TIGA BELAS AURAT WANITA

by Jeman Izzaty on Wednesday, 20 April 2011 at 16:46 1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah .

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiaptiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (makeup) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tan gan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah

11. Abu Daud dan Tirmidzi. maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya . puasa di bulan Ramadan.Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 32.Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad. 10. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram . Mulut (suara) .Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya . Kemaluan . Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi . Sabda SAW. . hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka . Tangan .Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin.Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya.Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari. Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain.Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar. tetapi ucapkanlah perkataanperkataan yang baik .Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah. 9.Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya .berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja . iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan.Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31. Mata . Sabda Nabi Muhamad SAW. 8.Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi. menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya. Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu.Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Lantaran itu mereka tidak diganggu. Rambut . An Nasaii dan Ibn Majah. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang. Share y y Nurul Ain Nordin likes this.Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad. 13. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 59. hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti . Abu Daud . anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin. 12. melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah .Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Abu Daud dan Ibn Majah.Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya . Pakaian . ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. .Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu.Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful