Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
74Activity
P. 1
Pengenalan Sains Sukan Tingkatan 4

Pengenalan Sains Sukan Tingkatan 4

Ratings:
(0)
|Views: 7,380|Likes:
Published by Mohd Yusof

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mohd Yusof on Sep 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/01/2013

pdf

text

original

 
PENGENALAN SAINS SUKAN.KONSEP SUKAN.
-Satu bentuk aktiviti manusia yang mengandungi sejarah tertentu.-Sukan wujud mengikut perkembangan zaman.
-
Hawkey (1993) – sukan ialah aktiviti manusia yang melibatkan
organisasi
yangkhusus dan
pelaksanaan undang-undang
.-Sukan membabitkan kemahiran yang dapat mempengaruhi prestasi seseorang-Secara umum - sukan merupakan aktiviti fizikal manusia yang berunsurkan pertandingan dan tertakluk dengan peraturan atau undang-undang yang telah diinstitusikan.
DEFINISI SAINS SUKAN.
-Hawkey (1993) – aplikasi sains dalam aktiviti sukan.-Swanson dan Massengale (1997) – sains sukan bermula daripada pendidikan jasmani.(pendidikan jasmani - satu bidang yang memfokuskan kepada aktiviti fizikal yangmenjadi elemen bagi meningkatkan tahap kesihatan).
-
Secara umum – sains sukan merupakan gabungan beberapa disiplin yang berteraskansains (perubatan, anatomi dan fisiologi, psikologi, biomekanik, pemakanan dansebagainya) yang kemudiannya di aplikasi dalam bidang sukan.
KEPENTINGAN SAINS SUKAN.
1.Prestasi sukan.-Teori dan amali meningkatkan prestasi atlet (atlet)-Pengetahuan sains sukan membantu jurulatih dan pegawai-pegawai sukanmelaksanakan program latihan kepada atlet.-Melakukan kajian bagi menyediakan satu program latihan yang lebih sistematik (sainstis sukan).2.Kesihatan-Membantu meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan secara menyeluruh (atlet)-Memberi pengetahuan terhadap kesan pengambilan makanan tambahan (ramai atletterperangkap dengan penggunaan makanan tambahan/bantuan ergogenik)
1
 
-Membantu atlet dan jurulatih merancang diet yang sesuai untuk kesihatan, kecergasandan prestasi.-Memberi pengetahuan mengenai kaedah dan prosedur latihan yang meminimumkankecederaan kepada atlet.
-
Pencegahan dan rawatan kecederaan membantu menangani masalah kecederaan.3.Rekreasi-Memberi pengetahuan menjalankan aktiviti rekreasi dengan tersusun.-Membantu mengetahui cara-cara pengunaan alatan rekreasi dengan betul yangmeningkatkan lakuan motor seseorang.
4.
Ekonomi.
-
Rekaan dan ciptaan hasil dari penyelidikan saintis sukan membantu menghasilkanalatan sukan yang lebih kompotetif dan di hasilkan secara komersil sekaligus menjana pendapatan negara.5.Kerjaya-Peluang-peluang pekerjaan dalam bidang sains sukan bergantung dengan kemajuan bidang sukan di sesebuah negara tersebut. Semakin maju bidang sukan, semakin banyak peluang pekerjaan dalam bidang sukan.-Selain itu, penawaran pendidikan dalam bidang sains sukan juga dapat di tingkatkandari segi kemudahan peralatan yang canggih, tenaga pengajar professional sertameningkatkan lagi peluang pekerjaan dalam bidang sains sukan dalam bidang pendidikan.-Contoh pekerjaan berkaitan dengan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang sainssukan adalah seperti wartawan sukan, intruktor kecergasan, jurulatih, ahli fisioterapisukan, pegawai perubatan sukan, ahli perniagaan sukan dan sebagainya.
DASAR SUKAN NEGARA.
-Dasar Sukan Negara merupakan satu dokumen yang komprehensif ke arah perkembangan, kemajuan dan pembangunan sukan negara.-Pihak yang bertanggungjawab dalam mengubal dan menyelaras DSN ialahKementerian Belia dan Sukan.
-
Penggubalan DSN merupakan antara usaha kerajaan dalam mengiktiraf sukan sebagaisatu bidang yang mampu menaikkan nama negara di mata dunia selain mewujudkan
2
 
golongan masyarakat Malaysia yang sihat, cergas dan berdisiplin selain melahirkanatlet berprestasi tinggi hasil daripada pengetahuan, kemahiran dan bidang sains sukan.-DSN digubal pada 20 Jan 1988.-Pengubalan DSN melibatkan beberapa pihak antaranya:-
Agensi kerajaan dan bukan kerajaan
Pertubuhan-pertubuhan sukan
Persatuan-persatuan rekreasi dan kecergasan.
Majlis-majlis sukan
Institusi Pengajian Tinggi Awam/Swasta
Badan-badan sukarela
Orang-orang perseorangan yang mempunyai kepakaran dalam bidang sainssukan.
-
Intipati Dasar Sukan Negara ada dua iaitu
Sukan Untuk Semua
atau
Sukan Massa
dan
Sukan Untuk Kecemerlangan
atau
Sukan Prestasi Tinggi
.
Sukan untuk semua atau sukan massa
-
Tujuan: Mengekalkan dan meningkatkan tahap kesihatan serta kesejahteraan anggotamasyarakat.-Kumpulan sasaran: Golongan masyarakat, individu.-Aktiviti yang di kategorikan sebagai sukan untuk semua:
Riadah
Rekreasi
Sukan rakyat
-
Pengertian sukan massa (sukan untuk semua) - Merujuk kepada aktiviti-aktivitirekreasi fizikal dan sukan yang berlaku secara spontan dan di uruskan dengan tujuanuntuk menggalakkan penyertaan yang lebih luas dan bukan semata-mata untuk  pertandingan di peringkat kebangsaan atau antarabangsa.
-
Konsep: Keseronokan, meningkatkan tahap kesihatan, interaksi social.
3

Activity (74)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Brian Lee liked this
HARRYLEE89 liked this
Jocelyn Lee Chia Sin liked this
alexandergai liked this
noka78 liked this
Lainnie Rainnie liked this
Rositdah Arshad Cdah liked this
Mohamad Norfirdaus liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->