Teknik Sumbangsaran

Disediakan oleh : Ismail Bin Ibrahim Muhamad Imran Bin Ahmad

 Teknik mengajar berbentuk perbincangan kreatif bagi mendapatkan idea-idea drpd setiap kumpulan.Pengenalan Sumbangsaran  Diperkenalkan oleh Orbon (1957) : mengutamakan demokrasi dalam menyampaikan pendapat melalui suatu persidangan relatif yg kecil. .

Sumbangsaran Amnya : Sumbangsaran adalah suatu kaedah untuk mendapatkan seberapa banyak idea drpd sekumpulan peserta dlm masa yg singkat. .

. Untuk mendapatkan idea baru sebanyak mungkin dalam sesuatu isu / topik yang dibincangkan.Tujuan Sumbangsaran Menggalakkan murid menggunakan pemikiran imaginatif secara kreatif.

dan menjadikan persoalan sebagai fokus utama. Mengumpul sebanyak mungkin idea yang diberikan oleh murid. Tidak mengkritik idea orang lain. Idea dinyatakan secara spontan. .Pelaksanaan Sumbangsaran Guru menerangkan tujuan.

Guru berperanan sebagai pengadil dan menguatkuasakan peraturan. . Menggesa supaya setiap murid mengemukakan idea walaupun tidak penting.Pelaksanaan Sumbangsaran Idea yg dikemukakan oleh rakan boleh dikembangkan oleh rakan yg lain. Guru hendaklah bersikap positif terhadap idea-idea murid.

. semua idea yg disampaikan oleh semua murid diterima. Banyak idea dapat dihasilkan oleh individu secara berasingan.Faedah dan Kekuatan Teknik Sumbangsaran Semasa sesi ini dijalankan. sama ada betul atau salah. Semua pelajar bebas mengeluarkan idea.

 Murid akan melibatkan diri secara aktif untuk melontarkan idea @ pandangan. nescaya mereka tidak akan memberikan lagi pandangan. Oleh itu. penilaian @ kritikan idea-idea yg salah. .  Sekiranya ditegur.Faedah dan Kekuatan Teknik Sumbangsaran  Masa yang singkat menjadikan aktiviti ini lebih menarik.  Bagi menjayakan sesi ini. cepat dan rancak serta tidak menjemukan sesi p&p. setiap murid dilarang menegur @mengkritik idea orang lain. guru tidak perlu membuat penghakiman.

AKTIVITI SUMBANGSARAN .

TAYAR 1) Apakah bentuk 3D yang digunakan? 2) Mengapakah bentuk 3D ini sesuai digunakan untuk tayar kenderaan? 3) Senaraikan objek-objek lain di sekeliling kita yang menggunakan bentuk 3D ini? .

1) Apakah bentuk 3D yang digunakan? 2) Mengapakah bentuk 3D ini sesuai digunakan untuk buku? 3) Senaraikan objek-objek lain di sekeliling kita yang menggunakan bentuk 3D ini? .

1) Apakah bentuk 3D yang digunakan? 2) Mengapakah bentuk 3D ini sesuai digunakan untuk membina bumbung rumah ini? 3) Senaraikan objek-objek lain di sekeliling kita yang menggunakan bentuk 3D ini? .

1) Apakah bentuk 3D yang digunakan? 2) Mengapakah bentuk 3D ini sesuai digunakan untuk aiskrim? 3) Senaraikan objek-objek lain di sekeliling kita yang menggunakan bentuk 3D ini? .

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful