You are on page 1of 10

TOKOH DALAM TAMADUN ISLAM

‡ AL-FARABI (870-950 MASIHI) ‡ IMAM AL-GHAZALI (450-505 HIJRAH / 1058-1111 MASIHI)

.AL-FARABI (870-950 MASIHI) ‡ Nama sebenar ABU NASIR MUHAMMAD BIN MUHAMMAD BIN BARKAN. ‡ Mendapat pendidikan awal di kampungnya. ‡ Guru agungnya MATIUS BIN YUNUS. ‡ Dilahirkan pada tahun 870 MASIHI (KG FARAB). ‡ Umur 40 tahun pindah ke Baghdad (Mula belajar Bahasa Arab) ‡ Setelah mahir dalam bahasa Arab beliau mula mempelajari ILMU FALSAFAH.

‡ Meneruskan pengembaraan ke Damsyik. ‡ Kepintaran dan kebijaksanaan beliau menimbul kan kekaguman gabenor Damsyik dan diundang tinggal di istana beliau di ALEPO. ‡ Penguasaan bahasa Yunani menolong beliau memperbanyakkan penterjemahan dan ulasan hasil karya ahli falsafah Yunani. . beliau telah berhijrah ke Haran. ‡ Untuk memperdalamkan lagi. ‡ Kejayaannya menggabungkan seluruh aliran falsafah Yunani dianugerah gelaran µMAHAGURU KEDUA¶ selepas Aristotles.‡ Hampir 10 tahun mendalami falsafah Yunani.

‡ Tugas rasminya MENGHADIRI MAJLIS ILMU yang dianjurkan oleh SAIFUDDAULAH ALHAMDANI setiap hari. . ‡ KEMEWAHAN ISTANA dan GAJI yang lumayan tidak sedikitpun menjejaskan prestasinya sebagai seorang AHLI FALSAFAH ISLAM.‡ Beliau dilantik sebagai KETUA ISTANA. ‡ Beliau kembali ke rahmatullah pada 950 MASIHI. ‡ Wang yang diperolehi disedekahkan kepada fakir miskin dan untuk kerja-kerja amal.

‡ Ayahnya seorang yang miskin (PENENUN KAIN BULU).IMAM AL-GHAZALI (450-505 HIJRAH / 1058-1111 MASIHI) ‡ Nama sebenar : ABU HAMID BIN MUHAMMAD AT-TUSI AL-GHAZALI ‡ Dilahirkan pada tahun 450 Hijrah / 1058 Masihi. ‡ Diasuh dan dididik sepenuhnya dengan TASAWUF oleh sahabat ayahnya. .

‡ Namun ayahnya amat meminati ilmu pengetahuan. ‡ Pengembaraan diteruskan lagi untuk mendalami ilmu pengetahuan ke NISAPUR. ‡ Ilmu pertama yang dipelajari ketika kecil ialah ilmu fikah daripada SYEIKH AHMAD BIN MUHAMMAD AR-RAZIKANI. . ‡ Selepas itu beliau mengembara ke JURJAN dan berguru pada IMAM ABU NASAR AL-ISMAILI. ‡ Berguru dengan IMAM AL-HARAMAIN. ‡ Keagungannya dalam bidang ilmu falsafah Islam sukar ditandingi sehingga digelar HUJJATUL ISLAM.

.‡ Ketokohannya terserlah di NISAPUR apabila beliau dapat menguasai pelbagai ilmu pengetahuan seperti ILMU MANTIK. FALSAFAH dan FIKAH. ‡ Ketokohan beliau dikagumi oleh gurunya sendiri dan pernah menyanjung ketokohan beliau dengan berkata : ³Al-ghazali itu merupakan lautan yang tidak bertepi´ ‡ Beliau berhijrah ke AL-ASKAR dan mendapat penghormatan daripada seorang menteri NIZAMUL MULUK dari Dinasti Saljuk.

‡ Walaupun beliau mengajar dalam bidang Fikah. ‡ Meneruskan perjalanan ke SYAM (SYRIA). . ‡ Setelah itu beliau telah kembali ke kampung asalnya. beliau sebenarnya meminati BIDANG FALSAFAH ‡ Menunaikan ibadat Haji pada tahun 488 Hijrah. ‡ Berjaya menyempurnakan kitab IHYA µULUMUDDIN yang agung itu. ‡ Beliau menjalani hidup yang amat sederhana.‡ Dalam usia yang masih muda. ‡ Membuka sebuah sudut (HALQAH) ilmu yang dikenali sebagai AL-GHAZALIAH. beliau dilantik sebagai PROFESOR di AKADEMI NIZAMI (Universiti) di Baghdad dalam bidang Fikah.

‡ Antaranya AL-MUNQIZ MIN ADH-DHALAL (FALSAFAH DAN AKIDAH). . MENDIRI KAN SEMBAHYANG & MENGAJAR ILMU KEPADA PELAJARNYA.‡ Kehidupan seharian dibahagikan kepada waktu untuk MEMBACA AL-QURAN. ‡ Menghasilkan hampir 100 buah kitab dalam pelbagai bidang. MENGADAKAN PERTEMUAN DENGAN PARA ULAMA. ‡ Didunia Barat terdapat 2 karya beliau yang masyhur (MAQASID AL-FSIAH dan TAHAFUT AL-FALSIAH (kesesatan ahli falsafah)\ ‡ Beliau kembali ke Rahmatullah pada 14 Jamadil Akhir tahun 505 Hijrah / 1111 Masihi di Tusia.

SEKIAN .