Oleh itu. . pengguna haruslah berhati-hati kerana penggunaan untuk tempoh yang lama mungkin boleh merangsangkan. Tetapi. memutih dan mengurangkan bau busuk.y Larutan ammonia boleh digunakan untuk membersih. y Ammonia sangat sesuai digunakan sebagai bahan penyejuk udara. ammonia digunakan dalam hampir semua penyejuk udara sebelum penciptaan penyejuk udara yang menggunakan freon. Sekarang. tetapi ia boleh menyebabkan hakisan lapisan ozon. Freon tidak merangsangkan dan tidak toksik. Larutan pembersih yang dijual kepada konsumer menggunakan larutan ammonia hidroksida cair sebagai agen pembersih utama. penggunaan ammonia sebagai bahan penyejuk udara meningkat semula. kerana ammonia mudah menukar bentuk menjadi cecair dalam tekanan.

seperti jagung. y Ammonia juga digunakan dalam pembuatan polimer dan bahan letupan . Baja ini sesuai untuk penanaman tumbuhan yang bergantung kepada nitrogen. tetapi memburukkan keadaan tanah.y Ammonia membentuk baja semula jadi ketika dicampur dengan air. dan boleh digunakan begitu sahaja tanpa mencampurkan bahan kimia.

sejenis baja semula jadi yang tidak larut di dalam air untuk menjadi asid fosforik yang akan dineutralkan oleh ammonia untuk membentuk ammonium fosfat .y Kegunaan kegunaan asid sulfurik yang utama dalam perindustrian di Malaysia. y Penggunaan asid sulfurik di Malaysia tertumpu kepada tiga industri yang utama. y Pertama ialah industri pembuatan baja. asid sulfurik ditindakbalaskan dengan kalsium fosfat. ammonium fosfat dan kalsium hydrogen fosfat (super fosfat). Dalam industri baja. Baja yang utama dibuat ialah ammonium sulfat .

y Penggunaan kedua secara besar-besaran asid sulfurik ialah dalam industri pembuatan detergen moden. Dalam kes ini. Bahagian hidrokarbon dalam detergen berasal dari petroleum manakala bahagian ioniknya dibentukkan bersama asid sulfurik dalam tindakbalas pengsulfonan. . y Kegunaan ketiga ialah dalam industri bateri terutamanya dalam akumulator plumbum. ia digunakan sebagai elektrolit dalam akumulator.asid.

y Bahan letupan seperti trinitrotoluene (TNT) nitro gliserin. minyak wangi.dadah . kapas senjata api y Penggunaan dalam baja seperti kalsium nitrat dan ammonium nitrat y Garam nitrat seperti silver nitrat dan ammonium nitrat y Pewarna.