You are on page 1of 3

Kapten Hassan Wira Bangsa- Harun Johari Latar Tempat Novel Kapten Hassan Wira Bangsa mengisahkan pengalaman

hidup seorang wira yang banyak berjasa jepada negara dalam perjuangan menentang pengganas komunis. Wira tersebut bernama Kapten Hassan yang juga merupakan watak utama dalam novel yang berbentuk biografi ini. Peristiwa dalam novel ini telah mengambil berlaku di beberapa tempat. Antaranya ialah Kampung Bukit Katil, Melaka. Di sini, Kapten Hassan bersama-sama abang ipar dan bapa saudaranya menuntut ilmu mempertahankan diri dan ilmu kebatinan daripada Tuan Kiai Haji Yusof Rahimullah. Latar tempat yang seterusnya pula ialah di Hospital Besar Seremban di mana Kapten Hassan dirawat oleh doctor-doktor kerana beliau menghidapi penyakit lemah jantung yang serius. Beliau dirawat hampir sebulan sebelum beliau dibenarkan keluar dari hospital pada bulan puasa. Ladang Getah Waterfalls yang terletak di Jelebu turut menjadi salah satu latar tempat dalam novel ini. Di sini, Kapten Hassan telah mengetuai operasi menghapuskan pengganas komunis. Dalam operasi tersebut, mereka telah berjaya menumpaskan usaha pengganas komunis yang hendak menggagalkan sambutan Hari Kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Latar Masyarakat Novel Kapten Hasaan Wira Bangsa mengisahkan pengalaman hidup seorang wira yang banyak berjasa kepada negara dalam perjuangan menentang pengganas komunis. Wira tersebut bernama Hassan bin Haji Osman yang juga merupakan watak utama dalam novel yang berbentuk biografi ini. Terdapat beberapa latar masyarakat yang boleh kita dapati dalam novel ini. Antaranya ialah masyarakat pengganas komunis yang bergerak secara berkumpulan untuk menentang pihak kerajaan dan bertindak kejam terhadap rakyat tempatan. Mereka terdiri daripada Kumpulan Bintang Tiga. Mereka menyeksa sesiapa sahaja yang menghalang ataupun tidak mahu memberi kerjasama kepada mereka. Masyarakat Melayu yang beragama Islam juga merupakan salah satu latar masyarakat yang terdapat dalam novel ini. Mereka terdiri daripada Kapten Hassan, Haji Osman, Penghulu Ismail, Siti Zabedah, Hajah Siti Amai, Ishak dan Abdul Hamid. Mereka digambarkan taat akan suruhan agama dan sentiasa beribadat kepada Allah. Kapten Hassan sendiri dibesarkan dengan pendidikan agama. Terdapat juga masyarakat tentera yang mempertahankan keselamatan dan keamanan negara daripada pengganas komunis. Mereka terdiri daripada anggota tentera yang berkhidmat dalam Kor Rejimen Askar Melayu Diraja. Mereka bersifat cinta akan tanah air, berani dan bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas. Golongan ini sanggup berkorban dan mempertaruhkan nyawa mereka demi negara yang tercinta.

