Manual de utilizare - Vanzari

NAVIGARE PRIN MICROSOFT DYNAMICS NAV......................................................................3 VANZARI.............................................................................................................................................4 FISA/ CARD CLIENT:...................................................................................................................................5 PREZENTARE:................................................................................................................................................5 ALTE FUNCTII:..............................................................................................................................................6 ARTICOLE...........................................................................................................................................7 ALTE FUNCTII:...........................................................................................................................................11 MONEDA STRAINA SI RATE DE SCHIMB.................................................................................12 INTRODUCERE DOCUMENTE DE VANZARE..........................................................................13 INTRODUCERE NOTE DE CREDIT / STORNAREA DOCUMENTELOR..............................19 DOCUMENTE DE VANZARE- PARTICULARITATI.................................................................20 OFERTE.....................................................................................................................................................20 COMENZI GENERALE..................................................................................................................................21 COMENZI...................................................................................................................................................22 URMARIREA CREANTELOR CLIENTI:.....................................................................................23 RAPOARTE:......................................................................................................................................24

2

etc). Shift+F5. F5 .Stergere inregistrare. F8 . fisa furnizor.Fisa inregistrare (fisa articol. Mentionam cateva functionalitati comune: F3 . F4 . Tab .Navigare prin Microsoft Dynamics NAV Functionalitatile de operare in Navision Attain sunt urmatoarele: • Bara de meniu superioara. furnizori.Copiere de la linia anterioara. Ctrl +F.cautare integistrare.Inserare inregistrare noua. In orice ecran de operare/ introducere Navision exista functionalitati diferite.Lista inregistrari (Lista articole. 3 . etc). • Bara de pictograme superioara. • Butoane functionalitati din partea de jos a ecranului.Avansare la campul urmator.

4 . sectiunea “Vanzari”) La acesare va apare ecranul cu Fisa/ Cardul clientului. in folder-ul “Creante” gasim tab-ul Clienti: In modulul “Management Financiar”. Vom prezenta doar campurile de interes. Fisa/ Cardul are mai multe tab-uri.Vanzari In Modulul de “Management Financiar” . sectiunea “Creante” exista meniul Clienti (acest meniu mai poate fi accesat si din modulul “Vanzari si marketing”. Nu toate campurile din cardul clientului sunt esentiale.

Sold.Nume client.Adresa2/ Judet.numarul de fax.se completeaza centrul de responsabilitate.Cod client.Nr telefon.se activeaza daca un client devine inactiv.Fisa/ Card Client: Prezentare: General: . .Nr.Adresa. .Nume.Blocat.se completeaza doar orasul clientului. . telefon.Cod postal/ Oras. . 5 .Centru de responsabilitate.Cod tara. fax. .se completeaza cu judetul clientului.se completeaza cu judetul/tara clientului.este actualizat automat de tranzactiile clientului respectiv.este serie numerica. . . .Pagina de intrare.se completeaza cu adresa paginii de web a clientului respectiv. . Comunicare: .este preluat automat daca s-a completat pe prima pagina.se completeaza cu adresa de email. .Nr. . .Posta electronica.Adresa client.

6 .Butonul “Client” si optiunea “Intrari registru” va permite sa vizualizati tranzactiile clientului respectiv.Grupa inregistrare furnizori. Cod conditii de plata. dar in ecranul cu lista de clienti are functia de a intra in Fisa/ Cardul unui alt client sau tastele Shift+ F5.Metoda de plata de la clientul respectiv.Cod metoda de livrare.pentru alocare cronologica. .codul monedei straine a clientului.codul de limba folosit in corespondenta cu clientul respectiv. .Numarul de inregistrare fiscala a clientului.codul metodei de livrare cel mai des folosite de clientul respectiv.acest cod fiscal apare in jurnalul de TVA. zilelor dupa care este calculata scadenta facturilor.Plata la client nr.Nr. Nume banca.Facturare . . Alte functii: Butonul: Client: . daca acest client este diferit de clientul considerat. . cont bancar.se completeaza cu: o Manual. Comert exterior .se completeaza cu codul clientului la care se face plata. Plati Metoda de aplicare. .se completeaza cu numarul de cont al bancii clientului.Cod reducere factura. .Grupa inregistrare TVA Operatii.se completeaza identic.se completeaza cu: 4111 etc.Grupa inregistrare in ctb.se completeaza cu numele bancii clientului.In ecranul cu lista clientilor Ctrl+F permite cautare in coloana in care va pozitionati: Ex: fiind pozitionat in coloana: “Nume” si apasand Ctrl+F va apare fereastra de cautare dupa nume client. .Comentarii. o Aplica la cel mai vechi. inregistrare TVA.va permite sa atasati comentarii de clientul respectiv. Operatii economice.Cod valuta.Cod locatie. .Folosind butonul din partea de jos a ecranului “Client” sau tasta F5 se paraseste Fisa/ Cardul unui client si se intra in lista clientilor. In aceasta fereastra este suficient sa scrieti primele litere din numele clientului dorit si aplicatia va incepe cautarea . cu acelasi cod de client.Nr.Acelasi buton.Cod limba. - Receptie: . Nr.pentru alocarea facturi-plati manuala.se completeaza cu: CU_TVA/Fara_TVA .se completeaza cu: Platitor/Scutit .se completeaza cu codul locatiei cel mai des folosite la livrarea articolelor. Cod metoda de plata.

.Afiseaza cererile de oferte catre client.- Dimensiuni. Adrese comanda. Butonul: Vanzari: .se foloseste pentru a inregistra documente de la sucursalele client.pentru a defini politica de discount-uri la valoare finala document.Afiseaza cererile de comenzi generale catre client.pentru a defini politica de pret pe articole a clientului.Reduceri linie.Preturi. sectiunea planificare gasim fisa articolului.daca se poate face o asociere implicita a dimensiunilor pe clientul respectiv. . .se foloseste doar daca sunt mai multe conturi de definit pe clientul respectiv. 7 .Comenzi.Afiseaza cererile de comanda catre client. a clientului.se vor atasa. . . Articole In Modulul Cumparari.pentru a defini politica de discount-uri pe articole a clientului.Oferte.Reduceri factura.Comenzi generale. Conturi bancare.

.Fisa/ Cardul are mai multe tab-uri. .Pret mediu de achizitie ponderat. Acest camp este actualizat automat de tranzactii si nu poate fi modificat de catre utilizator. .reprezinta metoda de descarcare din gestiune si se completeaza cu FIFO.Codul unitatii de masura de stoc pentru articol.Stocuri. .reprezinta cantitatea aflata in stoc.Descriere cautare.reprezinta codul de cautare pentru articol. General: .Cost unitar.este codul articolului. Vom prezenta doat campurile de interes. .cantitatea aflata pe document de tip “Comanda la furnizor”.Metoda de cost.Nume articol.Cantitate pe comanda vanzare. Acest camp este actualizat automat de tranzactii si nu poate fi modificat de catre utilizator. Nu toate campurile din cardul articolului sunt esentiale.Cantitate in comanda cump.Descriere.Unitate de masura de baza. . Acest camp este actualizat automat de tranzactii si nu poate fi modificat de catre utilizator.cantitatea aflata pe document de tip “Comanda la client”. Facturare: .Calcul pret/ Profit. 8 .formula statistica de calcul a profitului. .reprezinta ultima valoare care afecteaza pretul de cost.Ultimul cost direct. .Numar. .

Produse. Poate fi completa manual sau actualizat automat folosind procedurile descrise mai jos. In cazul in care aceasta unitate de vanzare este diferita de unitatea de masura de stoc a articolului: o Va pozitionati pe prima linie libera.- Profit %. Pe unitatea de masura” completati cu relatia unitatii de masura de vanzare fata de unitatea de masura de baza: Va pozitionati din nou pe unitatea de masura la vanzare si apasati butonul “Ok” din coltul dreapta. o In coloana: “Cant. Pret unitar.reprezinta pretul de vanzare net in RON. pentru descarcare.se completeaza cu cu categoria contabila a articolului. Grupa inregistrare in ctb.Calculat automat pe baza formulei.se completeaza cu categoria contabila a articolului. Grupa inregistrare TVA Produse.se completeaza cu categoria TVA a articolului.se completeaza cu unitatea de masura de vanzare a articolului. Unitate de masura vanzare. Grupa inregistrare stocuri.jos.SE COMPLETEAZA: “CUMPARARE”. 9 . o In coloana “Cod” selectati unitatea de masura potrivita. Reaprovizionare SISTEM APROVIZIONARE.

daca se cunoaste. . Unitate de masura cumparare.nu se foloseste.Taxa vamala a articolului folosita de DVI.se completeaza cu unitatea de masura de cumparare a articolului.Plan disponibilitate.- - Numar furnizor. Pe baza lor se va face distributia cheltuielilor vamale pe articolele cumparate. Comert exterior . Numar articol furnizor.Comisionul vamal al articolului folosit de DVIl o Aceste 2 campuri legate de cheltuielile in vama sunt folosite de dept. Cantitate stoc de siguranta. .Comision vamal %. daca se cunoaste. Alte detalii legate de articole respectiv pot fi completate. Financiar. modificate sau vizualizate folosind butoanele: “Articol” si “Cumparari” 10 .Numar tarif vamal.Cantitatea de siguranta pentru stoc (informativ).Codul de tarif vamal al articolului respectiv.Tara de provenienta a articolului.Taxa vamala%.Cod articol la furnizor.Codul furnizorului articolului. Cantitate comanda minima/maxima-etalonul de cantitate minima/maxima folosita de necesitati. In cazul in care aceasta unitate de cumparare este diferita de unitatea de masura de stoc a articolului se procedeaza ca la unitatea de masura de vanzare. Data estimativa a livrarii se poate vizualiza in raportul: Stocuri.perioada de timp estimativa pentru livrare.Cod tara origine.Reprezinta limita superioara a cantitatilor aflate in stoc. . o Urmatoarele Tab-uri nu se folosesc. Calcul timp total. Stoc maxim. Fabricatie.

Acelasi buton.fiecare articol trebuie incadrat intr-o categorie daca este cazul.Dimensiuni.analiza disponibilitatii articolului pe perioada. .Intrari. . ..se completeaza cu alte detalii daca este necesar. .Disponibilitate articol pe….Alte functii: Butonul: Articol: . Aceasta categorie este preluata implicit de tranzactiile care folosesc articolul respectiv. dar in ecranul cu lista de servicii are functia de a intra in Fisa/ Cardul unui alt articol. depozite.In ecranul cu lista articolelor Ctrl+F permite cautare in coloana in care va pozitionati: o Ex: fiind pozitionat in coloana: “Nr” si apasand Ctrl+F va apare fereastra de cautare dupa cod articol.permite vizualizarea tranzactiilor pe articolul respectiv. .Folosind butonul din partea de jos a ecruanului “Articol” sau tasta F5 se paraseste Fisa/ Cardul unui articol si se intra in lista articolelor. .Comentarii. In aceasta fereastra este suficient sa scrieti primele caractere ale codului dorit si aplicatia va incepe cautarea: 11 .

.Butonul: Vanzari: . Moneda straina si rate de schimb In Managemet Financiar/ Initializare/ General/ Valute . Butonul: Cumparari: .Preturi. pe articole a furnizorilor.pentru a defini politica de discount-uri la achizitii.pentru a defini articolele de la un furnizor. .Comenzi.Reduceri linie.pentru a defini politica de pret de vanzare pe articol si client.Reduceri linie.Comenzi. .Preturi. . pe linii de document vanzare.Furnizori. .pentru a defini politica de pret pe articole a furnizorilor.se defineste o noua moneda straina: Se poate defini in lista cu valute sau in card (Shift F5): 12 .pentru a defini politica de discount-uri.afiseaza comenzile de vanzare existente pe articolul respectiv.afiseaza comenzile de cumparare existente pe articolul respectiv. pe articol si client.

descriere.conturi contabile pentru diferente favorabile si nefavorabile ale cursului valutar. . din lista cu valute. pozitionati pe valuta respectiva se apasa butonul “Cursuri de schimb”: Se copleteaza data de la care este valabila rata de schimb. Pentru introducerea unei rate de schimb pentru o valuta.Este esentiala completarea: .cod valuta. Rata efectiva se completeaza in “Suma curs Schimb relational” Mentionam ca daca pentru o zi nu este completata rata de schimb. 13 . va fi considerata valabila ultima rata de schimb existenta in tabela. . Introducere documente de vanzare Prezentam modalitatea de baza de introducere a unui document de vanzare din modulul Management Financiar -> Creante -> Facturi.

etc) .Sectiunea Antet.care cuprinde datele specifice ale documentului (articole. pret. etc) 14 . cantitate.care cuprinde datele generale ale documentului (client.Ecranul de introducere al documentului are 2 sectiuni: . modalitate de plata.Sectiunea detaliu.

Se apasa tasta Tab pentru ca sistemul sa aloce automat o serie numerica a documentului.Data de inregistrare.este completat automat cu codul/ orasul clientului dupa ce clientul a fost ales din lista. .Cumparare de la Client nr. . deoarece se alege din lista folosind posibilitatile de cautare. . nu se mai poate inlocui un numar existent. Nu este necesara cunoasterea codului clientului. . 15 .Cumparare de la cod postal. . aceasta operatie nu este posibila.Nr.este completat automat cu adresa clientului dupa ce clientul a fost ales din lista.Cumparare de la nume.. Aceasta data va fi aceasi cu data documentului.Se completeaza cu codul clientului de la care se inregistreaza factura.Sectiunea Antet: Campurile esentiale de completat: General: .este completat automat cu numele clientului dupa ce a fost ales din lista .stergere antet cumparare si se incepe introducerea unui document nou.propusa implicit data curenta..Cumparare de la adresa. o Pentru introducere document nou se apsa tasta F3. In acest caz se va apasa tasta F4. o Daca se doreste redenumirea numarului alocat de sistem.

Se completeaza cu numarul facturii trimise la client.Aceasta pagina contine datele legate de locul de unde se va face livrarea.Stare. va trebui completat pe liniile de detaliu.COST CENTER TYPE. dar se poate modifica.Cod metoda de plata. dar se poate modifica.se va alege din lista derulanta si se va completa codul angajatului responsabil de documentul de achizitie. Datele sunt preluate automat.acest cod de dimensiune se poate completa daca este acelasi pentru tot documentul. pentru a fi propusa automat pe liniile de articol. Daca nu se va completa aici in antet. . . Numar document extern.Cod valuta. . .doar daca este vanzare la extern .poate fi “Deschis” si permite modificari sau “Lansat” care nu premite modificari. Acest camp va apare in jurnalul de TVA.Cod agent de vanzari. .Data document.este calculata automat pe baza “Conditiei de plata” Este preluata din pagina clientului.Data scadenta. Comert exterior:.Conditie de plata. Este esential sa se completeze codul locatiei din care se va livra marfa. .se completeaza cu data facturii.se completeaza in aceleasi conditii ca si dimensiunea COST CENTER TYPE. pe butonul din campul de “Valuta” se apasa si se schimba valoarea ratei de schimb: 16 . Daca rata de schimb este diferita de rata de schimb declarata in tabela de paritati. adica compania de lucru. daca este client extern. . Livrare: . cu articole. dar se poate modifica.COST TYPE .este preluata automat din pagina clientului.este preluata automat din pagina clientului.este preluata moneda straina din pagina clientului. Facturare: Sectiunea campurilor din stanga este completata automat cu datele clientului de la care se va incasa documentului de vanzare.

Sectiunea Detalii: In fereastra cu liniile documentului se vor introduce articolele care se vand una cate una: 17 .

Lista.Cu aceasta functie se va parasi ecranul de fisa/ card document si se va intra in lista de documente. Pret unitar. .se pot insera comentarii pentru documentul respectiv. Total).se alege Articol. .Statistici. folosind functiile de cautare.in acest ecran se verifica valorile care se vor inregistra in contabilitate (valoare neta.se completeaza cu locatia din care se vinde. .Fisa.Dimensiuni. 18 . daca se factureaza la un alt pret. si poate fi modificat. Descriere. Butonul Linie: .se completeaza automat cu descrierea articolului. Cantitate. In partea de jos a ecranului sunt butoane cu alte functii: Butonul Factura: .Comentarii. TVA.se completeaza cu: Cod articol dupa ce a fost selectat din lista. Cod locatie.Locatie/ perioada.Redeschidere fisa document (functie valabila in lista de documente) .- Tip.se pot vizualiza/ insera dimensiunile la nivel de document.permite analiza disponibilitatii articolului pe locatii si perioade.se completeaza cu cantitatea cumparata pe articol. No.apare completat cu pretul articolului la clienti.Disponibilitate articole pe.

- Introducere Note de credit / Stornarea documentelor Documentele de stornare vanzare se introduc in modulul Vanzari Creante/ Note de Credit.Expandare LM. se verifica valoarea discount-ului calculat. . Butonul Inregistrare: .Redeschidere. Se mai pot folosi si tastele: Shift+Ctrl+D. fara posibilitate de modificare. Modalitatea de introducere/ completare este identica cu introducerea unui document de vanzare. pentru a se verifica corectitudinea datelor introduse. importat verificarea acestor dimensiuni pentru raportarile ulterioare. Butonul Functii: .Raport test. . pentru usurinta in operare. . Diferenta consta in optiunea “Corectie” in sectiunea General/ Tab-ul General a documentului care trebuie sa fie validata: 19 .Inregistrare si imprimare.se redeschide un document “Lansat”pentru a fi operate modificari.nu se foloseste.valideaza si tipareste documentul.se vizualizeaza inainte de inregistrare documentul. Este f.Inregistrare lot.se schimba status-ul documentului in “Lansat” si nu mai sunt permise modificari.nu se foloseste.Dimensiuni.permite copierea unui document existent sau inregistrat intr-un nou document deschis. .Se verifica existenta dimensiunilor pentru articole. documentul introdus. .Cu aceasta optiune se valideaza definitiv. .Calcul reducere factura. .Inregistrare.nu se foloseste.Mutare linii negative.Copiere document.Lansare. .in cazul in care este valabila o politica de discount valoare.

nu se completeaza la introducerea ofertei.Butonul dreapta jos: “Functii”/ “Copiere Document”. valoarea documentului este zero. Modalitatea de introducere si functionalitatile sunt aceleasi ca la orice document de vanzare.Data document.cand se inregistreaza un bon de consum.reprezinta data de livrare solicitata informativ.cand se storneaza o factura de vanzare existenta. . Cu aceasta functie se genereaza un document de storno dintr-un alt document existent.in acest caz. .nu se completeaza la introducerea ofertei.Numar comanda client.particularitati Oferte Acest meniu foloseste la introducerea cererilor de oferta de pret de la clienti si se acceseza din modulul Vanzari si Marketing -> Procesare Comenzi -> Oferte. .O facilitate in inregistrarea documentelor este functia de copiere. 20 .Data comanda.Data livrare solicitata. adica vanzare cu valoare zero.. Documente de vanzare. .reprezinta data ofertei. detaliat anterior. Cand se storneaza? . Particularitati: Sectiunea General.Tab-ul General: .

Comenzi Generale Acest meniu foloseste la introducerea comenzilor generale de vanzare pe locatii/ gestiuni: 21 .- Numar livrare client. va fi transferata in meniul comenzi. La sfarsit se apasa butonul dreapta. folosind butonul Imprimare se poate tipari oferta si trimite pe e-mail sau fax la client Cand clientul a trimis cererea de comanda. comanda client.jos: Intocmire comanda si oferta actualizata cu date de comanda.nu se completeaza la introducerea ofertei. La sfarsit. preturile se actualizeaza. etc. nr. se redeschide oferta. se completeaza campurile care nu s-au completat la introducere: data comanda.

cantitatile.Comenzile introduse manual cum am prezentat la sectiunea “Introducere documente de cumparare”. trebuiesc completate datele privind comanda (nr. etc) Dintr-o comanda generala se poate folosi butonul dreapta. . Fata de modul de operare prezentat anterior. Comenzi In acest meniu se regasesc: Mentiuni: . In timp ce oferta nu se mai regaseste in sistem.Comenzile generate din comenzi generale. 22 . Cand soseste factura de la client.Comanda se tipareste si se trimite la furnizor pe fax/ e-mail/ posta. . data scadenta factura. comanda se va redeschide si se va valida ca si factura (cu tasta F11) dupa ce in prealabil au fost actualizate campurile (ex: Nr. etc).Modalitatea de introducere este prezentata la introducerea unui document de cumparare. OBS: Spre deosebire de oferta. . . etc. partiala sau integrala. comanda generala ramane in sistem. comanda. . catre aprobare.“Intocmire comanda” si se va genera comanda de cumparare. document extern. data comanda. ci din comanda generala se genereaza comanda de vanzare.Comenzile generate prin butonul Functii/ Copiere document. comanda generala nu este transferata in comanda.Comenzile generate din oferte.Comanda de vanzare va ramane in acest meniu pana la sosirea facturii de la client.

Se va afisa lista tuturor tranzactiilor efectuate in legatura cu clientul respectiv: facturi de vanzare.05 afiseaza facturile neincasate scadente exact in data de 20. Pentru a afisa doar facturile deschise. optiunea „Creante/Datorii”. si se alege „Factura” in campul afisat. stornari. neincasate.Se apasa tasta F7.05 afiseaza facturile neincasate scadente in intervalul 20. incasari.Se apasa tasta F7. butonul „Sold”.01..Se afiseaza lista cu facturile neincasate. Aceasta se acceseaza din fisa clientului. inlaturati filtrul. apasand butonul „Client”. Aceste solduri pot si vizualizate pe zi/saptamana/luna/trimestru sau an.Urmarirea creantelor clienti: Se realizeaza in fereastra „Intrari registru clienti”. se procedeaza astfel: . Dupa vizualizarea rezultatului.Se completeaza cu Da/Yes pentru a afisa facturile neplatite inca.05.05 30.Intrari registru client. . Se procedeaza astfel: .05 20. 23 . In plus.05 afiseaza facturile neincasate ce au scadenta in zilele anterioare datei de 20 ianuarie (pana in 19 ianuarie inclusiv). de exemplu: <20. Daca pe linia facturii campul „Deschis” nu contine bifa. trebuie filtrat campul „Data scadentei”.01.Se da click pe coloana „Data scadenta” si se apasa F7.30.01. pentru a vizualiza situatia facturilor scadente la o data anume.Validati filtrul apasand OK.01. inseamna ca factura respectiva a fost imperecheata cu o incasare. afisandu-se campul dupa care se va face filtrarea. Selectarea liniilor ce reprezinta facturi: . procedand ca la punctul anterior . . 20.Se da click pe coloana „Tip operatie” . Vor fi selectate doar facturile din multimea de tranzactii efectuate de clientul respectiv.Se da click pe coloana „Deschis” . Urmarirea scadentei facturilor: Pentru a afisa lista facturilor neincasate pana la data curenta se procedeaza ca la punctul anterior.01.01. sau cu Nu/No pentru a afisa cele platite. In fereastra ce se va deschide se completeaza criteriul de filtrare a datei.05 Urmarirea creantelor/datoriilor totale se poate face si din meniul „Plan de conturi”.01. Urmarirea facturilor neincasate: Facturile neincasate se recunosc dupa bifa din campul „Deschis”.

Balanta Verificare Client – Lista top 10 Client – Sumar evolutie Evolutie detaliata client (toate factuile de vanzare cu valoarea lor cat si valoarea ramasa de incasat) Vanzari pe client/Articol – vanzarile pe atat pe client cat si pe articole Vanzari&Creante –Documente: Comanda de la client Factura de vanzare Situatie financiara (detaliere a tuturor facturilor emise pe un client cu data scadenta.RAPOARTE: Contabilitate – Rapoarte Balanta analitica clienti Vanzari&Creante – Rapoarte Client – Detal. suma ramase de incasat din factura) 24 . Suma facturii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful