P. 1
Note Catan

Note Catan

|Views: 358|Likes:
Published by Noor Hayati

More info:

Published by: Noor Hayati on Aug 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2013

pdf

text

original

Characters: 400

1 document_comme 4gen

Bottom of Form Share & Embed Add to Collections Download this Document for Free Auto-hide: off Nota ringkas Catan (Seni Halus) 1. Catan adalah proses menggambar dan menggun akan warna untuk disapu di ataspermukaan yang rata2. Melalui aktiviti mewarna, seseorang itu dapat meluahkan perasaanya denganmerakamkan sesuatu gambaran dalam bentuk imej.3. Nama pelukis terkenal Malaysia ialah Abdullah Arif, Yong Mun Seng, Latif Mohidin,Ibrahim Hussein, Ahmad Khalid Yusof, Ismail Mustam dan ramai lagi.4. Sejarah awal catan bermula pada dinding gua. Mereka menggunakan pelbagai jenisbahan seperti tanah, lemak haiwan, putih telur atau tumbuh -tumbuhan.5. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat catan seperti cat air, cat poster, catminyak, cat tempera/cat arkrilik dan fresko.6. Dalam menghasilkan catan, terdapat penggunaan teknik yang lain. Campuran b ahanbahan lain seperti penggunaan lilin, pemadam, garam, berus gigi dan sebagainya.Campuran bahanbahan tersebut akan memudahkan lagi penghasilan sesuatu catan.7. Sejarah catan melalui banyak pendekatan dan zaman: a)ZamanPrasejarahdan catan purba b)ZamanPertengahan c) Zaman Renaissanced)Baroquee) Neo-Klasikal f)Non-Romantik g) Impressionismeh) Gerakan Post-Impressionismei) Kiubismej) Ekspressionismek) PostEkspressionismel) Futurismem)Dadaismen) Surealismeo) Seni moden (Seni Pop dan Op)

Media yang digunakan ialah mozek dan fresco. Catan ialah proses menghasilkan seni dengan menggunakan bahan berwarna atau atau cat yang disapu ke atas sesuatu permukaan yang rata. cat air. Catan merupakan perbuatan meletakkan pewarna "pigment" terlarut dalam pelarut (ataumediu m) dan agen pengikat (gam) kepada permukaan (sokongan) sepertikert as. dianggap salah satu pekara penting dalam bentukseni. Sejarah catan dikatakan bermula pada Zaman Yunani Purba. Ini dilakukan oleh pelukis. fresco dan tempera. Aktiviti catan membolehkan seseorang menyedari serta dapat merakamkan kesan cahaya pada bentuk. rupa serta susunan yang terdapat pada alam sekitar. Pada Zaman Renaissance yang merupakan zaman kemuncak seni lukis di Eropah. Pada abad ke-20. Manusia telah melukis selama 6 kali lebih lama berbanding penggunaan tulisan. muncul satu aliran baharu dalam persembahan catan yang mempersembahkan catan yang mempersembahkan karya seni abstark dan semi abstrak. rencana ini tentang lukisan pada permukaan untuk sebab artistik. kanvas atau dinding. media yang digunakan ialah cat minyak. takrif ini digunakan terutamanya jika ia merupakankerja yan ya.Maksud Catan. Lebih khusus lagi. Gambaran yang dibuat mengisahkan aktiviti keagamaan. . Perkataanlukisan digunakan sebagai bererti lukisan gambar seterusnya dalam rencana ini.

Impressionisme: Menumpukan kaedah konsep cahaya dan kesan objek yang dilihat. Penggunaan warna yang terang bagi menyampai mesej. Warna tidak dicampur dengan warna hitam dan putih dan terus dipalit pada kanvas. Menganggap seni sebagai satu konsep kearah penciptaan dan menolak peniruan. Ekspressinisme: Menolak cirri-ciri tradisi klasik. Menyingkir subjek dan objek serta menolak peniruan alam. Kiubisme: Menolak tradisi catan yang mementingkan objek realiti. Pada era realisme.Setiap karya yang dihasilkan membawa maksud sebuah seni yang serius dan mendalam. Mementingkan keserasian warna/cahaya serta watak. Penggunaan bentuk-bentuk dan satah geometri. Tidak melukis secara detail. Kadang kala tidak ada imej yang jelas dan bersifat organik.tindih. Pada masa itu diselitkan dengan mesej perjuangan dan keinsafan. Cuba menyelesaikan permasalahan 3 dimensi dalam ruang 2 dimensi. Penggunaan warna yang dramatik. Warna bertindih.Ini bermaksud setiap karya pelukis ketika itu dihasilkan dengan mempunyai agenda yang tersendiri dan bukan dihasilkan semata-mata untuk hiburan atau untuk satu produk yang boleh dinilaikan dengan wang. .watak alam. Kesan berus yang kasar. Seni adalah manifestasi perasaan dan keresahan emosi pelukis.lukisan pada masa itu menjadi medium untuk menyampaikan mesej dan propaganda pelukis pada masyarakat umum pada masa itu. Seperti pecahan kaca dan menimbulkan kesan lutsinar.Apakah yang ditampilkan dalam setiap aliran dan gaya-gaya catan tersebut?? Aliran Realisme. kadang kala tidak menggunakan berus. Setiap karya yang dihasilkan memerlukan fokus dan kreativiti yang tinggi bagi menghasilkan sebuah karya yang bermutu tinggi dan mempunyai nilai estetiknya yang tersendiri. Warna yang bertenaga.

Pos-Impressionis: Mencipta bentuk bukan meniru. petang. Pelukis . Tidak menitikberatkan tradisi penghasilan seni semata-mata.Mengutamakan suasana yang dilihat misalnyapagi. Seni adalah medium untuk melepaskan perasaan. pengerusi bahagian kesenian Kesatuan Guru Pulau Pinang pada tahun 1949 serta ahli Penang Impressionist tahun 1932. Seni adalah kejelasan logik bukan tentang struktur. Pelukis seni pop terkenal juga dengan panggilan New Realist. teknik. Lebih mirip kepada karya pengiklanan dan pengguna. Berlandaskan hukum pembalikan cahaya tetapi harus memberi ruang penyataan diri Dadaisme: Kumpulan perantaran antar aliran futurisme dengan surealisme. Pulau Pinang. Tema. imej dan metos bersifat semasa dan populariti. Antara tokoh penting dalam dunia seni visual moden Malaysia ialah Abdullah Ariff yang sangat dikenalai dengan lukisan-lukisan cat airnya. Aliran ini condong kepada aliran naturalisme. beliau juga . Seni Pop: Berasaskan kepada persekitaran dan kebudayaan popular yang mempengaruhi kotaraya New York dan London. beliau telah berkhidmat sebagai Kaunselor Majlis Bandaran Pulau Pinang dari ahun 1955-1957. Palitan warna spontantentang apa yang dilukis. malam. beliau banyak memberi sumbangan sebagai penyelia seni. Karya seni bukan sains tulen tetapi seni. Konsep tanpa kongkongan. Pertubuhan Seni Dan Karya Tempatan. Beliau dilahirkan pada bulan Jun 1905 di Pulau Pinang. Berpegang kepada konsep ‘kemusnahan juga merupakan penciptaan’. Bertugas sebagsi guru Seni Lukis di Sekolah Anglo Chinese. Ciri-ciri yang penting dalam karya Pop ialah ialah warna yang terang pada permukaan yang berbidang besar. Konsep New Realist merupakan kebangkitan kehidupan moden yang mirip kepada kesesuaian zaman sains dan teknologi.

Karya-karya catan cat airnya telah banyak dianalisis oleh pengkritik seni di Malaysia seperti T.6 sehingga lima tahu berturu-turut oleh pelukis dan penerbit oleh J.K Sabapathy. .adalah satu.satunya seniman pelukis tempatan yang terpilih dan dicatatkan di dalam buku The Leader of Malaya and Who’s Who 195. Di Amerika pengkritik seni telah mengitiraf karyakaryanya dengan gelaran Ariff Style.India dan Norway. Australia. Austria. Karya-karyanya elah dipemerkan di Singapore. Hong Kong. Amerika. Zakaria Ali dan Muliayadi Mahamood. Victor Morais. England. Piyadasa.

biru dan kuning. Warna tertier terdiri daripada 6 warna. Warna asas juga dikenali sebagai warna primer.kuning Warna asas adalah warna-warna yang paling hebat kuasanya.Biru. Merah.A. Warna sekunder WARNA ASAS 1 Merah Kuning Biru Warna Tertier Warna tertier adalah campuran satu warna asas dengan warna sekunder di sebelahnya. Ia juga adalah warna yang utama dalam pembentukan warna-warna yang lebih pelbagai. Warna Asas Tiga warna asas. Warna asas terdiri daripada 3 warna iaitu merah. KAJIAN BAHAN (WARNA) Jenis-jenis Warna. WARNA ASAS Kuning Kuning Merah Merah Biru Biru CAMPURAN + + + + + + WARNA SEKUNDER Hijau Jingga Jingga Ungu Ungu Hijau HASIL WARNA Kuning hijau Kuning jingga Merah jingga Merah ungu Biru ungu Biru hijau CAMPURAN + + + WARNA ASAS 2 Kuning Biru Merah HASIL WARNA Jingga Hijau Ungu Tona Warna .

hiasan dalaman. perabot dan sebagainya Warna Kroma Kroma adalah nilai ukuran kuasa warna. Nilai warna akan terus meningkat jika dicampurkan dengan warna hitam. sederhana danpudar warna kroma menggambarka kesan yang lebih pudar daripada warna asalnya. ubin.kuasa warna kroma boleh dibahagikan kepada tiga peringkat. Ia dihasilkan melalui campuran warna tersebut dengan penggenapnya.sedih dan nostalgia . iaitucerah. Ia dihasilkan melalui campuran warna asal denganputih atauhita m mengikut kadar tertentu. Warna menjadi gelap apabila dicampurkan dengan warna hitam Jika menggunakan cat air.Ia juga dikenali sebagai warna monokrom Nilai warna lebih rendah jika dicampurkan dengan lebih warna putih. Ton warna merupakan jenis warna yang berguna untuk mencipta ruang dan bentuk tiga dimensi dalam seni tampak.hasil karya catan yang menggunakan warna kroma dapat menimbulkan perasaanrindu. Warna lebih terang jika dicampurkan dengan warna putih. warna ditindihkan lapisan demilapisan. Olahan Warna Sewarna Sewarna adalah kesan gubahan satu warna dalam beberapa ton. antara kelebihan sewarna atau warna monokrom ini ialah: • Dapat menimbulkan suasana yang harmoni dan selesa • Boleh menimbulkan gambaran ruang dan perspektif dalam catan • Sesuai untuk ciptaan tekstil. Nisbah campuran dengan warna penggenap akan menentukan nilai kuasanya. Untuk mendapatkan ton warna gelap.Ton Warna disebabkan oleh kesan pancaranterang ataugel ap sesuatu warna.sun yi. lebih air dicampurkan untuk mendapatkan warna cera.

Kertas yang digunakan ialah kertas cat air. Ia mengandungi pengilat larut air dan bersifat legap. Ia bersifat lut sinar. Cat Tempera Bahan warna berbentuk serbuk atau perekat dalam tiub yand=g sedia proses. Untuk menghasilkan karya menggunakan cat . Bahantara yang digunakan ialah air. Sebuah bekas seperti gelas atau botol yang bermulut lebar diperlukan untuk mengisi air bersih dan untuk mencuci berus. Manakala kertas daripada jenis ‘cartridge’ yang tebal dan berpermukaan licin digunakan. Berus yang digunakan untuk berkarya menggunakan cat poster ialah jenis lembut dan keras. Cat Air Bahan warna dalam karya cat air ialah pewarna dalam bentuk kek atau tiub. Manakala kertas daripada jenis ‘cartridge’ yang tebal ataupun kanvas boleh digunakan. Berus yang digunakan untuk berkarya menggunakan cat akrilik ialah jenis lembut dan keras. Cat Poster Cat poster boleh didapati dalam tiub atau botol. Palet juga diperlukan untuk membancuh warna. Air yang bersih diperlukan untuk menghasilkan campuran warna. Air yang bersih diperlukan untuk menghasilkan campuran warna. Bahantara yang digunakan ialah air. Cat air akan menjadi tebal sekiranya disapu berlapis-lapis. Ia mengandungi pengilat larut air dan bersifat legap. lembut dan boleh dibuat legap sekiranya cat air dari tiub. Bahantara yang digunakan ialah air. Ia mengandungi bahan pengilat seperti kuning telur atau gam cecair. Berus yang sesuai digunakan untuk karya cat air ialah jenis lembut dan beraiz antara 000 hingga 14.BAHAN HASILKAN CATAN Cat Akrilik Cat akrilik boleh didapati dalam bentuk tiub.

Biasanya teknik yang diaplikasikan ialah disapu mengikut lapisan yang nipis. titik scumbling atau teknik melembut . cat tepat atau hardedge. kanvas. papan.tempera. kayu playwood dan kadbod. alat dan bahan yang digunakan ialah berus jenis lembut atau keras. glazing. kain kanvas atau papan. minyak poppy atau minyak kacang. Bahan pengilat yang boleh digunakan ialah minyak linsid. Berus yang digunakan adalah jenis lembut dan keras. Cat Minyak Cat minyak telah diperoleh dalam bentuk tiup. pisau palet. Bahantara untuk menggunakan cat minyak ialah turpetine. kekuda. Teknik yang diaplikasikan ialah teknik lipasto. kertas tebal. jalur sapuan diselang-selikan supaya kesan warna rata dan licin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->