NO IUNI DE PEDAGOGIE I METODIC

UNIVERSITATEA ³OVIDIS´ CONSTAN A FACULTATEA DE EDUCA IE FIZIC I SPORT
PROF.UNIV.DR. DAMIAN MIRELA

Cum vede i antrenorul/profesorul viitorului?

 VIZIUNI NOI DESPRE PROFESOR / INSTRUCTOR Profesorul/Instructorul viitorului va trebui s fie capabil cunoasc (interdisciplinaritate), sa se adapteze ,s creeze/inoveze. Trebuie s fie capabil s organizeze si s fac publicitate unor evenimente speciale, s ofere sfaturi despre nutri ie, despre primul ajutor, controlul stress-ului, stressstil de via , profesorul trebuie s fie el însu i un exemplu! Tipul învechit al profesorului, antrenorului/Instructorului de profesorului, antrenorului/Instructorului «nu poate supravie ui lumii moderne, sau acest tip va deveni un dinosaur educational.

Amplifica i cercetarea (c uta i în permanen aspecte noi în preg tire) . Varietate! . Fi i aten i. Crea i mai multe oportunit i de predare. disciplin i programe efective-atractiveefective-atractivestimulative-formativestimulative-formative-motivationale 2. 4. 1. Nevoile si problemele programelor de clasificare trebuie studiate. Elevii nu trebuie evalua i numai în func ie de imbun t irea performanelor la itemii testelor. iar rezultatele s fie folosite la cre terea cantit ii i calita ii viitoarelor programe. cu grij la test ri. 5. Aten ie! Facem performan . Identifica i obiectivele i scopurile programelor in mod realistic i clar.Profesorul trebuie s creeze .P emotie. 3. Crea i o imagine pozitiv .

r mân pu ini copiii care doresc s fac cu adev rat performan ! MUNCA ESTE GREA! . jobul sau este de a-l ajuta pe copil s arealizeze cine este. aMunca sportivului i antrenorului a devenit dificil .. în ce rezid puterea sa! Voi pute i s -l ajuta i pe copil s înve e s se iubeasc ± s priveasc spre omul care va fi! Elevul nu are nevoie de sentimentalism.Majoritatea ideilor despre profesor indic faptul c prima condi ie a acestuia este s ³iubeasc copiii´. de a i se da posibilitatea de a lua decizii cu fermitate acum i în viitor.. care este poten ialul s u. el are nevoie de mintea voastr .. de a-l orienta c tre înalta performan .. si de a-l aînv a. care sunt for ele sale.phs! Treaba profesorului.

criticismul profesorului sau rezisten a obi nuit a copiilor arat corela ii negative în ce prive te achizi iile. . O înv are eficient cere c ldura unui climat emo ional. Indicatori negativi ca de exemplu.

     Atmosfer pozitiv : Înv a i numele elevilor Trata i-i ca pe ni te individualit i iÎmp rt i i experien Dar i invita i-i s r spund iDovedi i grij fa de elev Sensibilitate Asculta i-i iEvita i criticismul. stinjenirea. jena . ridiculizarea.

A fi profesor este o art ! .

organizare .disciplina .fermitate .diplomatie .impartialitate .echilibru .respect . Managementul orei de educatie fizica .flexibilitate .

vivace Intelegator Sensibil Onest Cu tact Generos Atent Deschis la minte . atent Entuziast Care incurajeaza Perceptiv Cald Positive Rabdator Sa prezinte compasiune Vesel.Personalitate         Iubitor Cu grija.

Strategii si tehnici       Varietate Idei noi Claritate Interesante Concrete Centrate Participative Individualizate Implicative Parintii Discutii Analiza suplimentare .

Imagine    Tanar Dragut Bine imbracat Vesel Fericit Atragator .

STABILIREA SI MENTINEREA UNUI MEDIU ADECVAT PENTRU INVATARE Stabilirea unui mediu eficace pentru invatat necesita o comunicare eficace a profesorilor cu elevii. Comunicarea este foarte importanta pentru profesori iar modurile de comunicare pot fi intotdeauna imbunatatite. .

este necesara comunicarea. apoi folositi un ton astfel incat sa va auda bine. inteleg. ingenuncheati astfel incat copiii sa nu fie nevoiti tot timpul sa se uite in sus. adecvati pentru nivelul de intelegere si maturitate al elevilor. Vorbiti in termeni bine. vocabularul lor. linistesc. Adaugati treptat cuvinte noi pentru elevilor. dar nu tipati. Asteptati pana se elevului. tipati. Cateodata spus. linistesc. dar evitati termenii tehnici pe lor. . Cand un profesor vorbeste cu un elev(SPORTIV) elev(SPORTIV) ar trebui sa adopte o pozitie care exprima interes asupra a ceea ce elevul are de spus. care ei nu îi inteleg. captarea atentiei elevului.COMUNICAREA CU CEL CARE INVATA (CU ELEVUL) Inainte ca sa aiba loc comunicarea.

neputinta. Este mult mai eficient daca i-ar sugera: sugera: ³ ar trebui sa asculti mai bine cand vorbesc´. Aceasta abordare ii face sa simta ca esti interesat sa ii ajuti si nu sa se simta depreciat. acesta il judeca aspru pe copil si il lasa cu un sentiment de neputinta. persoana. de exemplu: exemplu: ³ nu poti sa faci mai bine de atat ?´ . depreciat.Urmatoarele vor ajuta procesul comunicarii dintre profesor si elev : Vorbiti despre comportament nu despre persoana: persoana: cand un profesor vorbeste despre persoana. vorbesc´. .

aprecierile spuse fara retineri pot pune presiuni sau il pot stresa pe copil astfel incat sa diminueze prestarea lui. sa schimbe ceva apoi sa urmaresti persoana. adesea fac nou? sentimente. ascultarea dificila penrtu elevi. A sugera cuiva supravegheati. Este chiar posibil ca elevi. poate cauza persoana. Cum copilului.Incercati sa intelegeti punctul de vedere al copilului. . Daca doriti sa îi sugerati moduri de imbunatatire a performantei. faceti asta intr-un mod personal. performantei. lui. apoi lasati intrcopilul sa exerseze fara sa il supravegheati. resentimente si presiune interna. v-ati simti daca cineva ar incerca sa va faca sa va simtiti stingheriti(jenati) stingheriti(jenati) in fata clasei? clasei? Cum va simtiti cand sunteti inapti si incercati sa invatati un exercitiu nou? Acestea si alte sentimente.

Luatiresponsabilitatea si comunicati cu elevul despre ce simtiti. anterioare. elevilor. sentimentelor fata de el.intelegeti sentimentele pe care le aveti fata de elev. asupra executarii unor exercitii. . exercitii. Luati-va lucru. Acestea sunt rezulatatele unor sentimente retinute din cauza unor probleme anterioare. Astfel ei fac niste aprecieri nepoliticoase elevilor. in sensul corectarii simtiti. Daca aveti sentimente negative fata de un copil. copil. Uneori profesorii sunt elev. suparati pe elevi din cauza altor incidente. el va simti acest lucru.

instructiuni in timpul lectiei. . De exemplu. de 5 ori fara sa gresesti¶ sau poti.¶. aratapoti.. face.. Daca exista mai multe moduri de executare a exercitiilor . Vorbiti clar.Accentuati pozitivitatea. µ sau µvezi de cate ori poti face.. le place sa cunoasca modul corect de executare. spuneti copiilor exemplu..¶ folositi µvezi daca poti.. chiar daca ei nu pot executa astfel.. . fiti expliciti. obtine. Aratatile elevilor aceste expliciti.. gresesti¶ µarata-mi 5 moduri diferite in care poti. executare.¶. Copiilor tehnici... Spuneti copiilor sa isi aleaga un obiectiv pe care ei il pot obtine. pozitivitatea. pozitivitatea. moduri si discutati cu ei diferitele tehnici. acentuati lectiei. usor¶ µnu dur¶. astfel.... Cand le oferiti pozitivitatea. In loc sa spuneti µ de cate ori poti clar. µaterizati usor¶ in loc de µnu aterizati asa dur¶.

corecte.ConcentratiConcentrati-va asupra executarii corecte. adesea ei trec mai departe pentru ca sunt plictisiti sau frustrati. Copiilor ar trebui sa li se spuna sa exerseze pana la execuatarea corecta si apoi sa treaca la altceva. respectiv. trebui sa invete sa se evalueze singuri evalueze iar cand sunt pregatiti sa treaca mai departe. Executarea unui exercitiu in diferite moduri sau de mai multe ori reprezinta un prim pas in invatarea exercitiului respectiv. Ei ar altceva. . frustrati.

Se pot explica reguli.Folosirea in exces a unor cuvinte sau expresii cum ar fi µok¶ µbine¶ sau µsi. pe tabla. responsabilitatile fiecaruia. tactici. copiii ar trebui sa stea jos. proceduri. Folositi un vocabular mai vast pentru a indica aprobarea . sau se pot desena scheme.¶ nu sunt pe placul copiilor. Deasemenea intelegeti ca o perioada de tacere poate fi eficace. . Conduceti discutii intr-o sala de intrclasa/sport. permite elevilor sa gandeasca si sa inteleaga mai bine. Daca in sala de sport au loc discutii care dureaza mai mult de 30 sec.multumirea..

Respectati opinia elevului. Profesorul ar trebui sa respecte opinia elevului si evitati sa umiliti un copil care da un raspuns gresit. apoi intoarcetiintoarceti-va la acel elev cand puneti intrebarea corespunzatoare. . SpunetiSpuneti-i sa pastreze raspunsul. O alta abordare pe care o puteti folosi este sa ii spuneti elevului ca raspunsul sau este corect dar pentru o alta intrebare. Treceti peste raspunsurile gresite prin indreptarea atentiei spre raspunsuri mai bune. mai corecte.

DEZVOLATAREA ASCULTARII Ascultarea este deseori mai grea de invatat pentru profesori decat tehnicile de vorbit. Astfel : Fiti un ascultator activ. . Ascultatorii buni ii pot convinge usor pe vorbitori ca sunt interesati de ceea ce vor sa transimta. Pentru a reusi acest lucru ei folosesc mult limbajul nonverbal. Multi elevi vad profesorii ca oameni care le predau tot timpul dar nu ii asculta.

faceti elevii sa inteleaga ca puneti pret pe ascultarea lor. Astfel. Astfel aceasta ofera profesorului oportunitatea sa inteleaga mai bine copilul. Daca parafrazarea este corecta il face pe elev sa se simta inteles. vorbitorului. evitati situatii care distrug comunicarea. exersati parafrazarea a ceea ce elevul spune. are ocazia sa explice din nou ce a spus.ascultati. copilul. Acestea ar fi : a face morala sau a tine predici amenintarile a ordona sau a comanda interogarea a refuza sa îi ascultati etichetarea . ascultati. spune. daca nu elevul inteles. De exemplu: µai spus ca esti plictisit de aceasta exemplu: µai activitate?¶. lor. spus. descoperiti mesajul ascuns al vorbitorului. activitate?¶. comunicarea.

Demostratia profesorului trebuie sa arate pozitia corecta de start (de incepere) si sa fie insotita de explicatii pentru fiecare faza a demonstratiei. Demonstratiile ar trebui urmate de exersare. Demonstrarea de catre profesor AsiguratiAsigurati-va ca toti elevii pot vedea si auzi demonstratia. Cu cat un exercitiu este mai greu cu atat este nevoie de mai multe demonstratii. demonstratiile nu sunt bine venite pentru ca adesea duc la imitatie. .DEMONSTRAREA EXERCITIILOR Prin demostratii se inteleg mai bine exercitiile prezentate si obliga pe elevi sa observe si sa analizeze ceea ce au vazut. Pentru miscarile de creativitate. Terminologia trebuie sa fie clara si exercitiile demonstrate sa poata fi executate de elev.

.´. Comentariile profesorului trebuie sa fie pozitive si nu peiorative. exersarii exercitiului si de a-i aintreba daca vor sa faca o demonstratie. A pune pe toti elevii sa demostreze nu este intotdeauna bine pentru ca unii dintre ei ar putea fi rusinati de faptul ca nu pot executa acel exercitiu.Demonstratiile prin elevi AsiguratiAsigurati-va ca elevul poate demonstra corect.. Sa vedem ce poate face Anca. Astfel ei pot alege si pot avea responsabilitatea pentru executarea lor. Daca demostratia unui elev este nesatisfacatoare. puteti comenta spunand ³ multumesc George. O metoda buna este aceea de a observa elevii in timpul executarii.sau puteti cere elevilor sa continue cu exersarea fara alte comentarii.

Pentru a ajuta se pot folosi si inregistrari video. Un mod potrivit de a organiza aceste demonstratii este de a avea demonstratii echipe care sa demonstreze.Demontratiile multiple Demonstratiile multiple pot fi folosite pentru a arata rezulatatele dupa o perioada de antrenament. Cu toate acestea profesorii ar trebui sa explice corect cum ar trebui sa fie execuatat exercitiul. O alta metoda este de a pune jumatate de clasa sa demonstreze in timp ce cealalta jumatate priveste. exersare. . Profesorii care nu pot demonstra Unii profesori nu pot demonstra intr-un mod intreficace si putini pot executa bine toate exercitiile fizice. Profesorul poate sa sa aleaga una sau mai multe echipe sa demonstreze.

FOLOSIREA INDICATIILOR Indicatiile sunt cuvinte care comunica rapid si eficient elevului tehnica corecta de executare a exercitiului. De multe ori profesorii planifica cu atentie exercitiile si activitatile. Urmatoarele sunt importante pentru folosirea indicatiilor : . dar nu si indicatiile pe care le vor folosi pentru acestea.

Daca ei vor folosi aceste indicatii precise in lectie.Folositi indicatii precise Indiciile sunt scurte. Toti profesorii ar trebui sa invete copiii si activitati(exercitii) despre care stiu mai putin. descriptive care atrag atentia elevului asupra elementelor cheie ale exercitiului. .precise. Profesorii trebuie sa isi schiteze indicatiile astfel incat sa concentreze elevul asupra unei executii corecte. Putini profesori stiu totul despre toate activitatile(exercitiile). atunci acestia trebuie sa se documenteze.

O astfel de metoda sdes intalnita este de a le spune elevilor tot ce trebuie sa stie la inceputul lectiei si apoi de a-i alasa sa exerseze. Altfel. . Din pacate profesorii ofera indicatii mult mai lungi si mai complicate decat ar trebui.Folositi indicatii scurte si orientate spre executare Indicatiile trebuie sa fie scurte si la obiect. va fi cel mai greu de corectat mai tarziu. O miscare(exercitiu) incorecta facuta pe o durata lunga de timp. el va executa incorect pe toata durata lectiei. Acesta presupune ca elevul sa fi inteles o lista lunga de instructiuni si ca el sa execute corect. Uneori ei predau asa cum au invatat ei in liceu(cum li s-a predat lor ??).

.Pentru a evita confuzia si a nu-l nucoplesi pe elev. alegeti un numar mic de indicii pe care sa le prezentati in timpul lectiei. Indiciile ar trebui sa fie scurte si sa contina cuvinte cheie.

. Indiciile vor fi foarte eficiente atunci cand profesorul va putea sa foloseasca variatii de tonuri ale vocii. De exemplu. profesorul poate vorbi pe un ton mai moale ?? spunandu-le µ lasati spunandumiscarea sa cuuuuuurga¶ sau µpasiti inceeeeeeet pe barna¶. vocea poate influenta mult eficienta unui indiciu. limbaj corporal si cuvinte cheie.In alte cazuri. daca un exercitiu trebuie sa se execute usor.

. ajuta la asigurarea ca elevii executa corect.Analizarea executiei elevului Analizarea . Un lucru important pentru observare este de a fi intr-o pozitie unde poate fi intrmentinut contactul vizual cu toti elevii. observarea .practicarii exercitiilor.

. timpul alocat pentru fiecare elev.Dezvoltarea unui plan sistematic de observare Daca un profesor nu detine un plan sistematic pentru a observa comportamentul. de sport?. Acest plan ar putea contine : pozitia pentru observare . directia de deplasare in sala de curs. ii va fi greu apoi sa isi aminteasca ce fel de compotament a avut elevul.

Este normal ca intr-o lectie de 20-30 min intr20nu toti elevii pot avea contact cu profesorul. cu care a vorbit in lectia respectiva.Un exemplu de plan pentru a sigura toti elevii ca vor primi aprecieri. . analize din partea profesorului. Acest plan poate arata ca nu au contact regulat cu unii elevi si ca au unul exesiv cu altii. Dar intr-o perioada de 2 intrsaptamani toti elevii ar trebui sa primeasca observatiile. este acela de a bifa numele elevilor cu care a avut contact. aprecierile si atentia profesorului.

spus. Urmatoarele ar trebui luate in considerare in prezentarea unei lectii: lectii: .O etapa importanta a predarii este cea de a mentine un ritm al lectiei care ii tine pe elevi atenti si nu frustrati. instruirii. Majoritatea elevilor vin la ora mult. de dans sp. educationale. frustrati. atent¶. trebuie sa decurga intr-un mod consistent si bine intrplanificat.mentinearea atentiei asupra lectiei. Daca ajutati un grup de elevi.mentinerea atentiei asupra obiectivelor educationale. acesta ar trebui sa reprezinte o exceptie si nu o regula. Daca un profesor ii aseaza miscare. In timpul instruirii. vinovati. Profesorii buni pot mentine atentia asupra obiectivelor si in acelasi timp sa asculte ideile elvilor. Totusi planificate. Sunt momente cand elvilor. este necesar sa devieze de la obiectivele planificate. planificat. deloc. pentru miscare. . spunetispus. iar alt elev vine cu altceva de elevi. elevii ar putea sa 3isi piarda interesul si motivatia.mentinerea continuitatii predarii. imediat jos si vorbeste timp de 3-4 min. rugati. spuneti-i ca veti discuta problema respectiva cu el mai tarziu si rugati-l sa se intoarca la sarcinile lui. Uneori i se face observatie motivatia. acestea s-au petrecut in alta zi sau precizati de exemplu µ George nu este atent¶. . Incercati sa ii spuneti ca inainte. Lectiile eficiente predarii.evitati sa vorbiti prea mult. Aceasta ii obliga pe majoritatea elevilor sa stea si sa asculte observatiile care au putina impotanta pentru ei sau chiar deloc. unei clase intregi cand de fapt numai cativa elevi erau vinovati. . lectiei. un elev ar putea sa inceapa sa povesteasca despre ce a facut el in parc cu o zi inainte.

 Stim sa fim profesori ? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful