MODUL

TOPIK: PADANAN
Objektif Pembelajaran :
y Mengenal pasti bahan konkrit berlainan jenis. y Memadankan bahan konkrit yang sama jenis.

Tema: Waktu Makan
UMUR 1 2 Tahun KONSEP MATEMATIK Persamaan warna, bentuk dan saiz ISTILAH MATEMATIK Banding, bentuk dan saiz BAHAN Permainan lego NILAI Kerjasama, bertolak ansur PERSEDIAAN AWAL: Guru menyediakan sebakul permainan lego yang terdiri daripada 3 warna berlainan. AKTIVITI 1. Kanak-kanak berada dalam kumpulan kecil. 2. Setiap kumpulan diberi satu bakul permainan lego dan 3 bakul kosong (warna bakul mengikut warna lego) 3. Tunjukkan pada kanak-kanak bagaimana untuk mengasingkan permainan lego mengikut warna dan letakkan dalam bakul kosong yang disediakan. (tegaskan kanak-kanak hanya boleh memegang satu lego pada satu masa)
PEMIKIRAN LOGIK PENYELESAIAAN MASALAH Kanak-kanak membandingkan sesuatu untuk menunjukkan persamaan dan perbezaan. KOMUNIKASI PENAAKULAN Kanak-kanak berupaya membezakan bahan konkrit yang berlainan warna. HUBUNG KAIT Kanak-kanak kenal pasti perbezaan dan persamaan boleh terjadi dalam pelbagai aspek.

corak. 3. Minta kanak-kanak melihat dan mengecam beberapa warna permainan lego yang berada di dalam bakul. Minta kanak-kanak berada dalam kumpulan kecil. y Memadankan bahan konkrit yang sama jenis. 4. 5. menghormati PERSEDIAAN AWAL: Guru menyediakan sebakul permainan lego yang terdiri daripada pelbagai warna.MODUL TOPIK: PADANAN Objektif Pembelajaran : y Mengenal pasti bahan konkrit berlainan jenis. PENAAKULAN Kanak-kanak berupaya memadankan dan mengasingkan objek mengikut perbezaan dan persamaan cirri fizikal objek. AKTIVITI 1. Minta kanak-kanak cantumkan lego yang sama jenis. Tema: Binaan UMUR 2 3 Tahun KONSEP MATEMATIK Perbezaan warna. tolak ansur. HUBUNG KAIT Kanak-kanak kenal pasti perbezaan dan persamaan boleh terjadi dalam pelbagai aspek. 2. Minta kanak-kanak susun permainan lego yang telah dicantumkan dan lihat pola yang terbentuk. Ceritakan tentang persamaan dan perbezaan yang terdapat pada permainan lego. bentuk dan saiz ISTILAH MATEMATIK Banding. Warna apakah yang mempunyai banyak lego? PEMIKIRAN LOGIK PENYELESAIAAN MASALAH Kanak-kanak menyelesaikan situasi untuk memadankan ojek. bentuk dan saiz BAHAN Permainan lego NILAI Kerjasama. .

Mereka boleh memilih sebarang objek yang berada di rumah mereka. tolak ansur. kecil BAHAN Beberapa keeping gambar NILAI Kerjasama. PEMIKIRAN LOGIK PENYELESAIAAN MASALAH Kanak-kanak menyelesaikan situasi untuk membentuk padanan yang betul. KOMUNIKASI Kanak-kanak menerangkan fungsi beberapa objek yang berada di rumah mereka. 2. Minta kanak-kanak padankan gambar tersebut dan nyatakan fungsi objek tersebut. kunci-pintu. Minta kanak-kanak mencipta sendiri padanan objek berdasarkan fungsi. Tema: Peralatan dalam kelas UMUR 3 4 Tahun KONSEP MATEMATIK Perbezaan bentuk dan fungsi ISTILAH MATEMATIK Banding. minta kanak-kanak melihat dan mengecam gambar yang ditampal. PERSEDIAAN AWAL: Guru menyediakan beberapa gambar dan lekatkan di papan putih. besar. PENAAKULAN Kanak-kanak berupaya menerangkan perbezaan saiz. . Minta kanak-kanak tunjukkan hasil kerja mereka kepada rakanrakan yang lain. y Memadankan objek dengan objek lain berdasarkan fungsinya. duster-papan putih.MODUL TOPIK: PADANAN Objektif Pembelajaran : y Mengenal pasti objek dan fungsinya. (cth:sudu-garfu) 5. Minta kanak-kanak memberi perhatian kepada guru. 3. (kerusi meja. dan fungsi objek. buku-beg) AKTIVITI 1. HUBUNG KAIT Kanak-kanak kenal pasti fungsi objek yang berada dalam kehidupan seharian mereka. 4.

AKTIVITI 1. Susun kanak-kanak membentuk satu bulatan.MODUL TOPIK: CORAK Objektif Pembelajaran : y Merangsang pendengaran kanak-kanak terhadap istilah matematik. tiga BAHAN Lagu NILAI Prihatin PERSEDIAAN AWAL: Gambar lampu isyarat dilekatkan di dinding. Variasi: guru menunjukkan gambar berdasarkan lagu. PEMIKIRAN LOGIK PENYELESAIAAN MASALAH KOMUNIKASI PENAAKULAN HUBUNG KAIT . dua. 4. 2. Sebuah radio diletakkan di tengah bulatan dengan lagu membilang 1-10 dimainkan. Lagu dimainkan berulang kali dengan kadang-kadang guru menunjukkan gaya berdasarkan lagu. 3. Tema: Lampu Isyarat UMUR 0 6 Bulan KONSEP MATEMATIK Membilang ISTILAH MATEMATIK Satu.

Catatan Lagu membilang nombor. Memadankan bahan konkrit yang sama jenis. Permainan lego 2-3 Tahun Padanan 1-1 Padanan Binaan a) b) Mengenal pasti bahan konkrit berlainan jenis. Gambar objek . Permainan lego 3-4 Tahun Padanan 1-1 Padanan Peralatan dalam kelas a) b) Mengenal pasti objek dan fungsinya. Memadankan bahan konkrit yang sama jenis. Memadankan objek dengan objek lain berdasarkan fungsinya.SUKATAN Umur Konsep Matematik Corak Audo Bidang Awal Matematik Mendengar Tema Membilang a) Objektif Pembelajaran Merangsang pendengaran kanak-kanak terhadap istilah matematik. 0-6 Bulan 6-12 Bulan 1-2 Tahun Padanan satu-satu Padanan Waktu Makan a) b) Mengenal pasti bahan konkrit berlainan jenis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful