / Mappa beállításai párbeszédablakban a Fájltípusok lapot. Olyan probléma van. Egyes internetről letöltött ZIP-fájlokban lévő DOC-kiterjesztésű szöveges fájlok megjelenítésekor rengeteg négyzet. Keresse meg a "VRML Browser Object" bejegyzést. mi a megoldás. Az alkalmazás: iexplore Témakör: WWW_OpenURL Az első három beállítás a fontos... szóval sokféle gond lehet. hogy az első alkalommal nehezen akarja megnyitni. Ha túl sok a zavaros karakter. A DDE-üzenet: "file:%1".. kínai. nyissa meg a Szerkesztés gombbal.exe Programot is. Lehet ezen segíteni? A szövege olyan karaktereket is tartalmaz. és csak ritkán hibás az eszköz. mert az összerendelés hibás. Használjon a szövegnek megfelelő betűkészletet.és egyéb érthetetlen karakter jelenik meg a szövegben. akkor rendesen meg fogja nyitni a VRMLobjektumokat. Kérdezze meg esetleg a kereskedőt.hu . Ezért azok helyett kis négyzetek jelennek meg. Sajnos továbbra is csak szöveges megjelenítés van. akkor a magyar betűk kódjának megfelelő karakterkép nem áll rendelkezésre.-1. hogy nem kompatíbilis a vezérlő. Feltelepítettem a VRML2C. Az is lehet. Így ha megnyitunk egy magyar szöveget.32 Ötletes megoldások PC-re egy újabb eszközvezérlő segít a bajon. ha még garanciális a számítógépe. A márciusi Tippek füzetben javasolt eljárás alapján próbáltam meg a térbeli képek készítését..exe (1'197 kB) telepítése után bármelyik gépemen azonnal működött. http://moricz. és nyomja meg itt is a Szerkesztés gombot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful