®

PENTRU ELECTRICIAN
2006

Scheme de legatura pentru instalatii electrice, privind aplicatiile rezidentiale si aplicatii cu relee de timp

Cuprins
Introducere in instalatia cu releu ......................................................................................................................................... pagina Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala, Functia...1, intrerupator unipolar ...................................... pagina Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala, Functia...6, comutator 3 secvente .................................. pagina Certificate si omologari ale produselor ...........................................................................................................................pagina Conductori ............................................................................................................................................................................ pagina 2, 3 4...7 8...11 12, 13 14

Seria 10 - Releu crepuscular de stâlp ............... pagina Seria 11 - Releu crepuscular modular ...............pagina Seria 14 - Automat de scara .............................. pagina Tipul 13.51 - Releu pas cu pas reglabil - Dimmer . pagina Seria 13 - Releu pas cu pas electronic ............. pagina Seria 26 - Releu pas cu pas electromecanic..... pagina Seria 27 - Releu pas cu pas .............................. pagina Schema de legatura comparând tipurile: 27.01, 26.01, 13.71 si 13.51 ............... pagina Seria 20 - Releu pas cu pas electromecanic modular .................... pagina Seria 22 - Releu monostabil modular ................pagina Seria 12 - Ceas programabil ..............................pagina Serie 18 - Senzor de miscare ............................ pagina

15, 16 17...19 20...23 24, 25 26...29 30...37 38...41 42 43...48 49...52 53...57 58, 59

Serie 19 - Releu monostabil modular “Auto-On-Off” ..................................... pagina Serie 48 - Interfata modulara cu releu ...............pagina Serie 4C - Interfata modulara cu releu .............. pagina Serie 58 - Interfata modulara cu releu .............. pagina Serie 72 - Releu de nivel ....................................pagina Serie 80 - Releu de timp modular ..................... pagina Serie 1T - Termostat de perete sau incastrat.... pagina Serie 1C - Termostat programabil “Igloo” ..... pagina

61 62 63 64 65...71 72...79 80, 81 82, 83

Introducere in instalatia cu releu pas cu pas
Electricianul, care se ocupa de instalatii de tip civil sau rezidential, dispune astazi de o alternativa valabila la solutiile traditionale. Economie si Flexibilitate Realizarea unei instalatii dotate cu mai multe puncte de comanda aflate la o distanta destul de mare între ele, întotdeauna a fost o actiune complicata si scumpa. De exempu: daca ne gândim ca pentru fiecare cap-scara este nevoie de trei conductori, pentru cruce sunt necesari patru. Cea mai avantajoasa solutie este oferita de utilizarea releului pas cu pas, care: • simplifica realizarea instalatiei; • o face sa devina usor expandabila; • diminueaza costul. Simplitate Electricianul, utilizând butoane si relee în locul întrerupatoarelor, cap-scara si cruce, va observa fara îndoiala simplificarea muncii sale prin folosirea unui circuit numit “de comanda”, separat fizic de cel legat de sarcina, extensibil la mai multe puncte de comanda, numai cu doi conductori care pot fi de sectiune mica (pâna la 0,5 mm2, asa cum prevede norma CEI 64-8), pentru ca va trebui sa suporte doar sarcina aferenta bobinei releului (20÷600 mA).
2

In schimb, circuitul de putere va trebui sa fie de sectiune corespunzatoare, dar în loc sa urmeze traseul instalatiei traditionale de dus-întors, va pleca de la bornele releului direct spre sarcina. Siguranta Daca sunt aplicatii mai speciale, se poate folosi un transformator, ca circuitul de comanda sa fie dotat cu diverse tensiuni de alimentare diferite de cele de la retea, atât în c.a. cât si în c.c. Nu exista nici un alt element la ora actuala, care dispune de urmatoarele caracteristici: • diversitate în conditii de lucru special; • siguranta rezultata prin separarea circuitului de comanda de cel de putere; • economisire prin siplificarea instalatiei. Diversitate Pe lânga avantajele tehnice descrise pâna în prezent, este necesar de subliniat diversitatea sistemelor de fixare, care pot fi de la o simpla introducere într-o cutie de derivatie de perete, pâna la o fixare cu suruburi sau clipsabila pe sina de 35 mm (EN 50022).

Introducere in instalatia cu releu pas cu pas
In conformitate cu normele Releele pas cu pas FINDER, sunt construite în conformitate cu normele CEI. Pe lânga acestea, au obtinut de la institutele pentru controlul calitatii, certificate de omologare eliberate dupa repetate probe functionante. Pentru acest aspect este necesar de vazut capitolul “Omologari” de la pagina 12, 13. În gama produselor FINDER sunt prezentate relee electromecanice cât si relee electronice pas cu pas (dotate cu contact de releu în sarcina), care corespund calitatilor severe de siguranta impuse de norme, garantând izolarea contactelor de circuitul de comanda.
NORME CEI: EN61810-1: Relee electronice “totul sau nimic” si de masura. EN60669-1: Aparate de comanda non automate (întrerupatoare pentru instalatii fixe uz casnic sau asemanator). 64 - 8: Instalatii electrice.

Diminuarea zgomotului Prin continuitatea studiilor de dezvoltare tehnica, FINDER a obtinut rezultate pozitive în diminuarea micropoluarii acustice, generata de comutarea mecanica a contactelor. Astazi, utilizatorul (electricianul), dispune de produse care în comparatie cu versiunile precedente de relee pas cu pas (seriile 20, 26 si 27), produc un nivel de zgomot la fel cu întrerupatorul normal (în jur de 20 dB). În schimb, nivelul de zgomot produs prin comutarea RELEULUI PAS CU PAS SILENTIOS “13.71”, este asemanator zgomotului produs de ambient.

3

în afara de reducerea costurilor materialelor.. se poate observa chiar si pentru functia cea mai simpla.71 Buton Buton Buton Buton Exemplu de instalatie cu releu tipul 27.21 .13. In schimb pentru instalatia 4 traditionala.. conductorii trebuie neaparat sa fie de sectiune corespunzatoare cu sarcina si în numar mai mare.. Functia .01. ca instalatia cu releu este cea mai avantajoasa.01 ..1 Comparând cele doua solutii de instalatii.26. Întradevar pentru circuitul de comanda al releului sunt suficienti doar doi conductori care pot fi de o sectiune inferioara (pâna la 0.Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia. Pe plan economic.27. . intrerupator unipolar — Instalatie cu releu tipul 20. care ne permite si ulterioare interventii pentru modificari sau extinderi.1. trebuie luata in consideratie si economisirea timpului obtinut de electrician pentru realizarea instalatiei cu releu.01 .5 mm2).

intrerupator unipolar — Instalatie traditionala Cap-scara Cruce Cruce Cap-scara 5 ..Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia.1..

Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia. intrerupator unipolar — Schema de legatura a instalatiei cu releu Faza Nul Bec (Sarcina) Butoane Exemplu cu releu tipul 27. 6 .1..01..

1. intrerupator unipolar — Schema de legatura a instalatiei traditionale Nul Faza Bec Cap-scara Cruce Cap-scara 7 ...Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia.

06 Buton Buton Buton Buton Exemplu de instalatie cu releu tipul 27. Functia ... circuitul se închide iar actionând din nou butonul.6.Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia. avantajul instalatiei cu releu este economia mai mare de 40% fata de instalatia traditionala.6 Pentru aplicatii mai complicate ca cea din figura. . având doua contacte separate: actionând un buton.26. In mod special.06 . este suficient sa urmarim schema pentru a putea întelege simplitatea.. comutator 3 secvente — Instalatie cu releu tipul 20.27. 8 Principalul obiectiv al acestei instalatii este ca ne ofera o comanda de doua circuite printr-un singur releu pas cu pas. un alt circuit se închide..26 .06.

.Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia..6. comutator 3 secvente — Instalatie traditionala Cap-scara Cruce Cruce Cap-scara 9 .

. comutator 3 secvente — Schema de legatura a instalatiei cu releu Faza Nul Butoane Bec (Sarcina) Exemplu cu releu tipul 27.Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia.6. 10 ..06.

Comparatie intre instalatia cu releu si instalatia traditionala Functia.. comutator 3 secvente — Schema de legatura a instalatiei traditionale Bec Nul Faza Bec Cap-scara Cruce Cap-scara 11 ..6.

JakoÊci BBJ Polonia IMQ Italia Canadian Standards Association CSA Canada Instituto Argentino de Normalizaciòn IRAM Argentina UL International Demko D Danemarca Laboratoire Central des Industries Electriques LCIE Franta 12 .Certificate si Omologari ale produselor* SIMBOL Declaratie de Conformitate a Producatarului SIGLA TARA CE Uniunea Europeana SIMBOL SGS Fimko SIGLA TARA FI Finlanda Germanischer Lloyd’s GL Germania American Bureau of Shipping ABS America Gost (Certificat de Conformitate) Istituto Italiano del Marchio di Qualità Gost Rusia Biuro Badawcze ds.

Certificate si Omologari ale produselor* SIMBOL Lloyd’s Register of Shipping SIGLA TARA Lloyd’s Anglia Register SIMBOL Underwriters Laboratoires SIGLA TARA UL America Nemko N Norvegia Registro Italiano Navale RINA Italia Underwriters Laboratoires UL America si Canada Intertek Testing Service ETL Semko S Suedia SEV Eidgenössisches Starkstrominspektorat Elvetia VDE Prüf-und VDE Germania Zertifizierungsinstitut Zeichengenehmigung *Conform tipului. 13 .

Bicolor: galben . 4 mm2 2..5 mm2 1.. 1.5 mm2 Faza Gri 14 . mici aparate electrice de uz casnic.5 mm2 2. 1. ..... soba electrica.5 mm2 Pentru alimentarea unor aparate de iluminat si a unor prize de curent ≤ 10 A sau pentru utilizatori ficsi ex: televizor. protectie. . sau pentru utilizatori ficsi ex: boiler. Nul Albastru deschis Faza Maro Faza Negru 2.. ..5 mm2 1.5 mm2 4 mm2 Culori Impamântare. masina de spalat.Conductori Sectiunea minima a conductorilor 4 mm2 Pentru alimentarea mai multor prize de curent ≤ 16 A.5 mm2 .5 mm2 Pentru alimentarea mai multor prize de curent ≤ 10 A.verde. 2. sau pentru utilizatori ficsi ex: cuptor electric.

a.Certificate si omologari: F N Sarcina 15 .Seria 10 .Fixare pe stâlp sau pe perete . .32 . .Releu crepuscular Conectare releu crepuscular bipolar Reglaj prag Indicator LED Tipul 10.a.2 ND.Alimentare: c. 16 A 230 V c.

Certificate si omologari: N Sarcina Indicator LED Reglaj prag 16 .Fixare pe stâlp sau pe perete .41 .Seria 10 .Releu crepuscular Conectare releu crepuscular unipolar F Tipul 10.1 ND.Alimentare: c.a.a. . . 12 A 230 V c.

.Certificate si omologari: N Reglaj prag Sarcina LED rosu Accesoriu Selectare prag Fotocelula Tipul 011.Releu crepuscular modular “histerezis zero” Conectare a sarcinei independenta de retea F Tipul 11.1 comutator.Alimentare: c. 16 A 250 V c.01 .5 mm2 Fotocelula 17 . .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . ..5.a.Seria 11 .a.01 Gradul de protectie: IP 54 Presetupa: Ø (7.9)mm Tipul de cablu recomandat: H05VVF 2x1.

astfel va avea o întârziere si un consum inutil. cu o lumina solara deja prezenta. pentru a evita un functionament gresit. Un crepuscular normal. 18 IIII IIII IIII Prag OFF .Seria 11 . se declanseaza la un prag superior de cel al anclansarii.Releu crepuscular modular “histerezis zero” Releu crepuscular cu histerezis zero IIII Releu crepuscular standard IIII IIII IIII IIII IIII IIII IIII IIII IIII IIII IIII IIII Prag ON/OFF Prag selectat Prag ON Releul crepuscular HISTEREZIS ZERO garanteaza anclansarea si declansarea la pragul selectat. T= perioada inutila de lumina.

/c. 16 A 250 V c.01 Gradul de protectie: IP 54 Presetupa: Ø (7. .5.a..a.c.Alimentare: c.Certificate si omologari: N Sarcina LED rosu Accesoriu Selectare prag Fotocelula Tipul 011.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .9)mm Tipul de cablu recomandat: H05VVF 2x1.1 comutator.Releu crepuscuar modular Conectare a sarcinei independenta de retea F Tipul 11.5 mm2 Fotocelula 19 .71 .. .Seria 11 .

.1 ND.Automat de scara Functii selectate prin DIP SWITCH frontal: Releu pas cu pas Buton Tipul 14.a. .01 .Alimentare: c.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Certificate si omologari: Releu Releu pas cu -pas Buton Releu Lumina fixa Buton Releu Lumina rearmabila (casa scarii) Buton Releu 20 .Seria 14 .a. 16 A 230 V c.

Automat de scara 14.Seria 14 .01 .Conectare automat de scara cu 4 conductori N N 1 2 3 Sarcina 1 2 3 Sarcina Butoane 1 = Selectare functii 2 = Reglaj timp 3 = Indicatoare LED 1 = Selectare functii 2 = Reglaj timp 3 = Indicatoare LED Butoane 21 .Conectare automat de scara cu 3 conductori F F 14.01 .

22 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Certificate si omologari: Releu Lumina rearmabila (casa scarii) Buton Releu 1. 16 A 230 V c.Automat de scara Functii selectabile print-un selector frontal: Lumina fixa Buton Tipul 14. 2. Miscând selectorul de la o pozitie la alta. fara a fi necesara actionarea butonului.Seria 14 . functia aleasa se va anclansa imediat. Functia “lumina fixa” se poate realiza chiar daca este selectata functia “lumina rearmabila”: este suficienta actionarea butonului pentru un timp mai lung (sau un întrerupator în paralel cu acesta).Alimentare: c.71 . .a.1 ND. .a.

Conectare automat de scara cu 3 conductori F F 14.Automat de scara 14.71 .Seria 14 .71 .Conectare automat de scara cu 4 conductori N N 1 2 3 Sarcina 1 2 3 Sarcina Butoane Butoane 1 = Selectare functii 2 = Reglaj timp 3 = Indicator LED 1 = Selectare functii 2 = Reglaj timp 3 = Indicator LED 23 .

Seria 13 - Releu pas cu pas reglabil - Dimmer
Programe
Mod de utilizare nr. 1 cu memorie: nivelul intensitatii luminii setate anterior este memorat (functie reglata din fabrica).
PROGRAMMA 1
100 %

Tipul 13.51 - Putere maxima nominala: 400 W 230 V c.a. - Alimentare: c.a. - Fixare în doza - Certificat:
Selectarea functionalitatii: Este posibila schimbarea programului efectuând urmatorii pasi: a) scoateti tensiunea de alimentare b) tineti apasat butonul de comanda c) introduceti tensiune de alimentare tinând în continuare butonul de comanda apasat pentru cel putin 1" d) la lasarea butonului de comanda, releu pas cu pas va semnaliza trecerea la programul 2 prin doua scurte flash-uri ale becului conectat la acesta sau unul singur pentru a semnaliza trecerea la programul 1. Repetarea acestor pasi, cauzeaza trecerea de la un program la altul. 24

Min

Impuls de comanda lung. Intensitatea luminii creste sau scade in mod progresiv intr-un numar de max. 10 trepte. Impuls de comanda scurt. Trecere alternativa intre comanda de OFF (oprit) si ON (pornit) având intensitatea luminii setata anterior, sau de la starea de Pornit (ON) la starea de Oprit (OFF). Mod de utilizare nr. 2 fara memorie: la fiecare comanda de OFF (oprit), nivelul intensitatii setat anterior nu este memorat.
PROGRAMMA 2
100 %

Min

Impuls de comanda lung. Intensitatea luminii creste sau scade in mod progresiv intr-un numar de max. 10 trepte. Impuls de comanda scurt. Trecere alternativa de la comanda de OFF (oprit) la cea de ON (pornit), având intensitatea luminii maxima, indiferent de nivelul setat anterior, sau de la starea de Pornit (ON) la starea de Oprit (OFF).

Seria 13 - Releu pas cu pas reglabil - Dimmer
13.51 - Conectare releu pas cu pas cu 3 conductori
F F

13.51 - Conectare releu pas cu pas cu 4 conductori

N

N

Sarcina

Sarcina

Butoane

Butoane

25

Seria 13 - Releu pas cu pas electronic modular
Conectare releu pas cu pas (bistabil)

F

Tipul 13.01 - 1 ND, 16 A 250 V c.a. - Alimentare: c.a./c.c. - Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) - Certificat:
Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2°
13.01

N

1 A1 A2 12 1 14

2

LED rosu Indica contactul inchis

Sarcina

B1 B2 B3

Buton

26

Seria 13 - Releu pas cu pas electronic modular
Conectare releu pas cu pas (monostabil)
F

Tipul 13.01 - 1 ND, 16 A 250 V c.a. - Alimentare: c.a./c.c. - Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) - Certificat:
Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2°
13.01

N

Sarcina LED rosu Indica contactul inchis

2

Intrerupator

27

10 A 230 V c.Releu pas cu pas electronic Conectare cu 3 conductori cu sau fara butoane iluminate F Tipul 13.Seria 13 . .a.Alimentare: c. .71 2 Butoane 28 .Fixare în doza .71 .1 ND.Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 13.a.

a. 10 A 230 V c.a.Releu pas cu pas electronic Conectare cu 4 conductori cu sau fara butoane iluminate F Tipul 13.1 ND.Seria 13 .71 .Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 13.71 2 Butoane 29 . .Alimentare: c.Fixare în doza . .

.Alimentare: c.1 ND.Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipul 26. 10 A 250 V c.a.01 .Seria 26 .a.Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 26.01 2 Butoane 30 . .Fixare în doza .

Seria 26 . .04 4 3 4 26.a.08 31 . (26.Fixare în doza . 10 A 250 V c.a. 10 A 250 V c.03 Butoane 26.Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de impulsuri 26.03) .02 Secvente 1° 2° 3° 4° 2 2 26.02/03/04/06/08 .Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipurile 26.2 ND.06 26.Alimentare: c. .1 ND + 1 NI.a.

Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 26. 10 A 250 V c.01 .Alimentare: c.01 2 Condensator Accesoriu .Fixare în doza .00 Versiune ermetica cu reofori izolati si flexibili de 7.1 ND.Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu tensiunea de comanda de la retea si folosind butoane iluminate F Tipul 26.Seria 26 .Modul pentru butoane iluminate Condensator . Este necesara conectarea modulului în paralel cu bobina releului (pâna la 15 butoane iluminate de 1 mA max 230V). .Tipul 026.a.5 cm.a. Butoane iluminate 32 . .

03 Condensator 26.a.Alimentare: c.02 Secvente 1° 2° 3° 4° 2 2 4 3 4 26.03) .Modul pentru butoane iluminate Condensator .Tipul 026.04 Butoane iluminate 26.5 cm. 10 A 250 V AC (26. 33 .08 Accesoriu .1 ND + 1 NI.06 26.Seria 26 .02/03/04/06/08 . Este necesara conectarea modulului în paralel cu bobina releului (pâna la 15 butoane iluminate de 1 mA max 230V).2 ND. 10 A 250 V AC .Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de impulsuri 26.Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu tensiunea de comanda de la retea si folosind butoane iluminate F Tipurile 26. .00 Versiune ermetica cu reofori izolati si flexibili de 7.Fixare în doza .

1 ND.01 2 Butoane 34 .Seria 26 .a.Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu comanda în tensiune alternativa joasa F Tipul 26.Fixare în doza . .a.Alimentare: c. 10 A 250 V c.Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 26.01 . .

2 ND. 10 A 250 V c.02 Secvente 1° 2° 3° 4° 2 2 4 3 4 26.Certificate si omologari: N Sarcina Tipul Numar de impulsuri 26.08 35 .Alimentare: c.a. (26.a.03 26. .06 26.02/03/04/06/08 .03) .Seria 26 .Fixare în doza . 10 A 250 V c. .04 Butoane 26.1 ND + 1 NI.a.Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu comanda în tensiune alternativa joasa F Tipurile 26.

a.9.c.012 Tensiune nominala: 12 V c.Certificate si omologari: N + Sarcina – Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 26.01 2 Accesoriu .01 . Max temperatura ambianta: + 40°C Câmp de functionare: (0.Seria 26 .a.Adaptor c.9…1. Max temperatura ambianta: + 40°C Câmp de functionare: (0.c. . 10 A 250 V c.024 Tensiune nominala: 24 V c.Releu pas cu pas electromecanic Conectare cu tensiunea de comanda in curent continuu F Tipul 26.c. Tipul: 026.Fixare în doza .9.9…1.1 ND. .1)UN Tipul: 026.1)UN 36 Butoane + – Adaptor c.Alimentare: c.c. .

03 Butoane + – 26. 26.02 Secvente 1° 2° 3° 4° 2 2 4 3 4 26.a.Releu pas cu pasimpulsi Serie 26 .Certificate si omologari: N + Sarcina – Tipul Numar de impulsuri 26. 36 37 . .c. .1 ND + 1 NI.a. 10 A 250 V c.Seria 26 .2 ND.Relè ad electromecanic Conectare cu tensiunea de comanda in curent continuu F Tipurile 26.04 Adaptor c.02/03/04/06/08 .06 26.Adaptor vedeti pag.Fixare în doza . 10 A 250 V c.Alimentare: c. (26.03) .a.08 Accesoriu .

Seria 27 .Certificate si omologari: N Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 27.Alimentare: c.1 ND.Fixare în doza .01 Sarcina 2 38 Butoane .01 . . 10 A 250 V c. .Releu pas cu pas Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipul 27.a.a.

a.Alimentare: c.Fixare în doza .Certificate si omologari: N Tipul Numar de impulsuri 27.06 3 Butoane 39 .Releu pas cu pas Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipurile 27.2 ND. .05/06 . . 10 A 250 V c.05 Secvente 1° Sarcina 4° 2° 3° 4 27.a.Seria 27 .

a.00 Pâna la 15 butoane iluminate de 1mA max 230V.Alimentare:c.1 ND.01 . 20.Fixare în doza .Releu pas cu pas Conectare cu tensiunea de comanda de la retea si folosind butoane iluminate F Tipul 27.Certificate si omologari: N Condensator Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 27. .5 .Seria 27 .01 Butoane iluminate 2 Accesoriu 12 40 27 Modul pentru butoane iluminate Condensator . Modulul trebuie inserat direct pe releu. 10 A 250 V c.Tipul 027.a. .

20.06 3 Accesoriu 12 27 Modul pentru butoane iluminate Condensator . 10 A 250 V c.05/06 .Alimentare: c.00 Pâna la 15 butoane iluminate de 1mA max 230V. .2 ND. . Modulul trebuie inserat direct pe releu.Seria 27 .a.05 N Condensator Secvente 1° 2° 3° 4° 4 Butoane iluminate 27.Certificate si omologari: Sarcina Tipul Numar de impulsuri 27.Fixare în doza .Tipul 027.a.Releu pas cu pas Conectare cu tensiunea de comanda de la retea si folosind butoane iluminate F Tipurile 27.5 41 .

26.01.71 si 13. 13.51 P F 42 N .Schema de legatura comparând tipurile: 27.01.51 13.

21 .Seria 20 ./c.Alimentare: c.Certificate si omologari: N Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 20.1 ND.c.a. .21 Butoane 2 Sarcina 43 . .Releu pas cu pas electromecanic modular Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipul 20. 16 A 250 V c.a.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .

16 A 250 V c.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .22/23/24/26/28 .Seria 20 . 16 A 250 V c.23) .a.26 3 4 20.a./c.2 ND. .23 20.24 Sarcina 20.22 Secvente 1° Butoane 4° 2° 3° 2 2 4 20.28 44 . . (numai pentru 20.Alimentare: c.a.Certificate si omologari: N Tipul Numar de impulsuri 20.1 ND + 1 NI.c.Releu pas cu pas electromecanic modular Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipurile 20.

.c.Alimentare: c. 16 A 250 V c.Releu pas cu pas electromecanic modular Conectare cu comanda in tensiune joasa F Tipul 20. .21 .a.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .a./c.1 ND.Certificate si omologari: N Butoane Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 20.21 2 Sarcina 45 .Seria 20 .

23 20.23) .22 Secvente 1° Butoane 4° 2° 3° 2 2 4 20. 16 A 250 V c. .28 46 .Seria 20 .Certificate si omologari: N Tipul Numar de impulsuri 20. . 16 A 250 V c.2 ND.a.1 ND + 1 NI.26 3 4 20.c.Releu pas cu pas electromecanic modular Conectare cu comanda in tensiune joasa F Tipurile 20.a./c. (numai pentru 20.22/23/24/26/28 .24 Sarcina 20.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .a.Alimentare: c.

Certificate si omologari: N Butoane iluminate Tipul Numar de Secvente impulsuri 1° 2° 20.1 ND.a. 47 .21 .Tipul 026.Seria 20 . 16 A 250 V c.a.Releu pas cu pas electromecanic modular Conectare cu tensiune de comanda de la retea si folosind butoane iluminate F Tipul 20.c.Modul pentru butoane iluminate Adaptor .Alimentare: c.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . 230V).21 2 Condensator Sarcina Accesoriu .5 cm. Este necesara conectarea modulului în paralel cu bobina releului (pâna la 15 butoane iluminate de 1mA max. ./c. .00 Versiune ermetica cu reofori izolati si flexibili de 7.

a.23 20.a.00 Versiune ermetica cu reofori izolati si flexibili de 7.24 20. 16 A 250 V c.c. 16 A 250 V c. (numai pentru 20. .Certificate si omologari: N Butoane iluminate Tipul Numar de impulsuri 20.28 Accesoriu . 230V).Modul pentru butoane iluminate Adaptor .Tipul 026.a.1 ND + 1 NI.Alimentare: c.5 cm./c.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .2 ND. .22 Secvente 1° 2° 3° 4° 2 2 4 3 4 Condensator Sarcina 20.Seria 20 .23) . 48 .Releu pas cu pas electromecanic modular Conectare cu tensiune de comanda de la retea si folosind butoane iluminate F Tipurile 20. Este necesara conectarea modulului în paralel cu bobina releului (pâna la 15 butoane iluminate de 1mA max.22/23/24/26/28 .26 20.

c. .21 ./c.Releu monostabil modular Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Tipul 22.Seria 22 . 20 A 250 V c.1 ND.21 Intrerupator Sarcina 49 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Certificate si omologari: N Schema contactelor Tipul 22.a.a.Alimentare: c. .

Releu monostabil modular Conectare cu tensiunea de comanda de la retea F Schema contactelor Tipul 22.c.22) . 20 A 250 V c.24) .2 NI.24 Intrerupator Tipurile 22.a.23 Tipul 22.2 ND.a.1 ND + 1 NI.23) .22 Tipul 22.22/23/24 .a. 20 A 250 V c. (numai pentru 22. .Alimentare: c.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . 20 A 250 V c.Certificate si omologari: N Sarcina 50 .a.Seria 22 ./c. (numai pentru 22. (numai pentru 22.

21 Intrerupator Sarcina 51 .Certificate si omologari: N Schema contactelor Tipul 22.c. .a./c. .Seria 22 .Alimentare: c.a. 20 A 250 V c.21 .1 ND.Releu monostabil modular Conectare cu comanda in tensiune joasa F Tipul 22.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .

a.a.22 Tipul 22.a./c.2 NI.2 ND.24) .22) . (numai pentru 22. (numai pentru 22.Seria 22 .Releu monostabil modular Conectare cu comanda in tensiune joasa F Tipurile 22.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .22/23/24 . 20 A 250 V c. (numai pentru 22.Alimentare: c.c.23) . . 20 A 250 V c.24 Intrerupator Sarcina 52 .Certificate si omologari: N Schema contactelor Tipul 22.23 Tipul 22.a.1 ND + 1 NI. 20 A 250 V c.

1 comutator.Alimentare: c.01 .Seria 12 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . 16 A 250 V c.a.a. . .Certificate si omologari: N Sarcina 53 .Ceas programabil Conectare intrerupator orar zilnic F Tipul 12.

11 .Ceas programabil Conectare întrerupator orar zilnic F Tipul 12.a.Alimentare: c. .1 ND.a.Certificate si omologari: N Sarcina 54 . .Seria 12 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . 16 A 250 V c.

(12. 16 A 250 V c. 16 A 250 V c./c.a.22) .21) 2 comutatoare.Ceas programabil Conectare intrerupator orar saptamânal F Tipurile 12.21/22 .c.a.a.Seria 12 .Alimentare: c.Certificate si omologari: N B 4 5 6 L M Sarcina M A 1 2 3 N 55 . (12.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . .1 comutator.

a./c.71 .Seria 12 . 16 A 250 V c.1 comutator.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Alimentare: c.Ceas programabil Conectare intrerupator orar saptamânal F Tipul 12.Certificate si omologari: N Sarcina 56 . .c.a. .

Seria 12 .COM4 din meniu CD Intrerupator orar 12...apasati butonul start . conductor serial si softwere Tensiune de alimentare: poarta seriala PC-RS232 Consum: < 10 mA Temperatura ambianta: (-5.+35)°C Grad de protectie: IP 00 25 80 Instalare softwere: ..inserati CD-ul în CD-Rom .Ceas programabil Accesoriu Tipul 012.71 Adaptor Conductor serial PC 92 57 .00 Modul de programare pentru PC Contine: adaptor.alegeti limba si ferestrele COM1.urmariti instructiunile de pe ecran ..

.Fixare pe perete sau pe tavan . .a. 10 A 230 V c.Alimentare: c. Detectia miscarii Contact T 58 T .01 si Tipul 18.1 ND.11 .Certificat: N Sarcina Releul se declanseaza dupa timpul T stabilit.Senzor de miscare F Tipul 18.a. la ultima detectie de miscare.Seria 18 .

4) m Vedere laterala Vedere în plan Fixare pe tavan 2.35.8 m 2..1. 110° 2m 8m 110° 8m (0.Ceas programabil Câmpul de acoperire Fixare pe perete..11 59 .Seria 12 .01 18.8 m 8m 8m 18.

.

21 N (max 24 V c. 300 mA) Selectare functii LED rosu Functii ON = Releu anclansat permanent OFF = Releu declansat permanent AUTO = Functionare ca releu monostabil Sarcina 61 .Alimentare: c. 10 A 250 V c.a.c.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .21 .Seria 19 .a.1 comutator./c.a.a. .Releu monostabil modular “Auto-On-Off” Conectare cu comanda in tensiune joasa F Tipul 19./c.Certificate si omologari: Schema contactelor Tipul 19. .

c .52 .5 17.Seria 48 .9 25.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .8 32 62 .9 17. 8 A .3 60.6 15.Certificate si omologari (releu): A2 A1 A2 — A1 AC DC + 75.5 78./c.Alimentare: c.a.Interfata modulara cu releu 21 24 22 11 14 12 COM NO NC 21 24 22 11 14 12 COM NO NC Tipul 48.2 comutatoare.

9 25.5 78.6 15.c.a.5 17. ./c.8 32 63 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . 8 A .Seria 4C .Alimentare: c.9 17.3 60.Certificate si omologari (releu): A2 A1 A2 — A1 AC DC + 75.52 .2 comutatoare.Interfata modulara cu releu 21 24 22 11 14 12 COM NO NC 21 24 22 11 14 12 COM NO NC Tipul 4C.

5 76 32 64 27.9 17. .Seria 58 .Certificate si omologari (releu): 14 A2 13 A1 COIL 14 A2 — 13 A1 COIL + DC AC 73 25.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Alimentare: c.a.4 comutatoare.5 . 7 A .34 ./c.c.5 83 27 17.Interfata modulara cu releu 12 41 11 31 10 21 9 11 COM 12 41 11 31 10 21 9 11 COM 8 44 7 34 6 24 5 14 NO 8 44 7 34 6 24 5 14 NO 4 42 3 32 2 22 1 12 NC 4 42 3 32 2 22 1 12 NC Tipul 58.

c.1 comutator. întârziere (0.a.5 sec). întârziere (7 sec).Releu de nivel Conectare cu 3 sonde Tipul 72. 16 A 250 V c./c.Certificat: Schema contactelor Tipul 72.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Seria 72 . întârziere (0. evacuare. exemplu schema de umplere 65 . .5 sec).01 .a.Alimentare: c. întârziere (7 sec).01 FL EL FS ES = = = = Supravegherea Supravegherea Supravegherea Supravegherea nivelului nivelului nivelului nivelului la la la la umplere. umplere. . evacuare.

