P. 1
Alternativni izvori energije

Alternativni izvori energije

|Views: 1,708|Likes:
Published by Mihajlo Milanovic

More info:

Published by: Mihajlo Milanovic on Sep 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2013

pdf

text

original

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA NIŠ

SEMINARSKI RAD

Predmet : Alternativni izvori energije Tema : Alternativni (obnovljivi) izvori energije

Mentor : mr Anica Milošević

Student : Milanović Mihajlo

1. Energija - opšti pojam
Reč energija nastala je od grčke reči energos što znači aktivnost. Energija je sposobnost vršenja rada. Ova opšta definicija je deo osnovnih definicija savremene fizike, i to u onom delu koji treba da odgovori na pitanje o uzroku i poreklu prirodnih fenomena akcije, dejstva i sile. Svaki fizički sistem poseduje energiju u izvesnoj količini. Količina energije sistema nije apsolutna vrednost već relativna u odnosu na referentno stanje ili referentni nivo. Energija fizičkog sistema se definiše kao količina mehaničkog rada koga sistem može da proizvede kada menja svoje tekuće stanje i prelazi u referentno stanje; na primer ako se litar vode ohladi do 0°C ili kada auto udari drvo i uspori od 120 km/h do 0 km/h. Važno svojstvo energije je to da energija ne može nastati, niti se uništiti, već samo može preći u drugi oblik i uvek je konstantna. Ovo svojstvo energije naziva se zakon o održanju energije, i on je prvi put nastao u devetnaestom veku. U suštini promena energije je jednaka izvršenom radu, pa se stoga izražavaju istom mernom jedinicom- Džul (J), u čast engleskog fizičara James Prescott Joule.

Sl.1. Munja kao električno pražnjenje u vazduhu

npr.412 btu 1 litar dizel goriva = 36. Za lakše poređenje energetske vrednosti različitih goriva koristi se „British Thermal Unit“ (btu). Uvod u izvore energije Zivot na zemlji nastao je i opstao milionima godina zahvaljujući povoljnim klimatskim prilikama.000 btu 1 toe (tonne oil equivalent) = 39.18 kg) = 20. 1 btu = 1055. nema ni kvalitetnog života. a time bi život osetljivih biljaka i životinja na Zemlji bio ugrožen.2. Klima se može posmatrati kao obnovljivi resurs kojem je energetska komponenta energija Sunca. Tamo gde nema vode.200 btu .401.800. Takav pristup mogao bi u budućnosti znatno promeniti klimu. Vizija izlaska iz te krize je veoma jasna. Globalno gledano za sada nema velikog napretka u tome jer je količina energije dobijena na taj način zanemariva prema energiji dobijenoj od fosilnih goriva i nuklearnih elektrana.241 btu 1 kratka tona uglja (907.757 btu 1 m3 prirodnog gasa = 36.687. neke države su počele da podstiču programe štednje energije i prelazak na „čiste“ izvore energije.720 btu 1 litar benzina = 32.5556 0C).981) sirove nafte = 5. Međutim.8 J 1 barel (158. 1 btu je energija potrebna da se 1 funta (1 funta = 0.000 btu 1 kilovat-sat (kWh) električne energije = 3. Energija sunca podstiče kruženje vode na Zemlji i time omogućava život. u pustinjama. daleko su premoćni na tržištu energije i trenutno nema nikakvih naznaka usporavanja potrošnje „prljavih“ izvora energije. Da bi se izbegla takva budućnost Zemlje.4536 kg) vode zagreje za jedan stepen Faranhajt (10F= 0. Klimatske promene na Zemlji su doživele takav nivo da možemo govoriti o klimatskoj krizi. a to je prelazak na manje štetne izvore energije. lobiji koji zagovaraju dalju upotrebu fosilnih goriva i nuklearne energije. Budući da sve vrste žive u prirodnoj ravnoteži to bi uticalo na čitav biološki sistem Zemlje. a materijalna komponenta su okeani kao rezervoari za vodu.

Ukupno se potrošnja energije povećala deset puta u odnosu na početak veka. To su : • • • • Ugalj Nafta Prirodni gas Nuklearna energija Ugalj. Sagorevanjem fosilnih goriva oslobađa se velika količina CO2 koji je staklenični gas. ali materije nastale kod nuklearne reakcije ostaju radioaktivne još godinama i trebaju biti uskladištena u posebnim prostorijama. Najverovatnije je zbog toga došlo do globalnog porasta temperature na zemlji. Nuklearna goriva nisu opasna za atmosferu. je prikazana svetska potrošnja energije od 1850-2000 godine. a nakon toga dolazi do znatnog povećanja potrošnje energije u drugoj polovini veka.Sl. Na slici se primećuje da se u prvoj polovini 20. Glavni izvori energije u dvadesetom veku su neobnovljivi izvori energije. . Dva osnovna problema kod neobnovljivih izvora energije su da ih ima u ograničenim količinama i da zagađuju okolinu. nafta i prirodni gas nazivaju se još i fosilna goriva.2. veka potrošnja energije udvostručila. Svetska potrošnja energije od 1850 do 2000 i poređenje sa povećanjem populacije Na slici 2.

Razvoj obnovljivih izvora energije (naročito vetra. odnosno svaki koristan rad. ali nam trenutna tehnološka razvijenost ne dozovoljava da se oslanjamo na njih kao jedine izvore energije. kao i trajni. dok je njihovo stvaranje trajalo desetinama miliona godina. . Obnovljivi izvori energije Obnovljivi izvori energije (Renewable energy sources) nekada označavani i kao trajni energetski izvori predstavljaju energetske resurse koji se koriste za proizvodnju električne energije ili toplotne energije. a čije rezerve se konstantno ili ciklično obnavljaju. Sam naziv obnovljivi. Takođe pomaže u poboljšavanju sigurnosti dostave energije na način da smanjuje zavisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije. Neki put se među obnovljive izvore energije svrstavaju i oni izvori za koje se tvrdi da su rezerve tolike da se mogu eksploatisati milionima godina. Očekuje se da će obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim izvorima energije u bliskoj budućnosti.3. Povećanje udela obnovljivih izvora energije povećava energetsku održivost sistema. Smanjenje emisije CO2 u atmosferu je politika Evropske unije. vode i sunca) važan je iz nekoliko razloga : • • • obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2) u atmosferu. potiče od činjenice da se energija troši u iznosu koji ne premašuje brzinu kojom se stvara u prirodi. Potencijali alternativnih izvora energije su veliki. pa se može očekivati da će i Srbija morati da prihvati tu politiku. Ovo je u suprotnosti sa neobnovljivim izvorima kojima su rezerve procenjene na desetine ili stotine godina.

Energija Sunca Sunce je nama najbliža zvezda . Solarna energija je u poslednje vreme stekla veliku popularnost kao obnovljivi izvor energije koji sa sobom ne donosi zagađenje povezano s fosilnim gorivima.direktno pretvaranje sunčeve energije u električnu • Fokusirane sunčeve energije. Solarna energija je naziv za vrstu energije koja se dobija iz sunčevog zračenja. pa je neposredno ili posredno izvor gotovo sve raspoložive energije na Zemlji. bazene. pomoću solarnih kolektora koji daju toplu vodu ili topao vazduh koji se mogu koristiti za grejanje tople vode za domaćinstvo. radijatore ili podno grejanje.zagrevanje vode i prostorija Fotonaponske ćelije. Najjednostavniji način je sakupljanje toplotne energije. električna ili neka druga energija. pravljenjem celuloze i drugih ugljenih hidrata.upotreba u velikim energetskim postrojenjima • • . Ova energija se može iskoristiti na razne načine i upotrebiti kao toplotna.3. Osnovni principi direktnog iskorišćavanja Sunca su : Solarni kolektori. Zelene biljke oduvek fotosintezom pretvaraju sunčevu energiju u hemijsku. Napredni način je neposredna proizvodnja električne energije fotonaponskim panelima.1.

Solarni kolektori su vrlo korisni i kod grejanja bazena. Sistemi za grejanje vode mogu biti ili otvoreni. Solarni kolektori Solarni kolektori pretvaraju sunčevu energiju u toplotnu energiju vode (ili neke druge tečnosti).3. Na takav način optimalna temperatura bazena održava se nekoliko nedelja više u godini nego bez sistema grejanja vode. čak i kod spoljašnjih temperatura ispod nule.1. antifriz). Kombinacijom grejanja vazduha i grejanja vode može se postići vrlo velika ušteda. Zatvoreni sistemi mogu se koristiti bilo gde. Ako vreme nije lepo.1. u kojima voda koju treba zagrejati prolazi direktno kroz kolektor na krovu. ako je lepo vreme. ili zatvoreni. voda može biti grejana samo u kolektorima.Sl. U tom slučaju temperatura vode je niska i jednostavnije je održavati temperaturu pomoću otvorenih sistema grejanja. Taj vazduh se kasnije vraća u grejanu prostoriju i na taj način se održava temperatura u prostoriji. . kolektori pomažu u grejanju vode i time smanjuju potrošnju struje. u kojima su kolektori popunjeni tečnošću koja se ne smrzava (npr. Postoje i kolektori koji direktno greju vazduh. Ti sistemi cirkulišu vazduh kroz kolektore i na taj način prenose veliki deo energije na vazduh. Kula za sakupljanje sunčeve energije 3. Tokom dana.

Sl.4. Solarni kolektor .

drumskim znakovima. Fotonaponske ćelije mogu se koristiti kao samostalni izvori energije ili kao dodatni izvor energije. . Fotonaponske ćelije Fotonaponske ćelije su poluprovodnički elementi koji direktno pretvaraju energiju sunčevog sistema u električnu energiju. počelo je ugrađivanje u komercijalne aplikacije (posebno za svemirski program). kalkulatorima i udaljenim objektima koji zahtevaju dugotrajni izvor energije. cu „Bell Labs“ u SAD-u predstavili prvi fotonaponski članak koji je generisao upotrebljivu količinu energije.5. pa rast od 40% ne utiče značajno na zastupljenost takvih izvora energije. To se naizgled čini kao veliki rast. Kao dodatni izvori energije fotonaponske ćelije mogu se priključiti na električnu mrežu. a od 1958. Sl. Fotonaponska ćelija Fotonaponski efekat počeo je 1839. posmatrati Henri Bekerel i na početku 20. veka bio je predmet mnogih istraživanja.1. na satelitima. Nobelova nagrada koju je dobio Albert Ajnštajn bila je za istrživanje solarne energije. Na slici 5. ali je to za sada neisplativo.2.ali se u suštini radi o vrlo malim količinama. U svemiru je snaga sunčevog zračenja mnogo veća jer Zemljina atmosfera upija veliki deo zračenja pa je i dobijena energija manja. Za sada su još uvek ekonomski nerentabilne jer im je cena oko 6500 $/kW. U Evropskoj Uniji trnutno je 40% godišnji rast instalirane snage fotonaponskih ćelija. prikazan je princip izrade fotonaponskih ćelija. 1954. Kao samostalni izvor energije koriste se npr.3.

“Dish” sistem fokusiranja .3. “Power Tower” konfiguracija Do sada su napravljeni demonstracioni sistemi koji imaju izlaznu snagu i iznad 10 MW. Sl. „Power Tower“ konfiguracije koriste kompjuterski kontrolisano polje ogledala za fokusiranje cunčevog zračenja na centralni toranj. Fokusiranje Sunčeve energije Fokusiranje Sunčeve energije koristi se za pogon velikih generatora ili toplotnih pogona.3. Sl. Ti novi sistemi imaju i mogućnost rada preko noći i po vrlo lošem vremenu.6. koji onda pokreće glavni generator. tako da čuvaju vruću tečnost u vrlo efikasnom rezervoaru. „Dish“ sistemi prate kretanje Sunca i na taj način fokusiraju sunčevo zračenje.1. Na slikama su prikazane konfiguracije „Power Tower“ i „Dish“. Kada nema dovoljno energije od Sunca. Fokusiranje se postiže pomoću mnogo sočiva ili češće pomoću ogledala složenih u tanjir ili konfiguraciju tornja. sistemi koji fokusiraju sunčevo zračenje mogu se vrlo lako prebaciti na prirodni gas ili neki drugi izvor energije.7.

neki od primera je da se čamac sa jedrima koristi barem 5000 godina i arhitekti su koristili upravljanvetar za prirodne ventilacije još u antičko doba. Vetrenjača koja koristi energiju vetra Ljudi koriste energiju vetra barem 5500 godina. Sl.2. Sa usponima i padovim vezanim uglavnom za vasriranje cene nafte. godine usled stalnog porasta cene nafte na tržištu. Krajem 19. razvoj tehnologije pretvaranja energije vetra u električnu energiju se naročito ubrzava posle 2000. U zadnjih nekoliko godina turbine na vetar znatno su poboljšane. veka energija vetra je počela da se koristi i za proizvodnju električne energije. koji se vekovima koristi za dobijanje mehaničke.3. Iskorišćavanje energije vetra je najbrže rastući segment proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. a u novije vreme i električne energije.8. Predstavlja konvencionalan obnovljivi izvor energije. . Energija vetra Energija vetra je energija koja potiče od snage vetra. ali uglavnom u malim lokalnim postrojenjima do naftne krize 1973.

Nastanak vetra i principi iskorišćavanja Energija vetra je transformisani oblik sunčeve energije. Kad se koriste kao primarni izvor energije neophodno je da im se dodaju baterije (akumulatori) u koje se energija sprema kad se generiše više od potrošnje. nema troškova za gorivo i nema zagađivanja okoline.9. Loše strane su visoki troškovi izgradnje i promenjivost brzine vetra (ne može se garantovati isporuka energije). Dobre pozicije su obale okeana i pučina mora. . a vetar nastaje zbog težnje za izjednačavanjem pritisaka vazduha. Postoje delovi Zemlje na kojima duvaju takozvani stalni (planetarni) vetrovi i na tim područjima je iskorišćavanje energije vetra najisplativije. Za domaćinstva su vrlo interesantne male vetrenjače snage do nekoliko desetina kW. Sunce neravnomerno zagreva različite delove Zemlje i to rezlutuje različitim pritiscima vazduha. ali cene instalacije i transporta energije koče takvu eksploataciju.2.3. Princip konverzije i način priključenja vetrenjače na električnu mrežu Kao dobre strane iskorišćavanja energije vetra ističu se visoka pouzdanost rada postrojenja. Pučina se ističe kao najbolja pozicija zbog stalnosti vetrova.1. Velike vetrenjače često se instaliraju u park vetrenjača i preko transformatora spajaju se na električnu mrežu. One se mogu koristiti kao dodatni izvor energije ili kao primarni izvor energije u udaljenim područjima. Sl.

3. Dodatne prednosti su zbrinjavanje i iskorišćavanje otpada i ostataka iz poljoprivrede. a Finska 10%.10. Neki oblici bioenergije . Biogas nastao fermentacijom bez prisutnosti kiseonika sadrži metan i ugljeniik pa se može upotrebljavati kao gorivo. Prema dokumentima EU predviđa se da će proizvodnja energije iz biomase u odnosu na ostale obnovljive izvore energije 2012. šumarstva i drvne industrije. pre svega bioenergije koja nam je najdostupnija. moraće da promeni odnos prema korišćenju alternativnih izvora energije. i za izvlačenje čistog vodonika. a ostali savremeni postupci korišćenja energije biomase uključuju proizvodnju piroliza. smanjenje uvoza energenta. Bioenergija Biomasa je obnovljiv izvor energije. Glavna prednost biomase u odnosu na fosilna goriva je manja emisija štetnih gasova i otpadnih voda. Sl. Predviđa se da će do sredine ovog veka u svetu udeo biomase u potrošnji energije iznositi između 30 i 40 posto. Ukrajina ima instalirane kapacitete od 320 MW za dobijanje struje upravo korišćenjem biomase. Može se direktno pretvarati u energiju sagorevanjem i tako proizvesti vodena para za grejanje u industriji i domaćinstvima i za dobijanje električne energije u malim termoelektranama. ulaganje u poljoprivredu i nerazvijena područja i povećanje sigurnosti snabdevanja energijom. Budući da Srbija želi članstvo u Europskoj Uniji. 1998. Švedska je npr. dobijala iz korišćenja biomase 18% energije. a čine je brojni proizvodi biljnog i životinjskog sveta. iznositi 73%. Fermentacija u alkohol zasad je najrazvijenija metoda hemijske konverzije biomase.3.

Nemačka je na drugom mestu sa 525 ktoe u 2002. godini. deo energije drveta se pretvara i u električnu energiju. a treba im dodati i 450 deponija smeća koja valoriziraju biogas. Da bi se to postiglo potreban je godišnji rast od bar 30%.3. grejanje vode) predstavlja glavni deo proizvodnje energije. U Francuskoj se proizvodi najviše primarne energije iz drveta. Najveći napredak u Nemačkoj proizlazi iz biogasa dobijenog poljoprivredom. Velika Britanija je vodeći proizvođač korisne energije iz biogasa sa 897 ktoe ili 39% evropske proizvodnje. uključeno je 400 dodatnih takvih pogona i sad ih ima 1050. . godine proizvede 100 Mtoe energije iz drveta. Iako toplotna potrošnja (grejanje kuća. Godišnja proizvodnja tih pogona je oko 2304 ktoe. godine kontinuirano se povećavao broj elektrana na biogas.2.5 Mtoe) takođe znatno koriste energiju iz drveta.8 Mtoe energije dobijene na taj način. To je u 2000. U 1999. Danas ima oko 3000 elektrana u Evropi.3.3 Mtoe) i Finska (7. 3.1. godini u Evropskoj Uniji na taj način proizvedeno je 17. i 2000.3. Na trećem mestu je Francuska sa 167 ktoe godišnje proizvodnje. Plan je da se 2010.3 TWh električne energije. a trenutno stanje pokazuje da će biti ostvareno 62 Mtoe. Tu veliki udeo ima tradicionalno iskorišćavanje potencijala šuma. Cilj Evropske Unije je 15 Mtoe proizvedene biogasom. Drvo kao alternativni izvor energije U Evropskoj Uniji 58% primarne energije dobijene od obnovljivih izvora energije dolazi iz drveta. U 2002. Ta energija dobija se iz više od 400 postrojenja. Biogas Između 1990. godini iznosilo 9. Najvažnija je konverzija drveta u električnu energiju. Švedska (8. a to je oko 5% od ukupno proizvedene energije od biomase u Evropi.

000 tona. Iako priča oko smanjenja zavisnosti od uvoza energenata stoji.11. s obzirom na mane i vrline koje poseduje. Razne vrste biogoriva na pumpama . malo detaljnije proučavanje nastanka. godine. [panija je na drugom mestu sa 80. Glavni proizvođač ovog goriva je Francuska sa 91.500 tona 1993. Neki motori dopuštaju upotrebu čistog etanola ili biodizela.3. svojstava i načina iskorišćavanja biogoriva rezultira zaključkom da su biogoriva izuzetno opasna za razvoj čovečanstva. Sledeća je [vedska sa 20. u svakom slučaju je manje štetno po okolinu.4.tako da ga kao takvo možemo smatrati gorivom budućnosti. Etanol se koristi kao dodatak za benzinske motore. Biogoriva U zadnje vreme se sve više priča o biogorivu kao zameni za tradicionalna fosilna goriva i većina političara i naučnika govori o tome kao o savršenom obnovljivom izvoru energije koga može proizvoditi bilo ko i na taj način smanjiti zavisnost od uvoza energenata. na 191.000 tona 2003. Iako je prilično teško naći neku zadovoljavajuću definiciju biogoriva. Količina proizvedenog etanola godišnje je porasla sa 47.000 tona. a biodizel kao dodatak za dizel motore.000 tona proizvedenih 2003. Sl. ali to je ograničeno državnim regulativama. Biogoriva se dele na dva različita sektora: etanol i biodizel goriva.

i kao antifriz u automobilima. Odličan je rastvarač različitih materija i koristi se u proizvodnji parfema. Etanol Etil alkohol ili etanol.5 °C (173. Ukoliko se podvrgne dehidrataciji. Velike količine etanola koji nije namenjen proizvodnji pića dobija se sintetički iz acetaldehida koji se dobija iz acetilena ili iz etilena koji se dobija iz nafte. Može se mešati i sa vodom i mnogim organskim rastvorima u svim razmerama. rastvor se naziva špiritus. Sva alkohola pića i više od polovine industrijskog etanola joć uvek se dobija na isti način.1 °C (-173. Najčešće se nalazi u alkoholnim pićima kao što su pivo. C2H5OH. temperatura ključanja iznosi 78.1. Etanol koji se koristi u komercijalne svrhe sadrži 95% etanola i 5% vode. C6H12O6→2C2H5OH + 2CO2 Ova formula je zapravo jednostavan prikaz procesa u kome se stvara još mnoštvo drugih produkata. Etanol može biti oksidovan prvo u acetaldehid. nastaje eter. koja sadrži 7 do 12% etanola biva nizom destilacija pretvorena u 95%-tni etanol. bezbojna tečnost. Zbog niske temperature smrzavanja korišćen je kao tečnost u termometrima na temperaturi ispod -40 °C . Ovaj ostatak vode se može oduzeti pomoću određenog enzima pa na taj način nastaje apsolutni etanol. je prozirna.4 °F). specifičnog ukusa i karakterističnog prijatnog mirisa. zatim etil-hlorid (lokalni anestetik) i mnoga druga organska jedinjenja. Etanol je najčešće koncentrovan destilacijom razređenog rastvora. Taj proces uključuje mešanje etanola s otrovnim materijama koje čine etanol nemogućim za piće.3 °F). lakova i eksploziva.3. . Odstranjivanje tih materija bi podrazumevalo seriju tretmana skupljih od poreza na alkoholna pića. Najstariji način proizvodnje etanola je fermentacija šećera. kukuruz i ostale žitarice uz pomoć enzima kvasca i drugih enzima pretvaraju se u etanol i ugljen dioksid. Pomešan sa benzinom etanol daje jedinjenje gasohol koji se koristi kao automobilsko gorivo. Tečnost dobijena na ovaj način. Temperatura na kojoj etanol počinje da se topi je -114. vino i konjak.4. a zatim u sirćetnu kiselinu. Većina industrijskog etanola je denaturirana kako bi se izbegla njegova upotreba kao alkohola. U slučaju kada podleže isparavanju. Ostali proizvodi koji se dobijaju iz etanola su butadien iz kog se proizvodi sintetička guma. Skrob koji se nalazi u krompiru.

Proizvodi se iz ulja ili masti procesom transesterifikacije pa je u organizaciji slično mineralnom dizelu. Kod proizvodnje biohidrogena uz pomoć fotosintetičkih mikroorganizama. Elektrohemijska proizvodnja biohidrogena pomoću solarne baterije zahteva. 3. nitrogenaza). već i od ekonomskih zahteva. Budućnost ovog procesa zavisi ne samo od poboljšanja na temelju istraživanja. Sama proizvodnja biohidrogena je najzahtevnija s obzirom na okolinu.2. Neke od njih su: biofotoliza vode pomoću mikroalgi ili cijanobakterija. Biohidrogen Ova vrsta biogoriva bi mogla biti najzastupljenija u budućnosti. a kao produkti te hemijske reakcije nastaju biodizel i glicerol. društvene prilagodljivosti i razvitka hidrogenskog energetskog sistema.4. .3. proizvodnja biohidrogena uz pomoć određenih enzima (hidrogenaza. kao prozirna zatvorena kutija i neznatni energetski izvor. Biodizel može biti korišćen u svakom dizelovom motoru kada se pomeša sa mineralnim dizelom.4. proizvodnja pomoću fotosintetičkih bakterija. već oslobađa energiju pa se lako pretvara u električnu energiju pomoću ćelija za gorivo.3. jake energetske izvore. npr. potreban je jednostavan solarni reaktor. Ulja se mešaju sa natrijum-hidroksidom i metanolom ili etanolom. međutim. Na deset delova biodizela nastane jedan deo glicerola. kombinacija fotosintetičnih i anaerobnih bakterija kod proizvodnje. Volkswagen savetuje svojim vozačima da se posavetuju sa Volkswagenovim odeljenjem za zaštitu okoline pre same upotrebe. Biodizel Biodizel je prvo od alternativnih goriva koje je postalo poznato široj javnosti pa je stoga najraspostranjenije biogorivo u Evropi. budući da je obnovljiva. U nekim zemljama proizvođači daju garanciju na motor ukoliko se upotrebljava i sam biodizel bez dodataka iako. ne uzrokuje emisiju štetnih gasova pri sagorevanju. Postoje različiti procesi proizvodnje biohidrogena.

Sl. gde se pojavljuje u obliku gejzira i toplih izvora.5. Osnovni medij koji prenosi toplotu iz unutrašnjosti na površinu je voda ili para. a ta komponenta obnavlja se tako što se voda od kiša probija duboko po pukotinama i tamo se onda zagreva i cirkuliše nazad prema površini. . Poluprečnik Zemlje je otprilike 6378 kilometara. a sačinjen je od spojeva bogatih gvožđem i magnezijumom. Ispod kore nalazi se omotač i on se proteže do dubine od 2900 kilometara. pa je prema tome geotermalna energija obnovljivi izvor energije. a radioaktivno raspadanje elemenata u stenama kontinuirano regeneriše tu toplotu.3. Materije iz unutrašnjeg sloja neprestano izlaze na površinu kroz vulkanske otvore i pukotine na dnu okeana. sve navedeno su zapravo naučne pretpostavke izgleda unutrašnjosti planete. i niko zapravo ne zna što se tačno nalazi u unutrašnjosti. Te pretpostavke temelje se na eksperimentima u uslovima visokog pritiska i velikih temperatura. Geotermalna energija Reč geotermalno ima poreklo u dvema grčkim rečima geo (zemlja) i therme (toplota) i znači toplota zemlje. Toplota u unutrašnjosti Zemlje rezlutat je formiranja planeta iz prašine i gasova pre više od četiri milijarde godina.12. pa se prema tome toplotna energija Zemlje naziva još i geotermalna energija. Ispod svega toga nalaze se dva sloja jezgratekući sloj i kruti sloj u samom jezgru planete. [ematski prikaz preseka zemlje Spoljašnja kruta kora Zemlje duboka je od pet do 50 kilometara i sastavljena je od stena.

Potencijal geotermalne energije je ogroman. Područja ispod kojih se nalaze ovakvi bazeni magme imaju visok temperaturni gradijent. planskom stočarstvu. ima je 50000 puta više od sve energije koja se može dobiti iz nafte i gasa širom sveta. Geotermalna energija se može iskoristiti i u druge svrhe kao što su pasterizacija mlijeka. u plivačkim bazenima. Grejanje zgrada i iskorišćavanje geotermalne energije u procesu dobijanja struje. koru temperatura raste 17 °C do 30 °C po kilometru dubine. i u mnoge druge svrhe. glavni su ali ne i jedini načini iskorišćavanja te energije. u procesu sušenja drveta i vune. U nekim zemljama se geotermalna energija koristi već hiljadama godina u obliku banja odnosno rekreacijsko-lekovitog kupanja. Najpogodnija su područja na rubovima tektonskih ploča. . toplota iz unutrašnjosti Zemlje prenosi se prema površini i taj prenos toplote predstavlja glavni pokretač tektonskih ploča. tj.grejanju domaćinstava i industrijskih postrojenja. Kad magma dođe do površine može stvoriti vulkane.Spuštanjem kroz spoljašnji sloj Zemlje. tj. tj. Geotermalni resursi nalaze se u širokom spektru dubina. Ipak razvoj nauke nije se ograničio samo na područje lekovitog iskorišćavanja geotermalne energije već je iskorišćavanje geotermalne energije usmereno i prema procesu dobijanja električne energije . područja velike vulkanske i tektonske aktivnosti. Budući da toplota uvek prelazi sa toplijih tela na hladnija. temperatura raste vrlo brzo povećanjem dubine i takva područja su izuzetno pogodna za iskorišćavanje geotermalne energije. ali većinom ostaje ispod površine pa stvara ogromne bazene i tu počinje da se hladi. a taj proces traje od 5000 godina do milion godina. od plitkih površinskih do više kilometara dubokih rezervoara vrele vode i pare koja se može dovesti na površinu i iskoristiti. Glavni nedostatak prilikom iskorišćavanja geotermalne energije je to da nema puno mesta na svetu koja su izuzetno pogodna za eksploataciju. U samom jezgru Zemlje temperature bi po nekim procenama mogle biti između 4000 i 7000 °C. Ispod kore nalazi se omotač koji je sastavljen od delimično rastopljenih stena i temperatura tog omotača je između 650 i 1250 °C. Sledeća slika prikazuje tektonsku kartu sveta i područja pogodna za iskorišćavanje geotermalne energije. izvora toplee vode i gejzira. Na mestima gde se spajaju tektonske plože može doći do propuštanja magme u gornje slojeve i ta magma se tada hladi i stvara novi sloj zemljine kore. U prirodi se geotermalna energija najčešće pojavljuje u formi vulkana.

Dodatna prednost je u tome što se takve elektrane mogu primeniti u najrazličitijim okruženjima. Princip generisanja el. od farma. energije iz geotermalnih izvora . Podela planete na tektonske ploče Jedan od najzanimljivijih oblika iskorišćavanja geotermalne energije je proizvodnja električne energije. Tu se koriste vrela voda i para iz Zemlje za pokretanje generatora. osetljivih pustinjskih površina pa sve do šumsko-rekreacijskih područja.Sl. ispušta se samo vodena para.13.14. Sl. pa prema tome nema zapaljivanja fosilnih goriva i kao rezlutat toga nema ni štetnih emisija gasova u atmosferu.

a dimenzije nekih zahvata nameću shvatanja da je njihovo izvođenje ne samo stvar energije nego i prestiža. Maleziju. Ne može se koristiti svuda jer podrazumeva veliku količinu brzo tekuće vode. odnose se na Kinu. Sl. Procenjuje se da je iskorišćeno oko 25 % svetskog hidroenergetskog potencijala. planirani ili započeti. Da bi se poništio uticaj oscilacija vodostaja grade se brane i akumulaciona jezera. Energija vode u hidroelektrani . U posljednjih 30-ak godina proizvodnja energije u hidroelektranama je utrostručena.15. Veliki problem kod akumuliranja vode je i zaštita od potresa. Indiju. Nivo podzemnih voda ima dosta uticaja na biljni i životinjski svet. Najveći projekti. U nuklearnim elektranama u istom je razdoblju proizvodnja povećana gotovo sto puta.3%). ali je time udeo hidroenergije povećan za samo 50% (sa 2.3. Većina neiskorišćenog potencijala nalazi se u nerazvijenim zemljama. Brazil. To znatno diže cenu cele elektrane. pa prema tome hidroenergija nije sasvim bezopasna za okolinu.2% na 3. jer se električna struja ne može jeftino uskladištiti. Peru itd. a i diže se nivo podzemnih voda u okolini akumulacije. a poželjno je i da je ima dovoljno cele godine. a ujedno i jedini koji je ekonomski konkurentan fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji. a udeo 80 puta. što je povoljno jer se u njima očekuje znatan porast potrošnje energije. Vijetnam. Rastuća potreba za energijom pri tome često preteže nad brigom o uticajima na okolinu. Tako je zbog toga što korišćenje hidroenergije ima svoja ograničenja.6. Energija vode (Hidroenergija) Energija vode (hidroenergija) je najznačajniji obnovljivi izvor energije.

cevovod pritiska i odvod vode. Takve hidroelektrane je najjednostavnije izraditi. Veliki problem je i dizanje nivoa podzemnih voda. akumulacione (Hydroelectric Dam) i reverzibilne (Pumped-storage Plants) hidroelektrane.3. a derivacijska je smeštena dosta niže od brane i cevovodima je spojena na akumulaciju.16. prikazan je princip akumulacione hidroelektrane. Problemi nastaju u letnjim mesecima kad prirodni dotok postane premali za funkcionisanje elektrane. Prednost takvog izvođenja je vrlo mali uticaj na okolinu i nema dizanja nivoa podzemnih voda. ali su veoma zavisne od trenutnog protoka vode. Po definiciji protočne hidroelektrane su one koje nemaju uzvodnu akumulaciju ili se njihova akumulacija može isprazniti za manje od dva sata rada kod nazivne snage. [ematski prikaz akumulacione hidoelektrane . Glavni delovi takve elektrane su akumulacija.6. Postoje dve vrste akumulacionih hidroelektrana: pribranska i derivacijska. Akumulacione hidroelektrane su najčešći način dobijanja električne energije iz energije vode. U tom slučaju se mora zatvoriti brana i potrebno je održavati bar nivo vode koji je biološki minimum. komora za vodu. To znači da se skoro direktno koristi kinetička energije vode za pokretanje turbina. brana. Sl. Na slici 16. gravitacioni dovod. Tipovi hidroelektrana Postoje tri osnovna tipa hidroelektrana: protočne.1. zahvat. Pribranska se nalazi ispod same brane.

3.7. Postoje tri osnovna tipa koja se koriste u iskorišćavanju energije okeana. ovog u najmanju ruku zanimljivog izvora energije. Trenutno je energija okeana izvor energije koji se vrlo retko koristi jer trenutno postoji mali broj elektrana koje koriste energiju okeana. a osim toga te elektrane su još uvek malih dimenzija tako da je deo energije koji se odnosi na energiju okeana ustvari zanemarljiv na globalnoj skali. Energija talasa se direktno hvata ispod površine talasa ili iz raznih fluktuacija pritisaka ispod površine.7. Ipak. pa postoji dosta mesta gde su vetrovi dovoljno snažni da proizvedu stalno kretanje talasa. a najjednostavniji i najčešći način funkcionisanja je sledeći: talas se diže u komori. a kretanje talasa uzrokuje duvanje vetrova po površini okeana. Energija talasa Energija talasa je oblik kinetičke energije koja postoji u kretanju talasa u okeanu. Energija okeana Svet je došao u vreme kada treba sve više energije budući da potrošnja energije znatno raste na globalnoj skali. Ta energija može biti iskorišćena da pokrene turbine. okeansku energiju plime i oseke. već mu treba energija iz obnovljivih.3. OTEC). kako obnovljivi sektor dobija sve veće značenje s njim bi trebalo da poraste i iskorišćavanje. Ne samo da svetu treba energija. Jedan od tih novih obnovljivih izvora energije svakako bi mogla biti i energija okeana čija će važnost sigurno biti dosta veća u budućnosti. ekološki prihvatljivih izvora energije koji ne uzrokuju ekološke probleme kao što su globalno zagrevanje i zagađenje vazduha. a rastuće sile vode teraju vazduh iz komore pa tako pokretljivi vazduh zatim pobuđuje turbinu. a osim toga možemo koristiti i temperaturnu razliku vode kako bi dobili energiju (Ocean Thermal Energy Conversion. Ogromne količine energije kriju se u energiji talasa pa joj to daje ogromni energetski potencijal. koja onda pokreće generator. odnosno energiju talasa. tako i industrijskim postrojenjima. Okeani pokrivaju više od 70% Zemljine površine pa s toga predstavljaju vrlo interesantan izvor energije koji bi u budućnosti mogao da daje energiju kako domaćinstvima. Glavni problem sa energijom talsa predstavlja činjenica da se taj izvor energije ne može ravnomerno koristiti u svim delovima sveta. Možemo koristiti talase. Upravo iz tog razloga što se energija talasa ne može koristiti u svim delovima sveta mnoga .1. Tada ta energija može pogoniti turbinu.

zapadna obala [kotske. a razlika među njima je u njihovoj orijentaciji prema talasima s kojima su u interakciji. na dubinama koje prelaze 40 metara. point absorbers. a i naglasak velikih projekata kao što je "The OCS Alternative Energy Programmatic EIS" je upravo na pučinskim projektima sa sistemima postavljenim u dubokoj vodi. Postoje razne tehnologije za iskorišćavanje energije talasa. Tehnologije za iskorišćavanje energije talasa nisu samo instalirane na obali. već i daleko na pučini. Među najpopularnijim tehnologijama su svakako tzv. Sl. južna Afrika. terminator devices. attenuators i overtopping devices.17.Ipak postoje i mnoga područja sa vrlo visokom stopom iskoristivosti. Elektrana na talase Ipak većina tehnologija za iskorišćavanje energije talasa još uvek je orijentisana blizu obale. . i sa radnim principom pomoću koga se energija talasa pretvara u željeni oblik energije.istraživanja su posvećena upravo rešavanju tog problema ravnomernosti. Australija pa i severozapadna obala severne Amerike. ili na samoj obali. Severna Kanada. ali samo mali broj njih je ustvari komercijalno iskoristiv. kao što su npr.

Naravno tu je takođe i ograničeno dnevno vreme rada elektrane. Energija plime i oseke je ustvari forma hidroenergije koja iskorišćava kretanja vode.7. Energija plime i oseke Drugi tip energije okeana je energija plime i oseke. To može stvoriti velike ekološke probleme i uništiti mnoge ekosisteme. Energija plime i oseke ima ogroman potencijal za buduće energetske projekte. najviše zbog ogromnih površina svetskih okeana. Ipak ima tu i negativnih strana. Energija plime i oseke se stvara zahvaljujući generatorima koji su ustvari velike podvodne turbine postavljena u područja sa velikim morskim menama. kako bi se stvorila električna energija. tokom samo 10 sati dok su povoljni uslovi mena. dizajnirana tako da uhvate kinetičko kretanje nadirućih morskih mena. ne treba mu gorivo za pogon. naročite one kod ptica jer one koriste razdoblje plime i oseke za pronalaženje hrane. Sl. a jednom kada se elektrana napravi nije toliko skupa za održavanje. . s obzirom da u vreme plime i nadolaženja vode na obalu.3.18. od kojih svakako najviše pažnje skreću ogromni početni troškovi jer je reč o vrlo masivnim projektima koji zahtevaju velika područja. ona se može zatvoriti u rezervoare iza brana. koje se događa zbog mesečevih mena.2. Elektrana na plimu i oseku Dosta prednosti je vezano za energiju plime i oseke. Reč je o obnovljivom izvoru energije koji je ujedno ekološki prihvatljiv jer ne ispušta štetne gasove niti stvara otpad. a budući da su mene totalno predvidive može pouzdano proizvoditi energiju. odnosno spuštanja i dizanja nivoa mora.

Bioenergija ili tačnije biogoriva nameću se kao zamena za klasična fosilna goriva. energetski potencijali vode već su u velikoj meri iskorišćeni. Energija Sunca nema dovoljno iskorišćenje i skupa je. znatno bi se smanjila mogućnost daljeg globalnog zagrevanja Zemlje. Pored toga. veća primena alternativnih izvora energije je neophodna za očuvanje životne sredine. Trenutno se kao ekološki prihvatljivo rešenje nude obnovljivi izvori energije. soje. Očuvanje životne sredine je od presudnog značaja za opstanak ljudi. biogoriva se proizvode od šećerne trske. Energija plime i oseke. kukuruza.Tako. biogoriva vezuje i jedan zanimljivi etički problem. dok sa druge strane izuzetno puno ljudi na Zemlji umire od gladi i ta ista hrana spasila bi im živote. Naime. uljane repice i drugih biljaka koje mogu poslužiti kao hrana. na mestima na Zemlji gde termalna energija iz unutrašnjosti Zemlje dolazi vrlo blizu površine. Promena odnosa korišćenja obnovljivih i neobnovljivih izvora energije može znatno uticati na očuvanje naše životne sredine. Geotermalna energija može se optimalno koristiti samo na tektonskim rasedima. energija vetra nije svugde dostupna u dovoljnim količinama.4. ali ipak nije realno očekivati da će se ti izvori energije dovoljno razviti i komercijalizovati da u nekoj većoj meri zadovolje rastuće energetske potrebe čovečanstva. Neophodno je da ekološka znanja postanu postanu sastavni deo matrice opštih znanja. bogatije države proizvode biogoriva na način da pretvaraju hranu u gorivo. energija talasa predstavljaju veliki potencijal. Kada bi ljudi pribegli korišćenju obnovljivih (čistih) izvora energije. Ipak. ali zbog male dostupnosti trenutno se izuzetno malo energije generiše iz tih izvora. tj. Zaklučak Čovečanstvo će u bliskoj budućnosti morati da pronađe ekološki prihvatljivije izvore energije kojima će pokrivati svoje energetske potrebe. biljnog i životinjskog sveta na planeti. ali ta goriva takođe u atmosferu ispuštaju štetne gasove pa nisu ekološki potpuno prihvatljiva. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->