Pengenalan Sel - sel tubuh tidak mempunyai akses secara langsung kepada persekitaran luar tubuh bagi membolehkan

sel-sel tersebut memperolehi keperluan hidup. Oleh yang demikian sel – sel tubuh terpaksa bergantung kepada sistem - sistem organ tubuh untuk kemandiriannya. Sistem kardiovaskular atau kardiorespiratori memikul tanggungjawab ini dengan mengangkut oksigen, nutrien dan lain - lain keperluan kepada sel dan membawa keluar sisa - sisa metabolisme serta produk - produk sel ke bahagian lain tubuh.

Komponen - komponen utama sistem kardiovaskular atau kardiorespiratori a) Jantung   

Organ

yang

penting mengepam

darah ke

seluruh

tubuh untuk

membekalkan oksigen dan nutrient Saiz jantung adalah sebesar penumbuk individu dan beratnya kurang dari satu paun Terdapat empat ruang pada jantung iaitu atrium kanan, atrium kiri, ventrikel kanan dan ventrikel kiri. b) Darah    Tisu cecair yang terdiri daripada pelbagai jenis unsur sel termasuk eritrosit, leukosit dan platlet yang terkandung di dalam plasma. Lebih kurang 55% daripada isipadu darah ialah plasma dan 45% terdiri daripada eritrosit Darah membentuk lebih kurang 7% daripada berat tubuh orang dewasa normal. Seorang dewasa yang berat tubuhnya 70 kg mempunyai kira-kira 5 - 6 liter darah.

c) Salur darah   Terdiri daripada arteri, vena dan kapilari. Salur darah membolehkan darah mengalir dan melengkapi peredaran dari jantung ke tisu dan kembali semula ke jantung.

paru dan keluar dari tubuh.d) Salur pernafasan   Salur pernafasan membolehkan pengaliran udara ke paru . Terdiri daripada salur nasal. . Fungsi sistem kardiovaskular atau kardiorespiratori. trakea bronkus dan bronkiul. farikns.

Gas oksigen ini akan disimpan sementara di alveolus.paru melalui salur pernafasan. Sistem peredaran mengangkut oksigen dari paru . Oksigen yang melintasi membrane alveolus dan kapilari akan meresapi ke dalam darah. Dinding otot yang .sel tisu badan.dua ruang ini dipisahkan antara satu sama lain oleh septum interatrial. Darah beroksigen diangkut ke jantung dan dipam melalui arteri untuk diagihkan kepada sel . Semasa inspirasi.sel tisu ke paru paru. Gas-gas oksigen dan karbon dioksida meresap melintasi membrane alveolus dan kapilari.sel tisu badan dan mengeluarkan karbon dioksida dari sel .paru ke sel . Karbon dioksida akan dihembus keluar dari paru . udara yang mengandungi oksigen masuk ke dalam paru paru melalui salur pernafasan. Struktur dan fungsi bahagian jantung Jantung terbina daripada otot jantung atau miokardium yang diliputi epikardium di permukaan luarnya dan endokardium di bahagian dalam. Jantung mengepam darah nyahoksigen ke paru-paru melalui kitaran pulmonari. Dua ruang atas iaitu atrium mempunyai dinding otot yang nipis dan kedua .Sistem respiratori membantu membekalkan oksigen dan mengkumuhkan karbon dioksida dari darah.

tisu tubuh sementara atrium kiri pula menerima darah yang kaya dengan oksigen dari paru . Injap antrioventrikular (injap mistral dan tricuspid) hanya membenarkan aliran darah daripada atrium ke ventrikel sahaja. Injap .membentuk dua ruang di bawah iaitu ventrikel adalah lebih tebal.paru. Dinding otot jantung terdiri daripada lapisan epikardium. miokardium dan endokardium. Terdapat dua injap (AV) iaitu injap trikuspid pada sebelah kanan jantung dan injap bikuspid pada bahagian . Ventrikel pula bertindak sebagai pam yang mengepam keluar darah yang diterima dari atrium. Atrium kanan menerima darah yang kurang beroksigen daripada tisu . Septum interventrikel terdapat di antara kedua . Injap atrioventrikular membenarkan darah mengalir ke satu arah sahaja iaitu dari atrium ke ventrikel dan seterusnya ke arteri. Injap semilunar pulmonari dan injap semilunar aortik pula penghalang aliran darah ke belakang yang keluar dari jantung menerusi arteri pulmonari dan aorta.dua ventrikel. Ventrikel kanan mengepam darah ke paru-paru sementara ventrikel kiri mengepam darah ke seluruh bahagian tubuh.arteri yang terbit daripada jantung membenarkan pengairan darah pada satu arah sahaja.injap yang terletak antara atrium dan ventrikel dan pada arteri . Pada jantung terdapat injap atriovertikular (AV) dan injap semilunar. Atrium berperanan sebagai ruang penerima darah.

