P. 1
seni 3102

seni 3102

|Views: 223|Likes:
Published by nagaajothe

More info:

Published by: nagaajothe on Aug 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2014

pdf

text

original

UNSUR SENI

garisan
‡ - Garisan ialah satu deretan titik yang bersambung-sambung yang mempunyai jarak tertentu ‡ - Garisan boleh diolah untuk mencipta rupa, jalinan, ton, corak, dan untuk menimbulkan bentuk, ruang, dan pergerakan.

rupa
‡ - Rupa adalah hasil pertemuan titik hujung dengan titik mula ‡ - Rupa adalah kawasan rata yang dilingkari garisan luar

. dan catan teknik impasto ‡ b.Jalinan sentuh jalinan yang dapat dirasai dengan sentuhan/tangan seperti kolaj. arca.Jalinan tampak jalinan yang hanya dapat dilihat tetapi tidak dapat dirasai dengan tangan seperti corak batik. jalur buah tembikai dan gambar foto.jalinan ‡ jalinan ialah kesan yang terdapat pada permukaan sesuatu benda ‡ .Terdapat 2 jenis jalinan iaitu: ‡ a.

pyramid. bulat dsb. ‡ b.Rupa positif rupa objek yang terletak di sesuatu kawasan b.‡ a. Rupa boleh diolah dalam bentuk: a. buah. segi empat.Rupa geometri bersudut seperti segi tiga.Rupa organic rupa bebas yang tidak bersudut seperti rupa daun.Rupa negative ruang di sekeliling rupa sesuatu objek. batu dsb. .

Terdapat 2 jenis bentuk iaitu: ‡ a. (bukan berbentuk gambar) ‡ b.Bentuk ilusi bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catan. jisim dan lebih daripada satu permukaan ‡ .bentuk ‡ Bentuk mempunyai keluasan.Bentuk konkrit bentuk objek sebenar yang bersifat 3 dimensi iaitu boleh disentuh. ketinggian. dan dirasai. dilihat. .

Ruang tampak ruang yang hanya dapat dilihat dalam seni tampak seperti lukisan. catan dan cetakan (bukan sebenar) . ‡ -Terdapat 2 jenis ruang iaitu: ‡ a.ruang ‡ Ruang ialah kawasan kosong di sekeliling objek.Ruang nyata ruang sebenar yang terdapat pada bentuk-bentuk konkrit ‡ b. jarak antara dua objek. atau rongga dalam sesuatu objek.

Warna tertier iaitu campuran warna asas dengan warna sekunder Terdapat 3 gubahan warna iaitu: a.warna Terdapat 3 jenis warna iaitu: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ a.Warna harmoni.Warna sewarna hanya satu warna yang mempunyai pelbagai ton (daripada terang kepada gelap) . kontra. selesa dan seimbang) b.warna bersebelahan dalam roda warna (warna sekeluarga. kaya. dan kuning (tidak boleh dihasilkan dengan campuran warna lain) b.Warna asas iaitu merah.Warna penggenap warna yang bertentangan dalam roda warna (menimbulkan kesan segar. Jingga Kuning + Merah dan Ungu Merah + Biru ) c.Warna sekunder iaitu campuran dua warna asas (Hijau Biru + Kuning . biru. getaran dan pergerakan) c.

perang. garang. sedih. meriah dsb) ‡ b. damai dan tenang) .‡ .Warna panas warna antara warna merah ungu hingga kuning hijau pada roda warna (menimbulkan kesan bertenaga. harapan.Warna sejuk warna antara hijau hingga ungu pada roda warna (menimbulkan kesan sejuk.Terdapat 2 suhu warna iaitu: ‡ a.

PERBANDINGAN UNSUR SENI CATAN .

Catan Barat Catan Malaysia .

Garisan beralun bagi menghasilkan imej air Penggunaan rupa organik yg terdapat pada subjek catan itu Bentuk ilusi bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catan.nipis.pintu dan kerusi Peggunaan rupa geometri dalam melukis katil. dan perabot yang terdapat dalam bilik tidur Bentuk ilusi bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catan.lurus bagi menghasilkan bentuk katil.tingkap. Rupa Bentuk .Unsur-unsur seni Seni catan barat Seni catan malaysia Garisan Garisan tebal.

seimbang dan selesa . Menggunakan konsep warna harmoni. untuk menimbulkan perasaan sekeluarga. menggunakan ruang tampak dan subjek yg hendak ditonjolkan kelihatan simetri dgn titik tengah lukisan Warna Menggunakan konsep warna Harmoni menimbulkan suasana dan perasaan yang selesa .Ia juga sesuai untuk hiasan dalaman dan perabot.Unsur-unsur seni Seni catan barat Seni catan malaysia Jalinan ruang Jalinan sentuh ruang tertutup. menunjukkan perspektif dalam memberi kesan jarak dan saiz Jalinan sentuh Penggunaan ruang digunakan sepenuhnya.

Catan Barat Catan Islam .

Ia juga menimbulkan kesan kontra dan pergerakan. dan perabot yang terdapat dalam bilik tidur Bentuk ilusi Menggunakan konsep warna Harmoni menimbulkan suasana dan perasaan yang selesa .nipis.Ia juga sesuai untuk hiasan dalaman dan perabot. Garisan beralun dan tebal di gunakan keatas tulisan bagi menampakkan kesan garisan Penggunaan rupa organik yang terdapat pada tulisan Bentuk ilusi Menggunakan warna penggenap yang menunjukkan suasana tegas.tingkap. Rupa Bentuk Warna .pintu dan kerusi Peggunaan rupa geometri dalam melukis katil.Unsur-unsur seni Seni catan barat Seni catan islam Garisan Garisan tebal.lurus bagi menghasilkan bentuk katil.

Unsurunsur seni ruang Seni Catan Barat Seni Catan Islam ruang tertutup. . Jalinan Sapuan warna yang digunakan menampakkan garisan-garisan pada perabot dan menimbulkan jalinan.seimbang menggunakan ruang tampak dan subjek yg hendak ditonjolkan kelihatan simetri dgn titik tengah lukisan Teknik penggunaan berus pada warna menampakkan seperti pergerakan pada tulisan menimbulkan jalinan.

Catan Barat Catan India .

pintu rupa manusia dan kerusi Peggunaan rupa geometri dalam melukis katil. Rupa Bentuk . Penggunaan rupa figura yg terdapat pada catan itu Bentuk ilusi bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catan.Unsur-unsur seni Seni catan barat Seni catan malaysia Garisan Garisan tebal.nipis.tingkap.lurus. dan perabot yang terdapat dalam bilik tidur Bentuk ilusi bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catan. Garisan nipis bagi kasar bagi menghasilkan menghasilkan bentuk katil.

Unsur-unsur seni Seni catan barat Seni catan malaysia Jalinan ruang Jalinan sentuh ruang tertutup. Warna Menggunakan konsep warna Harmoni menimbulkan suasana dan perasaan yang selesa . seimbang dan selesa . Menggunakan konsep warna harmoni.Ia juga sesuai untuk hiasan dalaman dan perabot. untuk menimbulkan perasaan sekeluarga. menunjukkan perspektif dalam memberi kesan jarak dan saiz Jalinan tampak Ruang latar depan dan belakang telah dilukis dengan bersepadu bagi menggambarkan ruang rata.

Prinsip rekaan .

Dalam istilah bahasa harmoni membawa maksud aman dan damai .Harmoni tidak akan wujud jika ada unsur-unsur yang bercanggah .Dalam istilah seni harmoni merupakan hasil ulangan dan rentak unsur seni yang sesuai dan seimbang .Harmoni wujud dalam penggunaan garisan dan warna .1. Harmoni .

‡ Kontra . memberi fokus. mengelakkan kebosanan dan kesan pergerakan . teknik dan bahan yang berlainan .Kontra wujud jika ada unsur-unsur seni yang bertentangan atau bercanggah dalam sesuatu gubahan .Fungsi kontra ialah untuk menarik perhatian.Kontra dapat dihasilkan melalui penggunaan unsur seni.

Penegasan dapat dihasilkan melalui penggunaan unsur seni yang kontra atau asingkan objek yang hendak ditegaskan .3.Fungsi penegasan ialah untuk menarik perhatian. memberi fokus. Penegasan . kontra atau ganjil dalam sesuatu gubahan .Penegasan wujud apabila terdapat sesuatu unsur yang menonjol. dan mengelakkan kebosanan .

tarikan dan tumpuan . IMBANGAN .Imbangan tidak simetri unsur seni tidak sama di kedua-dua bahagian tetapi mempunyai cirri-ciri yang menimbulkan kesan keseimbangan .‡ 4.Imbangan simetri unsur seni yang sama antara kiri dan kanan atau atas dan bawah (garisan axis dilukis di tengah-tengah pembahagian tersebut) b.Imbangan bermaksud kesamaan dan kesepadanan dari segi berat.Terdapat 2 jenis imbangan iaitu: a.

Pergerakan dapat dilihat melalui kesan angin. bersinar-sinar dsb .5.Pergerakan ialah keadaan yang bergetar. taufan dsb . bergoyang. Irama dan Pergerakan . berpancar.Fungsi irama dan pergerakan ialah untuk memberi kesan lebih hidup dan realistic terhadap sesuatu gubahan . air. ombak. berayun.

Kepelbagaian dapat dihasilkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan.Kepelbagaian dapat memberi gaya. rupa dan warna yang pelbagai dalam sesuatu gubahan . dan idea yang berbeza dalam sesuatu gubahan . Kepelbagaian(banyak unsur2 dalam lukisan) .6. nilai. tenaga. variasi.Kepelbagaian wujud hasil penggunaan pelbagai gaya. dan daya tarikan dalam sesuatu gubahan .

Kesatuan dapat menimbulkan suasana yang tenteram.7.Kesatuan bermaksud satu tema atau satu idea bagi semua unsur dalam sesuatu gubahan . Kesatuan . teratur dan selesa ‡ Dicatat oleh Tuan Abdullah Sanusi di 21:57 .

PERBANDINGAN PRINSIP SENI CATAN .

BARAT-MALAYSIA Catan barat Catan malaysia .

.Prinsip seni harmoni Seni catan barat Harmoni dari segi penggunaan warna dan garisan Kesan pergerakan dalam penghasilan imej daun Unsur penegasan pada lukisan ini ialah pada subjek utama tersebut iaitu rumah Penggunaan warna pengenap memberikan lagi fokus terhadap subjek tersebut Seni catan malaysia Harmoni dari segi penggunaan warna dan garisan Kesan pergerakan air Penegasan pada lukisan ialah pada subjek utama lukisan tersebut iaitu 3 budak yang berjaya menangkap ikan di sungai. Simetri tidak tulen Kontra Penegasan Imbangan Simetri tidak tulen .

idea alatan dan bahan yang dipegang oleh kanak-kanak menampakkan kepelbagaian. Catan malaysia Teknik penyapuan dan ton warna menampakkan Pergerakan air dilihat menyusuri sungai.Prinsip seni Irama dan pergerakan Catan barat . Pergerakan daun ditunjuk dengan garisan yang pelbagai dan penyapuan warna yang menimbulkan ton perbezaan warna pada langit menampakkan kepelbagaian. . Catan yang bertemakan alam semulajadi dan beunsurkan keceriaan menimbulkan kesatuan. kepelbagaian kesatuan Catan dapat menimbulkan suasana yang tenteram. teratur dan selesa menimbulkan kesatuan.

BARAT-INDIA Catan barat Catan india .

Prinsip seni harmoni Seni catan barat Harmoni dari segi penggunaan warna dan garisan Seni catan india Catan menimbulkan suasana aman dan damai. Sapuan berus dan penggunaan warna baju menimbulkan kontra. Imbangan simetri tidak tulen Kontra Kesan pergerakan dalam penghasilan imej daun Unsur penegasan pada lukisan ini ialah pada subjek utama tersebut iaitu rumah Penggunaan warna pengenap memberikan lagi fokus terhadap subjek tersebut Penegasan Imbangan Imbangan simeti tidak tulen . Penegasan pada lukisan ini ialah 3 wanita india .menampakkan ciri harmoni. Warna baju manusia dengan latarbelakang yang berbeza menimbulkan penegasan pada lukisan.

perbezaan warna pada langit menampakkan kepelbagaian. Catan India Pergerakan tangan manusia yang seolah-olah memperlihatkan pergerakan tarian menimbulkan pergerakan. 3 orang wanita yang seolah-olah bersahabat memperlihatkan suasana yang harmoni menimbulkan kesatuan. kepelbagaian kesatuan .Prinsip seni Irama dan pergerakan Catan barat Pergerakan daun ditunjuk dengan garisan yang pelbagai dan penyapuan warna yang menimbulkan ton. Catan dapat menimbulkan suasana yang tenteram. teratur dan selesa menimbulkan kesatuan. Kepelbagaian warna kain baju menimbulkan kepelbagaian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->