Alimentare: c. . .5 sec). întârziere (0.Certificat: Schema contactelor Tipul 72.01 .a. întârziere (0.Seria 72 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .5 sec).01 FL EL FS ES = = = = Supravegherea Supravegherea Supravegherea Supravegherea nivelului nivelului nivelului nivelului la la la la umplere. exemplu schema de evacuare 66 .Releu de nivel Conectare cu 2 sonde Tipul 72. evacuare. umplere.1 comutator./c.c.a. întârziere (7 sec). evacuare. 16 A 250 V c. întârziere (7 sec).

Certificat: Schema contactelor Tipul 72. 16 A 250 V c.Seria 72 . .Alimentare: c.a.a.11 . exemplu schema de umplere 67 . E = Supravegherea nivelului la evacuare.Z2 deschise Întârziere fixa de 1 secunda.Releu de nivel Conectare cu 3 sonde Tipul 72.Z2 conectati Întârziere fixa de 1 secunda.c. Z1 .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . Z1 .11 F = Supravegherea nivelului la umplere. ./c.1 comutator.

.Releu de nivel Conectare cu 2 sonde Tipul 72. Z1 .Seria 72 .11 . exemplu schema de evacuare 68 .11 F = Supravegherea nivelului la umplere.Certificat: Schema contactelor Tipul 72.c.Z2 conectati Întârziere fixa de 1 secunda.Z2 deschise Întârziere fixa de 1 secunda. E = Supravegherea nivelului la evacuare. ./c. Z1 .a.a.1 comutator.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .Alimentare: c. 16 A 250 V c.

Seria 72 .Releu de nivel Functia de umplere Exemplu cu 3 sonde Exemplu cu 2 sonde U U B1 B2 B3 nivel nivel B1 B2 B3 T T T T T T T T T T 69 .

Seria 72 .Releu de nivel Functia de evacuare Exemplu cu 3 sonde Exemplu cu 2 sonde U nivel B1 B2 B3 nivel T T T T T 70 .

5 mm2) Tipul 072.501 Racord pentru electrod.5 mm2) Sonda-conductor pentru lichide conductibile pentru controlul lichidelor în puturi si rezervoare fara presiune.501 Imaginea fixarii electrozilor. 71 .500 Electrod. conform Normei Europene 2002/72 având codul FDA.500 cu Tipul 072.51 Suport pentru electrod bipolar.01.06 . Tipul 072. un pol legat de electrod si unul la masa. Realizat în totalitate cu materiale compatibile alimentelor. Lungimea de 500 mm.15 . Tipul 072. paragraful 177). conectat direct la suportul filetat. Exemplu de fixare Tipul 072.01. Tipul 072.Lungimea conductorului: 6 m (1.Lungimea conductorului: 15 m (1. Adaptat pentru rezervoare din metal cu racord filetat G3/8" Tipul 072. titlu 21.53 Suport electrod tripolar.Releu de nivel Accessorii Tipul 072.Seria 72 .

Alimentare: c. .Releu de timp modular Conectare cu comanda la alimentare F Tipurile 80.a.a./c.c. 8 A 250 V c.61) . .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . 16 A 250 V c.Certificate si omologari: Intrerupator Start N A1 A2 Schema contactelor Tipurile 80.a.1 comutator.Seria 80 .01/11/21/61 N/L/+ B1 Sarcina A2 A1 15 18 16 18 15 16 72 .01/11/21/61 . (numai pentru 80.1 comutator.

61 U T (BI) Întârziere la declansare (fara alimentare auxiliara) Aplicare tensiune la timer (Tmin=300s). 80. Anclansarea releului se va produce imediat. (DI) Anclansare temporizata. La întreruperea tensiunii de alimentare releul se va declansa dupa terminarea timpului stabilit.01.11 U = Contactul ND al releului T t<T (AI) Temporizare la anclansare. Releul va începe ciclul între ON (releu anclansat) si OFF (releu declansat) cu timpuri ON si OFF egale între ele si asemanatoare ca valoare stabilita. Tipul 80.01 U T T T T t<T (SW) Ciclu simetric. Aplicare tensiune la timer.21 U T t<T Tipul 80. Tipurile 80. Început ON. Aplicare tensiune la timer.Releu de timp modular Descrierea functiilor U = Tensiune de alimentare Tipurile 80. Aplicare tensiune la timer. Releul sa va declansa dupa terminarea timpului stabilit. Releul se va declansa numai atunci când tensiunea de alimentare dispare.01. 80. 73 . Anclansarea releului se va produce dupa terminarea timpului impus.Seria 80 . Anclansarea releului se va produce imediat.

Seria 80 .Certificate si omologari: N A1 B1 A2 Sarcina 15 18 18 15 16 16 74 .a. 16 A 250 V c.Releu de timp modular Conectare cu comanda la alimentare F Schema contactelor Tipurile 80.01/41/91 N/L/+ S A2 A1 B1 Intrerupator Start Tipurile 80.Alimentare: c.1 comutator.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) . . .a.01/41/91 ./c.c.

(LE) Ciclu asimetric.91 U S (BE) Declansare temporizata (la lasarea comenzi impulsului de START). Releul se anclanseaza la închiderea contactului de START dupa terminarea timpului impus.Seria 80 . mentinând anclansarea. (DE) Anclansare temporizata (instantanee la comanda impulsului de START).Releu de timp modular Descrierea functiilor U = Tensiune de alimentare Tipul 80. Anclansarea releului se va produce la comanda impulsului de START. Releul se va declansa dupa terminarea timpului stabilit.41 U S T T T T t<T Tipul 80. Început ON (start extern). se termina timpul stabilit.declansare (OFF) cu temporizari diferite între ON si OFF si asemanatoare ca valoare stabilita. Releul se va declansa. T1 T2 T1 T2 t<T1 75 . Anclansarea releului se va produce la comanda impulsului de START. La închiderea contactului de START. 80. releul începe ciclul de anclasare (ON) .01 U S S = Start extern = Contactul ND al releului T T T T T T (CE) Întârziere la anclansare si la revenire (start extern). La deschiderea contactului de START releul se va declansa dupa terminarea timpului stabilit. dupa lasarea comenzi impulsului de START.01. U S T T t<T Tipurile 80.

6 A 250 V c.2 ND.Certificate si omologari: N ∆ 76 .82 .Alimentare: c. .Seria 80 .c.a.82 N/L/+ A2 A1 17 18 28 Intrerupator Start Tipul 80./c. .Releu de timp modular Conectare cu comanda la alimentare F Schema contactelor Tipul 80.a.Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .

.05…1)s (SD) Stea .Seria 80 . 77 . contactul ( ) se deschide.. Dupa o pauza de Tu= (0. Contactul stea ( ) se va închide imediat. La terminarea timpului stabilit. contactul triunghi (∆) se închide permanent.1) sec.Triunghi Aplicare tensiune la timer.Releu de timp modular Descrierea functiilor U = Tensiune de alimentare U S = Start extern = Contactul ND al releului ∆ ∆ T Tu=(0...05.

Releu de timp modular Conectare cu comanda la alimentare F Schema contactelor Tipul 80. .Fixare pe sina 35 mm (EN 50022) .a.Seria 80 .Alimentare: c.a./c. 16 A 250 V c. .c.Certificate si omologari: N A1 B1 A2 A2 A1 B1 18 Sarcina 15 18 15 16 16 78 .1 comutator.91 N/L/+ Intrerupator Start Tipul 80.91 .

79 . Început ON .Releu de timp modular Descrierea functiilor U = Alimentare U = Contactul ND al releului T1 T2 T1 T2 t<T1 (LI) Ciclu asimetric. Releul începe ciclul de anclasare (ON) declansare (OFF) cu temporizari diferite între ON si OFF si asemanatoare ca valoare stabilita. Aplicare tensiune la timer.Seria 80 .

+30)°C N Sarcina 1 3 2 80 ..Termostat de perete Conectare termostat F Tipurile 1T01.a. . 10 A 250 V c. 1T01..1 comutator. 1T01.Seria 1T .2 .Temperatura: (+7.0.1.

1 comutator...Termostat de perete sau incastrat Conectare termostat F Tipul 1T51. .8.a.Seria 1T .+30)°C N Sarcina 1 2 3 4 5 81 .Temperatura: (+5. 5 A 250 V c.230 .

1 comutator.9.003.+35)°C N Sarcina 1 - + 2 3 IGLOO/C 82 .003.0001.Temperatura: (+8.Seria 1C .a..Termostat programabil " Igoo" de perete Conectare termostat F Tipurile 1C31. . 8 A 250 V c.9.0007 . 1C31..

Kit radio “Igloo” de perete Conectare receptor Tipul 1C31. ..1 comutator.Temperatura: (+8.230. 10 A 250 V c.a.003.. L1 L1 N 1 2 3 N F 83 .Seria 1C .+35)°C Tipul 1C.Alimentare: 230 V c.8.31.1007 (Emitator) .1000 (Receptor) .a.9.

....... Adresa: ......................... Telefon: .........................................findernet.......................... Fax: ............................ trimiteti acest cupon prin posta sau fax internet: www.....................403 889 Pentru mai multe informatii..................................... Oras: ............................................................... Cod postal: ..com e-mail: finder..................... 264.......................... Lunii nr.. Societatea: ............................................... Client Finder: DA NU Doresc sa primesc urmatoarea documentatie: LISTA DE PRETURI CATALOG PE CD VIZITA PROMOTORULUI NOSTRU TEHNIC ......................Formular de cerere FINDER ECHIPAMENTE srl Str.... E-mail: ....com Nume si Prenume: .................. 6 400367 CLUJ-NAPOCA ROMÂNIA tel.......................................................................................................................................................................................................................................................................................403 888 fax 264.............................................................. Functia: ..ro@findernet........

6 400367 CLUJ–NAPOCA jud.Torino .INTREAGA GAMA DE PRODUSE FINDER ESTE DISPONIBILA PRIN CEI MAI MARI DISTRIBUITORI DE MATERIALE ELECTRICE www.XI/05 .com catalog on-line FINDER ECHIPAMENTE srl Str.findernet.ROMANIA Tel.com STAMPILA DISTRIBUITORULUI ZFI0214RO . CLUJ . Lunii.Printed in Italy . +40 264 403 888 Fax +40 264 403 889 finder.4 .MG .ro@findernet.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful