BATU BERSURAT TERENGGANU

Batu ini dikatakan telah disedari oleh Saiyed Husin bin Ghulam Al Bukhari iaitu seorang ahli perniagaan. Saiyed Husin meminta Penghulu Ali dan orang kampung mengangkat dan meletakkannya di atas rakit untuk dibawa ke Kuala Terengganu. Sampai di Kuala Terengganu, batu ini telah dipersembahkan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Zainal Abidin III dan kemudian batu itu diletakkan di atas Bukit Puteri. Pada tahun 1922 Timbalan Penasihat Inggeris di Terengganu Encik H.S. Peterson meminta seorang jurufoto berbangsa Jepun, N.Suzuki mengambil gambar dan dihantar kepada C.O. Blegden untuk dibuat pembacaan. Batu itu telah patah sebahagian disebe lah atasnya dan ditulis di dalam bahasa Melayu dengan tulisan jawi bertarikh 702 Hijrah. Pada tahun 1923, batu ini dipinjamkan ke Muzium Singapura sehingga Muzium Negara di Kuala Lumpur siap dibina, batu bersurat tersebut telah dipulangkan ke Kuala Lumpur dari Muzium Raffles Singapura. Pada 12 Februari 1987, Kerajaan Negeri Terengganu telah menulis surat kepada Jabatan Muzium menyatakan hasrat untuk mendapat kembali Batu Bersurat tersebut untuk dijadikan bahan pameran di Muzium Negeri Terengganu. Pada tahun 1991, Jemaah Menteri telah memutuskan supaya Batu Bersurat dipulangkan kepada Kerajaan Negeri Terengganu Kandungan Isi teks batu bersurat ini mengenai undang-undang seorang raja. Catatan yang terkandung pada batu ini menyebut Islam sebagai agama rasmi dan menerangkan hukum-hukum Islam tentang maksiat dan segala kemungkaran. Catatan ini dipercayai sebagai bukti kedatangan agama Islam di Terengganu pada tahun 1303. Batu bersurat ini disimpan di Istana Sultan Terengganu sebelum di pindahkan ke Arkib Negara pada tahun 60-an.

. Atawa perempuan bersuami ditanam hinggakan... Jangan mengmbil tugas buat temasnya.. Jumaat di bulan Rajab di tahun saratan disasanakala....... Jika inkar (bala cara) hambalang jika anak mandalika. Jangan mengambil.(a)mbilhilangkanemas. Tuhan menduduki Tamra ini di Benua Terengganu adi pertama ada..(mar)dika.. Baginda RasululLah telah lalu tujuh ratus tua.. jika tetua bujang dandanya lima (tahil. Orang berbuat bala cara laki-laki perempuan satitah... Pinggang dihambalang dengan batu matikan.Keenam derma barang. Mandalika yang benar bicara sebelah Dewata Mulia Raya di dalam Bumi penentu itu fardhu pada sekalian Raja Manda..Muka pertama RasululLah dengan yang arwah santabi mereka Asa pada Dewata Mulia Raya beri hamba meneguhkan Agama Islam Dengan benar bicara derma mereka bagi sekalian hamba Dewata Mulia Raya Di Benuaku ini penentu agama RasululLah sallallahi wassalama raja. Lika Islam menurut setitah Dewata Mulia Raya dengan benar. Jika ia ambil hilangkan emas.. Seratus ratun jika merdeka beristeri. . Bicara berbajiki benua penentuan itu maka titah Seri Paduka. Muka kedua Keluarga di Benua jauh kan Datang berikan. Kelima derma barang orang. Tengah tiga... Muka ketiga Bujang dandanya sepuluh tengan tiga jika ia.... Dewata Mulia Raya jika merdeka bujang palu..keempat orang berpiutang.. Menteri Bujang dandanya tujuh tahil se (paha).

.... 4 Rejab 702 H....... atawa pemaainku atawa cucuku atawa keluarga ku atawa anak.... tarikh bagi batu bersurat ini ialah Jumaat... Teks pada batu bersurat ini ada menyatakan mengenai tarikh ia ditulis. Tarikh tepat Tarikh tepat bagi penulisan batu bersurat ini tidak dapat ditentukan dengan tepat..... .Ke sepuluh derma jika anakku....... ..... Menurut kajian yang dilakukan oleh Prof.tiada benar dendanya setahil sepaha kesembilan derma...Tujuh tahil sepaha masuk bandara. Merdeka.... iaitu "Jumaat di bulan Rejab di tahun saratan di sasanakala Baginda Rasulullah telah lalu tujuh ratus dua".... Namun begitu.. mesej teks ini agak kabur dan menimbulkan keraguan dalam kalangan sejarawan.... Muka keempat .. Tiada dapat bersuami... ... jika O (rang). .. Syed Muhammad Naguib Al-Attas.. bersamaan dengan 22 Februari 1303 ...Seri Paduka Tuhan (Tuan) siapa tiada harta dendanya.... Ketujuh derma barang perempuaan hendaak.....di jadikan Dewata Mulia Raya bagi yang langgar acara tamra ini...tamra ini segala isi tamra barang siapa tiada menurut tamra ini laknat Dewata Mulia raya. jika ia berbuat balabicara.. Dr.............

telah muncul Kerajaan Islam Samudera-Pasai yang berada di wilayah Aceh yang didirikan oleh Meurah Silu (Meurah berarti Maharaja dalam bahasa Aceh) Awalnya. Di wilayah itu. Ia merupakan sultan pertama Kerajaan Samudera Pasai. namun pada tahun 1345 Samudera-Pasai diperintah oleh Malik Al Zahir. Hikayat Raja-raja Pasai menceritakan bagaima Merah Silu memutuskan untuk memeluk agama Islam. Setelah itulah.penguasa Mongol di Cina. di dunia bagian Asia. ia lalu memutuskan untuk masuk Islam. sang Sultan bernama Merah Silu. ternyata nun jauh di belahan dunia sebelah timur. Konon. Kecamatan Samudera. dia diangkat menjadi sultan di Kerajaan Samudera Pasai oleh seorang Laksamana Laut dari Mesir bernama. ia diberi sebuah nama yang biasa digunakan Dinasti Ayyubiyah di Mesir. seorang putera Malik Al-Saleh ada yang memutuskan untuk hijrah menyeberangi lautan menuju Beruas (Gangga Negara). Malik al-Saleh meninggal pada tahun 1297. sang pangeran mendirikan kesultanan. Konon.Sultan Malik Al Saleh Menurut Marco Polo. . Malik Al-Saleh adalah seorang raja yang kuat dan kaya. Malik Al-Saleh menghormati Kubalai Khan . Menurut legenda masyarakat itu. Peninggalannya berupa ditemukan batu nisan Sultan Malik al Saleh yang berangka tahun 696 Hijriah (297 M) di Sumatra (di pantai timur laut Aceh utara). Malik Al-Saleh menerima kunjungan Marco Polo. Ketika berkuasa. Setelah masuk Islam. cucu Malik al-Saleh. sekitar 17 km sebelah Timur Lhokseumawe. suatu hari Malik Al-Saleh bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW. Bukti-bukti arkeologis menunjukkan makam Malik Al-Saleh berada di desa Beuringin. Nazimuddin Al-Kamil. Sebelum Dinasti Usmaniyah di Turki berdiri pada tahun 699 H-1341 H atau bersamaan dengan tahun 1385 M-1923 M. Menurut Marco Polo. Malik Al-Saleh menikah dengan puteri raja Perlak. Dimana penggantinya tidak jelas.

kira .NISAN SULTAN MALIK AL-SHALEH ATAU MALIKUSSALEH Nisan Sultan Malik Al-Saleh atau Malikussaleh Nama asal beliau : Meurah Silu. yang menjadi penasihat.kira demikian . Nisan terbuat dari batu granit berpahatkan aksara Arab. Terletak disamping makam Sultan Malik Al-Shaleh ayahandanya. penakluk yang bergelar Sultan Malik Al-Saleh NISAN SULTAN MUHAMMAD MALIK AL-ZAHIR ATAU MALIKUZZAHIR Nisan Sultan Muhammad Malik Al-Zahir atau Malikuzzahir anak laki laki dari Sultan Malik Al-Shaleh dari pernikahannya dengan Putri Ganggang Sari. yang terkenal. yang berketurunan. Gelar lengkap beliau : As-Syahid sahida' . kurang lebih berbunyi sebagai berikut : "Kubur ini kepunyaan tuan yang mulia Sultan Malik Al-Zahir cahaya dunia dan sinar agama Muhammad bina Malik al-salih wafat pada malam Ahad dua belas hari bulan Zulhijjah tahun 726 Hijriah" . yang mulia. memimpin Kerajaan Samudera Pasai sekitar 1297 s/d 1326 M. kerajaan Islam pertama di nusantara. yang taqwa. anak perempuan Sultan Peureulak. yang kuat beribadat. pendiri Kerajaan Pasai. ini kuburan almarhum yang diampuni. Makam ini berada didekat bekas reruntuhan bangunan pusat Kerajaan Samudera di Desa Beuringin Kecamatan Samudera 17 KM sebelah timur Lhokseumawe. terjemahannya.marhum 1' Sultan Bin maliku'z-Zahir Syamsu'dunia wa'ddin MUhammad Bin Maliku's Saleh Terjemahannya. Sultan Malikussaleh memerintah sejak 1270 M hingga 1279 M.

Lokasi makam ini terletak di Desa Kuta Krueng Kecamatan Samudera Kabupaten Aceh Utara 18 Km arah timur Kota Lhokseumawe. Makamnya terbuat dari batu pualam yang terindah pahatannya di Pulau Sumatera.Muntasir (1226-1242) meninggal tahun 810 H (1403 M). MAKAM PANGERAN ABDULLAH IBNU MUHAMMAD IBNU ABDUL KADIR Makam Pangeran Abdullah Ibnu Muhammad Ibnu Abdul Kadir salah seorang keturunan Khalifah Abbasiah al . Beliau syahid pada tanggal 24 Oktober 1910.1428 M adalah anak dari Malikuzzahir atau cucu dari Sultan Malikussaleh. 25 Km dari Lhokseumawe. . Salah seorang Pangeran yang berhasil lolos dari pembunuhan ketika serangan Hulagu Khan dari Monggol yang membinasakan Baghdad tahun 656 H (1258). Terletak di Desa Kuta Krueng 500 m dari Makam Ratu Nahrisah. dalam komplek makam ini terdapat 38 batu pusara. Kecamatan Samudera Kabupaten Aceh Utara 15 Km sebelah timur Kota Lhokseumawe 3. Rumah Adat Cut Meutia Terletak di Desa Pirak Kecamatan Matangkuli Kabupaten Aceh Utara.MAKAM RATU NAHRISYAH Ratu Nahrisyah yang memerintah tahun 1420 . Mangkat pada hari Senin 17 Zulhijjah 831 H atau 27 September 1428 H.

Ketika itu nakhodanya ialah Ferdinand Magellan. Antonio Pegafetta menjadi Ketua Kelasi kapal Victoria tersebut. Semasa kembali ke Portugal. Magellan kembali membawa kapalnya mengelilingi beberapa pelabuhan besar di dunia sambil berniaga. Magellan yang selalu berulang-alik antara Lisbon dan Kepulauan Melayu menggunakan lelaki tersebut sebagai jurubahasa Melayunya. Pegafetta tertarik dengan perbualan Magellan dan lelaki Melayu yang mereka sebut namanya Henry The Black atau dipanggil Enrique tersebut. Pegafetta menyalin beberapa perkataan Melayu berdasarkan ejaan Itali. yang kemudian diketahuinya bahasa tersebut disebut bahasa Melayu. Pegafetta mengambil kesempatan bercakap secara langsung dengan orang tempatan. Dengan bantuan Enrique. Di samping itu pula. Sejak meninggalkan bandar Pelabuhan Seville di Sepanyol. Oleh kerana Pegafetta bukanlah seorang ahli bahasa maka pertuturan yang disalinnya itu berdasarkan ejaan . Apabila kapal tersebut singgah di Tidore (Kepulauan Maluku) pada tahun 1521 M untuk membeli rempah-ratus.DAFTAR KATA BAHASA MELAYU-ITALI Portugis menakluk Melaka pada tahun bawah pimpinan Alfonso d'Albuquerque yang 1511 M di menggunakan bala tentera lautnya. Pada 10 Ogos 1519. Pegafetta pun mempelajari bahasa yang dituturkan oleh Enrique atau nama yang sebenarnya ialah Panglima Awang dari Melaka. Magellan membawa seorang lelaki Melayu yang memahami selok-belok pelayaran di Nusantara ini.

Perhatikan beberapa contoh seperti yang berikut ini: Bahasa Melayu Ejaan Itali Ejaan Rumi Bahasa Melayu Alla Allah Isilam Islam mischit masjid maulana maulana catip khatib mudin mudim zambahehan de ala meschit sembahyang di dalam masjid anach anak saudala saudara niny nenek minthua mentua poranpoan perempuan capala kepala dai dahi matta mata bugax beras nior nyiur aiambatina ayam betina talor telur azap asap Daripada petikan di atas jelaslah terlihat bahawa ejaan rumi (sebelum itu bahasa Melayu belum ada ejaan Ruminya) mampu mentransliterasikan bunyi bahasa Melayu. Senarai perkataan ini kemudian disusun semula oleh Alessandrio Bausani dan dibuat menjadi buku yang bertajuk Perbendaharaan Kata Itali-Melayu yang Pertama. Pegafetta berjaya mengumpulkan 426 perkataan dan rangkai kata bahasa Melayu yang disalinnya itu.Itali dengan pendengaran orang Itali yang bekerja sebagai Ketua Kelasi. .

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

 /.75.2.0.0.8. 2. -:.0.93./. 2..7.907.80.3 -:3-./.99.37:2 80-0:29: -.05.3507025:...:/.354.:   .:/.8. 9.0.. 547.509.2-.9-.38907.8...3#:23.2039:.5.3/.9...8..-07.8...2-093...8 3473:7 ./.:-0:2.5 .3 .8.9. 333030 239:.4790:7 .25:20397.5.8..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful