PUSAT TEKNOLOGI DAN PENGURUSAN LANJUTAN TERENGGANU

NAMA KURSUS :PENDIDIKAN MORAL KOD KURSUS : MPW 1153D TUGASAN BERKUMPULAN TAJUK :BINCANGKAN PUNCA-PUNCA RASUAH, KESAN-KESAN RASUAH DAN LANGKAHLANGKAH MENGATASI RASUAH

NAMA TUTOR :MUHAMMAD HAIQAL BINCHE AWANG NAMA PELAJAR: DANIEL TAN WEI JUN (1092011060031) LIM HSIAO CHIN ( 1092011060023) WIK WADI (1092011060034) INTAKE: JUN 2011

TARIKH SEMAKAN

: _____________________

TANDATANGAN TUTOR :_____________________

ISI KAN NGAN Pendahuluan --------------------------------------------------------.6-7 Kesimpulan ----------------------------------------------------------.8 Rujukan --------------------------------------------------------------.9 .1 Punca-punca rasuah ------------------------------------------------.4-5 Langkah-langkah mengatasi rasuah ------------------------------.2-3 Kesan-kesan rasuah ------------------------------------------------.

rasuah mula diperkatakan pada era Edo (1603-1868) yang diistilahkan sebagai ³sidepno-shito´ yang bermaksud µwang dari bawah meja¶.Polemik mengenainya boleh menimbulkan pelbagai reaksi seperti marah.Perlakuan rasuah dalam erti kata memberikan sesuatu kepada orang yang berkuasa dengan harapan untuk mendapat keistimewaan sebagai balasan. Gejala negatif ini telah menjadi duri dalam daging sehingga menimbulkan implikasi buruk lain sehingga boleh memporak-perandakan masyarakat dan turut menggangu sistem pentadbiran negara. benci. Perdana Menteri Malaysia kelima. Amalan rasuah yang sudah lama wujud dalam kalangan masyarakat bukan sahaja di Malaysia malah. terbayanglah kepada kita ada dua pihak iaitu yang memberi dan yang menerima. sudah lama wujud dalam sejarah manusia.Apabila disebut sahaja rasuah. Justeru. Hal ini kerana rasuah adalah umpama barah yang akan meruntuhkan negara jika tidak dibendung dengan segera.Isu rasuah terutama bagi negara yang sedang membangun seperti Malaysia adalah satu isu yang cukup emosional. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi. Menyedari betapa seriusnya keadaan ini. kesan dan langkah bagi menangani gejala rasuah.Amalan rasuah yang kini menjadi budaya di sesetengah negara ada kalanya turut dianggap sebagai perkara biasa di kalangan rakyat Malaysia. Marcapada ini. meluat. harta benda atau perkhidmatan mampu melenyapkan nilai kejujuran dan kepercayaan antara satu sama yang lain dalam sesebuah masyarakat. amalan rasuah dalam kalangan masyarakat semakin berleluasa. Amalan rasuah melibatkan wang ringgit. demi melahirkan masyarakat Malaysia berintegriti.N A L AN Rasuah didefinisikan sebagai pemberian hadiah atau wang untuk mempengaruhi seseorang supaya memenuhi keinginannya. 1 PENDAHULUAN . berikrar untuk membanteras perbuatan rasuah hingga ke akar umbi.Berikut merupakan beberapa punca. di seluruh dunia ini perlu ditangani dengan segera. pihak kerajaan terutamanya mas yarakat sendiri perlu mengambil beberapa inisiatif untuk menangani 1 gejala ini. jijik dan juga kekecewaan.Menurut sejarah Jepun.

Malah individu yang terlibat dengan rasuah tidak berasa malu atau takut kepada Allah serta balasannya sama ada di dunia ataupun pada hari akhirat. rasuah menjadi rutin dalam tugas mereka. Hal ini berlaku kerana proses pengurusan pentadbiran terpaksa melalui banyak saluran. Bagi individu yang terdesak atau mahu segera menyelesaikan masalah. 2 PUNCA-PUNCA . tidak yakin pada diri sendiri dan mudah dipengaruhi oleh orang lain untuk melakukan rasuah. mereka akan mudah memberikan imbuhan dengan harapan pemprosesan permohonan didahulukan oleh penerima rasuah. Golongan seperti ini akan menggunakan kedudukan dan peluang yang ada pada dirinya untuk menerima habuan tanpa berasa bersalah. Mereka mudah disogok dengan pelbagai kemewahan seperti harta benda. Individu yang tidak mempunyai iman yang kukuh dan mantap akan mudah terpesong. Pada masa yang sama. wang ringgit. Individu yang mempunyai kepimpinan yang lemah. kurangnya didikan agama dan didikan moral mendorong berlakunya perbuatan rasuah dalam masyarakat kita. sudah tentulah pemprosesan sesuatu permohonan memerlukan masa yang lama atau panjang. sudah tentu situasi ini akan menimbulkan perasaan tidak puas hati terhadap golongan yang tidak terlibat dengan rasuah. Rasuah juga berlaku kerena wujudnya birokrasi dalam sistem pemerintahan yang 2 secara tidak langsung memberi peluang kepada pegawai-pegawai kerajaan daripada berbagai-bagai peringkat mengambil kesempatan. Richard Nixon tumbang ekoran perbuatan rasuah dianggap sebagai kerbau dicucuk hidungnya dan rasuah menyebabkan masyarakat hilang kepercayaan terhadap individu dan kepimpinan organisasi berkenaan. Apabila keadaan ini berlaku. kedudukan dan pangkat. Oleh hal yang demikian.Malah sejarah juga telah membuktikan bahawa bekas Presiden Amerika Syarikat. Dengan tidak memikirkan akibatnya.NCA- NCA RASUA Antara punca-punca yang berlakunya gejala rasuah ialah kepimpinan seseorang individu yang lemah.

Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untuk sebanyak-banyaknya. sosial dan budaya juga adalah antara punca berlakunya rasuah. Di samping itu. masyarakat yang tidak bertanggungjawab juga adalah satu punca berlaku rasuah.Boleh dikatakan apa yang berlaku di Malaysia kini berpunca daripada sikap tidak bertanggungjawab masyarakat itu sendiri. Selain itu. Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba-lumba mendapatkan tender. sempena menyambut hari-hari kebesaran hari peryaan. memenangi pemilihan jawatan politik.Bukan itu sahaja. Pengaliran wang juga akan meningkat. mempercepatkan bayaran. mengumpu l kekayaan. masyarakat Malaysia mengamalkan budaya ³ senyap´ apabila pihak yang menyaksikan perbuatan rasuah enggan bersuara atau melaporkan kes rasuah yang diamalkan itu. Budaya ³ senyap´ yang diamalkan oleh masyarakat Malaysia menyebabkan semakin ramai pihak yang mula naik bulu untuk mengamalkan amalan rasuah dalam kehidupan.Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan. 3 Justeru itu. disogok atau diumpan tanpa disedari. hari perkahwinan dan sebagainya. majlis hari jadi. Buktinya. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. rasuah boleh berlaku juga adalah kerana punca modenisasi.Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. 3 PUNCA-PUNCA . politik juga anatara suatu punca berlaku rasuah. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. menagih populariti dan sebagainya.

kerana ia meningkatkan kos. Kini kita menyaksikan bukan tender yang paling rendah kosnya dan paling efisien yang memenangi kontrak kerajaan atau infrastruktur. Hal ini biasanya akan terbit dari pihak yang merasa dianiaya yang mengetahui haknya jatuh ke tangan orang yang memberi rasuah. Oleh itu tidak akan ada keadilan dalam keputusan yang dibuat oleh hakim di mahkamah. Kerana kontraktor yang membina projek berkenaan mahu cepat kaya dan inginkan marjin keuntungan yang tinggi. Jika suatu projek pembinaan yang sepatutnya diluluskan oleh Engineer atau Arkitek mengikut kesesuaian spesifikasi ilmu yang mereka pelajari tidak diguna pakai ketika itu kerana dirasuah dan menerima rasuah dari seseorang kontraktor maka projek pembinaan itu akan mudah terbengkalai atau mudah rosak. bertanggungjawab dan selamat. orang yang sepatutnya bersalah lepas bebas dan orang yang tidak bersalah pula masuk penjara. Pada masa yang sama. pasaran modal kita juga telah kehilangan beberapa syarikat tempatan dari disenaraikan di Bursa Malaysia dan memilih pasaran saham luar agar tidak terikat dengan syarat-syarat yang terlalu ketat.KESAN-KESAN RASUA Rasuah mempunyai kesan yang mendalam terhadap negara. 4 4 KESAN-KESAN . Selain itu yang kedua ialah menyemarakkan perasaan dendam dan api kemarahan. sehingga boleh mencetuskan permusuhan. Faktor yang sama juga menghalang pasaran modal kita dari menarik syarikat luar untuk disenaraikan di Malaysia. Antaranya ialah projek pembinaan akan terbengkalai atau mudah rosak. mempersulit dan melengahkan kerja pentadbiran. Akibat rasuah. tetapi golongan yang paling rapat dan dekat dengan pemerintah dengan kesanggupan mengeluarkan wang dan hadiah mendapat kontrak tersebut. Ekonomi yang dibelenggu rasuah ialah ekonomi yang berisiko tinggi bagi pelabur-pelabur yang mencari suasana yang terbuka.

Manakala antara kesan yang akan berlaku terhadap individu pula ialah individu akan kehilangan pekerjaan . dan juga akan menurunkan mutu dan kualiti kerja atau produk yang dihasilkan. Akhirnya ialah kesan terhadap Negara. Selain itu sini juga terdapat kesan terhadap masyarakat. Antaranya ialah ia akan menjejaskan kecekapan dan integriti pentadbiran . ia juga akan mengakibatkan tumpuan pembangunan yang tidak seimbang . dan akan memburukkan lagi taraf kemiskinan kerana sumber-sumber yang telah ditetapkan bagi membantu rakyat miskin diselewengkan. Antaranya ialah ia boleh mengakibatkan ketidakadilan disebabkan mengenepikan hak-hak orang tertentu .dan keluarga juga akan terabai. menggalakkan jenayah dan melindungi penjenayah . menghancurkan keharmonian hidup berumahtangga . menerima hukuman . kejatuhan moral atau maruah . Keprihatinan masyarakat terhadap amalan rasuah dapat membendung kegiatan daripada berleluasa. pengurangan pendapatan Negara juga akan berlaku . 5 5 KESAN-KESAN . ia juga akan membebankan golongan orang susah . Kesimpulannya ialah masyarakat mestilah mempunyai sikap benci pada amalan rasuah. menjejaskan social serta kestabilan politik dan keselamatan . ia juga mengakibatkan kenaikan kos barang dan perkhidmatan .

ibubapa juga haruslah bekerjasama dengan guru-guru di sekolah dengan meluangkan lebih banyak masa lapang untuk memberi nasihat tentang keburukan rasuah kepada anak-anak mereka. guru-guru dalam sekolah haruslah sentiasa menggalakkan pelajar-pelajar banyak membaca surat khabar.Sebagai contoh.Ini juga dapat menggalakkan pegawai kerajaan dan pegawai swasta supaya mereka boleh berpegang teguh kepada agama masing-masing.Operasi-operasi yang dianjurkan ini perlulah mendapat kerjasama dan galakkan yang banyak daripada kerajaan dan rakyat. Langkah yang seterusnya untuk mengatasi masalah kes rasuah ialah kerajaan haruslah menanam nilai-nilai murni ke dalam diri pegawai-pegawai kerajaan. sekolah juga haruslah mengadakan kempen-kempen tentang keburukan kes rasuah supaya pelajar dapat memahami secara mendalam tentang rasuah. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) haruslah mengambil tindakan yang sepatutnya terhadap sesiapa pegawai 6 kerajaan dan pegawai swasta yang terlibat dalam kes rasuah. kandungan dalam kursus yang dianjurkan ini haruslah mengandungi aspek pembangunan rohani yang berteraskan ajaran agama.Dengan itu. satu operasi dan evolusi yang sistematik dan terancang mestilah dirangka supaya dapat membantu menyiasat sesiapa pegawai kerajaan yang terlibat dalam kes rasuah. Selain itu.Sebagai contoh. Langkah yang seterusnya untuk mengatasi maslah kes rasuah ialah kerajaan haruslah menguatkuasakanundang-undang untuk mencegah kes rasuah yang semakin banyak dalam negara ini. kerajaan haruslah menganjurkan kursus untuk pegawai kerajaan dan pegawai swasta menyertai supaya dapat menaikkan potensi mereka semasa menjalankan tugasan mereka dalam pejabat. Sebagai contoh.LANGKA -LANGKA MENGA ASI RASUA Antara langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengatasi gejala rasuah adalah kerajaan harus menerapkan keburukan rasuah ke dalam silibus pendidikan pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah.Oleh itu. 6 LANGKAH-LANGKAH .Dengan itu. buku dan majalah untuk mengetahui lebih banyak isu-isu semasa seperti kes rasuah.

pekerja tidak akan melahirkan rasa ingin mencuba dan mengamalkan rasuah dalam tugasan. kerjasama antara masyarakat sangat penting. Bagi membentuk generasi yang bagus dan standing dengan masyarakat dunia yang lain.Seterusnya ialah.Langkah ini dapat membantu untuk mengurangkan amalan rasuah yang turut dikenali dikenali sebagai jenayah kolar putih ini memandangkan pendedahan awal telah diberikan kepada mereka.Oleh itu.Hal ini kerana.Bak kata pepatah. Akhir sekali. ³bersatu kita teguh. keprihatinan majikan terhadap pekerja juga perlu ada untuk menangani gejala rasuah ini. penerapan ini sangat penting untuk menjadikan belia lebih bertanggungjawab dan amanah. Bukan itu sahaja.Jika tiada kerjasama yang wujud dalam kalangan masyarakat maka negara sukar untuk menangani gejala rasuah ini. Justeru. keprihatinan yang diberikan mampu melahirkan rasa tanggungjawab terhadap pekerjaan yang dilakukan. kerjasama antara masyarakat penting sekali bagi menangani isur asuah. memupuk semangat anti-Rasuah dalam kalangan belia. bercerai kita roboh´. Rasa benci terhadap rasuah akan membebaskan negara kita dari amalan rasuah. 7 7 LANGKAH-LANGKAH .

KESIMPULAN Kesimpulannya. maruah dan harga diri! Tuntasnya. amalan rasuah hanya menjual prinsip. rasuah merupakan musuh negara yang berbahaya dan perlu dibanteras melalui kerjasama anggota masyarakat dan pihak berkuasa. Sesungguhnya. 8 ¡ KES   8 PULAN . Jika kita sayang akan negara kita. adalah penting bagi semua pihak untuk melaporkan gejala rasuah kepada Biro Pencegah Rasuah (BPR). pihak kerajaan dan masyarakat haruslah tidak memandang enteng terhadap gejala rasuah ini agar negara dapat membangun dengan lebih maju serta dapat melahirkan masyarakat 1 Malaysia berintegriti tanpa wujudnya gejala rasuah sebegini. cegahlah rasuah sebelum parah.Adakah kita rela melihat tabiat buruk ini terus menular? Tegasnya. Islam mengharamkan umatnya memberi dan menerima rasuah.

html http://www.scribd.com/doc/57425506/Esei-Cara-Menangani-Gejala-Rasuah http://www.com/2009/05/rasuah.blogspot.blogspot.com/2009/05/punca -berlakunya-rasuah-dan-kesan-buruk.RUJUKAN http://abihulwa.php?uid=31 2240242824&topic=14591 9 9 RUJUKAN .facebook.html http://pengajianamkertas2-cikgusue.com/topic.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.