faktor seperti umur dan tahap keaktifan individu.kiri jantung. Kadar denyutan jantung rehat individu uang aktif adalah rendah berbanding dengan individu yang sedentari. Q = KDJ x IS = 72 x 0. Keluaran jantung (Q) Keluaran jantung adalah jumlah isipadu darah yang dipam keluar oleh ventrikel kiri dalam satu minit. Kadar denyutan rehat boleh diperolehi dengan mengira bilangan denyutan jantung seminit di arteri karotid atau arteri radius semasa individu berada dalam keadaan rehat. Isipadu ini disukat dalam unit liter sedenyutan. Perbezaan ini berkaitan dengan kesan graviti ke atas sistem kardiovaskular. Kadar denyutan jantung setiap individu adalah berbeza kerana dipengaruhi oleh faktor . Keluaran jantung boleh diukur dengan menggunakan rumus berikut : Q = KDJ x IS Keluaran jantung = Kadar Denyutan Jantung Dalam Seminit x Isipadu Strok Kadar denyutan jantung adalah kekerapan penguncupan jantung seminit. Keluaran jantung individu yang mempunyai kadar denyutan rehat sebanyak 72 denyutan seminit dan isipadu strok sebanyak 70 ml ialah 5L / min. Injap semilunar menghalang pengaliran balik darah dari arteri pulmonari dan aorta.07 = 5. Setiap injap semilunar mempunyai tiga kelopak. Isipadu strok ialah amaun darah yang dipam oleh ventrikel kiri.04 = 5L / min . Isipadu strok lelaki adalah lebih besar berbanding isipadu strok perempuan. Keadaan ini dikawaloleh tindakan sistem saraf autonomik. Isipadu strok adalah agak besar pada individu yang berbaring berbanding dengan individu yang berdiri. Kedudukan badan juga mempengaruhi isipadu strok.

sel tubuh berlaku. Arteriol dan venul dihubungkan oleh kapilari. a) Kitaran pulmonary Peredaran darah dalam kitaran ini membawa darah nyahoksigen ke paruparu untuk pertukaran gas sebelum darah beroksigen dikembalikan ke jantung. Sistem peredaran darah terbahagi kepada kitaran pulmonari dan kitaran sistemik.paru ke seluruh bahagian tubuh melalui arteri dan arteriol. .Peredaran darah Sistem peredaran terdiri daripada jantung dan salur darah yang berfungsi mengekalkan aliran darah di seluruh tubuh. Di sinilah pertukaran oksigen dan karbon dioksida antara darah dengan sel . b) Kitaran sistemik Kitaran sistemik membolehkan darah beroksigen dan dengan nutrien di bawa ke organ -organ badan dan membawa darah nyahoksigen ke jantung. Darah nyahoksigen kembali ke jantung melalui venul dan vena. Jantung mengepam darah beroksigen dari paru .

sel tisu badan.sel itu kepada darah.paru untuk ke jantung. Oksigen yang diangkut dalam bentuk oksihemoglobin oleh darah akan dibebaskan daripada sebatian tersebut dan meresap ke dalam sel . darah yang melalui paru . Pada masa yang sama karbon dioksida meresap ke dalam darah untuk membentuk asid karbonik. Asid ini membebaskan ion – ion bikarbonat ke dalam plasma darah yang diangkut oleh sistem peredaran darah untuk dikumuh.Respirasi Dalaman Respirasi dalaman melibatkan pertukaran gas .sel tisu.gas respiratori antara darah dan sel .sel tisu dan karbon dioksida daripada sel . . Pertukaran gas antara darah dan paruparu Semasa respirasi luaran. Darah beroksigen dihantar ke jantung dan diagihkan ke sel . Respirasi dalaman menyebabkan darah pada vena lebih kaya dengan karbon dioksida berbanding dengan darah yang meninggalkan paru .sel tisu. Pertukaran ini melibatkan pemindahan oksigen dari darah sel .paru memerangkap oksigen.

kapilari pulmonari melalui dinding kapilari alveolar.sel tisu badan menggunakan oksigen secara terus . Oleh itu pertukaran gas berlaku.sel tisu badan akan membebaskan karbon dioksida ke dalam darah dan diangkut ke paru -paru.menerus menyebabkan kekurangan oksigen dalam darah berbanding di alveoli. Kandungan karbon dioksida yang tinggi dalam kapilari . ii.sel ini akan menggunakan oksigen.sel tisu badan juga menyingkirkan karbon dioksida ke dalam darah. Proses pengangkutan gas oleh darah Darah beroksigen diangkut ke sel .vena pulmonari mempunyai kandungan oksigen yang tinggi dan karbon dioksida yang rendah. dari alveoli akan meresap ke dalam kapilari . Dengan itu. Darah yang melalui paru .paru ke vena .Sel . Melalui perlarutan dengan hemoglobin untuk membentuk oksihemoglobin. a) Pengangkutan oksigen Oksigen diangkut melaui dua cara : i. Sel . Oksigen larut di dalam plasma. Sel. Sel .paru semasa ekspirasi.kapilari pulmonari meresap ke dalam alveoli dan dihembus keluar dari paru . .sel tisu badan.

Apabila hipertrofi jantung berlaku. Oleh itu. Hipertrofi Jantung Saiz jantung setiap individu berbeza.ventrikel b) Bertambah ketebalan dinding ventrikel Atlit . Hipertrofi jantung adalah kesan daripada : a) Penambahan saiz kaviti ventrikel . Gabungan dengan hemoglobin untuk membentuk karbominohemoglobin. Bikarbonat iii.b) Pengangkutan karbon dioksida Karbon dioksida diangkut melalui tiga cara : i. . Saiz jantung seseorang atlit yang aktif adalah lebih besar berbanding saiz jantung individu sedentari. Isipadu strok. ketumpatan kapilari juga meningkat. Jantung individu boleh bertambah besar atau mengalami hipertrofi jika individu tersebut mengamalkan gaya hidup sihat dengan melakukan latihan fizikal secara konsisten dan berterusan. isipadu darah dalam ventrikel adalah banyak semasa distol.atlit berdaya tahan tinggi seperti perenang dan pelari jarak jauh mempunyai kaviti ventrikel yang besar. Pelarutan dalam plasma ii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful