P. 1
maliprinc

maliprinc

|Views: 1|Likes:
Published by anna_balen

More info:

Published by: anna_balen on Sep 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/08/2011

pdf

text

original

Sections

  • XXI
  • XXII
  • XXIII

Antoine de Saint-Exupery

Mali princ

Molim svu djecu da mi oproste što sam ovu knjigu posvetio odrasloj osobi. Imam jedno ozbiljno izvinjenje: ta odrasla osoba je najbolji prijatelj koga imam na svijetu. Imam i drugo izvinjenje: ta odrasla osoba u stanju je sve da gladna i hladno joj je. Potrebno je da je neko utješi. Ako sva ova izvinjenja odrasla osoba. Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.) Ispravljam dakle svoju posvetu:

razumije, čak i knjige za djecu. Imam i treće izvinjenje: ta odrasla osoba je nisu dovoljna, rado ću posvetiti ovu knjigu djetetu koje je nekad bila ta

kad je bio mali dječak

Leonu Vertu

2

Kad mi je bilo šest godina, vidio sam jednu veličanstvenu prašumi koja se zvala »Istinite priče«. Slika je predstavljala zmijskog cara kako guta neku zvijer. Evo tog crteža. sliku u nekoj knjizi

I

o

U knjizi je pisalo: »Zmijski car guta svoju žrtvu cijelu, ne žvaćući je. Posle toga nije u stanju da se kreće i spava šest mjeseci dok je ne svari«. Mnogo sam tada razmišljao o

pustolovinama u prašumi i uspio sam da olovkom u boji nacrtam svoj prvi crtež koji je izgledao ovako:

Pokazivao sam svoje remek-djelo odraslima i pitao ih da li se plaše. Oni su mi odgovarali: »Zašto bi se plašili jednog šešira?« progutao mogli slona. Nacrtao sam su tada Moj crtež nije predstavljao šešir. On je predstavljao zmijskog cara koji je zmijskog cara iznutra, kako bi odrasli da shvate. Njima

potrebna objašnjenja. Moj drugi crtež je izgledao ovako:
3

uvijek

Bio sam shvataju sami. golf. popravilo moje mišljenje o njima. ni o zvijezdama. To nije mnogo Kada bih sreo nekog od njih ko bi mi izgledao malo bistriji. kao što je bridž. često dolazio u dodir sa mnoštvom ozbiljnih ljudi. politika ili čovjeka. dakle. obeshrabren neuspjehom svog prvog i drugog crteža. ni o prašumi.Odrasli su mi savjetovali da je bolje da se bavim geografijom. da izaberem neki drugi poziv i naučio sam da upravljam avionom. Želio sam da saznam da li on bih pričao ni o zmijskom caru. to je tačno. Ali dobijao sam uvijek isti dogovor: »To je šešir«. Umio sam da na prvi pogled razlikujem Kinu od Arizone. Tako sam. iskušavao sam ga svojim prvim crtežom. Odrasli su bili zadovoljni što su upoznali tako interesantna 4 . Dugo sam živio medju odraslima. Letio sam svuda pomalo. Razgovarao sam o temama koje on može da razumije. shvata. Poslije čega mu ne automobili. I tako sam u šestoj godini prekinuo sjajnu slikarsku karijeru. tokom života. a djecu zamara da im stalno daju objašnjenja. Vidio sam ih sasvim izbliza. A to je vrlo korisno ako čovjek zaluta noću. A geografija mi je. Odrasli nikad ništa ne Morao sam. koji sam stalno čuvao. mnogo koristila. istorijom. matematikom i gramatikom nego crtanjam zmijskog cara spolja ili iznutra.

Bio sam usamljeniji od brodolomnika na zoru probudio neki čudan glasić. kasnije. Ne zaboravite da sam se nalazio hiljadama kilometara daleko od bilo kog naselja. Imao sam pitke vode za osam dana. Evo njegovog portreta koji sam. prije šest godina. sve dok mi se. ovo prividjenje širom otvorenih očiju. dakle. Skočio sam na noge i protrljao oči pitajući se da li to sanjam.Nacrtaj mi ovcu. uspio da nacrtam.. Ali nisam splavu nasred okeana. Odrasli su me. bez ikog s kim bih mogao istinski razgovarati. obeshrabrili u mom slikarskom pozivu. Morao sam pokušati sasvim sam izvršiti ozbiljnu opravku. Možete onda zamisliti moje iznenadjenje kad me je u II Gledao sam.. sanjao. nije desio kvar na motoru aviona u pustinji Sahari.A? .. Ali moj crtež nije tako lijep kao njegov lik. nacrtaj mi ovcu! .. Rekao je: . A 5 nije .Tako sam živio sam. Za mene je to bilo Prve večeri zaspao sam na pustinjskom pijesku hiljadama kilometara daleko od najbližeg naseljenog mjesta. kad mi je bilo šest godina. te tako nisam ništa naučio da crtam sem zmijskog cara spolja i iznutra. To nije moja greška. ispred mene je stajao neobičan čovječuljak ozbiljno me promatrajući.Molim te. pitanje života ili smrti.

istoriju. gladan. te rekoh čovječuljku (malo mrzovoljno) da ne znam . nacrtaj mi jednu ovcu. Kako nikad nisam crtao ovcu.. slon je vrlo glomazan. Nije nimalo ličio na dijete izgubljeno usred pustinje. Kada sam napokon uspio progovoriti. šta radiš ti ovdje? On mi tada ponovi. žedan ili uplašen. I bio sam preneražen kad sam čuo kako mi čovječuljak odgovara: . sasvim tiho. 6 . olovku.Ne! Ne! Ja neću slona u zmijskom caru.Molim te. Onaj što predstavlja zmijskog cara spolja. da crtam. veoma ozbiljno: Kako je tajanstvenost djelovala na mene snažno nisam se usudio da ne poslušam. rekao sam: .. a Nacrtaj mi ovcu. nacrtao sam mu ponovo svoj prvi crtež. Nacrtaj mi ovcu. On mi odgovori: matematiku i gramatiku. Zmijski car je vrlo opasan. Treba mi ovca. izvadio sam iz džepa papir i . Ali se tada sjetih da sam u životu učio geografiju..izgledalo da je čovječuljak zalutao.. Ma koliko sve to izgledalo besmisleno hiljadama kilometara daleko od prvog nastanjenog mjesta u pustinji.. hiljadama kilometara daleko od bilo kog naselja.Nije važno. Kod mene je sve tako malo. niti da je umoran..Ali.

malog sudije ozarilo: Bio sam vrlo iznenadjen kada sam vidio da se lice mog 7 .Tada sam počeo da crtam. to nije ovca. nemajući više strpljenja. a zatim reče: drugu.. Ovca koju želiš je unutra. ali i on je bio odbijen kao i prethodni: . dakle. nažvrljah crtež. još jednom svoj crtež.Ne! To je već sasvim bolesna ovca.. . On je pažljivo posmatrao. Moj prijatelj se nasmješio blagonaklono i rekao: rogove.. pošto sam se žurio da rasklopim svoj motor..Ovo je kutija.Vidiš dobro i sam.Ta je opet suviše stara. I dobacih: . Tada. . Nacrtaj mi neku Crtao sam dalje. Ima Ponovih. to je ovan. Ja hoću ovcu koja dugo živi.

kad je prvi put spazio moj me upita: III je postavljao mnogo pitanja. tako sam se upoznao s malim princom. Gle! Zaspala je. To je moj avion.O! Kako je to čudno.Zašto? .To će joj sigurno biti dovoljno.Zato što je kod mene sve tako malo.Nije baš tako mala. . 8 . to je isuviše komplikovan crtež za mene) on ... priznadoh skromno.. On se nagnu nad crtež: . Mali princ. Tada on uzviknu: Da. Bio sam ponosan da mu ispričam kako letim.. kao da nikad nije čuo moja.. Trebalo mi je dosta vremena da shvatim odakle je došao...To nije stvar.. Dao sam ti jednu sasvim malu ovcu. Riječi izgovorene avion (neću da crtam svoj avion. . To leti. Eto.Kakva je to stvar? . koji mi slučajno. To je avion.To je upravo ono što sam trebao! Misliš li da će toj ovci biti potrebno mnogo trave? . malo-pomalo su mi sve otkrile..Kako! Ti si pao s neba? . Tako.

Da je vežem? Kakva čudna misao! .Odakle dolaziš. I kočić. pa ga upitah iznenada: . I on utonu u sanjarenje koje potraja dugo. . pa će se 9 . Zatim on nastavi: . Nastojao sam da o tome saznam što više: Kuda hoćeš da odneseš moju ovcu? .Znači da i ti dolaziš s neba! Sa koje si planete? Tračak svjetlosti kao da osvijetli tajnu njegovog prisustva.I mali princ se nasmijao grohotom što me je jako naljutilo.Naravno. Možete zamisliti koliko je radoznalosti probudilo u meni to polupovjerljivo saopštenje o »drugim planetama«. dolaziš sa neke druge planete? Ali on ne odgovori. Želim da ljudi ozbiljno shvataju moje neprilike.. mališa? Gdje je to »kod tebe«? On mi odovori posle dugog ćutanja: .Kutija koju si mi dao ima tu dobru stranu što može noću da joj posluži kao kuća. zbilja. dakle. dobićeš i konopac da Izgleda da je taj prijedlog zgranuo malog princa: . odlutaće. izvadi iz džepa moju ovcu i udubi se u posmatranju svog blaga. u ovome nisi mogao doći iz velike daljine.Ali ako je ne vežeš..Da. Klimao je lagano glavnom gledajući moj avion: . Zatim. je danju vežeš. I ako si dobar.Ti.

Nije važno. Pravo ispred sebe. malo veća od neke kuće! To me nije mnogo iznenadilo. Kada neki astronom otkrije jednu od njih. 10 . Mars. Tada mali princ primjeti ozbiljno: I sa malo tuge doda: . on joj umjesto imena daje broj.Pravo ispred sebe daleko se ne stiže..Ma kud.izgubiti. Znao sam dobro da IV Imam ozbiljnih razloga da vjerujem da je planeta sa koje je došao mali princ asteroid B 612.Ali kud će da odluta? Tako sam saznao još jednu važnu stvar: da je planeta na kojoj je rodjen jedva osim velikih planeta kakve su Zemlja.. Moj prijatelj ponovo prsnu u smijeh: . kod mene je sve tako malo! . Jupiter. kojima su data imena. Nazove je na primjer. . postoje na stotine drugih koje su ponekad tako male da se jedva mogu sagledati teleskopom.. »asteroid 3251«.... Venera.

Takvi su odrasli. On je tada svačano prikazao svoje otkriće na Medjunarodnom kongresu astronoma. nikad vas neće zapitati o onom što je bitno. vrlo otmjeno obučen. godine. I ovoga puta svi su bili njegovog mišljenja. Astronom je ponovio svoj Ispričao sam vam ove pojedinosti o asteroidu B 612 i povjerio sam vam nekom novom prijatelju. nametnuo svom narodu evropski način odjevanja.Jedan turski astronom primjetio je teleskopom taj asteroid 1909. Srećom po asteroid B 612. Ali mu niko nije vjerovao. prikaz 1920. neki turski diktator je. Odrasli vole brojeve. samo zbog odraslih. Kad im pričate o vam neće reći: »Kakva je boja njegovog glasa? Koje su mu najomiljenije igre? . Nikad 11 njegov broj. i to samo jedanput. zbog njegovog odjela. pod pretnjom smrti. godine.

. Ali. Ne treba im zamjeriti. oni bi slegnuli ramenima i smatrali vas djetetom. Nemaju svi prijatelja. Takvi su oni. Ja sa toliko tuge pričam ove koji je živio na nekoj planeti jedva nešto većoj od njega samog. to je dokaz da postoji«. Zbog toga sam kupio kutiju 12 s bojicama i olovkama. Prošlo je već šest godina otkako je moj prijatelj otišao sa svojom ovcom. To što ovdje pokušavam da ga opišem. to bi izgledalo daleko istinitije. mi ne mislimo mnogo na brojeve. I ja mogu postati kao odrasli koje interesuju samo brojevi. mi koji shvatamo život. Nije lako vratiti se crtanju u mojim godinama. to je zato da ga ne bih zaboravio. Ako kažete odraslima: »Vidio sam jednu lijepu kuću sa geranijumom u prozorima i golubovima na krovu. Treba im reći: »Vidio sam kuću od tristo hiljada maraka«. što se smijao i što je želio da ima ovcu.Da li skuplja leptire?« Nego vas pitaju: »Koliko mu je godina? Koliko ima ga poznaju. Isto tako. kada . naravno. Recimo: »Bio jednom jedan mali princ potreban prijatelj.. Jer ja ne volim da se moja knjiga čita površno.. kad biste im rekli: »Dokaz da je mali princ postojao je taj što je bio braće? Koliko je težak? Koliko zaradjuje njegov otac?« Tek tada smatraju da divan. Volio bih da sam ovu priču počeo kao bajku.«.. Ali ako im kažete: »Zvijezda sa koje je on došao jeste asteroid B 612« ubjedićete Djeca treba da budu veoma popustljiva prema odraslima. ih i neće vam dalje dosadjivati pitanjima. i kome je bio uspomene. Kad neko hoće da ima ovcu. Žalosno je zaboraviti prijatelja. oni nisu u stanju da Tada će uzviknuti: »Mora da je jako lijepa!« zamisle tu kuću.« Za one koji shvataju život.

ovako. Na onoj suviše mali. da nacrtam njegov ostario. Jedan crtež i uspije nekako. i to u svojoj šestoj godini! Potrudiću se. malo pojedinostima. malo onako. Isto se tako malo varam i u Nisam više siguran što se tiče boje njegovog odjela.čovjek nikad ništa nije pokušao da nacrta osim zmijskog cara spolja i lik što je moguće vjernije. Moj prijatelj mi nije ništa pogledu rasta. Prevariću se. Možda sam pomalo sličan odraslima. ne mogu iznutra. da vidim ovcu kroz kutiju. naravno. Ali. Ali nisam sasvim siguran da ću pogoditi. Onda nagadjam. Mora da sam 13 . uostalom i u nekim značajnijim objašnjavao. to mi treba oprostiti. Na ovoj slici mali princ je suviše visok. Možda je vjerovao da ličim na njega. Ali ja. na žalost. ali drugi ne liči više. kako znam.

zgrada.. . to je istina..Trebalo bi ih naslagati jedan na drugi.Da. zar ne. V I ovoga puta bilo je to zahvaljujući ovci. Ali mali princ dodade: . da ovce jedu šiblje? . Ali zašto hoćeš da tvoja ovca 14 . kako bi mi palo na pamet. Nisam razumio zašto je tako važno što ovce jedu šiblje. Ali mudro primjeti: . pojede male baobabe? Skrenuh pažnju malom princu da baobabi nisu šiblje. kao obuzet nekom ozbiljnom sumnjom. iznenada upita: . Tako sam.Svakog dana bih doznao nešto novo o planeti.Ah! Zadovoljan sam. dolazilo sasvim lagano. o odlasku. jer me mali princ. To je čuo uzbudljivu priču o baobabima. trećeg dana. i da čak i kada bi sobom poveo čitavo krdo slonova.To je tačno.Istina je.Prema tome. već drveće veliko kao .I baobabi su mali dok ne porastu. one jedu i baobabe. o putovanju. ti slonovi ne bi mogli da izadju na kraj ni sa jednim jedinim baobabom. . Pomisao na krdo slonova zasmija malog princa.

To je vrlo dosadan posao ali i veoma lak. A ako baobaba ne iščupamo na osloboditi. I ako je planeta veoma broju. molim te!« kao da je to sasvim jasno. Ono spava skriveno u zemlji sve dok mu ne prema suncu jedan čarobni mali bezazleni izdanak. Ali sjeme je nevidljivo. Morao sam se potruditi da bih to razumio. planetu. rekao mi je kasnije mali princ. a oni su jako slični kada su sasvim . i sjemena dobrog bilja. dobrog bilja i korova... Ako je u pitanju izdanak rotkvice ili ruže. nikada ga se ne možemo Razriva svojim korov. čim ga prepoznamo.On mi odgovori: »Ma daj.« 15 baobabe čim se počnu razlikovati od ruža. Prema tome. I zbilja. a i sjemena lošeg padne na pamet da se probudi. Ali ako je u pitanju princa bilo je strašnog sjemenja. Tlo na njegovoj planeti bilo ga je prepuno. Kada čovjek završi svoje jutarnje uredjivanje. to je bilo sjemenje baobaba. Na planeti malog korjenjem. a baobaba ima u velikom »To je pitanje reda. moramo ga odmah iščupati. Treba redovno čupati mali. možemo ga slobodno pustiti da raste. treba pažljivo da uredi i planetu. mala. na planeti malog princa bilo je. planeta će se rasprsnuti. Tada se ono isteže i tjera najprije plašljivo korova. On preplavi je cijelu vrijeme. kao i na svim drugim planetama.

ali nisam uspio. čuvajte se baobaba!« Na tom crtežu sam toliko radio samo zato da bih svoje prijatelje upozorio na opasnost koja i njima i meni već dugo vremena prijeti iako toga nismo svjesni. On je propustio da iščupa tri mlada izdanka baobaba.. Poznavao sam jednu planetu na kojoj je stanovao neki ljenjivac. to je uvijek strašna nesreća. Kada sam crtao baobabe.. 16 . »Ako budu jednog dana putovali. vrijedilo je truda. reče mi on. Ponekad nije loše odložiti svoj posao za kasnije. No.« I tako. Možda ćete se pitati: Zašto u ovoj knjizi nema i drugih isto tako veličanstvenih crteža kao što je crtež baobaba? Odgovor je sasvim jednostavan: Pokušao sam. Ali kad su u pitanju baobabi. nacrtao sam tu planetu. bio sam nadahnut osjećanjem da se ne smije odlagati. to im može koristiti. prema uputstvima malog princa. Ne volim pametovati i dijeliti savjete. ali opasnost od baobaba je tako malo poznata.Jednog dana me je posavjetovao da se potrudim i da nacrtam lijep crtež o tome da pomognem djeci da to zapamte. sam ovoga puta napravio izuzetak i prestao Rekoh: »Djeco. a one koji zalutaju na neki asteroid vrebaju tako velike nesreće da da se uzdržavam.

treba čekati... . cjeli svijet zna da u Francuskoj sunce zalazi.Ah! mali prinče.Znaš.. a rekao si mi: zatim si se nasmijao samom sebi..Čekati da sunce počne da zalazi. A malo poslije si dodao: planeti bilo je dovoljno da svoju stolicu povučeš nekoliko koraka i da . Ali mali princ ne odgovori. Uživanje u blagim sunčevim zalascima bilo je dugo vremena jedina tvoja razonoda.Jednog dana sam vidio četrdeset i tri puta kako sunce zalazi! .Stalno mislim da sam kod kuće! Doista.Šta treba čekati? ..Ali.. I ... onda voli zalaske sunca.. Bilo bi dovoljno preletjeti za minut u Francusku da bismo prisustvovali sunčevom zalasku. tvoj mali život pun sjete. kad si mi rekao: .. Hajde da gledamo sunčev zalazak. razumio sam. Na žalost. . Bio si najprije vrlo iznenadjen.Veoma volim zalaske sunca. Ovu novu pojedinost saznao sam četvrtog dana ujutru.Zar si bio toliko tužan onog dana kada je sunce zalazilo četrdeset tri puta? 17 . najzad. Kada je u Americi podne. Francuska je isuviše daleko. VI . kada je čovjek tužan. Ali na tvojoj maloj posmatraš suton kad god zaželiš.

Petog dana, opet zahvaljujući ovci, tajna života malog princa bila mi je razmišljao:

VII

rasvjetljena. Zapitao me je iznenada, bez uvoda, kao o nečem o čem je dugo - Ako ovca jede šiblje, znači da jede isto tako i cvijeće? - Ovca jede sve na šta naidje. - Čak i cvijeće sa trnjem? - Čemu onda služi trnje?

- Da, čak i cvijeće sa trnjem. Nisam znao. Bio sam tada vrlo zauzet pokušavajući da odvrnem neki jako

zavrnut zavrtanj na mom motoru. Bio sam veoma zabrinut jer mi je kvar strah od najgoreg.

počeo da izgleda sasvim ozbiljan, a pitka voda koje je nestajalo ulivala mi je - Čemu služi trnje?

Mali princ nije nikada odustajao od pitanja koje bi jednom postavio. Zavrtanj me je ljutio, te sam mu odgovorio prvo što mi je palo napamet: - Ah! - Trnje ne služi ničemu, to je čista pakost od strane cvijeća!

Ali, poslije kratkog ćutanja dobaci mi gotovo ozlojedjeno: zna. Vjeruje da je strašno sa svojim trnjem... - Ne vjerujem ti! Cvijeće je slabo. Ono je bezazleno. Ono se brani kako

18

Nisam ništa odgovorio. Tog trenutka sam mislio: »Ako se ovaj zavrtanj bude i dalje opirao, izbiću ga jednim udarcem čekića«. Mali princ me ponovo prekide u razmišljanju: - A da li ti misliš da cvijeće... - Ne! Ne! Ništa ja ne mislim! Odgovorio sam prvo što mi je palo na Pogleda me preneraženo. pamet. Ja sam zauzet ozbiljnim stvarima! - Ozbiljnim stvarima!

predmet koji mu je izgledao vrlo ružan. - Govoriš kao odrasle osobe!

Vidio me je, sa čekićem u ruci i prstima crnim od kolomaza, nagnutog nad

Malo sam se zastidio. Ali, on nemilosrdno nastavi: Bio je zaista veoma ljut. Zatresao je glavom a njegova zlatna kosa lepršala je na vjetru: Nikad - Poznajem planetu na kojoj živi neki crveni debeljko. nije pomirisao cvijet. Nikad nije - Ti sve brkaš... sve si pomješao!

zvijezdu. Nikad nije nikog volio. Nikad ništa drugo nije radio, samo je računao... I po cio dan ponavlja kao i ti: »Ja sam ozbiljan čovjek! Ja sam ozbiljan čovjek!« i pri gljiva. - Šta?

pogledao

tom se sav nadimao od ponosa. Ali to nije čovjek, to je

19

- Gljiva! Mali princ je sad bio blijed od bjesa. - Milionima godina cvijeće stvara trnje. Milionima godina ovce ipak jedu

cvijeće. Zar nije ozbiljno ako pokušamo da shvatimo zašto se cvijeće toliko

trudi da stvori trnje koje ničemu ne služi. Zar nije važan rat izmedju ovaca i

cvijeća? Zar to nije ozbiljnije i važnije od računa nekog crvenog debeljka? I ako ja poznajem jedan jedinstveni cvijet, kojeg nema nigdje osim na mojoj planeti, i koji jedna mala ovca može da uništi u jednom trenu, prosto tako, jednog jutra, čak i ne shvatajući šta čini, zar to nije važno!

On pocrveni, zatim nastavi:

- Ako neko voli jedan cvijet koji postoji samo na jednoj medju milionima zvijezda, to je dovoljno da bude sretan kada ih posmatra. On kaže sebi: »Moj se odjednom sve zvijezde ugasile. I zar to nije važno! cvijet je negdje tamo...« Ali ako ovca pojede cvijet, to je za njega kao da su Nije mogao više ništa da kaže. Iznenada je zaplakao. Noć se spustila. Bacio Na jednoj zvijezdi, na jednoj planeti, na mojoj, na Zemlji, postojao je jedan sam alat. Nije mi više bilo stalo do mog čekića, do zavrtnja, do žedji i smrti.

mali princ koga je trebalo utješiti. Uzeo sam ga u naručje. Ljuljao ga. Govorio

sam mu: »Cvijet koji voliš nije u opasnosti... Nacrtaću tvojoj ovci brnjicu... Nacrtaću tvome cvijetu oklop... Ja...« Nisam više znao šta da kažem. Osjećao sam se veoma nespretan. Nisam znao kako da mu pridjem, kako da mu se približim. Tajanstvena je zemlja suza.

20

Ali izdanak ubrzo prisustvovao razvoju tog ogromnog pupoljka. reče zjevajući: . danima i danima.Ubrzo sam bolje upoznao taj cvijet. Brižljivo je birao boje. koji je jednu laticu... i nije nikome smetalo. Na planeti malog princa bilo je uvijek VIII jednostavnog cvijeća.. To je mogla biti neka nova vrsta baobaba. upravo u trenutku kada se I ruža. Ali ovaj cvijet je iznikao jednog dana iz neke sjemenke donijete neznano otkuda. dakle. i mali princ je vrlo brižljivo brinuo o izdanku koji nije ličio na druge. A onda. ali cvijet nikako da dovrši uljepšavanje u zaklonu svoje zelene sobe. Tada mali princ nije mogao suzdržati divljenje: 21 . Eh! naravno. Htio je da se pojavi u punom sjaju svoje ljepote. Njegovo tajanstveno udešavanje trajalo je. uvenulo uveče. Još se nisam počešljala. Oblačio se polako.. a zatim bi nije zauzimalo mnogo mjesta.Ah! Tek što sam se probudila. Molim vas oprostite. jednog jutra. Mali princ.. ukrašenog samo jednim redom cvijetnih latica. dodavao je jednu po Bio je to vrlo razmetljiv cvijet. osjećao je da će iz njega izići čudesno prividjenje. on se pokazao. koje Ono bi se pojavilo jednog jutra u travi. prestade da raste i poče da pupa. sunce radjalo.. koja je tačno sve pripremila.

ali užasavam se promaje.. . Zar nemate neki 22 . . budite dobri i mislite na mene.Ja nisam trava. odvratio je mali princ a zatim. I mali princ.I..Kako ste lijepi! . sav zbunjen. odgovori slatko ruža. potražio je kanticu s vodom.Oprostite mi. rekla je malom princu: .. na primjer. dodala je uskoro.Zar ne.Mogu doći tigrovi sa svojim kandžama! .Čini mi se da je vrijeme doručku. zaklon? .. ali bila je tako dirljiva! . tigrovi ne jedu travu. govoreći o svoja četiri trna.Na mojoj planeti nema tigrova.Ja se uopšte ne bojim tigrova. Tako ga je vrlo brzo počela da muči svojom malom podozrivom taštinom. Jednog dana. sunce. odgovori slatko ruža.. .. i zalio ružu. rodila sam se u isto vrijeme kad i Mali princ shvati odmah da nije naročito skromna..

A zaklon?. ali ste mi vi nešto govorili! Ona tada poče još jače da kašlje da bi kod princa ipak izazvala grižu savjesti. Kod vas je vrlo hladno. Ali je ućutala. ali ja kandžama. Tako je mali princ. koja me je toliko razdražila trebalo je da me gane. . brzo posumnjao u nju.. Moja je obavila mirisom planetu.« 23 nisam znao u tome da uživam.. povjeri mi se jednog dana. Treba ih gledati i mirisati..Uveče ćete me stavljati pod stakleno zvono. Ozbiljno je shvatio beznačajne riječi i postao vrlo nesretan. primjetio je mali . Ova ruža je mnogo razmažena.. Ta priča o . Tamo. Nije mogla ništa da zna o drugim svjetovima. Ponižena što je dopustila da je iznenade kako priprema tako pravu: naivnu laž. i pored sve njene dobronamjerne ljubavi..Upravo sam htio da odem da ga potražim.. »Nije trebalo da je slušam. Došla je u vidu sjemenke.. to nije velika sreća za jednu biljku. Užasavati se promaje....princ. nakašljala se dva-tri puta da bi dokazala malom princu da je u . odakle ja dolazim. ne treba nikad slušati ruže. Niste na dobrom mjestu.

da je za svoje bjekstvo iskoristio seobu ptica. To je bilo sasvim je i jedan ugašeni vulkan. Vjerovao je . erupcije bez erupcija. počupao i 24 poslednje izdanke baobaba. lijepo je uredio svoju planetu. pomalo sjetan. vatra govorio: »Dobro očišćeni vulkani rade Vulkanske su kao u kaminu. a ne po riječima. Čini mi se. kako je tiho i neprekidno. Nisam smio da pobjegnem! Trebalo je da pogodim njena osjećanja koja su se krila iza sitnih lukavosti. bio sam isuviše mlad da bih znao da je volim«.« Naravno. smo suviše mali da bismo očistili naše Mali princ je. na našoj Zemlji mi vulkane. Ruže su tako pune protivrječnosti! Ali.Još mi je povjerio: »Nisam tada uopšte ništa shvatio! Trebalo je da je cjenim po djelima. Imao je zgodno za podgrijavanje doručka. Ali. Brižljivo je očistio žive vulkane. Zbog toga nam stvaraju toliko neprijatnosti. Omamljivala me mirisom i nadahnjivala me. Imao IX dva živa vulkana. Ujutro pred polazak.

Ali ne stoga što je nazebla..Zbogom. Molim te. sav smeten.. budeš sretan. . Ali ona mu ne odgovori.Ne odugovlači toliko. Pokušaj da budeš sretan.Ali vjetar. .. Idi. ponovi on. Imam kandže.. . to je nesnosno.. .. Ja sam . . To nema nikakvog značaja. 25 .Treba da podnesem dve ili tri gusjenice ako hoću da upoznam leptirove. Ne želim ga više. Što se tiče velikih životinja. cvijet. Svježi noćni vazduh će mi prijati. Izgleda da je to tako lijepo..Nisam baš toliko nazebla. Nije shvatao tu iznenadnu nježnost. Bila je to veoma gorda ruža.. ne bojim se. Pokušaj da Bio je iznenadjen što mu ne prebacuje. Ali i ti si bio glup kao i ja. Stajao je. toga jutra neobično ugodni. Ali svi ti svakodnevni poslovi izgledali su mu da je stavi pod stakleno zvono. ja te volim. A kad je poslednji put zalio ružu. Zatim dodade: Jer nije htjela da je mali princ vidi kako plače. Moja je greška što o tome nisi ništa znao. osjetio je želju da zaplače. Ostavi to stakleno zvono. oprosti mi.. reče on ruži.Naravno.Bila sam glupa. I ona bezazleno pokaza svoja četiri trna..da se neće više nikad vratiti.Ali životinje. ko će me posjetiti? Ti ćeš biti daleko. Inače. i spremao se Ruža se zakašlja. reče mu ruža. sa staklenim zvonom u ruci.Zbogom. . . reče ona najzad. . Riješio si da odeš.

Mali princ potraži očima gdje bi sjeo. zijevao je: .Ah! Evo jednog podanika. On je zasjedao. odjeven u purpur i hermelin. Zabranjujem ti da zijevaš. 328. reče mu vladar. i kako je bio umoran. odgovori mali princ sav zbunjen. 326.Približi se da te bolje vidim.Zijevati u prisustvu kralja protivi se dvorskim propisima.Ne mogu da se uzdržim. Dugo sam 26 . ali je cijela planeta bila zakrčena veličanstvenim plaštom od hermelina. 329 i 330. A mali princ se zapita: »Kako me je mogao poznati kada me još nikada nije vidio?« uprošćen. . reče mu kralj koji je bio vrlo gord da nekome bude kralj. Ostao je dakle stojeći. na jednom veličanstvenom prijestolju. Na prvom je stanovao neki kralj. uzviknu kralj kada je primjetio malog princa. Počeo je da ih obilazi da bi tamo potražio neko zanimanje i upotpunio svoje znanje. Svi ljudi su za njih podanici. vrlo jednostavnom pa X ipak .On se nalazio u području asteroida 325. putovao i nisam spavao. 327.. Nije znao da je za kraljeve svijet vrlo ..

Ali.Gospodaru. vladao? . Nad kim li je kralj . To je naredba. Promrmljao je nešto i izgledao je zlovoljan. Godinama već nisam vidio nekog kako zijeva. zapovijedam ti da zijevaš. kad bih nekom generalu naredio da se pretvori u morsku pticu. govorio je obično. Jer kralj je mnogo držao do toga vladar. Zijevanje je za mene rijetka stvar.. reče mu kralj. .To me je uplašilo. Planeta je bila vrlo mala..Gospodaru. koji dostojanstveno Ali se mali princ iznenadio. Onda ti. reče mali princ pocrvenivši.. . nad kim vi vladate? . reče mu on.Hm! hm! odgovori kralj.Naredjujem ti da me pitaš. . kako je bio vrlo dobar... ne mogu više. to ne bi bila njegova greška. požuri se da kaže kralj.Naredjujem ti da sjedneš..U tom slučaju. .. odgovori mu kralj. Bila bi moja greška«. Hajde! Zijevaj još. da njegov ugled bude poštovan. . odgovori kralj sa najvećom jednostavnošću. i kad general ne bi poslušao... Bio je to apsolutni »Kad bih naredio.. naredjujem da čas zijevaš a čas. davao je razumne naredbe. privuče skut svog hermelinskog plašta. Molim vas da mi oprostite što ću nešto da vas pitam. 27 . Nije trpio neposlušnost...Mogu li da sjednem? pitao je bojažljivo mali princ..Nad svim.Nad svim? .

28 . reče mu kralj. Učinite mi to zadovoljstvo. Kad bih naredio svom narodu da se baci u more. već sedamdeset dva ili čak sto. ili čak dvjesta zalazaka sunca u jednom istom danu. a da nikad ne pomakne svoju stolicu. odgovori kralj.Nad svim tim? reče mali princ.. . ili da napiše tragediju.Tačno. na druge planete i zvijezde. već i vladar svemira. Kad bi je on imao. odgovori odlučno mali princ. moja ili njegova? ..Htio bih da vidim zalazak sunca. .. čija bi to bila krivica. nastavi kralj. Tolika moć zadivi malog princa..I zvijezde vas slušaju? .Uzdržanim pokretom kralj pokaza na svoju planetu..Kad bih naredio nekom generalu da leti od cvijeta do cvijeta kao leptir. Ja ne trpim neposlušnost. on bi se pobunio. . Jer to ne samo da je bio apsolutni vladar.. Ugled na prvom mjestu počiva na razumu. Ja imam prava da zahtijevam poslušnost jer su moje zapovijesti razumne. usudi se da zatraži . Slušaju na riječ.. . .Nad svim tim. ili da se pretvori u morsku pticu. od kralja jednu milost: Naredite suncu da zadje.. I kako je bio pomalo tužan sjećajući se svoje male napuštene planete. a general ne izvrši primljenu zapovijest.Vaša. mogao bi da posmatra ne četrdeset četiri. Od svakoga treba zahtijevati ono što on može da pruži.Naravno.

Odlazim! . . sam star. Veoma pješke.Nemam više šta da radim ovdje. hm! hm! to će biti.Ali nema kome da sudim! .. nemam mjesta za kočije. . da za to budu povoljni uslovi. po mojoj nauci . načiniću te ministrom! . Nemoj da ideš. Ali čekaću. a strašno me zamara da idem . pravde! .A moj zalazak sunca? podsjeti ga mali princ..Nemoj da ideš.Kada će to biti? raspitivao se mali princ.Ah! Ali već sam vidio. oko. A zatim. reče mali princ i nagnu se da baci još jedan pogled na drugu stranu planete. odvrati kralj koji je bio vrlo gord što ima jednog podanika.Ne zna se.Ministrom čega? . .Pa. bilo mu je već pomalo dosadno: Mali princ poče da zijeva... Ni tamo nema nikog. koji najprije pogleda u jedan veliki kalendar.. I vidjećeš da me zbilja slušaju. reče on kralju. Zahtijevaću ga. koji nikada nije zaboravljao pitanje koje bi jednom postavio..Imaćeš svoj zalazak sunca.. o vladanju. to će biti večeras oko dvadeset do osam. 29 . oko. reče mu kralj. Još nisam obišao svoju kraljevinu...Hm! hm! odgovori mu kralj. Žalio je što nije dobio svoj zalazak sunca.

neka mi . znači da si istinski mudrac. . On je ovdje jedini. Čujem ga noću. . odgovori mu kralj. Možeš suditi tom pacovu.Sebi mogu suditi gdje bilo. Čini mi se da su uslovi povoljni.Hm! hm! reče kralj.. Izgledao je vrlo strog. reče kralj. Ali mali princ. odgovori mali princ. pošto je završio svoje pripreme. Tako će njegov život zavisiti od tvoje pravde.Ali. S vremena na vrijeme osudićeš ga na smrt. »Odrasli su zbilja vrlo čudni«. požuri se da mu dovikne kralj. Nije potrebno da živim .Onda ćeš suditi sam sebi. nije nipošto htio da ožalosti starog vladara: . nepun minut. reče mali princ. To je ono najteže.Ako Vaše Veličanstvo želi da ga poslušam. Neka mi na primjer naredi da otputujem za Pošto kralj ništa ne odgovari. bez pogovora.Ne. ovdje. reče mali princ u sebi dok je putovao.. .Imenujem te svojim ambasadorom. izda razumnu naredbu.. 30 . Ako uspješ da sebi dobro sudiš. Mnogo je teže suditi samom sebi nego drugima. ja ne volim da izričem smrtne presude i zbilja hoću da idem. a zatim uzdahnu i krenu. mali princ je oklijevao nekoliko trenutaka. Ali ćeš ga svaki put pomilovati da bi ga sačuvao. ubjedjen sam da negdje na mojoj planeti postoji jedan stari pacov.

Ovo je zabavnije od posjete kralju. uzviknu svi XI . Uobraženko skromno pozdravi dižući šešir. malog princa zamori jednolikost igre: .Na drugoj planeti živio je neki uobraženko: dolazi Jer. I ponovo poče da plješće rukama. . reče u sebi mali princ. čim je spazio malog princa.Šta treba učiniti da šešir padne? upita on. obožavaoci. reče mali princ.Zato da bih mogao da pozdravljam. u posjetu. Imate smješan . Poslije pet minuta ovakve gimnastike.Šta znači diviti se? 31 .Da li mi se zaista mnogo diviš? upita on malog princa. .Plješći rukama posavjetova ga uobraženko. za uobražene ljude drugi su . Na žalost.Dobar dan. Uobraženko ponovo pozdravi dižući šešir. Da bih mogao da pozdravljam kad mi kliču. šešir. Mali princ poče da plješće rukama. ovuda nikad niko ne prolazi. koji mi izdaleka uobraženko. . odgovori mu uobraženko. . Ali ga uobraženko nije čuo.Zbilja? reče mali princ koji nije razumio. Uobraženi ljudi čuju samo pohvale.Ah! Ah! Evo jednog obožavaoca.

Na sljedećoj planeti živio je pijanica.Šta ti tu radiš? reče on pijanici.Divim ti se.Ali ti si sam na svojoj planeti. .završi pijanica i utonu konačno u ćutanje. . . reče on prosto samom sebi dok je putovao. . »Odrasli su čudni. reče mali princ.Zašto piješ? upita ga mali princ. .Čega da se stidiš? raspitivao se mali princ koji je želio da mu pomogne.Da zaboravim da se stidim. odgovori pijanica turobno. . sležući malo ramenima. govorio je on u sebi dok je putovao. .Šta da zaboraviš? raspitivao se mali princ koji ga je već žalio. 32 . vrlo čudni«. ali mi nije jasno I mali princ ode dalje. nema šta«. najbogatiji i najpametniji čovjek na ovoj planeti. .Da zaboravim. ali je XII malog princa duboko rastužila.Da se stidim što pijem. odgovori pijanica. I mali princ ode zbunjen. zateče ćutljivog sa zbirkom praznih i .Diviti se znači priznati da sam ja najljepši.Pijem. Ova posjeta je bila veoma kratka. koga zbirkom punih flaša ispred sebe. »Odrasli su zaista vrlo. . priznade pijanica obarajući glavu. najbolje odjeven.Učini mi to zadovoljstvo! Divi mi se ipak! zašto ti je to tako važno? ..

Nemam vremena da je ponovo zapalim. Poslovni čovjek diže glavu: . . kada sam obolio od reume.Šta? Još uvijek si tu? Pet stotina jedan milion... Dobar dan. eto sada! Rekao sam dakle pet stotina jedan milion.Dobar dan.glavu nije podigao kada je mali princ stigao. Drugi put je to bilo prije jedanaest godina.. Dva i pet su . Petnaest i sedam su dvadeset i dva. reče mu mali princ. Dvadeset šest i pet su trideset i hiljade sedam stotina trideset i jedan. Pet i sedam dvanaest.. .. Na četvrtoj planeti živio je poslovan čovjek.. Ja sam ozbiljan čovjek. Dvadeset dva i šest dvadeset i osam. Treći put. Prvi put je to bilo prije dvadeset dvije godine.Pet stotina jedan milion čega? ponovi mali princ koji nikada u svom životu nije odustajao od pitanja koje bi jednom postavio. Nemam vremena da tumaram. Taj je bio toliko zauzet da čak ni XIII .Tri i dva su pet.... Pravio je strašnu buku i ja sam četiri puta pogriješio u sabiranju. Imam toliko sedam.Pet stotina miliona čega? . ne znam više. 33 . Uf! To dakle čini pet stotina jedan milion šest stotina dvadeset i dve posla! Ja sam ozbiljan čovjek i ne bavim se budalaštinama. kada je neki bumbar pao bogzna otkuda. Vaša cigareta se ugasila. uznemirili su me samo tri puta. jedan.Za pedeset četiri godine koliko stanujem na ovoj planeti. Nedovoljno se krećem. Dvanaest i tri petnaest..

.I šta radiš s tim zvijezdama? . šta ti radiš sa pet stotina miliona zvijezda? . . .Da. One su moje. Ali ja sam . 34 . Ja sam ozbiljan čovjek..Ništa.Ah! Zvijezda? besposleni.Ali ja sam već vidio jednog kralja koji.Šta radim s njima? . Zvijezda. i tačan.Milion tih stvarčica koje se ponekad ozbiljan čovjek! Ja nemam vremena za sanjarenje. .. stvarčica koje blistaju.Pčela? .Da.I.Zvijezde su tvoje? . .Milion čega? Poslovni čovjek shvati najzad da nema nade da će ga ostaviti na miru vide na nebu.Ma ne. . tako je.Ma ne. .Pet stotina jedan milion šest stotina dvadeset dve hiljade sedam stotina trideset i jedan. . Zlatnih stvarčica nad kojima sanjare .Da.Mušica! ..

ono je tvoje. Kad ti nešto prvom padne na pamet.Da kupim druge zvijezde. on je tvoj. .To me čini bogatim. A ja. Ali ja sam ozbiljan čovjek. .A čemu ti služi što si bogat? »Ovaj ovdje. zato što nikada nikom prije mene nije palo na pamet da ih prisvoji. To je teško. .To je istina.. .Kako zvijezde mogu biti nečije? . reče u sebi mali princ. Mali princ još nije bio zadovoljan. Brojim ih i prebrojavam reče poslovni čovjek. rasudjuje kao onaj pijanica« Ali ipak. Oni »vladaju« nad nečim. . ako ih neko pronadje.Naravno. i odnijeti ga. A to je velika razlika.Pa čije su one? – odgovori mrzovoljno poslovni čovjek. . . Ničije.Kraljevi nemaju svojine. ja sam prisvojio zvijezde. . pošto sam ja prvi na njih pomislio. Ako imam cvijet.Zar je to dovoljno? .Onda su moje.Ne znam. A ti ne možeš da ubereš zvijezde! 35 . Kad nadješ dijamant koji nije ničiji. I šta radiš s njima? ti svoju misao patentiraš: ona je tvoja. . on mu postavi još neka pitanja: . mogu ga staviti oko vrata. Kad pronadješ ostrvo koje nije ničije. reče mali princ.Čemu ti to služi što su zvijezde tvoje? .Ali ako ja imam šal.Upravljam. mogu ga ubrati i odnijeti.

ali mogu ih staviti u banku. Imam i tri To je zanimljivo. .Šta to znači? zaključam. vulkana koje čistim jednom nedeljno.. Zatim taj papir . 36 . imam ružu koju svakog dana zalivam. reče jednostavno mali princ u sebi dok je putovao.Ne..To je dovoljno! ne zna. pomisli mali princ.Znači da napišem na papiru broj mojih zvijezda. To je čak pjesnički. Jer čistim i onaj ugašeni. ali nije imao šta da odgovori. . . I za moje vulkane i za moju ružu je korisno što ih ja Poslovni čovjek otvori usta. Ali ti nisi koristan zvijezdama.. Mali princ je o ozbiljnim stvarima mislio sasvim drugačije od odraslih. reče on još.I to je sve? ozbiljno.Ja. Ali to nije sasvim . Nikad se »Odrasli su zbilja sasvim neobični«. i mali princ ode. posjedujem.

Dobar dan. Najmanja od svih. on s poštovanjem pozdravi: .Šta je naredjeno? .Tako je naredjeno. Dobro veče.Da ugasim svoj fenjer. 37 . I on ga ponovo zapali. . . Zašto si ugasio svoj fenjer? Dobar dan. Kada upali svoj fenjer. on je manje bezuman od kralja. To je zaista planetu.Peta planeta je bila vrlo čudna.Ne razumijem. XIV od uobraženka. odgovori čovjek. od poslovnog čovjeka i od pijanice.Ali zašto si ga ponovo zapalio? .Tako je naredjeno odgovori on. nekog smisla. Kad se iskrcao na . Mali princ nije nikako reče on u sebi: mogao sebi da objasni čemu oni služe na planeti bez kuća i stanovnika. Ali. on uspavljuje cvijet ili zvijezdu. to je kao da se rodila jedna nova zvijezda ili jedan cvijet. Na njoj je bilo upravo toliko mjesta da se smjeste jedan fenjer i čovjek koji ga pali. reče mali princ. To je vrlo lijepo zanimanje. Kad ugasi svoj fenjer. »Možda je taj čovjek zbilja bezuman. Njegov posao ima bar korisno jer je lijepo«. . Ipak.

poznat mi je jedan način da se odmoriš kad budeš htio.Da.. Naredba je naredba.Pa sada. Htio je da pomogne svom prijatelju: 38 Mali princ ga pogleda.. . U tome i jeste tragedija! mjenja! Planeta se iz godine u godinu sve brže i brže okreće.Pa? reče mali princ.. I on ugasi svoj fenjer.. reče čovjek. Svakog minuta ga jedanput upalim i jedanput ugasim! .. palio. . reče čovjek. nemam više ni sekunde odmora. Prošao je čitav mjesec kako nas I on ponovo zapali svoj fenjer.To je smiješno! Dani kod tebe traju jedan minut? dvoje razgovaramo. Nekada je imao smisla. od tog vremena naredba se promjenila? .. Trideset minuta. .Strašan je to zanat.Čitav mjesec? . dopadao mu se taj čovjek koji je toliko poštovao . Zatim obrisa čelo crvenom kariranom maramicom. naredbu. . a ostali dio noći da . Sjetio se zalazaka sunca za kojima je nekada išao povlačeći svoju stolicu.Naredba se nije promjenila reče čovjek.Znaš. kada se okreće jedanput u minuti. Ujutru sam gasio a uveče spavam.Nije nimalo smiješno. .A. Ostali dio dana mogao sam da se odmaram. a naredba se ne . Trideset dana! Dobro veče.. Dobar dan.Nema šta da se razumije.

reče mali princ. i poslovan čovjek.Šteta..Hoću odmah. Mali princ produži: Jer čovjek može u isto vrijeme i da se drži naredbe i da bude lijen. a ne svi. »Ovog ovdje. prezreli su koji meni nije smiješan. Možda zbog toga što se bavi nečim drugim... Ali je njegova planeta suviše mala. i uobraženko. i kralj. najviše volim spavanje. dok je produžavao svoj put. . reče u sebi mali princ. Trebaš samo da ideš sasvim lagano pa da uvijek budeš na suncu. da je možeš obići u tri koraka.. On uzdahnu sa žaljenjem i reče sebi opet: »Taj tu je jedini s kojim bih se mogao sprijateljiti. Kada budeš htio da se odmoriš. i dan će trajati koliko budeš želio. .Šteta. to je jedini sobom«. reče čovjek. I on ugasi svoj fenjer. Dobar dan. Od svega u životu . reče čovjek. reče čovjek.To mi ne pomaže bogzna koliko. ti koračaj. Nema mjesta za dvojicu.Tvoja planeta je tako mala. Medjutim..« Ali mali princ se nije usudjivao da prizna sebi da je on u stvari žalio za tom zalazaka za dvadeset četiri sata! blaženom planetom zbog njenih hiljadu četiri stotine četrdeset sunčevih 39 . i pijanica. .

reče geograf.Kakva je to debela knjiga? upita mali princ.To je naučnik koji zna gdje se nalaze mora. rijeka i pustinja? .Šta je to geograf? pustinje. .Ja sam geograf.Vaša planeta je vrlo lijepa.Šesta planeta bila je deset puta prostranija. Najzad jedno pravo zanimanje! I on baci pogled oko sebe po geografovoj planeti.Ne mogu ni to da znam. Na njoj je stanovao neki stari Gospodin. Šta vi radite ovdje? . reče geograf. . Ima li na njoj okeana? .Odakle dolaziš? upita ga stari Gospodin. rijeke.A gradova. Toliko je već putovao! .Ali vi ste geograf! . . rijeke.To je vrlo zanimljivo.Tačno.Ni to ne mogu da znam. Još nikada nije vidio tako veličanstvenu planetu. XV Mali princ sjede na sto malo zadihan. okeane i . . planine i . A planina? . reče stari gospodin. mora. . . gradovi. Nedostaju mi istraživači.To ne mogu da znam. reče geograf. koji je pisao ogromne knjige. ali ja nisam istraživač. . reče mali princ.Ah! (Mali princ je bio razočaran). 40 Neće valjda geograf ići da broji gradove.Gle! Evo jednog istraživača! uzviknu on kada spazi malog princa. planine. . reče geograf.

ti dolaziš izdaleka? Ti si istraživač! Opiši mi tvoju planetu! podnese dokaze.Ali ti. najprije se zapisuju olovkom.Zato što pijanice sve vide dvostruko. . Ali se traži od istraživača da pribavi se od njega traži da sa planine donese veliko kamenje. reče mali princ. ko nebi bio pouzdan istraživač. . na primjer. otkriće neke velike planine.Ide se na lice mjesta? . dokaze. On ne napušta njihove uspomene. Ispituje ih i bilježi knjigama. . A isto tako i istraživač koji mnogo pije. On u njoj prima istraživače. Ako je u pitanju.Poznajem nekog. . I ako mu uspomene jednog od njih izgledaju zanimljive. . Geograf je suviše važna ličnost da bi tumarao.Dakle.A zašto? .Dakle? upita geograf.Ne. onda Geograf se odjednom uzbudi.A zašto? svoju radnu sobu. To je suviše zamršeno. I tako bi geograf zabilježio dvije planine tamo gdje postoji jedna.pustinje. 41 I geograf. . onda se ispita njegovo otkriće. otvori svoju ogromnu knjigu i uze olovku.Zato što bi istraživač koji laže izazvao velike nesreće u geografskim . geograf se raspituje o moralnoj vrijednosti istraživača. Da bi se zapisale perom čeka se da istraživač . Kazivanja istraživača . kada moralna vrijednost istraživača izgleda dobra.

nije odustao od već jednom postavljenog pitanja.Zašto? To je najljepši cvijet! . One nikada ne rijetko da neki okean presuši.Zato što je cvijeće prolazno. koji nikada u svom životu brani od svijeta. reče geograf. . I ja sam je ostavio sasvim samu kod kuće«.Moja ruža će uskoro nestati? .Geografije su. . reče geograf. Za nas je važna planina. Ona se ne mjenja. sve je tako malo. 42 »Moja ruža je prolazna«. upade mu u riječ mali princ. najdragocjenije knjige. reče geograf.Šta to znači »prolazno«? . Ali nikad se ne zna. Vrlo je . znači »prolazno«? zastarijevaju. Dva živa vulkana i jedan ugašen. . . Veoma je rijetko da neka planina promijeni mjesto. Imam tri vulkana.Ne bilježimo cvijeće. reče geograf..Oh! kod mene.To znači »ono što će ubrzo nestati«. .Ali ugašeni vulkani mogu proraditi. .Naravno. . reče mali princ nije naročito zanimljivo.Bilo da su vulkani ugašeni ili živi.Imam i jednu ružu. Šta .Nikad se ne zna. za nas je to svejedno. .Ali šta znači »prolazno«? ponovi mali princ. i ima samo četiri trna da se . Mi pišemo o stvarima koje su vječne. reče u sebi mali princ.

reći kontinenata čitavu vojsku od četiri stotine šezdeset dvije hiljade pet stotina jedanaest fenjerdžija. Tada su nastupale fenjerdžije u Rusiji i Indiji. Južnoj Americi. Pa oni u treba da se pojave na pozornici.Šta mi savjetujete da posjetim? upita on. odgovori mu geograf. Zatim oni u Africi i Evropi. pošto bi upalili svoje fenjere odlazili da spavaju. Onda u Severnoj Americi. XVI da na njoj ima sto jedanaest kraljeva (ne zaboravljajući. I nikada nisu griješili kojim redom Samo su fenjerdžije jedinog fenjera na Sjevernom polu i njegov kolega sa jedinim fenjerom na Južnom polu. to jest oko ću vam da je prije pronalaska elektriciteta bilo potrebno držati.. dolazio red na fenjerdžije na Novom Zelandu i u Australiji. sedam hiljada geografa.Planetu Zemlju. I mali princ podje misleći na svoju ružu. Prvo je fenjerdžije u Kini i u Sibiru. pet stotina hiljada poslovnih ljudi. crnačke kraljeve). na svih šest Sedma planeta bila je dakle. 43 . Posmatrano izdaleka to je stvaralo prekrasan utisak. vodili besposličarski i bezbrižan život: oni su radili dvaput godišnje. Zemlja nije ma kakva planeta! Računa se četiri milijardi odraslih osoba. Zemlja.. . To je bilo veličanstveno. – Ona je na dobrom glasu. Da biste dobili predstavu o veličini Zemlje. Ali se ponovo ohrabrio: .Tada je prvi put zažalio. Zatim bi ovi. trista jedanaest miliona uobraženih ljudi. Zatim su ulazili u igru Pokreti te vojske bili su ujednačeni kao pokreti nekog baleta u operi. sedam i po miliona pijanica. Onda bi i njih nestalo iza kulisa. naravno.

Imajte povjerenja u mene.. . reče mali princ za svaki slučaj. Nisam bio pogrešan utisak o našoj planeti kod onih koji je ne poznaju. Zar na Zemlji. mjesta. mali princ je bio veoma iznenadjen što ne vidi nikoga.Dobro veče. dešava se da malčice slaže. . Kad bi četiri milijarde stanovnika koji naseljavaju na trg pedeset kilometara dug i pedeset kilometara širok. Ljudi zauzimaju Zemlju stajali malo stisnuti kao na nekom skupu. Smatraju sebe važnim kao baobabi. Već se uplašio da nije pogriješio planetu. to će im se svidjeti. U pustinjama nema nikoga. u Afriku.. odgovori zmija. kada se neki prsten boje mjeseca pokrenu u pijesku.Kad čovjek želi da bude duhovit.Dobro veče. . reče zmija. .Oh!. .Na koju sam planetu pao? upita mali princ. Oni zamišljaju da zauzimaju mnogo Oni obožavaju brojeve. Pošto se našao na Zemlji.Ovdje je pustinja. reče zmija. XVII sasvim pošten kad sam vam govorio o fenjerdžijama. 44 . . lako bi se mogli smjestiti moglo zbiti na najmanje ostrvce u Tihom okeanu. Nema smisla.Na Zemlju. Ali ne gubite vrijeme na taj dosadni zadatak. Čovječanstvo bi se Odrasli vam neće naravno vjerovati. Mogao bih da stvorim vrlo malo mjesta na Zemlji. Preporučite im neka računaju. nema nikoga? Zemlja je velika.

.. ..Mogu te odnijeti dalje nego brod. Ali ti si čist i dolaziš sa jedne zvijezde.Čudna si ti životinja.Gdje su ljudi? najzad ponovo progovori mali princ.Ali sam moćnija od kraljevskog prsta. Zašto si došao ovamo? . . odgovori mali princ.Imao sam teškoća sa jednim cvijetom.Mali princ sjede na jedan kamen i podiže oči ka nebu: . nisi u stanju ni da . . . Ona se omota oko noge malog princa kao zlatni prsten: ona. 45 .. I oboje zaćutiše.. reče zmija. nemaš čak ni noge. Mali princ se osmjehnu: putuješ..O! reče zmija. da li su zvijezde osvjetljene zato da bi jednog dana svako mogao naći svoju.Čovjek je usamljen i medju ljudima.Onog koga ja dodirnem.. Ali tako je daleko! .. Pogledaj moju planetu. Čovjek se osjeća Mali princ je dugo posmatrao zmiju: . malo usamljen u pustinji.Nisi baš tako moćna. progovori on najzad. . Ona je upravo iznad nas..... reče zmija. tanka kao prst.Lijepa je.Pitam se.. reče zmija.. . dodade Mali princ ne odgovori ništa. reče zmija. vraća se u zemlju odakle je i došao. reče on.

. Vidio sam ih prije mnogo godina.Zbogom. XVIII . reče mali princ. reče cvijet.Oh! Razumio sam vrlo dobro.. .Gdje su ljudi? učtivo zapita mali princ. Mogu ti pomoći jednoga dana ako budeš mnogo žalio za svojom planetom.Zbogom. tako slabog. Nemaju korijena i to im .. vjerujem. Cvijet je jednog dana vidio neki karavan kako . Nestalni su kao vjetar.Žao mi te je. Ali nikad se ne zna gdje su. 46 . Mogu. neki beznačajni cvjetić..Ja ih sve rješavam.Dobar dan. reče mali princ. na ovoj Zemlji od kamena. . ali zašto ti uvijek . Mali princ predje pustinju..Dobar dan..Ljudi? Ima ih. mnogo smeta. prolazi. pet ili šest. govoriš u zagonetkama? I oboje zaćutaše. reče mali princ. i srete samo jedan cvijet. . odgovori cvijet. reče zmija. Cvijet s tri latice.

pomisli on u sebi....Ko ste vi? upita mali princ. A ugašenim vulkanom služio se kao stoličicom... ko ste vi..Mali princ se pope na neku visoku planinu. ja sam sam. odgovori odjek. Dobar dan. »Čudne li planete!« pomisli on tada. odgovori odjek.« nemaju mašte.« Ali je vidio samo oštre kamene vrhove. ... odgovori odjek. ja sam sam... Jedine planine koje je dotada upoznao bila su tri vulkana koji su mu dopirali do koljena.. obuhvatiću pogledom cijelu planetu i sve ljude. . Dobar dan. .Budite mi prijatelji. Ponavljaju ono što im se kaže.. reče on.Ko ste vi..Dobar dan.. »Sa jedne visoke planine kao što je ova.. XIX . šiljasta i slana. ja sam sam. Kod kuće sam imao jednu 47 ... »Sva je suha. ko ste vi....Ja sam sam. I ljudi ružu: ona je uvijek govorila prva.. ... reče on za svaki slučaj.Dobar dan. ..

možda. njegovu ružu. samo u jednom jedinom vrtu..« I on leže na travu i gorko zaplaka. . i od kojih je jedan... 48 koljena. I ja bih bio ponizila. prinudjen da se pravim kao da je njegujem. jer bi inače. bilo je pet hiljada potpuno istih! »Ona bi bila vrlo uvrijedjena. najzad pronadje neki put.. sve to ne čini me baš . reče on.Dobar dan. Osjećao se vrlo nesretan.Oh! reče mali princ. . Mali princ ih pogleda. odgovoriše ruže.. XX Bio je to vrt pun rascvjetalih ruža.. A evo. rekoše ruže.Ko ste vi? zapita ih zaprepašćen. kamenju i snijegu.Dobar dan. da bi i mene Zatim pomisli opet: »Vjerovao sam da sam bogat što imam jedinstven cvijet.Mi smo ruže.. A svi putevi vode ka ljudima. zauvjek ugašen. . pošto je dugo koračao po pjesku. .. Nju i moja tri vulkana koji mi dopiru do velikim princom. a u stvari imam samo običnu ružu. Njegova ruža mu je pričala da je ona jedinstveni primjerak svoje vrste na svijetu.Ali se desi da mali princ. Sve su ličile na . stvarno pristala da umre. pomisli on. strašno bi se zakašljala i pravila bi se kao da umire da ne bi ispala smiješna. kad bi to vidjela.

Dobar dan. . pod jabukom. Vrlo si lijepa.Ljudi imaju puške.. Šta znači to »pripitomiti«? oni gaje i kokoši. A onda.Ja sam lisica.Hodi da se igramo. reče mali princ.Tada se pojavi lisica: XXI . dodade: . To znači »stvoriti . reče lisica. Nisam .Ti nisi odavde. Tražim prijatelje. . . Tražiš li kokoši? . .Ah! izvini. ali ne vidje ništa. šta tražiš? . .. razmislivši. reče lisica... Tako sam tužan. reče lisica. reče mali princ. . To je prilično nezgodno! Ali . reče jedan glas.Tražim ljude.Evo me ovdje. učtivo odgovori mali princ koji se okrenu.Ne.Šta znači to »pripitomljena«? . i oni love.. reče lisica..Dobar dan. reče lisica.To je nešto što se davno zaboravilo.Ne mogu da se igram s tobom. Po tome su zanimljiivi. reče mali princ.Stvoriti veze? 49 . . predloži joj mali princ. reče lisica.Ko si ti? upita mali princ. Šta znači to »pripitomiti«? veze«. pripitomljena.

moj život će biti kao obasjan suncem. ako me kao muzika pozivati da izadjem iz rupe.. Ali. i svi ljudi su slični.To je moguće.Naravno. .Ah! to nije na Zemlji.Gle.. . . pomalo dosadno.Ne. Ali lisica se ponovo vrati na svoju misao: . Lisica je izgledala vrlo radoznala: .Ništa nije savršeno. bićemo potrebni jedno drugom. reče mali princ. Sve kokoši su pripitomiš. Ja lovim kokoši. ljudi love mene. Čega sve nema na Zemlji. Tvoji će me .. pa to je zanimljivo! A kokoši? . A ni ja tebi nisam potrebna. Ja ću za tebe biti jedina na svijetu.Da.Ima li lovaca na toj planeti? . ako me pripitomiš. I ti mi nisi potreban.Počinjem da shvatam. Ja sam za tebe samo lisica slična stotinama hiljada lisica. tamo dole. Meni je dakle. ..Na nekoj drugoj planeti? .Ne.. Upoznaću korake koji će slične.Moj život je jednoličan. reče mali princ. . reče lisica. 50 biti drugačiji od svih ostalih. Drugi koraci me tjeraju pod zemlju. reče lisica. pripitomila.... Ti si za mene samo mali dječak sličan stotinama hiljada drugih dječaka. Postoji jedna ruža. Ti ćeš za mene biti jedini na svijetu. Ali. A zatim pogledaj! Vidiš li. mislim da me je .. uzdahnu lisica.

podsjećaće me na tebe. Za mene žito ne predstavlja ništa. Sutradan mali princ ponovo dodje.. Ljudi nemaju više vremena da bilo šta upoznaju. I ja ću voljeti šum vjetra u žitu.Bilo bi bolje da si došao u isto vrijeme. Ali. Treba da pronadjem prijatelje i da se upoznam s mnogim stvarima. A kako trgovaca nema koji prodaju prijatelje. ali nemam mnogo vremena. Lisica ućuta i dugo je gledala malog princa: . na primjer. eto tako. . pripitomi me. reče ona. A to je žalosno! Ali ti imaš kosu boje zlata. Ako hoćeš prijatelja pripitomi me! .polje puno žita? Ja ne jedem hljeb.Molim te.. Najprije ćeš sjesti malo dalje od Gledaću te krajičkom oka. svakog dana sješćeš malo bliže.Čovjek poznaje samo one stvari koje pripitomi. Oni kupuju gotove stvari kod trgovaca. Biće divno kada me pripitomiš! Žito. reče mali princ. reče lisica. reče popodne. . 51 lisica. Govor je izvor nesporazuma. Žitna polja ne podsjećaju me ni na šta. odgovori lisica.. .. .Treba da si vrlo strpljiv. koje je pozlaćeno. ljudi više nemaju prijatelja. mene. ja ću biti sretna već od tri sata... na travu. u četiri sata Ukoliko vrijeme bude odmicalo biću sve .Šta treba da učinim? upita mali princ. a ti nećeš ništa govoriti.Vrlo rado. Ako dolaziš.

Naravno. Kod mojih . To je ono što čini da se djevojkama. divan dan! Idem u šetnju čak do vinograda.I to je nešto što se davno zaboravilo.. Shvatićeš da je tvoja jedinstvena na svijetu. jedan čas od drugih časova. Četvrtak je..Dobijam. dakle.Naravno.sretnija.Ali ti ćeš plakati! reče mali princ. svi bi dani ličili Tako mali princ pripitomi lisicu. time ništa ne dobijaš! Zatim dodade: . nisam ti želio zlo. Vrati se onda da mi kažeš zbogom. . reče lisica. postoji jedan obred. reče lisica.Idi pogledaj ponovo ruže. . Kad bi lovci igrali sa djevojkama kad im padne na pamet. . jedan na drugi. nikada neću znati za koji čas da spremim svoje srce.Ah! reče lisica.Znači. a ja ću ti pokloniti jednu tajnu. pripitomim. U četiri sata biću uzbudjena i uznemirena.Sama si kriva. Oni četvrtkom igraju sa seoskim jedan dan razlikuje od drugog. reče lisica. na primjer. reče mali princ.Šta je to obred? upita mali princ... Mali princ ode da ponovo vidi ruže. Potrebni su čitavi obredi za to. i ja ne bih uopšte imala odmora. . upoznaću cijenu sreće! Ali ako budeš dolazio kad ti padne na pamet. ali ti si htjela da te .. Plakaću. zbog boje žita.. reče lisica. 52 . . . A kada se dan rastanka približi: . lovaca.

Zato što je to moja I on se vrati lisici: . lisica. . zauvijek odgovoran za ono što si pripitomio. . Zato što sam nju slušao kako se žali. Ali ja sam od nje sama značajnija je od svih vas zajedno zato što sam je zavolio.Suština se očima ne da sagledati.Zbogom. reče im on.Ja sam odgovoran za svoju ružu.. Niko vas nije pripitomio.. Zato što ruža. . Evo moje tajne. Suština se očima ne da sagledati.Vrijeme koje si uložio oko tvoje ruže čini tu ružu tako dragocjenom. Zato što sam sam zbog nje poubijao gusjenice (osim one dvije-tri radi leptirova). reče lisica. vi još ništa ne značite.. Naravno.. Ti si odgovoran za tvoju ružu. reče im on još. Vi ste kao što je bila moja napravio svog prijatelja. . reče mali princ da bi zapamtio. i ona je sada jedinstvena na svijetu. nju stavljao pod stakleno zvono. Ti si . reče joj on. običan prolaznik povjerovao bi da moja ruža liči na vas. Ali ti ne treba da je zaboraviš. odgovori lisica.Vi uopšte ne ličite na moju ružu.Vrijeme koje sam uložio oko moje ruže. 53 . Ali ona . Čovjek ne može da umre za vas. Sasvim je jednostavna: čovjek samo srcem dobro vidi.Lijepe ste.Zbogom. ponovi mali princ da bi zapamtio. hvališe ili kako ponekad ćuti. Bila je to obična lisica slična stotinama hiljada drugih. ali ste prazne.. .Ljudi su zaboravili tu istinu... Ruže su se osjećale vrlo nelagodno. i vi niste nikoga pripitomile. ponovi mali princ da bi zapamtio. Zato što sam njoj napravio zaklon.

.Čovjek nikad nije zadovoljan tamo gdje je.Samo djeca znaju šta žele. tutnjeći kao grmljevina..Zar se već vraćaju? upita mali princ.Ne. .To nisu isti. Oni unutra spavaju ili zjevaju.To ne zna čak ni mašinovodja. . reče mali princ. Za čim jure? I zatutnja. reče mali princ. drugi osvjetljeni brzi voz.Dobar dan. i ako im je neko oduzme. u grupama od hiljadu. reče mali princ. oni ne jure nikoga.Šta ti to radiš? upita ga mali princ. . . zatrese skretničarevu vozove koji ih odnose.Da li to oni jure one prve putnike? upita mali princ. reče skretničar. . ona plaču. Samo .Nisu bili zadovoljni tamo gdje su bili? I zagrmi treći osvjetljeni brzi voz. reče sketničar.. čas na desnu stranu čas na lijevu.Dobar dan.Sretna su. 54 . To je razmjena. odgovori skretničar. reče skretničar. XXII . koja im postaje veoma važna. . djeca pilje kroz prozor. odgovori skretničar. u suprotnom pravcu.Prilično se žure. reče skretničar. Ispraćam kućicu. Ona gube vrijeme oko jedne lutke od krpa.Odabirem putnike. Jedan osvjetljeni brzi voz. . . reče skretničar. .. .

Dobar dan.A šta radi za tih pedeset tri minuta? .« 55 . reče mali princ.To je velika ušteda u vremenu.. Stručnjaci su proračunali da čovjek uzimajući ove pilule uštedi pedeset tri minuta nedeljno..Radi šta hoće. ..Dobar dan. . »Kada bih ja imao. uputio bih se sasvim lagano nekom izvoru. XXIII To je bio trgovac savršenih pilula koje gase žedj. reče trgovac. reče trgovac.. reče u sebi mali princ.. kad bih ja imao slobodnih pedeset tri minuta. nedeljno i ne osjeća više potrebu da pije.Zašto to prodaješ? upita mali princ. . Čovjek proguta jednu .

.« Ali on me pogleda i odgovori na moju misao: Napravih jedan umoran pokret »glupo je tražiti bunar na slijepo u beskrajnoj pustinji«..Bilo je to osmog dana posle kvara koji mi se desio u pustinji.Moja prijateljica lija. Primjećivao sam ih kao u snu. nije više riječ o lisici! . reče mi on.Dobro je što čovjek ima prijatelja. pade noć i zvijezde počeše da se pale. .Zato što ćemo umrijeti od žedji. .Mali moj. ali ja još nisam popravio svoj avion... On nikada nije ni gladan ni žedan. ...Zašto? . . XXIV On nije razumio moju misao te mi odgovori: zadovoljan što sam imao lisicu za prijatelja.Ah! rekoh malom princu. pomislih. Pošto smo satima koračali. Riječi malog princa vrzmale su mi se po glavi: 56 . jer sam imao malu groznicu zbog žedji. Ja sam vrlo »Nije svjestan opasnosti. tvoje uspomene su vrlo lijepe...I ja sam žedan... hajde da potražimo neki bunar. i dok sam slušao priču o trgovcu ispio sam poslednji gutljaj svoje zalihe vode.. ćuteći. Dovoljno mu je malo sunca. čak i kad treba da umre. Ipak krenusmo. a nemam više ništa za piće. i ja bih isto tako izvoru! bio vrlo sretan kada bih mogao da se uputim sasvim lagano nekom ..

Pa ipak nešto svjetluca u tišini. a možda ga čak nije ni tražio. stanovao sam u jednoj staroj kući za koju se pričalo da je u njoj zakopano blago....Da. Sjede.Zvijezde su lijepe. dunu. bilo da je u pitanju kuća. I poslije kratkog ćutanja.. I to je bila istina.Pustinja je lijepa..Ono što krasi pustinju. Naravno.Voda može biti dobra i za srce. ono što čini njihovu ljepotu nevidljivo je! 57 . Znao sam dobro da ga nije trebalo ispitivati. zbog jednog cvijeta koga čovjek ne vidi. Uvijek sam volio pustinju. on reče: . Iznenada shvatih ovo tajanstveno svjetlucanje pjeska. zvijezde ili pustinja... reče on. .. Ne čuje ništa. Ne vidi ništa.. Odgovorih »naravno«. Bio je umoran. Kad sam bio mali.. ali zaćutah. . Sjedoh pored njega.. Moja kuća je duboko u sebi skrivala jednu . rekoh malom princu.I ti si dakle žedan? zapitah ga.. Čovjek sjedne na neku pješčanu .. Ali on ne odgovori na moje pitanje. niko ga nikad nije našao. njime bila začarana cijela kuća. i posmatrah bez riječi pješčane nabore na mjesečini... to je što se u njoj negdje skriva bunar. Ali je tajnu. Reče mi jednostavno: Nisam razumio njegov odgovor. reče mali princ.

Bio sam uzbudjen. to je njegova vjernost jednom cvijetu. I. to je slika jedne ruže koja Treba dobro čuvati lampe: najmanji vjetrić može ih ugasiti. 58 .. uzeh ga u naručje i ponovo krenuh.. rekoh još: »Ono što me najviše uzbudjuje kod ovog malog usnulog princa. na mjesečini to blijedo čelo. Najvažnije je na njegovim poluotvorenim sam. idući tako. te ustima ocrtavao osmijeh. Posmatrao zatvorene oči. te pramenove kose koji su lepršali na vjetru i govorio u sebi: nevidljivo.. Izgledalo mi je čak da na Zemlji nema ničeg krhkijeg. pronašao sam pred zoru bunar. zrači u njemu kao plamen lampe. Činilo mi se da nosim neko krhko blago. čak i kada spava.« I činio mi se još krhkiji...Pošto je mali princ zaspao..« Kako se »Ja ovdje vidim samo ljusku.

I ja sam razumio šta je tražio! Podigao sam vedro do njegovih usana. konopac. Tu sam je čvrsto uglavio. sve je spremno: čekrk. Ovaj je ličio na seoski bunar... rekoh mu. daj mi da pijem.. Polako sam digao vedro do kamene ograde. U sam kako podrhtava sunce. a u vodi koja je još podrhtavala vidio .Žedan sam te vode. Čekrk zaškripa . reče mali princ. mi smo probudili ovaj bunar i on pjeva. guraju po brzim vozovima. I dodade: . Ali tu nije bilo nikakvog sela i ja sam mislio da sanjam.Pusti mene. Ona je proizišla iz hoda pod 59 . i pusti da se čekrk odmota. Nisam želio da se napreže: . Bilo je tiho kao na svečanosti. .traže...Ne vrijedi. rekoh malom princu. ušima mi je još brujala pjesma čekrka..Čuješ li. dodirnu konopac. Saharski bunari su obične rupe iskopane u pijesku. . ali ne znaju više šta XXV Bunar do koga smo stigli nije ličio na bunare u Sahari...Ljudi se. vedro i On se nasmija. Ta voda je bila više nego hrana. Pio je zatvorenih očiju. reče mali princ. Onda postaju nemirni i vrte se u krugu. reče mali princ.To je neobično. to je suviše teško za tebe. kao što škripi stari pijetao na krovu kad dugo nije bilo vjetra.

... A mali princ dodade: . Mali princ ih spazi i reče smijući se: .Oh! . sjeo pored mene.. brnjicu za moju ovcu.Tvoja lisica..Nisu u stanju da nadju. isuviše su duge! 60 . iz napora mojih ruku. .Naravno. vode. .Kakvo obećanje? Izvukoh iz džepa moje nedovršene crteže.. . Zašto je morala da se umješa tuga. .. reče mali princ... reče mi tiho mali princ.... odgovorih. Disao sam duboko.. gaje pet hiljada ruža samo u jednom vrtu. Napio sam se.. njene uši. može se naći u jednoj jedinoj ruži ili u malo .Znaš i sam.. liče pomalo na rogove.Ljudi sa tvoje planete. odgovorih.Tvoji baobabi liče pomalo na kupus. Pjesak u zoru ima boju meda.zvijezdama. iz pjesme čekrka. Treba tražiti srcem. i nisu u stanju da u njima nadju ono što traže. ja sam odgovoran za onaj cvijet! A ja sam bio tako gord na baobabe! On se i dalje smijao. Prijala je srcu kao poklon.Treba da održiš svoje obećanje.. koji je opet ... ono što traže. .Ali oči su slijepe. ..... Bio sam sretan i zbog te boje meda.A ipak.

. šetao tako. Vraćao si se na mjesto gdje si pao? Mali princ još više pocrveni. mališa.Možda zbog godišnjice? Mali princ ponovo pocrveni. 61 . doda: I pocrveni.Oh! Biće dobro! reče on.Znači da to nije slučajno što si se onog jutra kad sam te sreo. Ne razumjevajući zašto.. Ali.. ...Ah! rekoh mu ja.Pao sam tu sasvim blizu.. ali kada čovjek pocrveni to znači »da«.. moj pad na Zemlju.Znaš. bojim se. Samo mi reče: Zatim. .Ti imaš neke namjere za koje ja ne znam. Nacrtao sam dakle brnjicu. .. hiljadama kilometara daleko od prvog naselja. mi jedno pitanje pade na pamet: . djeca razumiju. sutra će biti godinu dana.. Ja nastavih kolebajući se: .. nisam nikad ništa znao da crtam osim zmijskog cara spolja i iznutra. Srce mi se steglo dok sam mu je davao: Ali mi on ne odgovori.Nepravedan si. zastavši za tren. prije osam dana. sasvim sam. ja osjetih opet neku čudnu tugu.. . zar ne? Ali mi on odgovori: . On nikada nije odgovarao na pitanja.

Vrati se sutra uveče. Ali. ali ne na ovom mjestu. Pored bunara nalazile su se ruševine nekog starog kamenog zida. I čuo sam ga kako govori: . opazio sam izdaleka mog malog princa kako sjedi gore na zidu.. . Kad sam se vraćao s posla.Ti treba sada da radiš. Bio sam na dvadeset metara od zida i još nisam ništa vidio. Čekaj me tamo.Imaš li dobrog otrova? Je si li sigurna 62 . ...Naravno. može se desiti da zaplače.Da! Da! tačno u ovaj dan.. Sjetio sam se lisice. Ako čovjek dopusti da ga ovdje. pripitome.. mali princ ponovo odgovori: Doći ću noćas. spuštenih nogu. Poslije kraćeg ćutanja. Treba da se vratiš svojoj mašini. sutradan uveče... mali princ opet reče: da se neću dugo mučiti? . – Nije bilo baš ovdje! XXVI Neki glas mu je bez sumnje govorio. Čekaću te Ali to me nije umirilo. jer on odvrati: Produžio sam prema zidu a još nikog nisam osim malog princa ni vidio ni čuo.Ti se dakle ne sjećaš? govorio je on. Vidjećeš gdje počinje moj trag na pjesku.

počeh da trčim. I nisam se usudjivao ništa više da pitam. kao mlaz vode koji presahnjuje. i ne žureći se Stigoh do zida tačno u času da prihvatim u naručje mog malog princa... Sad možeš da se Upravo sam htio da mu kažem da sam.Šta to treba da znači! Govoriš sada sa zmijama! mu da pije. uspio da popravim svoj avion! On ništa ne odgovori na moje pitanje. Preturajući po džepu da bih izvadio svoj pištolj. ali dodade: Zatim reče sjetno: .Radujem se što si pronašao kvar u tvojoj mašini.. zmija polako potonu u pijesak.To je mnogo dalje. ustremljena prema malom princu. ali još uvijek nisam razumio. nalazila se jedna od onih žutih zmija koje vas ubiju za trideset sekundi. ali na šum mojih koraka šmugnu medju kamenje uz lak metalni zvuk. Skinuo sam mu njegov vječiti zlatni šal. mnogo teže. Tada spustih pogled do podnožje zida i odskočih! Tu. stegnutog srca. Pokvasio sam mu sljepoočnice i dao zagrlio me oko vrata. On mi reče: vratiš kući.Otkud znaš! .. . iako se nisam nadao tome tako brzo.. blijedog kao smrt.Stadoh.I ja se danas vraćam kući. .... Osjećao sam kako mu srce kuca kao u ptičice koja . Gledao me je ozbiljno i umire pogodjena iz puške. 63 .

Razumije se da se uplašio! . I imam kutiju za ovcu... zagledan u daljinu: On se tužno osmjehnu. a ipak mi se činilo kao da tone pravo u neki bezdan a ja nisam u Imao je ozbiljan pogled.. Stezao sam ga u naručju kao malo stanju ništa da učinim da ga zadržim.Maleni. Reče mi: . zar ne. .Još više ću se plašiti večeras. biće godina dana... .. Osjećao sam da mu se malo..Osjećao sam da se dešava nešto neobično. 64 .... .. Moja zvijezda će se nalaziti tačno iznad onog mjesta gdje sam pao prošle godine. Ali on mi reče: . I brnjicu.Ono što je važno.Jadničak mali uplašio si se.Imam tvoju ovcu..Mali moj. I shvatih da ne mogu da podnesem misao da više nikada neću čuti taj smijeh. ta priča o zmiji i o rastanku i o zvijezdi.Ove noći. pomalo vraća toplota. Za mene je on bio kao izvor u pustinji.. hoću i dalje da te slušam kako se smiješ.. to se ne vidi.Naravno. . Ali on se tiho nasmija: Osjetih kako se ponovo ledim pred neizbježnim.... dijete. Ali on ne odgovori na moje pitanje. Dugo sam čekao. to nije istina..

prijatno je noću gledati u nebo.Šta hoćeš da kažeš? problemi.Za sve ljude zvijezde ne znače isto.Naravno. A ti.. Ona koju si mi dao da pijem bila je kao muzika.. bila je slatka.. Za mog poslovnog čovjeka one su bile zlato.Ah! mali moj. Ti ćeš imati zvijezde koje znaju da se smiju! 65 pošto ću se ja smijati na jednoj od njih. On se opet nasmija. . . one su zvijezde tamo ćute. . biće to kao s vodom. zbog čekrka i konopca... Na svim zvijezdama cvjeta cvijeće. ti ćeš imati zvijezde kakve niko nema. Moja zvijezda biće za tebe jedna od zvijezda. to će za tebe biti kao da se sve . noću. one su samo male svjetiljke.. pokloniću ti nešto. ...Šta hoćeš da kažeš? . Za učenjake.Gledaćeš noću zvijezde.. Za druge.... Bolje je ovako. sjećaš li se.Kad budeš gledao nebo. Ali sve te . zvijezde su vodiči. . koji putuju. Ako voliš jedan cvijet koji se nalazi na nekoj planeti.To je kao sa cvijetom.. zvijezde smiju.Upravo to će biti moj poklon.. Za jedne.... kako volim tvoj osmijeh! . zatim. Moja je isuviše mala da bih ti pokazao gdje Voljećeš dakle da gledaš sve zvijezde. .. Sve će one biti tvoji prijatelji. . A se nalazi..Naravno.To je kao s vodom. pošto ću ja stanovati na jednoj od njih.

one nemaju više otrova za drugi ujed... Zmije su zle. Poželićeš da se smiješ sa mnom. onako.. nema smisla..Neću se odvajati od tebe. biće ti drago što si se sa mnom upoznao. pomisliti da si lud. 66 . .. Jesam ti podvalio.... nemoj doći. Mogu da ujedu iz zadovoljstva. A ti On se još smijao..Neću se odvajati od tebe. ćeš im tada reći: »Da. I tvoji On se i dalje smijao. i zbog zmije. Nemoj doći da to gledaš.A kada se utješiš (čovjek se uvijek utješi). Ostaćeš mi uvijek prijatelj. iz zadovoljstva..On se i dalje smijao.Noćas. .. šaku zvončića koji Tako je to. umjesto zvijezda... zvijezde me uvijek zasmijavaju!« A oni će prijatelji biće iznenadjeni kad te vide da se smiješ gledajući u nebo. .Neću se odvajati od tebe.. Ali je on bio zabrinut.. .Istina. izgledaće pomalo kao da umirem. znaš.. Ali nešto ga umiri: .Kažem ti to.Izgledaće kao da sam bolestan.. .To će biti kao da sam ti dao. znaju da se smiju.. Otvorićeš ponekad prozor. A zatim se uozbilji: .. Ne treba da te ujede.. ... .

Griješiš. a . Pobjegao je nečujno. Ne mogu da ponesem ovo tijelo. Biće ti teško. Ja sam ćutao. I on sjede... Pusti me jedan korak samog. Sve zvijezde će biti bunari sa zahrdjalim čekrkom.Shvataš. ja ću imati pet stotina miliona izvora.. a to neće biti Ja sam ćutao. . Suviše je Ja sam ćutao.. brzim korakom. Sve će mi zvijezde sipati da pijem. I on zaćuta. Stare ljušture su tužne. Kada sam uspio da ga stignem. jer je plakao.To će biti kao stara napuštena ljuštura.To je tamo. Ali učini još jedan napor: . znaš. Ja sam ćutao... jer se plašio.. .Biće lijepo.. Izgledaću kao da sam mrtav..Te noći nisam primjetio kad je pošao. išao je odlučno. istina. Ali se još mučio: . teško. To je vrlo daleko.. . I ja ću gledati zvijezde. .Ah! Tu si..To će biti veoma zabavno! Ti ćeš imati pet stotina miliona zvončića. 67 . On se malo obeshrabri.. Reče mi samo: I uze me za ruku.

. Još malo je oklijevao. On reče: .Znaš..Eto. Nije se ništa čulo zbog pijeska. Ja nisam mogao da se maknem. Koraknu.....Zatim reče: . To je sve. 68 .. ostade za trenutak nepomičan... ja sam za nju odgovoran! A ona je tako slaba! Ona svijeta. moja ruža. On Pao je polako kao što pada drvo. Nije viknuo. Bljesnu žuta munja kraj njegove noge. je tako bezazlena! Ona ima samo četiri ništavna trna da je brane od I ja sam sjeo jer više nisam mogao da stojim. zatim ustade..

i dobro pazi na svoju ovcu..« Ponekad kažem sebi: »Naravno da nije! Mali princ zatvara svake noći svoju ružu pod stakleno zvono. kao i za mene. I sve zvijezde se smiju umiljato..« Sada sam se malo utješio....... dogadja se nešto neobično. jer u zoru nisam pronašao njegovo tijelo..« Tada se svi zvončići pretvaraju u suze!. Velika je to tajna. bogzna gdje. ne sasvim. ili se možda jedne noći ovca iskrala nečujno. se sve mijenja. To jest. Ali znam da se on vratio na I sada.Kada su me drugovi ponovo vidjeli. Još nikada nisam pričao ovu priču. nije nimalo svejedno da li je negdje. Zapitajte se: Da li je ovca pojela ružu ili nije? I videćete kako I nijedna odrasla osoba neće nikada razumjeti da to ima toliko značaja! 69 . Za vas.. poznajemo.. Bio sam tužan. Kao pet stotina miliona za malog princa. zaboravio sam da stavim kožni kaiš! Nikada je neće moći da namjesti svojoj ovci.. naravno. I ja se pitam: »Šta li se dogodilo na njegovoj planeti? Možda je ipak ovca pojela ružu.. pojela ili nije. Na brnjicu. koju sam nacrtao teško tijelo. jednu ružu.... prošlo je šest godina. To nije bilo tako zvončića.. Ponekad opet kažem sebi: »Katkada je čovjek zaboravan i to je dovoljno! Jedno veče zaboravio je stakleno zvono... jedna ovca koju ne Pogledajte nebo. Ali evo. ali sam im rekao: »To je od umora.. bili su sretni što me vide živog. A ja volim noću da slušam zvijezde... XXVII svoju planetu.« Tada sam sretan. koji isto tako volite malog princa.

ako jednog dana budete putovali po Africi u pustinji i ako vam se desi da prolazite tuda. ako se smije.Ovo je za mene najljepši i najtužniji krajolik na svijetu. pogodićete odmah ko je. zatim je iščezao. 70 . Gledajte pažljivo ovaj crtež da biste bili sigurni da ćete ga prepoznati. ali sam ga ja još jedanput nacrtao da bih vam ga dobro pokazao. To je isti krajolik kao i na predhodnoj strani. Eto tu se mali princ pojavio na Zemlji. ako ima zlatnu kosu. zastanite malo ispod same zvijezde! Ako vam tada pridje neki dječak. preklinjem vas ne žurite se.. Budite onda dobri! Ne ostavljajte me tako tužnog: pišite mi brzo da se on vratio. ako ne odgovara kad ga čovjek pita..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->