riBera

informació de la
actualitat• EcONOMia• EspOrts · cultura · tENdèNciEs · OpiNiÓ · FEstEs
Algemesí destina més de 730.000 euros al foment de l’ocupació al municipi
L’Ajuntament d’Algemesí ha oferit més de 200 llocs de treball per a l’any 2011 a través de cinc programes per al foment d’ocupació que sumen un total de 738.585,16 euros destinats a impulsar l’ocupació local. Aquesta xifra ha estat possible gràcies a la inversió municipal i l’adjudicació de diferents subvencions.
PáG. 20

AGOST 2011 / PREU: 1 €

Cultura

El Racó de la Pintora
Situat a prop d´ Alberic, en els voltants de l´ hotel es poden practicar activitats com la peixca o navegar amb piragua.
PÀGINA 28

Pla d’Igualtat de l’àrea de Salut
L’Àrea de Salut 10, que engloba la comarca de la Ribera, ha posat en marxa un pla d’igualtat que aplicarà en tots els seus centres de treball.
PÀG. 13 PÀG. 24

Viatjar quasi debades
Descobrim què és el Couchsurfing de la mà de dos amics argentins que estan de pas per la Ribera en la seua particular volta al món.

15,5 1,35

milions d’euros de deute a 31 de desembre de 2010 milions d’euros de deute generats durant el primer trimestre de 2011

Signat l’acord de govern entre PSPV i Compromís a l’Alcúdia
El PSPV i Compromís han signat un document programàtic per afavorir la governabilitat. L’acord es basa en els principis de participació, transparència, austeritat, solidaritat, responsabilitat, progrés, ocupació i servei públic
PÀGINA 5

Servei de biblioplatges a Cullera
Cullera ofereix durant tot l’estiu un servei de biblioplatges perquè els banyistes puguen gaudir de la lectura gràcies a les dos instal·lacions situades en la platja de Sant Antoni, front a l’edifici de Ferrobús, i la platja del Racó. A més de tota classe de llibres, els banyistes trobaran exemplars d’INFORMACIÓ DE LA RIBERA.
PÀGINA 12

Un deute pels núvols
Les xifres són ben eloqüents: la situació financera de l’Ajuntament de Cullera és alarmant, una situació compartida amb molts ajuntaments d’arreu de l’estat. La particularitat que marca la gestió d’Ernesto Sanjuán és que el deute amb els proveïdors que manté l’ajuntament s’ha disparat en els últims mesos. Així ho confirma el tercer informe de morositat elaborat per la Intervenció municipal i que xifra en 17 milions d’euros la quantitat que deu el Consistori a les empreses. Tot això provoca greus dificultats en determinades contractacions.
PáG. 4

Sueca esdevé la capital cultural de la Ribera amb la Mostra de Mim
Sueca serà durant els primers dies de setembre el centre de tots els aficionats a les arts escèniques gràcies al Festival Internacional de Mim que es celebra per XXXX ocasió. Tot i la crisi, l’organització de la cita cultural ha cuidat fins el detall una programació que està pensada per al gaudi de tots els amants del mim.
PÀGINA 24

Setmana esportiva de Cullera
Cullera acollirà durant la primera quinzena d’agost competicions de diferents modalitats esportives. Enguany es ret homenatge al pilot Vicente Pérez Manzanares.
PÀGINA 22

2

| Opinió |

e
Editorial

Capitalitats compartides
Alzira és capital de la Ribera, això no és discutible. Hi ha pols d’atracció comarcals d’indubtable pes. com ara Algemesí, Carcaixent, l’Alcúdia, Benifaió... Però el pes demogràfic, econòmic, cultural i social d’Alzira és un factor tan determinant com fins i tot l’històric. Però, i a la Ribera Baixa? Quina n’és la capital? Sembla evident que hi ha una rivalitat històrica entre Cullera i Sueca. Sens dubte, el referent turístic de les dues Riberes és Cullera, el seu nom és conegut arreu d’Espanya i està a l’agenda de nombrosos touroperadors europeus. Ara per ara, però, Sueca gaudeix d’una vidacultural i social molt més pronunciada. El Festival de Mim que se celebrarà el proper mes de setembre n’és un bon exemple. Queda clar que la comarca gaudeix d’una gran diversitat de pols d’atracció. I això, definitivament, és positiu.

Vida
Els assegure que el meu propòsit era escriure un article ben diferent a aquest. Diguem-ne, més lleuger. Més en consonància, potser, amb l’època estiuenca en què ens trobem. Però sembla com si la vida no ens volguera donar cap treva. Recordant-nos a cada pas, amb alguna de les seues sotragades tràgiques, com de punyetera pot arribar a ser. I com de fràgil és la nostra condició. Tenia, en principi, la intenció de parlar-los d’un dels llocs amb més encant del nostre poble, el Dosser. Un paratge que se n’ix bastant de la imatge prototípica de turisme massificat que es té de Cullera. I on els nostres sentits poden gaudir d’un paisatge amb espais encara verges i d’una gran bellesa. Com la seua platja, amb un imponent cordó dunar acabat de regenerar. Platja que limita, per un costat, amb el parc natural de l´Albufera i, per l’altre, amb l’únic tram de costa brava de la nostra província. I que a banda de permetre el contacte directe amb la natura, també compta amb tot un seguit d’atractius esportius i d’oci, integrats de manera harmònica amb el seu entorn. En aquest racó privilegiat del

CartEs dEls lECtors

Reflexions sobre la intolerància
Després de despertar-nos el diumenge, amb la terrible notícia de la matança a l’Illa d’Utoya , hi ha motiu per a pensar que el fanatisme, pot arribar a tan fatals i dramàtiques conseqüències,però així és desgraciadament. Encara caminava commocionada amb la notícia quan el dilluns em vaig topar de cara amb una realitat ,cada vegada més freqüent i perillosa. I és que estant a l’ambulatori de Sueca, em vaig trobar davant dues cues de gent, en una hi havia entre uns altres , una dona d’aspecte àrab i un home senegalés,en l’altra gent “autòctona”. Quan em vaig acostar, una d’aquestes persones (jove,amb estudis,em va dir que era infermera) que estava en la segona cua ,estava deixant anar un discurs sobre com de malament estava tot a Espanya,que hi havia molta gent estrangera,que la sanitat anava fatal,perquè entre altres coses es dedicaven a atendre a aquesta gentola; i de seguida va afirmar “haurien d’habilitar dues cues, una per a la gent normal i una altra per al “ganao”. Si, “ganao” va ser l’expressió que se li va ocórrer per a designar a les dues persones estrangeres. Jo em vaig indignar i simplement li vaig dir “preferisc mil vegades estar en la cua del “ganao” que en aquesta” i vaig canviar de cua. I és que davant certes actituds no es pot romandre indiferent i hem de posicionar-nos, perquè de la intolerància al racisme i d’aquest a l’odi hi ha un fil tan fi que desgraciadament ja hem vist moltes vegades on pot arribar. Rosa Serra Magraner

mediterrani, és on he tingut la sort de passar amb la meua família els últims estius. I d’assaborir la seua calma, la seua quietud. Un lloc ideal per a poder –com es diu ara- carregar les piles durant aquest parèntesi estival, i desconnectar de la vida atrafegada de la resta de l’any. Que predisposa, a més, a plaers tan saludables com el de la lectura, o el diàleg amb u mateix. O a disfrutar de la conversa amb els amics, i recordar així els beneficis de tota classe que comporta el conreu de l’amistat. Un lloc d’aquells que deixen de representar en algun moment una realitat purament exterior, per traslladar-se al terreny de les emocions més íntimes. Va ser precisament al Dosser, en concret a les portes del renovat restaurant el Blanco, on em topí un dia de mitjans de juliol amb Fernando, el psicòleg municipal. Jo anava acompanyat pel meu fill Robert i vam estar xerrant una bona estona sobre com li anava a aquest en el Centre Ocupacional. També sobre l’organització de les properes Jornades educatives al mes d’octubre, de les quals Fernando era l’autèntica ànima mater i en les quals ell mateix m’havia animat a participar. Tots dos coincidíem plenament que era molt important la continuïtat d’aquest espai de trobada i experiència compartida de la comunitat educativa del nostre poble, a pesar dels temps de penúria en què estàvem immersos. Tot seguit ens acomiadàrem, amb el propòsit de mantindre´ns en contacte. Això últim, per desgràcia, ja no seria possible. Molt poquetes hores després, i d’una manera sobtada, Fernando ens deixava per sempre. Des d’aleshores, la majoria dels

comentaris que he sentit sobre la seua persona compartien un denominador comú. Fernando, per a la gent que ha tingut la fortuna de conéixer-lo, ha sigut un gran professional i una magnífica persona. Per damunt de tot, destacava per la seua bonhomia, pel seu caràcter assossegat, cordial i acollidor. D’eixos caràcters que aconsegueixen transmetre confiança i serenor a la gent del seu voltant. Una persona molt humana, en definitiva. Qualitat que es manifestava també en la manera com desenvolupava la seua tasca professional. Una professió amb la qual estava compromés fins al moll de l´os. I que l´exercia –a pesar del seu caràcter tranquil- amb un entusiasme, i una passió, encomanadissos. Fernando, des de la seua concepció humanista de l´ensenyament, era ben conscient que en el món de l´educació es treballa amb un material humà altament sensible –els nostres xiquets, els nostres jóvens-. Per això, la seua manera d´entendre l´educació personificava a la perfecció el que ara s´anomena com a educació en valors. I aquest compromís seu es manifestava sobretot en una sensibilitat molt especial cap al grup d´alumnes, en principi, més desvalgut, més vulnerable. En aquest sentit, per a ell, l´atenció a la diversitat o l´escola inclusiva no eren conceptes buits de contingut, sinó el reflex de la seua particular visió del que havia de ser l´educació, del que havia de ser l´escola. Una realitat tan plural i diversa com ho és la vida mateix. Sobre tot això, parle amb un cert coneixement de causa. Durant l´etapa d´escolarització de Robert a l´Escolaica, vaig

Toni Picazo

riBera
informació de la
Director: Jordi Piris direccio@informaciodelaribera.com Coordinació de continguts: Xavi Bellot redaccio@informaciodelaribera.com Departament comercial: Pilar Torres comercial@informaciodelaribera.com 664411031 Maquetació: alquadrat.com info@alquadrat.com Correcció i assessorament lingüístics: Joan Francesc Bolufer Informació de La Ribera no es responsabilitza de les opinions dels seus col·laboradors, i es reserva el dret de no publicar totes aquelles col·laboracions que atempten contra l’honor de les persones. Edita: Servicios Audiovisuales Mat Media info@matmedia.tv Imprimeix: Artes Gráficas del Mediterráneo Dipòsit Legal: V-2271-2011

AGOST 2011

riBera

·3

mantindre amb Fernando llargues i profitoses xerrades. La integració escolar d´una persona amb discapacitat intel·lectual no és cap camí de roses. Però, sens dubte, Fernando, amb el seu tarannà optimista i la seua positivitat contagiosa, va aconseguir que aquest acabara sent un camí molt més fàcil i planer. Que les nostres lògiques preocupacions com a pares s´anaren esvaint en comprovar com de feliç era Robert en la seua aventura escolar. Cosa per la qual sempre li estarem més que agraïts. A Fernando, l´acomiadàrem amb “Vida”, la seua cançó preferida. Un cant a la vida que és tota una declaració de principis sobre el nostre pas per aquest món. Tot un testimoni també de la seua personalitat vitalista. Dissortadament, el destí ha volgut que eixa vida seua s´haja trobat massa prompte –tal com diu la mateixa cançó de Llach- a mercé d´alguna onada fatal. Molt abans del que tots haguérem desitjat. Per això, la millor manera de mantindre viva la seua memòria és continuar amb tots els projectes que portà endavant al llarg d´una vida tan fructífera com la seua. I, en aquest sentit, em sembla una magnífica idea que les Jornades educatives de Cullera puguen portar a partir d´ara el seu nom. Seria una forma molt bonica de recordar-lo i de retre-li un més que merescut tribut.

MatEMÀtiQUEs d’EstiU
A l’estiu acariciem idees meravelloses que traspassen l’obscuritat de la nit com un poema d’Estellés. A les nits d’estiu em ve dolçament el record fugaç dels dies salvatges i fràgils de la joventut que contenien mil històries i que guarde gelosament. Es fàcil trobar simpatia en el conviure amb la família, amb els vells amics i l’alegria del carrer perquè hi ha moltes hores de sol als dies posteriors a San Joan. M’agrada gaudir dels moments a les places amb la música arbrada de Miquel Gil, les poegrafies el·líptiques de Miquel Grau, el club musical del bon rotllo d’Arthur Caravan i amb cançons especials com Cim i Muntanyes de Brossa d’Ahir

de Pep Laguarda. Tot això és per a mi l’estiu. Són tants els bons moments de cançons valencianes que m’agrada dur-les al cd del cotxe amb les finestres obertes perquè arrosseguen les oïdes dels turistes que vénen a les platges. I això em fa somriure d’amagat com si fos Cheshire, el gat d’Alicia al país de les meravelles. I així també arriben els records dels dies escolars i les classes de matemàtiques, i els números i la cridòria d’algun professor massa carregat de licor de café d’Alcoi que em volia fer entendre noves operacions matemàtiques com si foren transaccions comercials del parquet de Wall Street. Ara el que vull és posar pau als records. La pau es troba entre el turment de les notícies sobre l’economia mundial i els records dels diferents mètodes i estils d’ensenyar que he tingut al llarg del meu recorregut pel sistema públic escolar en vies d’extinció. Per tot això vull elogiar la veritat de les matemàtiques Com la vida està plena de contes, ara us en contaré un. Espere que tingueu les orelles ben parades. El conte que us contaré és un mosaic de detalls perduts. Per als lectors més ociosos serà un conte ple de personatges que dimiteixen per la dictadura dels genovesos, en canvi el més comú dels lectors pensarà en la fi del conte com

un descans. A mi, en canvi, el que m’enforteix més que res és eixe vent del conte que us vull contar. Un bon dia d’estiu el meu cap fa la comanda per aconseguir una vida plena de felicitat al damunt de la Serra de les Agulles. I hi vaig pensar: en primer lloc tot el món necessita una casa i això te un preu. Fiquem-li un preu generós. Una llar que oscil·la entre l’actual preu d’una casa de 60.000 € i el preu de fa huit anys de 250.000€. Escollim el valor més alt per ser valencians i li afegim un xalet d’Alejandro de la Sota valorat en 300.000 € per a passar els caps de setmana. Ara ja en portem 550.000 gastats i encara ens queda posar a la cistella de la comanda un sou de 2500 eurots al mes durant 60 anys (encara que jo esperaré complir-ne més però amb això ja m’apanye). A més hi sumen un bon cotxe per a viatjar. Total que si multipliquem 2.500 € durant 60 anys son 150.000 eurots, més pagues extres uns altres 150.000 eurots. Mare meua quin bon dia passaré a la Serra de les Agulles amb eixe airet que refresca i em fa repensar la fi del conte! Tot: casa, xalet, sou, i cotxe fa 2 milions d’euros. No cal que feu el compte colent com fan a la democràcia a la pequinesa. Dos quilos per barba. I això que sóc jo qui ha de pagar. Però tant em fa, crec que la suma per

a viure ja està bé. I a més, viuré somrient. I com vull que tot el món somriga, no com als anuncis de gebre de la televisió que no eixiran mai de la pantalla per consolar la nostra trista peresa, ara faré el mateix compte per a tot el món, per a tothom. Tots a cobrar 2 quilos d’euros! Això farà 13 bilions. Peccata minuta. Tota la població mundial a cobrar 2 quilets per cap! I Ara? qui és el descregut que pensa que no hi ha més de 2 bilions d’euros al món? Crec que al món hi ha 5 pentamilions d’euros o encara més. Tant s’hi val repartir dos bilions d’euros que vint a tota la humanitat per ser feliç. Si creem esta història entendrem per què Moody’s, Standard and Poor’s i Fitch són els nous contacontes mundials. Estan sacsejant l’arbre de l’esperança de viure en pau per traure beneficis dels interessos que ells mateix devaluen. Eixe és el pitjor dels comptes. Encara com que tenim a Ana Ballester per al nostre record a les nits d’estiu amb els seus contes i de com fer comptes. Ai! Si visquera Alexandre VI diria que no cal aventurar-se més en aquest conte. Callem i escoltem el que va dir: “Sobre la riquesa, Epictet diu en les màximes que és feliç qui té poc i no demana res, però jo pense que és més feliç encara qui té ja molt i amb aquest molt en té prou.

Jaume Gironés

Francesc García Donet

tUrisME FaMiliar
Amb una simple ullada des de qualsevol promontori n’hi ha prou per comprovar que les condicions de la comarca de La Ribera del Xúquer són excepcionals per al turisme. Més enllà dels tòpics, o fins i tot aprofundint en aquestos, la combinació de paisatges i elements diversos presenta una enorme potencialitat per atraure gent de tota mena i procedència. Aquesta riquesa té una dimensió tan important que ni tan sols els desmesurats intents de desfigurar-la que s’han dut a terme durant unes quantes dècades han aconseguit balafiar-la completament. L’encís de la comarca, i les possibilitats d’aprofitament turístic d’aquest encís, continuen vius. I això té vigència fins i tot per a l’antiga joia turística de La Ribera, la tan maltractada i formigonada vila de Cullera. Val a dir que l’aposta inicial, i mantinguda fins avui, dels poders fàctics

d’aquest municipi per això que diuen “turisme residencial” ha fet que anara prevalent el segon concepte sobre el primer, fins a l’extrem de quasi eliminar l’existència d’un turisme pròpiament dit, en favor d’un “residencialisme” sostingut quasi exclusivament en l’ancoratge que produeix la propietat, tot siga que eventualment. Queda, és cert, el turisme nacional low cost a la recerca d’apartaments de lloguer barat, però això no és la classe de turisme que permet parlar d’una autèntica, i productiva, indústria turística de qualitat. Ara bé, davant de tot el tràfec de formigó, allò que Cullera ha mantingut en un estat esplèndid és el seu millor recurs turístic: la mar i les platges. De fet, aquest element natural, amb el complement del sol radiant de l’estiu, s’ha convertit en l’únic recurs de què disposa, ara mateix, Cullera de cara al turisme. I això permet mantindre les esperances en la revitalització d’un sector que, enmig de la profunda crisi econòmica que vivim, és quasi l’únic salvavides immediat que tenim a l’abast, però no és prou. Sempre ha destacat molt la desproporció entre l’enorme atractiu de la platja i allò que ofereix Cullera a banda de la platja, i amb el pas dels anys aquesta desproporció s’ha incrementat. Però resulta que platges, bones platges, hi ha a molts més llocs, on els turistes

poden trobar, a més a més, altres al·licients i molta diversió. El “sol i platja”, si té com a únic complement la passejada nocturna pel costat de la platja, acaba resultant mortalment avorrit, de manera que els turistes, fins i tot els de segona residència, acaben fugint. Caldria esperar, doncs, que les autoritats locals, juntament amb el sector turístic supervivent, es deixaren d’una vegada de quimèriques ínfules de grandesa arrasadora, abandonaren les obsessions per manhattans i urbanitzacions gegants amb camp de golf adossat, i s’aplicaren a traure un profit sostenible a allò que hi ha, a allò que encara queda, que és molt: unes platges meravelloses, un clima esplèndid, una història amb vestigis interessants i un entorn amb grans possibilitats per a organitzar activitats diverses i ben amenes, des de l’Albufera fins a la Murta, amb el gran riu com a centre neuràlgic de tot. És clar que, dins del terreny de les intencions, tot això ha estat ja provat i fet, i continua fent-se, però d’una manera tan tímida i el·líptica que fa pensar en un molt escàs convenciment. Si més no, el major impuls s’ha materialitzat en el terreny dels eslògans, que s’han anat succeint al llarg de les dècades sense que s’haja trobat el concepte exitós definitiu. Ara mateix, al web turístic oficial de Cullera se’n pot advertir un de prou realista, “Turisme

familiar”, que respon al que sobretot hom pot veure a la platja: famílies amb xiquets. El mal és que, a banda de la platja, no hi ha molts al·licients ni per als xiquets ni per als seus familiars. ¿És possible que Cullera no oferisca cap esdeveniment destacat per al públic infantil que servisca de referència i que situe aquesta destinació en el mapa? Doncs sí, Cullera no ofereix cap festival artístic, siga de teatre, d’animació, de música o de cinema, ni cap competició esportiva rellevant, no hi ha res important dirigit cap als xiquets. Per no parlar de les condicions d’habitabilitat de la zona turística per als turistes més menuts, amb un tràfic infernal que encercla per totes bandes la línia costera i que els reclou allí. Sí, allò que hi ha en abundància a Cullera són cotxes, per totes bandes i a tota hora. I el transport públic resulta tan escàs, que

una de les poques atraccions turístiques que perviu al llarg dels anys és justament un trenet urbà. És clar que, per a solucionar problemes com aquestos, d’entreteniment o de mobilitat, calen imaginació i ganes. I això degué esgotar-se dibuixant ratlles als mapes urbanístics d’un passat recent que, tanmateix, sembla ja molt remot.

Segueix-nos al facebook!!!

4

| Actualitat |
Sueca garanteix la seguretat d’El Perelló tot l’any
Arran d’unes declaracions del president de la Junta Veïnal d’El Perelló, el govern suecà ha contesta garantint el servei.
PÀG. 16

Xúquer Viu denuncia la contaminació del Riu Magre
La denúncia ha arribat després de la trobada de peixos morts al riu
PáG.S. 8

Servei de biblioplatges a Cullera
Entre altres publicacions els lectors que facen ús d’este servei podran trobar INFORMACIÓ DE LA RIBERA.
PáG. 12

L’Ajuntament de Cullera augmenta el deute 1,4 milions en el primer trimestre
El deute de l’Ajuntament de Cullera amb els proveïdors s’ha disparat en els últims mesos. Així ho confirma el tercer informe de morositat elaborat per la Intervenció municipal i que xifra en 17 milions d’euros la quantitat que deu el consistori a les empreses. El Grup municipal Socialista, que ha tingut accés a l’esmentat document emés el passat 11 de juliol, ha pogut constatar que al deute de 15,5 milions que figurava en l’anterior informe corresponent al període setembre a desembre del 2010, cal sumar-li 1.349.321,47 euros del primer trimestre del 2011. Concretament en l’apartat corresponent a les factures de pressupostos tancats la quantitat ascendeix a 341.836,1 euros, quantitat corresponent al pressupost corrent de 710.720,41 euros. Cal assenyalar, a més, que a data de hui continuen augmentant les factures sense consignació pressupostària i que en aquest cas ascendeixen a 312.077,49 euros. Aquestes xifres alarmants confirmen, segons Jordi Mayor, que com s’ha advertit en els últims temps “Cullera viu una situació d’emergència econòmica per culpa de la nefasta gestió dels recursos públics de la qual l’únic i màxim responsable és l’alcalde, Ernesto Sanjuán Martínez”, ha afirmat Mayor.

Signat un conveni entre Alzira i Carcaixent
L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, i l’alcaldessa de Carcaixent, Lola Botella, han firmat, este matí, un conveni interadministratiu en nom dels ajuntaments a què representen. Un conveni que ve motivat pel fet d’estar, l’Ajuntament de Carcaixent, tramitant una modificació puntual del seu Pla General d’Ordenació Urbana per a la millora d’un tram urbà de Carcaixent en el límit amb el terme municipal d’Alzira, amb la finalitat de possibilitar el creixement de la zona industrial limítrofa. Com s’inclouen, en el seu àmbit, terrenys pertanyents a Alzira i Carcaixent, l’esmentida modificació del Pla, ha de ser qualificada d’àmbit supramunicipal i ser tramitada de conformitat amb el que disposa l’Art. 61.2 de la LUV. Això suposa que el Pla General de Carcaixent podrà ordenar aquest àmbit, amb l’acord previ plenari de l’Ajuntament limítrof afectat (Alzira) o, si és el cas, mitjançant la firma de l’oportú conveni. A través d’este conveni que s’ha firmat hui, es fixaran els criteris relatius a la tramitació, aprovació i execució de la Modificació de Pla promoguda per l’Ajuntament de Carcaixent i s’establirà l’extensió territorial, el municipi assumeix la tramitació, el règim de comunicacions i d’intervenció de l’altre municipi en el procediment, el d’Alzira, així com el règim econòmic aplicable.
Economia domèstica

El deute generat en el primer trimestre se suma als més de 15,5 milions d’euros acumulats a desembre de 2010.

Els Socialistes de Cullera han aconseguit gràcies als seus nou regidors que l’Equip de Govern convoque un ple extraordinari en què l’Executiu es veurà obligat a presentar les factures impagades. “Ens alegrem d’esta decisió, a què estan obligats per llei, ja que s’ha de procurar la màxima transparència tant en aquest assumpte com en tots”, ha indicat Mayor. El líder socialista aprofitarà la sessió extraordinària per a tornar a exigir l’elaboració d’un nou pressupost municipal i a exigir explicacions a Ernesto Sanjuán

pel caos existent en els comptes del municipi.
Greus dificultats

“Hi ha greus dificultats per a procedir a algunes contractacions i l’alcalde ha de donar la cara i explicar amb claredat i sense excuses què està passant”, ha exigit Major. “Cullera no pot esperar fins a setembre i la situació exigeix prendre mesures consensuades que traguen a la ciutat de la terrible situació en què es troba immersa a causa de la mala gestió del PP”, ha demanat.

Per a Mayor, el poble viu una situació paradoxal perquè “mentre les empreses no cobren i es veuen abocades a abaixar la persiana o a despatxar els seus treballadors, el senyor Sanjuán i els seus no toquen ni un cèntim del seu sou, contracten ni més ni menys que a dotze assessors i per altra banda demanen als ciutadans que s’ajusten el cinturó. És demencial”. Per la seua part, l’Ajuntament de Cullera a declinat fer cap tipus de declaració a INFORMACIÓ DE LA RIBERA sobre aquesta qüestió.

alzira adjudica les obres d’una nova rotonda al carrer Gandia
L’Ajuntament d’Alzira ha adjudicat les obres de construcció d’una rotonda al carrer Gandia intersecció amb l’avinguda Vicente Vidal, a l’empresa Gestiona Obres i Projectes SL, amb un pressupost de 300 mil euros. Una obra subvencionada per la Diputació de València. L’objectiu és definir un nou ordenament i disseny viari del sector, justificat en l’organització del tràfic i que es milloren les condicions de seguretat del trànsit vehicular. L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, ha manifestat que “en breu s’iniciaran les obres d’esta rotonda que millorarà el trànsit rodat d’esta zona”, que té una gran intensitat de trànsit.
Punt negre

Amb la construcció d’esta rotonda eliminem un punt negre de la Ciutat i solucionem el problema de trànsit que hi ha a la confluència del carrer Gandia intersecció amb l’avinguda Vicente Vidal. Demane paciència i disculpes a aquells a qui les obres els puguen ocasionar alguna molèstia, però és en benefici de tots i, sens dubte, valdrà la pena”. Per a l’execució del projecte es disposa d’una porció de sòl

de 319,01 metres quadrats de l’actual àrea recreativa situada entre el carrer Gandia, Vicente Vidal i carrer Antonia Cerdá, de propietat municipal i d’ús i domini públic, com també de la superfície de sòl de 324,00 metres quadrats cedits per la mercantil “Ice Cream Factory Comaker, S.A” en conveni de col•laboració amb l’Ajuntament.
Reforma

Com es tracta d’una reforma d’una infraestructura existent i fitada en un perímetre urbà, s’adoptaran paràmetres de disseny mínims que aconseguisquen

que la rotonda obtinga els 22 metres de diàmetre i 10 metres perimetrals de vials per a la circulació vehicular. Com a conseqüència de l’ampliació que es projecta, es fa necessari remodelar les entrades i eixides del carrer Gandia i de l’avinguda Vicente Vidal, amb una rasant composta per elements rectes i acords verticals parabòlics, el més ajustada possible a l’actual, com també la reforma del bord sud de l’àrea recreativa existent, procedint a la seua urbanització, trasllat de jocs infantils, i disposició de nou enllumenat públic.

D’altra banda l’Ajuntament d’Algemesí, a través de l’àrea de Benestar Social, ha organitzat uns tallers d’economia domèstica amb l’objectiu d’informar sobre com arribar a fi de mes amb pocs recursos. Este tipus d’informació és bàsica per als destinataris i sol·licitants de les ajudes i prestacions municipals, un sector cada vegada més emergent. Els tallers d’economia domèstica van dirigits a aquelles persones que han sol•licitat prestacions econòmiques municipals. En este cas, les prestacions es donen en forma de vals per a menjar, ajudes, etc.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera

·5

PSPV i Compromís per l’Alcúdia signen un acord per garantir la governabilitat
El PSPV de l’Alcúdia i Compromís per l’Alcúdia han acordat signar un document programàtic per afavorir la governabilitat de l’Alcúdia. L’acord entre les dues formacions es basa en els principis de participació, transparència, austeritat, solidaritat, responsabilitat, progrés, ocupació i servei públic que els dos partits firmants es comprometen a aplicar a l’Alcúdia. S’aplicarà en el primer any de legislatura i els dos partits assumeixen el compromís de col•laborar activament en el desenvolupament de l’acord. A més, hi haurà una comissió de seguiment que es reunirà periòdicament. Passat el primer any es revisarà i ampliarà l’acord a un nou període. Les relacions entre els dos partits es basaran en l’existència d’un clima de confiança, participació i responsabilitat. Finalment, l’acord recull aspectes que venien realitzant-se anteriorment i que cal mantenir, i també d’altres que s’implantaran de nou en aquesta legislatura. L’acord ha estat signat, en representació del PSPV-PSOE, per Robert Martínez, Ximo Puig i Paco Martínez, i en representació de Compromís per l’Alcúdia: Paco Sanz, Pasqual Ortega i Herminia Bellot. L’acord entre els dos partits contempla, pel que fa a la participació, potenciar el funcionament dels diferents consells sectorials i crear-ne de nous (com el de la Dona), fer els pressupostos participatius, la regulació de la iniciativa ciutadana i la consulta municipal. La televisió local també retransmetrà tots els plens municipals a trevés d’internet, i en acabar les Festes Majors d’enguany s’obrirà un període de dencials i establint mesures de suport a l’agricultura ecològica. En educació la prioritat serà la defensa de l’ensenyament públic de qualitat. S’insistirà –i exigirà a la Generalitat– la urgent construcció d’un centre escolar d’Infantil i Primària i la implantació de Cicles Formatius al nostre Institut. Els col•legis de Batallar i Heretats tindran ascensor, que posarà l’Ajuntament, si la Conselleria continua sense fer-se’n càrrec. Igualment s’impulsaran les noves tecnologies dotant als alumnes de 5é i 6é d’ordinadors facilitats per l’Ajuntament i subvencionant la seua compra als estudiants universitaris i de cicles formatius.
Àrea esportiva

El PsPV d’alzira reclama la connexió amb l’aP7 de la ciutat
La portaveu socialista en l’Ajuntament d’Alzira, Isabel Aguilar, considera necessari que Alzira es posicione dins de la Comunitat Valenciana com una ciutat de referència, sent necessari per a això unes bones connexions amb les vies de comunicació més importants, són necessàries per al desenvolupament econòmic de la ciutat d’Alzira. Per a això s’ha de fer possible la posada en marxa de projectes il·lusionants i de gran envergadura que creuen condicions favorables per al desenvolupament professional dels joves i impulsen la creació d’ocupació. Segons Aguilar, en el segle XXI les comunicacions són un element fonamental per a mantenir la posició competitiva. La portaveu socialista explica que des del seu grup seran exigents i han presentat una moció en l’Ajuntament per a reclamar la millora de la nostra comunicació, sent necessari exigir al Govern d’Espanya la connexió de l’AP-7 en la carretera d’Albalat i al Govern de la Generalitat la futura CV-50, fent-la passar pel nord d’Alzira i no pel nord d’Algemesi.
Connexió amb la costa

L’acord entre les dues formacions es basa en els principis de participació, transparència, austeritat, solidaritat, responsabilitat, progrés, ocupació i servei públic
consulta i reflexió al seu voltant. Com que la situació econòmica general és complicada, cal aplicar mesures d’austeritat, com ara la reducció de les partides destinats a regidors alliberats i personal de confiança, la retallada en les hores extres i la reducció de les despeses destinades a informació i publicitat i als grans esdeveniments que se celebren a l’Alcúdia. L’Ajuntament constituirà una Junta de Contractació (per a treballadors, empreses, proveïdors), en favor de la transparència, amb la presència de tots els grups polítics. El curs polític començarà amb un informe sobre la situació econòmica de l’Ajuntament i anualment es publicaran els pressupostos.
Matèria urbanística

En matèria urbanística es pro-

posarà la rehabilitació del pont del Magre amb una passarel•la per a bicicletes i vianants, alhora que es paralitzaran noves actuacions urbanístiques i es crearà el Patrimoni Municipal del Sòl per destinar-lo a vivendes de protecció pública. Es revitalitzarà el centre històric impulsant la senyalització per a vianants de la zona i elaborant un Pla de Rehabilitació d’Edificis. Es proposarà igualment la construcció d’un parc per a bicicletes de muntanya en el centre del velòdrom. La preservació del medi ambient i la biodiversitat es farà potenciant el Fòrum de l’Agenda 21, elaborant una nova ordenança contra la contaminació acústica, fent un Pla d’Eficiència per a la xarxa d’aigües potables, elaborant una ordenança sobre antenes de telefonia mòbil per situar-les fora de les zones resi-

En l’àmbit esportiu s’impulsarà la diversificació i la promoció de la pilota valenciana, alhora que el Consell d’Esports establirà els criteris per a les subvencions i es promourà la diversificació esportiva. Es fomentarà el voluntariat dirigit a la gent gran, se suprimiran barreres arquitectòniques i es mantindrà l’autobús a l’hospital de la Ribera de forma gratuïta. En cultura es proposarà la construcció d’una nova Biblioteca, així com també programes de foment i animació lectora. Alhora, es recolzarà els grups culturals, folklòrics i musicals locals i es recuperaran els concerts de rock. Igualment s’actuarà en matèria de patrimoni sobre els edificis catalogats que es troben en condicions deficients. Es contempla, com assumpte central, la lluita contra la desocupació: es destinarà una quantitat anual mentre dure l’actual crisi i es recolzarà el comerç local.

Segons Aguilar “Alzira es troba tancada sense possibilitat de connectar-se amb la costa i si les coses no canvien ens quedarem aïllats, ja que la CV-50 no passara per la nostra ciutat”. Aguilar afirma que des del grup socialista “reivindicarem amb fermesa que Alzira tinga unes bones infraestructures i que estiga comunicada amb la costa i amb l’interior”.

l’Àrea de salut de la ribera es solidaritza amb somàlia
a Benidorm o destí a triar de les mateixes característiques i condicions. Esta acció s’està duent a terme a través de la “Comissió 0.7% i +” del Departament de Salut de La Ribera, grup constituït per diversos treballadors tant d’Atenció Primària com d’Atenció Especialitzada i que s’encarrega de dur a terme accions d’ajuda a diversos projectes de cooperació i desenvolupament. La labor d’esta Comissió s’emmarca en la política de Responsabilitat Social Corporativa que desenvolupa el Departament de Salut. D’esta manera, la Comissió 0.7 i + realitza periòdicament campanyes de recaptació de fons destinats a accions concretes i urgents. En este sentit, amb anterioritat ha dut a terme campanyes d’este tipus per a atendre catàstrofes a Moçambic, El Salvador, Angola i Tailàndia. També ha treballat amb l’Hospital de Camiri (Bolívia), la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia o l’institut secular Vita et Pax a Rwanda. De la mateixa manera, el Departament de Salut de La Ribera, a través d’esta Comissió, du a terme donacions de medicaments i material sanitari a diferents entitats socials que ho sol∙liciten. El sorteig del viatge entre les persones que donen diners per a Somàlia, es durà a terme el pròxim 17 d’agost, a les 13:30 hores, en les dependències de la Biblioteca de l’Hospital Universitari de La Ribera. Tots els diners recaptats es donaran, íntegrament, a les ONG que treballen sobre el terreny a Somàlia: Intemon Oxfam, Acció Contra el Hambre i Save the Children. Per a participar en esta acció, només és necessari donar un mínim de cinc euros, en els punts habilitats dins del propi Hospital Universitari de La Ribera, a canvi del qual es rebrà un tiquet amb un número, amb què s’entrarà en el sorteig. Els llocs habilitats per a realitzar esta donació poden consultarse en la pàgina de Facebook de l’Hospital Universitari de La Ribera ((www.facebook.com/ hospitaldelaribera), on s’anirà publicant informació sobre esta campanya. El Departament de Salut de La Ribera ha emés una primera tirada de 2.000 tiquets, amb els quals preveu recaptar uns 10.000 euros per destinar-los a ajut alimentari amb destinació a Somàlia.

Amb motiu de la declaració, el passat 20 de juliol, per part de l’ONU, de la situació de Fam a Somàlia, el Departament de Salut de La Ribera ha iniciat una campanya per a recaptar fons per a este país. Així, ha

organitzat un sorteig entre totes les persones, tant treballadors del Departament de Salut com a persones interessades a col∙laborar, que facen una donació de cinc euros, d’un cap de setmana per a dos persones

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

La Ribera comptarà amb un nou carril bici a Catadau
El secretari autonòmic d’Infraestructures i Transport, Victorià Sánchez-Barcáiztegui ha manifestat que “el nou carril bici millorarà la mobilitat no contaminant i afavorirà la comunicació del nucli urbà amb el cementeri i la zona industrial”. Sánchez-Barcáiztegui ha efectuat estes declaracions en l’inici d’obres del carril bici que connectarà Catadau amb el cementeri i la zona industrial. “Les obres està previst que finalitzen en dos mesos i té una inversió de 133.0946 euros”. “L’obra té com a objectiu facilitar la connexió als ciutadans per a utilitzar esta ruta saludable. Esta obra generarà un itinerari no motoritzat i afavorirà la seguretat viària de la zona” ha indicat Sánchez-Barcáiztegui. A més, el secretari autonòmic d’Infraestructures ha assenyalat que “des de la Generalitat, a través del Pla Confiança, s’invertiran més de 21,4 milions d’euros en 39 actuacions, de les quals dos les executarà la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient”. De la mateixa manera, la posada en marxa d’este pla permetrà impulsar el creixement econòmic de les localitats, així com elevar els nivells de benestar social i d’oportunitats. Per a això es contempla la creació i millora d’infraestructures de sòl industrial, d’accés a les xarxes de comunicació avançades o les destinades al foment de la investigació, el desenvolupament, la innovació i la millora de la qualificació dels treballadors. També s’invertirà en infraestructures turístiques i socioculturals,com també en aquelles dirigides a la conservació i millora dels espais rurals i mediambientals.

Cullera aconsegueix noves certificacions de qualitat per a les seues platges

L’actuació té com a objecte la construcció d’un carril bici, independent del trànsit de vehicles, que connecta el nucli urbà de la població amb el cementeri municipal i la nova zona industrial. La materialització d’este nou itinerari suposarà una important millora de la seguretat per als usuaris, ja que actualment discorren, tant ciclistes com vianants, per la pròpia calçada de vehicles.
Traçat del carril bici

El traçat del nou carril bici discorre paral•lel al “Camí de Carlet”, amb un ample de mínim de 2,50 metres i separat de l’esmentat camí per mitjà d’una jardinera d’1,50 metres d’ample. La longitud a construir és de 290 metres, té el seu inici en la connexió amb el carril bici ja existent vora el Polígon Industrial i finalitza a l’entrada del nucli urbà de Catadau. El ferm del carril bici consta d’una capa de llast artificial sobre la qual es disposa d’una solera de

formigó, sobre la qual s’aplica una pintura de resines acrílicoestirenades de color roig. En la zona de jardinera s’ha previst mantindre les palmeres existents i completar-la amb nous exemplars d’olivereta i cirerer japonés. En tota l’extensió de la jardinera es procedirà a l’extensió d’un mosaic de grava decorativa. Així mateix, es dotarà de la corresponent xarxa de reg, amb goters integrats per al reg de cada espècie arbòria. El nou itinerari també estarà dotat del corresponent enllumenat, s’ha previst la col•locació de 12 bàculs de 10 metres d’alçària, per a la il•luminació de la calçada, i un braç a 8 metres d’altura, per a la il·luminació del carril bici. L’actuació es completa amb la senyalització, tant horitzontal com vertical, del carril bici i la col·locació de mobiliari urbà, 6 bancs de fusta amb reposabraços i papereres, distribuïts en l’espai entre jardineres.

Cullera ha rebut la Bandera Qualitur, per l’excel·lent qualitat de les seues platges. En l’acte celebrat en el CDT de València i presidit per la Consellerera de Cultura, Turisme i Esport Lola Johnson, s’ha premiat també les certificacions que tenen les platges valencianes. El regidor de platges Pepe Gil, ha arreplegat un any més aquests guardons, que responen al treball i a l’esforç que des del consistori municipal es dedica a les platges i a la cura del seu entorn natural. Gràcies a l’esforç dels ajuntaments, 7 de cada 10 municipis del litoral de la Comunitat, disposen de certificats de qualitat. Cullera compta amb 4 dels 119 entregats, la ISO 9001, la ISO 14001, la Q de l’ICTE i l’EMAS. La Comunitat Valenciana continua liderant el rànquing nacional en certificats de qualitat, amb 152 platges certifica-

des, un 10% més que en 2010. Les Banderes Qualitur suposen un reconeixement que revalida, un any més, l’aposta per la qualitat, el respecte al medi ambient i l’accessibilitat global a la costa. Cullera ha rebut 6 certificats corresponents, a la platges de l’Escullera, Sant Antoni, Racó, Les Oliveres, Cap Blanc i Far. Des de la primera edició de les banderes Qualitur, l’any 2007, el nombre de municipis amb platges certificades s’ha incrementat un 30%. Amb això, cada vegada són més els ajuntaments que consideren la qualitat com un element estratègic de competitivitat i diferenciació. Les platges de Cullera destaquen per les seues aigües netes, arenes cuidades, mesures de vigilància, servicis higiènics, equipaments lúdics, mesures de protecció ambiental i la garantia d’accessibilitat universal, amb els seus dos punts de platges accessibles.

L’OMIC d’Alzira ha participat en un total de 97 alertes durant l’any 2010
L’OMIC d’Alzira, dins de les seues actuacions en matèria de seguretat dels productes i campanyes d’inspecció, ha examinat en 2010 un total de 97 alertes. En el que portem d’any, la Generalitat Valenciana ha detectat 112 alertes que, de forma aleatòria, remetrà a cada una de les OMIC repartides per tota la Comunitat. L’OMIC d’Alzira visita els establiments de la localitat en què s’hagen pogut trobar productes notificats com a perillosos, amb la finalitat de comprovar si es troben comercialitzats. En cada visita d’inspecció s’entrega al comerciant tota la documentació de la notificació, a més de deixar constància per mitjà de l’acta d’inspecció. És un treball exhaustiu, en el qual el/la tècnic/a de l’OMIC que es desplaça a l’establiment fa un seguiment del producte i deixa constància en el comerç d’un document en què l’amo de la botiga es compromet a no comercialitzar qualsevol dels productes notificats com a perillosos. Les alertes són un sistema d’intercanvi d’informació de productes insegurs, a través de la Xarxa d’Alertes, amb punts de contacte en tots els estats de la Unió Europea i coordinats per la Comissió Europea a través de la Direcció General de Salut i protecció als Consumidors i a nivell nacional per l’ Institut Nacional de Consum. Hi ha un altre tipus de notificacions emeses per l’INC i la Comissió Europea, l’execució de la qual correspon a les comunitats autònomes. Mitjançant este sistema de comunicació, es produeix una interconnexió entre totes les autoritats competents en matèria de consum: Comissió Europea, àmbit nacional, autonòmic i local. Cal destacar que gràcies a l’EMCORP s’ha reforçat l’Oficina de l’OMIC d’Alzira amb una nova treballadora. Açò servirà per a reforçar estes alertes i cada un dels servicis que es duen a terme des de l’OMIC.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera

·7

La Diputació realitza treballs de prevenció a la muntanya de Cullera

Cullera Laica remet una carta a l’ajuntament que demana impulsar el laïcisme a la ciutat
En l’assemblea de Cullera Laica, celebrada el passat 30 de juny de 2011, es va acordar per unanimitat lliurar a l’Alcalde de l’Ajuntament de Cullera, i una còpia als partits polítics amb representació municipal, la següent carta que tot seguit es reprodueix integrament perquè siga coneguda pel veïnat de Cullera. De: Associació Cullera Laica Al Sr. Alcalde de l’Ajuntament de Cullera Joan Baptista Malonda Grau, DI 19980172, com a president i representant de l’associació Cullera Laica, i en compliment de l’acord de la darrera assemblea celebrada el passat 30 de juny, m’adrece a vostè com alcalde de Cullera pels següents motius: 1.- Presentar-nos de bell nou i i manifestar-li el nostre desig de col•laboració en totes aquelles activitats que tinguen com objectiu aconseguir el manament constitucional que declara Espanya com un estat aconfessional, tasca per a la qual li desitgem tots els encerts possibles i totes les millores d’ara endavant.. 2.- Encerts que ja s’han manifestat entre aquesta Associació i l’Ajuntament que vosté presidia en la legislatura anterior en les segünets actuacions: - el tracte personal i insitucional amb vostè i algunes regidories. - la col•laboració de la Regidoria de Cultura i el corresponent personal en tots els actes organitzats a La Casa de la Cultura. - la difusió dels actes entre la població de Cullera. - la inclusió en el present any al llibre de festes majors de l’acte celebrat dins les citades festes. - les invitacions per assistir als actes organitzats per l’Ajuntament. - el ressò i l’aprovació al plenari d’iniciatives de Cullera Laica, com la protecció de la tomba d’Agustin Costa Font.

L’associació demana, entre altres coses, dur a terme els acords plenaris, aprovats per unanimitat, com l’organització d’un acte d’homenatge a Agustín Costa o celebrar un acte amb motiu dels 60 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans
3.- En aquesta nova legislatura desitgem que s’acomplisquen iniciatives i millores que no han estat ateses en l’anterior legislatura: - La millora en les relacions personals i institucionals amb vosté i altres regidories, com Mercat i Festes, Patrimoni i Interior, especialment quan hem demanat més d’una reunió i no ha estat convocada per part de l’ajuntament i les dificultats que han impossibilitat realitzar actes a la sala multiusos del mercat municipal. - La contestació a les nostres sol•licituds i els corresponents actes presumptes sente tenir que recórrer a d’altres organismes com el Sindic de Gregues. - La inclusió al llibres de festes de l’article que any rere any li lliurem. - Dur a terme els acords plenaris, aprovats per unanimitat, com l’organització d’un acte d’homenatge a Agustín Costa o celebrar un acte amb motiu dels 60 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. - Tenir un tractament equànime a les notícies emeses per Tele Cullera, i d’altres mitjans de comunicació públics, sobre les activitats de Cullera Laica. - Rebre subvenció econòmica, en les mateixes condicions d’igualtat que qualsevol associació d’àmbit local. - Treballar conjuntament per aconseguir peticions fins ara denegades com erigir un monument al metge Joan Garcés i instaurar la celebració d’actes de ritus de pas civils. - Prendre decisions per aconseguir l’aconfessionalitat de l’estat espanyol en actuacions al poble de Cullera que li vam manifestar a l’inici de l’anterior legislatura en 2007: que els organs, les institucions, les actuvitats i els espais públics estiguen exempts de símbols ideològics, com són els religiosos; que els actes pertanyents a col•lectius privats, com els de les congregacions religioses, no siguen tractats com a actes oficials; que les autoritats municipals, en la seua condició de representants del poble, s’abstinguen de participar en actes que representen comunió o submissió de l’Ajuntament a institucions no públiques; que no s’impose cap símbol religiós a ningú i que s’empre un lèxic aconfessional i compatible amb el coneixement científic actual. Per tot açò li reiterem: 1.- La nostra col•laboració per treballar conjuntament perquè al poble de Cullera s’aconseguisca l’aconfessionalitat que es desprén de forma obligatòria a la constitució espanyola 2.- La nostra cooperació en tots els aspectes de millora de les activitats culturals aconfessionals que s’organitzen a Cullera. 3.- La nostra voluntat en assisitir a la reunió que s’ens convoque per part de vosté i de les regidoes escaients, amb el doble objectiu de presenta-nos la nova Junta Directiva a l’actual Equip de Govern que vosté presideix i de diagolar al voltant de les peticions expresades al punt 3r., anterior.

Les actuacions consisteixen a evitar a través d’unes malles, que es desprenguen en l’entorn del “Castell”, distintes roques que per les seues grans dimensions poden suposar una perill per a la població. Al voltant del monument del “Castell de Cullera”, la Diputació de València, està realitzant treballs, de prevenció de riscos per despreniments de grans roques situades a la muntanya. Operaris de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació, estan duent a terme distintes actuacions, la finalitat de les quals és minimitzar els riscos que suposen per a la població estes roques de grans dimensions. Els treballs consisteixen a fixar, amb unes malles especials, les

roques que suposen una major amenaça de despreniment, per a les vivendes més pròximes, ubicades a la zona més alta del barri de Sant Antoni, eliminant així qualsevol perill. L’erosió i les pluges han provocat en alguna ocasió el despreniment de roques, per la qual cosa l’Ajuntament de Cullera, gràcies a este programa de la Diputació de València, elimina totes aquelles que puguen suposar un risc geològic. L’actuació està sufragada íntegrament per la Diputació, i no suposa cap cost per a l’ajuntament. No és la primera vegada que es realitzen treballs d’este tipus, a la muntanya de Cullera per a minimitzar els riscos.

El Bloc Jove d’Alzira demana la dimissió del regidor Fita
José Beteta, secretari local del Bloc Jove d’Alzira ha demanat la dimissió del regidor de festes Rafael Fita. Segons Beteta, “cada any es llueix en la programació de les festes patronals de Sant Bernat. Ha aconseguit en quatre anys la seua total devaluació. Per aixó, els joves de Compromís demanem la seua dimissió com a regidor de festes”. Beteta considera que “l’excusa econòmica no val quan l’any anterior es gastaren 18.000 € en Francisco, 7.000 € en Charo Reyna i 9.000 en Miss i Mister La Ribera”. Per al portaveu nacionalista, Fita “continua apostant per “espectacles” taurins que no tenen arrelament a la nostra ciutat com així ho justifica el regidor. A més a més, l’any passat, tot i que des de l’Equip de Govern es negava, als alzirenys ens costà més de 2.000 € patir els bous al carrer”. Beteta assenyala que “en el programa de festes que s’està repartint, comenta Fita que són unes festes marcades per la valenciania de molts dels artistes”. Per contra, l’organització juvenil valencianista considera aquest argument “un insult als valencians i als alzirenys. Perquè el PP ha marginat i margina la música en valencià”. Beteta aclareix que “per si el regidor no ho sap, els grups que fan la seua música en valencià són de qualitat, atrauen a molta gent i no suposa una gran despesa (que pregunte a Benlloch, on es fa el Feslloch, que cada any augmenta l’afluència de gent)”. Per a Beteta “tot açò és conseqüència de la manca de participació ciutadana. Nosaltres sempre hem apostat per la participació en la confecció de les festes, com demostràrem amb la campanya “Sant Bernat on tu digues”, que duguérem a terme quan es va anunciar que no es celebrarien al camp d’esports de Venècia”. Així, en opinió del secretari local del Bloc Jove d’Alzira, “per tant, es fa necessari un Consell de Festes on estiguen representades totes les associacions culturals, festives, cíviques i esportives per a que les festes de Sant Bernat tornen a ser unes festes dignes “.

Mostra de teatre infantil dels xiquets de Corbera
El divendres 8 de juliol es va estrenar la Mostra de Teatre Infantil realitzada pels xiquets, d´entre 7 i 12 anys, inscrits al curset d´Art Dramàtic que va ficar en marxa l´AMPA de Corbera el passat mes d´octubre. A més d´iniciar-los al món interpretatiu, les activitats del curset van consistir en la gravació d´un curtmetratge i en la creació i escenificació d´una peça teatral, ambdós obres completament originals dels alumnes. L´acte, que va ser tot un èxit de participació amb l´assistència tant dels familiars dels xiquets como de les principals autoritats locals, va finalitzar amb el lliurament dels diplomes que acrediten la participació en la Mostra. L´obra representada va ser La maledicció de la piràmide, escrita i montada pels alumnes i, després, es va projectar el curtmetratge La gran aventura en el temps, també íntegrament d´ells. Des d´un inici, aquest taller ha intentat motivar la creativitat i el treball en grup dels xiquets, a més d´incentivar un primer contacte en la cultura cinematogràfica i teatral desde la vesant de la interpretació

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

Sueca accedeix a les línies de subvencions de la Diputació de València per pagar a proveïdors
El president de la Diputació ha presentar tres nous plans que tenen per objectiu millorar l’eficiència dels recursos públics, facilitar el pagament a proveïdors, i identificar els immobles que han patit variacions i no han sigut declarades en el Cadastre L’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, va acudir al saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència per a assistir a la presentació de tres plans, desenvolupats per la Diputació de València, amb l’objectiu de millorar la situació econòmica que patixen tots els ajuntaments de la província. “Suposa una gran notícia per a tots els ajuntaments la creació d’estos plans. Crec que el president de la Diputació ha encertat plenament amb estos projectes, ja que serviran per a pal•liar un poc les deteriorades arques dels nostres consistoris tan necessitats de recursos. Des de Sueca intentarem posar-los en marxa tan ràpidament com siga possible per a trobar una solució a totes les despeses que afronta l’Ajuntament i que poden ser reestructurades”, ha assenyalat l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo. L’acte, presidit pel president de la Diputació, Alfonso Rus, va consistir en l’exposició d’objectius i en l’explicació dels mètodes pràctics necessaris per a posar en marxa els tres plans. El primer d’ells, el Pla per a la sostenibilitat dels serveis públics municipals, té com a objecte “oferir assessorament als ajuntaments per a optimitzar els recursos municipals, revisant contractes,

Xúquer Viu denuncia la contaminació del riu Magre
Rus i Campillo, a l’acte on es van anunciar les ajudes de la Diputació.

plantilles i serveis, a fi de reduir els gastos, però sense minimitzar la quantitat i qualitat dels serveis que es presten en l’actualitat”. La necessària gestió professionalitzada que proposen des de Diputació, s’ha de basar en una avaluació i racionalització de les plantilles de personal de les Administracions Públiques, una anàlisi dels contractes actuals, la realització d’un balanç de prestació dels serveis, l’anàlisi dels tipus i tarifes impositives, i la gestió i posada en valor del patrimoni. El mètode pràctic, per a optimitzar els recursos municipals, ha de basar-se en “la realització d’un estudi que analitze la situació que presenta l’Administració Local, i la proposta d’un diagnòstic a partir de qual debatre alternatives de gestió de serveis públics i optimització de recursos per a reduir el gasto”. El segon dels plans presentats, el

Pla de xoc per a finançar factures de les entitats locals, tenen com a objecte “facilitar la cancel•lació de les obligacions reconegudes, vençudes, líquides i exigibles pendents de pagament dels ajuntaments”. Les factures han de correspondre a gasto corrent o a inversions. La finalitat del pla és “l’ajuda al pagament a proveïdors creditors de l’administració local per a sanejar el pressupost municipal i ajudar els proveïdors a millorar la seua situació financera mitjançant el cobrament de les factures”. L’import total de la subvenció ascendix a 5.010.000 euros, dels quals 60.000 corresponen a Sueca per ser una població de més de 20.000 habitants. A partir del mes d’octubre, l’Ajuntament de Sueca podrà beneficiar-se d’esta ajuda per al pagament a proveïdors que es repetirà a principis de 2012, segons Alfonso Rus.

En el riu Magre, al seu pas per la localitat de l’Alcúdia, han aparegut desenes de peixos morts, carpes d’una grandària considerable, per la falta de circulació d’aigua. L’aigua ha deixat de circular pel riu en haver-se derivat la provinent de la depuradora de Carlet a regs agrícoles, cosa que ha deixat en sec el riu. En els pròxims dies o setmanes es pot produir una mortaldat massiva de peixos, ja que hi ha grans basses amb abundància d’espècies que han abaixat el seu nivell considerablement en els últims dies. Des de fa anys l’aigua provinent de la depuradora de Carlet ha permès la circulació d’un escàs cabal d’aigua que ha possibilitat l’existència d’un ecosistema al riu Magre al seu pas per l’Alcúdia, amb diferents espècies de peixos com la carpa, l’alburnus, el perca-sol, carrancs..., vegetació de ribera i aus distintes com la garseta blanca, l’agró o el coll verd. Tot aquest ecosistema està en perill per la falta d’aigua.

Igualment la possibilitat de proliferació de mosquits amb problemes de salubritat pot ser una altra de les conseqüències d’aquesta situació, sinó es posa remei. L’Ajuntament de l’Alcúdia ha mimat aquest paratge amb projectes de millora ambiental realitzats conjuntament amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com la plantació de distintes espècies com el salze, el lliri groc i la bova o la creació d’una senda al llarg de tot el riu que ha permès que moltes persones s’apropen al riu i passegen a la seua vora. Per altra banda la falta de cabal ecològic al riu Magre, com a mínim en determinades èpoques de l’any, és una altra de les causes que impedeixen que aquest riu s’assegure el funcionament natural dels ecosistemes propis. Xúquer Viu ha alertat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d’aquesta situació per que se solucione al més prompte possible.

Sueca: diplomes del Curs d’orientació a la Mar
La Casa de la Cultura de Sueca va acollir l’entrega de diplomes als xiquets i xiquetes participants en el I Curs d’Orientació en el Mar. Esta activitat, organitzada per una empresa de treballs marítims amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sueca, tenia com a finalitat ensenyar els més xicotets de la casa el valor del mar i tot el que hi comporta, i la importància de la seua conservació i protecció. A l’acte d’entrega dels diplomes va assistir l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; la regidora d’Esports, Teresa Ribes l’organitzador i promotor del curs, Guillermo Borrás; i un dels monitors, José Viel. Per a l’alcalde, Salvador Campillo, “activitats com esta fan que la convivència entre tots siga millor i més agradable, perquè tot el que va destinat als xiquets és sempre poc”. Per a la regi-

Cullera mostra la seua història amb rutes teatralitzades
Les regidories de Turisme i de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Cullera, continuen este estiu, oferint a turistes i visitants, la possibilitat de conéixer la història local a través de les rutes teatralitzades: la islàmica i la medieval. Estos itineraris, són una opció més de les nombroses activitats d’oci que es poden gaudir a Cullera durant la temporada estival, i que es realitzen cada dimarts i cada dijous, fins al 13 de setembre, al mòdic preu de 3 euros. La ruta islàmica té com a punt d’inici el carrer de la Mar, ubicat en ple nucli antic. Durant aproximadament 80 minuts, actors abillats amb la vestimenta de l’època, (en què Cullera era un dels principals assentaments musulmans del mediterrani,) descobreixen als visitants els racons més curiosos i misteriosos de la Cullera islàmica. La ruta transcorre pel peculiar Barreig del Pou, i els seus carrers estrets i d’una arquitectura pròpia fins a arribar a les torrasses restaurades del segon albacar. L’altra de les rutes, la medieval, té lloc els dijous a les 20’00h i durant 100 minuts, endinsa els visitants en un apassionant viatge per la vila medieval de la ciutat de Cullera. Al llarg del recorregut els actors escenifiquen com era la Cullera del segle XVI, saquejada pels nombrosos atacs del pirata Dragut, el que va provocar que els veïns de la ciutat alçaren la muralla per a protegir la seua comunitat. En la ruta els visitants coneixen els costums i les arrels que van convertir a Cullera en una de les ciutats mediterrànies més importants de l’edat mitjana.

dora d’Esports, Teresa Ribes, “este tipus d’iniciatives val la pena realitzar-les perquè tenim el privilegi de tindre la mar molt prop però, al mateix temps, molts desconeixem tot el que ens pot aportar. A més, els xiquets han gaudit molt aprenent tot allò relacionat amb este món en tots els seus vessants: esportiu, lúdic, mediambiental... És el primer curs que s’ha fet d’este tipus però

l’acollida ha sigut tan bona que esperem repetir-lo en els pròxims anys”. El curs, al qual han assistit 25 xiquets i xiquetes, ha sigut impartit per mòduls. En un d’ells es va ensenyar els participants les parts d’un veler i el seu llenguatge; en un altre, les espècies que habiten el Mediterrani. També han aprés tècniques de natació i les seues modalitats”.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera

·9

10 ·

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

• l’ajuntament també ha augmentat la dotació de cadires per a discapacitats a les platges

sueca organitza un any més l’Escola d’Estiu
La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sueca ha posat en marxa, un any més, l’Escola d’Estiu amb l’objectiu de facilitar la conciliació de les vacances dels més xicotets de la casa amb el treball dels adults. En concret, des del passat dia 1, i fins al 31 d’este mes, 355 xiquets i xiquetes del municipi gaudiran, des de les 9 fins a les 13.30, d’una sèrie d’activitats lúdiques i esportives amb què, a més, aprendran qüestions tan importants com el reciclatge o la història i monuments del seu poble. Enguany, com ja va ocórrer l’anterior, s’ofereixen dos escoles d’estiu en cada un dels col·legis públics de Sueca, Carrasquer i Cervantes, que acolliran a 215 i 140 xiquets, respectivament. “El nombre de places que s’oferien enguany era de 400, per tant, tota aquella família que ha volgut que els seus fills hi assistiren, i ho ha sol·licitat en el temps i forma requerits, ha pogut inscriure’ls” ha assenyalat la regidora d’Educació, Raquel Tamarit.
46 monitors

Es presenta una guia comercial a Alzira
S’ha presentat al Museu Municipal d’Alzira la Guia ECA 2011. Es tracta d’una guia elaborada conjuntament per l’Ajuntament d’Alzira i l’empresa de publicitat ECA, la col•laboració de la qual té lloc des de fa 20 anys. En la presentació de la Guia ECA 2011 han participat el regidor de Turisme, Rafael Fita; el gerent d’ECA, Enrique Castillo, i el coordinador de l’edició i tècnic municipal, Pedro Benedito. Fita ha destacat que “es tracta d’una revista de difusió gratuïta, elaborada amb la finalitat de servir com guia els turistes que arriben a la nostra localitat, així com als ciutadans alzirenys, perquè a banda d’informació turística també conté dades d’interés general molt útil”. La guia, de la que s’editaran 6000 edicions, arreplega informació sobre dades generals, històrics, punts turístics, espais naturals, festes locals, hotels, restaurants així com una guia telefònica amb telèfons d’interés per a la ciutadania. La present edició de la guia ECA ha sigut editada, a més de en els idiomes castellà, valencià i anglés; en llengua francesa, a causa de l’increment de visitants del país Gal que es van registrar en l’últim any. La guia conté també un mapa desplegable de la ciutat, amb guia de carrers i destacant els principals punts d’interés. La Guia ECA 2011 es distribuirà en diferents dependències municipals, així com en els establiments comercials.

manualitats, cuina, relaxació... fins a activitats esportives (com ara patinatge, activitats en la piscina, el trinquet i el pavelló), i activitats culturals destinades fonamentalment al coneixement del seu municipi. A estes se sumen activitats generals, que es realitzen dilluns i divendres, com ara excursions a la platja, jocs populars, el dia de l’aigua (amb l’objectiu d’ensenyar els xiquets que és possible jugar i divertir-se sense malgastar-la), i gimcanes, com són la festa tropical, el joc de l’oca o el casino.
Noves cadires

Els menors estan atesos per 46 monitors i tres coordinadors, un per cada col·legi i un general. Dividits per escoles, en Carrasquer treballen 16 monitors, més deu que es troben realitzant pràctiques, en total 26. En Cervantes treballen 12 monitors, més les huit persones en pràctiques, en total 20. El Consell de la Joventut, en coordinació

amb l’Ajuntament, ha realitzat la selecció dels monitors seguint uns criteris molt concrets: els aspirants havien d’estar empadronats en Sueca, preferiblement, i posseir una titulació relacionada amb l’educació o com a monitor de temps lliure. També s’ha valorat en la selecció l’experiència. “Al comptar amb un gran nombre de joves que havien realitzat el curs de monitor de temps lliure ofert per l’Ajuntament, hem pogut incloure a molts d’ells per a realitzar les pràctiques amb nosaltres a l’escola d’estiu, amb la qual cosa s’ha disminuït molt la ràtio de xiquets atesos per monitor. Els xiquets estan molt ben atesos, no sols pel nombre de monitors amb què compten, sinó també per l’experiència que

tenen tots ells”, en paraules de Tamarit. Des de la Regidoria d’Educació s’ha realitzat enguany un esforç a fi de donar resposta a una reivindicació del Consell de la Joventut d’augmentar el sou que percebran, tant els monitors, com els coordinadors de les dos escoles d’estiu. “Estem vivint uns temps difícils i és d’agrair el treball que realitzen estos joves tan beneficiós per a tots, sobretot per a les famílies i persones que treballem. Per això, hem aconseguit incrementar el sou que cobraran tant els monitors, que passa de 600 als 625 euros, com els coordinadors, que ascendeix de 800 a 900 euros enguany”, ha afirmat Tamarit. Les activitats que realitzen els xiquets van des de tallers de

La gran acceptació amb què compten les zones adaptades per al bany de persones amb minusvalidesa en les platges de Sueca, ha fet que l’Ajuntament sol•licitara a la Conselleria de Justícia i Benestar Social una subvenció a fi d’augmentar el nombre de cadires disponibles. “Gràcies a esta subvenció s’aconseguix reforçar el servei en les quatre platges adaptades de la zona marítima”, ha afirmat la regidora de Serveis, Pilar Moncho. Les cadires, denominades amfíbies, complixen amb totes les garanties de seguretat, tant per a l’usuari com per als monitors, i poden utilitzar-se per a desplaçar-se per l’arena seca i dins de l’aigua. A més, este model de cadira aquàtica per les seues característiques especials evita els monitors realitzar sobreesforços físics a l’hora de mantindre l’usuari surant en l’aigua.

Les Nits del Castell, un atractiu extra per als visitants de Cullera
El Castell de Cullera és l’escenari de diferents i curioses activitats lúdiques que ha programat la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Cullera, un any més per als visitants durant els mesos d’estiu. Els espectacles “Nits del Castell”, es van iniciar el passat 1 de juliol, i es caracteritzen per ser sorprenents, divertits i màgics, en un entorn realment únic, es Castell. El primer dels espectacles “Contes Medievals”, endinsa als espectadors en les llegendes i mites que emboliquen es Castell, i els seus voltants. Una iniciativa per a tots els públics, que se celebra tots els dilluns, els dijous, i els caps de setmana en dues passades, a les 21’00 i a les 22’00h, a un preu de 5 euros i una durada de 30 minuts. Per als amants del teatre s’ha organitzat diverses representacions teatrals, que s’escenifiquen en el mateix Pati d’Armes. Els espectadors gaudeixen d’una nit d’humor, màgia i moltes sorpreses, mentre poden degustar una orxata. La sessió té una durada de 70 minuts, a un preu de 8 euros, i se celebra únicament els dimarts de 23’00h a 00.30h. La tercera i la més terrorífica de totes les activitats és “la Nit de fantasmes.” Un espectacle de 40 minuts, no apte per a menors de 14 anys, i en el qual es viu un experiència realment aterridora en la fortalesa medieval. El preu és de 8 euros i els interessats poden gaudir-lo de dijous a diumenge de 00’00h a 01’00 h. Els espectacles de la Nit del Castell, s’allargaran fins a mitjans de setembre. Els interessats poden formalitzar les seues reserves en les Oficines de Turisme de Cullera.

Presa de possessió del nou oficial de la Policia d’Algemesí
Presa de possessió del càrrec de l’oficial interí Esteban G.P. i de l’agent de policia, Francisco Javier G.Z. al costat de l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, el regidor de seguretat ciutadana, Antonio F. Saá, l’Intendent Principal Cap de la Policia Local, Erich Vanacloig i l’Inspector, Guillermo Requena.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera · 11

Una representació del govern de Romania visita l’Hospital de la Ribera per estudiar la seua gestió
Una trentena de representants del Comité Nacional d’Acreditació d’Hospitals del Govern de Romania, han visitat, este matí, l’Hospital Universitari de La Ribera, per a conéixer el seu sistema de gestió de qualitat. La delegació ha estat acompanyada del director gerent de l’Institut per a l’Acreditació i Avaluació de les Pràctiques Sanitàries (Inaceps), dependent de la Conselleria de Sanitat, Vicente Rodríguez Benito. Els representants del govern romanés han pogut seguir les explicacions que, sobre el model Alzira i sobre el seu sistema de gestió de qualitat, han realitzat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Manuel Marín, i el director mèdic de Qualitat i Organització Assistencial, Tomás Quirós. Així mateix, han visitat els serveis d’Hemodiàlisi, Urgències, Hospitalització, Radiologia i Sistemes del centre hospitalari, on han conegut in situ el seu funcionament i el treball desenvolupat pels seus professionals.
Paradigma a Europa

La Ribera i els centres de salut del Departament reben la visita habitual de polítics i gestors relacionats amb la sanitat d’altres països. Recentment, el Departament de Salut ha rebut també la visita de representants de la Universitat Europea de Bruges, del Sistema Nacional de Salut britànic, del Ministeri de Sanitat de Singapur i de l’Escola de Negocis IE Business School.
Model Alzira

Segons ha destacat Manuel Marín, “el Departament de Salut de La Ribera és paradigma de gestió única a Europa, que ha mostrat la seua validesa tant pels bons resultats assistencials com pels alts nivells de qualitat i satisfacció aconseguida entre els pacients”
Quirós. Així, en la seua aposta per aplicar criteris de qualitat a tots els seus processos assistencials, el Departament de Salut de La Ribera té certificats de qualitat ISO 9001 en 14 serveis i processos, com l’Àrea de Diagnòstic Biològic, Admissió i gestió de pacients, Bloc quirúrgic, Urgències, Hemodinàmica, Consultes Externes, Hospitalització, i Radiofísica i Protecció Radiològica, entre altres. Juntament amb ells, l’Hospital Universitari de La Ribera compta també amb la certificació ISO 14001 en matèria mediambiental, a la qual s’ha sumat, recentment, la certificació UNE-EN 16001 en gestió energètica. De la mateixa manera, la Unitat d’Hemodiàlisi i els centres de salut d’Almussafes, Benifaió i Carlet, han rebut el certificat d’acreditació de qualitat d’Inaceps. La visita dels representants del Comité Nacional d’Acreditació d’Hospitals del Govern de Romania, és una mostra més del fet que la presència del Departament de Salut de la Ribera en les gerències i direccions especialitzades sobre gestió sanitària és constant. En este sentit, l’Hospital Universitari de

Segons ha destacat Manuel Marín, “el Departament de Salut de La Ribera és paradigma de gestió única a Europa, i ha mostrat la seua validesa tant pels bons resultats assistencials com pels alts nivells de qualitat i satisfacció aconseguida entre els pacients”. En este sentit, cal destacar que el Departament de Salut de La Ribera du a terme una estricta política de qualitat sanitària, on “juguen un important paper els sistemes d’informació per a l’avaluació de la qualitat, i la implicació dels professionals per mitjà del model de carrera professional del Departament de Salut, on els objectius de qualitat assistencial suposen el 50% del total”, ha assenyalat Tomás

Els representants del govern romanés han pogut seguir les explicacions que, sobre el model Alzira i sobre el seu sistema de gestió de la qualitat, han realitzat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Manuel Marín, i el director mèdic de Qualitat i Organització Assistencial, Tomás Quirós

El Model Alzira de col·laboració pública i privada impulsat per la Generalitat Valenciana, s’ha consolidat com una manera de gestió integral de la salut, àgil, eficient i eficaç, centrat en les necessitats del ciutadà i en el qual el professional adquireix el màxim protagonisme. Tot això s’ha traduït en uns excel·lents resultats assistencials amb alts nivells de satisfacció dels usuaris. L’experiència positiva ha convertit el model en el paradigma d’una nova forma de gestió sanitària que s’està implantant amb la construcció d’altres centres i s’estudia amb interés per organismes i institucions nacionals i internacionals. A la Comunitat Valenciana, els hospitals de La Ribera, Torrevieja, Dénia, Manises i Vinalopó i a la Comunitat de M adrid els hospitals de Valdemoro, els futurs centres de Torrejón, Móstoles i Collado Villalba, i el Laboratori Clínic central, es gestionen davall la fórmula de concessió administrativa, per la qual l’Administració Pública, paga al concessionari una quantitat anual per cada un dels habitants de l’Àrea de Salut perquè siguen atesos. El control de la prestació sanitària va a càrrec de l’Administració i la inversió inicial i dotació de recursos materials i humans, així com el risc financer, es transfereix a les empreses concessionàries.

El PSPV d’Alzira considera poc encertades les declaracions de l’alcaldessa sobre alzicapital
La portaveu del grup socialista Isabel Aguilar considera que són poc encertades les contestacions de la Sra. Bastides en alguns mitjans de comunicació en els últims dies, sobre el tema d’Alzicapital. Aguilar defineix el llenguatge de la Sra. alcaldessa d’extremadament lleuger al qualificar amb l’expressió “provoquen la rialla general” o “fa riure” les declaracions i opinió en este cas del PSOE. Segons Aguilar, Bastides deixa entreveure de manera descarada que és una política que no arribara a cap consens amb esta actitud, perquè tot allò que vaja mes lluny o siga diferent del seu pensament i gestió no és mereixedor de ser escoltar, però si de tirar per terra. La dirigent socialista explica “en les meues declaracions sobre el tema d’Alzicapital no vaig posar en cap moment com a culpable ni a la senyora alcaldessa, ni a l’equip de govern, tot al contrari: afirme i reitere que no existia cap culpable, però amb tot no pot oblidar l’alcaldessa d’Alzira que qui es fotografià amb el Sr. Castillo va ser ella”.

12 ·

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

Almussafes tanca les festes amb una paella per a 4.600 persones
Les Festes d’Almussafes, inaugurades el dijous 7 de juliol, es van clausurar dissabte passat dia 23, amb el XXXII Homenatge a la paella, un acte multitudinari que esta edició ha reunit a més de 4.600 persones en la principal via urbana de la localitat. Molts han sigut els actes que han protagonitzat les Festes 2011 i que van tindre un dels seus moments especials amb el macroconcert de festes, protagonitzat pel cantant solista David Otero “El Pescao” en el pati de l’Almazaf. Almussafes va acollir dijous passat 21 de juliol, el concert de “El Pescao” en el pati del Col•legi Almazaf, espectacle que va reunir a més de 2.500 persones. Centenars de jóvens es van aplegar, des de primeres hores de la vesprada, als voltants del recinte per a ser els primers a gaudir de l’aparició del seu ídol a l’escenari. El cantant David Otero, exguitarrista del grup “El Canto del Loco” va interpretar temes del seu primer disc pop-rock en solitari que porta per títol “Nada lógico”.
XIII Gala de l’Esport

Cullera ofereix de nou el servei de Biblioplatges destinat als turistes que visiten la ciutat

Després de les emocions generades durant la vetlada del dijous, durant la nit del divendres, el pati de l’Almazaf va ser l’escenari de la XIII Gala de l’Esport, que va congregar a quasi 500 representants dels clubs esportius de la població, i com a acomiadament de les festes majors de la localitat, a partir de les 22 hores del dissabte, al voltant de cinc mil veïns es van donar cita en el carrer Major

d’Almussafes per a participar, un any més, en el tradicional homenatge a la paella. La Regidoria de Festes del consistori municipal va fer gala de nou d’una cuidada organització que va permetre que el sopar multitudinari, en el qual es van oferir cinc paelles gegants cuinades per Galbis, fóra tot un èxit. L’acte, amb què es va posar punt i final a les Festes 2011 va concloure amb la celebració de la sèptima i última revetla festiva al recinte del col•legi Almazaf. Tot això suposa la fi de les festes grans d’Almussafes. De fet, el poble ha gaudit dels nombrosos actes de les seues festes patronals, des de la presentació de la Reina

2011 fins a la festa en honor al patró de la localitat, Sant Bartomeu. Així mateix, s’ha celebrat la festa de les Clavarieses de la Divina Pastora, amb una missa i una mascletà a càrrec de la pirotècnia Torís en l’antiga Cooperativa del municipi. La clausura de la seua festa es va fer mitjançant la processó en honor a la seua patrona. També va tindre lloc la festa dels Clavaris en honor a la Divina Aurora, oferint la tradicional missa i mascletá a càrrec de la pirotècnia Torís. Ta,bé es va fer el Ball de Gal·la en honor de la Reina de les Festes i de la seua Cort d’Honor, que va reunir a més de 700 veïns.

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Cullera ofereix a tots els estiuejants el servei de biblioplatges que tanta acceptació va tenir la passada campanya. Aquest estiu, la delegació municipal, aposta de nou per la cultura i el foment de la lectura, la Regidoria i posa a la disposició dels seus banyistes dos biblioplatges situades en la platja de Sant Antoni (front de l’edifici Ferrobús) i la platja del Racó. Les biblioplatges formades per un stand de fusta de 22m² exposen més de 5.000 llibres que abasten literatura clàssica, contemporània, juvenil, infantil i fins i tot passatemps. L’horari d’obertura de les biblioplatges va de 10:30 a 14:30h i de 17:30h a 24:00h, durant tots els dies de juliol i agost. Els

interessats a traure un llibre han de dipositar una fiança d’acord amb el valor de l’exemplar que serà retornada una vegada dipositat el llibre i comprovat el perfecte estat de conservació (no es podran retornar llibres trencats, banyats, amb marques o tacats). Els llibres haurien de ser retornats cada dia abans de les 22:00h, podent ser reservats per al dia pròxim. Durant l’estiu de 2010 les dues biblioplatges instal·lades en la badia de Cullera van prestar 3.244 llibres, quantitat que s’espera superar enguany donat el major coneixement del servei per la demanda turística. A més dels llibres els visitants podran trobar exemplars d’INFORMACIÓ DE LA RIBERA durant tot l’estiu en aquests punts.

Campillo rep la plantilla de la Policia de sueca
La nova corporació municipal de Sueca representada per l’alcalde, Salvador Campillo, i per la regidora de Seguretat Ciutadana, Mª José Sarrió, ha rebut al saló de plens de l’Ajuntament a la majoria dels agents que conformen la plantilla de la Policia Local del municipi. En una trobada distesa que ha tingut com a finalitat les presentacions i posada en comú d’objectius, s’ha aprofitat també per a felicitar els agents que han superat per complet el procés selectiu que va finalitzar fa uns dies: Javier A. F., Salvador O. D., Javier A. M., Sergio B. S., Jose A. C., Ricardo M. M., Daniel M. M., José G. A., Juan José C. M., José M. B. i Aaron S. J. Així mateix, han assistit els 12 agents que serviran com a reforç durant els tres mesos d’estiu a les platges de Sueca. L’intendent principal cap, José Pascual Martínez, ha agraït la presència de l’alcalde i de la regidora responsable de l’àrea. Per la seua banda, la regidora de Seguretat Ciutadana, Mª José Sarrió, ha afirmat que “encara que tan sols fa poc més d’un mes que estic

en este càrrec, em sent molt orgullosa de ser la vostra regidora. Crec que formeu un bon equip i que treballeu de valent. Sabeu que compteu amb el meu suport per a qualsevol dubte o problema que sorgisca. Vull aprofitar este acte també per a felicitar els policies que han aconseguit superar el procés selectiu i han obtingut la seua plaça“. L’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, ha assenyalat que “és de justícia realitzar un acte com este per a presentar-nos perquè hem de

treballar i col·laborar conjuntament. Sou part fonamental d’un Ajuntament, en tots els programes polítics apareix reflectida sempre com una de les seues prioritats la seguretat ciutadana. Estem vivint una de les èpoques més difícils que es recorden i, per este motiu, us demane una dosi extra de comprensió per la situació personal anímica que estan travessant moltes persones. Que Sueca se senta orgullosa de la seua policia pròxima”.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera · 13

El Departament de Salut de La Ribera aplica un Pla d’Igualtat en tots els centres
El Departament de Salut de La Ribera ha aprovat, este matí, amb el suport de la majoria dels representants sindicals de l’empresa, el seu Pla d’Igualtat, amb el qual pretén defendre i aplicar de manera efectiva el principi d’igualtat entre les dones i els homes que desenvolupen la seua activitat professional al Departament de Salut. Així, este Pla d’Igualtat afectarà els més de 1.800 treballadors que treballen tant a l’Hospital Universitari de La Ribera com als centres d’Atenció Primària del Departament de Salut, dels quals més del 70% són dones. La redacció d’este Pla segueix les directrius de la Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones. Segons s’assenyala des de la Direcció de Recursos Humans del Departament de Salut de La Ribera, “la redacció i aprovació d’aquest document suposa un pas endavant per a la nostra organització en polítiques d’igualtat, si bé el Departament de Salut de La Ribera ha estat sempre per davant de la legalitat vigent en este àmbit, implementant contínuament accions positives”. D’aquesta manera, el Pla aprovat hui contempla sis àrees fonamentals per a garantir la igualtat: l’accés a l’ocupació; conciliació de la vida laboral i personal; classificació del personal, promoció i formació; retribució; salut laboral, i comunicació i llenguatge no sexista. Així, per exemple, entre les actuacions concretes que contempla el Pla, cal destacar la incordesembre de 2014, i serà la que duga a terme el seu seguiment i revisió.
Protocol d’actuació

Noves places a l’Escola d’idiomes d’algemesí
L’Escola Oficial d’Idiomes d’Algemesí ha emés l’oferta de places per al curs proper tant de francés com d’anglés en els nivells bàsic i intermedi després de l’èxit i de la demanda d’estudiants que han apostat per l’aprenentatge d’idiomes en la ciutat durant l’any passat. En el primer cicle de matriculació finalitzat el 12 de juliol de 2011, l’Escola Oficial d’Idiomes d’Algemesí ha registrat 198 matriculats en total, dels quals 13 són de francés i 185 d’anglés. Al setembre s’obriran diversos grups tant de francés bàsic com d’anglés en els nivells bàsic i intermedi ja que es reserven més de 200 places per als alumnes que s’examinen al setembre i per a les preinscripcions. La regidora d’Educació, Beatriz Díaz, ha destacat l’èxit del segon any de funcionament de l’Escola Oficial d’Idiomes d’Algemesí. «S’ha ampliat el nombre de places respecte a l’any passat per a intentar donar més servei a totes les persones d’Algemesí que estan interessades a aprofitar-lo», assegura Beatriz Díaz. Les classes de l’Escola Oficial d’Idiomes d’Algemesí s’impartiran de nou al col•legi Ribalta, un edifici amb espai suficient per a albergar un nou any este servei educatiu.

El Pla d’Igualtat afectarà els més de 1.800 treballadors que treballen tant a l’Hospital Universitari de La Ribera com en els centres d’Atenció Primària del Departament
poració o adscripció de dones i d’homes a aquelles àrees o llocs de treball en què es troben infrarepresentats fins abastar una distribució equitativa. De la mateixa manera, el Pla d’Igualtat contempla la realització d’accions de comunicació i sensibilització en igualtat d’oportunitats i llenguatge no sexista dirigides a tot el personal de l’organització, i el foment de l’ús de les noves tecnologies i l’aprenentatge virtual com a eina de conciliació de la vida laboral i familiar. Així mateix, el Departament de Salut de La Ribera posarà especial atenció en la formació i reciclatge professional d’aquelles persones que hi hagen gaudit de mesures de conciliació de llarga durada, com ara baixes per maternitat o paternitat. Per a l’elaboració d’este Pla s’han du a terme una avaluació prèvia, per part d’una empresa externa, de les polítiques i accions d’igualtat que ja tenia implantades l’empresa i s’ha constituït una Comissió d’Igualtat, en el marc del III Conveni Col·lectiu de l’organització, integrada de manera paritària per les organitzacions sindicals amb representació i per l’empresa. Aquesta comissió ha estat l’encarregada de fer les propostes per a elaborar el Pla, que té una vigència inicial fins el 31 de

Dins del seu compromís en l’establiment i desenvolupament de polítiques que integren la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes, el Departament de Salut de La Ribera també va aprovar, en novembre de 2010, un protocol d’actuació sobre situacions de violència de gènere. L’objectiu d’este protocol és el de dotar a aquelles treballadores que puguen estar sotmeses a una situació de violència domèstica, del marc protocol·lari necessari per a garantir la compatibilitat de la seua activitat professional amb el dret a la seua protecció integral. D’esta manera, este protocol contempla la reducció o la reordenació del temps de treball de la dona maltractada, o el seu trasllat de centre de treball en cas de ser necessari, així com la reserva del seu lloc de treball si la treballadora optara per suspendre temporalment la seua relació laboral amb l’empresa. Segons ha assenyalat la Direcció de Recursos Humans, “aquest protocol ha suposat un avanç en la garantia dels drets individuals i en el respecte a la dignitat de tots els treballadors del Departament de Salut” de l’àrea de la Ribera.

Finalitzen els cursos internauta a alzira
L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, i el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, José Luis Palacios, han entregat els diplomes a les persones que han participat dels cursos Internauta durant el primer semestre del any. Uns cursos gratuïts que es desenrotllen en l’Aula d’Informàtica d’IDEA i que s’oferixen en dos modalitats, el Bàsic (UBI) i el Mitjà (UMI). En este primer semestre de l’any s’han dut a terme un total de 10 cursos d’Internet, de nivell bàsic i de nivell mitjà, la qual cosa ha suposat la formació de 140 persones en el camp de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). El perfil dels alumnes ha sigut variat, ja que es tracta de cursos sense cap requisit d’accés previ, i donada la seua temàtica s’han format en esta convocatòria, des de dones i hòmens majors de 45 anys fins a jóvens menors de 30. Els cursos Internauta són uns cursos gratuïts de nivell bàsic.

14 ·

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

• El cos de seguretat també ha efectuat diferents controls d’alcoholèmia a la localitat

La Policia d’Algemesí alça en el primer semestre 249 actes per consum de drogues
La Policia Local d’Algemesí ha alçat durant els primers sis mesos d’enguany un total de 249 actes per consum o tinença de drogues, alhora que s’han detingut 4 persones per delictes contra la salut pública. Al mateix temps s’ha procedit a la detenció de 50 persones per conduir davall la influència de begudes alcohòliques o drogues. En el balanç del primer semestre de treball de la Policia Local es destaca també que s’han dut a terme 53 actuacions en casos de desprotecció de menors, en les quals els agents descriuen la situació en què es troba el menor i comuniquen els fets al Departament de Serveis Socials o, si s’escau, a la Fiscalia de Menors. També van localitzar 6 menors en la via pública en horari escolar, s’hi van alçar les actes corresponents i s’els va acompanyar als respectius centres escolars. Per a l’intendent principal, cap de la Policia Local d’Algemesí, Erich Vanacloig, «s’estan aplicant estratègies dirigides a disminuir este tipus de delictes penals o administratiu en la nostra ciutat. Especialment i, amb major rotunditat, quan van dirigides a una població tan vulnerable com la infantil». Durant este període de temps s’han fet 152 controls de trànsit i seguretat ciutadana i 38 controls de productes agrícoles gràcies als quals s’ha procedit a realitzar 27 confiscacions d’este tipus de productes. «Un dels objectius dur a terme els dies 12 i 13 de juliol amb 23 i 36 controls respectivament. No obstant això, el dia en què es van detectar més controls positius per ingesta d’alcohol per damunt de la taxa permesa va ser el dia 15 de juliol. «L’objectiu que tenen estes campanyes es basen a controlar no només la possible ingesta d’alcohol, sinó també l’ús dels sistemes de seguretat, la documentació del vehicle i del conductor, els defectes tècnics del vehicle, i adaptar el servei al diferent comportament dels usuaris de la via pública. Així mateix, s’actuarà en les franges horàries i en els dies de major risc amb l’objecte de continuar reduint la sinistralitat», indica Erich Vanacloig, intendent principal cap de la Policia Local d’Algemesí. Per la seua banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio F. Saá, ha destacat la necessitat d’adherir-se a tot tipus de campanyes i col•laborar amb la Direcció General de Trànsit per tal de reduir la sinistralitat i actuar de forma preventiva en la protecció ciutadana, així com mantindre estos controls «perquè al final repercuteixen en més seguretat vial per a tots, tant per las conductors com per als vianants, motoristes o ciclistes». Saá s’ha mostrat partidari de seguir una línia de treball en què l’objectiu principal siga la garantia de més seguretat en tots els àmbits i alternar els controls de seguretat amb les campanyes de prevenció en tots els sectors de la població.

Sueca atrau els touroperadors anglesos
El cultiu de l’arròs i tot allò que ho envolta -paisatges naturals, gastronomia, costums i tradicions- seran el principal atractiu de l’oferta turística que presentarà una companyia de viatges anglesa, Hallmark Travel, amb seu en East Grinstead, a 25 quilòmetres al sud de Londres. Els seus gerents, acompanyats dels directius de l’empresa de catering de menjar espanyol, principalment paella, Paella Fella, han realitzat durant tot el dia de hui una visita tradicional, pujats en un carro tirat per un cavall, pels llocs més emblemàtics del paisatge suecà, com ara la Muntanyeta dels Sants o els ullals, acompanyats per la regidora de Turisme, Manuela Egea. “És la tercera visita que realitzen estes persones al nostre municipi. Des del primer moment, van quedar encantats amb el que oferix i, especialment, amb tot el que simbolitza la cultura de l’arròs. Per este motiu, van sol•licitar poder conéixer més a fons tot el que Sueca pot oferir al visitant per a, posteriorment, oferir-lo en el seu país com un viatge turístic temàtic a la nostra ciutat”, ha assenyalat Egea. Per a conéixer de prop la nostra gastronomia, han pogut degustar, a més de la típica paella suecana cuinada a llenya, una ensalada valenciana i el tradicional esgarraet, així com begudes i dolços típics de la nostra població, en un entorn idíl•lic. Al dinar han assistit també l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, i el regidor de Festes i Agricultura, Dimas Vázquez.

fonamentals en què es pretén treballar en esta legislatura és la potenciació de la prevenció. L’actuació de la Policia Local va encaminada a previndre els actes delictius i mantindre la proximitat a la ciutadania», comenta el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio F. Saá. Dins de les campanyes de la Direcció General de Trànsit, la Policia Local d’Algemesí ha participat en 32 controls en què s’ha detectat una disminució de la sinistralitat i de les lesions respecte a anys anteriors.
Controls d’alcoholèmia

La Policia Local d’Algemesí, en col•laboració amb la Direcció General de Trànsit, ha

dut a terme una campanya de control de la taxa d’alcoholèmia entre els dies 11 i 17 de juliol dins de l’Observatori Nacional de Seguretat Viària. Els agents d’Algemesí van dur a terme un total de 122 proves 10 de les quals van resultar positives en la prova d’aire espirat. De les deu positives, nou van arribar als 0,25, mentre que un dels conductors va ser detingut per donar positiu amb una taxa superior a 0,60 mil•ligrams per litre d’aire espirat o 1,2 mil•ligrams per litre de sang. Estos resultats suposen que ha donat positiu un 8,19 % de les persones sotmeses a este control d’alcoholèmia. La majoria de controls es van

l’ajuntament de sueca col·labora amb Creu roja en el repartiment d’aliments a 92 famílies necessitades
Noranta-dos famílies en situació de necessitat del municipi s’han vist beneficiades gràcies a la col·laboració entre Creu Roja i l’Ajuntament de Sueca amb l’entrega d’aliments procedents d’excedents del Banc Europeu. Després de complir una sèrie de requisits, que s’han tramitat des del departament de Serveis Socials de l’Ajuntament, com la declaració de la renda, situació de desocupació, etc., han sigut seleccionades estes famílies en situació realment precària per a beneficiar-se del programa que es realitza a Sueca des de fa deu anys. El nombre de membres de la família i les edats dels menors, si els hi haguera, han influït també en el procés de selecció.
Ajudar els veïns

Per al regidor d’Acció Social, Joan Baldoví, “gràcies al conveni

que hem firmat en els últims anys amb Creu Roja intentem pal·liar d’alguna manera la greu situació que estan patint molts dels nostres veïns”. Segons Baldoví, “la nostra intenció és intensificar esta col·laboració mentre existisquen

famílies suecanes en situacions tan complicades”. Totes les famílies han rebut un lot d’aliments bàsics, entre els quals es troben aliments com ara llet, arròs, fideus, suc, cacau, galetes, farina, tomaca i pasta, entre d’altres.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera · 15

Xúquer Viu adverteix del perill que suposa l’abocador de Llanera
Xúquer Viu, que el passat 16 de juliol va presentar al·legacions al projecte d’instal·lació d’un macroabocador a Llanera de Ranes, ha presentat un estudi geològic i hidrogeològic detallat que analitza la idoneïtat de l’emplaçament de l’abocador de residus sòlids urbans a Llanera de Ranes. Aquest estudi, que va ser elaborat per un hidrogeòleg independent i finançat per la Plataforma No al Macroabocador de Llanera, s’ha presentat tant a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que haurà d’informar sobre l’afecció de l’abocador al domini públic hidràulic que afecte a la qualitat de les aigües, tant superficials com subterrànies, com a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. L’estudi hidrogeològic conclou de manera terminant que els terrenys investigats, no són aptes per a les instal·lacions previstes. De l’anàlisi regional es dedueix que l’àrea d’estudi és activa hidrogeològicament, i que s’hi localitzen aqüífers de xicotetes dimensions però connectats amb la massa d’aigua subterrània del Caroig sud. S’ha realitzat un exhaustiu inventari dels punts d’aigua en les proximitats de l’abocador projectat i s’han trobat nombrosos brolladors, pous de regadiu i pous

El Mareny Blau remodela la seua rotonda més emblemàtica

MULLA’T PEL RIU. Xúquer Viu va organitzar el passat 9 de juliol a Sumacàrcer el VIIé MULLA’T PEL XÚQUER, per celebrar el “Setè Dia Europeu del Bany en els Rius” i reivindicar, com arreu d’Europa, el nostre dret ciutadà a banyar-nos als rius i, per tant, a que es garantitze la bona qualitat de les aigües fluvials. En aquest acte han col•laborat la Ribera en Bici i l’Ajuntament de Sumacàrcer.

d’abastiment que estarien en perill davant la possible contaminació de les aigües subterrànies. L’estudi reflexa també l’existència de diversos torrents i barrancs de cabal perenne i que en la seua majoria naixen just en les proximitats de l’àrea proposada per a l’abocador. L’existència d’aquests barrancs i torrents que són alimentats per brolladors i fonts que tenen cabal al llarg de tot l’any, implica que qualsevol

lixiviat que poguera procedir de l’abocador podria arribar fins els rius Sellent, afluent del Xúquer, i Canyoles. L’estudi conclou amb una sèrie de recomanacions com la de realitzar una campanya de control piezomètric que incloga totes les zones aqüíferes definides i finalment recomana, donada la complexitat hidrogeològica de l’àrea, abandonar l’emplaçament proposat i estudiar la idoneïtat d’alguna altra localització.

l’ajuntament d’alzira i els Bombers es reuneixen per a impulsar la prevenció d’incendis forestals
El Regidor de l’Àrea d’Urbanisme, Sostenibilitat i Agricultura, Enrique Montalvá, ha mantingut una reunió de treball amb el Cap del parc de Bombers d’Alzira, Bernardo Mascarell, en què es van abordar matèries com la prevenció d’incendis forestals i les mesures necessàries per a disminuir el risc existent. Montalvá va informar al Cap del parc de Bombers la recent revisió del Protocol Municipal d’Actuació Enfront d’Incendis i les diverses mesures que, en relació a les cremes agrícoles, s’adoptaran al terme municipal d’Alzira a curt i mitjà termini, per a disminuir la seua incidència com a possible causa d’incendis. Així, pel que fa a l’actual estiu, s’augmentaran les condicions necessàries per a poder autoritzar les cremes, exigint un compromís directe i personal del propietari de la parcel•la. A més, s’evitarà la realització de cremes que no siguen imprescindibles durant els mesos de juliol i agost. També s’editarà un díptic informatiu de les mesures de prevenció de compliment obligatori per a poder realitzar una crema agrícola. Montalvá ha agraït públicament la col•laboració i la implicació permanent que el parc de Bombers d’Alzira mostra sempre cap a la ciutat d’Alzira.

L’associació de veïns del Mareny Blau va reinaugurar, fa uns dies, la seua rotonda més emblemàtica, representada per una obra de 1966 de l’escultor Andreu Alfaro. A l’acte van assistir com a invitats l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, i els regidors, Joan Baldoví i Pilar Moncho. La presidenta de l’associació, Fina Rodríguez, va voler, d’esta manera, “agrair la predisposició que han mostrat sempre a col·laborar en la resolució dels problemes i necessitats d’esta urbanització, tant l’anterior alcalde, com l’actual”. Per a la presidenta de l’associació, l’escultura i el jardí que ocupaven l’espai de la rotonda, ubicada a l’avinguda del Mareny Blau, presentaven un aspecte degradat pel pas del temps. “El jardí que envoltava l’escultura estava molt deteriorat i, per això, vam decidir

canviar-lo per taulellet del tipus trencadís amb els colors emblemàtics de la urbanització. El material de l’escultura ha sigut tractat i pintat perquè presente un aspecte totalment renovat. A més, es va decidir instal·lar una barana al voltant de la rotonda per a preservar-la i conservar-la millor”, ha afirmat Fina Rodríguez.
Nou enllumenat

D’altra banda, l’Ajuntament de Sueca va decidir destinar part de la subvenció del Pla Confiança concedida al nostre municipi, a la renovació de tot l’enllumenat públic del Mareny Blau, amb un pressupost de 252.000 euros. Una altra de les actuacions realitzades recentment en esta urbanització per part de la Regidoria de Serveis Municipals, ha sigut la instal·lació de tres fanals nous i la restauració de la zona de jocs infantils.

16 ·

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

• El President de la Junta d’El Perello havia acusat sueca de deixar l’entitat sense policies

Sueca garanteix la seguretat de la zona d’El Perelló durant tot l’any
L’equip de govern de l’Ajuntament de Sueca ha volgut contestar les crítiques que, una vegada més, ha abocat en els mitjans de comunicació el president de la Junta Veïnal del Perelló, lamentant que tant ell, com el seu partit, utilitzen estos mecanismes “amb la clara intenció de crear una alarma social sense fonament, i d’alimentar l’enfrontament entre els veïns de Sueca i el Perelló, no sabem amb quina finalitat”. “En primer lloc, en el Perelló no hi ha un sinó dos policies destinats durant tot l’any, tal com se’ns va sol•licitar en la passada legislatura. Estos policies treballen rellevant-se pel que, per a actuacions que impliquen una amenaça a la seguretat dels ciutadans, el Perelló, com qualsevol altra zona marítima de Sueca, compta amb els serveis de la plantilla de la policia local de Sueca, per ser una entitat local menor dependent d’este municipi. Sempre, durant tot l’any, a qualsevol hora, la policia local de Sueca es trasllada al Perelló quan se li requerix. I prova que no està desatés, és la presència policial contínua que té El Perelló durant tots els caps de setmana d’estiu”, en paraules de Joan Baldoví. Per la seua banda, la policia local de Sueca ha expressat el seu malestar i sorpresa per estes acusacions ja que “el president de la Junta Veïnal del Perelló és qui té la competència per a autoritzar o denegar, als dos agents, qualsevol tipus de permís, llicència o vacances. És a dir, que el president de la Junta Veïnal del Perelló és l’Estat, és a dir, és competència de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia”. Per al regidor de Personal de l’Ajuntament de Sueca, Joan Baldoví, “el més greu d’estes informacions, a més de la seua falsedat, és la intenció de crear una alarma social amb la pretensió d’enfrontar els veïns de Sueca i El Perelló, i per descomptat, la ignorància manifesta que demostra al parlar de certs temes que, per les seues paraules, desconeix, com són el desenvolupament d’un procés selectiu de policies locals o el cost que suposa disposar d’una plantilla de policies locals”. “Quan el president de la Junta Veïnal es manifesta respecte del cost que li suposa El Perelló la policia, pareix ignorar que eixe cost representa el servei que li presten a l’entitat local menor tot l’any els dos agents destinats i la totalitat de la plantilla de Sueca, que es desplaça a qualsevol hora del dia, festius, a les nits i de forma contínua tots els caps de setmana de l’estiu en els quals practicament la totalitat de la plantilla es troba en El Perelló”, en paraules de Baldoví. Finalment, des de la Policia Local de Sueca assenyalen que “si bé és cert que els policies contractats per a l’estiu s’incorporaran el dilluns, en cap moment este Ajuntament, a través de la seua policia, ha deixat de garantir la seguretat, perquè la falta de policia a qui al•ludixen ha sigut coberta amb serveis extraordinaris, especialment els dies de major afluència de persones a les platges”.

Alzira acull 12 xiquets del Sàhara
Un any més, l’Associació d’Agermanament amb el Poble Saharià ha fet possible que 12 xiquets i xiquetes, d’entre 8 i 12 anys, arribats des del Sàhara passen les vacacions d’estiu amb famílies alzirenyes. La regidora d’Acció Social, Chelo Martínez, ha rebut els xiquets i xiquetes saharians al Saló de Plens del consistori. A l’acte també han assistit la regidora de Joventut, Ana Alarcón i altres membres de la corporació Municipal i també la presidenta de l’Associació d’Agermanament amb el Poble Saharià d’Alzira, Gràcia Daries, i el subdelegat saharià de la Comunitat Valenciana, Dih Muhammad. Com ja és costum, durant l’acte s’ha obsequiat els xiquets i xiquetes saharians amb un detall en nom del consistori alzireny i s’ha realitzat la foto oficial de família amb la bandera d’El Sàhara. Gràcies a este programa d’acollida, durant la seua estada a Alzira, els xiquets i xiquetes saharians gaudeixen d’un descans i promouen el desenvolupament personal, se’ls proporciona assistència sanitària especialitzada, aprenen altres llengües i se’ls garanteix una alimentació suficient i equilibrada. Els xiquets i xiquetes saharians estaran a la localitat fins a la primera setmana de setembre.

Imatge d’una jornada de formació de la Policia Local de Sueca.

qui ha autoritzat que un dels dos agents estiga de descans, i és qui ha autoritzat a l’altre agent que es vaja de vacances”. “La policia local de Sueca és un cos únic que atén al nucli urbà i a la seua zona marítima, de la que forma part El Perelló. El Perelló no és un municipi i, per tant, no té cap competència quant a policia. Se li van designar dos agents durant tot l’any perquè així ho va demanar i es va arribar a un acord. No obstant això, quan ocorre qualsevol urgència que requerisca de presència policial, acudixen tots els agents que facen falta. Això ha sigut, és i serà així sempre. Que un policia estiga de vacances no vol dir que tota la plantilla de la policia de Sueca ho estiga. Que no s’alarmen els ciutadans perquè la seua segu-

retat està garantida com ho ha estat sempre. La policia de Sueca acudix allí on hi ha una necessitat, i esta es pot produir en El Perelló, Palmeres o el Mareny. Sempre que se’ls ha requerit, la policia ha acudit de manera absolutament professional”, assenyalen des del govern de Sueca. En este sentit, fonts de la Policia Local de Sueca han assenyalat que “pel que fa a la insinuació de falta de serveis mínims per a garantir la seguretat, volem manifestar que és missió de la corporació municipal donar resposta i garantir tots els serveis al ciutadà, en especial, la seguretat a través de la seua policia; si bé, volem recordar al PP que la seguretat ciutadana, a la qual al·ludixen en les seues crítiques, és competència de les forces i cossos de seguretat de

Un grup de treball es reuneix a Algemesí per a treballar la violència de gènere i la desigualtat entre hòmens i dones
Algemesí du a terme el Projecte Riu Violeta: «Una acció participativa per a previndre la violència de gènere». Esta actuació està immersa dins de l’ampli Projecte Riu que es du a terme gràcies a la col•laboració de la Direcció General d’Investigació i Salut Pública de València, el Centre de Salut Pública d’Alzira, el Departament de Salut de la Ribera i l’Ajuntament d’Algemesí. Riu Violeta és un projecte d’investigació i acció participativa que desenvolupa l’associació Vincles Salut de València. Utilitza un mètode de treball innovador: un grup de sis professionals de diferents sectors (salut pública, assistència sanitària, serveis socials, educació i teixit associatiu) i set persones del municipi (formades prèviament com a agents de salut) treballen de forma conjunta per a promoure la igualtat entre dones i hòmens i conscienciar i previndre la violència de gènere. «La peculiaritat de Projecte Riu Violeta i del Projecte Riu és a fer front a dos temes de vital importància com són la violència de gènere i la desigualtat entre hòmens i dones», explica Enrique S. Ballester, regidor de Sanitat de l’Ajuntament d’Algemesí. Este grup de treball reflexiona tema, dissenya un pla d’accions, l’executa i l’avalua. Finalment, el treball realitzat en el projecte es difon al municipi i a la comarca de la Ribera. És per això que el dimecres 6 de juliol s’hi va realitzar un taller de difusió del treball realitzat. Este taller es repetirà novament a Algemesí i en altres municipis de la comarca al setembre i a l’octubre. La intervenció Riu Violeta forma part de l’ampli i extens Projecte Riu, un treball que es du a terme a Algemesí des de fa més de quatre anys com a ciutat pionera en este tipus d’iniciatives i en què es capacita a la mateixa població per a combatre les desigualtats socials i promoure la salut i l’accés adequat als serveis de salut.

L’ajuntament de l’Alcúdia elaborarà un informe especial sobre la situació econòmica que es farà públic
En el passat plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia celebrat a finals de juliol s’aprovà amb els vots favorables de Compromís per l’Alcúdia i el PSOE la realització d’un informe econòmic especial sobre la situació econòmica de l’Ajuntament. Aquest informe una vegada elaborat es donarà a conèixer al conjunt de la corporació i es farà públic a través de la plana web de l’Ajuntament de l’Alcúdia. Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia explicà que aquest informe respon al compromís de transparència fruit de l’acord entre Compromís i el PSOE per a que tots els veïns i veïnes de l’Alcúdia coneguen la situació real de l’Ajuntament. Aquest informe contindrà dades com les operacions de crèdit, (préstecs a llarg i curt termini), el deute amb els proveïdors, el dèficit de venda de parcel·les, etc.

Esta actuació està immersa dins del Projecte Riu, que es du a terme gràcies a la col·laboració de la Direcció General d’Investigació i Salut Pública de la Generalitat Valenciana
la formació de grups de treball i anàlisi en què tenen tant de valor les opinions de professionals en la matèria com les dels mateixos ciutadans i ciutadanes que hi participen voluntàriament per sobre la violència de gènere, n’analitza les causes i conseqüències, complementa la informació amb materials didàctics i persones expertes invitades, identifica actius en salut relacionats amb el

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera · 17

La Bibliopiscina acosta la lectura als banyistes d’almussafes durant el període vacacional
Els veïns d’Almussafes poden gaudir durant des del mes de juliol de la tercera edició de la Bibliopiscina a les instal·lacions de les piscines municipals d’estiu. Sense cap cost addicional, els usuaris de les instal·lacions poden adelitar-se de la lectura durant les hores de bany lliure del recinte. Amb esta iniciativa, que es mantindrà també durant tot el mes d’agost, la Regidoria de Cultura del consistori municipal aposta pel foment de la lectura, també durant el període estival. Per tercer any consecutiu, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Almussafes, a través de la Biblioteca Pública Municipal, presenta la iniciativa literària de la Bibliopiscina. L’esmentat servei gratuït sense carnet, iniciat dilluns passat dia 4 de juliol, s’ha oferit en horari vespertí durant tot el mes, facilitant als banyistes el desenrotllament de la lectura durant el seu temps d’oci. Així mateix, la bibliopiscina es mantindrà durant tot el mes d’agost, en horari matinal i vespertí. “El projecte ha tingut una gran acollida durant els dos

anys precedents, ja que en la passada edició vam superar el miler de lectors, per la qual cosa en esta tercera convocatòria hem ampliat el servei també al mes de juliol, amb un bon resultat quant a la demanda generada”, argumenta la regidora de Cultura Esperanza Carbonell. De nou, la Bibliopiscina aglutina una variada col·lecció de periòdics i revistes, a més d’una selecció de llibres de format lleuger

i poca densitat, traslladats des de les dependències de la Biblioteca Pública Municipal a les piscines municipals d’estiu, per a la seua lectura per part dels banyistes. L’oferta presentada enguany comprén uns 300 volums destinats al públic infantil, juvenil i adult, que també tenen al seu abast publicacions periòdiques de periodicitat mensual i setmanal, com també premsa diària general i especialitzada.

El PSOE d’Alzira exigeix la CHX que netege el barranc de la Casella
El PSOE alzireny recolza l’acord de la Junta Local de Govern de l’Ajuntament d’Alzira i exigeix al CHX que netege de forma immediata el tram del Barranc de la Casella fins a la seua confluència amb el barranc de Barxeta. El secretari de Medi Ambient dels socialistes alzirenys, Juan Torres, sol·licita a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que desenterre tots els acords de l’Ajuntament d’Alzira i els solucione com és la seua obligació. Segons Torres, és necessari que al CHX resolga d’una vegada per totes els problemes, que any rere any, origina el barranc de la Casella, al seu tram pel pont de Xàtiva. Torres afirma, que la quantitat d’aigua estancada, juntament amb la vegetació, fa que es produïsca un pantà amb el consegüent procés de fortes olors i plagues d’insectes. El dirigent socialista denuncia, que segons els mateixos veïns esta situació es fa insuportable ja que els residents d’esta zona veuen que esta situació no millora sinoó que fins i tot va a més a causa de la vegetació existent i que cada vegada és major el tram ocupat pel pantà. Torres anuncia, que des del grup socialista se sol·licitarà una reunió amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb la finalitat que des d’eixe organisme es pose solució a un problema de salubritat que afecta els veïns i veïnes, ja que el barranc es troba dins del nucli urbà. Segons Torres, este tema és antic i és incompressible que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és un organisme que ha de defendre la qualitat ambiental, no responga de manera adequada als requeriments d’un ajuntament, i consenta que els alzirenys suporten males olors, sense escometre les obres necessàries per a donar eixida a les aigües.

Ana Alarcón es reunix amb el Consell de la Joventut d´Alzira
La regidora de joventut de l’Ajuntament d’Alzira, Ana Alarcón, s’ha reunit amb la Comissió Permanent del Consell de la joventut local (CJA), encapçalada pel seu president José Andrés Hernández. La reunió, a la qual també ha assistit la tècnica de joventut, Maite Vives, ha servit com a presentació oficial entre la nova regidora i l’entitat que aglutina les associacions juvenils d’Alzira. En la reunió Ana Alarcón ha oferit la màxima col·laboració de la regidoria que dirigeix, perquè el CJA complisca amb el seu programa de treball, així com també els ha animat a continuar treballant per les associacions de joves del municipi: “L’Ajuntament continuarà treballant colze a colze amb el CJA perquè continuen amb la seua important llavor de representar i treballar per les associacions juvenils locals. La joventut que s’implica en la societat és relativament poca, per això des de la regidoria treballarem per dotar-los dels recursos i les instal·lacions que el consell necessite per a exercir les seues funcions.” El CJA ha presentat a Alarcón el seu programa d’activitats per al present exercici i les principals reivindicacions de les associacions juvenils del municipi i en particular del CJA.

18 ·

· ACTUALITAT ·

AGOST 2011

El Consorci de la Ribera forma a la Policia local de València sobre la rehabilitació i prevenció del patrimoni
El Consorci de la Ribera, juntament amb la Policia Local de València, ha organitzat dos cursos de formació, un presencial i un altre a través d’una plataforma web, sobre prevenció i rehabilitació posterior del patrimoni cultural en cas d’una catàstrofe natural. La inscripció per a aquests tallers està disponible a la pàgina web del Consorci de la Ribera. Aquest cursos s’han dissenyat en el context d’actuació del projecte europeu PATCH (Prevention, Analysis and Tools for Cultural Heritage), en què a més del Consorci de la Ribera i la Policia Local de València participen com a socis la Basílica Papali e Sacro Convento di Sant Francesco d’Assisi, la província de Perusa, els municipis grecs d’Heraclion i Àgios Athanasios, la Universitat de Creta i el centre Studi e Formazione Vila Montesca, que actua com a soci líder del projecte. Aquestes accions formatives estan destinades tant a l’anomenta personal de primera intervenció, entre el qual es troba protecció civil, bombers i policia local, com a tècnics restauradors de patrimoni, treballadors de museus i personal directiu. La part presencial s’ha celebrat a Alzira els dies 26 i 27 de juliol al museu municipal MUMA. finalment s’intervé sobre el fresc concret. “Per mitjà d’este tipus d’iniciatives es pretén que totes les persones relacionades amb el patrimoni cultural i aquelles que són les primeres a intervindre en una catàstrofe sàpiguen com actuar per a no danyar encara més i recuperar al més prompte possible els béns culturals afectats”, hi ha assenyalat el president del Consorci de la Ribera, Juan Ignacio Barrachina. En aquest sentit, en el context d’estes accions formatives, el projecte PATCH ha creat una part pràctica en el programa virtual Second Life, on es poden practicar virtualment les mesures plantejades durant els cursos. El projecte PATCH, finançat per la Direcció General de Medi Ambient de la Unió Europea, té com a principal objectiu dissenyar una metodologia comuna per a previndre danys abans d’un possible desastre natural i la preservació del patrimoni històric posterior a una catàstrofe, especialment després d’un terratrémol. Participants italians d’este projecte es van desplaçar a Lorca el passat mes de maig per a aconsellar les autoritats públiques en la recuperació dels béns culturals destruïts pel sisme succeït en esta ciutat murciana.

Aventura Pirata en la Torre del Marenyet, aposta lúdica de Cullera per a este estiu
L’estiu a Cullera tindrà, des d’aquest any, un nou atractiu. “Aventura pirata en la Torre del *Marenyet”, és una de les activitats d’oci en família, que ofereix aquest estiu per primera vegada, la delegació de Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Cullera. Aquesta activitat didàctica i d’entreteniment pretén donar a conèixer a través d’una visita guiada, i de la projecció d’un audiovisual, la funció de les torres de guaita en la costa, com la Torre “del Marenyet”. La fortalesa del segle XVI, es va construir per al control i la defensa de la costa mediterrània freqüentment atacada per pirates. La peculiaritat d’aquesta activitat en família, que es realitza únicament els dimecres a un preu de 5 euros, és que els xiquets amb l’ajuda dels seus pares, han de trobar un tresor amagat en la pròpia torre o els seus voltants. Aquells afortunats que gràcies a la seua ullera de llarga vista (utensili que regala l’organització) i a la seua destresa i habilitat troben el cofre, reben un diploma. La fortalesa declarada Bé d’Interès Cultural, aquesta completament restaurada i es divideix en planta baixa, dos pisos i terrassa emmerletada a la qual s’accedeix per una estreta escala.

Imatge dels membres del Porjecte Patch a la ciutat murciana de Llorca.

El curs compta amb una part teòrica on l’alumnat aprofundeix en el manual de procediment i protocol dissenyat per tots els socis del projecte PATCH per a una prevenció i posterior reha-

arxius, aquest últim punt impartit pel Consorci de la Ribera. Posteriorment s’ofereix una sessió pràctica que se centra en l’àmbit de la recuperació de frescos, durant la qual es presenta

Aquestes accions formatives estan destinades tant al denominat personal de primera intervenció, entre el qual es troba protecció civil, bombers i policia local
bilitació després d’una catàstrofe com un terratrémol. Esta part se centra en el tractament teòric de frescos, escultures, pintures i l’escenari seleccionat, es comprova l’equip per a la protecció personal, s’analitza la situació del patrimoni cultural afectat i

PSOE i Compromís per Alzira mostren el seu suport als centres de música de la comarca
El PSOE i Compromís per Alzira demanen l’adhesió de l’Ajuntament d’Alzira a les reivindicacions que reclamen a la Generalitat un adequat finançament dels centres d’ensenyament musical Segons els portaveus del PSOE i Compromís per Alzira, Isabel Aguilar i Carles Aranda, els centres de música autoritzats i els conservatoris municipals han patit una forta retallada del seu finançament que ha passat dels 5,15 milions d’euros en 2009 als 2,36 milions en 2010. Segons Aguilar i Aranda, concretament, a Alzira, el Centre professional de música de la Societat Musical ha passat de 35.082’42 € a 29.908’38 €, una retallada total de 5.174’04 € (quasi un 15 %). Amb aquestes dades, el curs 2011-2012 i el futur dels 8.500 alumnes de tota la Comunitat és incert, i està provocant el col•lapse del sistema educatiu musical, una oferta musical sense ànim de lucre, eficaç i eficient. Aranda i Aguilar manifesten que cal tindre en compte que la Generalitat té 14 conservatoris públics que tenen un excés de demanda i que els centres de música autoritzats i els conservatoris municipals complementen omplint un espai allà on en els centres de la Generalitat no arriben. Segons el PSOE i Compromís per Alzira, si l’oferta pública no arriba a cobrir eixa demanda, caldrà apostar per unes ajudes que siguen reglades i permanents amb les entitats privades que presten aquest servei. Els grups del PSOE i Compromís per Alzira, han presentat una moció perquè el Consell deixe sense efecte les retallades del 54% en 2010 i 2011 del finançament als centres de música autoritzats i els conservatoris municipals de tota la Comunitat Valenciana, per tal d’evitar el tancament de molts dels 62 centres actuals, així com la pèrdua de part dels 1.200 llocs de treball directes i un nombre indeterminat d’indirectes. I perquè el Consell financie adequadament els centres d’ensenyament musical sense ànim de lucre que supleixen, de manera eficaç i eficient, l’absència d’una oferta pública que done resposta a la demanda dels estudiants d’escoles de música que volen cursar estudis de música oficials d’Ensenyament Elemental i volen continuar amb els d’Ensenyament Professional. Compromís per Alzira i PSOE, per tot açò, demanem l’adhesió de l’Ajuntament d’Alzira a les reivindicacions de la Plataforma de Centres de Música Autoritzats de la Comunitat Valenciana. Anteriorment, el Consell comarcal del PSOE de la Ribera Alta, havia acordat donar suport a les reivindicacions plantejades per la Plataforma d’Escoles de Música. L’òrgan comarcal del PSOE assenyala que cal tenir en compte que la Generalitat té 14 conservatoris públics els quals tenen un excés de demanda que els centres de música autoritzats i els conservatoris municipals complementen i ocupen un espai allà on en els centres de la Generalitat no arriben.

AGOST 2011

· ACTUALITAT ·

riBera · 19

Sueca presenta la començadoreta 2011 i a les llauradoretes de la Mare de déu de sales a l’ajuntament
que celebrarem”, i va finalitzar donant-los l’enhorabona i desitjant “que tinguem unes bones festes”. El regidor de Festes, Dimas Vázquez, va recordar en les seues paraules, des de la seua experiència com a pare d’una de les llauradoretes de l’any 2010, “ “com és d’inoblidable i emotiu este càrrec al costat de la nostra patrona. A partir de hui viureu uns dies il·lusionants, jo us desitge que els gaudiu i que recordeu sempre este any amb molt d’afecte”.
Felicitació a les xiquetes

Un cartell de Vicent ramon anunciarà la Processó de la Mare de déu de la salut
La candidatura de la «Festa de la Mare de Déu de la Salut» a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, i la declaració com a Bé d’Interés Cultural, ha despertat notablement l’interés dels dissenyadors i cartellistes en la convocatòria del concurs de cartells anunciadors de la processó per a enguany. La presentació de cartells s’ha incrementat un 200% respecte a la convocatòria anterior i la major part de les obres presentades procedeixen de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Catalunya i Madrid. Per primera vegada els dissenyadors s’han basat en la pràctica totalitat de les danses i representacions litúrgiques i festives que conformen la celebració. La Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, les Llauradores, els Tornejants, els Dolçainers, la Mare de Déu de la Salut, la Basílica, la capella de la Troballa entre altres motius apareixen plasmats en les propostes presentades, realitzades amb gran varietat d’estils. El jurat, reunit en les dependències del Museu Valencià de la Festa i presidit per l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, i format pel regidor de Cultura i Turisme, Gabriel Palop Sarrías, i els artistes i dissenyadors Eugeni Alborch Gómez, María Ortega Ferrer, Antoni Roig Aliaga, Jerónimo Sánchis Camarasa i Antonio Ródenas Rodríguez, van prendre la decisió després d’una llarga deliberació i, finalment, van concedir el premi a l’obra presentada per Vicent Ramón Pascual i Giner, de Bocairent, que representa el Bolero o ball de les Llauradores. Vicent Ramón Pascual és un prestigiós dissenyador i cartellista que té en el seu currículum nombrosos primers, entre els quals destaquen els cartells anunciadors de les Fogueres de Sant Joan d’Alacant, la Fira de Juliol i el Corpus de València i la Mare de Déu de la Salut de 2007 d’Algemesí. Les obres finalistes han sigut les presentades per Irene Rivera González, de València; Enrique Bastida Berenguer, David Mascarell i Carmina Martínez, d’Algemesí. El jurat ha seleccionat un total de 25 cartells.

Les xiquetes, al Saló de Plens de l’Ajuntament junt a la Corporació.

El saló de plens de l’Ajuntament ha acollit l’acte de presentació de la començadoreta 2011 i les xiquetes que l’acompanyaran com a llauradoretes davant dels membres de la corporació municipal encapçalats per l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo. L’acte, que es va iniciar amb l’entrega a cadascuna de les xiquetes d’una insígnia de l’Ajuntament, va comptar amb la presència dels regidors de Festes, Dimas Vázquez; Acció Social, Joan Baldoví; Protocol i Comunicació, Josefa Juan; Turisme i Comerç, Manuela Egea; els familiars de les protagonistes i els membres de la Reial Associació de la Mare de Déu de Sales, a la qual representaran durant tots els actes religiosos que es produïsquen al llarg de l’any. Després de l’entrega de les insígnies, el secretari de l’Associació, Francesc Meliá, va recordar en la seua intervenció

la importància del 650 aniversari de la troballa de la imatge de la patrona de Sueca, que s’està celebrant enguany, i va convidar, una vegada més, tots els suecans i suecanes a visitar el temple amb motiu d’esta efemèride. Tot seguit , va llegir l’acta del passat 20 de maig en la qual es proclamava la xiqueta Mª Sales Granell Castells començadoreta 2011.
Importància del càrrec

Immediatamnet després, va prendre la paraula el president de l’associació, Bernardino Cebolla, que va recordar a les xiquetes la importància del càrrec que ostentaran en un any tan especial com el del 650 aniversari de la troballa de la imatge de la patrona. També va voler remarcar “el privilegi que açò suposarà per a vosaltres perquè acompanyareu la Mare de Déu de Sales en els actes

L’acte va finalitzar amb les paraules de l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, que, en primer lloc, va voler felicitar les xiquetes, les seues famílies i els membres de la Reial Associació. “És per a mi un gran honor rebre-us en este saló que és la casa de tots. M’agradaria que sabéreu la importància del càrrec que ostentareu, un càrrec que recordareu tota la vida, un càrrec que els membres de la Reial Associació, dins de la tasca tan extraordinària com altruista que realitzen, aconseguiran que representeu amb facilitat i amb molta il·lusió”. Va finalitzar les seues paraules desitjant a les xiquetes i a les seues famílies que disfruten al màxim de tots els actes que viuran. Les deu xiquetes que acompanyaran Mª Sales durant tot l’any són: Ángela Asensio Pedrós, Victòria Borrás Juan, Sara Ferrando García, Sara Ibiza Sáez, Teresa Lledó Vendrell, Paula Palacios Oliver, Elia Peris García, Alba Salvador Palacios, Mar Seguí Biendicho i Paula Sierra Gimeno.

Subhasta de la Vera Creu de Favara
La localitat riberanca de Favara cellebra la subhasta de la Vera Creu, com sempre l´ultim diumenge abans de les festes patronals.En este acte festiu, els festers de la Vera Creu, homes i dones casats de la localitat, fan una recollida de tot tipus d´objectes i aliments per les cases, comerços i empreses, que són subhastades a la plaça del poble. Sobre un preu mínim a l´alça, a partir de 5 euros. Es tracta d´un acte molt arrelat a la població de Favara.

20

| Economia |
Nou Consell Agrari d’Algemesí
L’Ajuntament d’Algemesí, a través de la Regidoria d’Agricultura, ha constituït el nou Consell Agrari, format per representants de les diverses institucions vinculades amb el sector agrícola de la ciutat. L’òrgan, compost per 17 membres, és l’encarregat de resoldre els problemes que sorgeixen i afecten directament al sector, com el reg per degoteig, l’acondicionament i conservació de carreteres rurals i el control de les escombraries derivades de l’activitat rural, entre uns altres. Els membres del consell van prendre possessió del càrrec en una reunió de caràcter públic, presidida per l’alcalde de la localitat, Vicente Ramón García Mont, el regidor d’Agricultura, Vicente Felici Castell, i el secretari, Vicente J. Ferragud , que es va celebrar el passat 11 de juliol en el Consell Local . Els membres del Consell, que ocuparan el càrrec durant la pròxima legislatura i han estat proposats per l’agrupació, sindicat o institució de la qual formen part, són: Vicent Ramón García Mont (Alcalde) ; Vicent Felici CastellRegidor d’Agricultura; Vicente José Ferragud Alandete-Secretari del Consell; José María Ferragud Terres (AVA-ASAJA); Juan Felici Monzó (AVA-ASAJA); Enrique Guitard David (Unió de Llauradors); Vicente Niclós Plaza (Unió de Llauradors); José Emilio Bohigues Ribes (CCOO); Pedro Femenia Gimenez (CCOO); Ricardo Naval Borrás (FTAUGT); Andrés Gómez Gozalvez (FTA-UGT); Juan Antonio Espinosa Pérez (Cooperativa Agrícola,S.C.J); Vicente Botella Esteve (Junta Local de Regs); Vicente Navarro Llopis (Partit Popular); Antonio García Martínez (PSPV-PSOE); Félix Rosa Amor (EUPV) i Salvador Carrasco Ferris (Més Algemesí).

Algemesí destina més de 730.000 euros a la creació d’ocupació a la localitat
L’Ajuntament d’Algemesí, a través de la Regidoria de Treball i Formació Professional, ja ha oferit, fins a la data, més de 200 llocs de treball per a l’any 2011 a través de cinc programes per al foment d’ocupació que sumen un total de 738.585,16 euros destinats a impulsar l’ocupació local. La inversió municipal i l’adjudicació de diferents subvencions per part de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació i del Ministeri de Treball i Immigració fan possible que Algemesí puga oferir enguany nous llocs de treball a través de contractes d’un a tres mesos de duració. «Es tracta d’una important gestió i inversió per part de l’Ajuntament per a generar ocupació; creiem que és una mesura prioritària davant de la situació de crisi actual», explica l’alcalde de l’Algemesí, Vicent Ramón García Mont D’esta manera, l’equip de govern a més de les ajudes adjudicades, ha creat un Programa Municipal d’Ocupació propi per al 2011 al qual s’han destinat 100.000 euros per a l’ocupació de treballadors locals. A més a més, però, se sumen els 109.957,12 euros provinents de l’exercici anterior per la qual cosa l’actual pla ocupacional municipal suposa un total de 209.957,12 euros, amb la incorporació de 25 contractes fins a la data. Així mateix, el consistori ha destinat 60.000 euros a complementar econòmicament els programes EMCORP, PAMER i Salari Jove 2011. Al juliol s’ha posat en marxa «Reforç d’instal•lacions municipals» i «Servei respir per a famílies amb persones dependents» que pertanyen al programa EMCORP, amb 14 empleats en actiu. Esta és la primera actuació

La inversió municipal i l’adjudicació de diferents subvencions per part de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació i del Ministeri de Treball i Immigració fan possible que Algemesí puga oferir enguany nous llocs de treball a través de contractes d’un a tres mesos de duració
i, a partir d’agost es duran a terme la resta d’execucions amb contractacions semblants. «És un gran esforç el que està realitzant este equip de govern per a intentar atenuar la greu situació de desocupació que patim, amb inversions importants i contractes temporals a aturats de la nostra ciutat», comenta el regidor Antonio F. Saá En total el programa EMCORP oferirà 27 llocs de treball amb un cost total de més de 96.000 euros. El programa PAMER donarà ocupació a 6 persones, que s’encarregaran de netejar els voltants del riu Magre. Este programa ocupacional disposa d’una dotació pressupostària de 15.855,24 euros i s’iniciarà a partir del mes d’agost. El Programa Salari Jove 2011 ocuparà enguany 5 persones com a reforç

en la biblioteca municipal, en els serveis d’orientació laboral i en l’alfabetització i la cobertura de les necessitats psicopedagògiques de l’àmbit municipal. Este programa està subvencionat amb 42.334,68 euros.
Programa de l’INEM

D’altra banda, el programa oferit per l’INEM va destinat a promocionar l’ocupació entre desocupats pertanyents al REPTA (règim especial de treballadors agraris). Compta amb una subvenció de 188.656 euros unida a una aportació municipal de 95.344 euros, quantitat que donarà treball a 139 persones. A més, cal afegir 38.952,04 euros sobrants de l’exercici anterior gràcies a la bona gestió del pla, al qual s’incorporaran a partir d’agost.

alzira aprova una moció en defensa de l’agricultura valenciana
El regidor de l’Àrea de Sostenibilitat, Agricultura i Urbanisme, Enrique Montalvá, ha presentat una moció per a recolzar l’informe de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu atenent que les relacions comercials amb els països del Magreb han de ser responsables amb el desenrotllament d’un mercat equilibrat i davall els mateixos condicionants de producció per a tots, com declaren els sindicats agrícoles. A més, es traslladarà la present moció al govern d’Espanya i al Parlament Europeu perquè tinguen coneixement i prenguen les mesures oportunes. Així com també, es pretén notificar als ajuntaments dels municipis de la Ribera, així com a les organitzacions agràries més representatives. Un fet que ve motivat perquè el passat, 12 de juliol, la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu va votar favorablement un informe de l’europarlamentari italià, Lorenzo Fontana, sobre l’Acord de la UE amb el Marroc, en el que proposa que el dit acord siga rebutjat pel Parlament, a causa dels deficients controls en la frontera i la competència deslleial de les produccions marroquines. L’informe adoptat proposa a més, que l’Acord, que va negociar la Comissió Europea amb el Marroc, es reequilibre adaptantho a la reforma del sistema de preus d’entrada, reduint les diferències en els àmbits sanitari, fitosanitaris i mediambiental, i amb la inclusió de les degudes clàusules socials i antidumping. Montalvá ha manifestat que “estem d’enhorabona. És un primer pas perquè no es ratifique l’acord de lliure entrada de productes hortofructícoles del Marroc. I tot açò, amb el vot a favor dels europarlamentaris del Partit Popular Espanyol i amb el vot en contra dels del Partit Socialista Obrer Espanyol”. “Si el Tractat de Lliure Comerç, finalment, es ratifica serà la ruïna de l’agricultura valenciana”.

AGOST 2011

· ECONOMIA ·

riBera · 21

Benifaió compta amb una nova subestació que assortirà d’energia a diferents pobles de la comarca
El director de l’Agència Valenciana de l’Energia, Antonio Cejalvo ha inaugurat la subestació elèctrica transformadora a Benifaió que permetrà abastir d’energia a punts de subministrament d’este municipi i de les localitats veïnes de la comarca de la Ribera com Picassent, Sollana, Almussafes, Alginet, Alfarp i Algemesí. A l’acte d’inauguració han assistit l’alcaldessa de Benifaió, Amparo Arcís i el delegat d’Iberdrola en la Comunitat Valenciana, Julián Bolinches. La nova subestació de Benifaió ha suposat una inversió de més de 12,5 milions d’euros, cost que engloba la construcció d’esta subestació i la nova línia elèctrica per a esta infraestructura energètica. La nova subestació compta amb un transformador de 40 megavoltioampers (MVAs) de potència i disposa de huit eixides per a línies de mitja tensió. Esta instal•lació està connectada amb les subestacions transformadores d’Alzira i Picassent i amb la resta de la infraestructura de distribució d’electricitat d’Iberdrola, per la qual cosa contribuirà a millorar la qualitat del servici i possibilitarà atendre futures peticions de nous subministraments d’energia que es donen en la zona.
Dissenyada per poder crèixer

Almussafes inaugura un nou centre especial d’ocupació

La nova subestació, inaugurada per Cejalvo, ha costat 12 milions.

les necessitats energètiques de la zona així ho requerisquen. La nova infraestructura de Benifaió està dotada d’un sistema de telecontrol que permet la seua operació des del Centre d’Operació de Distribució (COD) de Torrent, la qual cosa possibilita una major rapidesa a l’hora de resoldre possibles incidències que es produïsquen en la xarxa elèctrica.
Millores contínues

A més, la subestació, està dissenyada i preparada per a una possible ampliació en cas que

Cejalvo, ha assegurat que “les infraestructures elèctriques han de ser objecte de millores contínues i per això des de la Generalitat, a través de l’AVEN estem impulsant les inversions necessàries per a dotar a la Comunitat

d’una xarxa elèctrica de qualitat, capaç d’atendre a la demanda amb totals garanties”. “Fruit d’este esforç inversor -ha continuat- la qualitat del subministrament elèctric de la Comunitat està millorant notablement i en el primer semestre de 2011 s’ha aconseguit una reducció del 22% en la duració de les incidències en el servici respecte al mateix període de l’any anterior. Cal destacar que el servici elèctric en la Comunitat ha millorat un 60% al llarg de l’últim lustre”. Segons Cejalvo, “durant 2011 es preveu la inversió de més de 142 milions d’euros per a la instal•lació i conservació de noves subestacions, línies elèctriques i centres de transformació”.

L’alcalde d’Almussafes, Albert Girona, juntament amb la Regidora d’Ocupació, Mª Carmen Santos Juanes, i la tècnic del Departament de Desenvolupament Local, han visitat el nou centre especial d’ocupació, que des de fa quatre mesos funciona en el parc industrial Rei Joan Carles I. L’administrador de Talent i Experiència, Enrique Fayos, els ha explicat les principals característiques d’aquest centre d’ocupació, autoritzat per la Generalitat Valenciana i que promou la inclusió social en temps de crisi. Durant la visita a les instal·lacions, les autoritats han pogut comprovar el mètode de treball del personal de l’empresa, format per més d’un 90% de persones discapacitades, que reben una formació adequada i personalitzada en sistemes de treball i millora contínua, la qual cosa els proporciona un desenvolupament personal i professional que els

facilita la integració futura en el món industrial o de serveis. En el centre especial d’ocupació treballen en l’actualitat un total de 44 operaris, que acompleixen totes les expectatives en els serveis integrals que presten en el sector industrial, principalment de l’automoció. “Proporcionar una alternativa social viable a les persones discapacitades i competitivitat als nostres clients són les bases del nostre centre”, ha explicat l’administrador, Enrique Fayos, que ha augurat noves contractacions a partir de setembre. Els llançaments de processos de muntatge i seqüenciació de peces del tauler d’instruments en temps real, els processos d’acoblament de conjunts, com també de cosit de pells dels models Volvo i C-Max són algunes de les tasques professionals en què s’ ocupen en l’actualitat els treballadors del centre especial d’ocupació.

la xarxa d’aEdl renova el seu cerificat de qualitat
La xarxa d’AEDLs (Agències d’Ocupació i Desenvolupament Local) de la Ribera, coordinada pel PATER, ha renovat el certificat de qualitat ISO 9001, que reconeix una manera de funcionament que incrementa l’eficàcia i respon a les necessitats i expectatives dels ciutadans. La primera certificació es va obtenir en l’any 2008, i en aquest nou reconeixement de qualitat s’han adherit 20 AEDLs. “La de la Ribera segueix sent la primera xarxa d’AEDLs certificada en qualitat de la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat la presidenta del PATER, Rosa Sebastià, qui ha animat a les agències no adherides a aquest procés de qualitat “perquè s’adjunten de manera que puguen aplicar noves formes de gestió que milloren el servei”. La certificació obtinguda s’ha centrat en els processos d’intermediació laboral, assessorament d’empreses i emprenedors, gestió d’esdeveniments, gestió i tramitació d’expedients”.

22

| Esports |
Capítol 2: Coneix-lo / Aventura’t amb el kitesurf /

Resolent els teus dubtes en 8 preguntes

Setmana esportiva de Cullera
La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Cullera, ha programat, un estiu més, la tradicional Setmana Esportiva. Durant la primera quinzena d’agost, es diputaran competicions de diferents modalitats esportives, en les quals participen tots els clubs de la ciutat. Així mateix, la delegació municipal, ha organitzat altres proves com la popular travessia nadant “Memorial Rimo Soldevila”, el pròxim 7 d’agost, i la carrera “Matutina”, en la platja de Sant Antoni, que se celebrarà el dissabte 13 d’agost. Els actes previs a la Setmana Esportiva, s’iniciaran el dissabte 30 de juliol, amb la pujada de la torxa des del Pavelló Cobert fins as castell. En aquest carrera participen les entitats esportives, les agrupacions locals, i afeccionats a l’esport que durant un recorregut d’aproximadament 6 quilòmetres s’intercanvien la torxa fins a arribar a la meta. En l’edició passada van participar un centenar d’esportistes de Cullerael que acudeixen sempre a aquest cita estiuenca amb l’esport. L’ajuntament de Cullera enguany té l’honor d’homenatjar a l’exmotociclista local, Vicente Pérez Manzanares. El corredor de motos va ser subcampió d’Espanya en 1983, en 80cc, i durant 8 anys, s’ha dedicat a l’esport del motociclisme, obtenint molt bons resultats i les millors posicions. En la vuitena edició, Vicente Perez va tenir l’honor d’encendre el pebeter, situat al Castell, i que indica que dóna començament la Setmana Esportiva de 2011. L’organització va obsequiar als participants amb una samarreta.

A hores d’ara ja et sona la paraula KITESURF, en el capítol anterior ja et convidem a descobrir aquest esport de lliscament sobre l’aigua, pujat a una taula i enganxat per una barra amb línies a un estel de tracció. De moment ja saps la 1º pregunta que és el kitesurf ?..., però segurament tindràs alguns dubtes més i en aquest capítol volem buidar-les i resoldre’t moltes preguntes. 2ª.- Qui practiquen kitesurf i on ho practiquen? Aquest esport és per a gent que busca noves sensacions, gaudir de la naturalesa de forma segura i excitant amb els seus tres ingredients: vent, aigua i ones. No és un esport per a practicar-lo de forma tranquil·la en el mar o en la neu, sinó que també quan ja ho domines es converteix en exhibició i elegància de salts i vols amb maniobres. 3ª.- Quan i on practicar kitesurf ? Aquest esport al practicar-lo en l’aigua ho associem al bon temps i a l’estiu. Ho podem veure en el mar, en llacs i fins a en rius grans de l’interior. Nosaltres ací a Cullera tenim sort de tenir bon clima i una zona autoritzada per l’ajuntament durant tot l’any i practicar aquesta activitat. La resta de les estacions no suposa un problema ja que per a això s’ha inventat el neoprè. Recorda practicar el kitesurf en una zona autoritzada i assegurada amb tots els permisos en regla, evitares molestar a banyistes i rebre la visita d’una denúncia. 4ª.- És fàcil l’inici en kitesurf ? Absolutament NO. Sent dir-te açò, però el kitesurf no és fàcil i a més és un esport de risc que cal prendre certes precaucions que nosaltres en la nostra escola EVK sempre ensenyem el 1º dia de classe als nostres alumnes. La seguretat de la solta ràpida, bones condicions

de vent i material adequat. El bo és començar amb una bona base i practicar les teues destresa i habilitats a poc a poc. 5ª On ho puc aprendre? És obligatori i de sentit comú aprendre aquest esport en zones autoritzades i amb instructors titulats per la Federació de Vela FVCV, els quals estan capacitats per a ensenyar-te amb seguretat, t’evites començar amb mal peu en el kitesurf i no tenir futurs esglais. El que no has de fer és que un amic que ja sàpia navegar t’ensenye en qualsevol platja, o persones que es fan cridar monitors “sense titulació ni zona autoritzada” et cobren per un curs sense tenir una escola ni unes condicions mínimes de seguretat per a impartir cursos en la platja. La nostra Escola és la 1ª homologada en Kitesurf com escola EVCV per la federació. Tenim l’única zona autoritzada per l’ajuntament de Cullera i amb total llibertat de navegar amb seguretat. Tens 250 metres de platja de “no banyistes” i la zona abalisada. Els nostres alumnes estan assegurats des del 1º dia de classe i tenim tots els condicionaments perquè aprengues amb seguretat, una bona base i amb un bon peu per a iniciar-te en el kitesurf. 6ª Quin és l’equip bàsic de kitesurf ? Un estel, embarra de tracció, taula, jupetí (de flotació o d’impacte), casc, arnés i escarpines. Per a la teua iniciació en material no deu ser molt tècnic, sinó adequat per al teu pes i el teu nivell d’aprenentatge. No has d’exposar-te amb un material a situacions de vent que no pots dominar. 7º Com és un curs i quant dura? Un curs es dóna en dues parts una teòrica i una pràctica. La teòrica: nocions bàsiques de seguretat, condicions del vent, del mar i tècniques bàsiques

per a manejar els equips. La pràctica: control de l’estel en l’arena, “body drag” desplaçament del cos amb l’estel en l’aigua i el “water start” eixida des de l’aigua. Hi ha escoles que els seus cursos duren només 10 hores i et garanteixen que aprens a navegar amb la taula per tu mateix. Açò és relatiu, els nostres cursos tenen una durada de 12h, 18h i 25h en tres nivells d’aprenentatge. Et permeten amb seguretat i temps suficient a conèixer el kitesurf i a gaudir i navegar lliurement. Cal saber que no es pot eixir a navegar només des del seu començament, has d’estar acompanyat d’un instructor professional per a assegurar-te que tot isca bé. Segons l’habilitat de cada persona podrà eixir navegant sola o no. 8ª.- He de comprar el material per a aprendre? No, fins i tot no és l’ideal comprar un equip sense consells d’un expert. AL realitzar un curs en la nostra escola et proporcionem segons les teues condicions un equip fàcil de maniobrar. Després després de la teua aventura amb kitesurf, l’instructor orientarà en quin és el material adequat i que marques pots provar. RECORDA: SEGURETAT, EQUIPS ADEQUATS, MONITORS TITULATS, ESCOLES HOMOLOGADES I ZONES AUTORITZADES PER L’AJUNTAMENT. Fidel als nostres objectius, en la nostra ESCOLA VALENCIANA DE KITEBOARDING, ens ocuparem de donar-te a conèixer el món del kitesurf. EVK-Escola Valenciana Kiteboarding EVCV Homologada en kitesurf per la FVCV www.evk-escolavalencianakitesurf.blogspot.com

AGOST 2011

· ESPORTS ·

riBera · 23

Activitats esportives a Sueca potenciarà el seu Club de Natació la platja de Cullera
La Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sueca ha aconseguit una subvenció de la Diputació de València per valor de 13.592 euros que seran destinats al Club de Natació Sueca. Dimarts passat en la Junta de Govern Local es va procedir a l’acceptació d’esta subvenció, que es destinarà a la subscripció d’un conveni de col•laboració amb el Club per a poder dur a terme un projecte d’iniciació tècnic-esportiva de natació, que es realitzarà en les instal•lacions de la piscina municipal “Vicent Vera”. “En els últims dos anys, hem sol•licitat esta subvenció per a l’atletisme de Sueca qui, gràcies a ella, ha pogut fer front millor a les despeses que comporten la compra de material esportiu, etc. Enguany, vam pensar en el Club de Natació com a possible beneficiari d’este impuls econòmic perquè puguen desenvolupar millor encara el seu projecte esportiu”, ha assenyalat la regidora d’Esports, Teresa Ribes. Precisament, una de les activitats que organitza el Club de

Cullera, ofereix dins del seu programa d’activitats d’Estiu, la possibilitat de practicar algunes modalitats esportives a la platja Durant els mesos de juliol, agost i principis de setembre, turistes i ciutadans poden triar practicar ioga, l’aeròbic i el taitxi, en dues zones distintes de la ciutat, la platja de Sant Antoni i la del Racó. Les classes són gratuïtes i es desenvolupen a primera hora del matí, a la mateixa

platja, i en un escenari únic, la badia de Cullera. La modalitat de ioga es practica els dilluns, i els dijous, els dimarts i els divendres s’ofereix aeròbic, i els dimecres i els dissabtes el tai-txi. Les activitats estan recomanades per a tots les edats, ja que proporcionen benestar. És el tercer estiu que la delegació de turisme posa a la disposició dels turistes aquestes activitats per gaudir de l’esport.

Natació Sueca és la travessia Perelló – Palmeres que es va disputar dissabte passat. Es tracta d’una prova molt ben considerada en el circuit, la qual cosa es demostra en l’alt índex de participació que acull cada any. Una gran representació de la corporació municipal va assistir a la celebració de la prova, encapçalada per l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; i els regidors d’Esports, Teresa Ribes; Sanitat i Protecció Civil,

Josefa Juan; Serveis Municipals, Pilar Moncho; Joventut, Raquel Tamarit; i Urbanisme, Enrique Vidal. El guanyador de la classificació general, en una edició especialment dura per la dificultat de nadar els 2.700 metres en direcció contrària al vent, va ser Víctor Manuel Moreno Vidal, del Club de Natació Piscis-Mislata, qui va completar la prova en un temps de 45 minuts i 40 segons.

La selecció Ribera sub 12 de futbol guanya la Gasteiz Cup 2011
La selecció Ribera Sub 12 ha guanyat la XVI Edició de la copa Gasteiz Cup, celebrada el passat mes de juliol a la capital del País Basc. Després d’empatar el primer partit i guanyar la resta de la primera fase, van arribar a la semifinal en la qual es van imposar per 3-0 al Col•legi Calasanz de Sòria. El dissabte 16 van jugar la final contra el Solano de Mondragón (Guipúscoa) i es van tornar a imposar per 3-1. L’organització del torneig va felicitar els campions no sols pel seu triomf sinó també per la seua afició i la gran esportivitat que han demostrat els xiquets durant esta setmana. En esta edició del torneig han participat també equips de tota Espanya, Anglaterra, Finlàndia, Canadà, Portugal i Mèxic. Val a dir que dins de la selecció Ribera Sub 12 hi ha quatre membres de l’Escola de Futbol de Sueca, entre altres poblacions de la comarca. La selecció ha sigut confeccionada per l’entrenador del Racing d’Algemesí, Iñaki. Els alumnes de l’Escola de Futbol de Sueca seleccionats són: Quique Moncho, Joan Sanfélix, Alex Huerta i Josep Aranda. Els acompanyen, de l’Ontinyent, Mario Aliaga, Jordi Bodí i Tono Huertas; del Tavernes, Lluís Guijarro; i del Racing d’Algemesí, Dani Tormo, Josep Ferrís, Juanfran Gómez i Vicent Maravilla. El torneig, a més de premiar les habilitats futbolístiques, té com a pilars fonamentals l’esport, l’amistat i la convivència entre xiquets de diferents regions i nacions del món.

Nou èxit de les gimmastes de Benifaió
La gimnasta de Benifaió Mar Martínez aconseguix la medalla de bronze i és seleccionada per a formar part de la concentració de l’equip nacional senior a Madrid. El passat cap de setmana el Club Gimnàstica Rítmica Roquette Benifaió va participar en el Campionat d’Espanya Individual, Clubs i Autonomies celebrat en A Corunya deixant una vegada més el nom de Benifaió en llocs destacats. En la categoria Júnior la gimnasta Mar Martínez va aconseguir la Medalla de Bronze en la modalitat Individual Absolut, títol que l’acredita com nova gimnasta de 1a Categoria per a l’any que ve. Cal destacar, com assenyalen des del club, que en esta categoria només participen les 15 millors gimnastes de tot Espanya i entre

elles estarà la gimnasta benifaionense. Mar ha sigut seleccionada a més per a formar part en la pròxima concentració de l’Equip Nacional Senior a Madrid. D’altra banda les gimnastes Elisabet Martínez de 1a Categoria i Maria Escandell en categoria

Júnior van aconseguir classificarse entre les 8 millors gimnastes nacionals amb l’aparell de maces. En la modalitat d’Equips, el Júnior format per Ana Mª Bosch, Maria Escandell i Mar Martínez es va classificar en la 13° posició nacional.

24

| Cultura |
per una altra part –però molt especialment– els més de vint mil espectadors que han visitat cadascuna de les últimes edicions i als que el festival mima any rere any i sense descans. La Mostra Internacional de Mim a Sueca és el festival dedicat específicament a exhibir espectacles de teatre de sala i de teatre de carrer en els quals el gest, la gestualitat, el mim, el cos i el moviment dels intèrprets són el principal element artístic de l’espectacle i el més important canal comunicatiu amb el públic. En cadascuna de les edicions anuals del festival s’han presentat pràcticament totes les possibilitats escèniques que el teatre gestual ofereix -en tota la seua amplitud artística i capacitat innovadora i també recuperant els diversos estils de la història del mim. Des de revisions del teatre pantomímic grecollatí, la pantomima francesa del XVIII, commedia dell’arte, treballs de clowns,..., fins a les propostes més innovadores, avantguardistes, originals i contemporànies de companyies de teatre nacionals i internacionals. Espectacles en què no es perceben els límits entre la dansa i el teatre, performances plasticoescèniques, propostes teatrals amb tècniques circenses, etc. La Mostra Internacional de Mim a Sueca ha sabut conjuminar el vessant d’exhibició per al gran públic amb un programa pedagògic interessant i formatiu, per això es programen cursos i classes magistrals -dirigits als professionals de les arts escèniquesdels més prestigiosos mestres del gènere: Jacques Lecoq, Yves Lebreton, Leonid Roberman, Jerry Snell, Andreizj Leparski, Joan Font, Eduardo Haro Tecglen, Carles Santos, etc. Que el festival de Sueca és una tasca reconeguda ho constata l’assistència de més de 22.000 espectadors en cadascuna de les últimes edicions, la cobertura informativa massiva que li atorguen els mitjans de comunicació escrits i audiovisuals, i la presència de companyies com ara La Fura dels Baus, Sèmola Teatre i Vol-Ras (Barcelona), Stalker Stilt Theatre (Austràlia), DramBakus, Jo Bithûme i La Jacquerie (França), Yllana (Madrid), CVOCI-Mims Bojos de Praga (República Checa), Jango Edwards i Avner Eisenberg (EUA) Pantakin da Venezia i Teatro Scientífico di Verona (Italia) i Xarxa Teatre, Visitants, Circ Gran Fele, Cia. Dansa Mar Gómez i Teatre de l’Ull (València), entre les més de cent companyies que hi han participat. El festival, que des de fa més d’una dècada es realitza al llarg de la tercera setmana de setembre, està organitzat per Teatres de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Sueca i la Fundació Bancaixa, i té també la col·laboració i el patrocini de diverses associacions i empreses.

En el moment de tancar aquesta edició estival d’INFORMACIÓ DE LA RIBERA encara no s’ha presentat la programació completa de l’esdeveniment però si hem pogut esbrinar el leit motiv sobre el que planejaran moltes de les propostes de teatre de carrer i de teatre de sala que es podran gaudir enguany a la capital de la Ribera Baixa. Ben sabut és que la Mostra Internacional de Mim a Sueca tots els anys ens presenta tot aqueix ample ventall de possibilitats escèniques que tenen com a principal element comunicador el mim, el cos i el gest de l’intèrpret; des de les propostes més clàssiques fins a –i sobretot– les més innovadores, contemporànies i suggerents. Però també és conegut que aquest original festival tots els anys incideix en qualsevol dels aspectes de la creació teatral per tal de sorprendre’ns i per tal de provar a fer un “més difícil encara”. Si en anteriors edicions aquest eix central l’han protagonitzat la relació entre el circ i el teatre, el sentit social i crític del teatre de gest, els límits entre el mim i la dansa, la pluridisciplinarietat de les arts o un passeig per la història del teatre gestual, enguany el festival ens presenta el qüestionament del concepte «teatre gestual de repertori», una “marca” que no encara no s’ha batejat i que ara s’inventa el director del festival, Abel Guarinos, per tal de fer-nos veure que fins l’arribada del cinema i —sobretot— del vídeo era pràcticament impossible tenir un guió de teatre gestual, perquè era molt difícil escriure els xicotets detalls de tota interpretació fonamentalment mímica. Guarinos ens explica com “des de la democratització de l’ús del vídeo, a finals del segle XX, les companyies han pogut gravar els seus espectacles; és per això que ara és ben fàcil reposar o revisitar tant les accions dels mestres del cinema mut —com Buster Keaton, de qui es podrà veure dos singulars reposicions o aprofitaments del seu material— com d’aquells espectacles que foren ben exitosos a la dècada dels 80 i 90 —com ara El dolçainer de Tales, de Xarxa Teatre, i Muuu!, d’Yllana Teatro». I així fins a arribar a una quinzena d’espectacles diferents i atractius —que es donaran a conèixer a principi de setembre— on s’ha intentat que les companyies professionals conegudes tinguen cabuda al costat d’altres artistes de prestigi internacional menys coneguts a les nostres terres i —també com sempre— al costat de noves companyies professionals valencianes a les que el festival mima i presenta davant el públic, davant la crítica i davant els seus companys de professió. Des del festival no obliden mai que el començament de moltes companyies professionals valencianes va íntimament lligat a la programació del MIM: El Pont

La força i La iL·Lusió de La nov a temporada teatraL v aLenciana començarà un any més (i ja v an... 22!) a sueca, amb La ceLebració de La 22a. mostra internacionaL de mim, eL festiv aL deL gest.

Flotant, Teatre de l’Ull, Maduixa Teatre, Engrata Teatre, Scura Splats, Punto Clown,... Com no s’obliden tampoc d’incloure tots els anys un apartat pedagògic i formatiu destinat fonamentalment a actors i ballarins professionals que enguany —per tal de continuar amb el leit motiv específic de la 22 edició— comptarà amb una classe magistral a càrrec del reiteradament premiat coreògraf i director Ramon Oller, qui ens parlarà de la transmissió gestual del teatre al món de la dansa. El coreògraf català

ens té reservada una sorpresa per al començament de la xerrada, i tot fa preveure que ballarà una curta peça de nova creació seua. Tot un ventall de possibilitats, pel que ja s’intueix, que del 14 al 18 de setembre tindrem al MIM, un festival organitzat i patrocinat per la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Sueca, Teatres de la Generalitat Valenciana i Fundació Bancaixa en el qual hi participen també l’INAEMMinisteri de Cultura —que ho fa per primera vegada—, la Diputació de València, l’Institut

Francés-Ambassade de France, el Govern de Canàries, i diverses empreses com Fustes Bonet, Dodinuf, Xocolates Comes, els pintors Pinder MyM, Aluminis i carpes Llorens Pérez i —entre d’altres, però des de 1990— l’Associació Cultural Lluna Plena Teatre. Un bon exemple de que el MIM també és recolzat –en la modesta mesura de cadascú– per la societat civil, com també ho testifiquen per una banda els diversos Off-Mims que organitzen paral·lelament cafeteries i pubs de la ciutat, i,

AGOST 2011

· CULTURA ·

riBera · 25

La Festa Estellés
text corresponent a la crida a la ii festa estellés, redactat per josep lozano

un homenatge a un dels més grans poetes del País Valencià
El 14 de juliol de 2010 es publicava a Infomigjorn, revista virtual que dirigeix Eugeni Reig, una carta de convit adreçada a tothom, amb la proposta de celebrar la Festa Vicent Andrés Estellés, que nasqué a Burjassot (l’Horta) el 4 de setembre de 1922). La proposta suggeria fer-la en les primers divendres o dissabtes del mes de setembre, on entrara un plat típic de la nostra gastronomia, un bon vi de la terra i la lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, de manera semblant a com fan els escocesos –des de fa ja més de dos-cents anys– cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796). Amb l’objecte d’instituir una celebració, de crear un nou recurs amb què cohesionar la gent progressista, promocionar la nostra autoestima i defensar la nostra cultura i llengua d’una manera festiva i popular. El resultat va ser prou engrescador, ja que Primera Festa Estellés va celebrar-se –i no voldria deixar-me’n cap, ni de pobles ni de col•laboradors– al llarg del mes de setembre proppassat, i en alguns pobles en octubre i fins i tot novembre, amb sopars, dinars, recitals o itineraris poètics a: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarló, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Cullera, Dénia, Elx, Gandia, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d’Alacant, Sueca, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva.

Cullera ofereix teatre infantil durant tot l’estiu
Van participar, en les diverses celebracions, el partit Socialista, a través dels ajuntaments de Montserrat i Picanya; el Bloc Nacionalista, a través de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, a Alginet, Dénia i Sant Joan d’Alacant; la Fundació Manuel Viusà, a Vic; Espai País Valencià, a Barcelona; el Centre d’Estudis de la Vall, a Vandellós i el Centre d’Estudis del Camp de Túria, a Benaguasil. I associacions com la Pebrella, a Canals; la Bellota, a Manuel; el Tempir, a Elx; la Gola, a Guardamar; el Safranar, a Torrent; Rodonors Invictes, a Vinaròs; Festes Majors Autogestionades, a Alboraia; la Plataforma d’Entitats Cíviques, a Benimaclet; el Grup de Teatre la Bicicleta, a Xàtiva; Acció Cultural, a València, i la Bassot, a Burjassot. Hi van col·laborar escriptors i poetes, a vegades com a organitzadors, presentant l’acte o com rapsodes: Francesc Arnau i Chinchilla, Núria Cadenes, Manel R. Castelló, Isidre Crespo, Ruben Luzón, Antoni Martínez Revert, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Nàcher, Alfons Navarrete, Antoni Prats, Lluís Roda, Andreu Salou, Antoni Torrenyo i Francesc Viadel. També van donar-li suport i van col·laborar cantautors, com ara Miquel Pujadó i Olga Suàrez, el grup Confiteor, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Pep Botifarra, Àlvar Carpi, Rafa Xambó i Xavi Sarrià; com també músics: Antoni Lloret, oboista; Josep Devesa, percussionista, amb la marimba, i Ivan Balaguer i Marc Donate amb el violoncel. Festa que esperem que enguany, el 2011, se celebre en molts pobles del nostre àmbit lingüístic. A hores d’ara, i si no hi ha canvis de data, sabem, amb plena certesa, que se celebrarà a l’Alcúdia el 9 de setembre; Alginet el dia 2, i a Cullera i a Manuel el dia 3. Per tant us encoratge a que la celebreu amb els mitjans que tingueu, molts o pocs, per tal de consolidar la instauració d’un referent cultural, d’una celebració de la poesia, popular, festiva: una festa nostra. Una festa per honorar un dels nostres màxims poetes. El públic infantil pot gaudir tots els dimarts d’animacions i espectacles teatrals, que tenen com a escenari el parc de Sant Antoni. Aquesta és una activitat d’entreteniment, forma part de l’àmplia programació que ofereix a turistes i visitants a l’estiu, la Regidoria de Turisme. Cada dimarts fins al 6 de setembre xiquets i adults poden esbargir-se amb una hora d’espectacles variats, des de teatre i animació, fins a titelles, pallassos i màgia, tots ells interpretats per actors que volen alegrar i entretindre el públic familiar i omplir les nits de l’estiu de diversió i color, gràcies a la posada en escena d’obres de teatre. Importants companyies del panorama teatral valencià, com “Tramant Teatre”, “Magic 6”, “Somnis” i “En el teu Col·le”, participen en esta iniciativa que ja en la primera sessió de juliol va reunir a uns 300 espectadors, al parc de Sant Antoni. Puri Fariza, Coordinadora de l’activitat, que es desenvolupa per segon any consecutiu, ressalta “que l’objectiu és que la programació siga variada i les actuacions a més d’entretindre el públic infantil, tenen un component pedagògic”. El teatre s’ha convertit en una de les opcions, més interessants de l’estiu per al públic infantil. El teatre infantil s’ha convertit en una de les opcions, més interessants de l’estiu per al públic infantil. L’obres van dirigides a un públic infantil i formen part de la variada programació que ofereix Cullera a l’estiu.

Paella alternativa a Senyera
Un grup de joves, batejats com ‘els alternatius’, han celebrat una Paella Alternativa a la paella gegant que la Diputació de València paga a les Cambreres de Santa Anna. A través d’aquest acte festiu que tingué lloc a la mateixa plaça i sense incidents, es volgué manifestar el malestar amb la Diputació i també amb el govern local. Recentment, l’alcaldessa de Senyera, Pili Alandes, ha retallat el pressupost per a les Festes de Filles de Maria i les la Festa de les Dones. Per aquest grup de joves és contradictori que l’Ajuntament retalle les festes a un mes vista, mentre la Diputació continua pagant paelles.

26 ·

· CULTURA ·

AGOST 2011

La SMI Santa Cecília executa una gran interpretació al Certamen de València

Paco Romeu guanya el Vi Premi Ciutat d’alzira de teatre
Iceberg, de Paco Romeu, és l’obra guardonada amb el VI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, convocat per l’Ajuntament d’Alzira i dotat amb 8.000 €. Enguany, per primera vegada, s’ha seleccionat una obra, Trepes!, de Joan Tortajada, com a finalista. En aquesta edició, el jurat –format per Salvador Bataller, Verónica Cantó, Francesc J. López, Miquel Àngel Vidal i el regidor de Cultura Carlos Correal, que l’ha presidit– ha escollit l’obra Iceberg entre les 48 obres presentades –la convocatòria amb més originals a concurs en aquesta modalitat–, de la qual ha destacat la semblança amb «un guió de pel•lícula negra, amb totes les accions i els diàlegs molt ben lligats». Pel que fa al text finalista, ha declarat que «és una obra ben resolta, amb bons diàlegs, que porta implícita una reflexió de plena actualitat». Iceberg, que serà publicada per Edicions Bromera en la col·lecció «Bromera Teatre», és una comèdia dramàtica que comença amb un inexplicable assassinat ocorregut el 2009, encara que el cos principal de l’obra ens situa en una nit d’abril del 1994, quan una confusió trivial, l’alcohol, les drogues i l’herència emocional dels personatges acaben desencadenant una vertiginosa caiguda als inferns. Paco Romeu (València, 1967) treballa de funcionari a l’administració local. Ha rebut diferents premis en certàmens de narrativa breu, ha compost la banda sonora de curtmetratges i obres de teatre i ha col·laborat com a guionista en el programa “Autoindefinits”.

clara Morat (text i fotografia) El 24 de juliol, a les 8 del matí, músics, director, Junta Directiva, Comissió de Dames Cecilianes, socis/es i simpatitzants, van omplir diversos autobusos d’instruments, partitures, emocions, tensions i il·lusions, per a emprendre el viatge cap al Palau de la Música de la Ciutat de València. A les 10:30h. la sala Iturbi, preparada per a albergar a 1.813 assistents, acollia a l’escenari a la primera banda de música participant a la 125 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música de València, la Societat Musical Instructiva Santa Cecília, amb una plantilla de 140 músics, composta per solistes i professionals de gran nivell, que van brillar per ells mateix amb la seua interpretació. El pasdoble “Las Provincias” de Vicente i Arturo Terol Gandía, va ressonar amb fermesa i elegància per tota la sala i els aplaudiments no es van fer esperar, donant pas

a la interpretació de l’obra obligada “De Causis the Order of the Chaos” composta pel músic valencià Francisco Zacarés, i que, des del primer moment, el so va ser unificat, agradable, suggestiu i emocionant, va ser una interpretació qualificada com magnifica. El públic present va tornar a expressar la seua admiració per la qualitat musical de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília amb perllongats aplaudiments. Imperant el domini tècnic, el director Salvador Sebastià López, va demostrar un control total dels músics, la lluentor del so de la Banda Simfònica, que tantes vegades ens té acostumats a escoltar, ho van demostrar una vegada més amb la interpretació de l’obra de lliure elecció “El Colós” Simfonia Nº 4 (1- Foscor. 2- Dorm. 3- La Fugida. 4- El Gegant) del compositor valencià Ferrer Ferrán. Aquesta simfonia en quatre moviments és un encàrrec d’aquesta Societat, que va ser estrenada en aquest certamen.

Segons el mateix compositor analitza la seua obra com impetuosa, violenta, colossal, d’una dificultat extrema en la qual tots els elements de l’orquestra demostren un gran virtuosisme. En ella ens descriu les sensacions que li produeix el quadre del mateix nom “El Colós”, atribuït a Goya, dins de l’estil de les seues pintures negres. La partitura el “Colós”; va ser magistral, d’una intensitat musical incomparable i d’una claredat interpretativa fora de tot dubte. Aquesta obra va relluir amb tots els seus detalls, juntament amb l’expressivitat de tots els solistes que van donar color a la partitura i l’actuació de la Banda Simfònica d’aquesta Societat va ser impecable, i va fer vibrar fins als fonaments del Palau de la Música de València. Músics i director van arreplegar les ovacions de tot el públic, aplaudiments ben merescuts, gràcies a la tasca i el treball ben preparat de tots els seus intèrprets. Amb un total de 348,5 punts

obtenia la Banda Simfònica el segon premi i va ser rebuda a Cullera amb tots els honors, amb l’entusiasme que professen els músics i el seu director Salvador Sebastià López, que els indueixen a emprendre noves marxes, a assumir cada compromís amb tota la responsabilitat i sent conscients que l’èxit obtingut en aquest Certamen és un precedent, als ja molts que els avalen, i que els condicionen per a fer més ampli el nostre horitzó d’ambicions. Han estat moltes les felicitacions de professionals de la música que ha rebut la Societat, per l’extraordinària actuació de músics i director, a més del públic assistent que en quatre ocasions, van sol·licitar la presència del director Salvador Sebastià López a l’escenari. El President i Junta Directiva expressen el seu reconeixement i gratitud al director i músics, per l’intens treball ben realitzat i per la seua extraordinària actuació en la 125 edició del Certamen de València 2011. Felices Vacances.

la lira de Corbera guanya la secció segona del Certamen internacional de Bandes Ciutat de València
La Secció Segona de la 125a edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València ja té guanyador. L’Ateneu Musical La Lira de Corbera ha aconseguit el primer premi en este apartat reservat per a formacions musicals que pugen a l’escenari del Palau de la Música amb un màxim de 80 músics. Sota la direcció de Samuel Pérez Ortega, els músics de la Ribera Baixa han aconseguit un total de 296,5 punts amb la interpretació de l’obra obligada “El festí de Baltasar” de Salvador Giner Vidal i l’obra de lliure elecció “Valhalla”, de Francisco Zacarés.

AGOST 2011

· CULTURA ·

riBera · 27

La música de cinema esdevé protagonista a Cullera
La Societat Musical Santa Cecília de Nàquera, dirigida pel seu titular Jesús Martí, ha estat la guanyadora del II Certamen Nacional de Bandes de Música de Cinema “Ciutat de Cullera”, organitzat per les Regidories d’Activitats Musicals i de Turisme de l’Ajuntament de Cullera. Unes 1500 persones es van donar cita en aquest esdeveniment musical, que es va celebrar dissabte passat 30 de juliol, en els Jardins del Mercat. El certamen va contar amb la participació de 4 bandes que havien d’interpretar dos pasdobles, (u d’ells obligat) “Mª Ángeles Gonzalez” de Rafael Talens, i altre de lliure elecció, seguits de la projecció de fragments de pel·lícules de cinema, sincronitzats amb la música de la banda sonora triada per al concurs. La Societat Musical Santa Cecília de Nàquera, amb una puntuació de 306’5 ha guanyat la segona edició del certamen, en la qual va interpretar el pasdoble, “Las Provincias” de Vicente i Arturo Terol i com banda sonora, una selecció de pel·lícules de Chaplin. A més ha obtingut 4000 euros i un diploma. En segon lloc i amb 275’5 punts va quedar la Unió Artística Musical Sant Francesc de Borja de Gandia, dirigida per Jesús Santos Plaza, que va interpretar el pasdoble de Rafael Talens “Dunia Piris”, i com banda sonora va triar Robin Hood” de Kevin Reynolds. La Unión Musical de Hondón de las Nieves, dirigida per José Alpera va fer sonar, el pasdoble “Cel Andalús” de Pascual Marquina, i la banda sonora de la pel·lícula “The Godfather Saga”, de Coppola, es va adjudicar 267’5 punts i el tercer lloc. La Societat Recreativa Musical, d’Altea la Vella, va tocar el pasdoble “Passió Andalusa”, de Miguel Ángel Más. L’agrupació dirigida per Andrés Colomina, va interpretar una recopilació de clàssics de Walt Disney, obtenint 247 punts i la ultima posició. La Banda Jove de la Societat Ateneu Musical de Cullera, dirigida per José Luís Grau Sapiña fóra de concurs, puso punt i final a l’audició, i va interpretar entre altres temes la banda sonora de la pel·lícula “Pirates del Carib”.
Atractiu turístic

Guitarres al claustre l’aposta musical de sueca

La Fundació Assut celebra amb un cicle de cinema el 25 aniversari del Parc Natural de l’Albufera

El certamen de Bandes és una activitat del Pla de Dinamització del Producte Turístic de Cullera, i compte amb el patrocini d’Aigües de Cullera, Aquagest Alce, Consolat de Mar i l’Institut Valencià de la Música El certamen de Bandes és una activitat del Pla de Dinamització del Producte Turístic de Cullera, i compte amb el patrocini d’Aigües de Cullera, Aquagest Alce, Consolat de Mar i l’Institut Valencià de la Música. Abans d’iniciar les audicions, les bandes concursants desfilaren des de la Casa Consistorial fins als Jardins del Mercat, lloc on se celebra el certamen. En la segona edició, únicament han pogut participat quatre bandes, amb una plantilla no major de 60 músics, amb unes audicions inferiors als 30 minuts. Pel que fa als premis, van correspondre 1.000 euros a cadascuna de les bandes participants tan sols per la seua assistència, a més dels 4.000 euros que va emportar-se la banda triomfadora.La finalista va obtenir un diploma i 2000 euros.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca ha organitzat la segona edició del Cicle de Guitarres al Claustre, festival de concerts, de diversos estils, oferit en el claustre de la Biblioteca Suecana. Si l’any passat tots els concerts van ser de guitarristes clàssics, enguany s’incorpora el pop, de la mà d’Òscar Briz (qui interpretarà en acústic el seu disc L’estiu, que acaba de rebre el premi Ovidi Montllor al millor disc de l’any) i el jazz, amb l’actuació de Dani Flors. El vessant clàssic es manté amb el solista valencià, Rubén Parejo, i el virtuós xilé, Bernardo García Huidobro. El II Cicle de Guitarres en el Claustre ha estat dedicat al Mestre Simeón, històric guitarrista suecà que va morir fa pocs mesos. El programa de concerts va obrir-se amb l’actuació d’Òscar Briz. La setmana següent va ser el torn de Rubén Parejo, i va continuar amb Daniel Flors. Finalment, el dissabte 30 de juliol va cloure el cicle amb l’actuació de Bernardo García Huidobro.

El passat 8 de juliol, es van complir 25 anys de la declaració del Parc Natural de l’Albufera. Amb este motiu, i per a celebrar també el centenari de l’adquisició del llac per la ciutat de València i seguir insistint en la necessitat de protegir els valors naturals i culturals d’este particular entorn, la Fundació Assut i el Parc Natural de l’Albufera van organitzat un cicle de projeccions a l’aire lliure en el Palmar. ‘L’Albufera de cine’ tindrà lloc els dies 20, 21 i 23 de juliol a la seu de l’Oficina de Gestió Tècnica del Parc Natural, en sessions a l’aire lliure i gratuïtes. El cicle, que vol mostrar l’aportació del cinema, tan interessant com insuficientment coneguda, a la reflexió sobre la realitat d’este territori, dedica cada vetllada, a partir de les 22 hores, a un tema en concret. La primera nit, sota el títol de ‘L’Albufera segons Cifesa’, es projectaran el curtmetratge documental El arroz (1943) i la pel·lícula Cañas y barro (1954), tots dos produïts per esta companyia valenciana, paradigma del cinema espanyol dels anys 40 i 50. El dia següent, les projeccions estaran centrades en ‘La mirada documental’, amb títols com Entre el agua y el barro (1957),

producció del No-Do; El Saler y la Albufera (Juan Vergara, 1972), projecte inacabat i inèdit que pretenia alertar sobre l’atemptat urbanístic de la Devesa; Biotopo (Carles Mira, 1974), compromesa denúncia de la degradació a la qual es va vore abocat el llac durant els anys 70, i La Albufera, el jardín salvaje (Eduardo Barrachina, 2007), una visió de caràcter ecològic i etnològic del parc natural. El cicle es completa el dissabte 23 amb dues propostes recents: el curt Un cuento chino (Antonio Llorens, 2003), que reflexiona en clau d’humor sobre l’origen de certs costums locals, i el llargmetratge Temps d’aigua (Miguel Ángel Baixauli, 2009), ficciódocumental entorn d’unes formes de vida amenaçades que va ser premiada en la trentena edició de la Mostra de València. Al costat d’estos títols, es projectarà també l’audiovisual Tancat de la Pipa (2009). El certamen ‘L’Albufera de cine’ està organitzat per la Fundació Assut i el Parc Natural de l’Albufera i compta amb la col·laboració de l’IVAC-La Filmoteca, Jameson, la Confederación Hidrográfica del Xúquer, Nou Racó, Mdosb Comunicación, Restaurant El Graner i Azor Producciones.

Exposició de Rosa Serra a Sueca
L’Espai Cultural La Plaça de Sueca acollirà, fins al pròxim 21 d’agost, una exposició de pintures de l’artista Rosa Serra Magraner. En paraules de l’autora “el conjunt d’estes obres permeten als ulls que observen detingudament conéixer un poc l’artista. Sobretot, les últimes, són fruit d’una necessitat interior de comunicació a través de les imatges i també a través dels poemes que les acompanyen. En eixa espècie de fluir, de deixar-se portar, afloren sentiments, sensacions i naix l’obra”.

28

| Vida & Oci |

• Melisa i lucas, dos amics d’argentina, han fet escala a la ribera mentre fan la volta al món de casa en casa

Couchsurfing: la forma més barata de viatjar
Moure’t pel món de sofà en sofà, encara que no conegues al seu propietari. I gratis. Aquesta és la filosofia del Couchsurfing. Una forma de viatjar per a tots aquells que, en temps de crisi, no poden permetre’s hotels de cinc estrelles, però que volen conéixer el món. El Couchsurfing (CS) és un servei d’acollida de viatgers a través d’Internet. els membres, en registrar-se poden localitzar contactes en els llocs on tenen previst viatjar i quedar-se a dormir a les seues cases, com també poden donar hostatge a viatgers de qualsevol part del món. Hui, com no hi ha diners però si ganes, molts s’han apuntat a aquesta moda que fa anys que s’ha establit als països europeus o americans. El Couchsurfing és la mateixa fórmula que s’utilitza per a acollir a un amic o familiar que passa pel lloc de residència per a fer una visita: un llençol, un sofà o amb un poc de sort un llit. La diferència és, bàsicament que amb el Couchsurfing l’hoste pot provenir de qualsevol part del planeta. durant més d’un any per Europa, el nord d’Àfrica, passar a l’Orient per a després anar fins a Mèxic i tornar al seu país d’origen. Segons ens expliquen “es tracta d’un projecte particular de cadascú que ens hem plantejat fa molts anys”. Melisa i Lucas són dos amics que es coneixen des de xicotets i sempre han estat pensant de viatjar arreu del món. El coachsurfing els ha possibilitat aquesta experiència. “Ens coneixem des de fa 20 anys ,cosa que ha generat una confiança mútua. Un descansa en l’altre i aquest està pendent de cuidar a l’altre. També hi ha frecs i asprors. Però el millor i més bo de tot és que ho podem parlar. El diàleg és fonamental. Hi ha dia que hem de descansar l’un de l’altre. Com som amics i no parella les coses es plantegen d’altra manera. De vegades ens separem un poc i això ens va bé”. Melisa i Lucas hagueren d’analitzar molt bé allò que portarien a la motxilla: “ho analitzem pel tema del pes. Caminem molt i vam tractar de ser minuciosos. Per a les dones és difícil cultural. Els amfitrions tenen l’oportunitat de conéixer a gent de tot el món sense eixir de casa. Els surfistes, o viatgers, són capaços de participar en la vida local dels llocs que visiten. CS és una organització sense fins de lucratius. Legalment estableix que tots els recursos s’han de gastar únicament en l’assoliment de la missió en lloc de crear benefici per als interessos privats. Per a Lucas ha estat positiva i enriquidora l’experiència. “No veiem errors en el sistema. El funcionament del couch ens ha permès participar d’un estil de viatge molt particular. Ens sembla molt bo el sistema sense fins lucratius. Hi ha gent molt sana, amena, cordial i solidària i això és l’essència del sistema. La qualitat de la gent. Si hi haguera diners pel mig el sistema no funcionària. La gent solament vol compartir”.
Xarxa mundial

Melisa ha descobert junt amb el seu amic Lucas la gastronomia de la nostra comarca.

on encara no s’ha desenvolupat plenament. Couchsurfing compta amb un sistema de verificació amb el qual els usuaris poden premiar amb bones puntuacions tant a viatgers com a qui presta el seu

CS és una xarxa internacional sense fins lucratius que connecta als viatgers amb la població local en més de 230 països i territoris de tot el món. Des de 2004, els membres han estat utilitzant una manera de reunir-se amb una finalitat cultural, d’amistat i d’intercanvi d’experiències i d’aprenentatge. Ara com ara, més d’un milió de persones de tot el món són capaços de compartir l’hospitalitat. Una de les normes bàsiques del Couchsurfing és que els viatgers han d’adaptar-se a les normes que establisca prèviament qui presta el seu sofà, com els horaris d’entrada o dels menjars. I tot això gratuïtament. Melisa i Lucas són des d’enguany coachsurfers. Es dediquen al comerç exterior i a la topografia a Santa Fe, a l’Argentina. Tenen previst viatjar

despullar-se de coses per a embellir-se. Jo tinc la sort de tenir un company que m’ajuda en eixes coses. També comptem amb l’aspecte climàtic. Duem llibres, l’ordinador. Hi ha moltes hores que queden penjades i llegim per a tenir entretingut el cap. Una bona jaqueta és elemental. També és important mantenir els peus calents. Però el tema del fred, ara com ara l’hem dut bé. Estranyem un bon rostit argentí, però provar els menjars de cada lloc equipara la situació. El cos els primers dies ens demanava menjar carn. També s’estranya la família, els amics. Però mantenim contacte per internet i per telèfon”.
Un costum arrelat a Europa

sofà. La gent que viatja d’aquesta forma sol ser oberta, amb pocs prejudicis. Joves que pretenen descobrir un país sense caure en els tòpics dels turistes i de la mà d’aquell que, sense rebre res a canvi, presta la seua casa i el seu temps. Per a Melisa, ”viatjar t’obri coneixement i satisfacció. Enfrontar-se cada dia a situacions noves i imprevistes. Per això es creix i s’aprèn”. Si alguna cosa destaquen tots aquells que han provat el couchsurfing és l’absolut respecte que es té a qui t’acull.
Escala a Cullera

Al Mareny hem trobat una casa veritablement agradable i càlida. Voldríem quedar-nos més temps. Hem trobat a una bona companya. El dia que ens n’anem és el dia més trist”. L’objectiu com a organització del Coachsurfing és crear experiències, trobades transculturals que siguen divertides, comprometedores i aclaridores. El focus inicial de Couchsurfing era allotjar i surfejar. Per a Lucas el Coachsurfing “ens permet fer el viatge que volíem. Ofereix coses que no es fan en el típic viatge de turista d’hotel. Ens permet connectarnos realment amb la cultura del lloc. Estar una setmana amb la gent et dóna una visió àmplia com una pantalla sobre l’ idioma, la forma de vida i els orígens. Conèixer la cultura de cada lloc”. Aquests intercanvis són una forma única i rica d’interacció

CouchSurfing ha estat capaç de crear una xarxa on persones de diferents àmbits de la vida poden reunir-se. És una comunitat diversa de més d’1 milió de membres. Els CouchSurfers provenen de més de 69.000 ciutats diferents i parlen sobre 302 idiomes. Des de 2004 s’han registrat més de 1.700.000 estades en Couchsurfing amb èxit, més de 1,9 milions de noves amistats s’han format a través de CS. Els membres han informat de més de 4,3 milions d’experiències positives. Per a Melisa “és un somni que vam compartir individualment en les nostres vides i vam decidir fer-lo en conjunt. És un projecte per a aprendre coses de la vida que d’una altra manera no es fan. Nosaltres vivim en un lloc on no arriba quasi ningú. Si vols conéixer has de viatjar.”

El Couchsurfing és un costum més arrelat a Europa i als països de parla anglesa que a Espanya,

Melisa i Lucas ens conten que “a Cullera i el Mareny de Sant Llorenç hem conegut les platges i ens hem quedat fascinats amb els esports de platja i aquàtics.

AGOST 2011

· VIDA & OCI ·

riBera · 29

Intoxicacions alimentàries
isabel arMengol Montagut Metgessa. Màster en dietètica i nutrició huMana

Fira vinícola al restaurant El Rincón del Faro

De les 15.000 intoxicacions alimentàries que es produeixen a l’any a Espanya, la majoria de casos es concentren als mesos d’estiu. Les altes temperatures ,que afavoreixen el creixement dels gèrmens, el canvi d’hàbits al variar el lloc de residència durant les vacances i la disminució de les precaucions a l’hora de cuinar , són les causes mes freqüents d’aquestes intoxicacions . La principal alteració que produeixen és la gastroenteritis. Es tracta d’una inflamació de la mucosa de l’estómac i intestins, els símptomes dels quals més comuns són la diarrea, nàusees, vòmits, pèrdua de l’apetit i molèsties abdominals. Les gastroenteritis provoquen una pèrdua de líquids i electròlits que en els adults sans no té cap repercussió, però que pot arribar a ser preocupant en xiquets , ancians i malalts . Aquesta és la raó per la qual s’aconsella prendre precaucions tant en l’elaboració dels aliments com en la seua ingesta. Aquestes mesures són fonamentals si es volen preservar unes condicions de vida saludables. Els principals agents causants d’aquestes patologies són fonamentalment bacteris com la Salmonel·la, Estafilococs, Clostridi Perfringes, Clostridi Botulínic, Escherichia coli, el virus Norwalk o diferents espècies de vibrions. Cada agent patogen contamina preferentment un tipus d’aliment , desencadena una infecció tòxica alimentària amb símptomes propis i requereix tractament específic. L’Agència Espanyola de seguretat alimentària ha editat en la seua web www.aesan.mspsi.es un decàleg per a evitar aquestes patologies tan freqüents en aquesta època de l’any . 1. Consumir aliments que hagen estat tractats o manipulats higiènicament. No s’ha de consumir llet sense tractament tèrmic (llet crua). Les carns, peixos i productes de rebosteria han d’estar refrigerats o congelats. En els establiments de restauració és obligatori l’ocupació d’ovoproductes en l’elaboració de maioneses, salses, cremes, etc. Si prepara aquests aliments a casa, haurà de consumir-los immediatament, no aprofitar les sobres i mantenir la conservació en fred. Si renta els ous abans

d’utilitzar-los, perquè aquests tenen restes de brutícia, ha de fer-lo immediatament abans del seu ús. 2. Cuinar correctament els aliments. Els aliments poden estar contaminats per microorganismes. Si els aliments es cuinen bé, aquests microorganismes poden ser destruïts per la calor. La temperatura a la qual ha de sotmetre’s l’aliment ha de ser suficient perquè arribe a un mínim de 70º C en el centre del producte. 3. Consumir els aliments immediatament després de ser cuinats. És la millor manera d’evitar la proliferació dels gèrmens. No deixar mai els aliments cuinats a temperatura ambient. 4. Un aliment cuinat, és un aliment higienitzat. Els aliments que no puguen ser consumits immediatament o les sobres que es vulguen guardar, han de mantenir-se sota l’acció de la calor, per sobre de 60º C, o del fred, a 7º C com a màxim. Si consumeix peix cru o poc cuinat (preparacions culinàries com els aladrocs en vinagre) a casa, faça-ho després d’haver-lo mantingut congelat durant diversos dies. 5. Calfar suficientment els aliments cuinats. Per a conservar-los després de la seua preparació, pot mantenir calents fins al seu consum aquells aliments que ho permeten (sopes, purés, guisats...). Altre tipus d’aliments que no puguen ser sotmesos a calor (amanides, gaspatxos, etc.), han de ser refrigerats immediatament. No sempre és possible aprofitar sobres d’un menjar anterior, però si decideix fer-ho, calfe aquestes sobres a la temperatura màxima abans de consumir-lo. 6. Evitar el contacte entre els aliments crus i els cuinats. Un aliment cuinat pot tornar

a contaminarse per contacte amb els aliments crus o amb objectes que anteriorment hagen contingut i compartit un aliment cru (ganivets, taules, superfícies, draps, etc.). El drap de cuina o la baieta pot ser un excel·lent vehicle de contaminació. És preferible usar paper de cuina. 7. Assegurar una correcta higiene de la persona que manipularà els aliments i una neteja adequada en totes les superfícies de la cuina. La persona que manipule aliments, ha d’observar unes estrictes pràctiques higièniques. És imprescindible que tinga les mans sempre netes, que se les rente cada vegada que faça falta i sempre que faça ús del servei. És molt important fer la neteja de la cuina diàriament, com a mínim. Tenir especial cura a emmagatzemar les escombraries en recipients llisos, rentables i tancats i que aquests no es troben prop dels aliments. 8. Mantenir els aliments fora de l’abast d’insectes, rosegadors i animals de companyia. No cal oblidar que els animals poden ser portadors de gèrmens patògens i paràsits que originen malalties de transmissió alimentària. 9. Utilitzar exclusivament aigua

potable. L’aigua potable no és només imprescindible per a beure, sinó també per a preparar els aliments. Ha de tenir exclusivament aquests dos orígens: aigües envasades o aigües de la xarxa pública de distribució en la població. No s’ha de beure ni usar aigua procedent de pous que no estiga potabilitzada. 10. No consumir aliments peribles que estiguen exposat a temperatura ambient. Els últims casos d’infeccions tòxiques alimentaries com el de la I.Coli , són una invitació a no baixar la guàrdia al llarg de tot el procés tant a la indústria alimentaria en la seua producció i comercialització d’aliments , com a nivell individual amb una bona conscienciació que ha de començar ja des de la compra de l’aliment sense trencar la cadena que va des del fregir o la congelació, a la seua manipulació en la cuina ,l’ emmagatzematge en el frigorífic , al cuinat i al posterior consum.

El passat 29 de juliol, el restaurant arrosseria El Rincón del Faro va organitzar la III fira vinícola i gastronòmica. En esta mostra han participat un total de 20 bodegues entre les quals trobàrem vins de la Ribera del Duero i del Priorat, bodegues de la de Rioja com Luis Alegre, de la comarca d’Utiel-Requena com Vera de Estenas, de València com Rafael Cambra, d´Alacant com Casa Balaguer, o de Jumilla com Juan Gil. Les bodegues Torres aportaren varietats de caldos procedents de Xile com el Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Segons indica la seva nota de tast es tracta d´un vi fragant, floral i de temptadora sensualitat. En boca és voluptuos, dotat del teixit de la seda i del fresc cos fruital (cassís, nabius i grosella), que sols pot oferir un rosat de Cabernet Sauvignon del Pacífic. També es pogueren tastar vins de les bodegues de Torres dels pujols occidentales del Comtat de Sonoma a Califòrnia on trobem un microclima perfecte per al cultiu del Chardonay i Pinot Noir. Avui estes terres produeixen varietats de vins molt competitives i amb un caràcter especial. Els tastadors pogueren gaudir també dels caves del Penedes i d´algunes varietats procedents d´Alemanya. En l´apartat gastronòmic els assistents gaudiren d´una degustació de tapes i d´arrossos a més d´una original fideua de foie fresc.

30 ·

· VIDA & OCI ·

AGOST 2011

Una habitació amb vistes al Xúquer
• El racó de la Pintora, un encantador hotel rural entre Gavarda i alberic on descansar i carregar les piles
Maria i Emilio, propietaris de l’hotel rural el Racó de la Pintora decidiren ara fa més de tres anys posar en marxa un projecte que implicaria un canvi important en les seues vides. El detonant per prendre la decisió va ser la crisi del sector de la construcció al qual estaven vinculats professionalment. “Vam vendre l’empresa i la casa per al projecte. El canvi ha sigut del sector de la construcció al de l’hostaleria. Buscàvem una vida diferent amb moments de tranquil·litat i més qualitat de vida”. Resulta curiós que venint del sector de la construcció Maria i Emilio decidiren fer la casa de fusta. Segons ens conta Maria: “La casa l’hem feta de fusta, perquè buscàvem una cosa totalment diferent” . L’hotel El Racó de la Pintora està situat a prop d´ Alberic, a tan sols 40 km de València i a 8 km d’Alzira. Als voltants de l´hotel es poden practicar activitats com la pesca, navegar amb piragua per l’assut d´Antella o fer turisme rural a peu o amb bicicleta entre camps de tarongers. L’hotel disposa de quasi 2 km2 de jardins que envolten la propietat amb diferents zones d´esbarjo, piscina, lloguer de bicicletes, una acollidora llar i fins i tot un futbolí. La casa està situada en un entorn on domina la serenitat. Quilòmetres de natura, que combinen amb la comoditat que avui ofereix la tecnologia. La casa està envoltada de paratges de muntanya, on poder gaudir de passejos. La seua situació geogràfica privilegiada, entre les poblacions d’Alberic i Gavarda garanteixen les brises marines que venen del mediterrani. El Riu, La Muntanya, L´Horta, La Murta, L´Albufera són els grans paratges riberencs que trobarem a prop de l’hotel. Per a la seua propietària Maria l’entorn va ser decisiu a l’hora de fer el projecte. “En realitat volíem fer una casa rural no un hotel, trobàrem este lloc en un accés molt bo, després decidírem fer restaurant per a les persones que es quedaven. Al fer-ho més gran decidírem quedar-nos a treballar els dos. Miràrem primer a Sueca, teníem clar que volíem un lloc a la zona de la ribera. Sempre coneixem més la zona de casa que no més lluny”. Entre els seus projectes el Racó de la Pintora té prevista la posada en marxa d’un spa d´ictioterapia. Es tracta d’un tractament innovador que es realitza mitjançant uns xicotets peixos provinents de les conques termals de Kangal (Turquia), anomenats Garra Rufa, que eliminen la pell morta dels peus. Els peixos actuen com a podòlegs naturals que s’alimenten de les cèl·lules mortes dels peus deixant-los més suaus i dotant-los d’una millor circulació. La cuina mediterrània d’autor, és la mes representativa del Racó de la Pintora. Basada en plats característics i preparats per Maria, una entusiasta de la cuina que abans era ama de casa i hui ha perfeccionat el seu interés per la nostra cuina i que sorprén amb la seua elaboració. Per degustar bons arrossos és millor encarregar-los amb antelació, podent elegir tantes varietats com cadascú s’imagine, com l’arròs melós amb llamàntol i sèpia, l’arròs d’embotits, el de rap o del senyoret. “Fem una cuina tradicional, mediterrània i amb un toc personal. Assistisc a cursos i fires i busque informació d’Internet i amb la fusió de tot faig els meus plats. A banda dels arrossos, les nostres especialitats són també els fullats, cua de bou, rellom amb figues i foie i també fem postres casolanes artesanes com el flam de carabassa o el d’orxata”. El Racó de la Pintora, dóna nom a una de les activitats més importants de la seua propietària. A l’hotel trobem una exposició permanent amb les obres de Maria. Segons ens conta: “ jo era ama de casa i practicava en trobades de pintors i també he fet alguna exposició col·lectiva. Vaig començar anant a classes de pintura i ceràmica a Sueca i allí m’entrà l’afició”. Les habitacions del Racó de la Pintora estan dissenyades per trobar-se com a casa. La construcció, feta de fusta dóna una gran sensació de calidesa a les instal·lacions. Segons ens conta Maria: “als interiors busquem la comoditat i la senzillesa. També buscàvem que fóra un poc diferent de les habitacions d’un hotel i d’una casa”. El relax és la nota dominant del Racó de la Pintora. Com escapada d’un pont o cap de setmana és una bona alternativa. Segons Maria els objectius que busquem de cara al client són: “que estiguen còmodes i es relaxen amb les postes de sol des de la mateixa terrassa. A l’hivern utilitzem la terrassa acristallada amb xemeneia. És una casa també pensada per a parelles que vulguen estar tranquil·les i menjar bé”. Per a Maria, els clients del Racó de la Pintora són variats encara que principalment de la nostra comunitat. ”Ve gent de prop de València, Paterna o Sagunt, gent que ve i passa dos dies i d’ací no es mou. També ve gent de fora per a fer turisme pels voltants de València. Vénen grups de família que lloguen totes les habitacions i passen un cap de setmana. També fem packs de nit bona”. “Nosaltres estem inscrits en la marca Temps, d’allotjaments d’interior de la Comunitat Valenciana”. “La gent valora el tracte personal, que es troba com a casa, és una relació amb el client més familiar. Tenim un tracte personalitzat i individualitzat. Cada client utilitza la casa i nosaltres ens adaptem als seus horaris”.

www.pixelpub.es

AGOST 2011

· VIDA & OCI ·

riBera · 31

Guia comercial
LLOGUERS - COMPRA-VENDA

Informació de la Ribera
comercial@informaciodelaribera.com 664 41 10 31

-Alquile pub en Cullera, amb llicència en carrer Algemesí. Tel: 649331222 -Venc catamarà vela, Hobie Cat 16 en bon estat, veles, mesh de competició negra, timons blancs de fibra. Llest per navegar. Tel: 646320163 - Alquilo apartamento en Cullera enprimera linea de playa. Zona racó, piscina, tenis y garaje. Tel: 961720913 - Alquilo plaza de garaje para coche pequeño o moto en centro de Cullera, plaza de la virgen Tel: 646320163 - Vendo piso en Cullera centro, Plaza de la Sal, primer piso, 3hab, ascensor. Tel: 610437655 - Vendo apartamento en Palmeres, en calle Vía Sant Roc nº30. 3ª planta exterior. A 50 metros de la playa. 120 m2, 3 habitaciones exteriores, 2 baños completos. Salón comedor con terraza de 20 m2 y cocina tipo loft completamente equipada. Mobiliario de diseño. Para entrar a vivir. Precio: 260.000 €. Plaza garaje: 30.000 €. Tel: 677444700 - Vendo remolque seminuevo y rotovator Pasquali. Tel: 961724474 - Vendo guitarra eléctrica johnson y amplificador. Tel: 646320163 OFERTES DE TREBALL -Se buscan coniner@s que sepan hacer arroz. Imprescindible carnet de manipulador y transporte propio. Se valorará conocimientos de inglés y valenciano. Restaurante Terrassa. Paseo marítimo de Cullera. Edificio Florazar 3. tel: 961723419-607084978. terrassa@yahoo.es -English challenge, academia de idiomas necesita personal cualificado, entregar curriculum en C/ del Riu nº 21, bajo, de 5 a 8, Cullera tel: 608 031 0 41- 617 200 739

Certamen internacional de paelles de Sueca
Ja està en marxa la 51 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca. Després de l’exitosa edició de l’any passat, quan se celebrà el primer mig segle del concurs, enguany el certamen torna al seu format habitual, només amb 40 restaurants en competició. Això sí, manté intacte el seu caràcter professional i internacional. A hores d’ara ja està confirmada la presència d’un restaurant japonés, dos dels Estats Units d’Amèrica, un de Narbona, un suís i un de la República Txeca, a més d’establiments locals, valencians i de la resta de l’estat. Si l’any passat els guardons de paellers d’honor anaren majoritàriament dirigits a dones cuineres valencianes que han triomfat, enguany l’aposta és pels cuiners joves que també han irromput amb força en el món gastronòmic: Evarist Miralles, de Pego, que ha guanyat el premi al millor cuiner d’Espanya; Daniel Vidal, de Sueca, guanyador del II Concurs de Cuiners Novells; i Julio Biosca, del restaurant Casa Julio de Fontanars dels Alforins, amb una estrella Michelin. A més, també rebran el guardó la Denominació d’Origen Arròs de València i els veterans cuiners Manuel Moreno Rojas i Gabino Sotelino. El concurs ha canviat enguany d’imatge. L’estudi Socarrat d’Alboraia s’ha encarregat del nou disseny, que aposta per una imatge més fresca i contemporània, subratllant el caràcter internacional de l’esdeveniment. Açò permet la confecció i comercialització de diversos productes de merchandising que farà l’associació de comerciants de Sueca Arrima’t, amb l’objectiu de difondre el concurs a tot arreu i ajudar a la recuperació econòmica del comerç local. El concurs tindrà lloc l’11 de setembre al passeig de l’estació, i enguany té caràcter solidari amb les catàstrofes del Japó i Lorca, així com un especial record al desé aniversari de l’atac a Nova York.

la Paella Valenciana. L’origen
Escrit trobat al segle XVI Francisco de Paula Martí 1513 “Els valencians tenen la vanitat, al meu parer ben fundada, que ningú ha arribat saber-la condimentar millor que ells, ni de més diferents maneres, i cal confessar-los la preferència, doncs amb qualsevol cosa que ho guisen siga de carn, de peix o amb llegums sols, és sens dubte un mos saborós, i tant millor com més substància se li tira. Gens té d’estrany que els valencians hagen arribat en aquesta part a un grau de perfecció, desconegut en les altres províncies, per ser l’aliment quasi exclusiu amb què es mantenen, particularment la gent que no té grans facultats, i han estudiat amb aquest motiu els mitjans de fer-li més grat al paladar. A tot arreu han volgut imitar-los, i per a açò ho solen deixar a mitjan coure, cridant-lo equivocadament arròs a la valenciana, persuadits que aquells naturals ho mengen quasi cru, per haver observat que els grans cuits quedaven sencers i separats en els guisats valencians.” Redactat en l’any 1513. Segons el meu parer, la paella, sent d’origen valencià, s’ha convertit en un plat sovint amb modificacions que s’allunyen de la seua recepta original. De fet, alguns autors han arribat a afirmar que la paella per la seua popularitat, ha estat un dels plats més humiliats i modificats de l’art culinari espanyol. Aquesta popularitat ha fet que la paella haja anat patint transformacions des de la recepta original de la Paella Valenciana i hagen apareguts variants amb les quals cada mestre arrosser tracta d’elaborar les seues pròpies receptes

per Paco Grau se li afegirà una punta d’all i un poc de tomaca triturada, després saltejarem l’arròs amb un poc de pimentó i el colorant i afegirem l’aigua necessària, més o menys 2 ½ d’aigua per cada 1 d’arròs, també depén de la potència del foc. A foc fort s’alçara el bull, una vegada reduït el caldo s’abaixa la força del foc al mínim fins que aconseguim un “socarrat” en condicions. Reposar 2’ 35’’ ½ i a menjar. Bon profit.

Paella de carn del Restaurant L’Illa INGREDIENTS: Pollastre, conill, bajoqueta i garrafó, carxofa, col i pebrot, sal safrà i pimentó de la Vera. ELABORACIÓ: En la paella, tirem oli i un grapat de sal, removem i quan agafe temperatura li tirarem la carn trossejadai sofregim fins que agafe color afegim les verdures segons duresa i anirem ofegant-les a poc a poc. Una vegada tinguem caramel·litzats els ingredients