P. 1
Marketing

Marketing

|Views: 531|Likes:
Published by Victoria Arhirii

More info:

Published by: Victoria Arhirii on Sep 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/09/2014

pdf

text

original

Ministerul Educatiei si Tineretului din Republica Moldova

Referat:

“Analiza mediului de marketing al companiei Orange”

Efectuat de către: Arhirii Victoria FB1004

de forta de munca. menţinând şi dezvoltând tranzacţii de succes cu clienţii sai. compartimentul financiar .se ocupă de problemele de creaţie şi proiectare a noilor produse. culturali. Sociatatea este din ce in ce mai “populata” de zeci si sute de intreprinderi prestatoare de servicii. • compartimentele de contabilitate . Această categorie alcătuieşte macromediul marketingului unităţii. inovaţie şi transparenţã. să stabilească direcţiile şi tendinţele posibile în dezvoltarea lui.se ocupă de asigurarea şi utilizarea fondurilor necesare îndeplinirii programelor de marketing.etc. instituţionali.precum si intreprinderi comerciale.noncomerciale. . cât şi componente exterioare ei. • compartimentul de aprovizionare . intermediarii. Această categorie împreună cu mediul intern al marketingului alcătuieşte micromediul unităţii. de perfecţionarea celor existente. În compartimentele interne ale unităţii sunt incluse: conducerea generală a unităţii. Aceasta se manifesta printr-un proces global ce exprima evolutia ascendenta a marimilor economice agregate în cadrul unui orizont de timp.se ocupă de problemele tehnice şi tehnologice de fabricaţie.si are efecte favorabile în planul vieţii economice şi sociale. naturali. conceptul include atât componente din interiorul unităţii. materiale etc.furnizoare de materii prime. consumatorii. 2) factori care se află la o distanţă mai mare de activitatea unităţii şi care o influenţează – factorii demografici. Participanţii şi factorii din afara întreprinderii sunt grupaţi în două categorii: 1) factori care au cu întreprinderea legături directe şi influenţe reciproce – furnizorii de factori • • de producţie (mijloace de producţie. care reprezintă mediul său de marketing. concurenţii. În desfăşurarea activităţii orice întreprindere acţionează în funcţie de posibilităţile sale interne şi de condiţiile mediului în care ea îşi realizează raporturile cu piaţa. forţă de muncă şi capital). marele public. • compartimentul cercetare-dezvoltare . Crearea intreprinderii reprezinta un risc economic major. Toate aceste compartimente alcătuiesc mediul intern al marketingului întreprinderii.evaluează costurile şi preţurile de vânzare.. Întreprinderea are nevoie să identifice şi să studieze mediul de marketing. • compartimentul de producţie .”Orange înseamnã cã vom schimba tiparele şi ne vom dezvolta în continuare pentru a-ţi oferi serviciile de calitate de care ai nevoie. la nivel naţional sau internaţional.Kotler expusă în lucrarea “Principles of Marketing Prin mediul de marketing al intreprinderii se intelege totalitatea participantilor si a fortelor din afara intreprinderii care influenţează capacitatea conducerii de marketing. economici. În aşa mod. După concepţia lui Ph.se ocupă de găsirea furnizorilor de materii prime. gestionează veniturile unităţii. tehnologici.” Societatea de astazi se afla intr-o permanenta miscare si intr-o continua dezvoltare economica.

Luiza Muller. Guineea Ecuatorială. Vietnam. functionar de afaceri pentru consum. Elveţia. Insulele Mauritius. Botswana. inovaţie şi transparenţã. Republica Central Africană. Moldova. Florin Popa. Dorin Odiaţiu – Marketing Director. România . îndrãzneala. Bahrein. Polonia. de caracterul influenţei lui asupra activităţii întreprinderii avem 3 forme principale ale mediului: • mediul stabil.director al funcţiunii Transformation. Dar toţi au ales acelaşi lucru: sã comunice aşa cum simt. Madalina Suceveanu – Network Director. Grupul France Telecom este unul dintre liderii mondiali în servicii de telecomunicaţii. Mali. Spania. Thierry SoucheDirector Technology. ”Orange înseamnã cã vom schimba tiparele şi ne vom dezvolta în continuare pentru a-ţi oferi serviciile de calitate de care ai nevoie. Austria. Noua Caledonie. În primul caz mediul este privit vis-a-vis de atributele compartimentului unit de marketing şi de aceea el este constituit în mediul marketingului unităţii. Andreea Popescu. Slovacia. Coreea. Uganda. Pentru o exemplificare mai aprofundata si o prezentare a subiectului la nivel de exemplu.Accounting & Tax Director. indiferent dacã trãiesc în Marea Britanie. Vanuatu.” Unul din compartimentele interne ale unitatii este conducerea generala a unitatii.Director Executiv al Orange România. Vietnam. care vorbesc limbi diferite şi au moduri de viaţã diferite. Olanda. Kenia. Guineea Conakri. . Adrian Nanulescu. Senegal. Creativitatea. Reunion.Factorii ce alcătuiesc mediul extern al unităţii sunt grupaţi în factori ce formează micromediul şi macromediul ei. Rusia. Ernest Rallo. consecvenţa definesc Orange în tot ce face. Guineea Bisau. Japonia. Republica Dominicană.Regional Indirect Sales Manager. Jean-Michel NiogretOperations and Maintenance Director. China. Madagascar. Belgia. Internet şi televiziune. Coasta de Fildeş. sã priveascã cu deschidere şi optimism spre viitor. Pe toţi îi apropie Orange. In topul managementului Orange se gasesc urmatoarele nume care indeplinesc cele mai importante roluri in functionarea companiei pe teritoriul Romaniei: Andrei Chirica -Preşedinte al Consiliului de Administraţie. India. Camerun. În lume sunt peste 123 de milioane de oameni pe care îi despart distanţe. dinamismul. Nigeria. India. În cazul doi mediul este înţeles ca totalitate a factorilor ce acţionează şi influenţează activitatea întreprinderii. voi incerca a reliefa analiza mediului de marketing al faimoasei companii de telefonie mobila Orange. Egipt. Franţa. Statele Unite ale Americii. raporturile ei cu piaţa. Julien DucarrozDirector commercial. deschiderea. Orange este brandul sub care France Telecom furnizeazã servicii de comunicaţii mobile.Customer Service Director.Business to Business Director. Caraibe. Ludovic Pech-Director financiar functionar. Thierry Millet . specific perioadelor “liniştite”. În dependenţă de caracterul distinctiv al mediului. cu peste 183 de milioane de clienti pe cinci continente. Iordania. grijă pentru detalii.

Unic.unul din abonamentele Fluture. „Management” etc. care se află în căutare de lucru. instalaţii etc. • organismele si institutiile publice. Din acestea reiese ca furnizorii de forta de munca ai companie Orange sunt institutiile de invatamint superior. cu aparitia de noi concurenti pe piata ce ofera servicii similare serviciilor Orange. totusi Orange se adapteaza foarte repede la cerintele si conditiile mediului. oficii de forţă de muncă etc.Delfin. • cumparatorii.• • mediul instabil. Drept exemplu serveste faptul ca poti alege unul dintre planurile tarifare Standard. In prezent.fiindu-i specifica stabilitatea si in acelasi timp caracterizindu-se prin modificari frecvente in componenetele sale.astazi. materiale.fie alegei. In ceea ce priveste compania Orange. utilaje. Timp Favorit. Iata din aceasta cauza tind sa specific ca mediul de marketing la companiei Oarange este la rascruce dintre mediul stabil si instabil. Odata cu dezvoltarea accelerata a societatii. se caracterizează prin modificări frecvente în componenţele sale. In structura mediului de marketing al intreprinderii se fac evidentiate 2 componente majore: micromediul si macromediul. compania ofera cele mai avantajoase oportunitati clientilor pentru a-i pastra si de a le mari numarul. Furnizorii întreprinderii sunt de trei tipuri: 1) furnizori de mijloace materiale – firme sau persoane individuale. În cadrul acestei categorii de furnizori se disting: prestatorii de servicii financiare şi prestatorii de servicii de marketing.) necesare pentru producerea bunurilor şi serviciilor. schimbindusi foarte usor si in sens pozitiv modul de functionare a companiei in raport cu clientii sai.Aici se includ: • furnizorii. care pregătesc şi pun la dispoziţie forţa de muncă.).fiecare avind oportunitatile sale. mediul turbulent. „Business si Administrarea Afacerilor”. Anume aceste institutii si sunt furnizorii de forta de munca. 3) prestatori de servicii –organizaţii sau persoane fizice care furnizează servicii necesare îndeplinirii obiectivelor organizaţiei.Pantera. se caracterizează prin schimbări spontane în conţinutul şi raporturile dintre componente. • intermediarii. • concurentii. maşini. precum şi persoane neîncadrate. „Marketing”. Prin notiunea de micromediu se intelege totalitatea fortelor si factorilor cu care intreprinderea intra in relatii directe. Întreprinderea trebuie să evalueze cât mai precis schimbările şi să-şi creeze posibilităţi de adaptare la aceste schimbări.care pregatesc cadre .si de care depinde succesul intreprinderii. care asigură resursele materiale (materii prime.nu in ultimul rind. prin intermediul facultatilor de „Radioelectronica si Telecomunicatii”.in institutiile de invatamint superior apar tot mai mult si mai mult facultati ce tin de domeniul Telecomunicatilor. desi tinde sa presteze doar servicii de telefonie mobila. Numere Favorite sau Mesaje Scrise. 2) furnizori de forţă de muncă –instituţii şi agenţi (unităţi de învăţământ.

EVP Business Solutions la Orange. Cu operatiuni mobile în 9 tari europene si servicii dedicate companiilor multinationale. De asemenea. un instrument util care oferã marilor companii posibilitatea sã identifice cel mai potrivit furnizor de comunicatii mobile. jucatori de nisa. vinderea si distributia produsului Orange sunt numerosi. Având o arie extinsã de acoperire în Europa de Vest. ceea ce iti da posibilitatea de a-ti suplini contul la orice post de achitare a serviciilor telefonice. Intermediarii reprezintă agenţii economici ce participă la promovarea. lucrãm îndeaproape cu divizia Orange Business Services. Studiul Magic Quadrant a clasificat operatorii de telefonie mobilã în patru categorii: aspiranti. firmele distribuţiei fizice. Criteriile care au stat la baza clasificãrii operatorilor vest europeni au fost capacitatea de executie a business-ului si viziunea de ansamblu. “Orange în topul furnizorilor de telefonie mobilã pentru companii” Bucuresti. De asemenea se intilnesc zeci de magazine in care iti poti procuara produse Orange de telefoane pina la leptopuri. "Pozitia noastrã în categoria liderilor confirmã puterea si atractivitatea ofertelor nostre pentru companiile multinationale. Orange este unul dintre operatorii cu cei mai multi clienti din zonã. În plus. Studiul Gartner. recomandã Orange ca fiind solutia idealã pentru companiile care doresc sã contracteze servicii mobile pan-europene. a declarat Philippe Bernard. Gartner defineste liderii de piatã prin capacitatea acestora de a investi primii în inovatie.care se afla in cautarea locurilor de munca. lider mondial în furnizarea serviciilor de voce si date. agenţiile prestatoare de servicii de marketing. suntem membri fondatori ai FreeMove Alliance si avem o relatie solidã cu Cingular Wireless. precum si agentiile care pun la dispozitie brate de munca neincadrate. În această categorie se includ mijlocitorii. . Compania Orange ocupã locul al doilea în categoria liderilor ca urmare a eforturilor consecvente de a-si îmbunãtãti acoperirea si capacitatea de a furniza servicii destinate companiilor multinationale. intermediarii financiari.specializate. ceea ce ne determinã sã fim convinsi cã avem o ofertã foarte competitivã pentru companiile multinationale”. Orange ocupã locul al doilea la categoria liderilor vest europeni în furnizarea solutiilor de comunicatii mobile pentru companii. cu ajutorul carora iti poti suplini contul in orice timp si-n orice loc. realizat de Gartner in 2006. în dezvoltarea serviciilor si în furnizarea acestora cãtre utilizatorii finali. Agentii economici care se ocupa de promovarea. putem spune cã avem o bazã solidã. un mod foarte simplu si eficient sunt si cartelele de reincarcare cu o perioada indelungata de valabilitate. dar si unul dintre cei mai puternici parteneri din FreeMove Alliance. 27 martie 2007. vizionari si lideri. vinderea şi distribuţia produselor. potrivit studiului independent Magic Quadrant for Mobile Service Providers.