Contohnya apabila Kapten Hassan berjaya menghalang perjumpaan ketua-ketua pengganas komunis di Ladang Getah Waterfalls sekali gus menggagalkan rancangan mereka untuk membuat huru-hara semasa Hari Kemerdekaan Tanah Melayu.Hassan untuk menyerah diri . Oleh itu. Kapten Hassan dan anggota tentera yang lain sanggup berjuang bermati-matian di medan perang demi mempertahankan negara daripada pengganas komunis. Watak Antagonis Tuk Janggut y y y Jawatan tertinggi komunis di Perak Digeruni orang ramai (ilmu kebal dan dpt mengghaibkan diri) Pernah bertempur dan beradu kekuatan dengan K. Terdapat beberapa pengajaran yang boleh dipetik daripada novel ini. Ismail dibebaskan keran penduduk M.P menuntut bela) Ah Kiew/ Ah Moi y y y y Wanita. Kapten Hassan telah menerima kematian isterinya yang dibunuh dengan tabah. Hassan Tidak mudah putus asa Tugas gagal. Beliau juga tabah apabila perkhidmatannya sebagai tentera ditamatkan kerana gagal dalam ujian kenaikan pangkat buat kali kedua. paras rupa yang cantik Ditugaskan untuk menggoda K. Selain itu. Oleh sebab cinta akan tanah airnya. Di samping itu. kita juga haruslah bertanggungjwab terhadap setiap tugas yang diamanahkan kepada kita agar tugas tersebut dapat dilaksanakan dengan jayanya (bertanggungjawab). Kapten Hassan bertanggungjawab terhadap tugas yang diamanahkan kepadanya. kita seharusnya cekal apabila menghadapi dugaan dalam kehidupan (ketabahan). sebaliknya dipujuk oleh K. Antaranya ialah kita mestilah sanggup berjuang demi mempertahankan tanah air daripada dijajah oleh anasir luar (cinta akan tanah air). Wira tersebut bernama Hassan bin Haji Osman yang juga merupakan watak utama dalam novel yang berbentuk biografi ini.Pengajaran dan Nilai Novel Kapten Hassan Wira Bangsa mengisahkan pengalaman hidup seorang wira tempatan yang banyak berjasa kepada negara dalam perjuangan menentang pengganas komunis. Hassan Lai Su Ting y y y Ketua kumpulan Bintang Tiga (pusat di Ulu Terip) Sangat ganas dan kejam Ketakutan (arahkan P. setiap tugasnya mencapai kejayaan yang besar.

Seremban. beliau akan menegur dengan cara yang baik. Kapten Hassan tidak tergoda oleh pengganas komunis wanita yang bernama Ah Moi yang menyamar untuk megenakan Kapten Hassan. Penghulu Ismail oleh Kumpulan Bintang Tiga. Penghulu Ismail. Malangnya. Beliau merupakan anak ketiga daripada lima adik-beradik. Ayah Kapten Hassan bernama Haji Osman manakala ibunya bernama Pn Zainah. Kapten Hassan merupakan seorang suami yang baik serta penyayang dan sentiasa menjaga kerukunan serta keharmonian rumah tangga. Beliau sering memberikan nasihat yang berguna kepada isteri dan anak-anaknya untuk dijadikan pegangan di dunia dan akhirat. Kapten Hassan juga mendalami imu mempertahankan diri dan ilmu kebatinan untuk menuntut bela atas kematian isterinya serta penahanan datuknya. Kapten Hassan seorang yang penyayang dan penyabar. ibu Kapten Hassan telah meninggal dunia. Beliau kemudiannya dipelihara oleh datuknya. Negeri Sembilan. Beliau seorang yang taat kepada suruhan agama. Kapten Hassan telah mendapat pendidikan agama sejak remaja lagi. . Apabila beliau menegur tentang sesuatu kesalahan. Oleh itu. Semasa berumur tujuh tahun. Manakala sebagai ayah pula. Hassan bin Haji Osman telah dilahirkan pada Julai 1927 di Kampung Batu 12 Mantin.Watak Utama Novel Kapten Hassan Wira Bangsa mengisahkan pengalaman hidup seorang wira yang banyak berjasa kepada negara dalam perjuangan menentang pengganas komunis. pengajian beliau terhenti apabila Jepun menyerang Tanah Melayu pada tahun 1941. Kapten Hassan telah mendapat pendidikan awal di sekolah melayu dan sekolah agama. beliau tidak mudah tergoda oleh perbuatan maksiat serta dapat mengawal diri daripada melakukan perbuatan yang menyalahi hokum agama. Wira tersebut bernama Hassan bin Haji Osman yang juga merupakan watak utama dalam novel yang berbentuk biografi ini. Sebagai contoh.