Lucrări de lemn;

CONSTRUCŢIA UNEI BALCON DE LEMN

Balcon

- lucrare efectuată de Nicolae Helerea.

Balconul, ca şi element arhitectural s-a impus de-a lungul timpului devenind o extensie a clădirilor. Nu întotdeauna este necesară construcţia unui balcon, dar acesta poate fi construit doar ca şi element ornamental, dacă arhitectura clădirii impune acest lucru. Balcoanele fiind situate întotdeauna la o anumită înălţime faţă de sol sunt prevăzute cu o balustradă de protecţie. De asemenea, balcoanele pot fi interioare (loje), exterioare sau o combinaţie a ambelor variante. La construcţia acestora se pot folosi mai multe tipuri de materiale: lemn, piatră, beton, fier, etc. În acest ghid vă voi arăta cum se poate construi un balcon de lemn simplu, ieftin şi zic eu estetic. Citiţi cu atenţie acest ghid practic şi însuşiţi-vă etapele lucrării înainte de a trece efectiv la construcţie.

1) Pregătirea scândurilor. Lucrarea va fi realizată din lemn de larice. Laricele fiind un răşinos este rezistent în mediul umed. În primă fază facem măsurătorile şi confecţionăm toate piesele necesare. Le ajustăm la lungimea/ lăţimea dorită. Nu uităm să le şlefuim dacă este cazul. 2) Înainte să începem construcţia montăm o schelă pe care avem grijă să o asigurăm corespunzător. Accidentele sunt în primul rând dureroase. Vom începe construcţia prin realizarea unei podele. Se poate observa că în colţuri şi în partea frontală s-au realizat decupaje în care se vor fixa baluştrii. Scândurile podelei le fixăm la o distanţă de 1,5 cm una faţă de cealaltă şi de asemenea la capete lăsăm aceiaşi distanţă. Acest lucru permite o dilatare fără probleme pe timp călduros iar pe timp ploios va permite scurgerea rapidă a apei. 3) Fixarea scândurilor o vom realiza cu şuruburi autofiletante de inox. Dacă se foloseşte alt tip de şuruburi sau cuie este posibil ca acestea să ruginească. Se poate observa că aceste scânduri au un profil antiderapant. (acele şanţuri longitudinale)
1

2 dintre ei se vor fixa de grinzile pe care montăm balconul iar 2 se vor prinde de fronton. 5) Pentru că tocmai vorbeam de fronton acum îl montăm şi pe acesta. iar găurile sunt şanfrenate.) 7) Trecem acum la realizarea baluştrilor care se vor fixa de perete cu prezoane (tije metalice filetate de la un capăt la altul).4) Fixăm baluştri. 8) Aşezăm balustrul pe perete şi trasăm pe perete linia de fixare şi punctele de străpungere a zidului. Se vede în stânga cum am montan balustrul de el. Dacă vă uitaţi cu atenţie veţi observa că există deja găuri date. Distanţa între găuri va fi de 50 cm. Veţi găsi explicaţiile necesare. aceştia îi realizăm dintr-un lemn de brad. (se lărgeşte gaură pentru a se ascunde capul şurubului. Cu o bormaşină cu percuţie şi un burghiu de beton facem găurile necesare. Poate părea insuficient. dar frontonul se va prinde şi de grinzi. 2 . După frezare folosim un burghiu (Ø 12) de lemn pentru a străpunge lemnul. Cel mai simplu este să urmăriţi pozele. 6) Aici se poate vedea mai bine cum se fixează baluştrii pe colţ. Aveţi grijă să daţi găurile perpendicular pe zid. Folosim o freză de lemn pentru a da găuri pe o adâncime de 2 cm.

pentru a nu ruginii. neprofilată. 12) Urmează să fixăm lateralele. Acestea sunt din scândură de brad rindeluită. este un lucru la fel de simplu că orice etapă a acestei construcţii. Fixăm scândura cu câte 2 şuruburi autofiletante de inox la fiecare balustru. pe interior şi exterior. Avem grijă să folosim şi şaibe plate. Piuliţele (după ce punem înainte şi şaibe plate) le vom strânge cu o cheie tubulară. Ar fi de preferat ca acest prezon să fie din inox. pe diametrul prezonului dar cât mai late. Detaliu 2.9) Pentru că nu dorim ca prezonul să se vadă în casă. doar un mic sfat: tăiaţi scândurile la intersecţie în unghi de 45 de grade. Vom pătrunde în BCA cam 3 cm. dăm nişte găuri în perete cu o freză de beton. 10) Vom fixa prezonul definitiv de perete cu piuliţe. 11) Prezoanele fiind montate putem fixa şi baluştrii. 13) Ultima parte în construcţie este montarea mâinii curente care este tot din lemn de larice. Se poate observa că aceste prezoane nu mai sunt foarte vizibile. Astfel creşte estetică. După frezare îndepărtăm restul de material cu o daltă şi un ciocan. 3 . Detaliu 1. Detaliu. dar dacă nu aveţi îl puteţi vopsi.

Demontaţi toată construcţia (puteţi eticheta fiecare piesă pentru a-l putea apoi reasambla mai uşor).14) În cazul în care doriţi. Montaţi definitiv balconul şi mai aplicaţi încă 2 mâini de lac. Sfaturi: ● ● ● ● ● Nu efectuaţi lucrarea cu scule defecte sau improvizate. ştergeţi de praf şi apoi aplicaţi lacul. Informaţiile prezentate sunt cu titlu informativ. Lucrare uşoară. Copyright © 2009 .2010 . cu siguranţă vă va reuşi. Nu ne asumăm nici un fel de responsabilitate pentru orice probleme apărute din utilizarea acestor ghiduri. ~180. Înainte de a da cu lac peste lac se şlefuieşte uşor cu o hârtie abrazivă cu granulaţie mică. Aplicaţi minim 2 mâini de ulei de in şi apoi o mână de lac. Eu am luat decizia de a le face. Nu grăbiţi/întârziaţi procesele detaliate aici. Pericolul focului. va arăta mai fain cu aceste şanţuri. Succes. Contact Nicolae Helerea Reproducerea parţială sau totală a ghidului se poate face numai cu acordul de principiu al Dl Helerea Nicolae si Daniel Morlova.Piatra si lemn 4 . puteţi realiza caneluri cu o freze de lemn. La terminarea zilei de lucru ştergeţi/spălaţi toate sculele. Păstraţi curăţenia la locul de muncă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful