P. 1
transilvania1iulian

transilvania1iulian

|Views: 6|Likes:
Published by Olga Popov

More info:

Published by: Olga Popov on Aug 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2013

pdf

text

original

Goticul tarziu si Renasterea timpurie in Transilvania

- Creste pericolul turcesc -> continua dezvoltarea fortificatiilor bisericesti (~300 biserici fortificate) - Cetăţile săteşti - ziduri de apărare întărite cu turnuri şi drumuri de strajă, guri de tragere si de aruncat păcură - incinte înconjurate de şanţuri cu apă. - Biserica – ultimul bastion de apărare în cetatea fortificată - legată organic de zidurile de apărare - se fortifică turnul – clopotniţă - se ridica câte un bastion deasupra corului sau navei - drumuri de strajă în pod sprijinite în exterior pe contraforţi - Se înlocuiesc clădirile de lemn cu clădiri de zidărie -> duce la regim inchis al străzilor Populaţia se îndeseşte -> parcele înguste -> curţi interioare tip culoar sau absente - Stil dominant gotic -> ia nastere casa – turn - Se dezvolta cultura laica -> bisericile îsi pierd din amploarea gotica -> biserici cu 3 nave Biserica din Moşna – tip hală (3 nave) - turn-clopotniţă în capătul de vest, puternic fortificat - expresie exterioară severă - interior bogat decorat Biserica din Biertan – dupa modelul bisericii “din Deal” - biserică hală, scurtă si largă - turn-clopotniţă pe vest, fortificat - acoperiş cu bolţi cu nervure dispuse în plasă (specific goticului tarziu) - portalurile de Nord si Sud – în compozitie Renascentistă - Începe să se manifeste o predilecţie pentru biserici tip sală (1 navă) Biserica mănăstirii Minorităţilor din Cluj – tip sală (uninavată) - acoperită cu o boltă în reţea complicată

decoraţie renascentistă (lombardă şi toscană) . Nicolae din Hunedoara Naos în cruce greacă înscrisă (4 coloane cilindrice determină 3 nave) Bolti semicilindrice pe braţele crucii se întretaie în traveea centrală sub forma unui început de boltă în cruce. biserica din Feleac si biserica din Vad -> imbinare a stilurilor. Mihail – pastrata in stare natural .Celelalte 3 laturi sunt cladiri mănăstireşti .biblioteca în stil gotic englez . boltită dupa sistem gotic Biserica din Feleac Naos in 2 travei .. Nicolae din Hunedoara. Prima construcţie renascentistă – Aripa lui Matei din castelul de la Hunedoara – dublă logie cu arcade in plin cintru.Renaşterea pătrunde în arhitectura Transilvaniei. Refacearea în stil renascentist a castelului de la Gilău Capela Lazo langă biserica somanică Sf.Domnitorii moldovei si munteniei ridica in Transilvania bisericile Sf. Biserica Sf.Sala reflectoriului – bolti ogivale sustinute de un stalp central .galeria deschisă cu arcade în arc frânt .boltă reticulată gotică Prima locuinţă renascentistă – Casa Wolphard (ancadramente toscane) . Trecerea la cilindrul turlei – prin pandantivi inegali Absida poligonală cu 4 laturi.împingeri preluate de contraforţi care avanasează spre interior Ansamblul mănăstirii Franciscanilor – Una din laturi este biserica gotică tip sală .

Vintu de Jos) Cetatea de la Oradea Incintă pentagonală (rol important in asimilarea compozitiei de plan ordonat) Bastioane in forma de pană in colcuri .Are loc o despărţire între reşedinţe nobilare si arhitectura de apărare.Ungaria cade sub turci -> Transilvania – pricipat autonom . . regulată (specific renascentistă) nu se aplică la locuinţe urbane datorită terenului îngust.boltă pe nervuri stelate în altar Altar de formă poligonală Profilul soclului – factura modlovenească. .incintă patrulateră cu bastioane de colţ Reşedinţa de la Vinţu de Jos – deschis. însă se aplică la arhitectura castelelor -> apar doup tipuri de organizare ordonată Funcţii sipersate în jurul unei incinte Funcţii grupate în nucleu central în interiorul incintei (Castelul de la Criş. Arhitectura Renasterii în Transilvania .Compoziţia ordonatoare. în timp ce influenţa Renascentistă era deja instaurată în Transilvania de unde elementele stilului pătrund în Ţara Românească.Arhitectura capată un caracter unitar pe întreg teritoriul ţării în urma asimilării unor procedee clasiciste în Moldova. Biserica din Vad Plan trilobat – factura moldovenească Bolti specifice goticului – arce ogivale in naos .- Acoperis cu boţi pe arce de ogivă fară console (în naos şi altar) Factura generală a bisericii are influenţe moldoveneşti. nefortificat. Reşedinţa de la Gherla – înca fortificată (cetate) .

Motivul logiei italiene se întâlneşte cu motivul prispei si al prodvorului popular -> galeria deschisă. . lombardă. .Decoraţia – caracter eclectic – toscană.Elementele renaşterii se gasesc în Compoziţiile planimetrice ordonate Acoperiri cu bolţi cilindrice cu penetraţii Compoziţia ritmică a faţadelor Ornamentaţia ancadramentelor .Şcoala pietrarilor de la Cluj – contribuie la unitatea stilistică a Renaşterii. romană. . . .Bastionul ia forme variate – octogonal. . patrat la Arghieş.Zidul rămâne plin specific goticului (nu sunt prezente faţadele cu coloane şi pilaştri) . în arc mănăstiresc. .Caracteristic Renasterii – logii exterioare – la Sînmicăluş. .Se generalizează sisteme de acoperire (bolţi în cruce fară nervuri. bolţi cilindrice cu penetraţii).Elemente renascentiste Iniţial in cadrul construcţiilor gotice Apoi se împletesc cu elemente gotice Apoi se desprind total de acestea Apoi asimileaza elemente ale barocului . formă de pană la Medieşul Aurit. circular la Racoşul de Jos si la Bondiţa. şi ancadramente şi piese sculptate specific Renascentiste.- În centru – palat pentagonal cu curte interioara pentagonala.Ca reacţie a Bisericii Catolice şi a statului feudal patrunde in Transilvania barocul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->