«Ιατρικές χρήσεις Βοτάνων»

Μ. Μάλαμας
Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Είναι γνωστό ότι πολλά φυτικά παρασκευάσματα
χρησιμοποιούντο από αιώνων στη θεραπεία
διαφόρων νόσων.
Ακόμη και στις πλέον αναπτυγμένες χώρες η
παραδοσιακή ιατρική κυριαρχούσε στις
περισσότερες περιοχές μέχρι και τις αρχές του 20ου
αιώνα

Mr H Waterhouse, Elizabeth St, Melbourne,
c.1900
Advertisement:
Mr Waterhouse is truly a
remarkable gifted man, and a
student of Nature. He can
diagnose diseases by
observation. His pathological
and therapeutic knowledge is
complete. He is a ready
conversationalist and is well
posted in anthropology,
astrology and psychology, and
is to be congratulated upon his
enthusiasm and his high
reputation as a medical
herbalist, and as the
manufacturer of botanical
propriety medicines.

Waterhouse's store at 378 Elizabeth St, Melbourne. The shop front
advertises Nurvo for nerves, Uvita herbal powder, and Zaqua - "there is no
remedy like Zaqua on earth".

αιματολογικές κ. Αναφέρονται μερικά παραδείγματα .ά.Η πρόοδος της Επιστήμης βοήθησε ώστε όχι μόνο να αποσαφηνισθούν οι αιτίες διαφόρων νοσηρών συμπτωμάτων και να περιγραφούν επακριβώς η κλινική εικόνα και παθοφυσιολογικές και παθολογοανατομικές αλλοιώσεις αλλά και βιοχημικές. και αυτές οι δραστικές ουσίες περιέχονται στις διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές και όχι τα μέρη του φυτού από τα οποία προέρχονται. Σήμερα το 35-50% των φαρμάκων προέρχεται από φυτά με την έννοια ότι έχουν απομονωθεί οι δραστικές ουσίες και έχουν μελετηθεί όσον αφορά τη δράση. την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες στον άνθρωπο. που βοήθησαν στη καλύτερη κατανόηση διαφόρων νόσων και στην αντιμετώπιση τους.

• Papaver somniferum .Τα οπιούχα προέρχονται από τη κάψα (κωδιές) του φυτού μήκων η υπνοφόρος Η μήκων η υπνοφόρος περιέχει πάνω από 25 αλκαλοειδή.

A. W. Sertürner .ΜΟΡΦΙΝΗ Η μορφίνη απομονώθηκε το 1803 από ένα Γερμανό φαρμακοποιό τον F.

. ως καρδιοτονωτικό. και πριν την εγχείρηση. Το 1831 απομονώθηκε η ατροπίνη από το φαρμακοποιό Mein και το 1901 συντέθηκε από το Richard Willstatter. αντίδοτο δηλητηρίασης από μανιτάρια. Η Κλεοπάτρα για διαστολή της ίριδας. Hyoscyamine και Hyoscine (Scopolamine). όπως και στην Αναγέννηση. βραδυκαρδία) Η ατροπίνη περιγράφεται από το Θεόφραστο 400 π. Χ. για πόνο. Από το φυτό Hyoscyamus Ως σπασμολυτικό (Hyoscine butylbromide) Buscopan . Χ. και αντιαρρυθμικό. αϋπνία. Διοσκορίδη 1ο αιώνα μ. Το 1880 απομονώθηκε η διγοξίνη Ατροπίνη από το φυτό Atropa belladonna (μείγμα υοσκυαμίνης και υοσκίνης) (πρόκληση μυδρίασης.Διγοξίνη από τα φύλλα του φυτού Digitalis lanata. William Withering περίπου 1780.

Χ. Ελονοσία. αναλγητικό. πυρετός Ο Ιπποκράτης το 400 π. 1948 Dr.Απομόνωση της κινίνης το 1820 από το φυτό Cinchona officinalis. 2003 άδεια αναγραφής στη συσκευασία για πρόληψη εμφράγματος . 1897 σύνθεση ασπιρίνης. περιέγραψε το φλοιό της ιτιάς ως αντιπυρετικό. Lawrence Craven για πρόληψη εμφράγματος.