2) piaţa industrială . Drept exemplu servesc bancile din Republica Moldova: VictoriaBank. ea trebuie să gândească bine asupra calităţii şi preţului serviciilor prestate. acestea. maritim şi aerian. Asemenea firme sunt unităţile de vânzare cu ridicata şi cu amănuntul. firmele de consulting în probleme de marketing.se formează din agenţii economici ce cumpără bunuri şi servicii pentru a produce noi bunuri şi servicii. etc.deoarece este imposibil de a ajunge la un asemenea apogeu de dezvoltare printre rindurile companiilor prestatoare se servicii telefonice fara sustinerea si fara colaborarea cu astfel de firme. O alta componenta a mediului de marketing intern este si. societăţi de credit. MobiasBanca. la rindul lor sunt rezultatul activitatii agentiilor prestatoare de servicii de marketing. Mijlocitorii sunt firmele aflate în căutarea canalelor de distribuţie. ca comania are legaturi strinse cu bancile. fluvial. fara de care este imposibila existenta intreprinderilor. cea mai importanta. de altfel. agenţii de publicitate.este formată din agenţi economici ce cumpără bunuri şi servicii pentru vânzare. agenţiile de publicitate. Există cinci tipuri de pieţe de cumpărători pe care poate acţiona o întreprindere: 1) piaţa consumatorilor . tind sa consider existenta unei legaturi strinse intre firmele care acorda servicii de transport rutier sau aerian.. care cumpără bunuri şi servicii cu scopul de a presta servicii publice sau de a le transfera către alte sectoare nevoiaşe. În această categorie se includ: depozitele de mărfuri.un rol deosebit il au firmele de cercetare de marketing. obţinând în rezultat profit. dupa posibilitatile de rambursare a creditului. feroviar. .as putea spune cu exactitate. 4) piaţa guvernamentală – este formată din instituţii sau agenţii. care sprijină întreprinderea în promovarea produselor sale pe pieţele cele mai avantajoase. dealerii etc. 3) piaţa de distribuţie . care au rolul de a ajuta tranzacţiile financiare şi de asigurare ale întreprinderii. de asigurare şi alte activităţi economice. Firmele distribuţiei fizice sunt cele care ajută întreprinderea la stocarea şi deplasarea produselor de la locurile de fabricaţie la cele de destinaţie. firmele care acordă servicii de transport rutier.Pe intreg teritoriul tarii te confrunti cu „prilejul” de a vedea o multime de spoturi publicitare care atrag privirea clientilor.pentru ca produsul sa ajunga cit mai repede la consumator. consumatorii sau clientii.care ajuta la tranzactii financiare etc. Agenţiile prestatoare de servicii de marketing sunt firme de cercetare de marketing. brokerii. Intermediarii financiari includ bănci. Daca ar fi sa vorbesc despre compania Orange referindu-ma la intermediarii sai. care ajută întreprinderea să găsească cumpărători şi să realizeze vânzările către aceştia. Când întreprinderea decide să folosească servicii de acest gen.se referă la cumpărarea bunurilor şi serviciilor pentru consumul personal sau de uz gospodăresc. In mediul de marketing al companiei Orange. Dat fiind faptul ca compania Orange presteaza servicii in zeci de tari ale lumii. firme de consulting în probleme de marketing etc.

Orange este parte a grupului Orange-France Telecom. frate! Totuși. Orange Romania a raportat o crestere de 22% a bazei de clienti.5) piaţa internaţională . vechi dar actual în alte țări (personal știu de România și Marea Britanie) – Moldcell Cinema. pana la 9. Orange activeaza atit pe piata consumatorilor. Concurentii se impart in urmatoarele grupe: Concurenţi direcţi.5 milioane de clienţi şi venituri de 973 milioane de euro în anul 2010. In Republica Moldova. atât utilizatori individuali. Orange oferă o gamă extinsă de soluţii de comunicaţii clienţilor săi. satisfăcând alte preferinţe sau nevoi. Orange tinde sa fie primul si unic pe piata implementind diverse proiecte ceea ce-l ajuta sa-si mentina pozitia de lider mondial.859 de clienti. în fiecare miercuri. Cosmote inregistra in decembrie 2007 peste trei milioane de utilizatori. cât şi companii.” Datorita acestora. Cinematografele partenere sunt Patria Centru. cu 209. apreciez foarte mult curajul și inițiativa. Patria Bălţi. reprezintă organizaţiile care oferă acelaşi tip de produs sau serviciu pentru a satisface aceleaşi nevoi. Nou-veniţii pe piaţă. Ofertanţii de produse înlocuitoare se află în competiţie cu cei ai produselor curente. chiar Orange a introdus conceptul de Wednesdays Movie. Atunci cum se face că în Moldovica concurența lansează acest serviciu pe piață. reprezinta organizaţiile care vând deja unui anumit grup de cumpărători şi care se decid să-şi extindă gama de produse pe care le ofera. 2. de la servicii de bază până la servicii integrate de voce şi date fixe şi mobile. in timp ce Vodafone Romania a ajuns la un numar total de 8. In Republica Moldova numarul clientilor Orange a ajuns deacum la 2 milioane. Obiectul concurenţei dintre două firme îl poate reprezenta soluţia generală de satisfacere a unei nevoi (ce determină o concurenţă generală). la 31 decembrie 2007.si internationala. produsul ales (ce determină concurenţa între produse) sau marca produsului (ce determină concurenţa între mărci). intermediarii şi instituţiile publice externe. Urmatoarea componenta o reprezinta categoria Concurentilor. dar cu alte caracteristici. 1. puteți achiziționa 2 bilete la preț de unul. In continuare voi prezenta articolul privitor la aceasta tema: “Am văzut astăzi un comunicat al celor de 3. la Moldcell în care prezentau un serviciu nou în Moldova. dintre care aproape doua milioane s-au alaturat intr-un singur an. In Romania. producătorii. Patria Multiplex. Concurenţii se compun din firme ce produc sau care asigură alternative de satisfacere a unei nevoi a clientului. Din 24 martie 2010. 4.6 milioane de clienţi pe cinci continente. care oferă cumpărătorilor produse similare. Concurenţi indirecţi. Dacă nu mă înșel. Concurentii Orange pe piata telefoniei mobile din Romania sunt in principal companiile Vodafone si Cosmote. cei fara de care dezvoltarea unitatilor nu ar avea loc. Patria Râşcani. deşi cele două produse aparţin unor industrii diferite. una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume. Recent a aparut un articol pe internet precum ca “Moldcell ii ia fata lui Orange Moldova”.807. Orange este lider cu 10. Nu știe Moldcell în ce se bagă și sare cu capul înainte (investește în educarea și îndreptarea consumatorului spre film în cinematograf)? O astfel de măsură costă.se referă la cumpărătorii externi incluzând consumatorii.cit si pe piata distributiei. Numărul abonaţilor operatorului de telefonie mobilă Moldcell a depăşit cifra de 1 milion.8 milioane in decembrie 2007. reprezintă organizaţii. cncurentii pe piata telefoniei mobile sunt companiile Moldcell si Unite. .

simpli. societăţi de investiţii. STC. Sentimentele de mulţumire. dinamici. care oferă întreprinderii posibilitatea de a obţine fonduri. Pentru aceasta este pus la dispozitia angajatilor un „Ghid de etica Orange”. siguranţă şi mândrie pe care le manifestă angajaţii se transmit şi în exteriorul organizaţiei.Kotler prezintă următoarele categorii de organisme publice: • publicul financiar (bănci. Gold sau Platinum” . prin diferite manifestări. prin deciziile lor de cumparare. care includ ziarele şi revistele. economic formeaza pietele. Acum comunicarea prin mesaje multimedia este posibila si cu . Actualmente. care influenteaza. puncte Thank You şi telefoane la preturi speciale. tind sa mentionez faptul ca Orange are grija ca personalul propriu la companiei . • personalul propriu al organizaţiei. cit si de conditiile de munca oferite angajatilor. de a fi cinstiti. Analizind mediul natural si economic. • mijloacele de informare în masă (massmedia). • marele public. mediul demografic reprezinta forta majora care tine compania „pe picioare”. • grupuri de interese (mişcarea pentru protecţia consumatorilor. politic. organizaţia poate influenţa (pozitiv) opinia marelui public. Referitor la acest subiect. de tipul abonamentului si de valoarea facturii lunare. O a doua categorie de factori ce acţionează şi influenţează activitatea întreprinderii si raporturile ei cu piaţa formeaza Macromediul intreprinderii.Arabia Saudita. uniuni şi asociaţii profesionale şi de artă. radiodifuziunea şi televiziunea. pentru aceasta. Orange isi extinde raza de acoperire Internationala avand acorduri de roaming cu 205 operatori din 120 tari si regiuni ale lumii. Drept exemplu. ONG-uri etc.Urmatoarele componente ale micromediului intreprinderii sunt Organizatiile Publice: Ph. prietenosi si surprinzatori in tot ceea ce fac. primeşti unul dintre pachetele de beneficii Silver. În functie de vechimea în retea. Din 25 aprilie.). de asigurări etc. Soft Bank. care influenţează activitatea întreprinderii prin deciziile de cumpărare a bunurilor şi serviciilor acesteia. cit si de marele public. ecologiştii. De aceea.Japonia. primeşti o combinatie unică de avantaje: numere magice. În funcţie de valoarea facturilor. este oferit clientilor pogramul „O relatie pe termen lung” – „ Prin noul program Orange Thank You îţi oferim şi mai multă valoare şi te răsplătim pentru că ai ales Orange.Luxemburg.2007 pina in prezent au fost lansate 3 acorduri de roaming: Vox Mobile. ameliorându-şi imaginea sau reputaţia. Orange propune proiecte avantajoase pentru a mentine numarul clientilor si nu in ultimul rind de a mari numarul lor. Ghidul Orange contine citeva exemple care pentru a ajuta angajatii pusi in situatia unor alegeri dificile. sa fie multumiti de serviciile acordate. care are drept scop de a respecta valorile muncii.). Componentele Macromediului sunt urmatoarele:  mediul demografic  mediul economic  mediul natural  mediul tehnologic  mediul politic  mediul institutional  mediul cultural Toate aceste componente sunt forte care trebuie urmarite deoarece anume mediul demografic. prin diferite acţiuni trebuie creat un climat de echitate şi justiţie socială în interiorul organizaţiei. minute sau credit.

propunindu-si de a ajunge la 1. Lucrul in cadrul companiei Orange reprezinta o oportunitate extraordinara de a incepe sau de a continua cariera intr-un mediu stimulativ. Orange va continua sa faca investitii in Moldova. volumul acestora pentru 2007 cifrandu-se la 25 mln. . un grup cu renume mondial.prietenii de peste hotare. Pentru a oferi posibilitatea de a transmite si receptiona MMS au fost semnate acorduri internationale cu operatorii de telefonie mobila din tarile care sunt de cele mai dese ori vizitate de catre cetatenii tarii noastre. beneficiind de experienta vasta acumulata de Grupul France Telecom. clientii Kievstar. Orange Romania deja pot transmite si receptiona MMS de la si spre Orange Moldova. In concluzie. Asadar. dolari. se poate afirma cu certitudine ca misiunea Orange in este de a aduce telefonia mobila unui numar mai mare de locuitori din intreaga lume. analizind mediul de marketing al companiei Orange.5 miliarde de consumatori. si de a incuraja o comunicare mai intensa prin intermediul celor mai interesante inovatii. Optimus. Aceasta lista va fi permanent completata cu noi operatori din mai multe tari ale lumii. Aceasta va permite tuturor cetatenilor sa beneficieze de avantajele oferite de comunicarea mobila.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->