Noble αναζητούσε ένα τρόπο για θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη από το στόμα ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για ενέσεις ινσουλίνης. Υπήρχε ένα φυτό (Catharanthus roseus) το οποίο χρησιμοποιούσαν ιθαγενείς για τη θεραπεία του σακχάρου. και έτσι απομονώθηκαν ουσίες αντικαρκινικές (Βιμπλαστίνη και Βινκριστίνη) . Σε εξέταση του αίματος βρέθηκε ότι μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.Το 1958 ο Dr. R.

Τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των θεραπευτικών βοτάνων άρχισαν να διατυπώνονται με τη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης Όπως φαίνεται σε ένα άρθρο στο ιατρικό περιοδικό JAMA 100 χρόνια πριν .

και υπάρχει επίσης μία αυξανόμενη τάση ασθενών σε αναπτυγμένες χώρες να προσφεύγουν στη παραδοσιακή ιατρική για λύση του προβλήματος υγείας των. (1 S. Αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη παραδοσιακή ιατρική στις αναπτυγμένες χώρες οδήγησε σε απότομη αύξηση του διεθνούς εμπορίου «θεραπευτικών» βοτάνων η οποία το 2000 έφτασε τα 60 δις αμερικανικά δολάρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 65-80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί τη παραδοσιακή ιατρική ως πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.Σήμερα σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες η παραδοσιακή ιατρική αποτελεί τη βάση της θεραπείας πολλών ασθενειών. Yee et al. / Health Policy 71 (2005) 133–149) .-K.

Το 2001 οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου $4. Θα αναφερθούν μερικά παραδείγματα βοτάνων με ευρεία χρήση στη παραδοσιακή ιατρική και κατά πόσο δικαιολογείται η όχι η χρήση τους στη θεραπευτική με βάση την επιστημονική έρευνα των συστατικών τους καθώς και σχετικές κλινικές έρευνες . ακόμη και για αιώνες. μία αύξηση περισσότερο του 100% από το 1994. όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί με πολλά άλλα βότανα ή φυσικές ουσίες.2 δις σε βοτανοθεραπευτικά παρασκευάσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση βοτάνων ή άλλων φυσικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή Ιατρική. δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ενδείξεις για τις οποίες χρησιμοποιούνται είναι σωστές ή ότι είναι ασφαλή τουλάχιστον σε μακροχρόνια χρήση.

διούρηση. τρόμο άκρων. διαταραχές όρασης παραισθησίες). Οι περιεχόμενες βαλεποτριάτες είναι υπεύθυνες για τη κατασταλτική δράση . Η ρίζα του φυτού προκαλεί πολλές παρενέργειες (υπεραιμία. διάρροια.Valeriana officinalis Valeriana Αν κι η χρήση της βαλεριάνας (νάρδος του Διοσκορίδη) ως αγχολυτικού χρονολογείται από αιώνες. συστηματική ανασκόπηση κλινικών μελετών δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση της κατά της αϋπνίας.

Vitex agnus-castus L Λυγαριά Το Agnus castus (καρπός) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS). Σήμερα συνιστάται κυρίως για ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως. . Το 19ο αιώνα εχρησιμοποιείτο για διαταραχές της εμμήνου ρύσης και για γαλακτοφορία. μασταλγία.

της μακροχρόνιας χρήσης του agnus castus σε ευρωπαϊκές χώρες. είναι επίσης κατανοητή η πρόταση της χρήσης του agnus castus ως εναλλακτικής θεραπείας. μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού Κρίνοντας αυστηρά επιστημονικά θεωρούμε ότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του προϊόντος για τις ενδείξεις που προτείνεται .Στο PMS συχνά τα συμπτώματα υποχωρούν με θεραπεία placebo σε μεγάλο ποσοστό. σε μία δε μελέτη το ποσοστό ανέρχεται άνω του 90% Από την άλλη πλευρά δεδομένων των θετικών κλινικών . άνω του 50%. μελετών. των ήπιων και σε μικρή συχνότητα παρενεργειών του agnus castus και της σχετικής ασάφειας της αιτιοπαθογένειας του PMS και των παρενεργειών των μέχρι σήμερα χρησιμοποιουμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του.

(Τσουκνίδα) Το φυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Ελληνες που το χρησιμοποιούσαν για αρκετά νοσήματα και επίσης ως μέρος της διατροφής.συμπτώματα της κάτω κοιλίας (προφανώς τα ενοχλήματα από τη κατακράτηση των ούρων)» Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι η τσουκνίδα βελτιώνει τη τριχοφυία .Urtica Dioica και Urens L. Η θεραπευτική χρήση της τσουκνίδας αναφέρεται από το Διοσκορίδη ότι « προκαλεί διούρηση και –ανακουφίζει ή χαλαρώνει.

C.Για Υπέρταση και ως διουρητικό. Δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του στη συμπτωματική θεραπεία της BPH. αντιελκογόνο. διουρητική. and E. ένα βράδυ. αντιοξειδωτική. ηπατοπροστατευτική. isoquercetin. beta carotene. vitamins A. . Στην ΕΜΕΑ αναφέρεται για υπέρταση και ως αντιρρευματικό. Βράζουμε όλο το φυτό (με τη ρίζα) και πλένουμε τα μαλλιά με αυτό. Βράζουμε τα φύλλα σε νερό. lectins]. Για αλωπεκία και δυνάμωμα μαλλιών. αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. [The major chemical constituents are chlorogenic acid. Δοσολογία: ένα ποτήρι κρασιού πρωί. rutin. tannins. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει αντιυπερτασική. ferulic acid.

leukotriene B4. κνησμό και ερύθημα. leukotriene C4 and serotonin] . Ο μηχανισμός δράσης έχει περιγραφεί πριν 60 χρόνια [The fluid in the nettle hair contains histamine. με οξύ καύσο.Προκαλεί ουρτικάρια. acetylcholine (responsible for the skin reaction).

Mentha piperita (Peppermint) To αιθέριο έλαιο της Μίνθης (peppermint oil). . και σε σταγόνες σε νερό για εισπνοές για διευκόλυνση της αναπνοής και καλύτερη απόχρεμψη σε ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις. χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως άφυσο. για την ανακούφιση από μετεωρισμό. Πρόσφατη μελέτη (2007) έδειξε ότι βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με σπαστική κολίτιδα. κωλικούς κοιλίας.

apigenin etc] . pulegone. Σε υγιείς εθελοντές ανέστειλε την απορρόφηση του σιδήρου [The major chemical constituents are menthol. neomenthol. isomenthone. limonene. eriocitrin and rosmarinic acid (combined). ιοστατική. Αλληλεπιδράσεις Το έλαιο Μίνθης ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα της simvastatin και της felodipine. with smaller amounts of cineole. τενοντίτιδες. και αυξάνει την ευαισθησία της μύτης στην αίσθηση εισόδου του αέρα στην εισπνοή.ΕΙΣΠΝΟΕΣ: Κατάρρους της αναπνευστικής οδού ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ: Τοπική εφαρμογή σε μυικούς πόνους. carvone. menthone. σπασμολυτική δράση. αντιμυκητική. αντιοξειδωτική αντικαρκινική. ρευματοπάθειες Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει αντιμικροβιακή. αναλγητική.

ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις. menthone. Spearmint also contains tannins. κατά της δυσπεψίας. menthol. carvone. αντιμεταλλαξιογόνο δράση Σε γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα η χορήγηση αφεψήματος δυόσμου είχε αντιανδρογόνο δράση και μείωσε τη τριχοφυΐα των γυναικών [The major chemical constituents are pulegone. Εξωτερική χρήση για κνησμό. Carvone is the main active component of the oil of spearmint] . διουρητική. αντιεμετική. limonene. δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα. αντιοξειδωτική. dihydrocarvenone. isopulegone. Σημερινή χρήση (Ζαγόρι) τραγχειοβρογχίτιδα. κατά της κεφαλαλγίας. τονωτική.Mentha spicata (Δυόσμος) Οι κύριες φαρμακολογικές δράσεις του φυτού αναφέρονται σε σπασμολυτική. αντιφλεγμονώδη. υπέρταση Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει αντιμικροβιακή. και αρθρίτιδες.

Μετρήθηκαν λοιπόν τα επίπεδα ανδρογόνων σε γυναίκες με αυξημένη τριχοφυία μετά χορήγηση αφεψήματος δυόσμου και η τριχοφυία μειώθηκε καθώς και τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης. .Η παραπάνω μελέτη σχεδιάσθηκε επειδή είχε παρατηρηθεί ότι μερικοί άνδρες από τη πόλη Yenisarbademli έιχαν πάει στο νοσοκομείο παραπονούμενοι για μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα. Επιπλέον να σημειωθεί ότι ο δυόσμος είναι ισχυρό εκτρωτικό. Αυτοί οι ασθενείς έπιναν 4 φλυτζάνια αφεψήματος δυόσμου ή μέντας ημερησίως.

flavones. other phenolics. ARcurcumene bicyclogermacrene. αναλγητική και αντιελκογόνο δράση. Για βήχα. δυσπεψία Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό έχει αντιμικροβιακή. ηρεμιστική. αντιοξειδωτική. α-cadinene.(raeseri Boiss. αντιμικροβιακή. & Heldr) (τσάι του βουνού) Οι κύριες φαρμακολογικές δράσεις του φυτού αναφέρονται σε σπασμολυτική. α-(E)-caryophyllene. carvacrol. α-phellandrene linalool. καθώς και ότι διεγείρει τους οστεοβλάστες και καταστέλλει καρκινικά κύτταρα του μαστού The major chemical constituents are fatty acids. caryophyllene oxide etc .Sideritis syriaca L. πονόλαιμο. flavonoids. αντιφλεγμονώδη. τονωτική. mainly a and β-pinene. terpenoids. p-cymene. αντιφλεγμονώδη.

cineole. β-pinene and myrcene. Επίσης επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. caffeic acid etc . και ως σπασμολυτικό. bornyl acetate. αντιυπερτασική. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα των φύλλων έχει σπασμολυτική. salvigenin. έκζεμα. Σε στοματίτιδα. διουρητικό. δερματίτιδες). Στο Ζαγόρι για δυσπεψία. κατά του μετεωρισμού. αποχρεμπτικό. It also contains α-pinene. carnosol. ουλίτιδα. Εξωτερικά κομπρέσσες σε δερματικές βλάβες (πληγές. borneol. (E)-b-Caryophyllene. camphene. αντιμικροβιακή και ιοστατική δράση. Σε πρόσφατη ανασκόπηση φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στη νόσο Alzheimer The major chemical constituents are: a and b-thujone as the major components. αμυγδαλίτιδα γαργάρες. και διευκολύνει τη λειτουργία της χοληδόχου. φαρυγγίτιδα. rosmarinic. Camphor.Salvia officinalis L Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται εσωτερικά ως αντιδιαρροϊκό. camphor. εμμηναγωγό. και άφθες γίνονται πλύσεις στόματος και σε πονόλαιμο. αντιδιαβητική. διάρροια.

estragole. βήχα. The major chemical constituents are trans-Anethole. ως γαλακταγωγό. ηπατοπροστατευτική. αντιελκογόνο. αντιμυκητική. πόνο στα μάτια Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια και μαζί με άλλα φυτά (χαμομήλι. αντιφλεγμονώδη.Foeniculum vulgare (Μάραθο) Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται οι καρποί και τα φύλλα (ως αφέψημα) για δυσπεπτικά ενοχλήματα. fenchone . μελισσόχορτο ή γλυκύριζα) αποτελεσματικό και αβλαβές σε κωλικούς νεογνών Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει αντιυπερτασική. αντιμικροβιακή. Στο Ζαγόρι για δυσπεπτικά ενοχλήματα. και αντιοξειδωτική δράση. πονόλαιμο. p-anisaldehyde. Dlimonene. και στη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια για το πόνο.

Συμπτωματική θεραπεία για ήπιο σπασμό στη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια γ. Αλληλεπιδράσεις Ενδέχεται να επιδράσει στο μεταβολισμό πολλών φρμάκων .5 μηνών) έχει περιγραφεί μεθαιμοσφαιριναιμία από γεύμα λαχανικών που περιείχε φρέσκο μάραθο το οποίο δεν καταναλώθηκε άμεσα αλλά μετά τινά χρόνο παραμονής στη συντήρηση του ψυγείου (αναπτύσσονται ταχέως νιτρικά από το fennel).Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (European Medicines Agency ή EMEA) αναφέρει τις ακόλουθες ενδείξεις α. ως αντισπασμωδικό για ήπια γαστρεντερικά ενοχλήματα περιλαμβάνοντας και το μετεωρισμό. β. ως αποχρεμπτικό στο βήχα και το κρυολόγημα Σε νήπια (6-9.

απλό έρπητα και κάντιντα καθώς και για επούλωση τραυμάτων.Echinacea purpurea Το φυτό Echinacea purpurea είναι ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις φυτά το οποίο χρησιμοποιείται στη Β. Χρησιμοποιείται επίσης σε οδοντόκρεμες και καλλυντικά. Αμερική και στη Γερμανία για θεραπευτικούς σκοπούς από μεγάλο ποσοστό ασθενών. πονόλαιμο. Το φυτό Echinacea purpurea χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια στην Αμερική και 70 χρόνια στη Γερμανία για κοινό κρυολόγημα. ουρολοιμώξεις. γρίπη. Η Echinacea θεωρείται ότι διεγείρει το ανοσολογικό σύστημα .

Η μόνη πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η τοπική δερματική αντίδραση. σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους. έχει αντιμικροβιακή δράση και επιταχύνει την επούλωση. .Παρά την ευρεία χρήση του φυτού (περισσότερες από 2.5 εκατομμύρια συνταγές στη Γερμανία και πάνω από 100 χρόνια χρήσης στις ΗΠΑ) δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες Υπάρχουν απόψεις ότι αν το Echinacea χρησιμοποιηθεί πέραν των 8 εβδομάδων. είναι δυνατόν να προκύψει ηπατική βλάβη Από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας για τη χρήση του φυτού Echinacea στο κοινό κρυολόγημα και στις λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού ή των ουροφόρων οδών δεν επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα των διαφόρων παρασκευασμάτων του φυτού Echinacea από αξιόπιστες κλινικές μελέτες. είτε επειδή έχουν μεθοδολογικά προβλήματα είτε επειδή είναι αντικρουόμενες. Όσον αφορά τη τοπική χρήση η Echinacea έχει δειχθεί ότι αναστέλλει τη φλεγμονή.

Panax Ginseng Η ρίζα του Ginseng χρησιμοποιείται πάνω από 2000 χρόνια στη παραδοσιακή κινέζικη ιατρική επειδή υποτίθεται ότι επαναφέρει και αυξάνει τη καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του ατόμου .

.

.

εκφράζονται ακόμη αμφιβολίες για τις αποδιδόμενες στο ginseng θεραπευτικές ιδιότητες. στα καρδιαγγειακά νοσήματα. .απασχόλησε τους επιστήμονες από 100 χρόνων και πλέον. Η δράση του οφείλεται κυρίως στις ginsenosides Αν και μελέτες in vitro και σε πειραματόζωα δείχνουν ότι το ginseng έχει θετικά αποτελέσματα εν τούτοις οι αποδείξεις για παρόμοια αποτελέσματα στον άνθρωπο είναι περιορισμένες και αντιφατικές Το Ginseng είναι γνωστό από το 18ο αιώνα στη Δύση. 1898.31:1491-1492 ).— JAMA. Αν και έχουν παρέλθει 100 και πλέον χρόνια από αυτή τη δημοσίευση. στο ανοσολογικό σύστημα. Ήδη στο JAMA το 1898 υπάρχει δημοσίευση για το Ginseng όπου εκφράζεται η δυσπιστία για τις θεραπευτικές ιδιότητες του (MISCELLANY Ginseng in Korea. Επιστημονικά -κατά κάποιο τρόπο. στο καρκίνο και στη σεξουαλική λειτουργία .Οι αποδιδόμενες θετικές δράσεις του Ginseng στον ανθρώπινο οργανισμό αναφέρονται στη «ζωτικότητα» .

.

επιληψίας και έντονου κτύπου της καρδιάς Σήμερα για τραγχειοβρογχίτιδα. quercetin.χ. resine. linalool. και ως σπασμολυτικό. citral b (neral). valeriana) . and luteolin Το φυτό έχει αντιμικροβιακή και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. αντιυπερλιπιδαιμική. της ήπιας κατάθλιψης. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται συχνότερα σε συνδυασμό με άλλα φυτά (π. αϋπνίας και εκτάκτων συστολών που οφείλονται στο άγχος. citronelol. αντιφλεγμονώδη. HIV) Σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer η χρήση του φυτού βελτίωσε τα συμπτώματα και είχε καλή ηρεμιστική δράση .Melissa officinalis L. kaempferol. Η χρήση τους βασίζεται στη παράδοση και οι ενδείξεις διαφέρουν μερικές φορές από περιοχή σε περιοχή. and the 7-glucosides of apigenin. Ελληνες και Ρωμαίους. geraniol. ως άφυσο. Τα φύλλα του φυτού Melissa officinalis χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή ιατρική στις χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. κατά του άγχους. ascorvic and rosmarinic acid (3) as well as quercitrin and rhamnocitrin. ηρεμιστική και ιοστατική (απλός έρπητας. Το 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε στη παρασκευή του ποτού BENEDICTINE. citronelal. Σε γιατροσόφια αναφέρεται κατά της υστερίας. υπνωτικό The active crushed leaves contain essential oil (citral a (geranial). peppermint. ημικρανίας. Φυτό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων στους Αιγυπτίους. tannins. Επίσης χρησιμοποιούνται στη δυσπεψία.

chlorogenic acid. quercitrin . ειδικά στην Ευρώπη για θεραπευτικούς σκοπούς. Στη Γερμανία κυκλοφόρησε πρώτα με το όνομα Psychotonin™ . Η αντικαταθλιπτική δράση του φυτού περιγράφεται σε παλιά γιατροσόφια και ήδη από τουλάχιστον 3 αιώνες. hyperoside.Hypericum perforatum L βαλσαμόχορτο Το φυτό Hypericum perforatum χρησιμοποιείται από αιώνων. procyanidins. κατά της μελαγχολίας. quercetin glycosides. έκζεμα.α. είτε εξωτερικά (πληγές. hyperforin. The major chemical constituents are hypericin and pseudohypericin. μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.) είτε εσωτερικά για νοσήματα ιδιαίτερα του πεπτικού. flavonoids. Εχει επίσης ιοστατική δράση. χρησιμοποιείτο το εκχύλισμα του φυτού στην Ελλάδα. εγκαύματα κ.

Μεγάλο όμως μειονέκτημα αποτελεί η αλληλεπίδραση με μεγάλο αριθμό φαρμάκων με πιθανές κλινικά σημαντικές επιπτώσεις. αντικαταθλιπτική. CMV. ..Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ιοστατική (έρπης. κατά τη διάρκεια χορήγησης του hypericum ή τη διακοπή του (υποθεραπευτικά ή τοξικά επίπεδα συγχορηγούμενων φαρμάκων).) αντικαρκινική. αντιοξειδωτική. Θα πρέπει οι γιατροί να εξετάζουν αν υπάρχει ιστορικό μανίας ή υπομανίας σε ασθενείς. πριν χορηγήσουν hypericum για κατάθλιψη. και αντιεπιληπτική δράση Πειραματικά δεδομένα δείχνουν πιθανή επίδραση της υπερικίνης στο φακό του οφθαλμού υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός Εχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις μανίας σε ασθενείς που έπαιρναν το hypericum. Πλεονέκτημα του εκχυλίσματος του hypericum έναντι των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι το χαμηλό ποσοστό των παρενεργειών.

δυσμηνόρροια. διευκολύνοντας την απόχρεμψη και (κατ΄ ακολουθία) τη συχνότητα του βήχα . αντισυλληπτικό κ. εγκαύματα. κιρσοί. αρθρίτιδες.Hedera helix L (Κισσός) Τα φύλλα του κισσού χρησιμοποιούντο στη παραδοσιακή ιατρική για αρκετές παθήσεις. φαίνεται ότι το εκχύλισμα ξηρών φύλλων του κισσού βοηθά στην συμπτωματική ανακούφιση των συμπτωμάτων της οξείας και χρόνιας βρογχίτιδας. και ως αντιπηκτικό. μεταξύ των οποίων βρογχίτιδα. Το δραστικό περιεχόμενο είναι το εκχύλισμα ξηρών φύλλων του κισσού (Hedera helix L. Τόσο από τις πειραματικές μελέτες όσο και από τις κλινικές. μειώνοντας την αντίσταση των αεροφόρων οδών. ά. Οι διάφορες φαρμακολογικές δράσεις του κισσού αποδίδονται κυρίως στις σαπωνίνες.).

and various polyprenic compounds. εν τούτοις απαιτούνται περισσότερες μακράς διάρκειας καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες. Επιπρόσθετα ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έστειλε επιστολές (Φεβρουάριος 2005) σε εταιρίες που κυκλοφορούν φυτικά παρασκευάσματα να αποσύρουν ενδείξεις όπως «χρησιμοποιείται στη καλοήθη υπερτροφία του προστάτη . myristic acid and palmitic acid. glucose and uronic acid. σπασμολυτική. including arabinose. αντιεμετική δράση Οι κλινικές μελέτες και ιδιαίτερα οι ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του Serenoa repens στη συμπτωματική θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη (BPH). flavonoids. campesterol and stigmasterol.Serenoa repens (Saw palmetto) Εχει αντιανδρογόνο. δείχνουν ότι αν και δεν πρέπει να αγνοηθούν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του Serenoa repens στη συμπτωματική θεραπεία της BPH. It also contains several phytosterols. lauric acid. αντιφλεγμονώδη. including β-sitosterol. στις οποίες θα περιλαμβάνεται και ομάδα εικονικού φαρμάκου. More than 90% of fatty acids in the extract of saw palmetto consist of oleic acid. galactose.

Ginger Zingiber officinale Το ρίζωμα Zingiberis (Ginger) χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή ιατρική ως άφυσο και τονωτικό. στον άνθρωπο δεν φαίνεται να έχει τέτοια δράση. The main constituents are Sesquiterpene (zingiberene (29.5%) and sesquiphellandrene). Περιγράφεται στη Mahabharata (στη τροφή) Αν και στα πειραματόζωα το ginger προκαλεί μείωση του οιδήματος και φλεγμονής σε πειραματικά προκαλούμενη αρθρίτιδα. monoterpene hydrocarbons .

και η επικρατούσα άποψη. και καρδιοτονωτική. Νεότερες μελέτες συμφωνούν ότι είναι πιθανόν το ginger να δρα προφυλακτικά στην ανάπτυξη καρκίνου. ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ασθενείς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του ginger στους εμέτους της κύησης. όσον αφορά τη μετεγχειρητική ναυτία και έμετο είναι ότι το ginger δεν είναι ανώτερο του εικονικού φαρμάκου . κατά της ημικρανίας . μετεγχειρητική ναυτία και εμέτους κύησης.•Πολλές μελέτες (πειραματόζωα) έχουν δείξει ότι το ginger έχει αντιοξειδωτική δράση. Άλλες αναφερόμενες πιθανές δράσεις είναι αγχολυτική. και σε πειραματικά προκαλούμενο καρκίνο σε πειραματόζωα δείχνουν ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. πιθανώς μέσω του μηχανισμού της απόπτωσης •Πρόσφατη σχετικά ανασκόπηση του ginger καταλήγει ότι αυτό είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ναυτίας ταξιδιωτών.

αλλά δεν λέει και ΝΑΙ . Θα πρέπει να αναφερθεί η γνωστή πλέον παρατήρηση ότι η χρήση εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας εν αγνοία του θεράποντος ιατρού.Οπως φαίνεται από τα παραπάνω παραδείγματα η έρευνα για τη πιθανή αξιοποίηση και ανάπτυξη νέων φαρμάκων από τα φυτά είναι εντατική. δεν λέει ΟΧΙ σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι η Ιατρική επιστήμη έχει ανοιχτούς ορίζοντες. . και η επιστήμη είναι ενήμερη για τις πιθανές θεραπευτικές δράσεις των διαφόρων ουσιών που περιέχονται στα βότανα. μπορεί να καθυστερήσει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. ακριβώς επειδή η ευθύνη για τη θεραπεία των ασθενών ανήκει σε αυτή. με δυσμενείς συχνά επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Θέλει όμως να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις.

Συμπέρασμα • Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση βοτάνων για θεραπείες ή ακόμη και ως τονωτικών επειδή μπορεί αφενός να προκαλέσουν παρενέργειες και αφετέρου να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που παίρνει ο ασθενής με δυσμενή αποτελέσματα. • •Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά φυτά περιέχουν ουσίες που είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και γίνεται προσπάθεια απομόνωσης τους. . Αλλωστε όπως αναφέρθηκε το 35% περίπου των φαρμάκων προέρχονται από φυτά. ώστε να δοκιμασθούν σε ασθενείς και εφόσον αποδειχθούν αποτελεσματικές να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful